Julkaisujärjestelmät Web-sivujen tekemistä opiskeltavilla opintojaksoilla. -Kehittämistehtävä-

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Julkaisujärjestelmät Web-sivujen tekemistä opiskeltavilla opintojaksoilla. -Kehittämistehtävä-"

Transkriptio

1 Julkaisujärjestelmät Web-sivujen tekemistä opiskeltavilla opintojaksoilla -Kehittämistehtävä- Tiina Karvonen OSAO, Kaul

2 2 Sisällys 1 Johdanto Tutkinnon perusteet Mikä on julkaisujärjestelmä? WordPress Joomla Trupal Yhteenveto... 10

3 3 1 Johdanto Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkinnon perusteissa edellytetään WWW-sivujen tekemisen ja ylläpidon osaamista. Myös liiketalouden opinnoissa ja erilaisissa alan aikuiskoulutuksissa on osia, joissa opiskellaan Web-sivujen ylläpitoa. Tällä hetkellä olemme opettaneet näitä asioita perinteisesti HTML-kielen kautta käyttäen web-sivujen tekoon tarkoitettuja editoreja, mm. Adobe Dreamweaveria. Työelämässä tilanne on nykyään sellainen, että sivustojen ylläpitoon käytetään julkaisujärjestelmiä. Julkaisujärjestelmä voi olla erikseen tiettyä tarkoitusta varten tehty tai jokin yleiskäyttöinen vapaasti käytettävä järjestelmä. Käytetyimpiä järjestelmiä ovat avoimen lähdekoodin järjestelmät WordPress, Joomla ja Trupal. Tämän kehittämistyön tavoitteena on tutustua noihin kolmeen julkaisujärjestelmään ja kehitellä malli, miten niitä hyödynnetään toisaalta datanomien ja toisaalta liiketalouden opiskelijoiden opetuksessa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on järjestelmien käyttö oppilaitoksen opiskelijoiden blogien julkaisualustana. Tällöin blogit olisivat koulun omalla palvelimella.

4 4 2 Tutkinnon perusteet Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon perusteissa on kaikille pakollinen tutkinnon osa, jonka nimi on palvelutehtävissä toimiminen. Sen ammattitaitovaatimuksessa on mainittu seuraavat sosiaalisen median käyttö seuraavasti. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa toimia jossain organisaation toimintaprosessissa, jolloin hän tunnistaa, kuvailee ja dokumentoi liiketoiminnan keskeiset toimintaprosessit ja sidosryhmät käyttää eri työväline- ja viestintäohjelmia omassa työssään käyttää sosiaalisen median virtuaalisia työkaluja liiketoiminnan tehostajana Arviointikriteereissä on mm. seuraavat kohdat.

5 5 3 Mikä on julkaisujärjestelmä? WordPress.org kuvailee suomenkielisellä sivustollaan itseään moderniksi henkilökohtaiseksi julkaisualuksi. Se on tunnettu erityisesti blogien julkaisujärjestelmänä. Kuitenkin sitä käytetään myös laajojen yritysten web-sivustojen julkaisujärjestelmänä. Englanninkielisellä sivustolla asia sanotaankin juuri näin: WordPress is web software you can use to create a beautiful website or blog. We like to say that WordPress is both free and priceless at the same time. Yritän seuraavassa määritellä, mikä on blogi ja mikä on julkaisujärjestelmä. Julkaisujärjestelmästä käytetään suomeksi myös nimitystä sisällönhallintajärjestelmä. Englanninkielinen termi on Content Management System (CMS). Wikipedia määrittelee sen järjestelmäksi, jonka avulla voidaan sekä julkaista, editoida ja muokata sisältöä että ylläpitää ympäröivää käyttöliittymää. Blogi (blog) on lyhennetty versio sanasta "weblog". Termi kuvaa verkkosivuja, jotka noudattavat jatkuvaa kronologista julkaisujärjestystä. Blogi on päiväkirja-tyyppinen selostus ja se sisältää linkkejä muihin artikkeleihin, jotka esitetään yleensä luettelona käänteisessä kronologisessa järjestyksessä. Blogi on yksi julkaisujärjestelmän muoto. Julkaistava web-sivusto voidaan ymmärtää kokoelmana artikkeleja ja tietoa tietystä tuotteesta, palvelusta tms. WordPressin kehittäjät ovatkin alkaneet käyttää blogin sijaan sivusto-termiä (site). Kuva. Blogisivuston yleinen rakenne (http://codex.wordpress.org/file:whatisablog.png).

6 6 4 WordPress WordPressin käyttöönottoon on kaksi vaihtoehtoa: Rekisteröi käyttäjätunnus WordPress.com -sivustolla. Asenna oma WordPress -ohjelma palvelimelle, jota voit käyttää. Ilmaiseen WordPress.com-blogiin ei voi vapaasti asentaa lisäosia eikä teemoja. Lisäksi blogin koodia ei voi muokata. Kaikkien WordPressin hienouksien käyttö vaatii sen asentamista omalle palvelimelle. Monissa web-hotelleissa WordPress on käytettävissä valmiina palveluna. Jos sen haluaa asentaa omalle palvelimelle, pitää palvelimella olla MySQL-tietokanta ja PHP-tuki. Lisäksi ylläpitäjän on huolehdittava säännöllisistä päivityksistä, sillä hakkerit etsivät haavoittuvia WordPress-sivustoja. Asennus vaatii perustietämystä web-palvelimen, tietokantapalvelimen ja web-sivujen toiminnasta. Asensin WordPressin kokeeksi omalle kannettavalle tietokoneelle, jossa oli jo ennalta tarvittava XAMPP-palvelinohjelmisto. Asennus sujui lähes ongelmitta wordpress.org-sivuston ohjeita seuraten. Asennuksen yhteydessä luodaan pääkäyttäjän käyttäjätunnus ja salasana ja ne on syytä kirjoittaa muistiin. Sen jälkeen voi melkein heti aloittaa blogin julkaisemisen! Pääkäyttäjä voi luoda sivustolle lisää käyttäjiä erilaisin oikeuksin. Erilasisia rooleja erilaisin oikeuksin ovat tilaaja, avustaja, kirjoittaja, päätoimittaja. Pääkäyttäjä ja osin muutkin käyttäjät voi mm. tuoda ja muokata sivupohjia, lisätä widgettejä ja tehdä kaikenlaista sivuston toiminnallisuuteen ja ulkoasuun vaikuttavia asioita. Ohjelmointitaitoinen käyttäjä voi muokata myös tyylitiedostoa ja lähdekoodia, joten mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Toin sivustolle uuden responsiivisen sivustopohjan. Se sujui helposti, mutta pohjan muokkaus ei onnistunut ihan heti. Pohjiin liittyvät ohjeet kannattaa lukea ja asentaa mukana tarjottavat lisäosat. Oman sivuston luominen valmista pohjaa muokkaamalla vaatii aikaa, ohjeiden lukemista ja kokeilua, mutta on mielenkiintoista. Oman kokemukseni mukaan WordPressin käyttöönotto ja mukauttaminen varsinaiseen blogikäyttöön on helppoa, mutta perinteiden web-sivuston luominen on työläämpää ainakin, jos ei ole tottunut käyttämään WordPressiä. Datanomikoulutuksessa WordPress-voidaan ottaa opetukseen esimerkkinä yleisesti käytettävästä julkaisujärjestelmästä. Näkökulma tulee ehdottomasti olla ylläpitäjän näkökulma, sillä datanomin työtehtävänä on usein rakentaa ja asentaa sivusto ja loppukäyttäjät tuottavat ja päivittävät vain sisältöä.

7 7 Vaihtoehtoina on jokaisen opiskelijan henkilökohtaisesti asentama WordPress-sivusto tai yhteinen WordPress-asennus, johon on mahdollista luoda useampi sivusto. Henkilökohtainen asennus vaatii jokaiselle käyttäjälle tunnuksen tietokantapalvelimelle ja palvelintilaa WordPress-asennusta varten. Versiosta 3.0 lähtien WordPressiin on sisältynyt multisiteominaisuus, jolloin loppukäyttäjät voivat luoda omia sivustoja hyödyntämällä yhteistä WordPressasennusta. Molempia vaihtoehtoja voisi kokeilla. Kuva. WordPress-ohjausnäkymä.

8 8 5 Joomla Olen asentanut Joomlan joskus aikaisemmin koneelleni, joten en tehnyt sitä nyt. Asennus meni samaan tyyliin kuin WordPressin asennus. Jälleen on tärkeää kirjoittaa muistiin pääkäyttäjän salasana. Olen unohtanut sen ja joudun tekemään uudelleenasennuksen päästäkseni käyttämään Joomaa. En ole kuitenkaan käyttänyt Joomlaa juurikaan, joten päätin tutustua siihen verkosta löytyvien ohjeiden avulla. Rekisteröidyin palveluun ja asensin Joomlasta 30 päivän kokeiluversion. Kokeilin sen avulla Joomlaa seuraten nauhoitettua webinaaria, joita löytyy osoitteesta Videon ja kokeilujeni avulla sain melko nopeasti käsityksen Joomalan ideasta ja sivuoston muokkaamisesta. Tämän perusteella sanoisin, että valitsisin Joomlan perinteisten web-sivustojen hallintaan mieluummin kuin WorldPressin. Sen rakenne helpommin ymmärrettävissä henkilölle, joka on itse tehnyt sivustoja HTML-koodista lähtien. WordPress taas sopii hyvin blogi-tyyppisiin sivustoihin. Myös Joomla sopisi hyvin opetukseen ja varsinkin tuo 30 päivän kokeiluversio olisi helppo ottaa käyttöön jokaisella opiskelijalla erikseen. Kuva. Joomlan ohjeuspaneeli.

9 9 6 Trupal Trupalia en ehtinyt kokeilla, mutta olen törmännyt siihen kahdessa eri yhteydessä tänä keväänä. Olemme mukana ammatillinen verkkokoulu-hankkeessa, jossa rakennetaan yhteistä portaalia ammatillisen lisäkoulutuksen markkinointiin. Aluksi portaalin toteutus ja ylläpito oli ostopalveluna, mutta kustannussyistä se päätettiin siirtää erään oppilaitoksen omana työnä toteutettavaksi Trupalsivustoksi. Taitaja 2014 kilpailun verkkosivujen tuottaminen lajin tehtävässä vaaditaan myös Trupalosaamista ja aiheesta on tulossa kilpailijoille koulutus ennen kisoja. Pääsen toivottavasti valmentajana koulutukseen mukaan.

10 10 7 Yhteenveto Julkaisujärjestelmät ovat ehdottomasti tätä päivää verkkosivustojen ylläpidossa ja niitä tulisi opettaa myös datanomikoulutuksessa. Luultavasti otamme ne mukaan ainakin ohjelmistotuotannon koulutusohjelman web-ohjelmointi-opintojaksolle. Järjestelmän valinta jää päätettäväksi. Yksi vaihtoehto on antaa opiskelijoiden valita ja tutustua itsenäisesti valittuun järjestelmään. Tällöin opiskelijaryhmä pääsee tutustumaan useampaan eri järjestelmään. Blogien julkaiseminen ilman taustalla olevan järjestelmän syvällisempää tuntemusta taas voisi olla hyvä ottaa mukaan tieto- ja viestintätekniikan opetukseen muiden alojen opiskelijoille. Kehittämistehtävä oli mukava tehdä, valitettavasti aikaa oli liian vähän irrotettavissa. Aihe oli minulle muutenkin kiinnostava ja ajankohtainen ja nyt sain asian lopultakin alulle, kun oli määrätty aikataulu!

WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ

WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ Veli-Matti Määttä TIES462 - Virtuaaliset oppimisympäristöt 02.12.2012 WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ Tiivistelmä Tämän TIES462 - Virtuaaliset oppimisympäristöt kurssin lopputyön aiheena on Wordpressjulkaisualustan

Lisätiedot

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi)

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 1 Wordpress 3.1 Versio 1.0 /marraskuu 2010 Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 2 Sisältö 1.0. Johdanto... 4 2. Bloggaus... 5 2.1.1. Bloggaaminen on journalismia... 5 2.1.2. Bloggaaminen on terapiaa...

Lisätiedot

2. Menetelmät... 3. 3. Julkaisujärjestelmä... 4. 3.1. Julkaisujärjestelmän käyttötarkoitukset... 5

2. Menetelmät... 3. 3. Julkaisujärjestelmä... 4. 3.1. Julkaisujärjestelmän käyttötarkoitukset... 5 1. Johdanto... 2 2. Menetelmät... 3 3. Julkaisujärjestelmä... 4 3.1. Julkaisujärjestelmän käyttötarkoitukset... 5 3.2. Julkaisujärjestelmän tekninen toiminta ja vaatimukset... 6 4. Katsaus Drupal-julkaisujärjestelmään...

Lisätiedot

Anu Kara 0700527 MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2)

Anu Kara 0700527 MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2) Anu Kara 0700527 MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2) Viestinnän koulutusohjelma 1 Synopsis ja vuorovaikutus Verkkoviestintä KD07K2 29.9.2008 Tietotekniikka 3 KDVCA16 Jussi Linkola MIETINTÄMYSSY Aloittelen parhaillaan

Lisätiedot

WordPress 3. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013

WordPress 3. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 WordPress 3 Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä Sisältö 1. Bloggaus... 6 2. Blogipalveluita

Lisätiedot

Heidi Ahvensalmi PIENYRITYKSEN KOTISIVUJEN KÄYTTÖÖNOTTO

Heidi Ahvensalmi PIENYRITYKSEN KOTISIVUJEN KÄYTTÖÖNOTTO Heidi Ahvensalmi PIENYRITYKSEN KOTISIVUJEN KÄYTTÖÖNOTTO PIENYRITYKSEN KOTISIVUJEN KÄYTTÖÖNOTTO Heidi Ahvensalmi Opinnäytetyö Syksy 2012 Tietojenkäsittelyn Koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Open source -sisällönhallintajärjestelmät

Open source -sisällönhallintajärjestelmät TEKNILLINEN KORKEAKOULU Viestintätekniikan harjoitustyöt AS-75.3206 Open source -sisällönhallintajärjestelmät Loppuraportti 16.10.2006 Tuomas Piispanen tuomas.piispanen [at] gmail.com Johdanto Tämä harjoitustyö

Lisätiedot

WordPress 3.5. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013

WordPress 3.5. Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 WordPress 3.5 Tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä Sisältö 1. Bloggaus... 5 2. Blogipalveluita

Lisätiedot

Timo Harju Jarkko Antintupa. Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu

Timo Harju Jarkko Antintupa. Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu Timo Harju Jarkko Antintupa Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu Liiketalous ja matkailu 2010 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittely TIIVISTELMÄ Tekijä Timo Harju, Jarkko Antintupa

Lisätiedot

WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN

WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknistaloudellinen tiedekunta Tuotantotalouden koulutusohjelma Diplomityö Olli Makkonen WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Työn tarkastaja: Professori Marko

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Arto Turunen YRITTÄJÄN KOTISIVUJEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Arto Turunen YRITTÄJÄN KOTISIVUJEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Arto Turunen YRITTÄJÄN KOTISIVUJEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Toukokuu 2011 OPINNÄYTETYÖ Toukokuu 2011 Tietotekniikan koulutusohjelma Karjalankatu

Lisätiedot

OUTDOORSFINLAND.FI -SIVUSTON TOTEUTUS

OUTDOORSFINLAND.FI -SIVUSTON TOTEUTUS OUTDOORSFINLAND.FI -SIVUSTON TOTEUTUS LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan ala Tietotekniikan koulutusohjelma Ohjelmistotekniikka Opinnäytetyö Kevät 2014 Jani Nikula Lahden ammattikorkeakoulu Tietotekniikan

Lisätiedot

Henkilökohtainen näyttösuunnitelma Verkkoviestinnän osaamisala

Henkilökohtainen näyttösuunnitelma Verkkoviestinnän osaamisala Henkilökohtainen näyttösuunnitelma Verkkoviestinnän osaamisala Eveliina Aaltonen Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto Eurajoen kristillinen opisto, 2015 1 VERKKOVIESTINNÄN SUUNNITTELU JA ILMAISU...

Lisätiedot

Selaimella ylläpidettävän verkkosivuston suunnittelu ja toteutus

Selaimella ylläpidettävän verkkosivuston suunnittelu ja toteutus Ville Hokkanen & Marko Myyryläinen Selaimella ylläpidettävän verkkosivuston suunnittelu ja toteutus Opinnäytetyö Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Huhtikuu 2008 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 9.5.2008

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän HELI RANTANEN

Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän HELI RANTANEN Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän hankintaan HELI RANTANEN Sisällys ESIPUHE 3 1 ORGANISOINNISTA 5 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄN HANKINTA IT-PROJEKTINA 8 Yleistä 8 3 SIVUJEN SUUNNITTELU 15 Yleistä 15 Perussivu

Lisätiedot

PAUKKULAN VERKKOMARKKINOINNIN OHJEISTO

PAUKKULAN VERKKOMARKKINOINNIN OHJEISTO Atte Ahapainen PAUKKULAN VERKKOMARKKINOINNIN OHJEISTO Opinnäytetyö Liiketalous Joulukuu 2013 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 9.12.2013 Tekijä(t) Atte Ahapainen Koulutusohjelma ja suuntautuminen Liiketalouden

Lisätiedot

Flat file CMS. Jari Sarja. Maaliskuu 2010

Flat file CMS. Jari Sarja. Maaliskuu 2010 1 Flat file CMS Jari Sarja Maaliskuu 2010 2 Sisältö 1. Johdanto... 4 2. CMS eli julkaisujärjestelmä... 4 3. Flat file database... 5 4. WAMP... 6 5. CMSimple... 14 5.1. CMSimplen Asennus... 15 5.2. CMSimplen

Lisätiedot

VIRTUAALIPALVELIMEN KÄYTTÖ OPETUKSESSA

VIRTUAALIPALVELIMEN KÄYTTÖ OPETUKSESSA Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Sähköisen liiketoiminnan järjestelmät 2011 Markus Sundberg VIRTUAALIPALVELIMEN KÄYTTÖ OPETUKSESSA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ Turun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Margus Kopelma VERKKOSIVUSTO DRUPALILLA

Margus Kopelma VERKKOSIVUSTO DRUPALILLA Margus Kopelma VERKKOSIVUSTO DRUPALILLA Viestinnän koulutusohjelma 2013 VERKKOSIVUSTO DRUPALILLA Kopelma, Margus Satakunnan ammattikorkeakoulu Viestinnänn koulutusohjelma Toukokuu 2013 Ohjaaja: Koivisto,

Lisätiedot

Samuli Kaveri INTERNET-SIVUSTOJEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS PRO-KAKS OY:LLE

Samuli Kaveri INTERNET-SIVUSTOJEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS PRO-KAKS OY:LLE Samuli Kaveri INTERNET-SIVUSTOJEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS PRO-KAKS OY:LLE INTERNET-SIVUSTOJEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS PRO-KAKS OY:LLE Samuli Kaveri Opinnäytetyö Kevät 2015 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Lisätiedot

Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut

Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut Sami Assasi Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut Case: Vaasa Wolves Rugby Club Tietojenkäsittely 2014 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittely TIIVISTELMÄ Tekijä

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin ohjelma ja käyttöönotto yrityksessä. Piia-Pauliina Majamäki

Avoimen lähdekoodin ohjelma ja käyttöönotto yrityksessä. Piia-Pauliina Majamäki Avoimen lähdekoodin ohjelma ja käyttöönotto yrityksessä Piia-Pauliina Majamäki Tampereen yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Tietojenkäsittelyoppi Pro gradu -tutkielma Toukokuu 2007 Tampereen yliopisto

Lisätiedot

Verkkokaupan suunnittelu

Verkkokaupan suunnittelu Opinnäytetyö (AMK) Tietotekniikka Internet-tekniikka 2010 Marko Teräspuro Verkkokaupan suunnittelu OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka Internet-tekniikka Kesäkuu 2010

Lisätiedot

EVENZINE. Tapahtumasta blogiksi. Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen

EVENZINE. Tapahtumasta blogiksi. Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen EVENZINE Tapahtumasta blogiksi Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen Lahden ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma MÄKINEN, SOFIA:

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

Moodle ja Facebook kansalaisopistossa

Moodle ja Facebook kansalaisopistossa Moodle ja Facebook kansalaisopistossa Olli Ruohomäki 16.4.2012 Sisällys ALKUSANAT... 4 EI AIVAN LYHYT JOHDANTO... 5 PERUSIDEOITA... 6 TIETTYÄ AVOIMUUTTA... 6 ERILAISIA OPETUSMUOTOJA... 8 AVOIMET OPPIMATERIAALIT...

Lisätiedot

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille 1 Ohjeet v.1.0 / 28.3.2008 Sisällysluettelo 1. Johdanto lue tämä ensin...3 1.1. Pikaohjeet osaaville...4 2. Sivuston esittelykierros...5 3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Rakentavaa muutosta vastuullisesti -RMV-Koulutus Oy Internet-sivut pienyritykselle. Eeva Vesanen

Rakentavaa muutosta vastuullisesti -RMV-Koulutus Oy Internet-sivut pienyritykselle. Eeva Vesanen Rakentavaa muutosta vastuullisesti -RMV-Koulutus Oy Internet-sivut pienyritykselle Eeva Vesanen Opinnäytetyö Johdon assistenttityön ja kielten ko. 2014 Tiivistelmä Johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelma

Lisätiedot

Verkko-opetuksen tietotekniikkaa Verkko-oppimisympäristöt

Verkko-opetuksen tietotekniikkaa Verkko-oppimisympäristöt Verkko-opetuksen tietotekniikkaa Verkko-oppimisympäristöt S. Räsänen Report B / 2002 / 1 UNIVERSITY OF KUOPIO Department of Computer Science and Applied Mathematics P.O.Box 1627, FIN-70211 Kuopio, FINLAND

Lisätiedot