JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN OPETUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN OPETUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN Hyväksytty hallituksessa H 74,

2 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 1 (9) SISÄLLYS 1 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TEHTÄVÄ MAAKUNNALLISEN YHTEISTYÖN TAVOITTEET OPETUSSUUNNITELMISSA KOKONAISUUS Opetussuunnitelmaperusteinen koulutus Näyttötutkintotoiminta MAAKUNNALLISEN YHTEISTYÖN JA KEHITTÄMISEN SUUNNITTELU JA OHJAUS Maakunnalliset kehittämisen päälinjat Arviointi JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄ- NÄ KESKI-SUOMESSA Omistajakunnat Koulutuksen järjestämislupa Koulutustehtävä... 8

3 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 2 (9) KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN Koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelma on Jyväskylän koulutuskuntayhtymän, Jämsän seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän ja Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän yhteinen opetussuunnitelma. Siinä määritellään strategiset linjaukset, joihin oppilaitosten muut opetussuunnitelmat perustuvat. 1 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TEHTÄVÄ Ammatillisen koulutuksen tarkoituksena on kohottaa väestön ammatillista osaamista, kehittää työelämää ja vastata sen osaamistarpeita sekä edistää työllisyyttä (L 630/98). Ammatillisen koulutuksen perustehtäviä ovat aluekehittäminen työelämän kehittäminen yksilöllisten opinpolkujen mahdollistaminen Ammatillinen koulutus ryhmitellään opetussuunnitelmaperusteiseen koulutukseen näyttötutkintotoimintaan 2 MAAKUNNALLISEN YHTEISTYÖN TAVOITTEET OPETUSSUUNNITELMISSA Maakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteena on viitoittaa ammatillisen koulutuksen maakunnalliset kehittämisperiaatteet ja mahdollistaa maakunnan laajuinen, kattava ja laadultaan yhtenäinen koulutus- ja näyttötutkintotoiminta. Tavoitteena on luoda yhtenäinen maakunnallinen ammatillisen koulutuksen laatukuva. Maakunnallisilla toimintaperiaatteilla mahdollistetaan yhteisten voimavarojen hyödyntäminen ja suunnittelu osana maakunta- ja aluekehitystyötä. Opiskelijalle turvataan laajat mahdollisuudet valita hänelle tarkoituksenmukaisia opintoja kaikkien koulutuksen järjestäjien opintotarjonnasta ja mahdollistetaan kaikkien näyttötutkintojen suorittaminen koko maakunnan alueella.

4 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 3 (9) 3 KOKONAISUUS Opetussuunnitelmakokonaisuus (kuvio 1) sisältää koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen opetussuunnitelman yhteisen osan ja tutkintokohtaiset opetussuunnitelmat näyttötutkintostrategian sekä näyttötutkintojen näyttösuunnitelmat ja opetussuunnitelmat Koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelma Opetussuunnitelmaperusteinen koulutus Yhteinen osa Näyttötutkintotoiminta Näyttötutkintostrategia Tutkintokohtaiset opetussuunnitelmat Näyttötutkintojen näyttösuunnitelmat ja opetussuunnitelmat Kuvio 1. Opetussuunnitelmakokonaisuus

5 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 4 (9) 3.1. Opetussuunnitelmaperusteinen koulutus Tehtävä Nuorille järjestetään opetussuunnitelmaperusteista ammatillista koulutusta ensisijaisesti Keski-Suomen elinkeinoelämän työvoima- ja osaamistarpeeseen. Opiskelijoita tuetaan myös itsenäisiksi ammatinharjoittajiksi. Rakenne Yhteisesti sovitut opetussuunnitelmarakenteet ja koulutuksen toteutustavat mahdollistavat opiskelijoille yksilölliset opinpolut koko maakunnassa. Koulutuksen järjestäjät sopivat yhteisen osan sekä tutkintokohtaisten opetussuunnitelmien sisällöstä. Ammatilliset opintokokonaisuudet muodostuvat työelämälähtöisistä opintojaksoista. Tutkintokohtaiset opetussuunnitelmat laaditaan yhteistyössä työelämän ja opiskelijoiden kanssa. Yhteisessä osassa yhtenäistetään työssäoppimisen käytännöt, opintojen hyväksilukeminen, arviointi ja yrittäjyyskasvatus. Koulutuksen toteuttaminen perustuu toiminta- ja työsuunnitelmiin, jotka laaditaan yhteisesti sovittavilla periaatteilla. Henkilökohtaiset opiskelusuunnitelmat Kaikille opiskelijoille laaditaan henkilökohtainen opiskelu- ja urasuunnitelma (HOPS). Erityisopetusta tarvitseville opiskelijoille laaditaan lisäksi henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) Näyttötutkintotoiminta Tehtävä Näyttötutkintoperusteisen toiminnan tehtävä on ylläpitää ja kohottaa aikuisväestön ammatillista osaamista, tukea opiskelijoiden kehittymistä itsenäisiksi ammatinharjoittajiksi, kehittää työelämää ja edistää työllisyyttä sekä tukea elinikäistä oppimista.

6 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 5 (9) Näyttötutkintojen järjestämissopimukset Koulutuksen järjestäjät huolehtivat yhteisesti, että maakunnassa ovat käytössä tarvittavat näyttötutkintojen järjestämissopimukset. Järjestämissopimuksia haetaan yhteisten näyttösuunnitelmien pohjalta. Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen Näyttötutkinnon järjestäjä vastaa näyttötutkintojen henkilökohtaistamisen suunnittelusta ja toteutuksesta yhteistyössä tutkinnon suorittajan, tutkinnon hankkijan, työpaikan edustajien ja muiden tarvittavien asiantuntijoiden kanssa. Henkilökohtaistaminen sisältyy tutkinnon suorittamisen tai ammattitaidon hankkimisen kaikkiin vaiheisiin: tutkinnon suorittamisen suunnitteluun, näyttötutkinnon suorittamiseen ja tarvittavan ammattitaidon hankkimiseen. Yhteinen näyttötutkintostrategia Koulutuksen järjestäjillä on yhteinen näyttötutkintostrategia. 4 MAAKUNNALLISEN YHTEISTYÖN JA KEHITTÄMISEN SUUNNITTELU JA OHJAUS Yhteistyö perustuu kuntayhtymien valtuustojen vuonna 1998 hyväksymiin maakunnallisiin koulutuspoliittisiin teeseihin sekä niiden pohjalta solmittuihin yhteistyösopimuksiin. Yhteistyön kehittämistä ohjaa kuntayhtymien luottamushenkilö- ja viranhaltijajohdosta koostuva yhteistyövaltuuskunta. Yhteistyön toteutuksesta vastaavat kuntayhtymien johtajat, jotka sopivat yhteistyön käytännön johtamisesta ja toimintatavoista. Opetussuunnitelmat hyväksytään kunkin koulutuksenjärjestäjän omien menettelyjen mukaisesti Maakunnalliset kehittämisen päälinjat Aluekehittäminen Maakunnan kehittäminen pohjautuu maakuntasuunnitelmaan ja maakuntaohjelmaan. Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat yhteisvastuullisesti vahvistamassa Keski-Suomea oppivana ja verkostoituneena alueena maakunnallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

7 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 6 (9) Ennakointi Koulutuksen määrällinen mitoitus perustuu seudullisesti ja maakunnallisesti ennakoituun työvoiman tarpeeseen. Laadullinen kehittäminen ennakoi työelämän osaamis- ja muutostarpeita. Henkilöstön kehittäminen Henkilöstön kehittämisen suuntaviivat, osaamistarpeiden määrittely ja toimintasuunnitelmat sovitaan yhteisesti. Henkilöstön kehittämiseksi järjestetään yhteisiä koulutuskokonaisuuksia. Toiminnan kehittäminen Opetussuunnitelmaperusteista koulutusta ja näyttötutkintotoimintaa kehitetään tasapainoisesti työ- ja elinkeinoelämän tarpeiden mukaisesti. Ammatillista koulutusta kehitetään Taitava Keski-Suomi -strategian mukaisesti. Kehittämisen suunnasta ja painopistealueista sovitaan yhteisesti. Maakunnalliselle kehittämiselle asetetaan määrälliset ja laadulliset tavoitteet ja sovitaan toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Ne hyväksytään vuosittain kuntayhtymien toimintasuunnitelmien yhteydessä. Tavoitteiden toteutumista seurataan maakunnallisena kokonaisuutena. Kehittämisen tavoitteena on avoin oppimisjärjestelmä, joka mahdollistaa yhteistyön työelämän kanssa sekä opiskelijoiden liikkuvuuden toisen asteen oppilaitosten kesken. Vertikaalinen liikkuvuus mahdollistuu korkeakoulujen kanssa tehtävän yhteistyön avulla. Kansainvälistyminen Kansainvälistymistoimet määräytyvät maakunnan kansainvälistymisstrategian pohjalta. Tavoitteena on tukea maakunnan elinkeino- ja työelämän kansainvälistymistarpeita ja tuottaa työelämälle kansainvälisiin työtehtäviin kykeneviä ammattilaisia. Kansainväliset toimintaohjelmat sekä opiskelijoiden ja opettajien kansainväliset opiskelu- ja työssäoppimisohjelmat suunnitellaan ja toteutetaan yhteisesti sovittavalla tavalla. Tukipalvelut Viestinnän ja markkinoinnin tavoitteena on vahvistaa ammatillisen koulutuksen laatukuvan muodostumista. Maakunnallista yhteistyötä edistetään yhteensopivilla ja yhtenäisillä tietoteknisillä ratkaisuilla.

8 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 7 (9) 4.2. Arviointi Opiskelijoiden ohjaus- ja tukipalveluja kehitetään maakunnallisesti. Koulutuksen järjestäjän tulee arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta. Koulutuksen arvioinnin tarkoituksena on tukea koulutuksen kehittämistä ja parantaa oppimisen edellytyksiä. Koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toteutumista seurataan ja opetussuunnitelmaa kehitetään jatkuvan arvioinnin avulla. Arviointisuunnitelma on osa koulutuksen järjestäjän laatujärjestelmää ja toimintasuunnitelmaa. Koulutuksen järjestäjä osallistuu myös ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. 5 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄNÄ KESKI-SUOMESSA 5.1. Omistajakunnat Jyväskylän koulutuskuntayhtymän jäsenkuntia ovat maakunnan 13 kuntaa: Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväskylän mlk, Keuruu, Korpilahti, Laukaa, Leivonmäki, Luhanka, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen Koulutuksen järjestämislupa Jyväskylän koulutuskuntayhtymällä on koulutuksen järjestämislupa (Opetusministeriön päätös132/430/2004): Opetusministeriö on päättänyt Jyväskylän koulutuskuntayhtymän koulutuksen järjestämisluvasta ja siihen sisältyvästä koulutustehtävästä lukien. Koulutuksen järjestämislupa perustuu lakiin ammatillisesta koulutuksesta (630/1998) ja lakiin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998). Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on osakkaana Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:ssä ja Teollisuuden Oppimispaikka Oy:ssä.

9 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 8 (9) 5.3. Koulutustehtävä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä voi järjestää ammatillisiin perustutkintoihin tähtäävää koulutusta kaikissa jäsenkunnissaan. Muuta koulutusta voidaan järjestää laajemmallakin alueella. Opetuskieli Oppilaitosten opetuskieli on suomi. Koulutusalat, -asteet ja tutkinnot Jyväskylän koulutuskuntayhtymä voi järjestää ammatillista peruskoulutusta seuraavilla koulutusaloilla alla mainituin rajoituksin: 1. Kulttuuriala Ei tanssialan perustutkinnon koulutusta 2. Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala 3. Luonnontieteiden ala 4. Tekniikan ja liikenteen ala Ei lennonjohdon perustutkinnon koulutusta Ei lentokoneasennuksen perustutkinnon koulutusta Ei turvallisuusalan perustutkinnon koulutusta Ei merenkulkualan perustutkinnon koulutusta 5. Sosiaali- ja terveysala Ei hammastekniikan perustutkinnon koulutusta Ei lääkealan perustutkinnon koulutusta Ei liikunnanohjauksen perustutkinnon koulutusta 6. Matkailu-, ravitsemis- ja talousala Jyväskylän koulutuskuntayhtymä voi järjestää ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitettua ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon valmistavaa koulutusta ja muuta ammatillista lisäkoulutusta. Koulutuksen järjestäjä voi järjestää ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon tai niiden osiin valmistavaa oppisopimuskoulutusta ja muuna ammatillisena lisäkoulutuksena järjestettävää oppisopimuskoulutusta.

10 JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN 9 (9) Jyväskylän koulutuskuntayhtymän erityisenä tehtävänä on järjestää maahanmuuttajille suunnattua ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaa koulutusta. Koulutuksen järjestäjän erityisenä koulutustehtävänä on englanninkielisen lähihoitajakoulutuksen järjestäminen. Koulutuksessa suoritettava tutkinto on Vocational Qualification in Social and Health care, Practical Nurse. Koulutuksen rahoitusmuodot Koulutusta järjestetään eri rahoitusmuodoilla, joista merkittävimmät ovat valtion rahoittamana ammatillinen perus- ja lisäkoulutus, ostorahoitteinen koulutus sekä oppisopimuskoulutus. Opiskelijamäärä Ammatillisen peruskoulutuksen vuotuinen kokonaisopiskelijamäärä on opetusministeriön järjestämisluvan (132/430/2004) mukaan enintään 4440 opiskelijaa, josta näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen enimmäismäärä on 550 opiskelijaa. Kuntayhtymän hallitus vahvistaa vuosittain aloituspaikat koulutusaloittain ja tutkinnoittain. Koulutuksen määrällinen mitoitus perustuu alueelliseen ja maakunnalliseen työ- ja elinkeinoelämän ennustettuun tarpeeseen.

Missä mennään? Myötätuulessa. Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen aikuiskoulutus

Missä mennään? Myötätuulessa. Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen aikuiskoulutus 2013 Missä mennään? Myötätuulessa Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen aikuiskoulutus Ammattikoulutus Johtaja Pasi Kankare Ammatillinen peruskoulutus Opetusneuvos Sirkka-Liisa Kärki

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA 07.11.2014 Rovaniemen koulutuskuntayhtymä 25/531/2014 Toripuistikko 5-7 3.kerros 96200 ROVANIEMI KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA Opetus-ja kulttuuriministeriä muuttaa ammatillisesta koulutuksesta annetun lain

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelu, toteutus ja arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta 630 / 1998, 25 a : Ammattiosaamisen

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ETOK Osaaminen ja kulttuuri

Lisätiedot

Liite 1 (6) 27.1.2015

Liite 1 (6) 27.1.2015 Liite 1 (6) Liite 1 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun

Lisätiedot

LIITE 1 PÄÄTÖSMALLI Koulutuksen järjestäjän nimi. Lähiosoite (PL, jos on) Postinumero ja postitoimipaikka. pv.kk.xxxx.

LIITE 1 PÄÄTÖSMALLI Koulutuksen järjestäjän nimi. Lähiosoite (PL, jos on) Postinumero ja postitoimipaikka. pv.kk.xxxx. LIITE 1 PÄÄTÖSMALLI 27.8.1998 Koulutuksen järjestäjän nimi Lähiosoite (PL, jos on) Postinumero ja postitoimipaikka pv.kk.xxxx xxx/430/xxxx KOULUTUKSENJÄRJESTÄMISLUPA. Opetusministeriö on ammatillisesta

Lisätiedot

Visio suomalaisesta ammattikorkeakoulutuksesta 2014

Visio suomalaisesta ammattikorkeakoulutuksesta 2014 LIITTOUMAKORKEAKOULUT JA LAINSÄÄDÄNTÖ Liittoumakorkeakouluseminaari, Laurea 1.2.2012 Kommentit,Timo Luopajärvi Visio suomalaisesta ammattikorkeakoulutuksesta 2014 Suomessa on kansainvälisesti kilpailukykyinen

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA 21.06.2012 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 57/531/2012 Närvilänkatu 8 67100 KOKKOLA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA Opetus- ja kulttuuriministeriö on ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) 9

Lisätiedot

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI EK:n puheenvuoro NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI 11.2.2014 Mirja Hannula mirja.hannula@ek.fi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset (18.10.2012) koulutuksen

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen. 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen. 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö koulutuskuntayhtymä koulutuskuntayhtymän oppilaitokset aikuisopisto ammattiopisto Jämsän ammattiopisto

Lisätiedot

OPH:n ajankohtaiset asiat

OPH:n ajankohtaiset asiat OPH:n ajankohtaiset asiat Perhepäivähoidon tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä Jyväskylän aikuisopisto 18.4.2013 Markku Kokkonen Opetushallitus Ammatillinen aikuiskoulutus Ajankohtaista ammatillinen aikuiskoulutus

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa. Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa. Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998, muut.

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Autoalan perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Nivalan ammattiopisto Hyväksytty: Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4 4. JATKOOPINTOVALMIUKSIA

Lisätiedot

Savon koulutuskuntayhtymä, tukitoimet koulutusaloittain, yhteishaku 2016

Savon koulutuskuntayhtymä, tukitoimet koulutusaloittain, yhteishaku 2016 Savon koulutuskuntayhtymä, tukitoimet koulutusaloittain, yhteishaku 2016 Soveltuvuus- / pääsykoe ajankohta Aloituspaikat 2016 Mahdollisuus opiskeluun pienemmässä ryhmässä Ammatino hjaaja Oppimisen tukipajat

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua Ammattiopisto Luovi Ammattiopisto Luovi luvuin Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos Osa Hengitysliittoa Toimii 25 paikkakunnalla Henkilöstö yli 860 asiantuntijaa Ammatillisessa peruskoulutuksessa

Lisätiedot

Yhteistyö sekä yhtymäkohdat Ammattistartin ja Kotitalousopetuksen koulutukseen, opetukseen ja ohjaukseen. 3.12.2009 Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi

Yhteistyö sekä yhtymäkohdat Ammattistartin ja Kotitalousopetuksen koulutukseen, opetukseen ja ohjaukseen. 3.12.2009 Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi Yhteistyö sekä yhtymäkohdat Ammattistartin ja Kotitalousopetuksen koulutukseen, opetukseen ja ohjaukseen 3.12.2009 Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi L 630/98 3 Vammaisille opiskelijoille voidaan järjestää

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro. Satu Ågren 16.3.2016

Kommenttipuheenvuoro. Satu Ågren 16.3.2016 Kommenttipuheenvuoro Satu Ågren 16.3.2016 EK:n jäsenyrityksissä tehdyt rekrytoinnit koulutusasteen mukaan 2013 Teollisuus 40% 31% 25% 4% Ammatillinen koulutus Ammattikorkeakoulu Rakentaminen 91% 7% 2%

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 TIEDOTUSTILAISUUS 25.2.2014 Ryhmä 2 Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Uudistettujen

Lisätiedot

AMMATILLISTEN ERITYISOPPILAITOSTEN AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JA VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999

AMMATILLISTEN ERITYISOPPILAITOSTEN AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JA VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999 VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999 Erityisopetus erityisenä koulutustehtävänä Järjestämisluvan Ammatilliset erityisoppilaitokset/järjestäjät (yhteensä 12): enimmäis-

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Sivu 1/3 OPETUSHALLITUS Rahoitus-yksikkö E-mail: laskentapalvelut@oph.fi Valtionosuuden saaja: 913 Helsingin kaupunki Oppisopimus Perustiedot PERUSTIEDOT/Oppisopimus Käyttökustannusten valtionosuuksien

Lisätiedot

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Yksi Suomen suurimmista ammatillisen perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen järjestäjistä n. 8000 opiskelijaa Henkilöstöä n. 850 Koulutamme ammattilaisia neljällä eri paikkakunnalla

Lisätiedot

file:///h:/tilastot% /ophn%20lomake%201.htm

file:///h:/tilastot% /ophn%20lomake%201.htm Sivu 1/3 OPETUSHALLITUS Rahoitus-yksikkö E-mail: laskentapalvelut@oph.fi Valtionosuuden saaja: 913 Helsingin kaupunki Oppisopimus Perustiedot PERUSTIEDOT/Oppisopimus Käyttökustannusten valtionosuuksien

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Työelämäpalvelut Harri Mikkonen 1. Tutkintokoulutus Ylempi (AMK) Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Avoin ammattikorkeakoulu 2. Täydennyskoulutus Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

ALOITUSPAIKAT. Tilastoissa on. Tutkintoon johtava ja valmistava koulutus

ALOITUSPAIKAT. Tilastoissa on. Tutkintoon johtava ja valmistava koulutus ALOITUSPAIKAT Aloituspaikkatilastot sisältävät tiedot vuosittaisesta koulutustarjonnasta. Koulutuksen järjestäjät, oppilaitosten ylläpitäjät, ammattikorkeakoulut, yliopistot ja lääninhallitukset vastaavat

Lisätiedot

Sivu /3 OPETUSHALLITUS Rahoitus-yksikkö E-mail: laskentapalvelut@oph.fi Valtionosuuden saaja: 93 Helsingin kaupunki Oppisopimus Perustiedot PERUSTIEDOT/Oppisopimus Käyttökustannusten valtionosuuksien laskenta

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 5.8. 2008 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN JA VALMISTAVIEN JA VALMENTAVIEN KOULUTUSTEN OPETUSSUUNNITELMIEN TOIMEENPANO

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN JA VALMISTAVIEN JA VALMENTAVIEN KOULUTUSTEN OPETUSSUUNNITELMIEN TOIMEENPANO Ammatillinen peruskoulutus AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN JA VALMISTAVIEN JA VALMENTAVIEN KOULUTUSTEN OPETUSSUUNNITELMIEN TOIMEENPANO 2008 10 I VASTAAJAN TIEDOT 1. Koulutuksen järjestäjän nimi - valitkaa

Lisätiedot

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arviointiriihi AEL 25.3.2014 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Säädökset

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelu, toteutus ja arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta 630 / 1998, 25 a : Ammattiosaamisen

Lisätiedot

Kuukauden tilasto: Vieraskielisten opiskelijoiden osuus on kasvanut merkittävästi 2000-luvulta lähtien

Kuukauden tilasto: Vieraskielisten opiskelijoiden osuus on kasvanut merkittävästi 2000-luvulta lähtien Kuukauden tilasto: opiskelijoiden osuus on kasvanut merkittävästi 2000-luvulta lähtien Vuonna 2015 perusopetuksen oppilaista kuusi prosenttia oli vieraskielisiä, ts. äidinkieli oli jokin muu kuin suomi,

Lisätiedot

AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS OSANA AMMATTIKOULUTUKSEN UUDISTUSTA SEKÄ PERUSTEIDEN TOIMEENPANOA

AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS OSANA AMMATTIKOULUTUKSEN UUDISTUSTA SEKÄ PERUSTEIDEN TOIMEENPANOA AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS OSANA AMMATTIKOULUTUKSEN UUDISTUSTA SEKÄ PERUSTEIDEN TOIMEENPANOA Sirkka-Liisa Kärki Tutkinnot - yksikön päällikkö, opetusneuvos AMMATTIKOULUTUKSEN

Lisätiedot

Laadukasta koulutusta! - koulussa ja työpaikalla

Laadukasta koulutusta! - koulussa ja työpaikalla Laadukasta koulutusta! - koulussa ja työpaikalla Sisällysluettelo Tavoitteet perehdytysmateriaalille Perehdytysmateriaalin käyttö Laadunhallinta ja laatu kohtaavat työelämän ja oppilaitosten yhteistyössä

Lisätiedot

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi Tiedotusvälineille 9.8.2010 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2010 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen Puitesopimus Keski-Suomen työpajoilla tapahtuvaa nuorisoasteen koulutuksena toteutettavaa opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen opintojaksojen suorittamista koskien Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 3.8.2011 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus 2012

Ammatillinen koulutus 2012 Koulutus 2013 Ammatillinen koulutus 2012 Oppisopimuskoulutuksen opiskelijat ja tutkinnon suorittaneet Oppisopimuskoulutuksessa 55 600 osallistujaa vuonna 2012 Tilastokeskuksen mukaan tutkintotavoitteiseen

Lisätiedot

Todistukset näyttötutkinnoista ja näyttötutkintoihin valmistavasta koulutuksesta

Todistukset näyttötutkinnoista ja näyttötutkintoihin valmistavasta koulutuksesta Todistukset näyttötutkinnoista ja näyttötutkintoihin valmistavasta koulutuksesta Säädökset Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 631/1998, 16, 1 mom, 2 kohta Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain

Lisätiedot

Koulutusasiainvaliokunta

Koulutusasiainvaliokunta Mietintö 1 (6) Koulutusasiainvaliokunta Yleinen koulutuspolitiikka ja ammatillinen edunvalvonta Esitykset 6.1.1 6.1.11 Kaikella koulutustoiminnallaan liitto tähtää siihen, että edunvalvonta- ja järjestötyö

Lisätiedot

Hallitus 12.6.2014 LIITE 7

Hallitus 12.6.2014 LIITE 7 Hallitus 12.6.2014 LIITE 7 Urheiluopistojen yhdistys ry ESITYS LUONNOS xx.xx.2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö Laki ammatillisesta koulutuksesta (630/1998) 8 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998)

Lisätiedot

Osaamisen tunnustaminen

Osaamisen tunnustaminen Osaamisen tunnustaminen Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä 12.2.2014 Markku Karkama Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Osaamisen

Lisätiedot

Vanhusneuvostoseminaari 22.9.2014. SOTE uudistus. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen

Vanhusneuvostoseminaari 22.9.2014. SOTE uudistus. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen Vanhusneuvostoseminaari 22.9.2014 SOTE uudistus Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen Sairaanhoidon erityisvastuualueet ja sairaanhoitopiirit, väestö 31.12.2013

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Hakukirje Yksi kirje, jolla haetaan lukiokoulutuksen järjestämislupaa ammatillisen peruskoulutuksen järjestämislupaa

Lisätiedot

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Hakukirje Yksi kirje, jolla haetaan lukiokoulutuksen järjestämislupaa ammatillisen peruskoulutuksen järjestämislupaa

Lisätiedot

Kotiväen ja tukijoukkojen kanssa yhteistyö nuorten hyväksi tulisi vahvistaa, luoda mahdollisuus

Kotiväen ja tukijoukkojen kanssa yhteistyö nuorten hyväksi tulisi vahvistaa, luoda mahdollisuus Yhteistyöverkostot KOTIVÄKI JA TUKIJOUKOT Kotiväen ja tukijoukkojen kanssa yhteistyö nuorten hyväksi tulisi vahvistaa, luoda mahdollisuus OPPILAITOSYHTEISTYÖ: ERI PERUSTUTKINTOJEN VÄLINEN, OMAN KOULUTUSALAN

Lisätiedot

Työssäoppiminen - talous- etiikka

Työssäoppiminen - talous- etiikka Työssäoppiminen - talous- etiikka! Soili Nevala Asiantuntija SuPer ry SuPerin eettinen työryhmä Työssäoppiminen Osa perustutkinnon vaatimasta ammattitaidosta opitaan oppilaitoksen ulkopuolella työpaikoilla

Lisätiedot

UUDISTETUT AMMATILLISTEN

UUDISTETUT AMMATILLISTEN UUDISTETUT AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET PAASITORNI 19.11.2008 Opetusneuvos Seppo Hyppönen Aikuiskoulutuksen kehittäminen Osaamisen ja sivistyksen asialla LAKI AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA

Lisätiedot

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010. Sirkka-Liisa Kärki

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010. Sirkka-Liisa Kärki TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010 Sirkka-Liisa Kärki TYÖELÄMÄ JA KOULUTUS Työelämän vaikutusmahdollisuuksia koulutukseen lisätty- kasvava merkitys - koulutuksen työelämävastaavuus

Lisätiedot

EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO

EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO Ammattikorkeakoulut perustivat konsortion 14.11.2007. Konsortio

Lisätiedot

Jyväskylän oppisopimuskeskuksen yleisesittely

Jyväskylän oppisopimuskeskuksen yleisesittely Jyväskylän oppisopimuskeskuksen yleisesittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen koulutus 2016 2017 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa koulutuksessa

Lisätiedot

UUDISTETUT TUTKINNON JA OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

UUDISTETUT TUTKINNON JA OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET UUDISTETUT TUTKINNON JA OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 17.3.2008 Opetusneuvos Seppo Hyppönen Aikuiskoulutuksen kehittäminen Osaamisen ja sivistyksen asialla Ammatillisten perustutkintojen kehittämisen Näyttötutkintona

Lisätiedot

Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin

Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin Opopatio 13.10.2017 Merja Paloniemi, koordinoiva opo/ Opiskelijapalvelut Raija Lehtonen, vs. kehityspäällikkö/ Opiskelijapalvelut OSAO kouluttaa kuudella paikkakunnalla

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajan opas

Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajan opas Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa Opettajan opas Mitä osaamisperusteisuus tarkoittaa? Tutkinnon perusteissa ammattitaitovaatimukset ilmaistaan ammattitaitona ja osaamisena, joita

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus 2009

Ammatillinen koulutus 2009 Koulutus 2010 Ammatillinen koulutus 2009 Näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen opiskelijat ja/tai tutkinnon suorittaneet Näyttötutkintoon valmistavissa koulutuksissa 84 400 osallistujaa vuonna 2009

Lisätiedot

Erityisryhmät henkilökohtaistamisessa

Erityisryhmät henkilökohtaistamisessa Erityisryhmät henkilökohtaistamisessa Näyttötutkintotoiminnan kehittämisseminaari Syksy 2014 Sanna Penttinen Ammatillinen aikuiskoulutus Ohjauksen ja tukitoimien tarve Lähtökohtaisesti kaikki tutkinnon

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2014 788/2014 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2014 Eduskunnan

Lisätiedot

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa Osaamisperusteisuutta vahvistamassa 18.12.2015 opetusneuvos Hanna Autere ja yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Tutkintojärjestelmän kehittämisen tahtotila (TUTKE 2) osaamisperusteisuus työelämälähtöisyys

Lisätiedot

NOSTE perintöä taantumavaiheeseen 9.2.2009

NOSTE perintöä taantumavaiheeseen 9.2.2009 NOSTE perintöä taantumavaiheeseen 9.2.2009 Marja Pakaste Projektipäällikkö www.noste-ohjelma.fi NOSTE-OHJELMAN TAVOITTEET Parantaa enintään perusasteen tutkinnon suorittaneiden aikuisten työelämässä pysymistä

Lisätiedot

Opintopolku.fi uusi kansallinen koulutustiedon ja haun verkkopalvelu. Aikuiskoulutuksen asiakirjat 24.1.2013 Helsingin Messukeskus Sari Ellonen

Opintopolku.fi uusi kansallinen koulutustiedon ja haun verkkopalvelu. Aikuiskoulutuksen asiakirjat 24.1.2013 Helsingin Messukeskus Sari Ellonen Opintopolku.fi uusi kansallinen koulutustiedon ja haun verkkopalvelu Aikuiskoulutuksen asiakirjat 24.1.2013 Helsingin Messukeskus Sari Ellonen SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelut (OKM) Oppijan keskitetyt

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus 2012

Ammatillinen koulutus 2012 Koulutus 2013 Ammatillinen koulutus 2012 Näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen opiskelijat ja tutkinnon suorittaneet Näyttötutkintoon valmistavissa koulutuksissa 88 400 osallistujaa vuonna 2012 Tilastokeskuksen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ 05.10.2011 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011 1. KORKEAKOULUN TEHTÄVÄ, PROFIILI JA PAINOALAT Uusi Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tiedotusvälineille 3.8.2017 Aineistoa vapaasti käytettäväksi Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tässä tilastokoosteessa

Lisätiedot

Koulutus. Konsultit 2HPO 17.4.2013 2HPO.FI

Koulutus. Konsultit 2HPO 17.4.2013 2HPO.FI Koulutus Konsultit 2HPO 1 Tutkintotavoitteisen koulutuksen opiskelijat 2 Peruskoulun päättäneiden ja ylioppilaiden välitön sijoittuminen jatko-opintoihin Valmistumisvuosi 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Lisätiedot

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2010 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE:

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2010 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE: VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2010 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE: - KYSELYN TOTEUTUS - KÄSITYKSET AMK-TUTKINNOSTA JA KOULUTUKSESTA - AMK-TUTKINNON TUOTTAMA OSAAMINEN - TYÖLLISTYMISEEN

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus kansainvälistymistä vahvistamassa

Osaamisperusteisuus kansainvälistymistä vahvistamassa Osaamisperusteisuus kansainvälistymistä vahvistamassa Kansainvälisyys tutkinnon perusteista OPSiin ja OPSista HOPSiin Hanna Autere Kv-strategian virkistyspäivä ammatilliselle koulutukselle 5.2.2016, Helsinki

Lisätiedot

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011 YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA 2010-2011 Sisältö Esimerkki linjan opinnoista Tavoitteet Opetusmenetelmät Opintojen sisältö. tavoitteet ja vaadittavat suoritukset Kasvatustieteen perusopinnot Erityispedagogiikan

Lisätiedot

Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa

Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa Opettajankoulutuspäällikkö, KT Jukka Lerkkanen 28.11.2007 Jyväskylä OSTU-seminaari 28.11.2007 Määriteltävät käsitteet sähköinen portfolio, kompetenssi,

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto

Tampereen seudun ammattiopisto Tampereen seudun ammattiopisto Tämä on Tredu Opiskelijoita n.18 000 Ammatillinen peruskoulutus 8110 josta aikuisopiskelijoita 1200 Muu aikuiskoulutus 6500 josta tutkintotavoitteisessa koulutuksessa 2300

Lisätiedot

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE Oppisopimuskoulutus on ammatillista peruskoulutusta, joka koostuu työnopetuksesta työpaikalla ja tietopuolisesta opetuksesta

Lisätiedot

Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot % 99 % 4 % 8 % Ammatillinen opettajankoulutus % 116 % 5 % -1 %

Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot % 99 % 4 % 8 % Ammatillinen opettajankoulutus % 116 % 5 % -1 % 1 ammattikorkeakoulun määrälliset tavoitteet ja tunnusluvut kaudelle 2013 2016 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2014 Tot. muutos-% 2013-2014 2012 2013 2014 2012-2014 2013-2016 AMK

Lisätiedot

Ajankohtaista koulutuspolitiikassa. Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12.

Ajankohtaista koulutuspolitiikassa. Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12. Ajankohtaista koulutuspolitiikassa Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12.2013 Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma Suomen kokonaistuotanto jää tänä

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulu ei ole raportoinut merkittävistä strategisista muutoksista.

Ammattikorkeakoulu ei ole raportoinut merkittävistä strategisista muutoksista. OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ 05.10.2011 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011 1. KORKEAKOULUN TEHTÄVÄ, PROFIILI JA PAINOALAT Ammattikorkeakoulu ei ole

Lisätiedot

Tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä Koontilistalla.

Tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä Koontilistalla. TÄYTTÖOHJE 1(10) Perustiedot 20.9.2012 OPPISOPIMUSKOULUTUS Kuntien ja koulutuksen järjestäjien tulee ilmoittaa valtionosuuksien ja rahoituksen laskemista ja määräämistä varten tarvittavat tiedot tilastointipäivän

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus 2011

Ammatillinen koulutus 2011 Koulutus 2012 Ammatillinen koulutus 2011 Opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon suorittaneet Opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon suorittaneita

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus 2009

Ammatillinen koulutus 2009 Koulutus 2010 Ammatillinen koulutus 2009 Opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon suorittaneet Opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon suorittaneita

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT MITÄ ON OPPISOPIMUSKOULUTUS? oppisopimuskoulutus on määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään

Lisätiedot

Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi

Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi Ammatillisen koulutuksen yhteistyöfoorumi 2015 M/S Viking Gabriella ke 25.3.2015 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus 2011

Ammatillinen koulutus 2011 Koulutus 2012 Ammatillinen koulutus 2011 Oppisopimuskoulutuksen opiskelijat ja tutkinnon suorittaneet Oppisopimuskoulutuksessa 56 900 osallistujaa vuonna 2011 Tilastokeskuksen mukaan tutkintotavoitteiseen

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu /

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE14-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 4.6.2014

Lisätiedot

Ohjeistusta perustietokyselyn täyttämiseen. Tilastointipäivän mukaiset opiskelijatiedot

Ohjeistusta perustietokyselyn täyttämiseen. Tilastointipäivän mukaiset opiskelijatiedot Lea Juhola erityisasiantuntija Ohjeistusta perustietokyselyn täyttämiseen Tilastointipäivän 20.9.2013 mukaiset opiskelijatiedot Ammatillinen peruskoulutus ja oppisopimuskoulutus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Kuvasanakirja näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Suomen koulutusjärjestelmä Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot Lukio/ Ylioppilastutkinto

Lisätiedot

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA Oppisopimuskoulutus on ammatillista peruskoulutusta, joka koostuu työnopetuksesta työpaikalla ja tietopuolisesta opetuksesta oppilaitoksessa sekä ohjatuista

Lisätiedot

Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä. TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012

Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä. TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012 Tampere-talo 8. 9.5.2012 Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012 Terveydenhuoltolaki Lain tarkoituksena on edistää ja ylläpitää väestön

Lisätiedot

Hanketoiminta koulutusorganisaation strategisen ja pedagogisen osaamisen kehittämisen tukena. Aino Rikkinen 25.3.2010

Hanketoiminta koulutusorganisaation strategisen ja pedagogisen osaamisen kehittämisen tukena. Aino Rikkinen 25.3.2010 Hanketoiminta koulutusorganisaation strategisen ja pedagogisen osaamisen kehittämisen tukena Aino Rikkinen 25.3.2010 Toimipisteet kartalla Pohjois-Karjalan Aikuisopiston Kiinteät toimipisteet sijaitsevat

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus 2010

Ammatillinen koulutus 2010 Koulutus 2011 Ammatillinen koulutus 2010 Opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon suorittaneet Opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon suorittaneita

Lisätiedot

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä TUTKINTOKOHTAISTEN OPETUSSUUNNITELMIEN YHTEINEN OSA

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä TUTKINTOKOHTAISTEN OPETUSSUUNNITELMIEN YHTEINEN OSA Jyväskylän koulutuskuntayhtymä TUTKINTOKOHTAISTEN OPETUSSUUNNITELMIEN YHTEINEN OSA Vahvistettu 2.1.2010 Rehtorin päätös 1/10/2010 1 Opetussuunnitelman käyttäjille ja lukijoille Opetussuunnitelmaperusteista

Lisätiedot

Ammatillinen perustutkinto oppisopimuskoulutuksella

Ammatillinen perustutkinto oppisopimuskoulutuksella Ammatillinen perustutkinto oppisopimuskoulutuksella Tuija Laukkanen 14.11.2013 19.11.2013 1 Oppisopimuskoulutuksen lähtökohdat koulutuksen järjestäjä, jolla on OKM:n myöntämä ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Tampereen Aikuiskoulutussäätiö

Tampereen Aikuiskoulutussäätiö Tampereen Aikuiskoulutussäätiö Perustettu 12.5.1962 Ylläpitää Tampereen Aikuiskoulutuskeskusta TAKKin henkilöstön työnantaja, oikeushenkilö OKM:n koulutuksen järjestämislupa 1.1.1999 alkaen OKM:n lisäkoulutuksen

Lisätiedot

PERUSTIEDOT/Ammatillinen peruskoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä 20.9.2014

PERUSTIEDOT/Ammatillinen peruskoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä 20.9.2014 OPETUSHALLITUS Rahoitus PERUSTIEDOT/Ammatillinen perus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä 1.Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön nimi Osoite

Lisätiedot