Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Orsila Reetta(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2016-00167. TSO Orsila Reetta(STM) 30.05.2016 JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu"

Transkriptio

1 Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Orsila Reetta(STM) JULKINEN Asia Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta annetun direktiivin 2004/37/EY muuttamisesta Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Komissio on antanut 13 päivänä toukokuuta 2016 ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta annetun direktiivin 2004/37/EY muuttamisesta. Muutettavaksi ehdotetaan direktiivin liitteessä säädettyjä altistumisen sitovia raja-arvoja kahden aineen osalta ja lisättäväksi sitova raja-arvo 11 aineelle. Lisäksi bentseenin arvon ehdotetaan pysyvän ennallaan. Asian käsittely neuvoston työryhmässä alkoi komission yleisesittelyllä Tällöin neuvoston työryhmässä merkittävä enemmistö jäsenmaista jätti positiivisen tarkasteluvarauman komission ehdotukseen. Viimeisin neuvoston työryhmän kokous pidettiin Tuolloin käytiin keskustelua direktiivin vaikutusarvioinnista sekä ehdotetuista raja-arvoista aine aineelta. Suomi suhtautui alustavasti perusmyönteisesti komission esitykseen. Esityksestä annetaan edistymisraportti Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvostossa eli TSTK-neuvostossa Seuraava työryhmän kokous pidetään tai Puheenjohtajamaa Alankomaat ja komissio tavoittelevat direktiiviehdotuksen nopeaa hyväksymistä. Suomen kanta Suomi tukee komission direktiiviehdotusta. Se on tasapainoinen ja toteutettava sekä työntekijöiden suojelun kannalta turvallisuuden ja terveyden edistämisessä että huomioiden työnantajille aiheutuvat kustannukset. Valtioneuvosto on valmis hyväksymään sellaiset neuvotteluprosessin aikana esille tulevat muutokset komission ehdotukseen komission ehdotusta alemmilla raja-arvoilla, jotka ovat yrityksille aiheutuvan hallinnollisen taakan ja kustannusten vähentämispyrkimysten mukaisia ja ovat tarpeen poliittisen yhteisymmärryksen saavuttamiseksi neuvostossa.

2 Suomella on positiivinen tarkasteluvarauma komission ehdotukseen. 2(9) Pääasiallinen sisältö Ehdotuksen tausta ja tavoite Direktiivin muuttamiseen on vaikuttanut Euroopan unionin pyrkimys parantaa työntekijöiden terveyden suojelua vähentämällä työperäistä altistusta syöpävaarallisille kemiallisille tekijöille, tehostaa alan lainsäädännön vaikuttavuutta Euroopan unionissa ja varmistaa talouden toimijoille selkeämmät ja tasapuolisemmat toimintaedellytykset. Direktiiviehdotus rakentuu periaatteelle suojata kaikkia työntekijöitä sekä työnantajan velvollisuuteen tuntea ympäristö, jossa työnantaja teettää työtä ja jos työympäristössä esiintyy työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä vaarantavia tekijöitä, työnantajan on arvioitava niiden merkitys työntekijöiden terveydelle. Työnantajan on poistettava työntekijöiden terveyttä vaarantavat tekijät. Jos se ei ole mahdollista, on minimoitava niiden vaikutus mahdollisimman vähäiseksi. Työnantajan on myös annettava opastusta ja koulutusta työntekijöiden terveyttä vaarantavista tekijöistä sekä seurattava työntekijöiden terveyttä ja huolehdittava heidän terveystarkastuksistaan. Direktiiviehdotus on jaettu artikloihin, minkä lisäksi ehdotukseen sisältyy yksi direktiivin liite. Artikla 1 Artiklassa 1 määritellään, että teksti työ sisältäen altistumisen työprosessissa syntyvälle kiteisen piidioksidin pölylle lisätään liitteeseen I. Lisäksi määritellään, että liite III korvataan direktiiviehdotuksen liitteen tekstillä. Direktiiviehdotuksen liitteessä III säädettäisiin sitovat raja-arvot seuraaville aineille: kovapuupölyt (3 mg/m 3 ), kromi VI ja sen yhdisteet (0,025 mg/m 3 ), kiteiset keraamiset kuidut (0,3 kuitua/cm 3 ), kiteinen piidioksidi (0,1 mg/m 3 ), bentseeni (3,25 mg/m 3 ), vinyylikloridimonomeeri (2,6 mg/m 3 ), etyleenioksidi (1,8 mg/m 3 ), 1,2- epoksipropaani (2,4 mg/m 3 ), akryyliamidi (0,1 mg/m 3 ), 2-nitropropaani (18 mg/m 3 ), o-toluidiini (0,5 mg/m 3 ), 1,3-butadieeni (2,2 mg/m 3 ), hydratsiini (0,013 mg/m 3 ) ja vinyylibromidi (4,4 mg/m 3 ). Artiklat 2,3 ja 4 Artiklat 2, 3 ja 4 sisältävät tavanomaiset säännökset komissiolle annettavista kertomuksista sekä direktiivin saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Ehdotus perustuu Euroopan Unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 153 artiklan 2 kohtaan. Käsittely Euroopan parlamentissa Euroopan parlamentin päävaliokuntana toimii työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunta (EMPL).

3 3(9) Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely Direktiiviehdotus on käsitelty sähköpostitse kirjallisella menettelyllä kantaisessa 3-kantaisen työturvallisuussäännöksiä valmistelevan neuvottelukunnan alaisessa HTP-jaostossa. Lisäksi direktiiviehdotus on käsitelty 3-kantaisessa EU26- jaostossa Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Direktiivi koskee työturvallisuuslain (738/2002) soveltamisalaa. Direktiivin voimaansaattaminen Suomessa ei edellytä laintasoista säätelyä, vaan direktiivi voitaisiin saattaa voimaan päivittämällä työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta annettua valtioneuvoston asetusta (716/2000). Taloudelliset vaikutukset Työsuojeluasiat kuuluvat valtakunnan toimivaltaan. Valtioneuvoston käsityksen mukaan komission esittämillä, direktiiviehdotuksen mukaisilla sitovilla raja-arvoilla ei aiheudu merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Komission esittämillä sitovilla raja-arvoilla aiheutuisi lähinnä vähäisiä mukautuksia yritysten toimintaan. Direktiiviehdotuksen keskeinen muutos on, että säädetään lisää sitovia raja-arvoja. Aiemmin sitovista raja-arvoista koskien syöpävaarallisia aineita on säädetty direktiivissä 2004/37/EU bentseenille, kovapuupölyille ja vinyylikloridille. Komission direktiiviehdotuksesta tekemän vaikutusten arvioinnin mukaan ehdotuksella on monia positiivisia vaikutuksia. Komission esittämien sitovien raja-arvojen etuna on työperäisten syöpien ja niihin liittyvien kuolemantapausten väheneminen. Komissio arvioi, että sen esittämät sitovat raja-arvot voisivat säästää ihmishenkeä. Lisäksi syöpään liittyvissä terveydenhuoltokustannuksissa säästettäisiin. Lisäksi komissio katsoo, että sen esittämillä sitovilla raja-arvoilla edistetään kilpailua sisämarkkinoilla, kun raja-arvot Euroopan unionin laajuisesti vähentävät yritysten välisen kilpailun vääristymiä. Valtioneuvoston käsityksen mukaan direktiiviehdotus vaikuttaa eniten rakennus- ja puunjalostusteollisuuteen sekä teknologiateollisuuteen, kuten metallinjalostajat, valimot ja konepajat. Direktiiviehdotuksen keskeiset taloudelliset vaikutukset kohdistuvat yritysten kilpailukykyyn ja yrityksille lainsäädännön noudattamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Lainsäädännön noudattamisen aiheuttavat kustannukset jakautuvat yleiskustannuksiin, alakohtaisiin kustannuksiin ja koulutuskustannuksiin. Yleiskustannuksilla tarkoitetaan kustannuksia, jotka aiheutuvat toimista, joita työnantajan täytyy tehdä ymmärtääkseen lainsäädännön vaatimukset ja noudattaakseen niitä. Alakohtaiset kustannukset perustuvat toimintoihin, joissa työntekijät altistuvat syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille. Koulutuskustannukset muodostuvat työntekijöille annettavasta koulutuksesta ja tiedottamisesta.

4 Kromi esiintyy monissa teollisuudessa käytettävissä aineissa sekä metallisena että kolmi- ja kuusiarvoisina yhdisteinä. Kuusiarvoiselle kromille altistutaan ruostumattoman teräksen hitsauksessa. Kromimetalli on korroosiota kestävää. Kromipinnoitusta käytetään korvaamaan ruostumattomasta teräksestä tehtyjä tuotteita. Elektrolyyttisessä pintakäsittelyssä käytetään lähinnä kromaatteja ja kolmiarvoisia kromiyhdisteitä. Kromihappokylpyä käytetään kovakromauksessa. Kromitrioksidia käytetään myös sähköisenä galvanointiaineena ja korroosion estäjänä. Määrällisesti suurin käyttötarkoitusryhmä on pintakäsittely. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kemikaalituoterekisterin, jäljempänä KETU-rekisteri, mukaan kromitrioksidia maahantuotiin vuonna 2014 noin 30 tonnia. Kromi (VI) ja sen yhdisteille altistuu Suomessa arviolta työntekijää. Kromi VI ja sen yhdisteille altistui vuoden 2013 Työterveyslaitoksen ammatissaan altistuvien rekisterin, jäljempänä ASA-rekisteri, perusteella 7063 työntekijää. Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina kromi VI, kromaattina keskiarvo työpaikoilla oli 0,017 mg/m 3 (korkein mitattu arvo 0,81 mg/m 3 ) ja vuosina keskiarvo oli 0,0044 mg/m 3 (korkein mitattu arvo oli 0,11 mg/m 3 ). Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina kromi VI, kromina keskiarvo oli 0,0017 mg/m 3. Työterveyslaitoksen vuosien mittaustuloksista koskien kromi (VI) ja sen yhdisteitä 1,2 % ylitti ehdotetun 0,025 mg/m 3 raja-arvon. Tärkeimmät toimialat, joissa kromi VI käytetään Suomessa ovat elintarvikkeiden, paperin, kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden, kumituotteiden mineraalituotteiden, metallituotteiden, koneiden ja laitteiden sekä kulkuneuvojen valmistus, metallien jalostus, koneiden ja laitteiden huolto, jätteenkäsittely, rakentaminen, tukkukauppa, tekninen testaus ja tutkimus- ja kehitystyö. Kromi VI altistuvat konetekniikan asiantuntijat, jätteenpolttolaitosten työntekijät, laborantit, rakennustyöntekijät, putkiasentajat, ruiskumaalaajat ja lakkaajat, muotintekijät, hitsaajat ja kaasuleikkaajat, levysepät ja rautarakennetyöntekijät, koneenasettajat ja koneistajat, konehiojat, - kiillottajat ja -teroittajat, ajoneuvojen asentajat ja korjaajat, lentokoneasentajat ja korjaajat, metalliteollisuuden prosessityöntekijät, metallien päällystäjät ja viimeistelijät. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Mutta jos asetettaisiin kromi (VI) ja sen yhdisteiden sitova raja-arvo alle komission ehdottaman raja-arvon, eri toimijoille voisi aiheutua taloudellisia kustannuksia muun muassa prosessien uudistamisesta, kuten paikallispoistojen lisäämisestä ja uusimisesta. Mitä pienemmiksi sitovat raja-arvot laskisivat, jouduttaisiin tarkastelemaan, tulisiko ilmamääriä lisätä sekä poistojen että tuloilman suhteen kohteittain sekä lämmittää tuloilmaa. Tämä voisi tarkoittaa mahdollisesti joidenkin yritysten kohdalla arviolta satojen tuhansien eurojen investointeja. Hiekka ja hiekkakivi ovat kiteistä piidioksidia eli kvartsia, mikä on teollisuudelle tärkeä raaka-aine. Esimerkiksi valimoissa kiteistä piidioksidia käytetään muoteissa täyteaineena. Kiteiselle piidioksidille altistuu arviolta noin työntekijää Suomessa. Tukesin vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin mukaan kiteistä piidioksidia valmistettiin noin tonnia ja maahantuotiin noin tonnia. Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina kiteisen piidioksidin eli kvartsin keskiarvo työpaikoilla oli 0,04 mg/m 3. Korkein mitattu arvo oli 4,9 mg/m 3. Työterveyslaitoksen vuosien mittaustuloksista 5,8 % ylitti ehdotetun 0,1 mg/m 3 raja-arvon. Tärkeimmät toimialat, joissa kiteistä piidioksidia käytetään ovat kaivannaisteollisuus, louhinta, valimotyö, lasikeraaminen työ, mineraalien käsittely, rakennustyö sekä tiilien ja laattojen valmistus. Kiteiselle piidioksidille altistuvat muun 4(9)

5 5(9) muassa kunnossapitotyöntekijät, kaivannaisteollisuudessa työskentelevät, valimotyöntekijät, lasikeraamisessa teollisuudessa työskentelevät ja rakennustyöntekijät. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia. Mutta jos asetettaisiin kiteiselle piidioksidille sitova raja-arvo alle komission ehdottaman raja-arvon, esimerkiksi valimoille voisi aiheutua kustannuksia muun muassa lisääntyvien mittausten myötä. Puupölylle sisältäen sekä kovapuupölyn että muun puupölyn altistuu Työterveyslaitoksen arvion mukaan Suomessa noin työntekijää. Vuonna 2013 ASA-rekisterin mukaan kovapuupölystä pyökille ja tammelle altistuneita oli 812 henkilöä. Kovapuulajeja käytetään erityisesti puusepänteollisuudessa. Vuosien mittaustietojen perusteella mittausten keskiarvo puupölylle oli 1,8 mg/m 3. Näiden mittaustulosten osalta ei näy puulaji, vaan on kyse myös muiden puulajien kuin kovapuun pölystä. Työterveyslaitoksen vuosien mittaustuloksista 7,3 % ylitti ehdotetun 3 mg/m 3 raja-arvon. Ylityksiä tapahtuu muun muassa prosessin häiriötilanteissa, hiontatyössä ja siivous- ja huoltotöissä sekä rakennuksilla tehtävissä kalusteasennustöissä. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Jos asetettaisiin kovapuupölyn sitova raja-arvo alle komission ehdottaman raja-arvon, eri toimijoille voisi aiheutua merkittäviäkin taloudellisia vaikutuksia. Tehtailla puupölypitoisuuksien alentaminen voisi edellyttää investointeja uusiin koneisiin, erityisesti automatisoinnista, työstömenetelmien kehittämisestä sekä purunpoiston huollosta ja tarkkailusta. Investointien määrää riippuisi muun muassa siitä, kuinka paljon yrityksessä tehdään pölyä synnyttäviä työvaiheita, kuinka uudenaikainen konekanta on ja kuinka paljon yritys käyttää kovapuulajeja. Jossakin tapauksessa uuteen koneeseen investointi voisi aiheuttaa satojen tuhansien eurojen kustannuksen jossakin yrityksessä. Esimerkiksi purunpoiston huollon ja tarkkailun lisääminen voisi aiheuttaa arviolta usean kymmenentuhannen euron kustannusten lisäyksen vuositasolla jossakin yrityksessä. Esimerkiksi puutuoteteollisuusyritysten kohdalla edellä mainitut investoinnit ovat merkittäviä investointeja, ellei investointeihin saa yhdistettyä riittävästi kehittämisja tehostamiselementtejä. Bentseeniä valmistettiin Suomessa vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin mukaan noin 8100 tonnia ja maahantuotiin tonnia. Bentseenille altistuu noin Suomessa 1900 työntekijää. Bentseenille altistuneita oli Työterveyslaitoksen vuoden 2013 ASA-rekisterin perusteella Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina mitattu bentseenille altistumisen keskiarvo työpaikoilla oli 0,27 mg/m 3 (korkein mitattu arvo oli 13,6 mg/m 3 ). Valtaosa bentseenistä käytetään styreenin ja monien muiden tärkeiden kemikaalien valmistukseen. Näitä kemikaaleja käytetään muun muassa muovien sekä lääke-, pesu- ja torjunta-aineiden tuotannossa. Tärkeimmät toimialat, joissa bentseeniä käytetään Suomessa ovat koksin ja jalostettujen öljytuotteiden, kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden valmistus, metallien jalostus, koneiden ja laitteiden korjaus, huolto ja asennus; jätteen keruu, käsittely ja loppusijoitus; materiaalien kierrätys; moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien tukku- ja vähittäiskauppa sekä korjaus; maaliikenne ja putkijohtokuljetus; varastointi ja liikennettä palveleva toiminta, arkkitehti- ja insinööripalvelut, tieteellinen tutkimus ja kehittäminen, kiinteistön ja maisemanhoito, julkinen hallinto ja maanpuolustus sekä koulutus. Bentseenille altistuvat moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat, toimisto- ja laitossiivoojat, lentokoneasentajat ja korjaajat, muoviteollisuuden prosessityöntekijät, maatalous- ja teollisuuskoneasentajat ja korjaajat, öljy- ja maakaasujalostamon prosessinhoitajat, rahdinkäsittelijät, varastotyöntekijät, laborantit ja upseerit.

6 6(9) Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Mineraalikuiduille altistuu Suomessa noin työntekijää. Keraamisille kuiduille altistuneita oli Työterveyslaitoksen vuoden 2013 ASA-rekisterin perusteella 135 työntekijää. Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina mitattu keraamisille kuiduille altistumisen keskiarvo työpaikoilla oli 0,07 kuitua/cm 3. Korkein mitattu keskiarvo oli 0,2 kuitua/cm 3. Tärkeimmät toimialat, joissa kiteisiä keraamisia kuituja käytetään Suomessa ovat tieteellinen tutkimus ja kehittäminen, puunjalostuksen ja kemian prosessitekniikan erityisasiantuntijapalvelut, sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto, jäähdytysliiketoiminta sekä muiden koneiden ja laitteiden valmistus. Keraamisille kuiduille altistuvat maatalous- ja teollisuuskoneasentajat ja korjaajat, puunjalostuksen ja kemian prosessitekniikan erityisasiantuntijat. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin mukaan hydratsiinia maahantuotiin 9,6 tonnia. Hydratsiinille altistuneita oli Työterveyslaitoksenvuoden 2013 ASA-rekisterin perusteella 173 työntekijää. Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina mitattu hydratsiinille altistumisen keskiarvo työpaikoilla oli 0,01 mg/m 3. Korkein mitattu arvo oli 0,026 mg/m 3. Tärkeimmät toimialat, joissa hydratsiinia käytetään Suomessa ovat paperin ja paperituotteiden, lääkeaineiden ja lääkkeiden valmistus, sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto, jäähdytysliiketoiminta, tieteellinen tutkimus ja kehittäminen, julkinen hallinto ja maanpuolustus sekä koulutus. Hydratsiinille altistuvat laborantit, kemistit, voimalaitosten prosessihuoltajat, maatalous ja teollisuuskoneasentajat ja korjaajat, luonnontieteen tekniset asiantuntijat, konetekniikan, maa-, metsä- ja kalatalouden erityisasiantuntijat sekä sähkötekniikan asiantuntijat. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin mukaan o-toluidiinia ei valmistettu tai maahantuotu Suomeen. Työterveyslaitoksen mittaustietoa ei ole saatavilla o- toluidiinista. Työterveyslaitoksen vuoden 2013 ASA-rekisterin perusteella o-toluidiinille altistuneita työntekijöitä oli 26. Tärkeimmät toimialat, joissa o-toluidiinia on käytetty ovat julkinen hallinto ja maanpuolustus, terveyspalvelut ja koulutus. O-toluidiinille altistuneita ovat laborantit ja terveydenhuollon bioanalyytikot. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin vinyylibromidia (bromieteeniä) ei valmisteta tai maahantuoda Suomessa. Työterveyslaitoksella ei ole tietoa ASArekisterissä vinyylibromidista. Vuosien Työterveyslaitoksen tekemien mittausten mukaan altistumisen keskiarvo oli 0,1 mg/m 3. Korkein mitattu arvo oli 0,2 mg/m 3. KETU-rekisterin 2-nitropropaania ei valmisteta tai maahantuoda Suomessa. Työterveyslaitoksella ei ole mittaustietoa eikä tietoa ASA-rekisterissä 2-nitropropaanista. Vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin vinyylikloridimonomeeria ei valmisteta Suomessa eikä sitä maahantuoda. Vuosien Työterveyslaitoksen tekemien mittausten mukaan mittaustulokset olivat alle määritysrajan eli alle 0,01-0,3 mg/m 3. Työterveyslaitoksen vuoden 2013 ASA-rekisterin perusteella vinyylikloridimonomeerille altistui 40 työntekijää. Tärkeimmät toimialat, joissa vinyylikloridimonomeerille on altistuttu ovat jätteenkäsittely ja tieteellinen tutkimus. Vinyylikloridille altistumista on tapahtunut höyrykoneiden ja lämmityskattiloiden hoitajilla, kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajilla ja laboranteilla. Komission

7 esittämien sitovien raja-arvojen osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä näiden aineiden osalta. 7(9) Vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin mukaan 1,3-butadieenia valmistettiin Suomessa noin tonnia ja maahantuotiin noin tonnia. 1,3-butadieenia käytetään välituotteena ja raaka-aineena. 1,3-butadieenille altistui vuoden 2013 Työterveyslaitoksen ASA-rekisterin perusteella 356 työntekijää. Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina mitattu 1,3-butadieenieenille altistumisen keskiarvo työpaikoilla oli 1,2 mg/m 3 (korkein mitattu arvo oli 12,6 mg/m 3 ). Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Tärkeimmät toimialat, joissa 1,3-butadieeniä käytetään Suomessa ovat kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden valmistus, arkkitehti- ja insinööripalvelut, tekninen testaus ja analysointi, varastointi ja tieteellinen tutkimus. 1,3-butadieenille altistuvat puunjalostuksen ja kemian prosessitekniikan erityisasiantuntijat, maatalous- ja teollisuuskoneasentajat ja korjaajat, kemianteollisuuden ja muoviteollisuuden prosessityöntekijät sekä laborantit. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin mukaan 1,2-epoksipropaania (propyleenioksidi) ei valmistettu. Sitä maahantuotiin 0,1 tonnia. 1,2-epoksipropaanille altistui Työterveyslaitoksen vuoden 2013 ASA-rekisterin perusteella vuonna 25 työntekijää. Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina mitattu 1,2- epoksipropaanille altistumisen keskiarvo työpaikoilla oli 0,7 mg/m 3 (korkein mitattu arvo oli 0,7 mg/m 3 ). Tärkeimmät toimialat, joissa 1,2-epoksipropaania käytetään Suomessa ovat tieteellinen tutkimus ja koulutus. 1,2-epoksipropaanille altistuvat laborantit, kemistit sekä luonnontieteen tekniset tutkijat. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin mukaan etyleenioksidia ei valmistettu, mutta sitä maahantuotiin 4,4 tonnia. Etyleenioksidille altistui Työterveyslaitoksen vuoden 2013 ASA-rekisterin perusteella vuonna 54 työntekijää. Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina mitattu etyleenioksidille altistumisen keskiarvo työpaikoilla oli 1,0 mg/m 3 (korkein mitattu arvo oli 8,5 mg/m 3 ). Tärkeimmät toimialat, joissa etyleenioksidia käytetään Suomessa ovat terveyspalvelut, julkinen hallinto ja maanpuolustus sekä tieteellinen tutkimus. Etyleenioksidille altistuvat terveydenhuoltoalan työntekijät, kemianteollisuuden työntekijät sekä laborantit. Komission esittämän sitovan raja-arvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Vuoden 2014 tietoihin perustuvan KETU-rekisterin mukaan akryyliamidia ei valmistettu Suomessa, mutta sitä maahantuotiin 124 tonnia. Akryyliamidille altistui vuoden 2013 Työterveyslaitoksen ASA-rekisterin perusteella vuonna 777 työntekijää. Työterveyslaitoksen mittausten perusteella vuosina mitattu akryyliamidille altistumisen keskiarvo työpaikoilla oli 0,0018 mg/m 3 (korkein mitattu arvo oli 0,027 mg/m 3 ). Tärkeimmät toimialat, joissa akryyliamidia käytetään Suomessa ovat kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden sekä koneiden ja laitteiden valmistus, tieteellinen tutkimus ja koulutus. Akryyliamidille altistuvat kemistit, laborantit, biologit, lääkärit, opettajat sekä kemianteollisuuden prosessinhoitajat. Komission esittämän sitovan rajaarvon osalta tarvittaisiin lähinnä vähäisiä mukautuksia yrityksissä. Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät

8 8(9) Asiakirjat KOM(2016) 248 lopullinen SWD(2016) 152 lopullinen SWD(2016) 153 lopullinen Laatijan ja käsittelijän yhteystiedot Sosiaali- ja terveysministeriö, neuvotteleva virkamies Reetta Orsila (puh ) EUTORI-tunnus EU/2016/0968 Liitteet Viite

9 9(9) Asiasanat Hoitaa jaosto työsuojelu (EU 26), työsuojelu ja -turvallisuus STM Tiedoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö MINVA TEM

Työ- ja elinkeinoministeriö MINVA TEM Työ- ja elinkeinoministeriö MINVA TEM2016-00236 TMO Lahtinen Päivi(TEM) 13.06.2016 JULKINEN Viite Asia Työllisyys, sosiaalipolitiikka, terveys ja kuluttaja-asioiden neuvosto, 16.-17.6.2016, Luxemburg YHTEENVETO

Lisätiedot

EU:n syöpädirektiivi muutoksessa Sirkku Saarikoski, STM, Työsuojeluosasto

EU:n syöpädirektiivi muutoksessa Sirkku Saarikoski, STM, Työsuojeluosasto EU:n syöpädirektiivi muutoksessa Sirkku Saarikoski, STM, Työsuojeluosasto 8.3.2017 Sirkku Saarikoski Syöpädirektiivi (2004/37/EY) työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille

Lisätiedot

Alue-ennuste, työllisyys VATT. Toimiala Online syysseminaari 21.11.2014

Alue-ennuste, työllisyys VATT. Toimiala Online syysseminaari 21.11.2014 Alue-ennuste, työllisyys VATT Toimiala Online syysseminaari 21.11. Kasvinviljely ja kotieläintalous, riistatalous ja niihin liittyvät palvelut 1, työllisyyden kumulatiivinen %-muutos -4-6 -8-1 -12-14 Metsätalous

Lisätiedot

1/9. Lapin liitto 27.10.2011 Työpaikat Lapin seutukunnissa kunnittain 2009. Kemi Keminmaa Simo Tervola Tornio. Posio Salla Savukoski Kemi- Tornio

1/9. Lapin liitto 27.10.2011 Työpaikat Lapin seutukunnissa kunnittain 2009. Kemi Keminmaa Simo Tervola Tornio. Posio Salla Savukoski Kemi- Tornio 1/9 Lapin liitto 27.10.2011 Työpaikat Lapin seutukunnissa kunnittain 2009 LAPPI Itä- Kemijärvi Pelkosenniemi Posio Salla Savukoski Kemi- Tornio Kemi Keminmaa Simo Tervola Tornio Kaikki toimialat yhteensä

Lisätiedot

Lapin liitto 24.10.2011 Työpaikat Lapin seutukunnissa kunnittain 2011

Lapin liitto 24.10.2011 Työpaikat Lapin seutukunnissa kunnittain 2011 1/9 Lapin liitto 24.10.2011 Työpaikat Lapin seutukunnissa kunnittain 2011 Toimiala kirjaintaso sekä 2-nro taso (TOL 2008) LAPPI Itä- Kemijärvi Pelkosenniemi Posio Salla Savukoski Kemi- Tornio Kemi Keminmaa

Lisätiedot

Suomi tukee saavutettua sopua, joka vastaa Suomen keskeisiä kantoja (U 18/2015 vp).

Suomi tukee saavutettua sopua, joka vastaa Suomen keskeisiä kantoja (U 18/2015 vp). Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201600205 BO Kukkonen Panu 25.04.2016 Asia Toimintalinjan määrittely neuvoston omien varojen työryhmässä saavutettuun kompromissiehdotukseen neuvoston asetuksen n:o

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS2013-00604 VNEUS Kaila Heidi(VNK) 03.09.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Mayotten aseman muuttaminen Euroopan unioniin nähden/poikkeukset ja siirtymäkaudet

Lisätiedot

Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00117. OHO Heine Kirta(OM) 19.05.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00117. OHO Heine Kirta(OM) 19.05.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00117 OHO Heine Kirta(OM) 19.05.2016 Asia OSA; Direktiivi ensivaiheen oikeusavusta rikoksesta epäillyille tai syytetyille henkilöille, jotka ovat menettäneet vapautensa,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2016-00255 TSO Vänskä Anne(STM) 23.09.2016 JULKINEN Asia EU; Työturvallisuus ja työterveys; Komission ehdotus; Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan

Lisätiedot

Lapin liitto Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Lapissa

Lapin liitto Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Lapissa 1/6 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Lapissa 1993-2007 L A P P I Koodi Toimiala 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2 007 A,B ALKUTUOTANTO 7 506 6 926 5 978 5 449 5 346

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 27.12.2017 Euroopan unionin virallinen lehti L 345/87 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2017/2398, annettu 12 päivänä joulukuuta 2017, työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa

Lisätiedot

Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Tornionlaakson seutukunnassa

Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Tornionlaakson seutukunnassa 1 Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Tornionlaakson seutukunnassa - luokitus vuoden 1995 mukainen vuodet 1993-2000 ja luokitus vuoden 2002 mukainen vuodet 2001-2006 TORNIONLAAKSO

Lisätiedot

Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Rovaniemen seutukunnassa

Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Rovaniemen seutukunnassa 1 Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Rovaniemen seutukunnassa - luokitus vuoden 1995 mukainen vuodet 1993-2000 ja luokitus vuoden 2002 mukainen vuodet 2001-2007 ROVANIEMEN

Lisätiedot

Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Kemi-Tornion seutukunnassa

Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Kemi-Tornion seutukunnassa 1 Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Kemi-Tornion seutukunnassa - luokitus vuoden 1995 mukainen vuodet 1993-2000 ja luokitus vuoden 2002 mukainen vuodet 2001-2007 KEMI-TORNION

Lisätiedot

Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS)

Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS) Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00119 LAVO Innanen Tanja 20.05.2016 Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS) Kokous U/E/UTP-tunnus U 13/2016

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00746 BO Liinamaa Armi(VM) 13.11.2014 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Asia Komission ehdotus omien varojen päätöksen soveltamisasetuksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaaliturvasta Suomen ja Liettuan välillä tehdyn sopimuksen lakkauttamisesta ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain kumoamisesta

Lisätiedot

Lapin liitto Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Pohjois-Lapin seutukunnassa

Lapin liitto Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Pohjois-Lapin seutukunnassa 1 Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Pohjois-Lapin seutukunnassa - luokitus vuoden 1995 mukainen vuodet 1993-2000 ja luokitus vuoden 2002 mukainen vuodet 2001-2007 POHJOIS-LAPIN

Lisätiedot

Lapin liitto Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Tunturi-Lapin seutukunnassa

Lapin liitto Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Tunturi-Lapin seutukunnassa 1 Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Tunturi-Lapin seutukunnassa - luokitus vuoden 1995 mukainen vuodet 1993-2000 ja luokitus vuoden 2002 mukainen vuodet 2001-2007 TUNTURI-LAPIN

Lisätiedot

Lapin liitto Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Itä-Lapin seutukunnassa

Lapin liitto Työpaikat (alueella työssäkäyvät) Itä-Lapin seutukunnassa 1/24 Lapin liitto 23.11.2009 Työpaikat (alueella työssäkäyvät) 1993-2007 Itä-Lapin seutukunnassa - luokitus vuoden 1995 mukainen vuodet 1993-2000 ja luokitus vuoden 2002 mukainen vuodet 2001-2007 ITÄ-LAPIN

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.4.2015 COM(2015) 153 final 2015/0078 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteistä passitusta käsittelevässä EU EFTA-sekakomiteassa esitettävästä Euroopan unionin kannasta yhteistä

Lisätiedot

A8-0064/ TARKISTUKSET esittäjä(t): Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta. Mietintö

A8-0064/ TARKISTUKSET esittäjä(t): Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta. Mietintö 18.10.2017 A8-0064/ 001-053 TARKISTUKSET 001-053 esittäjä(t): Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta Mietintö Marita Ulvskog A8-0064/2017 Työntekijöiden suojeleminen syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville

Lisätiedot

2011 Pielisen Karjalan TOL osuudet liikevaihdon mukaan

2011 Pielisen Karjalan TOL osuudet liikevaihdon mukaan 1 % 5 % 4 % 1 % 2011 Pielisen Karjalan TOL osuudet liikevaihdon mukaan 1 % 2 % 1 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 2 % C Teollisuus G Tukku- ja vähittäiskauppa; moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien korjaus

Lisätiedot

Alue-ennuste Juha Honkatukia, VATT. Toimiala Online syysseminaari 21.11.2014

Alue-ennuste Juha Honkatukia, VATT. Toimiala Online syysseminaari 21.11.2014 Alue-ennuste Juha Honkatukia, VATT Toimiala Online syysseminaari.. Kotitalouksien reaalitulot (Household income, constant prices) 7 6 5 3 - - -3 Y Y5 3 Y6 PohjSavo Julkisen sektorin investoinnit, perushintaan

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217. RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217. RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217 RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016 Asia Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksessa (EU) N:o 1306/2013 säädetyn suorien tukien

Lisätiedot

Romanian ensimmäinen EU-puheenjohtajakausi on

Romanian ensimmäinen EU-puheenjohtajakausi on Sosiaali ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM201900017 KVY Haanpää TiinaKaisa(STM), Palminen Elisa(STM) 21.01.2019 Asia EU; ROMANIAN EUPUHEENJOHTAJUUSKAUSI SOSIAALI JA TERVEYSSEKTORILLA 1.1.30.6.2019

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 15.6.2011 A7-0214/129. Tarkistus. Fiona Hall ALDE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 15.6.2011 A7-0214/129. Tarkistus. Fiona Hall ALDE-ryhmän puolesta 15.6.2011 A7-0214/129 129 Fiona Hall ALDE-ryhmän puolesta 4 artikla 3 kohta (3) Radioaktiivinen jäte on loppusijoitettava siinä jäsenvaltiossa, jossa se on syntynyt, paitsi jos jäsenvaltioiden kesken on

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 110 A :SSÄ TARKOI- TETUSTA POLTTOAINETEHOLTAAN VÄHINTÄÄN 50 MEGAWATIN POLTTOLAI-

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM2015-00160. VVE Laitinen Kaisa (LVM) 24.06.2015. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM2015-00160. VVE Laitinen Kaisa (LVM) 24.06.2015. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Liikenne ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM201500160 VVE Laitinen Kaisa (LVM) 24.06.2015 Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) maailman radioviestintäkonferenssissa

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 30.6.2016,

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 30.6.2016, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.6.2016 C(2016) 3942 final KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 30.6.2016, teollisuuden päästöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/75/EU 32 artiklan 6 kohdan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297 HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Viite Asia EU; Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00578 BO Liinamaa Armi(VM) 12.09.2014 JULKINEN Suuri valiokunta Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä

Lisätiedot

Laskentapäivänä voimassa olevat ryhmälomautukset (koskee vähintään 10 henkilöä ja on määräaikainen tai lyhennetty työviikko)

Laskentapäivänä voimassa olevat ryhmälomautukset (koskee vähintään 10 henkilöä ja on määräaikainen tai lyhennetty työviikko) Vuosi 2009 Laskentapäivänä voimassa olevat ryhmälomautukset (koskee vähintään 10 henkilöä ja on määräaikainen tai lyhennetty työviikko) Koko maa 2009 Ryhmälomautettujen henkilöiden lukumäärä Laskentapäivä

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013,

KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.10.2013 C(2013) 6835 final KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU liitteen IV muuttamisesta sen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. toukokuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. toukokuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. toukokuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0130 (COD) 8962/16 ADD 3 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 13. toukokuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro:

Lisätiedot

Aviapolis-tilastoja lokakuu 2007

Aviapolis-tilastoja lokakuu 2007 -tilastoja lokakuu 2007 Väestö ikäryhmittäin -alueella ja koko Vantaalla 1.1.2007 ja ennuste 1.1.2015 väestöosuus, % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2007 2015 2007 2015 Vantaa 75+ -vuotiaat 65-74 -vuotiaat

Lisätiedot

LIITTEET MMM , COM(2014) 530 final (paperikopioina suomeksi ja ruotsiksi)

LIITTEET MMM , COM(2014) 530 final (paperikopioina suomeksi ja ruotsiksi) Maa- ja metsätalousministeriö E-KIRJE MMM2014-00869 HSO Schulman Markus 11.09.2014 KÄYTTÖ RAJOITETTU perustuslaki 50 liitteenä olevien EUdokumenttien osalta Suuri valiokunta Asia Neuvoston päätös komission

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM2013-00040 PO Taavila Hannele 11.02.2013 Suuri valiokunta Viite Asia Neuvoston päätökset päivämäärän asettamisesta päätöksen 2007/533/JHA ja asetuksen 1987/2006 toisen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 05.08.2002 KOM(2002) 451 lopullinen 2002/0201 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 95/2/EY muuttamisesta elintarvikelisäaineen E

Lisätiedot

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. huhtikuu Salon seutukunta / Salo

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. huhtikuu Salon seutukunta / Salo TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset huhtikuu 2017 Salon seutukunta / Salo Tommi Virtanen TYÖMARKKINAT VÄKILUKU 53 483-306 TYÖTTÖMYYS- PROSENTTI 13,9-1,8 ALLE 25 VUOTIAAT 348-64 TYÖVOIMA

Lisätiedot

Työvoimatutkimus. Joulukuun työttömyysaste 7,9 prosenttia. 2016, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi

Työvoimatutkimus. Joulukuun työttömyysaste 7,9 prosenttia. 2016, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi Työmarkkinat 207 Työvoimatutkimus 206, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi Joulukuun työttömyysaste 7,9 prosenttia Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 206 joulukuussa 207 000,

Lisätiedot

Asia Mallioikeuslakisopimus - Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO)

Asia Mallioikeuslakisopimus - Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO) Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2016-00123 TMO Huhtala Liisa(TEM) 20.04.2016 Asia Mallioikeuslakisopimus - Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO) Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.4.2013 COM(2013) 239 final 2013/0127 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS maasta toiseen ulottuvien vesistöjen ja kansainvälisten järvien suojelusta ja käytöstä tehdyn yleissopimuksen

Lisätiedot

HE 181/2005 vp. ja aluelaitoksiin poistetaan. Työterveyslaitos muodostuu jatkossa organisatorisesti

HE 181/2005 vp. ja aluelaitoksiin poistetaan. Työterveyslaitos muodostuu jatkossa organisatorisesti HE 181/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työterveyslaitoksen toiminnasta ja rahoituksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työterveyslaitoksen

Lisätiedot

Asian käsittely neuvoston sosiaalityöryhmässä alkoi komission yleisesittelyllä ja seuraavan kerran asiaa käsitellään työryhmässä

Asian käsittely neuvoston sosiaalityöryhmässä alkoi komission yleisesittelyllä ja seuraavan kerran asiaa käsitellään työryhmässä Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2017-00020 TSO Saarikoski Sirkku(STM) 10.02.2017 JULKINEN Asia Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.6.2013 COM(2013) 418 final 2013/0192 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tiettyjen ympäristö-, maatalous- ja sosiaalipolitiikkaan sekä kansanterveyteen

Lisätiedot

Kymenlaakso ennusteet päivitetty

Kymenlaakso ennusteet päivitetty Kymenlaakso 2010-2040 ennusteet 12.04.2016 päivitetty Kymenlaakson väkilukuennuste 2014-2040 2 Lähde: Tilastokeskus Kymenlaakson väestöennuste 2014-2040 3 Lähde: Tilastokeskus Kymenlaakson ikärakenne-ennuste

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2014-00231. LMA Saari Kari 08.04.2014 JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2014-00231. LMA Saari Kari 08.04.2014 JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2014-00231 LMA Saari Kari 08.04.2014 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Asia Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0119 (COD) 7756/16 JUSTCIV 56 FREMP 59 CODEC 403 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 8. huhtikuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I P7_TA-PROV(2011)0452 Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 25. lokakuuta 2011 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Kymenlaakso ennusteet

Kymenlaakso ennusteet Kymenlaakso 2010-2040 ennusteet ValokuvaT Mika Rokka 30.1.2018 päivitetty Kymenlaakson väkilukuennuste 2014-2040 2 Lähde: Tilastokeskus Väestön ikäjakauma Kymenlaaksossa (suunnite, Iitti mukana) 3 Väestön

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n ja tuloverolain 33 c :n muuttamisesta Esityksessä

Lisätiedot

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2008-00114 PSO Eriksson Anne 07.04.2008 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Eurooppalainen köyhyyden ja syrjäytymisen teemavuosi 2010 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0064/

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0064/ Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja A8-0064/2017 9.3.2017 ***I MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri I/2019

Pirkanmaan yritysbarometri I/2019 Pirkanmaan yritysbarometri I/19 Toukokuu 19 Markus Sjölund Taustatiedot Kyselyajankohta: 3.5. -15.5.19 Vastanneita 364, vastausprosentti 19 % Vastaajat yrityskoon mukaan: 1-9 44.1% - 49 31.9% - 249 17.4%

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2010-00158. YSO Karjalainen Anneli 21.05.2010 SUURI VALIOKUNTA

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2010-00158. YSO Karjalainen Anneli 21.05.2010 SUURI VALIOKUNTA Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2010-00158 YSO Karjalainen Anneli 21.05.2010 SUURI VALIOKUNTA Viite Asia Komission suositus neuvostolle Euroopan unionin osallistumisesta vuoden 1979 kaukokulkeutumissopimukseen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.2.2012 COM(2012) 78 final 2012/0032 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan talousyhteisön ja Syyrian arabitasavallan yhteistyösopimuksen soveltamisen osittaisesta keskeyttämisestä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Työvoimatutkimus. Joulukuun työttömyysaste 8,4 prosenttia. 2017, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi

Työvoimatutkimus. Joulukuun työttömyysaste 8,4 prosenttia. 2017, joulukuu, 4. neljännes ja vuosi Työmarkkinat 2018 Työvoimatutkimus 2017, joulukuu,. neljännes ja vuosi Joulukuun työttömyysaste 8, prosenttia Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2017 joulukuussa 227 000,

Lisätiedot

Asia C-303/98. Sindicato de Médicos de Asistencia Pública (Simap) vastaan Conselleria de Sanidad y Consumo de la Generalidad Valenciana

Asia C-303/98. Sindicato de Médicos de Asistencia Pública (Simap) vastaan Conselleria de Sanidad y Consumo de la Generalidad Valenciana Asia C-303/98 Sindicato de Médicos de Asistencia Pública (Simap) vastaan Conselleria de Sanidad y Consumo de la Generalidad Valenciana ((Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valencianan esittämä

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset maaliskuu 2017

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset maaliskuu 2017 TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset maaliskuu 2017 Salon seutukunta / Salo Tommi Virtanen TYÖMARKKINAT VÄKILUKU 53 483-306 TYÖTTÖMYYS- PROSENTTI 15,0-1,5 ALLE 25 VUOTIAAT 415-39 TYÖVOIMA

Lisätiedot

rajayhteistyötä koskevan lainsäädännön nykytila - saamenkieliset palvelut

rajayhteistyötä koskevan lainsäädännön nykytila - saamenkieliset palvelut Sosiaali- ja terveyspalvelujen rajayhteistyötä koskevan lainsäädännön nykytila - saamenkieliset palvelut Viveca Arrhenius 25.2.2015 EU-oikeudet Vapaan liikkumisen direktiivi 2004/38; unionin kansalainen

Lisätiedot

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset helmikuu 2017

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset helmikuu 2017 TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset helmikuu 2017 Salon seutukunta / Salo Tommi Virtanen TYÖMARKKINAT VÄKILUKU 53 491-320 TYÖTTÖMYYS- PROSENTTI 16,0-1,4 ALLE 25 VUOTIAAT 438-50 TYÖVOIMA

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.4.2016 COM(2016) 211 final 2016/0114 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisellä

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM TTM Jalkanen Seija(TEM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM TTM Jalkanen Seija(TEM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2018-00033 TTM Jalkanen Seija(TEM) 07.03.2018 Asia EU; Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi vanhempien ja omaistaan hoitavien työ- ja yksityiselämän

Lisätiedot

Kokous Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvosto

Kokous Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvosto Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2017-00398 SVO Rentola Essi(STM) 23.11.2017 Asia Komission ehdotus sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annetun asetuksen 883/2004 ja sen täytäntöönpanoasetuksen

Lisätiedot

PALVELUALA TYÖLLISTÄÄ SUHDANNEVAIHTELUISTA HUOLIMATTA

PALVELUALA TYÖLLISTÄÄ SUHDANNEVAIHTELUISTA HUOLIMATTA PALVELUALA TYÖLLISTÄÄ SUHDANNEVAIHTELUISTA HUOLIMATTA Palvelusektori työllistää suhdannevaihteluista huolimatta. Vuosina 2008 2010 uusia työpaikkoja syntyi joka vuosi erityisesti ympäristönhuoltotehtäviin

Lisätiedot

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 21.6.2016 KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Asia: Liettuan tasavallan parlamentin perusteltu lausunto

Lisätiedot

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM)

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO OKM2015-00149 NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) 31.08.2015 Asia Euroopan neuvoston urheilukilpailujen manipuloinnista

Lisätiedot

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2011-00546 VO Upola Minna(VM) 06.07.2011 Korjaus 5.7.2011 annettuu E-kirjeeseen (Eutori-tunnus VM2011-00526) Eduskunta Suuri valiokunta Viite Ks. E-kirje 5.7.2011 tunnus

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0404(COD)

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0404(COD) Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 29.5.2017 2016/0404(COD) LAUSUNTOLUONNOS ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2014 COM(2014) 626 final 2014/0290 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Latvian tasavallalle annettavasta luvasta soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden tavaraliikenteessä

Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden tavaraliikenteessä 11.6.2018 A8-0193/ 001-014 TARKISTUKSET 001-014 esittäjä(t): Liikenne- ja matkailuvaliokunta Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar A8-0193/2018 Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00076 NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) 28.01.2014 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Neuvottelut Euroopan unionin ja Albanian tasavallan sekä Euroopan unionin

Lisätiedot

Asia Komission julkinen kuuleminen alusten ilmoitusmuodollisuuksia koskevan EU:n sääntelyn toimivuudesta

Asia Komission julkinen kuuleminen alusten ilmoitusmuodollisuuksia koskevan EU:n sääntelyn toimivuudesta Liikenne ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM201700349 TIO Saari Kari 27.10.2017 JULKINEN Asia Komission julkinen kuuleminen alusten ilmoitusmuodollisuuksia koskevan EU:n sääntelyn toimivuudesta Kokous

Lisätiedot

Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM LAVO Leppävirta Liisa(OM) Suuri valiokunta

Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM LAVO Leppävirta Liisa(OM) Suuri valiokunta Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM2015-00076 LAVO Leppävirta Liisa(OM) 17.02.2015 Suuri valiokunta Asia EU/OSA/Eurojust-asetusehdotus U/E/UTP-tunnus U 79/2013 vp EUTORI-tunnus EU/2013/1359 Ohessa lähetetään

Lisätiedot

EU-perusmuistio kadmiumin enimmäismäärän rajoittamisesta lannoitteissa

EU-perusmuistio kadmiumin enimmäismäärän rajoittamisesta lannoitteissa Eduskunnan Suurelle valiokunnalle Lannoitteiden kadmiumpitoisuuden rajoittaminen Maa- ja metsätalousministeriö lähettää kunnioittavasti eduskunnan Suurelle valiokunnalle oheisen muistion Suomen lannoitteiden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. tammikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. tammikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. tammikuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0402 (COD) 5283/17 ADD 1 SAATE Lähettäjä: COMPET 23 MI 33 ETS 4 DIGIT 7 SOC 17 EMPL 13 CONSOM 12 CODEC 37

Lisätiedot

Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 15.10.2010 2010/0195(COD) LAUSUNTOLUONNOS liikenne- ja matkailuvaliokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

Vuoden 2004 työpaikkatiedot (ennakko) on julkaistu 8.3.2006

Vuoden 2004 työpaikkatiedot (ennakko) on julkaistu 8.3.2006 Vuoden 2004 työpaikkatiedot (ennakko) on julkaistu 8.3.2006 Työpaikkojen määrän kehitys Tampereen seutukunnassa 2002 2003 2004* Muutos, 03-04 lkm Kangasala (1 8 017 8 134 8 240 106 1,3 Lempäälä 4 748 4

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00760 12.10.2012. EDUSKUNTA Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00760 12.10.2012. EDUSKUNTA Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö EKIRJE VM201200760 12.10.2012 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia Pankkiunioni osana EMU:n kehittämistä U/Etunnus: EUTORInumero: EU/20121429 Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n

Lisätiedot

Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta

Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta 15.11.2012 2011/0254(NLE) LAUSUNTOLUONNOS työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden

Lisätiedot

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. joulukuu Salon seutukunta / Salo

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. joulukuu Salon seutukunta / Salo TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset joulukuu 2016 Salon seutukunta / Salo Tommi Virtanen TYÖMARKKINAT VÄKILUKU 53 560-388 TYÖTTÖMYYS- PROSENTTI 17,5-0,8 ALLE 25 VUOTIAAT 548-23 TYÖVOIMA

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 9.12.2003 KOM(2003) 761 lopullinen 2003/0295 (CNS) Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta

Lisätiedot

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. tammikuu Salon seutukunta / Salo

TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. tammikuu Salon seutukunta / Salo TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset tammikuu 2017 Salon seutukunta / Salo Tommi Virtanen TYÖMARKKINAT VÄKILUKU 53 491-320 TYÖTTÖMYYS- PROSENTTI 16,3-1,1 ALLE 25 VUOTIAAT 452-25 TYÖVOIMA

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. lokakuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0313 (NLE) 14254/14 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. lokakuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS, annettu 13.1.2016,

KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS, annettu 13.1.2016, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.1.2016 C(2016) 1 final KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS, annettu 13.1.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/36/EY liitteen V muuttamisesta siltä osin kuin on kyse

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LISÄÄNTYMISTERVEYDELLE TYÖSSÄ VAARAA AIHEUTTAVISTA TEKIJÖISTÄ JA VAARAN TORJUNNASTA

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LISÄÄNTYMISTERVEYDELLE TYÖSSÄ VAARAA AIHEUTTAVISTA TEKIJÖISTÄ JA VAARAN TORJUNNASTA SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies 04.05.2015 Reetta Orsila EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LISÄÄNTYMISTERVEYDELLE TYÖSSÄ VAARAA AIHEUTTAVISTA TEKIJÖISTÄ JA VAARAN TORJUNNASTA

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi EUROOPAN KOMISSIO EUROOPAN UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 13.1.2014 JOIN(2014) 1 final 2014/0004 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS rajoittavista toimenpiteistä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

Ympäristöministeriö Klaus Pfister 2.2.2015 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI JÄTTEISTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Ympäristöministeriö Klaus Pfister 2.2.2015 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI JÄTTEISTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 Ympäristöministeriö Muistio Klaus Pfister 2.2.2015 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI JÄTTEISTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Nykyisen asetuksen säännöksiä jätteen

Lisätiedot

ASA 2007. Syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuneiksi ilmoitetut Suomessa

ASA 2007. Syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuneiksi ilmoitetut Suomessa ASA 2007 Syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuneiksi ilmoitetut Suomessa Anja Saalo Eila Länsimäki Maija Heikkilä Timo Kauppinen TYÖTERVEYSLAITOS HELSINKI 1 Tilaukset

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Toimialarakenne kauppakamarialue 2012, yht. n. 110 000 työllistä 7 % 32 % 23 % 6 % Alkutuotanto Teollisuus Rakentaminen Kauppa Yksityiset

Lisätiedot

L 216/10 Euroopan unionin virallinen lehti

L 216/10 Euroopan unionin virallinen lehti L 216/10 Euroopan unionin virallinen lehti 21.8.2007 KOMISSION ASETUS (EY) N:o 973/2007, annettu 20 päivänä elokuuta 2007, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 täytäntöönpanosta annettujen eri

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2014-00024 LYMO Hyvärinen Esko(YM) 23.01.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön

Lisätiedot

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Uusi SeutUra -hanke Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Pielisen Karjalan vahvat klusterit Tässä aineistossa on tarkasteltu Pielisen Karjalan eli

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM Mustamäki Milla(STM), Ijäs Hannu(STM) JULKINEN

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM Mustamäki Milla(STM), Ijäs Hannu(STM) JULKINEN Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2016-00208 VAO Mustamäki Milla(STM), Ijäs Hannu(STM) 21.06.2016 JULKINEN Asia Komission liikennevakuutusdirektiivin soveltamisalan muuttamista koskeva vaikutustenarviointi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.2.2017 COM(2017) 73 final 2017/0027 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta omaksuttavan kannan vahvistamisesta osapuolten konferenssissa Rotterdamin yleissopimuksen

Lisätiedot