Laatoitusopas. Luonnonkivilaattojen asennusohjeet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laatoitusopas. Luonnonkivilaattojen asennusohjeet"

Transkriptio

1 Laatoitusopas Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 11/2002

2 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 2 Johdanto Asentajan laatoitusopas on tarkoitettu ohjeeksi sellaisten pintojen päällystämiseen luonnonkivilaatoilla (sisätiloissa), jotka eivät vaadi erityissuunnittelua kosteuseristyksen tai muun teknisen syyn takia. Oikeat rakenneratkaisut ovat tärkeä osa rakentamisen laatua. Märkätilat ja ulkotilat ovat toiminnallisesti laatoitusten suunnittelun ja toteutuksen osalta rakennuksen vaativimmat alueet. Erityisesti märkätilojen suunnittelussa tai toteutuksessa tehtyjen virheiden korjaaminen on usein kallista. Nykyisin asunto- ja vakuutusyhtiöt edellyttävät laatoittajalta nk. märkätila-asentajan sertifikaattia. Tässä oppaassa on useassa kohdassa viitattu Pukkila Oy:n kiinnitys- ja saumausaineisiin sekä lattialämmityksen käyttöön. Niistä saat lisätietoa seuraavista osoitteista: Pukkila Oy, Pitkämäenkatu 9, Turku, puh , Insinööritoimisto Nereus Oy, PL 36, (Ylinenkatu 16), Uusikaupunki, puh. (02)

3 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 3 Johdanto Sisältö 1. Laatoitettavat kohteet 5 2. Laatoitusalustat Alustojen ominaisuudet Liikuntasaumat Alustojen oikaisumassat ja tasoitteet Oikaisumassojen ja tasoitteiden valinta Vedeneristys Vedeneristysaineet Kiinnitysmenetelmät Paksulaastikiinnitys Ohutlaastikiinnitys Kiinnitys- ja saumausaineet Kiinnitysaineet Saumausaineet Luonnonkivien ominaisuudet ja soveltuvuus eri käyttökohteisiin Luonnonkivilajit Luonnonkivien fysikaaliset ominaisuudet Luonnonkivien soveltuvuus ja valinta eri käyttökohteisiin sisätiloissa Luonnonkivien pintakäsittelyt Luonnonkivilaattojen mitat ja toleranssit Laattojen yleisimmät koot 22 Laattapaksuudet 7-12 mm, ohutlaatat 22 Laattapaksuudet mm Laattojen mittatarkkuusvaatimukset 23 Luonnonkivisten lattia- ja sisäverhouslaattojen mittatarkkuus 23 Luonnonkivisten porraslaattojen ja -lankkujen mittatarkkuus 23

4 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Valmiin luonnonkivityön laatuvaatimukset 24 Valmiin luonnonkivilattian tasaisuusvaatimukset 24 Valmiin sisäseinäverhouksen tasaisuusvaatimukset Kivilaattojen asennusratkaisut eri alusrakennetyypeille Seinärakenteet 25 Betoniseinät 26 Tiili- ja harkkoseinät 27 Levyrakenteiset seinät 28 Lastulevyt, rapatut pinnat, maalatut pinnat 29 Laatoitus vanhan maalipinnan päälle 30 Laatoitus vanhojen laattojen päälle Lattiarakenteet 32 Betonilattiat 32 Levylattia, vanha laatoitus, muovimatto 33 Lattiakaivo ja liittymät Työohjeet Kivilaattojen työstöt Seinän kosteuskäsittely Seinän vedeneristäminen Lattian vedeneristäminen Seinän laatoittaminen Lattian laatoittaminen, ohutlaastikiinnitys Lattian laatoitus, paksulaastikiinnitys Liikuntasaumojen teko Yleisesti huomioitava laatoitustyössä ja saumauksessa Luonnonkivilaattojen puhdistus ja hoito Lattioiden ja tasojen kyllästäminen Säännöllinen puhdistus Tehopuhdistus Tahroja ja tahranpoistoaineita 58

5 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 5 1. Laatoitettavat kohteet Luonnonkivituotteiden käyttö asuintiloissa on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Tyypillisiä käyttökohteita ovat asuntojen seinä- ja lattiapinnat, joissa luonnonkivien kauneus ja kestävyys antaa asunnolle merkittävää esteettistä ja taloudellista lisäarvoa. Keittiöiden ja kylpyhuoneiden luonnonkiviset pöytätasot ovat yleistyneet kodeissa. Terassien, ulko-portaiden ja pihakäytävien päällystys luonnonkivillä yleistyy myös nopeasti. Eri tilat vaativat erilaisia ratkaisuja. Tämä opas käsittelee pääasiassa luonnonkivien käyttöä sisätiloissa. Käyttökohteet voidaan jakaa kahteen ryhmään; kuivat tilat ja märkätilat. Kosteusteknisesti vaativat tilat kuten uima-altaat, julkiset märkätilat ja julkisivujen päällys-teet vaativat aina kohdekohtaista erityissuunnittelua. Asuntokohtaisia märkätiloja ovat tilat, joissa on lattiakaivo (esim. kylpy- ja pesuhuone). WC jossa ei ole lattiakaivoa on kuiva tila.

6 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Alustan ominaisuudet 2. Laatoitusalustat Yleisohje Laatoitettavan alustan tulee olla rakennusosakohtaisten vaatimusten mukainen ja täyttää asiakirjoissa esitetyt vaatimukset. Alustan on oltava puhdas ja riittävän luja sekä niin liikkumaton, että laatoitus säilyy ehjänä. Kiinnitysalustan tasaisuuden tulee olla riittävän tasainen. Tarvittaessa sein äpinnat on oikaistava pystysuoriksi ja lattia-alustat suoristettava tai ne on oikaistava vaadittuun kaltevuuteen (märkätilat). Sisä - RYL-2000 ilmoittaa sallituksi poikkeamaksi 2000 mm:n pituudella 1. luokka 2. luokka Alusta +/- 3 mm +/- 4 mm Valmis kivipinta +/- 2 mm +/- 3 mm Runko-RYL-2000 sekä Sisä-RYL-2000 sisältävät lisäksi muita kivituotteille ja asennukselle asetettuja minimivaatimuksia sekä toleranssirajoja kts Alustojen luokittelu Alustat, joissa tapahtuu merkittäviä muodonmuutoksia esim. tuore betoni ja lastulevy. Alustat, joissa tapahtuu vain vähäisiä muodonmuutoksia esim. vanha betoni, muuratut rakenteet, laatoitukseen sopiva levyrakenne (esim. kipsikartonki-levyrakenne). Kun laatoitusalustana on betoni, on odotettavissa olevan kutistumisen arvioimiseksi selvitettävä betonin ikä ja kuivumisolosuhteet. Myös muut mahdolliset muodonmuutoksia aiheuttavat tekijät esim. lattialämmitys on otettava huomioon. Alustan mahdolliset muodonmuutokset vaikuttavat kiinnityslaastin valintaan. Mitä elastisempi kiinnityslaasti, sitä paremmin se kestää alustan muodonmuutoksia. kts. 5. Kiinnitysaineet.

7 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 7 Alustojen laatoituskelpoisuus Kun laatoitusalustana on betoni, on odotettavissa olevan kutistumisen arvioimiseksi selvitettävä betonin ikä ja kuivumistilanne. Myös muut mahdolliset muodonmuutoksia aiheuttavat tekijät esim. lattialämmitys on otettava huomioon laatoituksen aloittamisaikaa määritettäessä. Laastin valinnalla voidaan aloitushetkeä aikaistaa. Alla olevassa taulukossa on määritelty rakennebetonin riittävä kuivumis- ja kutistumisaika laatoituskelpoisuuden saavuttamiseksi. Rakenteen paksuus, ilman lämpötila ja kosteus vaikuttavat betonin kuivumiseen sekä kovettumiseen ja kutistumiseen. Tuote (kts. sivu 16) Kiinnityslaasti Remonttilaasti Pikalaasti Klinkkerilaasti Betonin ikä laatoitettaessa 3 6 kk 3 kk 3 kk 3 kk Muurattujen rakenteiden ja kipsikartonkilevyseinien muodonmuutokset ovat niin vähäisiä, että ne eivät aseta laasteille lisävaatimuksia elastisuuden suhteen. 2.2 Liikuntasaumat Rakenteiden eläminen johtuu mm. lämmön, kosteuden, betonin kutistumisen ja rakenteiden painumisten aiheuttamista muodonmuutoksista. Oikein suunniteltujen ja tehtyjen elastisten liikuntasaumojen avulla estetään alustan muodonmuutoksista johtuvia kivipintojen vaurioita. Asentajan tulee tarkistaa, että liikuntasaumat on huomioitu suunnitelmissa seuraavassa esitetyllä tavalla.

8 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 8 Lattiapäällysteen liikuntasaumat Luonnonkivisen lattiapäällysteen liikuntasaumojen on aina mentävä kiinnityslaasti- ja tasoitekerroksen läpi. Liikuntasaumojen sijoitus Aina rakennuksen rungon liikuntasauman kohdalle. Elementtien välisen sauman kohdalle, kun elementtien liike-erojen voidaan olettaa olevan huomattavan suuret (esim. ontelolaattojen päätysaumat). Toisiaan vastaan, kohtisuoriin suuntiin, 5 10 metrin välein. Seinän, pilarien sekä muiden pystyrakenteiden ja lattian liitoskohtiin. Kaikkien läpivientien ympärille. Aina sellaisiin kohtiin, joissa rakenteiden liikkuminen on todennäköistä tai mahdollista. Liikuntasauma täytetään ensin mineraalivillalla ja saumanauhalla, jonka jälkeen saumaus tehdään noin mm:n syvyyteen elastisella saumausmassalla. Sauman leveys on 5-10 mm. Seinäverhouksien liikuntasaumat Luonnonkivisen seinäverhouksen liikuntasaumojen on aina mentävä kiinnityslaasti- ja tasoitekerroksen läpi. Liikuntasaumojen sijoitus Aina rakennuksen rungon liikuntasauman kohdalle. Pystysuunnassa 6 10 metrin välein. Vaakasuunnassa korkeissa seinissä kannatuskohtiin 3 metrin välein. Seinän kulma- ja nurkkakohtiin. Verhouksen yläosan ja ylemmän pohjarakenteen liitoskohtaan. Kohtiin, joissa on odotettavissa rakenteiden liikkumista. Liikuntasaumojen leveys on 4-8 mm. Muutoin rakenne on kuten lattioissa.

9 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Alustojen oikaisumassat ja tasoitteet Suora ja tasainen laatoitusalusta takaa, hyvän ja kestävän lopputuloksen. Alustan oikaisut ja kaadot tehdään sementtipohjaisilla kosteutta kestävillä tasoitteilla tai betonilla. Pienet epätasaisuudet voidaan oikaista kiinnityslaastilla. Tasoitettavien ja laatoitettavien alustojen on oltava puhtaita ja p ölyttömiä. Massojen tartunta alustaan varmistetaan tasoitevalmistajan ohjeiden mukaisilla pohjakäsittelyillä. Oikaisut ja tasoitukset tehdään ennen vedeneristystä. Oikaisumassat ja tasoitteet Sementtiperusteinen, kosteutta kestävä kiviainespohjaisten seinä- ja kattopintojen pohjatasoite: Kerrospaksuus 1-5 mm, paikkatasoituksessa enintään 7 mm:n kerros (esim. Vetonit V Pohjatasoite). Sementtiperusteinen, kosteutta kestävä kiviainespohjaisten seinä- ja kattopintojen oikaisutasoite: Kerrospaksuus 2-7 mm, paikkatasoituksessa enintään 30 mm:n kerros (esim. Vetonit Tiilitasoite TT). Sementtiperusteinen, kosteutta kestävä betonilattioiden pikatasoite: Kerrospaksuus 0-50 mm. Sopii myös kaatojen tekoon (esim. Vetonit 4000 Pikatasoite). Sementtiperusteinen, kosteutta kestävä betonilattioiden karkea lattiatasoite. Kerrospaksuus 3-50 mm. Myös kaatojen tekoon (esim. Vetonit 5000 Lattiatasoite karkea). Sementtiperusteinen, nopea lattiamassa kaatojen ja pienten pintavalujen tekoon. Kerrospaksuus mm. Valukerros voidaan laatoittaa vuorokauden kuluttua (esim. Vetonit 6000 Lattiamassa).

10 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Tasoitteiden valinta Seinät (kivirakenteiset) Täyttötarve Käytettävä aine Pienet paikkaukset Tasoitukset (osittain täyttö, ylitasoitus ja pienemmät oikaisut) Suuremmat oikaisut ja rappaukset Pukkilan kiinnityslaastit (viimeistään laatoitusta edeltävänä päivänä) Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoit Tartunta- ja täyttörappaus: Kova rappauslaasti (Kalkki-sementti-suhde 50/50 tai hieman enemmän sementtiä). Lattiat (betoni) Täyttötarve Käytettävä aine Pienet paikkaukset Tasoitus Oikaisu ja kallistusten teko Pukkilan laatoituslaastit (viimeistään laatoitusta edeltävänä päivänä) Vetonit lattiatasoitteet käyttöohjeiden mukaan Vetonit 4000 Pikatasoite Vetonit 5000 Karkea lattiatasoite Vetonit 6000 Lattiamassa

11 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Vedeneristys Roiske- ja suihkuvedet Ennen laatoitusta alusta on eristettävä kosteudelta ja vedeltä. Märkätilan seinät ja lattia on eristettävä siten, että ne kestävät toistuvaa kastumista ja estävät kapillaarisesta virtauksesta tai painovoimasta aiheutuvan veden tunkeutumisen rakenteisiin. Märkätilan veden-eristyksen on oltava myös riittävän sitkeä, jotta se saumoineen kestää alustan liikkeet. Huomattavaa on, että jos rakenteeseen tehdään vedeneristys, ei tarvita erillistä höyryn-sulkukalvoa. Määräykset ja ohjeet on esitetty Suomen Rakentamismääräyskokoelman osassa C2. Tarkemmat sovellusohjeet l öytyvät RIL 107 -ohjeissa. Rakenne- ja kapillaarikosteus Alusrakenteesta esim. maanvaraisen betonilaatan valmiin kivilattian läpi kapillaarisesti ylöspäin pyrkivä kosteus voi myös kuivissakin tiloissa aiheuttaa kivipintaan muuta kivipintaa tummempia kohtia. Lisäksi kosteus saattaa kuljettaa mukanaan liukoisia suoloja, jotka jäävät kosteuden haihtuessa kiven pinnalle huonontaen ulkonäköä. Kosteuden kulku tulee estää jo ennen varsinaista laatoitusta. Kosteuden kulkeutumisen estäminen Käyttämällä maanvaraisissa lattioissa ja kosteiden tilojen alustarakenteen alapuolella kosteussulkua. Käyttämällä maanvaraisissa lattioissa riittävää lämmöneristystä, joka estää kosteuden kondensoitumisen lattiarakenteen pintakerroksiin. Käyttämällä kiinnityskerroksessa mahdollisimman vähän vettä. Antamalla asennetun lattian kuivua riittävän kauan ennen saumausta ( 3-5 vrk).

12 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 12 Eristettävät alueet Märkätilan lattia eristetään aina. Seinät eristetään kokonaan tai osittain tilan vedenkäytön määrän mukaan. Edellisen sivun kuvan esittämille kosteille vyöhykkeille riittää eristykseksi pelkkä kosteussulku. Katso seuraava sivu. Lattian vedeneristys Veden on valuttava esteett ä lattiakaivoon. Suihkun kohdalla kaadoksi suositellaan 1:50. Koko lattian alueella kaato on 1:100. Lattiat on vesieristettävä kauttaaltaan. Vesieristeen on ulotuttava my ös seinälle vähintään 100 mm:n korkeudelle. Seinän ja lattian liitoskohta on tehtävä erityisen huolellisesti, jotta vesi ei pääse tunkeutumaan lattian kosteuseristeen taakse. Erityistä huomiota on kiinnitettävä myös saumoihin, läpivienteihin ja nurkkiin. Lattiakaivo on liitettävä lattiarakenteeseen siten, että vesi valuu kaivoon sekä lattian että vesieristeen pinnalta. Vesieristeen ja lattiakaivon liitoksen on oltava tiivis. Vesi ei saa tunkeutua rakenteisiin, vaikka vedenpinta kaivossa nousisi liitoksen yläpuolelle. Seinien kosteus- ja vesieristys Märkätilan seinien vesi- ja kosteuseristys määräytyy vedenkäytön mukaan. Tois-arvoisten, lattiakaivottomien märkätilojen (esim. wc:n seiniin) riittää kosteusulkukäsittely. Sitä voidaan tarvittaessa vahvistaa käsienpesualtaan taakse tehdyllä vesieristyksellä. Asuntokohtaisten suihkutilojen taustaseinille on tehtävä vedeneristys min. 1,5 metrin säteellä suihkupisteistä. Vesieristeen on ulotuttava katonrajaan (kts. kuva märkätilan vyöhykkeistä). Vedeneristeiden k äytön laajuutta määritettäessä on otettava huomioon myös RIL 107 ja esimerkiksi levyvalmistajien antamat ohjeet. Vanhat rakenteet On varmistettava vanhan vesieristyksen pitävyys. Jos vesieristys on uusittava, on vanha laatoitus tasoitettava kauttaaltaan väh. 2 mm Remonttilaastilla ennen vesieristystä, jotta saavutetaan riittävä tartunta. Pukkila Eristyslaastia käytettäessä tasoitusta ei tarvita. Muovitapetin päälle laatoittaminen ei ole suositeltavaa. Tapetti on poistettava ennen uuden vesi- ja kosteuseristeen asentamista.

13 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 13 Kosteus- ja vesieristys Kosteussulku muodostaa kuivuttuaan ohuen, höyrytiiviin kalvon rakenteen pintaan. Kosteussulkukäsittely soveltuu käytettäväksi märkätiloissa roiskevesialueen ulkopuolella sellaisenaan (kts. kuva sivulla 11). Vedeneriste on vettä läpäisemätön kalvo, jonka on kestettävä vähintään 100 mm:ä korkean vesipatsaan aiheuttama paine ja alustan pienet liikkeet. Vesieristeenä voidaan käyttää Pukkila Vesieristemenetelm ää (kts. Ty öohjeet sivut 38 44). 3.1 Vesieristysaineet Pukkila kosteussulku Laatoitusalustan tiivistämiseen ja vesieristeen tartunnan varmistamiseen. Pukkila vesieriste 1-komponenttinen, vesiohenteinen SBR-kumilateksi märkätilojen vesieristykseen sisätiloissa ennen laatoitusta. Menetelmässä käytetään Pukkila Kosteussulkua ja erillistä kuitukangasta pohjusteena. Ei sovellu uima-altaisiin. Pukkila eristyslaasti 2 komponenttinen Lattioiden ja seinien vesitiiviiseen laatoitukseen märissä sisä- ja ulkotiloissa. Pukkila tiivistysnauha Lattia- ja nurkkasaumojen tiivistämiseen ennen laatoitusta käytettäessä Pukkila Eristyslaastia. Pukkila tiivistyslaippa Kuminen lattiakaivon tiivistyslaippa, kun käytetään Pukkila Eristyslaastia.

14 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Paksulaastikiinnitys 4. Kiinnitysmenetelmät Paksulaastikiinnitykseksi kutsutaan luonnonkivilattian asennustapaa, jossa kivilaattojen kiinnityskerroksen paksuus on mm. Lattian rakenne on oheisen kuvan mukainen. Menetelmä mahdollistaa mm ei-kalibroitujen (paksuusvaihteluja) kivilaattojen käytön. Samoin alustabetonin (lattian) epätasaisuudet +/-15 mm voidaan tasoittaa kiinnityskerroksen avulla. Rakenteen kokonaispaksuudeksi muodostuu n mm riippuen valitun kiven paksuudesta ja alustan suoruudesta. Rakennetta käytetään pääasiassa uudisrakentamisessa, koska saneerauskohteissa on harvoin käytettävissä rakenteen vaatimaa lattian korotusvaraa. Kiinnityskerroksena käytetään maakosteaa betonia (kts. Kiinnitysaineet sivu 15). 4.2 Ohutlaastikiinnitys Kivilaatat voidaan kiinnittää alustaan myös ohuella 3-5 mm:n paksuisella kiinnityslaasti- tai liimakerroksella. Tällöin laattojen on oltava paksuuskalibroituja, ja alustan on oltava oikaistu ja tasoitettu, koska ohuella laastikerroksella ei voida kompensoida useiden millimetrien mittaheittoja. Menetelmä on sama, jota käytetään keraamisten laattojen kiinnityksessä. Laattojen paksuudet ovat normaalisti 8-15 paksuisia. Käyttämällä jäykempää kiinnityslaastia, on huolellisella työllä mahdollista kiinnittää jopa kalibroituja 20 mm paksuisia laattoja.

15 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Kiinnitysaineet 5. Kiinnitys- ja saumausaineet Laatoituksissa käytetään yleensä sementtipohjaisia kiinnityslaasteja, mutta myös muita laastityyppejä (epoksi, silikoni, polyuretaani jne.) joudutaan käyttämään luonnonkivien ominaisuuksista johtuen. Laastia valittaessa on otettava huomioon mm. alustan pintakerros esim. vanha laatoitus, kiinnitettävien kivilaattojen ominaisuudet, koko ja laatoituksen kiireellisyys. Alustan mahdolliset muodonmuutokset vaikuttavat myös kiinnityslaastin valintaan. Mitä elastisempi laasti on, sitä paremmin se kestää alustan muodonmuutoksia (kts. sivu 6). Muuratut rakenteet ja kipsikartonkilevyjen muodonmuutokset ovat niin vähäisiä, että ne eivät aseta laastien elastisuudelle yhtä suuria vaatimuksia. Luonnonkivien kiinnityksessä huomioitavaa Vaaleiden läpikuultavien marmoreiden kiinnityksessä tulee käyttää vaaleaa kiinnityslaastia (kauppanimi: marmorivalkoinen TK-5015) marmorin ulkonäön säilyttämiseksi. Eräät vihreät ja punertavat marmorit saattavat käyristyä kiinnityslaasteissa yleensä olevan veden vaikutuksesta. Sen vuoksi näiden marmorityyppien kiinnityksessä on käytettävä Korroset-epoksikiinnityslaastia. Silikonituotteita käytettäessä on aina varmistettava, että ne soveltuvat luonnonkivien kiinnitykseen tai saumaukseen. Kivisilikoneista ei vapaudu liuottimia tai rasva-aineita, jotka tunkeutuisivat kiveen ja värjäisivät kiven märän näköiseksi. 300 x 300 mm tai suurempien laattojen kiinnitykseen suositellaan käytettäväksi Pukkilan Remonttilaastia laastikerroksen paksuuden ja elastisuuden lisäämiseksi.

16 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 16 Tuotteet Optiroc marmorilaattalaasti. Valkoinen, sementtipohjainen kiinnityslaasti ohuiden ja läpikuultavien vaaleiden marmoreiden kiinnittämiseen. Pukkila remonttilaasti. Sementtipohjainen, elastisia ominaisuuksia omaava kiinnityslaasti, kaikentyyppisille alustoille. Laastilla on erityisen hyvä tartunta. Tulikivi-laasti. Sementtipohjainen laasti, joka sisältää jonkin verran epoksipohjaisia ainesosia elastisuuden ja tarttuvuuden lisäämiseksi. Pukkila pikalaasti. Nopeasti kovettuva remonttilaastin tyyppinen kiinnityslaasti. Pukkila korroset 46. Kemiallista ja mekaanista rasitusta kestävä epoksipohjainen kiinnityslaasti vaakapinnoille luonnonkivien kiinnitykseen. Laastia käytetään myös eräiden punertavien ja vihreiden marmoreiden kiinnittämiseen, jotka saattaisivat käristyä sementtipohjaisissa laasteissa tarvittavan veden vaikutuksesta kiinnitysvaiheessa. Pukkila korroset 89. Kemiallista ja mekaanista rasitusta kestävä epoksipohjainen kiinnityslaasti pystypinnoille kivilaattojen kiinnitykseen. Punertavien ja vihreiden marmoreiden kiinnittämiseen, kts. edellinen kohta. Maakostea betoni. Paksulaastikiinnityksessä käytettävän maakostean betonin kiviaines 0-8 mm, sementtipitoisuus yli 300 kg/m 3 ja vesimäärä vain niin suuri, että massasta saadaan käsin muotoiltua koossa pysyvä pallo. Massa voidaan tehdä työmaalla betonisekoittajassa tai suurempia määriä voi tilata betonitehtaalta kts. työohjeet sivu 37. Kivisilikonit. Kivisilikoni on joustava kiinnitys- ja saumausaine. Silikonia käytetään lähinnä joustaviin saumauksiin tai kemiallista kestävyyttä vaativiin saumauksiin. Kiinnitykseen silikonia käytetään vain silloin kun halvempien sementtipohjaisten laastien käyttö on hankalaa tai mahdotonta. Valmistus esim. MikkoMassat Oy. Polyuretaanit. Elastisia kiinnitysmassoja, joilla on erityisen hyvä tarttuvuus kaikkiin alustoihin mm. metalliin ja lasiin. Tuotemerkkej ä esim. Sika ja Wurth.

17 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Saumausaineet Laattojen paksuus ja koko määräävät saumojen leveyden. Ohuet 2-6 mm saumat saumataan Pukkila Saumalaastilla ja leveät saumat 4-12 mm Pukkila Klinkkerisaumalla. Pukkila Klinkkerisauman raekoko on suurempi kuin Pukkila Saumalaastin, joten sen täyttävyys on parempi. Epoksipohjainen saumalaasti kestää kemiallista ja mekaanista rasitusta sementtipohjaisia saumalaasteja paremmin. Huom. Vaaleiden kivilaatujen saumaukseen tulee k äyttää ainoastaan valkoista tai harmaata saumausainetta kivien pinnan mahdollisen värjäytymisen estämiseksi. Tuotteet Pukkila-saumalaasti. Sementtipohjainen saumalaasti luonnonkivilaattojen saumaukseen sisätiloissa. Ei sovellu uima-altaisiin Pukkila klinkkerisauma. Sementtipohjainen saumalaasti erityisesti isojen lattialaattojen saumaukseen sisä- ja ulkotiloissa. Ei sovellu uima-altaisiin. Tulikivi korrofog 50. Epoksisideaineinen luonnonkivien saumalaasti, joka ei sisällä liuottimia ja on vesipestävä. Soveltuu erityisesti kemiallisen ja mekaanisen rasituksen kohteena oleviin seiniin ja lattioihin sekä uima-altaiden saumauksiin. Tulikivi-silikoni. Käytetään lattioiden ja seinien liittymäsaumoissa sekä seinien nurkkasaumoissa, läpivientien ja pilareiden ympärillä, kts edellinen sivu.

18 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Luonnonkivien ominaisuudet ja soveltuvuus eri käyttökohteisiin 6.1 Luonnonkivilajit Luonnonkivet voidaan ryhmitellä syntytapansa tai niiden sisältämien mineraalien perusteella eri ryhmiin. Alla olevassa taulukossa on esitetty rakentamisessa käytettyjä kivien nimiä sekä niitä vastaavat geologiset kivilajinimitykset. Kivestä käytetty nimitys Kivien geologiset kivilajinimet Graniitti Marmori graniitti, syeniitti, tonaliitti, dioriitti, gabro, granodioriitti, anortosiitti, diabaasi, peridotiitti, kvartsiitti, basaltti, ryoliitti, migmatiitti, gneissi, yms. kovat kivet marmori, kalkkikivi, travertiini, onyksi, serpentiniitti Kalkkikivi Hiekkakivi Liuskekivi/Kvartsiitti Porfyyri Alabasteri Vuolukivi kalkkikivi, dolomiitti, kalkki-hiekkakivi hiekkakivi, kalkkikivi, kalkki-hiekkakivi kvartsiitti, kiilleliuske, fylliitti, gneissi, hiekkakivi, amfiboliitti porfyyri, trakyytti, andesiitti, diabaasi alabasteri, marmori, onyksi vuolukivi, serpentiniitti

19 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Kivityyppien fysikaalisia ominaisuuksia Alla olevassa taulukossa on esitetty tärkeimmät kivityyppien ominaisuudet. Kivityyppi Bruttotiheys ton/m 3 Huokoisuus tilav.- % Vedenimukyky paino-% Puristuslujuus MN/m 2 Taivutusvetolujuus MN/m 2 Kovuus Mohs timantti 7 graniitti syeniitti dioriitti gabro basaltti diabaasi kvartsiitti hiekkakivi kalkkikivi travertiini gneissi marmori liuskeet vuolukivi 2,5 2,8 2,6 2,9 2,8 3,0 2,8 3,0 2,9 3,0 2,8 2,9 2,6 2,7 2,0 2,7 2,6 2,8 2,4 2,5 2,6 3,0 2,6 2,9 2,5 2,8 2,9 3,0 0,4 1,5 0,4 0,5 0,5 0,4 0,1 0,4 0,2 0,9 0,3 1,1 0,4 2,0 0,5 25,0 0,5 2,0 5,0 12,0 0,4 2,0 0,5 2,0 0,5 1,5 0,1 0,5 0, ,1 0,5 0, ,1 0,4 0,1 0,3 0,1 0,4 0,2 0,5 0,2 9,0 0,2 0,6 2,0 5,0 0,1 0,6 0,2 0,6 0,1 0,5 0,1 0,

20 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Kivilaatujen soveltuvuus ja valinta eri käyttökohteisiin sisätiloissa = soveltuu erinomaisesti ++ = soveltuu hyvin, huomioitava liukkauden tai kiven naarmuuntuvuuden rajoitukset + = soveltuu, huomioitava liukkauden tai naarmuuntuvuuden rajoitukset Sisäseinäverhoukset Käyttö- Kivi/ alue Pintakäsittely Julkisten tilojen lattiat Yksityistilat Lattiat Märkätilojen Lattiat Sisäportaat Pöytätasot Ikkunapenkit Graniitit -kiiltävä -hiottu Marmorit -kiiltävä -hiottu Kalkkikivi ja Travertiini -kiiltävä - hiottu Vuolukivi - hiottu + ++ Palamarmorit - kiillotettu - hiottu Luonnonkivien pintakäsittelyt Sahatun kiven pinta voidaan viimeistellä monella eri tavalla. Yleisimm ät tavat ovat pinnan kiillotus, eriasteinen hionta, hakkaus, lohkominen, poltto ja hiekkapuhallus. Lisäksi joillekin kivilaaduille on sopivia erikoistyöstöjä. Sisätiloissa käytetään lähinnä kiillotettuja tai haluttuun himmeysasteeseen hiottuja pintoja. Taulukossa on esitetty tarkemmin pintojen ominaisuudet ja käyttö. On muistettava, että pehmeiden kivilajien kiillotettu pinta muuttuu kulutuksen alla himmeäksi ja saattaa erottua selvästi seinien lähellä olevista pinnoista, joissa kulutus on pieni. T ällöin valmiiksi hienohiottu pinta kivessä antaa lattialle kulutuksen jälkeenkin yhtenäisen ulkonäön. Märkätiloissa kiillotettu pinta on liukas.

21 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 21 Pintakäsittely Pinnan kuvaus Valmistustavan kuvaus Sopivat kivilajit Käyttökohteet kiillotettu kiven väri vahvistuu, pinta peilaa, kiiltävä, naarmuton sileä ja suora sahapinta käsitellään asteittain hienommilla hiontakivillä kiiltoon asti kaikki tiiviit ja kovat kivet mm. graniitit, marmorit kaikki käyttökohteet märkänä liukas helppo puhdistaa hiottu väri vaihtelee hiontaasteesta riippuen himmeästä lähes kiiltävään ja heikosti kuvastavaan pintaan sahapinta käsitellään timanttiterillä ja hiomakivillä asteittain haluttuun tasoon *) kaikki tiiviit ja ehyet kivilajit kaikki käyttökohteet sisätiloissa ja ulkona, märkänä varottava liukkautta sahattu väri himmeä, kuvastamaton, pinnassa saattaa olla sahauksesta peräisin olevia naarmuja, sileä ja suora käsittelemätön, suoraan timanttisahauksessa syntyvä pinta kaikki tiiviit ja ehyet kivilajit kaikki käyttökohteet, joissa tämä pinnan viimeistelytapa on riittävä ja hyväksytty poltettu kiven väri vahvistuu hieman, hallitusti rosopintainen, karkeahko, suora sahapintainen kivi nopeasti kuumennetaan pinnaltaan n. 600 C o lämpötilaan, jäähdytetään nopeasti vesisuihkulla, jolloin kiven pinta lohkeilee kaikki kvartsipitoiset kivet kuten graniitti ja eräät dioriitit käytetään portaissa ja kulkuteissä pinta ei ole liukas julkisivuissa. koristepintana. ristipäähakattu kiven väri vaalenee. tasainen karkea jyväpinta, kuoppien syvyys < 5 mm, suora kivipintaa hakataan autom. ristipäävasaralla niin, että kiven pinta rikkoontuu tasaisesti kuoppaiseksi kaikki kivilajit kuten poltettua, lähinnä julkisivuissa ja ulkopuolisissa rakenteissa karkeahakattu väri vaaleahko, kuten edellä, mutta kuoppien syvyys 0-10 mm, suora kuten edellä mutta hakkaus tehdään kovalla kivipiikillä kaikki kivilajit lähinnä ympäristörakenteet, reunakivet, muurit hiekkapuhallettu väri vaalea, tasaisen karhea, suora kivipintaa puhalletaan hiekka-, teräshiekkasuihkulla kuivana tai veden kanssa, pinnasta tulee tasaisen karhea kaikki kivilajit liukkauden estämistarkoituksiin, pintojen kuviointi, koristelu lohkottu lohkomalla tehty viimeistelemätön pinta, epätasainen, suorahko tyypillinen pinta liuskekivillä. muut kivet lohkotaan mekaanisesti tai hydraulisesti kivet, joilla on luonnollinen lohkosuunta tasokiveykset, reunakivet, portaat, muurit, aidat, ulkopuoliset rakenteet *) erikoistilauksesta

22 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Luonnonkivilaattojen mitat ja laatuvaatimukset Luonnonkivinen lattia- tai seinäpinta tehdään yleensä yhdestä kivilajista. Pinnan väritystä voidaan elävöittää ja tilaa jäsentää käyttämällä useampia kivityyppejä ja/tai pintakäsittelyjä. Laattojen yhdistelemisessä on tärkeää etukäteen selvittää, että eri kivilaatujen mitat ja paksuudet ovat yhteensopivia etenkin, jos kyseessä on eri tehtaiden valmistamat tuotteet. On hyvä suunnitella kokonaisuus huolella, ja tilata tarvittava määrä laattoja kerralla sillä eri kivitoimitusten värit ja kuviot voivat poiketa merkittävästi aiemmin tilatuista laatoista. Laattojen koot, laattalimitykset ja kuvioinnit on yleensä merkitty suunnitelmiin. On kuitenkin aina sovittava em. asiat tilaajan kanssa ennen laatoitustyön aloittamista, mieluiten kirjallisesti. 7.1 Laattojen yleisimmät koot Yleisesti hyväksyttyjä laattojen standardikokoja ei ole toistaiseksi olemassa. Käytännössä yleisimmät koot ovat: Laattapaksuudet 7 12 mm, ohutlaatat x 300 x 10 mm (150 x 305 x 10 mm) x vap.pit. x 10 mm (305 x vp x 10 mm) x 300 x 10 mm (305 x 305 x 10 mm) x 400 x 10 mm x 600 x 10 mm (305 x 600 x 10 mm) Kivilaadusta ja valmistajasta riippuen tuotannon laattapaksuus on 7 12 mm. Hyvälaatuisesta ja vahvasta kivilaadusta on mahdollista valmistaa 7 mm paksuja ja hauraimmista laaduista mm paksuja nk. ohutlaattoja. Yllämainittujen kokojen lisäksi on erikois-tilauksesta saatavissa kaikkia muitakin ohutlaattakokoja kunhan laatan kokonaispinta-ala on < 0.4 m 2. Lisäksi lyhyemmän sivun suhde pitempään ei saa olla suurempi kuin 1:3. Laattapaksuudet mm Yleisimmät laattakoot noudattelevat ohutlaattojen mittoja. Laatan paksuuden lisäys antaa suunnittelijalle kuitenkin vapaammat kädet erikoiskokojen käyttöön. Sisäseinissä käytetään yleensä ohutlaattoja ja harvoin yli 20 mm paksuja laattoja. Sisälattioissa (esim. Marketeissa) käytetään usein mm paksuja laattoja ja paksulaastikiinnitystä. Laatan max. koko 0,5 m 2. Sivujen suhde max. 1:4.

23 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Laattojen mittatarkkuusvaatimukset Aikanaan voimaantulevat eurooppalaiset CEN-normit tuovat alla mainittuihin RYL-tolenrasseihin ja nyt voimassa oleviin vaatimuksiin tarkennuksia. Urakkasopimuksissa sovitut vaatimukset ovat tietenkin määrääviä ja ovat usein tiukempia kuin RYL:ssä annetut. SisäRYL-2000, luku 43 Luonnonkivisten lattia- ja sisäverhouslaattojen mittatarkkuus Sivumitat sivun pituus < 600 mm sivun pituus > 600 mm Paksuus sileä pinta karkea pinta Tavanomaiset laatat +/- 1 mm +/- 2 mm +/- 1,5 mm +/- 2 mm Kalibroidut laatat +/- 0,5 mm ei valmistusta +/- 0,5 mm ei valmistusta Luonnonkivisten porraslaattojen/-lankkujen mittatarkkuus Mittauspituus Sallittu poikkeama Sivunmitat +/- 2 mm Näkyvän reunan paksuus +/- 1,0 mm Laatan pinnan suoruus 1000 mm +/- 1,0 mm

24 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Valmiin luonnonkivityön laatuvaatimukset (SisäRYL-2000, luku 43) Valmiin sisätilojen luonnonkivityön tulee olla asiakirjojen vaatimusten mukainen ja täyttää sille määrätyn mittatarkkuuden vaatimukset. Vaatimus koskee kiillotettuja, mattahiottuja, ristipäähakattuja ja poltettuja 0,5-1,0 m 2 :n luonnonkivilaattoja ja niistä tehtyjä pintoja. Valmista pintaa arvostellaan kokonaisuutena. Valmiin pinnan tasaisuuspoikkeamien mittaus tehdään RT :ss ä esitetyllä mittalaudalla ja kiilalla. Valmiin luonnonkivilattian tasaisuusvaatimukset Tasaisuuspoikkema Mittauspituus Suurin sallittu poikkeama Paksulaastikiinnitys Ohutlaastikiinnitys Viereisten laattojen hammastus 1,0 mm 1,0 mm Valmiin pinnan tasaisuus 2000 mm +/- 3,0 mm +/- 4,0 mm Valmiin sisäseinäverhouksen tasaisuusvaatimukset Viereisten hiottujen, samassa tasossa olevien laattojen välinen hammastus Viereisten karkeapintaisten, samassa tasossa olevien laattojen välinen hammastus max. sallittu hammastus 1,0 mm max. sallittu hammastus 2,0 mm Huom. Seinäpinnan tasomaisuudelle ei RYL:ssä ole esitetty vaatimusta, mutta seinäpinnan tulisi vähintäänkin täyttää lattialle ohutlaastikiinnityksellä esitetyt vaatimukset.

25 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Asennusratkaisut eri rakennetyypeille 8.1 Seinärakenteet Sisätilojen seinien laatoitusratkaisut Luonnonkivilaattoja voidaan käyttää kuivissa ja märkätiloissa keraamisten laattojen tavoin, kunhan otetaan huomioon kohdassa 5.1 mainitut asiat. Seinien suoruus ja tasaisuus on tarkistettava ennen laatoitustyön aloittamista. Pinnat oikaistaan ja tasoitetaan tarvittaessa. Ohjeet tasoitus- ja oikaisutyöstä ja laatoitusaineiden käytöstä on tuoteselostusten yhteydessä sivulla 8-9. Seinien laatoitustyö esitetään kuvasarjassa sivuilla Betoniseinät Betoni kutistuu kuivuessaan ja kovettuessaan, siksi laatoitusaineen on oltava joustavaa. Kutistuma on sitä suurempi, mitä tuoreemmasta betonista on kyse. Alhainen lämpötila ja kosteus hidastavat betonin kuivumista, kts. sivu 6. Uusilla betonipinnoilla käytetään kutistuman vuoksi Pukkila Remonttilaastia tai Pukkila Pikalaastia. Vanhoille betonipinnoille laatat voidaan kiinnitt ää myös Pukkila Kiinnityslaastilla. Laatoitus tehdään aina Pukkila Remonttilaastilla tai Marmorivalkoisella, jos alusta vesieristetään Pukkila Vesieristysmenetelm ällä.

26 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 26 Betoniseinät Kuivat tilat 1. Alusta 2. Oikaisukerros, tarvittaessa: Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoite 3. Kiinnitys: Pukkilan Marmorivalkoinen kiinnityslaasti vaaleille marmoreille Tulikivi-Korroset-epoksi vihreille/punaisille marmoreille Pukkila Remonttilaasti muille kivilaaduille 4. Luonnonkivilaatta 5. Saumaus: Pukkila Saumalaasti 6. Nurkkasaumat, seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa sekä putkien läpivienneissä on käytettävä luonnonkiville sopivaa silikonia, joka ei värjää/tahraa kiveä. Silikonia valmistaa esim. Mikkomassat Oy Märkätilat 1. Alusta 2. Oikaisukerros, tarvittaessa: Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoite 3. Pukkila vesieristys menetelmä (kts. sivut 10 12). 4. Kiinnitys: Pukkila Marmorivalkoinen vaaleille marmoreille Tulikivi-Korroset-epoksi vihreille/punaisille marmoreille Pukkila Remonttilaasti muille kivilaaduille 5. Luonnonkivilaatat 6 Saumaus: Pukkila Saumalaasti 7. Nurkkasaumat sekä seinä- ja lattialaatoituksen väliset saumat: Luonnonkiville sopiva silikoni, joka ei tahraa/imeydy kiveen

27 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 27 Tiili- ja harkkoseinät Kuivat tilat 1. Alusta 2. Oikaisukerros, tarvittaessa: Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoite, suuret epätasaisuudet: Vetonit Muurauslaasti M100/600 tai rappauslaasti. 3. Kiinnitys: kuten betoniseinään (kts. sivu 25). 4. Luonnonkivilaatat 5. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 6. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä Kivisilikonia (kts sivu 25). Märkätilat 1. Alusta 2. Oikaisukerros, tarvittaessa: Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoite. 3. Pukkila vesieristys menetelmä (kts. sivu 5). 4. Kiinnitys: kuten betoniseinään (kts. sivu 25). 5. Luonnonkivilaatat 6. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 7. Nurkkasaumat sekä seinä- ja lattialaatoituksen väliset saumat: 8. Käytettäväkiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25).

28 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 28 Levyrakenteiset seinät Kipsikartonkilevy paksuus 13 mm Kipsikartonkilevy soveltuu kuivien tilojen ja asuntokohtaisten märkätilojen laatoitusalustaksi. Käsittelemätön kipsilevy ei kestä kosteutta, joten märkätilojen kosteus- ja vesieristys on tehtävä erityisen huolellisesti. Kuivat tilat 1. Tukirakenne: Ter äsprofiili- tai puurunko (kts. valm. ohjeet) 2. Kipsikartonki-levy, paksuus 13 mm. 3. Kiinnitys: Kuten betoniin (kts. sivu 25). 4. Luonnonkivilaatat 5. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 6. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä kiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25). Asuntokohtaiset märkätilat 1. Teräsprofiilirunko K 600 tai pienempi kts. valm. ohjeet. 2. Kipsikartonkilevy, esim. Gyproc GEK 13 mm, kts. valm. ohjeet. 3. Pukkila vesieriste menetelmä (kts. sivut 10 12). 4. Kiinnitys: Kuten betoniset märkätilat (kts. sivu 25). 5. Luonnonkivilaatat 6. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 7. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä kiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25).

29 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 29 Lastulevy sopii laatoitusalustaksi kuivissa tiloissa pieninä pintoina. Laatoitustyössä on noudatettava levyvalmistajan ohjeita. Muut rakennuslevyt sopivat laatoitusalustaksi kuivissa ja märissä tiloissa levyvalmistajan ohjeiden mukaan. Muut laatoituskelpoiset seinäpinnat Rapatut pinnat, Kovat rappauspinnat (Kalkki-Sementtisuhde 50/50 ja kovemmat) soveltuvat laatoitusalustaksi. Maalatut pinnat soveltuvat laatoitettaviksi, jos maali on kunnolla kiinni alustassaan. Maalin on oltava pesunkestävä esim. Alkyylimaali.

30 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 30 Laatoitus vanhalle maalipinnalle Kuivat tilat 1. Poista irtoava maali. 2. Pese pinnat tai karhenna ne hiekkapaperilla. Huuhtele puhtaalla vedellä. Anna kuivua ennen laatoitusta. 3. Kiinnitys: kuten betoniseinään (kts sivu 25). 4. Saumaa laatat Pukkila saumalaastilla. 5. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä kiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25). Märkätilat 1. Poista irtoava maali. 2. Pese pinnat tai karhenna ne hiekkapaperilla. Anna kuivua ennen laatoitusta. 3. Tasoita vedeneristettävän alueen alusta ohuella remonttilaastikerroksella. 4. Pohjakäsittele Pukkila kosteussululla. Levitä suihkun taustalle. 5. Pukkila remonttilaastilla tasoitetulle alustalle Pukkilan vedeneristysmassa 1,5 m säteelle vesipisteestä. 6. Kiinnitys: kiinnitysainevalinta kuten betonilattioille märkätiloissa (kts. sivu 25). 7. Saumaa laatat Pukkila saumalaastilla. 8. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä luonnonkiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25).

31 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 31 Laatoitus vanhojen laattojen päälle Varmista että vanha laatoitus on kiinni alustassaan. Jos kyseessä on märkätila, varmista myös, että vanha rakenne on terve ja riittävän tukeva. Uusi vesieristys tehdään Pukkila Vesieristysmenetelm än mukaan. Varmimman ja turvallisimman lopputuloksen takaa kuitenkin vanhan laatoituksen poistaminen ja uuden pohjatyön tekeminen. Kuivat tilat 1. Pese pinnat kristallisoodalla tai Tulikiven CB90-puhdistusaineella, huuhdo puhtaalla vedellä ja anna kuivua. 2. Poista irtonaiset laatat ja täytä kolot esim. Vetonit V:llä tai Pukkila Remonttilaastilla. 3. Kiinnitys: kiinnitys kuten betoniseinälle (kts. sivu 25). 4. Saumaa laatat Pukkila Saumalaastilla. 5. Nurkkasaumassa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä luonnonkiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25). Märkätilat 1. Pese pinnat kristallisoodalla tai Tulikiven CB90-puhdistusaineella puhtaalla vedellä ja anna kuivua. 2. Poista irtonaiset laatat ja täytäkolot esim. Vetonit V:llätai PukkilaRemonttilaastilla. 3. Tasoita vanha laatoitus vedeneristettävällä alueella ohuella Remonttilaasti-kerroksella. 4. Pohjakäsittele Remonttilaasti Pukkila Kosteussululla. Sivele suihku taustalle Remonttilaastilla tasoitetulle alustalle Pukkila Vesieristysmassa 1,5 m:n s äteelle vesipisteestä. 5. Kiinnitys: Kuten betoniseinälle (kts. sivu 25). 6. Saumaa laatat Pukkila Saumalaastilla. 7. Nurkkasaumassa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä luonnonkiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25).

32 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Lattiarakenteet Sisätilan lattian laatoitus Lattioiden laatoittamiseen soveltuvat periaatteessa kaikki luonnonkivilaadut. Sisätiloissa yleisimmin käytetyt kivilaadut ovat graniitti, marmori, vuolukivi ja kalkkikivi. Katso kivien soveltuvuustaulukko sivu 20. Katso sivu 15 luonnonkivien kiinnityksessä huomioitavaa. Märkätilojen lattioihin on tehtävä riittävät kallistukset ja asianmukainen vedeneristys. Työohje oikaisutöistä, kallistusten teosta sekä laatoitusaineiden käytöstä on tuoteselostuksessa sivuilla 9-10, vedeneristys sivuilla Erityyppisten lattioiden laatoitusratkaisuja Betonilattiat Kuiva tila 1. Betonilattia 2. Alustan pohjustus esim. Vetonit Lattiadispersio MD 16 tarvittaessa. 3. Tasoitus ja oikaisu esim. Vetonit 4000, 5000 tarvittaessa. 4. Lattialämmitys 5. Kiinnitys: Pukkila Remonttilaasti yleensä tai Marmorivalkoinen vaaleille marmoreille ja epoksi vihreä/punainen marmorille. 6. Luonnonkivilaatat 7. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 8. Nurkkasaumoissa käytettävä kiville sopivaa silikonia (kts. sivu 26).

33 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 33 Märkätila, jossa on betonilattia 1. Betonilattia 2. Alustan pohjustus esim.vetonit Lattiadispersio MD 16 tarvittaessa. 3. Kallistukset esim. Vetonit 5000, 6000 tai betonimassa. 4. Lattialämmitys 5. Pukkila vedeneristys menetelmä (kts. sivu 13). 6. Kiinnitys: Vedeneristyksen jälkeen kuten kohdassa Luonnonkivilaatat 8. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8. Märkätila, jossa on betonilattia ja kermieriste 1. Kantava betoni 2. Lämpöeriste 3. Kallistus: betoni n. 50 mm. 4. Kermieristys 5. Betonilaatta 30 mm minimi paksuus. 6. Lattialämmitys 7. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 9. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu

34 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 34 Levylattia Kuiva tila, jossa on levylattia 1. Levy kts. levyn valmistajan ohjeet 2. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 4. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26. Kuiva tila jossa on vanha laatoitus Puhdista vanha lattiapinta. Poista irralliset laatat. 1. Vanha lattialaatoitus 2. Kolojen täyttö: Pukkila Remonttilaasti 3. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 5. Saumaus: Kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26. Kuiva tila jossa on kova muovimatto Pese maton pinta puhtaaksi ja karhenna se. Poista pöly. Varmista että matto on kiinni alustassaan. 1. Alusta (kiinteä, notkumaton) 2. Muovimatto 3. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 5. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26.

35 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 35 Lattiakaivo Lattiakaivon ja laatoituksen liitos Lattiakaivon ja Pukkila Vesieristeen yhteensopivuus ja kiinnitys liitosratkaisuineen on ehdottomasti varmistettava. Erilliset ohjeet Pukkila Vesieristeen ty öohjeissa. Lattiakaivon liittyminen laatoitukseen, kun vedeneristyksen käytetään Pukkila Vesieristysmenetelmää. 1. Alusta 2. Lattiakaivo 3. Kiristysrengas 4. Pukkila Vesieriste menetelm ä (kts. sivu 13). 5. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 7. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26. Liittymät Seinän ja lattian välinen liittymäratkaisu Märkätila 1. Seinä 2. Lattia-alusta 3. Pukkila Vesieriste menetelm ä (kts. sivu 13). 4. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Kivisilikoni (kts. kohta 1 sivut 7-8 ja sivu 26). 6. Luonnonkivilaatat 7. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26. Kuivassa tilassa vedeneristysmenetelmä jää pois.

36 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Kivilaattojen työstöt Kivilaattojen leikkaus 9. Työohjeet Vakiokokoisia laattoja joudutaan yleensä leikkaamaan erilaisissa sovituskohdissa. Sisätiloissa vaaditaan hyvää ja tarkkaa leikkausjälkeä. Sisätiloissa leikkaukset on tehtävä vesileikkauksena pölyn välttämiseksi. Pöytäsahat Silloinkun vaaditaan hyvää tarkkuutta ja leikattavia laattoja on paljon, kannattaa työmaalle tuoda siirrettävä neljällä jalalla seisova ammattikäyttöön soveltuva kivisaha. Sahoja markkinoilla on suuri. Leikkauspöydän koko voi vaihdella n. 0,3 m 2-1,5 m 2 välillä. Sahoihin kuuluu kiinteästi pieni kiertovesisäiliö terän jäähdyttämiseksi ja sahauspölyn sitomiseksi. Säiliö puhdistetaan tarpeen mukaan kertyneestä lietteestä. Yleensä sahojen terät ovat timanttipyöröteriä, joiden halkaisijat märkäsahoissa voivat vaihdella mm. Ter ät voidaan useissa malleissa kallistaa haluttuun asentoon vinoleikkauksia varten (esim. jiirit). Sahat on aina varustettu säädettävillä laattaohjureilla leikkausleveyden ja - suunnan pitämiseksi leikkauksen aikana. Eräissä malleissa timanttipyöröterä on korvattu ohuella timanttivaijerilla. Sahan etuna voidaan pitää parempaa kaarevien leikkausten suorituskykyä. Huom. Hyvän ja tehokkaan sahaustuloksen saamiseksi käytetään koville kiville (esim. graniitit) ja pehmeille kiville esim. marmorit, kalkkikivet, vuolukivet, erilaisella timanttiseoksella valmistettuja teriä. Käsisahat Pienimuotoisimpiin sahauksiin voidaan käyttää käsikäyttöisiä timanttisahoja ( rälläkkä ). Ter än halkaisija on mm. Ter ä on varustettu vesijohtovesisyötöllä. Leikkaus suoritetaan vapaalla kädellä tai ohjurilautaa apuna käyttäen. Sahausveden keräys tulee järjestää siten, ettei vesi sotke ympäristöä etenkään asutuissa tiloissa. Terien valinta kuten edell ä. Joissakin tilanteissa esim. uudessa rakennuskohteessa voidaan käyttää vastaavaa kuivaa käsisahaa, mikäli pölyongelma voidaan välttää sopivalla tavalla. Sahan käyttäjän on aina käytettävä hengityssuojaimia, lika ja pöly sahauspaikan ympärillä aiheuttaa altistusta muille henkilöille. Kaarevat leikkaukset Kaaret, joilla on suuri säde (R), voidaan leikata varovasti kääntäen laattaa suoraan kiveen piirrettyä kaariviivaa pitkin kuten yllä on esitetty. Pienemmillä kaaren säteillä terä ei taivu kaariviivaan mukaan, vaan ensin laattaan on leikattava murtoviiva, joka on mahdollisimman lähellä haluttua kaariviivaa. Tarvittaessa kaari muotoillaan haluttuun t äsmällisyyteen kulmahiomakoneella (vesisyöttö), jossa on kiventyöstöön tarkoitettu timanttilaikka. Näkyvät leikkauspinnat vielä hiotaan ja lopuksi kiillotetaan kulmahiomakoneella, jossa on sopivat eriasteiset (karkeus) hionta- ja kiillotuslaikat. Hionta aloitetaan karkeimmalla laikalla siirtyen asteittain kiillotuslaikkaan. Normaalisti riittää 2-5 käsittelyvaihetta vaatimustasosta riippuen.

37 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 37 Reikien teko Reiät halkaisija 5-10 mm Kovametalliterää käyttämällä voidaan reiät porata kuivana tavallisella käsiporakoneella, matalalla kierrosluvulla ja ilman. Porauksen alussa terä pyrkii vaeltamaan pysymättä oikeassa paikassa. T ämän ehkäisemiseksi voidaan apuna käyttää sabloonalautaa, johon on ensin porattu halutun kokoinen reikä. Aseta laudassa oleva reikä oikeaan paikkaan, ja seiso laudan päällä jotta se pysyy paikoillaan. Tämän jälkeen aloita kiven reiän poraus. Jos reikä tehdään valmiiseen seinään tai pöytätasoon, tarvitaan sabloonan paikallaan pitämiseksi toinen henkilö. Se on myös mahdollista kiinnittää paikalleen lasinnostoon tarkoitettuja kaksois-imukuppeja apuna käyttäen (2 kpl). Reiät, halkaisija mm Reikien teko tehdään kuten edellä, mutta poran terät ovat ns. putkiteriä. Putkiterissä on n mm pitkän ja halutun halkaisijan omaavan teräsputken toiseen päähän kiinnitetty terästappi porakoneen istukkaa varten ja putken kehälle toiseen päähän on kiinnitetty valmistajatehtaalla leikkaava timanttijauhekerros. Koville ja pehmeille kiville käytetään erilaista timanttiseosta parhaan tuloksen aikaansaamiseksi. Suuret reiät/aukot, halkaisija > 100 mm Reiät on syytä tehdä kivenjalostustehtaalla. Suorakaiteen muotoisia aukkoja voidaan mahdollisuuksien mukaan tehdä työmaallakin timanttikäsisahalla. Reikiä tehdessä aloitetaan pienellä aukoilla kiven takapuolelta. Hionta ja kiillotus Kaikki etukäteen tiedossa olevat hionta- ja/tai kiillotustyöt kannattaa tilata kivilaattoja toimittavalta tehtaalla. Ty ömaalla tehtävät hionnat ja kiillotukset tehdään kiventyöstöön tarkoitetulla kulmahiomakoneella (vesisyöttö). Hiontaan on saatavissa eri karkeusasteisia (1-4) hiontalaikkoja. Kiillotusta varten on erillinen kiillotuslaikka. Liimaus Kun kulmakappaleissa tai muissa erikoistilanteissa sauma halutaan mahdollisimman näkymättömäksi, voidaan kappaleet liimata yhteen puuliitosten tapaan käyttämällä kiviliimaa. Yleisimmin käytetty liimamerkki on Tenax. Sisätiloissa käytetään polyesteripohjaista liimaa. Ulkotiloissa suositellaan käytettäväksi epoksipohjaista liimaa. Liimat ovat normaalisti kaksikompponenttisia (hartsi + kovetin). Liimoja on olemassa eri väreissä, ja väri pyritään yleensä saamaan mahdollisimman lähelle kiven väriä. Värejä voi itsekin sävyttää sekoittamalla hartsiosan perusvärejä sopivasti keskenään.

38 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Seinän kosteussulkukäsittely Kostea vyöhyke kuva sivulla 11. Katso myös OPTIROC- VETONITkosteussulku työohje Seinät Tee ensimm äinen käsittely puhtaalla vedellä ohennetulla (1:1) Pukkila Kosteussululla. Levitä huolellisesti ja hiero siveltimellä tai harjalla huokoset täyteen kosteussulkua. Tee toinen k äsittely ohentamattomalla Pukkila Kosteussululla. Käytä sivellintä tai telaa. Tee k äsittelyt myös lattian ja seinän liittymäkohtaan. Kuivumisaika käsittelyjen välillä vähintään 30 min. Toisen käsittelyn sekä jatkotöiden välillä vähintään 4 tuntia. 9.3 Seinän vedeneristäminen Pohjustus Tee k äsittely puhtaalla vedellä ohennetulla (1:1) Pukkila Kosteussululla. Levitä huolellisesti ja hiero siveltimellä tai harjalla huokoset täyteen Pukkila Kosteussulkua jatkotöiden väli vähintään 4 tuntia. Huom. Tee lattian vedeneristys nurkkakaistoja lukuun ottamatta vasta seinien laatoittamisen jälkeen. Seinien laatoitustyössä syntyvät laattasirut voivat vahingoittaa lattian vedeneristystä.

39 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 39 Nurkat, levysaumat sekä seinien ja lattian liittymät Levitä Pukkila Vesieristysmassaa siveltimell ä runsaana kerroksena lattian ja seinän liittymään. Kiinnitä Kuitunauha tuoreeseen massaan. Limitä jatkokset vähintään 50 mm. Varmista, ett ä kangas on kunnolla kiinni massassa. Levitä massaa vielä kertaalleen Kuitunauhan päälle. Tee kuitunauhavahvistus sein än sisä- ja ulkokulmiin, limittämättömien tiilisaumojen kohdalle sekä kohtiin, joissa seinän rakennusaine muuttuu esim. tiili/betoni. Sekä levyrakenteisten seinien saumoihin. Tiivistä seinissä olevat pienet kolot, esimerkiksi naulanreiät vesieristysmassalla. Täytä suuremmat kolot ensin esimerkiksi Vetonit V-tasoitteella.

40 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 40 Pienten läpivientien tiivistäminen Leikkaa Pukkila kuitunauhasta tai -kankaasta n. 10 x 10 cm pala. Taita pala niin, että keskelle syntyy reikä, joka on pienempi kuin putken halkaisija. Kiinnitä tekemäsi tiivistyspala vesieristysmassalla tiiviisti putkien tai muiden läpimenojen ympärille. Levitä vesieristysmassaa putkien tyvien ympärille. Varmista että tiivistyspala nousee ylös putkea vasten. Koko seinäpinnan vesieristys Levitä vesieristys seinään esim. telalla. Levitä toinen vesieristysmassakerros, kun ensimmäinen kerros on kuivunut. Kuivumisaika on noin neljä tuntia. Kahtena kerroksena levitetyn massan menekin on oltava vähintään 1,2 litraa/m 2. Jälkiasennukset Kun teet kiinnityksiä seinään, varmista kiinnityspisteen tiiviys kivisilikonilla. Pursota kivisilikonia myös tulppaan ennen ruuvin ruuvausta.

41 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Lattian vesieristys Kytke pois lattialämmitys vähintään 2 päivää ennen töiden aloittamista. Hierrä vedellä ohennettu (1:1) Pukkila Kosteussulku siveltimellä lattiaan. Anna käsittelyn kuivua vähintään 30 minuuttia. WC-viemäriputken tiivistäminen Leikkaa Kuitukankaasta n. 30 x 30 cm kokoinen pala. Piirrä siihen ympyrä, joka on halkaisijaltaan 30 mm läpivientiputkea pienempi. Leikkaa piirroksen mukaisesti. Levitä vesieristysmassaa putken juuren ympärille mm korkeuteen. Kiinnitä tiivistyspala vesieristysmassalla tiiviisti putken läpiviennin ympärille. Varmista, että tiivistyspala nousee ylös putkea vasten.taputa tiivistyslaippa vesieristysmassaan esim. kumilatalla. Sivele vesieristysmassaa tiivistyslaipan päälle. Käsienpesualtaan viemäriputken tiivistäminen Leikkaa Kuitukankaasta n. 20 x x 25 cm kokoinen pala. Piirrä siihen 20 mm:n ympyrä. Kiinnitä tiivistyspala vesieristysmassalla tiiviisti putken läpiviennin ympärille. Kuitukangaslaipan on oltava kireä, joten venytä se tasaisesti putken päälle. Levitä vesieristysmassaa myös putken juuren ympärille mm korkeuteen. Varmista, että tiivistyspala nousee ylös putkea vasten. Paina tiivistyslaippa vesieristysmassaan. Sivele vesieristysmassaa laipan päälle.

42 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 42 Katso Optiroc vesieristysohje www. optiroc.fi. Yksityiskohdat Pienten läpivientien tiivistäminen Leikkaa Pukkila Kuitunauhasta tai -kankaasta n. 10 x 10 cm pala. Taita pala niin, että keskiosaan syntyy reikä, joka on pienempi kuin putken halkaisija. Kiinnitä tiivistyspala vesieristysmassalla tiiviisti putkien tai muiden läpimenojen ympärille. Levitä vesieristysmassaa putkien tyvien ympärille. Varmista, että tiivistyspala nousee ylös putkea vasten. Muiden kuin kiviainesten rakenteiden Vesieristämisen lisäohjeita Jos lattia on levyrakenteinen, tee lisävarmistus kiinnittämällä saumakohtiin kuitunauhaa Pukkila vedeneristysmassalla. Limitä nauhan jatkokset vähintään 50 mm. Levitä nauhan päälle siveltimellä kerros vesieristysmassaa. Huom. Tämän lisäksi tulee vielä vesieristyskerros kauttaaltaan. (Ohjeet sivuilla 43 44). Seuraa myös levyvalmistajan ohjeita.

43 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 43 Lattiakaivon ja vesieristyksenliitos Levitä siveltimellä tai telalla vesieristysmassaa lattiakaivon ympärille. Kiinnitä kaivon päälle kuitukankaasta leikkaamasi 40 x 40 cm kokoinen pala. Pala kiinnittyy tuoreeseen massaan, kun painat sitä teräslastalla tai kumilatalla. Koko lattiapinnan vesieristys Levitä vesieristysmassaa koko lattialle telaamalla. Jaa alue lohkoihin sen mukaan, miten ehdit kiinnittää kuitukankaan. Massa ja kuitukangas tulevat myös lattiakaivon päälle asetetun palan päälle. Asenna kuitukangas tuoreeseen massaan. Limitä saumat vähintään 50 mm. Käytä kiinnityksessä apuna teräslastaa tai hierrinlattaa. Levitä kuitukankaan päälle uusi kerros vesieristysmassaa. Huolehdi, että kangas peittyy kokonaan. Eristeen kokonaispaksuus Kuitukangas mukaan lukien on 1,5-2 mm. Massa menekki vähintään 1,2 litraa/m 2. Anna vesineristysmassan kuivua vähintään vuorokausi.

44 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 44 Leikkaa mattoveitsellä lattiakaivon keskiosaan ø 80 mm reikä. Huolehdi, että reikä on keskellä lattiakaivoon nähden. Paina liepeet kaivon sisään, ja varmista liepeiden tiiveys kaivon sisäpintaan käyttämällä tiivistämiseen Pukkila Vesieristett ä. Jos eristyskerros tuntuu jäykältä, lämmitä keskiosaa laittamalla kuumaa vettä tiiviissä muovipussissa lattiakaivon päälle. Näin varmistat, ettei vesieristyskerros kuumene yli +60 C ja vahingoitu. Kun eriste tulee joustavammaksi, paina liepeet kaivon sisään. Paina kiristysrengas paikoilleen niin, että vedeneriste jää joka puolelta kaivon ja kiristysrenkaan väliin. Kiristä kiristysrengas. Jos sen yläosa on suorakaiteen muotoinen, varmista, että reunat ovat yhdensuuntaisia tulevan laatoituksen kanssa. Leikkaa ylimääräinen osa vedeneristeestä mattoveitsellä kiristysrenkaan sisäreunaa pitkin. pois puukolla tai Tarkista lattiakaivon reunan korko laatoituksen suhteen. Laattojen yläpinnan on kiinnityslaasteineen noustava hivenen lattiakaivon ritilää korkeammalle.

45 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Seinän laatoittaminen Laattajako Saumojen sijoitus vaikuttaa ratkaisevasti laatoitetun seinän ulkonäköön. Suunnittelematta tehty laatoitus näyttää levottomalta. Vertaa oheisia kuvia, huomaat eron. Hyvin suunniteltu laattajako viimeistelee laatoitetun seinän. Kokonaiset laatat sijoitetaan näkyville paikoille, leikatut seinän reunoille kumpaankin nurkkaan. Puolikasta pienempiä laattoja ei tavallisesti käytetä. Jos laatoitus päättyy kapeaan laattaan, sen leveys saumoineen lisätään kokonaisen laatan mittaan ja jaetaan kahdella. Näin saadaan kaksi yli puolikasta laattaa, jotka sijoitetaan esimerkiksi nurkkiin tai ikkunan pieliin. Leikattu laatta tai laatat voidaan sijoittaa myös laatoituksen keskelle. Näin laatoitat seinän 1. Laattajaon määrittäminen. Kiinnitä laatoitettavan seinän alareunaan suora, höylättyreunainen ohjelauta tai alumiininen ohjuri. Ohjelaudan on oltava vaakasuorassa. Aseta ohjelaudan yläreuna toiseksi alimman laattarivin alareunan korkeudelle. Säädä ohjelaudan korkeus jakorimalla mitaten siten, että laattojen vaakasaumat saadaan haluttuun kohtaan, esimerkiksi seinässä olevan aukon yläreunaan. Kun merkitset laattajakoa jakorimaan, sovita laattojen väliin laatoittaessa käytettävä saumanaru.

46 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Laastin sekoitus. Lisää laastijauhe sekoitusastiassa olevaan puhtaaseen veteen pakkauksessa olevan sekoitussuhteen mukaan. Seisota laastia noin kymmenen minuuttia sideaineiden liukenemisen takia. Uuden sekoituksen jälkeen laasti on valmista käytettäväksi. 3. Levitä laasti laatoitettavalle pinnalle teräslastan suoralla reunalla voimakkaasti painaen. Kampaa laastikerros auki lastan hammastetulla reunalla alalta, jonka ehdit laatoittaa noin kymmenen minuutin aikana. 4. Tarkista saumanarulla pystysaumojen leveys. Paina laatat alustaa vasten, ja naputa ne hyvin kiinni. Tarkista tartunta irrottamalla yksi laatta. Laatan takaosan on oltava kokonaan laastin peittämä. 5. Laita laattojen välisiin vaakasaumoihin saumanaru, joka pitää saumat oikean levyisinä. Poista naru, kun laasti on kovettunut saumaan. Kiinnityslaasti saa nousta enintään saumaraon puoleenväliin. Poista kiinnityslaasti saumasta liikuntasaumojen kohdalta. Nurkkasaumoissa sekä seinän ja lattian välinen saumassa ei saa olla laastia. Voit korjata laattojen asentoa noin 15 minuutin ajan kiinnityksestä. 6. Tarkista vesivaa an avulla, että päällekkäiset laatat tulevat pystysuoraan. Tarkasta, ett ä saumat ovat risteyksissä saman levyiset ja kohdakkain. Puhdista laatoitettu pinta laastiroiskeista.

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi * because välitämme you care 8-80 / 1.11.2015 Weber Superflex D2 Vedeneristysjärjestelmä www.e-weber.fi 1 Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteut uksella syntyy terve ja kes tävä märkätila Weberin

Lisätiedot

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane Max Stop Vedeneristysmassa Tätskikt Membrane Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi MaxStop-Telattava vedeneristysjärjestelmä koostuu seuraavista osista: 1. MaxStop Primer tai MaxStop kosteussulku

Lisätiedot

Betoni tai muurattu rakenne, märkätilaan soveltuva rakennuslevy.

Betoni tai muurattu rakenne, märkätilaan soveltuva rakennuslevy. RT/ SP 18.02.2010 Työselostus Märkätilojen vedeneristys ja laatoitus Uudisrakentaminen Malli 1. Seinät Betoni tai muurattu rakenne, märkätilaan soveltuva rakennuslevy. 1.1 Alustan käsittely Betoni tai

Lisätiedot

ULKOTILAT. Keramix VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ULKOTILAT. Keramix VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET Keramix ULKOTILAT VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT 1. Seinäpinnat kostutetaan vedellä ennen tasoitusta. 2. Tasoita seinäpinta tarvittaessa Kiilto SK Märkätilatasoitteella,

Lisätiedot

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET LATTIOIDEN LAATOITUS SISÄTILOISSA 1. Pohjusta tasoitettava huokoinen alusta 1:4 vedellä ohennetulla Start Primerilla. 2. Tasoita

Lisätiedot

Keramix ULKOTILAT JA KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

Keramix ULKOTILAT JA KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET Keramix ULKOTILAT JA KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT 1. Seinäpinnat kostutetaan vedellä ennen tasoitusta. 2. Tasoita seinäpinta tarvittaessa

Lisätiedot

VERKKOON LIIMATTU MOSAIIKKI (1/5) 1. VERKKOON LIIMATTU MOSAIIKKI 1. Levitä Pukkila Saneerauslaastia tai Pukkila Vaaleaa Saneerauslaastia (~3 mm kerros) joko yhdellä tai kahdella työstökerralla. Huom! Laastipetin

Lisätiedot

RT/ SP 23.10.2008. Märkätilojen vedeneristys Korjausrakentaminen

RT/ SP 23.10.2008. Märkätilojen vedeneristys Korjausrakentaminen RT/ SP 23.10.2008 Työselostus Märkätilojen vedeneristys Korjausrakentaminen Malli Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä ja vaativat ammattitaitoista suunnittelua. Mikäli kyseessä on vesivahinkokohde, tulee

Lisätiedot

Vedeneristyksen työvaiheet

Vedeneristyksen työvaiheet Vedeneristyksen työvaiheet Ennen työn aloitusta Alustaksi soveltuu betoni, muurattu rakenne tai märkätiloihin soveltuva rakennuslevy Tarkista, että betonialustan kosteus on alle 90% RH Varmista alustan

Lisätiedot

SISÄTILAT Kerafiber VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022

SISÄTILAT Kerafiber VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022 SISÄTILAT Kerafiber VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022 SEINÄT 1. Pohjusta kuivunut ja pölytön seinäpinta Kiilto Keraprimerilla. Kiilto Keraprimer ohennetaan vedellä 1:1. Anna pohjustusaineen kuivua

Lisätiedot

SISÄTILAT. Keramix VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

SISÄTILAT. Keramix VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET Keramix SISÄTILAT VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET SEINÄT 1. Seinäpinnat kostutetaan vedellä ennen tasoitusta. 2. Tasoita seinäpinta tarvittaessa Kiilto OT Light, TM DF, TT, SR DF tai SK Märkätilatasoitteella.

Lisätiedot

Hinnasto 2012. sivut 155-161 Laatoitusaineet

Hinnasto 2012. sivut 155-161 Laatoitusaineet Hinnasto 2012 sivut 155-161 Laatoitusaineet Laatoitusaineet Kiinnitysaineet TARVIKKEET Pukkila Klinkkerilaasti Vähän pölyävä kiinnityslaasti klinkkerilaattojen kiinnitykseen betonilattioille ja uimaaltaisiin

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET - 2015 - ABL-LAATAT

ASENNUSOHJEET - 2015 - ABL-LAATAT ASENNUSOHJEET - 2015 - ABL-LAATAT YLEISTÄ SEINIEN LAATOITUS LATTIAN LAATOITUS LIIKUNTASAUMAT LATTIAN JA SEINÄN RAJAKOHTA MÄRKÄTILASSA VALESAUMAISTEN MOSAIIKKILAATTOJEN ASENNUS LASIMOSAIIKIN ASENNUS ---01--

Lisätiedot

Laatoittajan käsikirja

Laatoittajan käsikirja Laatoittajan käsikirja Pukkila Oy Ab Pukkila Oy Ab on Pohjoismaiden ainoa keraamisia laattoja valmistava yritys. Yrityksen tarina alkoi jo vuonna 1874, jolloin perustettiin kaakeliuuneja valmistava

Lisätiedot

LAAT LAA OITTAJ OITT AN KÄSIKIRJA

LAAT LAA OITTAJ OITT AN KÄSIKIRJA LAATOITTAJAN KÄSIKIRJA Esipuhe Oikeat rakenneratkaisut ovat merkittävä osa rakentamisen laatua. Märkätilat ovat toiminnallisesti rakennuksen vaativimmat ja märkätilojen suunnittelussa tai toteutuksessa

Lisätiedot

Tämä ohje koskee muovipinnoitettua peltielementtikylpyhuonetta yleisesti ja suosittelemme aina kohteen tarkistamista ennen työn aloittamista.

Tämä ohje koskee muovipinnoitettua peltielementtikylpyhuonetta yleisesti ja suosittelemme aina kohteen tarkistamista ennen työn aloittamista. RT/ SP 20.03.2012 Työselostus Peltielementtikylpyhuoneen saneeraus Korjausrakentaminen Tämä ohje koskee muovipinnoitettua peltielementtikylpyhuonetta yleisesti ja suosittelemme aina kohteen tarkistamista

Lisätiedot

SISÄTILAT KERASAFE VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022

SISÄTILAT KERASAFE VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022 SISÄTILAT KERASAFE VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022 SEINÄT 1. Mittaa ja katkaise vuota (lattiasta kattoon) ja lisää 5 cm kääntövara lattialle. 2. Mittaa 95 cm kulmasta ja tee merkintä. Vuota

Lisätiedot

ALUSTANKÄSITTELYOHJEET

ALUSTANKÄSITTELYOHJEET ALUSTANKÄSITTELYOHJEET Uudisrakennus Alusta: - Betoni - Levylattiat - Metallilattiat Korjausrakentaminen Alusta: - Maalattu puulattia - Maalattu betonilattia - Betonilattia, jossa akryylidispersioliimajäänteitä

Lisätiedot

TYÖOHJE 11/2008 Pukkila Märkätilajärjestelmä Terve märkätila Useimmat kosteusvauriot johtuvat rakenne- ja työvirheistä, vääristä materiaalivalinnoista tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Hyvällä suunnittelulla

Lisätiedot

ALUSTANKÄSITTELYOHJEET

ALUSTANKÄSITTELYOHJEET 26.6.2014 ALUSTANKÄSITTELYOHJEET Uudisrakentaminen - Betoni - Levylattiat - Metallilattiat Korjausrakentaminen - Maalattu puulattia - Maalattu betonilattia - Betonilattia, jossa akryylidispersioliimajäänteitä

Lisätiedot

SCHÖNOX HA-VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ

SCHÖNOX HA-VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ SCHÖNOX HA-VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ SCHÖNOX HA Työohjeistus SCHÖNOX HA vedeneristysjärjestelmälle VTT-C-5605-10 hyväksynnän mukaisesti Versio: 1-2010 Huokoiset imevät seinäpinnat pohjustetaan 1:3 vedellä

Lisätiedot

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä, rasvoista

Lisätiedot

TYÖOHJE 09/2005 Pukkila Märkätilajärjestelmä Terve märkätila Useimmat kosteusvauriot johtuvat rakenne- ja työvirheistä, vääristä materiaalivalinnoista tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Hyvällä suunnittelulla

Lisätiedot

LAATOITTAJAN KÄSIKIRJA 08/2010

LAATOITTAJAN KÄSIKIRJA 08/2010 LAATOITTAJAN KÄSIKIRJA 08/2010 Oy Ab Oy Ab on Pohjoismaiden ainoa keraamisia laattoja valmistava yritys. Yrityksen tarina alkoi jo vuonna 1874, jolloin perustettiin kaakeliuuneja valmistava Turun Kaakelitehdas

Lisätiedot

PUKKILA PALVELUTUOTTEET 1.6.2009 HINNASTO 3

PUKKILA PALVELUTUOTTEET 1.6.2009 HINNASTO 3 PUKKILA PELUTUOTTEET 1.6.2009 HINNASTO 3 KIINNITYSLAASTIT PUKKILA KLINKKERILAASTI KL25 25 kg 19,55 23,85 25 kg 48 x 25 kg 6420112855895 8001 Klinkkerilaattojen kiinnitykseen betonilattioille ja uimaaltaisiin

Lisätiedot

Oikea tuotevalikoima laatoittamiseen. Ratkaisut ammattilaisille.

Oikea tuotevalikoima laatoittamiseen. Ratkaisut ammattilaisille. Oikea tuotevalikoima laatoittamiseen Ratkaisut ammattilaisille. Älä vedä pölyä henkeen! Valitse lähes pölyämätön Ceresit CM 90 kiinnityslaasti säästät myös siivousaikaa. Mullistava Easy-teknologia tekee

Lisätiedot

Kahi-Kylpyhuone Työohjeet

Kahi-Kylpyhuone Työohjeet Kahi-Kylpyhuone Työohjeet 4-38 1.1.2005 Korvaa työohjeen 1-38 / 17.3.2004 www.maxit.fi Rakenteet Märkätilan seinät tehdään oikeaoppisesti kivipohjaisista, lahoamattomista ja elämättömistä materiaaleista.

Lisätiedot

Tapetointi. Korjausrakentaminen TYÖOHJEET MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT 84-11093

Tapetointi. Korjausrakentaminen TYÖOHJEET MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT 84-11093 Tapetointi Korjausrakentaminen TYÖOHJEET Tapetointijärjestelmä paperitapetin, vinyylitapetin, non-woven-tapetin, maalaustapetin ja lasikuitutapetin kiinnitykseen. MÄRKÄTILAT LINJASANEERAUKSET RT 84-11093

Lisätiedot

SAKRET KYLPYHUONEJÄRJESTELMÄ LATTIA

SAKRET KYLPYHUONEJÄRJESTELMÄ LATTIA SAKRET KYLPYHUONEJÄRJESTELMÄ 2014/ToV SAKRET kylpyhuonejärjestelmä sisältää VTT:n sertifioimat tuotteet asuntojen ja hotellihuoneiden kylpyhuoneisiin, WC-tiloihin ja kodinhoitohuoneisiin. Tutustu tähän

Lisätiedot

sidosaineet ja liimat

sidosaineet ja liimat sidosaineet ja liimat AIR-ONE Ultra kevyt, korkean hyötysuhteen ja -polymeroitumisasteen omaava yksi komponenttinen kiinnityslaasti keraamisille laatoille. Ominaisuudet o korkea tehokkuus o yksikomponenttinen

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakaivot asuintiloihin

ACO STAINLESS Lattiakaivot asuintiloihin ..00 Lattiakaivot vesieristämätön betonilattia ACO EG 0 -lattiakaivo on tarkoitettu asuintiloihin ja paikkoihin, joissa virtaama on korkeintaan, l/s. Kiinnitä kaivo paikoilleen levittämällä lapiollinen

Lisätiedot

BIOMASSA PINNOITTEET, MÄRKÄTILOJEN VEDENERISTYS 1 8

BIOMASSA PINNOITTEET, MÄRKÄTILOJEN VEDENERISTYS 1 8 BIOMASSA PINNOITTEET, MÄRKÄTILOJEN VEDENERISTYS 1 8 BIOMASSA PINNOITTEET Työohje Märkätilojen vedeneristys Korjaus- ja uudisrakentaminen BIOMASSA tuotteet ovat kotimaisia M1-luokan muovipohjaisia vedeneristeitä,

Lisätiedot

Kerrospaksuuden ylittäessä 50mm, tulee huomioida, että tuotekortissa esitetty kuivumisaika kasvaa.

Kerrospaksuuden ylittäessä 50mm, tulee huomioida, että tuotekortissa esitetty kuivumisaika kasvaa. Lattiaratkaisut 1 Betonilattian tasoitus, liike- ja toimistorak. RAK 1 / 10 Hyvälaatuisen betonin tasoitus mm. liike- ja toimistorakennuskohteissa Uusi lattiapäällyste, esim. muovi- tai tekstiilimatto,

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Vetonit Vedeneristys Työohjeet

Vetonit Vedeneristys Työohjeet Vetonit Vedeneristys Työohjeet 8-70 1.11.2007 Korvaa työohjeen 8-70 / 1.1.2005 www.maxit.fi Terve Märkätila Useimmat kosteusvauriot johtuvat rakenne- ja työvirheistä, vääristä materiaalivalinnoista tai

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakaivot teollisuustiloihin

ACO STAINLESS Lattiakaivot teollisuustiloihin Lattiakaivot vesieristämätön betonilattia 1 2 3 tulee vaakasuoraan. Lattiakaivossa on 40 mm:n teleskooppisäätö. Kaivon yläosa säädetään yleensä valmiin lattiapinnan tasoon. paikoillaan ja lattia voidaan

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane 0809 GVK Coating Technology Oy FI- 21600 Parainen Finland 14 0809- CPR- 1080 ETA- 14/0146 ETAG 022-1 Vedeneristysjärjestelmä märkätilojen laatoitettaville pinnoille DoP 002GVK www.gvk.fi Max Stop Helppo

Lisätiedot

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin.

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. Valmistasoitteet Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. VIIMEISTELYSILOTE Kiilto Fine HIENO, KEVYTTÄYTTEINEN VALKOINEN VIIMEISTELYTASOITE KUIVIIN

Lisätiedot

Kiilto Keramix vedeneriste. Kohdassa 9 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet

Kiilto Keramix vedeneriste. Kohdassa 9 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA SERTIFIKAATTI Kiilto Keramix vedeneristysjärjestelmä Kiilto Oy PL 250 FI 33101 Tampere TUOTEKUVAUS Nro VTT-C-690-06 Myönnetty 18.8.2006 Päivitetty 7.11.2011 Kiilto Keramix vedeneristysjärjestelmä

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

PUKKILA MÄRKÄTILAJÄRJESTELMÄ TYÖOHJE HEINÄKUU 2011

PUKKILA MÄRKÄTILAJÄRJESTELMÄ TYÖOHJE HEINÄKUU 2011 PUKKILA MÄRKÄTILAJÄRJESTELMÄ TYÖOHJE HEINÄKUU 2011 TERVE MÄRKÄTILA Useimmat kosteusvauriot johtuvat rakenne- ja työvirheistä, vääristä materiaalivalinnoista tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Hyvällä

Lisätiedot

1.9.2008 8-70. Korvaa työohjeen 8-70 / 1.11.2007. Vetonit Vedeneristys. Työohjeet. www.maxit.fi

1.9.2008 8-70. Korvaa työohjeen 8-70 / 1.11.2007. Vetonit Vedeneristys. Työohjeet. www.maxit.fi Vetonit Vedeneristys Työohjeet 8-70 1.9.2008 Korvaa työohjeen 8-70 / 1.11.2007 www.maxit.fi Terve Märkätila Sisällysluettelo Useimmat kosteusvauriot johtuvat rakenne- ja työvirheistä, vääristä materiaalivalinnoista

Lisätiedot

ASENNUSOHJE TYCROC UHP

ASENNUSOHJE TYCROC UHP TYCROC UHP Tycroc UHP asentaessa pohjan tulee olla tasainen, puhdas ja jäykkä. Pohjaan ei saa jäädä öljy pintaisia materiaaleja tai muuta likaa. Tarvittaessa alusta pitää oikaista. LEIKKAAMINEN JA SÄILYTYS

Lisätiedot

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT JOULUKUU 2011 Korvaa T 300-esitteen ENOFIX T 300 LAATTALAASTI VESIEISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN enofix T 300 on kaksikomponenttinen (T 300 K + T 300 P) laattalaasti, joka kovetuttuaan muodostaa elastisen

Lisätiedot

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa.

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. Järjestelmän rakenne sisältäpäin on seuraava: 1. Sisäseinärakenne

Lisätiedot

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimaus edellyttää tekijältä erityisosaamista sekä erikoistyökaluja. Alustaanliimaukseen soveltuvan

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimaus edellyttää tekijältä erityisosaamista sekä erikoistyökaluja. Alustaanliimaukseen soveltuvan

Lisätiedot

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita tarkasti. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus

Lisätiedot

saumaus- ja tiivistysaineet

saumaus- ja tiivistysaineet saumaus- ja tiivistysaineet POWERCOLOR Sementtipohjaisen saumalaastin uusinta sukupolvea sisältää hopea ioneja ja käytetään 1 5 mm leveisiin saumoihin. SILVER ACTIVE SYSTEM on oligodynaaminenhopea ionien

Lisätiedot

Vetonit vedeneristys. Työohje. www.e-weber.fi. 8 70 / 15.6.2013 korvaa esitteen 8 70/15.6.2012

Vetonit vedeneristys. Työohje. www.e-weber.fi. 8 70 / 15.6.2013 korvaa esitteen 8 70/15.6.2012 Vetonit vedeneristys Työohje 8 70 / 15.6.2013 korvaa esitteen 8 70/15.6.2012 www.e-weber.fi KÄYTTÖKOHTEET Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteutuksella syntyy terve ja kestävä märkätila. Weberin

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Vedeneristyksen työvaiheet

Vedeneristyksen työvaiheet Vedeneristyksen työvaiheet Ennen työn aloitusta Alustaksi soveltuu betoni, muurattu rakenne tai märkätiloihin soveltuva rakennuslevy Tarkista, että betonialustan kosteus on alle 90% RH Varmista alustan

Lisätiedot

EPS lightbeton 360. Kiinteille ja kelluville lattioille

EPS lightbeton 360. Kiinteille ja kelluville lattioille EPS lightbeton 60 Kiinteille ja kelluville lattioille mira EPS lightbeton 60 - ei pölyä ilmassa mira EPS -kevytbetoni on EPS -rakeisiin perustuva kevyt ja nopeasti kovettuva lattian valumassa. Tuote toimitetaan

Lisätiedot

Vetonit vedeneristys -

Vetonit vedeneristys - * Välitämme 8-70 / 1.8.2015 korvaa esitteen 8-70 / 15.6.2013 www.e-weber.fi Vetonit vedeneristys - työohje 1 KÄYTTÖKOHTEET 3 2 TYÖOHJEIDEN LÄHTÖKOHDAT 3 3 LATTIA 4 3.1 Lattiakaivo 4 3.2 Kallistusvalu ja

Lisätiedot

MÄRKÄTILOJEN VEDENERISTYS Sertifikaatti Nro VTT /

MÄRKÄTILOJEN VEDENERISTYS Sertifikaatti Nro VTT / 1/7 TKR PINNOITTEET TYÖOHJE MÄRKÄTILOJEN VEDENERISTYS Korjaus- ja uudisrakentaminen TKR tuotteet ovat kotimaisia M1-luokan muovipohjaisia vedeneristeitä, mitkä soveltuvat myös sellaisenaan pinnoitteeksi.

Lisätiedot

Kohdassa 9 taulukossa 1 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet

Kohdassa 9 taulukossa 1 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet SERTIFIKAATTI Nro 149/01 Myönnetty 2.5.2001 Päivitetty 11.4.2011 TUOTTEEN NIMI. Kahi-kylpyhuonejärjestelmä VALMISTAJA Saint-Gobain Weber Oy Ab Strömberginkuja 2 (PL 70) FI-00381 Helsinki TUOTEKUVAUS Kahi-kylpyhuonejärjestelmä

Lisätiedot

Vetonit. vedeneristys. Työohje. www.e-weber.fi. 8 70 / 10.6.2011 korvaa esitteen 8 70/6.10.2010

Vetonit. vedeneristys. Työohje. www.e-weber.fi. 8 70 / 10.6.2011 korvaa esitteen 8 70/6.10.2010 Vetonit vedeneristys Työohje 8 70 / 10.6.2011 korvaa esitteen 8 70/6.10.2010 www.e-weber.fi TERVE MÄRKÄTILA Useimmat kosteusvauriot johtuvat rakenne- ja työvirheistä, vääristä materiaalivalinnoista tai

Lisätiedot

LAATOITUSOHJE. Laatoituksen aloitus. Seinät

LAATOITUSOHJE. Laatoituksen aloitus. Seinät LAATOITUSOHJE Laatoituksen aloitus Seinät Seinien kaakelointi aloitetaan merkkaamalla ensin kaakeleiden vaaka- ja pystylinjat. Merkitse seinään pystysuora viiva keskelle. Asenna suora lauta seinälle vaakasuoraan

Lisätiedot

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane. Yksityiskohtaiset työohjeet seuraavilla sivuilla

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane. Yksityiskohtaiset työohjeet seuraavilla sivuilla 0809 GVK Coating Technology Oy FI- 21600 Parainen Finland 14 0809- CPR- 1080 ETA- 14/0146 ETAG 022-1 Vedeneristysjärjestelmä märkätilojen laatoitettaville pinnoille DoP 002GVK www.gvk.fi Max Stop Helppo

Lisätiedot

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane. Yksityiskohtaiset työohjeet seuraavilla sivuilla

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane. Yksityiskohtaiset työohjeet seuraavilla sivuilla 0809 GVK Coating Technology Oy FI- 21600 Parainen Finland 14 0809- CPR- 1080 ETA- 14/0146 ETAG 022-1 Vedeneristysjärjestelmä märkätilojen laatoitettaville pinnoille DoP 002GVK www.gvk.fi Max Stop Helppo

Lisätiedot

VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS

VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS Elokuu 2013 Korvaa ohjeen Huhtikuu 2012 VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS BOSTIK MEMBRANE -vedeneristysmassa 1 VEDENERISTYS & LAATOITUS TASOITTEET LIIMAT SAUMAUS & TIIVISTYS täydellinen vedeneristysjärjestelmä

Lisätiedot

Siporex-väliseinät. Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko

Siporex-väliseinät. Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko Siporex-väliseinät Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko Väliseinälaatta V475 70 / 90 /100 x 575 x 575 VAHVUUS JA KOKO PALOLUOKKA ÄÄNENERISTÄVYYS KPL/LAVA LAATAN PAINO KG 70 x 575 x 575 EI

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

EPS lightbeton 360. Kiinteille ja kelluville lattioille

EPS lightbeton 360. Kiinteille ja kelluville lattioille EPS lightbeton 60 Kiinteille ja kelluville lattioille mira EPS lightbeton 60 - ei pölyä ilmassa mira EPS -kevytbetoni on EPS -rakeisiin perustuva kevyt ja nopeasti kovettuva lattian valumassa. Tuote toimitetaan

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 2(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus

Lisätiedot

KERAFIBER 1-1 VEDENERISTYS SEINÄN JA LATTIAN YHTYMÄKOHDASSA (BETONI + KIPSILEVY) (PYSTYLEIKKAUS)

KERAFIBER 1-1 VEDENERISTYS SEINÄN JA LATTIAN YHTYMÄKOHDASSA (BETONI + KIPSILEVY) (PYSTYLEIKKAUS) KIILTO KERAFIBER KIPSILEVY KIILTO KERAFIBER MASA LIIMAMASSA KIILTO SANITEETTISILIKONI LATTIAKAATO 1:50...100 KIILTO VAHVIKEKANGAS SEINÄN JA LATTIAN RAJAAN KERAFIBER VEDENERISTYS SEINÄN JA LATTIAN YHTYMÄKOHDASSA

Lisätiedot

07. LAATOITUSLAASTIT JA VEDENERISTYSTUOTTEET

07. LAATOITUSLAASTIT JA VEDENERISTYSTUOTTEET Tulostettu 5.7.2016 1 / 40 07. LAATOITUSLAASTIT JA VEDENERISTYSTUOTTEET Saneerauslaasti SL 2 Saneerauslaasti ILL 5 Saneerauslaasti VSL 8 Tartuntapohjuste 11 Vedeneriste 13 Saniteettisilikoni 16 Laattasaumalaasti

Lisätiedot

MIKROSEMENTTI KÄYTTÖOHJE

MIKROSEMENTTI KÄYTTÖOHJE MIKROSEMENTTI KÄYTTÖOHJE Kun teet lattia- ja seinäpintoja mikrosementillä, on tärkeää noudattaa näitä käyttöohjeita, jotka sisältävät tarkat ohjeet työvaiheille: 1. Puhdista ja esivalmistele (mm. tasoitus)

Lisätiedot

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy RT 38691 tuotetieto 1 tuotetieto heinäkuu 2015 RT 38691 412.1 Talo 2000 522.2 Talo 90 RT tuotetieto S SfB RT CAD -kirjastot 1 (6) HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy HB MOSTONE Kotimaiset

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY Pesuhuoneremontit Tero Pyykkönen Oulu 2.9. 2010 Oulu Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai

Lisätiedot

SCHÖNOX ifix + WetStop asennusohje

SCHÖNOX ifix + WetStop asennusohje SCHÖNOX ifix + WetStop asennusohje I Let s stick together I www.schonox.fi I versio 1 Yleistä Tämä työohje koskee WetStop vedeneristekalvon ja WetStop tiivistystarvikkeiden asentamista, käyttäen kiinnittämiseen

Lisätiedot

1.9.2008. Korvaa esitteen 8 50/3.4.2006. Laatoitusratkaisut. uudis- ja korjausrakentamiseen. www.maxit.fi

1.9.2008. Korvaa esitteen 8 50/3.4.2006. Laatoitusratkaisut. uudis- ja korjausrakentamiseen. www.maxit.fi Laatoitusratkaisut uudis- ja korjausrakentamiseen 8 50.9.008 Korvaa esitteen 8 50/3..006 www.maxit.fi SISÄLTÖ MAXIT OLE HYVÄ RAKENTAJA 3 Laatoitusratkaisujemme sisältö 3 RATKAISUT 5. Märkätilat, normaali

Lisätiedot

PYSTYPINTOJEN LUONNONKIVIVERHOILUT , Juuso Rainio

PYSTYPINTOJEN LUONNONKIVIVERHOILUT , Juuso Rainio PYSTYPINTOJEN LUONNONKIVIVERHOILUT 8.2.2017, Juuso Rainio LUONNONKIVIVERHOILU, mitä missä milloin Luonnonkivi on ainutlaatuinen materiaali. Ø Itse kivimateriaali on jo tuote Ø Jokainen kivilaatta on yksilöllinen

Lisätiedot

wedi -seinäratkaisut märkätiloissa

wedi -seinäratkaisut märkätiloissa wedi -seinäratkaisut märkätiloissa WEDI-RAKENNUSLEVYJEN ASENNUS wedi-rakennuslevyjä voidaan käyttää erilaisissa märkätilojen seinärakenteissa niin uudis- kuin korjausrakentamisessa. Seinärakenne määrittelee

Lisätiedot

VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS

VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS BOSTIK MEMBRANE -vedeneristysmassa VEDENERISTYS & LAATOITUS TASOITTEET LIIMAT SAUMAUS & TIIVISTYS 1 täydellinen vedeneristysjärjestelmä bostikilta Bostik Membrane on

Lisätiedot

Suurikokoisten keraamisten laattojen asennus seinään ja lattiaan

Suurikokoisten keraamisten laattojen asennus seinään ja lattiaan Marras 2013 NAVERVEJ 13 DK-4000 ROSKILDE TLF. 46 75 58 00 Suurikokoisten keraamisten laattojen asennus seinään ja lattiaan + fliser /fliseklæb på væg Suurikokoisten laattojen määrittely ja vaatimukset

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

Kohdassa 9 taulukossa 1 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet

Kohdassa 9 taulukossa 1 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet SERTIFIKAATTI Nro 195/04 Myönnetty 20.8.2004 Päivitetty 18.2.2011 TUOTTEEN NIMI. EDUSTAJA Pukkila Vedeneristysjärjestelmä Pukkila Oy Ab Pitkämäenkatu 9, PL 29 20251 TURKU TUOTEKUVAUS Pukkila Vedeneristysjärjestelmä

Lisätiedot

LITOCHROM STARLIKE. Käyttökohteet:

LITOCHROM STARLIKE. Käyttökohteet: LITOCHROM STARLIKE Kaksikomponenttinen epoksikiinnitys- ja saumausaine keraamisille seinä- ja lattialaatoille sekä keraamisille että lasimosaiikeille.. Kiinnitysaineena käytettäessä, alustan tulee olla

Lisätiedot

Parvekkeiden ja terassien vedeneristys ja laatoitus

Parvekkeiden ja terassien vedeneristys ja laatoitus Parvekkeiden ja terassien vedeneristys ja laatoitus Parvekkeet ja terassit Parvekkeet ja terassit altistuvat ankarille sääolosuhteille ja ilmaston vaihteluille kuten vesisateet, auringonpaiste, jäätyminen

Lisätiedot

1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS

1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS Jari Lehesvuori 1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS TÄSSÄ TUTKIMUKSESSA SELVITETÄÄN, ONKO 50-LUVULLA RAKENNETUN JA 80- LUVULLA PERUSKORJATUN

Lisätiedot

VEDENERISTYS MÄRKÄTILOISSA

VEDENERISTYS MÄRKÄTILOISSA VEDENERISTYS MÄRKÄTILOISSA Vedeneristys laattojen alla KÖSTER Tuotteet vedeneristykseen laattojen alle Pitkäikäinen nautinto kylpyhuoneesta ja suihkutiloista edellyttää täydellistä ja muuttumatonta vedeneristysjärjestelmää.

Lisätiedot

Z COUNTERFORM MIKROSEMENTTI- KÄYTTÖOHJE

Z COUNTERFORM MIKROSEMENTTI- KÄYTTÖOHJE Z COUNTERFORM MIKROSEMENTTI- KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo Pohjatyöt ja vaatimukset Pohjusteaineen (primer) käyttö Mikrosementti Käsittelyaineen käyttö - Liukkaudenestoaine Sivu 2 3 4-5 6 1 Ohjeistukset

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM KUIVAN TILAN SEINÄT.

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM KUIVAN TILAN SEINÄT. Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS 1. Cement primer- laimenna 1:1

Lisätiedot

XPS-levy. Rakenna muotoja märkätilaan. märkätilalevyn/vedeneristelevyn

XPS-levy. Rakenna muotoja märkätilaan. märkätilalevyn/vedeneristelevyn XPS-levy Rakenna muotoja märkätilaan märkätilalevyn/vedeneristelevyn vesitiiveys on testattu VTT:llä standardin EN 14871 Osan A.7 menetelmän mukaan (VTT-S-02267-13). -merkitty tuote MIRA XPS-LEVYN EDUT:

Lisätiedot

KUITULAASTIRAPPAUS Rappausohje

KUITULAASTIRAPPAUS Rappausohje KUITULAASTIRAPPAUS Rappausohje Simolinintie 1 06100 PORVOO (019) 5244 922 www.laastikulma.fi 2 KUITULAASTIRAPPAUS Rappausohje Rapattava alusta Kevytbetoni (Siporex), kevytsorabetoni (Leca-harkko), betoni,

Lisätiedot

Pukkila Erikoissauma. Tammikuu 2009 1(2) PUKKILAN ERIKOISSAUMA. Tekniset tiedot: Väri:

Pukkila Erikoissauma. Tammikuu 2009 1(2) PUKKILAN ERIKOISSAUMA. Tekniset tiedot: Väri: PUKKILAN ERIKOISSAUMA Tammikuu 2009 1(2) Pukkila Erikoissauma Sementtipohjainen hienojakoinen valkoinen saumauslaasti erityisesti kapeiden tai matalien saumojen saumaukseen sisätiloissa. Kaakeli- ja klinkkerilaattojen

Lisätiedot

Aidan ja porttien tuoteseloste

Aidan ja porttien tuoteseloste Tuote rajausaita Koodi1 MPA 120 Aidan ja porttien tuoteseloste Tuote info Aitaelementin koko 1200x2500 mm koostuu 15x15 mm pystyneliöputkista sekä vaakasidoksista 30x18x1,5 mm. Jokaisen pystytikun yläosassa

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET Purus Kouru

ASENNUSOHJEET Purus Kouru ASENNUSOHJEET Purus Kouru! Lue asennusohjeet huolellisesti ennen asennusta. Asennus valtuutetun LVI-asentajan toimesta. Pidätämme oikeuden muutoksiin jotka liittyvät tuotantoon, muotoiluun sekä rakenteellisiin

Lisätiedot

PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 -

PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 - PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 - SISÄLLYS Lasitetut keraamiset laatat Lasittamattomat keraamiset laatat Luonnonkivipinnat Terracotta ja Sannini Sementtilaatat ja hiekkakivet Buchtal luonnonkeramiikka

Lisätiedot

Cembrit Permabase -asennusohje märkätiloihin. Kosteudenkestävä kiviaineslevy märkätiloihin. Lasikuituverkko varmistaa laastin kiinnittymisen.

Cembrit Permabase -asennusohje märkätiloihin. Kosteudenkestävä kiviaineslevy märkätiloihin. Lasikuituverkko varmistaa laastin kiinnittymisen. 017 Cembrit Permabase -asennusohje märkätiloihin Kosteudenkestävä kiviaineslevy märkätiloihin. Lasikuituverkko varmistaa laastin kiinnittymisen. CEMBRIT PERMABASE -ASENNUSOHJE MÄRKÄTILOIHIN Tuotekuvaus

Lisätiedot

Julkisivujen pinnoitus klinkkerilaatoilla tai tiilijäljitelmälaatoilla

Julkisivujen pinnoitus klinkkerilaatoilla tai tiilijäljitelmälaatoilla Julkisivujen pinnoitus klinkkerilaatoilla tai tiilijäljitelmälaatoilla KUN VAATIMUKSENA ON TÄYDELLINEN PINNOITUSRATKAISU NARMAPINNOITUS OY Paattistentie 947, 21330 Paattinen 040-7646648 / 040-7646649 www.alseccofinland.fi

Lisätiedot

Uudista kylpyhuoneesi Laatoita uudet laatat vanhojen päälle

Uudista kylpyhuoneesi Laatoita uudet laatat vanhojen päälle Uudista kylpyhuoneesi Laatoita uudet laatat vanhojen päälle ` Kylpyhuonetta ei aina tarvitse purkaa, jotta sen ulkoasu voidaan päivittää vastaamaan tätä päivää. Kylpyhuoneremontti voidaan toteuttaa monessa

Lisätiedot

XPS-levy. Rakenna muotoja märkätilaan. Säästää Sinua ja Sinun rahaa XPS LEVY

XPS-levy. Rakenna muotoja märkätilaan. Säästää Sinua ja Sinun rahaa XPS LEVY XPS-levy Rakenna muotoja märkätilaan XPS LEVY Säästää Sinua ja Sinun rahaa XPS LEVY Mira XPS-levyyn sijoittaminen on järkevää. Levy on turvallinen, vesitiivis ja sitä saa useissa eri paksuuksissa. Mira

Lisätiedot

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin.

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. Valmistasoitteet Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. VIIMEISTELYSILOTE Kiilto Fine HIENO, KEVYTTÄYTTEINEN VALKOINEN VIIMEISTELYTASOITE KUIVIIN

Lisätiedot