Laatoitusopas. Luonnonkivilaattojen asennusohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laatoitusopas. Luonnonkivilaattojen asennusohjeet"

Transkriptio

1 Laatoitusopas Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 11/2002

2 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 2 Johdanto Asentajan laatoitusopas on tarkoitettu ohjeeksi sellaisten pintojen päällystämiseen luonnonkivilaatoilla (sisätiloissa), jotka eivät vaadi erityissuunnittelua kosteuseristyksen tai muun teknisen syyn takia. Oikeat rakenneratkaisut ovat tärkeä osa rakentamisen laatua. Märkätilat ja ulkotilat ovat toiminnallisesti laatoitusten suunnittelun ja toteutuksen osalta rakennuksen vaativimmat alueet. Erityisesti märkätilojen suunnittelussa tai toteutuksessa tehtyjen virheiden korjaaminen on usein kallista. Nykyisin asunto- ja vakuutusyhtiöt edellyttävät laatoittajalta nk. märkätila-asentajan sertifikaattia. Tässä oppaassa on useassa kohdassa viitattu Pukkila Oy:n kiinnitys- ja saumausaineisiin sekä lattialämmityksen käyttöön. Niistä saat lisätietoa seuraavista osoitteista: Pukkila Oy, Pitkämäenkatu 9, Turku, puh , Insinööritoimisto Nereus Oy, PL 36, (Ylinenkatu 16), Uusikaupunki, puh. (02)

3 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 3 Johdanto Sisältö 1. Laatoitettavat kohteet 5 2. Laatoitusalustat Alustojen ominaisuudet Liikuntasaumat Alustojen oikaisumassat ja tasoitteet Oikaisumassojen ja tasoitteiden valinta Vedeneristys Vedeneristysaineet Kiinnitysmenetelmät Paksulaastikiinnitys Ohutlaastikiinnitys Kiinnitys- ja saumausaineet Kiinnitysaineet Saumausaineet Luonnonkivien ominaisuudet ja soveltuvuus eri käyttökohteisiin Luonnonkivilajit Luonnonkivien fysikaaliset ominaisuudet Luonnonkivien soveltuvuus ja valinta eri käyttökohteisiin sisätiloissa Luonnonkivien pintakäsittelyt Luonnonkivilaattojen mitat ja toleranssit Laattojen yleisimmät koot 22 Laattapaksuudet 7-12 mm, ohutlaatat 22 Laattapaksuudet mm Laattojen mittatarkkuusvaatimukset 23 Luonnonkivisten lattia- ja sisäverhouslaattojen mittatarkkuus 23 Luonnonkivisten porraslaattojen ja -lankkujen mittatarkkuus 23

4 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Valmiin luonnonkivityön laatuvaatimukset 24 Valmiin luonnonkivilattian tasaisuusvaatimukset 24 Valmiin sisäseinäverhouksen tasaisuusvaatimukset Kivilaattojen asennusratkaisut eri alusrakennetyypeille Seinärakenteet 25 Betoniseinät 26 Tiili- ja harkkoseinät 27 Levyrakenteiset seinät 28 Lastulevyt, rapatut pinnat, maalatut pinnat 29 Laatoitus vanhan maalipinnan päälle 30 Laatoitus vanhojen laattojen päälle Lattiarakenteet 32 Betonilattiat 32 Levylattia, vanha laatoitus, muovimatto 33 Lattiakaivo ja liittymät Työohjeet Kivilaattojen työstöt Seinän kosteuskäsittely Seinän vedeneristäminen Lattian vedeneristäminen Seinän laatoittaminen Lattian laatoittaminen, ohutlaastikiinnitys Lattian laatoitus, paksulaastikiinnitys Liikuntasaumojen teko Yleisesti huomioitava laatoitustyössä ja saumauksessa Luonnonkivilaattojen puhdistus ja hoito Lattioiden ja tasojen kyllästäminen Säännöllinen puhdistus Tehopuhdistus Tahroja ja tahranpoistoaineita 58

5 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 5 1. Laatoitettavat kohteet Luonnonkivituotteiden käyttö asuintiloissa on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Tyypillisiä käyttökohteita ovat asuntojen seinä- ja lattiapinnat, joissa luonnonkivien kauneus ja kestävyys antaa asunnolle merkittävää esteettistä ja taloudellista lisäarvoa. Keittiöiden ja kylpyhuoneiden luonnonkiviset pöytätasot ovat yleistyneet kodeissa. Terassien, ulko-portaiden ja pihakäytävien päällystys luonnonkivillä yleistyy myös nopeasti. Eri tilat vaativat erilaisia ratkaisuja. Tämä opas käsittelee pääasiassa luonnonkivien käyttöä sisätiloissa. Käyttökohteet voidaan jakaa kahteen ryhmään; kuivat tilat ja märkätilat. Kosteusteknisesti vaativat tilat kuten uima-altaat, julkiset märkätilat ja julkisivujen päällys-teet vaativat aina kohdekohtaista erityissuunnittelua. Asuntokohtaisia märkätiloja ovat tilat, joissa on lattiakaivo (esim. kylpy- ja pesuhuone). WC jossa ei ole lattiakaivoa on kuiva tila.

6 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Alustan ominaisuudet 2. Laatoitusalustat Yleisohje Laatoitettavan alustan tulee olla rakennusosakohtaisten vaatimusten mukainen ja täyttää asiakirjoissa esitetyt vaatimukset. Alustan on oltava puhdas ja riittävän luja sekä niin liikkumaton, että laatoitus säilyy ehjänä. Kiinnitysalustan tasaisuuden tulee olla riittävän tasainen. Tarvittaessa sein äpinnat on oikaistava pystysuoriksi ja lattia-alustat suoristettava tai ne on oikaistava vaadittuun kaltevuuteen (märkätilat). Sisä - RYL-2000 ilmoittaa sallituksi poikkeamaksi 2000 mm:n pituudella 1. luokka 2. luokka Alusta +/- 3 mm +/- 4 mm Valmis kivipinta +/- 2 mm +/- 3 mm Runko-RYL-2000 sekä Sisä-RYL-2000 sisältävät lisäksi muita kivituotteille ja asennukselle asetettuja minimivaatimuksia sekä toleranssirajoja kts Alustojen luokittelu Alustat, joissa tapahtuu merkittäviä muodonmuutoksia esim. tuore betoni ja lastulevy. Alustat, joissa tapahtuu vain vähäisiä muodonmuutoksia esim. vanha betoni, muuratut rakenteet, laatoitukseen sopiva levyrakenne (esim. kipsikartonki-levyrakenne). Kun laatoitusalustana on betoni, on odotettavissa olevan kutistumisen arvioimiseksi selvitettävä betonin ikä ja kuivumisolosuhteet. Myös muut mahdolliset muodonmuutoksia aiheuttavat tekijät esim. lattialämmitys on otettava huomioon. Alustan mahdolliset muodonmuutokset vaikuttavat kiinnityslaastin valintaan. Mitä elastisempi kiinnityslaasti, sitä paremmin se kestää alustan muodonmuutoksia. kts. 5. Kiinnitysaineet.

7 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 7 Alustojen laatoituskelpoisuus Kun laatoitusalustana on betoni, on odotettavissa olevan kutistumisen arvioimiseksi selvitettävä betonin ikä ja kuivumistilanne. Myös muut mahdolliset muodonmuutoksia aiheuttavat tekijät esim. lattialämmitys on otettava huomioon laatoituksen aloittamisaikaa määritettäessä. Laastin valinnalla voidaan aloitushetkeä aikaistaa. Alla olevassa taulukossa on määritelty rakennebetonin riittävä kuivumis- ja kutistumisaika laatoituskelpoisuuden saavuttamiseksi. Rakenteen paksuus, ilman lämpötila ja kosteus vaikuttavat betonin kuivumiseen sekä kovettumiseen ja kutistumiseen. Tuote (kts. sivu 16) Kiinnityslaasti Remonttilaasti Pikalaasti Klinkkerilaasti Betonin ikä laatoitettaessa 3 6 kk 3 kk 3 kk 3 kk Muurattujen rakenteiden ja kipsikartonkilevyseinien muodonmuutokset ovat niin vähäisiä, että ne eivät aseta laasteille lisävaatimuksia elastisuuden suhteen. 2.2 Liikuntasaumat Rakenteiden eläminen johtuu mm. lämmön, kosteuden, betonin kutistumisen ja rakenteiden painumisten aiheuttamista muodonmuutoksista. Oikein suunniteltujen ja tehtyjen elastisten liikuntasaumojen avulla estetään alustan muodonmuutoksista johtuvia kivipintojen vaurioita. Asentajan tulee tarkistaa, että liikuntasaumat on huomioitu suunnitelmissa seuraavassa esitetyllä tavalla.

8 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 8 Lattiapäällysteen liikuntasaumat Luonnonkivisen lattiapäällysteen liikuntasaumojen on aina mentävä kiinnityslaasti- ja tasoitekerroksen läpi. Liikuntasaumojen sijoitus Aina rakennuksen rungon liikuntasauman kohdalle. Elementtien välisen sauman kohdalle, kun elementtien liike-erojen voidaan olettaa olevan huomattavan suuret (esim. ontelolaattojen päätysaumat). Toisiaan vastaan, kohtisuoriin suuntiin, 5 10 metrin välein. Seinän, pilarien sekä muiden pystyrakenteiden ja lattian liitoskohtiin. Kaikkien läpivientien ympärille. Aina sellaisiin kohtiin, joissa rakenteiden liikkuminen on todennäköistä tai mahdollista. Liikuntasauma täytetään ensin mineraalivillalla ja saumanauhalla, jonka jälkeen saumaus tehdään noin mm:n syvyyteen elastisella saumausmassalla. Sauman leveys on 5-10 mm. Seinäverhouksien liikuntasaumat Luonnonkivisen seinäverhouksen liikuntasaumojen on aina mentävä kiinnityslaasti- ja tasoitekerroksen läpi. Liikuntasaumojen sijoitus Aina rakennuksen rungon liikuntasauman kohdalle. Pystysuunnassa 6 10 metrin välein. Vaakasuunnassa korkeissa seinissä kannatuskohtiin 3 metrin välein. Seinän kulma- ja nurkkakohtiin. Verhouksen yläosan ja ylemmän pohjarakenteen liitoskohtaan. Kohtiin, joissa on odotettavissa rakenteiden liikkumista. Liikuntasaumojen leveys on 4-8 mm. Muutoin rakenne on kuten lattioissa.

9 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Alustojen oikaisumassat ja tasoitteet Suora ja tasainen laatoitusalusta takaa, hyvän ja kestävän lopputuloksen. Alustan oikaisut ja kaadot tehdään sementtipohjaisilla kosteutta kestävillä tasoitteilla tai betonilla. Pienet epätasaisuudet voidaan oikaista kiinnityslaastilla. Tasoitettavien ja laatoitettavien alustojen on oltava puhtaita ja p ölyttömiä. Massojen tartunta alustaan varmistetaan tasoitevalmistajan ohjeiden mukaisilla pohjakäsittelyillä. Oikaisut ja tasoitukset tehdään ennen vedeneristystä. Oikaisumassat ja tasoitteet Sementtiperusteinen, kosteutta kestävä kiviainespohjaisten seinä- ja kattopintojen pohjatasoite: Kerrospaksuus 1-5 mm, paikkatasoituksessa enintään 7 mm:n kerros (esim. Vetonit V Pohjatasoite). Sementtiperusteinen, kosteutta kestävä kiviainespohjaisten seinä- ja kattopintojen oikaisutasoite: Kerrospaksuus 2-7 mm, paikkatasoituksessa enintään 30 mm:n kerros (esim. Vetonit Tiilitasoite TT). Sementtiperusteinen, kosteutta kestävä betonilattioiden pikatasoite: Kerrospaksuus 0-50 mm. Sopii myös kaatojen tekoon (esim. Vetonit 4000 Pikatasoite). Sementtiperusteinen, kosteutta kestävä betonilattioiden karkea lattiatasoite. Kerrospaksuus 3-50 mm. Myös kaatojen tekoon (esim. Vetonit 5000 Lattiatasoite karkea). Sementtiperusteinen, nopea lattiamassa kaatojen ja pienten pintavalujen tekoon. Kerrospaksuus mm. Valukerros voidaan laatoittaa vuorokauden kuluttua (esim. Vetonit 6000 Lattiamassa).

10 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Tasoitteiden valinta Seinät (kivirakenteiset) Täyttötarve Käytettävä aine Pienet paikkaukset Tasoitukset (osittain täyttö, ylitasoitus ja pienemmät oikaisut) Suuremmat oikaisut ja rappaukset Pukkilan kiinnityslaastit (viimeistään laatoitusta edeltävänä päivänä) Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoit Tartunta- ja täyttörappaus: Kova rappauslaasti (Kalkki-sementti-suhde 50/50 tai hieman enemmän sementtiä). Lattiat (betoni) Täyttötarve Käytettävä aine Pienet paikkaukset Tasoitus Oikaisu ja kallistusten teko Pukkilan laatoituslaastit (viimeistään laatoitusta edeltävänä päivänä) Vetonit lattiatasoitteet käyttöohjeiden mukaan Vetonit 4000 Pikatasoite Vetonit 5000 Karkea lattiatasoite Vetonit 6000 Lattiamassa

11 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Vedeneristys Roiske- ja suihkuvedet Ennen laatoitusta alusta on eristettävä kosteudelta ja vedeltä. Märkätilan seinät ja lattia on eristettävä siten, että ne kestävät toistuvaa kastumista ja estävät kapillaarisesta virtauksesta tai painovoimasta aiheutuvan veden tunkeutumisen rakenteisiin. Märkätilan veden-eristyksen on oltava myös riittävän sitkeä, jotta se saumoineen kestää alustan liikkeet. Huomattavaa on, että jos rakenteeseen tehdään vedeneristys, ei tarvita erillistä höyryn-sulkukalvoa. Määräykset ja ohjeet on esitetty Suomen Rakentamismääräyskokoelman osassa C2. Tarkemmat sovellusohjeet l öytyvät RIL 107 -ohjeissa. Rakenne- ja kapillaarikosteus Alusrakenteesta esim. maanvaraisen betonilaatan valmiin kivilattian läpi kapillaarisesti ylöspäin pyrkivä kosteus voi myös kuivissakin tiloissa aiheuttaa kivipintaan muuta kivipintaa tummempia kohtia. Lisäksi kosteus saattaa kuljettaa mukanaan liukoisia suoloja, jotka jäävät kosteuden haihtuessa kiven pinnalle huonontaen ulkonäköä. Kosteuden kulku tulee estää jo ennen varsinaista laatoitusta. Kosteuden kulkeutumisen estäminen Käyttämällä maanvaraisissa lattioissa ja kosteiden tilojen alustarakenteen alapuolella kosteussulkua. Käyttämällä maanvaraisissa lattioissa riittävää lämmöneristystä, joka estää kosteuden kondensoitumisen lattiarakenteen pintakerroksiin. Käyttämällä kiinnityskerroksessa mahdollisimman vähän vettä. Antamalla asennetun lattian kuivua riittävän kauan ennen saumausta ( 3-5 vrk).

12 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 12 Eristettävät alueet Märkätilan lattia eristetään aina. Seinät eristetään kokonaan tai osittain tilan vedenkäytön määrän mukaan. Edellisen sivun kuvan esittämille kosteille vyöhykkeille riittää eristykseksi pelkkä kosteussulku. Katso seuraava sivu. Lattian vedeneristys Veden on valuttava esteett ä lattiakaivoon. Suihkun kohdalla kaadoksi suositellaan 1:50. Koko lattian alueella kaato on 1:100. Lattiat on vesieristettävä kauttaaltaan. Vesieristeen on ulotuttava my ös seinälle vähintään 100 mm:n korkeudelle. Seinän ja lattian liitoskohta on tehtävä erityisen huolellisesti, jotta vesi ei pääse tunkeutumaan lattian kosteuseristeen taakse. Erityistä huomiota on kiinnitettävä myös saumoihin, läpivienteihin ja nurkkiin. Lattiakaivo on liitettävä lattiarakenteeseen siten, että vesi valuu kaivoon sekä lattian että vesieristeen pinnalta. Vesieristeen ja lattiakaivon liitoksen on oltava tiivis. Vesi ei saa tunkeutua rakenteisiin, vaikka vedenpinta kaivossa nousisi liitoksen yläpuolelle. Seinien kosteus- ja vesieristys Märkätilan seinien vesi- ja kosteuseristys määräytyy vedenkäytön mukaan. Tois-arvoisten, lattiakaivottomien märkätilojen (esim. wc:n seiniin) riittää kosteusulkukäsittely. Sitä voidaan tarvittaessa vahvistaa käsienpesualtaan taakse tehdyllä vesieristyksellä. Asuntokohtaisten suihkutilojen taustaseinille on tehtävä vedeneristys min. 1,5 metrin säteellä suihkupisteistä. Vesieristeen on ulotuttava katonrajaan (kts. kuva märkätilan vyöhykkeistä). Vedeneristeiden k äytön laajuutta määritettäessä on otettava huomioon myös RIL 107 ja esimerkiksi levyvalmistajien antamat ohjeet. Vanhat rakenteet On varmistettava vanhan vesieristyksen pitävyys. Jos vesieristys on uusittava, on vanha laatoitus tasoitettava kauttaaltaan väh. 2 mm Remonttilaastilla ennen vesieristystä, jotta saavutetaan riittävä tartunta. Pukkila Eristyslaastia käytettäessä tasoitusta ei tarvita. Muovitapetin päälle laatoittaminen ei ole suositeltavaa. Tapetti on poistettava ennen uuden vesi- ja kosteuseristeen asentamista.

13 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 13 Kosteus- ja vesieristys Kosteussulku muodostaa kuivuttuaan ohuen, höyrytiiviin kalvon rakenteen pintaan. Kosteussulkukäsittely soveltuu käytettäväksi märkätiloissa roiskevesialueen ulkopuolella sellaisenaan (kts. kuva sivulla 11). Vedeneriste on vettä läpäisemätön kalvo, jonka on kestettävä vähintään 100 mm:ä korkean vesipatsaan aiheuttama paine ja alustan pienet liikkeet. Vesieristeenä voidaan käyttää Pukkila Vesieristemenetelm ää (kts. Ty öohjeet sivut 38 44). 3.1 Vesieristysaineet Pukkila kosteussulku Laatoitusalustan tiivistämiseen ja vesieristeen tartunnan varmistamiseen. Pukkila vesieriste 1-komponenttinen, vesiohenteinen SBR-kumilateksi märkätilojen vesieristykseen sisätiloissa ennen laatoitusta. Menetelmässä käytetään Pukkila Kosteussulkua ja erillistä kuitukangasta pohjusteena. Ei sovellu uima-altaisiin. Pukkila eristyslaasti 2 komponenttinen Lattioiden ja seinien vesitiiviiseen laatoitukseen märissä sisä- ja ulkotiloissa. Pukkila tiivistysnauha Lattia- ja nurkkasaumojen tiivistämiseen ennen laatoitusta käytettäessä Pukkila Eristyslaastia. Pukkila tiivistyslaippa Kuminen lattiakaivon tiivistyslaippa, kun käytetään Pukkila Eristyslaastia.

14 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Paksulaastikiinnitys 4. Kiinnitysmenetelmät Paksulaastikiinnitykseksi kutsutaan luonnonkivilattian asennustapaa, jossa kivilaattojen kiinnityskerroksen paksuus on mm. Lattian rakenne on oheisen kuvan mukainen. Menetelmä mahdollistaa mm ei-kalibroitujen (paksuusvaihteluja) kivilaattojen käytön. Samoin alustabetonin (lattian) epätasaisuudet +/-15 mm voidaan tasoittaa kiinnityskerroksen avulla. Rakenteen kokonaispaksuudeksi muodostuu n mm riippuen valitun kiven paksuudesta ja alustan suoruudesta. Rakennetta käytetään pääasiassa uudisrakentamisessa, koska saneerauskohteissa on harvoin käytettävissä rakenteen vaatimaa lattian korotusvaraa. Kiinnityskerroksena käytetään maakosteaa betonia (kts. Kiinnitysaineet sivu 15). 4.2 Ohutlaastikiinnitys Kivilaatat voidaan kiinnittää alustaan myös ohuella 3-5 mm:n paksuisella kiinnityslaasti- tai liimakerroksella. Tällöin laattojen on oltava paksuuskalibroituja, ja alustan on oltava oikaistu ja tasoitettu, koska ohuella laastikerroksella ei voida kompensoida useiden millimetrien mittaheittoja. Menetelmä on sama, jota käytetään keraamisten laattojen kiinnityksessä. Laattojen paksuudet ovat normaalisti 8-15 paksuisia. Käyttämällä jäykempää kiinnityslaastia, on huolellisella työllä mahdollista kiinnittää jopa kalibroituja 20 mm paksuisia laattoja.

15 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Kiinnitysaineet 5. Kiinnitys- ja saumausaineet Laatoituksissa käytetään yleensä sementtipohjaisia kiinnityslaasteja, mutta myös muita laastityyppejä (epoksi, silikoni, polyuretaani jne.) joudutaan käyttämään luonnonkivien ominaisuuksista johtuen. Laastia valittaessa on otettava huomioon mm. alustan pintakerros esim. vanha laatoitus, kiinnitettävien kivilaattojen ominaisuudet, koko ja laatoituksen kiireellisyys. Alustan mahdolliset muodonmuutokset vaikuttavat myös kiinnityslaastin valintaan. Mitä elastisempi laasti on, sitä paremmin se kestää alustan muodonmuutoksia (kts. sivu 6). Muuratut rakenteet ja kipsikartonkilevyjen muodonmuutokset ovat niin vähäisiä, että ne eivät aseta laastien elastisuudelle yhtä suuria vaatimuksia. Luonnonkivien kiinnityksessä huomioitavaa Vaaleiden läpikuultavien marmoreiden kiinnityksessä tulee käyttää vaaleaa kiinnityslaastia (kauppanimi: marmorivalkoinen TK-5015) marmorin ulkonäön säilyttämiseksi. Eräät vihreät ja punertavat marmorit saattavat käyristyä kiinnityslaasteissa yleensä olevan veden vaikutuksesta. Sen vuoksi näiden marmorityyppien kiinnityksessä on käytettävä Korroset-epoksikiinnityslaastia. Silikonituotteita käytettäessä on aina varmistettava, että ne soveltuvat luonnonkivien kiinnitykseen tai saumaukseen. Kivisilikoneista ei vapaudu liuottimia tai rasva-aineita, jotka tunkeutuisivat kiveen ja värjäisivät kiven märän näköiseksi. 300 x 300 mm tai suurempien laattojen kiinnitykseen suositellaan käytettäväksi Pukkilan Remonttilaastia laastikerroksen paksuuden ja elastisuuden lisäämiseksi.

16 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 16 Tuotteet Optiroc marmorilaattalaasti. Valkoinen, sementtipohjainen kiinnityslaasti ohuiden ja läpikuultavien vaaleiden marmoreiden kiinnittämiseen. Pukkila remonttilaasti. Sementtipohjainen, elastisia ominaisuuksia omaava kiinnityslaasti, kaikentyyppisille alustoille. Laastilla on erityisen hyvä tartunta. Tulikivi-laasti. Sementtipohjainen laasti, joka sisältää jonkin verran epoksipohjaisia ainesosia elastisuuden ja tarttuvuuden lisäämiseksi. Pukkila pikalaasti. Nopeasti kovettuva remonttilaastin tyyppinen kiinnityslaasti. Pukkila korroset 46. Kemiallista ja mekaanista rasitusta kestävä epoksipohjainen kiinnityslaasti vaakapinnoille luonnonkivien kiinnitykseen. Laastia käytetään myös eräiden punertavien ja vihreiden marmoreiden kiinnittämiseen, jotka saattaisivat käristyä sementtipohjaisissa laasteissa tarvittavan veden vaikutuksesta kiinnitysvaiheessa. Pukkila korroset 89. Kemiallista ja mekaanista rasitusta kestävä epoksipohjainen kiinnityslaasti pystypinnoille kivilaattojen kiinnitykseen. Punertavien ja vihreiden marmoreiden kiinnittämiseen, kts. edellinen kohta. Maakostea betoni. Paksulaastikiinnityksessä käytettävän maakostean betonin kiviaines 0-8 mm, sementtipitoisuus yli 300 kg/m 3 ja vesimäärä vain niin suuri, että massasta saadaan käsin muotoiltua koossa pysyvä pallo. Massa voidaan tehdä työmaalla betonisekoittajassa tai suurempia määriä voi tilata betonitehtaalta kts. työohjeet sivu 37. Kivisilikonit. Kivisilikoni on joustava kiinnitys- ja saumausaine. Silikonia käytetään lähinnä joustaviin saumauksiin tai kemiallista kestävyyttä vaativiin saumauksiin. Kiinnitykseen silikonia käytetään vain silloin kun halvempien sementtipohjaisten laastien käyttö on hankalaa tai mahdotonta. Valmistus esim. MikkoMassat Oy. Polyuretaanit. Elastisia kiinnitysmassoja, joilla on erityisen hyvä tarttuvuus kaikkiin alustoihin mm. metalliin ja lasiin. Tuotemerkkej ä esim. Sika ja Wurth.

17 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Saumausaineet Laattojen paksuus ja koko määräävät saumojen leveyden. Ohuet 2-6 mm saumat saumataan Pukkila Saumalaastilla ja leveät saumat 4-12 mm Pukkila Klinkkerisaumalla. Pukkila Klinkkerisauman raekoko on suurempi kuin Pukkila Saumalaastin, joten sen täyttävyys on parempi. Epoksipohjainen saumalaasti kestää kemiallista ja mekaanista rasitusta sementtipohjaisia saumalaasteja paremmin. Huom. Vaaleiden kivilaatujen saumaukseen tulee k äyttää ainoastaan valkoista tai harmaata saumausainetta kivien pinnan mahdollisen värjäytymisen estämiseksi. Tuotteet Pukkila-saumalaasti. Sementtipohjainen saumalaasti luonnonkivilaattojen saumaukseen sisätiloissa. Ei sovellu uima-altaisiin Pukkila klinkkerisauma. Sementtipohjainen saumalaasti erityisesti isojen lattialaattojen saumaukseen sisä- ja ulkotiloissa. Ei sovellu uima-altaisiin. Tulikivi korrofog 50. Epoksisideaineinen luonnonkivien saumalaasti, joka ei sisällä liuottimia ja on vesipestävä. Soveltuu erityisesti kemiallisen ja mekaanisen rasituksen kohteena oleviin seiniin ja lattioihin sekä uima-altaiden saumauksiin. Tulikivi-silikoni. Käytetään lattioiden ja seinien liittymäsaumoissa sekä seinien nurkkasaumoissa, läpivientien ja pilareiden ympärillä, kts edellinen sivu.

18 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Luonnonkivien ominaisuudet ja soveltuvuus eri käyttökohteisiin 6.1 Luonnonkivilajit Luonnonkivet voidaan ryhmitellä syntytapansa tai niiden sisältämien mineraalien perusteella eri ryhmiin. Alla olevassa taulukossa on esitetty rakentamisessa käytettyjä kivien nimiä sekä niitä vastaavat geologiset kivilajinimitykset. Kivestä käytetty nimitys Kivien geologiset kivilajinimet Graniitti Marmori graniitti, syeniitti, tonaliitti, dioriitti, gabro, granodioriitti, anortosiitti, diabaasi, peridotiitti, kvartsiitti, basaltti, ryoliitti, migmatiitti, gneissi, yms. kovat kivet marmori, kalkkikivi, travertiini, onyksi, serpentiniitti Kalkkikivi Hiekkakivi Liuskekivi/Kvartsiitti Porfyyri Alabasteri Vuolukivi kalkkikivi, dolomiitti, kalkki-hiekkakivi hiekkakivi, kalkkikivi, kalkki-hiekkakivi kvartsiitti, kiilleliuske, fylliitti, gneissi, hiekkakivi, amfiboliitti porfyyri, trakyytti, andesiitti, diabaasi alabasteri, marmori, onyksi vuolukivi, serpentiniitti

19 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Kivityyppien fysikaalisia ominaisuuksia Alla olevassa taulukossa on esitetty tärkeimmät kivityyppien ominaisuudet. Kivityyppi Bruttotiheys ton/m 3 Huokoisuus tilav.- % Vedenimukyky paino-% Puristuslujuus MN/m 2 Taivutusvetolujuus MN/m 2 Kovuus Mohs timantti 7 graniitti syeniitti dioriitti gabro basaltti diabaasi kvartsiitti hiekkakivi kalkkikivi travertiini gneissi marmori liuskeet vuolukivi 2,5 2,8 2,6 2,9 2,8 3,0 2,8 3,0 2,9 3,0 2,8 2,9 2,6 2,7 2,0 2,7 2,6 2,8 2,4 2,5 2,6 3,0 2,6 2,9 2,5 2,8 2,9 3,0 0,4 1,5 0,4 0,5 0,5 0,4 0,1 0,4 0,2 0,9 0,3 1,1 0,4 2,0 0,5 25,0 0,5 2,0 5,0 12,0 0,4 2,0 0,5 2,0 0,5 1,5 0,1 0,5 0, ,1 0,5 0, ,1 0,4 0,1 0,3 0,1 0,4 0,2 0,5 0,2 9,0 0,2 0,6 2,0 5,0 0,1 0,6 0,2 0,6 0,1 0,5 0,1 0,

20 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Kivilaatujen soveltuvuus ja valinta eri käyttökohteisiin sisätiloissa = soveltuu erinomaisesti ++ = soveltuu hyvin, huomioitava liukkauden tai kiven naarmuuntuvuuden rajoitukset + = soveltuu, huomioitava liukkauden tai naarmuuntuvuuden rajoitukset Sisäseinäverhoukset Käyttö- Kivi/ alue Pintakäsittely Julkisten tilojen lattiat Yksityistilat Lattiat Märkätilojen Lattiat Sisäportaat Pöytätasot Ikkunapenkit Graniitit -kiiltävä -hiottu Marmorit -kiiltävä -hiottu Kalkkikivi ja Travertiini -kiiltävä - hiottu Vuolukivi - hiottu + ++ Palamarmorit - kiillotettu - hiottu Luonnonkivien pintakäsittelyt Sahatun kiven pinta voidaan viimeistellä monella eri tavalla. Yleisimm ät tavat ovat pinnan kiillotus, eriasteinen hionta, hakkaus, lohkominen, poltto ja hiekkapuhallus. Lisäksi joillekin kivilaaduille on sopivia erikoistyöstöjä. Sisätiloissa käytetään lähinnä kiillotettuja tai haluttuun himmeysasteeseen hiottuja pintoja. Taulukossa on esitetty tarkemmin pintojen ominaisuudet ja käyttö. On muistettava, että pehmeiden kivilajien kiillotettu pinta muuttuu kulutuksen alla himmeäksi ja saattaa erottua selvästi seinien lähellä olevista pinnoista, joissa kulutus on pieni. T ällöin valmiiksi hienohiottu pinta kivessä antaa lattialle kulutuksen jälkeenkin yhtenäisen ulkonäön. Märkätiloissa kiillotettu pinta on liukas.

21 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 21 Pintakäsittely Pinnan kuvaus Valmistustavan kuvaus Sopivat kivilajit Käyttökohteet kiillotettu kiven väri vahvistuu, pinta peilaa, kiiltävä, naarmuton sileä ja suora sahapinta käsitellään asteittain hienommilla hiontakivillä kiiltoon asti kaikki tiiviit ja kovat kivet mm. graniitit, marmorit kaikki käyttökohteet märkänä liukas helppo puhdistaa hiottu väri vaihtelee hiontaasteesta riippuen himmeästä lähes kiiltävään ja heikosti kuvastavaan pintaan sahapinta käsitellään timanttiterillä ja hiomakivillä asteittain haluttuun tasoon *) kaikki tiiviit ja ehyet kivilajit kaikki käyttökohteet sisätiloissa ja ulkona, märkänä varottava liukkautta sahattu väri himmeä, kuvastamaton, pinnassa saattaa olla sahauksesta peräisin olevia naarmuja, sileä ja suora käsittelemätön, suoraan timanttisahauksessa syntyvä pinta kaikki tiiviit ja ehyet kivilajit kaikki käyttökohteet, joissa tämä pinnan viimeistelytapa on riittävä ja hyväksytty poltettu kiven väri vahvistuu hieman, hallitusti rosopintainen, karkeahko, suora sahapintainen kivi nopeasti kuumennetaan pinnaltaan n. 600 C o lämpötilaan, jäähdytetään nopeasti vesisuihkulla, jolloin kiven pinta lohkeilee kaikki kvartsipitoiset kivet kuten graniitti ja eräät dioriitit käytetään portaissa ja kulkuteissä pinta ei ole liukas julkisivuissa. koristepintana. ristipäähakattu kiven väri vaalenee. tasainen karkea jyväpinta, kuoppien syvyys < 5 mm, suora kivipintaa hakataan autom. ristipäävasaralla niin, että kiven pinta rikkoontuu tasaisesti kuoppaiseksi kaikki kivilajit kuten poltettua, lähinnä julkisivuissa ja ulkopuolisissa rakenteissa karkeahakattu väri vaaleahko, kuten edellä, mutta kuoppien syvyys 0-10 mm, suora kuten edellä mutta hakkaus tehdään kovalla kivipiikillä kaikki kivilajit lähinnä ympäristörakenteet, reunakivet, muurit hiekkapuhallettu väri vaalea, tasaisen karhea, suora kivipintaa puhalletaan hiekka-, teräshiekkasuihkulla kuivana tai veden kanssa, pinnasta tulee tasaisen karhea kaikki kivilajit liukkauden estämistarkoituksiin, pintojen kuviointi, koristelu lohkottu lohkomalla tehty viimeistelemätön pinta, epätasainen, suorahko tyypillinen pinta liuskekivillä. muut kivet lohkotaan mekaanisesti tai hydraulisesti kivet, joilla on luonnollinen lohkosuunta tasokiveykset, reunakivet, portaat, muurit, aidat, ulkopuoliset rakenteet *) erikoistilauksesta

22 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Luonnonkivilaattojen mitat ja laatuvaatimukset Luonnonkivinen lattia- tai seinäpinta tehdään yleensä yhdestä kivilajista. Pinnan väritystä voidaan elävöittää ja tilaa jäsentää käyttämällä useampia kivityyppejä ja/tai pintakäsittelyjä. Laattojen yhdistelemisessä on tärkeää etukäteen selvittää, että eri kivilaatujen mitat ja paksuudet ovat yhteensopivia etenkin, jos kyseessä on eri tehtaiden valmistamat tuotteet. On hyvä suunnitella kokonaisuus huolella, ja tilata tarvittava määrä laattoja kerralla sillä eri kivitoimitusten värit ja kuviot voivat poiketa merkittävästi aiemmin tilatuista laatoista. Laattojen koot, laattalimitykset ja kuvioinnit on yleensä merkitty suunnitelmiin. On kuitenkin aina sovittava em. asiat tilaajan kanssa ennen laatoitustyön aloittamista, mieluiten kirjallisesti. 7.1 Laattojen yleisimmät koot Yleisesti hyväksyttyjä laattojen standardikokoja ei ole toistaiseksi olemassa. Käytännössä yleisimmät koot ovat: Laattapaksuudet 7 12 mm, ohutlaatat x 300 x 10 mm (150 x 305 x 10 mm) x vap.pit. x 10 mm (305 x vp x 10 mm) x 300 x 10 mm (305 x 305 x 10 mm) x 400 x 10 mm x 600 x 10 mm (305 x 600 x 10 mm) Kivilaadusta ja valmistajasta riippuen tuotannon laattapaksuus on 7 12 mm. Hyvälaatuisesta ja vahvasta kivilaadusta on mahdollista valmistaa 7 mm paksuja ja hauraimmista laaduista mm paksuja nk. ohutlaattoja. Yllämainittujen kokojen lisäksi on erikois-tilauksesta saatavissa kaikkia muitakin ohutlaattakokoja kunhan laatan kokonaispinta-ala on < 0.4 m 2. Lisäksi lyhyemmän sivun suhde pitempään ei saa olla suurempi kuin 1:3. Laattapaksuudet mm Yleisimmät laattakoot noudattelevat ohutlaattojen mittoja. Laatan paksuuden lisäys antaa suunnittelijalle kuitenkin vapaammat kädet erikoiskokojen käyttöön. Sisäseinissä käytetään yleensä ohutlaattoja ja harvoin yli 20 mm paksuja laattoja. Sisälattioissa (esim. Marketeissa) käytetään usein mm paksuja laattoja ja paksulaastikiinnitystä. Laatan max. koko 0,5 m 2. Sivujen suhde max. 1:4.

23 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Laattojen mittatarkkuusvaatimukset Aikanaan voimaantulevat eurooppalaiset CEN-normit tuovat alla mainittuihin RYL-tolenrasseihin ja nyt voimassa oleviin vaatimuksiin tarkennuksia. Urakkasopimuksissa sovitut vaatimukset ovat tietenkin määrääviä ja ovat usein tiukempia kuin RYL:ssä annetut. SisäRYL-2000, luku 43 Luonnonkivisten lattia- ja sisäverhouslaattojen mittatarkkuus Sivumitat sivun pituus < 600 mm sivun pituus > 600 mm Paksuus sileä pinta karkea pinta Tavanomaiset laatat +/- 1 mm +/- 2 mm +/- 1,5 mm +/- 2 mm Kalibroidut laatat +/- 0,5 mm ei valmistusta +/- 0,5 mm ei valmistusta Luonnonkivisten porraslaattojen/-lankkujen mittatarkkuus Mittauspituus Sallittu poikkeama Sivunmitat +/- 2 mm Näkyvän reunan paksuus +/- 1,0 mm Laatan pinnan suoruus 1000 mm +/- 1,0 mm

24 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Valmiin luonnonkivityön laatuvaatimukset (SisäRYL-2000, luku 43) Valmiin sisätilojen luonnonkivityön tulee olla asiakirjojen vaatimusten mukainen ja täyttää sille määrätyn mittatarkkuuden vaatimukset. Vaatimus koskee kiillotettuja, mattahiottuja, ristipäähakattuja ja poltettuja 0,5-1,0 m 2 :n luonnonkivilaattoja ja niistä tehtyjä pintoja. Valmista pintaa arvostellaan kokonaisuutena. Valmiin pinnan tasaisuuspoikkeamien mittaus tehdään RT :ss ä esitetyllä mittalaudalla ja kiilalla. Valmiin luonnonkivilattian tasaisuusvaatimukset Tasaisuuspoikkema Mittauspituus Suurin sallittu poikkeama Paksulaastikiinnitys Ohutlaastikiinnitys Viereisten laattojen hammastus 1,0 mm 1,0 mm Valmiin pinnan tasaisuus 2000 mm +/- 3,0 mm +/- 4,0 mm Valmiin sisäseinäverhouksen tasaisuusvaatimukset Viereisten hiottujen, samassa tasossa olevien laattojen välinen hammastus Viereisten karkeapintaisten, samassa tasossa olevien laattojen välinen hammastus max. sallittu hammastus 1,0 mm max. sallittu hammastus 2,0 mm Huom. Seinäpinnan tasomaisuudelle ei RYL:ssä ole esitetty vaatimusta, mutta seinäpinnan tulisi vähintäänkin täyttää lattialle ohutlaastikiinnityksellä esitetyt vaatimukset.

25 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Asennusratkaisut eri rakennetyypeille 8.1 Seinärakenteet Sisätilojen seinien laatoitusratkaisut Luonnonkivilaattoja voidaan käyttää kuivissa ja märkätiloissa keraamisten laattojen tavoin, kunhan otetaan huomioon kohdassa 5.1 mainitut asiat. Seinien suoruus ja tasaisuus on tarkistettava ennen laatoitustyön aloittamista. Pinnat oikaistaan ja tasoitetaan tarvittaessa. Ohjeet tasoitus- ja oikaisutyöstä ja laatoitusaineiden käytöstä on tuoteselostusten yhteydessä sivulla 8-9. Seinien laatoitustyö esitetään kuvasarjassa sivuilla Betoniseinät Betoni kutistuu kuivuessaan ja kovettuessaan, siksi laatoitusaineen on oltava joustavaa. Kutistuma on sitä suurempi, mitä tuoreemmasta betonista on kyse. Alhainen lämpötila ja kosteus hidastavat betonin kuivumista, kts. sivu 6. Uusilla betonipinnoilla käytetään kutistuman vuoksi Pukkila Remonttilaastia tai Pukkila Pikalaastia. Vanhoille betonipinnoille laatat voidaan kiinnitt ää myös Pukkila Kiinnityslaastilla. Laatoitus tehdään aina Pukkila Remonttilaastilla tai Marmorivalkoisella, jos alusta vesieristetään Pukkila Vesieristysmenetelm ällä.

26 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 26 Betoniseinät Kuivat tilat 1. Alusta 2. Oikaisukerros, tarvittaessa: Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoite 3. Kiinnitys: Pukkilan Marmorivalkoinen kiinnityslaasti vaaleille marmoreille Tulikivi-Korroset-epoksi vihreille/punaisille marmoreille Pukkila Remonttilaasti muille kivilaaduille 4. Luonnonkivilaatta 5. Saumaus: Pukkila Saumalaasti 6. Nurkkasaumat, seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa sekä putkien läpivienneissä on käytettävä luonnonkiville sopivaa silikonia, joka ei värjää/tahraa kiveä. Silikonia valmistaa esim. Mikkomassat Oy Märkätilat 1. Alusta 2. Oikaisukerros, tarvittaessa: Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoite 3. Pukkila vesieristys menetelmä (kts. sivut 10 12). 4. Kiinnitys: Pukkila Marmorivalkoinen vaaleille marmoreille Tulikivi-Korroset-epoksi vihreille/punaisille marmoreille Pukkila Remonttilaasti muille kivilaaduille 5. Luonnonkivilaatat 6 Saumaus: Pukkila Saumalaasti 7. Nurkkasaumat sekä seinä- ja lattialaatoituksen väliset saumat: Luonnonkiville sopiva silikoni, joka ei tahraa/imeydy kiveen

27 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 27 Tiili- ja harkkoseinät Kuivat tilat 1. Alusta 2. Oikaisukerros, tarvittaessa: Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoite, suuret epätasaisuudet: Vetonit Muurauslaasti M100/600 tai rappauslaasti. 3. Kiinnitys: kuten betoniseinään (kts. sivu 25). 4. Luonnonkivilaatat 5. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 6. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä Kivisilikonia (kts sivu 25). Märkätilat 1. Alusta 2. Oikaisukerros, tarvittaessa: Vetonit V tai Vetonit Tiilitasoite. 3. Pukkila vesieristys menetelmä (kts. sivu 5). 4. Kiinnitys: kuten betoniseinään (kts. sivu 25). 5. Luonnonkivilaatat 6. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 7. Nurkkasaumat sekä seinä- ja lattialaatoituksen väliset saumat: 8. Käytettäväkiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25).

28 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 28 Levyrakenteiset seinät Kipsikartonkilevy paksuus 13 mm Kipsikartonkilevy soveltuu kuivien tilojen ja asuntokohtaisten märkätilojen laatoitusalustaksi. Käsittelemätön kipsilevy ei kestä kosteutta, joten märkätilojen kosteus- ja vesieristys on tehtävä erityisen huolellisesti. Kuivat tilat 1. Tukirakenne: Ter äsprofiili- tai puurunko (kts. valm. ohjeet) 2. Kipsikartonki-levy, paksuus 13 mm. 3. Kiinnitys: Kuten betoniin (kts. sivu 25). 4. Luonnonkivilaatat 5. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 6. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä kiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25). Asuntokohtaiset märkätilat 1. Teräsprofiilirunko K 600 tai pienempi kts. valm. ohjeet. 2. Kipsikartonkilevy, esim. Gyproc GEK 13 mm, kts. valm. ohjeet. 3. Pukkila vesieriste menetelmä (kts. sivut 10 12). 4. Kiinnitys: Kuten betoniset märkätilat (kts. sivu 25). 5. Luonnonkivilaatat 6. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 7. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä kiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25).

29 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 29 Lastulevy sopii laatoitusalustaksi kuivissa tiloissa pieninä pintoina. Laatoitustyössä on noudatettava levyvalmistajan ohjeita. Muut rakennuslevyt sopivat laatoitusalustaksi kuivissa ja märissä tiloissa levyvalmistajan ohjeiden mukaan. Muut laatoituskelpoiset seinäpinnat Rapatut pinnat, Kovat rappauspinnat (Kalkki-Sementtisuhde 50/50 ja kovemmat) soveltuvat laatoitusalustaksi. Maalatut pinnat soveltuvat laatoitettaviksi, jos maali on kunnolla kiinni alustassaan. Maalin on oltava pesunkestävä esim. Alkyylimaali.

30 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 30 Laatoitus vanhalle maalipinnalle Kuivat tilat 1. Poista irtoava maali. 2. Pese pinnat tai karhenna ne hiekkapaperilla. Huuhtele puhtaalla vedellä. Anna kuivua ennen laatoitusta. 3. Kiinnitys: kuten betoniseinään (kts sivu 25). 4. Saumaa laatat Pukkila saumalaastilla. 5. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä kiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25). Märkätilat 1. Poista irtoava maali. 2. Pese pinnat tai karhenna ne hiekkapaperilla. Anna kuivua ennen laatoitusta. 3. Tasoita vedeneristettävän alueen alusta ohuella remonttilaastikerroksella. 4. Pohjakäsittele Pukkila kosteussululla. Levitä suihkun taustalle. 5. Pukkila remonttilaastilla tasoitetulle alustalle Pukkilan vedeneristysmassa 1,5 m säteelle vesipisteestä. 6. Kiinnitys: kiinnitysainevalinta kuten betonilattioille märkätiloissa (kts. sivu 25). 7. Saumaa laatat Pukkila saumalaastilla. 8. Nurkkasaumoissa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä luonnonkiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25).

31 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 31 Laatoitus vanhojen laattojen päälle Varmista että vanha laatoitus on kiinni alustassaan. Jos kyseessä on märkätila, varmista myös, että vanha rakenne on terve ja riittävän tukeva. Uusi vesieristys tehdään Pukkila Vesieristysmenetelm än mukaan. Varmimman ja turvallisimman lopputuloksen takaa kuitenkin vanhan laatoituksen poistaminen ja uuden pohjatyön tekeminen. Kuivat tilat 1. Pese pinnat kristallisoodalla tai Tulikiven CB90-puhdistusaineella, huuhdo puhtaalla vedellä ja anna kuivua. 2. Poista irtonaiset laatat ja täytä kolot esim. Vetonit V:llä tai Pukkila Remonttilaastilla. 3. Kiinnitys: kiinnitys kuten betoniseinälle (kts. sivu 25). 4. Saumaa laatat Pukkila Saumalaastilla. 5. Nurkkasaumassa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä luonnonkiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25). Märkätilat 1. Pese pinnat kristallisoodalla tai Tulikiven CB90-puhdistusaineella puhtaalla vedellä ja anna kuivua. 2. Poista irtonaiset laatat ja täytäkolot esim. Vetonit V:llätai PukkilaRemonttilaastilla. 3. Tasoita vanha laatoitus vedeneristettävällä alueella ohuella Remonttilaasti-kerroksella. 4. Pohjakäsittele Remonttilaasti Pukkila Kosteussululla. Sivele suihku taustalle Remonttilaastilla tasoitetulle alustalle Pukkila Vesieristysmassa 1,5 m:n s äteelle vesipisteestä. 5. Kiinnitys: Kuten betoniseinälle (kts. sivu 25). 6. Saumaa laatat Pukkila Saumalaastilla. 7. Nurkkasaumassa sekä seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa on käytettävä luonnonkiville sopivaa silikonia (kts. sivu 25).

32 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Lattiarakenteet Sisätilan lattian laatoitus Lattioiden laatoittamiseen soveltuvat periaatteessa kaikki luonnonkivilaadut. Sisätiloissa yleisimmin käytetyt kivilaadut ovat graniitti, marmori, vuolukivi ja kalkkikivi. Katso kivien soveltuvuustaulukko sivu 20. Katso sivu 15 luonnonkivien kiinnityksessä huomioitavaa. Märkätilojen lattioihin on tehtävä riittävät kallistukset ja asianmukainen vedeneristys. Työohje oikaisutöistä, kallistusten teosta sekä laatoitusaineiden käytöstä on tuoteselostuksessa sivuilla 9-10, vedeneristys sivuilla Erityyppisten lattioiden laatoitusratkaisuja Betonilattiat Kuiva tila 1. Betonilattia 2. Alustan pohjustus esim. Vetonit Lattiadispersio MD 16 tarvittaessa. 3. Tasoitus ja oikaisu esim. Vetonit 4000, 5000 tarvittaessa. 4. Lattialämmitys 5. Kiinnitys: Pukkila Remonttilaasti yleensä tai Marmorivalkoinen vaaleille marmoreille ja epoksi vihreä/punainen marmorille. 6. Luonnonkivilaatat 7. Saumaus: Pukkila Saumalaasti. 8. Nurkkasaumoissa käytettävä kiville sopivaa silikonia (kts. sivu 26).

33 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 33 Märkätila, jossa on betonilattia 1. Betonilattia 2. Alustan pohjustus esim.vetonit Lattiadispersio MD 16 tarvittaessa. 3. Kallistukset esim. Vetonit 5000, 6000 tai betonimassa. 4. Lattialämmitys 5. Pukkila vedeneristys menetelmä (kts. sivu 13). 6. Kiinnitys: Vedeneristyksen jälkeen kuten kohdassa Luonnonkivilaatat 8. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8. Märkätila, jossa on betonilattia ja kermieriste 1. Kantava betoni 2. Lämpöeriste 3. Kallistus: betoni n. 50 mm. 4. Kermieristys 5. Betonilaatta 30 mm minimi paksuus. 6. Lattialämmitys 7. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 9. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu

34 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 34 Levylattia Kuiva tila, jossa on levylattia 1. Levy kts. levyn valmistajan ohjeet 2. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 4. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26. Kuiva tila jossa on vanha laatoitus Puhdista vanha lattiapinta. Poista irralliset laatat. 1. Vanha lattialaatoitus 2. Kolojen täyttö: Pukkila Remonttilaasti 3. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 5. Saumaus: Kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26. Kuiva tila jossa on kova muovimatto Pese maton pinta puhtaaksi ja karhenna se. Poista pöly. Varmista että matto on kiinni alustassaan. 1. Alusta (kiinteä, notkumaton) 2. Muovimatto 3. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 5. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26.

35 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 35 Lattiakaivo Lattiakaivon ja laatoituksen liitos Lattiakaivon ja Pukkila Vesieristeen yhteensopivuus ja kiinnitys liitosratkaisuineen on ehdottomasti varmistettava. Erilliset ohjeet Pukkila Vesieristeen ty öohjeissa. Lattiakaivon liittyminen laatoitukseen, kun vedeneristyksen käytetään Pukkila Vesieristysmenetelmää. 1. Alusta 2. Lattiakaivo 3. Kiristysrengas 4. Pukkila Vesieriste menetelm ä (kts. sivu 13). 5. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Luonnonkivilaatat 7. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26. Liittymät Seinän ja lattian välinen liittymäratkaisu Märkätila 1. Seinä 2. Lattia-alusta 3. Pukkila Vesieriste menetelm ä (kts. sivu 13). 4. Kiinnitys: kuten kohdassa 1 sivu Kivisilikoni (kts. kohta 1 sivut 7-8 ja sivu 26). 6. Luonnonkivilaatat 7. Saumaus: kuten kohdassa 1 sivut 7-8 ja sivu 26. Kuivassa tilassa vedeneristysmenetelmä jää pois.

36 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Kivilaattojen työstöt Kivilaattojen leikkaus 9. Työohjeet Vakiokokoisia laattoja joudutaan yleensä leikkaamaan erilaisissa sovituskohdissa. Sisätiloissa vaaditaan hyvää ja tarkkaa leikkausjälkeä. Sisätiloissa leikkaukset on tehtävä vesileikkauksena pölyn välttämiseksi. Pöytäsahat Silloinkun vaaditaan hyvää tarkkuutta ja leikattavia laattoja on paljon, kannattaa työmaalle tuoda siirrettävä neljällä jalalla seisova ammattikäyttöön soveltuva kivisaha. Sahoja markkinoilla on suuri. Leikkauspöydän koko voi vaihdella n. 0,3 m 2-1,5 m 2 välillä. Sahoihin kuuluu kiinteästi pieni kiertovesisäiliö terän jäähdyttämiseksi ja sahauspölyn sitomiseksi. Säiliö puhdistetaan tarpeen mukaan kertyneestä lietteestä. Yleensä sahojen terät ovat timanttipyöröteriä, joiden halkaisijat märkäsahoissa voivat vaihdella mm. Ter ät voidaan useissa malleissa kallistaa haluttuun asentoon vinoleikkauksia varten (esim. jiirit). Sahat on aina varustettu säädettävillä laattaohjureilla leikkausleveyden ja - suunnan pitämiseksi leikkauksen aikana. Eräissä malleissa timanttipyöröterä on korvattu ohuella timanttivaijerilla. Sahan etuna voidaan pitää parempaa kaarevien leikkausten suorituskykyä. Huom. Hyvän ja tehokkaan sahaustuloksen saamiseksi käytetään koville kiville (esim. graniitit) ja pehmeille kiville esim. marmorit, kalkkikivet, vuolukivet, erilaisella timanttiseoksella valmistettuja teriä. Käsisahat Pienimuotoisimpiin sahauksiin voidaan käyttää käsikäyttöisiä timanttisahoja ( rälläkkä ). Ter än halkaisija on mm. Ter ä on varustettu vesijohtovesisyötöllä. Leikkaus suoritetaan vapaalla kädellä tai ohjurilautaa apuna käyttäen. Sahausveden keräys tulee järjestää siten, ettei vesi sotke ympäristöä etenkään asutuissa tiloissa. Terien valinta kuten edell ä. Joissakin tilanteissa esim. uudessa rakennuskohteessa voidaan käyttää vastaavaa kuivaa käsisahaa, mikäli pölyongelma voidaan välttää sopivalla tavalla. Sahan käyttäjän on aina käytettävä hengityssuojaimia, lika ja pöly sahauspaikan ympärillä aiheuttaa altistusta muille henkilöille. Kaarevat leikkaukset Kaaret, joilla on suuri säde (R), voidaan leikata varovasti kääntäen laattaa suoraan kiveen piirrettyä kaariviivaa pitkin kuten yllä on esitetty. Pienemmillä kaaren säteillä terä ei taivu kaariviivaan mukaan, vaan ensin laattaan on leikattava murtoviiva, joka on mahdollisimman lähellä haluttua kaariviivaa. Tarvittaessa kaari muotoillaan haluttuun t äsmällisyyteen kulmahiomakoneella (vesisyöttö), jossa on kiventyöstöön tarkoitettu timanttilaikka. Näkyvät leikkauspinnat vielä hiotaan ja lopuksi kiillotetaan kulmahiomakoneella, jossa on sopivat eriasteiset (karkeus) hionta- ja kiillotuslaikat. Hionta aloitetaan karkeimmalla laikalla siirtyen asteittain kiillotuslaikkaan. Normaalisti riittää 2-5 käsittelyvaihetta vaatimustasosta riippuen.

37 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 37 Reikien teko Reiät halkaisija 5-10 mm Kovametalliterää käyttämällä voidaan reiät porata kuivana tavallisella käsiporakoneella, matalalla kierrosluvulla ja ilman. Porauksen alussa terä pyrkii vaeltamaan pysymättä oikeassa paikassa. T ämän ehkäisemiseksi voidaan apuna käyttää sabloonalautaa, johon on ensin porattu halutun kokoinen reikä. Aseta laudassa oleva reikä oikeaan paikkaan, ja seiso laudan päällä jotta se pysyy paikoillaan. Tämän jälkeen aloita kiven reiän poraus. Jos reikä tehdään valmiiseen seinään tai pöytätasoon, tarvitaan sabloonan paikallaan pitämiseksi toinen henkilö. Se on myös mahdollista kiinnittää paikalleen lasinnostoon tarkoitettuja kaksois-imukuppeja apuna käyttäen (2 kpl). Reiät, halkaisija mm Reikien teko tehdään kuten edellä, mutta poran terät ovat ns. putkiteriä. Putkiterissä on n mm pitkän ja halutun halkaisijan omaavan teräsputken toiseen päähän kiinnitetty terästappi porakoneen istukkaa varten ja putken kehälle toiseen päähän on kiinnitetty valmistajatehtaalla leikkaava timanttijauhekerros. Koville ja pehmeille kiville käytetään erilaista timanttiseosta parhaan tuloksen aikaansaamiseksi. Suuret reiät/aukot, halkaisija > 100 mm Reiät on syytä tehdä kivenjalostustehtaalla. Suorakaiteen muotoisia aukkoja voidaan mahdollisuuksien mukaan tehdä työmaallakin timanttikäsisahalla. Reikiä tehdessä aloitetaan pienellä aukoilla kiven takapuolelta. Hionta ja kiillotus Kaikki etukäteen tiedossa olevat hionta- ja/tai kiillotustyöt kannattaa tilata kivilaattoja toimittavalta tehtaalla. Ty ömaalla tehtävät hionnat ja kiillotukset tehdään kiventyöstöön tarkoitetulla kulmahiomakoneella (vesisyöttö). Hiontaan on saatavissa eri karkeusasteisia (1-4) hiontalaikkoja. Kiillotusta varten on erillinen kiillotuslaikka. Liimaus Kun kulmakappaleissa tai muissa erikoistilanteissa sauma halutaan mahdollisimman näkymättömäksi, voidaan kappaleet liimata yhteen puuliitosten tapaan käyttämällä kiviliimaa. Yleisimmin käytetty liimamerkki on Tenax. Sisätiloissa käytetään polyesteripohjaista liimaa. Ulkotiloissa suositellaan käytettäväksi epoksipohjaista liimaa. Liimat ovat normaalisti kaksikompponenttisia (hartsi + kovetin). Liimoja on olemassa eri väreissä, ja väri pyritään yleensä saamaan mahdollisimman lähelle kiven väriä. Värejä voi itsekin sävyttää sekoittamalla hartsiosan perusvärejä sopivasti keskenään.

38 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Seinän kosteussulkukäsittely Kostea vyöhyke kuva sivulla 11. Katso myös OPTIROC- VETONITkosteussulku työohje Seinät Tee ensimm äinen käsittely puhtaalla vedellä ohennetulla (1:1) Pukkila Kosteussululla. Levitä huolellisesti ja hiero siveltimellä tai harjalla huokoset täyteen kosteussulkua. Tee toinen k äsittely ohentamattomalla Pukkila Kosteussululla. Käytä sivellintä tai telaa. Tee k äsittelyt myös lattian ja seinän liittymäkohtaan. Kuivumisaika käsittelyjen välillä vähintään 30 min. Toisen käsittelyn sekä jatkotöiden välillä vähintään 4 tuntia. 9.3 Seinän vedeneristäminen Pohjustus Tee k äsittely puhtaalla vedellä ohennetulla (1:1) Pukkila Kosteussululla. Levitä huolellisesti ja hiero siveltimellä tai harjalla huokoset täyteen Pukkila Kosteussulkua jatkotöiden väli vähintään 4 tuntia. Huom. Tee lattian vedeneristys nurkkakaistoja lukuun ottamatta vasta seinien laatoittamisen jälkeen. Seinien laatoitustyössä syntyvät laattasirut voivat vahingoittaa lattian vedeneristystä.

39 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 39 Nurkat, levysaumat sekä seinien ja lattian liittymät Levitä Pukkila Vesieristysmassaa siveltimell ä runsaana kerroksena lattian ja seinän liittymään. Kiinnitä Kuitunauha tuoreeseen massaan. Limitä jatkokset vähintään 50 mm. Varmista, ett ä kangas on kunnolla kiinni massassa. Levitä massaa vielä kertaalleen Kuitunauhan päälle. Tee kuitunauhavahvistus sein än sisä- ja ulkokulmiin, limittämättömien tiilisaumojen kohdalle sekä kohtiin, joissa seinän rakennusaine muuttuu esim. tiili/betoni. Sekä levyrakenteisten seinien saumoihin. Tiivistä seinissä olevat pienet kolot, esimerkiksi naulanreiät vesieristysmassalla. Täytä suuremmat kolot ensin esimerkiksi Vetonit V-tasoitteella.

40 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 40 Pienten läpivientien tiivistäminen Leikkaa Pukkila kuitunauhasta tai -kankaasta n. 10 x 10 cm pala. Taita pala niin, että keskelle syntyy reikä, joka on pienempi kuin putken halkaisija. Kiinnitä tekemäsi tiivistyspala vesieristysmassalla tiiviisti putkien tai muiden läpimenojen ympärille. Levitä vesieristysmassaa putkien tyvien ympärille. Varmista että tiivistyspala nousee ylös putkea vasten. Koko seinäpinnan vesieristys Levitä vesieristys seinään esim. telalla. Levitä toinen vesieristysmassakerros, kun ensimmäinen kerros on kuivunut. Kuivumisaika on noin neljä tuntia. Kahtena kerroksena levitetyn massan menekin on oltava vähintään 1,2 litraa/m 2. Jälkiasennukset Kun teet kiinnityksiä seinään, varmista kiinnityspisteen tiiviys kivisilikonilla. Pursota kivisilikonia myös tulppaan ennen ruuvin ruuvausta.

41 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Lattian vesieristys Kytke pois lattialämmitys vähintään 2 päivää ennen töiden aloittamista. Hierrä vedellä ohennettu (1:1) Pukkila Kosteussulku siveltimellä lattiaan. Anna käsittelyn kuivua vähintään 30 minuuttia. WC-viemäriputken tiivistäminen Leikkaa Kuitukankaasta n. 30 x 30 cm kokoinen pala. Piirrä siihen ympyrä, joka on halkaisijaltaan 30 mm läpivientiputkea pienempi. Leikkaa piirroksen mukaisesti. Levitä vesieristysmassaa putken juuren ympärille mm korkeuteen. Kiinnitä tiivistyspala vesieristysmassalla tiiviisti putken läpiviennin ympärille. Varmista, että tiivistyspala nousee ylös putkea vasten.taputa tiivistyslaippa vesieristysmassaan esim. kumilatalla. Sivele vesieristysmassaa tiivistyslaipan päälle. Käsienpesualtaan viemäriputken tiivistäminen Leikkaa Kuitukankaasta n. 20 x x 25 cm kokoinen pala. Piirrä siihen 20 mm:n ympyrä. Kiinnitä tiivistyspala vesieristysmassalla tiiviisti putken läpiviennin ympärille. Kuitukangaslaipan on oltava kireä, joten venytä se tasaisesti putken päälle. Levitä vesieristysmassaa myös putken juuren ympärille mm korkeuteen. Varmista, että tiivistyspala nousee ylös putkea vasten. Paina tiivistyslaippa vesieristysmassaan. Sivele vesieristysmassaa laipan päälle.

42 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 42 Katso Optiroc vesieristysohje www. optiroc.fi. Yksityiskohdat Pienten läpivientien tiivistäminen Leikkaa Pukkila Kuitunauhasta tai -kankaasta n. 10 x 10 cm pala. Taita pala niin, että keskiosaan syntyy reikä, joka on pienempi kuin putken halkaisija. Kiinnitä tiivistyspala vesieristysmassalla tiiviisti putkien tai muiden läpimenojen ympärille. Levitä vesieristysmassaa putkien tyvien ympärille. Varmista, että tiivistyspala nousee ylös putkea vasten. Muiden kuin kiviainesten rakenteiden Vesieristämisen lisäohjeita Jos lattia on levyrakenteinen, tee lisävarmistus kiinnittämällä saumakohtiin kuitunauhaa Pukkila vedeneristysmassalla. Limitä nauhan jatkokset vähintään 50 mm. Levitä nauhan päälle siveltimellä kerros vesieristysmassaa. Huom. Tämän lisäksi tulee vielä vesieristyskerros kauttaaltaan. (Ohjeet sivuilla 43 44). Seuraa myös levyvalmistajan ohjeita.

43 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 43 Lattiakaivon ja vesieristyksenliitos Levitä siveltimellä tai telalla vesieristysmassaa lattiakaivon ympärille. Kiinnitä kaivon päälle kuitukankaasta leikkaamasi 40 x 40 cm kokoinen pala. Pala kiinnittyy tuoreeseen massaan, kun painat sitä teräslastalla tai kumilatalla. Koko lattiapinnan vesieristys Levitä vesieristysmassaa koko lattialle telaamalla. Jaa alue lohkoihin sen mukaan, miten ehdit kiinnittää kuitukankaan. Massa ja kuitukangas tulevat myös lattiakaivon päälle asetetun palan päälle. Asenna kuitukangas tuoreeseen massaan. Limitä saumat vähintään 50 mm. Käytä kiinnityksessä apuna teräslastaa tai hierrinlattaa. Levitä kuitukankaan päälle uusi kerros vesieristysmassaa. Huolehdi, että kangas peittyy kokonaan. Eristeen kokonaispaksuus Kuitukangas mukaan lukien on 1,5-2 mm. Massa menekki vähintään 1,2 litraa/m 2. Anna vesineristysmassan kuivua vähintään vuorokausi.

44 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet 44 Leikkaa mattoveitsellä lattiakaivon keskiosaan ø 80 mm reikä. Huolehdi, että reikä on keskellä lattiakaivoon nähden. Paina liepeet kaivon sisään, ja varmista liepeiden tiiveys kaivon sisäpintaan käyttämällä tiivistämiseen Pukkila Vesieristett ä. Jos eristyskerros tuntuu jäykältä, lämmitä keskiosaa laittamalla kuumaa vettä tiiviissä muovipussissa lattiakaivon päälle. Näin varmistat, ettei vesieristyskerros kuumene yli +60 C ja vahingoitu. Kun eriste tulee joustavammaksi, paina liepeet kaivon sisään. Paina kiristysrengas paikoilleen niin, että vedeneriste jää joka puolelta kaivon ja kiristysrenkaan väliin. Kiristä kiristysrengas. Jos sen yläosa on suorakaiteen muotoinen, varmista, että reunat ovat yhdensuuntaisia tulevan laatoituksen kanssa. Leikkaa ylimääräinen osa vedeneristeestä mattoveitsellä kiristysrenkaan sisäreunaa pitkin. pois puukolla tai Tarkista lattiakaivon reunan korko laatoituksen suhteen. Laattojen yläpinnan on kiinnityslaasteineen noustava hivenen lattiakaivon ritilää korkeammalle.

45 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Seinän laatoittaminen Laattajako Saumojen sijoitus vaikuttaa ratkaisevasti laatoitetun seinän ulkonäköön. Suunnittelematta tehty laatoitus näyttää levottomalta. Vertaa oheisia kuvia, huomaat eron. Hyvin suunniteltu laattajako viimeistelee laatoitetun seinän. Kokonaiset laatat sijoitetaan näkyville paikoille, leikatut seinän reunoille kumpaankin nurkkaan. Puolikasta pienempiä laattoja ei tavallisesti käytetä. Jos laatoitus päättyy kapeaan laattaan, sen leveys saumoineen lisätään kokonaisen laatan mittaan ja jaetaan kahdella. Näin saadaan kaksi yli puolikasta laattaa, jotka sijoitetaan esimerkiksi nurkkiin tai ikkunan pieliin. Leikattu laatta tai laatat voidaan sijoittaa myös laatoituksen keskelle. Näin laatoitat seinän 1. Laattajaon määrittäminen. Kiinnitä laatoitettavan seinän alareunaan suora, höylättyreunainen ohjelauta tai alumiininen ohjuri. Ohjelaudan on oltava vaakasuorassa. Aseta ohjelaudan yläreuna toiseksi alimman laattarivin alareunan korkeudelle. Säädä ohjelaudan korkeus jakorimalla mitaten siten, että laattojen vaakasaumat saadaan haluttuun kohtaan, esimerkiksi seinässä olevan aukon yläreunaan. Kun merkitset laattajakoa jakorimaan, sovita laattojen väliin laatoittaessa käytettävä saumanaru.

46 Luonnonkivilaattojen asennusohjeet Laastin sekoitus. Lisää laastijauhe sekoitusastiassa olevaan puhtaaseen veteen pakkauksessa olevan sekoitussuhteen mukaan. Seisota laastia noin kymmenen minuuttia sideaineiden liukenemisen takia. Uuden sekoituksen jälkeen laasti on valmista käytettäväksi. 3. Levitä laasti laatoitettavalle pinnalle teräslastan suoralla reunalla voimakkaasti painaen. Kampaa laastikerros auki lastan hammastetulla reunalla alalta, jonka ehdit laatoittaa noin kymmenen minuutin aikana. 4. Tarkista saumanarulla pystysaumojen leveys. Paina laatat alustaa vasten, ja naputa ne hyvin kiinni. Tarkista tartunta irrottamalla yksi laatta. Laatan takaosan on oltava kokonaan laastin peittämä. 5. Laita laattojen välisiin vaakasaumoihin saumanaru, joka pitää saumat oikean levyisinä. Poista naru, kun laasti on kovettunut saumaan. Kiinnityslaasti saa nousta enintään saumaraon puoleenväliin. Poista kiinnityslaasti saumasta liikuntasaumojen kohdalta. Nurkkasaumoissa sekä seinän ja lattian välinen saumassa ei saa olla laastia. Voit korjata laattojen asentoa noin 15 minuutin ajan kiinnityksestä. 6. Tarkista vesivaa an avulla, että päällekkäiset laatat tulevat pystysuoraan. Tarkasta, ett ä saumat ovat risteyksissä saman levyiset ja kohdakkain. Puhdista laatoitettu pinta laastiroiskeista.

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi * because välitämme you care 8-80 / 1.11.2015 Weber Superflex D2 Vedeneristysjärjestelmä www.e-weber.fi 1 Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteut uksella syntyy terve ja kes tävä märkätila Weberin

Lisätiedot

SISÄTILAT KERASAFE VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022

SISÄTILAT KERASAFE VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022 SISÄTILAT KERASAFE VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ETAG 022 SEINÄT 1. Mittaa ja katkaise vuota (lattiasta kattoon) ja lisää 5 cm kääntövara lattialle. 2. Mittaa 95 cm kulmasta ja tee merkintä. Vuota

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

sidosaineet ja liimat

sidosaineet ja liimat sidosaineet ja liimat AIR-ONE Ultra kevyt, korkean hyötysuhteen ja -polymeroitumisasteen omaava yksi komponenttinen kiinnityslaasti keraamisille laatoille. Ominaisuudet o korkea tehokkuus o yksikomponenttinen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa.

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. Järjestelmän rakenne sisältäpäin on seuraava: 1. Sisäseinärakenne

Lisätiedot

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane 0809 GVK Coating Technology Oy FI- 21600 Parainen Finland 14 0809- CPR- 1080 ETA- 14/0146 ETAG 022-1 Vedeneristysjärjestelmä märkätilojen laatoitettaville pinnoille DoP 002GVK www.gvk.fi Max Stop Helppo

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

Kiilto Keramix vedeneriste. Kohdassa 9 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet

Kiilto Keramix vedeneriste. Kohdassa 9 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA SERTIFIKAATTI Kiilto Keramix vedeneristysjärjestelmä Kiilto Oy PL 250 FI 33101 Tampere TUOTEKUVAUS Nro VTT-C-690-06 Myönnetty 18.8.2006 Päivitetty 7.11.2011 Kiilto Keramix vedeneristysjärjestelmä

Lisätiedot

MIKROSEMENTTI KÄYTTÖOHJE

MIKROSEMENTTI KÄYTTÖOHJE MIKROSEMENTTI KÄYTTÖOHJE Kun teet lattia- ja seinäpintoja mikrosementillä, on tärkeää noudattaa näitä käyttöohjeita, jotka sisältävät tarkat ohjeet työvaiheille: 1. Puhdista ja esivalmistele (mm. tasoitus)

Lisätiedot

saumaus- ja tiivistysaineet

saumaus- ja tiivistysaineet saumaus- ja tiivistysaineet POWERCOLOR Sementtipohjaisen saumalaastin uusinta sukupolvea sisältää hopea ioneja ja käytetään 1 5 mm leveisiin saumoihin. SILVER ACTIVE SYSTEM on oligodynaaminenhopea ionien

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 2(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus

Lisätiedot

Vetonit vedeneristys. Työohje. www.e-weber.fi. 8 70 / 15.6.2013 korvaa esitteen 8 70/15.6.2012

Vetonit vedeneristys. Työohje. www.e-weber.fi. 8 70 / 15.6.2013 korvaa esitteen 8 70/15.6.2012 Vetonit vedeneristys Työohje 8 70 / 15.6.2013 korvaa esitteen 8 70/15.6.2012 www.e-weber.fi KÄYTTÖKOHTEET Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteutuksella syntyy terve ja kestävä märkätila. Weberin

Lisätiedot

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane. Yksityiskohtaiset työohjeet seuraavilla sivuilla

Max Stop. Vedeneristysmassa. Helppo levittää Tuplasti tiiviimpi Riittoisampi. Tätskikt Membrane. Yksityiskohtaiset työohjeet seuraavilla sivuilla 0809 GVK Coating Technology Oy FI- 21600 Parainen Finland 14 0809- CPR- 1080 ETA- 14/0146 ETAG 022-1 Vedeneristysjärjestelmä märkätilojen laatoitettaville pinnoille DoP 002GVK www.gvk.fi Max Stop Helppo

Lisätiedot

VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS

VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS Elokuu 2013 Korvaa ohjeen Huhtikuu 2012 VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS BOSTIK MEMBRANE -vedeneristysmassa 1 VEDENERISTYS & LAATOITUS TASOITTEET LIIMAT SAUMAUS & TIIVISTYS täydellinen vedeneristysjärjestelmä

Lisätiedot

15. FESCOTOP-LATTIASIROTTEET

15. FESCOTOP-LATTIASIROTTEET Tulostettu 9.7.2016 1 / 9 15. FESCOTOP-LATTIASIROTTEET Fescotop F10 2 Fescotop F45K 5 Jälkihoitoaine 8 Fescotop F10 2 / 9 FESCOTOP F10 Tuotekuvaus Fescotop F10 on sementtipohjainen lattiakovete, joka levitetään

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

Kohdassa 9 taulukossa 1 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet

Kohdassa 9 taulukossa 1 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet SERTIFIKAATTI Nro 149/01 Myönnetty 2.5.2001 Päivitetty 11.4.2011 TUOTTEEN NIMI. Kahi-kylpyhuonejärjestelmä VALMISTAJA Saint-Gobain Weber Oy Ab Strömberginkuja 2 (PL 70) FI-00381 Helsinki TUOTEKUVAUS Kahi-kylpyhuonejärjestelmä

Lisätiedot

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin.

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. Valmistasoitteet Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. VIIMEISTELYSILOTE Kiilto Fine HIENO, KEVYTTÄYTTEINEN VALKOINEN VIIMEISTELYTASOITE KUIVIIN

Lisätiedot

07. LAATOITUSLAASTIT JA VEDENERISTYSTUOTTEET

07. LAATOITUSLAASTIT JA VEDENERISTYSTUOTTEET Tulostettu 5.7.2016 1 / 40 07. LAATOITUSLAASTIT JA VEDENERISTYSTUOTTEET Saneerauslaasti SL 2 Saneerauslaasti ILL 5 Saneerauslaasti VSL 8 Tartuntapohjuste 11 Vedeneriste 13 Saniteettisilikoni 16 Laattasaumalaasti

Lisätiedot

Z COUNTERFORM MIKROSEMENTTI- KÄYTTÖOHJE

Z COUNTERFORM MIKROSEMENTTI- KÄYTTÖOHJE Z COUNTERFORM MIKROSEMENTTI- KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo Pohjatyöt ja vaatimukset Pohjusteaineen (primer) käyttö Mikrosementti Käsittelyaineen käyttö - Liukkaudenestoaine Sivu 2 3 4-5 6 1 Ohjeistukset

Lisätiedot

VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS

VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄN ASENNUSOPAS BOSTIK MEMBRANE -vedeneristysmassa VEDENERISTYS & LAATOITUS TASOITTEET LIIMAT SAUMAUS & TIIVISTYS 1 täydellinen vedeneristysjärjestelmä bostikilta Bostik Membrane on

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

Wallgard asennusohje 2014

Wallgard asennusohje 2014 Wallgard asennusohje 2014 1. Alusta 1.1 Alustan on oltava luja, puhdas, kuiva ja tasainen, imukykyinen, eikä halkeamia ei saa esiintyä. Kiinnitystä heikentävät maali- ja öljytahrat sekä pöly poistetaan.

Lisätiedot

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen 3132.1 Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi 4/2016 VIESKTLO Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen VIESKN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 lavieska www.vieskanelementti.fi Yleistä Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi on tärkeää huolehtia siitä,

Lisätiedot

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET HUOMIOITAVAA ENNEN ASENNUSTA Aluslattian tulee täyttää SisäRYL 2013 vaatimukset. Alustan tulee olla kuiva, tasainen, kiinteä ja puhdas. Huomio että laminaattilattian pitää

Lisätiedot

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija), (Rakentaminen-sisäänosto), (Rakentaminen tuotanto), (-tarjous) ja (tuotanto) PINNAN TASAISUUSVAATIMUKSET Vastaako

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU

MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU JA TEKNISET VAATIMUKSET FinnBuild 7.10.2006 Atte Stambej ESITYKSEN SISÄLTÖ Kylpyhuoneen korjaushanke Sopimukset Voimassa olevat määräykset 1 KORJAUS- TARVE SUUN- NITTELU

Lisätiedot

Asennusohjeet ammattilaisille

Asennusohjeet ammattilaisille Asennusohjeet ammattilaisille Tämän ohje on tarkoitettu ammattilaisille mahdollistamaan paras mahdollinen lopputulos. Ei loppukäyttäjille. Valmistajan suosittelema kitti: Gyproc Promix Lite https://www.youtube.com/watch?v=blchabm0j9a

Lisätiedot

NENTUOTETUKIp.0400244780

NENTUOTETUKIp.0400244780 PÄÄTÄI STUMAKORKEUSENNENASENNUSTA! TEKNI NENTUOTETUKIp.0400244780 SCHWAB ASENNUSOHJE Ennen asennusta: Tarkista, ettei tuotteessa ole kuljetuksen aikana tulleita halkeamia tai kolhuja. Märkätilassa elementti

Lisätiedot

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA Täyttää seuraavien rakentamismääräysten mukaiset vaatimukset: RIL 107-2012 (Suomi) RAL DIN 4107 (Saksa) ÖNORM B 5320 (Itävalta) 1 Oikea ja turvallinen ikkunan

Lisätiedot

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori pia.hirvikoski@oikeus.fi TYÖKOHDE Tattarantie 288 29250 Nakkila

Lisätiedot

Skidplate, takapuskuri

Skidplate, takapuskuri Installation instructions, accessories Ohje nro 31265633 Versio 1.3 Osa nro 31265630, 30756290, 31316484, 31316485, 31316074, 31316075 Skidplate, takapuskuri IMG-340000 Volvo Car Corporation Skidplate,

Lisätiedot

11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT

11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT Tulostettu 25.6.2016 1 / 7 11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT Kiviväri KS 2 Kiviväri S 5 Kiviväri KS 2 / 7 KIVIVÄRI KS Tuotekuvaus Fescon Kiviväri KS on kalkkisementtiperusteinen maali, jonka tartuntaominaisuuksia,

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rappausohje

BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rappausohje BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Simolinintie 1 06100 PORVOO (019) 5244 922 www.laastikulma.fi 2 RAPPAUSOHJE BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rapattava alusta Betoniharkko

Lisätiedot

Construction. Sika MultiKit. Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja. korjausmassa. Tuotekuvaus

Construction. Sika MultiKit. Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja. korjausmassa. Tuotekuvaus Tuotetietoesite Painos 24/04/2008 Tunnus no: 02 04 02 03 001 0 000024 Sika Multikit Sika MultiKit Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja korjausmassa Construction Tuotekuvaus Käyttökohteet Ominaisuudet

Lisätiedot

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet Kokoamisohjeet suorille parviportaille MSJ-Wood 15.5.2010 www.jussi-portaat.fi Teit erinomaisen valinnan ostaessasi JUSSI-portaan. Ohjeen sisältö: Sisällysluettelo

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET 1. Oven karmin asennuksessa käytetään 16 kpl säätöholkkeja (24mm), joilla karmi säädetään asennusaukkoon. 2. Oven karmin ja asennusaukon

Lisätiedot

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 2009 ASENNUSOHJE 2 AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 AMU-YLITYSPALKKI 1. Perustietoa 3 2. Älä pätki! 3 3. Asennus 4 1. kaksi tapaa 4 2. palkin

Lisätiedot

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti asennusohje. (ver ) Vivia

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti  asennusohje. (ver ) Vivia Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, 15520 Lahti info.finland@elfa.com www.kirena.com asennusohje (ver 17.05.2016) Vivia Yleistä asennuksesta ja asennuspaikasta Asennusohjeessa on kuvattu Kirena Vivia -liukuovi

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

JOINTS FIRE COMPOUND PRO+ Palokipsimassa läpivienteihin

JOINTS FIRE COMPOUND PRO+ Palokipsimassa läpivienteihin TUOTEKUVAUS on koostumukseltaan erityinen kipsipohjainen, kutistumaton laasti, joka sekoitetaan veden kanssa. Palokatkomassa voidaan sekoittaa joko kaadettavaksi tai levitettäväksi läpivientien ympärille.

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET ASENNUSOHJEET

ASENNUSOHJEET ASENNUSOHJEET ASENNUSOHJEET ASENNUSOHJEET 0 2 0 7 3 4 1 2 4 0 W W W.W A L L P L U S. F I WALL+ -sisustuslaattojen asennusohjeet Kiitos ja onneksi olkoon, että valitsit WALL+ -sisustuslaatan. Tuotteet valmistetaan Suomessa

Lisätiedot

Penkit, askelmat 50mm paksu levy

Penkit, askelmat 50mm paksu levy Erikoisratkaisut Pyyhehyllyköt 30mm paksu levy Penkit, askelmat 50mm paksu levy Tukipalat (k/k 400 mm) kiinnitetään sekä alustaan että varsinaiseen wedilevyyn wedi 610 kiinnitys- ja tiivistysmassalla.

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot

Construction. Menetelmäohje Julkisivusaumaus. Konsernin Construction-osasto

Construction. Menetelmäohje Julkisivusaumaus. Konsernin Construction-osasto N : 850 58 02 Kirjoittanut: Ch. Voellm, suomentanut: K. Salo Versio 2 (07/12), suomennos (02/14) Menetelmäohje Julkisivusaumaus Konsernin Construction-osasto Kaikki tieto, ja erityisesti kaikki suositukset

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6. DIN EN :2004 -sertifioitu järjestelmä

Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6. DIN EN :2004 -sertifioitu järjestelmä Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6 1. K & H Korroosiosuoja- ja tartuntalaasti Korroosiosuojaus ja tartuntalaasti samassa, raekoko < 0,5 mm Soveltuu myös tiesuolan vaikutuksille alttiisiin

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

22111 Reunatuet luonnonkivestä

22111 Reunatuet luonnonkivestä InfraRYL, päivitys 1 22111 Reunatuet luonnonkivestä Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22111.1 Luonnonkivisten reunatukien materiaalit Reunatukena käytetään standardien SFS-EN 1343 ja SFS 7017 mukaista

Lisätiedot

JA KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT KERAMIX ULKOTILAT KERAMIX VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

JA KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT KERAMIX ULKOTILAT KERAMIX VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET KERAMIX ULKOTILAT JA KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT KERAMIX VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET KERAMIX -JÄRJESTELMÄN TYÖOHJEET ULKOTILOIHIN KÄYTTÖALUE Kylmilleen jäävien märkätilojen vedeneristysmenetelmä

Lisätiedot

LUJA-MUURIKIVET RYHDIKKYYTTÄ PIHALLE JA PUUTARHAAN LUJA-MUURIKIVIVALIKOIMA ON TÄYDENTYNYT -

LUJA-MUURIKIVET RYHDIKKYYTTÄ PIHALLE JA PUUTARHAAN LUJA-MUURIKIVIVALIKOIMA ON TÄYDENTYNYT - LUJA-MUURIKIVET RYHDIKKYYTTÄ PIHALLE JA PUUTARHAAN LUJA-MUURIKIVIVALIKOIMA ON TÄYDENTYNYT - WWW.LUJABETONI.FI LUJA-MUURIKIVILLÄ VAIHTELUA PIHALLE Lujabetoni Oy on johtava betoniteollisuusyritys Suomessa.

Lisätiedot

Noudata kaikkia antamiamme ohjeita huolellisesti saadaksesi hyvän lopputuloksen.

Noudata kaikkia antamiamme ohjeita huolellisesti saadaksesi hyvän lopputuloksen. 1 Noudata kaikkia antamiamme ohjeita huolellisesti saadaksesi hyvän lopputuloksen. VALMISTELU Suosittelemme tilaamaan saman lattiaprojektin tarvikkeet aina samanaikaisesti. 2 Varastoi ja kuljeta Pergo-vinyyliä

Lisätiedot

JOINTS FIRE ACRYL PRO+ Paloakryyli läpivienteihin ja saumoihin

JOINTS FIRE ACRYL PRO+ Paloakryyli läpivienteihin ja saumoihin TUOTEKUVAUS laajenee kuumuuden vaikutuksesta yli +180 C lämpötilassa estäen palon, savun, ja palokaasujen etenemisen sekä toimii äänikatkona. saavuttaa EI240 palonkestoajan paloluokitelluissa sauma- ja

Lisätiedot

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan 2 Lattialämmitys on hyvä ratkaisu Vesikiertoinen lattialämmitys on helppo asentaa valmiiksi uritetulla lattialämmityksen KoskiTherm-asennuslevyllä.

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012

RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012 RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012 Julkaisun tavoitteet ja yleiset periaatteet Pekka Laamanen 14.11.2012 1 RIL 107-2012 Julkaisu sisältää veden-

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KAUKORA OY 2(10) SISÄLLYSLUETTELO Tärkeää... 4 Takuu... 4 Solar 300 (500) Economy... 5 Toimintakuvaus... 5 Yleiset asennusohjeet... 5

Lisätiedot

1. ALOITUSPALAVERI 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO

1. ALOITUSPALAVERI 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO 1. ALOITUSPALAVERI 2. BETONIMASSAN VALINTA 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO 1. Aloituspalaveri Ennen jokaisen lattiatyön aloitusta tulee järjestää kaikkien osapuolten (mm. rakennuttaja, suunnittelija, pääurakoitsija,

Lisätiedot

Kiinnityslaastit, jotka muuntautuvat tarpeen mukaan.

Kiinnityslaastit, jotka muuntautuvat tarpeen mukaan. Z E R T I F I Z I E R T E S M A N A G E M E N T S Y S T E M Reg. Nr. 3116-02»Haluatko saavuttaa enemmän helpommalla?«tee työskentelystäsi tehokkaampaa SCHÖNOX Q-Sarja: yksinkertaistettu suunnittelu ja

Lisätiedot

Betonivalu. Thermotech lattialämmitysjärjestelmä EDUT TIEDOT

Betonivalu. Thermotech lattialämmitysjärjestelmä EDUT TIEDOT Betonivalu EDUT Voidaan liittää mihin tahansa vesikiertoiseen lämmönlähteeseen Taloudellinen Helppo asentaa TIEDOT ASENNUSKISKO 1 MM PUTKELLE 0133-1, pituus m ASENNUSKISKO 16-0 MM PUTKELLE KIINNIKKEILLÄ

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje Tuotteet ja tarvikkeet 3 Profiilit 4 Ennen asentamista 5 Asennusperiaatteet 6 Säilyttäminen 7 Työstäminen 8 Kiinnitystarvikkeet 9 Asentaminen 10 Asennustiedot

Lisätiedot

As Oy Helsingin Lehtokaunokki Ilmapumpun asennus huoneistoon A4

As Oy Helsingin Lehtokaunokki Ilmapumpun asennus huoneistoon A4 As Oy Helsingin Lehtokaunokki Ilmapumpun asennus huoneistoon A4 Tilaaja: Aki Alanko Aika: 23.5.2011 klo 8:10-16:20 Urakoitsija: IlmalämpöCenter Oy / Jari Vainikainen Laite: Mitsubishi Electric FD25VABH

Lisätiedot

Laminaatti 2-lock ja T-lock

Laminaatti 2-lock ja T-lock Asennusohje Laminaatti 2-lock ja T-lock 2016 EDELLYTYKSET Uiva asennus tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Lattian pitää päästä liikkumaan vapaasti sisäilman muutosten

Lisätiedot

PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ.

PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ. PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ. Juvan teollisuuskatu 21 B Puh. 09-774 2720 www.kivira.fi 02920 Espoo Fax. 09-774 27211 info@kivira.fi

Lisätiedot

Bender Boston antik. Boston Antik - kaksipuolinen muuri erilaisilla pinnoilla! BENDERS PIHAKIVET

Bender Boston antik. Boston Antik - kaksipuolinen muuri erilaisilla pinnoilla! BENDERS PIHAKIVET Boston Antik - kaksipuolinen muuri erilaisilla pinnoilla! Uudentyyppinen graniitin näköinen muuri, jossa toinen puoli on lohkopinnalla ja toinen rummutetulla pinnalla. Muurissa on nerokas rakenne, jonka

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

PUULATTIAN ASENNUS. [ Puu tekee kodin ]

PUULATTIAN ASENNUS. [ Puu tekee kodin ] PUULATTIAN ASENNUS [ Puu tekee kodin ] MASSIIVIPUULATTIAT Tämä esite koskee massiivipuusta (männystä tai kuusesta) tehtyjä lattioita. Lattialaudat ovat pontatut eli niissä on uros- ja naaraspontit. Nykyään

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

Tiivistysaineet Ilmastointi

Tiivistysaineet Ilmastointi Tiivistysaineet Ilmastointi Tiivistysaineet Ilmastointi Tuotantolaitoksella Getingessä valmistetaan ABRAn tiivistysaineita muun muassa ilmastointialalle. Sunchem kykenee vastaamaan useimpiin tarpeisiin

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm 45 mm A-A I-PALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.webon.fi SISÄLLYSLUETTELO SIVU YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO 3 YLÄKERTA ONTELOASENNUS 4 YLÄPOHJA LISÄERISTYS 5 YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO/SAKSIRISTIKKO

Lisätiedot

Kuva1. Tyypillinen katevaurio.

Kuva1. Tyypillinen katevaurio. Tässä artikkelissa käsitellään suurien muovikatehalkeamien korjaamista kotikonstein ja ilman muovihitsaamista. Menetelmä sopii hyvin pitkien katehalkeamien korjaamiseen. Mikäli esimerkiksi kiinnikekannakkeita

Lisätiedot

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin:

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin: Näin asennat SUKA90S suihkukaapin: Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN 20.1.2006 1 ESITYÖT. 1.1 Pintarakenteet

PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN 20.1.2006 1 ESITYÖT. 1.1 Pintarakenteet PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 1 ESITYÖT 1.1 Pintarakenteet Ennen betonikorjaus- tai pinnoitustöiden aloittamista on tilaajan edustajan kanssa käytävä läpi korjattavalla tai pinnoitettavalla alueella olevat

Lisätiedot

RAK OHJEELLISET PERUSTUSLEIKKAUKSET M1-M11. Ok-talo ORASMÄE Reio KASELAANE 16, LAAGRI ALEVIK SAUE VALD ESTONIA PERUSTUSSUUNNITTELUA VARTEN

RAK OHJEELLISET PERUSTUSLEIKKAUKSET M1-M11. Ok-talo ORASMÄE Reio KASELAANE 16, LAAGRI ALEVIK SAUE VALD ESTONIA PERUSTUSSUUNNITTELUA VARTEN Päiväys Suunnittelija Selitys K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/Rn:o Viranomaisten merkintöjä varten Rakennustoimenpide UUDISENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite Ok-talo ORASMÄE Reio KASELAANE 16, LAAGRI

Lisätiedot

Effex. Design Sisustuspaneeli. Stora Enso. b a. Stora Enso Effex an Eye for Wood. Asennus: Lisätietoja: www.storaenso.com/effex

Effex. Design Sisustuspaneeli. Stora Enso. b a. Stora Enso Effex an Eye for Wood. Asennus: Lisätietoja: www.storaenso.com/effex Effex Stora Enso Design Sisustuspaneeli Effex on 100 % kierrätettävää luonnonmateriaalia Tarvittavat työkalut: Suositeltavat turvavarusteet: + Vasara + tuurna Naulapyssy Nauloja (1,2x30 mm) Sirkkeli (tai

Lisätiedot