ALKIO-OPISTO 2015 AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA PÄÄSYKOE- VALMENNUSTA VÄYLÄ KORKEAKOULUUN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALKIO-OPISTO 2015 AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA PÄÄSYKOE- VALMENNUSTA VÄYLÄ KORKEAKOULUUN"

Transkriptio

1 ALKIO-OPISTO AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA PÄÄSYKOE- VALMENNUSTA VÄYLÄ KORKEAKOULUUN

2 ALOITA OPISKELUSI ILMAN PÄÄSYKOKEITA! Alkio-opistossa opiskelee vuosittain yli kaksisataa nuorta. He tulevat meille ympäri Suomen opiskelemaan muun muassa avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opintoja. Tule sinäkin opistolle oppimaan ja pitämään hauskaa uusien opiskelijakavereiden kanssa! Teemme yhteistyötä kuuden yliopiston ja kahden ammattikorkeakoulun kanssa. Opetuksemme on laadukasta ja mukaansa tempaavaa, ja se tarjoaa mahdollisuuksia kasvuun, sivistykseen ja oman polun löytämiseen. Voit valita sinua kiinnostavia opintoja laajasta tarjonnastamme. Meillä voit myös kokeilla eri aloja, kehittää opiskelutaitojasi ja valmentautua pääsykokeisiin. Alkiolla vallitsee vahva yhteishenki ja lämmin, tasa-arvoinen ilmapiiri. Parhaat oppimistulokset saavutetaan yhdessä opiskellen ja toisia kannustaen. Samalla syntyy elinikäisiä ystävyyksiä. Opiskelijoidemme tyytyväisiä kommentteja voit lukea tämän esitteen sivuilta. Alkio on hyvä väylä jatko-opintoihin. Tartu tilaisuuteen, vietä hyödyllinen vuosi ja ota askeleet kohti tavoitettasi! Moni opiskelee meillä toisenkin vuoden, mikä mahdollistaa pääsyn yliopistoon erillisvalinnan kautta. Tervetuloa, toivottaa Jaana Laitila, rehtori, KT 2 P. S. Kannattaa pitää tämä esite tallessa ja Alkio mielessä!

3 ALKIO-OPISTO ON SUOMEN LAAJIMMIN AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA TARJOAVA KANSANOPISTO. ALKIOSTA ON HYÖTYÄ! Alkiolla suorittamiasi tutkinnon osia voit sisällyttää myöhemmin korkeakoulututkintoon. Valmentaudut tehokkaasti pääsykokeisiin. Tutustut alan käsitteistöön ja ajatusmaailmaan. Opiskelu- ja tiimityöskentelytaitosi kehittyvät. Saat kannustusta opiskeluryhmältäsi ja koko henkilökunnalta. Kahden vuoden opiskelu mahdollistaa pääsyn yliopistoon erillisvalinnalla. Opiskelu oikeuttaa Kelan toisen asteen opintotukeen (ei vähennä korkea-asteen opintotukea). Saat ystäviä kaikkialta Suomesta. KASVATUS JA PSYKOLOGIA 6 7 HISTORIA JA KIELET 8 9 TERVEYS- JA LUONNONTIETEET YHTEISKUNTA JA TALOUS OPINTOTARJOTIN OVET OVAT AVOINNA KAIKILLE, EIKÄ PÄÄSYKOKEITA OLE. YHTEYSTIEDOT LÖYDÄT TAKAKANNESTA.

4 PONNAHDUSLAUTA KORKEAKOULUUN ALKION KAUTTA YLIOPISTOON TAI AMMATTIKORKEAKOULUUN Alkio-opisto tarjoaa sinulle avoimia yliopisto- ja amk-opintoja sekä pääsykokeisiin valmentavia opintoja. Suoritetut tutkinnon osat voit myöhemmin liittää korkeakoulututkintosi osaksi ja näin nopeuttaa opintojesi etenemistä. Alkiolla voit myös etsiä omaa alaasi tai hakea lisäkoulutusta. Opiskelu Alkio-opistossa kannattaa. vastaa vuoden opiskelua yliopistossa. Toisena lukuvuotena voit jatkaa aineopintoihin. Monet opiskelijat suorittavat myös amk-opintoja. Tarjolla on lisäksi yleissivistäviä ja hyödyllisiä kursseja ensiaputaitojen harjoittelusta liikuntaan ja yrittäjyyteen. Alkio-opistossa opiskelu on yhteisöllistä. Muiden opiskelijoiden ja opettajien kannustusta ja tukea on pidetty erityisen arvokkaina. AVOIMEN YLIOPISTON VÄYLÄ Voit opiskella Alkio-opistossa myös toisen lukuvuoden, minkä jälkeen voit pyrkiä yliopistoon erillisvalinnalla avoimen yliopiston väylän kautta. Vaadittavat opinnot on mahdollista suorittaa opistossamme 1 2 lukuvuodessa. (Lue Riitta-Maija Ristilän opiskelijatarina s. 19.) TYÖELÄMÄTAITOJA JA YRITTELIÄISYYTTÄ 4 HYVÄÄ OHJAUSTA JA MONIMUOTOISTA OPISKELUA Alkio-opistossa sinua ohjataan opintojen suunnittelussa ja otetaan huomioon edeltävät opintosi, työkokemuksesi ja mielessäsi olevat uratoiveesi. Lukuvuoden aikana ehdit suorittaa yhdet tai kahdet avoimen yliopiston perusopinnot ja lisäksi yliopiston yleis-, kieli- ja viestintäopintoja sekä useita opiston omia kursseja. Tämä Opiskelu on monimuotoista: luentoja, tentteihin lukua, oppimistehtävien kirjoittamista, keskusteluja, verkko-opintoja ja työharjoittelua opintoalan mukaan. Opintolinjat järjestävät juhlia, teematapahtumia ja saunailtoja sekä tekevät tutustumiskäyntejä ja opintomatkoja. VALMENNUSTA PÄÄSYKOKEISIIN Alkio-opistossa suorittamasi opinnot valmentavat sinua tehokkaasti pääsykokeisiin. Opit alasi olennaiset perustiedot ja käsitteet. Alkiolla voit kehittää työelämässä tarvittavia viestintä- ja tiimityöskentelytaitojasi. Harjoitusyritystoiminnan (ks. s. 15) kautta voit tutustua yrittäjyyteen ja testata omia mahdollisuuksia toimia yrittäjänä. Kielitaitoa ja kansainvälisyyttä voi oppia lähtemällä opiskelijavaihtoon opintovuoden jälkeen. Alkio-opistolla on opiskelijavaihtoa Kaarlen yliopiston kanssa (Praha, Tšekki).

5 TERVETULOA KÄYMÄÄN! Alkio-opistolle Jyväskylän Korpilahdelle on helppo tulla. Katso bussiaikataulut Matkahuollon sivuilta. Lähimmät rautatieasemat sijaitsevat Jyväskylässä ja Jämsässä. Alkio-vuosi auttoi selkiyttämään kiinnostukseni kohteita ja opiskelupaikan valintaa. KYSY LISÄÄ! Kerromme mielellämme opiskelusta ja elämisestä Alkio-opistolla: vaihde koulutussihteeri Sain hyväksyttyä pakolliset kieli- ja viestintäkurssit. Pääsin suoraan avoimen yliopiston väylän kautta yliopistoon ja sain kaikki suorittamani kurssit hyväksiluettua. Kasvis-linjan opettajuuskurssi oli erittäin hyvä tulevaa pääsykokeiden opettajahaastattelua varten.

6 hyötyvuosi kämppikset kannustavaa KASVATUS PSYKOLOGIA KASVATUSTIETEET Luokanopettajaksi, erityisopettajaksi vai lastentarhanopettajaksi? Linja valmentaa erityisesti kasvatustieteellisten aineiden yliopisto- ja amkopintoihin sekä helpottaa oman ammattiuran suunnittelua. Kasvatustieteen perusopinnot antavat pohjan jatkaa kasvatustieteiden opiskelua joko varhaiskasvatustieteeseen, kasvatustieteeseen tai aikuiskasvatustieteeseen. Kevätlukukaudella valmennetaan pääsykokeisiin. Soveltuvuuskokeisiin valmennus alkaa tammikuussa, VAKAVA-kokeen valmennus alkaa heti kun materiaali on julkaistu. Linjalla voi opiskella kaksi vuotta ja pyrkiä tämän jälkeen yliopistoon erillisvalinnalla avoimen yliopiston opintojen perusteella. Kasvatustiede (25 op) Erityispedagogiikka (25 op) Kasvatuspsykologia (25 op) PSYKOLOGIA Linja valmentaa erityisesti psykologisten aineiden yliopisto-opintoihin. Opintojen rungon muodostavat yliopiston perusopinnot ja/tai aineopinnot, kieli- ja viestintäopinnot sekä tilastomenetelmät. Kevätlukukaudella valmennetaan monipuolisesti pääsykokeisiin. Tilastomenetelmien valmennus aloitetaan tammikuussa ja muu valmennus sitä mukaa kun valintakoeaineistoja julkistetaan. Linjalla voi opiskella kaksi vuotta ja pyrkiä tämän jälkeen yliopistoon erillisvalinnalla avoimen yliopiston opintojen perusteella. Psykologia (25 op) Kasvatuspsykologia (25 op) Sosiaalipsykologia (25 op) AINEOPINNOT Psykologia (35 op) 6 AINEOPINNOT Kasvatustiede (35 op)

7 KEVÄT 2016 KASVATUS- JA OPETUSALAN VALMENTAVAT OPINNOT Linjalla suoritetaan kasvatustieteen perusopinnot ja valmentaudutaan yliopistojen VAKAVA-kokeeseen sekä valintojen toisen vaiheen soveltuvuuskokeeseen. Kasvatustiede (25 op) Lue lisää: 7

8 8

9 HISTORIA KIELET saa olla oma itsensä laadukasta opetusta linjamatkat HISTORIA Orientoidu nykyisyyden ymmärtämiseen menneisyyden avulla! Käsiteltävät teemat liikkuvat vanhoista korkeakulttuureista kansallissosialismiin, ja käytännön tapahtumat muuttavat kirjaviisautta eläväksi tiedoksi. Samalla valmentaudut pääsykokeisiin ja keräät valmiiksi noin vuoden yliopisto-opinnot. Historia (25 op) Kulttuurihistoria (25 op) Poliittinen historia (25 op) Museologia (25 op) Arkeologia (25 op) ENGLANNIN KIELI JA KANSAINVÄLISYYS Kietoudu kieleen, kurkkaa kulttuureihin! Tarjolla vieraita kieliä, kulttuurienvälistä viestintää, matkailualaa ja pääsykoevalmennusta. Opiskele esim. englantia, ruotsia, espanjaa ja/tai ranskaa. Lukuvuoden päätyttyä voit hakea Alkio-opiston opiskelijavaihtoon Kaarlen yliopistoon Prahaan. Englannin kieli (28 op) Matkailu (25 op) Intercultural Communication (BA-level) (25 op) AINEOPINNOT Historia (55 op) Kulttuurihistoria (35 op) Lue lisää: 9

10 Lue lisää: TERVEYS- LUONNON- TIETEET BIOLOGIA JA LUONNONTIETEET Oletko kiinnostunut ihmisestä, luonnosta ja luonnontieteistä? Haluatko korkeakouluun opiskelemaan biologiaa, biotieteitä, luonnontieteitä, farmasiaa, ympäristötieteitä, tekniikkaa tai ravitsemustieteitä? Tule meille kertaamaan opittua, oppimaan uutta ja valmentautumaan pääsykokeisiin. Linjalla on mahdollista suorittaa yliopistollisia tutkinnon osia ja hakeutua yliopistoon avoimen väylän kautta erillisvalinnassa. Biologia (25 op) Ekologia ja evoluutiobiologia, osia (13 op) Farmasia (25 op) Fysiikka, osia (10 op) Kemia (25 op) Ravitsemustiede, osia (22 op) Ympäristötiede (25 op) AINEOPINNOT Biologia (35 op)

11 LÄÄKETIETEESEEN SUUNTAAVAT OPINNOT Opinnoissa käydään rautalankaa vääntäen läpi lukion biologian, kemian ja fysiikan sisältöjä lääketieteen pääsykoetta varten. Linjalla lasketaan paljon myös pääsykoetyyppisiä tehtäviä. Keväällä tarjotaan kahdet simuloidut pääsykokeet. Opiskelija voi lisäksi suorittaa avoimen yliopiston luonnontieteellisiä opintoja. Kemia (25 op) Fysiikka, osia (10 op) Biologia (25 op) TERVEYSLIIKUNTA Linja antaa yleissivistäviä valmiuksia sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan tehtäviin sekä valmentaa näiden alojen yliopisto- ja amk-opintoihin. Teoriaopintojen lisäksi tuotetaan tapahtumia ja teemapäiviä. Opiskelu kehittää mm. ryhmäohjaustaitoja. Opintoihin sisältyy pääsykoevalmennusta. Liikuntalääketiede (25 op) Terveystieteet (26 op) AMMATTIKORKEAKOULUOPINNOT Jyväskylän ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opintoja (30 op) lämmin ilmapiiri tosi kiva vuosi tehokasta KEVÄT 2016 LÄÄKETIETEEN VALMENTAVAT OPINNOT SOSIAALI- JA TERVEYSALALLE VALMENTAVAT OPINNOT Linja on suunnattu lukiokemian ja -fysiikan perusteet jo hallitseville. Opinnoissa keskitytään näiden lukioaineiden ja biologian vaikeisiin alueisiin. Pääpaino on pääsykokeisiin valmentautumisella. Kevään aikana tarjolla kahdet simuloidut pääsykokeet! Linjalla tutustut esimerkiksi fysioterapian, sairaanhoidon tai sosionomin AMK-opintoihin. Voit suorittaa sosiaali- ja terveysalan tutkintoon kuuluvia Jyväskylän ammattikorkeakoulun opintoja 20 opintopisteen verran. Lisäksi opintoihin sisältyy pääsykoevalmennusta. 11

12 Lue lisää: KEVÄT 2016 SOSIAALI- JA HOIVATYÖ , myös koko vuoden mittaisena 12 Opinto-ohjelmassa perehdytään yhteiskunnallisten aineiden kautta sosiaali- ja hoivatyön alan opintoihin. Mahdollisuus uudelleenkouluttautumiseen ja kahden viikon harjoittelujaksoon alalla.

13 YHTEISKUNTA TALOUS VALTIO- JA YHTEISKUNTATIETEET Ensimmäisellä vuosikurssilla perusopinnoissa tutustutaan valittuun pääaineeseen. Väyläopinnoissa keskitytään valitun pääaineen mukaisesti syventävään yhteiskuntatarkasteluun. Opiskeluun kuuluu kahden viikon työharjoittelu, opintomatka ja sivuaineita. Politiikan tutkimus / kansainvälinen politiikka (25 op) Poliittinen historia (25 op) Yhteiskuntatieteet ja filosofia (25 op) Filosofia (25 op) AINEOPINNOT Politiikan tutkimus / kansainvälinen politiikka (30 op) Sosiologia (55 op) KAUPPATIETEET Opinnoissa pureudutaan kauppatieteisiin ja talouden ilmiöihin, käsitteisiin ja teorioihin. Linjalla suoritetaan kauppatieteiden perusopinnot ja kansantaloustiedettä sekä perustetaan harjoitusyritys (ks. s. 15). Tammikuusta lähtien pääpaino on pääsykoevalmennuksessa sekä harjoituspääsykokeissa. Kauppatiede (30 op) Liiketoimintaosaamisen perusteet (28 op) YLEISOPINNOT Kansantaloustieteen peruskurssi (6 op) Kieli- ja viestintäopintoja 13

14 LAAJA OPINTOTARJOTIN löysin oman alani menestystä opinnoissa elinikäisiä ystäviä Alkiolla suorittamiasi tutkinnon osia voit sisällyttää myöhemmin tutkintoon korkeakoulussa ja näin nopeuttaa opintojasi. Voit valita opintoja kiinnostuksesi mukaan eri opintolinjoilta. Suosittelemme kieli- ja viestintäopintoja sekä muita hyödyllisiä yleisopintoja. 14 AVOIMET YLIOPISTO-OPINNOT Arkeologia 25 op, TY Biologia 25 op, JY Ekologia ja evoluutiobiologia, osia (13 op), JY Englannin kieli 28 op, JY Erityispedagogiikka 25 op, HY Farmasia 25 op, UEF Filosofia 25 op, UEF Fysiikka, osia (10 op), JY Historia 25 op, JY Intercultural Communication (BA-level) 25 op, JY Kasvatuspsykologia 25 op, LY Kasvatustiede 25 op, JY Kauppatiede 30 op, UEF Kemia 25 op, JY Kulttuurihistoria 25 op, TY Liiketoimintaosaamisen perusteet 28 op, JY Liikuntalääketiede 25 op, UEF Matkailu 25 op, UEF Museologia 25 op, JY Poliittinen historia 25 op, TY Politiikan tutkimus / kansainvälinen politiikka 25 op, TaY Psykologia 25 op, TY Ravitsemustiede, osia (22 op), UEF Sosiaalipsykologia 25 op, HY Yhteiskuntatieteet ja filosofia 25 op, JY Terveystieteet 26 op, JY Ympäristötiede 25 op, TY AINEOPINNOT Biologia 35 op, JY Historia 55 op, JY Kasvatustiede 35 op, TY Kulttuurihistoria 35 op, TY Politiikan tutkimus 30 op, TaY Psykologia 35 op, TY Sosiologia 55 op, JY YLEISOPINNOT (JY) Academic Reading 3 op Akademisk svenska / skriftlig, muntlig 3 5 op Interdisciplinary Communication Skills 3 op Kansantaloustieteen peruskurssi 6 op, UEF Kirjoitusviestinnän perusteet 3 5 op Puheviestinnän perusteet 3 op Ranskan kieli 1, alkeet 4 op Ruotsin valmentava kurssi 3 op Tilastomenetelmien peruskurssi 6 op Arvosanojen yhteydessä käytetyt lyhenteet: HY = Helsingin yliopisto JY = Jyväskylän yliopisto LY = Lapin yliopisto TaY = Tampereen yliopisto TY = Turun yliopisto UEF = Itä-Suomen yliopisto op = opintopiste Oheisen listan mukaisia opintoja/tutkinnon osia opetetaan, mikäli niiden järjestämisoikeus myönnetään ja opintoryhmässä on riittävästi opiskelijoita.

15 ALKIO-OPISTON OMIA OPINTOJA Tarjolla monen alan opintoja mm. englannin ja ruotsin tehopreppaus, Alkio-kerho, musiikkiklubi Embryo, terveysliikunnan ryhmäohjaus, tapahtumatoiminta, Survival Game, kemia pähkinänkuoressa, lääkisviestintä, SCI-matematiikka, ympäristönsuojelu ja erilaisia valmennuskursseja. AVOIMET AMK-OPINNOT Jyväskylän ammattikorkeakoulun opintoja (JAMK) Esimerkkejä sosiaali- ja terveysalan opintojaksoista: Sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristö (10 op) Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (10 op). Esimerkkejä liiketalouden alan opintojaksoista: Taulukkolaskennan tehokäyttö (5 op) Talousmatematiikka (3 op). Esimerkkejä matkailu- ja ravitsemusalan opintojaksoista: Food Tourism (5 op) Asian Tourism and Service Culture (5 op) Humanistisen ammattikorkeakoulun opintoja (HUMAK) KIELIKOPPI Alkio-opiston kielikoppi järjestää kaikille avoimia kieli- ja viestintäopintoja. Valikoimaan kuuluu sekä korkeakoulututkintoihin kuuluvia pakollisia kielija viestintäkursseja että opiston omia kursseja. Kirjoitusviestinnästä sekä englannista ja ruotsista on tarjolla eritasoisia kursseja. Lyhyistä vieraista kielistä järjestetään alkeiskursseja. kirjoitusviestintä puheviestintä englanti ruotsi ranska espanja tšekki kulttuurienvälinen viestintä kielen kääntäminen NUORI YRITTÄJYYS Alkio-opistolla toteutetaan Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelmia, joista saa erillisen todistuksen. Opiskelijoilla on mahdollisus perustaa lukuvuodeksi NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelman kautta harjoitusyritys, jonka tavoitteena on harjoitella yrittämistä käytännössä. Lue lisää: 15

16 16 YLEISTÄ OPISKELUN KUSTANNUKSET JA RAHOITUS Opiskeluajan kustannukset määräytyvät ruokailujen ja asumisen mukaan. Täysihoito sisältää opetuksen, asumisen 2 hh, ateriat työpäivinä (aamiainen, lounas ja kahvi lounaan yhteydessä ja päivällinen ma to). Opistolla asuvan opiskelijan tulee aina valita täysihoitopaketti. Matkat kotipaikkakunnan ja opiston välillä opiskelija maksaa itse. Ohessa on Santun mallilaskelma. Lisätietoja maksuista ja rahoituksesta: Opintoihin voi saada Kelan toisen asteen opintotukea (ei vähennä korkea-asteen opintotukea) - lisätietoja: työttömän opintosetelin Alkio-opistolta. ESIMERKKI Santtu Alkiolainen Alavudelta aikoo aloittaa historian opinnot Alkio-opistossa. Hän hakee opintoihinsa Kelan opintotukea ja vinkkaa kavereilleen opintoseteleistä. Santtu miettii opintojaan ja arvioi tuet ja kulut paperilla. Hän valitsee täysihoitopaketin eli kaikki mahdolliset maksuun sisältyvät opinnot, ateriat ja asumisen. Santtu huomaa, että asuntola-asuminen on edullista, ja kertoo jyväskyläläiselle ystävälleen, että siinä säästää matkarahoja. Santtu alkaa miettiä myös historian aineopintoja, jos hän jatkaisi Alkiolla vielä toisen vuoden. LASKELMA SISÄLTÖ Historian perusopinnot Kirjoitusviestintä Akademisk svenska + kursseja liikunnasta ja puheviestinnästä Koko lukuvuoden materiaalimaksu 94 euroa. Aamiainen + lounas + päivällinen Kimppahuone, kalustettu (+ langaton verkko) KULUJA YHT. 625,50 EUROA/KK TUET Opintotuen opintoraha n. 249 euroa/kk Opintotuen asumislisä n. 89 euroa/kk TUKIA YHT. 338 EUROA/KK (Otan vielä selvää opintolainasta, joka on valtion takaama laina.) Hinnanmuutokset mahdollisia.

17 kaunis luonto opitaan muiden kanssa rakkaustarinoita ELÄMINEN JA PALVELUT ALKIOLLA ASUMINEN Alkio-opistossa opiskellaan ja asutaan tiiviissä yhteisössä Päijänteen rantamaisemissa. Asuntolaelämä on mukavaa yhdessäoloa, ja ystäviä saa helposti. Suurin osa opiston asuntoloiden huoneista on kahden hengen huoneita. Yhden hengen huoneissa on 81 euron lisämaksu, huoneita rajoitetusti. Huoneet ovat kalustettuja. Viikonloppuasuminen on maksutonta. Opisto käyttää huoneita tarvittaessa viikonloppuisin lyhytkurssilaisten majoitukseen. Lue lisää ja katso kuvia osoitteesta VOIMAA OPISKELUUN RAVINTOLA SANTERISTA Ravintola Santerin ruokapalvelut tuottavat ravitsemussuosituksiin perustuvia laadukkaita, turvallisia ja hyvinvointia edistäviä maukkaita aterioita koko kampuksen väen tarpeisiin. Suosimme raaka-ainevalinnoissamme lähiruokaa: perunat, juurekset ja marjat ovat paikkakunnalla tuotettuja tai poimittuja. Tarjoamme aterioilla Keski-Suomessa kasvatetun viljan jauhoista leivottua leipää. Aamiaispuurot valmistamme luomuhiutaleista. Valikoimissamme on päivittäin myös reilun kaupan tuotteita. Erityisruokavaliota noudattavat saavat täysipainoisen aterian esittämänsä lääkärinlausunnon ja ohjeiden mukaan. KIRJASTO Alkio-opiston kirjasto tuottaa Alkio-opiston ja Humanistisen ammattikorkeakoulun Jyväskylän kampuksen kirjasto- ja tietopalvelut. Kirjasto tarjoaa opiskelijoiden käyttöön opinnoissa tarvittavia e-aineistoja, tenttikirjoja ja oheiskirjallisuutta sekä sanoma- ja aikakauslehtiä. INTERNET-YHTEYS Kaikissa asunnoissa on maksuton Internet-yhteys. Opiston tilat ovat opiskelijoiden käytössä myös iltaisin. Tietokoneita opiskelijoiden käyttöön on eri puolilla opistoa noin 40. Alkio-opisto toteuttaa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita huomioiden ekologisen, taloudellisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden. 17

18 LUE LISÄÄ OPISKELIJATARINOITA: OPISKELIJAT KERTOVAT ALKIO - TÄRKEÄ ASKEL KOHTI JATKO-OPINTOJA UUSIA POLKUJA ALKIOLTA VILLE 18 VILMA HENNA FANNI KIA RIITTA- MAIJA Toisinaan parhaat päätökset syntyvät hetken mielijohteesta. Alkiolle hakeutuminen oli minulle sellainen. Ylioppilaslakituksestani oli vierähtänyt pari vuotta töitä tehden, ja jatko-opiskelupaikkojen pohtiminen tuntui epävarmalta hakuammunnalta. Olo oli keskeneräinen, kun selkeitä maisemia omasta tulevaisuudesta opiskelun osalta ei ollut näköpiirissä. Selvää oli, että halusin hankkia osaamista terveyden, liikunnan ja urheilun kentältä, mutta kysymys kuuluikin: miten, missä ja mistä aloittaa? Vapaapäivänäni päädyin vahingossa selailemaan Alkion internetsivuja, kiinnostuin Sote-linjasta ja täytin hakemuksen. Kas, kävipä se helposti! Muutaman päivän kuluttua postiluukusta kolahti tervetulotoivotus opistolle. Alkuun päästyäni kevät toi tullessaan paitsi (nyt hyödyksi koituneita) opintopisteitä, mutta myös monenkirjavia kokemuksia koulunpenkin ulkopuolelta. Kunniamaininnan ansaitsevat myös kotoisa kirjasto, sekä Ravintola Santeri, joka sponsoroi pohjattomasti nälkäistä aktiiviurheilijaa päivittäin erinomaisella ruokatarjonnallaan! Alkiolla, idyllisessä Korpilahden kyläympäristössä, saattoi aistia lämminhenkisen, perhemäisen tunnelman, jossa kahlattiin läpi vaikeidenkin hetkien niin, ettei ketään jätetty yksin. Henkilökuntakin tuntui olevan läsnä opiskelijoita varten eikä vain töissä täällä. Opiskelu Alkiolla oli oivallinen käynnistys kokopäiväopiskelusta taukoa pitäneelle, ja tärkeä askel kohti jatko-opintoja. Jos olisin jättänyt Alkio-kortin käyttämättä, minulta olisi jäänyt tapaamatta monta hienoa ihmistä, enkä välttämättä olisi tällä hetkellä sisällä JAMKissa opiskelemassa fysioterapiaa. Vilma Niskanen Sosiaali- ja terveysalalle valmentavat opinnot 2013 Yliopisto, tuo uljas pytinki, jossa ylioppilaat opiskelevat. No parin viimevuoden ajan minä en, vaikka toki olisin halunnut. Onni onnettomuudessa Alkio-opisto kutsui minua ja sain ehkä elämäni parhaan kokemuksen ja erinomaisia ystäviä. Alkio-opistolla sain asiantuntevaa opinto-ohjausta ja tietysti opetusta myös. Bio-linja oli täydellinen vaihtoehto tilanteeseeni, sillä halusin kokea mitä biologian alalta olisi tarjota. Ensimmäisenä vuotena suoritin Alkio-opistolla biologian perusopinnot sekä kieli- ja viestintäopinnot. Toisen vuoden opinnot johtivat Jyväskylän avoimen väyläopintoihin. Itsenäinen opiskelu oli tietysti hieman rankempaa verraten luentopainotteiseen edellisvuoteen, mutta asiantuntevalla ohjauksella selviydyin hienosti saavuttaen kaikki asettamani tavoitteet. Kuitenkin pitkäaikainen haaveeni päästä opiskelemaan eläinlääketiedettä kaiversi takaraivossani. Viime keväänä tein ratkaisevan päätöksen hakea ulkomaille opiskelemaan eläinlääketiedettä. Alkiolta sain myös apuja siihen: rentoutusharjoituksia pääsykokeita varten, kielenhuoltoa motivaatiokirjettä varten ja tietysti hurjan paljon kannustusta. Tässä on erinomainen esimerkki siitä että Alkio ei ole vain opiskelua varten vaan elämää varten. Kiitos alkiovuosien nyt on hyvä hymyillä täällä Virossa, eläinlääkäriksi opiskellessa. Nägemiseni, Kia Pelkonen Bio- ja ympäristötieteen linja

19 Opiskelijoiden paikkakunnat syksyllä 2014 TASKUSSA KAUPPAKORKEAAN Alkio-vuoden jälkeen pystyimme molemmat toteamaan, että oli hyvä, ettemme vielä olleet saaneet opiskelupaikkaa yliopistosta. Alkio-vuoden aikana opimme opiskelemaan, löysimme oikean alan ja loimme upeita ystävyyssuhteita. Syksyn aikana teimme perusopinnot sekä kävimme yhdessä läpi ajankohtaisia talouselämän aiheita. Tämä takasi pettämättömän pohjan kevään pääsykoepaahdolle ja sille, että todella ymmärsimme haluavamme opiskella kauppatieteitä. Syksyn aikana luodun pohjan päälle oli upea alkaa rakentamaan tietoa pääsykoekirjoista, koska niissä käsitellyt asiat osasi nyt yhdistää tosielämään sekä suurempaan kokonaisuuteen kaavat ja listat eivät olleet enää vain merkkirivejä, vaan ne oikeasti ymmärsi. Tuntuu, että pelkästään pääsykoekirjat lukemalla emme olisi pärjänneet läheskään näin hyvin pääsykokeissa. Alkio-vuotemme sisälsi muutakin kuin opiskelemista. Oppilaskunnan hallituksen, Hutin sekä linjojen järjestämät tapahtumat ja juhlat toivat lisämaustetta opiskeluun. Korpilahdella on myös eräs baari, Ohrantähkä, jonka Alkiolaiset saavat käytännössä käyttöönsä joka keskiviikko. Tähkäbileet takaavat paitsi mukavan irtioton arkeen, myös taloudellista hyötyä bileiden järjestäjille, eri kulloisellekin linjalle. Parhaiten mieleen ovat jääneet sumusuunnistukset, Tähkäillat, itsenäisyyspäivän tanssiaiset sekä kauppislinjan linjamatka Varsovaan. Alkio-vuotemme voi siis todella sanoa olleen erittäin antoisa. Vuosi takasi sen, että saimme molemmat opiskelupaikan sekä Vaasan että Jyväskylän yliopistosta. Voimme molemmat täydestä sydämestämme suositella Alkio-vuotta. Fanni Hollström ja Ville Mikkonen Kauppatieteen linja LAAJAA NÄKÖKULMAA TULEVAISUUTTA VARTEN Henna: Aloittaessani lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen opiskelun uudelleen, linjan opettajan Arjan neuvot ja tuki olivat minulle hyvin tärkeitä. Vaikka olen aina pärjännyt koulussa kiitettävästi, minun piti silti opetella opiskelemaan uudelleen pitkän tauon jälkeen. Alkio oli itselleni täysin oikea paikka siihen. En usko, että tulokset olisivat olleet yhtä hyviä, mikäli olisin pyrkinyt ja päässyt suoraan yliopistoon. Nyt minulla on hyvä, varma pohja, jolta jatkaa opiskelua yliopistossa. Riitta-Maija: Tulin suoraan lukiosta, joten opiskelutekniikat olivat vielä hyvin hallussa. Alkio-opistolla vietetty aika ja opiskelu auttoivat kehittämään niitä entisestään ja muun muassa laajojen koealueiden hallinta helpottui. Sain opistovuosilta sen, mitä tulin hakemaankin: sain parannettua pohjatietojani yhteiskuntatieteiden saralla ja suoritettua väyläopinnot. Samalla minulle varmistui, että yhteiskuntatieteet ovat minulle se oma ala, jonka opiskelua voin jatkaa yliopistossa. Alkiolta saimme parin vuoden aikana enemmän kuin olisimme voineet kuvitella. Olemme saaneet kehittää taitojamme ja opiskella turvallisessa sekä erittäin kannustavassa ympäristössä. Opiskelun lisäksi on ollut aikaa pitää myös hauskaa ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuosi tarjosi runsaasti ituja ja versoja tulevaisuuteen ja säilyy muistoissa aina. Henna Juvonen ja Riitta-Maija Ristilä Valtio- ja yhteiskuntatieteellisen linjan väylä P.S. Riitta-Maija pääsi väylän kautta Jyväskylän yliopistoon valtio-opin ja yhteiskuntapolitiikan kandidaatin ja maisteriohjelmiin. Henna aloitti syksyllä 2014 sosiaalihallintotieteen opintojen opiskelemisen Itä-Suomen yliopistoon, Kuopioon, Mikkelin kesäyliopiston kautta. Alkiolle tullaan opiskelemaan ympäri Suomea. Syksyllä 2014 aloitti lähes 250 opiskelijaa, jota olivat kotoisin yli 105 eri kunnasta. 19

20 ALKIO-OPISTO ON SUOMEN LAAJIMMIN AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA TARJOAVA KANSANOPISTO. LÖYDÄT MEIDÄT FACEBOOKISTA. KYSY LISÄÄ! TÄYTÄ HAKULOMAKE NETISSÄ. ALKIO-OPISTO Tähtiniementie 26, Korpilahti OPINTOLINJAT Biologia ja luonnontieteet 10 Englannin kieli ja kansainvälisyys 9 Historia 9 Kasvatus- ja opetusalan valmentavat opinnot 7 Kasvatustieteet 6 Kauppatieteet 13 Lääketieteen valmentavat opinnot 11 Lääketieteeseen suuntaavat opinnot 11 Psykologia 6 Sosiaali- ja hoivatyö 12 Sosiaali- ja terveysalalle valmentavat opinnot 11 Terveysliikunta 11 Valtio- ja yhteiskuntatieteet 13 Layout: Katse Design Valokuvat: Pekka Rötkönen Kirjapaino Kari 12/2014

Alkio-opisto 2014. kaverit yliopistoon. Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja. eväitä opinnälkään oma elämä. Pääsykoevalmennusta Väylä korkeakouluun

Alkio-opisto 2014. kaverit yliopistoon. Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja. eväitä opinnälkään oma elämä. Pääsykoevalmennusta Väylä korkeakouluun Alkio-opisto 2014 2015 Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja eväitä opinnälkään oma elämä kaverit yliopistoon Pääsykoevalmennusta Väylä korkeakouluun Aloita opiskelusi ilman pääsykokeita! Alkio-opistolla

Lisätiedot

Alkio-opisto 2013 2014

Alkio-opisto 2013 2014 Alkio-opisto 2013 2014 Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja www.alkio.fi Väylä jatko-opintoihin Pääsykoevalmennusta kaverit alkio-henki yliopistoon eväitä opinnälkään inspiroidu iloabileet oma elämä Aloita

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kovien tieteiden kesälukio Tähtelä: Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella

Lisätiedot

ALKIO-OPISTO AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA TIE KOHTI TUTKINTOA VALMENTAUDU VALINTAKOKEISIIN.

ALKIO-OPISTO AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA TIE KOHTI TUTKINTOA VALMENTAUDU VALINTAKOKEISIIN. ALKIO-OPISTO 2017-2018 AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA TIE KOHTI TUTKINTOA VALMENTAUDU VALINTAKOKEISIIN www.alkio.fi KOKEILE KORKEA- KOULUELÄMÄÄ ILMAN PÄÄSYKOKEITA! Alkio-opiston oven avaa vuosittain

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Ilman opiskelupaikkaa? vietä välivuosi avoimen yliopiston opintojen parissa!

Lisätiedot

2011-2012 ALKIO-OPISTO. www.alkio.fi

2011-2012 ALKIO-OPISTO. www.alkio.fi 2011-2012 ALKIO-OPISTO www.alkio.fi SIVU 2 Tervetuloa Alkio-opistoon! Etkö saanut mieleistäsi opiskelupaikkaa, mutta haluaisit kuitenkin aloittaa jo opinnot? Mietitkö vielä omaa alaasi? Haluatko kehittää

Lisätiedot

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2015

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2015 Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta Ajankohta Paikkakunta Lisätietoa Biologia (ruotsinkielinen valinta) to 21.5.2015 klo 9.00-13.00, Joensuu, Jyväskylä, Oulu, Turku Biologia (suomenkielinen valinta)

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Miksi opiskella avoimia yliopisto-opintoja voit hyödyntää välivuoden pääset

Lisätiedot

Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle

Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle Opetuksen järjestämisoikeuden haku lukuvuodelle 2019 2020 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIMEN YLIOPISTON YHTEISTYÖOPPILAITOKSILLE JYU. Since 1863. OPINTOMME SOPIVAT: OPINTOJAKSOT PERUSOPINTOTASO / yliopistojen

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 26 oppiainetta Miksi opiskella avoimia yliopisto-opintoja voit hyödyntää välivuoden pääset elämässä

Lisätiedot

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto Kokkolan yliopistokeskus Chydenius kaikille avointa opetusta iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta opetus vastaa yliopiston opetussuunnitelmia opiskelu on sivutoimista opiskelu on maksullista opiskelutavoissa

Lisätiedot

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2016

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2016 Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta Ajankohta Paikkakunta Lisätietoa Akvaattiset tieteet 26.5.2016 klo 9.00-13.00, Jyväskylä, Oulu, Turku Yhteinen valintakoe biologian ja ympäristötieteiden sekä Jyväskylän,

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Alkio-opisto korkeakouluun. Ponnahduslauta. Tie kohti tutkintoa! Yksilöllinen & yhteisöllinen AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA

Alkio-opisto korkeakouluun. Ponnahduslauta. Tie kohti tutkintoa! Yksilöllinen & yhteisöllinen AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA Alkio-opisto 2019-2020 Ponnahduslauta korkeakouluun Tie kohti tutkintoa! www.alkio.fi Yksilöllinen & yhteisöllinen Vietä aktiivinen opiskeluvuosi Alkio-opiston oven avaa

Lisätiedot

Mitä lukion jälkeen?

Mitä lukion jälkeen? Mitä lukion jälkeen? Ammattikorkeakouluopinnot Yliopisto-opinnot Ylioppilaspohjainen ammatillinen perustutkinto Ammattitutkinnot Avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun opinnot Kansanopistojen opintolinjat

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2016 yhteishaussa

Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2016 yhteishaussa Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2016 yhteishaussa (Hakukohteet, joihin sisältyy aikaisempien opintojen/avoimen väylän jono) FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Koulutuksen Aloituspaikat Englannin

Lisätiedot

TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA. Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori

TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA. Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori 1 TUTKINTOJEN KOOSTAMINEN HUK (KAAVIOT MANUAALISSA) (SUORITUSAIKA

Lisätiedot

Suoritetut opintopisteet 2015 A = aineopinnot. Y = yleisopinnot K = kieli- ja viestintäopinnot

Suoritetut opintopisteet 2015 A = aineopinnot. Y = yleisopinnot K = kieli- ja viestintäopinnot Turun yliopiston avoin yliopisto P = perusopinnot Suoritetut opintopisteet 2015 A = aineopinnot Turun yliopiston opiskelijatietojärjestelmä Opsu S = syventävät opinnot Y = yleisopinnot K = kieli- ja viestintäopinnot

Lisätiedot

FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Humanistinen osasto/suomen kieli ja kulttuuritieteet

FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Humanistinen osasto/suomen kieli ja kulttuuritieteet Avoin yliopisto OPETUSTARJONTA 1 (5) ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON AVOIMEN YLIOPISTON OPETUSTARJONTA YHTEISTYÖOPPILAITOKSILLE Oppiaineet tiedekunnittain ja laitoksittain p= perusopinnot a=aineopinnot s=syventävät

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

omallepolulle Koe korkeakoulu jo nyt! Tutustu eri aloihin, löydät ehkä tulevaisuutesi facebook.com/omallepolullekorkeakouluun KORKEAKOULUUN

omallepolulle Koe korkeakoulu jo nyt! Tutustu eri aloihin, löydät ehkä tulevaisuutesi facebook.com/omallepolullekorkeakouluun KORKEAKOULUUN omallepolulle KORKEAKOULUUN Koe korkeakoulu jo nyt! Tutustu eri aloihin, löydät ehkä tulevaisuutesi facebook.com/omallepolullekorkeakouluun Osallistu Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun tarjoamille

Lisätiedot

1 (5) Hyv. Vast. Kirj. Haken. Kok. Hyv. Vast. Kirj. Haken. Kok. Hyv. ott. Hakukohde. Kirj. Haken. Kok. osall. Kirj. osall. osall. ott.

1 (5) Hyv. Vast. Kirj. Haken. Kok. Hyv. Vast. Kirj. Haken. Kok. Hyv. ott. Hakukohde. Kirj. Haken. Kok. osall. Kirj. osall. osall. ott. Hakeneet, hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet tiedekunnittain ja hakukohteittain, kaikki valinnat vuosina -2014 1 (5) Haken. Kok. Hyv. Hyv. Humanistinen tiedekunta Arkeologia 168 58 12 8 8 166

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella. Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla-, ja majoituspalveluja Kesäkursseja

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella. Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla-, ja majoituspalveluja Kesäkursseja Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla-, ja majoituspalveluja Kesäkursseja Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Kasvatus ja psykologia

Lisätiedot

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Oman opiskelualan etsiminen: Mahdollisuus tutustua yliopistoopiskeluun sekä eri koulutusaloihin ja oppiaineisiin Valmistautuminen

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

ALKIO-OPISTO

ALKIO-OPISTO ALKIO-OPISTO 2018-2019 AVOIMIA YLIOPISTO- JA AMK-OPINTOJA TIE KOHTI TUTKINTOA PONNAHDUSLAUTA KORKEAKOULUUN www.alkio.fi JAANA REHTORI VIETÄ AKTIIVINEN OPISKELUVUOSI Alkio-opiston oven avaa Jyväskylässä

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2017 yhteishaussa

Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2017 yhteishaussa Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2017 yhteishaussa FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian Maisterihaku,

Lisätiedot

Mitä peruskoulun jälkeen?

Mitä peruskoulun jälkeen? Mitä peruskoulun jälkeen? Opinto-ohjaaja Pia Nissilä opintopolku.fi KEVÄÄLLÄ 2018 YHTEISHAKU Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on 20.2.-13.3.2018. Koulutukset alkavat syksyllä 2018.

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2 Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot 31.5.2019 mennessä 2 väyläohjelma Ohjelmassa aloittaa opiskelijoita Kauppatiede 39 Tuotantotalous 26 Tietotekniikka 14 Energiatekniikka 3 Ympäristötekniikka

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Koulutuksen Aloituspaikat. Hakuajat Hakukohde Opintopolussa Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu, humanististen tieteiden

Koulutuksen Aloituspaikat. Hakuajat Hakukohde Opintopolussa Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu, humanististen tieteiden Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2017 yhteishaussa Hakukohteet, joihin sisältyy aikaisempien opintojen/avoimen väylän jono (suluissa aloituspaikat) FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Koulutuksen

Lisätiedot

alkio. avoin opisto. Yliopisto- ja amk-opintoja

alkio. avoin opisto. Yliopisto- ja amk-opintoja Alkio-opisto 2012-2013 alkio avoin opisto Yliopisto- ja amk-opintoja SIVU 2 Tervetuloa Alkio-opistoon! Halutko opiskelupaikan, oppia tuntemaan vahvuuksiasi, saada uusia ystäviä ja koetella siipiäsi turvallisesti?

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Sinulle avoin yliopisto!

Sinulle avoin yliopisto! Sinulle avoin yliopisto! Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston yleinen opintoinfo klo 17.30 keskiviikkona 14.8.2013 Joensuu torstaina 15.8. Kuopio torstaina 22.8. etäyhteydessä Sisältö ja illan tavoitteet:

Lisätiedot

Kysely korkeakoulutustarpeista

Kysely korkeakoulutustarpeista Kysely korkeakoulutustarpeista Kyselyn perustiedot Kysely oli auki webropolissa: 5. 8.5 Kyselyä kampanjoitiin somessa ja verkostoissa Vastauksia 8.5.2018 / 107 kpl:tta Minkälainen pohjakoulutus sinulla

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa Alku uudelle... Tässä päivässä ja tulevaisuudessa 2 Otavan Opisto on Mikkelin kaupungin omistama kansanopisto, jossa voi suorittaa joustavasti lähi- ja etäopintoja. Erityisosaamistamme on verkkopedagogiikka,

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Yli 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello Opintokoordinaattori Heli Tontti

Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello Opintokoordinaattori Heli Tontti Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello 11-12 Opintokoordinaattori Heli Tontti KTM, tutkinnon rakenne laajuus 120 op tutkinnon suorittamisaika tavoiteaika

Lisätiedot

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Kauppatieteellinen ala Väylä - Erillisvalinta Kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan - Hakijoille, joilla ei

Lisätiedot

YHDISTÄ OPISKELU JA HUIPPU-URHEILU KUORTANEELLA!

YHDISTÄ OPISKELU JA HUIPPU-URHEILU KUORTANEELLA! YHDISTÄ OPISKELU JA HUIPPU-URHEILU KUORTANEELLA! Yhteishaku 1.-19.3.2010 HALUATKO HUIPPU-URHEILIJAKSI? Kuortaneen lukio ja Kuortaneen urheiluopisto järjestävät yhteistyössä Suomen Jääkiekkoliiton kanssa

Lisätiedot

Valintakokeiden lukuurakka. Ylioppilastutkinnon arvosanoilla suurempi merkitys

Valintakokeiden lukuurakka. Ylioppilastutkinnon arvosanoilla suurempi merkitys Tätä Opiskelijavalinta sivua et voi muokata uudistuu Valintakokeiden lukuurakka pienentyy Ylioppilastutkinnon arvosanoilla suurempi merkitys Tarjotaan vaihtoehtoisia tapoja hakeutua korkeakoulutukseen

Lisätiedot

KANDIVAIHEEN OPISKELIJAINFO

KANDIVAIHEEN OPISKELIJAINFO 1 KANDIVAIHEEN OPISKELIJAINFO HOPS 2 TUTKINTORAKENNE TUTKINTOVAATIMUKSET OPETUSOHJELMA KAIKENLAISTA KÄTEVÄÄ Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori RS 2012 2 Tutkintojen koostaminen HuK (kaaviot Manuaalissa)

Lisätiedot

Hyväksytyt yht. (joista varasijalta kutsuttuja) 62 (30)

Hyväksytyt yht. (joista varasijalta kutsuttuja) 62 (30) ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2019 Filosofinen tiedekunta Englannin kieli, kulttuuri ja kääntäminen, 65 (10) 410 331 60 (4) 56 85,66 32,09 Erityisluokanopettaja ja erityisopettaja,

Lisätiedot

Hakijoista ensikertalaisia yht. yht.

Hakijoista ensikertalaisia yht. yht. Hakukohde Akvaattiset tieteet, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v): Jyväskylän yliopisto, Matemaattisluonnontieteellinen Biologian ala, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian

Lisätiedot

Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja

Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja Paras paikka valmistua. lukion aikuislinja Ei alinta keskiarvorajaa Ensisijaisesti 18 vuotta täyttäneille, myös nuorille erityisistä syistä Mahdollisuus valita kursseja myös päivälukion kurssitarjonnasta

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2016 yhteishaussa

Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2016 yhteishaussa Itä-Suomen yliopiston hakukohteet ja aloituspaikat vuoden 2016 yhteishaussa FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian Maisterihaku,

Lisätiedot

TUTKINTORAKENNE TUTKINTOVAATIMUKSET OPETUSOHJELMA OPETUKSESTA KAIKENMOISTA HOPS

TUTKINTORAKENNE TUTKINTOVAATIMUKSET OPETUSOHJELMA OPETUKSESTA KAIKENMOISTA HOPS 1 TUTKINTORAKENNE TUTKINTOVAATIMUKSET OPETUSOHJELMA OPETUKSESTA KAIKENMOISTA HOPS Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori RS 2012 2 OPINTOTUKI 3 + 2 Tummennetulla merkityt on pakko olla. Loput 70 pistettä

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

Kaikille avoimia yliopisto-opintoja

Kaikille avoimia yliopisto-opintoja Kaikille avoimia yliopisto-opintoja Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto 23.2.2016 opintoneuvoja Riina Kärkkäinen AVOIN YLIOPISTO Yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia opintoja eli yliopistotutkintojen

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Opiskelemaan Saksaan. 19.5.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO ja Saksan liittotasavallan suurlähetystö

Opiskelemaan Saksaan. 19.5.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO ja Saksan liittotasavallan suurlähetystö Opiskelemaan Saksaan 19.5.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO ja Saksan liittotasavallan suurlähetystö OPISKELEMAAN SAKSAAN 2 Saksa on suosittu kohdemaa perinteikäs yliopistomaa

Lisätiedot

Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa

Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa 26.9.2018 Irma Garam Opetushallitus Kansainvälistymisen neuvontapalvelut Perustietoja suomalaisten tutkinto-opiskelusta ulkomailla Opiskelijamäärä

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2017

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2017 1 Valintatilasto - Yhteishaku 2017 //UEF ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2017 (aikaisempien opintojen ) Filosofinen tiedekunta kulttuuri, kääntäminen, 30 (5) 274 193 31 (1) 30 82,93 31,6

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2016

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2016 1 Valintatilasto - Yhteishaku 2016 //UEF ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2016 (aikaisempien opintojen ) Filosofinen kulttuuri, kääntäminen, 30 (5) 267 189 33 (3) 30 83,37/84,43 30,83

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto koko maakunnan hyväksi Jukka Mönkkönen, akateeminen rehtori

Itä-Suomen yliopisto koko maakunnan hyväksi Jukka Mönkkönen, akateeminen rehtori Itä-Suomen yliopisto koko maakunnan hyväksi Jukka Mönkkönen, akateeminen rehtori Pohjois-Savon maakuntaseminaari 21.9.2012 Itä-Suomen yliopisto monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto MISSIO Itä-Suomen

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto- syksyn kirjoittajille. Kertauskurssin hinta LeLun abeille on 45

Tampereen kesäyliopisto- syksyn kirjoittajille. Kertauskurssin hinta LeLun abeille on 45 Kurssivalinnat 2016 Kurssivalinnat tehdään Wilman tarjottimeen (2016-17). Tarjotin tulee nettiin maaliskuun lopulla. Ainevalintoja ensi vuodelle tehdessä tulisi tietää, mitä kursseja kannattaisi valita,

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Jyväskylän yliopisto

LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Jyväskylän yliopisto LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Opiskelijalähettiläät ja vertaistutorit presents Opiskelemaan korkeakouluun Opiskelu yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa on joissain suhteissa erilaista.

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Liite opintojohtosääntöön (päivitetty vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja yliopiston hallituksen päätöksiä)

Liite opintojohtosääntöön (päivitetty vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja yliopiston hallituksen päätöksiä) 1/5 Liite opintojohtosääntöön (päivitetty 4.1.2016 vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja yliopiston hallituksen päätöksiä) Turun yliopistossa edustettuina olevat t, tutkinnot, pääaineet, koulutusohjelmat

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2017-2018 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja

Lisätiedot

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Pohjoisen puolesta maailmaa varten l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta pohjoisen puolesta Kasvatuksen ja koulutuksen pohjoiset maisemat piirtyvät eteesi Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.

Lisätiedot

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta.

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta. Teologian tutkinnon rakenne ja ohjeellinen suoritusjärjestys suuntautumisvaihtoehdoittain Avoimen yliopiston kautta tutkintotavoitteisesti opiskeleville Turkoosilla värillä merkityt opintojaksot on mahdollista

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2018

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2018 1 Valintatilasto - Yhteishaku 2018 //UEF ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON VALINTATILASTO / YHTEISHAKU 2018 ) Filosofinen tiedekunta Englannin kieli, kulttuuri ja kääntäminen, 65 (10) 340 235 59 (4) 55 83,13 30,57

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho LUKIO-OPINNOT Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho Opinto-ohjaajat Riina Laasonen 1 D, E, F Salla Purho - 1 A, B, C MITÄ LUKIOSTA ON HYVÄ TIETÄÄ? Oppimateriaalit hankittava

Lisätiedot

Kuopion kaupunki / Kasvun ja oppimisen palvelualue / Lukiokoulutus

Kuopion kaupunki / Kasvun ja oppimisen palvelualue / Lukiokoulutus Kuopion kaupunki / Kasvun ja oppimisen palvelualue / Lukiokoulutus Tilastotietoja lukioista lukuvuonna 2012-2013 Sisällys Kuopion lukioiden opiskelijavalinta 2012... 3 Kuopion lukioiden opiskelijat 20.9.2012...

Lisätiedot

JATKAISINKO LUKIOSSA?

JATKAISINKO LUKIOSSA? JATKAISINKO LUKIOSSA? MIKSI LUKIOON? Tavoitteenasi on jatkaa korkeakouluissa, erityisesti yliopistossa. Yliopistojen pääsykokeissa voidaan vaatia lukion oppimäärän osaamista, esim. maa, fy, ke ja bi. Tarvitset

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä. Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä. Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot Henkilökunta syyslukukaudella 2016 Professorit Harri Mantila

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi Aineenopettajainfo 15.9.2017 - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Minustako opettaja? Liisa Ikkala-Toiviainen, Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa

Minustako opettaja? Liisa Ikkala-Toiviainen, Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa 1 Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa 2 Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Koostuvat kahdesta osasta: kasvatustieteen perusopinnoista, 25 op sekä aine- ja syventävien

Lisätiedot

Kysely korkeakoulutustarpeista

Kysely korkeakoulutustarpeista Kysely korkeakoulutustarpeista Kyselyn perustiedot Kysely oli auki webropolissa: 5. 8.5 Kyselyä kampanjoitiin somessa ja verkostoissa Vastauksia 8.5.2018 / 107 kpl:tta Minkälainen pohjakoulutus sinulla

Lisätiedot

Yleistä lukion ainevalinnoista

Yleistä lukion ainevalinnoista Yleistä lukion ainevalinnoista LUKIO JA YLIOPPILASKOE Lukio on suorin reitti yliopistoihin. Yliopisto-opinnoissa tarvitaan opiskelutaitoja ja osaamista, joita molempia saa lukiosta. Lukiossa voi tutustua

Lisätiedot

International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536

International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536 2016 International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536 koulua 150 maassa (yli1 235 000 opp.) Opinnot kestävät

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Humanistinen tdk Yhteensä Näistä naisia Naisten osuus % K M L T K M L T K M L T

Humanistinen tdk Yhteensä Näistä naisia Naisten osuus % K M L T K M L T K M L T Jyväskylän yliopisto Opiskelijarekisterit 25.1.2012, Tapani Harden, Mirja Tervo Suoritetut tutkinnot ja naisten osuuss suorittajista v. 2011 tiedekunnittain ja pääaineittain K= kanditaatin tutkinto, M=maisterin

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Humanistinen tdk Yhteensä Näistä naisia Naisten osuus % K M L T K M L T K M L T

Humanistinen tdk Yhteensä Näistä naisia Naisten osuus % K M L T K M L T K M L T Jyväskylän yliopisto Opiskelijarekisterit 20.1.2011, Tapani Harden, Mirja Tervo Suoritetut tutkinnot v. 2010 tiedekunnittain ja pääaineittain: naisten suorittamien tutkintojen osuus K=alempi tutkinto,

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Åbo Akademin määrälliset tavoitteet kaudelle

Åbo Akademin määrälliset tavoitteet kaudelle Asemointitilastot 2016, 1/6 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak. YO Valtak.

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Varhaiskasvatustiede. Luettelo opettajankoulutuksen koulutusvastuun jaosta yliopistojen välillä kasvatustieteellisellä alalla

Varhaiskasvatustiede. Luettelo opettajankoulutuksen koulutusvastuun jaosta yliopistojen välillä kasvatustieteellisellä alalla 3340 N:o 568 Liite I Humanistiset tutkinnot Luettelo aloista, oppiaineryhmistä ja eräistä oppiaineista, joiden syventäviä opintoja yliopistot järjestävät humanistisella alalla HY JoY JY OY TaY TY VY ÅA

Lisätiedot