Magellan explorist GPS-paikannin. Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen. käytöstä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Magellan explorist GPS-paikannin. Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen. käytöstä."

Transkriptio

1 Magellan explorist GPS-paikannin Peruskäyttöopas Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen mallien käytöstä.

2 VAROITUKSET TURVALLISUUDEN VUOKSI ÄLÄ KÄYTÄ TÄTÄ NAVIGOINTILAITETTA AJAESSASI AJONEUVOA. Älä yritä muuttaa mitään Magellan Exploristin asetuksia ajaessasi. Pysäytä ajoneuvo täysin tai anna matkustajan tehdä muutokset. Katseen siirtäminen pois ajoradalta on vaarallista ja saattaa johtaa onnettomuuteen, jossa sinä tai muut voivat loukkaantua. KÄYTÄ HARKINTAA Tämä tuote on erinomainen apu suunnistuksessa, mutta se ei korvaa huolellisen tavallisen suunnistuksen tarvetta ja hyvää harkintaa. Älä koskaan tukeudu yksinomaan yhteen laitteeseen navigoinnissa. OLE HUOLELLINEN Maailmanlaajuista paikannusjärjestelmää Global Positioning System (GPS) pitää yllä Yhdysvaltain hallitus, joka yksin vastaa GPS-verkoston tarkkuudesta ja ylläpidosta. Sijaintitietojen tarkkuuteen saattavat vaikuttaa Yhdysvaltain hallituksen ajoittain tekemät satelliittien säädöt, ja tarkkuuden muutokset perustuvat USA:n puolustusministeriön GPS-siviilikäyttäjien politiikkaan sekä liittovaltion radionavigointisuunnitelmaan. Tarkkuutta saattavat heikentää myös satelliittien huono sijainti ja esteet, kuten rakennukset ja suuret puut. KÄYTÄ OIKEITA VARUSTEITA Käytä ainoastaan Magellanin kaapeleita ja antenneja, sillä muiden kuin Magellanin kaapeleiden ja antennien käyttö voi heikentää vakavasti paikantimen suorituskykyä ja vaurioittaa laitetta sekä myös mitätöidä takuun. KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS Thales Navigation myöntää sinulle ostajana oikeuden käyttää Thales Navigation GPS tuotteessa ja sen mukana toimitettua ohjelmistoa ("OHJELMISTO") laitteen normaalikäytössä. OHJELMISTO on Thales Navigationin ja/tai sen tavarantoimittajien omaisuutta, ja sitä suojaavat USA:n tekijänoikeuslait sekä kansainvälisten sopimusten määräykset. Tästä syystä sinun tulee käsitellä tätä OHJELMISTOA kuten mitä tahansa tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia. Et saa käyttää, kopioida, muuntaa, purkaa tai siirtää tätä OHJELMISTOA muuten kuin mitä tässä käyttöoikeussopimuksessa nimenomaan lausutaan. Kaikki oikeudet, joita ei ole nimenomaisesti erikseen myönnetty, on varattu Thales Navigationille ja/tai sen tavarantoimittajille. * * * Käyttöä koskevat kaksi seuraavaa ehtoa: (1) tämä laite ei saa aiheuttaa häiriöitä, ja (2) tämän laitteen täytyy kestää kaikki häiriöt mukaan luettuina häiriöt, jotka saattavat aiheuttaa tämän laitteen ei-toivottua toimintaa. * * * Tämän käyttöoppaan minkään osan toisintaminen tai siirtäminen millään tavalla tai missään muodossa joko elektronisesti tai mekaanisesti mukaan luettuina valokopiointi tai tallennus muihin tarpeisiin kuin ostajan henkilökohtaiseen käyttöön on kielletty ilman Thales Navigationin kirjallista ennakkolupaa Thales. Kaikki oikeudet pidätetään. Magellan-liikemerkki, Magellan ja explorist ovat Thalesin tavaramerkkejä A

3 explorist GPS-paikannin 1 Tässä oppaassa on perustiedot Magellan explorist GPS-paikantimen käytöstä. Tarvitessasi tarkempia tietoja toiminnoista, joita ei selosteta tässä oppaassa, vieraile Magellanin kotisivujen (www.magellangps.com) Magellan explorist:in tukisivuilla). Valo Virta Enter Joystick Suurenna Pienennä Nav Menu Merkki Escape GOTO Pienennä Suurenna Nav Menu GOTO Merkki Enter Escape Virta Valo Joystick Voit suurentaa tai pienentää karttasivun kuvaa. Tällä valitaan haluttu navigointisivu. Tuo esiin valikon, josta pääsee muihin toimintoihin ja näytön mukautukseen. Tällä luodaan reitti, joka valitaan POI-listasta (POI, Points Of Interest = nähtävyydet). Lisää nykyisen sijaintisi POI-listaan. Hyväksyy syötöt ja valinnat. Palauttaa edelliselle näyttösivulle. Tietoja syötettäessä myös peruuttaa muutokset. Kytkee explorist-paikantimen virran päälle ja pois. Tällä säädetään taustavalon kirkkaus. Siirtää kohdistinta karttanäyttösivulla ja käytetään korostamaan valintoja valikoissa.

4 2 Peruskäyttö explorist GPS-paikannin on kämmenkokoinen navigointilaite, joka käyttää nykyisen sijaintisi laskentaan GPS-satelliitteja. Yksinkertaisimmillaan valitset määränpään POI-listasta (POI, Points Of Interest = nähtävyydet), ja explorist-paikannin esittää määränpäähän pääsemiseen tarvittavat tiedot. Varmista, että paristo on asetettu laitteeseen "Lue minut ensin" ohjeiden mukaisesti. 1. Laske sijaintisi... Kytke exploristin virta painamalla virtanäppäintä. Kun taivaalle on esteetön näkymä, explorist-paikannin aloittaa satelliittien etsinnän ja nykyisen sijaintisi laskennan. Paina explorist ryhtyy hakemaan satelliittitietoja ja laskemaan nykyistä sijaintiasi. Voit nähdä satelliittitietojen keräämisen etenemisen katsomalla tässä näkyvää näyttösivua Satelliittien tilanne. Paina Nav, kunnes näyttösivu tulee esiin. Kun vasempaan yläkulmaan tulee viesti "Paikanmääritys", voit ryhtyä valitsemaan määränpäätäsi. Painamalla Navpainiketta voit valita navigointisivun (Kartta, Sijainti tai Kompassi), joka parhaiten sopii tarpeisiisi.

5 Peruskäyttö 3 2. Valitse määränpää... Paina GOTO -näppäintä. Paina Seuraavaksi sinun on valittava, missä pääluokassa sijaitsee POI, jonne haluat mennä. Omat POI:t ovat itse luomiasi POI-kohteita, Geocache-kohteet ovat POI-kohteita, jotka on ladattu laitteeseen Magellan Geocaching ohjelmistolla ja Taustakartta sisältää POI-kohteita, jotka on esiladattu exploristiin taustakartan mukana. Etsi POI, jonne haluat mennä, joko selaamalla exploristin sisäistä muistia tai SD-korttia, jos se on laitteessa. Korosta joystickillä haluamasi määränpää, ja paina Enter. 3. Kulje määränpäähäsi. Kulkiessasi havaitset Exploristin jatkuvasti päivittävän sijaintisia ja myös esittävän sinulle määränpäähän pääsemiseen tarvittavia tietoja.

6 4 Perustoiminnot Virran kytkeminen explorist-paikantimeen Paina virtanäppäintä. (Paina ja pidä 2-3 sekuntia.) Paina ENTER. Kun explorist-paikannin onnistuu laskemaan nykyisen sijaintisi, näyttöön tulee viimeksi esitetty navigointisivu. Virran katkaiseminen explorist-paikantimesta Paina virtanäppäintä. Virrankatkaisutapahtuma alkaa. Virrankatkaisu peruutetaan painamalla Escape. Taustavalon kirkkauden säätö Paina Valo. Joka kerta painaessasi valonäppäintä, näytön taustavalo vaihtuu himmeästä kirkkaaksi ja taas sammuu. Näytön taustavalo kuluttaa paljon paikantimen paristoja.

7 Navigointitoiminnot 5 explorist-paikannin sisältää kolme erilaista navigointisivua avustamaan sinua päämäärään pääsemisessä. Nav-näppäimen painalluksella voit selata navigointisivuja. Karttanäyttösivu esittää nykyisen sijaintisi käyttäen taustana alueen karttaa. Näppäimillä zoom +/- voit suurentaa ja pienentää karttakuvaa esittämään tarvitsemaasi osaa. Karttanäyttösivu on mukautettavissa. Paina Menu, korosta mukauta-sivu ja paina Enter. Karttanäyttösivu esittää myös jälkihistoriasi katkoviivana samoin kuin näkyviä merkkejä reitistä, jota pitkin saatat navigoida. Sijainti-sivu esittää nykyisen sijaintisi käyttäen Määritykset-sivulla valittua koordinaattijärjestelmää. Näytössä ovat myös korkeus, tarkkuus, päivämäärä ja kellonaika, trippimittari ja pariston tila. Voit nollata trippimittarin painamalla Menu, korostamalla Nollaa trip, ja painamalla Enter. Kompassi-näyttö esittää Kompassi-näyttö on graafisen kompassin avulla myös mukautettavissa. Paina Menu, sinulle määränpäähän korosta mukauta-sivu ja navigointiin käytettäviä paina Enter. tietoja. Kuvake kompassirenkaan ulkopuolella kuvaa määränpäätä, ja kompassi osoittaa kulkusuuntaasi.

8 6 Tiedostorakenne explorist säilyttää tietoja (POI:t, reitit, jälkiluettelot jne.) ASCIItekstitiedostoina joko SD-kortilla tai laitteen sisäisessä muistissa. Sisäisesti tai SD-kortille tallennetut tiedostot voi avata ja lukea PC-tietokoneella, mikä lisää järjestelmän monipuolisuutta, koska exploristissa tallennettua ja käytettyä tietoa voi näin muokata. Aina tallentaessasi POI:n, reitin tai jälkilokin tai luodessasi GOTO-kohteen tai monietappisen reitin sinun täytyy kertoa exploristille, mihin haluat tallentaa tai mistä haluat hakea tiedoston. Tämä tapahtuu exploristin sisäisellä selaimella. Tiedostorakenne explorist käyttää (ja luo sellaisen automaattisesti SD-kortille) perustiedostorakennetta, jossa on tietojen tallennukseen oletuskansiot. Sinulla on mahdollisuus luoda omia kansioita ja uusia ASCII-tiedostoja. Näitä seikkoja käsitellään tarkemmin Käyttöohjeen lisäosassa. Sisäisen muistin Background Maps Detail Maps My POIs Routes Track Logs Geocaches SD Card Background Maps Detail Maps My POIs Routes Track Logs Geocaches Tallentaessasi tai hakiessasi tiedoston siirryt joko kyseisen tyypin tiedostoja sisältävään oletuskansioon tai oletuskansioon tiedostoineen, jotka määrität kohdassa Määritykset > Nykyiset asetukset. Muistettavia seikkoja: Kaikki tiedot tallentuvat tiedostoihin POI- ja reittitiedostot voivat sisältää useita nimikkeitä, mutta jälkilokitiedostot sisältävät vain yhden. Järjestääksesi tiedot paremmin voit luoda uusia kansioita ja uusia tiedostoja.

9 Tiedostorakenne 7 Tässä on esimerkki kansiosta Omat POI:t. Ensimmäisellä nimikkeellä, Ylös yksi taso, siirrytään tiedostohierarkiassa. Toinen nimike, Uusi kansio, on työkalu uuden kansion lisäämiseen tälle tasolle. Nimikkeellä Uusi POI-tiedosto luodaan uusi ASCII-tiedosto, johon voit tallentaa POI-kohteita. Tässä esitetyssä esimerkissä Yosemite on uusi POI-tiedosto, joka luotiin tätä esimerkkiä varten, ja siihen tallennettiin POI-kohteita vaelluksella Yosemiten kansallispuistossa USA:ssa. Viimeinen nimike, Oletus-POI-tiedosto, on oletus-ascii-tiedosto, jossa säilytetään sinun tallentamiasi POI-kohteita. Nimikkeellä Uusi POI-tiedosto luodaan uusi ASCII-tiedosto, johon voit tallentaa POI-kohteita. Tämä esimerkki esittää, mitä näet hakiessasi esiin oletus-poi-tiedoston. Siinä on nimike "Ylös yksi taso", jolla siirrytään tiedostohierarkiassa. Sen alla on luettelo kaikista tiedostoista, jotka on tallennettu tähän POI-ASCII-tiedostoon. ASCII-tekstitiedostot Tietojen tallennuksessa ASCII-tiedostoiksi on se lisäominaisuus, että silloin on olemassa toinenkin tapa hyödyntää ja muokata tallennettuja tietoja. Käyttämällä ulkoista kortinlukijaa tai liittämällä exploristin PC-tietokoneeseen saat tallentamasi tiedostot esille. Voit käyttää kaikkia niiden sisältämiä tietoja tai muokata niitä yksinkertaisella tekstinkäsittelyohjelmalla, kuten Notepadilla. Muista kuitenkin, että joidenkin tietojen muokkaus saattaa tehdä POI:sta käyttökelvottoman tai aiheuttaa odottamattomia tuloksia.

10 8 Käyttäjän POI:den luonti explorist-paikannin toimitetaan esiladatuin POI-tiedoin monilta alueilta. Huomaat kuitenkin haluavasi lisätä tietokantaan omia POI-tietoja. Tallentamasi POI:t saat esiin tietokannan valinnasta "Omat POI:t Nykyisen sijaintisi tallennus Missä tahansa näyttösivulla paina Merkki. Voit muuttaa kaikkien kenttien tietoja korostamalla joystickillä kentän ja painamalla Enter. Kun olet valmis, korosta "Tallenna" ja paina Enter. Sitten sinun täytyy vain valita tai luoda tiedosto, johon haluat tallentaa tämän tallennetun sijainnin. Esimerkkejä POI:sta, joita ehkä haluat tallentaa, ovat leiripaikka, maamerkki, jolla haluat käydä myöhemmin, kalapaikka, jopa autosi sen löytämisen helpottamiseksi päivän päättyessä. Aina kun ajattelet saattavasti palata nykyiseen sijaintipaikkaasi, se kannattaa tallentaa POI-tietokantaan, ja siten se on sormenpääsi päässä halutessasi palata sinne. Omat POI:t kohteista voidaan käyttää myös yleisemmin tunnettua navigointitermiä "reittipisteet". Tässä laitteessa reittipisteet ja Omat POI:t ovat sama asia ja termit keskenään vaihdettavia.

11 Mene (GOTO) määränpäähän 9 explorist-paikantimesi avulla voit mennä ("GOTO") mihin tahansa POI-tietokantasi määränpäähän. Se voi olla jokin explorist-paikantimeen esiladatuista POI:sta, jokin geocaching- POI tai jokin itse tallentamistasi POI:sta. Kun GOTO-reitti on määritetty, explorist opastaa sinut suoraa viivaa määränpäähäsi. Jos sinun täytyy siirtyä sivuun ehdotetulta reitiltä, exploristpaikannin päivittää reittiä jatkuvasti pitäen sinut suunnassa kohti määränpäätäsi. GOTO-reitin määritys Missä tahansa näyttösivulla paina GOTO. Valitse aihe tietokannasta, jossa POI sijaitsee. Korosta aihe, joka sisältää etsimäsi POI:n. Käytä joystickin vasen/oikea -nuolinäppäimiä, ja valitse Aakkosellinen tai Lähin. Valitse POI, jonne haluat mennä, ja paina Enter. Näyttösivun alareunassa esitetään suuntima ja etäisyys nykyisestä sijaintipaikastasi korostettuun POI:hin. Näyttöön tulee viimeksi esitetty navigointisivu, ja explorist-paikannin ryhtyy laskemaan määränpäähäsi pääsemiseen tarpeellisia navigointitietoja. Eräiden navigointitietojen laskemiseksi on tarpeen, että sinä olet liikkeellä paikannin mukanasi. Ne navigointikentät, joiden tietoja ei lasketa, täytetään viivoilla. Kulkiessasi explorist-paikantimen virta päällä laite tallentaa jatkuvasti kulkujälkeäsi. Siten jälki on kuin historia kulkemastasi polusta. Aina halutessasi kääntyä vastakkaiseen suuntaan ja palata takaisin lähtöpaikkaasi, voit luoda Paluureitin. Paluureitti lasketaan automaattisesti käyttämällä exploristpaikantimeen tallentunutta jälkihistoriaa.

12 10 Paluureitin käyttö Paluureitin luominen Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Jälkiloki", ja paina Enter. Aktiivinen jälki korostettuna paina Menu. Aktiivinen jälki on edellisen jäljen poistamisen jälkeen tallentunut aktiivisen jäljen historia. Listan muut jälkilokit ovat sinun itsesi myöhempää käyttöä varten tallentamia jälkilokeja. Korosta "Paluureitti", ja paina Enter. Näyttöön palautuu Navsivu, jolla esitetään tietoja opastamaan sinun kulkuasi omia jälkiäsi takaisin lähtöpisteeseen. Jälkihistoriasi saattaa ulottua aikomaasi määränpäätä kauemmaksikin. Ennen kulkemaan lähtöäsi saatat haluta poistaa jälkesi (Jälkiloki-valikossa yllä korosta "Poista jälki", ja paina Enter), jolloin kulkiessasi paluureittiä se rajoittuu ainoastaan haluttuun jälkihistoriaan. Voit myös tallentaa jälkihistoriasi "Jälkiloki"-valinnan Tallennakomennolla, tai muuntaa jäljen tallennetuksi reitiksi valinnalla "Muunna reitiksi". Siten explorist-paikannin pystyy opastamaan sinua pitkin samaa jälkeä ja reittiä tulevaisuudessa.

13 Jälkilokien käyttö 11 Kuten edellä todettiin, explorist-paikannin tallentaa kulkujälkesi, ja voit sen tietoja käyttäen luoda reitin tai paluureitin, tai vain katsella kulkemiasi polkuja graafisina näytöltä. Jälkilokien käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Jälkiloki", ja paina Enter. Jälkiloki jakautuu kahdeksi alueeksi: Aktiivinen jälki ja Jälkilokit. Aktiivinen jälki Aktiivinen jälki on explorist-paikantimen parhaillaan luoma jälki. Korostamalla kohdan "Aktiivinen jälki" ja painamalla Enter saat esiin valikon, jossa on aktiivisen reitin toimintovalintoja. Lopeta loki: Lopettaa jäljen tallennuksen. Jatka lokia: (Näytetään, jos jälki on lopetettu). Jatkaa jäljen tallennusta kohdasta, jossa se pysäytettiin. Uusi jälki: (Näytetään, jos jälki on lopetettu). Poistaa vanhan jälkilokin ja aloittaa uuden jälkilokin tallennuksen. Tallenna: Tällä nykyinen jälki voidaan tallentaa jälkilokiksi. Paluureitti: Luo reitin, joka piirtyy pitkin omia jälkiäsi nykyisestä sijaintipaikastasi takaisin sinne, mistä jälki alkoi. Poista jälki: Poistaa aktiivisen jäljen muistista. Muunna reitiksi: Muuntaa jäljen reitiksi, jonka saa esiin "Reitit"-valikon vaihtoehdoista. Katso kartta: Esittää jäljen graafisesti karttanäytössä.

14 12 Jälkilokien käyttö Jälkilokit Kun aktiivinen jälki tallennetaan, siitä tulee yksi tallennetuista jälkilokeista. Korosta haluttu jälkiloki, ja hae esiin lista jälkiloki-valinnoista painamalla Enter. Seuraa jälkeä: Navigoi jälkilokin alusta sen loppuun. Käänteinen jälki: Sama kuin Seuraa jälkeä, mutta navigoi jälkilokin lopusta lähtöpisteeseen. Poista jälki: Poistaa valitun jälkilokin muistista. Kopioi jälki: Kopioi jälkilokin uudeksi tiedostoksi. Siirrä jälki: Siirtää valitun jälkilokin uuteen paikkaan, joko SD-kortille tai sisäiseen muistiin. Muunna reitiksi: Muuntaa jäljen reitiksi, jonka saa esiin "Reitit"-valikon vaihtoehdoista. Katso kartta: Esittää jäljen graafisesti karttanäytössä.

15 Monietappisten reittien käyttö 13 Jos ymmärrät GOTO-reitin käsitteen olevan suora reitti lähtöpisteen ja päätepisteen välillä, silloin ymmärrät monietappiset reitit. Monietappinen reitti sisältää useita toisiinsa liitettyjä GOTO-reittejä. Siten voit luoda vain pisteestä A pisteeseen B kulkevan reitin sijasta reittejä, jotka kulkevat A:sta B:hen, B:stä C:hen, C:stä D:hen jne. Reittien käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Reitit", ja paina Enter. Kaikki tallennetut reitit esitetään näytössä sekä mahdollisuus uuden reitin luontiin. Uusi reitti Kun <Uusi> on valittu, näytössä on Luo reitti -näyttösivu. Siirry POI-tietokantaan painamalla Enter ja <Lisää POI>, jolloin voit valita reittilistasta seuraavan POI:n. Jos korostat reittilistassa olemassa olevan kohteen ja painat Menu, saat esiin valintoja POI:n lisäämiseksi ennen korostettua POI:ta, korostetun POI:n poistamiseksi reitistä tai vain sen korvaamiseksi uudella POI:lla. Kun olet saanut reitin järjestetyksi haluamallasi tavalla, korosta joystickillä kohta Tallenna reitti, ja painama Enter. Syötä näppäimistöllä reitille nimi, korosta näppäin "OK", ja paina Enter.

16 14 Monietappisten reittien käyttö Tallennetun reitin käyttö Korostamalla tallentamasi reitin ja painamalla Menu saat esiin listan reitin toimintoja koskevista valinnoista. Ota reitti käyttöön/poista reitti käytöstä: Määrää valitun reitin reitiksi, jota haluat seurata, tai poistaa reitityksen käytöstä, jos se oli jo käytössä. Muokk. reitti: Voit lisätä POI:ta olemassa olevaan reittiin tai poistaa niitä siitä. Käänteinen reitti: Tallentaa valitun reitin käänteiseen järjestykseen. Poista reitti: Poistaa valitun reitin Explorerin muistista. Siirrä reitti: Siirtää valitun reitin sen nykyisestä sijainnista riippuen SD-kortilta sisäiseen muistiin tai sisäisestä muistista SD-kortille. Katso kartta: Esittää reitin graafisesti karttanäytössä.

17 POI-tietokanta 15 POI-tietokanta on paikka, jonne tallentuvat sijainnit ("Omat POI:t") tai kaikki esiladatut sijainnit, ja josta ne ovat helposti saatavissa esiin luotaessa GOTO-reittiä tai monietappista reittiä. POI-tietokannan käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "POI:t", ja paina Enter. Jos valitset "Omat POI:t", näyttöön tulevat kaikki tallentamasi POI:t määrittämässäsi järjestyksessä. Jos korostat yhden esitetyistä POI:sta ja painat Menu, saat valinnat POI:n muokkauksesta tai poistamisesta. (Pikanäppäily: POI korostettuna paina Enter, ja siirryt muokkaustilaan.). Geocache-kohteet antavat polut POI-kohteisiin, joita olet lisännyt Magellan geocaching-ohjelmistolla. "Taustakartasta" saat listan aiheista, kuten suurkaupungit, moottoritiet, lentoasemat, vesireitit ja puistot. Jos valittuna on aakkosellinen listaus, näyttöön tulee näppäimistö, kun jokin aihe on valittu. Koska tietokannan POI-lista voi olla valtava, voit syöttää näppäimistöllä etsimäsi POI:n muutaman alkukirjaimen ja suorittaa aakkosellisen haun. Syötettyäsi muutaman alkukirjaimen korosta "OK", ja paina Enter. Tämä nopeuttaa etsimäsi POI:n hakua. Kun POI on korostettuna, paina Enter, ja saat esiin tietoja ko. POI:sta. Voit myös tallentaa sen omana käyttäjän POI:na tai katsella sitä karttanäytössä. explorist-paikantimessa on sisäänrakennettu ohje-toiminto, josta saat laitteen käyttöä helpottavia tietoja. Se sisältää yleisohjeita, joista saatat löytää vastaukset useimpiin kysymyksiisi exploristpaikantimesta ja sen käytöstä.

18 16 Tarvitsetko ohjetta? Näyttösivulle ominaisten ohjeiden käyttö Useimmilla näyttösivuilla paina Menu. Saat esiin ohjesivut korostamalla "Ohje", ja painamalla Enter. Tietoja explorist-paikantimesta Tietoja... -näyttösivu sisältää tietoja ohjelmistoversiosta ja explorist GPSpaikantimen muistin käytöstä. Missä tahansa Navnäyttösivulla paina Menu. Saat esiin Tietoja... -näyttösivun korostamalla "Tietoja", ja painamalla Enter. Tietoja... - näyttösivu esittää ohjelmiston revisioversion ja päivämäärän, kartoitustietoja (jos soveltuvat), reittien ja POI:den määrän, aktiivisen jäljen ja jälkilokien pituudet. Omistaja: -kenttä esittää tiedot, jotka olet syöttänyt Nimi-kenttään mukauttaessasi explorist-paikantimen omille henkilötiedoillesi. (Lisätietoja mukauttamisesta ja henkilötiedoista on luvussa Määritykset.)

19 Käyttäjän määritysten asetukset 17 Määritysten käyttö Missä tahansa Navnäyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Määritykset", ja paina Enter. Korosta joystickillä haluamasi toiminto, ja paina Enter. GPS:n uudelleenkäynnistys (alkualustus) Milloin GPS uudelleenkäynnistetään: explorist ryhtyy aina etsimään satelliitteja olettaen olevansa samassa paikassa, jossa se suljettiin. Jos kuljet yli 930 kilometriä (500 mailia) explorist suljettuna, siitä saattaa aiheutua viiveitä sijaintilaskennassa. GPS:n uudelleenkäynnistys ei ole pakollista, mutta se voi lyhentää tuollaisen siirtymän aiheuttamaa sijaintilaskennan aikaa. Nykyisten asetusten muutos Aina kun tallennat POIn, luot reitin, geocache-kohteita tai karttoja, joita haluat käyttöön (peruskartta tai tarkka kartta), explorist vie sinut automaattisesti esimääritettyyn oletuskansioon. Tämä toimii hyvin tavallisessa käytössä, mutta jos haluat päästä eri kansioon useita kertoja, saatat havaita helpommaksi tehdä henkilökohtaisen oletuskansion. Esimerkiksi olet ehkä luonut tiedoston nimeltä Yosemite leirivaellukselta, jolla olet parhaillaan. Tältä matkalta jokainen tallentamasi tai esiin hakemasi POI tulee Yosemite-tiedostosta, ja nopeampi tapa on asettaa tämä tiedosto omaksi oletustiedostoksesi. Näyttösivulla "Määritykset" korosta Nykyiset asetukset, ja paina Enter. Korosta haluttu tiedostotyyppi ja paina Enter. Etsi kansioita selaamalla tiedosto, jonka haluat asettaa oletukseksi, ja paina Enter.

20 18 Käyttäjän määritysten asetukset Kartta-yksiköiden vaihto Karttayksiköillä on neljä valintavaihtoehtoa: Yksiköt, Pohjoissuunta, Koord järj ja Karttajärj. Korosta haluttu vaihtoehto, ja paina Enter. Yksiköt: Tästä voit valita navigointi- ja sijaintimittauksissa käytettävät mittayksiköt. Pohjoissuunta: Pohjoissuunta-vaihtoehdossa voit valita käyttöön tosipohjoisen tai magneettisen pohjoisen. Koordinaattijärjestelmä (Koord järj): Voit valita koordinaattijärjestelmän, jolla sijainnit esitetään. Karttajärj: Voit valita karttajärjestelmän, jota käytetään karttatiedoissa. Jos käytät explorist-paikantimen kanssa paperikarttaa tai merikorttia, varmista valitun karttajärjestelmän sopivuus käyttämäsi kartan tai merikortin kanssa. Virranhallinnan asetukset Virranhallinnan vaihtoehdoilla autetaan pidentämään exploristvastaanottimen pariston kestoa. Virranhallinta-sivulla on kolme vaihtoehtoa: Aikakatkaisu, Valoajastin ja Merkkiääni. Aikakatkaisu: Aseta tähän aika, jonka jälkeen exploristpaikannin sammuttaa virran automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta tai et liiku. Valoajastin: Aseta tähän aika, jonka jälkeen näytön taustavalo sammuu automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta. Merkkiääni: Aseta, jos haluat kuulla merkkiäänen. Merkkiäänen asetukset ovat Pois, Vain näppäimet, Vain hälytykset tai Näppäimet ja hälytykset.

21 Käyttäjän määritysten asetukset 19 explorist-paikantimen mukauttaminen Voit lisätä nimesi ja osoitetietosi explorist-paikantimeen. Jos satut kadottamaan explorist-vastaanottimesi, näitä tietoja voidaan käyttää avuksi paikantimen palauttamisessa. Syöttämäsi nimi esitetään myös näyttösivulla Tietoja... Kielen muuttaminen Voit asettaa explorist-paikantimen esittämään näyttötekstit jollakin 10 kielestä. Valinnat ovat englanti (English), ranska (Français), saksa (Deutsch), hollanti (Nederlands), suomi, espanja (Español), italia (Italiano), portugali Português), ruotsi (Svenska) ja norja (Norsk). Muistin tyhjennys Muistin tyhjennyksessä on neljä vaihtoehtoa. Ole hyvin huolellinen muistin tyhjentämisessä. Sitä ei voi perua ja kaikki valitut tiedot menetetään. Jälkihistoria: Poistaa kaikki tallennetut jälkilokit. Pal. Olet:set: Palauttaa paikantimen tehdasasetukset. Nollaa kielen, määritykset ja kaikki tehdyt näyttösivujen mukautukset. Kaikki: Tyhjentää explorist-paikantimen koko muistin ja asettaa kaikki asetukset tehtaan oletusasetuksiksi. exploristpaikantimen virta sammuu sen jälkeen, kun koko muisti on tyhjennetty.

22 20 Käyttäjän määritysten asetukset Hälytysten ja merkkiäänten asetukset explorist sisältää viisi hälytystä, jotka antavat merkkiäänen, kun niille esiasetut ehdot täyttyvät. Ankkurihälytys: Aseta etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan, kun explorist on siirtynyt sijaintipaikastaan. (Esimerkki: olet ankkuroinut aluksesi ja haluat kuulla hälytyksen sen ajelehdittua pois ankkurointipaikastaan.) Perillä-hälytys: Aseta määränpäästäsi etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan kuljettaessa reitillä. Suuntapoikkeamahälytys: Aseta etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan, kun olet siirtynyt sivuun lasketusta suunnasta, jolla sinun pitäisi olla navigoitaessa reitillä. GPS-sijainti: Kytke päälle tai pois hälytys, joka annetaan exploristin menettäessä GPS-sijainnin. Lähestymishälytys: Monietappireittiä käytettäessä lähestymishälytys asetetaan antamaan hälytysmerkkiääni lähestyttäessä reitin jokaisen etapin määränpäätä. Kellon asetukset explorist vastaanottaa jatkuvaa aikatietoa GPS-satelliittien atomikelloilta, mutta sinä voit asettaa tavan, jolla aika esitetään samoin kuin sen, miten tieto kesä- ja normaaliajan automaattisista korjauksista annetaan. Muoto: Ajan esitysmuoto voi olla paikallinen 24 tuntia, paikallinen AP/IP tai UTC. Valittaessa paikallinen 24 tuntia tai paikallinen AP/IP, käyttäjällä on mahdollisuus ajan muuttamiseen. Kesäaika: explorist voidaan asettaa muuttamaan kellonajan näyttö automaattisesti kesä- ja normaaliajan mukaan. Valinnat ovat Yhdysvallat, Euroopan Unioni tai Mukautettu, johon voit asettaa omat aloitus- ja päätöspäivämääräsi.

23 MapSend:in käyttö explorist:issa 21 Mikä on MapSend? MapSend on Magellanin tarkkojen digitaalisten karttojen tuotelinja Magellan GPS-kämmenpaikantimia varten. MapSendtuotelinjan ydinosaan kuuluvat katukartat autoiluun, topografiset kartat vaeltajille, leirintään ja metsästykseen sekä sisävesikartat ja merikortit kalastukseen ja veneilyyn. MapSend-kartat muuttavat explorist -paikantimesi hämmästyttävän tehokkaaksi ratkaisuksi ulkoiluun ja matkustamiseen. Saat paljon lisätietoja MapSend-tuotteiden kasvavasta valikoimasta Magellan-jälleenmyyjältä tai internetistä osoitteesta kohdista Products/Maps & Software Useimmat MapSend-tuotteet toimitetaan CD-ROM-levyillä. Yleensä ne kattavat hyvin laajoja alueita, jolloin käyttäjä voi leikata suuresta kartasta pienempiä alueita ladattavaksi GPSpaikantimeen. Ne tarjoavat käteviä toimintoja reitin suunnitteluun ja karttojen analysointiin, kuten kyvyn helposti luoda ja tallentaa paljon reittipisteitä, reittejä, karttavyöhykkeitä jne. Eräitä karttavyöhykkeitä on saatavissa esiladattuina karttavyöhykkeinä SD-korteilla. Kytke ja käytä exploristissa, mutta niiden maantieteelliset alueet ovat rajallisia. MapSend-karttojen käyttö exploristissa Magellan explorist käyttää tiedonsiirtoon USB-porttia, ja tarjoaa Windowsin kansioita paljolti muistuttavan tiedostonhallintajärjestelmän, joten käyttäjät voivat työskennellä useiden karttojen ja omien tietotiedostojen avulla. Kun karttavyöhykkeet valmistellaan exploristia varten, TÄYTYY karttavyöhyke ensin tallentaa kovalevylle MapSend-ohjelmistolla, ja sitten siirtää se SD-kortille (joko SD-kortinlukijaa käyttäen tai

24 22 MapSend:in käyttö explorist:issa siirtämällä exploristiin asennetulle SD-kortille) tai exploristin sisäiseen muistiin. Kartta-vyöhykkeen kokoon liittyviä seikkoja MapSend-tuotteissa on tyypillisesti rajoitettu paikantimeen ladattavien karttatietojen määriä pääasiassa suorituskykyrajoitusten johdosta. explorist kykenee käsittelemään suuria karttoja ja käytetty tiedostojärjestelmä helpottaa useiden karttojen hallintaa. Jos teet MapSend-tuotteista useita pienempiä karttavyöhykkeitä, voit ladata ne kaikki kerralla exploristiin ja vaihtaa tarvittaessa karttoja helposti exploristissa. SD-korteista on monia etuja karttojen kanssa työskenneltäessä. Ennen kuin aloitat, saatat haluta ostaa SD-muistikortin Magellanjälleenmyyjältä tai kulutuselektroniikkaa myyvästä liikkeestä. exploristin sisäiseen muistiin voi tallentaa pieniä karttoja, mutta SD-korteille voit tallentaa suurempia karttoja tai enemmän karttoja rajana on vain valitsemasi SD-kortin koko. Esimerkiksi MapSendin topografinen kartta USA:n Washingtonin osavaltiosta mahtuu 64 Mt SD-kortille ja MapSend DirectRoute reititettävä katukartta Sveitsistä mahtuisi myös 64 Mt SD-kortille. MapSend-karttavyöhykkeiden valmistelu ja tallennus PCtietokoneeseen Kaikki MapSendin CD-ROM -tuotteet sisältävät Pikaoppaan (Quick Start Guide), joka selostaa karttavyöhykkeiden määrittelyn perusteet PC-koneella. Karttojen exploristiin tallennuksen ja siirron lisäksi MapSendin PC-sovellukset toimivat exploristin kanssa samalla tavalla kuin muidenkin Magellanin yhteensopivien GPS-paikantimien kanssa. Tässä osassa käsitellään ainoastaan perusteet karttavyöhykkeen tallennuksesta exploristiin. Kun olet määrittänyt vyöhykkeen MapSendillä ja olet valmis siirtämään sen, napsauta kartan siirtonäppäintä MapSendin työkalupalkissa. Näet tämän valintaikkunan:

25 MapSend:in käyttö explorist:issa 23 Valitse "Store on Hard Drive - Tallenna kovalevylle" ja sitten näppäin "Next - Seuraava". Älä valitse "Upload to GPS Unit - Siirrä GPS-paikantimeen" tai "Upload to SD Card Programmer- Siirrä SD-kortin ohjelmoijaan" exploristia varten. Seuraavaksi näet tämän valintaikkunan: Ohita vaihtoehdot "Settings - Asetukset" ja "Connect- Yhdistä". Käyttäessäsi ensi kertaa jotakin MapSend-tuotetta joudut syöttämään exploristisi ohjelmiston sarjanumeron kenttään "Target GPS Unit serial number - GPS-kohdeyksikön sarjanumero". Näin löydät exploristisi sarjanumeron: Paina exploristissa Menu-valikkonäppäintä ja valitse valikkolistasta "Tietoja". Laitteeseen tulee esiin tulee seuraava näyttösivu:

26 24 MapSend:in käyttö explorist:issa Tämän numeron syötät sarjanumeroksi MapSendin syöttökenttään "Target GPS - GPS-kohdeyksikön..." Napsauta Next-näppäintä MapSendin tiedostonsiirtonäyttösivulla. MapSend valmistelee sitten kartan(-tat) ja tallentaa ne kansioon kovalevylle. Jos luot suuria karttavyöhykkeitä, alustukseen ja tallennukseen voi kulua hieman aikaan. Osaksi se johtuu siitä, että MapSend tiivistää karttaa niin, että se toimii hyvin exploristissa. Kopioi kartat Magellan Conversion Managerilla exploristin tallennusmediaan. Nyt kun karttavyöhykkeet on tallennettu PC:n kovalevylle, joudut siirtämään kartat exploristin tallennusmediaan. Helpoin tapa on käyttää Magellan Conversion Manageria. Ohjelman voi asentaa exploristin aloituslevyltä tai voit ladata sen Magellanin kotisivujen exploristin tukiosiota.

27 MapSend:in käyttö explorist:issa 25 Aloita tallennettujen karttavyöhykkeiden siirto SDkorteille tai exploristin muistin napsauttamalla työpöydän Conversion Manager -kuvaketta. Näet tämän valintaikkunan PC:ssä: Valitse "Siirrä karttavyöhykkeitä" ja napsauta Seuraava. Conversion Managerin seuraavassa ikkunassa pyydetään asettamaan SD-kortti kortinlukijaan tai liittämään explorist PCtietokoneeseen Halutessasi siirtää karttoja exploristiin varmista, että se on liitetty, kytke siihen virta ja aseta se tiedostonsiirtotilaan. Kun olet valmis, napsauta uudestaan Seuraava Conversion Managerissa. PC etsii tallennettuja karttatiedostoja. HUOM: MapSend-ohjelmat säilyttävät tallennettuja karttatiedostoja PC:n kovalevyllä tässä osoitteessa: C:\Programs\Magellan\[Mapsend Product Name]\Export\Images\*.imi exploristin karttatiedostojen tarkennin on aina.imi tai.mgi liitettynä nimeen, jonka valitset vyöhykkeelle määrittäessäsi karttavyöhykettä. Jos esimerkiksi loit vyöhykkeen nimeltä "Rockies", tallennetun karttatiedoston nimi olisi Rockies.imi tai Rockies.mgi riippuen MapSend-tuotteesta, jota käytit. Tärkeä huomautus: MapSend Worldwide Basemap - maailmanlaajuisesta yleiskartasta luotujen tiedostojen tarkentimen täytyy olla.mgi, jotta ne ovat yhteensopivia exploristin kanssa. Jos käytät MapSend Worldwide Basemap -maailmanlaajuisesta yleiskartasta versiota, joka tuottaa.img-tiedostoja, tarkista Magellanin kotisivuilta, löytyykö.mgi-tiedostojen luontiin tarvittavaa ohjelmistopaikkausversiota 1.30 tai uudempaa.

28 26 MapSend:in käyttö explorist:issa Magellan Conversion Manager etsii kovalevyn polusta Ohjelmat\Magellan kaikki tiedostot tarkentimella.imi. Se näyttää löytämänsä kartat ja kaikki PC:hen liitetyt käytettävissä olevat tallennusmediat seuraavassa näyttöikkunassa tähän tapaan: Jos et näe käyttöön haluamaasi karttaa luetteloruudussa tämän näyttösivun vasemmassa reunassa, voit napsauttaa suurennuslasipainiketta ja etsiä karttaa muualta PC-tietokoneeltasi. Kun haluat kopioida jonkin karttakuvista explorisitn tallennusmediaan, napsauta sen viereistä valintaruutua, ja valitse sitten tallennuskohde alasvetolistasta oikealla. Tämän valintaikkunan oikeassa alareunassa esitetään tietomäärä, jonka valitsit siirrettäväksi sekä paljonko tallennustilaa on käytettävissä. Aloita kartan siirto napsauttamalla Seuraava. Anna runsaasti aikaa tiedoston kirjoittamiseen SD-kortille, ennen kuin poistat kortin kortinlukijasta. MapSend-karttojen käyttöönotto ja vaihto karttojen välillä exploristissa Olet nyt valmis käyttämään karttoja exploristissa. Voit tallentaa useita tarkkoja karttavyöhykkeitä, mutta vain yksi tarkka vyöhyke voi olla käytössä kerrallaan. Ota tarkka kartta käyttöön näin: paina exploristin Menuvalikkonäppäintä, valitse sitten päävalikosta

Magellan explorist XL. Viitetiedot

Magellan explorist XL. Viitetiedot Magellan explorist XL Viitetiedot ***VAROITUKSET*** 5TURVALLISUUDEN VUOKSI ÄLÄ KÄYTÄ TÄTÄ NAVIGOINTILAITETTA AJAESSASI AJONEUVOA. Älä yritä muuttaa mitään Magellan Exploristin asetuksia ajaessasi. Pysäytä

Lisätiedot

Käyttöopas. Maestro 3050 Maestro 3100 Maestro 3140

Käyttöopas. Maestro 3050 Maestro 3100 Maestro 3140 Magellan Maestro Käyttöopas Maestro 3050 Maestro 3100 Maestro 3140 Magellan Navigation SAS. - ZAC de la Fleuriaye - BP 60433 44477 Carquefou Cedex - France TÄRKEITÄ KÄYTTÖTURVAVAROITUKSIA Magellan Maestro

Lisätiedot

HP ipaq Trip Guide. For HP ipaq 614 Series Business Navigator ja HP ipaq 914 Series Business Messenger

HP ipaq Trip Guide. For HP ipaq 614 Series Business Navigator ja HP ipaq 914 Series Business Messenger HP ipaq Trip Guide For HP ipaq 614 Series Business Navigator ja HP ipaq 914 Series Business Messenger Huomautus tekijänoikeuksista Tuote ja tämän julkaisun tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta.

Lisätiedot

Nokia 500 -autonavigaattori Käyttöohje

Nokia 500 -autonavigaattori Käyttöohje Nokia 500 -autonavigaattori Käyttöohje 9206144 1. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA vakuuttaa täten, että tämä PD-14-tyyppinen laite on direktiivin 1999/5/EY oleellisten vaatimusten ja sitä koskevien

Lisätiedot

Käyttöohjekirja. MobileNavigator 6 PNA

Käyttöohjekirja. MobileNavigator 6 PNA Käyttöohjekirja MobileNavigator 6 PNA Päivitetty: Joulukuu 2006 Julkaisijan tiedot NAVIGON AG Schottmüllerstraße 20A D-20251 Hamburg Tässä kirjoituksessa sisältyvät tiedot ja ilmoitukset voidaan ilman

Lisätiedot

PMD-B200P versio 2.0 käyttöopas

PMD-B200P versio 2.0 käyttöopas 1 1 Tärkeää tietoa Lue huolellisesti ennen tuotteen käyttöä Tämän tuotteen tarkoitus on ohjata sinut turvallisesti vaihe vaiheelta haluamaasi määränpäähän. Lue seuraavat varotoimet. Näin varmistat, että

Lisätiedot

Käyttöohjekirja. MobileNavigator 6

Käyttöohjekirja. MobileNavigator 6 Käyttöohjekirja MobileNavigator 6 Päivitetty: Kesäkuu 2006 Impressum 8NAVIGON AG Berliner Platz 11 D-97080 Würzburg Tässä kirjoituksessa sisältyvät tiedot ja ilmoitukset voidaan ilman ennakkoilmoitusta

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. PACKARD BELL GPS 256MB BLACK FRANCE http://fi.yourpdfguides.com/dref/598401

Käyttöoppaasi. PACKARD BELL GPS 256MB BLACK FRANCE http://fi.yourpdfguides.com/dref/598401 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle PACKARD BELL GPS 256MB BLACK FRANCE. Löydät kysymyksiisi vastaukset PACKARD BELL GPS 256MB BLACK FRANCE käyttöoppaasta

Lisätiedot

Käyttöopas. 9357225 Issue 3 FI

Käyttöopas. 9357225 Issue 3 FI 9357225 Issue 3 FI Käyttöopas Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998 ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Copyright Nokia Mobile Phones 2000-2001.

Lisätiedot

Versio 1.3. Marraskuu 2006

Versio 1.3. Marraskuu 2006 Versio 1.3 Marraskuu 2006 Copyright 1993-2006 ROUTE 66. Kaikki oikeudet pidätetään. ROUTE 66 ja ROUTE 66-logo ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä. Tietojen tekijänoikeudet NAVTEQ B.V. TÄRKEÄ HUOMAUTUS:

Lisätiedot

Oregon 600 sarja Käyttöopas

Oregon 600 sarja Käyttöopas Oregon 600 sarja Käyttöopas Elokuu 2014 Painettu Taiwanissa 190-01552-37_0D Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijänoikeuslakien mukaisesti tätä opasta ei saa kopioida kokonaan tai osittain ilman Garmin kirjallista

Lisätiedot

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Omistajan käsikirja DoGPS for Android -ohjelmisto on suunniteltu Android-käyttöjärjestelmän puhelimiin. Kaikki muutokset käyttöohjeessa lueteltuihin ominaisuuksiin

Lisätiedot

Tavaramerkit Vastuuvapauslauseke Huomautuksia

Tavaramerkit Vastuuvapauslauseke Huomautuksia Käyttöopas R02 (WEU) Tavaramerkit Kaikki merkit ja tuotteiden nimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Vastuuvapauslauseke Tietoja ja asiakirjoja voidaan muuttaa ilman

Lisätiedot

Käyttöopas nüvi 300/350

Käyttöopas nüvi 300/350 Käyttöopas nüvi 300/350 henkilökohtainen matkaopas 2007 Garmin Ltd. tai sen tytäryhtiöt Garmin International, Inc. 1200 East 151st Street, Olathe, Kansas 66062, USA Puhelin: +1 913 397 8200 tai +1 800

Lisätiedot

Käyttöohjekirja NAVIGON 2100 2110. Suomi

Käyttöohjekirja NAVIGON 2100 2110. Suomi Käyttöohjekirja NAVIGON 2100 2110 Suomi Elokuu 2007 Jäteastia, jonka päälle on merkitty rasti, tarkoittaa, että Euroopan unionin alueella tuote on toimitettava erilliseen keräyspisteeseen, kun tuote on

Lisätiedot

Käsikirja. www.mio-tech.be

Käsikirja. www.mio-tech.be Käsikirja www.mio-tech.be Revisio: R00 Tavaramerkit Microsoft, Windows, Windows-logo, Windows Media, Outlook ja ActiveSync ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Tärkeitä turvallisuustietoja

Tärkeitä turvallisuustietoja Käyttöpas Tärkeitä turvallisuustietoja LUE HUOLELLA ENNEN TUOTTEEN ASENTAMISTA AJONEUVOON Tämä on turvallisuusvaroituksen symboli. Sitä käytetään varoittamaan henkilövahinkojen vaarasta. Noudata kaikkia

Lisätiedot

Versio 2.0. Huhtikuu 2008

Versio 2.0. Huhtikuu 2008 Versio 2.0 Huhtikuu 2008 Copyright 1993-2008 ROUTE 66. Kaikki oikeudet pidätetään. ROUTE 66 ja ROUTE 66-logo ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä. Tietojen tekijänoikeudet NAVTEQ B.V. TÄRKEÄ HUOMAUTUS: Mitään

Lisätiedot

S-sarja. Käyttöopas. Suomi

S-sarja. Käyttöopas. Suomi Käyttöopas fi Suomi Tärkeää tietoa turvallisuudesta LUE HUOLELLA ENNEN TUOTTEEN ASENTAMISTA AJONEUVOON Tämä on turvallisuusvaroituksen symboli. Sitä käytetään varoittamaan henkilövahinkojen vaarasta. Noudata

Lisätiedot

ASIAKASPALVELUN YHTEYSTIEDOT

ASIAKASPALVELUN YHTEYSTIEDOT OHJEKIRJA SHORTCUTS TIME ALARM TIME/DATE UNITS GENERAL ALARM LIST TIME/DATE DUAL TIME SYNC UTC TIME DATE TEMP PRESS ALTITUDE VERT DISTANCE SPEED POSITION DATUM GRID Näppäimet ENTER Lyhyt painallus ENTER

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

CARMINAT TOMTOM KÄYTTÖOPAS

CARMINAT TOMTOM KÄYTTÖOPAS CARMINAT TOMTOM KÄYTTÖOPAS Sisällysluettelo Käyttöön liittyvät varotoimenpiteet........................................................... 2 Yleistiedot.............................................................................

Lisätiedot

Harmony Touch Käyttöohje

Harmony Touch Käyttöohje Harmony Touch Käyttöohje Harmony Touch: Sisällys Harmony Touch yhdellä vilkaisulla 1 Harmony Touch -kaukosäätimen toimintaperiaatteet 1 Laitteet 1 Toiminnot 1 Tulokanavat 1 Suosikit 2 Myharmony.com 2 Harmony

Lisätiedot

Käyttöopas. etrex H. henkilökohtainen navigaattori

Käyttöopas. etrex H. henkilökohtainen navigaattori Käyttöopas etrex H henkilökohtainen navigaattori 2007 Garmin Ltd. tai sen tytäryhtiöt Garmin International, Inc. 1200 East 151 st Street, Olathe, Kansas 66062, USA Puhelin: (913) 397.8200 tai (800) 800.1020

Lisätiedot

Mobile Navigation. TravelPilot Lucca 3.4. Käyttöohjeet (Pitkä versio)

Mobile Navigation. TravelPilot Lucca 3.4. Käyttöohjeet (Pitkä versio) Mobile Navigation TravelPilot Lucca 3.4 Käyttöohjeet (Pitkä versio) Laitteen esittely Laitteen esittely 3 1 2 2 Laitteen esittely Näytön vieressä ovat seuraavat näppäimet: 1 Virtakatkaisin: Pitkä painallus

Lisätiedot

REITTIPISTELUETTELO...49 GEOKÄTKÖLUETTELO...51 JÄLKILUETTELO. MATKA(TRIPPI)MITTARI NÄKYMÄ...59 OruxMaps INTEGRAATIO

REITTIPISTELUETTELO...49 GEOKÄTKÖLUETTELO...51 JÄLKILUETTELO. MATKA(TRIPPI)MITTARI NÄKYMÄ...59 OruxMaps INTEGRAATIO Sisältö PIKAOHJE... 2 KARTAT... 5 JÄLJET/REITIT... 15 REITTIPISTEET... 17 KERROKSET...19 KARTTASELAIN... 20 JÄLJEN NAUHOITUS...25 KARTTOJEN LUONTI... 28 ASETUKSET...29 KARTTASELAIN...45 Näppäimet...45

Lisätiedot

S7000. Pika-aloitusopas 1 FI

S7000. Pika-aloitusopas 1 FI S7000 Pika-aloitusopas 1 FI Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 15 Sivu 18 Sivu 20 Page 21 Page 22 Page 24 PIKA-ALOITUSOPAS FI SISÄLLYS Aloitus SD-Kortin asennus Sisäisen akun

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113

Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113 Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113 1.1. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Katso videoita osoitteessa www.youtube.com/nokiasupportvideos. Lisätietoja Nokian palveluehdoista ja

Lisätiedot

Nokia C2 02 -käyttöohje

Nokia C2 02 -käyttöohje Nokia C2 02 -käyttöohje 1.2. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Käytön aloitus 5 Näppäimet ja osat 5 Aseta SIM-kortti ja akku 5 Aseta muistikortti paikalleen 7 Akun lataaminen 8 Kiinnitä rannehihna

Lisätiedot

SUUNTO AMBIT 2.5 Käyttöopas

SUUNTO AMBIT 2.5 Käyttöopas SUUNTO AMBIT 2.5 Käyttöopas fi 1 VARO-OHJEET................................................................ 7 2 Tervetuloa.................................................................... 9 3 Näytön

Lisätiedot