Magellan explorist GPS-paikannin. Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen. käytöstä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Magellan explorist GPS-paikannin. Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen. käytöstä."

Transkriptio

1 Magellan explorist GPS-paikannin Peruskäyttöopas Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen mallien käytöstä.

2 VAROITUKSET TURVALLISUUDEN VUOKSI ÄLÄ KÄYTÄ TÄTÄ NAVIGOINTILAITETTA AJAESSASI AJONEUVOA. Älä yritä muuttaa mitään Magellan Exploristin asetuksia ajaessasi. Pysäytä ajoneuvo täysin tai anna matkustajan tehdä muutokset. Katseen siirtäminen pois ajoradalta on vaarallista ja saattaa johtaa onnettomuuteen, jossa sinä tai muut voivat loukkaantua. KÄYTÄ HARKINTAA Tämä tuote on erinomainen apu suunnistuksessa, mutta se ei korvaa huolellisen tavallisen suunnistuksen tarvetta ja hyvää harkintaa. Älä koskaan tukeudu yksinomaan yhteen laitteeseen navigoinnissa. OLE HUOLELLINEN Maailmanlaajuista paikannusjärjestelmää Global Positioning System (GPS) pitää yllä Yhdysvaltain hallitus, joka yksin vastaa GPS-verkoston tarkkuudesta ja ylläpidosta. Sijaintitietojen tarkkuuteen saattavat vaikuttaa Yhdysvaltain hallituksen ajoittain tekemät satelliittien säädöt, ja tarkkuuden muutokset perustuvat USA:n puolustusministeriön GPS-siviilikäyttäjien politiikkaan sekä liittovaltion radionavigointisuunnitelmaan. Tarkkuutta saattavat heikentää myös satelliittien huono sijainti ja esteet, kuten rakennukset ja suuret puut. KÄYTÄ OIKEITA VARUSTEITA Käytä ainoastaan Magellanin kaapeleita ja antenneja, sillä muiden kuin Magellanin kaapeleiden ja antennien käyttö voi heikentää vakavasti paikantimen suorituskykyä ja vaurioittaa laitetta sekä myös mitätöidä takuun. KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS Thales Navigation myöntää sinulle ostajana oikeuden käyttää Thales Navigation GPS tuotteessa ja sen mukana toimitettua ohjelmistoa ("OHJELMISTO") laitteen normaalikäytössä. OHJELMISTO on Thales Navigationin ja/tai sen tavarantoimittajien omaisuutta, ja sitä suojaavat USA:n tekijänoikeuslait sekä kansainvälisten sopimusten määräykset. Tästä syystä sinun tulee käsitellä tätä OHJELMISTOA kuten mitä tahansa tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia. Et saa käyttää, kopioida, muuntaa, purkaa tai siirtää tätä OHJELMISTOA muuten kuin mitä tässä käyttöoikeussopimuksessa nimenomaan lausutaan. Kaikki oikeudet, joita ei ole nimenomaisesti erikseen myönnetty, on varattu Thales Navigationille ja/tai sen tavarantoimittajille. * * * Käyttöä koskevat kaksi seuraavaa ehtoa: (1) tämä laite ei saa aiheuttaa häiriöitä, ja (2) tämän laitteen täytyy kestää kaikki häiriöt mukaan luettuina häiriöt, jotka saattavat aiheuttaa tämän laitteen ei-toivottua toimintaa. * * * Tämän käyttöoppaan minkään osan toisintaminen tai siirtäminen millään tavalla tai missään muodossa joko elektronisesti tai mekaanisesti mukaan luettuina valokopiointi tai tallennus muihin tarpeisiin kuin ostajan henkilökohtaiseen käyttöön on kielletty ilman Thales Navigationin kirjallista ennakkolupaa Thales. Kaikki oikeudet pidätetään. Magellan-liikemerkki, Magellan ja explorist ovat Thalesin tavaramerkkejä A

3 explorist GPS-paikannin 1 Tässä oppaassa on perustiedot Magellan explorist GPS-paikantimen käytöstä. Tarvitessasi tarkempia tietoja toiminnoista, joita ei selosteta tässä oppaassa, vieraile Magellanin kotisivujen (www.magellangps.com) Magellan explorist:in tukisivuilla). Valo Virta Enter Joystick Suurenna Pienennä Nav Menu Merkki Escape GOTO Pienennä Suurenna Nav Menu GOTO Merkki Enter Escape Virta Valo Joystick Voit suurentaa tai pienentää karttasivun kuvaa. Tällä valitaan haluttu navigointisivu. Tuo esiin valikon, josta pääsee muihin toimintoihin ja näytön mukautukseen. Tällä luodaan reitti, joka valitaan POI-listasta (POI, Points Of Interest = nähtävyydet). Lisää nykyisen sijaintisi POI-listaan. Hyväksyy syötöt ja valinnat. Palauttaa edelliselle näyttösivulle. Tietoja syötettäessä myös peruuttaa muutokset. Kytkee explorist-paikantimen virran päälle ja pois. Tällä säädetään taustavalon kirkkaus. Siirtää kohdistinta karttanäyttösivulla ja käytetään korostamaan valintoja valikoissa.

4 2 Peruskäyttö explorist GPS-paikannin on kämmenkokoinen navigointilaite, joka käyttää nykyisen sijaintisi laskentaan GPS-satelliitteja. Yksinkertaisimmillaan valitset määränpään POI-listasta (POI, Points Of Interest = nähtävyydet), ja explorist-paikannin esittää määränpäähän pääsemiseen tarvittavat tiedot. Varmista, että paristo on asetettu laitteeseen "Lue minut ensin" ohjeiden mukaisesti. 1. Laske sijaintisi... Kytke exploristin virta painamalla virtanäppäintä. Kun taivaalle on esteetön näkymä, explorist-paikannin aloittaa satelliittien etsinnän ja nykyisen sijaintisi laskennan. Paina explorist ryhtyy hakemaan satelliittitietoja ja laskemaan nykyistä sijaintiasi. Voit nähdä satelliittitietojen keräämisen etenemisen katsomalla tässä näkyvää näyttösivua Satelliittien tilanne. Paina Nav, kunnes näyttösivu tulee esiin. Kun vasempaan yläkulmaan tulee viesti "Paikanmääritys", voit ryhtyä valitsemaan määränpäätäsi. Painamalla Navpainiketta voit valita navigointisivun (Kartta, Sijainti tai Kompassi), joka parhaiten sopii tarpeisiisi.

5 Peruskäyttö 3 2. Valitse määränpää... Paina GOTO -näppäintä. Paina Seuraavaksi sinun on valittava, missä pääluokassa sijaitsee POI, jonne haluat mennä. Omat POI:t ovat itse luomiasi POI-kohteita, Geocache-kohteet ovat POI-kohteita, jotka on ladattu laitteeseen Magellan Geocaching ohjelmistolla ja Taustakartta sisältää POI-kohteita, jotka on esiladattu exploristiin taustakartan mukana. Etsi POI, jonne haluat mennä, joko selaamalla exploristin sisäistä muistia tai SD-korttia, jos se on laitteessa. Korosta joystickillä haluamasi määränpää, ja paina Enter. 3. Kulje määränpäähäsi. Kulkiessasi havaitset Exploristin jatkuvasti päivittävän sijaintisia ja myös esittävän sinulle määränpäähän pääsemiseen tarvittavia tietoja.

6 4 Perustoiminnot Virran kytkeminen explorist-paikantimeen Paina virtanäppäintä. (Paina ja pidä 2-3 sekuntia.) Paina ENTER. Kun explorist-paikannin onnistuu laskemaan nykyisen sijaintisi, näyttöön tulee viimeksi esitetty navigointisivu. Virran katkaiseminen explorist-paikantimesta Paina virtanäppäintä. Virrankatkaisutapahtuma alkaa. Virrankatkaisu peruutetaan painamalla Escape. Taustavalon kirkkauden säätö Paina Valo. Joka kerta painaessasi valonäppäintä, näytön taustavalo vaihtuu himmeästä kirkkaaksi ja taas sammuu. Näytön taustavalo kuluttaa paljon paikantimen paristoja.

7 Navigointitoiminnot 5 explorist-paikannin sisältää kolme erilaista navigointisivua avustamaan sinua päämäärään pääsemisessä. Nav-näppäimen painalluksella voit selata navigointisivuja. Karttanäyttösivu esittää nykyisen sijaintisi käyttäen taustana alueen karttaa. Näppäimillä zoom +/- voit suurentaa ja pienentää karttakuvaa esittämään tarvitsemaasi osaa. Karttanäyttösivu on mukautettavissa. Paina Menu, korosta mukauta-sivu ja paina Enter. Karttanäyttösivu esittää myös jälkihistoriasi katkoviivana samoin kuin näkyviä merkkejä reitistä, jota pitkin saatat navigoida. Sijainti-sivu esittää nykyisen sijaintisi käyttäen Määritykset-sivulla valittua koordinaattijärjestelmää. Näytössä ovat myös korkeus, tarkkuus, päivämäärä ja kellonaika, trippimittari ja pariston tila. Voit nollata trippimittarin painamalla Menu, korostamalla Nollaa trip, ja painamalla Enter. Kompassi-näyttö esittää Kompassi-näyttö on graafisen kompassin avulla myös mukautettavissa. Paina Menu, sinulle määränpäähän korosta mukauta-sivu ja navigointiin käytettäviä paina Enter. tietoja. Kuvake kompassirenkaan ulkopuolella kuvaa määränpäätä, ja kompassi osoittaa kulkusuuntaasi.

8 6 Tiedostorakenne explorist säilyttää tietoja (POI:t, reitit, jälkiluettelot jne.) ASCIItekstitiedostoina joko SD-kortilla tai laitteen sisäisessä muistissa. Sisäisesti tai SD-kortille tallennetut tiedostot voi avata ja lukea PC-tietokoneella, mikä lisää järjestelmän monipuolisuutta, koska exploristissa tallennettua ja käytettyä tietoa voi näin muokata. Aina tallentaessasi POI:n, reitin tai jälkilokin tai luodessasi GOTO-kohteen tai monietappisen reitin sinun täytyy kertoa exploristille, mihin haluat tallentaa tai mistä haluat hakea tiedoston. Tämä tapahtuu exploristin sisäisellä selaimella. Tiedostorakenne explorist käyttää (ja luo sellaisen automaattisesti SD-kortille) perustiedostorakennetta, jossa on tietojen tallennukseen oletuskansiot. Sinulla on mahdollisuus luoda omia kansioita ja uusia ASCII-tiedostoja. Näitä seikkoja käsitellään tarkemmin Käyttöohjeen lisäosassa. Sisäisen muistin Background Maps Detail Maps My POIs Routes Track Logs Geocaches SD Card Background Maps Detail Maps My POIs Routes Track Logs Geocaches Tallentaessasi tai hakiessasi tiedoston siirryt joko kyseisen tyypin tiedostoja sisältävään oletuskansioon tai oletuskansioon tiedostoineen, jotka määrität kohdassa Määritykset > Nykyiset asetukset. Muistettavia seikkoja: Kaikki tiedot tallentuvat tiedostoihin POI- ja reittitiedostot voivat sisältää useita nimikkeitä, mutta jälkilokitiedostot sisältävät vain yhden. Järjestääksesi tiedot paremmin voit luoda uusia kansioita ja uusia tiedostoja.

9 Tiedostorakenne 7 Tässä on esimerkki kansiosta Omat POI:t. Ensimmäisellä nimikkeellä, Ylös yksi taso, siirrytään tiedostohierarkiassa. Toinen nimike, Uusi kansio, on työkalu uuden kansion lisäämiseen tälle tasolle. Nimikkeellä Uusi POI-tiedosto luodaan uusi ASCII-tiedosto, johon voit tallentaa POI-kohteita. Tässä esitetyssä esimerkissä Yosemite on uusi POI-tiedosto, joka luotiin tätä esimerkkiä varten, ja siihen tallennettiin POI-kohteita vaelluksella Yosemiten kansallispuistossa USA:ssa. Viimeinen nimike, Oletus-POI-tiedosto, on oletus-ascii-tiedosto, jossa säilytetään sinun tallentamiasi POI-kohteita. Nimikkeellä Uusi POI-tiedosto luodaan uusi ASCII-tiedosto, johon voit tallentaa POI-kohteita. Tämä esimerkki esittää, mitä näet hakiessasi esiin oletus-poi-tiedoston. Siinä on nimike "Ylös yksi taso", jolla siirrytään tiedostohierarkiassa. Sen alla on luettelo kaikista tiedostoista, jotka on tallennettu tähän POI-ASCII-tiedostoon. ASCII-tekstitiedostot Tietojen tallennuksessa ASCII-tiedostoiksi on se lisäominaisuus, että silloin on olemassa toinenkin tapa hyödyntää ja muokata tallennettuja tietoja. Käyttämällä ulkoista kortinlukijaa tai liittämällä exploristin PC-tietokoneeseen saat tallentamasi tiedostot esille. Voit käyttää kaikkia niiden sisältämiä tietoja tai muokata niitä yksinkertaisella tekstinkäsittelyohjelmalla, kuten Notepadilla. Muista kuitenkin, että joidenkin tietojen muokkaus saattaa tehdä POI:sta käyttökelvottoman tai aiheuttaa odottamattomia tuloksia.

10 8 Käyttäjän POI:den luonti explorist-paikannin toimitetaan esiladatuin POI-tiedoin monilta alueilta. Huomaat kuitenkin haluavasi lisätä tietokantaan omia POI-tietoja. Tallentamasi POI:t saat esiin tietokannan valinnasta "Omat POI:t Nykyisen sijaintisi tallennus Missä tahansa näyttösivulla paina Merkki. Voit muuttaa kaikkien kenttien tietoja korostamalla joystickillä kentän ja painamalla Enter. Kun olet valmis, korosta "Tallenna" ja paina Enter. Sitten sinun täytyy vain valita tai luoda tiedosto, johon haluat tallentaa tämän tallennetun sijainnin. Esimerkkejä POI:sta, joita ehkä haluat tallentaa, ovat leiripaikka, maamerkki, jolla haluat käydä myöhemmin, kalapaikka, jopa autosi sen löytämisen helpottamiseksi päivän päättyessä. Aina kun ajattelet saattavasti palata nykyiseen sijaintipaikkaasi, se kannattaa tallentaa POI-tietokantaan, ja siten se on sormenpääsi päässä halutessasi palata sinne. Omat POI:t kohteista voidaan käyttää myös yleisemmin tunnettua navigointitermiä "reittipisteet". Tässä laitteessa reittipisteet ja Omat POI:t ovat sama asia ja termit keskenään vaihdettavia.

11 Mene (GOTO) määränpäähän 9 explorist-paikantimesi avulla voit mennä ("GOTO") mihin tahansa POI-tietokantasi määränpäähän. Se voi olla jokin explorist-paikantimeen esiladatuista POI:sta, jokin geocaching- POI tai jokin itse tallentamistasi POI:sta. Kun GOTO-reitti on määritetty, explorist opastaa sinut suoraa viivaa määränpäähäsi. Jos sinun täytyy siirtyä sivuun ehdotetulta reitiltä, exploristpaikannin päivittää reittiä jatkuvasti pitäen sinut suunnassa kohti määränpäätäsi. GOTO-reitin määritys Missä tahansa näyttösivulla paina GOTO. Valitse aihe tietokannasta, jossa POI sijaitsee. Korosta aihe, joka sisältää etsimäsi POI:n. Käytä joystickin vasen/oikea -nuolinäppäimiä, ja valitse Aakkosellinen tai Lähin. Valitse POI, jonne haluat mennä, ja paina Enter. Näyttösivun alareunassa esitetään suuntima ja etäisyys nykyisestä sijaintipaikastasi korostettuun POI:hin. Näyttöön tulee viimeksi esitetty navigointisivu, ja explorist-paikannin ryhtyy laskemaan määränpäähäsi pääsemiseen tarpeellisia navigointitietoja. Eräiden navigointitietojen laskemiseksi on tarpeen, että sinä olet liikkeellä paikannin mukanasi. Ne navigointikentät, joiden tietoja ei lasketa, täytetään viivoilla. Kulkiessasi explorist-paikantimen virta päällä laite tallentaa jatkuvasti kulkujälkeäsi. Siten jälki on kuin historia kulkemastasi polusta. Aina halutessasi kääntyä vastakkaiseen suuntaan ja palata takaisin lähtöpaikkaasi, voit luoda Paluureitin. Paluureitti lasketaan automaattisesti käyttämällä exploristpaikantimeen tallentunutta jälkihistoriaa.

12 10 Paluureitin käyttö Paluureitin luominen Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Jälkiloki", ja paina Enter. Aktiivinen jälki korostettuna paina Menu. Aktiivinen jälki on edellisen jäljen poistamisen jälkeen tallentunut aktiivisen jäljen historia. Listan muut jälkilokit ovat sinun itsesi myöhempää käyttöä varten tallentamia jälkilokeja. Korosta "Paluureitti", ja paina Enter. Näyttöön palautuu Navsivu, jolla esitetään tietoja opastamaan sinun kulkuasi omia jälkiäsi takaisin lähtöpisteeseen. Jälkihistoriasi saattaa ulottua aikomaasi määränpäätä kauemmaksikin. Ennen kulkemaan lähtöäsi saatat haluta poistaa jälkesi (Jälkiloki-valikossa yllä korosta "Poista jälki", ja paina Enter), jolloin kulkiessasi paluureittiä se rajoittuu ainoastaan haluttuun jälkihistoriaan. Voit myös tallentaa jälkihistoriasi "Jälkiloki"-valinnan Tallennakomennolla, tai muuntaa jäljen tallennetuksi reitiksi valinnalla "Muunna reitiksi". Siten explorist-paikannin pystyy opastamaan sinua pitkin samaa jälkeä ja reittiä tulevaisuudessa.

13 Jälkilokien käyttö 11 Kuten edellä todettiin, explorist-paikannin tallentaa kulkujälkesi, ja voit sen tietoja käyttäen luoda reitin tai paluureitin, tai vain katsella kulkemiasi polkuja graafisina näytöltä. Jälkilokien käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Jälkiloki", ja paina Enter. Jälkiloki jakautuu kahdeksi alueeksi: Aktiivinen jälki ja Jälkilokit. Aktiivinen jälki Aktiivinen jälki on explorist-paikantimen parhaillaan luoma jälki. Korostamalla kohdan "Aktiivinen jälki" ja painamalla Enter saat esiin valikon, jossa on aktiivisen reitin toimintovalintoja. Lopeta loki: Lopettaa jäljen tallennuksen. Jatka lokia: (Näytetään, jos jälki on lopetettu). Jatkaa jäljen tallennusta kohdasta, jossa se pysäytettiin. Uusi jälki: (Näytetään, jos jälki on lopetettu). Poistaa vanhan jälkilokin ja aloittaa uuden jälkilokin tallennuksen. Tallenna: Tällä nykyinen jälki voidaan tallentaa jälkilokiksi. Paluureitti: Luo reitin, joka piirtyy pitkin omia jälkiäsi nykyisestä sijaintipaikastasi takaisin sinne, mistä jälki alkoi. Poista jälki: Poistaa aktiivisen jäljen muistista. Muunna reitiksi: Muuntaa jäljen reitiksi, jonka saa esiin "Reitit"-valikon vaihtoehdoista. Katso kartta: Esittää jäljen graafisesti karttanäytössä.

14 12 Jälkilokien käyttö Jälkilokit Kun aktiivinen jälki tallennetaan, siitä tulee yksi tallennetuista jälkilokeista. Korosta haluttu jälkiloki, ja hae esiin lista jälkiloki-valinnoista painamalla Enter. Seuraa jälkeä: Navigoi jälkilokin alusta sen loppuun. Käänteinen jälki: Sama kuin Seuraa jälkeä, mutta navigoi jälkilokin lopusta lähtöpisteeseen. Poista jälki: Poistaa valitun jälkilokin muistista. Kopioi jälki: Kopioi jälkilokin uudeksi tiedostoksi. Siirrä jälki: Siirtää valitun jälkilokin uuteen paikkaan, joko SD-kortille tai sisäiseen muistiin. Muunna reitiksi: Muuntaa jäljen reitiksi, jonka saa esiin "Reitit"-valikon vaihtoehdoista. Katso kartta: Esittää jäljen graafisesti karttanäytössä.

15 Monietappisten reittien käyttö 13 Jos ymmärrät GOTO-reitin käsitteen olevan suora reitti lähtöpisteen ja päätepisteen välillä, silloin ymmärrät monietappiset reitit. Monietappinen reitti sisältää useita toisiinsa liitettyjä GOTO-reittejä. Siten voit luoda vain pisteestä A pisteeseen B kulkevan reitin sijasta reittejä, jotka kulkevat A:sta B:hen, B:stä C:hen, C:stä D:hen jne. Reittien käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Reitit", ja paina Enter. Kaikki tallennetut reitit esitetään näytössä sekä mahdollisuus uuden reitin luontiin. Uusi reitti Kun <Uusi> on valittu, näytössä on Luo reitti -näyttösivu. Siirry POI-tietokantaan painamalla Enter ja <Lisää POI>, jolloin voit valita reittilistasta seuraavan POI:n. Jos korostat reittilistassa olemassa olevan kohteen ja painat Menu, saat esiin valintoja POI:n lisäämiseksi ennen korostettua POI:ta, korostetun POI:n poistamiseksi reitistä tai vain sen korvaamiseksi uudella POI:lla. Kun olet saanut reitin järjestetyksi haluamallasi tavalla, korosta joystickillä kohta Tallenna reitti, ja painama Enter. Syötä näppäimistöllä reitille nimi, korosta näppäin "OK", ja paina Enter.

16 14 Monietappisten reittien käyttö Tallennetun reitin käyttö Korostamalla tallentamasi reitin ja painamalla Menu saat esiin listan reitin toimintoja koskevista valinnoista. Ota reitti käyttöön/poista reitti käytöstä: Määrää valitun reitin reitiksi, jota haluat seurata, tai poistaa reitityksen käytöstä, jos se oli jo käytössä. Muokk. reitti: Voit lisätä POI:ta olemassa olevaan reittiin tai poistaa niitä siitä. Käänteinen reitti: Tallentaa valitun reitin käänteiseen järjestykseen. Poista reitti: Poistaa valitun reitin Explorerin muistista. Siirrä reitti: Siirtää valitun reitin sen nykyisestä sijainnista riippuen SD-kortilta sisäiseen muistiin tai sisäisestä muistista SD-kortille. Katso kartta: Esittää reitin graafisesti karttanäytössä.

17 POI-tietokanta 15 POI-tietokanta on paikka, jonne tallentuvat sijainnit ("Omat POI:t") tai kaikki esiladatut sijainnit, ja josta ne ovat helposti saatavissa esiin luotaessa GOTO-reittiä tai monietappista reittiä. POI-tietokannan käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "POI:t", ja paina Enter. Jos valitset "Omat POI:t", näyttöön tulevat kaikki tallentamasi POI:t määrittämässäsi järjestyksessä. Jos korostat yhden esitetyistä POI:sta ja painat Menu, saat valinnat POI:n muokkauksesta tai poistamisesta. (Pikanäppäily: POI korostettuna paina Enter, ja siirryt muokkaustilaan.). Geocache-kohteet antavat polut POI-kohteisiin, joita olet lisännyt Magellan geocaching-ohjelmistolla. "Taustakartasta" saat listan aiheista, kuten suurkaupungit, moottoritiet, lentoasemat, vesireitit ja puistot. Jos valittuna on aakkosellinen listaus, näyttöön tulee näppäimistö, kun jokin aihe on valittu. Koska tietokannan POI-lista voi olla valtava, voit syöttää näppäimistöllä etsimäsi POI:n muutaman alkukirjaimen ja suorittaa aakkosellisen haun. Syötettyäsi muutaman alkukirjaimen korosta "OK", ja paina Enter. Tämä nopeuttaa etsimäsi POI:n hakua. Kun POI on korostettuna, paina Enter, ja saat esiin tietoja ko. POI:sta. Voit myös tallentaa sen omana käyttäjän POI:na tai katsella sitä karttanäytössä. explorist-paikantimessa on sisäänrakennettu ohje-toiminto, josta saat laitteen käyttöä helpottavia tietoja. Se sisältää yleisohjeita, joista saatat löytää vastaukset useimpiin kysymyksiisi exploristpaikantimesta ja sen käytöstä.

18 16 Tarvitsetko ohjetta? Näyttösivulle ominaisten ohjeiden käyttö Useimmilla näyttösivuilla paina Menu. Saat esiin ohjesivut korostamalla "Ohje", ja painamalla Enter. Tietoja explorist-paikantimesta Tietoja... -näyttösivu sisältää tietoja ohjelmistoversiosta ja explorist GPSpaikantimen muistin käytöstä. Missä tahansa Navnäyttösivulla paina Menu. Saat esiin Tietoja... -näyttösivun korostamalla "Tietoja", ja painamalla Enter. Tietoja... - näyttösivu esittää ohjelmiston revisioversion ja päivämäärän, kartoitustietoja (jos soveltuvat), reittien ja POI:den määrän, aktiivisen jäljen ja jälkilokien pituudet. Omistaja: -kenttä esittää tiedot, jotka olet syöttänyt Nimi-kenttään mukauttaessasi explorist-paikantimen omille henkilötiedoillesi. (Lisätietoja mukauttamisesta ja henkilötiedoista on luvussa Määritykset.)

19 Käyttäjän määritysten asetukset 17 Määritysten käyttö Missä tahansa Navnäyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Määritykset", ja paina Enter. Korosta joystickillä haluamasi toiminto, ja paina Enter. GPS:n uudelleenkäynnistys (alkualustus) Milloin GPS uudelleenkäynnistetään: explorist ryhtyy aina etsimään satelliitteja olettaen olevansa samassa paikassa, jossa se suljettiin. Jos kuljet yli 930 kilometriä (500 mailia) explorist suljettuna, siitä saattaa aiheutua viiveitä sijaintilaskennassa. GPS:n uudelleenkäynnistys ei ole pakollista, mutta se voi lyhentää tuollaisen siirtymän aiheuttamaa sijaintilaskennan aikaa. Nykyisten asetusten muutos Aina kun tallennat POIn, luot reitin, geocache-kohteita tai karttoja, joita haluat käyttöön (peruskartta tai tarkka kartta), explorist vie sinut automaattisesti esimääritettyyn oletuskansioon. Tämä toimii hyvin tavallisessa käytössä, mutta jos haluat päästä eri kansioon useita kertoja, saatat havaita helpommaksi tehdä henkilökohtaisen oletuskansion. Esimerkiksi olet ehkä luonut tiedoston nimeltä Yosemite leirivaellukselta, jolla olet parhaillaan. Tältä matkalta jokainen tallentamasi tai esiin hakemasi POI tulee Yosemite-tiedostosta, ja nopeampi tapa on asettaa tämä tiedosto omaksi oletustiedostoksesi. Näyttösivulla "Määritykset" korosta Nykyiset asetukset, ja paina Enter. Korosta haluttu tiedostotyyppi ja paina Enter. Etsi kansioita selaamalla tiedosto, jonka haluat asettaa oletukseksi, ja paina Enter.

20 18 Käyttäjän määritysten asetukset Kartta-yksiköiden vaihto Karttayksiköillä on neljä valintavaihtoehtoa: Yksiköt, Pohjoissuunta, Koord järj ja Karttajärj. Korosta haluttu vaihtoehto, ja paina Enter. Yksiköt: Tästä voit valita navigointi- ja sijaintimittauksissa käytettävät mittayksiköt. Pohjoissuunta: Pohjoissuunta-vaihtoehdossa voit valita käyttöön tosipohjoisen tai magneettisen pohjoisen. Koordinaattijärjestelmä (Koord järj): Voit valita koordinaattijärjestelmän, jolla sijainnit esitetään. Karttajärj: Voit valita karttajärjestelmän, jota käytetään karttatiedoissa. Jos käytät explorist-paikantimen kanssa paperikarttaa tai merikorttia, varmista valitun karttajärjestelmän sopivuus käyttämäsi kartan tai merikortin kanssa. Virranhallinnan asetukset Virranhallinnan vaihtoehdoilla autetaan pidentämään exploristvastaanottimen pariston kestoa. Virranhallinta-sivulla on kolme vaihtoehtoa: Aikakatkaisu, Valoajastin ja Merkkiääni. Aikakatkaisu: Aseta tähän aika, jonka jälkeen exploristpaikannin sammuttaa virran automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta tai et liiku. Valoajastin: Aseta tähän aika, jonka jälkeen näytön taustavalo sammuu automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta. Merkkiääni: Aseta, jos haluat kuulla merkkiäänen. Merkkiäänen asetukset ovat Pois, Vain näppäimet, Vain hälytykset tai Näppäimet ja hälytykset.

21 Käyttäjän määritysten asetukset 19 explorist-paikantimen mukauttaminen Voit lisätä nimesi ja osoitetietosi explorist-paikantimeen. Jos satut kadottamaan explorist-vastaanottimesi, näitä tietoja voidaan käyttää avuksi paikantimen palauttamisessa. Syöttämäsi nimi esitetään myös näyttösivulla Tietoja... Kielen muuttaminen Voit asettaa explorist-paikantimen esittämään näyttötekstit jollakin 10 kielestä. Valinnat ovat englanti (English), ranska (Français), saksa (Deutsch), hollanti (Nederlands), suomi, espanja (Español), italia (Italiano), portugali Português), ruotsi (Svenska) ja norja (Norsk). Muistin tyhjennys Muistin tyhjennyksessä on neljä vaihtoehtoa. Ole hyvin huolellinen muistin tyhjentämisessä. Sitä ei voi perua ja kaikki valitut tiedot menetetään. Jälkihistoria: Poistaa kaikki tallennetut jälkilokit. Pal. Olet:set: Palauttaa paikantimen tehdasasetukset. Nollaa kielen, määritykset ja kaikki tehdyt näyttösivujen mukautukset. Kaikki: Tyhjentää explorist-paikantimen koko muistin ja asettaa kaikki asetukset tehtaan oletusasetuksiksi. exploristpaikantimen virta sammuu sen jälkeen, kun koko muisti on tyhjennetty.

22 20 Käyttäjän määritysten asetukset Hälytysten ja merkkiäänten asetukset explorist sisältää viisi hälytystä, jotka antavat merkkiäänen, kun niille esiasetut ehdot täyttyvät. Ankkurihälytys: Aseta etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan, kun explorist on siirtynyt sijaintipaikastaan. (Esimerkki: olet ankkuroinut aluksesi ja haluat kuulla hälytyksen sen ajelehdittua pois ankkurointipaikastaan.) Perillä-hälytys: Aseta määränpäästäsi etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan kuljettaessa reitillä. Suuntapoikkeamahälytys: Aseta etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan, kun olet siirtynyt sivuun lasketusta suunnasta, jolla sinun pitäisi olla navigoitaessa reitillä. GPS-sijainti: Kytke päälle tai pois hälytys, joka annetaan exploristin menettäessä GPS-sijainnin. Lähestymishälytys: Monietappireittiä käytettäessä lähestymishälytys asetetaan antamaan hälytysmerkkiääni lähestyttäessä reitin jokaisen etapin määränpäätä. Kellon asetukset explorist vastaanottaa jatkuvaa aikatietoa GPS-satelliittien atomikelloilta, mutta sinä voit asettaa tavan, jolla aika esitetään samoin kuin sen, miten tieto kesä- ja normaaliajan automaattisista korjauksista annetaan. Muoto: Ajan esitysmuoto voi olla paikallinen 24 tuntia, paikallinen AP/IP tai UTC. Valittaessa paikallinen 24 tuntia tai paikallinen AP/IP, käyttäjällä on mahdollisuus ajan muuttamiseen. Kesäaika: explorist voidaan asettaa muuttamaan kellonajan näyttö automaattisesti kesä- ja normaaliajan mukaan. Valinnat ovat Yhdysvallat, Euroopan Unioni tai Mukautettu, johon voit asettaa omat aloitus- ja päätöspäivämääräsi.

23 MapSend:in käyttö explorist:issa 21 Mikä on MapSend? MapSend on Magellanin tarkkojen digitaalisten karttojen tuotelinja Magellan GPS-kämmenpaikantimia varten. MapSendtuotelinjan ydinosaan kuuluvat katukartat autoiluun, topografiset kartat vaeltajille, leirintään ja metsästykseen sekä sisävesikartat ja merikortit kalastukseen ja veneilyyn. MapSend-kartat muuttavat explorist -paikantimesi hämmästyttävän tehokkaaksi ratkaisuksi ulkoiluun ja matkustamiseen. Saat paljon lisätietoja MapSend-tuotteiden kasvavasta valikoimasta Magellan-jälleenmyyjältä tai internetistä osoitteesta kohdista Products/Maps & Software Useimmat MapSend-tuotteet toimitetaan CD-ROM-levyillä. Yleensä ne kattavat hyvin laajoja alueita, jolloin käyttäjä voi leikata suuresta kartasta pienempiä alueita ladattavaksi GPSpaikantimeen. Ne tarjoavat käteviä toimintoja reitin suunnitteluun ja karttojen analysointiin, kuten kyvyn helposti luoda ja tallentaa paljon reittipisteitä, reittejä, karttavyöhykkeitä jne. Eräitä karttavyöhykkeitä on saatavissa esiladattuina karttavyöhykkeinä SD-korteilla. Kytke ja käytä exploristissa, mutta niiden maantieteelliset alueet ovat rajallisia. MapSend-karttojen käyttö exploristissa Magellan explorist käyttää tiedonsiirtoon USB-porttia, ja tarjoaa Windowsin kansioita paljolti muistuttavan tiedostonhallintajärjestelmän, joten käyttäjät voivat työskennellä useiden karttojen ja omien tietotiedostojen avulla. Kun karttavyöhykkeet valmistellaan exploristia varten, TÄYTYY karttavyöhyke ensin tallentaa kovalevylle MapSend-ohjelmistolla, ja sitten siirtää se SD-kortille (joko SD-kortinlukijaa käyttäen tai

24 22 MapSend:in käyttö explorist:issa siirtämällä exploristiin asennetulle SD-kortille) tai exploristin sisäiseen muistiin. Kartta-vyöhykkeen kokoon liittyviä seikkoja MapSend-tuotteissa on tyypillisesti rajoitettu paikantimeen ladattavien karttatietojen määriä pääasiassa suorituskykyrajoitusten johdosta. explorist kykenee käsittelemään suuria karttoja ja käytetty tiedostojärjestelmä helpottaa useiden karttojen hallintaa. Jos teet MapSend-tuotteista useita pienempiä karttavyöhykkeitä, voit ladata ne kaikki kerralla exploristiin ja vaihtaa tarvittaessa karttoja helposti exploristissa. SD-korteista on monia etuja karttojen kanssa työskenneltäessä. Ennen kuin aloitat, saatat haluta ostaa SD-muistikortin Magellanjälleenmyyjältä tai kulutuselektroniikkaa myyvästä liikkeestä. exploristin sisäiseen muistiin voi tallentaa pieniä karttoja, mutta SD-korteille voit tallentaa suurempia karttoja tai enemmän karttoja rajana on vain valitsemasi SD-kortin koko. Esimerkiksi MapSendin topografinen kartta USA:n Washingtonin osavaltiosta mahtuu 64 Mt SD-kortille ja MapSend DirectRoute reititettävä katukartta Sveitsistä mahtuisi myös 64 Mt SD-kortille. MapSend-karttavyöhykkeiden valmistelu ja tallennus PCtietokoneeseen Kaikki MapSendin CD-ROM -tuotteet sisältävät Pikaoppaan (Quick Start Guide), joka selostaa karttavyöhykkeiden määrittelyn perusteet PC-koneella. Karttojen exploristiin tallennuksen ja siirron lisäksi MapSendin PC-sovellukset toimivat exploristin kanssa samalla tavalla kuin muidenkin Magellanin yhteensopivien GPS-paikantimien kanssa. Tässä osassa käsitellään ainoastaan perusteet karttavyöhykkeen tallennuksesta exploristiin. Kun olet määrittänyt vyöhykkeen MapSendillä ja olet valmis siirtämään sen, napsauta kartan siirtonäppäintä MapSendin työkalupalkissa. Näet tämän valintaikkunan:

25 MapSend:in käyttö explorist:issa 23 Valitse "Store on Hard Drive - Tallenna kovalevylle" ja sitten näppäin "Next - Seuraava". Älä valitse "Upload to GPS Unit - Siirrä GPS-paikantimeen" tai "Upload to SD Card Programmer- Siirrä SD-kortin ohjelmoijaan" exploristia varten. Seuraavaksi näet tämän valintaikkunan: Ohita vaihtoehdot "Settings - Asetukset" ja "Connect- Yhdistä". Käyttäessäsi ensi kertaa jotakin MapSend-tuotetta joudut syöttämään exploristisi ohjelmiston sarjanumeron kenttään "Target GPS Unit serial number - GPS-kohdeyksikön sarjanumero". Näin löydät exploristisi sarjanumeron: Paina exploristissa Menu-valikkonäppäintä ja valitse valikkolistasta "Tietoja". Laitteeseen tulee esiin tulee seuraava näyttösivu:

26 24 MapSend:in käyttö explorist:issa Tämän numeron syötät sarjanumeroksi MapSendin syöttökenttään "Target GPS - GPS-kohdeyksikön..." Napsauta Next-näppäintä MapSendin tiedostonsiirtonäyttösivulla. MapSend valmistelee sitten kartan(-tat) ja tallentaa ne kansioon kovalevylle. Jos luot suuria karttavyöhykkeitä, alustukseen ja tallennukseen voi kulua hieman aikaan. Osaksi se johtuu siitä, että MapSend tiivistää karttaa niin, että se toimii hyvin exploristissa. Kopioi kartat Magellan Conversion Managerilla exploristin tallennusmediaan. Nyt kun karttavyöhykkeet on tallennettu PC:n kovalevylle, joudut siirtämään kartat exploristin tallennusmediaan. Helpoin tapa on käyttää Magellan Conversion Manageria. Ohjelman voi asentaa exploristin aloituslevyltä tai voit ladata sen Magellanin kotisivujen exploristin tukiosiota.

27 MapSend:in käyttö explorist:issa 25 Aloita tallennettujen karttavyöhykkeiden siirto SDkorteille tai exploristin muistin napsauttamalla työpöydän Conversion Manager -kuvaketta. Näet tämän valintaikkunan PC:ssä: Valitse "Siirrä karttavyöhykkeitä" ja napsauta Seuraava. Conversion Managerin seuraavassa ikkunassa pyydetään asettamaan SD-kortti kortinlukijaan tai liittämään explorist PCtietokoneeseen Halutessasi siirtää karttoja exploristiin varmista, että se on liitetty, kytke siihen virta ja aseta se tiedostonsiirtotilaan. Kun olet valmis, napsauta uudestaan Seuraava Conversion Managerissa. PC etsii tallennettuja karttatiedostoja. HUOM: MapSend-ohjelmat säilyttävät tallennettuja karttatiedostoja PC:n kovalevyllä tässä osoitteessa: C:\Programs\Magellan\[Mapsend Product Name]\Export\Images\*.imi exploristin karttatiedostojen tarkennin on aina.imi tai.mgi liitettynä nimeen, jonka valitset vyöhykkeelle määrittäessäsi karttavyöhykettä. Jos esimerkiksi loit vyöhykkeen nimeltä "Rockies", tallennetun karttatiedoston nimi olisi Rockies.imi tai Rockies.mgi riippuen MapSend-tuotteesta, jota käytit. Tärkeä huomautus: MapSend Worldwide Basemap - maailmanlaajuisesta yleiskartasta luotujen tiedostojen tarkentimen täytyy olla.mgi, jotta ne ovat yhteensopivia exploristin kanssa. Jos käytät MapSend Worldwide Basemap -maailmanlaajuisesta yleiskartasta versiota, joka tuottaa.img-tiedostoja, tarkista Magellanin kotisivuilta, löytyykö.mgi-tiedostojen luontiin tarvittavaa ohjelmistopaikkausversiota 1.30 tai uudempaa.

28 26 MapSend:in käyttö explorist:issa Magellan Conversion Manager etsii kovalevyn polusta Ohjelmat\Magellan kaikki tiedostot tarkentimella.imi. Se näyttää löytämänsä kartat ja kaikki PC:hen liitetyt käytettävissä olevat tallennusmediat seuraavassa näyttöikkunassa tähän tapaan: Jos et näe käyttöön haluamaasi karttaa luetteloruudussa tämän näyttösivun vasemmassa reunassa, voit napsauttaa suurennuslasipainiketta ja etsiä karttaa muualta PC-tietokoneeltasi. Kun haluat kopioida jonkin karttakuvista explorisitn tallennusmediaan, napsauta sen viereistä valintaruutua, ja valitse sitten tallennuskohde alasvetolistasta oikealla. Tämän valintaikkunan oikeassa alareunassa esitetään tietomäärä, jonka valitsit siirrettäväksi sekä paljonko tallennustilaa on käytettävissä. Aloita kartan siirto napsauttamalla Seuraava. Anna runsaasti aikaa tiedoston kirjoittamiseen SD-kortille, ennen kuin poistat kortin kortinlukijasta. MapSend-karttojen käyttöönotto ja vaihto karttojen välillä exploristissa Olet nyt valmis käyttämään karttoja exploristissa. Voit tallentaa useita tarkkoja karttavyöhykkeitä, mutta vain yksi tarkka vyöhyke voi olla käytössä kerrallaan. Ota tarkka kartta käyttöön näin: paina exploristin Menuvalikkonäppäintä, valitse sitten päävalikosta

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus Tuotetiedot Kytkennät Kytkentä VGA-TULO PC-ÄÄNITULO VGA-LÄHTÖ STEREO- LÄHTÖ TV-LÄHTÖ ANTENNI DC-TULO AUDIO-L-TULO AUDIO-R-TULO VIDEO-TULO Ohjauspaneeli S-VIDEO-TULO CH+/YLÖS CH-/ALAS VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

TI TestGuard. Pikaopas

TI TestGuard. Pikaopas TI TestGuard Pikaopas Ennen TI TestGuarden käyttöä TI TestGuard poistaa tiedot oppilaan laskimesta täydellisesti, se ei vain kytke niitä pois käytöstä. Kehota oppilaitasi tekemään sovelluksista ja RAM-muistin

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI Käyttöohje HERE Maps 1.0. painos FI HERE Maps HERE Maps näyttää lähellä olevat kohteet ja opastaa sinut perille. Voit etsiä kaupunkeja, katuja ja palveluja löytää perille tarkkojen reittiohjeiden avulla

Lisätiedot

GPS 72H. aloitusopas

GPS 72H. aloitusopas GPS 72H aloitusopas Lue lisätietoja varoituksista ja muista tärkeistä seikoista laitteen mukana toimitetusta Tärkeitä turvallisuus- ja tuotetietoja -oppaasta. Oppaan merkintätavat Kun oppaassa neuvotaan

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

GroupWise Calendar Publishing Host User

GroupWise Calendar Publishing Host User GroupWise 8 Calendar Publishing Host User 8 17. lokakuu 2008 Novell GroupWise Calendar Publishing Host User PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com YLEISTÄ Novell GroupWise Calendar Publishing Host User on Web-pohjainen

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU013-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU013-korttia

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. PIONEER AVIC-S1 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1236045

Käyttöoppaasi. PIONEER AVIC-S1 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1236045 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle PIONEER AVIC-S1. Löydät kysymyksiisi vastaukset PIONEER AVIC-S1 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen

Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka Nikon-salamalaitteiden laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, pystytkö tekemään päivityksen

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351 Tietokoneen asetukset -ohjelma Oppaan osanumero: 383705-351 Toukokuu 2005 Sisällysluettelo Tietokoneen asetukset -ohjelma Hakemisto Tietokoneen asetukset -ohjelman käynnistäminen.... 2 Tietokoneen asetukset

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Esittelyversion asentaminen: Jos asennus on toimitettu CD:llä, niin aseta levyke CD-asemaan, avaa levy ja valitse käsky "Asenna". Jos lataat ohjelman netistä,

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ PRESARIO F760EM. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ PRESARIO F760EM käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin PU007V2 Sweex 1 portin rinnakkainen & 2 portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU007V2-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä

Lisätiedot

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta:

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta: Novell Filr -työpöytäsovellus lueminut Huhtikuu 2015 1 Tuotteen yleiskatsaus Novell Filr -työpöytäsovelluksella voit synkronoida Novell Filr -tiedostoja tietokoneesi tiedostojärjestelmän kanssa ja muokata

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0 Voodoo Dragon Käyttäjän opas Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Plantronics Blackwire C610 Blackwire C620

Plantronics Blackwire C610 Blackwire C620 Plantronics Blackwire C610 Blackwire C60 KÄYTTÖOPAS TERVETULOA Tervetuloa Plantronicsin kuuloketuoteperheen pariin. Plantronics tarjoaa laajan tuotevalikoiman, joka kattaa tavoitteiden ja liiketoiminnan

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Lähettäjä ja vastaanottaja

Lähettäjä ja vastaanottaja Lähettäjä ja vastaanottaja UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM 6. HEINÄKUUTA 2016 Sisällysluettelo 1 Lähettäjä... 3 1.1 Uusi Lähettäjä (ja vastaanottaja)... 3 1.2 Etsi tallennettuja lähettäjiä... 4 1.3 Näytä ja kopioi

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin PU006V2 Sweex 2-porttinen PCI-sarjakortti Johdanto Älä altista PU006V2-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU006V2-korttia erittäin

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl 1MRS751368-RUM Käyttäjän käsikirja 8.1. Releyksikön valitseminen Releyksiköt esitetään asemakuvassa painikkeina. 8 $VHPDNXYDMRVVDQlN\\UHOH\NVLNN Jos kohteita tarvitsee päivittää, avataan ikkuna (Kuva 8.1.-2)

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

FORMULA 1 RACE MASTER

FORMULA 1 RACE MASTER FORMULA 1 RACE MASTER Käyttöohje Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

1.1. Luentayksikön kytkentä Luentayksikön layout on esitetty kuvassa 1 ja riviliittimet taulukossa 1.

1.1. Luentayksikön kytkentä Luentayksikön layout on esitetty kuvassa 1 ja riviliittimet taulukossa 1. 1 (9) 1. LONIX VEDENMITTAUSRATKAISUN KÄYTTÖOHJE Lonix vedenmittausratkaisu on suunniteltu käyttöveden huoneistokohtaiseen mittaukseen rivi- ja kerrostaloissa. Järjestelmä voidaan helposti toteuttaa yksinkertaisena

Lisätiedot

D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F: USB-liitäntä

D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F: USB-liitäntä DB-80 Kiikarit ja digitaalikamera Tuotetiedot A: Objektiivin rengas B: Kiikariobjektiivi C: Nestekidenäyttö Ohjeet käytettäessä kiikareina D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F:

Lisätiedot

TalentCentralin käyttöasetukset

TalentCentralin käyttöasetukset TalentCentralin käyttöasetukset Sisällys: TalentCentralin käyttöasetukset Käyttäjäroolit Ohjeita TalentCentral-alustan organisointiin Käyttäjän luominen ja hallinta Käyttäjäryhmän luominen Projektin tunnisteiden

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

MultiBoot Käyttöopas

MultiBoot Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Käyttöohje Setera Office+

Käyttöohje Setera Office+ SNOM 370 Käyttöohje Setera Office+ 1. Puhelimen tärkeimmät näppäimet 4 3 5 2 1 1. Pito (Hold) : Laittaa puhelun pitoon, uudelleen painamalla ottaa pois pidosta. 2. Yhdistäminen (Transfer) : Painamalla

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

Lindab eshop käyttöohjeet

Lindab eshop käyttöohjeet Lindab eshop käyttöohjeet A good thinking company Sisältö lindab we simplify construction Sivut 3-10: Kirjautuminen eshoppiin ja tilauksen teko Sivut 11-14: Tilausrivien pikasyöttö Sivut 15-21: Asiakkaan

Lisätiedot

1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni.

1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni. 1 Olethan tutustunut laitteen käyttösääntöihin ennen digitoinnin aloittamaista! Seuraa ohjetta huolellisesti vaihe vaiheelta. 1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni. näyttö DVD/VHS-laitte

Lisätiedot

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS Standard Taloushallinto Käyttöopas page 1/6 Table of Contents PERUSIKKUNA... 3 HENKILÖKOHTAINEN TYÖPÖYTÄ... 4 ASETUKSET PERUSKÄYTTÖÄ VARTEN... 5 Yritystiedot... 5 Henkilöt

Lisätiedot

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0 Voodoo Dragon 2 Käyttöohje Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260 langaton käsimittari Nokeval Yleiskuvaus KMR260 on helppokäyttöinen käsilämpömittari vaativiin olosuhteisiin. Laite on koteloitu kestävään roiskevesisuojattuun

Lisätiedot

eshop lisenssiopas Ohjelmistolisenssiopas 2013

eshop lisenssiopas Ohjelmistolisenssiopas 2013 Atean eshop on markkinoiden edistynein hankintajärjestelmä, joka tukee ja nopeuttaa yritysten it-hankintaprosessia. Lisenssiasiakkaille eshop tarjoaa ohjelmisto-omaisuuden hallintatyökalut. eshop lisenssiopas

Lisätiedot

Midland BTNext -päivityssovellus

Midland BTNext -päivityssovellus Midland BTNext -päivityssovellus Kun olet ladannut BTNext-päivityssovelluksen web-sivultamme, kaksoisnapsauta sitä ja seuraa asennusmenettelyä. BTNext-päivityssovellus asentuu automaattisesti "Program"-valikkoon,

Lisätiedot

Verkko-opas Usein kysytyt kysymykset V1.2

Verkko-opas Usein kysytyt kysymykset V1.2 Verkko-opas Usein kysytyt kysymykset V1.2 K: Kuinka etsin lentoja kartan avulla? Aloita haku napauttamalla jotain kartalla olevaa pistettä. Valitse sen jälkeen haluamasi vaihtoehto ruudulla näkyvästä valikosta

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88 Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2 4. KÄYTÖN ALOITTAMINEN...3

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Internet-ohjeet AutoChart LIVE

Internet-ohjeet AutoChart LIVE Internet-ohjeet AutoChart LIVE AUTOCHART LIVE AutoChart LIVEn avulla voit luoda omia karttojasi mistä tahansa vesistöistä, joista ei välttämättä ole edes olemassa mitään pohjakarttaa! AutoChart LIVE edellyttää

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sovellussivusto

Käyttöohjeet. Sovellussivusto Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3 Mitä sovellussivustolla voi tehdä... 4 Ennen sovellussivuston

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot