Magellan explorist GPS-paikannin. Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen. käytöstä.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Magellan explorist GPS-paikannin. Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen. käytöstä."

Transkriptio

1 Magellan explorist GPS-paikannin Peruskäyttöopas Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen mallien käytöstä.

2 VAROITUKSET TURVALLISUUDEN VUOKSI ÄLÄ KÄYTÄ TÄTÄ NAVIGOINTILAITETTA AJAESSASI AJONEUVOA. Älä yritä muuttaa mitään Magellan Exploristin asetuksia ajaessasi. Pysäytä ajoneuvo täysin tai anna matkustajan tehdä muutokset. Katseen siirtäminen pois ajoradalta on vaarallista ja saattaa johtaa onnettomuuteen, jossa sinä tai muut voivat loukkaantua. KÄYTÄ HARKINTAA Tämä tuote on erinomainen apu suunnistuksessa, mutta se ei korvaa huolellisen tavallisen suunnistuksen tarvetta ja hyvää harkintaa. Älä koskaan tukeudu yksinomaan yhteen laitteeseen navigoinnissa. OLE HUOLELLINEN Maailmanlaajuista paikannusjärjestelmää Global Positioning System (GPS) pitää yllä Yhdysvaltain hallitus, joka yksin vastaa GPS-verkoston tarkkuudesta ja ylläpidosta. Sijaintitietojen tarkkuuteen saattavat vaikuttaa Yhdysvaltain hallituksen ajoittain tekemät satelliittien säädöt, ja tarkkuuden muutokset perustuvat USA:n puolustusministeriön GPS-siviilikäyttäjien politiikkaan sekä liittovaltion radionavigointisuunnitelmaan. Tarkkuutta saattavat heikentää myös satelliittien huono sijainti ja esteet, kuten rakennukset ja suuret puut. KÄYTÄ OIKEITA VARUSTEITA Käytä ainoastaan Magellanin kaapeleita ja antenneja, sillä muiden kuin Magellanin kaapeleiden ja antennien käyttö voi heikentää vakavasti paikantimen suorituskykyä ja vaurioittaa laitetta sekä myös mitätöidä takuun. KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS Thales Navigation myöntää sinulle ostajana oikeuden käyttää Thales Navigation GPS tuotteessa ja sen mukana toimitettua ohjelmistoa ("OHJELMISTO") laitteen normaalikäytössä. OHJELMISTO on Thales Navigationin ja/tai sen tavarantoimittajien omaisuutta, ja sitä suojaavat USA:n tekijänoikeuslait sekä kansainvälisten sopimusten määräykset. Tästä syystä sinun tulee käsitellä tätä OHJELMISTOA kuten mitä tahansa tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia. Et saa käyttää, kopioida, muuntaa, purkaa tai siirtää tätä OHJELMISTOA muuten kuin mitä tässä käyttöoikeussopimuksessa nimenomaan lausutaan. Kaikki oikeudet, joita ei ole nimenomaisesti erikseen myönnetty, on varattu Thales Navigationille ja/tai sen tavarantoimittajille. * * * Käyttöä koskevat kaksi seuraavaa ehtoa: (1) tämä laite ei saa aiheuttaa häiriöitä, ja (2) tämän laitteen täytyy kestää kaikki häiriöt mukaan luettuina häiriöt, jotka saattavat aiheuttaa tämän laitteen ei-toivottua toimintaa. * * * Tämän käyttöoppaan minkään osan toisintaminen tai siirtäminen millään tavalla tai missään muodossa joko elektronisesti tai mekaanisesti mukaan luettuina valokopiointi tai tallennus muihin tarpeisiin kuin ostajan henkilökohtaiseen käyttöön on kielletty ilman Thales Navigationin kirjallista ennakkolupaa Thales. Kaikki oikeudet pidätetään. Magellan-liikemerkki, Magellan ja explorist ovat Thalesin tavaramerkkejä A

3 explorist GPS-paikannin 1 Tässä oppaassa on perustiedot Magellan explorist GPS-paikantimen käytöstä. Tarvitessasi tarkempia tietoja toiminnoista, joita ei selosteta tässä oppaassa, vieraile Magellanin kotisivujen (www.magellangps.com) Magellan explorist:in tukisivuilla). Valo Virta Enter Joystick Suurenna Pienennä Nav Menu Merkki Escape GOTO Pienennä Suurenna Nav Menu GOTO Merkki Enter Escape Virta Valo Joystick Voit suurentaa tai pienentää karttasivun kuvaa. Tällä valitaan haluttu navigointisivu. Tuo esiin valikon, josta pääsee muihin toimintoihin ja näytön mukautukseen. Tällä luodaan reitti, joka valitaan POI-listasta (POI, Points Of Interest = nähtävyydet). Lisää nykyisen sijaintisi POI-listaan. Hyväksyy syötöt ja valinnat. Palauttaa edelliselle näyttösivulle. Tietoja syötettäessä myös peruuttaa muutokset. Kytkee explorist-paikantimen virran päälle ja pois. Tällä säädetään taustavalon kirkkaus. Siirtää kohdistinta karttanäyttösivulla ja käytetään korostamaan valintoja valikoissa.

4 2 Peruskäyttö explorist GPS-paikannin on kämmenkokoinen navigointilaite, joka käyttää nykyisen sijaintisi laskentaan GPS-satelliitteja. Yksinkertaisimmillaan valitset määränpään POI-listasta (POI, Points Of Interest = nähtävyydet), ja explorist-paikannin esittää määränpäähän pääsemiseen tarvittavat tiedot. Varmista, että paristo on asetettu laitteeseen "Lue minut ensin" ohjeiden mukaisesti. 1. Laske sijaintisi... Kytke exploristin virta painamalla virtanäppäintä. Kun taivaalle on esteetön näkymä, explorist-paikannin aloittaa satelliittien etsinnän ja nykyisen sijaintisi laskennan. Paina explorist ryhtyy hakemaan satelliittitietoja ja laskemaan nykyistä sijaintiasi. Voit nähdä satelliittitietojen keräämisen etenemisen katsomalla tässä näkyvää näyttösivua Satelliittien tilanne. Paina Nav, kunnes näyttösivu tulee esiin. Kun vasempaan yläkulmaan tulee viesti "Paikanmääritys", voit ryhtyä valitsemaan määränpäätäsi. Painamalla Navpainiketta voit valita navigointisivun (Kartta, Sijainti tai Kompassi), joka parhaiten sopii tarpeisiisi.

5 Peruskäyttö 3 2. Valitse määränpää... Paina GOTO -näppäintä. Paina Seuraavaksi sinun on valittava, missä pääluokassa sijaitsee POI, jonne haluat mennä. Omat POI:t ovat itse luomiasi POI-kohteita, Geocache-kohteet ovat POI-kohteita, jotka on ladattu laitteeseen Magellan Geocaching ohjelmistolla ja Taustakartta sisältää POI-kohteita, jotka on esiladattu exploristiin taustakartan mukana. Etsi POI, jonne haluat mennä, joko selaamalla exploristin sisäistä muistia tai SD-korttia, jos se on laitteessa. Korosta joystickillä haluamasi määränpää, ja paina Enter. 3. Kulje määränpäähäsi. Kulkiessasi havaitset Exploristin jatkuvasti päivittävän sijaintisia ja myös esittävän sinulle määränpäähän pääsemiseen tarvittavia tietoja.

6 4 Perustoiminnot Virran kytkeminen explorist-paikantimeen Paina virtanäppäintä. (Paina ja pidä 2-3 sekuntia.) Paina ENTER. Kun explorist-paikannin onnistuu laskemaan nykyisen sijaintisi, näyttöön tulee viimeksi esitetty navigointisivu. Virran katkaiseminen explorist-paikantimesta Paina virtanäppäintä. Virrankatkaisutapahtuma alkaa. Virrankatkaisu peruutetaan painamalla Escape. Taustavalon kirkkauden säätö Paina Valo. Joka kerta painaessasi valonäppäintä, näytön taustavalo vaihtuu himmeästä kirkkaaksi ja taas sammuu. Näytön taustavalo kuluttaa paljon paikantimen paristoja.

7 Navigointitoiminnot 5 explorist-paikannin sisältää kolme erilaista navigointisivua avustamaan sinua päämäärään pääsemisessä. Nav-näppäimen painalluksella voit selata navigointisivuja. Karttanäyttösivu esittää nykyisen sijaintisi käyttäen taustana alueen karttaa. Näppäimillä zoom +/- voit suurentaa ja pienentää karttakuvaa esittämään tarvitsemaasi osaa. Karttanäyttösivu on mukautettavissa. Paina Menu, korosta mukauta-sivu ja paina Enter. Karttanäyttösivu esittää myös jälkihistoriasi katkoviivana samoin kuin näkyviä merkkejä reitistä, jota pitkin saatat navigoida. Sijainti-sivu esittää nykyisen sijaintisi käyttäen Määritykset-sivulla valittua koordinaattijärjestelmää. Näytössä ovat myös korkeus, tarkkuus, päivämäärä ja kellonaika, trippimittari ja pariston tila. Voit nollata trippimittarin painamalla Menu, korostamalla Nollaa trip, ja painamalla Enter. Kompassi-näyttö esittää Kompassi-näyttö on graafisen kompassin avulla myös mukautettavissa. Paina Menu, sinulle määränpäähän korosta mukauta-sivu ja navigointiin käytettäviä paina Enter. tietoja. Kuvake kompassirenkaan ulkopuolella kuvaa määränpäätä, ja kompassi osoittaa kulkusuuntaasi.

8 6 Tiedostorakenne explorist säilyttää tietoja (POI:t, reitit, jälkiluettelot jne.) ASCIItekstitiedostoina joko SD-kortilla tai laitteen sisäisessä muistissa. Sisäisesti tai SD-kortille tallennetut tiedostot voi avata ja lukea PC-tietokoneella, mikä lisää järjestelmän monipuolisuutta, koska exploristissa tallennettua ja käytettyä tietoa voi näin muokata. Aina tallentaessasi POI:n, reitin tai jälkilokin tai luodessasi GOTO-kohteen tai monietappisen reitin sinun täytyy kertoa exploristille, mihin haluat tallentaa tai mistä haluat hakea tiedoston. Tämä tapahtuu exploristin sisäisellä selaimella. Tiedostorakenne explorist käyttää (ja luo sellaisen automaattisesti SD-kortille) perustiedostorakennetta, jossa on tietojen tallennukseen oletuskansiot. Sinulla on mahdollisuus luoda omia kansioita ja uusia ASCII-tiedostoja. Näitä seikkoja käsitellään tarkemmin Käyttöohjeen lisäosassa. Sisäisen muistin Background Maps Detail Maps My POIs Routes Track Logs Geocaches SD Card Background Maps Detail Maps My POIs Routes Track Logs Geocaches Tallentaessasi tai hakiessasi tiedoston siirryt joko kyseisen tyypin tiedostoja sisältävään oletuskansioon tai oletuskansioon tiedostoineen, jotka määrität kohdassa Määritykset > Nykyiset asetukset. Muistettavia seikkoja: Kaikki tiedot tallentuvat tiedostoihin POI- ja reittitiedostot voivat sisältää useita nimikkeitä, mutta jälkilokitiedostot sisältävät vain yhden. Järjestääksesi tiedot paremmin voit luoda uusia kansioita ja uusia tiedostoja.

9 Tiedostorakenne 7 Tässä on esimerkki kansiosta Omat POI:t. Ensimmäisellä nimikkeellä, Ylös yksi taso, siirrytään tiedostohierarkiassa. Toinen nimike, Uusi kansio, on työkalu uuden kansion lisäämiseen tälle tasolle. Nimikkeellä Uusi POI-tiedosto luodaan uusi ASCII-tiedosto, johon voit tallentaa POI-kohteita. Tässä esitetyssä esimerkissä Yosemite on uusi POI-tiedosto, joka luotiin tätä esimerkkiä varten, ja siihen tallennettiin POI-kohteita vaelluksella Yosemiten kansallispuistossa USA:ssa. Viimeinen nimike, Oletus-POI-tiedosto, on oletus-ascii-tiedosto, jossa säilytetään sinun tallentamiasi POI-kohteita. Nimikkeellä Uusi POI-tiedosto luodaan uusi ASCII-tiedosto, johon voit tallentaa POI-kohteita. Tämä esimerkki esittää, mitä näet hakiessasi esiin oletus-poi-tiedoston. Siinä on nimike "Ylös yksi taso", jolla siirrytään tiedostohierarkiassa. Sen alla on luettelo kaikista tiedostoista, jotka on tallennettu tähän POI-ASCII-tiedostoon. ASCII-tekstitiedostot Tietojen tallennuksessa ASCII-tiedostoiksi on se lisäominaisuus, että silloin on olemassa toinenkin tapa hyödyntää ja muokata tallennettuja tietoja. Käyttämällä ulkoista kortinlukijaa tai liittämällä exploristin PC-tietokoneeseen saat tallentamasi tiedostot esille. Voit käyttää kaikkia niiden sisältämiä tietoja tai muokata niitä yksinkertaisella tekstinkäsittelyohjelmalla, kuten Notepadilla. Muista kuitenkin, että joidenkin tietojen muokkaus saattaa tehdä POI:sta käyttökelvottoman tai aiheuttaa odottamattomia tuloksia.

10 8 Käyttäjän POI:den luonti explorist-paikannin toimitetaan esiladatuin POI-tiedoin monilta alueilta. Huomaat kuitenkin haluavasi lisätä tietokantaan omia POI-tietoja. Tallentamasi POI:t saat esiin tietokannan valinnasta "Omat POI:t Nykyisen sijaintisi tallennus Missä tahansa näyttösivulla paina Merkki. Voit muuttaa kaikkien kenttien tietoja korostamalla joystickillä kentän ja painamalla Enter. Kun olet valmis, korosta "Tallenna" ja paina Enter. Sitten sinun täytyy vain valita tai luoda tiedosto, johon haluat tallentaa tämän tallennetun sijainnin. Esimerkkejä POI:sta, joita ehkä haluat tallentaa, ovat leiripaikka, maamerkki, jolla haluat käydä myöhemmin, kalapaikka, jopa autosi sen löytämisen helpottamiseksi päivän päättyessä. Aina kun ajattelet saattavasti palata nykyiseen sijaintipaikkaasi, se kannattaa tallentaa POI-tietokantaan, ja siten se on sormenpääsi päässä halutessasi palata sinne. Omat POI:t kohteista voidaan käyttää myös yleisemmin tunnettua navigointitermiä "reittipisteet". Tässä laitteessa reittipisteet ja Omat POI:t ovat sama asia ja termit keskenään vaihdettavia.

11 Mene (GOTO) määränpäähän 9 explorist-paikantimesi avulla voit mennä ("GOTO") mihin tahansa POI-tietokantasi määränpäähän. Se voi olla jokin explorist-paikantimeen esiladatuista POI:sta, jokin geocaching- POI tai jokin itse tallentamistasi POI:sta. Kun GOTO-reitti on määritetty, explorist opastaa sinut suoraa viivaa määränpäähäsi. Jos sinun täytyy siirtyä sivuun ehdotetulta reitiltä, exploristpaikannin päivittää reittiä jatkuvasti pitäen sinut suunnassa kohti määränpäätäsi. GOTO-reitin määritys Missä tahansa näyttösivulla paina GOTO. Valitse aihe tietokannasta, jossa POI sijaitsee. Korosta aihe, joka sisältää etsimäsi POI:n. Käytä joystickin vasen/oikea -nuolinäppäimiä, ja valitse Aakkosellinen tai Lähin. Valitse POI, jonne haluat mennä, ja paina Enter. Näyttösivun alareunassa esitetään suuntima ja etäisyys nykyisestä sijaintipaikastasi korostettuun POI:hin. Näyttöön tulee viimeksi esitetty navigointisivu, ja explorist-paikannin ryhtyy laskemaan määränpäähäsi pääsemiseen tarpeellisia navigointitietoja. Eräiden navigointitietojen laskemiseksi on tarpeen, että sinä olet liikkeellä paikannin mukanasi. Ne navigointikentät, joiden tietoja ei lasketa, täytetään viivoilla. Kulkiessasi explorist-paikantimen virta päällä laite tallentaa jatkuvasti kulkujälkeäsi. Siten jälki on kuin historia kulkemastasi polusta. Aina halutessasi kääntyä vastakkaiseen suuntaan ja palata takaisin lähtöpaikkaasi, voit luoda Paluureitin. Paluureitti lasketaan automaattisesti käyttämällä exploristpaikantimeen tallentunutta jälkihistoriaa.

12 10 Paluureitin käyttö Paluureitin luominen Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Jälkiloki", ja paina Enter. Aktiivinen jälki korostettuna paina Menu. Aktiivinen jälki on edellisen jäljen poistamisen jälkeen tallentunut aktiivisen jäljen historia. Listan muut jälkilokit ovat sinun itsesi myöhempää käyttöä varten tallentamia jälkilokeja. Korosta "Paluureitti", ja paina Enter. Näyttöön palautuu Navsivu, jolla esitetään tietoja opastamaan sinun kulkuasi omia jälkiäsi takaisin lähtöpisteeseen. Jälkihistoriasi saattaa ulottua aikomaasi määränpäätä kauemmaksikin. Ennen kulkemaan lähtöäsi saatat haluta poistaa jälkesi (Jälkiloki-valikossa yllä korosta "Poista jälki", ja paina Enter), jolloin kulkiessasi paluureittiä se rajoittuu ainoastaan haluttuun jälkihistoriaan. Voit myös tallentaa jälkihistoriasi "Jälkiloki"-valinnan Tallennakomennolla, tai muuntaa jäljen tallennetuksi reitiksi valinnalla "Muunna reitiksi". Siten explorist-paikannin pystyy opastamaan sinua pitkin samaa jälkeä ja reittiä tulevaisuudessa.

13 Jälkilokien käyttö 11 Kuten edellä todettiin, explorist-paikannin tallentaa kulkujälkesi, ja voit sen tietoja käyttäen luoda reitin tai paluureitin, tai vain katsella kulkemiasi polkuja graafisina näytöltä. Jälkilokien käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Jälkiloki", ja paina Enter. Jälkiloki jakautuu kahdeksi alueeksi: Aktiivinen jälki ja Jälkilokit. Aktiivinen jälki Aktiivinen jälki on explorist-paikantimen parhaillaan luoma jälki. Korostamalla kohdan "Aktiivinen jälki" ja painamalla Enter saat esiin valikon, jossa on aktiivisen reitin toimintovalintoja. Lopeta loki: Lopettaa jäljen tallennuksen. Jatka lokia: (Näytetään, jos jälki on lopetettu). Jatkaa jäljen tallennusta kohdasta, jossa se pysäytettiin. Uusi jälki: (Näytetään, jos jälki on lopetettu). Poistaa vanhan jälkilokin ja aloittaa uuden jälkilokin tallennuksen. Tallenna: Tällä nykyinen jälki voidaan tallentaa jälkilokiksi. Paluureitti: Luo reitin, joka piirtyy pitkin omia jälkiäsi nykyisestä sijaintipaikastasi takaisin sinne, mistä jälki alkoi. Poista jälki: Poistaa aktiivisen jäljen muistista. Muunna reitiksi: Muuntaa jäljen reitiksi, jonka saa esiin "Reitit"-valikon vaihtoehdoista. Katso kartta: Esittää jäljen graafisesti karttanäytössä.

14 12 Jälkilokien käyttö Jälkilokit Kun aktiivinen jälki tallennetaan, siitä tulee yksi tallennetuista jälkilokeista. Korosta haluttu jälkiloki, ja hae esiin lista jälkiloki-valinnoista painamalla Enter. Seuraa jälkeä: Navigoi jälkilokin alusta sen loppuun. Käänteinen jälki: Sama kuin Seuraa jälkeä, mutta navigoi jälkilokin lopusta lähtöpisteeseen. Poista jälki: Poistaa valitun jälkilokin muistista. Kopioi jälki: Kopioi jälkilokin uudeksi tiedostoksi. Siirrä jälki: Siirtää valitun jälkilokin uuteen paikkaan, joko SD-kortille tai sisäiseen muistiin. Muunna reitiksi: Muuntaa jäljen reitiksi, jonka saa esiin "Reitit"-valikon vaihtoehdoista. Katso kartta: Esittää jäljen graafisesti karttanäytössä.

15 Monietappisten reittien käyttö 13 Jos ymmärrät GOTO-reitin käsitteen olevan suora reitti lähtöpisteen ja päätepisteen välillä, silloin ymmärrät monietappiset reitit. Monietappinen reitti sisältää useita toisiinsa liitettyjä GOTO-reittejä. Siten voit luoda vain pisteestä A pisteeseen B kulkevan reitin sijasta reittejä, jotka kulkevat A:sta B:hen, B:stä C:hen, C:stä D:hen jne. Reittien käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Reitit", ja paina Enter. Kaikki tallennetut reitit esitetään näytössä sekä mahdollisuus uuden reitin luontiin. Uusi reitti Kun <Uusi> on valittu, näytössä on Luo reitti -näyttösivu. Siirry POI-tietokantaan painamalla Enter ja <Lisää POI>, jolloin voit valita reittilistasta seuraavan POI:n. Jos korostat reittilistassa olemassa olevan kohteen ja painat Menu, saat esiin valintoja POI:n lisäämiseksi ennen korostettua POI:ta, korostetun POI:n poistamiseksi reitistä tai vain sen korvaamiseksi uudella POI:lla. Kun olet saanut reitin järjestetyksi haluamallasi tavalla, korosta joystickillä kohta Tallenna reitti, ja painama Enter. Syötä näppäimistöllä reitille nimi, korosta näppäin "OK", ja paina Enter.

16 14 Monietappisten reittien käyttö Tallennetun reitin käyttö Korostamalla tallentamasi reitin ja painamalla Menu saat esiin listan reitin toimintoja koskevista valinnoista. Ota reitti käyttöön/poista reitti käytöstä: Määrää valitun reitin reitiksi, jota haluat seurata, tai poistaa reitityksen käytöstä, jos se oli jo käytössä. Muokk. reitti: Voit lisätä POI:ta olemassa olevaan reittiin tai poistaa niitä siitä. Käänteinen reitti: Tallentaa valitun reitin käänteiseen järjestykseen. Poista reitti: Poistaa valitun reitin Explorerin muistista. Siirrä reitti: Siirtää valitun reitin sen nykyisestä sijainnista riippuen SD-kortilta sisäiseen muistiin tai sisäisestä muistista SD-kortille. Katso kartta: Esittää reitin graafisesti karttanäytössä.

17 POI-tietokanta 15 POI-tietokanta on paikka, jonne tallentuvat sijainnit ("Omat POI:t") tai kaikki esiladatut sijainnit, ja josta ne ovat helposti saatavissa esiin luotaessa GOTO-reittiä tai monietappista reittiä. POI-tietokannan käyttö Missä tahansa näyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "POI:t", ja paina Enter. Jos valitset "Omat POI:t", näyttöön tulevat kaikki tallentamasi POI:t määrittämässäsi järjestyksessä. Jos korostat yhden esitetyistä POI:sta ja painat Menu, saat valinnat POI:n muokkauksesta tai poistamisesta. (Pikanäppäily: POI korostettuna paina Enter, ja siirryt muokkaustilaan.). Geocache-kohteet antavat polut POI-kohteisiin, joita olet lisännyt Magellan geocaching-ohjelmistolla. "Taustakartasta" saat listan aiheista, kuten suurkaupungit, moottoritiet, lentoasemat, vesireitit ja puistot. Jos valittuna on aakkosellinen listaus, näyttöön tulee näppäimistö, kun jokin aihe on valittu. Koska tietokannan POI-lista voi olla valtava, voit syöttää näppäimistöllä etsimäsi POI:n muutaman alkukirjaimen ja suorittaa aakkosellisen haun. Syötettyäsi muutaman alkukirjaimen korosta "OK", ja paina Enter. Tämä nopeuttaa etsimäsi POI:n hakua. Kun POI on korostettuna, paina Enter, ja saat esiin tietoja ko. POI:sta. Voit myös tallentaa sen omana käyttäjän POI:na tai katsella sitä karttanäytössä. explorist-paikantimessa on sisäänrakennettu ohje-toiminto, josta saat laitteen käyttöä helpottavia tietoja. Se sisältää yleisohjeita, joista saatat löytää vastaukset useimpiin kysymyksiisi exploristpaikantimesta ja sen käytöstä.

18 16 Tarvitsetko ohjetta? Näyttösivulle ominaisten ohjeiden käyttö Useimmilla näyttösivuilla paina Menu. Saat esiin ohjesivut korostamalla "Ohje", ja painamalla Enter. Tietoja explorist-paikantimesta Tietoja... -näyttösivu sisältää tietoja ohjelmistoversiosta ja explorist GPSpaikantimen muistin käytöstä. Missä tahansa Navnäyttösivulla paina Menu. Saat esiin Tietoja... -näyttösivun korostamalla "Tietoja", ja painamalla Enter. Tietoja... - näyttösivu esittää ohjelmiston revisioversion ja päivämäärän, kartoitustietoja (jos soveltuvat), reittien ja POI:den määrän, aktiivisen jäljen ja jälkilokien pituudet. Omistaja: -kenttä esittää tiedot, jotka olet syöttänyt Nimi-kenttään mukauttaessasi explorist-paikantimen omille henkilötiedoillesi. (Lisätietoja mukauttamisesta ja henkilötiedoista on luvussa Määritykset.)

19 Käyttäjän määritysten asetukset 17 Määritysten käyttö Missä tahansa Navnäyttösivulla paina Menu. Korosta joystickillä "Määritykset", ja paina Enter. Korosta joystickillä haluamasi toiminto, ja paina Enter. GPS:n uudelleenkäynnistys (alkualustus) Milloin GPS uudelleenkäynnistetään: explorist ryhtyy aina etsimään satelliitteja olettaen olevansa samassa paikassa, jossa se suljettiin. Jos kuljet yli 930 kilometriä (500 mailia) explorist suljettuna, siitä saattaa aiheutua viiveitä sijaintilaskennassa. GPS:n uudelleenkäynnistys ei ole pakollista, mutta se voi lyhentää tuollaisen siirtymän aiheuttamaa sijaintilaskennan aikaa. Nykyisten asetusten muutos Aina kun tallennat POIn, luot reitin, geocache-kohteita tai karttoja, joita haluat käyttöön (peruskartta tai tarkka kartta), explorist vie sinut automaattisesti esimääritettyyn oletuskansioon. Tämä toimii hyvin tavallisessa käytössä, mutta jos haluat päästä eri kansioon useita kertoja, saatat havaita helpommaksi tehdä henkilökohtaisen oletuskansion. Esimerkiksi olet ehkä luonut tiedoston nimeltä Yosemite leirivaellukselta, jolla olet parhaillaan. Tältä matkalta jokainen tallentamasi tai esiin hakemasi POI tulee Yosemite-tiedostosta, ja nopeampi tapa on asettaa tämä tiedosto omaksi oletustiedostoksesi. Näyttösivulla "Määritykset" korosta Nykyiset asetukset, ja paina Enter. Korosta haluttu tiedostotyyppi ja paina Enter. Etsi kansioita selaamalla tiedosto, jonka haluat asettaa oletukseksi, ja paina Enter.

20 18 Käyttäjän määritysten asetukset Kartta-yksiköiden vaihto Karttayksiköillä on neljä valintavaihtoehtoa: Yksiköt, Pohjoissuunta, Koord järj ja Karttajärj. Korosta haluttu vaihtoehto, ja paina Enter. Yksiköt: Tästä voit valita navigointi- ja sijaintimittauksissa käytettävät mittayksiköt. Pohjoissuunta: Pohjoissuunta-vaihtoehdossa voit valita käyttöön tosipohjoisen tai magneettisen pohjoisen. Koordinaattijärjestelmä (Koord järj): Voit valita koordinaattijärjestelmän, jolla sijainnit esitetään. Karttajärj: Voit valita karttajärjestelmän, jota käytetään karttatiedoissa. Jos käytät explorist-paikantimen kanssa paperikarttaa tai merikorttia, varmista valitun karttajärjestelmän sopivuus käyttämäsi kartan tai merikortin kanssa. Virranhallinnan asetukset Virranhallinnan vaihtoehdoilla autetaan pidentämään exploristvastaanottimen pariston kestoa. Virranhallinta-sivulla on kolme vaihtoehtoa: Aikakatkaisu, Valoajastin ja Merkkiääni. Aikakatkaisu: Aseta tähän aika, jonka jälkeen exploristpaikannin sammuttaa virran automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta tai et liiku. Valoajastin: Aseta tähän aika, jonka jälkeen näytön taustavalo sammuu automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta. Merkkiääni: Aseta, jos haluat kuulla merkkiäänen. Merkkiäänen asetukset ovat Pois, Vain näppäimet, Vain hälytykset tai Näppäimet ja hälytykset.

21 Käyttäjän määritysten asetukset 19 explorist-paikantimen mukauttaminen Voit lisätä nimesi ja osoitetietosi explorist-paikantimeen. Jos satut kadottamaan explorist-vastaanottimesi, näitä tietoja voidaan käyttää avuksi paikantimen palauttamisessa. Syöttämäsi nimi esitetään myös näyttösivulla Tietoja... Kielen muuttaminen Voit asettaa explorist-paikantimen esittämään näyttötekstit jollakin 10 kielestä. Valinnat ovat englanti (English), ranska (Français), saksa (Deutsch), hollanti (Nederlands), suomi, espanja (Español), italia (Italiano), portugali Português), ruotsi (Svenska) ja norja (Norsk). Muistin tyhjennys Muistin tyhjennyksessä on neljä vaihtoehtoa. Ole hyvin huolellinen muistin tyhjentämisessä. Sitä ei voi perua ja kaikki valitut tiedot menetetään. Jälkihistoria: Poistaa kaikki tallennetut jälkilokit. Pal. Olet:set: Palauttaa paikantimen tehdasasetukset. Nollaa kielen, määritykset ja kaikki tehdyt näyttösivujen mukautukset. Kaikki: Tyhjentää explorist-paikantimen koko muistin ja asettaa kaikki asetukset tehtaan oletusasetuksiksi. exploristpaikantimen virta sammuu sen jälkeen, kun koko muisti on tyhjennetty.

22 20 Käyttäjän määritysten asetukset Hälytysten ja merkkiäänten asetukset explorist sisältää viisi hälytystä, jotka antavat merkkiäänen, kun niille esiasetut ehdot täyttyvät. Ankkurihälytys: Aseta etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan, kun explorist on siirtynyt sijaintipaikastaan. (Esimerkki: olet ankkuroinut aluksesi ja haluat kuulla hälytyksen sen ajelehdittua pois ankkurointipaikastaan.) Perillä-hälytys: Aseta määränpäästäsi etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan kuljettaessa reitillä. Suuntapoikkeamahälytys: Aseta etäisyys, jolla hälytysmerkkiääni annetaan, kun olet siirtynyt sivuun lasketusta suunnasta, jolla sinun pitäisi olla navigoitaessa reitillä. GPS-sijainti: Kytke päälle tai pois hälytys, joka annetaan exploristin menettäessä GPS-sijainnin. Lähestymishälytys: Monietappireittiä käytettäessä lähestymishälytys asetetaan antamaan hälytysmerkkiääni lähestyttäessä reitin jokaisen etapin määränpäätä. Kellon asetukset explorist vastaanottaa jatkuvaa aikatietoa GPS-satelliittien atomikelloilta, mutta sinä voit asettaa tavan, jolla aika esitetään samoin kuin sen, miten tieto kesä- ja normaaliajan automaattisista korjauksista annetaan. Muoto: Ajan esitysmuoto voi olla paikallinen 24 tuntia, paikallinen AP/IP tai UTC. Valittaessa paikallinen 24 tuntia tai paikallinen AP/IP, käyttäjällä on mahdollisuus ajan muuttamiseen. Kesäaika: explorist voidaan asettaa muuttamaan kellonajan näyttö automaattisesti kesä- ja normaaliajan mukaan. Valinnat ovat Yhdysvallat, Euroopan Unioni tai Mukautettu, johon voit asettaa omat aloitus- ja päätöspäivämääräsi.

23 MapSend:in käyttö explorist:issa 21 Mikä on MapSend? MapSend on Magellanin tarkkojen digitaalisten karttojen tuotelinja Magellan GPS-kämmenpaikantimia varten. MapSendtuotelinjan ydinosaan kuuluvat katukartat autoiluun, topografiset kartat vaeltajille, leirintään ja metsästykseen sekä sisävesikartat ja merikortit kalastukseen ja veneilyyn. MapSend-kartat muuttavat explorist -paikantimesi hämmästyttävän tehokkaaksi ratkaisuksi ulkoiluun ja matkustamiseen. Saat paljon lisätietoja MapSend-tuotteiden kasvavasta valikoimasta Magellan-jälleenmyyjältä tai internetistä osoitteesta kohdista Products/Maps & Software Useimmat MapSend-tuotteet toimitetaan CD-ROM-levyillä. Yleensä ne kattavat hyvin laajoja alueita, jolloin käyttäjä voi leikata suuresta kartasta pienempiä alueita ladattavaksi GPSpaikantimeen. Ne tarjoavat käteviä toimintoja reitin suunnitteluun ja karttojen analysointiin, kuten kyvyn helposti luoda ja tallentaa paljon reittipisteitä, reittejä, karttavyöhykkeitä jne. Eräitä karttavyöhykkeitä on saatavissa esiladattuina karttavyöhykkeinä SD-korteilla. Kytke ja käytä exploristissa, mutta niiden maantieteelliset alueet ovat rajallisia. MapSend-karttojen käyttö exploristissa Magellan explorist käyttää tiedonsiirtoon USB-porttia, ja tarjoaa Windowsin kansioita paljolti muistuttavan tiedostonhallintajärjestelmän, joten käyttäjät voivat työskennellä useiden karttojen ja omien tietotiedostojen avulla. Kun karttavyöhykkeet valmistellaan exploristia varten, TÄYTYY karttavyöhyke ensin tallentaa kovalevylle MapSend-ohjelmistolla, ja sitten siirtää se SD-kortille (joko SD-kortinlukijaa käyttäen tai

24 22 MapSend:in käyttö explorist:issa siirtämällä exploristiin asennetulle SD-kortille) tai exploristin sisäiseen muistiin. Kartta-vyöhykkeen kokoon liittyviä seikkoja MapSend-tuotteissa on tyypillisesti rajoitettu paikantimeen ladattavien karttatietojen määriä pääasiassa suorituskykyrajoitusten johdosta. explorist kykenee käsittelemään suuria karttoja ja käytetty tiedostojärjestelmä helpottaa useiden karttojen hallintaa. Jos teet MapSend-tuotteista useita pienempiä karttavyöhykkeitä, voit ladata ne kaikki kerralla exploristiin ja vaihtaa tarvittaessa karttoja helposti exploristissa. SD-korteista on monia etuja karttojen kanssa työskenneltäessä. Ennen kuin aloitat, saatat haluta ostaa SD-muistikortin Magellanjälleenmyyjältä tai kulutuselektroniikkaa myyvästä liikkeestä. exploristin sisäiseen muistiin voi tallentaa pieniä karttoja, mutta SD-korteille voit tallentaa suurempia karttoja tai enemmän karttoja rajana on vain valitsemasi SD-kortin koko. Esimerkiksi MapSendin topografinen kartta USA:n Washingtonin osavaltiosta mahtuu 64 Mt SD-kortille ja MapSend DirectRoute reititettävä katukartta Sveitsistä mahtuisi myös 64 Mt SD-kortille. MapSend-karttavyöhykkeiden valmistelu ja tallennus PCtietokoneeseen Kaikki MapSendin CD-ROM -tuotteet sisältävät Pikaoppaan (Quick Start Guide), joka selostaa karttavyöhykkeiden määrittelyn perusteet PC-koneella. Karttojen exploristiin tallennuksen ja siirron lisäksi MapSendin PC-sovellukset toimivat exploristin kanssa samalla tavalla kuin muidenkin Magellanin yhteensopivien GPS-paikantimien kanssa. Tässä osassa käsitellään ainoastaan perusteet karttavyöhykkeen tallennuksesta exploristiin. Kun olet määrittänyt vyöhykkeen MapSendillä ja olet valmis siirtämään sen, napsauta kartan siirtonäppäintä MapSendin työkalupalkissa. Näet tämän valintaikkunan:

25 MapSend:in käyttö explorist:issa 23 Valitse "Store on Hard Drive - Tallenna kovalevylle" ja sitten näppäin "Next - Seuraava". Älä valitse "Upload to GPS Unit - Siirrä GPS-paikantimeen" tai "Upload to SD Card Programmer- Siirrä SD-kortin ohjelmoijaan" exploristia varten. Seuraavaksi näet tämän valintaikkunan: Ohita vaihtoehdot "Settings - Asetukset" ja "Connect- Yhdistä". Käyttäessäsi ensi kertaa jotakin MapSend-tuotetta joudut syöttämään exploristisi ohjelmiston sarjanumeron kenttään "Target GPS Unit serial number - GPS-kohdeyksikön sarjanumero". Näin löydät exploristisi sarjanumeron: Paina exploristissa Menu-valikkonäppäintä ja valitse valikkolistasta "Tietoja". Laitteeseen tulee esiin tulee seuraava näyttösivu:

26 24 MapSend:in käyttö explorist:issa Tämän numeron syötät sarjanumeroksi MapSendin syöttökenttään "Target GPS - GPS-kohdeyksikön..." Napsauta Next-näppäintä MapSendin tiedostonsiirtonäyttösivulla. MapSend valmistelee sitten kartan(-tat) ja tallentaa ne kansioon kovalevylle. Jos luot suuria karttavyöhykkeitä, alustukseen ja tallennukseen voi kulua hieman aikaan. Osaksi se johtuu siitä, että MapSend tiivistää karttaa niin, että se toimii hyvin exploristissa. Kopioi kartat Magellan Conversion Managerilla exploristin tallennusmediaan. Nyt kun karttavyöhykkeet on tallennettu PC:n kovalevylle, joudut siirtämään kartat exploristin tallennusmediaan. Helpoin tapa on käyttää Magellan Conversion Manageria. Ohjelman voi asentaa exploristin aloituslevyltä tai voit ladata sen Magellanin kotisivujen exploristin tukiosiota.

27 MapSend:in käyttö explorist:issa 25 Aloita tallennettujen karttavyöhykkeiden siirto SDkorteille tai exploristin muistin napsauttamalla työpöydän Conversion Manager -kuvaketta. Näet tämän valintaikkunan PC:ssä: Valitse "Siirrä karttavyöhykkeitä" ja napsauta Seuraava. Conversion Managerin seuraavassa ikkunassa pyydetään asettamaan SD-kortti kortinlukijaan tai liittämään explorist PCtietokoneeseen Halutessasi siirtää karttoja exploristiin varmista, että se on liitetty, kytke siihen virta ja aseta se tiedostonsiirtotilaan. Kun olet valmis, napsauta uudestaan Seuraava Conversion Managerissa. PC etsii tallennettuja karttatiedostoja. HUOM: MapSend-ohjelmat säilyttävät tallennettuja karttatiedostoja PC:n kovalevyllä tässä osoitteessa: C:\Programs\Magellan\[Mapsend Product Name]\Export\Images\*.imi exploristin karttatiedostojen tarkennin on aina.imi tai.mgi liitettynä nimeen, jonka valitset vyöhykkeelle määrittäessäsi karttavyöhykettä. Jos esimerkiksi loit vyöhykkeen nimeltä "Rockies", tallennetun karttatiedoston nimi olisi Rockies.imi tai Rockies.mgi riippuen MapSend-tuotteesta, jota käytit. Tärkeä huomautus: MapSend Worldwide Basemap - maailmanlaajuisesta yleiskartasta luotujen tiedostojen tarkentimen täytyy olla.mgi, jotta ne ovat yhteensopivia exploristin kanssa. Jos käytät MapSend Worldwide Basemap -maailmanlaajuisesta yleiskartasta versiota, joka tuottaa.img-tiedostoja, tarkista Magellanin kotisivuilta, löytyykö.mgi-tiedostojen luontiin tarvittavaa ohjelmistopaikkausversiota 1.30 tai uudempaa.

28 26 MapSend:in käyttö explorist:issa Magellan Conversion Manager etsii kovalevyn polusta Ohjelmat\Magellan kaikki tiedostot tarkentimella.imi. Se näyttää löytämänsä kartat ja kaikki PC:hen liitetyt käytettävissä olevat tallennusmediat seuraavassa näyttöikkunassa tähän tapaan: Jos et näe käyttöön haluamaasi karttaa luetteloruudussa tämän näyttösivun vasemmassa reunassa, voit napsauttaa suurennuslasipainiketta ja etsiä karttaa muualta PC-tietokoneeltasi. Kun haluat kopioida jonkin karttakuvista explorisitn tallennusmediaan, napsauta sen viereistä valintaruutua, ja valitse sitten tallennuskohde alasvetolistasta oikealla. Tämän valintaikkunan oikeassa alareunassa esitetään tietomäärä, jonka valitsit siirrettäväksi sekä paljonko tallennustilaa on käytettävissä. Aloita kartan siirto napsauttamalla Seuraava. Anna runsaasti aikaa tiedoston kirjoittamiseen SD-kortille, ennen kuin poistat kortin kortinlukijasta. MapSend-karttojen käyttöönotto ja vaihto karttojen välillä exploristissa Olet nyt valmis käyttämään karttoja exploristissa. Voit tallentaa useita tarkkoja karttavyöhykkeitä, mutta vain yksi tarkka vyöhyke voi olla käytössä kerrallaan. Ota tarkka kartta käyttöön näin: paina exploristin Menuvalikkonäppäintä, valitse sitten päävalikosta

29 MapSend:in käyttö explorist:issa 27 "Määritykset" ja seuraavaksi "Nykyiset asetukset". Näet nyt seuraavan näyttösivun: Saat tarkan kartan käyttöön valitsemalla rivin "Tarkat kartat" ja painamalla "Enter". Saat esiin kansion "Tarkat kartat", joka sisältää karttasi. Jos päätit sijoittaa karttasi alihakemistoon tai kokonaan muuhun hakemistoon, siirry eteenpäin hakemistoissa, kunnes löydät karttatiedostosi. Valittuasi kartan explorist pyytää sinua vahvistamaan valintasi, ja sen jälkeen lataa valitsemasi kartan. Voit palata kohtaan "Nykyiset asetukset" ja vaihtaa aktiivisen kartan aina halutessasi vaihtaa toiseen karttaan, jonka olet tallentanut exploristiin. Yhteenveto Näitä ohjeita noudattaen voit laajentaa exploristisi kätevyyttä uusille tarkkuuden tasoille. Sen lisäksi, että voit katsella erittäin yksityiskohtaisia karttatietoja, voit joustavasti vaihtaa esiin eri karttoja, joita on tallennettu joko paikantimeen tai SD-korteille. Näin Magellan exploristisi kykenee esittämään erittäin yksityiskohtaisia karttoja ja navigoimaan niiden mukaan. Rajana ovat ainoastaan käyttämiesi tallennusmedioiden ja MapSendtuotteiden muistimäärät.

30 explorist 600 kompassin kalibrointi Elektroninen kompassi täytyy kalibroida joka kerta, kun paristot vaihdetaan. Kompassin jättäminen kalibroimatta voi aiheuttaa näytettyyn tosisuuntaan 20 tai suurempia virheitä. Kalibrointi on hyvin helppoa, eikä siihen kulu aikaa muutamaa minuuttia enempää. Hyvin tärkeää on, ettei explorist 600:n lähellä ole mitään metalliesineitä tämän kalibroinnin aikana. 1. Irrota explorist 600 mahdollisesta telineestään. 2. Kytke explorist 600:een virta ja paina MENU-näppäintä. Selaa alas, korosta Määritykset ja paina ENTER. Selaa taas alas kohtaan Kompassin kalibrointi ja paina ENTER. 3. Älä yritä kalibroida kompassia liikkuvassa ajoneuvossa. Lue ohjeet ja paina ENTER. 4. Aseta laite selälleen. Parasta on käyttää jotakin kovaa pintaa, kuten pöytää. Varmista, ettei laite ole minkään metalliesineen lähellä, koska se voi vaikuttaa laitteen antureihin. Varmista, että kupla on hiusristikon keskellä ja paina ENTER. 5. Älä koske laitteeseen ennen kuin se kehottaa sinua tekemään niin. 6. Laitteen kehottaessa siihen kierrä laitetta myötäpäivään pitäen nuolen kohdistettuna itseesi. Jos kierrät laitetta liian hitaasti, kalibroinnin eteneminen pysähtyy. 7. Aseta laite selälleen, kunnes se antaa merkkiäänen. 8. Laitteen päätettyä kalibroinnin palaa valikkoon painamalla ESC. explorist 600 -paikantimen piteleminen explorist on suunniteltu sopimaan kämmeneesi. Pitele paikanninta maanpinnan kanssa yhdensuuntaisena, jolloin kompassi toimii oikein ja tarkasti.

31 Siirtyminen Sää-sivulle explorist 600 toimitetaan varustettuna lämpömittarilla, ilmapuntarilla ja korkeusmittarilla. Sää-näyttösivulle siirtyminen: 1. Millä tahansa NAV-näyttösivulla paina MENU. 2. Selaa alas, korosta Sää ja paina ENTER. 3. Esiin tulee Sää-sivu, jolla ovat lämpömittarin, ilmapuntarin ja korkeusmittarin näytöt. Yksikköjä voi muuttaa esittämään Celsius-asteet, paineet millibaareina ja korkeudet metreinä. 4. Se tehdään painamalla MENU millä tahansa NAV-näyttösivulla. Selaa alas, korosta Määritykset ja paina ENTER. 5. Selaa alas, korosta Kartta-yksiköt ja paina ENTER. Yksiköt korostuu, paina ENTER. Selaa alas, korosta KM,KM/H ja paina ENTER. Palaa viimeiselle näytetylle NAV-sivulle painamalla ESC. 6. Palaa Sää-näyttösivulle kuten edellä selostettiin, ja yksiköt muuttuvat. Painekorkeusmittarin korkeusasetus. 1. Sää-näyttösivulla paina MENU. 2. Säädä kork.mitt. korostuu, paina ENTER. 3. Muuta korkeus painamalla ENTER Siirtyminen joystickillä ylös ja alas muuttaa numeroarvoa ja siirtyminen vasemmalle ja oikealle valitsee seuraavan numeron: syötä oikea korkeus. Palaa viimeiselle näytetylle NAV-sivulle painamalla NAV tai palaa Sää-valikkoon painamalla ESC.

32 Yhteystiedot Magellan:iin Seuraavien tietojen avulla voit Magellan Explorerin tukea tarvitessasi suunnata kysymyksesi/kommenttisi oikealle henkilölle Thales Navigation -yhtiössä. Tekninen tuki Magellanin tuotetukeen englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi, portugaliksi, hollanniksi, norjaksi, suomeksi ja tanskaksi soita FREE PHONE 00800MAGELLAN* ( ) kello 09:00-18:00 GMT & GMT+1 tai lähetä s-posti englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi, portugaliksi, hollanniksi, norjaksi, suomeksi tai tanskaksi osoitteeseen: *ilmaispuhelulinja käytettävissä Irlannista, UK:sta, Portugalista, Espanjasta, Ranskasta, Belgiasta, Alankomaista, Saksasta, Itävallasta, Sveitsistä, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta Magellanin tuotetuki puhelimitse englanniksi, ranskaksi tai saksaksi muualta Euroopasta, Lähi-idästä tai Afrikasta hoidetaan numerossa tai lähettämällä s-posti osoitteeseen: *kansainvälinen liikennemaksu operaattorin mukaan Magellanin tuotetuesta puhelimitse muilla Euroopan, Lähi-idän tai Afrikan kielillä antavat tietoja jälleenmyyjäluetteloon listatut jakelijat tai s-postilla osoitteessa: Lisävarusteet Täydellinen luettelo lisävarusteista tilausohjeineen löytyy Magellanin kotisivuilta osoitteesta

33 Thales Navigation 960 Overland Court, San Dimas, CA U.S.A. Thales Navigation European Headquarters Z.A.C de la Fleuriaye - B.P Carquefou Cedex - France A

Magellan explorist GPS-paikannin. Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen. käytöstä.

Magellan explorist GPS-paikannin. Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen. käytöstä. Magellan explorist GPS-paikannin Peruskäyttöopas Tässä käyttöoppaassa on perustiedot kaikkien Magellan explorist GPSpaikantimen mallien käytöstä. VAROITUKSET TURVALLISUUDEN VUOKSI ÄLÄ KÄYTÄ TÄTÄ NAVIGOINTILAITETTA

Lisätiedot

Garmin etrex GPS-laite

Garmin etrex GPS-laite Garmin etrex GPS-laite GPS koulutus 20.6.2007 PAIKKATIETOPAJA -hanke Painikkeet Sisäinen GPS antenni YLÖS näppäin ALAS näppäin PAGE näppäin (Esc) POWER näppäin Ulkoinen virtalähde ja tiedon siirto PC:lle

Lisätiedot

Garmin GPSmap 60CSx -laite

Garmin GPSmap 60CSx -laite Garmin GPSmap 60CSx -laite GPS koulutus 20.6.2007 PAIKKATIETOPAJA -hanke Näppäimet ja laitteen osat Power - virta päälle/pois, taustavalon säätö Keinunäppäin valitse vaihtoehtoja / kenttiä, syötä tietoja,

Lisätiedot

Käyttöohje. Model #s: 36-0050 / 36-0051 / 36-0052 / 36-0053 / 35-0055 (US) 36-0060 / 36-0061 / 36-0062 / 36-0063 / 36-0065 (EU) Lit# 98-1257 / 07-08

Käyttöohje. Model #s: 36-0050 / 36-0051 / 36-0052 / 36-0053 / 35-0055 (US) 36-0060 / 36-0061 / 36-0062 / 36-0063 / 36-0065 (EU) Lit# 98-1257 / 07-08 Käyttöohje Model #s: 36-0050 / 36-0051 / 36-0052 / 36-0053 / 35-0055 (US) 36-0060 / 36-0061 / 36-0062 / 36-0063 / 36-0065 (EU) Lit# 98-1257 / 07-08 Näppäimet ja näyttö Suuntanuolet MERKKI/Taustavalo- näppäin

Lisätiedot

Magellan explorist 210. Käyttöopas

Magellan explorist 210. Käyttöopas Magellan explorist 210 Käyttöopas *** Varoitukset *** TURVALLISUUDEN VUOKSI ÄLÄ KÄYTÄ TÄTÄ NAVIGOINTILAITETTA AJAESSASI AJONEUVOA Älä yritä muuttaa mitään Magellan Exploristin asetuksia ajaessasi. Pysäytä

Lisätiedot

Magellan explorist 600. Käyttöopas

Magellan explorist 600. Käyttöopas Magellan explorist 600 Käyttöopas Sisällysluettelo i explorist 600 GPS-paikannin 1 Magellan Explorist GPS-paikantimen ominaisuudet: 1 Näppäinselosteet: 2 Akun asennus ja lataus 4 Valinnaisen SD-kortin

Lisätiedot

Magellan explorist 400. Käyttöopas

Magellan explorist 400. Käyttöopas Magellan explorist 400 Käyttöopas *** Varoitukset *** TURVALLISUUDEN VUOKSI ÄLÄ KÄYTÄ TÄTÄ NAVIGOINTILAITETTA AJAESSASI AJONEUVOA. Älä yritä muuttaa mitään Magellan Exploristin asetuksia ajaessasi. Pysäytä

Lisätiedot

Magellan explorist XL. Viitetiedot

Magellan explorist XL. Viitetiedot Magellan explorist XL Viitetiedot ***VAROITUKSET*** 5TURVALLISUUDEN VUOKSI ÄLÄ KÄYTÄ TÄTÄ NAVIGOINTILAITETTA AJAESSASI AJONEUVOA. Älä yritä muuttaa mitään Magellan Exploristin asetuksia ajaessasi. Pysäytä

Lisätiedot

Hook2 Series. Quick Guide. 5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH

Hook2 Series. Quick Guide.  5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH Hook2 Series Quick Guide 5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH www.lowrance.com HOOK2 Aloittaminen 5 HDI, 5 TS, 7x GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 HDI,

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Näppäimet. Kello tila. Pelitila

Käyttöohjeet. Näppäimet. Kello tila. Pelitila Käyttöohjeet Näppäimet Kello tila Pelitila Kohdekuvakkeiden tiedot 1. Aloitus 1.1. Käynnistys / sammutus Paina ja pidä pohjassa -näppäintä käynnistääksesi / sulkeaksesi laitteen. 1.2. Lataaminen Lataa

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Drive

Käyttöohje HERE Drive Käyttöohje HERE Drive 1.0. painos FI HERE Drive HERE Drive ohjaa sinut haluamaasi paikkaan ääniopastettujen reittiohjeiden avulla. Voit löytää kotimaassasi tai -alueellasi perille tarkkojen reittiohjeiden

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

OREGON -sarja. 200, 300, 400t, 400c, 400i, 550, 550t. pikaopas

OREGON -sarja. 200, 300, 400t, 400c, 400i, 550, 550t. pikaopas OREGON -sarja 200, 300, 400t, 400c, 400i, 550, 550t pikaopas Lue lisätietoja varoituksista ja muista tärkeistä seikoista laitteen mukana toimitetusta Tärkeitä turvallisuus- ja tuotetietoja -oppaasta. Oregon-laite

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL FINNISH Aloitusopas Käytettäessä suunnistusohjelmaa ensimmäistä kertaa, alkuasetusten määritys käynnistyy automaattisesti Toimi seuraavasti: Valitse Ohjelman

Lisätiedot

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus Tuotetiedot Kytkennät Kytkentä VGA-TULO PC-ÄÄNITULO VGA-LÄHTÖ STEREO- LÄHTÖ TV-LÄHTÖ ANTENNI DC-TULO AUDIO-L-TULO AUDIO-R-TULO VIDEO-TULO Ohjauspaneeli S-VIDEO-TULO CH+/YLÖS CH-/ALAS VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Lisätiedot

OREGON -sarja 450, 450t, 550, 550t. aloitusopas

OREGON -sarja 450, 450t, 550, 550t. aloitusopas OREGON -sarja 450, 450t, 550, 550t aloitusopas Varoitus Lue lisätietoja varoituksista ja muista tärkeistä seikoista laitteen mukana toimitetusta Tärkeitä turvallisuusja tuotetietoja -oppaasta. Oregon-laite

Lisätiedot

Dakota 10 ja 20 aloitusopas

Dakota 10 ja 20 aloitusopas Dakota 10 ja 20 aloitusopas Lue lisätietoja varoituksista ja muista tärkeistä seikoista laitteen mukana toimitetusta Tärkeitä turvallisuus- ja tuotetietoja -oppaasta. Dakota-laite tarvitsee kaksi AAakkua.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915

Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915 Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915 Tiedostojen hallinta... 2 Kuinka pääsen käyttämään microsd-kortille, SD-kortille ja USB-laitteelle tallennettuja tietojani?... 2 Kuinka siirrän valitun tiedoston

Lisätiedot

YLEISTÄ ALOITUS. Laitteen kuvaus. Näytön kuvaus. Laitteen käynnistäminen ja sammuttaminen UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN

YLEISTÄ ALOITUS. Laitteen kuvaus. Näytön kuvaus. Laitteen käynnistäminen ja sammuttaminen UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN WT6 Pikaopas YLEISTÄ Laitteen kuvaus UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN Näytön kuvaus 1. Väylän numero 2. Vasen/oikea greeninäkymä 3. Väylän Par-luku 4. Matka greenin taakse 5. Matka greenin eteen 6.

Lisätiedot

Nokia Drive 2.0 -käyttöohje

Nokia Drive 2.0 -käyttöohje Nokia Drive 2.0 -käyttöohje 1. painos 2 Sisältö Sisältö Tietoja Nokia Navigointi - sovelluksesta 3 Aja kohteeseen 3 Ääniopastuksen käyttäminen 4 Lataa tai poista karttoja 4 Navigoi offline-tilassa 5 Muuta

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Usein kysyttyä Transformer TF201:stä

Usein kysyttyä Transformer TF201:stä FI7211 Usein kysyttyä Transformer TF201:stä Tiedostojen hallinta... 2 Kuinka pääsen käyttämään microsd-kortille, SD-kortille ja USB-laitteelle tallennettuja tietojani?... 2 Kuinka siirrän valitun tiedoston

Lisätiedot

Nokia Kartat -käyttöohje

Nokia Kartat -käyttöohje Nokia Kartat -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Tietoja Nokia Kartat -palvelusta 3 Tarkastele sijaintiasi ja selaa karttaa 3 Etsi paikka 4 Etsi lähialueen paikkoja 4 Lisää paikkaan valokuva 5 Tallenna

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Mac. Valmistelut. Mac

Mac. Valmistelut. Mac Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Cross Touch (huom. vain CT-mallit)

Cross Touch (huom. vain CT-mallit) Cross Touch (huom. vain CT-mallit) Cross Touch on termi, joka kuvaa ONIX-laitteiden käyttöliittymää. Cross Touch on ominaisuus jonka avulla voit käyttää sekä kosketusnäyttöä että käyttönäppäimiä tehdäksesi

Lisätiedot

Nokia Navigointi 3.0 -käyttöohje

Nokia Navigointi 3.0 -käyttöohje Nokia Navigointi 3.0 -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Tietoja Nokia Navigointi - sovelluksesta 3 Aja kohteeseen 3 Tallenna paikka tai tarkastele sitä 4 Ääniopastuksen käyttäminen 4 Lataa tai poista

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI Käyttöohje HERE Maps 1.0. painos FI HERE Maps HERE Maps näyttää lähellä olevat kohteet ja opastaa sinut perille. Voit etsiä kaupunkeja, katuja ja palveluja löytää perille tarkkojen reittiohjeiden avulla

Lisätiedot

TI TestGuard. Pikaopas

TI TestGuard. Pikaopas TI TestGuard Pikaopas Ennen TI TestGuarden käyttöä TI TestGuard poistaa tiedot oppilaan laskimesta täydellisesti, se ei vain kytke niitä pois käytöstä. Kehota oppilaitasi tekemään sovelluksista ja RAM-muistin

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

GPS 72H. aloitusopas

GPS 72H. aloitusopas GPS 72H aloitusopas Lue lisätietoja varoituksista ja muista tärkeistä seikoista laitteen mukana toimitetusta Tärkeitä turvallisuus- ja tuotetietoja -oppaasta. Oppaan merkintätavat Kun oppaassa neuvotaan

Lisätiedot

CMP-VOIP80. VoIP + DECT PUHELIN. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG MANUAL MODE D EMPLOI

CMP-VOIP80. VoIP + DECT PUHELIN. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG MANUAL MODE D EMPLOI MANUAL MODE D EMPLOI MANUALE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BRUKSANVISNING CMP-VOIP80 VoIP + DECT PUHELIN ANLEITUNG GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE USO KÄYTTÖOHJE NÁVOD K POUŽITÍ Česky Svenska Suomi Magyar Español Italiano

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet Johdanto Painikkeet ja säätimet VIRTA, TAUSTAVALO: Virta päälle/ pois ja taustavalon taso Nuolinäppäin: Tällä ohjataan kohdistinta ja valitaan valikoiden vaihtoehtoja Taajuus: Tällä painikkeella valitaan

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Garmin Astro ohjelmistopäivitys

Garmin Astro ohjelmistopäivitys Garmin Astro ohjelmistopäivitys Laitteen ohjelmisto päivitys kannattaa suorittaa silloin tällöin. Ohjelmistopäivityksellä voit saada laitteeseesi uusia ominaisuuksia ja parannuksia vanhoihin ominaisuuksiin.

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. MAGELLAN TRITON 300 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1180696

Käyttöoppaasi. MAGELLAN TRITON 300 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1180696 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle MAGELLAN TRITON 300. Löydät kysymyksiisi vastaukset MAGELLAN TRITON 300 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Käyttäjän Pikaohje. CCTV Videovalvonta

Käyttäjän Pikaohje. CCTV Videovalvonta Käyttäjän Pikaohje CCTV Videovalvonta Tallenteiden haku 1.Aikahaku 1. Aloittaaksesi tallenteiden haun, paina näppäintä, jolloin aikahaun valikko tulee näkyviin, kuten alla. 2. Käytä vasen/oikea näppäimiä

Lisätiedot

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka päivitetään laiteohjelma langattomiin kauko-ohjaimiin WR-1 ja

Lisätiedot

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman MP3 Manager Software for Sony Network Walkman Käyttöohje WALKMAN on Sony Corporationin kuulokestereotuotteisiin liittyvä rekisteröity tavaramerkki. on Sony Corporationin tavaramerkki. NW- E55/75 2004 Sony

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Tarjoustyökalun käyttöohje

Tarjoustyökalun käyttöohje Tarjoustyökalun käyttöohje Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan SokoPro on Kopijyvän ratkaisu kustannustehokkaaseen rakennusprojektin hallintaan. Rakennusprojektiaineistojen

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

Omat tietoni -käyttöopas (kansainvälinen)

Omat tietoni -käyttöopas (kansainvälinen) Omat tietoni -käyttöopas (kansainvälinen) Tässä käyttöoppaassa annetaan käyttöohjeet Omat tietoni -osiota varten, joka on portaali, joka tarjoaa Ashlandin työntekijöille keskitetyn paikan käyttää ja hallita

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET

DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET Mobiili-tv-palvelua käytetään puhelimen mobiili-tv-sovelluksella. Tässä dokumentissa kuvatut toiminnallisuudet ovat esimerkkejä tiettyjen puhelinmallien toiminnallisuuksista.

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. PIONEER AVIC-S1 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1236045

Käyttöoppaasi. PIONEER AVIC-S1 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1236045 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle PIONEER AVIC-S1. Löydät kysymyksiisi vastaukset PIONEER AVIC-S1 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE Sivu 1 1. KUN TYÖVUORO ALKAA / OHJELMAN KÄYNNISTYS 1. Ohjelmat käynnistyvät klikkaamalla Start = Käynnistysvalikko 2. Käynnistä birssi.net klikkaamalla sen käynnistyskuvaketta

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

HELLO. EZ3600 Aloitusopas. TMR Tracker -ruokinnanhallintaohjelma. D3699-FI Rev E Tammikuu 14. Ft. Atkinson, Wisconsin USA

HELLO. EZ3600 Aloitusopas. TMR Tracker -ruokinnanhallintaohjelma. D3699-FI Rev E Tammikuu 14. Ft. Atkinson, Wisconsin USA EZ600 Aloitusopas TMR Tracker -ruokinnanhallintaohjelma HELLO Ft. Atkinson, Wisconsin USA Panningen, Hollanti www.digi-star.com Tammikuu Tekijänoikeus Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän käyttöohjeen tai

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351 Tietokoneen asetukset -ohjelma Oppaan osanumero: 383705-351 Toukokuu 2005 Sisällysluettelo Tietokoneen asetukset -ohjelma Hakemisto Tietokoneen asetukset -ohjelman käynnistäminen.... 2 Tietokoneen asetukset

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Käyttöopas Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen kyseisten tuotteiden

Lisätiedot

Asetusvalikossa voidaan määrittää erilaisia tulostimen ominaisuuksia. Lisätietoja saat valitsemalla valikon vaihtoehdon:

Asetusvalikossa voidaan määrittää erilaisia tulostimen ominaisuuksia. Lisätietoja saat valitsemalla valikon vaihtoehdon: Asetusvalikossa voidaan määrittää erilaisia tulostimen ominaisuuksia. Lisätietoja saat valitsemalla valikon vaihtoehdon: Hälytysääni määr Sivunsuojaus 1 Autom. jatko Näytön kieli Tallennuspaikka Tukosselvitys

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

Paikantaminen Nokia N76-1

Paikantaminen Nokia N76-1 Paikantaminen Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas Lyseopaneeli 2.0 Käyttäjän opas 1. Esittely Lyseopaneeli on Oulun Lyseon lukion käyttäjätietojen hallintapalvelu jonka tarkoitus on niputtaa yhteen muutamia oleellisia toimintoja. 2. Yleistä paneelin käytöstä

Lisätiedot

Käyttöopas. Confienta Piccolo

Käyttöopas. Confienta Piccolo Käyttöopas Confienta Piccolo Sisällysluettelo 1. Confienta Piccolo... 3 1.1. Piccolon painikkeet... 4 1.2. Piccolon käyttöönotto... 6 2. Karttasovellus... 7 2.1. Sovellukseen kirjautuminen... 7 2.2. Karttanäkymä...

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Nutri-Flow ravintotulkki OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Uuden ateriapäivän lisääminen Siirry ateriapäiväkirjaan päävalikon Ateriapäiväkirja -painikkeesta. 1. Klikkaa kalenterista päivämäärää, jolle

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Käyttöohje. Sida 1. BRT-12 Battery Replacement Tool

Käyttöohje. Sida 1. BRT-12 Battery Replacement Tool Käyttöohje Sida 1 Sisältö JOHDANTO... 3 Turvallisuustiedote... 3 Tuotetietoa... 3 NÄYTTÖ JA NÄPPÄIMISTÖ... 4 KÄYTTÖLITTYMÄ... 5 BRT-12 KÄYTTÖÖNOTTO... 6 PÄÄVALIKKO... 7 AKUN VAIHTO... 8 KIELEN VALITSEMINEN...

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot