imovie 09 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 1. Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "imovie 09 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 1. Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta"

Transkriptio

1 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI Sodankylä +358 (0) imovie Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta 1. Liitä laite tietokoneeseen USB -kaapelilla. Kaapelin toinen pää liitetään Maciin ja toinen USB -laitteeseen.

2 Tämä pää Maciin. Tämä pää USB -laitteeseen. (Voi olla erilaisia päitä.) 2. Tuonti-ikkuna avautuu ja siinä näkyvät kaikki laitteessa olevat leikkeet. Jos tuoniikkuna ei avaudu, valitse Arkisto > Tuo kamerasta. 3. Valitse tuotavat leikkeet: - Jos haluat tuoda kaikki leikkeet, aseta Automaattinen/Käsin -kytkin kohtaan Automaattinen ja osoita sitten Tuo kaikki. - Jos haluat tuoda vain tietyt leikkeet, aseta Automaattinen/Käsin -kytkin kohtaan Käsin ja osoita Poista valinnat. Valitse haluamasi leikkeet ja osoita Tuo valitut. 4. Valitse Tallenna kohteeseen -ponnahdusvalikosta levy, jolle haluat tallentaa videon. Voit valita minkä tahansa tietokoneeseen liitetyn kovalevyn. Varmista, että kovalevyllä on riittävästi tallennustilaa. Vapaana oleva levytila näkyy ponnahdusvalikossa suluissa levyn nimen vieressä. 5. Valitse, kuinka haluat järjestää tuodun videon Tapahtumakirjastossa: - Kun haluat lisätä tuodun videon olemassa olevaan tapahtumaan, valitse Lisää olemassa olevaan tapahtumaan ja valitse ponnahdusikkunasta tapahtuman nimi. - Kun haluat luoda uuden tapahtuman, kirjoita sille Luo uusi tapahtuma -kenttään nimi. 6. Osoita OK. imoviella voi kestää muutamista minuuteista yli tuntiin tuoda video ja luoda miniatyyrikuvat jokaisesta leikkeestä riippuen siitä, kuinka monta minuuttia videota on. 1.2 Videon tuominen FireWirella varustetusta (nauhapohjaisesta) videokamerasta 1. Yhdistä videokamera tietokoneeseen 6-4-nastaisella FireWire -kaapelilla.

3 6-nastainen liitin Maciin. 4-nastainen liitin kameraan. 2. Laita kamera VTR -tilaan. Tuonti-ikkuna avautuu. 3. Jos tietokoneeseen on liitetty useita laitteita, valitse Kamera-ponnahdusvalikosta laite, josta haluat tuoda videota. 4. Automaattinen: Kelaa nauhan automaattisesti alkuun, tuo nauhan koko sisällön ja kelaa nauhan uudelleen alkuun. Jos haluat tehdä näin, osoita OK. 5. Käsin: Voit kelata nauhaa eteen- ja taaksepäin ja tuoda minkä tahansa osan. Jos haluat tehdä näin, voit asettaa nauhan kohtaan, josta haluat aloittaa tallentamisen ja säätää toistoa käyttäen toiston säätimiä. Kun nauha toistuu, aloita tuonti osoittamalla Tuo. 6. Valitse Tallenna kohteeseen -ponnahdusvalikosta levy, jolle haluat tallentaa videon. (Tallennusvaihe on sama, kuin kohdassa 1.1) Video toistetaan tuotaessa. Kestää yhtä kauan tuoda videota kuin kestää katsella sitä normaalinopeudella. Kun video on tuotu, imovie luo videoleikkeistä miniatyyrikuvat. Tämä saattaa kestää useita minuutteja. 1.3 Jos imovie ei tunnista videokameraasi - Varmista, että videokamera on oikeassa lähtötilassa. Tämä on VTR -tila, joissakin kameroissa DV -tila (standardivideo) tai HDV -tila (teräväpiirtovideo). Myös muita termejä on käytössä riippuen videokamerasta. Tarkista asia videokameran mukana tulleesta dokumentaatiosta. - Jos laitteesi on nauhapohjainen videokamera, varmista, että käytössäsi on FireWire -kaapeli (kutsutaan myös IEEE tai i.link -kaapeliksi) USB -kaapelin sijaan. - Jos laitteesi tallentaa flash -muistiin, kovalevylle (HDD) tai DVD -levylle, varmista, että käytät USB -kaapelia FireWire -kaapelin sijaan. Jos et vieläkään voi tuoda videota, kokeile seuraavia: - Kytke videokamera pois päältä ja uudelleen päälle. - Irrota liitäntäkaapeli sekä kamerasta että tietokoneesta ja liitä se uudelleen.

4 - Lopeta imovie ja avaa se uudelleen. - Käynnistä tietokone uudelleen. - Kokeile eri kaapelia. - Kokeile kameran liittämistä toiseen tietokoneeseen, jossa on imovie Videokirjaston rakentaminen ja hallitseminen 2.1 Videon katseleminen imoviessa Voit selata videota liikuttamalla osoitinta edestakaisin filminauhojen päällä valitussa tapahtumassa tai videoprojektissa. Videon toistaminen imovie -tapahtumissa ja projekteissa: Katsele projekti tai valittu tapahtuma alusta tai haluamastasi kohdasta viemällä osoitin siihen kohtaan, josta haluat videota katsoa ja valitse näppäimistön space (välilyönti). 2.2 Videokehysalueen valitseminen leikkeessä Kehysalueen valitseminen: Valitse kehysalue vetämällä minkä tahansa leikkeen miniatyyrikuvien yli. Valitun alueen ympärille ilmestyy keltainen reunus. Kun filminauha katkeaa projektiselaimen tai tapahtumaselaimen reunalla ja jatkuu alemmalla tai ylemmällä rivillä, jatka vetämistä rivinvaihdon yli. Kun saavutat reunan, osoitin siirtyy automaattisesti seuraavalle riville. 2.3 Kokonaisen videoleikkeen valitseminen Kokonaisen leikkeen valitseminen tapahtumassa tapahtuu eri tavalla kuin valitseminen koko videoprojektissa. Valitse leike tekemällä jokin seuraavista: - Osoita leikettä projektiselaimessa. Valitun leikkeen ympärille tulee keltainen reunus. - Pidä Optio-näppäintä painettuna ja osoita leikettä tapahtumaselaimessa. Leike pysyy valittuna, vaikka pikakatselujana siirtyisikin sen ulkopuolelle videon toistamisen tai osoittimen siirtämisen takia. Jos haluat poistaa leikkeen valinnan, valitse toinen leike tai osoita leikkeen ulkopuolelle.

5 Hienosäätöön tarkoitettujen säätimien käyttäminen leikkeen pidentämiseen tai lyhentämiseen: - Siirrä osoitin leikkeen päälle ja osoita yhtä näkyviin tulevista hienosäätöpainikkeista (ne näkyvät kaksipäisinä nuolina). Näkyviin tulee oranssi valintakahva. - Pidennä tai lyhennä leikkeen kestoa kehys kerrallaan vetämällä valintakahvasta. 3. Videoprojektin luominen Kun lisäät videon tapahtumistasi projektiin, videon alaosassa tapahtumaselaimessa näkyvä oranssi raita osoittaa, että videota käytetään projektissa. imovie luo uuden kopion videosta projektia varten alkuperäinen video säilyy koskemattomana kirjastossa. Ennen kuin voit lisätä otsikoita, siirroksia tai ääntä videoosi, sinun on ensin luotava videoprojekti. Projektissa videoon tekemäsi muutokset eivät vaikuta lähdevideokirjastossa olevaan videoon. 3.1 Uuden videoprojektin aloittaminen 1. Valitse Arkisto > Uusi projekti tai osoita lisäyspainiketta (+) Projektikirjastossa ja kirjoita uuden projektin nimi. 2. Valitse näytön koko Kuvasuhde -ponnahdusvalikosta: - Laajakuva (16:9): Elokuvan leveys on paljon suurempi kuin sen korkeus. Sopivat erityisesti katseltaessa elokuvaa laajakuvatelevisiosta. Jos laajakuvaa katsotaan esim. tietokoneen näytöltä, elokuvassa on mustat reunukset kuvan ylä- ja alareunassa ( letterbox ). - iphone (3:2): Elokuva sopivimmassa koossa iphosessa katsottavaksi. - Normaali (4:3): Elokuva on muodoltaan enemmän neliön kaltainen. Katseltaessa esim. tietokoneen näytöltä kuva täyttää koko ruudun. Laajakuvatelevisiossa elokuvan oikealla ja vasemmalla näkyvät mustat reunukset ( pillarbox ). 3. Osoita Luo. 4. Lisää video projektiisi valitsemalla videokehyksiä ja vetämällä valitut kehykset projektiin tai osoittamalla Lisää projektiin tai painamalla E-näppäintä. Voit lisänä niin monta videota kuin haluat. Voit myös lisätä saman videon useisiin projekteihin. 3.2 Otsikoiden ja siirrosten lisääminen Otsikoiden lisääminen videoon 1. Valitse projekti Projektikirjastossa ja osoita Muokkaa projektia.

6 2. Valitse Ikkuna > Otsikot tai osoita imovien työkalupalkissa Otsikot -painiketta. 3. Selaa otsikkotyylejä ja valitse haluamasi. Voit esikatsella otsikkoa siirtämällä osoittimen otsikon päälle. 4. Otsikon lisääminen: - Jos haluat otsikon näkyvän suoraan videon päällä, vedä se projektiin ja pidä sitä sen kohdan päällä, jossa haluat sen näkyvän. Violetti varjo osoittaa kehykset, jotka otsikko kattaa. - Jos haluat otsikon näkyvän yksivärisen taustan tai Applen suunnitteleman animoidun taustan päällä, vedä se leikkeiden väliin, projektin alkuun tai loppuun ja valitse sitten tausta. Sininen otsikkosymboli videoleikkeen yläpuolella osoittaa otsikon paikan videossa. Voit säätää paikkaa milloin tahansa. 5. Valitse teksti katseluikkunassa ja kirjoita siihen haluamasi teksti. 6. Näytä kirjaisimet -kohtaa katseluikkunassa napsauttamalla voit muokata otsikon kirjaisinta, väriä, kokoa, tyyliä tai tasausta. Tämä ei ole mahdollista teematyylisissä otsikoissa ja joissakin animoiduissa otsikoissa. 7. Esikatsele otsikkoa osoittamalla katseluikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa Toistapainiketta Siirrosten lisääminen videoleikkeiden välille. 1. Valitse Ikkuna > Siirrokset tai osoita Siirrokset -painiketta imovien työkalupalkissa. 2. Selaa siirroksia ja valitse haluamasi. Voit esikatsella liikuttamalla osoitinta siirrosten yli. 3. Vedä valitsemasi siirros projektiin kahden leikkeen väliin. Projektissa olevan siirroksen päälle voi vetää toisen siirroksen, jos haluaa vaihtaa sen. 4. Halutessasi voit asettaa yksittäisen siirroksen keston Projektin ominaisuudet - ikkunasta (Arkisto > Projektin ominaisuudet). Siirrosten pituuden säätäminen:

7 1. Kaksoisosoita sitä projektin siirrosta, jonka kestoa haluat muokata. 2. Kirjoita, kuinka monen sekunnin ajan haluat siirroksen kestävän. 3. Jos haluat kaikkien siirrosten kestävän saman verran, valitse Käytetään kaikkiin siirroksiin. 4. Osoita OK. Siirroksen pituutta voi säätää myös avaamalla tarkkuuseditorin ja vetämällä siirroksen toista päätyä. 3.3 Videoleikkeen tai valokuvan palauttaminen sen alkuperäiseen tilaan 1. Avaa inspektori kaksoisosoittamalla leikettä, jonka haluat palauttaa alkuperäiseen tilaan. 2. Osoita Video, jos haluat palauttaa videoasetukset ja Ääni, jos haluat palauttaa ääniasetukset. 3. Osoita Palauta alkuperäinen. 3.4 Äänen parantaminen Selostuksen äänittäminen 1. Avaa Selostus -ikkuna painamalla O-näppäintä tai osoittamalla Selostuspainiketta. 2. Valitse Tallenna kohteesta -ponnahdusvalikosta mikrofoni tai muu äänensyöttölaite. Jos sinulla ei ole ulkoista mikkiä, valitse koneen Sisäinen mikrofoni. 3. Säädä äänityksen ääni haluamaksesi äänenvoimakkuuden säätimellä. 4. Estä taustakohina (valkoinen kohina) vetämällä kohinan säädintä oikealle. Jos haluat ympäristön äänien kuuluvan, vedä säädintä vasemmalle. 5. Valitse Äänen parannus valintaneliö, jos haluat muuttaa ääntäsi elektronisesti pehmeämmäksi. 6. Osoita hiirellä projektissa videokehystä, josta haluat selostuksen alkavan. imovie laskee kolmesta yhteen ja alkaa sitten nauhoittaa. 7. Puhu mikrofoniin selkeästi. 8. Lopeta äänittäminen osoittamalla hiirellä minne tahansa projektissa.

8 Videon alle ilmestyy purppuranvärinen selostusraita siihen kohti, missä ääni kuuluu. 9. Sulje selostusikkuna osoittamalla Sulje (X), ennen kuin osoitat projektia uudelleen. Jos et sulje selostusikkunaa ja osoitat projektia uudelleen, alkaa uuden selostuksen äänittäminen. 10. Videoprojektiin voi äänittää useita selostusraitoja (joissa voi kuulua puhetta tai muita valitsemiasi ääniä). Selostuksia voi myös siirtää ja poistaa kuten mitä tahansa äänitehosteita Äänitehosteen liittäminen projektin videoon 1. Valitse Ikkuna > Musiikki ja äänitehosteen tai osoita vastaavaa painiketta imovien työkalupalkissa- 2. Selaa ja valitse haluamasi äänitiedosto tai etsi se nimen perusteella hakukentän avulla. 3. Vedä äänitiedosto sen videokehyksen päälle, josta haluat äänen alkavan. Vihreä äänitehostesymboli ilmestyy siihen kohti, missä äänitehoste kuuluu Videoon liitetyn äänileikkeen siirtäminen tai poistaminen Valitse äänileikkeen symboli projektissa ja tee jokin seuraavista: - Jos haluat poistaa leikkeen, paina poistonäppäintä tai valitse Muokkaa > Poista. - Jos haluat siirtää leikettä, vedä se mihin tahansa osaan projektissa. - Juuri äänitetyn selostuksen poistaminen onnistuu helposti myös valitsemalla Muokkaa > Peru selostus. Tämä toimii kuitenkin vain välittömästi selostuksen äänityksen jälkeen.

9 4. Videoprojektin jakaminen ja vieminen 4.1 Elokuvan lähettäminen suoraan idvd:hen Valitse Jako > idvd. idvd avautuu ja elokuvasi näkyy siinä uutena idvd-projektina. Voit muuttaa DVDvalikon teemaa, muokata valikoita, lisätä elokuvia, lisätä kuvaesityksiä tai yksinkertaisesti polttaa elokuvan välittömästi DVD-levylle. 4.2 QuickTime-viennin muokkaaminen imovie tukee seuraavia tiedostomuotoja: 3G, Apple TV, AVI, DV-virta, FLC, Kuvatiedostosarja, iphone, iphone (matkapuhelin), ipod, MPEG-4, QuickTime-elokuva, AIFF-äänitiedosto, AU-äänitiedosto, Waveäänitiedosto Näiden tiedostomuotojen pakkaukseen on valittavissa useita eri vaihtoehtoja. Jos esimerkiksi tallennat elokuvasi QuickTime-elokuvana, voit valita videon pakkausmuodoksi mm. jonkin seuraavista muodoista: H.264, MPEG-4-video, Apple Intermediate Codec tai DV/DVCPRO-NTSC. imovie tukee myös monia äänen pakkausmuotoja. Niitä ovat esimerkiksi AAC, Linear PCM, Apple Lossless, Qualcomm PureVoice jne. Jos eri videotiedostomuodot ja pakkausvaihtoehdot ovat sinulle tuttuja, voit viedä tiedostot juuri haluamallasi tavalla käyttäen ammattilaisasetuksia. 4.3 Elokuvan vieminen ammattilaisasetuksia käyttäen: 1. Valitse Jako > Vie QuickTimella. 2. Kirjoita elokuvan otsikko Tallenna nimellä -kenttään. 3. Valitse sijainti, johon haluat tallentaa elokuvan. Jos haluamasi sijainti ei näy Sijaintiponnahdusvalikossa, osoita Tallenna nimellä -kentän oikealla puolella olevaa sinistä nuolipainiketta ja selaa sitten haluamaasi kansioon. 4. Valitse Vie-ponnahdusvalikosta tiedostomuoto, jossa haluat viedä elokuvan. 5. Osoita Vaihtoehdot saadaksesi näkyviin pakkauksen, kuvanlaadun, avainkehysnopeuden, kehysten uudelleenjärjestelyn, koodaustavan ja koon asetukset.

10 6. Jos haluat muuttaa pakkausasetuksia (ns. koodekkia), mukaan lukien kuvanlaatua ja kehysnopeutta, osoita Asetukset (tämä vaihtoehto ei ole valittavissa kaikkien vientimuotojen tapauksessa) ja määrittele sitten haluamasi asetukset. Valitusta vientimuodosta riippuen näkyvissä on erilaisia koodekkeja ja pakkausasetuksia. Jos valitset vientimuodoksi Elokuva - QuickTime-elokuva, voit tehdä seuraavat asetukset: Jos haluat muuttaa pakkaustyyppiä, kehysnopeutta, avainkehyksiä, datanopeutta ja pakkauslaatua, osoita Asetukset. Asettamalla pieni avainkehysten määrä (kuten joka kymmenes kehys) saadaan parempilaatuinen elokuva, jonka tiedostokoko on suuri. Aseta viimeisenä kehysnopeus. Videon toistokuva voi olla nykivä, jos kehysnopeudeksi asetetaan alle 12 kehystä sekunnissa. Korkealaatuisempia pakkausasetuksia käytettäessä elokuvan tiedostokoosta tulee suurempi. Jos haluat asettaa kehyskoon, osoita Koko ja valitse ponnahdusvalikosta haluamasi koko sekä haluatko säilyttää letterbox-kuvasuhteen (16:9) vai et. Valitsemasi koko otetaan käyttöön koko elokuvassa. Jos haluat viedä elokuvan ilman ääntä, poista kohdan Ääni valinta. Muussa tapauksessa valitse Ääni ja osoita sitten Asetukset muuttaaksesi viennin oletusarvoisia ääniasetuksia, kuten muotoa, näytetaajuutta, näytekokoa ja kanavia. Jos et aio lähettää videota internetissä, poista kohdan Valmistele lähetystä varten valinta. Muussa tapauksessa valitse Valmistele lähetystä varten ja valitse sitten lähetystyyppi. Jos valitset vaihtoehdon Vihjeistetty lähetys, voit määritellä yksityiskohtaisemmat lähetysasetukset, mukaan lukien hyötykuorman koodauksen, paketin koon, paketin keston, QT-metadatavälin, toistopaketit ja toistovälit. 7. Kun olet määritellyt vientiasetukset, osoita Tallenna.

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet lyhytelokuvan tekoon 1 Sisällys Tarvittavat työvälineet 2 Valmistelut 2 Kuvaaminen 3 Editointi 3 Kohtausten jakaminen osiin 5 Äänten lisääminen

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

imovie 08 Käyttöönotto Tutustu imovieen ja mullista tapasi toistaa, katsella, säilyttää ja jakaa videoita.

imovie 08 Käyttöönotto Tutustu imovieen ja mullista tapasi toistaa, katsella, säilyttää ja jakaa videoita. imovie 08 Käyttöönotto Tutustu imovieen ja mullista tapasi toistaa, katsella, säilyttää ja jakaa videoita. 1 Sisältö Luku 1 4 Tervetuloa käyttämään imovie 08 -ohjelmaa 5 imovie-käyttöliittymä 5 Yksi videokirjasto

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IMOVIE http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677364

Käyttöoppaasi. APPLE IMOVIE http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677364 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

EDITOINTI: imovie 4 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.

EDITOINTI: imovie 4 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla. ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 9/2004 EDITOINTI: imovie 4

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IDVD http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677262

Käyttöoppaasi. APPLE IDVD http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677262 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 1: PERUSEDITOINTI 1. ALOITUS - Kytke digivideokamera firewire-johdolla tietokoneeseen

Lisätiedot

Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD

Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD Laitteeseen tutustuminen: Yläkuva laitteesta 1. LCD panelin sammutus kytkin 2. Laajakuva 3. Pysäytys 4. Edellinen 5. Seuraava 6. Toista 7. Valikko painike Nuolinäppäimet:

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Videoprojektin luominen...1 Median tuominen projektiin...2 Leikkeiden lisääminen, poistaminen, valitseminen ja siirtäminen...3 Projektin

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 8.7.2014 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Ohjeet animaation tekoon

Ohjeet animaation tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet animaation tekoon 1 Sisällys Kuvakäsikirjoituksen laatiminen 2 Lavasteiden valmistus 3 Kuvausten valmistelut 3 Kuvaus 5 Editointi 6 Leikkeiden

Lisätiedot

EzCAP USB Video Grabber Käyttöohje

EzCAP USB Video Grabber Käyttöohje EzCAP USB Video Grabber Käyttöohje EzCAP USB Video Grabberin avulla voit siirtää vanhoilla videokaseteillasi olevia nauhoituksia tietokoneellesi. Laitteeseen sisältyvällä ohjelmistolla voit myös editoida

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Asennus- ja käyttöönotto-opas

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Asennus- ja käyttöönotto-opas Mac OS X 10.6 Snow Leopard Asennus- ja käyttöönotto-opas Lue tämä dokumentti ennen Mac OS X:n asentamista. Se sisältää tärkeitä Mac OS X:n asentamista koskevia tietoja. Järjestelmävaatimukset Jos haluat

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Tuen kotisivu: http://support.magix.net

Tuen kotisivu: http://support.magix.net Manual 26 Tuki Tuki Kun otat yhteytää MAGIX-tukeen, varmista että saatavillasi on tarvittavat tiedot järjestelmästäsi ja tarkka kuvaus ongelmasta. Mitä enemmän pystyt antamaan tietoa ongelmastasi, sitä

Lisätiedot

JFK 5.9.2007. Movie Maker

JFK 5.9.2007. Movie Maker Movie Maker Windows Movie Maker... 2 Käyttöliittymä... 2 Aloitus... 4 Kaappaus... 4 Liikkuva kuva... 4 Äänen kaappaus... 6 Kuvan kaappaus... 7 Valmiit aineistot... 7 Muokkaus... 8 Leikkeiden muokkaus...

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Release Notes 5.4 CABAS Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Olemme päivittäneet ja nykyaikaistaneet CABASin kuvien ja dokumenttien käsittelyn. Nyt kuvia voi vetää hiiren osoittimella ja pudottaa ne kuvaluetteloon.

Lisätiedot

Marantz PMD661. Äänittäminen

Marantz PMD661. Äänittäminen 1 2 3 4 Marantz PMD661 Äänittäminen Laite on valmis äänittämään muutaman sekunnin kuluttua virran päälle kytkemisestä (right side 2). Äänitys käynnistyy Rec-painikkeella (top 8) ja loppuu Stop-painikkeella

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

MINI-DISK. 1. MINI-DISK levykkeen asentaminen levyke-asemaan

MINI-DISK. 1. MINI-DISK levykkeen asentaminen levyke-asemaan 1 MINI-DISK MINI-DISK soittimella voidaan tallentaa ääntä ulkopuolisen mikrofonin tai toisen äänilähteen ulostulon kautta. MINI-DISK nauhurilla (ei ole varsinainen nauhuri vaan digitaalinen äänitys- ja

Lisätiedot

Windows 8 -kurssi. Kurssista

Windows 8 -kurssi. Kurssista Windows 8 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Kurssista Maanantaisin ja keskiviikkoisin 9. 16.9.2013 Kolme kertaa 3 x 4 h = 12 h Klo 12:15 15:30 Puolessa välissä pidetään vartin kahvitauko Kännykät

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

HP Photo Printing -pikaviiteopas

HP Photo Printing -pikaviiteopas Kuvien tuonti valokuvagalleriaan Seuraavassa kuvataan tapoja, joilla valokuvagalleriaan voidaan lisätä kuvia. Valokuvagalleria on HP Photo Printing -ohjelman vasemmanpuoleinen ruutu. Tulosteiden ja valokuva-albumin

Lisätiedot

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8)

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -protokollan avulla Windows Vista (SP2 tai uudempi)-, Windows 7- ja Windows 8 -

Lisätiedot

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Veikko Pöyhönen Iiro Hirvimäki Teemu Silvennoinen WindowsXP käyttöjärjestelmän mukana tulee vakiona videon editointiin soveltuva Windows Movie

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI Prosessointi (yleisesti renderöinti,

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI Kun olet luonut itsellesi kotisivut, voit aloittaa ulkoasun yksityiskohtaisemman räätälöimisen. Kotisivukone tarjoaa helppokäyttöisen ulkoasueditorin, jonka avulla saat sivujen

Lisätiedot

Archive Player Divar Series. Käyttöopas

Archive Player Divar Series. Käyttöopas Archive Player Divar Series fi Käyttöopas Archive Player Sisällysluettelo fi 3 Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Käyttö 5 2.1 Ohjelman käynnistäminen 5 2.2 Pääikkunan esittely 6 2.3 Avaa-painike 6 2.4 Kameranäkymät

Lisätiedot

MINITV POCKET43 MINI DV VIDEOKAMERA

MINITV POCKET43 MINI DV VIDEOKAMERA MINITV POCKET43 MINI DV VIDEOKAMERA MAAILMAN PIENIN VIDEOKAMERA PIKAOHJE Copyright 2009 Bat. Power Oy www.batpower.fi Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään Versio 1.0 JOHDANTO Kiitos kun ostit MiniDV MD80

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Microsoft PhotoStory 3 pikaopas

Microsoft PhotoStory 3 pikaopas Microsoft PhotoStory 3 pikaopas Petäjä-opisto 11.10.2010 Olli Ruohomäki Tämä oppimateriaalin tavoitteena on esitellä tiiviisti ja havainnollisesti otsikossa mainitun ohjelman perusominaisuuksia. Aineisto

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

exacqvision videovalvontaohjelmisto Loppukäyttäjän pikaohje

exacqvision videovalvontaohjelmisto Loppukäyttäjän pikaohje exacqvision videovalvontaohjelmisto Loppukäyttäjän pikaohje 7.2.2011 1 Johdanto exacqvision Client -ohjelmassa on kolme toimintatilaa: Live, Haku ja Asetukset. Tässä pikaohjeessa käydään läpi yleisimmät

Lisätiedot

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-12(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-12(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Tässä esitteessä on kuvattu tämän laiteohjelmapäivityksen sisältämät 3Dtoiminnot. Lisätietoja on Käyttöoppaassa ja mukana toimitetun CD-ROMlevyn α Käsikirjassa. 2010 Sony Corporation

Lisätiedot

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon.

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. 1 SISÄLLYSLUETTELO Pakkauksen sisältö Sisäkameran asennusohjeet Palvelun kuvakkeiden merkitys ja toiminnot Paluu etusivulle

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

D505 Laitteiden käyttöohjeet. Ajatus liikkuu iloa oppimiseen!

D505 Laitteiden käyttöohjeet. Ajatus liikkuu iloa oppimiseen! D505 Laitteiden käyttöohjeet Ajatus liikkuu iloa oppimiseen! Sisällys Aktiivitaulu... 1 Materiaalin näyttäminen omalta kannettavalta tietokoneelta... 1 Materiaalin näyttäminen aktiivitaulun tietokoneelta...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Pikaohje Konftel 55Wx

Pikaohje Konftel 55Wx SUOMI Pikaohje Konftel 55Wx Konftel 55Wx on neuvotteluyksikkö, jonka voi kytkeä pöytäpuhelimeen, matkapuhelimeen ja tietokoneeseen. Se muuntaa viestintälaitteesi neuvottelupuhelimiksi varustettuna Konftelin

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

idvd Käyttöönotto Tutustu idvd-ikkunaan ja sen säätimiin ja opi, kuinka voit luoda oman DVD-levyn.

idvd Käyttöönotto Tutustu idvd-ikkunaan ja sen säätimiin ja opi, kuinka voit luoda oman DVD-levyn. idvd Käyttöönotto Tutustu idvd-ikkunaan ja sen säätimiin ja opi, kuinka voit luoda oman DVD-levyn. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään idvd-ohjelmaa 3 Opittavat asiat 4 Ennen aloitusta 4 Tarvittavat

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Tärkeää tietoa käyttäjälle Mikä on DaisyTrio-kirja? DaisyTrio-kirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna, koko tekstin sekä kuvia.

Lisätiedot

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13 PowerPoint 2010 Ohjelman käynnistäminen Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kirjoita otsikko ja alaotsikko. Alaotsikkona voi olla myös oma nimi.

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

ipod Oppitunnit Sisältää oppitunteja musiikin siirtämisestä ipodiin, musiikin toistamisesta ipodissa ja tiedostojen tallentamisesta ipodiin

ipod Oppitunnit Sisältää oppitunteja musiikin siirtämisestä ipodiin, musiikin toistamisesta ipodissa ja tiedostojen tallentamisesta ipodiin ipod Oppitunnit Sisältää oppitunteja musiikin siirtämisestä ipodiin, musiikin toistamisesta ipodissa ja tiedostojen tallentamisesta ipodiin apple Apple Computer, Inc. 2004 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Tässä pikaohjeessa kerrotaan miten Klara Netin käytön voi aloittaa kahdella eri tavalla: 1. Puhtaalta pöydältä ilman mallipohjaa 2. Käyttämällä oman hankkeen

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot