imovie 09 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 1. Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "imovie 09 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 1. Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta"

Transkriptio

1 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI Sodankylä +358 (0) imovie Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta 1. Liitä laite tietokoneeseen USB -kaapelilla. Kaapelin toinen pää liitetään Maciin ja toinen USB -laitteeseen.

2 Tämä pää Maciin. Tämä pää USB -laitteeseen. (Voi olla erilaisia päitä.) 2. Tuonti-ikkuna avautuu ja siinä näkyvät kaikki laitteessa olevat leikkeet. Jos tuoniikkuna ei avaudu, valitse Arkisto > Tuo kamerasta. 3. Valitse tuotavat leikkeet: - Jos haluat tuoda kaikki leikkeet, aseta Automaattinen/Käsin -kytkin kohtaan Automaattinen ja osoita sitten Tuo kaikki. - Jos haluat tuoda vain tietyt leikkeet, aseta Automaattinen/Käsin -kytkin kohtaan Käsin ja osoita Poista valinnat. Valitse haluamasi leikkeet ja osoita Tuo valitut. 4. Valitse Tallenna kohteeseen -ponnahdusvalikosta levy, jolle haluat tallentaa videon. Voit valita minkä tahansa tietokoneeseen liitetyn kovalevyn. Varmista, että kovalevyllä on riittävästi tallennustilaa. Vapaana oleva levytila näkyy ponnahdusvalikossa suluissa levyn nimen vieressä. 5. Valitse, kuinka haluat järjestää tuodun videon Tapahtumakirjastossa: - Kun haluat lisätä tuodun videon olemassa olevaan tapahtumaan, valitse Lisää olemassa olevaan tapahtumaan ja valitse ponnahdusikkunasta tapahtuman nimi. - Kun haluat luoda uuden tapahtuman, kirjoita sille Luo uusi tapahtuma -kenttään nimi. 6. Osoita OK. imoviella voi kestää muutamista minuuteista yli tuntiin tuoda video ja luoda miniatyyrikuvat jokaisesta leikkeestä riippuen siitä, kuinka monta minuuttia videota on. 1.2 Videon tuominen FireWirella varustetusta (nauhapohjaisesta) videokamerasta 1. Yhdistä videokamera tietokoneeseen 6-4-nastaisella FireWire -kaapelilla.

3 6-nastainen liitin Maciin. 4-nastainen liitin kameraan. 2. Laita kamera VTR -tilaan. Tuonti-ikkuna avautuu. 3. Jos tietokoneeseen on liitetty useita laitteita, valitse Kamera-ponnahdusvalikosta laite, josta haluat tuoda videota. 4. Automaattinen: Kelaa nauhan automaattisesti alkuun, tuo nauhan koko sisällön ja kelaa nauhan uudelleen alkuun. Jos haluat tehdä näin, osoita OK. 5. Käsin: Voit kelata nauhaa eteen- ja taaksepäin ja tuoda minkä tahansa osan. Jos haluat tehdä näin, voit asettaa nauhan kohtaan, josta haluat aloittaa tallentamisen ja säätää toistoa käyttäen toiston säätimiä. Kun nauha toistuu, aloita tuonti osoittamalla Tuo. 6. Valitse Tallenna kohteeseen -ponnahdusvalikosta levy, jolle haluat tallentaa videon. (Tallennusvaihe on sama, kuin kohdassa 1.1) Video toistetaan tuotaessa. Kestää yhtä kauan tuoda videota kuin kestää katsella sitä normaalinopeudella. Kun video on tuotu, imovie luo videoleikkeistä miniatyyrikuvat. Tämä saattaa kestää useita minuutteja. 1.3 Jos imovie ei tunnista videokameraasi - Varmista, että videokamera on oikeassa lähtötilassa. Tämä on VTR -tila, joissakin kameroissa DV -tila (standardivideo) tai HDV -tila (teräväpiirtovideo). Myös muita termejä on käytössä riippuen videokamerasta. Tarkista asia videokameran mukana tulleesta dokumentaatiosta. - Jos laitteesi on nauhapohjainen videokamera, varmista, että käytössäsi on FireWire -kaapeli (kutsutaan myös IEEE tai i.link -kaapeliksi) USB -kaapelin sijaan. - Jos laitteesi tallentaa flash -muistiin, kovalevylle (HDD) tai DVD -levylle, varmista, että käytät USB -kaapelia FireWire -kaapelin sijaan. Jos et vieläkään voi tuoda videota, kokeile seuraavia: - Kytke videokamera pois päältä ja uudelleen päälle. - Irrota liitäntäkaapeli sekä kamerasta että tietokoneesta ja liitä se uudelleen.

4 - Lopeta imovie ja avaa se uudelleen. - Käynnistä tietokone uudelleen. - Kokeile eri kaapelia. - Kokeile kameran liittämistä toiseen tietokoneeseen, jossa on imovie Videokirjaston rakentaminen ja hallitseminen 2.1 Videon katseleminen imoviessa Voit selata videota liikuttamalla osoitinta edestakaisin filminauhojen päällä valitussa tapahtumassa tai videoprojektissa. Videon toistaminen imovie -tapahtumissa ja projekteissa: Katsele projekti tai valittu tapahtuma alusta tai haluamastasi kohdasta viemällä osoitin siihen kohtaan, josta haluat videota katsoa ja valitse näppäimistön space (välilyönti). 2.2 Videokehysalueen valitseminen leikkeessä Kehysalueen valitseminen: Valitse kehysalue vetämällä minkä tahansa leikkeen miniatyyrikuvien yli. Valitun alueen ympärille ilmestyy keltainen reunus. Kun filminauha katkeaa projektiselaimen tai tapahtumaselaimen reunalla ja jatkuu alemmalla tai ylemmällä rivillä, jatka vetämistä rivinvaihdon yli. Kun saavutat reunan, osoitin siirtyy automaattisesti seuraavalle riville. 2.3 Kokonaisen videoleikkeen valitseminen Kokonaisen leikkeen valitseminen tapahtumassa tapahtuu eri tavalla kuin valitseminen koko videoprojektissa. Valitse leike tekemällä jokin seuraavista: - Osoita leikettä projektiselaimessa. Valitun leikkeen ympärille tulee keltainen reunus. - Pidä Optio-näppäintä painettuna ja osoita leikettä tapahtumaselaimessa. Leike pysyy valittuna, vaikka pikakatselujana siirtyisikin sen ulkopuolelle videon toistamisen tai osoittimen siirtämisen takia. Jos haluat poistaa leikkeen valinnan, valitse toinen leike tai osoita leikkeen ulkopuolelle.

5 Hienosäätöön tarkoitettujen säätimien käyttäminen leikkeen pidentämiseen tai lyhentämiseen: - Siirrä osoitin leikkeen päälle ja osoita yhtä näkyviin tulevista hienosäätöpainikkeista (ne näkyvät kaksipäisinä nuolina). Näkyviin tulee oranssi valintakahva. - Pidennä tai lyhennä leikkeen kestoa kehys kerrallaan vetämällä valintakahvasta. 3. Videoprojektin luominen Kun lisäät videon tapahtumistasi projektiin, videon alaosassa tapahtumaselaimessa näkyvä oranssi raita osoittaa, että videota käytetään projektissa. imovie luo uuden kopion videosta projektia varten alkuperäinen video säilyy koskemattomana kirjastossa. Ennen kuin voit lisätä otsikoita, siirroksia tai ääntä videoosi, sinun on ensin luotava videoprojekti. Projektissa videoon tekemäsi muutokset eivät vaikuta lähdevideokirjastossa olevaan videoon. 3.1 Uuden videoprojektin aloittaminen 1. Valitse Arkisto > Uusi projekti tai osoita lisäyspainiketta (+) Projektikirjastossa ja kirjoita uuden projektin nimi. 2. Valitse näytön koko Kuvasuhde -ponnahdusvalikosta: - Laajakuva (16:9): Elokuvan leveys on paljon suurempi kuin sen korkeus. Sopivat erityisesti katseltaessa elokuvaa laajakuvatelevisiosta. Jos laajakuvaa katsotaan esim. tietokoneen näytöltä, elokuvassa on mustat reunukset kuvan ylä- ja alareunassa ( letterbox ). - iphone (3:2): Elokuva sopivimmassa koossa iphosessa katsottavaksi. - Normaali (4:3): Elokuva on muodoltaan enemmän neliön kaltainen. Katseltaessa esim. tietokoneen näytöltä kuva täyttää koko ruudun. Laajakuvatelevisiossa elokuvan oikealla ja vasemmalla näkyvät mustat reunukset ( pillarbox ). 3. Osoita Luo. 4. Lisää video projektiisi valitsemalla videokehyksiä ja vetämällä valitut kehykset projektiin tai osoittamalla Lisää projektiin tai painamalla E-näppäintä. Voit lisänä niin monta videota kuin haluat. Voit myös lisätä saman videon useisiin projekteihin. 3.2 Otsikoiden ja siirrosten lisääminen Otsikoiden lisääminen videoon 1. Valitse projekti Projektikirjastossa ja osoita Muokkaa projektia.

6 2. Valitse Ikkuna > Otsikot tai osoita imovien työkalupalkissa Otsikot -painiketta. 3. Selaa otsikkotyylejä ja valitse haluamasi. Voit esikatsella otsikkoa siirtämällä osoittimen otsikon päälle. 4. Otsikon lisääminen: - Jos haluat otsikon näkyvän suoraan videon päällä, vedä se projektiin ja pidä sitä sen kohdan päällä, jossa haluat sen näkyvän. Violetti varjo osoittaa kehykset, jotka otsikko kattaa. - Jos haluat otsikon näkyvän yksivärisen taustan tai Applen suunnitteleman animoidun taustan päällä, vedä se leikkeiden väliin, projektin alkuun tai loppuun ja valitse sitten tausta. Sininen otsikkosymboli videoleikkeen yläpuolella osoittaa otsikon paikan videossa. Voit säätää paikkaa milloin tahansa. 5. Valitse teksti katseluikkunassa ja kirjoita siihen haluamasi teksti. 6. Näytä kirjaisimet -kohtaa katseluikkunassa napsauttamalla voit muokata otsikon kirjaisinta, väriä, kokoa, tyyliä tai tasausta. Tämä ei ole mahdollista teematyylisissä otsikoissa ja joissakin animoiduissa otsikoissa. 7. Esikatsele otsikkoa osoittamalla katseluikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa Toistapainiketta Siirrosten lisääminen videoleikkeiden välille. 1. Valitse Ikkuna > Siirrokset tai osoita Siirrokset -painiketta imovien työkalupalkissa. 2. Selaa siirroksia ja valitse haluamasi. Voit esikatsella liikuttamalla osoitinta siirrosten yli. 3. Vedä valitsemasi siirros projektiin kahden leikkeen väliin. Projektissa olevan siirroksen päälle voi vetää toisen siirroksen, jos haluaa vaihtaa sen. 4. Halutessasi voit asettaa yksittäisen siirroksen keston Projektin ominaisuudet - ikkunasta (Arkisto > Projektin ominaisuudet). Siirrosten pituuden säätäminen:

7 1. Kaksoisosoita sitä projektin siirrosta, jonka kestoa haluat muokata. 2. Kirjoita, kuinka monen sekunnin ajan haluat siirroksen kestävän. 3. Jos haluat kaikkien siirrosten kestävän saman verran, valitse Käytetään kaikkiin siirroksiin. 4. Osoita OK. Siirroksen pituutta voi säätää myös avaamalla tarkkuuseditorin ja vetämällä siirroksen toista päätyä. 3.3 Videoleikkeen tai valokuvan palauttaminen sen alkuperäiseen tilaan 1. Avaa inspektori kaksoisosoittamalla leikettä, jonka haluat palauttaa alkuperäiseen tilaan. 2. Osoita Video, jos haluat palauttaa videoasetukset ja Ääni, jos haluat palauttaa ääniasetukset. 3. Osoita Palauta alkuperäinen. 3.4 Äänen parantaminen Selostuksen äänittäminen 1. Avaa Selostus -ikkuna painamalla O-näppäintä tai osoittamalla Selostuspainiketta. 2. Valitse Tallenna kohteesta -ponnahdusvalikosta mikrofoni tai muu äänensyöttölaite. Jos sinulla ei ole ulkoista mikkiä, valitse koneen Sisäinen mikrofoni. 3. Säädä äänityksen ääni haluamaksesi äänenvoimakkuuden säätimellä. 4. Estä taustakohina (valkoinen kohina) vetämällä kohinan säädintä oikealle. Jos haluat ympäristön äänien kuuluvan, vedä säädintä vasemmalle. 5. Valitse Äänen parannus valintaneliö, jos haluat muuttaa ääntäsi elektronisesti pehmeämmäksi. 6. Osoita hiirellä projektissa videokehystä, josta haluat selostuksen alkavan. imovie laskee kolmesta yhteen ja alkaa sitten nauhoittaa. 7. Puhu mikrofoniin selkeästi. 8. Lopeta äänittäminen osoittamalla hiirellä minne tahansa projektissa.

8 Videon alle ilmestyy purppuranvärinen selostusraita siihen kohti, missä ääni kuuluu. 9. Sulje selostusikkuna osoittamalla Sulje (X), ennen kuin osoitat projektia uudelleen. Jos et sulje selostusikkunaa ja osoitat projektia uudelleen, alkaa uuden selostuksen äänittäminen. 10. Videoprojektiin voi äänittää useita selostusraitoja (joissa voi kuulua puhetta tai muita valitsemiasi ääniä). Selostuksia voi myös siirtää ja poistaa kuten mitä tahansa äänitehosteita Äänitehosteen liittäminen projektin videoon 1. Valitse Ikkuna > Musiikki ja äänitehosteen tai osoita vastaavaa painiketta imovien työkalupalkissa- 2. Selaa ja valitse haluamasi äänitiedosto tai etsi se nimen perusteella hakukentän avulla. 3. Vedä äänitiedosto sen videokehyksen päälle, josta haluat äänen alkavan. Vihreä äänitehostesymboli ilmestyy siihen kohti, missä äänitehoste kuuluu Videoon liitetyn äänileikkeen siirtäminen tai poistaminen Valitse äänileikkeen symboli projektissa ja tee jokin seuraavista: - Jos haluat poistaa leikkeen, paina poistonäppäintä tai valitse Muokkaa > Poista. - Jos haluat siirtää leikettä, vedä se mihin tahansa osaan projektissa. - Juuri äänitetyn selostuksen poistaminen onnistuu helposti myös valitsemalla Muokkaa > Peru selostus. Tämä toimii kuitenkin vain välittömästi selostuksen äänityksen jälkeen.

9 4. Videoprojektin jakaminen ja vieminen 4.1 Elokuvan lähettäminen suoraan idvd:hen Valitse Jako > idvd. idvd avautuu ja elokuvasi näkyy siinä uutena idvd-projektina. Voit muuttaa DVDvalikon teemaa, muokata valikoita, lisätä elokuvia, lisätä kuvaesityksiä tai yksinkertaisesti polttaa elokuvan välittömästi DVD-levylle. 4.2 QuickTime-viennin muokkaaminen imovie tukee seuraavia tiedostomuotoja: 3G, Apple TV, AVI, DV-virta, FLC, Kuvatiedostosarja, iphone, iphone (matkapuhelin), ipod, MPEG-4, QuickTime-elokuva, AIFF-äänitiedosto, AU-äänitiedosto, Waveäänitiedosto Näiden tiedostomuotojen pakkaukseen on valittavissa useita eri vaihtoehtoja. Jos esimerkiksi tallennat elokuvasi QuickTime-elokuvana, voit valita videon pakkausmuodoksi mm. jonkin seuraavista muodoista: H.264, MPEG-4-video, Apple Intermediate Codec tai DV/DVCPRO-NTSC. imovie tukee myös monia äänen pakkausmuotoja. Niitä ovat esimerkiksi AAC, Linear PCM, Apple Lossless, Qualcomm PureVoice jne. Jos eri videotiedostomuodot ja pakkausvaihtoehdot ovat sinulle tuttuja, voit viedä tiedostot juuri haluamallasi tavalla käyttäen ammattilaisasetuksia. 4.3 Elokuvan vieminen ammattilaisasetuksia käyttäen: 1. Valitse Jako > Vie QuickTimella. 2. Kirjoita elokuvan otsikko Tallenna nimellä -kenttään. 3. Valitse sijainti, johon haluat tallentaa elokuvan. Jos haluamasi sijainti ei näy Sijaintiponnahdusvalikossa, osoita Tallenna nimellä -kentän oikealla puolella olevaa sinistä nuolipainiketta ja selaa sitten haluamaasi kansioon. 4. Valitse Vie-ponnahdusvalikosta tiedostomuoto, jossa haluat viedä elokuvan. 5. Osoita Vaihtoehdot saadaksesi näkyviin pakkauksen, kuvanlaadun, avainkehysnopeuden, kehysten uudelleenjärjestelyn, koodaustavan ja koon asetukset.

10 6. Jos haluat muuttaa pakkausasetuksia (ns. koodekkia), mukaan lukien kuvanlaatua ja kehysnopeutta, osoita Asetukset (tämä vaihtoehto ei ole valittavissa kaikkien vientimuotojen tapauksessa) ja määrittele sitten haluamasi asetukset. Valitusta vientimuodosta riippuen näkyvissä on erilaisia koodekkeja ja pakkausasetuksia. Jos valitset vientimuodoksi Elokuva - QuickTime-elokuva, voit tehdä seuraavat asetukset: Jos haluat muuttaa pakkaustyyppiä, kehysnopeutta, avainkehyksiä, datanopeutta ja pakkauslaatua, osoita Asetukset. Asettamalla pieni avainkehysten määrä (kuten joka kymmenes kehys) saadaan parempilaatuinen elokuva, jonka tiedostokoko on suuri. Aseta viimeisenä kehysnopeus. Videon toistokuva voi olla nykivä, jos kehysnopeudeksi asetetaan alle 12 kehystä sekunnissa. Korkealaatuisempia pakkausasetuksia käytettäessä elokuvan tiedostokoosta tulee suurempi. Jos haluat asettaa kehyskoon, osoita Koko ja valitse ponnahdusvalikosta haluamasi koko sekä haluatko säilyttää letterbox-kuvasuhteen (16:9) vai et. Valitsemasi koko otetaan käyttöön koko elokuvassa. Jos haluat viedä elokuvan ilman ääntä, poista kohdan Ääni valinta. Muussa tapauksessa valitse Ääni ja osoita sitten Asetukset muuttaaksesi viennin oletusarvoisia ääniasetuksia, kuten muotoa, näytetaajuutta, näytekokoa ja kanavia. Jos et aio lähettää videota internetissä, poista kohdan Valmistele lähetystä varten valinta. Muussa tapauksessa valitse Valmistele lähetystä varten ja valitse sitten lähetystyyppi. Jos valitset vaihtoehdon Vihjeistetty lähetys, voit määritellä yksityiskohtaisemmat lähetysasetukset, mukaan lukien hyötykuorman koodauksen, paketin koon, paketin keston, QT-metadatavälin, toistopaketit ja toistovälit. 7. Kun olet määritellyt vientiasetukset, osoita Tallenna.

ipod classic Ominaisuusopas

ipod classic Ominaisuusopas ipod classic Ominaisuusopas 2 Sisältö Luku 1 4 ipod classicin perusasiat 5 ipod classic yhdellä silmäyksellä 5 ipod classicin säätimien käyttäminen 9 ipod classicin säätimien lukitseminen 9 ipod classicin

Lisätiedot

ipod nano Ominaisuudet

ipod nano Ominaisuudet ipod nano Ominaisuudet 1 Sisältö Luku 1 4 ipod nanon perusasiat 5 ipod nano yhdellä silmäyksellä 5 ipod nanon säätimien käyttö 8 ipod nanon säätimien lukitseminen 9 ipod nanon valikoiden käyttö 10 ipod

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

Keynote 09 Käyttöopas

Keynote 09 Käyttöopas Keynote 09 Käyttöopas KKApple Inc. Copyright 2011 Apple Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Apple-logo on Apple Incorporatedin Yhdysvalloissa ja muissa maissa rekisteröity tavaramerkki. Näppäimistön Apple-logon

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE POWERBOOK G4 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677838

Käyttöoppaasi. APPLE POWERBOOK G4 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677838 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

ImageBrowser EX -käyttöopas

ImageBrowser EX -käyttöopas ImageBrowser EX -käyttöopas ImageBrowser EX CameraWindow CEL-SS4RA60 Perus Käyttöoppaan käytännöt ja oppaassa siirtyminen Tämän käyttöoppaan käytännöt Käyttöoppaassa siirtyminen Tuetut käyttöjärjestelmät

Lisätiedot

Pinnacle Studio 11 Plus

Pinnacle Studio 11 Plus Pinnacle Studio 11 Plus Sisältää Studion, Studio Plussan ja Studio Ultimaten Ammattimaista elokuvantekoa 41007142 Erityiskiitokset seuraaville: Travis White, Richard Edgley, Kenn LeGault, Jan Piros, Jörg

Lisätiedot

DVD- ja CD-levyjen luonti. DVD-/CD-tallentimella

DVD- ja CD-levyjen luonti. DVD-/CD-tallentimella DVD- ja CD-levyjen luonti DVD-/CD-tallentimella Tämän asiakirjan tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Hewlett-Packard Company ei anna minkäänlaista tätä materiaalia koskevaa takuuta, mukaan

Lisätiedot

Pinnacle Studio. Elämäsi elokuvina. Versio 17. Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate

Pinnacle Studio. Elämäsi elokuvina. Versio 17. Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate Pinnacle Studio Versio 17 Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate Elämäsi elokuvina Copyright 2013 Corel Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään. Kunnioita taiteilijoiden ja muiden

Lisätiedot

Super LoiLoScope Ver.1.8

Super LoiLoScope Ver.1.8 Super LoiLoScope Ver.1.8 Users Manual Voit tarkastella ohjelmiston osoitteesta Super LoiLoScope-käyttöopas milloin tahansa. Voit tarkastella käsikirjan klikkaamalla kuvaketta näytön oikeassa alareunassa.

Lisätiedot

Alkutoimien pääkohdat

Alkutoimien pääkohdat Alkutoimien pääkohdat Alkutoimet Tobii Communicator Alkutoimien pääkohdat Koskee Tobii Communicator -malleja alkaen versiosta 4.6. Sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tarkasta tämän käyttöoppaan

Lisätiedot

Studio Versio 8. Ammattimaista elokuvantekoa

Studio Versio 8. Ammattimaista elokuvantekoa Studio Versio 8 Ammattimaista elokuvantekoa Erityiskiitokset Mike Iampietrolle, William Chienille, Richard Edgleylle, Ivan Maltzille, Jon McGowanille, Keith Thomsonille, Jörg Weselmannille ja Chris Zamaralle.

Lisätiedot

iloq S10 -lukostopalvelu Käyttäjän käsikirja

iloq S10 -lukostopalvelu Käyttäjän käsikirja iloq S10 -lukostopalvelu Käyttäjän käsikirja JOHDANTO Tämä opas on iloq S10 Manager -ohjelman käyttäjän käsikirja. Opas on tarkoitettu lukostopalvelun hoitajalle, joka voi olla esimerkiksi isännöitsijä

Lisätiedot

Kytke kuulokemikrofoni äänikorttiin. Avaa ohjelma. Jos haluat stereoääntä Valitse muokkaa- asetukset ja valitse stereoääni.

Kytke kuulokemikrofoni äänikorttiin. Avaa ohjelma. Jos haluat stereoääntä Valitse muokkaa- asetukset ja valitse stereoääni. Opetusmateriaali lähde Virtuaaliyliopistohanke / Jyväskylän yliopisto http://virtuaaliyliopisto.jyu.fi/etusivu/tyopakki/oppimateriaalintuottaminen/videoaani/audacit y Äänen tallentaminen ja käsittely ilmaisella

Lisätiedot

Copyright ja vastuuvapauslauseke

Copyright ja vastuuvapauslauseke Copyright ja vastuuvapauslauseke Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän julkaisun osaa ei saa jäljentää, tallentaa tai levittää sähköisesti, mekaanisesti, valokopioina, nauhoituksena tai muussa muodossa

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Elisa Viihde. TV palveluiden käyttöohje

Elisa Viihde. TV palveluiden käyttöohje Elisa Viihde TV palveluiden käyttöohje Päivitetty 29.3.2009 1 Sisällys 1 Pakkauksen sisältö... 4 2 Laitteiden asentaminen... 4 2.1 Pikaohje laitteiden asennukseen... 4 2.2 Digiboksin asentaminen... 5 2.2.1

Lisätiedot

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje ScenalyzerLive 4.0 Käyttöohje ScenalyzerLive Versio 4.0 käyttöohje Käyttöehdot Alkuperäinen julkaisupäivä 28.12.2005 17:37 Copyright (C) 2005 Andreas Winter Suomennos 24.1.2006 22:30 (Harri Lamminmäki)

Lisätiedot

Tavaramerkit Vastuuvapauslauseke Huomautuksia

Tavaramerkit Vastuuvapauslauseke Huomautuksia Käyttöopas R02 (WEU) Tavaramerkit Kaikki merkit ja tuotteiden nimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Vastuuvapauslauseke Tietoja ja asiakirjoja voidaan muuttaa ilman

Lisätiedot

ADOBE CREATIVE SUITE 5

ADOBE CREATIVE SUITE 5 ADOBE CREATIVE SUITE 5 Lakisääteiset ilmoitukset Lakisääteiset ilmoitukset Lakisääteiset ilmoitukset ovat osoitteessa http://help.adobe.com/fi_fi/legalnotices/index.html. iii Sisällys Luku 1: Resurssit

Lisätiedot

ipod touch Käyttöopas

ipod touch Käyttöopas ipod touch Käyttöopas Sisältö 5 Luku 1: Alkuun pääseminen 5 Mitä tarvitaan 5 ipod touch in rekisteröinti 6 Synkronoiminen itunesin kanssa 10 Sähköposti-, yhteystieto- ja kalenteritunnukset 12 Määrittelyprofiilien

Lisätiedot

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas Tämä opas on tarkoitettu LoiLoScope EX, LoiLoScope AX ja LoiLoScope FX. Vahvista käyttämäsi sovellus. Voit myös tarkastella käyttöoppaassa LoiLoScope EX/AX/FX ja kameran

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

MacBook Käyttöopas. Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

MacBook Käyttöopas. Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja MacBook Käyttöopas Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja K Apple Computer, Inc 2006 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käyttöopas on tekijänoikeuslakien

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Käyttöohje. Xperia SL LT26ii

Käyttöohje. Xperia SL LT26ii Käyttöohje Xperia SL LT26ii Sisältö Xperia SL Käyttöohje...6 Aloittaminen...7 Android mitä ja miksi?...7 Esittely...7 Kokoaminen...8 Laitteen kytkeminen päälle ja sammuttaminen...9 Näyttölukko...10 Asennusopas...10

Lisätiedot