imovie 09 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 1. Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "imovie 09 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 1. Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta"

Transkriptio

1 ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI Sodankylä +358 (0) imovie Videon tuominen 1.1 Videon tuominen USB -videokamerasta tai -kamerasta 1. Liitä laite tietokoneeseen USB -kaapelilla. Kaapelin toinen pää liitetään Maciin ja toinen USB -laitteeseen.

2 Tämä pää Maciin. Tämä pää USB -laitteeseen. (Voi olla erilaisia päitä.) 2. Tuonti-ikkuna avautuu ja siinä näkyvät kaikki laitteessa olevat leikkeet. Jos tuoniikkuna ei avaudu, valitse Arkisto > Tuo kamerasta. 3. Valitse tuotavat leikkeet: - Jos haluat tuoda kaikki leikkeet, aseta Automaattinen/Käsin -kytkin kohtaan Automaattinen ja osoita sitten Tuo kaikki. - Jos haluat tuoda vain tietyt leikkeet, aseta Automaattinen/Käsin -kytkin kohtaan Käsin ja osoita Poista valinnat. Valitse haluamasi leikkeet ja osoita Tuo valitut. 4. Valitse Tallenna kohteeseen -ponnahdusvalikosta levy, jolle haluat tallentaa videon. Voit valita minkä tahansa tietokoneeseen liitetyn kovalevyn. Varmista, että kovalevyllä on riittävästi tallennustilaa. Vapaana oleva levytila näkyy ponnahdusvalikossa suluissa levyn nimen vieressä. 5. Valitse, kuinka haluat järjestää tuodun videon Tapahtumakirjastossa: - Kun haluat lisätä tuodun videon olemassa olevaan tapahtumaan, valitse Lisää olemassa olevaan tapahtumaan ja valitse ponnahdusikkunasta tapahtuman nimi. - Kun haluat luoda uuden tapahtuman, kirjoita sille Luo uusi tapahtuma -kenttään nimi. 6. Osoita OK. imoviella voi kestää muutamista minuuteista yli tuntiin tuoda video ja luoda miniatyyrikuvat jokaisesta leikkeestä riippuen siitä, kuinka monta minuuttia videota on. 1.2 Videon tuominen FireWirella varustetusta (nauhapohjaisesta) videokamerasta 1. Yhdistä videokamera tietokoneeseen 6-4-nastaisella FireWire -kaapelilla.

3 6-nastainen liitin Maciin. 4-nastainen liitin kameraan. 2. Laita kamera VTR -tilaan. Tuonti-ikkuna avautuu. 3. Jos tietokoneeseen on liitetty useita laitteita, valitse Kamera-ponnahdusvalikosta laite, josta haluat tuoda videota. 4. Automaattinen: Kelaa nauhan automaattisesti alkuun, tuo nauhan koko sisällön ja kelaa nauhan uudelleen alkuun. Jos haluat tehdä näin, osoita OK. 5. Käsin: Voit kelata nauhaa eteen- ja taaksepäin ja tuoda minkä tahansa osan. Jos haluat tehdä näin, voit asettaa nauhan kohtaan, josta haluat aloittaa tallentamisen ja säätää toistoa käyttäen toiston säätimiä. Kun nauha toistuu, aloita tuonti osoittamalla Tuo. 6. Valitse Tallenna kohteeseen -ponnahdusvalikosta levy, jolle haluat tallentaa videon. (Tallennusvaihe on sama, kuin kohdassa 1.1) Video toistetaan tuotaessa. Kestää yhtä kauan tuoda videota kuin kestää katsella sitä normaalinopeudella. Kun video on tuotu, imovie luo videoleikkeistä miniatyyrikuvat. Tämä saattaa kestää useita minuutteja. 1.3 Jos imovie ei tunnista videokameraasi - Varmista, että videokamera on oikeassa lähtötilassa. Tämä on VTR -tila, joissakin kameroissa DV -tila (standardivideo) tai HDV -tila (teräväpiirtovideo). Myös muita termejä on käytössä riippuen videokamerasta. Tarkista asia videokameran mukana tulleesta dokumentaatiosta. - Jos laitteesi on nauhapohjainen videokamera, varmista, että käytössäsi on FireWire -kaapeli (kutsutaan myös IEEE tai i.link -kaapeliksi) USB -kaapelin sijaan. - Jos laitteesi tallentaa flash -muistiin, kovalevylle (HDD) tai DVD -levylle, varmista, että käytät USB -kaapelia FireWire -kaapelin sijaan. Jos et vieläkään voi tuoda videota, kokeile seuraavia: - Kytke videokamera pois päältä ja uudelleen päälle. - Irrota liitäntäkaapeli sekä kamerasta että tietokoneesta ja liitä se uudelleen.

4 - Lopeta imovie ja avaa se uudelleen. - Käynnistä tietokone uudelleen. - Kokeile eri kaapelia. - Kokeile kameran liittämistä toiseen tietokoneeseen, jossa on imovie Videokirjaston rakentaminen ja hallitseminen 2.1 Videon katseleminen imoviessa Voit selata videota liikuttamalla osoitinta edestakaisin filminauhojen päällä valitussa tapahtumassa tai videoprojektissa. Videon toistaminen imovie -tapahtumissa ja projekteissa: Katsele projekti tai valittu tapahtuma alusta tai haluamastasi kohdasta viemällä osoitin siihen kohtaan, josta haluat videota katsoa ja valitse näppäimistön space (välilyönti). 2.2 Videokehysalueen valitseminen leikkeessä Kehysalueen valitseminen: Valitse kehysalue vetämällä minkä tahansa leikkeen miniatyyrikuvien yli. Valitun alueen ympärille ilmestyy keltainen reunus. Kun filminauha katkeaa projektiselaimen tai tapahtumaselaimen reunalla ja jatkuu alemmalla tai ylemmällä rivillä, jatka vetämistä rivinvaihdon yli. Kun saavutat reunan, osoitin siirtyy automaattisesti seuraavalle riville. 2.3 Kokonaisen videoleikkeen valitseminen Kokonaisen leikkeen valitseminen tapahtumassa tapahtuu eri tavalla kuin valitseminen koko videoprojektissa. Valitse leike tekemällä jokin seuraavista: - Osoita leikettä projektiselaimessa. Valitun leikkeen ympärille tulee keltainen reunus. - Pidä Optio-näppäintä painettuna ja osoita leikettä tapahtumaselaimessa. Leike pysyy valittuna, vaikka pikakatselujana siirtyisikin sen ulkopuolelle videon toistamisen tai osoittimen siirtämisen takia. Jos haluat poistaa leikkeen valinnan, valitse toinen leike tai osoita leikkeen ulkopuolelle.

5 Hienosäätöön tarkoitettujen säätimien käyttäminen leikkeen pidentämiseen tai lyhentämiseen: - Siirrä osoitin leikkeen päälle ja osoita yhtä näkyviin tulevista hienosäätöpainikkeista (ne näkyvät kaksipäisinä nuolina). Näkyviin tulee oranssi valintakahva. - Pidennä tai lyhennä leikkeen kestoa kehys kerrallaan vetämällä valintakahvasta. 3. Videoprojektin luominen Kun lisäät videon tapahtumistasi projektiin, videon alaosassa tapahtumaselaimessa näkyvä oranssi raita osoittaa, että videota käytetään projektissa. imovie luo uuden kopion videosta projektia varten alkuperäinen video säilyy koskemattomana kirjastossa. Ennen kuin voit lisätä otsikoita, siirroksia tai ääntä videoosi, sinun on ensin luotava videoprojekti. Projektissa videoon tekemäsi muutokset eivät vaikuta lähdevideokirjastossa olevaan videoon. 3.1 Uuden videoprojektin aloittaminen 1. Valitse Arkisto > Uusi projekti tai osoita lisäyspainiketta (+) Projektikirjastossa ja kirjoita uuden projektin nimi. 2. Valitse näytön koko Kuvasuhde -ponnahdusvalikosta: - Laajakuva (16:9): Elokuvan leveys on paljon suurempi kuin sen korkeus. Sopivat erityisesti katseltaessa elokuvaa laajakuvatelevisiosta. Jos laajakuvaa katsotaan esim. tietokoneen näytöltä, elokuvassa on mustat reunukset kuvan ylä- ja alareunassa ( letterbox ). - iphone (3:2): Elokuva sopivimmassa koossa iphosessa katsottavaksi. - Normaali (4:3): Elokuva on muodoltaan enemmän neliön kaltainen. Katseltaessa esim. tietokoneen näytöltä kuva täyttää koko ruudun. Laajakuvatelevisiossa elokuvan oikealla ja vasemmalla näkyvät mustat reunukset ( pillarbox ). 3. Osoita Luo. 4. Lisää video projektiisi valitsemalla videokehyksiä ja vetämällä valitut kehykset projektiin tai osoittamalla Lisää projektiin tai painamalla E-näppäintä. Voit lisänä niin monta videota kuin haluat. Voit myös lisätä saman videon useisiin projekteihin. 3.2 Otsikoiden ja siirrosten lisääminen Otsikoiden lisääminen videoon 1. Valitse projekti Projektikirjastossa ja osoita Muokkaa projektia.

6 2. Valitse Ikkuna > Otsikot tai osoita imovien työkalupalkissa Otsikot -painiketta. 3. Selaa otsikkotyylejä ja valitse haluamasi. Voit esikatsella otsikkoa siirtämällä osoittimen otsikon päälle. 4. Otsikon lisääminen: - Jos haluat otsikon näkyvän suoraan videon päällä, vedä se projektiin ja pidä sitä sen kohdan päällä, jossa haluat sen näkyvän. Violetti varjo osoittaa kehykset, jotka otsikko kattaa. - Jos haluat otsikon näkyvän yksivärisen taustan tai Applen suunnitteleman animoidun taustan päällä, vedä se leikkeiden väliin, projektin alkuun tai loppuun ja valitse sitten tausta. Sininen otsikkosymboli videoleikkeen yläpuolella osoittaa otsikon paikan videossa. Voit säätää paikkaa milloin tahansa. 5. Valitse teksti katseluikkunassa ja kirjoita siihen haluamasi teksti. 6. Näytä kirjaisimet -kohtaa katseluikkunassa napsauttamalla voit muokata otsikon kirjaisinta, väriä, kokoa, tyyliä tai tasausta. Tämä ei ole mahdollista teematyylisissä otsikoissa ja joissakin animoiduissa otsikoissa. 7. Esikatsele otsikkoa osoittamalla katseluikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa Toistapainiketta Siirrosten lisääminen videoleikkeiden välille. 1. Valitse Ikkuna > Siirrokset tai osoita Siirrokset -painiketta imovien työkalupalkissa. 2. Selaa siirroksia ja valitse haluamasi. Voit esikatsella liikuttamalla osoitinta siirrosten yli. 3. Vedä valitsemasi siirros projektiin kahden leikkeen väliin. Projektissa olevan siirroksen päälle voi vetää toisen siirroksen, jos haluaa vaihtaa sen. 4. Halutessasi voit asettaa yksittäisen siirroksen keston Projektin ominaisuudet - ikkunasta (Arkisto > Projektin ominaisuudet). Siirrosten pituuden säätäminen:

7 1. Kaksoisosoita sitä projektin siirrosta, jonka kestoa haluat muokata. 2. Kirjoita, kuinka monen sekunnin ajan haluat siirroksen kestävän. 3. Jos haluat kaikkien siirrosten kestävän saman verran, valitse Käytetään kaikkiin siirroksiin. 4. Osoita OK. Siirroksen pituutta voi säätää myös avaamalla tarkkuuseditorin ja vetämällä siirroksen toista päätyä. 3.3 Videoleikkeen tai valokuvan palauttaminen sen alkuperäiseen tilaan 1. Avaa inspektori kaksoisosoittamalla leikettä, jonka haluat palauttaa alkuperäiseen tilaan. 2. Osoita Video, jos haluat palauttaa videoasetukset ja Ääni, jos haluat palauttaa ääniasetukset. 3. Osoita Palauta alkuperäinen. 3.4 Äänen parantaminen Selostuksen äänittäminen 1. Avaa Selostus -ikkuna painamalla O-näppäintä tai osoittamalla Selostuspainiketta. 2. Valitse Tallenna kohteesta -ponnahdusvalikosta mikrofoni tai muu äänensyöttölaite. Jos sinulla ei ole ulkoista mikkiä, valitse koneen Sisäinen mikrofoni. 3. Säädä äänityksen ääni haluamaksesi äänenvoimakkuuden säätimellä. 4. Estä taustakohina (valkoinen kohina) vetämällä kohinan säädintä oikealle. Jos haluat ympäristön äänien kuuluvan, vedä säädintä vasemmalle. 5. Valitse Äänen parannus valintaneliö, jos haluat muuttaa ääntäsi elektronisesti pehmeämmäksi. 6. Osoita hiirellä projektissa videokehystä, josta haluat selostuksen alkavan. imovie laskee kolmesta yhteen ja alkaa sitten nauhoittaa. 7. Puhu mikrofoniin selkeästi. 8. Lopeta äänittäminen osoittamalla hiirellä minne tahansa projektissa.

8 Videon alle ilmestyy purppuranvärinen selostusraita siihen kohti, missä ääni kuuluu. 9. Sulje selostusikkuna osoittamalla Sulje (X), ennen kuin osoitat projektia uudelleen. Jos et sulje selostusikkunaa ja osoitat projektia uudelleen, alkaa uuden selostuksen äänittäminen. 10. Videoprojektiin voi äänittää useita selostusraitoja (joissa voi kuulua puhetta tai muita valitsemiasi ääniä). Selostuksia voi myös siirtää ja poistaa kuten mitä tahansa äänitehosteita Äänitehosteen liittäminen projektin videoon 1. Valitse Ikkuna > Musiikki ja äänitehosteen tai osoita vastaavaa painiketta imovien työkalupalkissa- 2. Selaa ja valitse haluamasi äänitiedosto tai etsi se nimen perusteella hakukentän avulla. 3. Vedä äänitiedosto sen videokehyksen päälle, josta haluat äänen alkavan. Vihreä äänitehostesymboli ilmestyy siihen kohti, missä äänitehoste kuuluu Videoon liitetyn äänileikkeen siirtäminen tai poistaminen Valitse äänileikkeen symboli projektissa ja tee jokin seuraavista: - Jos haluat poistaa leikkeen, paina poistonäppäintä tai valitse Muokkaa > Poista. - Jos haluat siirtää leikettä, vedä se mihin tahansa osaan projektissa. - Juuri äänitetyn selostuksen poistaminen onnistuu helposti myös valitsemalla Muokkaa > Peru selostus. Tämä toimii kuitenkin vain välittömästi selostuksen äänityksen jälkeen.

9 4. Videoprojektin jakaminen ja vieminen 4.1 Elokuvan lähettäminen suoraan idvd:hen Valitse Jako > idvd. idvd avautuu ja elokuvasi näkyy siinä uutena idvd-projektina. Voit muuttaa DVDvalikon teemaa, muokata valikoita, lisätä elokuvia, lisätä kuvaesityksiä tai yksinkertaisesti polttaa elokuvan välittömästi DVD-levylle. 4.2 QuickTime-viennin muokkaaminen imovie tukee seuraavia tiedostomuotoja: 3G, Apple TV, AVI, DV-virta, FLC, Kuvatiedostosarja, iphone, iphone (matkapuhelin), ipod, MPEG-4, QuickTime-elokuva, AIFF-äänitiedosto, AU-äänitiedosto, Waveäänitiedosto Näiden tiedostomuotojen pakkaukseen on valittavissa useita eri vaihtoehtoja. Jos esimerkiksi tallennat elokuvasi QuickTime-elokuvana, voit valita videon pakkausmuodoksi mm. jonkin seuraavista muodoista: H.264, MPEG-4-video, Apple Intermediate Codec tai DV/DVCPRO-NTSC. imovie tukee myös monia äänen pakkausmuotoja. Niitä ovat esimerkiksi AAC, Linear PCM, Apple Lossless, Qualcomm PureVoice jne. Jos eri videotiedostomuodot ja pakkausvaihtoehdot ovat sinulle tuttuja, voit viedä tiedostot juuri haluamallasi tavalla käyttäen ammattilaisasetuksia. 4.3 Elokuvan vieminen ammattilaisasetuksia käyttäen: 1. Valitse Jako > Vie QuickTimella. 2. Kirjoita elokuvan otsikko Tallenna nimellä -kenttään. 3. Valitse sijainti, johon haluat tallentaa elokuvan. Jos haluamasi sijainti ei näy Sijaintiponnahdusvalikossa, osoita Tallenna nimellä -kentän oikealla puolella olevaa sinistä nuolipainiketta ja selaa sitten haluamaasi kansioon. 4. Valitse Vie-ponnahdusvalikosta tiedostomuoto, jossa haluat viedä elokuvan. 5. Osoita Vaihtoehdot saadaksesi näkyviin pakkauksen, kuvanlaadun, avainkehysnopeuden, kehysten uudelleenjärjestelyn, koodaustavan ja koon asetukset.

10 6. Jos haluat muuttaa pakkausasetuksia (ns. koodekkia), mukaan lukien kuvanlaatua ja kehysnopeutta, osoita Asetukset (tämä vaihtoehto ei ole valittavissa kaikkien vientimuotojen tapauksessa) ja määrittele sitten haluamasi asetukset. Valitusta vientimuodosta riippuen näkyvissä on erilaisia koodekkeja ja pakkausasetuksia. Jos valitset vientimuodoksi Elokuva - QuickTime-elokuva, voit tehdä seuraavat asetukset: Jos haluat muuttaa pakkaustyyppiä, kehysnopeutta, avainkehyksiä, datanopeutta ja pakkauslaatua, osoita Asetukset. Asettamalla pieni avainkehysten määrä (kuten joka kymmenes kehys) saadaan parempilaatuinen elokuva, jonka tiedostokoko on suuri. Aseta viimeisenä kehysnopeus. Videon toistokuva voi olla nykivä, jos kehysnopeudeksi asetetaan alle 12 kehystä sekunnissa. Korkealaatuisempia pakkausasetuksia käytettäessä elokuvan tiedostokoosta tulee suurempi. Jos haluat asettaa kehyskoon, osoita Koko ja valitse ponnahdusvalikosta haluamasi koko sekä haluatko säilyttää letterbox-kuvasuhteen (16:9) vai et. Valitsemasi koko otetaan käyttöön koko elokuvassa. Jos haluat viedä elokuvan ilman ääntä, poista kohdan Ääni valinta. Muussa tapauksessa valitse Ääni ja osoita sitten Asetukset muuttaaksesi viennin oletusarvoisia ääniasetuksia, kuten muotoa, näytetaajuutta, näytekokoa ja kanavia. Jos et aio lähettää videota internetissä, poista kohdan Valmistele lähetystä varten valinta. Muussa tapauksessa valitse Valmistele lähetystä varten ja valitse sitten lähetystyyppi. Jos valitset vaihtoehdon Vihjeistetty lähetys, voit määritellä yksityiskohtaisemmat lähetysasetukset, mukaan lukien hyötykuorman koodauksen, paketin koon, paketin keston, QT-metadatavälin, toistopaketit ja toistovälit. 7. Kun olet määritellyt vientiasetukset, osoita Tallenna.

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Videoprojektin luominen...1 Median tuominen projektiin...2 Leikkeiden lisääminen, poistaminen, valitseminen ja siirtäminen...3 Projektin

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IDVD http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677262

Käyttöoppaasi. APPLE IDVD http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677262 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin 1 1. Virtaa laitteeseen Laite toimii akulla tai yhdellä AA-kokoisella paristolla. Akulla laite äänittää 4 tuntia, paristolla 9 tuntia. Akulla laite toistaa 13 tuntia, paristolla

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje HD-SDI DVR pikaohje 1.1 Copyright Kocom Finland Oy Varmista, että kiintolevy on paikoillaan. Käynnistys Liitä verkkolaite takana olevaan DC liittimeen. Paina laitteen

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni.

1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni. 1 Olethan tutustunut laitteen käyttösääntöihin ennen digitoinnin aloittamaista! Seuraa ohjetta huolellisesti vaihe vaiheelta. 1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni. näyttö DVD/VHS-laitte

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon.

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 (PIKAOHJE!) VALOKUVIEN SKANNAUS 1. Käynnistä skanneri virtapainikkeesta 2. Avaa skannerin kansi ja aseta kuva seuraavasti: kuvapuoli, eli skannattava

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Seuraavat toiminnot suoritetaan käyttämällä LG- tallentimen kaukosäädintä.

Seuraavat toiminnot suoritetaan käyttämällä LG- tallentimen kaukosäädintä. 1 Digitointi VHS-kasetilta DVD-Ievylle Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Prosessi kestää niin kauan kuin VHS:n toisto kestää. Soittimessa voi käyttää DVD-R, DVD+R sekä uudelleen kirjoitettavia

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Tämä on ensimmäisen kuvankäsittelyoppaan jatko-osa. Tässä jatko-osassa opimme käyttämään Picasan mainioita ominaisuuksia tehokkaasti ja monipuolisesti.

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen Ohjeet C-kasettien digitoimiseen JVC KD-A5 kasettisoitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity -ohjelma -kuvakkeesta. Kytke virta kasettisoittimeen ja vahvistimeen. Katso että vahvistimessa palaa valo

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

PDA CAM KÄYTTÖOPAS PDA CAM

PDA CAM KÄYTTÖOPAS PDA CAM PDA CAM KÄYTTÖOPAS Fi 1 Suomi Käyttäjän käsikirja Sisällys Valmistelut... 2 Pakkauksen sisältö... 2 Järjestelmävaatimukset... 2 PDA Cam -kamera... 3 PDA Cam -kameran osat... 3 Asentaminen... 4 Laitteiston

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Pikaopas M570

LASERJET PRO 500 COLOR MFP. Pikaopas M570 LASERJET PRO 500 COLOR MFP Pikaopas M570 USB-pikatulostus 1. Liitä USB-asema laitteen etupaneelin USBporttiin. 2. USB-flash-asema-valikko avautuu. Selaa vaihtoehtoja nuolipainikkeilla. Tulosta asiakirja

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS

KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS 10-käyttöjärjestelmä (Windows 8) 1. Laita Abitti USB-tikku tietokoneen USB-porttiin. 2. Käynnistä kone. 3. Valitse Käynnistä -valikosta (nurkassa oleva

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten.

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Xerox WorkCentre 9/9 -monitoimitulostin Kopioiminen. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Laske syöttölaite alas.. Peruuta mahdolliset

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja.

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja. Connect Pro Sisällys Kirjautuminen huoneeseen... 2 Työkalurivi... 2 Audio Setup Wizard... 3 Lupa kameran ja mikrofonin käyttöön... 4 Osallistujat(Attendee List )... 4 Chat... 4 Web kamera... 5 Kokouksen

Lisätiedot

Ohjeisto tiedonsiirrosta

Ohjeisto tiedonsiirrosta Liite 6 1(24) KEMIN ENERGIA Ohjeisto tiedonsiirrosta Janne Pirttimaa 27.2.2013 Liite 6 2(24) Sisällysluettelo 1. TIEDONKERUUKIRJASTON MUOKKAAMINEN... 3 2. KIRJASTON SIIRTÄMINEN LAITTEESEEN... 11 3. MITTAUSTEN

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

HD CAR DVR PERUUTUSPEILI + KAMERA KÄYTTÖOHJE

HD CAR DVR PERUUTUSPEILI + KAMERA KÄYTTÖOHJE HD CAR DVR PERUUTUSPEILI + KAMERA KÄYTTÖOHJE 1. Virtanappi 2. Menu-nappi 3. Mode-nappi 4. Selaus ylös -nappi 5. Selaus alas -nappi 6. OK-nappi 7. USB-portti 8. Peruutuskameran asetukset / käyttöpaneeli

Lisätiedot

HP ScrollSmart Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP ScrollSmart Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP ScrollSmart Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Provet Win 2 Movet -yhteys:

Provet Win 2 Movet -yhteys: Movet Provet Win 2 -yhteys Movet-yhteyden toimiminen vaatii Provet Win 2-ohjelman version 2.154 (julkaistu kesäkuu 2016) sekä toimivat Movet-tunnukset. Provet Win 2 Movet -yhteys: 1. Käynnistä Rekisterit

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Lähettäjä ja vastaanottaja

Lähettäjä ja vastaanottaja Lähettäjä ja vastaanottaja UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM 6. HEINÄKUUTA 2016 Sisällysluettelo 1 Lähettäjä... 3 1.1 Uusi Lähettäjä (ja vastaanottaja)... 3 1.2 Etsi tallennettuja lähettäjiä... 4 1.3 Näytä ja kopioi

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Midland BTNext -päivityssovellus

Midland BTNext -päivityssovellus Midland BTNext -päivityssovellus Kun olet ladannut BTNext-päivityssovelluksen web-sivultamme, kaksoisnapsauta sitä ja seuraa asennusmenettelyä. BTNext-päivityssovellus asentuu automaattisesti "Program"-valikkoon,

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ PRESARIO F760EM. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ PRESARIO F760EM käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

User Guide Käyttöohje

User Guide Käyttöohje RollerMouse Pro3 User Käyttöohje Guide Pakkauksen sisältö 1 1. RollerMouse Pro3 2. Kaksi lyhyttä näppäimistön säätöpalaa 3. Kaksi pitkää näppäimistön säätöpalaa 4. Käyttöohje 4 2 3 RollerMousen toiminnot

Lisätiedot

AB mypilotin pikaopas

AB mypilotin pikaopas AB mypilotin pikaopas AB mypilot -laitteeseen tutustuminen AB mypilot -kaukosäädin mahdollistaa Advanced Bionicsin Naída CI Q70 (Naída CI) -ääniprosessorin etäkäytön, jolloin näet hallinta- ja tilatiedot

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 4 Videon editoiminen... 6 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 8 Tekstien lisääminen... 9

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot