Talvilukukausi: 2005 Seminaari: Mediasuomea Ryhmän n nimi: Sanojen tiellä Opettaja: Hanna MännikkM

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Talvilukukausi: 2005 Seminaari: Mediasuomea Ryhmän n nimi: Sanojen tiellä Opettaja: Hanna MännikkM"

Transkriptio

1 Talvilukukausi: 2005 Seminaari: Mediasuomea Ryhmän n nimi: Sanojen tiellä Opettaja: Hanna MännikkM nnikkö Ryhmä: : Tanja MäkelM kelä Elena Klementyeva Elena Veshnyakova David Kotthaus

2 Meitä kiinnostaa: 1. Suomen kirjallisuuden historia 2. Suosituimmat kirjailijat 3. Kansallinen kirjallisuus

3 Ensimmäinen osa: Ennen: Agricolasta vuoteen 1950

4 Mitä on kirjallisuus (Lena Klementyeva) Kirjallisuus on kirjoitettua kieltä, sanataidetta. Kirjallisuus merkitsee kirjaliista kaanonia eli tiettyä kirjoitettujen tekstien joukkoa. Yleensä käsitteellä kirjallisuus viitataan kaunokirjallisiin teksteihin (runoihin, romaaneihin ja novelleihin)

5 Kalevala Kalevalainen runous on syntynyt viimeistää ään rautakaudella. Vanhempia, šamanistisia aiheita jopa kivikaudelta, sekä uudempia, kristillisen ajan aiheita. Vanha kalevalainen runous kertoo niin arjesta, ihmissuhteista, myyteistä, kuin historiallisista tapahtumistakin.

6 RUOTSIN VALLAN AIKA Keskiaikainen kirjallisuus ( ) 1523) Kristinuskon ja länsimaisen sivistyksen vaikutus Balladintapaisia lauluja (Elinan surma (Kanteletar)) ) kristillisperäisi isiä legendoja (Piispa Henrikin surmavirsi (Kanteletar), sekä joitakin historiallisia runoelmia. Pakanalliset ja kristilliset käsitykset ovat runoissa monella tavalla toisiinsa sekaantuneina.

7 Keskiaikainen kirjallisuus Puhtaasti kirjallisia muistomerkkejä keskiajalta on Suomessa vähän. latinankielisiä virsiä ja koululauluja (Piae Cantiones) messukirja Missale Aboense (painettu vuonna 1488) -> piispainkronikka Suomen kielellä kirjoitetut tekstit ovat harvoja.

8 Uskonpuhdistus ( ) 1557) Suomen kirjakielen ja suomalaisen kirjallisuuden syntyminen. Suomenkielisen kirjallisuuden perustaja on Turun piispa Mikael Agricola. Teokset: ABCkirja(1543), Rucouscirja (1544), Käsikirja Castesta (1549)ja muut. Agricolan aikalaiset: lainsuomentaja Herra Martti ja messun kääntäjä Mathias Johannis.

9 Turun akatemian alkuaika Suomeen perustetiin kolme kirjapainoa. Suuri tapahtuma kirjallisuudessa: koko Raamatun suomennos (1642) Myöhemmin valmistuivat virsikirja (vuodelta 1701) ) ja koraalikirja (1702) Runoilijat: Lauri Tammelinus (saarnojen kirjailija), Juhana Cajanus ja Eerik Cajanus (virsirunoilijat), Mattias Salamnius (Ilo-Laulu Jesuxesta.. )

10 Valistusaika 1700-luvulla henkisessä elämäss ssä tapahtui jyrkkä muutos. Tieteet vapautuivat kirkon holhouksesta ja alkoivat kehittymää ään omia teitää ään. Juhana Wegelius (Saarnakirja), Simo ja Henrik Achrenius (runoilijat) Ruotsin valtakunnan laki ilmestyi suomeksi vuonna H. G. Porthan. Suomen kirjallinen seura eli Aurora-seura seura. Ensimmäinen inen suomalainen sanomalehti Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo.

11 1800-luvun alku: Romantiikka ja Kansalliskirjallisuus: (David Kotthaus) Vuonna 1800 alkoi suomen kansalliskirjallisuuden aika 1809 loppui Ruotsin valta Suomessa ja Suomi joutui Venäjän n vallan alle. Mutta sivistys, hallinto- ja talous-asiat asiat hoidettiin edelleen vain ruotsiksi Melkein kaikki kirjat kirjoitettiin ruotsiksi => Siksi suomen kielellä ja Kirjailijoilla oli iso tehtävä.

12 Helsingin romantikot Helsingin Romantikot aloittivat toimintansa 1822, sen jälkeen j kun Carl Axel Gottlund oli karkotettu maasta. Turun yliopistossa alkoi opiskella kolme ihmisiä: Johan Ludvig Runeberg, Elias Lönnrot L ja Johan Vilhelm Snellman He perustuivat 1831 "lauantaiseuran", ensimmäisen isen suomenkielisen kirjallisuusseuran

13 Johan Ludvig Runeberg ( ): Hän n varttui Vaasassa ja opiskeli Turussa Hän n tapasi Elias Lönnrotin L ja Johan Vilhelm Snellmanin Turussa ja he perustivat "lauantaiseuran Hänen kuuluisin teos on "Fänrik" Ståls Sägner" (Vänrikin Stålin tarinat) - Dikter I (1830) - Dikter II (1833) - Dikter III (1843) - Fänrik Ståls Sägner ( )

14 Elias Lönnrot L ( ) Hän n oli lääl ääkäri (Kajaanissa) ja suomen kielen professori Helsingissä. Vanha Kalevala: 32 laulua ja säetts että Uusi Kalevala: 50 laulua ja säetts että - Vanha Kalevala ( ) - Kanteletar ( ) - Uusi Kalevala (1849)

15 Zach(a)ris Topelius( ) Zach(a)ris Topelius oli suomen kirjailija, toimittaja ja myös s dosentti ja suomen historian professori Helsingin yliopistossa Hän n kirjoitti historiallisia kirjoja ja erityisesti paljon satuja Satuja: 1. Sagor ( ) 2. Läsning for barn ( ) 3. jne... Historiallisia romaaneja: 1. Fältskärns I-IV IV ( ) 2. Vinterkvällar ( )

16 1800-luvun loppu: realismin aika Vuonna 1800 alkoi "Realismin aika" (oikea alku noin 1850) Monet kirjailijat kirjoittivat enemmän jokapäiv iväisistä asioista, toisin kuin esimerkiksi Runeberg tai LönnrotL

17 Aleksis Kivi ( ) Kiven ensimmäinen inen näytelmn ytelmä "Kullervo" otettiin vastaan myönteisesti. Hän H n kirjoitti myös s ensimmäisen isen suomen romaanin "Seitsemän n veljestä", mutta tämät kirja otettiin tosi huonosti vastaan. Kivi oli köyhk yhä ja sairastui psyykkisesti 1870 ja siksi hän h kuoli Kullervo (1864) - Nummisuutarit (1864) - Seitsemän n veljestä (1870)

18 Minna Canth ( ) Minna Canth asui Jyväskyl skylässä,, hän h n oli jääj äänyt aikaisin leskeksi ja siksi hän h n muutti Kuopioon Siellä hän n kirjoitti paljon kirjoja työläisist isistä ja heidän ongelmista. Minna Canth aloitti nykyaikaisen suomen realismin - Työmiehen vaimo (1885) - Papin perhe (1891) - Liisa (1895)

19 Kirjallisuus (Tanja MäkelM kelä) Kirjailijat: Modernismi vahvistuu 1910-luvulla. Ennen kaikkea ruotsinkielisellä puolella on loistava lyyrikko EDITH SÖDERGRAN. Realismi nousee uudelleen. Sen tärkeimpit rkeimpiä nimiä ovat Rantamalasta Maiju Lassilaksi muuntunut Algot Untola, Joel Lehtonen, Ilmari Kianto, Maila Talvio sekä taitava novellisti ja näytelmn ytelmäkirjailija Maria Jotuni. Tämän n ohella itse asiassa valtavirtauksena on jälkijättöinen talonpoikais- ja maaseutukuvaus.

20 SYMBOLISMIN TULO Tätä käännettä on pitkää ään n kutsuttu Eino Leinon antaman nimen mukaan uusromantiikaksi, mutta itse asiassa se on kansainvälisen symbolismin suomalainen muunnos. Karelianismi ja suomalaisen kultakauden taide kokonaisuudessaan oli juuri tätä. t Eino Leino nousi nopeasti nuorsuomalaisten PäivP ivälehden piirin johtavaksi runoilijaksi. Hänen H symbolisminsa oli kansallista (Helkavirsiä 1903, 1916), kun L. Onerva suuntautui kosmopoliittis-yksil yksilölliselle lliselle linjalle: naistaiteilijuutta käsittelevä Mirdja (1908) ja lukuisat runokokoelmat. Symbolismin mahdikkain saavutus on Irmari Rantamalan Harhama (1909).

21 TULENKANTAJIEN TÄHDENLENTO T Suomenkielisen kirjallisuuden näkyvin n ja hyvin markkinoitu ilmiö olivat tulenkantajat, itsenäisen isen Suomen ensimmäinen inen uusi kirjallinen sukupolvi. He muunsivat lähinnä saksalaisen ekspressionismin ja ranskalaisen viihdekirjallisuuden ideoita. Tulenkantajuus oli 20-luvun lyhytaikainen ilmiö,, ja sen edustajat kypsyivät t kukin suuntaansa: P. Mustapää (Martti Haavio), Olavi Paavolainen, Katri ja Erkki Vala, Mika Waltari ja Lauri Viljanen. Tulenkantajista riippumattomien runoilijoiden tärkein oli Aaro Hellaakoski.

22 MODERNISMIN VOITTO Sota-aika aika ei tuottanut paljonkaan merkittävää ää kirjallisuutta, mutta vuodesta 1945 lähtien l padotut voimat purskahtivat esiin. Uusia merkittävi viä kertojia olivat mm. Olavi Siippainen ja Eila Pennanen. Proosakerrontaan modernismi tuli kertojan kaikkitietävyydest vyydestä luopumisen ja todellisuuskuvauksen sattumanvaraisuuden merkeissä.. Keskeisiä 50-luvulla alkaneita modernisteja ovat Veijo Meri ja Antti Hyry. Modernistinen kerronta vaikutti myös s realisteina alkaneisiin, kuten Juha Mannerkorpeen ja Jorma Korpelaan.

23 Sarjakuva on (Aljona Veshnyakova) esitysmuoto,, jossa joukko perätt ttäisiä kuvia muodostaa yhtenäisen tarinan. Kuvissa saattaa olla kirjoitettua tekstiä puhekielien ja kuvatekstien muodossa. Yleisimmät t sarjakuvan tyypit ovat sanomalehtistripit, sarjakuvalehdet ja albumit. Sanomalehtistripissä on yleensä kolme ruutua ja se on usein mustavalkoinen. Albumit voivat olla värillisiv rillisiä,, mutta usein nekin ovat mustavalkoisia. Sarjakuvia julkaistaan myös webissä.

24 Sarjakuvan pioneerit Sarjakuva syntyi helmikuun 16. päivp ivänä 1896, kun Richard Felton Outcoultin piirtämä Yellow Kid ilmestyi New York World lehdessä.. Teksti oli upotettu pojan yöpukua muistuttavan keltaisen kauhtanan poimuihin. Outcoultin pojan veljina olivat Kissalan pojat (The Katzenjammer Kids). Sarjakuva syntyi 1897 ja oli hengissä vielä 1980-luvulla. Katzenjammer on saksaa ja tarkoittaa krapulaa. Piirtäjän n nimi oli Rudolph Dirks. Frederick Burr Opper piirsi kolmea suosittua sarjaa. Happy Hooligan (Onnellinen velikulta) oli ikuinen häviäjä,, jonka perillisiä ovat Aku Ankka, Jaska Jokunen ja Heikki Heikkinen. Outcoult, Dirks ja Opper olivat piirtäji jiä,, jotka loivat sarjakuvan. Heidän n sarjansa ilmestyivät t sunnuntain lehdissä tai sunnuntailiitteessä.

25 Sarjakuvan syndikaatit Sarjakuvasta tuli todella iso bisnes vasta kun päivittäiset stripit alkoivat pyöriä sanomalehdissä. Sarjakuvan pioneeriaika päättyi syndikaattien perustamiseen. Aluksi lehdet ja lehtiryhmä pitivät itse huolen sarjakuvien levittämisestä, mutta vuoden 1915 vaiheilla ryhtyivät syndikaatit tuottamaan ja levittämään niitä. Sitä varten muodostettiin omia firmoja, joista tärkein oli King Features Syndicate, Hearstin yhtiö. Esimerkiksi Helsingin Sanomien sarjakuvista melkein kaikki ovat Kingin levittämiä.

26 Aku Ankka Aku Ankka on nyt yksi suosittuimmista sarjakuvista Suomessa. Sehan on oma historia. Aku Ankka on Walt Disneyn vuonna 1934 luoma sarjakuva- ja animaatiohahmo, joka asuu Ankkalinnassa. Suomessa Aku nousi suosioon sarjakuvalehdessä, jonka ensinumero ilmestyi 5. joulukuuta vuonna Silloin Aku Ankan nimenä esiintyi Setä Aaron ja Ankka Lampinen.

27 Toinen osa: Nyt: :

28 1900-LUVUN JÄLKIOSAN J TUULET (Tanja MäkelM kelä) 1900-luvun jälkiosan j kirjallisuus jatkoi osin 1950-luvun murroksen merkeissä,, osin perinnäisell isellä realistisella linjalla luvulla ja 1970-luvun alussa kirjallisuuden tehtäväksi koettiin osallistua. Erilaiset pamfletit, dokumenttiromaanit ja vasemmistolaiset agitaatiorunot ottivat kantaa muun muassa naisten, lasten ja työläisten asemaan, niin sanotun kolmannen maailman ongelmiin ja sotaan. Väinö Linnan romaani Täällä Pohjantähden hden alla 2 (1960) aloitti vuoden 1918 tapahtumien käsittelyn k kirjallisuudessamme. Pentti Saarikosken runokokoelma Mitä tapahtuu todella? (1962) käytti k epärunollista kollaasiaineistoa. Varsinkin Pohjois-Suomessa käynnistettiin k omakustannustoiminta, jotta syrjäalueidenkin ääni pääsisi esiin luvulla kuvattiin maaseudun autioitumista ja alettiin nostaa novellin asemaa. Laajoissa sukusarjoissa käsiteltiin Suomen lähihistoriaa; l luetuin on ollut Kalle PääP äätalon omaelämäkertasarja sarja Juuret Iijoen törmt rmässä luvulla naiskirjailijat nousivat keskeiseen asemaan ja romaani sai s tartunnan postmodernismista: siitä tuli itsestää ään n ja kerronnastaan tietoinen. Tiivistä,, tylyä ja itseää ään n selittelemätönt ntä kerrontaa edusti muun muassa Rosa Liksom.. Osaa kirjailijoista kiinnosti pahan ongelma luvulla kirjallisuudenlajit jatkoivat sekoittumistaan ja lyhytproosan erilaiset muodot yleistyivät. t. Suomenruotsalainen proosa osoitti kuitenkin, että myös s perinnäinen inen tarina on voimissaan. Lyriikkakin alkoi elpyä muutaman varsin hiljaisen vuosikymmenen jälkeen. j lähde:

29 VEIJO MERI akateemikko, kirjailija Viipuri vanhemmat yliluutnantti VäinV inö Meri ja Anna o.s. Sallinen opiskellut Helsingin Yliopistossa historiaa väestönlaskennan selvittelytyöss ssä , 1951, Kustannus Oy Otavassa Mitä-Miss Missä-Milloin Milloin toimituksessa Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto 1973, Suomi-palkinto 1997 kotipaikka Helsinki

30 MIKA VALTARI Ylioppilas Helsingin Suomalaisesta Normaalilyseosta Filosofian kandidaatti Helsingin yliopistosta "Maaseudun tulevaisuuden" kirja-arvostelija, arvostelija, Suomen Yleisradion kirjallinen avustaja, "Suomen kuvalehden" toimitussihteeri. Vuodesta 1938 vapaa kirjailija. Valittiin Suomen Akatemian jäseneksi j 1957 ja vihittiin Turun yliopiston kunniatohtoriksi Tuotanto: 22,romaania, 15 pienoisromaania, 26 näytelmn ytelmää,, 6 runoteosta, 4 novellikokoelmaa, 7 salapoliisiromaania, 2 satukirjaa, noin 1000 kirja-arvostelua arvostelua ja lehtiartikkelia. Lisäksi kuunnelmia, tietokirjoja, suomennoksia, elokuvakäsikirjoituksia. Waltari aloitti uransa kirjallisena ihmelapsena Nuoren Voiman liiton iton Tulenkantajain piirissä. Varhaistuotannossa kuvastuu romanttinen elämänn nnälkä ja maailmantuska luvulla Waltari hakeutui historiaan ja laajaan epiikkaan. Maailmanmenestyksensä hän n saavutti laajoilla historiallisilla romaaneillaan "Sinuhe, egyptiläinen" inen" ja "Johannes Angelos"; "Sinuhe" on kääk äännetty 25:lle kielelle ja "Johannes Angelos" 18 kielelle. Elämänfilosofiassaan Waltari korostaa suvaitsevaisuutta ja inhimillisyytt yyttä.. Hänen H kertojanasenteessaan yhtyvät t ironinen realismi, huumori ja romanttinen tunteellisuus

31 VÄINÖ LINNA Teokset 1947 PääP äämäärä.. Romaani Musta rakkaus. Romaani Tuntematon sotilas 1959 TääT äällä Pohjantähden hden alla I 1960 TääT äällä Pohjantähden hden alla II 1962 TääT äällä Pohjantähden hden alla III 1967 Oheisia. Esseitä ja puheenvuoroja Murroksia. Esseitä,, puheita ja kirjoituksia

32 Modernism. Runoilijat. (Lena Klementyeva) Timo K. Mukka ( ) 1973) Maa on syntinen laulu, Tabu, Kyyhky ja unikko, TääT äältä jostakin, Laulu Sipirjan lapsista Christer Kihlman (1930-) Sininen äiti, Varo, autuas!, Kallis prinssi Antti Hyry (1931-) Maantieltä hän n lähti, l Kevätt ttä ja syksyä,, Isä ja poika Arja Tiainen (1947-) Saatanan tytär, Vallan Casanovat, Isolde Risto Rasa (1954-) Hiljaa, nyt se laulaa, Laulu ennen muuttomatkaa

33 Tommy Tabermann Nimi: Tommy Tabermann Syntynyt: Tammisaaressa Lapsuudenperhe: Erkki Taberman s.1919 Dolly Taberman os. Mannström s Teppo Taberman s Marita Taberman-Cocarro s Jukka Tabermann s (osa perheestä palauttanut nimen alkuperäiseen asuunsa eli kahdella n:llä) Puoliso: Tuija Wuori-Tabermann Lapset: Johannes s Samuel s Daniel s Harrastukset: Harrastuksia ei ole, vaan kolme intohimoa: runous, naiset ja koripallo. Motto, lippu: Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä! Kustannus: Gummerus Kustannus Oy

34 «En minä ole valinnut tulla rakkausrunoilijaksi. Se annettiin minulle.....» Ruusuja Rosa Luxemburgille Kukkiva kivi Ihme nimeltä Me Rakkauden kolme kehää

35 Postmodernism (David Kotthaus) Postmodernismin aika alkoi suunnilleen vuonna Todellisuus voi vain fiktio

36 Leena Krohn (1947- ) Moraalista, mielikuvituksesta ja muurahaisista Hänen kirjojaan on käännetty viroksi, unkariksi, ruotsiksi, venäjäksi, japaniksi, latviaksi, ranskaksi, englanniksi ja norjaksi Teokset: Saari karkaa (1977) Rapina ja muita papereita (1989) Tribar (WSOY, 1993)

37 Web-Sarjakuva (Aljona Veshnyakova) Kansainvälisesti web-sarjakuvat ovat suosittuja, mutta Suomessa kuitenkin harvassa. Web-sarjakuvan graafiset tyylit vaihtelevat perinteisestä mustavalkoisesta aina kolmiulotteisesti renderöityihin ja Flash- animaatioita käyttäviin sarjakuviin. Omana osajoukkoinaan erottuvat ns. sprite-sarjakuvat sarjakuvat (näiss issä hahmot on kopioitu usein kaksiulotteisista tietokonepeleistä), clipart-sarjakuvat ja tavalliset monivärisarjakuvat risarjakuvat. Tunnetuimpia ja pitkäaikaisimpia webissä julkaistavia sarjakuvia ovat Pikselinviilaajat ja Sosiaalisesti rajoittuneet.

38 Kirjallisuudenlaji...vai ei?.. Kyllä sarjakuva on kirjallisuudenlaji, koska se kertoo tarinoita. Se on lajityypiltää ään lajisekoitelma, koska siinä on mukana myös kuvakerrontaa professori Leena Kirstinä Sarjakuvaa on monenlaista ja -tasoista. Paras sarjakuva on epäilem ilemättä taidetta, mutta en ole varma, onko sen _kirjallisuuden_ laji professori Mikko Keskinen

39 Haastattelu Mitä tarkoittaa sinun mielestäsi si klassinen kirjallisuus? Tarvitaanko klassista kirjallisuutta vielä nykyää ään, vaikka on Internet, televisio, lehtiä yms.? Miksi olet tätät mieltä? Kysymyksiin vastasi 15 opiskelijaa ja 2 opettajaa. (Outi Oja ja Mikko Keskinen. Humanistinen tiedekunta) Opiskelijoiden pääp ääaineet ovat venäjän n kieli ja kulttuuri, taidehistoria, kasvatustiede, musiikki, matematiikka, matkailu, kulttuurienvälinen linen viestintä,, saksa, englanti ja ruotsi, kulttuuriantropologia, suomen kieli, biologia.

40 Haastattelun tulokset Yleisimmät t vastaukset: 1. Järjestyksellinen J kirjallisuus: Aleksis Kivi, Kalevala, Minna Canth yms. 2. Kakki vastasivat että tarvitaan 3.Kirjallisuus on kirjallisuutta myös s sähks hkö- muodossa. Mutta kirjan lukemisella on oma tunnelma. Klassinen kirjallisuus on osa yleis-sivistyksest sivistyksestä.

41 Lähteet: hteet: fi.wikipedia.org/wiki/kirjallisuus virtual.finland.fi/netcomm/news/showarticle.asp?intnwsaid=27113 = librarian.fio.ru/news.php?n=31862&c=1737 =31862&c= /verkkokauppa/kortit/muut_kortit muut_kortit/fi_fi fi_fi/tabermann tabermann/ ml

laina-aika lukusali aikakauslehti, sanomalehti tietopalvelu kaukolaina tilaus varaus > varata, tehdä varaus dekkari elämäkerta romaani

laina-aika lukusali aikakauslehti, sanomalehti tietopalvelu kaukolaina tilaus varaus > varata, tehdä varaus dekkari elämäkerta romaani KIRJASTOSSA Keskiviikkona Maija lähtee poikansa Villen kanssa pääkirjastoon. Maijan täytyy palauttaa vanhat lainakirjat ja lainata uusia kirjoja. Ville menee satutunnille. Satutunnilla kirjastonhoitaja

Lisätiedot

Romanttiset ihanteet ja kansan kiehtova luonne nähtiin kansanrunoudessa

Romanttiset ihanteet ja kansan kiehtova luonne nähtiin kansanrunoudessa SUOMALAISEN KIRJALLISUUDEN AIKASUORA Mitä yhteiskunnassa tapahtui? Mitä vuosia ajanjakso koskee? Mitä tapahtui kirjallisuudessa? Ketkä ovat merkittäviä kirjailijoita, mitkä merkittäviä teoksia? Kirjallisuutemme

Lisätiedot

Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina 1949-2015

Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina 1949-2015 Suomen Kirjailijaliitto r.y. Sivu 1 (6) Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina 1949-2015 Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto Tunnustuspalkinto on annettu vuodesta 1949 lähtien

Lisätiedot

Tampereen yliopisto, Kieli, käännös ja kirjallisuustieteiden yksikkö. ParFin suomi venäjä rinnakkaistekstikorpuksen laajennus

Tampereen yliopisto, Kieli, käännös ja kirjallisuustieteiden yksikkö. ParFin suomi venäjä rinnakkaistekstikorpuksen laajennus Tampereen yliopisto, Kieli, käännös ja kirjallisuustieteiden yksikkö ParFin suomi venäjä rinnakkaistekstikorpuksen laajennus Aineiston sisältö ja koko ParFin on kaunokirjallisuuden suomi venäjä rinnakkaistekstikorpus,

Lisätiedot

Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen

Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen Usko Kemppi ja elokuva Usko Kemppi kotiutui sodasta 1944. Uusikaupunkilainen Ilmari Unho oli ohjaajana Suomi-Filmissä, ja hän järjesti tuttavalleen Usko Kempille työpaikan. Ensimmäisenä työpäivänä Risto

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN. Paula Arvas & Voitto Ruohonen

Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN. Paula Arvas & Voitto Ruohonen Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN Paula Arvas & Voitto Ruohonen Suomen tietokirjailijat ry on tukenut teoksen kirjoittamista. Paula Arvas on kirjoittanut luvut 1, 2, 4 ja 6 ja Voitto

Lisätiedot

Ruotsin aikaan -näyttelyyn

Ruotsin aikaan -näyttelyyn Tehtäviä Ruotsin aikaan -näyttelyyn Sisällys 2 3 4 5 5 6 9 10 Ruotsin ajan suomalaisia Kuvateksti historiallisille kuville Ristikko Aikajärjestys Loppuarviointia Ratkaisut Sanaselityksiä 2 YHTEINEN HISTORIAMME

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

Venäjän kirjallisuutta. Essi, Lotta, Niina

Venäjän kirjallisuutta. Essi, Lotta, Niina Venäjän kirjallisuutta Essi, Lotta, Niina Aleksander Pušhkin 17991837 runoilija, romaani ja näytelmäkirjailija kirjoitti venäjäksi ja ranskaksi Venäjän kultaaika (romantiikka) kutsutaan Venäjän parhaaksi

Lisätiedot

Puutiojärvi 16.1.2014

Puutiojärvi 16.1.2014 Puutiojärvi 16.1.2014 TAULU 1 I Lars Laakkonen, Drg. Torp., s. 1798, k. 17.4.1838 Kuopio Ryönä. Puoliso: 29.7.1827 Riistavesi Hedvig Hämäläinen, s. 1802. Brita Caisa Laakkonen, s. 20.3.1824 Kuopio Ristavesi.

Lisätiedot

Tunnetko jo nämä sarjakuvat? Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Vinkkausta yläluokille 2014

Tunnetko jo nämä sarjakuvat? Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Vinkkausta yläluokille 2014 Tunnetko jo nämä sarjakuvat? Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Vinkkausta yläluokille 2014 Aya: Elämää Yop Cityssä, (Arktinen banaani 2010) Tarina: Marguerite Abouet Sarjakuvassa 19 v. opiskelija Aya joutuu

Lisätiedot

MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN

MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN JULKISTUS TURUN KIRJAMESSUJENYHTEYDESSÄ30.9.2011 OMA STÄNDI, PALVELUN ESITTELY, PINELLA-LAVA MIKÄ KIRJASAMPO? semanttisilla tekniikoilla

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Lieto

Lasten ja nuorten Lieto Lasten ja nuorten Lieto Anja Hänninen: Mylly tontun tarinoita (1998) Röhmöjen satumaista elämää (2006) Michel Karra: Kesä -56 (1997) Romaani vie 1950-luvulle 16-vuotiaan nuorukaisen dramaattisten tapahtumien

Lisätiedot

SUOMALAISIA MIETELAUSEITA

SUOMALAISIA MIETELAUSEITA SUOMALAISIA MIETELAUSEITA CC BY-NC-SA 4.0 Kirsi Alastalo 2019 RyhmäRenki.fi Ei hyvyys saavu huutaen, se kulkee hiljaa kuiskaten. Mikä konsti, mikä kunnia on siinä, käydä esiin valmiiks tallatulla tiellä?

Lisätiedot

Kalle Kallenpoika Sorri

Kalle Kallenpoika Sorri 1 Perhe 1 I Hanna Kustaantytär Rekola Kansakoululla keittäjänä sodan aikana ja jälkeen, s. 13.2.1872 Kulkkila, Teisko, k. 4.8.1960. Ollut Wärmälän kylän, Iso-kartanon palkollisten kirjoilla. 2.6.1891 Muutti

Lisätiedot

SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA

SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA Juhlajulkaisu Matti Suurpäälle hänen täyttäessään 60 vuotta 3. marraskuuta 1997

Lisätiedot

Historialliset johtokunnat

Historialliset johtokunnat r.y. Sivu 1 (14) 1902-1903 Historialliset johtokunnat 1897 Väliaikainen toimikunta (valittu 10.10.97) Santeri Ingman (Ivalo) 3+ 8 v. Alpo Noponen J.H. Erkko Matti Kurikka rahastonhoitaja 1898-1899 Santeri

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko,

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Etelä-Karjalan Klassinen kuoro Suomalainen Kevät Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Lappeenranta 18.4.2010 klo 16, Lappeenrannan Musiikkiopiston Helkiö-sali Ohjelma Jaakko Mäntyjärvi

Lisätiedot

Lempäälän lukion oppikirjat KURSSI ISBN-koodi 1

Lempäälän lukion oppikirjat KURSSI ISBN-koodi 1 Lempäälän lukion oppikirjat 2018-2019 KURSSI ISBN-koodi 1 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS SANOMA PRO Jukola Tekstioppi ÄI (kaikilla kursseilla) 978-952-63-0386-4 SANOMA PRO Jukola 1 ÄI01 978-952-63-4937-4 SANOMA

Lisätiedot

Historialliset johtokunnat

Historialliset johtokunnat r.y. Sivu 1 (14) 1902-1903 Historialliset johtokunnat 1897 Väliaikainen toimikunta (valittu 10.10.97) Santeri Ingman (Ivalo) 3+ 8 v. Alpo Noponen J.H. Erkko Matti Kurikka rahastonhoitaja 1898-1899 Santeri

Lisätiedot

Kalevalaa monessa muodossa Kansalliskirjastossa

Kalevalaa monessa muodossa Kansalliskirjastossa Kalevalaa monessa muodossa Kansalliskirjastossa Posted on 12.5.2010 by helehilt Kalevala on aina vaikuttanut vahvasti elämääni, ihan lapsuudesta saakka. Kalevalan päivä oli ehdottomasti lempijuhlapäiviä

Lisätiedot

22 Raamattu. Erikieliset Raamatut ja niiden osat. Apokryfit.

22 Raamattu. Erikieliset Raamatut ja niiden osat. Apokryfit. Kirjan nimi Tekijä Asiasanat Kieli Julkaisuvuosi Apokryfiset evankeliumit Bibeln suomentanut Johannes Seppälä Raamattu, apokryfit, kristinusko, kirkolliset juhlat, Vanha Painos Kustantaja Sarjan nimi Luokka,

Lisätiedot

Suomessa julkaistujen almanakkojen ja kalenterien nimilistoja 1200 1800-luvulta

Suomessa julkaistujen almanakkojen ja kalenterien nimilistoja 1200 1800-luvulta Suomessa julkaistujen almanakkojen ja kalenterien nimilistoja 1200 1800-luvulta Vanhoina vuosisatoina Suomessa julkaistiin kahdenlaisia kalentereita. Ensinnäkin rukous- ja virsikirjoissa oli kalentereita,

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2016-2017 OPPIKIRJAT

LUKUVUODEN 2016-2017 OPPIKIRJAT 1 PAIMION LUKIO LUKUVUODEN 2016-2017 OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Kysy kirjakaupasta mahdollista edullista yhteishintaa digimateriaalille ja painetulle

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Humanistiset tieteet

Humanistiset tieteet Humanistiset tieteet 2013-15 Kielet kuuluvat humanistisiin tieteisiin, joten aluksi tarkastellaan humanistisia tieteitä yleensä. Kielissä on todistusvalinnan kannalta peräti 17 vaihtoehtoa, joista monet

Lisätiedot

HÄRMÄN LUKION KIRJALISTA 2015-2016

HÄRMÄN LUKION KIRJALISTA 2015-2016 HÄRMÄN LUKION KIRJALISTA 2015-2016 MAANTIETO - Lukion maantiede Ge 1, Sininen planeetta (Otava) - Lukion maantiede Ge 2, Yhteinen maailma (Otava) - Lukion maantiede 3, Ge 3, Riskien maailma (Otava) - Lukion

Lisätiedot

9 Historia. Kirjan nimi Tekijä Asiasanat Kieli Julkaisuvuosi

9 Historia. Kirjan nimi Tekijä Asiasanat Kieli Julkaisuvuosi Kirjan nimi Tekijä Asiasanat Kieli Julkaisuvuosi Painos Kustantaja Sarjan nimi Luokka, hyllypaikka ja kpl määrä Ryssland : idéer och identiteter Russia: a short histoy Bodin, Per-Arne aatehistoria, historia,

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Padasjoen lukiossa käytettävät oppikirjat, uusi ops

Padasjoen lukiossa käytettävät oppikirjat, uusi ops Padasjoen lukiossa käytettävät oppikirjat, uusi ops Äidinkieli Oppikirja: Särmä: Suomen kieli ja kirjallisuus, Uusi painos 2016! ISBN 978-951-1-28914-2 Särmä. Kielenhuollon vihko, ISBN 978-951-1-26586-3

Lisätiedot

Käännöstieteen ja tulkkauksen opiskelusta Suomessa

Käännöstieteen ja tulkkauksen opiskelusta Suomessa SKTL / Opo-päivä 13.11.2015 Käännöstieteen ja tulkkauksen opiskelusta Suomessa Leena Salmi Turun yliopisto leena.salmi@utu.fi SKTL / Opo-päivä 13.11.2015 Miksi opiskella kääntämistä ja tulkkausta? käännösala

Lisätiedot

2a Mathias Vänälä b Inga Vänälä. 2c Wendelia Tuovilanlahti. 2d Petrus Tuovilanlahti 10.9.

2a Mathias Vänälä b Inga Vänälä. 2c Wendelia Tuovilanlahti. 2d Petrus Tuovilanlahti 10.9. 2a Mathias 15.2.1739 Vänälä 1739 2b Inga 9.6.1740 Vänälä 2c Wendelia 31.12.1747 Tuovilanlahti 2d Petrus 10.1.1750 Tuovilanlahti 10.9.1794 + Elin Hillutar 18.4.1749 3a Samuel 11.7.1771 Tuovilanlahti4 +

Lisätiedot

HYVINKÄÄN YHTEISKOULUN LUKION KIRJALISTA LV. 2015-2016. tai vastaavat sähköiset oppikirjat kaikissa aineissa BIOLOGIA. BIOS 1 kurssi 1 SanomaPro

HYVINKÄÄN YHTEISKOULUN LUKION KIRJALISTA LV. 2015-2016. tai vastaavat sähköiset oppikirjat kaikissa aineissa BIOLOGIA. BIOS 1 kurssi 1 SanomaPro HYVINKÄÄN YHTEISKOULUN LUKION KIRJALISTA LV. 2015-2016 tai vastaavat sähköiset oppikirjat kaikissa aineissa BIOLOGIA BIOS 1 kurssi 1 SanomaPro BIOS 2 kurssi 2 SanomaPro BIOS 3 kurssi 3 SanomaPro BIOS 4

Lisätiedot

Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius. Lataa

Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius. Lataa Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius Lataa Kirjailija: Zacharias Topelius ISBN: 9789522220561 Sivumäärä: 223 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.44 Mb Zacharias Topelius kirjoitti rakastetun lukukirjansa

Lisätiedot

Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella

Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella Länsimaisen kirjallisuuden aika- ja tyylikaudet antiikista postmodernismiin julkeaa yleistämistä ja yksinkertaistusta Antiikki (600 ekr. 400 jkr.) Kreikan ja Roman

Lisätiedot

72 osallistujaa, yhteissaalis g MIEHET YLEINEN sijoitus Nimi Tulos OSASTON NIMI 1 Harri Hakulinen 7365 Kiteen Puutyöntekijät r.y.

72 osallistujaa, yhteissaalis g MIEHET YLEINEN sijoitus Nimi Tulos OSASTON NIMI 1 Harri Hakulinen 7365 Kiteen Puutyöntekijät r.y. 72 osallistujaa, yhteissaalis 150355 g MIEHET YLEINEN sijoitus Nimi Tulos OSASTON NIMI 1 Harri Hakulinen 7365 Kiteen Puutyöntekijät r.y. 2 Eino Karppinen 6465 Puuliitto Kuhmon os. 752 ry 3 Mikko Kuusimaa

Lisätiedot

SUOMALAISTEN NÄKEMYKSET KULTTUURISTA 2013: Vaikuttuneisuus taiteilijoista ja tyylisuunnista

SUOMALAISTEN NÄKEMYKSET KULTTUURISTA 2013: Vaikuttuneisuus taiteilijoista ja tyylisuunnista SUOMALAISTEN NÄKEMYKSET KULTTUURISTA : Vaikuttuneisuus taiteilijoista ja tyylisuunnista . JOHDANTO Tässä raportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jolla on selvitetty suomalaisten näkemyksiä

Lisätiedot

Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina

Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina Suomen Kirjailijaliitto Sivu 1 (6) Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina 1949 2018 Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto Tunnustuspalkinto on annettu vuodesta 1949 lähtien ansioituneelle

Lisätiedot

OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2015-2016

OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2015-2016 OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2015-2016 Suomalaisen yo-opetuksen oppikirjat lv. 15-16 (lue näin K1 = kurssi 1 jne.) ÄIDINKIELI 1. -3 lk:t Koskela ym.: Äidinkieli ja kirjallisuus. Käsikirja 1.vsk Kouki-Karhumäki

Lisätiedot

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri ÄIDINKIELI VANHA LO LO 2016 AKOLLINEN KOODI KOODI KURINIMI VANHA / Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI6 oveltavin osin; kieli kulttuuri

Lisätiedot

Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana.

Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. 1 TULEVAN LUKUVUODEN OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Äidinkieli ja kirjallisuus ÄI 1 Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus (Otava) (2016) * + Digitehtäväkirja

Lisätiedot

Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina

Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina Suomen Kirjailijaliitto Sivu 1 (6) Suomen Kirjailijaliiton palkinnot ja palkinnon saajat vuosina 1949 2019 Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto Tunnustuspalkinto on annettu vuodesta 1949 lähtien ansioituneelle

Lisätiedot

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.)

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.) 1 LÄHDEVIITTEET Työssä käytettyjen tietolähteiden esittäminen lisää tekstin luotettavuutta. Lähteet mainitaan sekä lähdeviitteinä tekstissä että lähdeluettelona tekstin lopussa. Lähteinä on käytettävä

Lisätiedot

Virtuaalisten kurssien ja moduulien kehittäminen luokanopettajakoulutuksen monialaisiin opintoihin seminaari 14.9.

Virtuaalisten kurssien ja moduulien kehittäminen luokanopettajakoulutuksen monialaisiin opintoihin seminaari 14.9. Virtuaalisten kurssien ja moduulien kehittäminen luokanopettajakoulutuksen monialaisiin opintoihin seminaari 14.9.2005 Jyväskylässä Osallistujalista seminaarin työryhmien mukaan (12.9.2005) Nimi Organisaatio

Lisätiedot

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Kahdentoista1800- ja 1900-luvun taitteessa eläneen ja vaikuttaneen suomalaisen naistaiteilijan ja heidän tuotantonsa esittelyä Helmi Biese 9.8.1867 18.10.1933

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Aleksis Kivi KIRJEET KRIITTINEN EDITIO. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ^ Helsinki. Juhani Niemi, päätoimittaja. Sakari Katajamäki.

Aleksis Kivi KIRJEET KRIITTINEN EDITIO. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ^ Helsinki. Juhani Niemi, päätoimittaja. Sakari Katajamäki. Aleksis Kivi KIRJEET KRIITTINEN EDITIO TOIMITTANEET Juhani Niemi, päätoimittaja Sakari Katajamäki Ossi Kokko Petri Lauerma Jyrki Nummi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ^ Helsinki Sisällys ESIPUHE 10 EDITION

Lisätiedot

RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV

RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV 2019-2020 I lk Äidinkieli Jukola Tekstioppi (suos. 4. tai uudempi painos) Sanoma Pro Kaikki kurssit Jukola Kielikirja (uusi painos syksyllä hanki koulun alettua!) Sanoma

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2015

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2015 Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta Ajankohta Paikkakunta Lisätietoa Biologia (ruotsinkielinen valinta) to 21.5.2015 klo 9.00-13.00, Joensuu, Jyväskylä, Oulu, Turku Biologia (suomenkielinen valinta)

Lisätiedot

Vakanssi Nimi Nykyinen nimike Uusi nimike 142081 Hyttinen Jouni rehtori virka rehtori 142082 Kazera Maija luokanopettaja virka Luokanopettaja 142083

Vakanssi Nimi Nykyinen nimike Uusi nimike 142081 Hyttinen Jouni rehtori virka rehtori 142082 Kazera Maija luokanopettaja virka Luokanopettaja 142083 Vakanssi Nimi Nykyinen nimike Uusi nimike 142081 Hyttinen Jouni rehtori virka rehtori 142082 Kazera Maija luokanopettaja virka Luokanopettaja 142083 Kosonen Juha luokanopettaja virka Luokanopettaja 142084

Lisätiedot

Hakijoista ensikertalaisia yht. yht.

Hakijoista ensikertalaisia yht. yht. Hakukohde Akvaattiset tieteet, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v): Jyväskylän yliopisto, Matemaattisluonnontieteellinen Biologian ala, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian

Lisätiedot

Kaanon ja klassikoiden opetus yhdeksännen luokan äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjoissa

Kaanon ja klassikoiden opetus yhdeksännen luokan äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjoissa Kaanon ja klassikoiden opetus yhdeksännen luokan äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjoissa Helsingin yliopisto Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Aineenopettajakoulutus Anna Päärni 011724485 13.5.2013

Lisätiedot

Oulun Lyseon lukio/kirjalista 2012-2013

Oulun Lyseon lukio/kirjalista 2012-2013 Oulun Lyseon lukio/kirjalista 2012-2013 ÄIDINKIELI ÄI 1: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus SEKÄ Särmä. Tehtäviä 1 ÄI 2: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus SEKÄ Särmä. Tehtäviä 2 ÄI 3: Särmä. Suomen

Lisätiedot

Kirjeen takana Reino Rinteen kaksi muistilappua Väinö Katajasta. h 3 07.05.1946 Reino Rinteen kirje Kustannusosakeyhtiö Arvi A. Karistolle.

Kirjeen takana Reino Rinteen kaksi muistilappua Väinö Katajasta. h 3 07.05.1946 Reino Rinteen kirje Kustannusosakeyhtiö Arvi A. Karistolle. 1 KANSIO H KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ ARVI A. KARISTON KIRJEET REINO RINTEELLE h 1 19.04.1946 Reino Rinteen kirje Kustannusosakeyhtiö Arvi A. Karistolle. h 2 20.04.1946 Kustannusosakeyhtiö Arvi A. Karisto / Arvi

Lisätiedot

Kielenhuoltoa kun alettiin tekemään. Riitta Eronen Tukholma 10.4.2015

Kielenhuoltoa kun alettiin tekemään. Riitta Eronen Tukholma 10.4.2015 Kielenhuoltoa kun alettiin tekemään Riitta Eronen Tukholma 10.4.2015 KOTUS Sanakirjaosasto Kielenhuolto-osasto Ruotsin kielen osasto Kielitoimisto? Kielenhuolto, nimistönhuolto, nykykielen sanakirjan toimitus

Lisätiedot

Sukuselvityksen kohde. Anders "Antti" Bro. s. 1748. ja hänen jälkeläisiään yhteensä 25 taulua. Tulostettu: 20.04.2015

Sukuselvityksen kohde. Anders Antti Bro. s. 1748. ja hänen jälkeläisiään yhteensä 25 taulua. Tulostettu: 20.04.2015 Sukuselvityksen kohde Anders "Antti" Bro s. 1748 ja hänen jälkeläisiään yhteensä 25 taulua Tulostettu: 20.04.2015 Tekijä: Asko Vuorinen Lokirinne 8 A 25 02320 Espoo Puhelin 0440-451022 askovuorinen@gmail.com

Lisätiedot

Nuoret 14-alle 18v. 1. Mikko Saviaro 1056 g Kaamospilkki 81

Nuoret 14-alle 18v. 1. Mikko Saviaro 1056 g Kaamospilkki 81 Lapin Mestaruuspilkki 13.3.2010 Kemijärvi / Kaisanlahti Tulokset: Nuoret alle 12v. 1. Heidi Harju 780 g Ivalon Erämiehet 2. Ville Harju 287 3. Riikka Kumpula 250 Sodankylän Perhokalastajat 4. Jonna Harju

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

PAIMION LUKION LUKUVUODEN OPPIKIRJAT

PAIMION LUKION LUKUVUODEN OPPIKIRJAT 1 PAIMION LUKION LUKUVUODEN 2017-2018 OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Kysy kirjakaupasta mahdollista edullista yhteishintaa digimateriaalille ja painetulle

Lisätiedot

Sivistyksen Sanomat /C

Sivistyksen Sanomat /C Sivistyksen Sanomat /C sivistyneet, modernit, kansan sanomat Viikon kirja-arvostelut s.8-9 ja s.12-13! Kuule Minna Canthista s.16-17! Liity lauantaiseuraan s.22! Kuvat: Curly ry Nationalismi Nationalismi

Lisätiedot

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2016

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2016 Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta Ajankohta Paikkakunta Lisätietoa Akvaattiset tieteet 26.5.2016 klo 9.00-13.00, Jyväskylä, Oulu, Turku Yhteinen valintakoe biologian ja ympäristötieteiden sekä Jyväskylän,

Lisätiedot

- Valitse oheisesta listasta tai oman kiinnostuksesi mukaan maailmanuskontoihin liittyvä aihe/kysymys. Hyväksytä aihe opettajalla.

- Valitse oheisesta listasta tai oman kiinnostuksesi mukaan maailmanuskontoihin liittyvä aihe/kysymys. Hyväksytä aihe opettajalla. Maailmanuskonnot Itsenäinen tehtävä Ohjeet: - Valitse oheisesta listasta tai oman kiinnostuksesi mukaan maailmanuskontoihin liittyvä aihe/kysymys. Hyväksytä aihe opettajalla. - Selvitä kirjallisuuden,

Lisätiedot

Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri

Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri tuo esille lapset ja nuoret taiteen tekijöinä Ohjelmaidea, tarkoitus ja kohderyhmät

Lisätiedot

Kirjallisuustieteet, kulttuurin ja taiteen tutkimus, saamelainen kulttuuri

Kirjallisuustieteet, kulttuurin ja taiteen tutkimus, saamelainen kulttuuri Kirjallisuustieteet, kulttuurin ja taiteen tutkimus, saamelainen kulttuuri Kirjallisuustieteet, kulttuurin ja taiteen tutkimus sekä saamelainen kulttuuri kuuluvat yleensä humanistisiin tieteisiin, joten

Lisätiedot

Hassen 10/10 Tervasaari-hölkkämaratoonin tulokset ( ) sekä vuoden 2016 Paras kymmenestä ja kolmesta kilpailun tulokset

Hassen 10/10 Tervasaari-hölkkämaratoonin tulokset ( ) sekä vuoden 2016 Paras kymmenestä ja kolmesta kilpailun tulokset Hassen 10/10 Tervasaari-hölkkämaratoonin tulokset (19.11.2016) sekä vuoden 2016 Paras kymmenestä ja kolmesta kilpailun tulokset Maraton 1.Halmeenpää Marko 3.48.07 (M 50/1) 2.Cottam John 3.50.52 (M 45/1)

Lisätiedot

DMITRY HINTZE COLL. 602

DMITRY HINTZE COLL. 602 Arkistoluettelo 639 DMITRY HINTZE COLL. 602 Käsikirjoituskokoelmat 1 HINTZE, DMITRY, säveltäjä (1914-97) COLL. 602 Dmitry Hintze syntyi Pietarissa 6.2.1914 taiteita harrastavaan perheeseen. Sukujuuriltaan

Lisätiedot

Mikael Agricola koulussa (LUOKKAHUONEDRAAMA)

Mikael Agricola koulussa (LUOKKAHUONEDRAAMA) Ari Uronen ja Velijussi Kyllijoki: Mikael Agricola koulussa (LUOKKAHUONEDRAAMA) Taustaa: Koulunkäynti 1500-luvun Suomessa oli ankaraa puurtamista. Oppiaineina olivat latinan kielen suullinen ja kirjallinen

Lisätiedot

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Opiskelijat voivat valita joko painetun kirjan tai digitaalisen kirjan.

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Opiskelijat voivat valita joko painetun kirjan tai digitaalisen kirjan. Kuopion Lyseon lukiossa KÄYTÖSSÄ OLEVAT OPPIKIRJAT 2018-2019 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI01- Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. Otava ÄI09 (runkokirja) ÄI03 Jukola 3 Sanoma Pro ÄI05 Jukola 5 Sanoma

Lisätiedot

Lataa Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia - Karin Bojs. Lataa

Lataa Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia - Karin Bojs. Lataa Lataa Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia - Karin Bojs Lataa Kirjailija: Karin Bojs ISBN: 9789523123939 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 30.43 Mb Ainutlaatuisen mukaansatempaava, 54 000

Lisätiedot

Pääkirjaston lainat osastoittain v. 2012

Pääkirjaston lainat osastoittain v. 2012 Pääkirjasto Pääkirjaston lainat osastoittain v. 212 lehtisali 4 % varasto 1 % muut 1 % musiikki 8 % nuoret 21 % aikuiset 65 % Kierto osastoittain NK 18,3 N 4,18 A 2,95 M 2,78 CEL 1,95 S 1,64 K,73 MV,11

Lisätiedot

Henkilöstö Tulostettu: Henkilöstö. Kopio: Seunala, Eija 1/7

Henkilöstö Tulostettu: Henkilöstö. Kopio: Seunala, Eija 1/7 Henkilöstö Kopio: Seunala, Eija 1/7 Sisällysluettelo Henkilöstö Hallinto Oppilashuolto Orimattilan yhteiskoulu Opettajat Opettajien yhteystiedot Henkilökunta Henkilökunnan yhteystiedot Kopio: Seunala,

Lisätiedot

Jukola Tekstioppi Sanoma Pro Kaikki kurssit. Jukola 1 Sanoma Pro Kurssi 1. Jukola 2 Sanoma Pro Kurssi 2. Jukola 3 Sanoma Pro Kurssi 3

Jukola Tekstioppi Sanoma Pro Kaikki kurssit. Jukola 1 Sanoma Pro Kurssi 1. Jukola 2 Sanoma Pro Kurssi 2. Jukola 3 Sanoma Pro Kurssi 3 RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV 2017-2018 I lk Äidinkieli Jukola Tekstioppi Sanoma Pro Kaikki kurssit Jukola 1 Sanoma Pro Kurssi 1 Jukola 2 Sanoma Pro Kurssi 2 Jukola 3 Sanoma Pro Kurssi 3 A1-Englanti

Lisätiedot

Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA ENGLANTI FILOSOFIA FYSIIKKA HISTORIA KEMIA

Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA ENGLANTI FILOSOFIA FYSIIKKA HISTORIA KEMIA Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle 2019-2020 Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA (Sanomapro) Digikirja käy myös kaikista BIOS 1: Elämä ja evoluutio (LOPS 2016) 978-952-63-3437-0 BIOS 2: Ekologia

Lisätiedot

Opetussuunnitelma (ops) vaihtuu syksystä 2016. Jos aloitat nyt lukion, hankit pääsääntöisesti kirjoja, jotka on merkitty sanoilla uusi ops.

Opetussuunnitelma (ops) vaihtuu syksystä 2016. Jos aloitat nyt lukion, hankit pääsääntöisesti kirjoja, jotka on merkitty sanoilla uusi ops. HYVINKÄÄN YHTEISKOULUN LUKION KIRJALISTA LV. 2016-2017 Opetussuunnitelma (ops) vaihtuu syksystä 2016. Jos aloitat nyt lukion, hankit pääsääntöisesti kirjoja, jotka on merkitty sanoilla uusi ops. Mikäli

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

AVOIN. Oulu Kuopio Kuopio Somero. Äänekoski Tampere Tampere Liperi. Oulu

AVOIN. Oulu Kuopio Kuopio Somero. Äänekoski Tampere Tampere Liperi. Oulu AVOIN Kuopio Kuopio Somero 1. Syrjälä Olli Liukku Hanna-Leena 3 55 1 65 4 50 170 2. Sorva Aaro Virtanen Mia 2 60 2 60 6 48 168 3. Savilahti Mikko Peltomäki Ella 1 65 6 48 8 46 159 4. Hakkarainen Jari Lampinen

Lisätiedot

KIRP131 Länsimaisen kirjallisuuden historia

KIRP131 Länsimaisen kirjallisuuden historia Kaksi jaksoa (KIRP131 ja KIRP132) muodostavat yhdessä 5 op:n laajuisen kokonaisuuden. KIRP131 Länsimaisen kirjallisuuden historia Kirjallisuushistoria on sisällöllisesti erittäin laaja kurssikokonaisuus.

Lisätiedot

Valtuuskunnan vaali 1.-28.10.2013 vaalitulos. Valtuuskunnan jäsenet 2014 2016

Valtuuskunnan vaali 1.-28.10.2013 vaalitulos. Valtuuskunnan jäsenet 2014 2016 Valtuuskunnan vaali 1.-28.10.2013 vaalitulos. Valtuuskunnan jäsenet 2014 2016 Hakala Kalle, Sijaisuuksia Hartikainen Kaisa Karoliina, Siilinjärven kunta, valvontaeläinlääkäri Haukipuro Martta Elisabeth,

Lisätiedot

20 3. - 77. - 65 68. KÄYDÄ

20 3. - 77. - 65 68. KÄYDÄ 2 20 3 4 5 77 6 7 65 68 8 Cambridge Idioms Dictionary / [ d E Walter] Cambridge : CUP, 2006 505 p 9 Oxford Dictionary of Idioms / [ d J Siefring] Oxford : OUP, 2005 340 p 10 Oxford Idioms Dictionary for

Lisätiedot

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT SYKSYLLÄ 2016 ALOITTAVILLE

UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT SYKSYLLÄ 2016 ALOITTAVILLE Oppikirjat 2016-2017 Aine Kurssi Kirja Kustantaja Äidinkieli UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT SYKSYLLÄ 2016 ALOITTAVILLE ÄI1 ÄI2 ÄI3 ÄI4 ÄI5 ÄI6 ÄI7 Jukola 1 SanomaPro x Jukola 2 SanomaPro x Jukola

Lisätiedot

Hassen 9/10 Tervasaari-hölkkämaratoonin tulokset ( ) Maraton

Hassen 9/10 Tervasaari-hölkkämaratoonin tulokset ( ) Maraton Hassen 9/10 Tervasaari-hölkkämaratoonin tulokset (29.10.2016) Maraton 1.Tolksdorf Jonathan 3.40.14 (M alle 40/1) 2.Ollila Veikko 3.47.36 (M 60/1) 3.Moilanen Martti 3.53.20 (M 65/1) 4.Perttula Mikko 4.12.27

Lisätiedot

KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA. Historiaa

KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA. Historiaa KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA Historiaa Kymmenen vuotta sitten Korpiojan Hurskaiset päättivät perustaa Juho ja Maria Hurskaisen jälkeläisten sukuseuran. Samaan aikaan oli jo keskusteltu

Lisätiedot

Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään

Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään Näyttely Helsingin Kirjamessuilla 27. 30.10.2011 Ryytimaasta ruusutarhaan poimintoja viherpeukalon kirjahyllystä Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään Marcus Tullius Cicero (106 eaa.-

Lisätiedot

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B AKAAN LUKIO Vanhempainilta 1A ja 1B 11.10.2018 ILLAN AIHEET lukion ja opettajien esittely tavoitteista lukio-opiskelusta KYSYMYKSIÄ JA KESKUSTELUA! 1.vuosikurssin ryhmänohjaajat 1A Tanja Merikari, ruotsi,

Lisätiedot

Kirjakori Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus.

Kirjakori Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus. Kirjakori 2017 Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus. Kirjakori 2017 -näyttely Lastenkirjainstituutissa Tampereella 5.4.-18.5.2018 Lastenkirjainstituutti

Lisätiedot

Lempäälän lukion oppikirjat , 1. ja 2. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1

Lempäälän lukion oppikirjat , 1. ja 2. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1 Lempäälän lukion oppikirjat 2017-2018, 1. ja 2. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS SANOMA PRO Jukola Tekstioppi ÄI (kaikilla kursseilla) 978-952-63-0386-4 SANOMA PRO Jukola 1 ÄI01

Lisätiedot

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten. Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh.

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten. Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh. Kaupunginhallitus 10 19.01.2015 Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten Kh 10 Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh. 02 761 1110 Eduskuntavaalit toimitetaan

Lisätiedot

NUORMAA RUOTSALAINEN (SUKU) Arkistoluettelo

NUORMAA RUOTSALAINEN (SUKU) Arkistoluettelo NUORMAA RUOTSALAINEN (SUKU) Arkistoluettelo SISÄLLYSLUETTELO A Kirjeenvaihto Aa Severi Nuormaahan liittyvä kirjeenvaihto 1 Ab Sirkka Ruotsalaisen kirjeenvaihto 2 Ac Jouko Ruotsalaisen kirjeenvaihto 3 Ad

Lisätiedot

Etelä-Tapiolan lukion oppikirjat

Etelä-Tapiolan lukion oppikirjat Etelä-Tapiolan lukion oppikirjat 2018-2019 Kustantajilta on tulossa painettujen kirjojen rinnalle digikirjoja, joissa on lisämateriaaleja. Kannattaa harkita digikirjan hankkimista. Kirjaluettelon merkinnät

Lisätiedot

Kirjallisuuden perusopinnot (30 op)

Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Perusopintojen osaamistavoitteet Suoritettuaan perusopinnot opiskelija hahmottaa taiteen ja kulttuurin historiallisia yhteyksiä

Lisätiedot

Kirjakori Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus.

Kirjakori Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus. Kirjakori 2017 Vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjoja esittelevään näyttelyyn liittyvä tilastokatsaus. Kirjakori 2017 -näyttely Lastenkirjainstituutissa Tampereella 5.4.-18.5.2018 Lastenkirjainstituutti

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Lempäälän lukion oppikirjat jatkavat 3. ja 4. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1

Lempäälän lukion oppikirjat jatkavat 3. ja 4. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1 Lempäälän lukion oppikirjat 2017-2018 jatkavat 3. ja 4. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS OTAVA Särmä: suomen kieli ja kirjallisuus ÄI (kaikilla kursseilla) 978-951-1-23436-4 tai

Lisätiedot