Eduskuntavaalit kuuluvat kaikille, myös partiolaisille!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eduskuntavaalit kuuluvat kaikille, myös partiolaisille!"

Transkriptio

1 Eduskuntavaalit kuuluvat kaikille, myös partiolaisille! Partion päämääränä on vastuuntuntoinen, aktiivinen sekä itsenäisesti ajatteleva paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäsen. Viime vuoden ohjelmapainotuksena oli Kuulun maailmalle. Vaikuttaminen niin partion sisällä kuin ympäröivässä yhteiskunnassa oli yksi osa tätä painotusta. Tänä keväänä käytävät eduskuntavaalit tarjoavat ihanteellisen mahdollisuuden viedä viime vuonna opitut vaikuttamisen taidot käytäntöön! Yhteiskunnallinen aktiivisuus kuuluu kaikille. Se ei ole pelkästään äänestysiän saavuttaneiden juttu. Partioon kuuluu olennaisena osana nuorten kannustaminen johtamiseen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Siksi tähän pakettiin on koottu vaalivinkkejä sudareista vaeltajiin. Vaaliaktiivisuus voi olla muutakin kuin äänestysaktiivisuutta; se on yhteiskunnallisen keskustelun seuraamista ja siihen osallistumista. Siinä missä kunnan päätöksenteon seuraaminen ja siihen vaikuttaminen on lippukunnan toimintaedellytyksen kannalta erittäin tärkeää, koko suomalaisen partiotoiminnan kannalta eduskunta ja kansanedustajat tekevät keskeisimmät päätökset. Metsät, kansallispuistot, nuorisotyö, non-formaalin oppimisen tunnustaminen siinä muutamia teemoja, joihin liittyvillä päätöksillä on vaikutuksensa myös partiotoimintaan. Kun näistä ja muista meille tärkeistä teemoista tehdään päätöksiä haluamme, että päättäjät muistavat myös niiden merkityksen partiotoiminnalle. Vaalien aikaan on hyvä näkyä, jotta tulee myöhemmin kuulluksi! Suomen Partiolaisten poliittiset tavoitteet tulevalle vaalikaudelle määritellään keväällä hyväksyttävillä hallituskausitavoitteilla, mutta jo sitä ennen kannattaa hyödyntää SP:n yhteiskunnallisen toiminnan linjauksia, joihin tässäkin paketissa myöhemmin viitataan. Ehkä piirissänne on jo suunniteltukin eduskuntavaaleihin liittyviä tapahtumia tai muuta piirinne partiolaisten vaaliaktiivisuutta lisäävää toimintaa. Hyvä juttu! Tämä vinkkipaketti on tarkoitettu antamaan ideoita, joilla piiri voi täydentää omia suunnitelmiaan. Lisäksi haluamme rohkaista jokaista piiriä miettimään omia yhteiskuntasuhteitaan tulevalle eduskunnan nelivuotiskaudelle. On tärkeää muistaa, että partio on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö. Kannustamme kaikkia osallistumaan vaaleihin, mutta yhden ehdokkaan tai puolueen puolesta toimiminen esimerkiksi lippukunnan talkootyönä on vaikeasti sovitettavissa yhteen tuon sitoutumattomuuden kanssa. Kaikessa vaalitoiminnassa on siis hyvä muistaa tasapuolisuus.

2 Vaaleihin on aikaa vajaa kaksi kuukautta. Vaalikampanjointi on alkanut jo näkyä eri alueilla, mutta täyteen vauhtiin kampanjointi kiihtyy viimeisenä kuukautena ennen varsinaista äänestyspäivää. Tässä vielä kevään tärkeät päivämäärät: ehdokasasettelu päättyy ennakkoäänestys varsinainen äänestyspäivä Eduskuntavaalinäkyvyys partiossa ja sen ulkopuolella Tahdomme myös näyttää, että partiolaiset ovat aktiivisia yhteiskunnallisia toimijoita ja haluavat osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen ja niistä päättämiseen. Näissäkin vaaleissa on ehdolla eri puolueissa lukuisia partiotaustaisia ehdokkaita, joille partio on ollut antamassa eväitä vaikuttamiseen. Tästä syystä keräämme partiotaustaiset ehdokkaat partioehdokkaat.fi-sivustolle, joka oli käytössä myös seurakuntavaaleissa Kaikille puoluetoimistoille on lähetetty viesti, jossa kerrotaan partiotaustaisille ehdokkaille mahdollisuudesta saada nimensä partioehdokkaat.fi-sivustolle lyhyen kuvauksen kera. Partioehdokas on SP:n jäsenmaksun vuodelle 2015 maksanut eduskuntavaaliehdokas. Jäsenmaksusuoritus tarkistetaan jäsenrekisteristä. Kannattaa myös vinkata lippukunnissanne toimiville ehdokkaille sivustosta suoraan. Ensimmäiset ehdokkaat lisätään sivustolle ehdokasasettelun päätyttyä. On hyvä muistaa, että listaus ei ole äänestyssuositus, sillä partiolaisuus ei eduskuntavaaleissa välttämättä ole kansanedustajan ensisijainen motiivi päätöksenteossa. Pikemminkin tarkoituksena on tuoda esiin partiolaisten aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan. Mikäli piireillä on omia vaalisivustoja tai -blogeja niitä voidaan linkata partioehdokkaat.fi-sivustolle. Sivuston kautta voi myös jättää kehitysideoita tai sisältötoiveita. Myös piirilehteen voi tehdä eduskuntavaaliaiheisia juttuja. Mikäli teillä ei ole tarvetta tehdä jutusta nimenomaan omaa vaalipiiriänne/vaalipiirejänne jollain tapaa käsitteleviä tarjoamme kaikkien käyttöön Eeva Riivarin ehdokashaastatteluja sisältävän tekstin ( merkkiä, saatavilla 5.3.) sekä Kimi Uosukaisen kirjoittaman kolumnin (2200 merkkiä). Jutun tai vaikka molemmat voi laittaa myös esimerkiksi piirin verkkosivuille, jos lehden ilmestymisaikataulu ei salli niiden painamista.

3 Omien julkaisukanavienne lisäksi kannattaa hyödyntää myös alueenne paikallismedia, esimerkiksi antamalla haastatteluja siitä miksi vaalitilaisuuksiin osallistuu huivikaulaisia partiolaisia tai kirjoittamalla mielipidekirjoituksia. Hyvät käytännöt jakoon Omat vinkit saa myös laittaa jakoon! Keskustelua aiheesta voi käydä esimerkiksi Partion yhteiskuntasuhteet -ryhmässä Facebookissa, jonne toivomme jokaisesta piiristä liittyvän vähintään yhden edustajan, ellei näin jo ole. Voitte myös olla suoraan yhteydessä SP:n yhteiskuntaryhmän jäseneen Annakaisaan ), joka vastaa eduskuntavaalien koordinoinnista kansallisella tasolla.

4 Eduskuntavaalit osana piirien yhteiskuntasuhdetoimintaa Eduskuntavaalit ovat piirille mahdollisuus vakiinnuttaa yhteiskuntasuhdetoimintaansa. Vaalikampanjoinnin aikaan monet lippukunnille suunnatuista vinkeistä toimivat myös piireille: esimerkiksi mielipidekirjoitusten kirjoittaminen, vaalitilaisuuksien järjestäminen tai niihin osallistuminen. Vaalien jälkeen SP lähettää kaikille valituille kansanedustajille onnittelukirjeet ja aloittaa yhteistyön rakentamisen eduskunnan partioparlamentaarikkojen kanssa. Piiri voi miettiä myös omia tapoja muistaa alueelta valittuja kansanedustajia, partiotaustaisia tai vaikka kaikkia. Kansanedustajia kannattaa myös kutsua vierailulle joko piiritoimistolle kahvittelemaan, puhumaan tilaisuuteen tai vierailemaan esimerkiksi leirille tai kisoihin. SP:n hallitus hyväksyy partion hallituskausitavoitteet myöhemmin keväällä, jonka jälkeen niitä voi hyödyntää kansanedustajia tavatessa. Yhteiskuntasuhteiden toteuttamiseen on monia tapoja ehkä asetatte tavoitteeksenne tavata jokaisesta puolueesta alueeltanne partiomyönteisen kansanedustajan? Partiotoiminta voi olla niin ehdokkaille kuin valituille edustajille entuudestaan vierasta, joten kannattaa olla valmis kertomaan lyhyesti partiotoiminnan perusteista ja tavoitteista. Myös medialähettiläitä kannattaa pyytää mukaan ehdokkaita tapaamaan. Piirin tasolla tapahtuvan vaaliaktiivisuuden lisäksi on tärkeää myös tukea lippukuntien kiinnostusta vaaleihin. Partion näkyvyyden kannalta on valtavan merkityksellistä, että partiolaiset ovat aktiivisia siellä missä ehdokkaatkin kiertävät siis ihan kaikkialla. Käykää siis läpi myös lippukunnille suunnatut ideat ja kannustakaa lippukunnanjohtajia innostamaan johtajiaan kokeilemaan ryhmiensä kanssa vaalitoimintaa.

5 Lippukunnissa jokainen partiolainen pääsee osalliseksi vaaliaktiivisuudesta Vaalien ei tarvitse olla vain äänioikeutettujen juttu. Osallisuus ja demokratia kuuluvat ihan kaikille, joten myös nuorempien sudenpentujen kanssa voi jo käsitellä erilaisia aktiiviseen kansalaisuuteen liittyviä teemoja. Lippukunnissa vaalit voivat näkyä yhden tai useamman koloillan aikana tai lippukunta voi järjestää kaikille yhteistä vaalitekemistä. Tässä muutama vinkki! Koloiltoihin sopivaa vaalitekemistä Eri ikäkausien kokoontumisiin soveltuvia aktiviteetteja päivitetään kevään mittaan lisää partioehdokkaat.fi-sivustolle, jolta vinkit löytyvät myös ikäkausittain ryhmiteltynä alkaen. Vaaliroolipeli Vaaliroolipelissä valitaan muutama ehdokas, joilta loput voivat kysyä kysymyksiä tai tentata vaalilupauksia. Voidaan myös päättää, että johtajat ovat ehdokkaita ja ryhmäläiset ovat kaikki äänestäjiä. Ehdokkaille annetaan numerot ja suoritetaan äänestys. Lopuksi keskustellaan yhdessä miksi joku asettuu ehdolle, mitä ehdokkuus vaatii ja mitkä asiat vaikuttivat äänestäjien äänestyspäätökseen. Retkiparlamentti Retkellä valitaan osallistujista vaaleilla parlamentti, jotka retken johtajien opastuksella osallistuvat retken käytännön järjestelyihin liittyvien päätösten tekemiseen, kuten ruokalistaan tai iltanuotion lauluihin. Lopuksi keskustellaan yhdessä miltä vaalit ja päätöksenteko tuntuivat. Mielipidekirjoitus Kirjoittakaa esimerkiksi paikallislehteen yhteinen mielipidekirjoitus, jossa haastatte alueen ehdokkaita kertomaan näkemyksiään jostain teille tärkeästä teemasta. Teemaksi voitte valita esimerkiksi jonkin SP:n yhteiskunnallisen toiminnan linjauksista. Vaalitilaisuuteen osallistuminen Miettikää yhdessä ennen tilaisuutta millaisia kysymyksiä tilaisuudessa voi esittää. Ehdokkaille voi mennä juttelemaan myös virallisen ohjelman jälkeen. Seuraavalla kokoontumiskerralla voidaan järjestää äänestys tilaisuuteen osallistuneista ehdokkaista.

6 Vaaliohjelma Johtaja kertoo millaisia asioita eduskunnassa päätetään. Tämän jälkeen suunnitellaan oma vaaliohjelma ja mietitään mitä teemoja Vaaliohjelman pohjalta voi tehdä vaikka vaalijulisteita kolon seiniä koristamaan. Vaalikone Tätä varten kannattaa varata muutama läppäri tai pitää kokoontuminen esimerkiksi koulun tietokoneluokassa. Valitkaa jokin vaalikone, esimerkiksi Allianssin Nuorten vaalikone, ja vastatkaa kysymyksiin yksin tai pareittain. Käykää yhdessä läpi mitä eri kysymykset tarkoittavat. Puolueet tutuiksi Käykää läpi eri puolueiden vaaliohjelmia, jotka johtaja voi vaikka tulostaa valmiiksi jos käytössä ei ole tietokoneita. Etsikää eri puolueiden lapsiin ja nuoriin tai muuten partiolle keskeisiin teemoihin liittyviä tavoitteita. Eduskuntahippa Yksi tai useampi valitaan eduskunnan puhemieheksi tai varapuhemiehiksi. Nämä yrittävät ottaa kansanedustajia (muita leikkijöitä) kiinni ja jakaa heitä valiokuntiin, jotka voivat sijaita vaikka eri puolilla pihaa. Valiokunnasta voi pelastaa kansanedustajan takaisin eduskunnan täysi-istuntoon koskettamalla olkapäätä. (vrt. Poliisi ja rosvo) Johtaja selittää eduskunnan tehtävät ja eri toimijoiden roolit. Vaalien jälkeen Kirjoittakaa onnittelukirje alueen kansanedustajille, kertokaa teille tärkeistä asioista ja kutsukaa vaikka kololle tai retkelle vieraaksi paikkakunnallanne käydessään. Samoajille ja vaeltajille löytyy lisäksi nämä vaaleihin sopivat aktiviteettivinkit. Vaalitilaisuuksiin osallistuminen tai niiden järjestäminen Vaalitilaisuuksia järjestetään keväällä niin pilvin pimein, että jos piirissä tai lippukunnassa ei haluta järjestää omaa vaalitapahtumaa helppo, hauska ja hyödyllinen tapa päästä haastamaan ehdokkaita on osallistua joko heidän tai esimerkiksi alueen median tai muiden järjestöjen tilaisuuksiin. Partiolainen tekee sen tietysti huivi kaulassa ja käyttää sosiaalisessa mediassa

7 tunnistetta #partioscout! Ei jäädä kuitenkaan omaan partiokuplaamme, vaan osallistutaan aktiivisesti myös muuhun vaalikeskusteluun. Eri järjestöillä on omia aihetunnisteitaan ja lisäksi #vaalit2015 tavoittaa eduskuntavaalien puheenaiheet laajasti. Erilaisissa vaalitilaisuuksissa on yleensä mahdollista esittää myös yleisökysymyksiä. Tässä muutama kysymysvinkki käytettäväksi. Nämä esimerkkikysymykset liittyvät SP:n yhteiskunnallisen toiminnan linjauksiin. Kysymyksiä voi miettiä porukallakin etukäteen tilaisuuden teemaan sopivaksi. Aktiivinen nuori kansalainen hyvän yhteiskunnan rakentaja Miten lasten ja nuorten näkökulma voidaan ottaa paremmin huomioon päätöksenteossa? Miten nuorten kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin voidaan tukea? Miten päättäjien kiinnostusta lasten ja nuorten asioihin voidaan lisätä? Miten nuorten äänestysaktiivisuus saadaan kasvamaan? Partio luo hyvinvointia Mikä on kansalaisjärjestöjen merkitys yhteiskunnalle ja sinulle? Miten kansalaisjärjestöjen toiminnan edellytyksiä pitäisi kehittää? Rakennetaan parempi maailma Mitä tulisi tehdä uusiutumattomien energialähteiden käytön vähentämiseksi? Mitä ihmisoikeudet merkitsevät sinulle? Luonto kuuluu kaikille Miten eduskunnan päätöksenteossa pitäisi huomioida luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen? Mitä mieltä olet jokamiehenoikeuksista? Oikeus hyvään elämään Mikä on tärkein tapa turvata jokaisen lapsen ja nuoren kouluttautumismahdollisuudet? Miten taataan lapsille ja nuorille mahdollisuus liikkua itsenäisesti ja turvallisesti lähiympäristössään? Onnellisena aikuisuuteen Pitäisikö jokaisella lapsella ja nuorella olla oikeus vähintään yhteen harrastukseen?

8 Muutkin politiikan osa-alueet saavat kiinnostaa partiolaista, sehän on jopa suotavaa! Kysykää siis vaikka NATO-jäsenyydestä, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten rahoitusleikkauksista tai sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuudesta! Partiolla ei ole näihin asioihin suoraa kantaa, mutta se ei tarkoita sitä etteivätkö partiolaiset voisi olla kiinnostuneita näistäkin yhteiskunnallisista kysymyksistä. Jos piiri tai lippukunta haluaa järjestää oman vaalipaneelinsa kannattaa muistaa ainakin seuraavat asiat: Ajankohtaa päättäessä tutki onko samaan aikaan toista isoa kilpailevaa tilaisuutta. Kannattaa myös miettiä löytyisikö paikkakunnalta muita toimijoita, joiden kanssa paneelin voisi järjestää yhteistyössä. Ole tasapuolinen ja pyydä edustus mielellään kaikista eduskuntapuolueista. Ehdokkaita voi lähestyä suoraan tai puolueiden piiritoimistojen kautta. Paneelit voivat käydä puuduttaviksi jos ehdokkaat vain vastaavat kysymyksiin vuorotellen. Yritä siis saada ehdokkaat haastamaan toisiaan tai kehittele erilaisia kysymystyyppejä. Valmistele kysymykset huolella etukäteen, mutta anna myös yleisölle mahdollisuus osallistua keskusteluun. Tilaisuuden juontaja tai puheenjohtaja pitää huolen siitä, etteivät ehdokkaiden vastaukset lähde rönsyilemään ja että kaikki saavat tasapuolisesti tuoda näkemyksensä esiin. Kannattaa valita tilaisuudelle myös ajanottaja! Kaikkien etu on se, että ehdokkaat valmistautuvat paneeliin; kannattaa siis ilmoittaa jo etukäteen tilaisuuden pääteemat. Jos tilaisuus on kaikille avoin muista mainostaa siitä paikallismediassa. Pyydä toimittajaa tekemään juttu tilaisuudesta tai kirjoita itse omaan piiri- tai lippukuntalehteenne. Jos paneeli tuntuu tylsältä formaatilta tai isolta urakalta voitte myös kutsua ehdokkaita vaikka vapaamuotoiseen kahvihetkeen piiritoimistolle juttelemaan alueenne partiolaisten kanssa. Innostavaa vaalikevättä!

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas. Anne Ilvonen. OK-opintokeskus

Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas. Anne Ilvonen. OK-opintokeskus Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas Anne Ilvonen OK-opintokeskus Sisältö Vaikuttaminen on jokaisen kansalaistaito... 5 1. Mitä vaikuttaminen on?... 6 1.1. Valta... 7 1.2. Osallistuminen...

Lisätiedot

Av A aimet aimet Av A oimuuteen

Av A aimet aimet Av A oimuuteen Avaimet Avoimuuteen Avaimet avoimuuteen Julkaisija: Avaus-monikulttuurisuushanke, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry. Julkaisun rahoitus: Hankkeen rahoittaja EU:n kotouttamisrahasto Tekijät: Aktiviteetit

Lisätiedot

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA PERUSTETAAN LIPPUKUNTA SISÄLLYS 1. LUKIJALLE... 3 2. MITÄ PARTIO ON?... 4 3. LIPPUKUNNAN PERUSTAMINEN... 6 4. LIPPUKUNNAN SÄÄNNÖT...17 5. LIPPUKUNNAN TOIMINTA...19 6. TIEDOTETAAN TOIMINNASTA...29 7. EVÄITÄ

Lisätiedot

Nuorten vaikuttamisopas

Nuorten vaikuttamisopas Nuorten vaikuttamisopas Me voimme vaikuttaa! Nuorten vaikuttamisopas Julkaissut Suomen Verkkodemokratiaseura ry Julkaistu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Jaa samoin 1.0 Suomi -lisenssillä (CC BY-NC-SA

Lisätiedot

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23 Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Oma Oppilaskunta osaa

Oma Oppilaskunta osaa Oma Oppilaskunta osaa Opas oppilaskuntatoimintaan Sisällysluettelo 1. Kohti keskustelevampaa peruskoulua s. 3 2. Oppilaskunta - peruskoulun dream team s. 4 3. Kokoustamisen jalo taito s. 6 4. Oppilaskunnan

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Mun mielestä tää pitäis julkasta jonnekin

Mun mielestä tää pitäis julkasta jonnekin ehyt katsauksia 5/2013 Mun mielestä tää pitäis julkasta jonnekin Ammattiin opiskelevien ryhmäkeskusteluja osallisuudesta ja vaikuttamisesta Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, EHYT-katsauksia 5/2013 AMIS Arjen

Lisätiedot

PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN

PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN Sisältö: Liitteet: Mikä on vanhempainyhdistys? Rekisteröity vai rekisteröimätön vanhempainyhdistys? VANHEMPAINYHDISTYKSEN PERUSTAMINEN 1. Perustava kokous 2. Vanhempainyhdistyksen

Lisätiedot

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa 2010 YHDESSÄ SE SYNTYY Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa Tämä opas on opinnäytetyön produkti Humanistiseen ammattikorkeakouluun. Opas on valmistunut keväällä 2010. Teksti: Sanna Kujala Kuvat:

Lisätiedot

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0 Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS versio 1.0 2 Hyvä arvioija, tämä arvioijan perehdytysmateriaali on valmistunut kolmen oppilaitoksen yhteistyönä Opetushallituksen osarahoittamassa LATU laadukas

Lisätiedot

Kun järjestät tilaisuutta yksin tai yhteistyössä muistilista onnistuneeseen tilaisuuden järjestämiseen

Kun järjestät tilaisuutta yksin tai yhteistyössä muistilista onnistuneeseen tilaisuuden järjestämiseen Kun järjestät tilaisuutta yksin tai yhteistyössä muistilista onnistuneeseen tilaisuuden järjestämiseen Koulutus-, yleisö- ja luentotilaisuudet ovat yhdistysten toiminnan kannalta tärkeitä näkymisen, tiedottamisen

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA

OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA MULLA ON ASIAA OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA 1 OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA Sisältö Aluksi...5 Miksi hyvinvointitietoa kerätään?...6 Lasten hyvinvoinnin tietolähteitä...8

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Kevään 2013 koulutustapahtumiin

Kevään 2013 koulutustapahtumiin Kevät 2013 Koulutusvastaava Kevään 2013 koulutustapahtumiin ilmoittaudutaan maanantaihin 14. tammikuuta 2013 mennessä. Lippukunnissa ilmoittautuminen tehdään koulutusvastaavalle. Tarkistakaa, että lippukuntanne

Lisätiedot

RAKENTAA YSTÄVYYTTÄ YLI RAJOJEN

RAKENTAA YSTÄVYYTTÄ YLI RAJOJEN RAKENTAA YSTÄVYYTTÄ YLI RAJOJEN Partiolaisten ja seurakuntien yhteistyö Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä Jenna Lahdelma Opinnäytetyö Diakonia-ammatti-korkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakonisen

Lisätiedot

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON RAPORTTI NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON Nuorten foorumi Siikarannassa 11.10.2014 Paikalla oli 15 14-19-vuotiasta nuorta lastensuojelun perhehoidon piiristä, 3 Selviytyjät-tiimin jäsentä sekä 4 aikuista.

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015 Parasta oli kaikki Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Tekstit ja toimitus: Katri Mäkeläinen Kuvat: Fahima Rezaei,

Lisätiedot

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sisältö Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! - eli mihin

Lisätiedot

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät N TEKSTI: Johanna Barkman, Pesäpuu ry Riina Pekkala, Perhehoitoliitto ry ja Sinut ry Anna Rainio, Helsingin yliopisto Suvi ja Milla-Kristiina, foorumilaiset KUVAT: Lahja Kallinen 1 nuoret lastensuojelun

Lisätiedot