KAINUUN KRIISIKESKUS. Toimintakertomus Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAINUUN KRIISIKESKUS. Toimintakertomus 2015. Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry"

Transkriptio

1 KAINUUN KRIISIKESKUS Toimintakertomus 2015 Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry

2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 3 1. KAINUUN KRIISIKESKUKSEN HALLINNOINTI JA RESURSSIT Kainuun kriisikeskus kehittämishankkeen hallinnointi Kainuun kriisikeskuksen resurssit Työntekijät Tilat Kalusteet Laitteet Muut ulkopuoliset ostot 5 2. KAINUUN KRIISIKESKUKSEN TAPAHTUMAT, VIERAILIJAT JA YHTEISTYÖ 6 3. KAINUUN KRIISIKESKUKSEN VARSINAINEN TOIMINTA Vastaanottokäynnit Puhelinauttaminen Tukihenkilötoiminta Ryhmät ja kurssit 9 4. TYÖNTEKIJÖIDEN KOULUTTAUTUMINEN JA TUTUSTUMISKÄYNNIT TIEDOTTAMINEN KRIISIKESKUSTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA ARVIOINTI MUU TYÖ 14

3 3. YLEISTÄ Kainuun alueen erityispiirteinä ja hyvinvoinnin uhkatekijöinä ovat korkea työttömyys, muuttotappio, syrjäytymisen uhka ja korkeat itsemurhaluvut. Ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön pystytään vastaamaan rajallisesti. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen keskeisenä tavoitteena vuosille on lapsiperheiden ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja ongelmien varhainen tunnistaminen, päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäiseminen ja varhainen tunnistaminen sekä ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäminen. Painoalueina ovat myös kansansairauksien ehkäisy mm. mielenterveydenhäiriöt ja varhainen puuttuminen liikkumattomuuteen, tupakointiin, alkoholiin ja muihin päihteiden käyttöön, ensisijaisesti elintapamuutosten kautta. Kuntalaisten osallisuuden vahvistuminen on näiden linjausten keskiössä. Ennalta ehkäisevää työtä tehdään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja sovitaan rooleista mm. yleishyödyllisten yhteisöjen ja järjestöjen kanssa. (Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma ) Yhteistyö Kainuun Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän kanssa tarjoaa mahdollisuuden ja hyvän yhteistyöfoorumin kehittää ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä ja kriisityön mallia Kainuun alueella. Kriisityön tavoitteena on tarjota akuutissa kriisissä olevalle psykososiaalista keskustelu- ja neuvontatukea. Kriisitilanteita ovat mm. oma- tai läheisen sairastuminen, avioero, ihmissuhdeongelmat, työttömyys tai läheisen itsemurha.

4 4. 1. KAINUUN KRIISIKESKUKSEN HALLINNOINTI JA RESURSSIT 1.1. Kainuun kriisikeskus kehittämishankkeen hallinnointi Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry koordinoi ja hallinnoi Kainuun kriisikeskuksen toimintaa. Kainuun kriisikeskus on käynnistämishanke vuosille Suomen Mielenterveysseuran SOS -kriisikeskus verkosto ohjeistaa ja verkottaa valtakunnallisesti kriisikeskustoimintaa (22 kriisikeskusta) sekä vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa. Hanketta avustaa Raha-automaattiyhdistys 100 prosentilla Kainuun kriisikeskuksen resurssit Työntekijät Vuoden 2015 alussa kriisityöntekijä/tukihenkilökoordinaattori vaihtui. Uutena työntekijänä aloitti psykiatrinen sairaanhoitaja Jaana Nousiainen. Kriisikeskusjohtajana/toisena kriisityöntekijänä jatkoi psykiatrinen sairaanhoitaja Sari Huovinen. Lisäksi hankkeessa sekä Kainuun Mielenterveysseurassa työskenteli palkkatuella (100%) toimistotyöntekijänä Taina Leinonen. Hän aloitti maaliskuussa. Avustavissa tehtävissä olivat kaksi työkokeilijaa, Sirkku Ojala puoli vuotta ja Tuula Metsävainio kolme kuukautta. Kajaanin Ammattikorkeakoulusta oli lehtori Raila Arpala tutustumassa kriisikeskuksen toimintaan Open house hankkeen kautta Kuuden viikon harjoittelujaksoilla Kajaanin Ammattikorkeakoulusta olivat sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelija sekä Savonian Ammattikorkeakoulusta sosionomiopiskelija. Kainuun ammattiopiston lähihoitajaopiskelija kävi tutustumassa toimintaan kahtena päivänä.

5 Tilat Kainuun kriisikeskuksen tilat olivat vuokrattu Kajaanin kaupungilta, osoitteesta Satamakatu 2 B Kajaani. Tilat olivat lähellä Kajaanin kaupungin keskustaa Kajaanin pääterveysaseman läheisyydessä, kolmannessa kerroksessa. Tilaa oli vuokralla 70 neliötä ja neliö vuokrahinta oli noin 10 euroa. Tilaa oli käytössä kolme toimistohuonetta, ryhmähuone ja keittiö sekä sosiaaliset tilat. Kainuun Mielenterveysseuran toimisto muutti kaikkine toimintoineen alkuvuodesta samoihin tiloihin. Siivouspalvelu ostettiin Kajaanin kaupungin Mamselli liikelaitokselta. Liikuntarajoitteisten asiakkaiden vuoksi tapaamisissa voitiin käyttää tarvittaessa lähellä sijaitsevan Kainuun Sosiaalipalvelukeskuksen katutason neuvotteluhuonetta, koska kriisikeskukselle ei ole hissiä. Kajaanin kaupungin kiinteistö- ja huolto tekivät tiloihin tarvittavia remontteja ja korjauksia mm. ryhmähuoneen lattian ja koko keittiön uusiminen ja toimiston maalaus Kalusteet Kriisikeskuksen toimistoon ostettiin työtuoli. Mappihyllyjä ja tuoleja saatiin lahjoituksena Kainuun ammattiopistolta. Muita pienempiä käyttö ja konttoritarvikkeita ostettiin hinta-laatuvertailujen perusteella Laitteet Toimistoon ostettiin kannettava tietokone, kriisipuhelimeen sankaluurit ja keittiöön ostettiin mikroaaltouuni Muut ulkopuoliset ostot Pankkina toimi Kainuun Osuuspankki. Vakuutusyhtiönä oli Pohjola. Kirjanpitotoimistona oli Sotkamon tili-ja laskentapalvelu.

6 6. Työntekijöiden työnohjaajana jatkoi kuopiolainen, pitkäaikainen Kuopion kriisikeskuksen työntekijä, työnohjaaja/perheterapeutti Mikko Pärssinen. Työnohjausta oli kuusi kertaa. 2. KAINUUN KRIISIKESKUKSEN TAPAHTUMAT, VIERAILIJAT JA YHTEISTYÖ Helmikuussa järjestettiin ammattihenkilöstölle (20) ja yleisölle (70) luennot Myötätunnosta. Luennoijana oli valtakunnallisen SOS -kriisikeskusverkoston johtajan Outi Ruishalme. Yleisöluento pidettiin yhteistyössä Kajaanin Seurakunnan kanssa. Paikallislehti Kainuun Sanomat ja YLE TV tekivät päivän aikana jutut kriisikeskustoiminnasta. Kainuun Sote:ssa perustettiin Moniammatillinen riskienarviointiryhmä Marak helmikuussa. Kriisikeskusta pyydettiin mukaan työryhmän jäseneksi ja mallin käyttöön ottajaksi. Kriisityöntekijät kävivät koulutuksen ja kriisikeskusjohtaja osallistui tapaamisiin kuukausittain. Alkuvuodesta kriisikeskus oli mukana Kajaanin kaupungin päihdetyöryhmän palaverissa. Kevättalvella kävi toimintaan tutustumassa ja yhteistyötä suunnittelemassa Oulun Nuorten Ystävien ylläpitämän Kajaanin klubitalo Tönärin toiminnanjohtaja Susanne Ilvonen. Kainuun perhekeskuksen työntekijät (28) tutustuivat kriisikeskus toimintaan. Yhteistyöstä sovittiin asiakkaiden ohjaamisen ja ryhmien ohjaamisen osalta. Keväällä kriisikeskus osallistui Kajaanin kaupungin ja järjestöjen yhteiseen keskustelu- ja suunnittelutilaisuuteen ja Kajaanin Työvoimayhdistyksen työntekijät sekä Kajaanin TE-palveluiden työntekijät kävivät tutustumassa toimintaan. Kainuun työterveyshuolto teki työtilaselvityksen kevään aikana. Alkukesällä esitteli Kainuun Ammattiopiston turvallisuusalan opiskelija kriisikeskukselle laatimansa työturvallisuussuunnitelman. Kriisikeskuksen Avoimet Ovet pidettiin kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä Kävijät (100) olivat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, järjestötoimijoita, opiskelijoita ja yksityishenkilöitä.

7 Kriisikeskusjohtaja oli syksyn ajan mukana Kainuun Sote:n perhekeskuksen asiakaskehittäjätoiminnassa (Kaste-hanke). Mukana oli Sote:n ja MLL:n työntekijöitä sekä pienten lasten äitejä (5). Loppuvuodesta Kajaanin Leijonaemot ry:n kanssa suunniteltiin yhteistyötä kriisikeskuksella. TE -palveluiden Spring House -hankkeen Tatu Paavolaisen kanssa sovittiin yhteistyöstä koskien palkkatuella yhdistyksessä työskenteleviä. Kriisikeskusjohtaja osallistui vuoden aikana useisiin Suomen sosiaali- ja terveys ry:n Kainuun Soste:n työryhmän tapaamisiin. Mieli Maasta ry:n ryhmänohjaaja ohjasi vertaisryhmää masennuksesta toipuville kriisikeskuksen tiloissa kerran kuukaudessa, keväällä sekä syksyllä. Kajaanin kaupungin teatterin tuki ry / pj.maija Rissanen toimitti vuoden aikana 60 kpl teatterireseptiä jaettavaksi kriisikeskuksen asiakkaille. Reseptillä asiakas sai vaihdettua kaksi lippua Kajaanin kaupungin teatteriesitykseen. Kriisikeskuksen asiakkaat olivat hyödyntäneet lippuja eniten Kajaanissa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta saatiin joululahjakortteja kriisikeskuksen asiakkaille KAINUUN KRIISIKESKUKSEN VARSINAINEN TOIMINTA 3.1 Vastaanottokäynnit Kriisityöntekijöiden vastaanotolla kävi 184 asiakasta ja 496 käynti kertaa. Kriisikeskusjohtaja otti asiakkaita vastaan vähemmän kuin kriisityöntekijä hallinnollisten töidensä vuoksi. Keskimääräinen käyntimäärä oli kolme kertaa. Asiakkaat saivat vastaanottoajan 1-3 päivän aikana yhteydenotosta, mikäli he sen niin nopeasti halusivat. Käyntiaika oli keskimäärin 1,5 tuntia. Suurin osa asiakkaista oli yksilöasiakkaita, jotka olivat menettäneet läheisensä, olivat huolissaan läheisestään, pari- ja perheongelmaisia, paikkakunnalle muuttaneita, yksinäisiä tai äkillisen traumaattisen tilanteen kokeneita sekä ahdistusoireista kärsiviä.

8 Pari- ja perheongelmaisia pariskuntia kävi kriisikeskuksessa 25 paria. Pariskunnat ohjautuivat usein Kajaanin perheasian neuvottelukeskuksen, psykiatrian poliklinikan tai perhekeskuksen kautta. Myös itse paikan löytäneitä oli useita. Asiakkaat ohjautuivat kriisikeskukseen suurimmaksi osaksi itse netistä tai lehdestä tiedon löytäen ja tuttujen kertoman kautta. Myös Kainuun Sote:n puhelinvaihteen, psykiatrian poliklinikan, terveyskeskuksen kansanterveyshoitajien, sosiaalipalvelukeskuksen, perheasian neuvottelukeskuksen, perheneuvolan, kriisiryhmän, työterveyshuollon ja Ammattikorkeakoulun kautta ohjautui asiakkaita Puhelinauttaminen Puhelin vastaanottoasiakkaita oli muutamia, lähinnä kauempaa kunnista tai liikuntarajoitteisia kajaanilaisia. Tukihenkilöt päivystivät valtakunnallisessa kriisipuhelimessa yhtenä aamupäivänä viikossa. Kriisityöntekijät pitivät päivystäjien kanssa aina purkuhetken päivystyksen jälkeen. 3.3 Tukihenkilötoiminta Tukihenkilöitä oli toiminnassa mukana 11 henkilöä. Heidät oli koulutettu edellisenä vuonna. Osalla oli tukisuhde, osa päivysti myös kriisipuhelimessa ja ohjasi ryhmiä. Kriisityöntekijä/tukihenkilökoordinaattori solmi tukisuhteet tukihenkilöiden ja tuettavien kesken ja hoiti yhteydenpidon tukihenkilöihin. Tukisopimuksia tehtiin 15 sopimusta. Tukihenkilöiden työnohjauksen piti joka kuukausi vapaaehtoinen KaMi ry:n SMS:n vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutuksen käynyt vapaaehtoinen yhdessä kriisityöntekijän kanssa. Tukihenkilöille järjestettiin lisäkoulutusta huumeiden vastaisesta vapaaehtoistyöstä ja huumeista (YAD:laiset), kriisipuhelimessa toimimisesta ja myötätunnosta. Kaksi tukihenkilöä kävi Suomen Mielenterveysseuran ryhmänohjaajakoulutuksen Pasilassa. Koulutus kesti viikonlopun ajan keväällä sekä syksyllä. Samat tukihenkilöt osallistuivat toukokuussa Kemissä järjestettyyn kriisipuhelin koulutuspäivään.

9 9. Kriisityöntekijät pitivät kevättalvella tukihenkilökoulutus -infot Kuhmossa ja Sotkamossa. Paikalle saapuivat vain lehtitoimittajat, jotka tekivät lehtijutut paikallisiin lehtiin. Keväällä tukihenkilöt ja tukihenkilökoordinaattori olivat mukana Kajaanin Ammattikorkeakoulun sairaanhoidonopettajien ja -opiskelijoiden järjestämässä Voimaantumispäivässä ja kesällä pidettiin virkistysilta JHL:n mökillä. Tukihenkilöt olivat mukana heinäkuussa Markkinakadun suunnittelussa ja esittelemässä KaMi ry:n sekä kriisikeskuksen toimintaa ja keskustelemassa kainuulaisten kanssa. Syksyllä kriisikeskus ja yhdistyksen Nuorimieli- toiminta pitivät yhdessä tukihenkilöinfon Suomussalmen Ämmän kammarilla (7). Kriisityöntekijä piti haastattelupäivän Suomussalmella tukihenkilökoulutuksesta kiinnostuneille. Osan hän haastatteli puhelimitse. Koordinaattori suunnitteli Kajaanin tukihenkilökoulutusta ja tiedotti sekä haastatteli tukihenkilökoulutukseen tulevia kajaanilaisia. Tukihenkilökoulutukseen laitettiin jatkuva haku kriisikeskuksen kotisivuille. Teatterissa tukihenkilöiden kanssa käytiin yhdessä lokakuussa. Yksi tukihenkilö kävi marraskuussa Mielenterveyden ensiapu 1 -kouluttaja koulutuksen Suomen Mielenterveysseurassa Pasilassa. Kriisipuhelin koulutusillan piti marraskuussa Ravintola Wanhalla kerholla SMS:n aluetyöntekijä Sinikka Kähkönen. Samalla kriisipuhelinpäivystäjille tarjottiin jouluateria (5). Joulukuussa pidettiin kaikille tukihenkilöille joulunalushetki kriisikeskuksella. 3.4 Ryhmät ja kurssit Elämäntarina ryhmä Mun tarina sun tarina pidettiin toistamiseen. Ryhmä oli suljettu ja kokoontui joka 2. viikko (8). Kaksi KaMi ry:n vapaaehtoista ohjasivat ryhmän Eläkeliitolta saadun rungon mukaisesti. Kriisikeskusjohtaja suunnitteli, haastatteli ja ohjasi huhtikuussa neljänä päivänä Suomen Mielenterveysseuran työntekijän Hannele Lehtosen kanssa intensiivikurssin Hotelli Kajaanissa itsemurhan kautta läheisensä menettäneille (6). Elokuussa soitettiin kurssilaisille välisoitot.

10 Kaksi vapaaehtoista ryhmänohjaajakoulutuksen käynyttä tukihenkilöä ohjasivat Yhdessä Ystävällisesti -ryhmää yksinäisille joka toinen viikko sekä keväällä (5) että syksyllä (4). Kriisityöntekijät olivat taustatukena väli- ja loppupalautteen läpikäymisessä. Naisten eroryhmä (6) kokoontui syksyllä joka toinen viikko, yhteensä kahdeksan kertaa. Lisäksi oli teatterissa käynti. Ohjaajina olivat kriisikeskusjohtaja ja tukihenkilö. Kriisityöntekijän ja tukihenkilön ohjaama pienten lasten äitien ryhmä kokoontui kerran. Osallistujia ryhmään ei tullut tarpeeksi (1). Freelancer psykoterapeutti Liisa Saukkonen-Heinon ohjaamaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten ryhmään tuli vain kaksi ilmoittautunutta TYÖNTEKIJÖIDEN KOULUTTAUTUMINEN JA TUTUSTUMISKÄYNNIT Työntekijät kävivät kriisityönkoulutuksen Suomen Mielenterveysseurassa Pasilassa keväällä, yhteensä neljä kertaa. Työntekijät osallistuivat kevättalvella Kainuun Soten järjestämään kriisiryhmän - koulutukseen Kuhmossa. Koulutus kesti kaksi päivää ja kriisityöntekijä osallistui kriisityöntekijöiden päiville Vuokatissa. Kriisikeskusjohtaja osallistui Vaino -koulutuspäivään, jonka järjestivät Oulun ensi- ja turvakotien liitto ja Kajaanin poliisi, Kajaanin Ammattikorkeakoululla. Kriisikeskuksen väki tutustui Kainuun Soten lastenpsykiatrian poliklinikalle ja osastolle. Osastonhoitajan kanssa sovittiin lähinnä lasten vanhempien ohjaamisesta tarvittaessa kriisikeskukselle. Kriisityöntekijä ja tukihenkilö osallistuivat elokuussa pohjoisen puhelin- ja verkkoauttamisen alueryhmän kokoukseen Oulussa. Suomen Mielenterveysseuran tilastointikoulutus pidettiin työntekijöille Skypen kautta syksyllä.

11 Työntekijöiden liikunnallinen virkistysiltapäivä pidettiin syyskuussa, yhdessä lenkillä ja Tzaikkassa teellä. Toimistotyöntekijä kouluttautui loppuvuodesta kirjanpitoasioissa verkkokoulutuksen kautta. Koulutuksen maksoi yhdistys. Kriisikeskusjohtaja osallistui kriisikeskusjohtajien työkokouspäiville Pasilassa lokakuussa. Kriisityöntekijä kävi Te -palveluiden työpaikkavalmentaja koulutuksen syksyllä. Koulutusta oli neljä kertaa puolipäivää. Kriisityöntekijät kävivät kaksipäiväisen SPR:n ensiapukoulutus 1 -kurssin klubitalo Tönärin järjestämänä. Kriisityöntekijät olivat Kainuun alueen Soten varhaiskasvatuksen koulutuspäivässä kaupungintalon valtuustosalissa. Aiheena oli lasten kohtaaminen. Kriisityöntekijä osallistui SMS:n järjestämiin Kriisityön uudet tuulet koulutuspäiville marraskuussa. Työntekijät osallistuivat loppuvuodesta Ehkäisevän Päihdetyön EHYT ry:n koulutuspäivään nikotiinista ja pelaamisesta Hotelli Scandicissa. Työntekijöillä oli joulunalustapahtuma; kampaukset ja lounas Ravintola Hermannissa sekä KaMi ry:n puheenjohtajan valmistujaisissa käyminen TIEDOTTAMINEN Koti-Kajaani lehden (paikallisessa ilmaisjakelu) Seurat ja Menot palstalla oli viikoittain ilmainen ilmoitus kriisikeskuksesta ja ajan varaamisesta. Kriisikeskuksen A4- mainosta ja esitteitä käytiin viemässä eri sosiaali- ja terveysalan tahoille ja yleisille ilmoitustauluille sekä lähetettiin yhteistyökumppaneille kirjeitse kuntayhtymän sisäisessä postissa ja sähköpostitse. Yhteistyökumppaneita tiedotettiin sähköpostitse ryhmistä ja ajankohtaisista asioista. Toimistotyöntekijä teki kriisikeskukselle uudet kotisivut ja hän päivitti niitä sekä facebookia ajantasaisesti.

12 Kainuun Sote:n puhelinvaihteessa oli kriisikeskuksen yhteystiedot ja ne olivat myös Kainuun Sote:n numero- ja nimihakulaite SinfoWebissä ja Palveluoppaassa. Kriisikeskuksen tiedot löytyvät myös Kainuun Soten hyvinvoinnin palvelutarjottimella Kainuun Soten sivuilta ja valtakunnallisilta Eroneuvon nettisivuilta. Paikallislehti Kainuun Sanomat ja YLE TV tekivät jutut kriisikeskustoiminnasta helmikuussa Outi Ruishalmeen vierailun ja Myötätunto luentopäivän aikana. Sotkamolainen ja Kuhmolainen sekä Ylä-Kainuu -lehdet julkaisivat lehtijutun kriisikeskus- ja tukihenkilötoiminnasta kevättalvella pidetyistä tukihenkilöinfoista. Tukihenkilökoulutus-, ryhmä- ja kriisikeskuksen ajanvaraus lehti-ilmoituksia oli vuoden aikana useita eri Kainuun kuntien paikallislehdissä, erityisesti alkuvuodesta ja alkusyksystä. Koti-Kajaani- lehti teki jutun Kajaanin tukihenkilökoulutuksen alkamisesta syksyllä. Kajaanin Ammattikorkeakoulun lehtori Raila Arpala ja kriisikeskusjohtaja Sari Huovinen kirjoittivat kriiseistä, auttamistahoista ja kriisikeskustoiminnasta puolen sivun lehtijutun Kainuun Sanomien vieraskynä palstalle loppuvuodesta. Kriisikeskusjohtaja ja tukihenkilö/työkokeilija pitivät infon Teppanan perheaseman pienten lasten vanhemmille (15). Kriisikeskusjohtaja piti infon Kajaanin Työvoimayhdistyksen kohtaamispaikassa (15), Eläkkeensaajat ry:n jäsenille Kalliokadun tiloissa (20) ja KoulutusAvaimen järjestämälle Työvoimanpalvelukeskuksen uravalmennusryhmälle Linnankadun tiloissa (6) sekä Nuorimielen tukihenkilökoulutuksessa oleville nuorisotila Wespalla (6). Mainostoimisto Seripoint Oy:lta tilattiin 100 kappaletta lisää edellisenä vuonna tilattuja stressisydämiä kriisikeskuksen tiedoilla ja NationalPen:ltä mustekyniä 150 kappaletta kriisikeskuksen tiedoilla. Tuotteita jaettiin asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. 12.

13 KRIISIKESKUSTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA ARVIOINTI Ohjausryhmä kokoontui neljä kertaa. Ohjausryhmään kuuluivat Kainuun sosiaali- ja terveyshuollosta kuntayhtymän terveyden edistämisen suunnittelija, -aikuisten mielenterveyspalveluiden sairaanhoitaja, -ensihoitaja, -sosiaaliohjaaja, - päivystysalueen ylihoitaja, Kajaanin poliisiaseman sosiaalityöntekijä ja poliisi, Kajaanin perheasian neuvottelukeskuksen johtaja; SMS:n aluetyöntekijä ja Kajaanin Ammattikorkeakoulun lehtori (toimi puheenjohtajana) sekä KaMi ry:n puheenjohtaja. Sihteerinä toimi kriisityöntekijä ja asioiden esittelijänä kriisikeskusjohtaja. Kriisikeskusjohtaja osallistui yhdistyksen hallituksen kokouksiin kolmen kuukauden välein ja esitteli kriisikeskuksen toiminnan ja tuloslaskelman. Yhdistyksen kevätkokouksessa kriisikeskusjohtaja esitteli kriisikeskuksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen ja syyskokouksessa toimintasuunnitelman ja talousarvion. Työntekijöiden työnohjaus toteutui kuusi kertaa. Kriisikeskusjohtaja piti työntekijöille kehityskeskustelut kesäkuussa ja marraskuussa työntekijöiden ennakkoon täyttämän kaavakkeen pohjalta. Asiakkailta kysyttiin kirjallinen palaute aina viimeisellä vastaanottokäyntikerralla ja ryhmään osallistuneilta ryhmän lopussa. Palautekyselyt lähetettiin yhteistyökumppaneille, ohjausryhmälle, tukihenkilöille ja hallitukselle puolivuosittain. Opiskelija-harjoittelijoiden tekemät kehittämistehtävät: Hoitoreitit/-puu ja Luovat työmenetelmät Kainuun kriisikeskuksessa. Kajaanin Ammattikorkeakoulun sairaanhoidon opiskelijat (3) alkoivat tekemään kahta eri opinnäytetyötä kriisikeskukselle: Kriisikeskuksen näkyvyys ja tarpeellisuus Kainuussa ja kriisikeskuksen tukihenkilötoiminta.

14 MUUT TYÖT Nuorimieli- hankkeen työntekijä oli alkuvuodesta auttamassa yhtenä päivänä viikossa ATK-asioissa. Keväällä valmistauduttiin Raha-automaattiyhdistyksen / tarkastaja Markus Latvalan ja avustusvalmistelija Jussi Heinosen tarkastuskäyntiin; työntekijät lähettivät etukäteismateriaalin ja olivat mukana tarkastuksessa syyskuussa. Kriisikeskusjohtaja teki syksyllä kyselyn kaikille valtakunnan kriisikeskuksille (21) kunta-avustuksista. Loppuvuodesta Kainuun Sote:n hallitukselle laadittiin ja lähetettiin kutsu tulla tutustumaan kriisikeskuksen toimintaan. Joulukuussa Kriisikeskusjohtaja oli mukana yhdistyksen Nuorimieli -hankkeen uuden toiminnanjohtajan haastatteluissa. Kriisikeskusjohtaja laati toimintasuunnitelman, talousarvion ja toimintakertomuksen. Hän teki RAY:n hakemukset ja raportit sekä vuosiselvityksen. Hän maksoi työntekijöiden palkat palkka.fi ohjelmalla ja maksoi laskut. Johtaja laati Kajaanin kaupungille avustushakemuksen tiloista. Johtaja valmisteli tilin- ja toiminnantarkastusta sekä AUP- raportin materiaalia ja oli mukana, kun niitä tehtiin. Toimistotyöntekijä teki kirjanpidon alustavat työt, maksatushakemukset Ely:lle, tilasto- ja palauteyhteenvedot, kriisikeskuksen uudet kotisivut ja koneiden päivitykset sekä varmuuskopiot. Lisäksi hän teki ATK- laitehankintoja. Kaikki työntekijät perehdyttivät opiskelijoita ja työkokeilijoita. Heidän arviointi ja kehittämistehtävien ohjaaminen kuuluivat kriisityöntekijöiden työnkuvaan. Kriisikeskuksen työntekijät pitivät viikkopalaverit maanantai aamuisin ja torstai iltapäivisin. Kriisikeskus oli vuoden aikana suljettuna ajalla , ja

KAINUUN KRIISIKESKUS. Toimintakertomus 2014. Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry

KAINUUN KRIISIKESKUS. Toimintakertomus 2014. Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry KAINUUN KRIISIKESKUS Toimintakertomus 2014 Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry Kainuun kriisikeskuksen toimintakertomus 2014 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 3 1. KAINUUN KRIISIKESKUKSEN HALLINNOINTI JA RESURSSIT

Lisätiedot

KAINUUN KRIISIKESKUS. Toimintasuunnitelma 2016. Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry

KAINUUN KRIISIKESKUS. Toimintasuunnitelma 2016. Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry KAINUUN KRIISIKESKUS Toimintasuunnitelma 2016 Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry 2. Kainuun kriisikeskuksen toimintasuunnitelma 2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry 3 2. Kriisikeskustyön

Lisätiedot

KRIISIKESKUSTOIMINNOT

KRIISIKESKUSTOIMINNOT Yhteenvetoa vuodesta 2015 KRIISIKESKUSTOIMINNOT Kriisikeskustoiminnot sisältävät SOS-kriisikeskuksen, Rikosuhripäivystyksen Etelä-Suomen aluetoimiston, kriisiauttamisen valtakunnallisen koordinoinnin ja

Lisätiedot

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu.

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu. JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma MALLI Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT

POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT 1 POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT Arkipäivän äkilliset kriisi- ja onnettomuustilanteet: Kuntien moniammatilliset kriisiryhmät toimivat terveyskeskusten

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 Vertaistukiryhmät nuorille aikuisille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS -RYHMÄ... 6

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015

Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015 Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015 Sisällysluettelo Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Valtakunnalliset intensiivikurssit...

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet

Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet Terveyden edistämisen kuntakokous Pelkosenniemi 15.2.2010 Ohjaajalääkäri Terveyden edistämisen suunnittelija Terveyden edistämisen suunnittelija Aimo Korpilähde

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Tavoitteet Laadukkaat nuorisopalvelut Kriittiset menestystekijät kerhotoiminnan ylläpitäminen Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Toteuma 1.1. 31.12. 2015 Sählykerhoja sekä Tyttöjen Tippala-tyttökerho

Lisätiedot

TUAS - Nuorten tuettu asuminen

TUAS - Nuorten tuettu asuminen TUAS - Nuorten tuettu asuminen Turun Kaupunkilähetys ry. Liisa Love Mitä TUAS toiminta on? Tukea 18 25 -vuotiaille aikuistuville nuorille itsenäisen elämän ja yksin asumisen alkutaipaleella Nuoria tuetaan

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava. 5.6.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS

PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava. 5.6.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava PERHEKESKUKSET KAINUUSSA Ristijärven perheasema Suomussalmen perhekeskus Paltamon perheasema Puolanka Suomussalmi Hyrynsalmen perheasema

Lisätiedot

Itsetuhoisuuden kohtaaminen ja itsemurhan tehneiden läheisten tuki kriisikeskuksessa

Itsetuhoisuuden kohtaaminen ja itsemurhan tehneiden läheisten tuki kriisikeskuksessa Itsetuhoisuuden kohtaaminen ja itsemurhan tehneiden läheisten tuki kriisikeskuksessa Päihde- ja mielenterveyspäivät Tamperetalo 12.10.2011 Vt. Toiminnanjohtaja Karolina Bechinsky Sivu 1 Organisaatio Kattojärjestönä

Lisätiedot

Tavoitteiden toteutuminen

Tavoitteiden toteutuminen VUOSIKERTOMUS 2013 Tavoitteiden toteutuminen Kaikki jäseneksi pyrkivät on voitu ottaa vastaan. Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 305, joista uusia jäseniä oli 18. Siirtymätyöpaikkoja oli vuoden vaihteessa

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2017 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS

Lisätiedot

2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin laillisella tavalla koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin laillisella tavalla koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJA 1/2016 VANHUSNEUVOSTO AIKA 18.01.2016 klo 15.00 PAIKKA Tuuliakoti, 3.kerros VANHUSNEUVOSTO Lindeman Aarre, puheenjohtaja Huuskonen Riitta-Liisa Mäkelä Maija, poissa Grönberg Heleena Koskinen

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2015 Sisällysluettelo Voimauttavaa vertaistukea ryhmissä... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Löydä oma tarinasi - ryhmät... 5 Lasinen lapsuus -

Lisätiedot

ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE

ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE Arjen pelastajat - Klubitalo Tönäri Tönäri valitsi kehittämisen kohteeksi ikäihmisten atk-kurssin Valmistelu: Pilotti 8.10. 3.12.2015 Idean esittely mahdolliselle

Lisätiedot

Suomen Mielenterveysseura Veli-Matti Husso. Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisen turvallisuudesta

Suomen Mielenterveysseura Veli-Matti Husso. Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisen turvallisuudesta Suomen Mielenterveysseura Veli-Matti Husso Alkoholi ja väkivalta seminaari Miten huolehdin omasta ja toisen turvallisuudesta Kriisikeskusverkosto * Kriisikeskuksia on Suomessa yhteensä 19. * Kriisikeskusten

Lisätiedot

Valtuustoaloite: Kuntouttavan työtoiminnan kehittäminen

Valtuustoaloite: Kuntouttavan työtoiminnan kehittäminen Maakuntavaltuusto 114 28.09.2009 Sosiaali- ja terveyslautakunta 297 04.11.2009 Sosiaali- ja terveyslautakunta 358 16.12.2009 Sosiaali- ja terveyslautakunta 166 16.06.2010 Valtuustoaloite: Kuntouttavan

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät läheisen äkillisen kuoleman kokeneille 2018

Vertaistukiryhmät läheisen äkillisen kuoleman kokeneille 2018 Vertaistukiryhmät läheisen äkillisen kuoleman kokeneille 2018 1 SISÄLLYSLUETTELO VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN KOKENEILLE.... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus VALTAKUNNALLISET INTENSIIVIRYHMÄT...

Lisätiedot

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilut

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilut Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilut 2014-2019 KOORDINOINTISUUNNITELMA JA AIKATAULUT VUODELLE 2018 Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala sekä tekniikan ja liikenteen

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Nuorten tukeminen netissä

Nuorten tukeminen netissä Nuorten tukeminen netissä MIELI 2010 KUOPIO Marika Ketola E-mielenterveyshanke Nuorten tukeminen verkossa Nuoria voi tukea verkossa Hakeutumalla nuorten suosimiin verkkopalveluihin, kuten sosiaalisiin

Lisätiedot

Tehdään yhdessä entistä tiiviimpi, tasavertaisempi ja monitoimijaisempi. Yhteinen Päijät-Häme

Tehdään yhdessä entistä tiiviimpi, tasavertaisempi ja monitoimijaisempi. Yhteinen Päijät-Häme Tehdään yhdessä entistä tiiviimpi, tasavertaisempi ja monitoimijaisempi Yhteinen Päijät-Häme 2017-2020 Yhdessä saadaan aikaiseksi Vireä, näkyvä ja arvostettu yhdistystoiminta Aktiivinen yhdistysväki Yhdistykset,

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS RYHMÄT...

Lisätiedot

Uusia eväitä metsämiehen reppuun. Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö

Uusia eväitä metsämiehen reppuun. Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö Uusia eväitä metsämiehen reppuun Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö Miehet huolehtivat itsestään ja terveydestään heikommin kuin naiset ja terveydenhuollon palveluihin hakeutumisen kynnys on korkeampi

Lisätiedot

Vertaistuki miesten hyvinvoinnin edistäjänä: Hyvä mehtäkaveri - toimintamalli

Vertaistuki miesten hyvinvoinnin edistäjänä: Hyvä mehtäkaveri - toimintamalli Vertaistuki miesten hyvinvoinnin edistäjänä: Hyvä mehtäkaveri - toimintamalli Asko Keski-Nisula Hyvä mehtäkaveri työryhmän jäsen Kainuun alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja 22.1.2015 A s k o K e

Lisätiedot

Jäsenkirje 4 2015 29.9.2015 SISÄLTÖ. MTKL parantaa jäsenpalvelua. Yhdistyksen jäsenmaksujen laskutusaikataulu muuttuu. Liiton koulutukset

Jäsenkirje 4 2015 29.9.2015 SISÄLTÖ. MTKL parantaa jäsenpalvelua. Yhdistyksen jäsenmaksujen laskutusaikataulu muuttuu. Liiton koulutukset Jäsenkirje 4 2015 29.9.2015 SISÄLTÖ LIITTEET MTKL parantaa jäsenpalvelua Yhdistyksen jäsenmaksujen laskutusaikataulu muuttuu Liiton koulutukset EU ruoka-apu vähävaraisille Mielenterveysviikko 47 Mielenterveysmessut

Lisätiedot

Klubitalossa jäsenten ja henkilökunnan suhde on tasavertainen. Klubitalo EI ole hoitopaikka.

Klubitalossa jäsenten ja henkilökunnan suhde on tasavertainen. Klubitalo EI ole hoitopaikka. Asemakatu 2, 24100 Salo www.salonklubitalo.fi Puh.: 044 727 5150 ma-pe 8.30-16.00 Salon Klubitalo on tarkoitettu Salossa asuville työikäisille henkilöille, joilla on tai on ollut haasteita mielenterveyden

Lisätiedot

VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN KOKENEILLE... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus

VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN KOKENEILLE... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Vertaistukiryhmät läheisen äkillisen kuoleman kokeneille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN KOKENEILLE.... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus VALTAKUNNALLISET INTENSIIVIRYHMÄT....

Lisätiedot

LAMKO. Tutorvastaavan opas LAMKO

LAMKO. Tutorvastaavan opas LAMKO LAMKO Tutorvastaavanopas LAMKO SISÄLTÖ Tutorvastaavantehtävät...2 Tapaamiset...2 Vastaavientapaamiset...2 Alojentutortapaamiset...2 Tutorkansio...5 Kirjevalituille...5 Google-kalenteri...6 Tutorpassit...7

Lisätiedot

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Kevätkokous Syyskokous Kulttuuri- tai muu vapaa-ajan tapahtuma jäsenille Uusien jäsenten rekrytointitilaisuus yhdistettynä hyvinvointitapahtumaan Kontaktoidaan

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Hyvä Mehtäkaveri. Vertaistuki ja huolen puheeksi otto hyvinvoinnin edistäjänä: Hyvä mehtäkaveri -toimintamalli

Hyvä Mehtäkaveri. Vertaistuki ja huolen puheeksi otto hyvinvoinnin edistäjänä: Hyvä mehtäkaveri -toimintamalli Hyvä Mehtäkaveri Vertaistuki ja huolen puheeksi otto hyvinvoinnin edistäjänä: Hyvä mehtäkaveri -toimintamalli 28.9.2017 / Marjo Pietikäinen, Maarit Leinonen Meidän pitäisi metsästysseurassa ja kaikkien

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet Järjestötoiminta Edustajistovaalit - sähköinen tiedotus jäsenille vaaleista - mahd. yhdistyksen ehdokkaan oma alasivu yhdistyksen sivuilla Avustetaan yhdistyksen jäsentä vaalityössä tiedottamalla asiasta/mainostamalla

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat

Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat 2.5.2017 Kainuun potilas-, kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen, vanhusneuvostojen ja soten edustajien yhteiskokous Järjestöt yhteistyötoimijana Vahva arvopohja,

Lisätiedot

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö :n toimintasuunnitelma vuodelle 2016 :n toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksemme Yhdistyksemme on aktiivinen jäsenistönsä edunvalvonnassa, seuraamalla tarkoin

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

MLL:n Kainuun piiri Vierailu MLL:n Lapin piiriin Seija Karjalainen

MLL:n Kainuun piiri Vierailu MLL:n Lapin piiriin Seija Karjalainen MLL:n Kainuun piiri 2017 Vierailu MLL:n Lapin piiriin 20.5.2017 Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry Perustettu 1950 Vuosikokoukset, piirihallitus, puheenjohtaja Toivo Sistonen

Lisätiedot

Taulukkoon yksi on koottu koulutus- ja klubitilaisuudet sekä niihin osallistuneiden määrät.

Taulukkoon yksi on koottu koulutus- ja klubitilaisuudet sekä niihin osallistuneiden määrät. LOHJAN SEUDUN YMPÄRISTÖKLUSTERI Klusteri on yhteistyöverkosto, joka edistää yritysten ja yhteisöjen ympäristöasioiden hallintaa, auttaa ennakoimaan ja sopeutumaan muutoksiin ja riskeihin sekä edesauttaa

Lisätiedot

Espoon Klubitalo muutti kesäkuussa Matinkylästä Nihtisiltaan.

Espoon Klubitalo muutti kesäkuussa Matinkylästä Nihtisiltaan. VUOSIKERTOMUS 2014 Yleistä Espoon Klubitalo muutti kesäkuussa Matinkylästä Nihtisiltaan. Maaliskuussa toteutui johtavan ohjaajan vaihdos. Berylli jatkoi osaaikaista työtä ohjaajana ja Tiina aloitti hänen

Lisätiedot

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Tausta ja määritelmä TAUSTA: Terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon ylläpitämistä, kehittämistä ja

Lisätiedot

Eu-avustajat 30.11.2015

Eu-avustajat 30.11.2015 Eu-avustajat 30.11.2015 Mikä on Maaseudun tukihenkilöverkko? Maaseudun tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa keskusteluapua kaikille maaseudun asukkaille toimialasta

Lisätiedot

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi syys 13.11.2014 Liite 1 Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Arviointi Järjestötoiminta Tehdään jäsenkartoitus ammattinimikkeistä

Lisätiedot

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC NORDEA UNIONI SUOMI RY TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC Työpaikkaosastoille Järjestötoimikunta 2012 R A T A M E S T A R I N K A T U 12A 8.K R S, 00520 H E L S I N K I TYÖPAIKKATOIMINNAN TOIMINTAMALLI 1. TOIMIALUE

Lisätiedot

14.2.2012. Laatua ammatilliseen koulutukseen pohjoisessa (LAMPPU-hanke) Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

14.2.2012. Laatua ammatilliseen koulutukseen pohjoisessa (LAMPPU-hanke) Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Toimintasuunnitelma 1 (5) LAMPPU-hankkeen tarkennettu toimintasuunnitelma Hankkeen nimi (koulutuksen järjestäjä) Koordinaattorin yhteystiedot (LAMPPU-hanke) Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Yhteyshenkilö

Lisätiedot

MUITA TUKIPALVELUITA MIELENTERVEYSSEURASSA... 7

MUITA TUKIPALVELUITA MIELENTERVEYSSEURASSA... 7 Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2017 1 SISÄLLYSLUETTELO VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN KUOLEMASTA SELVIYTYMISEEN.... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus VALTAKUNNALLISET INTENSIIVIKURSSIT...

Lisätiedot

ESITYSLISTA JA PÖYTÄKIRJA

ESITYSLISTA JA PÖYTÄKIRJA sivu 1 Kokouksen paikka ja aika: ESITYSLISTA JA PÖYTÄKIRJA Kokoukseen osallistui henkilöä. 1 Kokouksen avaus Kokouksen avasi klo. 2 Kokouksen järjestäytyminen Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Kokouksen

Lisätiedot

Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen

Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen Maaseudun Tukihenkilöverkko Maaseudun Tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa apua kaikille maaseudun

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT

POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT 1 POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT Arkipäivän äkilliset kriisi- ja onnettomuustilanteet: PKSSK:n Aikuispsykiatrian tehostettu avohoito koordinoi

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT

KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT 27.2.2017 Helena Saari Perhekeskusvastaava 27.2.2017 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS Kainuun sijainti ja väkiluku kunnittain Ivalo 625 km Kainuu

Lisätiedot

Kainuun perhekeskukset kokoavat lapsiperheiden palvelut. Perhekeskus tiimivastaavat Terttu Karppinen Helena Saari 13.12.2012

Kainuun perhekeskukset kokoavat lapsiperheiden palvelut. Perhekeskus tiimivastaavat Terttu Karppinen Helena Saari 13.12.2012 Kainuun perhekeskukset kokoavat lapsiperheiden palvelut Perhekeskus tiimivastaavat Terttu Karppinen Helena Saari 13.12.2012 PERHEKESKUSTEN PERUSAJATUKSET Luodaan koko perheen hyvinvointia tukevien seudullisten

Lisätiedot

Kaupunkilehdessä olet keskellä asiakkaasi. arkea ja euroja.

Kaupunkilehdessä olet keskellä asiakkaasi. arkea ja euroja. Kaupunkilehdessä olet keskellä asiakkaasi arkea ja euroja. Mediahinnasto 2016 Koti-Kajaani Koti-Kajaanin avulla tavoitat tehokkaasti! Koti-Kajaani tavoittaa 67 % Kainuun markkina-alueen asukkaista. Lukijoita

Lisätiedot

Toimintakertomus. vuodelta 2015

Toimintakertomus. vuodelta 2015 Toimintakertomus vuodelta 2015 31.12.2015 Kanta-Hämeen TOIMINTAKERTOMUS 1/8 JOHDANTO Kanta-Hämeen AVH-yhdistys ry. on valtakunnallisen kansanterveys-, vammais- ja potilasjärjestö Aivoliitto ry:n jäsenyhdistys

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta 13.2.2008 27.5.2009

ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta 13.2.2008 27.5.2009 ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta on tarkoitettu kaikille alle kouluikäisten lasten isien ja lasten yhteiseksi kohtaamispaikaksi. Tapaamiset antavat mahdollisuuden tutustua muihin

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

Varavoimaa Farmarille/ MTK-Satakunta

Varavoimaa Farmarille/ MTK-Satakunta Varavoimaa Farmarille/ MTK-Satakunta Apua muutoksiin, vaikeuksiin, talousasioihin ja hyvinvointiin MOTTO: aina on toivoa ja monenlaisista vaikeuksista selvitään Varavoimaa Farmarille maatalousyrittäjän

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Lapsiperheiden ja nuorten päihdepalvelujen kehittäminen Kainuussa

Lapsiperheiden ja nuorten päihdepalvelujen kehittäminen Kainuussa Lapsiperheiden ja nuorten päihdepalvelujen kehittäminen Kainuussa Hyvinvointi hakusessa riippuvuus riskinä Lappi/ Kainuu (Kaste-ohjelma) 2013-2015 14.2.2014 / Saara Pikkarainen, terveyden edistämisen suunnittelija

Lisätiedot

Väkivalta ja päihteet kolmannen sektorin ja kriisikeskustyön näkökulmasta

Väkivalta ja päihteet kolmannen sektorin ja kriisikeskustyön näkökulmasta Väkivalta ja päihteet kolmannen sektorin ja kriisikeskustyön näkökulmasta Alkoholi ja väkivalta seminaari 6.11.2013 Pirjo Lehmuskoski Kriisityön vastaava Kriisikeskus Matalan kynnyksen kriisikeskus elää

Lisätiedot

Ohjatut vertaistukiryhmät. ja nuorille aikuisille 2013

Ohjatut vertaistukiryhmät. ja nuorille aikuisille 2013 Ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2013 Sisällysluettelo Voimauttavaa vertaistukea ryhmistä... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Löydä oma tarinasi -ryhmät... 5 Lasinen lapsuus

Lisätiedot

Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema

Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema Työryhmä: ph Päivi Metso, Sinikka Tauriainen, sh Titta Pyttynen, Sari Pekkanen, Tarja Tiusanen, lääkäri Marianne Riekki, Marianne Rasi, Saara Kuula, Tuula

Lisätiedot

Mielenterveysasema HORISONTTI. Tea Mäki Osastonhoitaja 19.11.2012

Mielenterveysasema HORISONTTI. Tea Mäki Osastonhoitaja 19.11.2012 Mielenterveysasema HORISONTTI Tea Mäki Osastonhoitaja 19.11.2012 Taustahistoriaa Kaupungin tarjoamat mielenterveyspalvelut aikuisväestölle olivat riittämättömät Erikoissairaanhoito vastasi pitkälti perusterveydenhuollon

Lisätiedot

2016 TOIMINTASUUNNITELMA

2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 1 1. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n toiminnan tarkoitus ja visio vuodelle 2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry, ESTERY, on

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2011

Toimintakertomus vuodelta 2011 Porin akateeminen nörttikulttuurin arvostusseura ry Toimintakertomus vuodelta 2011 YLEISTÄ PANA ry:n tarkoitus on saattaa yhteen nörttikulttuurista kiinnostuneita ja sitä harrastavia ihmisiä ja järjestää

Lisätiedot

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa.

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa. TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISTÄ Metsäkansan kyläyhdistyksen toiminta vuonna 2015 oli aktiivista. Vuotta värittivät erityisesti hyvin onnistuneet tapahtumat ja kyläyhdistyksen saama positiivinen huomio. Yhdistys

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2007

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2007 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.1.27 Liite nro: 1 TOIMINTATUOTOT Maakunnan talousarvion (MV 23.4.7) (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintatuotot ovat vuodelle 27

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoituksena on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014 sivu 2 / 8 Toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus vuodelle 2014 SISÄLLYSLUETTELO 3. VUODEN 2014 TOIMINNAN PAINOPISTEET 1. PARANNETAAN NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

Terveyden edistäminen Kainuussa

Terveyden edistäminen Kainuussa Terveyden edistäminen Kainuussa Kainuulaiset järjestöt 4.12.2013 Terveyteen vaikuttavat tekijät Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnassa ja kuntayhtymässä Järjestöt, yhdistykset Terveyden edistämisen

Lisätiedot

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 Aika: Maanantai 29.8.2011 klo 18.00 Paikka: Vähä-Heikkilän yksikön ruokala Läsnä: Katrine Arbol-Lilleberg (saapui klo 18.35), Mia Enlund, Sanna Ketonen-Oksi,

Lisätiedot

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Toimintakertomus vuodelta 2013 Nykytila: Yhdistyksemme jäsenmäärä kasvoi 14.11.1013 lähes kaksinkertaiseksi, kun Helsingin sosiaaliviraston henkilöstö

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT

RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT 1(6) RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Raudanmaan maa- ja kotitalousnaiset, joka toimii rekisteröimättömänä yleishyödyllisenä yhdistyksenä osana valtakunnallista

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Työttömien nuorten kiinnittyminen terveyttä edistäviin aktivointitoimiin. Seppo Soine-Rajanummi 15.12.2015 1

Työttömien nuorten kiinnittyminen terveyttä edistäviin aktivointitoimiin. Seppo Soine-Rajanummi 15.12.2015 1 Työttömien nuorten kiinnittyminen terveyttä edistäviin aktivointitoimiin Seppo Soine-Rajanummi 9.12.2015 Seppo Soine-Rajanummi 15.12.2015 1 Tavoitteena terveyserojen kaventaminen Työttömillä on tutkimusten

Lisätiedot

I LUKU YHDISTYKSEN TOIMIALA

I LUKU YHDISTYKSEN TOIMIALA TYJ säännöt S. 1 (6) I LUKU YHDISTYKSEN TOIMIALA 1 Yhdistyksen nimi, kotipaikka, toiminta-alue ja tarkoitus II LUKU Yhdistyksen nimi on Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry, ruotsiksi Arbetslöshetskassornas

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Pyhtään Naisvoimistelijat ry 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAN TOIMINTATAVOITTEET... 3 3. TOIMINNAN KESKEISET HAASTEET...

Lisätiedot

Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015

Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015 Hallitus 91 06.05.2015 Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015 H 91 1. Terveyden ja sairaudenhoitopalvelut Aikuisten mielenterveyspalveluiden ja riippuvuuksien hoito:

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Esimerkkinä Keuruu Merja Pihlajasaari 12.5.2016 Merja Pihlajasaari Lähisuhdeväkivalta tarkoittaa perhe-, sukulais-, pari- ja seurustelusuhteissa

Lisätiedot

Oikaristen Sukuseura Ry:n. toimintakertomus 2013

Oikaristen Sukuseura Ry:n. toimintakertomus 2013 Oikaristen Sukuseura Ry:n toimintakertomus 2013 Kuva: Sirpa Heikkinen 2013 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2013 Oikaristen 13-vuotiaan sukuseuran toiminta jatkui edelleen aktiivisena. Seuran

Lisätiedot