TIMBECON ELEMENTTITALOT

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIMBECON ELEMENTTITALOT"

Transkriptio

1 Timbecon elementtitalot golfkeskuksessa Ruotsissa TIMBECON ELEMENTTITALOT Parhain mahdollinen täydellisyys elementtitalojen puuelementeille Timbecon päätoimialoihin sisältyvät puurakennusten suunnittelu, tuotanto ja asennus. Timbeco on rakentanut 20 vuoden aikana yli 2500 rakennusta 25 maahan. Tärkeimmät tuoteryhmät ovat puuelementit, elementtitalot, ThermoLog -ekotalot ja hirsitalot.

2 2 Timbecon elementtitalot TIETOA TIMBECOSTA Lähes 95% Timbecon tuotannosta menee vientiin. Suurimpia markkina-alueita ovat Japani, Norja, Ruotsi, Suomi ja Iso- Britannia. Viimeisen 10 vuoden ajan yrityksen päämarkkinat ovat suuntautuneet Japaniin, jonne Timbeco on toimittanut yli 1200 kontillista taloja tämä on selvä todiste tuotteiden korkeasta laadusta. Timbecon tavoitteena on tuottaa korkealaatuisia elementtitaloja maksimaalisella valmiudella sekä pyrkiä olemaan TUOTTEET Puuelementit Suunnittelemme, tuotamme ja asennamme korkealaatuiset puuelementit: julkisivu-, katto-, sisäkatto-, lattia-, sisäseinä- ja terassielementit. Kaikki puuelementit on valmistettu asiakkaan vaatimusten ja kansainvälisten rakennusmääräysten (ISO 9001:2008, ETA, CE, TEK10, RYL, Eurocode 5, RTohjekortti) mukaan. pääurakoitsijoiden, rakennuttajien ja jälleenmyyjien Elementtirakennukset Suunnittelemme, tuotamme ja asennamme korkealaatuiset elementtitalot: kerrostalot, kesämökit, rivitalot, julkiset rakennukset ja hotellit. Kaikki rakennukset on valmistettu asiakkaan vaatimusten ja kansainvälisten rakennusmääräysten (ISO 9001:2008, TEK10, ETA, CE, RYL, Eurocode 5, RTohjekortti) mukaan. ThermoLog - ekotalot Suunnittelemme, valmistamme ja asennamme ThermoLog-ekotalot (ISO 9001:2008, TEK10, ETA, CE, RYL, Eurocode 5, RT-ohjekortti). Thermolog on tavaramerkkimme taloille, jotka on rakennettu ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita materiaaleja käyttäen. ThermoLog-ekotalon ilmatiiviys vähentää lämmityskustannuksia, on ympäristöystävällinen ja varmistaa hyvän sisäilman. Hirsitalot Timbeco on yksi vanhimmista hirsitalojen valmistajista Virossa. Suunnittelemme, tuotamme ja asennamme korkealaatuisia massiivi- ja liimahirsitaloja. PALVELUT Suunnittelu Kaikki rakennukset on suunniteltu 3D CAD - suunnitteluohjelmistoja (AutoCad, HSBCad, ArchiCad) käyttäen. Tämä mahdollistaa nopean, tehokkaan ja korkealaatuisen suunnittelun (energiatehokkuus, vahvuuslaskelmat jne.). Kuljetus Tarjoamme kuljetuspalvelun kaikille tehtaallamme valmistetuille tuotteille. Teemme yhteistyötä eri kuljetus- ja huolintayritysten kanssa, minkä avulla voimme valita kustannustehokkaimmat kuljetusvälineet, ottaen samalla huomioon lähetyksen mitat ja painon. Asennus Tarjoamme kaupallisille ja yksityisille taloille asennuspalvelun osakkuusyhtiömme Timbeco Constructionin kautta. Timbeco Constructionin pääasiallisena toimintana on Timbeco Woodhousen valmistamien talojen asennus ja rakennus.

3 Timbecon elementtitalot 3 ELEMENTTITALON RAKENTAMINEN Timbecon elementtitalot on esivalmistettu tehtaalla suurelementteinä, ja valmistuksessa pyritään täydellisyyden maksimointiin. Suurelementtien käyttö tarkoittaa sitä, että koko rakenne on jaettu pienempiin osiin ja esirakennettu tehtaalla. Nostolaitteita käytetään elementtien kokoamiseen, mikä vähentää merkittävästi rakentamiseen käytettävää aikaa paikan päällä. Suurelementit ovat mitoiltaan jopa 12 m pitkiä ja 2,8 m korkeita (voivat olla pidempiä ja korkeampia, jos käytössä on erityiskuljetuskalusto). Valmistamme elementtitalon rakenteet aina asiakkaan tarpeiden mukaan noudattaen kansainvälisiä rakennusmääräyksiä (ulko- ja sisäseinät, katto, valekatto, lattia, parvekkeet, terassit). Tarjoamme myös laajan valikoiman standardeja rakenteellisia Rakenteiden standardiratkaisut Ulkoseinä Katto Eristys (mm) Rungon leveys (mm) Lämmönpitävyys (U=W/m² K) Eristys (mm) Rungon leveys (mm) Lämmönpitävyys (U=W/m² K) U=0, (145+45) U=0, U=0,2 240 ( ) U=0, (195+95) U=0, (195+95) U=0, ( ) U=0, ( ) U=0, ( ) U=0,09 Välitasot ja lattiat Väliseinä Eristys (mm) Rungon leveys (mm) Eristys (mm) Rungon leveys (mm)

4 4 Timbecon elementtitalot KYMMENEN SYYTÄ VALITA TIMBECON ELEMENTTITALOT 1. Kattava tekninen dokumentaatio Korkealaatuisen elementtitalon rakentaminen alkaa suunnittelusta. Kaikki elementtitalojen valmistajat eivät voi ylpeillä omalla suunnitteluyksiköllä ja 3Dsuunnittelujärjestelmällä. Timbeco voi. Oman suunnitteluyksikön etuna on tiivis yhteistyö ja kommunikointi tuotantoyksikön, suunnittelijoiden ja rakentajien välillä - kaikki tämä johtaa laadukkaaseen lopputulokseen. 3D-suunnittelun etuna on lähinnä se, että tuotannon piirustukset toimivat myös asennusohjeina. Tämä tekee koko suunnittelusta helposti ymmärrettävää ja kattavaa. 2. Energiatehokas nivelet Elementtitalojemme rakennesaumat on optimoitu perustuen energialaskelmiin Passive House Planning Package (PHPP2007) - simulointiohjelmistoa käyttäen. Tällä tavoin olemme poistaneet kylmäsiltoja ja talojemme energiatehokkuus on kasvanut. Rakenteidemme U-arvot on laskettu rakenteen sisällä olevaan todelliseen tilanteeseen perustuen. 3. Erityisen jäykkä puunrungon rakenne Toisin kuin useimmat elementtitalojen valmistajat, käytämme lävistäjiä ja tappija jäykkyyden lisäämiseen puun runkorakenteissa. Runkojen lävistäjät ja tappit on tehty täysautomaattista Hundegger K2 -puunjalostusjärjestelmää käyttäen. Ylimääräisen jäykkyyden lisäämisen lisäksi lävistäjät ja tappit parantavat rakenteen kantavuutta tulipalon sattuessa. 4. Talot voidaan asentaa säällä kuin säällä Timbeco pakkaa tehtaalla kuivissa olosuhteissa valmistetut elementit säänkestävään muoviin. Säänkestävän pakkauksen käyttämisestä on suurta hyötyä rakennuksen asennusvaiheessa, sillä suojamuovia käyttäen rakennukset on mahdollista asentaa myös talvella ja sateella. 5. Kokenut asennustiimi Kuten tuotanto, myös elementtitalojen asennus vaatii tietämystä ja kokemusta. Runsas kokemus, ammattitaitoinen henkilökunta sekä asennusyksikön ja suunnittelu- ja tuotantoyksiköiden välinen suora yhteydenpito edistävät kaikki osaltaan korkealaatuisen lopputuloksen syntymistä. 6. Kokeiltu ja todellinen integroitu ratkaisu Rakennuksen rakenteen ilmatiiviys on osoitettu painekokeiden avulla. Timbeco erottuu muista valmistajista siinä, että Timbecon rakenteelliset ratkaisut testataan painekokeita käyttäen. Käytämme puhallinovitestiä, jossa rakennukseen luodaan ylipaine ja ilmanpaine mitataan. Tällaiset painetestit antavat palautetta rakenteellisen ratkaisun tehokkuudesta. Ne kertovat myös asiakkaalle elementtitalon laadusta.

5 Timbecon elementtitalot 5 7. Tehtaalla asennetut sähköiset lisävarusteet Tarjoamme parhaimman mahdollisen täydellisyyden tehtaallamme valmistetuille valmiselementeille. Tämä sisältää jäykän putkiston ja kytkentälaitteiden asennuksen, mikä on tarpeen asiakkaan valmisteleman sähköjohdotusprojektin mukaisiin sähköjohtotöihin. Verrattuna työmaalla tapahtuvaan asennukseen, tehtaalla asennettu johdotus säästää huomattavasti rakennusaikaa. Se takaa myös korkeamman laadun, sillä johtokanavat asennetaan huolellisesti villakerrosten väliin, rikkomatta höyrynsulkuja tai tuulensuojia, sekä puristamatta tai painamatta villakerrosta, joka aiheuttaisi rakenteen eristyksen heikkenemistä. 8. Lastaus pakkauksiin Otimme käyttöön pakkausmenetelmän, joka helpottaa elementtien lastaamista ja purkamista. Ajoneuvon mitoista riippuen, useat elementit pakataan yhteen ja nostetaan yhtenä pakettina. Lastausajan säästämisen lisäksi tämä menetelmä mahdollistaa asiakkaalle helpon elementtien varastoinnin paikan päällä, sillä elementtien pitämiseksi pystyssä ei ole tarvetta rakentaa runkoa. Elementit voidaan pakata siten, että otetaan huomioon kuljetuskapasiteetti tai niiden asennusjärjestys. 9. Joustava tuotanto Joustavuus tuotannossa on yksi eduistamme moniin muihin elementtitalojen valmistajiin verrattuna. Tämä joustavuus piilee tehtaamme ja laitteistomme kyvyssä tuottaa elementtejä asiakkaan vaatimien mittojen ja täydellisyystason mukaisesti. Tähän verrattuna puuelementtien tuotantolinja pystyy tuottamaan ainoastaan elementtejä kiinteillä mitoilla, ottamatta huomioon kuljetuksen tai paikan päällä vallitsevien olosuhteiden erityispiirteitä. 10. Tuotantomäärä Tuotantomäärämme on noin kymmenen taloa kuukaudessa suurimmalla mahdollisella täydellisyydellä, sisältäen kaikki elementeistä tehdyt rakenteet. "Yksi elementtitalo" tarkoittaa tässä tapauksessa omakotitaloa 120 m3 lattiapinta-alalla. Tuotantomäärämme neliömetreissä on 5000 m2 elementtirakenteita kuukaudessa. Tuotantomäärä riippuu kuitenkin projektin monimutkaisuudesta, jolloin se on korkeampi yksinkertaisemmissa suunnitelmissa ja matalampi vastaavasti monimutkaisemmissa suunnitelmissa. Tarvittaessa voimme lisätä kuukausittaista tuotantomäärää 8000 m2 saakka. Tavoitteenamme on kasvattaa kuukausittaista elementtirakenteiden tuotantomäärää m2 saakka vuoteen 2016 mennessä. VALITSE KORKEALAATUISET TIMBECON ELEMENTTITALOT!

6 6 Timbecon elementtitalot ULKOINEN VIIMEISTELY Valmistustekniikkamme ansiosta Timbecon elementtitaloihin on mahdollista sisällyttää erilaisia ulkoisia viimeistelyratkaisuja. Hirsitalomainen viimeistely Elementtitalo voi näyttää hirsitalolta. Voimme käyttää laudoitusta, joka näyttää hirsiseinältä. Lisäämällä hirsiristikkoja kulmiin ja hirsiyksityiskohtia terasseihin, saat energiatehokkaan elementtitalon, joka näyttää täsmälleen samalta kuin hirsitalo. Timbecon elementtitalo Virossa Kiviviimeistely Mahdollisuus klassisen kiinteän kiven, julkisivujen pinnoissa käytettävän kiven tai koristeellisen kivipinnan käyttöön. Koristeellinen kivipinta on ohutta laattaa, joka on liimattu kuitusementtilevyyn. Klassisen kiinteän kivipinnan tapauksessa talolle rakennetaan laajempi perusta. Timbecon julkisivuelementtiprojekti 13 kerrostaloon Suomessa Kipsiviimeistely Yleisimmin käytettyjä kipsijärjestelmiä voidaan levittää kuitusementtilevylle, joka antaa julkisivulle tasaisen ja kiinteän ulkoasun. Ensiksi liitokset käsitellään, ja sitten kaikki kerrokset levitetään kipsijärjestelmän ohjeiden mukaisesti. Timbecon julkisivuelementtiprojekti 2 kerrostaloon Norjassa Puulevyviimeistely Puuta on erittäin helppo käsitellä, ja tämän vuoksi ulkoiseen viimeistelyyn on loputtomasti vaihtoehtoja. On mahdollista käyttää monia eri profiileja, puulajeja ja puun käsittelytapoja. Laudoitus voidaan lämpökäsitellä, maalata, petsata jne. Pysty- ja vaakasuuntainen sekä diagonaalinen laudoitus on mahdollista. Timbecon julkisivuelementtiprojekti 12 kerrostaloon Suomessa

7 Timbecon elementtitalot Ruotsissa

8 8 Timbecon elementtitalot ENERGIATEHOKKUUS Eristeet Eristysmateriaaleina käytetään vain korkealaatuisia ja matalan λ-arvon materiaaleja. Materiaalit asennetaan huolellisesti elementteihin kuivissa olosuhteissa, mikä takaa rakenteiden laskennallisen U-arvon. Ilman ja höyryn eristejärjestelmät Ilmatiiviys on energiatehokkaan talon tärkeä ominaisuus. Takaamme ilmatiiviyden käyttämällä vain sertifioituja ilman ja höyryn eristejärjestelmiä, jotka takaavat riittävän suorituskyvyn vuosikymmenten ajaksi. Erikoisteippejä käytetään kaikkien liitosten ja läpivientien tiivistämiseen ilman ja höyryn eristeissä hyvän ilmatiiviyden varmistamiseksi. Luonnollista latex-pohjaista liimaa käytetään ilman ja höyryn eristeiden kiinnittämiseen betoniin ja puuhun. Höyryeristeen paperin teippaus Läpiviennin teippaus Katon ja seinän välisen liitoksen päällyste PALONKESTÄVYYS (minuuttia) Usein luullaan, että puutalot eivät ole yhtä palonkestäviä kuin muuntyyppiset talot. On olemassa kuitenkin erilaisia menetelmiä, joiden avulla puurakenteista voidaan tehdä yhtä palonkestäviä kuin kivitalon. Rakennusten palonkestävyysluokat ja -vaatimukset on lueteltu rakennuslaissa ja ne on saavutettava rakennusmateriaalista riippumatta. Alemmat palonkestävyysluokitukset on erittäin helppo saavuttaa puurakenteilla ja niillä on usein suuri etu muihin rakenteisiin verrattuna. Esimerkiksi teräsrakenteen lujuus heikkenee hyvin nopeasti lämpötilan noustessa tulipalossa, kun taas puu palaa pitkään, muodostaen pinnalle suojaavan hiiltyneen kerroksen ennen kantokyvyn menettämistä. Jos käytetään sertifioituja materiaaleja, jotka on valittu huolella sekä rakennettu ja käsitelty valmistajan ohjeiden mukaan, puurakenteet voivat saavuttaa korkean palonkestävyyden ja ne ovat yhtä turvallisia kuin muutkin talot. Palonkestävät levyt Käytämme kipsi- ja sementtilevyjä puurakenteiden suojaamiseen tulelta. Korkeampien palonkestovaatimusten saavuttamiseen voidaan käyttää useita kerroksia. Sertifioidut palonkestävät maalit ja kyllästys Käytämme palonkestäviä maaleja ja sertifioitua eri valmistajien (Holz Prof, Teknos, Dricon jne.) palonkestävää kyllästystä puurakenteiden palonkestävyyden parantamiseksi. Palonkestävät eristeet Käytössä on A-luokan eristemateriaalit, jotka ovat palonkestäviä ja suojaavat puuta tulelta. Rakenteen vahvistaminen Myös lävistäjät ja nastat auttavat rakennetta säilyttämään paremmin lujuutta ja jäykkyyttä tulipalon sattuessa. Palonkestävät ikkunat ja ovet Asiakkaan toiveiden ja projektin vaatimusten mukaan tarjoamme myös palonkestävät ovet ja ikkunat yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Palonkestävät ovet on täytetty palamattomalla eristeellä. Lukot ja saranat on palotestattu, ja ovi pysyy tiukasti suljettuna tulipalon sattuessa.

9 Timbecon elementtitalot 9 STANDARDIT TALOSUUNNITELMAT Tarjoamme jälleenmyyjille ja kehittäjille mahdollisuuden kehittää standardeja talosuunnitelmia. Timbecon arkkitehdit ja insinöörit yhteistyössä jälleenmyyjän tai kehittäjän kanssa, laativat kehitysprojektin tai ratkaisut, joissa otetaan huomioon kohdemarkkinoiden tarpeet. Meillä on jo yli 40 standardia talomallia, joista voit valita yhden, joka sopii tarpeisiisi. Kerrostalot Rivi- ja paritalot Yksityiskodit Ajan säästäminen Standardit talomallit, jotka täyttävät jälleenmyyjän markkinoiden tai kehittäjän hankkeen vaatimukset, auttavat tarjoamaan loppukäyttäjälle hyvin suunnitellut arkkitehtoniset ja rakenteelliset ratkaisut, jotka vähentävät merkittävästi asiakkaan ponnisteluja asiakkaan etsiessä taloa ja käyttäessä aikaa ostopäätöksen tekemiseen. Samaan tapaan talon valmistajalle standardien talomallien saatavuus tarkoittaa nopeampaa tuotantoa, sillä aikaa vievä rakennesuunnitteluvaihe on jo saatu päätökseen. Talo voidaan valmistaa huomattavasti lyhyemmässä ajassa. Rahan säästäminen Koska standardoitujen talojen tuottaminen on paljon nopeampaa valmistajalle, myös lopullinen hinta on huomattavasti alhaisempi. Pääsääntöisesti talon rakennesuunnittelu vie kolmasosan tuotantoprosessista. Standarditalojen kohdalla suunnitteluvaihe ei vie juuri ollenkaan aikaa. Tämän lisäksi tuotantolaitteiden säätämiseen kuluu huomattavasti vähemmän aikaa. Lopuksi, jälleenmyyjä tai kehittäjä pystyy vastaanottamaan standardoituja taloja hyvään hintaan nopealla toimitusajalla. Menestystarina - Lesjastandarditalon suunnittelu Yhteistyössä norjalaisen arkkitehdin kanssa Timbeco kehitti standardit mallit norjalaistyyppisille hirsitaloille. Norjan vuoristoalueille sopiviksi suunnitelluista, kohtuuhintaisista, asianmukaisesti toimitetuista ja suuren määrän muunnoksia sisältäneistä standardimalleista tuli nopeasti suosittuja Länsi-Norjan loma- ja hiihtokeskuksissa. Tähän päivään mennessä Timbeco on

10 10 Timbecon elementtitalot ELEMENTTITALON ASENNUS Elementit kuljetetaan asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Asiakkaalla on mahdollisuus valita pakataanko elementit ajoneuvoon asennusjärjestyksen mukaan vai ajoneuvon kapasiteetin maksimoimiseksi. Elementit ovat säänkestävässä pakkauksessa, jotta asennustyöt voidaan suorittaa säästä riippumatta. Elementtitalot voidaan asentaa myös talvella. Timbecon elementtitalot asentaa ammattitaitoinen tiimi, jolla on laaja kokemus rakentamisesta. Päivä 1 - elementtien siirto tehtaalta Päivä 2 - asennuksen valmistelut Päivä 3 - ulkoseinien asennus Päivä 3 - kattoristikoiden asennus Päivä 4 - jäljellä olevien kattoelementtien asennus Päivä 4 - säältä suojattu suljettu runko päivän 4 lopussa Päivä 5 - katteen asennus Päivä 5 - lopullinen viimeistely Päivä 6 - talo on valmis ulkopuolelta

11 Timbecon elementtitalo Virossa

12 12 Timbecon elementtitalot TEHDASTUOTANTO VS. PAIKAN PÄÄLLÄ RAKENTAMINEN Usein uskotaan, että paikan päällä rakentaminen on kustannustehokkaampaa kuin täydellisten rakenteiden tilaaminen tehtaalta. Alla on täydellisen, säänkestävän omakotitalon eristetyn rungon rakentamisen vertailu tehtaalla ja paikan päällä. Säänkestävä eristetty runko tarkoittaa maalattua ulkovuorausta, eristettyjä ulkoseiniä, sisäseiniä, valekattoa, kattoa katemateriaaleilla sekä asennettuja ovia ja ikkunoita. TEHDASTUOTANTO PAIKAN PÄÄLLÄ RAKENTAMINEN Tuotannon aloitus ja lopetus voidaan suunnitella tarkasti. Sää ei vaikuta tuotantoon. Tehdastuotanto tapahtuu samanaikaisesti perustan rakentamisen aikana. Tehdasvalmisteiset rakenteet on mahdollista asentaa myös talvella. Sopimuksen allekirjoittamisesta alkaen säänkestävä talo valmistuu vähintään kymmenessä viikossa. Timbecon tuotanto perustuu kansainvälisesti sertifioituihin laatu- ja hallintajärjestelmiin (ISO 9001:2008, ETA, CE). Sisätiloissa materiaalit suojataan sään vaikutuksilta. Rakenteet ovat säänkestävissä pakkauksissa. Rakennusaika Laatu Budjetti Paikan päällä rakentamisen alkua ja päättymistä on vaikea suunnitella. Sää (sade) vaikuttaa merkittävästi rakentamisen kestoon paikan päällä. Runkoa ei voida rakentaa ennen kuin perusta on valmis. Paikan päällä rakentaminen on talven aikana mahdollista, mutta aiheuttaa lisäkustannuksia. Sopimuksen allekirjoittamisesta alkaen säänkestävä talo valmistuu vähintään 20 viikossa. Laatuvaatimukset on vaikea täyttää. Materiaalit ovat suuressa vaarassa kastua (kosteus, turpoaminen). Laatutyö vie enemmän aikaa. Etukäteen tarkkaan suunnitellun rakennusajan ansiosta myös budjetti voidaan suunnitella tarkasti. Vastaavalla laadulla tehdastuotanto on kustannustehokkaampi. Koska sää voi aiheuttaa viivästyksiä rakentamisessa, budjettia on vaikea suunnitella. Lisäkustannukset: materiaalien säilytys, materiaalien suojaus säältä, puhdistustyöt, rakennustelineiden ja nostolaitteiden vuokraus, jätteet, turvallisuus, vakuutukset, takuut ja pankin korot.

13 Timbecon elementtitalot Ruotsissa

14 14 Timbecon elementtitalot MIKSI VALITA TIMBECO? 20 vuoden kokemus 20 vuoden aktiivinen yritystoiminta puhuu puolestaan. Yli 2500 puutaloa 25 eri maassa. Täyspalvelu yhdeltä kumppanilta Tarjoamme täyden palvelun suunnittelusta ja valmistuksesta rakentamiseen ja elementtitalojen asennukseen saakka. Tämän vuoksi prosessinhallinta on helppoa asiakkaalle. AA-luottoluokitus Yrityksen luotettavuudesta kertoo AA-luottoluokitus, jonka Krediidiinfo on myöntänyt vuosien ajan. Vakaudesta kertoo myös se, että yrityksen omistaa saman perheen kaksi sukupolvea, jotka ovat aktiivisesti mukana yrityksen hallinnassa. Toimitustakuu Takaamme toimituksen pankkitakuulla. Jos toimitus saapuu myöhässä Timbecosta johtuvista syistä, asiakkaalle korvataan toimituksen myöhästymisestä aiheutuneet kulut. Maksutakuusopimus Takaamme maksusopimuksen. Tämä varmistaa, että kaikki ennakkomaksut ovat pankin takaamia. Korkeatasoinen teknologia Timbecon etuina moniin kilpailijoihin verrattuna on tuotannossa käytettävät huipputason teollisuuslaitteet ja huomattavasti korkeampi arvoketju. Mallikappaleen valmistus Timbeco Woodhouse tarjoaa mahdollisuuden laadunvarmistukseen mallikappaleesta ennen laajamittaisen tuotannon alkua. BM TRADAN myöntämä Euroopan talousalueen sertifikaatti - yksi maailman johtavista sertifiointivirastoista puunjalostussektorilla. SINTEFIN myöntämä eurooppalainen tekninen hyväksyntä - Pohjoismaiden suurin riippumaton rakennusalan tutkimuslaitos. DNV Business Assurancen myöntämä ISO 9001:2008 laadunhallinnan sertifikaatti elementtitalojen suunnitteluun, tuotantoon ja myyntiin - johtava maailmanlaajuinen akkreditoitujen Experianin myöntämä erittäin hyvä luottoluokitus - sertifikaatti - yksi maailman johtajista kuluttajien ja yritysten luottotietojen raportoinnissa. Timbecolla on ollut AA-luottoluokitus Timbecon tuotantokokonaisuus

15 Timbecon elementtitalot 15 VIIMEISIMMÄT ELEMENTTITALOPROJEKTIT Elementtitalo Virossa "Avaimet käteen" -valmius 30 huoneen hostelli 1100 m² puuelementtejä Projektin kesto 6 kuukautta. Elementtitalo Ruotsissa 220 m² lattia-alaa Ikkunat ja ulkoinen viimeistely asennettu tehtaalla Timbeco Woodhouse OÜ Puh Osoite: Tõdva, Harjumaa, Viro

16 Elementtitalo Norjassa Päiväkoti 3000 m² puuelementtejä 1000 m² lattia-alaa Täysielementtinen taloratkaisu Elementtitalo Virossa Olemme rakentaneet yli 40 elementtitaloa Virossa Timbeco Woodhouse OÜ Puh: Osoite: Tõdva, Harjumaa, Viro

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

RAKENTAMISEN RATKAISUT

RAKENTAMISEN RATKAISUT RAKENTAMISEN RATKAISUT Puuinfo roadshow May 5, 2011 1 Johdatus kerrosrakentamiseen Esityksen sisältö Stora Enso Puutuotteet tarjonta CLT-rakennusmateriaalina Keski-Euroopan CLT-järjestelmä kerrostalorakenteet

Lisätiedot

Weland-välitasot. 2 www.finnrasti.fi 02-6343 900

Weland-välitasot. 2 www.finnrasti.fi 02-6343 900 Välitasot Lisää lattiapintaa Weland-välitasot Weland-välitasoilla voit hyödyntää tilan koko tilavuuden lattia-alan lisäämiseksi. Yksinkertainen ja kustannustehokas tapa hyödyntää tilojen mahdollisuudet.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit)

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Varmennustodistuksen arviointiperusteet Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Sisällysluettelo 1. Viiteasiakirjat 2 2. Yleistä 3 3. Alkutarkastus 3 4. Valmistajan laadunvarmistusjärjestelmän vaatimukset

Lisätiedot

PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN

PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN Sitoutumista jo 45 vuotta! (Tilastotietoa ajalta 1968 2012) - Liikevaihto yli 1,2 mrd - Puunhankinta 12,0 M k-m3 tukkia - Sahaustuotanto

Lisätiedot

Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa

Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa 1/2014 Vertia Oy 15.5.2014 Heikki Jussila, Tutkimusjohtaja 040 900 5609 www.vertia.fi Johdanto Tämä raportti perustuu Vertia Oy:n ja sen yhteistyökumppaneiden

Lisätiedot

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Korjaussivut julkaisuun SYKEra16/211 Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Sirkka Koskela, Marja-Riitta Korhonen, Jyri Seppälä, Tarja Häkkinen ja Sirje Vares Korjatut sivut 26-31 ja 41

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007 T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 14.3.2006 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

MATERIAALI- TEHOKKUUS OMAKOTI- RAKENTAMISEN KANNALTA

MATERIAALI- TEHOKKUUS OMAKOTI- RAKENTAMISEN KANNALTA MATERIAALI- TEHOKKUUS OMAKOTI- RAKENTAMISEN KANNALTA MUISTILISTA AVUKSESI Kartoita tarve paljonko tilaa tarvitaan tilat tehokkaaseen käyttöön tilojen muutosmahdollisuus, tilat joustavat eri tarkoituksiin

Lisätiedot

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA Täyttää seuraavien rakentamismääräysten mukaiset vaatimukset: RIL 107-2012 (Suomi) RAL DIN 4107 (Saksa) ÖNORM B 5320 (Itävalta) 1 Oikea ja turvallinen ikkunan

Lisätiedot

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU KUNINGASPALKKI LIIMAPUU Yksilölliset puuratkaisut KUNINGASPALKKI LIIMAPUU YKSILÖLLISET PUURATKAISUT Kuningaspalkki liimapuu valmistetaan lujuuslajitellusta kuusi- ja mäntysahatavarasta. Lamellit sahataan

Lisätiedot

C A S E S A T A M A K A T U

C A S E S A T A M A K A T U C A S E S A T A M A K A T U Kaksi lisäkerrosta 8-kerroksisen rakennuksen katolle PUUPÄIVÄ 26.11.2015 - Riina Savikko Mikä A-Insinöörit? Kuka Riina? WWW.AINS.FI CASE SATAMAKATU As Oy Tampereen Puolari 24

Lisätiedot

www.arcanova.ee KONEHALLIT

www.arcanova.ee KONEHALLIT www.arcanova.ee KONEHALLIT Norjalaisen puurakennuksen laatu Virossa MALLI 1 Konehalli neljällä liukuovella sekä yhdellä nosto-ovella, jotka mahdollistavat koko taloustekniikan säilyttämiseksi ym. hallitilan

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

Sisältö. Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen. Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30 Tekninen aineisto

Sisältö. Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen. Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30 Tekninen aineisto Sisältö Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen Yleistä, Kantavuus, jäykkyys, akustiikka, palonkestävyys, liitosdetaljit Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30

Lisätiedot

TERVETULOA. tutustumaan kiehtovaan

TERVETULOA. tutustumaan kiehtovaan Pentti KOSKENRANTA, toimitusjohtaja,ikihirsi Oy TERVETULOA tutustumaan kiehtovaan IKIHIRSI talojen maailmaan. Jo yli 30 vuoden perinteillä valmistamme Lapissa yksilöllisiä ja laadukkaita hirsitaloja vaativien

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Puukerrostalorakentamisen uudet ratkaisut Vaasa, 20.4.2011 Jari Viherkoski, Arkkitehtitoimisto HMV Oy

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Puukerrostalorakentamisen uudet ratkaisut Vaasa, 20.4.2011 Jari Viherkoski, Arkkitehtitoimisto HMV Oy Puukerrostalorakentamisen uudet ratkaisut Vaasa, 20.4.2011 Jari Viherkoski, Arkkitehtitoimisto HMV Oy Metsäliiton Puutuoteteollisuus kuuluu Metsäliitto-konserniin Metsäliitto on 30 maassa toimiva metsäteollisuuskonserni

Lisätiedot

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RIL 249-20092009 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RAKENNETEKNINEN NÄKÖKULMA 7.12.2009 Juha Valjus RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN Kirjan tarkoitus rakennesuunnittelijalle: Opastaa oikeaan suunnittelukäytäntöön

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

AUTOTALLIN NOSTO-OVET. Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys

AUTOTALLIN NOSTO-OVET. Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys AUTOTALLIN NOSTO-OVET Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys OVI JOKAISEEN TYYLIIN Door Master ovet valmistetaan sinun toiveidesi mukaan piditpä sitten ultramodernista tai

Lisätiedot

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011 Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011 Metsäliiton Puutuoteteollisuus kuuluu Metsäliitto-konserniin Metsäliitto on 30 maassa toimiva metsäteollisuuskonserni Liikevaihto 5 miljardia

Lisätiedot

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-lämpöpumput Takuu antaa lisäturvaa Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-osat. Laatua kautta linjan Meille Boschilla laatu on pääosassa

Lisätiedot

Lamellinosto-ovien uusi sukupolvi. ASSA ABLOY Entrance Systems

Lamellinosto-ovien uusi sukupolvi. ASSA ABLOY Entrance Systems Lamellinosto-ovien uusi sukupolvi Crawford OH1042 ASSA ABLOY Entrance Systems MIKSI KANNATTAA VALITA CRAWFORD OH1042 Kaunis ovilehden muotoilu luo uudenaikaisen ulkonäön. Kekseliäs kylmäsillan katkaisu

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm 45 mm A-A I-PALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.webon.fi SISÄLLYSLUETTELO SIVU YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO 3 YLÄKERTA ONTELOASENNUS 4 YLÄPOHJA LISÄERISTYS 5 YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO/SAKSIRISTIKKO

Lisätiedot

www.arcanova.ee, www.arcanova.no OMAKOTITALOT, SAUNAT, HUVILAT Norjalaisen puurakennuksen laatu Virossa

www.arcanova.ee, www.arcanova.no OMAKOTITALOT, SAUNAT, HUVILAT Norjalaisen puurakennuksen laatu Virossa OMAKOTITALOT, SAUNAT, HUVILAT Norjalaisen puurakennuksen laatu Virossa 2 ARCA NOVA ELEMENT OY on... Arca Nova Gruppen konserniin kuuluva talotehdas, joka sijaitsee Juurun maalaiskunnassa, Raplasta 12 km

Lisätiedot

Naps Systems Oy / Ruosilankuja 4, FI-00390 Helsinki / Finland www.napssystems.com / +358 20 7545 666 / +358 20 7545 660

Naps Systems Oy / Ruosilankuja 4, FI-00390 Helsinki / Finland www.napssystems.com / +358 20 7545 666 / +358 20 7545 660 Naps Systems Oy / Ruosilankuja 4, FI-00390 Helsinki / Finland www.napssystems.com / +358 20 7545 666 / +358 20 7545 660 Naps Systems Oy Naps Systems on kotimainen aurinkosähköjärjestelmien toimittaja ja

Lisätiedot

Modernit ikkunat ja ovet

Modernit ikkunat ja ovet Modernit ikkunat ja ovet Kippi- ja liukuikkunat Ranskalaiset ikkunat Kiinteät ikkunat ja lasiseinät Liuku- ja pariovet Ulko- ja parvekeovet 1 Uudenlaista tila-ajattelua Edistyksellinen Iccuna muuttaa suomalaisten

Lisätiedot

tasakattoihin ja maanalaisiin autotalleihin. Multipor liimataan alustaan Multipor-liimalla

tasakattoihin ja maanalaisiin autotalleihin. Multipor liimataan alustaan Multipor-liimalla YTONG-KEVYTBETONI Ytong tarjoaa markkinoiden laajian ja laadukkaian valikoiman kevytbetonituotteita. Tahdoe edistää tervettä asumista sekä toimivia ja korkealuokkaisia rakentamisen ratkaisuja. Xella Internationalin

Lisätiedot

InnoPanel. EPS-ulkoseinäelementit. Innoelement Oü Pärnu mnt 160A, Tallinna info@innoelement.ee puh. +372 51 88 166 www.innoelement.

InnoPanel. EPS-ulkoseinäelementit. Innoelement Oü Pärnu mnt 160A, Tallinna info@innoelement.ee puh. +372 51 88 166 www.innoelement. InnoPanel EPS-ulkoseinäelementit YRITYKSESTÄ INNOELEMENT OÜ on perustettu vastaamaan asiakkaiden jatkuvasti kasvavaan, rakennustoiminnan nopeasta kasvusta johtuvaan energiaa säästävien EPS-betonielementtien

Lisätiedot

PAROC Hvac Fire. Ilmakanavien paloeristysratkaisut. Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0.

PAROC Hvac Fire. Ilmakanavien paloeristysratkaisut. Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0. PAROC Hvac Fire Ilmakanavien paloeristysratkaisut Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0.1 Sisällysluettelo Paloturvallisuutta PAROC kivivillatuotteilla...3

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY.

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI System Intello SERTIFIKAATIN HALTIJA Redi-yhtiöt Oy Yrittäjäntie 23 01800 Klaukkala TUOTEKUVAUS System Intello on rakennuksen vaipan

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Pinta-ala: 14,70 m 2. Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm

Pinta-ala: 14,70 m 2. Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm Tuote tilattava myymälään ennakkoon. Pinta-ala: 14,70 m 2 4492 x 3272 mm Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm Ovityyppi: C11 *) Ikkunatyyppi: 3 x R3, kiinteä *) Ikkunatyyppi: 3 x B2, avattava *) Harjakorkeus:

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

Termater Elementit. Markkinoiden tehokkaimmat katto-, seinä- ja attiaelementit. www.termater.fi

Termater Elementit. Markkinoiden tehokkaimmat katto-, seinä- ja attiaelementit. www.termater.fi Termater Elementit Markkinoiden tehokkaimmat katto-, seinä- ja attiaelementit Termater Elementit Vahvuus, Eristävyys ja Modulaarisuus OMINAISUUDET JA HYÖDYT Kantava rakenne - Erittäin laadukkaat viilupuu

Lisätiedot

CASAFLEX Kaukolämmön runko- ja taloliittymäputki

CASAFLEX Kaukolämmön runko- ja taloliittymäputki Kaukolämmön runko- ja taloliittymäputki Taipuisa kaukolämpöputki on taipuisa ja itsekompensoituva, yhdellä tai kahdella ruostumattomasta teräksestä valmistetulla virtausputkella varustettu lämpöeristetty

Lisätiedot

FINNEPS YLI 25 VUOTTA! OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ NIIN KATSOTAAN TARPEISIISI SOPIVA RATKAISU! FINNEPS-HARKKO tarjoaa rakennusmateriaalit

FINNEPS YLI 25 VUOTTA! OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ NIIN KATSOTAAN TARPEISIISI SOPIVA RATKAISU! FINNEPS-HARKKO tarjoaa rakennusmateriaalit FINNEPS YLI 25 VUOTTA! EPS BETONIVALUHARKKO on rakennusmateriaalina kymmeniä vuosia vanha keksintö maailmalla. Kokemäkeläisen Lasse Rannan 1989 perustama FinnEPS Oy on ensimmäinen EPS valuharkkovalmistaja

Lisätiedot

Tuulettuvat keraamiset. julkisivut

Tuulettuvat keraamiset. julkisivut Tuulettuvat keraamiset julkisivut Tuulettuva keraaminen julkisivu kestää aikaa Tuulettuvia keraamisia julkisivuja käytetään Suomessa tänä päivänä niin suurten kauppakeskusten kuin kerrostalojenkin julkisivuissa.

Lisätiedot

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA 9.9.2016 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Vain hyviä syitä: Julkisen hirsirakentamisen seminaari, 8.-9.9.2016, Pudasjärvi MASSIIVIHIRSISEINÄN

Lisätiedot

Mittajärjestelmät ja mittasuositukset.

Mittajärjestelmät ja mittasuositukset. Mittajärjestelmät ja mittasuositukset. Hannu Hirsi Johdanto: Mittajärjestelmien tarkoitus: Helpottaa eri toimijoiden järjestelmien ja osien yhteensovittamista : suunnittelua, valmistusta, asentamista,

Lisätiedot

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu)

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu) kutsu valo sisään TASAKATTOIKKUNAT Luonnollisen valaistuksen edut rakennuksissa ovat kiistattomat, mutta rakennusten keskellä sijaitseviin huonetiloihin ei ole mahdollista asentaa ikkunoita ulkoseinään.

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

RT 38112. TERÄSPALO-OVET Forssan Metallityöt Oy HELOITUS JA VARUSTEET VALMISTUSOHJELMA LISÄVARUSTEET PINTAKÄSITTELYT

RT 38112. TERÄSPALO-OVET Forssan Metallityöt Oy HELOITUS JA VARUSTEET VALMISTUSOHJELMA LISÄVARUSTEET PINTAKÄSITTELYT RT CAD -kirjastot TARVIKETIETO heinäkuu 2011 voimassa 31.8.2014 asti 1 (6) RT 38112 329.4 Talo 2000 424.5 Talo 90 X32 palo-ovet SfB TERÄSPALO-OVET Forssan Metallityöt Oy Forssan Metallityöt on toiminut

Lisätiedot

Suuria säästöjä elpo-elementeillä

Suuria säästöjä elpo-elementeillä Suuria säästöjä elpo-elementeillä Säästöä rakentamisajassa Säästöä asuinneliöissä Säästöä materiaalikuluissa Säästää myös ympäristöä Elpotek Oy talotekniikan innovaatioita Elpotek Oy on talotekniikkaelementtien

Lisätiedot

Elementtirakennukset. Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit

Elementtirakennukset. Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit Elementtirakennukset Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit ROSKAKATOKSET elementtitoimitus paketti ei sisällä ovielementtiä, katemateriaalia, ruuveja eikä

Lisätiedot

WISA -Spruce monitoimivaneri

WISA -Spruce monitoimivaneri WISA -Spruce monitoimivaneri Enemmän kuin rakennevaneri. Pohjoisen hitaasti kasvanut kuusipuu antaa WISA -Spruce vanerille erinomaiset ominaisuudet; mainion yhdistelmän esteettisesti miellyttävää ulkonäköä

Lisätiedot

SISUSTA SILKKIKASVEILLA

SISUSTA SILKKIKASVEILLA SISUSTA SILKKIKASVEILLA Kaikkea puutarhaan ja kotiin jo 65 vuoden kokemuksella Sisältö Siemen Flora Oy... 2 Valitse silkkikasvi silloin kun aidot kasvit eivät menesty... 3 Silkkikasvit ja puut... 4 Vihersisustajan

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

RUNKOJÄRJESTELMÄT TUOTELUETTELO. Kansi

RUNKOJÄRJESTELMÄT TUOTELUETTELO. Kansi RUNKOJÄRJESTELMÄT TUOTELUETTELO Kansi nykyaikaisia ja laadukkaita kuivarakentamisen ratkaisuja Kuivarakentamisen lähtökohtana on luonnonvarojen säästäminen ja kokonaistaloudellinen rakentamistapa. Eri

Lisätiedot

LVL by Stora Enso. Syysriihi Puu ja Bioenergia , Jyväskylä. Jaakko Huovinen

LVL by Stora Enso. Syysriihi Puu ja Bioenergia , Jyväskylä. Jaakko Huovinen LVL by Stora Enso Syysriihi 2017 Puu ja Bioenergia, Jyväskylä Jaakko Huovinen Stora Enso lyhyesti Stora Enso vastaa maailmanlaajuisiin megatrendeihin Suuret, maailmanlaajuiset kehityssuuntaukset vaikuttavat

Lisätiedot

www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin

www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin TUOTELUETTELO 2013 Energiatehokkuutta innovaatiosta loppukäyttöön Säästä jopa 20 % energian kulutuksessa Ruukin ilmatiiviin seinärakenteen

Lisätiedot

ikilauta Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu

ikilauta Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu Julkisivut Päiväys: 11/04 Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu Julkisivupaneeli Tuotteet: on ainutlaatuinen

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy ASENNUSOHJEET HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy SÄILYTYS/VARASTOINTI Hunton Bitroc levyt on varastoitava kuivassa tilassa, ja niiden on oltava kuivia asennushetkellä. Levyt saattaa olla tarpeen tuulettaa

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Metallinen halkovaja. KÄYTTÖOHJE/ asennusohje. Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia.

Metallinen halkovaja. KÄYTTÖOHJE/ asennusohje. Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia. Metallinen halkovaja KÄYTTÖOHJE/ asennusohje Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia. 1 ENNEN TYÖN ALOITTAMISTA Käyttöohje Ennen halkovajan kokoonpanoa tarkista rakennuslaissa säädetyt

Lisätiedot

HB-JUHA-JULKISIVUHARKKO. Elävää, kaunista ja kestävää pintaa

HB-JUHA-JULKISIVUHARKKO. Elävää, kaunista ja kestävää pintaa HB-JUHA-JULKISIVUHARKKO Elävää, kaunista ja kestävää pintaa HB-JUHA tuo sävyjä julkisivuihin ja sisätiloihin HB-JUHA-harkko luo elävän, valon ja varjon sävyillä leikittelevän pinnan, joka on luonnollinen

Lisätiedot

Facade Concept VALMIS JULKISIVUKONSEPTI

Facade Concept VALMIS JULKISIVUKONSEPTI Facade Concept VALMIS JULKISIVUKONSEPTI Radiolinja, Espoo. Normek Fasad -julkisivukonsepti on toimisto-, liike- ja teollisuusrakentamiseen kehitetty palvelukokonaisuus, joka on käytettävissä myös asuin-

Lisätiedot

thermowood 3 Thermowood Parantunut kestävyys Pidempi käyttöikä Muotopysyvyys Tasainen väri Ympäristöystävällinen materiaali

thermowood 3 Thermowood Parantunut kestävyys Pidempi käyttöikä Muotopysyvyys Tasainen väri Ympäristöystävällinen materiaali Thermowood Thermowood Metsä Woodin ThermoWood on lämpökäsiteltyä puuta. Lämpökäsittely vaikuttaa pysyvästi puun ominaisuuksiin. Käsittelyn ansiosta puu on kestävämpää, mittapysyvämpää ja sillä on parempi

Lisätiedot

AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava. RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 8.1.2014

AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava. RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 8.1.2014 AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 8.1.2014 Yleiskuvaus: Perustukset: Ulkoseinät: 2 rivitalon ja 1 paritalon sekä 2 autokatoksen uudiskohde. Talo A perustetaan

Lisätiedot

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Johtava eurooppalainen keraamisten savupiippujen toimittaja TONA aloitti keraamisten tuotteiden valmistuksen vuonna

Lisätiedot

Puistomuuntamot. Tehtasvalmisteiset, sisältäohjattavat betonimuuntamot. Yhdelle muuntajalle HEKA1SB. Kahdelle muuntajalle HEKA2SB

Puistomuuntamot. Tehtasvalmisteiset, sisältäohjattavat betonimuuntamot. Yhdelle muuntajalle HEKA1SB. Kahdelle muuntajalle HEKA2SB Puistomuuntamot Tehtasvalmisteiset, sisältäohjattavat betonimuuntamot Yhdelle muuntajalle HEKA1SB Kahdelle muuntajalle HEKA2SB Muuntamot HEKA1SB ja HEKA2SB kuuluvat AS Harju Elekter monipuoliseen puistomuuntamojen

Lisätiedot

Kymmeniin kouluihin. valittu SPU Eristeet. Turvallisuus ja riskittömyys korostuvat. SPU Oy LEHDISTÖTIEDOTE 29.10.2014

Kymmeniin kouluihin. valittu SPU Eristeet. Turvallisuus ja riskittömyys korostuvat. SPU Oy LEHDISTÖTIEDOTE 29.10.2014 SPU Oy LEHDISTÖTIEDOTE 29.10.2014 Turvallisuus ja riskittömyys korostuvat Kymmeniin kouluihin valittu SPU Eristeet Koulujen rakentamisessa ja peruskorjaamisessa kiinnitetään nykyisin erityistä huomiota

Lisätiedot

a Strong Aura Aura SI PARHAAKSI KATTOSI PARHAAKSI pi betonikattotiili Ulkomitat: erikoispinnoitteella

a Strong Aura Aura SI PARHAAKSI KATTOSI PARHAAKSI pi betonikattotiili Ulkomitat: erikoispinnoitteella a Strong Aura Aura attotiili AURA-kattotiili perinteisenä betonikattotiilenä perinteisenä betonikattotiilenä sopii sopii ltaan suomalaisiin muotoilultaan rakennuksiin. suomalaisiin Kattotiilen rakennuksiin.

Lisätiedot

MEKAJOHTOTIET OY. Mekajohtotiet Oy on johtotiejärjestelmien kehittämiseen,

MEKAJOHTOTIET OY. Mekajohtotiet Oy on johtotiejärjestelmien kehittämiseen, MEKAJOHTOTIET OY Mekajohtotiet Oy on johtotiejärjestelmien kehittämiseen, valmistukseen ja markkinointiin erikoistunut yritys. Tuotteitamme ovat tikashyllyt, levyhyllyt, valaisinkiskot sekä alumiinirakenteiset

Lisätiedot

UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA

UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA Monipuolisesti ja nautittavasti Toteuta oma suosikkisi Puiden lehteen puhkeavista kasvupisteistä nimensä saanut UPM SILMU-Pergola tuo kesän puutarhaan nautittavan helposti.

Lisätiedot

Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1

Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1 Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy 9.4.2017 Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1 Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy 9.4.2017

Lisätiedot

YHDYSKUNTATEKNIIKKA. Uponor Ultra Classic uuden sukupolven sileä maaviemärijärjestelmä

YHDYSKUNTATEKNIIKKA. Uponor Ultra Classic uuden sukupolven sileä maaviemärijärjestelmä YHDYSKUNTATEKNIIKKA Uponor Ultra Classic Uponor Ultra Classic uuden sukupolven sileä maaviemärijärjestelmä hyväksy vain uponor-laatua. Uponor Ultra Classic Uuden sukupolven PP-maaviemäri Uponor Ultra Classic

Lisätiedot

Finnforest Kesto. _ kun puun pitää kestää

Finnforest Kesto. _ kun puun pitää kestää Finnforest Kesto _ kun puun pitää kestää KUN PUUN PITÄÄ KESTÄÄ Finnforest Kesto Sääolosuhteet Suomessa asettavat puurakenteille suuret vaatimukset. Puun joutuessa kosketukseen veden, kosteuden, betonin

Lisätiedot

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään.

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään. Saunaoven asennusohjeet Lasioven asennustöiden suorittamiseen tarvitaan kaksi henkilöä. Lasi ei kestä kovien ja painavien esineiden iskuja. Iskusta lattiaan tai seinään lasi voi rikkoutua. Älä koskaan

Lisätiedot

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita tarkasti. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus

Lisätiedot

Kestävien arvojen koti

Kestävien arvojen koti Kestävien arvojen koti huolto ja siivous yhdellä soitolla yksilöllinen paikalla rakennettu korjaukset ja laajennukset verovähennyksillä Se tehdään kestämään sata vuotta Koralli Koti ei ole pelkkä talo,

Lisätiedot

Miksi puukerrostalo? jouni.liimatainen@jwood.fi

Miksi puukerrostalo? jouni.liimatainen@jwood.fi Miksi puukerrostalo? jouni.liimatainen@jwood.fi 1 Suunnitteluttaminen ja kilpailuttaminen Seinäjoelle 6 kerrosta, 35 asuntoa, valmistunut 2013 Jyväskylään 8- kerrosta, 58 asuntoa, valmistuu 11/14 Rakenteilla

Lisätiedot

NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO

NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO JAMAR TERASSIT - ASIAKKAAN EHDOILLA Terassin hankkiminen Jamarilta on ennenkuulumattoman helppoa ja turvallista. Toimitamme avo- ja lasiterassit

Lisätiedot

METSÄ WOOD KERROSTALO- JÄRJESTELMÄ

METSÄ WOOD KERROSTALO- JÄRJESTELMÄ METSÄ WOOD KERROSTALO- JÄRJESTELMÄ Tehokkaaseen kerrostalotuotantoon ja viihtyisään asumiseen Kiristyvien energiatehokkuusvaatimusten ja ilmastonmuutoksen aikana on tärkeää kiinnittää huomiota oikean rakennusmateriaalin

Lisätiedot

The New Generation in Limetec Design

The New Generation in Limetec Design The New Generation in Limetec Design The New Generation in Limetec Design Limetecin uusi muotoilu - pelkistetyn linjakas ja moderni rakenne Limetec Next - uuden sukupolven muotoilu täysin tiiviillä sandwich-lattiarakenteella

Lisätiedot

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET PISKO -LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot

Tailor-made Transportation Solutions FIN

Tailor-made Transportation Solutions FIN Tailor-made Transportation Solutions FIN Tailor-made Transportation Solutions Tyllis Oy Ab on erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan räätälöityjä rakenneratkaisuja kuljetusalalle. Yritys suunnittelee

Lisätiedot

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA MITÄ ON CLT? Cross-laminated timber Massiivipuusta tehtyjä rakennuslevyjä, jotka koostuvat ristikkäinliimatuista lamelli- eli puulevykerroksista Ristiinlaminointi takaa

Lisätiedot

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Mikko Myller Lämmön siirtyminen rakenteessa Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Lämpöhäviöt Lämpö siirtyy 1) Kulkeutumalla (vesipatterin putkisto, iv-kanava)

Lisätiedot

20.5.2015 TERO VESANEN MODERNIT PUUKOULUT (TEM)

20.5.2015 TERO VESANEN MODERNIT PUUKOULUT (TEM) PÖLKKY OY KUUSAMO HIRSITALOT OY VVR WOOD OY PÖLKKY Perustettu 1968 Pohjois-Suomen suurin yksityinen puunjalostaja Liikevaihto yli 150M, vientiin n. 100M Sahaus n. 630 000m3, höylätavaraa 130 000m3, kyllästettyjä

Lisätiedot

RAKENNUSTEN ILMANPITÄVYYS

RAKENNUSTEN ILMANPITÄVYYS RAKENNUSTEN ILMANPITÄVYYS tutkimustuloksia suunnitteluohjeet laadunvarmistuksessa Julkisivuyhdistyksen syyskokousseminaari Julkisivut ja energiatehokkuus 25.11.2008 Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustekniikan

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville.... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville....

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

MAALIPINTA ANTAA MAHDOLLISUUKSIA S.

MAALIPINTA ANTAA MAHDOLLISUUKSIA S. MAALIPINTA ANTAA MAHDOLLISUUKSIA S. 16 Yhä kestävämpiä ja toiminnallisempia. Siihen tähtää maalipinnoitettujen teräslevyjen tuotekehitys. RUUKKI SIDOSRYHMÄLEHTI 01.08 Heathrow T5 kohtaa haasteet lue lisää

Lisätiedot

Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki

Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki 1 Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki Sisällysluettelo Hankkeen yleistiedot... 2 Laatutavoitteet... 3 Kosteusriskit... 4 Kuivumisajat... 5 Olosuhdehallinta... 6 Eritysohjeet... 7 Valvonta ja mittaus...

Lisätiedot

Sundial Aurinkolämpöpivät 12.02.2014

Sundial Aurinkolämpöpivät 12.02.2014 Sundial Aurinkolämpöpivät 12.02.2014 09.00 Aamukahvit ja Sundial Esittäytyy 09.15 Aurinkolämpöjärjestelmät 10.00 Vesitakka osana aurinkolämpöjärjestelmää, Linnatuli Oy 10.45 Sundial Mökkikeräin, Jarno

Lisätiedot

Tekninen ohje. Hilti Palokatkokaulus CFS-SL. Eurooppalainen tyyppihyväksyntä ETA N o 11/0153. Painos 08/2011. Hilti Palokatkokaulus CFS-SL

Tekninen ohje. Hilti Palokatkokaulus CFS-SL. Eurooppalainen tyyppihyväksyntä ETA N o 11/0153. Painos 08/2011. Hilti Palokatkokaulus CFS-SL Tekninen ohje Hilti Palokatkokaulus CFS-SL Hilti Palokatkokaulus CFS-SL Eurooppalainen tyyppihyväksyntä ETA N o 11/0153 Painos 08/2011 Hilti Palokatkokaulus CFS-SL Painos 04/2011 sivu 1 Hilti Palokatkokaulus

Lisätiedot

Modulaarinen kattokaiutin Älykäs ääniratkaisu kaikkiin kattoihin

Modulaarinen kattokaiutin Älykäs ääniratkaisu kaikkiin kattoihin Modulaarinen kattokaiutin Älykäs ääniratkaisu kaikkiin kattoihin 2 Modulaarinen kattokaiutin Suunniteltu helppoon asennukseen Sopii melkein kaikkiin kattotyyppeihin Innovatiivinen modulaarirakenne Helppo

Lisätiedot

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016 Raskasrakenteiset LVI-hormielementit Sisällysluettelo 1. Soveltamisala... 2 1.1. Rajaukset... 2 2. Tuotekuvaus... 2 3. Tuotteen vaatimukset... 2 3.1. Yleistä...

Lisätiedot

MagTek IA. Lämpöeristetyt murtosuojatut alumiiniovet, ikkunat ja väliseinät. Hätäuloskäynti. Luotisuojaus tuote

MagTek IA. Lämpöeristetyt murtosuojatut alumiiniovet, ikkunat ja väliseinät. Hätäuloskäynti. Luotisuojaus tuote MagTek IA Lämpöeristetyt murtosuojatut alumiiniovet, ikkunat ja väliseinät Murtosuojaus Luotisuojaus Energiansäästö Kierrätettävä tuote Ympäristöystävällinen Hätäuloskäynti LÄMPÖERISTETTY Rakennusten energiankulutuksen

Lisätiedot

SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO

SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO SUOMALAISEN HIRSITALON VIENTIVERKOSTO JAPANIIN EKOMUOTO VERKOSTON VETURINA KUUSAMO HIRSITALOT CANNUS TUNTEE JAPANIN JA SEN RAKENNUSALAN ERITTÄIN KUSTANNUSTEHOKAS TAPA VIENTIIN SYNERGIAA JA KOON EKONOMIAA

Lisätiedot

EXCELLENCE IN INSULATION. Puurunkoseinien palonkestävyys. Puurunkoseinien palonkestävyys

EXCELLENCE IN INSULATION. Puurunkoseinien palonkestävyys. Puurunkoseinien palonkestävyys Pu europe EXCELLENCE IN INSULATION Puurunkoseinien palonkestävyys Puurunkoseinien palonkestävyys 1 2 Puurunkoseinien palonkestävyys Sisällysluettelo Tiivistelmä 4 Projektin tausta 5 Projektin kulku 6 Tulokset

Lisätiedot

Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut. Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja

Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut. Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja Gyptone BIG Sixto -tuotevalikoima UUTTA Gyptone BIG Sixto 63

Lisätiedot

Hydropanel. Nykyaikainen kuitusementtilevy Testatut ja monipuoliset ominaisuudet

Hydropanel. Nykyaikainen kuitusementtilevy Testatut ja monipuoliset ominaisuudet Hydropanel Nykyaikainen kuitusementtilevy Testatut ja monipuoliset ominaisuudet 1 Yksi levy monta käyttökohdetta Hydropanel on nykyaikainen kuitusementistä valmistettu rakennuslevy. Monipuolisten testattujen

Lisätiedot

Valmistusautomaation uudet mahdollisuudet

Valmistusautomaation uudet mahdollisuudet Valmistusautomaation uudet mahdollisuudet Kari Ollila Oy www.cimsolar.com 1 Oy Perustettu 1.1.2008 Pohjana Cimcorp Oy:n 2006-2007 tekemä kehitystyö ohutkalvotekniikalla valmistettavien aurinkosähköpaneelien

Lisätiedot