TIMBECON ELEMENTTITALOT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIMBECON ELEMENTTITALOT"

Transkriptio

1 Timbecon elementtitalot golfkeskuksessa Ruotsissa TIMBECON ELEMENTTITALOT Parhain mahdollinen täydellisyys elementtitalojen puuelementeille Timbecon päätoimialoihin sisältyvät puurakennusten suunnittelu, tuotanto ja asennus. Timbeco on rakentanut 20 vuoden aikana yli 2500 rakennusta 25 maahan. Tärkeimmät tuoteryhmät ovat puuelementit, elementtitalot, ThermoLog -ekotalot ja hirsitalot.

2 2 Timbecon elementtitalot TIETOA TIMBECOSTA Lähes 95% Timbecon tuotannosta menee vientiin. Suurimpia markkina-alueita ovat Japani, Norja, Ruotsi, Suomi ja Iso- Britannia. Viimeisen 10 vuoden ajan yrityksen päämarkkinat ovat suuntautuneet Japaniin, jonne Timbeco on toimittanut yli 1200 kontillista taloja tämä on selvä todiste tuotteiden korkeasta laadusta. Timbecon tavoitteena on tuottaa korkealaatuisia elementtitaloja maksimaalisella valmiudella sekä pyrkiä olemaan TUOTTEET Puuelementit Suunnittelemme, tuotamme ja asennamme korkealaatuiset puuelementit: julkisivu-, katto-, sisäkatto-, lattia-, sisäseinä- ja terassielementit. Kaikki puuelementit on valmistettu asiakkaan vaatimusten ja kansainvälisten rakennusmääräysten (ISO 9001:2008, ETA, CE, TEK10, RYL, Eurocode 5, RTohjekortti) mukaan. pääurakoitsijoiden, rakennuttajien ja jälleenmyyjien Elementtirakennukset Suunnittelemme, tuotamme ja asennamme korkealaatuiset elementtitalot: kerrostalot, kesämökit, rivitalot, julkiset rakennukset ja hotellit. Kaikki rakennukset on valmistettu asiakkaan vaatimusten ja kansainvälisten rakennusmääräysten (ISO 9001:2008, TEK10, ETA, CE, RYL, Eurocode 5, RTohjekortti) mukaan. ThermoLog - ekotalot Suunnittelemme, valmistamme ja asennamme ThermoLog-ekotalot (ISO 9001:2008, TEK10, ETA, CE, RYL, Eurocode 5, RT-ohjekortti). Thermolog on tavaramerkkimme taloille, jotka on rakennettu ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita materiaaleja käyttäen. ThermoLog-ekotalon ilmatiiviys vähentää lämmityskustannuksia, on ympäristöystävällinen ja varmistaa hyvän sisäilman. Hirsitalot Timbeco on yksi vanhimmista hirsitalojen valmistajista Virossa. Suunnittelemme, tuotamme ja asennamme korkealaatuisia massiivi- ja liimahirsitaloja. PALVELUT Suunnittelu Kaikki rakennukset on suunniteltu 3D CAD - suunnitteluohjelmistoja (AutoCad, HSBCad, ArchiCad) käyttäen. Tämä mahdollistaa nopean, tehokkaan ja korkealaatuisen suunnittelun (energiatehokkuus, vahvuuslaskelmat jne.). Kuljetus Tarjoamme kuljetuspalvelun kaikille tehtaallamme valmistetuille tuotteille. Teemme yhteistyötä eri kuljetus- ja huolintayritysten kanssa, minkä avulla voimme valita kustannustehokkaimmat kuljetusvälineet, ottaen samalla huomioon lähetyksen mitat ja painon. Asennus Tarjoamme kaupallisille ja yksityisille taloille asennuspalvelun osakkuusyhtiömme Timbeco Constructionin kautta. Timbeco Constructionin pääasiallisena toimintana on Timbeco Woodhousen valmistamien talojen asennus ja rakennus.

3 Timbecon elementtitalot 3 ELEMENTTITALON RAKENTAMINEN Timbecon elementtitalot on esivalmistettu tehtaalla suurelementteinä, ja valmistuksessa pyritään täydellisyyden maksimointiin. Suurelementtien käyttö tarkoittaa sitä, että koko rakenne on jaettu pienempiin osiin ja esirakennettu tehtaalla. Nostolaitteita käytetään elementtien kokoamiseen, mikä vähentää merkittävästi rakentamiseen käytettävää aikaa paikan päällä. Suurelementit ovat mitoiltaan jopa 12 m pitkiä ja 2,8 m korkeita (voivat olla pidempiä ja korkeampia, jos käytössä on erityiskuljetuskalusto). Valmistamme elementtitalon rakenteet aina asiakkaan tarpeiden mukaan noudattaen kansainvälisiä rakennusmääräyksiä (ulko- ja sisäseinät, katto, valekatto, lattia, parvekkeet, terassit). Tarjoamme myös laajan valikoiman standardeja rakenteellisia Rakenteiden standardiratkaisut Ulkoseinä Katto Eristys (mm) Rungon leveys (mm) Lämmönpitävyys (U=W/m² K) Eristys (mm) Rungon leveys (mm) Lämmönpitävyys (U=W/m² K) U=0, (145+45) U=0, U=0,2 240 ( ) U=0, (195+95) U=0, (195+95) U=0, ( ) U=0, ( ) U=0, ( ) U=0,09 Välitasot ja lattiat Väliseinä Eristys (mm) Rungon leveys (mm) Eristys (mm) Rungon leveys (mm)

4 4 Timbecon elementtitalot KYMMENEN SYYTÄ VALITA TIMBECON ELEMENTTITALOT 1. Kattava tekninen dokumentaatio Korkealaatuisen elementtitalon rakentaminen alkaa suunnittelusta. Kaikki elementtitalojen valmistajat eivät voi ylpeillä omalla suunnitteluyksiköllä ja 3Dsuunnittelujärjestelmällä. Timbeco voi. Oman suunnitteluyksikön etuna on tiivis yhteistyö ja kommunikointi tuotantoyksikön, suunnittelijoiden ja rakentajien välillä - kaikki tämä johtaa laadukkaaseen lopputulokseen. 3D-suunnittelun etuna on lähinnä se, että tuotannon piirustukset toimivat myös asennusohjeina. Tämä tekee koko suunnittelusta helposti ymmärrettävää ja kattavaa. 2. Energiatehokas nivelet Elementtitalojemme rakennesaumat on optimoitu perustuen energialaskelmiin Passive House Planning Package (PHPP2007) - simulointiohjelmistoa käyttäen. Tällä tavoin olemme poistaneet kylmäsiltoja ja talojemme energiatehokkuus on kasvanut. Rakenteidemme U-arvot on laskettu rakenteen sisällä olevaan todelliseen tilanteeseen perustuen. 3. Erityisen jäykkä puunrungon rakenne Toisin kuin useimmat elementtitalojen valmistajat, käytämme lävistäjiä ja tappija jäykkyyden lisäämiseen puun runkorakenteissa. Runkojen lävistäjät ja tappit on tehty täysautomaattista Hundegger K2 -puunjalostusjärjestelmää käyttäen. Ylimääräisen jäykkyyden lisäämisen lisäksi lävistäjät ja tappit parantavat rakenteen kantavuutta tulipalon sattuessa. 4. Talot voidaan asentaa säällä kuin säällä Timbeco pakkaa tehtaalla kuivissa olosuhteissa valmistetut elementit säänkestävään muoviin. Säänkestävän pakkauksen käyttämisestä on suurta hyötyä rakennuksen asennusvaiheessa, sillä suojamuovia käyttäen rakennukset on mahdollista asentaa myös talvella ja sateella. 5. Kokenut asennustiimi Kuten tuotanto, myös elementtitalojen asennus vaatii tietämystä ja kokemusta. Runsas kokemus, ammattitaitoinen henkilökunta sekä asennusyksikön ja suunnittelu- ja tuotantoyksiköiden välinen suora yhteydenpito edistävät kaikki osaltaan korkealaatuisen lopputuloksen syntymistä. 6. Kokeiltu ja todellinen integroitu ratkaisu Rakennuksen rakenteen ilmatiiviys on osoitettu painekokeiden avulla. Timbeco erottuu muista valmistajista siinä, että Timbecon rakenteelliset ratkaisut testataan painekokeita käyttäen. Käytämme puhallinovitestiä, jossa rakennukseen luodaan ylipaine ja ilmanpaine mitataan. Tällaiset painetestit antavat palautetta rakenteellisen ratkaisun tehokkuudesta. Ne kertovat myös asiakkaalle elementtitalon laadusta.

5 Timbecon elementtitalot 5 7. Tehtaalla asennetut sähköiset lisävarusteet Tarjoamme parhaimman mahdollisen täydellisyyden tehtaallamme valmistetuille valmiselementeille. Tämä sisältää jäykän putkiston ja kytkentälaitteiden asennuksen, mikä on tarpeen asiakkaan valmisteleman sähköjohdotusprojektin mukaisiin sähköjohtotöihin. Verrattuna työmaalla tapahtuvaan asennukseen, tehtaalla asennettu johdotus säästää huomattavasti rakennusaikaa. Se takaa myös korkeamman laadun, sillä johtokanavat asennetaan huolellisesti villakerrosten väliin, rikkomatta höyrynsulkuja tai tuulensuojia, sekä puristamatta tai painamatta villakerrosta, joka aiheuttaisi rakenteen eristyksen heikkenemistä. 8. Lastaus pakkauksiin Otimme käyttöön pakkausmenetelmän, joka helpottaa elementtien lastaamista ja purkamista. Ajoneuvon mitoista riippuen, useat elementit pakataan yhteen ja nostetaan yhtenä pakettina. Lastausajan säästämisen lisäksi tämä menetelmä mahdollistaa asiakkaalle helpon elementtien varastoinnin paikan päällä, sillä elementtien pitämiseksi pystyssä ei ole tarvetta rakentaa runkoa. Elementit voidaan pakata siten, että otetaan huomioon kuljetuskapasiteetti tai niiden asennusjärjestys. 9. Joustava tuotanto Joustavuus tuotannossa on yksi eduistamme moniin muihin elementtitalojen valmistajiin verrattuna. Tämä joustavuus piilee tehtaamme ja laitteistomme kyvyssä tuottaa elementtejä asiakkaan vaatimien mittojen ja täydellisyystason mukaisesti. Tähän verrattuna puuelementtien tuotantolinja pystyy tuottamaan ainoastaan elementtejä kiinteillä mitoilla, ottamatta huomioon kuljetuksen tai paikan päällä vallitsevien olosuhteiden erityispiirteitä. 10. Tuotantomäärä Tuotantomäärämme on noin kymmenen taloa kuukaudessa suurimmalla mahdollisella täydellisyydellä, sisältäen kaikki elementeistä tehdyt rakenteet. "Yksi elementtitalo" tarkoittaa tässä tapauksessa omakotitaloa 120 m3 lattiapinta-alalla. Tuotantomäärämme neliömetreissä on 5000 m2 elementtirakenteita kuukaudessa. Tuotantomäärä riippuu kuitenkin projektin monimutkaisuudesta, jolloin se on korkeampi yksinkertaisemmissa suunnitelmissa ja matalampi vastaavasti monimutkaisemmissa suunnitelmissa. Tarvittaessa voimme lisätä kuukausittaista tuotantomäärää 8000 m2 saakka. Tavoitteenamme on kasvattaa kuukausittaista elementtirakenteiden tuotantomäärää m2 saakka vuoteen 2016 mennessä. VALITSE KORKEALAATUISET TIMBECON ELEMENTTITALOT!

6 6 Timbecon elementtitalot ULKOINEN VIIMEISTELY Valmistustekniikkamme ansiosta Timbecon elementtitaloihin on mahdollista sisällyttää erilaisia ulkoisia viimeistelyratkaisuja. Hirsitalomainen viimeistely Elementtitalo voi näyttää hirsitalolta. Voimme käyttää laudoitusta, joka näyttää hirsiseinältä. Lisäämällä hirsiristikkoja kulmiin ja hirsiyksityiskohtia terasseihin, saat energiatehokkaan elementtitalon, joka näyttää täsmälleen samalta kuin hirsitalo. Timbecon elementtitalo Virossa Kiviviimeistely Mahdollisuus klassisen kiinteän kiven, julkisivujen pinnoissa käytettävän kiven tai koristeellisen kivipinnan käyttöön. Koristeellinen kivipinta on ohutta laattaa, joka on liimattu kuitusementtilevyyn. Klassisen kiinteän kivipinnan tapauksessa talolle rakennetaan laajempi perusta. Timbecon julkisivuelementtiprojekti 13 kerrostaloon Suomessa Kipsiviimeistely Yleisimmin käytettyjä kipsijärjestelmiä voidaan levittää kuitusementtilevylle, joka antaa julkisivulle tasaisen ja kiinteän ulkoasun. Ensiksi liitokset käsitellään, ja sitten kaikki kerrokset levitetään kipsijärjestelmän ohjeiden mukaisesti. Timbecon julkisivuelementtiprojekti 2 kerrostaloon Norjassa Puulevyviimeistely Puuta on erittäin helppo käsitellä, ja tämän vuoksi ulkoiseen viimeistelyyn on loputtomasti vaihtoehtoja. On mahdollista käyttää monia eri profiileja, puulajeja ja puun käsittelytapoja. Laudoitus voidaan lämpökäsitellä, maalata, petsata jne. Pysty- ja vaakasuuntainen sekä diagonaalinen laudoitus on mahdollista. Timbecon julkisivuelementtiprojekti 12 kerrostaloon Suomessa

7 Timbecon elementtitalot Ruotsissa

8 8 Timbecon elementtitalot ENERGIATEHOKKUUS Eristeet Eristysmateriaaleina käytetään vain korkealaatuisia ja matalan λ-arvon materiaaleja. Materiaalit asennetaan huolellisesti elementteihin kuivissa olosuhteissa, mikä takaa rakenteiden laskennallisen U-arvon. Ilman ja höyryn eristejärjestelmät Ilmatiiviys on energiatehokkaan talon tärkeä ominaisuus. Takaamme ilmatiiviyden käyttämällä vain sertifioituja ilman ja höyryn eristejärjestelmiä, jotka takaavat riittävän suorituskyvyn vuosikymmenten ajaksi. Erikoisteippejä käytetään kaikkien liitosten ja läpivientien tiivistämiseen ilman ja höyryn eristeissä hyvän ilmatiiviyden varmistamiseksi. Luonnollista latex-pohjaista liimaa käytetään ilman ja höyryn eristeiden kiinnittämiseen betoniin ja puuhun. Höyryeristeen paperin teippaus Läpiviennin teippaus Katon ja seinän välisen liitoksen päällyste PALONKESTÄVYYS (minuuttia) Usein luullaan, että puutalot eivät ole yhtä palonkestäviä kuin muuntyyppiset talot. On olemassa kuitenkin erilaisia menetelmiä, joiden avulla puurakenteista voidaan tehdä yhtä palonkestäviä kuin kivitalon. Rakennusten palonkestävyysluokat ja -vaatimukset on lueteltu rakennuslaissa ja ne on saavutettava rakennusmateriaalista riippumatta. Alemmat palonkestävyysluokitukset on erittäin helppo saavuttaa puurakenteilla ja niillä on usein suuri etu muihin rakenteisiin verrattuna. Esimerkiksi teräsrakenteen lujuus heikkenee hyvin nopeasti lämpötilan noustessa tulipalossa, kun taas puu palaa pitkään, muodostaen pinnalle suojaavan hiiltyneen kerroksen ennen kantokyvyn menettämistä. Jos käytetään sertifioituja materiaaleja, jotka on valittu huolella sekä rakennettu ja käsitelty valmistajan ohjeiden mukaan, puurakenteet voivat saavuttaa korkean palonkestävyyden ja ne ovat yhtä turvallisia kuin muutkin talot. Palonkestävät levyt Käytämme kipsi- ja sementtilevyjä puurakenteiden suojaamiseen tulelta. Korkeampien palonkestovaatimusten saavuttamiseen voidaan käyttää useita kerroksia. Sertifioidut palonkestävät maalit ja kyllästys Käytämme palonkestäviä maaleja ja sertifioitua eri valmistajien (Holz Prof, Teknos, Dricon jne.) palonkestävää kyllästystä puurakenteiden palonkestävyyden parantamiseksi. Palonkestävät eristeet Käytössä on A-luokan eristemateriaalit, jotka ovat palonkestäviä ja suojaavat puuta tulelta. Rakenteen vahvistaminen Myös lävistäjät ja nastat auttavat rakennetta säilyttämään paremmin lujuutta ja jäykkyyttä tulipalon sattuessa. Palonkestävät ikkunat ja ovet Asiakkaan toiveiden ja projektin vaatimusten mukaan tarjoamme myös palonkestävät ovet ja ikkunat yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Palonkestävät ovet on täytetty palamattomalla eristeellä. Lukot ja saranat on palotestattu, ja ovi pysyy tiukasti suljettuna tulipalon sattuessa.

9 Timbecon elementtitalot 9 STANDARDIT TALOSUUNNITELMAT Tarjoamme jälleenmyyjille ja kehittäjille mahdollisuuden kehittää standardeja talosuunnitelmia. Timbecon arkkitehdit ja insinöörit yhteistyössä jälleenmyyjän tai kehittäjän kanssa, laativat kehitysprojektin tai ratkaisut, joissa otetaan huomioon kohdemarkkinoiden tarpeet. Meillä on jo yli 40 standardia talomallia, joista voit valita yhden, joka sopii tarpeisiisi. Kerrostalot Rivi- ja paritalot Yksityiskodit Ajan säästäminen Standardit talomallit, jotka täyttävät jälleenmyyjän markkinoiden tai kehittäjän hankkeen vaatimukset, auttavat tarjoamaan loppukäyttäjälle hyvin suunnitellut arkkitehtoniset ja rakenteelliset ratkaisut, jotka vähentävät merkittävästi asiakkaan ponnisteluja asiakkaan etsiessä taloa ja käyttäessä aikaa ostopäätöksen tekemiseen. Samaan tapaan talon valmistajalle standardien talomallien saatavuus tarkoittaa nopeampaa tuotantoa, sillä aikaa vievä rakennesuunnitteluvaihe on jo saatu päätökseen. Talo voidaan valmistaa huomattavasti lyhyemmässä ajassa. Rahan säästäminen Koska standardoitujen talojen tuottaminen on paljon nopeampaa valmistajalle, myös lopullinen hinta on huomattavasti alhaisempi. Pääsääntöisesti talon rakennesuunnittelu vie kolmasosan tuotantoprosessista. Standarditalojen kohdalla suunnitteluvaihe ei vie juuri ollenkaan aikaa. Tämän lisäksi tuotantolaitteiden säätämiseen kuluu huomattavasti vähemmän aikaa. Lopuksi, jälleenmyyjä tai kehittäjä pystyy vastaanottamaan standardoituja taloja hyvään hintaan nopealla toimitusajalla. Menestystarina - Lesjastandarditalon suunnittelu Yhteistyössä norjalaisen arkkitehdin kanssa Timbeco kehitti standardit mallit norjalaistyyppisille hirsitaloille. Norjan vuoristoalueille sopiviksi suunnitelluista, kohtuuhintaisista, asianmukaisesti toimitetuista ja suuren määrän muunnoksia sisältäneistä standardimalleista tuli nopeasti suosittuja Länsi-Norjan loma- ja hiihtokeskuksissa. Tähän päivään mennessä Timbeco on

10 10 Timbecon elementtitalot ELEMENTTITALON ASENNUS Elementit kuljetetaan asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Asiakkaalla on mahdollisuus valita pakataanko elementit ajoneuvoon asennusjärjestyksen mukaan vai ajoneuvon kapasiteetin maksimoimiseksi. Elementit ovat säänkestävässä pakkauksessa, jotta asennustyöt voidaan suorittaa säästä riippumatta. Elementtitalot voidaan asentaa myös talvella. Timbecon elementtitalot asentaa ammattitaitoinen tiimi, jolla on laaja kokemus rakentamisesta. Päivä 1 - elementtien siirto tehtaalta Päivä 2 - asennuksen valmistelut Päivä 3 - ulkoseinien asennus Päivä 3 - kattoristikoiden asennus Päivä 4 - jäljellä olevien kattoelementtien asennus Päivä 4 - säältä suojattu suljettu runko päivän 4 lopussa Päivä 5 - katteen asennus Päivä 5 - lopullinen viimeistely Päivä 6 - talo on valmis ulkopuolelta

11 Timbecon elementtitalo Virossa

12 12 Timbecon elementtitalot TEHDASTUOTANTO VS. PAIKAN PÄÄLLÄ RAKENTAMINEN Usein uskotaan, että paikan päällä rakentaminen on kustannustehokkaampaa kuin täydellisten rakenteiden tilaaminen tehtaalta. Alla on täydellisen, säänkestävän omakotitalon eristetyn rungon rakentamisen vertailu tehtaalla ja paikan päällä. Säänkestävä eristetty runko tarkoittaa maalattua ulkovuorausta, eristettyjä ulkoseiniä, sisäseiniä, valekattoa, kattoa katemateriaaleilla sekä asennettuja ovia ja ikkunoita. TEHDASTUOTANTO PAIKAN PÄÄLLÄ RAKENTAMINEN Tuotannon aloitus ja lopetus voidaan suunnitella tarkasti. Sää ei vaikuta tuotantoon. Tehdastuotanto tapahtuu samanaikaisesti perustan rakentamisen aikana. Tehdasvalmisteiset rakenteet on mahdollista asentaa myös talvella. Sopimuksen allekirjoittamisesta alkaen säänkestävä talo valmistuu vähintään kymmenessä viikossa. Timbecon tuotanto perustuu kansainvälisesti sertifioituihin laatu- ja hallintajärjestelmiin (ISO 9001:2008, ETA, CE). Sisätiloissa materiaalit suojataan sään vaikutuksilta. Rakenteet ovat säänkestävissä pakkauksissa. Rakennusaika Laatu Budjetti Paikan päällä rakentamisen alkua ja päättymistä on vaikea suunnitella. Sää (sade) vaikuttaa merkittävästi rakentamisen kestoon paikan päällä. Runkoa ei voida rakentaa ennen kuin perusta on valmis. Paikan päällä rakentaminen on talven aikana mahdollista, mutta aiheuttaa lisäkustannuksia. Sopimuksen allekirjoittamisesta alkaen säänkestävä talo valmistuu vähintään 20 viikossa. Laatuvaatimukset on vaikea täyttää. Materiaalit ovat suuressa vaarassa kastua (kosteus, turpoaminen). Laatutyö vie enemmän aikaa. Etukäteen tarkkaan suunnitellun rakennusajan ansiosta myös budjetti voidaan suunnitella tarkasti. Vastaavalla laadulla tehdastuotanto on kustannustehokkaampi. Koska sää voi aiheuttaa viivästyksiä rakentamisessa, budjettia on vaikea suunnitella. Lisäkustannukset: materiaalien säilytys, materiaalien suojaus säältä, puhdistustyöt, rakennustelineiden ja nostolaitteiden vuokraus, jätteet, turvallisuus, vakuutukset, takuut ja pankin korot.

13 Timbecon elementtitalot Ruotsissa

14 14 Timbecon elementtitalot MIKSI VALITA TIMBECO? 20 vuoden kokemus 20 vuoden aktiivinen yritystoiminta puhuu puolestaan. Yli 2500 puutaloa 25 eri maassa. Täyspalvelu yhdeltä kumppanilta Tarjoamme täyden palvelun suunnittelusta ja valmistuksesta rakentamiseen ja elementtitalojen asennukseen saakka. Tämän vuoksi prosessinhallinta on helppoa asiakkaalle. AA-luottoluokitus Yrityksen luotettavuudesta kertoo AA-luottoluokitus, jonka Krediidiinfo on myöntänyt vuosien ajan. Vakaudesta kertoo myös se, että yrityksen omistaa saman perheen kaksi sukupolvea, jotka ovat aktiivisesti mukana yrityksen hallinnassa. Toimitustakuu Takaamme toimituksen pankkitakuulla. Jos toimitus saapuu myöhässä Timbecosta johtuvista syistä, asiakkaalle korvataan toimituksen myöhästymisestä aiheutuneet kulut. Maksutakuusopimus Takaamme maksusopimuksen. Tämä varmistaa, että kaikki ennakkomaksut ovat pankin takaamia. Korkeatasoinen teknologia Timbecon etuina moniin kilpailijoihin verrattuna on tuotannossa käytettävät huipputason teollisuuslaitteet ja huomattavasti korkeampi arvoketju. Mallikappaleen valmistus Timbeco Woodhouse tarjoaa mahdollisuuden laadunvarmistukseen mallikappaleesta ennen laajamittaisen tuotannon alkua. BM TRADAN myöntämä Euroopan talousalueen sertifikaatti - yksi maailman johtavista sertifiointivirastoista puunjalostussektorilla. SINTEFIN myöntämä eurooppalainen tekninen hyväksyntä - Pohjoismaiden suurin riippumaton rakennusalan tutkimuslaitos. DNV Business Assurancen myöntämä ISO 9001:2008 laadunhallinnan sertifikaatti elementtitalojen suunnitteluun, tuotantoon ja myyntiin - johtava maailmanlaajuinen akkreditoitujen Experianin myöntämä erittäin hyvä luottoluokitus - sertifikaatti - yksi maailman johtajista kuluttajien ja yritysten luottotietojen raportoinnissa. Timbecolla on ollut AA-luottoluokitus Timbecon tuotantokokonaisuus

15 Timbecon elementtitalot 15 VIIMEISIMMÄT ELEMENTTITALOPROJEKTIT Elementtitalo Virossa "Avaimet käteen" -valmius 30 huoneen hostelli 1100 m² puuelementtejä Projektin kesto 6 kuukautta. Elementtitalo Ruotsissa 220 m² lattia-alaa Ikkunat ja ulkoinen viimeistely asennettu tehtaalla Timbeco Woodhouse OÜ Puh Osoite: Tõdva, Harjumaa, Viro

16 Elementtitalo Norjassa Päiväkoti 3000 m² puuelementtejä 1000 m² lattia-alaa Täysielementtinen taloratkaisu Elementtitalo Virossa Olemme rakentaneet yli 40 elementtitaloa Virossa Timbeco Woodhouse OÜ Puh: Osoite: Tõdva, Harjumaa, Viro

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit)

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Varmennustodistuksen arviointiperusteet Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Sisällysluettelo 1. Viiteasiakirjat 2 2. Yleistä 3 3. Alkutarkastus 3 4. Valmistajan laadunvarmistusjärjestelmän vaatimukset

Lisätiedot

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Korjaussivut julkaisuun SYKEra16/211 Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Sirkka Koskela, Marja-Riitta Korhonen, Jyri Seppälä, Tarja Häkkinen ja Sirje Vares Korjatut sivut 26-31 ja 41

Lisätiedot

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU KUNINGASPALKKI LIIMAPUU Yksilölliset puuratkaisut KUNINGASPALKKI LIIMAPUU YKSILÖLLISET PUURATKAISUT Kuningaspalkki liimapuu valmistetaan lujuuslajitellusta kuusi- ja mäntysahatavarasta. Lamellit sahataan

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

AUTOTALLIN NOSTO-OVET. Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys

AUTOTALLIN NOSTO-OVET. Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys AUTOTALLIN NOSTO-OVET Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys OVI JOKAISEEN TYYLIIN Door Master ovet valmistetaan sinun toiveidesi mukaan piditpä sitten ultramodernista tai

Lisätiedot

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA Täyttää seuraavien rakentamismääräysten mukaiset vaatimukset: RIL 107-2012 (Suomi) RAL DIN 4107 (Saksa) ÖNORM B 5320 (Itävalta) 1 Oikea ja turvallinen ikkunan

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-lämpöpumput Takuu antaa lisäturvaa Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-osat. Laatua kautta linjan Meille Boschilla laatu on pääosassa

Lisätiedot

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RIL 249-20092009 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RAKENNETEKNINEN NÄKÖKULMA 7.12.2009 Juha Valjus RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN Kirjan tarkoitus rakennesuunnittelijalle: Opastaa oikeaan suunnittelukäytäntöön

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm 45 mm A-A I-PALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.webon.fi SISÄLLYSLUETTELO SIVU YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO 3 YLÄKERTA ONTELOASENNUS 4 YLÄPOHJA LISÄERISTYS 5 YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO/SAKSIRISTIKKO

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY.

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI System Intello SERTIFIKAATIN HALTIJA Redi-yhtiöt Oy Yrittäjäntie 23 01800 Klaukkala TUOTEKUVAUS System Intello on rakennuksen vaipan

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

Pinta-ala: 14,70 m 2. Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm

Pinta-ala: 14,70 m 2. Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm Tuote tilattava myymälään ennakkoon. Pinta-ala: 14,70 m 2 4492 x 3272 mm Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm Ovityyppi: C11 *) Ikkunatyyppi: 3 x R3, kiinteä *) Ikkunatyyppi: 3 x B2, avattava *) Harjakorkeus:

Lisätiedot

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA 9.9.2016 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Vain hyviä syitä: Julkisen hirsirakentamisen seminaari, 8.-9.9.2016, Pudasjärvi MASSIIVIHIRSISEINÄN

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Finnforest Kesto. _ kun puun pitää kestää

Finnforest Kesto. _ kun puun pitää kestää Finnforest Kesto _ kun puun pitää kestää KUN PUUN PITÄÄ KESTÄÄ Finnforest Kesto Sääolosuhteet Suomessa asettavat puurakenteille suuret vaatimukset. Puun joutuessa kosketukseen veden, kosteuden, betonin

Lisätiedot

MEKAJOHTOTIET OY. Mekajohtotiet Oy on johtotiejärjestelmien kehittämiseen,

MEKAJOHTOTIET OY. Mekajohtotiet Oy on johtotiejärjestelmien kehittämiseen, MEKAJOHTOTIET OY Mekajohtotiet Oy on johtotiejärjestelmien kehittämiseen, valmistukseen ja markkinointiin erikoistunut yritys. Tuotteitamme ovat tikashyllyt, levyhyllyt, valaisinkiskot sekä alumiinirakenteiset

Lisätiedot

UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA

UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA Monipuolisesti ja nautittavasti Toteuta oma suosikkisi Puiden lehteen puhkeavista kasvupisteistä nimensä saanut UPM SILMU-Pergola tuo kesän puutarhaan nautittavan helposti.

Lisätiedot

a Strong Aura Aura SI PARHAAKSI KATTOSI PARHAAKSI pi betonikattotiili Ulkomitat: erikoispinnoitteella

a Strong Aura Aura SI PARHAAKSI KATTOSI PARHAAKSI pi betonikattotiili Ulkomitat: erikoispinnoitteella a Strong Aura Aura attotiili AURA-kattotiili perinteisenä betonikattotiilenä perinteisenä betonikattotiilenä sopii sopii ltaan suomalaisiin muotoilultaan rakennuksiin. suomalaisiin Kattotiilen rakennuksiin.

Lisätiedot

NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO

NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO JAMAR TERASSIT - ASIAKKAAN EHDOILLA Terassin hankkiminen Jamarilta on ennenkuulumattoman helppoa ja turvallista. Toimitamme avo- ja lasiterassit

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016 Raskasrakenteiset LVI-hormielementit Sisällysluettelo 1. Soveltamisala... 2 1.1. Rajaukset... 2 2. Tuotekuvaus... 2 3. Tuotteen vaatimukset... 2 3.1. Yleistä...

Lisätiedot

www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin

www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin www.ruukki.fi Ruukin sandwichpaneelit energiatehokkaisiin rakennuksiin TUOTELUETTELO 2013 Energiatehokkuutta innovaatiosta loppukäyttöön Säästä jopa 20 % energian kulutuksessa Ruukin ilmatiiviin seinärakenteen

Lisätiedot

OEM RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT Käyttökohteet

OEM RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT Käyttökohteet OEM RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT Käyttökohteet OEM IDEASTA RATKAISUUN Kun tuotteenne tarvitsee eristysmateriaalia, me teemme sen kivivillasta. Ratkaisu räätälöidään toiveittenne ja tarpeittenne mukaan, miltei

Lisätiedot

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, ota selvää paikallisilta viranomaisilta, tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon Käkeläntie 41 FIN-16300 ORIMATTILA Tel. +358 3 544 3100 Fax. +358 3 544 3160 Asennusohje pdfmuodossa Säästä tämä ohje myöhempää koelaukaisua ja huoltoa varten Savunpoistoluukku voidaan asentaa täysin vaakasuoraan

Lisätiedot

SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1 Suunnittelu, asentaminen ja huolto (INSTA 900-1:2013)

SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1 Suunnittelu, asentaminen ja huolto (INSTA 900-1:2013) Pohjois-Savon pelastuslaitos Hyväksytyt poikkeamat Riskienhallinta 25.9.2014 1/6 Automaattisten sammutuslaitteistojen suunnitelussa hyväksyttävät poikkeamat. SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1

Lisätiedot

EXCELLENCE IN INSULATION. Puurunkoseinien palonkestävyys. Puurunkoseinien palonkestävyys

EXCELLENCE IN INSULATION. Puurunkoseinien palonkestävyys. Puurunkoseinien palonkestävyys Pu europe EXCELLENCE IN INSULATION Puurunkoseinien palonkestävyys Puurunkoseinien palonkestävyys 1 2 Puurunkoseinien palonkestävyys Sisällysluettelo Tiivistelmä 4 Projektin tausta 5 Projektin kulku 6 Tulokset

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

PUUKERROSTALORAKENTAMISEN SEURANTASEMINAARI

PUUKERROSTALORAKENTAMISEN SEURANTASEMINAARI PUUKERROSTALORAKENTAMISEN SEURANTASEMINAARI SVP Mika Kallio, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Finnforest 1 September 2011 M. Kallio Puukerrostalot osa puurakentamista Puukerrostalot (vain) osa puurakentamisen

Lisätiedot

Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal

Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal Rakentaja M. Laukkanen Oy rakentaa Lehmoon yksitoista kotia käsittävän maalämpölämmitteisen rivitalokohteen. Asunto Oy Lehmon Sammal

Lisätiedot

HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO

HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO Hinnasto voimassa toistaiseksi. HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO EDULLISET JA ENERGIATEHOKKAAT TYYPPITALOT HB toimitussisältö

Lisätiedot

Jalotakan teräshormit

Jalotakan teräshormit Jalotakan teräshormit Tuoteluettelo 2010-2011 25 Jalotakan teräshormit ovat CE-merkittyjä tuotteita. Tämä takaa tuoteiden korkean laadun sekä turvallisuuden. Aluskatteen tiiviste Savupiipun eristetyn osan

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Tuotemallintamisohjeet 2006. Rakennetyyppitietokannan prototyyppi

Tuotemallintamisohjeet 2006. Rakennetyyppitietokannan prototyyppi Tuotemallintamisohjeet 2006 Rakennetyyppitietokannan prototyyppi Hannu Penttilä Sampsa Nissinen Tuotemallintaminen rakentamisessa piirustus- ja dokumenttikeskeinen rakentaminen muuttuu vähitellen v tuotemallikeskeiseksi,,

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville.... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville....

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1 Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORX-ruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA Vuorivillaverkkomatot, Vuorivillalevyt sekä Vuorivillakourut ja niistä valmistetut eristysosat Paroc Oy Ab Läkkisepäntie

Lisätiedot

Hirsitaloteollisuus r.y.

Hirsitaloteollisuus r.y. Hirsitaloteollisuus r.y. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä hirsitaloteollisuutta harjoittavien yritysten kesken sekä edistää tehdasvalmisteisten hirsitalojen käytön, menekin ja tuotannon

Lisätiedot

MAALIPINTA ANTAA MAHDOLLISUUKSIA S.

MAALIPINTA ANTAA MAHDOLLISUUKSIA S. MAALIPINTA ANTAA MAHDOLLISUUKSIA S. 16 Yhä kestävämpiä ja toiminnallisempia. Siihen tähtää maalipinnoitettujen teräslevyjen tuotekehitys. RUUKKI SIDOSRYHMÄLEHTI 01.08 Heathrow T5 kohtaa haasteet lue lisää

Lisätiedot

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille www.ramirent.fi Korkeat standardit Monipuolisiin High Class-tiloihin sovelletaan standardeja, jotka ovat lähes yhtä tiukat kuin

Lisätiedot

Poistoilman lämmön talteenotto

Poistoilman lämmön talteenotto Poistoilman lämmön talteenotto Tehokas tapa pienentää lämmityskustannuksia kerrostalossa. Eikä lämpö mene harakoille! www.gebwell.fi 1 Mikä on PILP? Huoneilman koneellinen poisto aiheuttaa kerrostaloissa

Lisätiedot

KOHTI PAREMPAA RAKENTAMISTA LAPWALL LEKO -PUUELEMENTTIRATKAISUILLA

KOHTI PAREMPAA RAKENTAMISTA LAPWALL LEKO -PUUELEMENTTIRATKAISUILLA KOHTI PAREMPAA RAKENTAMISTA LAPWALL LEKO -PUUELEMENTTIRATKAISUILLA Uskalla ajatella toisin Mittatarkka ja nopea puuelementointi on aito vaihtoehto betonille. Betoni Puu Hidas Kallis Paljon muuttujia sisältävä

Lisätiedot

HALFEN ANKKUROINTIMASSA TARVIKKEINEEN BETONI HB 14 - FI

HALFEN ANKKUROINTIMASSA TARVIKKEINEEN BETONI HB 14 - FI HALFEN ANKKUROINTIMASSA TARVIKKEINEEN BETONI HB 14 - FI SISÄLTÖ SISÄLTÖ Ankkurointimassa HBV Plus styreenivapaa vinyyliesteri 4-5 Ankkurointimassa HB ER-SF epoksi 6-9 Ankkurointimassa HB - W styreenivapaa

Lisätiedot

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo SAVU HORMISTOT Valmispiippu Rondo 2005 Valmispiippu Rondo hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu

Lisätiedot

HydroHeater. HW HydroHeater. UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi. Tuotantokyky: 0-100 0 C. Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa

HydroHeater. HW HydroHeater. UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi. Tuotantokyky: 0-100 0 C. Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa HydroHeater HW HydroHeater UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi Tuotantokyky: 103 kw 0-100 0 C Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa HW HydroHeater Liikkuva yksikkö lämpimän veden nopeaan toimitukseen

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

KEVYT, VAHVA JA HELPPO ASENTAA

KEVYT, VAHVA JA HELPPO ASENTAA KEVYT, VAHVA JA HELPPO ASENTAA OTA VÄLIPOHJA HYÖTYKÄYTTÖÖN 1 LAAJA KOKEMUS KÄYTÖSTÄ Posi-palkki on ollut käytössä jo yli 40 vuotta Suomessa Posi-palkkia on käytetty sadoissa rakennuksissa vuodesta 2011

Lisätiedot

SPU XT. Huipputeknologiaa lämmöneristämiseen

SPU XT. Huipputeknologiaa lämmöneristämiseen Huipputeknologiaa lämmöneristämiseen Tarkoitettu erityisesti passiivikorjausrakentamisen kohteisiin, joissa ohut rakenne on välttämättömyys on eristelevy, jossa yhdistyvät tyhjiöeristeen ja polyuretaanin

Lisätiedot

Ruukki life -paneeli. Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli

Ruukki life -paneeli. Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli 1 2 Ruukki life -paneeli Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli 3 Mikä Ruukki life paneeli on? Esivalmistettu sandwich-paneeli, jossa kahden teräslevyn välissä on eristekerros. Yli 70% mineraalivillan

Lisätiedot

Rakentaa luovasti, viimeistelee tarkasti

Rakentaa luovasti, viimeistelee tarkasti Rakentaa luovasti, viimeistelee tarkasti Pientalorakentajan luotettava kumppani 2 Paljetie 10, 90140 OULU Puh. 010 3202 300 www.sisustustalo.net Sisustussuunnittelu Pintamateriaalit Rakennuspalvelu Kokon

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013. SPU Eristeet

TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013. SPU Eristeet SERTIFIKAATTI VTT-C-6665-11 Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013 TUOTTEEN NIMI SPU Eristeet VALMISTAJA SPU Oy Itsenäisyydenkatu 17 A 7, FI-33500 Tampere TUOTEKUVAUS SPU:n valmistamia polyuretaanieristeitä

Lisätiedot

Ohje: RIL 225-2004 Rakennusosien lämmönläpäisykertoimen laskenta

Ohje: RIL 225-2004 Rakennusosien lämmönläpäisykertoimen laskenta ISOVER_RIL_225 Tällä ohjelmalla ISOVER_RIL_225 esitetään erityisesti ohjeet lämmöneristeen ilmanläpäisevyyden vaikutuksen huomioon ottavan korjaustekijän ΔU a määrittämiseksi ISOVER-rakennuseristeillä

Lisätiedot

PRT-Pro -naulalevyristikkokatto

PRT-Pro -naulalevyristikkokatto Tuoteryhmäkortti versio 1.0 31.12.14 PRT-Pro -naulalevyristikkokatto Ammattirakentamiseen suunniteltu vakioitu naulalevyristikkoon (NR) perustuva kattoratkaisu. NR-ristikoista voidaan tarvittaessa esivalmistaa

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

Tekninen käsikirja AE-kytkentäkaapit

Tekninen käsikirja AE-kytkentäkaapit Tekninen käsikirja AE-kytkentäkaapit 3 4 1 6 3 4 8 7 5 2 Alkuperäinen kansainväliset hyväksynnät, sarjavalmisteisena varastotuotteena monissa standardimitoissa. Kokovalikoima ja toiminnalliset lisävarusteet

Lisätiedot

Energiatehokkuuden hallinta rakennustyömaalla. Build up Skills Workshop 24.5.2012 Tampere Minna Kuusela TTS

Energiatehokkuuden hallinta rakennustyömaalla. Build up Skills Workshop 24.5.2012 Tampere Minna Kuusela TTS Energiatehokkuuden hallinta rakennustyömaalla Build up Skills Workshop 24.5.2012 Tampere Minna Kuusela TTS Build up Skills- kysely: Energiatehokuuden hallinta rakennustyömaalla Mikä on rakennustyömailla

Lisätiedot

Nopea, kätevä ja luotettava kahviratkaisu itsepalveluun

Nopea, kätevä ja luotettava kahviratkaisu itsepalveluun Nopea, kätevä ja luotettava kahviratkaisu itsepalveluun Tarvitsen ratkaisun, joka tarjoaa hyvää kahvia nopeasti. Mahdollisuuksia Kahvinjuojat ovat yhä vaativampia. He haluavat todella hyvää kahvia ja laajan

Lisätiedot

perustuksen mittaohje asiakkaan perustussuunnittelun pohjaksi Rakentamisopas

perustuksen mittaohje asiakkaan perustussuunnittelun pohjaksi Rakentamisopas 1.1. Yleistä Kaikkien Hirsikoto asiakkaiden käytettävissä on asiantunteva puhelinneuvonta koko rakennusvaiheen ajan Hirsikoto toimituksissa noudatetaan hirsitalojen RT 16-10589 hirsitalojen toimitusehtoja

Lisätiedot

Kehittyvät energiatehokkuus- vaatimukset. Ympäristöministeriö

Kehittyvät energiatehokkuus- vaatimukset. Ympäristöministeriö Kehittyvät energiatehokkuus- vaatimukset Pekka Kalliomäki Ympäristöministeriö 1 EU:n asettamat raamit ilmasto- ja energiastrategialle Eurooppa-neuvoston päätös Kasvihuonekaasupäästötavoitteet: vuoteen

Lisätiedot

Veistosmainen muotoilu telineellä tuettuna

Veistosmainen muotoilu telineellä tuettuna Veistosmainen muotoilu telineellä tuettuna Edificio Ágora, Valencia, Espanja Kotikaupungissaan Valenciassa, tunnettu espanjalainen arkkitehti Santiago Calatrava on toteuttanut taiteen ja tieteen kaupunkia

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä.

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä. Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

DOMUSCLASSICA. Ikkunat. Rakenne

DOMUSCLASSICA. Ikkunat. Rakenne TEKNISET TIEDOT Ikkunat Domus Classica valikoimaamme kuuluvat puurunkoiset ikkunat valmistetaan yli neljäkymmentä vuotta toimineessa ikkunaverstaassa vanhoja perinteitä kunnioittaen. Ikkunan rakenne on

Lisätiedot

Masor Works Masor Works

Masor Works Masor Works Luotettava kumppanisi teollisuuden asennus- ja kunnossapitotöihin Masor Works Masor Works Palvelemme niin suuria kunnallisia konserneja kuin pieniä yksityisiä yrityksiä aina samalla tehokkuudella ja palveluasenteella.

Lisätiedot

PULLOJÄÄKAAPPI. Käyttäjän käsikirja

PULLOJÄÄKAAPPI. Käyttäjän käsikirja PULLOJÄÄKAAPPI Mistral TYYPPI: M60, M90, TC60 Käyttäjän käsikirja S/N: Rev.: 2.0 Hyvä asiakkaamme, Onnittelumme, että valitsitte Metos-laitteen palvelemaan keittiötoimintojanne. Teitte hyvän valinnan.

Lisätiedot

Nostetta kuormankäsittelyyn

Nostetta kuormankäsittelyyn Kuormausnosturit Vaihtolavalaitteet Ajoneuvotrukit Takalaitanostimet Puutavara- ja kierrätysnosturit Nostetta kuormankäsittelyyn www.hiab.com Hiab tuntee kuormankäsittelyn toimialat ja niiden erityispiirteet.

Lisätiedot

Täydellinen aurinkosuoja terassille

Täydellinen aurinkosuoja terassille Täydellinen aurinkosuoja terassille Kaikille on tuttu tilanne, jolloin tulisi nauttia kesästä mutta ainut toiveesi on päästä varjoon. Sateen yllättäessä on taas pakko vetäytyä sisätiloihin. Satoi tai paistoi,

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

HW 3600. - roudansulatusta uudella tasolla

HW 3600. - roudansulatusta uudella tasolla HW 3600 HW 3600 - roudansulatusta uudella tasolla HW 3600 - liikkuva lämmöntuottaja ympärivuotiseen käyttöön Liikkuva lämmöntuottaja > 100 0 C Tällä liikkuvalla lämmöntuottajalla voit toimittaa 100 0 C

Lisätiedot

Yhden mitoituksen lukkorunkomallisto umpioviin

Yhden mitoituksen lukkorunkomallisto umpioviin Yhden mitoituksen lukkorunkomallisto umpioviin SSFN 014/2 2 ABLOY ONEFIT SOpII SUUNNITELMIISI! Muutos on pysyvä olotila. Olosuhteet, elämäntilanteet ja kiinteistöjen käyttötarkoitukset muuttuvat. Aina

Lisätiedot

Maatalouden oviratkaisut

Maatalouden oviratkaisut Maatalouden oviratkaisut Tehokkaan maatalouden oviratkaisut Champion Doorilta löydät laajan valikoiman maatalouteen sopivia kangas- ja pressuovia. Ovien rakenne, materiaalit, tekniset ratkaisut, käytettävyys

Lisätiedot

KoskiThermasennusohje

KoskiThermasennusohje KoskiThermasennusohje KoskiTherm lattialämmityslevy vesikiertoiseen lattialämmitykseen Koskisen Oy on kehittänyt yhteistyössä Uponorin kanssa KoskiThermin, jonka avulla vesikiertoinen lattialämmitys voidaan

Lisätiedot

ERIKKILA TEOLLISUUSNOSTURIT

ERIKKILA TEOLLISUUSNOSTURIT ERIKKILA TEOLLISUUSNOSTURIT Kapasiteetti 20 000 kg:aan asti SILTANOSTURIT - Radan päällä kulkevat - Riippuvarakenteiset PUKKINOSTURIT I-PALKKISET KÄÄNTÖ- PUOMINOSTURIT NOSTOPUOMIT HUOLTO ERIKKILA Hyvässä

Lisätiedot

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Ylä-savon rakennusvalvonnat Iisalmi, Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi, 017-272 3338 Kiuruvesi, Harjukatu 2, 74701 Kiuruvesi, 017-272 900 Lapinlahti, Asematie 4, 73100 Lapinlahti OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON

Lisätiedot

TURVAKASSARATKAISU KÄTEISEN RAHAN KIERRÄTYKSEEN

TURVAKASSARATKAISU KÄTEISEN RAHAN KIERRÄTYKSEEN TURVAKASSARATKAISU KÄTEISEN RAHAN KIERRÄTYKSEEN Kiitämme tarjouspyynnöstänne ja tarjoamme Teille turvakassaratkaisua seteleiden ja kolikoiden kierrätykseen. Laitekokoonpano on esitelty tässä dokumentissa.

Lisätiedot

Adi Kalusteet Oy. Tutustu laadukkaaseen mallistoomme

Adi Kalusteet Oy. Tutustu laadukkaaseen mallistoomme Adi Kalusteet Oy Adi Kalusteet Oy on 1979 perustettu suomalainen toimisto-, julkitila- ja myymäläkalusteita suunnitteleva ja valmistava yritys. Adi tunnetaan arkkitehtien, muotoilijoiden ja suunnittelijoiden

Lisätiedot

DAFA AirStop System kun tiivis tarkoittaa tiivistä

DAFA AirStop System kun tiivis tarkoittaa tiivistä TM DAFA AirStop System kun tiivis tarkoittaa tiivistä Yhteistyössä vakuutusratkaisut DAFAn toimivuus- ja tuotetakuu kestävään rakentamiseen DAFAn toimivuus- ja tuotetakuu tuo suurempaa turvaa DAFA tarjoaa

Lisätiedot

TUOTETIEDOT SAHATARVIKKEET. Text

TUOTETIEDOT SAHATARVIKKEET. Text TUOTETIEDOT Text SAHATARVIKKEET ProSelect on ainutlaatuinen valikoimamme metsäkoneiden varaosia, lisätarvikkeita ja kuluvia osia. Sarja on suunniteltu tarjoamaan metsäkoneen käyttäjälle mahdollisuus parantaa

Lisätiedot

ASENNUSOHJE Lattialämmitystermostaatti A2015

ASENNUSOHJE Lattialämmitystermostaatti A2015 ASENNUSOHJE Lattialämmitystermostaatti A2015 KÄYTTÖKOHTEET Lattialämmityksen ohjaus Uppoasennettava termostaatti lattialämmityksen ohjaamiseen. Termostaatti pitää huolen, että huoneessa pysyy koko ajan

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Ääni- ja kosteusteknisesti hyvä sekä käyttökustannuksiltaan edullinen betonikerrostalo

Ääni- ja kosteusteknisesti hyvä sekä käyttökustannuksiltaan edullinen betonikerrostalo Ääni- ja kosteusteknisesti hyvä sekä käyttökustannuksiltaan edullinen betonikerrostalo Yli 30 vuoden asuntorakennuttamisen kokemus. 1 RATKAISU Ulkoseinät eps-eristeisiä, ohutrapattuja betonielementtejä

Lisätiedot

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET 1. Oven karmin asennuksessa käytetään 16 kpl säätöholkkeja (24mm), joilla karmi säädetään asennusaukkoon. 2. Oven karmin ja asennusaukon

Lisätiedot

VAHVA OMASSA ELEMENTISSÄÄN

VAHVA OMASSA ELEMENTISSÄÄN www.thermisol.fi VAHVA OMASSA ELEMENTISSÄÄN THERMISOL-ELEMENTIT KEVYT MUTTA KESTÄVÄ KOTIMAINEN ThermiSol on sandwich-elementtien uranuurtaja ja pohjolan ykkösosaaja. Kokenut ja vastuunsa kantava seinä-

Lisätiedot

Puu rakennusyhtiön arjessa. Projektipäällikkö Antti Aaltonen

Puu rakennusyhtiön arjessa. Projektipäällikkö Antti Aaltonen Puu rakennusyhtiön arjessa Projektipäällikkö Antti Aaltonen Antti Aaltonen: Kiinan kautta puurakentajaksi Rakennustekniikan DI, TTY 2010 Lemcon 2007-2010: työnjohtaja, projekti-insinööri SRV 2010-2012:

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

Kuuluvuusongelmat uudis-ja korjausrakentamisessa

Kuuluvuusongelmat uudis-ja korjausrakentamisessa Kuuluvuusongelmat uudis-ja korjausrakentamisessa Kuuluvuuden heikentymisen syyt Energiatehokkuutta tavoiteltaessa rakennusten lämpöeristäminen on mennyt niin pitkälle, että mobiiliverkon kuuluvuus on talojen

Lisätiedot

PUUMERA KIVISTÖ

PUUMERA KIVISTÖ PUUMERA KIVISTÖ 1 2015-11-28 Teolliset puurakenteet monimuotoisessa rakentamisessa Aiheet Teollinen puurakentaminen PuuMERA järjestelmä Ratkaisut Opit hyötykäyttöön 2 28/11/2015 Teollinen puurakentaminen

Lisätiedot

Kärjentie 18, 14770 ETELÄINEN Puh. 040 5406979, fax 042 5406979. Sivu 3. Copyright 2012 Finnwind Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. www.finnwind.

Kärjentie 18, 14770 ETELÄINEN Puh. 040 5406979, fax 042 5406979. Sivu 3. Copyright 2012 Finnwind Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. www.finnwind. Finnwind Oy o sähkön mikrotuotantojärjestelmät 2 50 kw o aurinkosähkö, pientuulivoima, offgrid ratkaisut o Asiakaskohderyhmät yritykset julkiset kohteet talo- ja rakennusteollisuus maatalousyrittäjät omakotitalot

Lisätiedot

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi 4/2016 VIESKTLO Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen VIESKN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 lavieska www.vieskanelementti.fi Yleistä Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi on tärkeää huolehtia siitä,

Lisätiedot

Rakennusmääräysten ja ohjeiden kehittyminen Tomi Toratti

Rakennusmääräysten ja ohjeiden kehittyminen Tomi Toratti 1 Rakennusmääräysten ja ohjeiden kehittyminen Tomi Toratti 19.11.2015 2 Sisältö Vuosi 2016 Palomääräykset - YM asetusluonnos rakennusten paloturvallisuudesta Jatkuva sortuma - YM asetus rakenteiden onnettomuuskuormia

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot