Tehokas vianetsintä taktiikoita testaajille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tehokas vianetsintä taktiikoita testaajille"

Transkriptio

1 Tehokas vianetsintä taktiikoita testaajille Joukko erilaisia periaatteita ja taktiikoita, jotka antavat lisätehoa ohjelmiston vikojen löytämiseen. Periaatteita voi soveltaa sekä testien systemaattisessa etukäteissuunnittelussa että ketterässä testauksessa. Matti Vuori, (30)

2 Sisällysluettelo 1/2 Asenne 4 Varoituksen sana 5 Ymmärrä koko ohjelma 6 Testaa koko tuote, kaikki käyttö 8 Tiedä kaikki vaatimukset 9 Etsi kaikenlaisia virheitä 10 Ole realisti 11 Rakasta virheitä 12 Kyseenalaista vanha testaustapa. 13 Käytä erilaisia testiympäristöjä 14 Konfiguroi ympäristöt eri tavoilla 15 Asetu tietoisesti rooleihin 16 Tutki poikkeus- ja virhetilanteita 17 Yllätä 18

3 Sisällysluettelo 2/2 Kuormita 19 Käytä vainuasi 20 Tunne vikojen luonne 21 Tiedosta ohjelmiston toteutuksen haasteet 22 Selvitä vaikea toteutuksen paikat 23 Monimutkaisuus tuottaa virheitä 24 Tunnista ongelmien oireita 25 Katso ihmistä 26 Hyödynnä kokemustietoa 27 Tee yhteistyötä ja ideoi 28 Ajattele omilla aivoillasi 29 Löydä oma intohimosi testaukseen 30

4 Asenne Testauksessa on tavoitteena löytää vikoja, jos niitä ei löydy, testaus ei ole onnistunut. Ohjelmistossa on vikoja ne vain ovat vielä löytämättä. Ohjelmiston pitää kestää kovakouraistakin kohtelua testauksessa muuten se ei ole riittävän tukeva tuotantokäyttöönkään. Ohjelmisto voi kokea käytön aikana mitä tahansa. Suhtaudu ohjelmistoon armottomasti ja ennakkoluulottomasti. Mieti, että nopeassa testausjaksossa olisi löydettävä kaikki ne viat, jotka muuten paljastuisivat vähitellen suuren käyttäjäjoukon kenties vuosien työn kuluessa. Ohjelmistoa on siksi todella koeteltava testauksessa. Testaus perustuu raadolliseen todellisuuteen, sen tehtävä on purkaa pilvilinnat 4(30)

5 Varoituksen sana Tässä kalvosarjassa puhutaan vain siitä, millaisilla ajattelumalleilla bugeja löydetään Aivan toinen asia ja pitkien tarinoiden aihe on se, miten testausta suunnataan sen prioriteettien ja riskien perusteella. Joka paikasta löydetyt virheet eivät ole yhtä tärkeitä! Kuitenkin: määrässä on laatua! Tiettyä määrää pieniäkin bugeja vastaa vähäisempi määrä isompia bugeja. Pienten bugien löytämisellä päästään isojen jäljille! 5(30)

6 Ymmärrä koko ohjelma 1/2 Ymmärrä, miten koko ohjelma toimii. Vaikka tehtävänä olisi testata vain pientä osaa ohjelmasta, on tärkeää tuntea sen osuus kokonaisuudesta Mitä koko ohjelma tekee Miten sitä käytetään, kuka, millä tavoilla ja tavoitteilla, millaisilla poikeamilla Miten kukin palanen liittyy kokonaisuuteen Mistä tiedot tulevat, mihin ne menevät, miten ne virtaavat Mikä on tärkeää ja mikä ei 6(30)

7 Ymmärrä koko ohjelma 2/2 Joskus vaatimusmäärittelyjen ja testauksenhallinnan näkymät sekä tehtävänantosi vähentävät ymmärrystä esittelemällä kokonaisuudesta vain siivuja yritä nähdä enemmän 7(30)

8 Testaa koko tuote, kaikki käyttö Testaa järjestelmällisesti kaikki toiminnot ja ominaisuudet. Suorita kaikki ohjelmiston elinkaaren, käyttötapausten ja toimintoketjujen tapahtumat. 8(30)

9 Tiedä kaikki vaatimukset Käytä kaikkia tietolähteitä ohjelmiston vaatimusten tunnistamiseen. Määrittelyt, käyttöohjeet, tieto käyttäjien tavoista, yleinen tietämys siitä miten tällaisia tuotteita käytetään. Muista, että määrittelypapereissa on vain pieni osa vaatimuksista. Mieti, mitä käyttäjät odottavat. Selvitä, mitkä asiat ovat ohjelmiston käytössä tärkeitä. 9(30)

10 Etsi kaikenlaisia virheitä Puuttuva toiminto. Väärin toimiva toiminto. Hankalakäyttöisyys. Käyttö- tai tietoturvallisuusongelmat. Suorituskykypuutteet. Määrittelypuutteet määrittelyn mukaan toteutettu toiminto toimii huonosti tai epäloogisesti. Esteettiset puutteet (on toki ymmärrettävä, että omat preferenssit voivat olla erilaisia kuin ohjelmiston kohderyhmällä). Tunnista tyypillisiä tai mahdollisia vikoja. Preppaa itsesi ennen testausta tarkistuslistojen ja aiempien ohjelmistojen virheiden avulla. 10(30)

11 Ole realisti Testaa sellaisilla tavoilla, joilla ohjelmistoa käytetään oikeasti. Muista, että käyttäjät eivät tiedä yhtään mitään siitä, miten koodaajat ovat ajatelleet ohjelmaa käytettävän "oikein". Ajattele kuin käyttäjä kuin aloittelija, kuin hyvin kokenut, monipuolinen ja vaativa experttikäyttäjä. Käytä testattavia toimintoja useilla erilaisilla tavoilla. Käytä huonosti käyttäytyvää testiaineistoa (puuttuvia tietoja, väärämuotoista, jne ) 11(30)

12 Rakasta virheitä Kun jotain vihaa, ei osaa ajatella selkeästi ja luovasti Siksi ohjelmiston virheitä ei kannata vihata, vaan rakastaa! Jokainen löydetty virhe kertoo testauksen onnistumisesta ja on oppimisen mahdollisuus koko organisaatiolle teemalla: miten sellainen virhe vältetään jatkossa? 12(30)

13 Kyseenalaista vanha testaustapa. Uudet viat eivät välttämättä löydy vanhoilla testaustavoilla ja testeillä. Uudista testejä koko ajan. Suunnittele ja suorita sellaisia testitapauksia, joita ei ole aikaisemmin käytetty. 13(30)

14 Käytä erilaisia testiympäristöjä Eri käyttöjärjestelmäversiot. Erilaiset tietokoneet. Erilaiset oheisohjelmat. Jokainen ympäristön muutos auttaa bugien löytämisessä. Pyri matkimaan erilaisten käyttäjien ympäristöjä. Realismi ja likaisuus (paljon epämääräistä softaa, pitkä historia) auttaa paljastamaan bugeja Älä käytä samanlaista ympäristöä kuin ohjelmistokehittäjillä käyttäjillä ei ole sellaista ympäristöä. Mieti käyttöympäristön mahdollisia ongelmia. Toimiiko verkko aina ok? Vedä verkkojohto seinästä! 14(30)

15 Konfiguroi ympäristöt eri tavoilla Esimerkiksi nettipalvelimet voivat olla tuhansilla tavoilla konfiguroituja ja ovatkin, käytännössä Kokeile muuttaa asetuksia Ruuvaa tietoturva-asetukset kaikkein tiukimmalle niin tulee joku käyttäjäorganisaatio tekemään 15(30)

16 Asetu tietoisesti rooleihin Aseta itsesi erilaisiin käyttäjärooleihin. Toimi kuin Aloittelija. Lapsi. Vanhus. Huippexpertti. Nörtti. Vieraskielinen. Mitä he tekevät? Toimi niin. Millaisia virheitä he tekevät? Tee niitä. 16(30)

17 Tutki poikkeus- ja virhetilanteita Testaa poikkeustilanteita ja raja-arvoja. Kokeile oudoilla virhesyötteillä niin käyttäjätkin tekevät. Kokeile raja-arvoilla ja arvoalueen ulkopuolella olevilla arvoilla nolla, miinusmerkkiset luvut. Testaa virhetilanteita. Yritä avata tiedosto, jota ei ole olemassa, virheellinen tiedosto, etsiä tietoa, jota ei ole olemassa. Mitä tapahtuu, jos töpselin vetää seinästä? 17(30)

18 Yllätä Tee odottamattomia asioita. Käynnistä toiminto, jota ei "pitäisi" käyttää. Aloita ohjelman käyttäminen sen latautuessa. Tee asioita satunnaisesti. Tee gorillatestausta. 18(30)

19 Kuormita Kuormita ohjelmistoa. Käytä sitä pieniresurssisella laitteistolla. Avaa suuri määrä tiedostoja. Käynnistä useita samanaikaisia toimintoja. Toista, toista, toista. Monet viat ilmenevät vasta pidemmän käyttöjakson myötä. Toiminnot voivat toimia ensimmäisellä kerralla, mutta eivät enää seuraavalla. 19(30)

20 Käytä vainuasi Haasta koodaaja. Mieti, mitä asioita hän ei ole kenties ottanut huomioon. Luota "metsästäjän vainuun". 20(30)

21 Tunne vikojen luonne Viat pitävät toisistaan. Jos jollakin osa-alueella on paljon vikoja, niitä voi löytyä paljon lisää! Testaa piilossa olevia toimintoja. Päänäytön toiminnot luultavasti toimivat, mutta pari tasoa siitä alaspäin, vikoja voi olla enemmänkin. 21(30)

22 Tiedosta ohjelmiston toteutuksen haasteet Tunne ohjelmiston toteutuksen kriittiset piirteet. Jos ymmärrät tekniikan päälle, testaa sellaisia asioita, joiden tiedät olevan vaikeaa toteuttaa luotettavasti. Testaa muuttuvia alueita. Muutos on aina mahdollisuus vioiksi. Aina menee jotain rikki löydä se. Testaa alueita, jotka ovat uusia, joihin on aiemmin kohdistunut monia muutospyyntöjä. Testaa uuden teknologian sovellukset huolella Myöhässä olevat osat tehdään paineissa ja ovat helposti täynnä vikoja 22(30)

23 Selvitä vaikea toteutuksen paikat Juttele ohjelmistokehittäjien kanssa ja selvitä, Minkä asioiden toteutuksessa on ollut vaikeaa Mitkä paikat ohjelmassa pysyvät kasassa vain hyvällä onnella Missä asioissa kehittäjät tietävät tulevan ongelmia 23(30)

24 Monimutkaisuus tuottaa virheitä Kun ohjelman logiikka on monimutkaista, bugit ovat aina lähellä. Erityisesti silloin, kun logiikka vaatii substanssitietoa Jos et saa selvää dokumenteista, eivät muutkaan ole saaneet joten väärinkäsityksistä on syntynyt virheitä Jos johonkin toimintoon liittyy paljon dataa kuten lomalleellinen nippelitietoa osaa siitä käsitellään ohjelmassa yleensä väärin 24(30)

25 Tunnista ongelmien oireita Jos jossakin toiminnossa esiintyy pieniä virheitä näytön päivityksessä, kursorin liikkeissä, hidastumista jne., siellä voi piillä isojakin vikoja. Tunnista puutteellista suunnittelua. Alueilla, jotka ovat monimutkaisia, epäsiistejä, hitaita jne. on usein myös vikoja. Testaa niitä alueita, joista on tullut helpdeskiin valituksia. 25(30)

26 Katso ihmistä Uudet tiimit ja uudet työntekijät yllättävät usein turhilla virheillä, ennen kuin pääsevät samalle viivalle muiden kanssa Koodaajat, joilla on aina kiire ja työpäivät venyvät, eivät välttämättä ehdi itse testata tuotoksiaan kunnolla (Koodaajien laaduntuotolla on selviä eroja, mutta usein on enemmän kyse olosuhteista, joissa he toimivat ja softan historiasta) 26(30)

27 Hyödynnä kokemustietoa Testaa niitä alueita, joissa ohjelmistoissa on usein vikoja. Mieti kokemustasi vastaavan tyyppisistä ohjelmistoista. Testaa aiempien versioiden vikojen kaltaisia asioita. Viat syntyvät ohjelmistokehittäjien käsissä, samanlaisista suunnittelu- ja toteutustavoista. Jos aiemmissa versioissa on ollut tulostusongelmia, testaa niitä tälläkin kertaa. Hanki tietoa reklamaatioista ja havaituista virheistä (ylläpidon vikakanta, helpdesk-tietokanta). 27(30)

28 Tee yhteistyötä ja ideoi Testaustiimin aivot kannattaa yhdistää vikojen potentiaalisten paikkojen tunnistamiseen. Erityinen eri osapuolten (testaajat, kehittäjät jne.) yhteinen "vianmetsästyspäivä" voi olla hyvin hedelmällinen. 28(30)

29 Ajattele omilla aivoillasi Jokaisen ammatin ja työsuhteen alussa noudatetaan alan ja työpaikan käytäntöjä. Mutta joskus ne ovat kehnoja! Ja varsinkin testauksessa, mikä on kovin uutta monille organisaatioille. Joskus organisaatiot ovat tapoihinsa kangistuneita. Siksi kannattaa tunnistaa oma, kehittyvä oppiminen ja huomata hetki, jolloin pystyy itse miettimään, miten testaus on hyödyllisintä tehdä. 29(30)

30 Löydä oma intohimosi testaukseen Löydä se syy, miksi testaus on tai voisi olla hienoa. Rakenna tietoisesti mielenkiintoa eri asioihin ja anna mielenkiinnon kasvaa oppiessasi asioita. Näin saat motivoitunutta skarppiutta ja uutta bugien löytämisen kykyä! 30(30)

LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012

LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012 LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012 LAATU JA TESTAUS Sivu 1 Sisällysluettelo JULKAISIJA Testauksen osaamisyhteisö (TestausOSY) TOIMITUSKUNTA Jussi Ahonen Marko Lappalainen Antti-Pekka Marjamäki Agnieszka

Lisätiedot

LAATU JA TESTAUS. Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013

LAATU JA TESTAUS. Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013 LAATU JA TESTAUS Vastakkainasettelut testauskentällä 2/2013 JULKAISIJA Testauksen osaamisyhteisö (TestausOSY) TOIMITUSKUNTA Jussi Ahonen Marko Lappalainen Antti-Pekka Marjamäki Agnieszka Nummi Laura Ojala

Lisätiedot

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10 Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Esityksen rakenne Julkiset verkkopalvelut Laatukriteerit hyvä

Lisätiedot

Tutkiva testaus hyväksymistestauksen menetelmänä

Tutkiva testaus hyväksymistestauksen menetelmänä HUT / SoberIT 2004 Kevät T-76.650 Ohjelmistotuotannon seminaari 1 Tutkiva testaus hyväksymistestauksen menetelmänä Erkka Halme Abstrakti Asiakaskohtaisia järjestelmiä kehitettäessä järjestelmän laatuun

Lisätiedot

Johtokunta 2006. Osaamisyhteisön TOIMISTO. Liittokokousedustajat

Johtokunta 2006. Osaamisyhteisön TOIMISTO. Liittokokousedustajat SYTYKE ry on vuodesta 1979 toiminut valtakunnallinen systeemityöntekijöiden ammatillinen yhdistys, joka kehittää alan ammattilaisten välistä yhteistyötä ja tutkimustoimintaa. Teemayhdistyksen jäseneksi

Lisätiedot

LAATU JA TESTAUS. Testitapaukset kyllä vai ei 1/2014

LAATU JA TESTAUS. Testitapaukset kyllä vai ei 1/2014 LAATU JA TESTAUS Testitapaukset kyllä vai ei 1/2014 JULKAISIJA Testauksen osaamisyhteisö (TestausOSY) TOIMITUSKUNTA Tuula Pääkkönen Agnes Nummi Erkki Pöyhönen JULKAISUPAIKKA Verkko: http://www.testausosy.fi

Lisätiedot

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015

CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET. Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 CT60A4150 OHJELMISTOTESTAUKSEN PERUSTEET Jussi Kasurinen (etu.suku@lut.fi) Kevät 2015 KERTAUS EDELLISESTÄ CT60A4150 Ohjelmistotestauksen perusteet ERILAISIA MITTAREITA (ISO/IEC 29119) Eli: Toistettava,

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Tietotekniikan osasto TIETOJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN MARKKINAEHTOISTEN SÄHKÖSOPIMUSTEN HALLINTAAN

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Tietotekniikan osasto TIETOJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN MARKKINAEHTOISTEN SÄHKÖSOPIMUSTEN HALLINTAAN LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Tietotekniikan osasto DIPLOMITYÖ TIETOJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN MARKKINAEHTOISTEN SÄHKÖSOPIMUSTEN HALLINTAAN Lappeenrannassa 23. toukokuuta 2007 Antti Reinikka Konstunkaari

Lisätiedot

Luova ympäristö omaaloitteisen. edistämiseksi. Matkan alku. Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi)

Luova ympäristö omaaloitteisen. edistämiseksi. Matkan alku. Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) Luova ympäristö omaaloitteisen toiminnan edistämiseksi. Matkan alku. Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut Latvian, Viron ja Suomen aikuiskouluttajien yhteisen

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu

Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea-ammattikorkeakoulu Kerava Metropolian kirjaston verkkopalvelujen käytettävyyden arviointi ja sosiaalinen media kirjaston viestinnässä Päivi Ylitalo-Kallio Käyttäjäkeskeisen suunnittelun erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Testausprojektin johtaminen

Testausprojektin johtaminen Testausprojektin johtaminen Testausprojektin erityisluonne Monessa mielessä testausprojekti on samanlainen kuin mikä tahansa projekti Testausprojekti kuitenkin on johdettu ja riippuu kehitysprojektista

Lisätiedot

LAATU JA TESTAUS. Mennyt, nykyinen ja tuleva 1/2012. LAATU JA TESTAUS sivu 1

LAATU JA TESTAUS. Mennyt, nykyinen ja tuleva 1/2012. LAATU JA TESTAUS sivu 1 LAATU JA TESTAUS Mennyt, nykyinen ja tuleva 1/2012 LAATU JA TESTAUS sivu 1 S i s ä l t ö ä t u l e v i i n l e h t i i n Laatu ja testaus lehden tuleviin numeroihin kaivataan sisältöä. Ehkä juuri sinä

Lisätiedot

Käytettävyystutkimuksen yksiselitteisyys

Käytettävyystutkimuksen yksiselitteisyys TEKNILLINEN KORKEAKOULU Elektroniikan, tietoliikenteen ja automaation tiedekunta Ilari Pulkkinen Käytettävyystutkimuksen yksiselitteisyys Kandidaatin työ Espoo 10.12.2008 Työn ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen

Lisätiedot

Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen

Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen Opas on tuotettu osana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä (VETY) -hanketta (2014). Sisällysluettelo Mistä EU-rahoitusta

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Uuden tekniikan käyttöönotto voi vaatia ponnisteluja

Uuden tekniikan käyttöönotto voi vaatia ponnisteluja Leena Korpinen, professori, LT, TkT Tampereen teknillinen yliopisto Sähkötekniikka ja terveys -laboratorio Uuden tekniikan käyttöönotto voi vaatia ponnisteluja Uutta tekniikkaa on tullut monille elämän

Lisätiedot

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 2/51 10 askelta Facebookmarkkinointiin Jari Juslén 10 askelta Facebook-markkinointiin 3/51 10 askelta Facebook-markkinointiin

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI SISÄINEN VIESTINTÄ TYÖYHTEISÖSSÄ - kohti parempaa viestintää Päivi Pitkämäki Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2007 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa

Lisätiedot

AVAUTUUKO OVESI OIKEAAN SUUNTAAN?

AVAUTUUKO OVESI OIKEAAN SUUNTAAN? AVAUTUUKO OVESI OIKEAAN SUUNTAAN? JOHDATUS KÄYTETTÄVYYTEEN Janne Kuntola Avania Consulting www.avania.fi MITÄ TÄMÄ OPAS OPETTAA? Usein kuulee tuotteita markkinoitavan sanalla helppokäyttöinen. Mutta mitä

Lisätiedot

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta

Lisätiedot

Verkkopalvelun ostajan miniopas

Verkkopalvelun ostajan miniopas ! Saatteeksi 4 Verkkopalvelun uudistuksen ABC 5 Kultainen kysymys! 5! Ketterästi vai vesiputousmallilla?! 6! Älä unohda hakukoneita!! 8! Hinnoittelumallit 11 Kiinteä hinta! 11! Sprinttiperusteinen hinta!

Lisätiedot

Kokeiletko aina onneasi?

Kokeiletko aina onneasi? Kokeiletko aina onneasi? Riskienhallinnan perusteet Pk-yrityksille ja työntekijöille Sisällysluettelo Riskeihin voidaan vaikuttaa... 3 Mitä ovat riskit?... 3 Turvaa riskienhallinnasta... 6 Mitä riskienhallinta

Lisätiedot

Tulevaisuuden tuotteiden ja käyttöliittymien kehittäminen Pikaopas yrityksessä sovellettavaan kehittämisprojektiin

Tulevaisuuden tuotteiden ja käyttöliittymien kehittäminen Pikaopas yrityksessä sovellettavaan kehittämisprojektiin Tulevaisuuden tuotteiden ja käyttöliittymien kehittäminen Pikaopas yrityksessä sovellettavaan kehittämisprojektiin 29.12.2000 Matti Vuori Jouni Kivistö-Rahnasto AUTOMAATIO Sisällysluettelo 1 Työkalupakin

Lisätiedot

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 1. Suorituksen hallinnan kehittäminen... 4 1.1. Suorituksen

Lisätiedot

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin ONNISTUNUT MUUTOS Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 3 Onnistuneen muutoksen lähtökohdat 4 2 MUUTOKSEN JOHTAMINEN 5 2.1 Muutoksen lähtökohdat 5 Muutosvoimat

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Ohjelmistojen vaatimusmäärittely

Ohjelmistojen vaatimusmäärittely Ohjelmistojen vaatimusmäärittely Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos (Perustuen Juha Tainan luentomateriaaliin keväältä 2010) 1. Johdanto Vaatimusmäärittely (Requirements Engineering) on

Lisätiedot

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille.

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille. IPR Tiedonhallinta Innovaatiojohtaminen PK-yritykset AMK InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa Pekka Koivukunnas

Lisätiedot

PK-yrityksen CRM-järjestelmän hankinta ja toteutus

PK-yrityksen CRM-järjestelmän hankinta ja toteutus 1 (1) PK-yrityksen CRM-järjestelmän hankinta ja toteutus Business Databases Oy Seppo Lavikka Business DataBases Oy, Tekniikantie 12, 02150 Espoo, puh: (09) 251 731 47, seppo.lavikka@bdb.fi, www.bdb.fi

Lisätiedot