Riikinnevan Ekovoimalaitos

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Riikinnevan Ekovoimalaitos"

Transkriptio

1 Navitas Kehitys Oy Riikinnevan Ekovoimalaitos Ympäristövaikutusten arviointiselostus ÅF-Consult Oy Bertel Jungin aukio 9, Espoo Puhelin Fax (09) Y-tunnus Kotipaikka Helsinki. Sertifioitu standardien SS-EN ISO 9001 ja ISO mukaisesti.

2 YVA-selostus 2 (138) TIIVISTELMÄ Hankkeen kuvaus ja tavoitteet Leppävirran Riikinnevan jätelaitosalueelle sijoittuvan Ekovoimalaitoksen suunnittelu on aloitettu. Ekovoimalaitos on materiaalihyötykäyttöön kelpaamatonta syntypaikkalajiteltua yhdyskuntajätettä hyödyntävä lämmön- ja sähköntuotantolaitos. Lisäksi laitoksessa voidaan hyödyntää muitakin jätejakeita. Laitoksessa polttoaineena hyödynnettävät jätteet kerätään pääosin Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueilta. Ekovoimalaitoksessa hyödynnetään 56 kunnan ja noin asukkaan alueen jätteitä. Ekovoimalaitos voidaan käyttöönottaa aikaisintaan vuoden 2015 lopulla. Ekovoimalaitoshankkeen ensisijaisina tavoitteina on lisätä Itä- ja Keski-Suomen alueilla toimivien jätehuoltoyhtiöiden syntypaikkalajitellun yhdyskuntajätteen hyödyntämistä sekä turvata Varkauden kaupungin tarvitseman kaukolämmön tuotanto. Ekovoimalaitoksessa hyödynnettäisiin jätteitä, jotka tällä hetkellä pääsääntöisesti loppusijoitetaan kaatopaikoille tai toimitetaan energiahyödynnettäväksi muualle. Itä- ja Keski-Suomen alueella ei ole jätteenpolttolaitosta. Kaatopaikkoja koskevan lainsäädännön oletetaan kiristyvän vuoden 2016 alusta alkaen siten, että jätteiden kaatopaikkasijoittamista rajoitetaan merkittävästi. Tällöin Ekovoimalaitos mahdollistaisi jätteiden hyödyntämisen kohtuullisella etäisyydellä jätteiden syntypaikalta. Varkauden kaupungin kaukolämpötoiminnasta vastaa pääosin Varkauden kaupungin omistama Varkauden Aluelämpö Oy. Tällä hetkellä yhtiön toimittama kaukolämpö on lähes kokonaisuudessaan hankittu ostamalla. Tulevaisuudessa Ekovoimalaitoksella voitaisiin turvata Varkauden tarvitseman kaukolämmön tuotanto. YVA-menettely Osana hankkeen valmistelua on käynnistetty ympäristövaikutusten arviointia koskevan lain (YVA-laki) mukainen arviointimenettely. YVA-menettelyllä varmistetaan, että ennen hanketta koskevaa päätöksentekoa hankkeen ympäristövaikutukset selvitetään riittävällä tarkkuudella. YVA-menettelyn tarkoituksena on myös lisätä asukkaiden ja muiden tahojen tiedonsaantia ja osallistumismahdollisuuksia päätöksenteossa. Arvioinnin tulokset esitetään tässä ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa eli YVA-selostuksessa. Selostuksessa mm. kuvataan vaihtoehtojen ympäristövaikutukset, vertaillaan vaihtoehtoja sekä esitetään haitallisten vaikutusten lieventämiskeinoja. YVA-selostus on julkinen ja kaikilla, joiden oloihin tai etuihin hanke saattaa vaikuttaa, on mahdollisuus esittää mielipiteitä. Lisäksi yhteysviranomaisena toimiva Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) pyytää lausuntoja vaikutusalueen kunnilta ja eri viranomaisilta, jonka jälkeen se antaa oman kokoavan lausuntonsa mielipiteiden ja lausuntojen pohjalta.

3 YVA-selostus 3 (138) Hanke ja sen vaihtoehdot Hankevaihtoehtona 1 (VE1) tarkastellaan arinatekniikkaan perustuvan kaukolämpöä ja sähköä tuottavan Ekovoimalaitoksen rakentamista ja käyttöä. Hankevaihtoehto käsittää kattilaitoksen lisäksi turbiini-generaattorilaitoksen, polttoaineen vastaanottojärjestelmän ja varastoinnin, savukaasujen puhdistusjärjestelmät, kemikaalivarastot, savupiipun sekä tuhka- ja lopputuotevarastot sekä ilmajäähdytyslaitteet. Lisäksi tarkastellaan savukaasun puhdistustuotteen mahdollista käsittelyä loppusijoitusta varten sekä jätteiden välivarastointia Riikinnevan jätelaitoksen alueella Ekovoimalaitoksen seisokkien aikana. Hankevaihtoehtona 2 (VE2) tarkastellaan leijutekniikkaan perustuvan kaukolämpöä ja sähköä tuottavan voimalaitoksen rakentamista ja käyttöä. Hankevaihtoehto VE2 käsittää hankevaihtoehdon VE1 mukaiset laitteet ja järjestelmät sekä leijutekniikan vaatiman jätteen esikäsittelylaitoksen. Lisäksi YVA:ssa tarkastellaan nollavaihtoehtona (VE0) Ekovoimalaitoksen rakentamatta jättämistä, jolloin jäte- ja energiahuolto järjestetään vaihtoehtoisella tavalla. Nollavaihtoehdossa Ekovoimalaitoksen tuottama kaukolämpö ja sähkö tuotetaan bioturvevoimalaitoksessa Varkauden alueella ja jätteet kuljetetaan olemassa oleviin tai rakenteilla oleviin polttolaitoksiin hyödynnettäväksi. Ekovoimalaitoksen suunnitteluarvot Kattilatyyppi Polttoainemäärä Polttoaineteho Vuotuinen kaukolämmön tuotanto Vuotuinen sähköntuotanto Arinakattila (VE1) tai leijukattila (VE2) enintään t/a enintään 66 MW GWh/a GWh/a Rakentamisvaiheen vaikutukset Ekovoimalaitoksen rakentamistoiminnan vaikutukset ovat normaaleja rakennustoiminnan ympäristölleen aiheuttamia ympäristöhaittoja ja siten samanlaisia kuin esimerkiksi muissa vastaavan suuruisissa teollisuusrakentamishankkeissa. Merkittävimmät ympäristövaikutukset ovat työkoneiden ja materiaalikuljetusten aiheuttama meluhaitta, pölyäminen ja tärinä. Haitat ovat kuitenkin paikallisia kohdistuen lähialueelle (alle puolen kilometrin säteelle rakentamispaikasta) ja kestävät rakentamisen ajan. Uuden laitoksen rakentaminen kestää noin kaksi vuotta. Hankkeeseen liittyy Sorsa-

4 YVA-selostus 4 (138) koskentieltä jätelaitosalueelle tulevan Riikinnevantien leventäminen ja kunnostus sekä 110 kv voimajohdon rakentaminen joko maakaapelina tai ilmajohtona. Laitoksen vaatima maa-alue on suhteellisen pieni ja laitosalueen kasvillisuus sekä eläimistö rakentamispaikalla ovat tavanomaisia. Siten vaikutukset kasvillisuuteen, eläimistöön ja luonnon monimuotoisuuteen eivät ole merkittäviä ja ne rajoittuvat laitosalueelle. Rakentaminen työllistää merkittävästi. Laitoksen toiminnan loputtua purkutöistä aiheutuvat ympäristövaikutukset vastaavat rakennusvaiheen vaikutuksia, mutta ne kestävät lyhyemmän ajan. Nollavaihtoehtoon sisältyvän, jonnekin Varkauteen sijoittuvan, voimalaitoksen rakentaminen on kertaluonteista ja samantapaista kuin Ekovoimalaitoksen rakentaminen. Siten myös rakentamisesta aiheutuva ympäristökuormitus on vastaavaa, mutta ympäristövaikutukset riippuvat paljolti siitä esimerkiksi, miten lähellä työmaa sijaitsee asutusta tai suojelualueita. Vaikutukset maa- ja kallioperään sekä pinta- ja pohjavesiin Ekovoimalaitoksen toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Eniten maa- ja kallioperään vaikutetaan, kun laitos rakennetaan alueelle ja tehdään maansiirtotöitä ja mahdollisesti louhitaan. Ekovoimalaitos liitetään vesi- ja viemäriverkkoon ja laitoksen jätevedet puhdistetaan jätevedenpuhdistamolla. Nollavaihtoehdossa VE0 energiaa tuotetaan kuvitteellisessa Varkauden alueelle sijoittuvassa voimalaitoksessa eikä laitoksen normaalitoiminta kuormita maaperää tai pohjavettä. Laitoksen sijaintipaikkaa ei ole määritelty, mutta jos laitosta ei sijoiteta veden hankinnan kannalta tärkeäksi luokitellulle pohjavesialueelle, arvioidaan maa- ja kallioperään sekä mahdollisesti pohjavesiin kohdistuvat vaikutukset vähäiseksi. Vaikutukset luonnonympäristöön Tarkastelluilla hanke- ja nollavaihtoehdolla ei ole merkittäviä vaikutuksia ilmanlaatuun. Päästöjen leviämisselvityksen mukaan hankevaihtoehdoissa VE1 ja VE2 Ekovoimalaitoksen aiheuttamat epäpuhtauspitoisuudet ulkoilmassa ovat pieniä verrattuna kasvillisuuden ja ekosysteemien suojelemiseksi annettuihin raja-arvoihin. Nollavaihtoehdon päästöt ilmaan jakautuvat useammalle paikkakunnalle, jolloin niiden aiheuttamat pitoisuudet ulkoilmassa ovat pienemmät kullakin paikkakunnalla, kuin jos päästöt kohdistuisivat vain yhdelle paikkakunnalle, kuten hankevaihtoehdoissa VE1 ja VE2. Ekovoimalaitoksen melu ulottuu Metsälän luonnonsuojelualueelle, mutta melutaso ei kuitenkaan ylitä suojelualueille asetettuja melutason ohjearvoja. Mahdollinen voimajohto sijoittuu lähes kokonaan metsätalouskäytössä olevalle alueelle. Johtoaukean sijaintipaikalla kasvilajisto muuttuu olosuhteiden muuttuessa metsänraivauksen seurauksena.

5 YVA-selostus 5 (138) Vaikutukset liikenteeseen Keski-Savon Jätehuolto Oy:n alueelta jätteet tuodaan Ekovoimalaitokselle pakkaavilla jäteautoilla ja muualta täysperävaunullisilla rekka-autoilla ns. siirtokuljetuksina. Myös kemikaalikuljetuksia ja huoltoliikennettä kulkee, mutta tuhka- ja lopputuotekuljetuksia ei ole, vaan Ekovoimalaitoksella syntyvät jätteet käsitellään ja loppusijoitetaan Riikinnevan jätelaitoksen alueelle. Raskasta liikennettä ja henkilöautoja laitokselle on kokonaisuudessaan noin 70 ajoneuvokäyntiä vuorokaudessa arkisin. Ekovoimalaitoksen toiminnasta aiheutuva liikenne ei kokonaisuudessaan tarkoita liikenteen lisäystä, sillä Keski-Savon Jätehuollon alueelta Ekovoimalaitoksella hyödynnettävät jätteet kuljetetaan jo nykyisin jätelaitokselle. Sorsakoskentiellä keskimääräinen arkivuorokauden liikenne lisääntyy 118 ajoneuvolla, joista raskaiden ajoneuvojen osuus on 54 ajoneuvoa. Sorsakoskentiellä arkivuorokauden liikenteen lisäys on 14 % ja raskaiden ajoneuvojen lisäys 44 %. Ekovoimalaitoksen kuljetusten kokonaissuorite on noin 0,4 % Varkauden seutukunnan vuosittaisesta kokonaisliikennesuoritteesta. Nollavaihtoehdossa bio-turve voimalaitoksen polttoaine-, kemikaali- ja tuhkakuljetuksia sekä huoltoliikennettä on arkipäivisin 22 ajoneuvokäyntiä, joista 16 on raskaiden ajoneuvojen ja 6 henkilöautojen käyntiä. Lisäksi jätepolttoaineiden kuljettamisesta muualle Suomeen tarvitaan 25 kuljetusta arkivuorokaudessa. Kokonaisuudessaan kuljetusten kokonaissuorite on noin 1,5 % Varkauden seutukunnan vuosittaisesta kokonaisliikennesuoritteesta. Ekovoimalaitoksen sijainti on keskeinen suunnitellun jätteiden keräilyalueen kannalta. Kun suunnitellulta alueelta kerätyt jätteet poltetaan Ekovoimalaitoksella, on jätteiden kuljettamiseen liittyvä raskaiden ajoneuvojen liikennesuorite 1,6 milj. km/a. Jos samat jätteet kuljetetaan nollavaihtoehdon VE0 mukaisesti poltettavaksi muualle Suomessa sijaitseviin laitoksiin, on raskaiden ajoneuvojen liikennesuorite huomattavasti suurempi, n. 7,6 milj. km/a. Vaikutukset maankäyttöön ja maisemaan Ekovoimalaitoshanke on voimassaolevan maakuntakaavan mukainen, mutta hanke edellyttää yleis- ja asemakaavan muutosta. Ekovoimalaitos sijoitetaan Riikinnevan jätelaitoksen viereen ja voimalaitos voimistaa alueen teollisuusluonnetta, hankevaihtoehto VE2 hieman enemmän kuin hankevaihtoehto VE1, sillä hankevaihtoehdossa VE2 alueelle rakennetaan massiivinen jätteen esikäsittelylaitos, jota ei tarvita poltettaessa jäte arinakattilassa. Lähimaisemassa laitos on massiivinen ja kaukomaisemassa voivat erottua korkeat kattilarakennus ja piippu. Vaikutukset terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen Varkauden seudun ilmanlaadussa ei tapahdu merkittävää muutosta: leviämismalliselvityksen perusteella hankevaihtoehdossa VE1 ja VE2 Ekovoimalaitoksen aiheuttamat savukaasupäästöjen epäpuhtauspitoisuudet ulkoilmassa ovat pieniä verrattuna terve-

6 YVA-selostus 6 (138) ysperusteisiin ohjearvoihin. Ekovoimalaitos korvaa nykyistä energiantuotantoa, josta aiheutuvat päästöt jäävät muodostumatta. Ekovoimalaitoksen kiinteiden melulähteiden melu ei kuulu Osmajoen tarkastelualueelle. Laskentatulokset osoittavat, että liikenteestä aiheutuvat melun ohjearvot (päiväaika 55 db ja yö 50 db) eivät ylity Osmajoen asuintalojen luona nykytilanteessa eikä Ekovoimalaitoksen toimiessa. Melumallinnuksen mukaan Osmajoen rannalla sijaitsevien vapaa-ajan asuntojen kohdalla Ekovoimalaitoksen ja sen toimintaan liittyvän liikenteen aiheuttama melutaso on päivällä enintään 45 db(a) ja yöllä enintään 40 db(a). Hankevaihtoehdoissa VE1 ja VE2 laitoksen ja siihen liittyvän liikenteen aiheuttamalla melulla ei siten arvioida olevan vaikutuksia terveyteen tai asuinkäytössä (vakituisesti tai vapaa-ajan) olevien alueiden viihtyisyyteen. Hankkeen myötä lisääntyvät kuljetukset saatetaan Ekovoimalaitoksen lähialueilla kokea viihtyvyyshaittana. Sorsakoskentiellä raskaan liikenteen arvioidaan lisääntyvän merkittävästi. Mahdollisen voimajohdon reittisuunnittelussa on huomioitava erityisesti asutus ja lomamökit Osmajoen rannalla. Ekovoimalaitos työllistää vakituisesti henkilöä. Välillisesti hanke työllistää merkittävästi polttoainekuljetuksiin sekä laitoksen kunnossapitoon liittyen. Nollavaihtoehdosta VE0 ei arvioida aiheutuvan terveysvaikutuksia. Päästöt ilmaan jakautuvat eri paikkakunnille, joten vaikutus ilmanlaatuun arvioidaan vähäiseksi. Jätehuoltovaikutukset Kaikki vaihtoehdot lisäävät jätteiden hyötykäyttöä merkittävästi. Ekovoimalaitoksella muodostuu suuri määrä pohjakuonaa/-tuhkaa, kattilatuhkaa ja savukaasun puhdistuksen lopputuotetta, joihin jätteiden sisältämät haitta-aineet, kuten raskasmetallit päätyvät. Tällöin raskasmetallien kierto ja kertyminen ravintoketjussa päättyy, kun tuhkat esimerkiksi kiinteytetään haitta-aineiden liukenemisen estämiseksi. Hankevaihtoehdossa VE2 muodostuu todennäköisesti vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavaa kattilatuhkaa ja savukaasujen käsittelyn lopputuotetta hankevaihtoehtoa VE1 enemmän. Mikäli muodostuva pohjakuona/-tuhka kelpaa laadultaan maanrakentamisessa hyödynnettäväksi, voidaan sillä korvata neitseellisiä materiaaleja. Nollavaihtoehdossa muodostuu tuhkaa huomattavasti hankevaihtoehtoja vähemmän ja myöskin tuhka on ympäristölaadultaan jätteenpolton tuhkiin verrattuna parempaa. Puu-turve tuhka voidaan todennäköisesti hyötykyttää. Vaikutukset luonnonvarojen hyödyntämiseen Kotimaisilla, polttolaitoksen lähialueilla syntyvillä, jäteperäisillä polttoaineilla voidaan korvata muiden, neitseellisten polttoaineiden käyttöä. Ekovoimalaitos mahdollistaa jätteen energiasisällön hyötykäytön ja vähentää sekä uusiutuvien että fossiilisten polttoaineiden käyttötarvetta energiantuotannossa. Hankevaihtoehdon VE2 kuuluvas-

7 YVA-selostus 7 (138) sa leijukattilassa jätteiden energia voidaan hyödyntää jonkin verran tehokkaammin kuin hankevaihtoehdon VE1 arinakattilassa. Nollavaihtoehdossa biovoimalaitos hyödyntää luonnonvaroja puun ja turpeen muodossa ja kivihiiltä ostosähkön tuotannossa muussa laitoksessa. Ilmastovaikutukset Jätepolttoaine on pääosin uusiutuvaa polttoainetta, jonka fossiilinen CO 2 -päästö on matala verrattuna täysin fossiilisiin polttoaineisiin. Ekovoimalaitoksen savukaasujen fossiilinen CO 2 -päästö on kuitenkin yli kaksinkertainen verrattuna nollavaihtoehdon mukaisen Varkauden alueelle sijoitettavan bioturvelaitoksen päästöihin. Nollavaihtoehdossa pääpolttoaine on uusiutuva biopolttoaine ja siten laitoksen fossiiliset CO 2 -päästöt ovat pienet. Nollavaihtoehdossa muualla tuotetusta sähköstä aiheutuvat fossiiliset CO 2 -päästöt voivat olla merkittävät. Myös nollavaihtoehtoon sisältyvät jätekuljetukset muualle Suomeen aiheuttavat fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Onnettomuustilanteiden vaikutukset Ekovoimalaitoksen toimintaan liittyy riski, että kemikaalia tai öljyä pääsee vesistöön tai maaperään ja edelleen pohjaveteen, syttyy tulipalo tai savukaasuja pääsee hallitsemattomasti ilmaan. Onnettomuuksiin ja vahinkotilanteisiin varaudutaan Ekovoimalaitoksella rakenteellisin ja teknisin ratkaisuin, suoja-altaiden, hälytysautomatiikan, sammutusjärjestelmien sekä tarkkailun ja toimintaohjeiden avulla. Hankevaihtoehtojen VE1 ja VE2 ympäristöriskit ja niiden hallinta ovat voimalaitostoiminnalle tyypillisiä ja liittyvät myös nollavaihtoehtoon VE0. Yhteenveto ja johtopäätökset ympäristövaikutuksista ja hankeen toteuttamiskelpoisuudesta Hankevaihtoehdoissa VE 1 ja VE2 toteutettavalla Ekovoimalaitoksella ja nollavaihtoehdossa toteutettavalla bio-turve -voimalaitoksella vastataan Varkauden alueen tulevaisuuden kaukolämmön tuotantotarpeeseen. Kaikki vaihtoehdot vastaavat myös valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa (VALTSU) esitettyihin jätteen hyötykäyttötavoitteisiin sekä orgaanisen ja biohajoavan jätteen kaatopaikkasijoittamisen rajoittamiseksi suunniteltuun lainsäädäntömuutokseen. Ekovoimalaitoksen merkittävimmät ympäristövaikutukset arvioidaan liittyvän Itä- ja Keski-Suomen jätehuollon järjestämiseen, liikenteeseen sekä laitoksella muodostuviin jätteisiin. Ekovoimalaitos muuttaa hankkeeseen liittyvien jätehuoltoyhtiöiden jätteenkäsittelyä merkittävästi ympäristön kannalta positiiviseen suuntaan. Ekovoimalaitoksen liikenne lisää erityisesti Sorsakoskentien raskasta liikennettä, mutta liikenteen lisäys ei kuitenkaan vaikuta merkittävasti Sorsakoskentien asuinkiinteistöjen melutilanteeseen eikä myöskään ns. Huruslahden liittymän toimivuuteen eikä

8 YVA-selostus 8 (138) liikenneturvallisuuteen. Raskaan liikenteen lisääntyminen voi kuitenkin heikentää viihtyvyyttä Sorsakoskentien varren asukkaiden osalta. Hankevaihtoehtojen mukainen Ekovoimalaitos sijaitsee keskeisesti jätteen syntypaikkojen nähden ja siten sijainti on optimaalinen polttoainekuljetusten kannalta. Ekovoimalaitoksella muodostuu merkittävä määrä joko tavanomaiseksi tai vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia tuhkia, kuonia ja savukaasun puhdistuksen lopputuotteita. Hankevaihtoehdot VE1 ja VE2 eroavat toisistaan eniten jätteiden vaatiman esikäsittelyn, laitoksella muodostuvien jätteiden sekä laitoksen energiatehokkuuden osalta. Vaihtoehdon VE1 mukaisessa arinakattilalaitoksessa ei tarvita jätteen esikättelyä ja sairaalajätteen hyödyntäminen on siten ongelmatonta, kun taas vaihtoehdon VE 2 mukaiseen leijukattilalaitokselle tarvitaan esikäsittelylaitos. Leijukattilassa muodostuu arinakattilaa enemmän todennäköisesti vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavaa savukaasun puhdistuksen lopputuotetta. Leijukattila voi olla energiatehokkuudeltaan arinakattilaa parempi korkeamman kattilahyötysuhteen, sähköntuotannon hyötysuhteen ja säädettävyyden vuoksi. Nollavaihtoehdossa Ekovoimalaitoksessa hyödynnettävät jätteet kuljetettaisiin muualla Suomessa sijaitseviin jätteenpolttolaitoksiin, jonka vuosi VE0:n liikennesuorite ja siten liikenteen päästöt ovat huomattavasti hankevaihtoehtoja suuremmat. Nollavaihtoehdossa muodostuvat tuhkat on hyötykäytettävissä. Jätteenpolton kuonaa/tuhkaa ja erityisesti savukaasujen puhdistuksen lopputuotetta ei todennäköisemmin voida hyötykäyttää. Ympäristövaikutusten arvioinnin perusteella kumpaakaan tarkastelluista hankevaihtoehdoista ei tarpeen ympäristönäkökohtien perusteella sulkea pois jatkotarkastelusta. Hanke- ja nollavaihtoehdot ovat osoittautuneet ympäristövaikutusten kannalta toteuttamiskelpoisiksi.

9 YVA-selostus 9 (138) TIETOJA YVA-HANKKEESTA ANTAVAT: S Hankkeesta vastaava Navitas Kehitys Oy Wredenkatu 2, Varkaus Yhteyshenkilö: Janne Kuronen puh sähköposti: janne.kuronen@varkaus.fi Yhteyshenkilö: Jarmo Junttanen puh sähköposti: jarmo.junttanen@puhas.fi Yhteysviranomainen Pohjois-Savon ELY-keskus PL 1117,70101 Kuopio Asemakatu 7, Kuopio Puhelinvaihde: Yhteyshenkilö: Jorma Lappalainen puh sähköposti: jorma.lappalainen@ely-keskus.fi YVA-konsultti ÅF-Consult Oy Bertel Jungin aukio 9, Espoo Puhelinvaihde: Yhteyshenkilö: Heidi Lettojärvi puh sähköposti: heidi.lettojarvi@afconsult.com Pohjakartat Maanmittauslaitos lupanro 159/MML/12

10 YVA-selostus 10 (138) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO HANKKEESTA VASTAAVA HANKKEEN TAVOITTEET JA VALMISTELUTILANNE HANKEALUEEN NYKYINEN ENERGIA JA JÄTEHUOLTO Varkauden energiahuolto Jätehuolto HANKKEEN TAVOITTEET Jätehuoltotavoitteeet Energiahuoltotavoitteet HANKKEEN VALMISTELUTILANNE JA TOTEUTUSAIKATAULU ARVIOITAVAT VAIHTOEHDOT HANKEVAIHTOEHDOT NOLLAVAIHTOEHTO ENERGIANTUOTANTO JA POLTTOAINEIDEN KÄYTTÖ ERI VAIHTOEHDOISSA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ARVIOINTIMENETTELY ARVIOINTITEHTÄVÄ JA VAIKUTUSALUEEN RAJAUS Hankevaihtoehdot Nollavaihtoehto Vaihtoehtojen vertailu TIEDOTUS JA OSALLISTUMINEN Yleisötilaisuudet Seurantaryhmä Ohjausryhmä PALAUTE YVA OHJELMASTA JA YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO HANKEVAIHTOEHTOJEN KUVAUS SIJAINTI JA SIJAINTIPAIKAN VALINTAPERUSTEET Sijaintipaikka Hankkeen sijaintipaikan valintaperusteet HANKKEEN TEKNINEN KUVAUS Voimalaitosprosessi Toiminnot ja niiden sijoittuminen Polttoaineet Polttoaineiden käsittely voimalaitosalueella Polttotekniikat Savukaasupäästöt ja niiden vähentäminen Muodostuvat jätteet ja niiden käsittelyvaihtoehdot Veden käyttö ja jätevedet Kemikaalien käyttö ja varastointi Liikenne Laitoksen liitynnät HANKKEEN LIITTYMINEN MUIHIN HANKKEISIIN, SUUNNITELMIIN JA OHJELMIIN Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet... 55

11 YVA-selostus 11 (138) Kansallinen ilmasto ja energiastrategia Valtakunnallinen jätesuunnitelma ja biohajoavan jätteen käsittelytavoitteet Itä Suomen ja Keski Suomen jätesuunnitelmat HANKKEEN TOTEUTTAMISEN EDELLYTTÄMÄT LUVAT, SUUNNITELMAT JA PÄÄTÖKSET Kaavoitus ja rakennuslupa Ympäristölupa Kemikaalilain mukainen lupa Voimajohdon vaatimat luvat Muut luvat NOLLAVAIHTOEHDON KUVAUS YMPÄRISTÖN NYKYTILA JA ARVIO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA RAKENTAMISEN AIKAISET VAIKUTUKSET Lähtötiedot ja arviointimenetelmät Hankevaihtoehdot VE1 ja VE Nollavaihtoehto ILMANLAATU JA LASKEUMA Lähtötiedot ja arviointimenetelmät Nykytilanne Toiminnan aikaiset vaikutukset Nollavaihtoehto ja sen vaikutukset Epävarmuustekijät MAA JA KALLIOPERÄ SEKÄ PINTA JA POHJAVESI Lähtötiedot ja arviointimenetelmät Nykytilanne Toiminnanaikaiset vaikutukset Nollavaihtoehto ja sen vaikutukset Epävarmuustekijät KASVILLISUUS, ELÄIMISTÖ JA LUONNON MONIMUOTOISUUS Lähtötiedot ja arviointimenetelmät Nykytilanne Toiminnanaikaiset vaikutukset Natura arvioinnin tarveharkinta Nollavaihtoehto ja sen vaikutukset Epävarmuustekijät LIIKENNE Nykytilanne Arviointimenetelmät ja lähtötiedot Toiminnanaikaiset vaikutukset Nollavaihtoehto ja sen vaikutukset Epävarmuustekijät MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS, RAKENNETTU YMPÄRISTÖ JA MAISEMA Lähtötiedot ja arviointimenetelmät Nykytilanne Toiminnanaikaiset vaikutukset Nollavaihtoehto ja sen vaikutukset Epävarmuustekijät IHMISEN TERVEYS, ELINOLOT JA VIIHTYVYYS; MELUTILANNE Lähtötilanne ja arviointimenetelmät Nykytilanne

12 YVA-selostus 12 (138) Toiminnan aikaiset vaikutukset Nollavaihtoehto ja sen vaikutukset Epävarmuustekijät JÄTEHUOLTO JA TOIMINNASSA MUODOSTUVAT JÄTTEET SEKÄ LUONNONVAROJEN HYÖDYNTÄMINEN JA ENERGIATEHOKKUUS Jätehuollon nykytilanne Arviointimenetelmät Toiminnan aikaiset vaikutukset Nollavaihtoehto ja sen vaikutukset Epävarmuustekijät ILMASTO Lähtötiedot ja arviointimenetelmät Toiminnan aikaiset vaikutukset Nollavaihtoehto ja sen vaikutukset Epävarmuustekijät HÄIRIÖTILANTEET JA ONNETTOMUUDET SEKÄ YMPÄRISTÖRISKIT TOIMINNAN LOPETTAMISEN VAIKUTUKSET VAIHTOEHTOJEN VERTAILU JA YHTEENVETO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA VAIHTOEHTOJEN VERTAILU YHTEENVETO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA JA HANKKEEN TOTEUTTAMISKELPOISUUS Vaihtoehtojen merkittävimmät ympäristövaikutukset ja toteuttamiskelpoisuus Vaihtoehtojen merkittävimmät erot SUUNNITELMA HAITTOJEN EHKÄISEMIKSEKSI JA LIEVENTÄMISEKSI PÄÄPERIAATTEET TOIMINNASSA RAKENTAMISEN AIKAISET HAITAT TOIMINNAN AIKAISET HAITAT Savukaasupäästöt Haju Jätevedet Kemikaalien käsittely ja varastointi Melu ja tärinä Kuljetukset Ekovoimalaitoksella muodostuneet jätteet VAIKUTUSTEN SEURANTA KÄYTTÖ JA PÄÄSTÖTARKKAILU VAIKUTUSTEN TARKKAILU Ilmanlaatu Melu Vesistö ja kalasto Ihmisten elinolot, viihtyvyys ja terveys LÄHTEET

13 YVA-selostus 13 (138) Liitteet Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Pohjois-Savon ELY-keskuksen lausunto YVA-ohjelmasta Savukaasujen leviämismalliselvitys Melumallinnusraportti Luontotyyppi- ja eliöstökartoituksen raportti

14 YVA-selostus 14 (138) Sanasto ja lyhenteet Arinakattila Asemakaava BAT Biohajoava jäte Biojäte Ekovoimalaitos GWh Jäte Kasvihuonekaasu Kyllästetty puu Leijukattila Loppusijoitus Kattila, jossa polttoaine palaa liikkuvan arinan päällä Alueiden käytön yksityiskohtaista järjestämistä, rakentamista ja kehittämistä varten laadittava maankäyttö- ja rakennuslain mukainen suunnitelma, joka tyypillisesti koskee tiettyä rakentamisaluetta Paras käytettävissä oleva tekniikka (Best Available Technique) Jäte, joka voi hajota biologisesti. Tällaista jätettä ovat muun muassa elintarvike-, puutarha-, puu-, paperi- ja kartonkijäte. Biologisesti helposti hajoavat jätteet, kuten kasvi- ja eläinperäiset jätteet Laitos, jonka pääasiallisena tarkoituksena on hyödyntää jätepolttoaineiden sisältämä energia energiantuotannossa. Gigawattitunti, energian yksikkö (1 GWh = MWh = kwh) Aine tai esine, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä taikka on velvollinen poistamaan käytöstä. Kasvihuoneilmiötä (ilmaston lämpenemistä) voimistava kaasu, kuten hiilidioksidi (CO 2 ) ja metaani (CH 4 ) Puutavara, joka on kyllästetty säänkestävyyden parantamiseksi ja käyttöiän pidentämiseksi, esimerkiksi CCA-, CC, C- ja kreosoottikyllästetty puutavara Kattila, jossa polttoaine palaa kuuman hiekkamassan päällä tai joukossa Jätteiden sijoittaminen kaatopaikalle MW Megawatti, tehon yksikkö (1 MW = kw = 1 MJ/s)

15 YVA-selostus 15 (138) Ongelmajäte Pohjakuona/-tuhka Rakennusjäte Rejekti Sairaalajäte Jäte, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa takia voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Yhdyskuntajätteestä ongelmajätteet kerätään aina erikseen ja ohjataan erilliskäsittelyyn. Vastaa termiä vaarallinen jäte voimassaolevassa jätelainsäädännössä. Polttoaineen palamisessa muodostuva tuhka, joka poistetaan kattilan alaosasta Rakennus- ja saneeraustoiminnassa muodostuva jäte Polttoaineen esikäsittelyssä erotettavat hyötykäyttökelvottomat jätejakeet (kuten kivet, hiekka jne.), jotka loppusijoitetaan Terveydenhoidossa syntyvät toiminnalle ominaiset ja erityistä käsittelyä vaativat jätteet SNCR Typenoksidien vähentämismenetelmä (Selective Non-Catalytic Reduction) Syntypaikkalajiteltu yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte, josta on jätteen syntypaikoilla eroteltu erilliskerättävät hyötyjätteet sekä vaaralliset jätteet Vaarallinen jäte Ks. ongelmajäte Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajätteellä tarkoitetaan asumisesta taikka kaupasta, teollisuudesta tai muista laitoksista peräisin olevaa jätettä, joka ominaisuuksiensa ja koostumuksensa vuoksi vastaa asumisesta syntyvää jätettä. Yleiskaava / Osayleiskaava Alueiden käytön yleispiirteistä järjestämistä, rakentamista ja kehittämistä varten laadittava maankäyttö- ja rakennuslain mukainen suunnitelma, joka tyypillisesti koskee koko kuntaa ja laajaa kunnan osaa. YVA Ympäristövaikutusten arviointi

16 YVA-selostus 16 (138) 1 JOHDANTO Navitas Kehitys Oy on aloittanut yhdessä Itä- ja Keski-Suomen alueiden jäteyhtiöiden ja Varkauden Aluelämpö Oy:n kanssa Leppävirran Riikinnevan jätelaitosalueelle sijoittuvan Ekovoimalaitoshankkeen suunnittelun. Ekovoimalaitos on pääasiassa syntypaikkalajiteltua yhdyskuntajätettä hyödyntävä lämmön- ja sähköntuotantolaitos. Laitoksessa voidaan hyödyntää myös rakennusjätettä ja jätepuuta sekä kyllästettyä puuta ja sairaalajätteitä. Laitoksen polttoaineteho on enintään 66 MW. Laitoksessa polttoaineena hyödynnettävät jätteet kerätään Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueilta. Osana hankkeen valmistelua on käynnistetty YVA-lain (468/1994, muutokset 59/1995, 267/1999, 623/1999, 1059/2004, 201/2005, 458/2006 ja 1584/2009) mukainen arviointimenettely. YVA-asetuksen (713/2006) 6 :n kohta 11b edellyttää YVAlain mukaisen arviointimenettelyn soveltamista jätteiden fysikaalis-kemiallisiin käsittelylaitoksiin, joiden mitoitus on enemmän kuin 100 tonnia jätettä vuorokaudessa. YVA-menettely on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2013 alussa. YVA-menettelyn päättymisen jälkeen Ekovoimalaitokselle voidaan hakea ympäristölupaa. Tällä hetkellä hankkeesta ei ole tehty investointipäätöstä. Hankkeen aikataulu mahdollistaa Ekovoimalaitoksen käyttöönoton aikaisintaan vuoden 2015 lopulla. 2 HANKKEESTA VASTAAVA Navitas Kehitys Oy on Varkauden talousalueen elinkeinojen kehittämisyhtiö, joka on pääosin Varkauden kaupungin omistama. Navitas Kehitys Oy toimii YVA-lain mukaisena hankevastaavana. Ekovoimalaitoshanke on useiden Itä- ja Keski-Suomen alueiden jäteyhtiöiden sekä Varkauden kaukolämmön toimituksesta vastaavan Varkauden Aluelämpö Oy:n yhteinen hanke. Tällä hetkellä hankkeen edistämisestä ja koordinoinnista vastaa Navitas Kehitys Oy:n lisäksi Keski-Savon Jätehuolto liikelaitoskuntayhtymä sekä Puhas Oy. Ekovoimalaitoksen rakentamista ja toimintaa varten on tarkoitus perustaa yhtiö. 3 HANKKEEN TAVOITTEET JA VALMISTELUTILANNE 3.1 HANKEALUEEN NYKYINEN ENERGIA- JA JÄTEHUOLTO Varkauden energiahuolto Varkauden kaupungin alueen kaukolämmön toimittamisesta vastaa Varkauden Aluelämpö Oy. Varkauden Aluelämpö Oy on Varkauden kaupungin ja Savon Voima Oyj:n omistama yhtiö. Yhtiön osakkeista suurin osa Varkauden kaupungin omistuksessa.

17 YVA-selostus 17 (138) Varkauden kaupungin asukkaista arvioidaan asuvan kaukolämmitetyissä kiinteistöissä noin henkeä, joka on 88 % koko asukasmäärästä. Kaupungin kaukolämpöverkoston kokonaispituus on noin 115 km. Vuonna 2011 Varkauden alueen kaukolämpöverkkoon tuotettiin 199 GWh lämpöä, josta 172 GWh myytiin kaukolämpöasiakkaille ja loppu kului verkon häviöihin ja omakäyttölämpöön. Myydystä kaukolämmöstä noin 46 % käytettiin asuinkerros- ja rivitaloissa, 9 % pientaloissa ja 45 % muissa kohteissa. Yhtiö osti 90,8 % energiasta Stora Enso Oyj:n voimalaitokselta ja tuotti loppuosan polttoöljyllä yhtiön omissa lämpökeskuksissa (Varkauden Aluelämpö Oy, 2012) Jätehuolto Toukokuun alussa 2012 voimaantulleen jätelain mukaan kunnilla on velvollisuus järjestää asumisessa sekä pääosin myös julkisessa hallinnossa ja palvelutoiminnassa syntyvien jätteiden hyödyntäminen ja käsittely. Kunta ei vastaa jätteistä, joita koskee niin sanottu tuottajavastuu. Tuottajavastuu tarkoittaa tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää tuotteidensa jätehuolto kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Uuden jätelain myötä tuottajavastuu laajenee erityisesti pakkausjätteiden osalta. Tuotteen pakkaaja tai pakatun tuotteen maahantuoja vastaa pakkausten jätehuollosta. Ekovoimalaitoksessa on tarkoitus hyödyntää pääosin Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueiden syntypaikkalajiteltua yhdyskuntajätettä. Näiden maakuntien alueella toimii useita jätehuoltoyhtiöitä, jotka tuottavat kunnille lakisääteisesti kuuluvat jätehuoltopalvelut. Seuraavassa on lueteltu Ekovoimalaitoshankkeessa mukana olevat jätehuoltoyhtiöt toimintakuntineen: Jätekukko Oy (Kuopio, Siilinjärvi, Pieksämäki, Suonenjoki, Konnevesi, Rautalampi, Tervo, Vesanto, Juankoski, Kaavi, Maaninka, Rautavaara, Tuusniemi, Lieksa, Nurmes, Juuka ja Valtimo) Puhas Oy (Joensuu, Ilomatsi, Kontiolahti, Liperi ja Polvijärvi) Keski-Savon Jätehuolto (Varkaus, Leppävirta, Joroinen, Heinävesi ja Juva) Mustankorkea Oy (Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Hankasalmi, Hartola, Jämsä, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen ja Kangasniemi) Metsäsairila Oy (Mikkeli, Ristiina, Puumala, Suomenniemi ja Hirvensalmi) Ylä-Savon Jätehuolto Oy (Iisalmi, Kiuruvesi, Keitele, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä) Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy (Savonlinna, Enonkoski, Kerimäki, Punkaharju, Sulkava ja Rantasalmi) Sammakkokangas Oy (Saarijärvi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas ja Viitasaari)

18 YVA-selostus 18 (138) Kuva 1. Ekovoimalaitoshankkeessa mukana olevien jätehuoltoyhtiöiden toimintaalueet Taulukossa 1 on esitetty mm. jätehuoltoyhtiöiden toiminta-alueen kuntien asukasmäärät, joiden lisäksi kunnissa voi olla merkittävästi kesäasukkaita. Kaikilla edellä mainituilla jätehuoltoyhtiöillä on jätteen loppusijoitukseen käytettävä taulukossa esitetty kaatopaikka.

19 YVA-selostus 19 (138) Taulukko 1. Ekovoimalaitoshankkeessa mukana olevat jätehuoltoyhtiöt Jäteyhtiö Toimialueen kunnat Toimialueen kuntien asukasluku ( ) Jätteen käsittely- ja loppusijoituspaikka Jätekukko Oy Kuopion jätekeskus Puhas Oy Keski-Savon Jätehuolto Mustankorkea Oy Metsäsairila Oy Ylä-Savon Jätehuolto Oy Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy Kontiosuon jätekeskus (Joensuu) Riikinnevan jätelaitos (Leppävirta) Mustankorkean jätteenkäsittelykeskus (Jyväskylä) Metsä-Sairilan jätekeskus (Mikkeli) Ylä-Savon jätekeskus (Iisalmi) Nousialan jäteasema (Savonlinna) Sammakkokangas Oy Sammakkokankaan jätekeskus (Saarijärvi) Yhteensä Kaatopaikoille loppusijoitetaan kerätyistä jätteestä se osuus, jota ei voida toimittaa hyötykäyttöön. Tällä hetkellä osa jäteyhtiöistä toimittaa yhdyskuntajätettä joko sellaisenaan tai kierrätyspolttoaineeksi käsiteltynä energiahyötykäyttöön nykyisin toimiville jätteen poltto- tai rinnakkaispolttolaitoksille. 3.2 HANKKEEN TAVOITTEET Ekovoimalaitoksen ensisijaisina tavoitteina on lisätä Itä- ja Keski-Suomen alueella toimivien jätehuoltoyhtiöiden syntypaikkalajitellun yhdyskuntajätteen hyödyntämistä sekä turvata Varkauden kaupungin tarvitseman kaukolämmön tuotanto Jätehuoltotavoitteeet Uuteen voimaantulleeseen jätelakiin kirjatun etusijajärjestyksen mukaan on ensisijaisesti vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta. Syntyvä jäte taas on ensisijaisesti valmisteltava uudelleenkäyttöä varten ja toissijaisesti kierrätettävä. Jos kierrätys ei ole mahdollista, on jäte hyödynnettävä energiana tai muuten. Jos hyödyntäminen ei ole mahdollista, jäte on loppukäsiteltävä. Näin ollen jätelain mukaan jätteen viimesijainen käsittelytapa on kaatopaikkasijoitus. Jätteiden energiahyötykäyttö vähentää loppusijoitettavaa jätemäärää sekä vastaavasti lisää hyödynnettävää jäte-

20 YVA-selostus 20 (138) määrää. Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteena vuoteen 2016 on hyödyntää jätteitä materiaalina 50 % ja energiana 30 %. Uusi jätelaki velvoittaa noudattamaan jätehuollossa omavaraisuus- ja läheisyysperiaatteita. Jätehuoltoviranomaisten on jätehuollon suunnittelussa ja ohjauksessa pidettävä tavoitteena sitä, että maassa on riittävästi ja tarvetta vastaavasti mahdollisuuksia kunnan vastuulle kuuluvan sekalaisen yhdyskuntajätteen hyödyntämiseen tai loppukäsittelyyn (omavaraisuusperiaate). Jätteen haltijan on huolehdittava siitä, että jäte toimitetaan käsiteltäväksi johonkin lähimmistä laitoksista (läheisyysperiaate). Alueellinen jätteen energiahyötykäyttölaitos toteuttaa molempia periaatteita. Jätteiden kaatopaikkasijoituksen vähentämisellä voidaan vähentää myös kaatopaikoilla muodostuvan metaanipäästön määrää. Metaani on voimakas kasvihuoneilmiötä voimistava kaasu, jota muodostuu erityisesti biohajoavan materiaalin anaerobisesta hajoamisesta. Nykyisen kaatopaikkoja koskevan lainsäädännön mukaan kaatopaikalle ei saa sijoittaa esikäsittelemättömiä jätteitä eikä sellaista yhdyskuntajätettä, jonka biohajoavasta jätteestä suurinta osaa ei ole kerätty talteen. Kaatopaikkalainsäädäntöä on suunniteltu muutettavaksi vuoden 2016 alusta siten, että biohajoavan jätteen sijoittamista kaatopaikoille rajoitetaan merkittävästi. Tällöin jäte ohjautuu joko suoraan polttoon tai prosessoituna mm. voima- ja lämpölaitosten tai ajoneuvojen ja koneiden polttoaineeksi. Ekovoimalaitos mahdollistaisi Itä- ja Keski- Suomen alueilla syntyvän materiaalihyötykäyttöön kelpaamattomien polttokelpoisten jätteiden hyödyntämisen kohtuullisella etäisyydellä jätteiden syntypaikalta. Tällä hetkellä jäte merkittäviltä osin loppusijoitetaan kaatopaikoille tai toimitetaan energiahyödynnettäväksi muualle. Jätteiden hyödyntämiselle asetetut tavoitteet ovat parhaiten saavutettavissa jäteyhtiöiden yhteistyöllä. Suomessa tällä hetkellä vanhin jätteenpolttolaitos on vuonna 1975 käyttöönotettu Orikedon jätteenpolttolaitos Turussa (polttokapasiteetti noin t/a). Lahdessa Kymijärven voimalaitoksella aloitettiin vuonna 1998 jätteen kaasutus ja tuotekaasun hyödyntäminen (kapasiteetti noin t/a). Vuonna 2007 käyttöönotettiin Riihimäellä Jätevoimala I (polttokapasiteetti noin t/a) ja vuonna 2008 Kotkassa Hyötyvoimalaitos (polttokapasiteetti noin t/a). Vuonna 2012 on käyttöönotettu Riihimäellä Jätevoimala II (polttokapasiteetti noin t/a), Oulussa Ekovoimalaitos (polttokapasiteetti noin t/a), Vaasan lähellä Mustasaaressa jätteenpolttolaitos (polttokapasiteetti noin t/a) sekä Lahdessa Kymijärven voimalaitoksella uusi kaasutusvoimalaitos (kapasiteetti t/a). Näiden toimivien laitosten lisäksi tällä hetkellä suunnitellaan jätteen energiahyötykäyttölaitosta mm. Vantaalle, Turun seudulle sekä Tampereelle. Jätteitä energiahyötykäytetään myös rinnakkaispolttolaitoksissa.

21 YVA-selostus 21 (138) Kuva 2. Suomessa toimivat sekä rakenteilla tai suunnitteilla olevat jätteenpoltto- tai kaasutuslaitokset Energiahuoltotavoitteet Varkauden kaupungin kaukolämpötoiminnasta vastaa pääosin Varkauden kaupungin omistama Varkauden Aluelämpö Oy. Tällä hetkellä yhtiön toimittamasta kaukolämmöstä noin 91 % ostetaan Stora Enso Oy:n voimalaitokselta ja loppuosa tuotetaan polttoöljyllä yhtiön omissa lämpökeskuksissa. Varkauden Aluelämpö Oy:n ja Stora Enso Oy:n välinen nykyinen lämmöntoimitussopimus päättyy heinäkuussa Ekovoimalaitoshankkeella voitaisiin turvata Varkauden Aluelämpö Oy:n toimittaman kaukolämmön tuotanto nykyisen sopimuskauden jälkeen. Kierrätykseen kelpaamattomien jätteiden energiahyötykäytöllä voidaan korvata muita polttoaineita ja säästää luonnonvaroja. Energiahyödynnettävät jätteet sisältävät biope-

22 YVA-selostus 22 (138) räisiä uusiutuvia materiaaleja ja siten niiden käyttö edesauttaa uusiutuvien polttoaineiden käytölle asetettujen tavoitteiden toteutumista. Samasta syystä jätteenpoltosta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat merkittävästi pienemmät kuin kokonaan fossiilisten polttoaineiden polton päästöt. 3.3 HANKKEEN VALMISTELUTILANNE JA TOTEUTUSAIKATAULU Itä- ja Keski-Suomen alueen jätehuoltoyhtiöt aloittivat Ekovoimalaitoshankkeen valmistelun keväällä Ekovoimalaitoksesta laadittiin vuosina teknistaloudellisia selvityksiä, joissa on tarkasteltu alustavasti laitoksen teknisiä vaihtoehtoja sekä investointi-, käyttö- ja kunnossapitokustannuksia. Jätehuoltoyhtiöt sekä Varkauden Aluelämpö Oy omistajakuntineen sopivat hankkeen edistämisestä aiesopimuksella alkukesällä Tällä hetkellä käydään yhtiön perustamiseen tähtääviä neuvotteluja hankkeen osakkaiden kesken. Perustettava yhtiö olisi Ekovoimalaitoksen omistaja, rakentaja ja käyttäjä. Ekovoimalaitosyhtiö on tarkoitus perustaa vuoden 2012 loppuun mennessä. Myös hankkeen yksityiskohtainen tekninen suunnittelu on käynnistetty vuoden 2012 lopulla. Alkuvuonna 2013 valitaan laitoksen toteuttava laitostoimittaja ja osakkaat tekevät hanketta koskevan investointipäätöksen. YVA-menettely on tarkoitus saada päätökseen alkuvuonna YVA-menettelyn kanssa samanaikaisesti on käynnistetty hankkeen toteuttamiseksi tarvittava kaavoitus. Ekovoimalaitoksen toimintaan tarvittavat luvat, kuten ympäristölupa, haetaan YVAmenettelyn päätettyä. Laitoksen rakentaminen kestää noin kaksi vuotta. Ekovoimalaitos voidaan käyttöönottaa aikaisintaan vuoden 2015 lopulla. 4 ARVIOITAVAT VAIHTOEHDOT YVA:ssa tarkastellaan kahta hankevaihtoehtoa ja nollavaihtoehtoa. 4.1 HANKEVAIHTOEHDOT Hankevaihtoehtona 1 (VE1) tarkastellaan arinatekniikkaan perustuvan kaukolämpöä ja sähköä tuottavan voimalaitoksen rakentamista ja käyttöä. Vaihtoehto VE1 käsittää kattilaitoksen lisäksi turbiini-generaattorilaitoksen, polttoaineen vastaanottojärjestelmän ja varastoinnin, savukaasujen puhdistusjärjestelmät, kemikaalivarastot, savupiipun sekä tuhka- ja lopputuotevarastot sekä ilmajäähdytyslaitteet. Savukaasut käsitellään puolikuivalla savukaasun käsittelyjärjestelmällä sekä hiukkassuodattimena toimivalla letkusuodattimella. Puhdistusjärjestelmää voidaan liittää savukaasupesuri. Lisäksi typenoksidipäästöjen muodostumista vähennetään tulipesässä SNCR-menetelmällä (ei-katalyyttinen typenoksidien poistojärjestelmä). Vaihtoehtoon VE1 sisältyy myös jätteiden välivarastointi jätelaitoksen alueella sekä savukaasujen puhdistuksessa syntyvän lopputuotteen käsittely.

23 YVA-selostus 23 (138) Hankevaihtoehtona 2 (VE2) tarkastellaan leijutekniikkaan perustuvan kaukolämpöä ja sähköä tuottavan voimalaitoksen rakentamista ja käyttöä. Vaihtoehto VE2 käsittää hankevaihtoehdon VE1 mukaiset laitteet ja järjestelmät sekä leijutekniikan vaatiman jätteen esikäsittelylaitoksen. Vaihtoehtoon VE2 sisältyy myös jätteiden välivarastointi jätelaitoksen alueella sekä savukaasujen puhdistuksessa syntyvän lopputuotteen käsittely. 4.2 NOLLAVAIHTOEHTO Nollavaihtoehtona (VE0) tarkastellaan Ekovoimalaitoksen rakentamatta jättämistä, jolloin jäte- ja energiahuolto järjestetään vaihtoehtoisella tavalla. Nollavaihtoehdossa energiaa tuotetaan kuvitteellisessa Varkauden alueelle sijoittuvassa biopolttoaineita ja turvetta polttoaineena käyttävässä kaukolämpöä ja sähköä tuottavassa voimalaitoksessa. Osa sähköstä oletetaan tuotettavaksi muualla Suomessa. Nollavaihtoehdossa tuotettava energiamäärä on sama kuin hankevaihtoehdoissa. Nollavaihtoehdossa jäteyhtiöiden jätteet kuljetetaan muualle Suomeen energiahyödynnettäväksi. 4.3 ENERGIANTUOTANTO JA POLTTOAINEIDEN KÄYTTÖ ERI VAIHTOEH- DOISSA Ekovoimalaitokselle tuotava jätemäärä on t/a molemmissa hankevaihtoehdoissa. Poltettavan jätteen laatua on kuvattu kohdassa Hankevaihtoehtoon VE2 kuuluvan jätteen esikäsittelyn vuoksi poltettavan jätteen määrä vähenee, mutta toisaalta jätteen lämpöarvo samalla paranee. Leijukattilalla voidaan tuottaa energiaa jonkin verran arinakattilaa enemmän. Molemmissa hankevaihtoehdoissa energiaa kuuluu ilmajäähdytyksessä, joissa energiaa siirtyy ilmaan. Nollavaihtoehdossa kuvitteellisella Varkauden alueelle sijoitettavalla voimalaitoksella tuotetaan hankevaihtoehtoja vastaava kaukolämpömäärä sekä lämmöntuotannon yhdessä saatava sähkömäärä. Sähköntuotanto kuvitteellisessa voimalaitoksessa on hankevaihtoehtojen tuotantoa vähäisempää, joten osa sähköstä oletetaan tuotettavaksi muualla.

24 YVA-selostus 24 (138) Taulukko 2. Polttoaineiden käyttö ja energiantuotanto hanke- ja nollavaihtoehdoissa VE1 VE2 VE0 Kattilatyyppi Arinakattila Kerros- tai kiertoleijukattila Jätemäärä laitokselle t/a t/a - Esikäsittelyssä jätteistä eroteltu palamaton jätemateriaali Ei esikäsittelyä t/a - Poltettava jätemäärä t/a t/a - Polttoaineen energia Ekovoimalaitoksessa (VE1 ja VE2) ja Varkauden alueella (VE0) 496 GWh/a (jäte) 527 GWh/a (jäte) 346 GWh/a (80 % bio ja 20 % turve) Polttoaineteho 62 MW 66 MW < 50 MW Sähköteho 15 MW 17 MW Lämpöteho 38 MW 40 MW Vuosittainen käyttöaika (huipun käyttöaika) h/a h/a Vuosittainen sähköntuotanto - Ekovoimalaitoksessa (VE1 ja VE2) tai Varkauden alueella (VE0) - Muualla Suomessa (VE0) 122 GWh/a GWh/a - 84 GWh/a 45 GWh/a Vuosittainen kaukolämmöntuotanto Ekovoimalaitoksessa (VE1 ja VE2) tai Varkauden alueella (VE0) 210 GWh/a 210 GWh/a 210 GWh/a Vuosittainen jäähdytettävä lämpö 91 GWh/a 114 GWh/a Hanke- ja nollavaihtoehdoissa vuosittainen kaukolämmöntuotanto on samansuuruinen. Nollavaihtoehdon mukainen sähköntuotanto vastaa hankevaihtoehtojen keskimääräistä sähköntuotantoa. Kaikkien vaihtoehtojen hyötykäyttöön tuotettava energian määrä on likimain samansuuruinen vaihtoehtojen ja niiden ympäristövaikutusten mielekkään vertailun vuoksi.

25 YVA-selostus 25 (138) GWh/a Muualla tuotettava sähkö Sähköntuotanto Kaukolämmöntuotanto VE1 VE2 VE0 Kuva 3. Energiantuotanto hanke- ja nollavaihtoehdossa (GWh/a) Nollavaihtoehdossa polttoaineiden energiamäärä on hankevaihtoehtoja pienempi. Bioja turvepolttoaineita käyttävän voimalaitoksen ajatellaan käyvän kaukolämmöntarpeen mukaan, joten pelkän sähköntuotannon vaatimaan jäähdytykseen ei ole tarvetta Muualla tuotettavan sähkön tuotantoon käytettävä polttoaine Turve GWh/a Bio 100 Jäte 0 VE1 VE2 VE0 Kuva 4. Polttoaineiden käyttö hankevaihto- ja nollavaihtoehdoissa

26 YVA-selostus 26 (138) 5 YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY 5.1 ARVIOINTIMENETTELY YVA-menettely on YVA-lain mukaan toteutettava laaja-alainen ennakkoarviointi, jossa arvioidaan suunnitellun hankkeen ympäristövaikutukset ja tuotetaan tietoa päätöksenteon perustaksi. YVA-menettelyn tarkoituksena on myös lisätä asukkaiden ja muiden hankkeen vaikutuspiirissä olevien tiedonsaantia sekä osallistumismahdollisuuksia. YVA-menettelyssä ei tehdä hanketta koskevia päätöksiä. YVA-asetuksessa on hankeluettelo, jossa mainittuihin hankkeisiin on sovellettava YVA-menettelyä. Luettelon mukaan YVA-menettely on toteutettava mm. jätteiden polttolaitoksiin tai fysikaalis-kemiallisiin käsittelylaitoksiin, joiden mitoitus on enemmän kuin 100 tonnia jätettä vuorokaudessa. Ekovoimalaitoksessa jätepolttoainetta poltetaan enimmillään tonnia vuodessa, mikä tarkoittaa keskimäärin 510 tonnia vuorokaudessa tunnin vuosittaisella huipputehonkäyttöajalla. YVA-menettely on kaksivaiheinen prosessi, jossa kansalaisilla on mahdollisuus esittää mielipiteensä molemmissa vaiheissa, sekä arviointiohjelma- että selostusvaiheessa. Kuvassa 5 on esitetty YVA-menettelyn kulku. Kuva 5. YVA-menettelyn kulku

27 YVA-selostus 27 (138) Tämä YVA-menettely käynnistyi , kun Navitas Kehitys Oy jätti arviointiohjelman (YVA-ohjelma) yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Savon ELYkeskukselle. Yhteysviranomainen kuulutti arviointiohjelmasta Varkauden kaupungin, Leppävirran ja Joroisten kuntien sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmoitustauluilla Arviointiohjelma oli nähtävillä Varkauden kaupungintalolla, Leppävirran ja Joroisten kuntien kunnanvirastoilla sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksessa. Arviointiohjelma oli nähtävänä myös Pohjois-Savon ELY-keskuksen internet-sivuilla ( Yhteysviranomainen antoi lausuntonsa arviointiohjelmasta Arviointiselostus (YVA-selostus) kuulutetaan ja se asetetaan nähtäville, kuten arviointiohjelma. Kuulutuksessa ilmoitetaan, missä selostus on nähtävillä ja päivämäärä, mihin mennessä mielipiteet ja lausunnot asiasta on jätettävä yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Savon ELY-keskukselle. Aikaa mielipiteiden ja lausuntojen antamiseen on YVA-asetuksen perusteella yhteysviranomaisen määräämä aika, joka on vähintään 30 mutta enintään 60 päivää. YVA-menettely päättyy siihen, kun yhteysviranomainen on antanut lausuntonsa YVA-selostuksesta, alustavan aikataulun mukaan helmikuussa ARVIOINTITEHTÄVÄ JA VAIKUTUSALUEEN RAJAUS Hankevaihtoehdot YVA-menettelyn mukainen ympäristövaikutusten arviointi toteutetaan voimalaitoshankkeelle, joka käsittää uuden Ekovoimalaitoksen ja siihen kuuluvien laitteiden ja järjestelmien rakentamisen ja käytön sekä toiminnan lopettamisen. Tarkastelun kohteena on pääsääntöisesti voimalaitosalueella tapahtuva toiminta ja sen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Eri ympäristövaikutusten vaikutusalueen laajuus vaihtelee. Näin ollen myös vaikutusten arviointi kohdistuu eri laajuisille alueille sen mukaan, mitä vaikutusta tarkastellaan. Ympäristövaikutuksista suuren osan arvioidaan olevan paikallisia ja rajoittuvan laitosalueelle ja sen välittömään läheisyyteen. Erityisiä huomioita kiinnitetään mahdollisiin vaikutuksiin lähellä sijaitsevaan Metsäläluonnonsuojelualueeseen. Ekovoimalaitoksen toiminnasta aiheutuvan liikenteen ja rakennettavien liityntöjen vaikutuksia tarkastellaan kuitenkin laajemmin. Voimalaitoksen toiminnasta aiheutuvan liikenteen vaikutukset liikennemääriin arvioidaan Riikinnevantielle, Sorsakoskentielle, valtatie 5:lle (Sorsakoskentien liittymän pohjoispuolelta valtatie 23 liittymän eteläpuolelle) sekä valtatie 23:lle (valtatie 5:n liittymässä). Liikennesuoritteen ja pakokaasupäästöjen osalta huomioidaan kuljetusmatkat kokonaisuudessaan. Liikenteen aiheuttaman melun lisääntyminen tarkastellaan lähimmillä asuinkiinteistöillä. Lisäksi tarkastellaan yleisesti hankkeen vaikutuksia seutukunnan ihmisten elinoloihin, energia- ja jätehuoltoon, luonnonvarojen hyödyntämiseen sekä ilmastoon.

28 YVA-selostus 28 (138) Nollavaihtoehto Nollavaihtoehdon (VE0) vaikutusten arvioinnissa tarkastelualuetta ei voida rajata, sillä hankevaihtoehdoissa tuotettavaa energiaa vastaava energiamäärä oletetaan tuotettavaksi määrittelemättömässä paikassa Varkauden alueella ja muualla Suomessa. Nollavaihtoehdossa syntypaikkalajiteltu jäte oletetaan hyödynnettäväksi muualla Suomessa sijaitsevilla jätteenpolttolaitoksilla. Liikennevaikutusten arvioimiseksi kokonaiskuljetusmatkat on arvioitu ja hankevaihtoehtojen tapaan liikennesuoritteen ja pakokaasupäästöjen osalta huomioidaan kuljetusmatkat kokonaisuudessaan. Nollavaihtoehdon vaikutusten arviointi painottuu sijaintipaikasta riippumattomiin seikkoihin, kuten savukaasu- ja pakokaasupäästöjen määriin, muodostuviin jätteisiin, liikennesuoritteisiin, energia- ja jätehuoltoon, luonnonvarojen hyödyntämiseen sekä ilmastoon Vaihtoehtojen vertailu Hankevaihtoehtoja VE1 ja VE2 sekä nollavaihtoehtoa VE0 verrataan toisiinsa kaikkien arvioitujen ympäristövaikutusten osalta. Merkittävimmät vaikutukset ja niiden erot esitetään taulukkomuodossa. Päästöjen vertailu hankevaihtoehtojen ja nollavaihtoehdon välillä tapahtuu samansuuruisesta energiantuotannosta aiheutuvien päästöjen välillä riippumatta siitä, onko energia tuotettu suunnitellulla Ekovoimalaitoksella vai muualla. Ympäristövaikutusten perusteella arvioidaan hanke- ja nollavaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuus ympäristön kannalta. 5.3 TIEDOTUS JA OSALLISTUMINEN Yleisötilaisuudet Hanketta, YVA-menettelyä ja YVA-ohjelmaa esiteltiin yleisölle avoimessa tilaisuudessa Warkaus-Salissa Varkaudessa Kutsu tilaisuuteen julkaistiin YVAohjelmakuulutuksen yhteydessä Warkauden Lehti - ja Soisalon Seutu -lehdissä. Tilaisuudessa yleisöllä oli mahdollisuus tuoda esiin näkemyksiään ja esittää kysymyksiä hankkeesta sekä sen ympäristövaikutusten arvioinnista. Yleisön kommenteissa nousivat esille seuraavat teemat: laitoksen sijoituspaikka savukaasupäästöjen vaikutukset terveyteen mahdolliset hajupäästöt lisääntyvän liikenteen vaikutukset arviointimenetelmien luotettavuus Ympäristövaikutusten arvioinnin tuloksia ja YVA-selostusta esitellään alueen asukkaille ja sidosryhmille yleisötilaisuudessa YVA-selostuksen nähtävilläoloaikana. Yleisötilaisuuden ajankohdasta tiedotetaan erikseen.

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 1 14.5.2012 Eero Parkkola etunimi.sukunimi@ramboll.fi 14.5.2012 JÄTEVOIMALAN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

Liikennealue // Nykyinen Waltti- Waltti Kunta // seutulipun yleiskausilipun *) kuntakausilipun **) Yhteysväli // hinta hinta hinta

Liikennealue // Nykyinen Waltti- Waltti Kunta // seutulipun yleiskausilipun *) kuntakausilipun **) Yhteysväli // hinta hinta hinta JOENSUUN LIIKENNEALUE Joensuu Paikallisliikenne 0-vyöhyke Paikallisliikenne 1-vyöhyke Joensuu-Ilomantsi 138 236 165 Joensuu-Juuka 138 254 178 Joensuu-Kitee 138 192 135 Joensuu-Lieksa 138 254 178 Joensuu-Polvijärvi

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

Oulun Energia YVA-hanke. Yleisötilaisuus 18.3.2014

Oulun Energia YVA-hanke. Yleisötilaisuus 18.3.2014 Oulun Energia YVA-hanke Yleisötilaisuus 18.3.2014 Oulun Energian uuden voimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointi Arviointiohjelman sisältö: Hankkeen tausta ja perustelut Hankkeen kuvaus: vaihtoehdot,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE

TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Pirkanmaan ELY-keskus / Leena Ivalo TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Pantin talo, 3.10.2013 klo 17.30-20 Leena

Lisätiedot

Pohjois- ja Etelä-Savon kasvihuonekaasupäästölaskenta 2010

Pohjois- ja Etelä-Savon kasvihuonekaasupäästölaskenta 2010 Kuntakoulutus 05.12.2012 Suonenjoki 12.12.2012 Mikkeli Pohjois- ja Etelä-Savon kasvihuonekaasupäästölaskenta 2010 Kimmo Koistinen, Sami Mörsky, Hannu Koponen Pohjois-Savon ELY-keskus etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lisätiedot

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus Kuva Mikko Jokinen Hankkeesta vastaava Northland Mines Oy YVA-konsultti Ramboll Finland Oy Northland Mines Oy HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten

Lisätiedot

SOTE-tuotantohanke ja miten se vaikuttaa strategian jatkovalmisteluun

SOTE-tuotantohanke ja miten se vaikuttaa strategian jatkovalmisteluun SOTE-tuotantohanke ja miten se vaikuttaa strategian jatkovalmisteluun Risto Miettunen Hallituksen seminaari 26.-27.2.2015 15.2.2015 1 15.2.2015 2 15.2.2015 3 15.2.2015 4 15.2.2015 5 Where s the beef? 15.2.2015

Lisätiedot

Riikinvoiman ajankohtaiset

Riikinvoiman ajankohtaiset Riikinvoiman ajankohtaiset Yhdyskuntajätteestä energiaa kiertopetitekniikalla 18.2.2016 Sisältö 1. Hanke- ja prosessiesittely 2. Kiertopetitekniikan haasteet ja mahdollisuudet 3. Tilannekatsaus Riikinvoiman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Asia tulisi käsitellä 25.8.2015 283 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Helen Oy:n Patolan huippulämpökeskuksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-001987 T

Lisätiedot

Hallinnoijana Rajupusu Leader ry

Hallinnoijana Rajupusu Leader ry Hallinnoijana Rajupusu Leader ry Suomessa 7 kalatalousryhmää Kalatalousryhmät valittu syksyllä 2008 Suomen ryhmien julkinen rahoitus ohjelmakaudelle on noin 8 400 000 /EKTR, tl 4 Tavoitteena uusi toimintamalli:

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA. Ohjausryhmä 4.4.2011

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA. Ohjausryhmä 4.4.2011 KUUSAMON KULTAKAIVOSHANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Ohjausryhmä 4.4.2011 YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) tarkoituksena on varmistaa, että ympäristövaikutukset

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Yleisötilaisuus 8.9.2015 Leena Eerola Uudenmaan ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus. Leena Eerola 8.9.2015 1 Hankkeen toimijat Hankkeesta vastaava:

Lisätiedot

YVA-menettely hankkeissa

YVA-menettely hankkeissa YVA-menettely hankkeissa E 18 Turun kehätie välillä Naantali - Raisio Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri Vesa Virtanen

Lisätiedot

VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE

VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Tourunkulman kyläyhdistyksen talo, 30.8.2012 klo 18-21 Leena Ivalo Pirkanmaan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

TILAUS JA NÄYTTEENOTTOSELVITYS

TILAUS JA NÄYTTEENOTTOSELVITYS Hanke 4263007, Hanhikankaan pohjavesialueen rakennetutkimus Mikkelissä Tilaaja Jari Hyvärinen Työkohde Työmaa Hanhikangas Mikkeli Kunta Mikkeli Yksikön käsittely Päiväys 24.2.2015 Jari Hyvärinen, geologi

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen

Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen Päätös 1 (5) Saaristonkatu 22 90100 Oulu ASIA Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen HAKIJA/PALVELUJEN TUOTTAJA Saaristonkatu 22 90100 Oulu Y-tunnus: 1824918-9 HAKEMUS

Lisätiedot

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa.

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. Liite 2 Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO LAUSUNNON HUOMIOIMINEN Hankkeen vaihtoehdot Mikäli arvioinnin edetessä

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA 14.3.2012

YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA 14.3.2012 TALVIVAARAN KAIVOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA YLEISÖTILAISUUDEN OHJELMA Klo 16 18 Vapaamuotoinen tutustuminen suunnitelmiin Klo 18

Lisätiedot

Raportteja 59 2012. Etelä- ja Pohjois-Savon maakuntien kasvihuonekaasutaseet 2010

Raportteja 59 2012. Etelä- ja Pohjois-Savon maakuntien kasvihuonekaasutaseet 2010 Raportteja 59 2012 Etelä- ja Pohjois-Savon maakuntien kasvihuonekaasutaseet 2010 HANNU KOPONEN SAMI K. MÖRSKY KIMMO KOISTINEN Etelä- ja Pohjois-Savon maakuntien kasvihuonekaasutaseet 2010 HANNU KOPONEN

Lisätiedot

Itä-Suomen henkilöliikennestrategia. Joukkoliikenteen järjestämistavat POS-ELYn toimivalta-alueella

Itä-Suomen henkilöliikennestrategia. Joukkoliikenteen järjestämistavat POS-ELYn toimivalta-alueella Itä-Suomen henkilöliikennestrategia Joukkoliikenteen järjestämistavat POS-ELYn toimivalta-alueella Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 1 NELJÄ OSAPROJEKTIA ITÄ-SUOMEN HENKILÖLIIKENNESTRATEGIA

Lisätiedot

60K05686.07 Lokakuu 2007 YTV. Jätevoimalan ympäristövaikutusten arviointiselostus

60K05686.07 Lokakuu 2007 YTV. Jätevoimalan ympäristövaikutusten arviointiselostus 60K05686.07 YTV Jätevoimalan ympäristövaikutusten arviointiselostus 3/(260) TIIVISTELMÄ Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV) Jätehuolto huolehtii Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan asuinkiinteistöjen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa. KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa. KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015 Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015 Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus 17.2.2015 1 Tavanomaisen jätteen kaatopaikka VNA kaatopaikoista

Lisätiedot

Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma Pirkanmaan Jätehuolto Oy Tampereen Sähkölaitos -yhtiöt Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma Pirkanmaan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEN (EY) N:o 1370/2007 7 ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2013

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEN (EY) N:o 1370/2007 7 ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODESTA 2013 POHJOIS-SAVON ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEN (EY) N:o 1370/2007 7 ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN YHDISTELMÄRAPORTTI

Lisätiedot

Pohjois-Savon kaupan maakuntakaavan palveluverkkoselvitys. Minne menet, kauppa? 8.4.2013 Kimmo Koski

Pohjois-Savon kaupan maakuntakaavan palveluverkkoselvitys. Minne menet, kauppa? 8.4.2013 Kimmo Koski Pohjois-Savon kaupan maakuntakaavan palveluverkkoselvitys Minne menet, kauppa? 8.4.2013 Kimmo Koski Sisältö 1 Kaupan nykytila 2 Väestö, ostovoima ja liiketilan laskennallinen lisätarve 3 Kaupan kehittämishankkeet

Lisätiedot

LAUSUNTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA: VOIMALAITOSHANKE OULUN TAKALAANILASSA

LAUSUNTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA: VOIMALAITOSHANKE OULUN TAKALAANILASSA Päiväys Dnro 5.6.2008 PPO 2008 R 3 531 Laanilan Voima Oy PL 191 90101 OULU Viite YVA ohjelma 18.3.2008 Asia LAUSUNTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA: VOIMALAITOSHANKE OULUN TAKALAANILASSA Laanilan

Lisätiedot

Kuvassa 1 on esitetty hankealueen rajaukset vaihtoehdoissa VE1, VE2 ja VE3.

Kuvassa 1 on esitetty hankealueen rajaukset vaihtoehdoissa VE1, VE2 ja VE3. MRa/JHu 10413 25.11.2010 VOIMAVAPRIIKKI OY FORSSAN KIIMASSUON TUULIVOIMAPUISTO LISÄYS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMAAN JOHDANTO Voimavapriikki Oy:n Forssan ja Tammelan kuntien alueelle suunniteltua

Lisätiedot

Ekovoimalaitoshankkeen tilanne ja projektin/toiminnan jatko

Ekovoimalaitoshankkeen tilanne ja projektin/toiminnan jatko Ekovoimalaitoshankkeen tilanne ja projektin/toiminnan jatko Petri Onikki Lounavoima Oy Kotipaikka Salo Perustettu 4.12.2017 Omistajat Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (50 %) ja Salon Kaukolämpö Oy (50 %) Toimii

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1 KITTILÄN KUNTA, 1. kunnanosa, Kittilä Kirkonkylän teollisuusalueen asemakaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 28.4.2015 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2013 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Biokaasulaitosten YVAmenettely

Biokaasulaitosten YVAmenettely Biokaasulaitosten YVAmenettely Jyväskylä 9.9.2004 Tekes STREAMS Programme Juhani Suvilampi FT Watrec Oy Juhani Suvilampi Watrec Oy 1 Watrec Oy tarjoaa asiantuntemustaan teollisuudelle sekä jätehuollon

Lisätiedot

Taustaa 1/3. Sosiaali- ja terveysalalla oli vuonna 2011 lähes 400 000 työllistä (16 % kaikista työllisistä)

Taustaa 1/3. Sosiaali- ja terveysalalla oli vuonna 2011 lähes 400 000 työllistä (16 % kaikista työllisistä) Taustaa 1/3 Sosiaali- ja terveysalalla oli vuonna 2011 lähes 400 000 työllistä (16 % kaikista työllisistä) 126 000 sosiaalihuollon avopalveluissa 82 000 sosiaalihuollon laitospalveluissa 188 000 terveyspalveluissa

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, helmikuu 2015, kaikki asunnot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, helmikuu 2015, kaikki asunnot Yhteensä: Manner-Suomi 87 200 334,6 10,9 58,4 97 008 300,0 11,7 51,0 Pääkaupunkiseutu Espoo 4 735 399,7 12,2 63,6 3 745 380,1 14,4 56,3 Helsinki 14 957 399,2 12,1 62,4 13 921 349,0 16,7 44,0 Vantaa 5 652

Lisätiedot

Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Elokuu 1999. Loviisa 3. -ydinvoimalaitoshanke

Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Elokuu 1999. Loviisa 3. -ydinvoimalaitoshanke Elokuu 1999 Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Loviisa 3 -ydinvoimalaitoshanke Hankkeesta vastaava Yhteysviranomainen Sisällysluettelo Hankkeen tausta ja aikataulu Hanke ja sen vaihtoehdot

Lisätiedot

Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 327/11.01.00.02/2013 191 Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Päätöshistoria Ympäristölautakunta 18.4.2013 : "Ympäristöpäällikkö

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto (Kela), kaikki asunnot, helmikuu 2016

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto (Kela), kaikki asunnot, helmikuu 2016 Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto (Kela), kaikki asunnot, helmikuu 2016 Yhteensä: Manner-Suomi 101 405 363,59 11,10 59,0 115 631 335,39 11,83 52,0 Pääkaupunkiseutu Espoo 6 115 429,83 12,46 63,7

Lisätiedot

Savon ilmasto-ohjelma

Savon ilmasto-ohjelma Savon ilmasto-ohjelma www.ymparisto.fi/savonilmasto-ohjelma Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012 Projektipäällikkö Sami Mörsky Hankeorganisaatio Neuvottelukunta 8+8 (ESA, POS) Jussi

Lisätiedot

Riikinnevan Ekovoimalaitos

Riikinnevan Ekovoimalaitos Navitas Kehitys Oy Riikinnevan Ekovoimalaitos Ympäristövaikutusten arviointiohjelma www.afconsult.com Navitas Kehitys Oy Riikinnevan Ekovoimalaitos Ympäristövaikutusten arviointiohjelma ÅF-Consult Oy Bertel

Lisätiedot

Keski-Suomen biokaasupotentiaali raaka-aineiden ja lopputuotteiden hyödyntämismahdollisuudet

Keski-Suomen biokaasupotentiaali raaka-aineiden ja lopputuotteiden hyödyntämismahdollisuudet Keski-Suomen biokaasupotentiaali raaka-aineiden ja lopputuotteiden hyödyntämismahdollisuudet Veli-Heikki Vänttinen, Hanne Tähti, Saija Rasi, Mari Seppälä, Anssi Lensu & Jukka Rintala Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue / Ympäristöpalvelut 27.01.2015 2 1 n sisältö ja tarkoitus Maankäyttö-

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA PARKANON VOIMA OY PARKANON VOIMALAITOSHANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Tammikuu 2006 YVA-ohjelma 1 (40) PARKANON VOIMA OY PARKANON VOIMALAITOSHANKKEEN YVA-OHJELMA TIIVISTELMÄ suunnittelee uuden

Lisätiedot

Kaavoitus ja jätehuolto

Kaavoitus ja jätehuolto 1 Kaavoitus ja jätehuolto Kaarina Rautio 21.4.2008 2 Maakunnan kehittämisen malli 2 3 Kaavajärjestelmä (MRL) Valtakunnalliset alueidenkäyttö- tavoitteet - Valtioneuvosto hyväksyy MAAKUNTAKAAVA Kuntien

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ VUONNA 2014 KÄYNNISTYVISTÄ JULKISTA TUKEA HAKEVISTA LAAJAKAISTAHANKKEISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ VUONNA 2014 KÄYNNISTYVISTÄ JULKISTA TUKEA HAKEVISTA LAAJAKAISTAHANKKEISTA Lausuntopyyntö 1 (5) Dnro: 5.11.2014 1236-1317/940/2014 Teleyritykset LAUSUNTOPYYNTÖ VUONNA 2014 KÄYNNISTYVISTÄ JULKISTA TUKEA HAKEVISTA LAAJAKAISTAHANKKEISTA Seuraavat maakuntaliitot käynnistävät laajakaistarakentamisen

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus ja YVA-menettelyn esittely. Hankkeen ja hankkeesta vastaavan esittely

Tilaisuuden avaus ja YVA-menettelyn esittely. Hankkeen ja hankkeesta vastaavan esittely Balticconnector maakaasuputki Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) yleisötilaisuus Inkoossa 27.5.2015 Tilaisuuden avaus ja YVA-menettelyn esittely Leena Eerola, Uudenmaan ELY-keskus Hankkeen ja hankkeesta

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN TOIMINTATILASTOT 1.1.-31.3.2014

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN TOIMINTATILASTOT 1.1.-31.3.2014 SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN TOIMINTATILASTOT 1.1.-31.3.2014 Q1 2 (6) Saatavuustavoite Tavoite Riskialueluokka Vähintään hätäensiapuun pystyvä yksikkö Hoitotason yksikkö /Lääkäriyksikkö C D 8 min

Lisätiedot

Toimeentulotuen käsittelyaikojen seuranta

Toimeentulotuen käsittelyaikojen seuranta Toimeentulotuen käsittelyaikojen seuranta 1 (21) Toimeentulotuen käsittelyaikojen seuranta Uusimaa (01) Kaupunkimaiset kunnat (1) Espoo (049) 6 516 6 407 7 342 Hanko (078) 252 277 234 Helsinki (091) 23

Lisätiedot

asumisoikeus ARAvuokraasunnot

asumisoikeus ARAvuokraasunnot 29.11.2012 RAJOITUSTEN PIIRISSÄ OLEVA ARA-ASUNTOKANTA VUONNA 2011 ARAVA ARA 1 Uusimaa Muu maa Askola 32 32 0 32 1 Uusimaa Pääkaupunkiseutu Espoo 17493 3105 6818 1697 24311 4802 29113 1 Uusimaa Muu maa

Lisätiedot

Kyselytutkimus Itä-Suomen lasten ja nuorten koulumatkaliikkumisesta

Kyselytutkimus Itä-Suomen lasten ja nuorten koulumatkaliikkumisesta Kyselytutkimus Itä-Suomen lasten ja nuorten koulumatkaliikkumisesta Itä-Suomen liikennejärjestelmän tila Juha Heltimo, Strafica Oy 30.11.2017 Koulumatkakyselyn päätulokset Koulumatkojen pituudet ovat kasvaneet

Lisätiedot

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna Itä-Suomen alueverkosto 9.5.2017, Savonlinna Alueverkostot Osa toimii useamman maakunnan alueella. Yhteystietolistalla 750 henkilöä. Osallistujat sote-alan järjestöammattilaisia (ammattilaisuus ei kuitenkaan

Lisätiedot

Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos. Astrum keskus, Salo 2.12.2014

Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos. Astrum keskus, Salo 2.12.2014 Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos Astrum keskus, Salo 2.12.2014 Turun Seudun Energiantuotanto Oy Turun Seudun Energiantuotanto Oy TSME Oy Neste Oil 49,5 % Fortum Power & Heat

Lisätiedot

Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n jätteen energiahyötykäytön ympäristövaikutusten

Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n jätteen energiahyötykäytön ympäristövaikutusten Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 327/11.01.00.02/2013 16 Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n jätteen energiahyötykäytön ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

Aurinkolämpö osana uusiutuvaa kaukolämmön tuotantoa - Case Savon Voima. Kaukolämpöpäivät Kari Anttonen

Aurinkolämpö osana uusiutuvaa kaukolämmön tuotantoa - Case Savon Voima. Kaukolämpöpäivät Kari Anttonen Aurinkolämpö osana uusiutuvaa kaukolämmön tuotantoa - Case Savon Voima Kaukolämpöpäivät 24.8.2016 Kari Anttonen Savon Voiman omistajat ja asiakkaat Kuopio 15,44 % Lapinlahti 8,49 % Iisalmi 7,34 % Kiuruvesi

Lisätiedot

Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo FT Joonas Hokkanen. FM, ins. Eero Parkkola. FT J-P Aittola

Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo FT Joonas Hokkanen. FM, ins. Eero Parkkola. FT J-P Aittola Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo 18.00 FT Joonas Hokkanen FM, ins. Eero Parkkola FT J-P Aittola Ins. Yht. yo. Seela Sinisalo HYÖTYVOIMALAITOKSEN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioidaan hankkeen aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia jotka kohdistuvat (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI 30.1.2014 Kirsi Koivunen, Pöyry

SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI 30.1.2014 Kirsi Koivunen, Pöyry SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI Kirsi Koivunen, Pöyry JOHDANTO Suurten polttolaitosten uuden BREF:n luonnos julkaistiin

Lisätiedot

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS 15.3.2010 HANKKEEN YLEISKUVAUS Hankkeena on tuulipuiston rakentaminen Ilmajoen kunnan ja Kurikan kaupungin rajalle, Santavuoren- Meskaisvuoren

Lisätiedot

Vuonna 2014 päättyvät ostoliikenteet

Vuonna 2014 päättyvät ostoliikenteet Vuonna 2014 päättyvät ostoliikenteet Sopimus päättyy Ajopäivät Reitti 30.6.2014 L 08.25 Vesanto-Karttula-09.55 Kuopio 30.6.2014 L 14.15 Kuopio-Karttula-15.55 Vesanto 30.6.2014 SS 15.00 Vesanto-Karttula-16.45

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa EU-edunvalvontapäivä EU:n kiertotalouspaketti Komissiolta 2.7.2014 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa tiedonanto Direktiiviehdotukset mm. jätedirektiivin

Lisätiedot

Itsenäisyyspäivän korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset

Itsenäisyyspäivän korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset Itsenäisyyspäivän 6.12.2018 korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset ALAJÄRVI Maanantai 3.12. MIKKELI Perjantai 7.12. ENONKOSKI Perjantai 7.12. MUSTASAARI Maanantai 3.12. EVIJÄRVI Maanantai 3.12. MÄNTYHARJU

Lisätiedot

7.11.2013 Rintasyöpäseulontaan kutsutut ikäryhmät vuonna 2012 kunnittain. Kutsuikä (vv) lasketaan kutsuvuoden ja syntymävuoden erotuksella.

7.11.2013 Rintasyöpäseulontaan kutsutut ikäryhmät vuonna 2012 kunnittain. Kutsuikä (vv) lasketaan kutsuvuoden ja syntymävuoden erotuksella. Koodi Kunta 020 AKAA X X X X X X X X 005 ALAJÄRVI X X X X X X X X X X 009 ALAVIESKA X X X X X X X X X 010 ALAVUS X X X X X X X X X X 016 ASIKKALA X X X X X X X X X X 018 ASKOLA X X X X X X X X X X 019

Lisätiedot

Kunnan kuuluminen Risen yks-toimiston ja arviointikeskuksen toimialueeseen

Kunnan kuuluminen Risen yks-toimiston ja arviointikeskuksen toimialueeseen YKS-toimisto Kunta Yhdyskuntaseuraamustoimisto Osoite Puhelin Telekopio Arviointikeskus Akaa Tampereen yhdyskuntaseuraamustoimisto Rautatienkatu 10, 4 krs. 33100 TAMPERE 029 56 80900 029 56 80945 Länsi-Suomen

Lisätiedot

Kunnat 2014 Verotusmenettelylain (1558/1995) 5 :n mukainen verovuoden 2013 kotikunta

Kunnat 2014 Verotusmenettelylain (1558/1995) 5 :n mukainen verovuoden 2013 kotikunta Kunnat 2014 Verotusmenettelylain (1558/1995) 5 :n mukainen verovuoden 2013 kotikunta Maakunnat 2014 Vuonna 2011 voimaan tullut Valtioneuvoston päätös maakunnista (VNP 799/2009) 020 Akaa 06 Pirkanmaa 005

Lisätiedot

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9. 691/AK LIITE 1 ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.2015 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Heinolan

Lisätiedot

Kuntanumero Kunnan nimi Maakuntanro Maakunnan nimi Rikosseuraamusalue 020 Akaa 06 Pirkanmaa LSRA 005 Alajärvi 14 Etelä-Pohjanmaa LSRA 009 Alavieska

Kuntanumero Kunnan nimi Maakuntanro Maakunnan nimi Rikosseuraamusalue 020 Akaa 06 Pirkanmaa LSRA 005 Alajärvi 14 Etelä-Pohjanmaa LSRA 009 Alavieska Kuntanumero Kunnan nimi Maakuntanro Maakunnan nimi Rikosseuraamusalue 020 Akaa 06 Pirkanmaa LSRA 005 Alajärvi 14 Etelä-Pohjanmaa LSRA 009 Alavieska 17 Pohjois-Pohjanmaa IPRA 010 Alavus 14 Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919. Tapamme toimia. Leppäkosken Sähkö Oy. Arvomme. Tarjoamme kestäviä energiaratkaisuja asiakkaidemme

Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919. Tapamme toimia. Leppäkosken Sähkö Oy. Arvomme. Tarjoamme kestäviä energiaratkaisuja asiakkaidemme Energiantuotanto Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919 Sähkö -konserni on monipuolinen energiapalveluyritys, joka tuottaa asiakkailleen sähkö-, lämpö- ja maakaasupalveluja. Energia Oy Sähkö

Lisätiedot

Sopimus Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymän purkamisesta

Sopimus Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymän purkamisesta 1 Esitys kunnille 21.4.2016 / JT Sopimus Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymän purkamisesta 1. Yleistä Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymän jäsenkuntien valtuustot sopivat tällä sopimuksella Itä-Suomen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö . Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 15.2.2016 Yksikön päällikkö Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 (Opastinsilta 12 B 5. krs) 00521 Helsinki

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi YVA

Ympäristövaikutusten arviointi YVA Ympäristövaikutusten arviointi YVA 2 Ympäristövaikutusten arviointia koskeva lainsäädäntö Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994) Valtioneuvoston asetus ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Maakaasuyhdistys 23.4.2010 Kymen Bioenergia Oy KSS Energia Oy, 60 % ajurina kannattava bioenergian tuottaminen liiketoimintakonseptin tuomat monipuoliset mahdollisuudet tehokkaasti

Lisätiedot

YVA suunnittelun välineenä ja lainsäädännön kehittämistarpeet millaisin eväin eteenpäin

YVA suunnittelun välineenä ja lainsäädännön kehittämistarpeet millaisin eväin eteenpäin YVA suunnittelun välineenä ja lainsäädännön kehittämistarpeet millaisin eväin eteenpäin Timo Tanninen Ylijohtaja, luontoympäristöosasto Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 20.11.2011 1 YVA-laki

Lisätiedot

ONKKAALANTIEN LÄMPÖLAITOKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 18 PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS

ONKKAALANTIEN LÄMPÖLAITOKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 18 PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS ONKKAALANTIEN LÄMPÖLAITOKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 18 PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 12.11.2010 YHTEYSTIEDOT Pälkäneen kunta Osoite: Keskustie 1, 36600 Pälkäne Puh: 03-57911,

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 957. Valtioneuvoston asetus. ennakkoperintäasetuksen 15 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 11 päivänä marraskuuta 2004

SISÄLLYS. N:o 957. Valtioneuvoston asetus. ennakkoperintäasetuksen 15 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 11 päivänä marraskuuta 2004 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 2004 N:o 957 960 SISÄLLYS N:o Sivu 957 Valtioneuvoston asetus ennakkoperintäasetuksen 15 :n muuttamisesta... 2639 958 Valtioneuvoston

Lisätiedot

ILMOITUKSEN VIREILLETULO, ILMOITUKSEN TEKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN

ILMOITUKSEN VIREILLETULO, ILMOITUKSEN TEKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/2011/1 Dnro ISAVI/278/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus, joka koskee yhdyskunnista kerätystä

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA LEVIN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 JA 6 SEKÄ KORTTELIN 35 TONTIN 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS. Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA

KITTILÄN KUNTA LEVIN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 JA 6 SEKÄ KORTTELIN 35 TONTIN 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS. Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA Asiakirjatyyppi KAAVASELOSTUS, KAAVAEHDOTUSVAIHE Päivämäärä 28.03.2014 / 04.08.2014 Hyväksymispäivämäärä ja -pykälä 25.8.2014 31 Kaavatunnus 261V250814A 31 KITTILÄN KUNTA LEVIN

Lisätiedot

Hallinnoijana Piällysmies ry

Hallinnoijana Piällysmies ry Hallinnoijana Piällysmies ry Suomessa 7 kalatalousryhmää Kalatalousryhmät valittu syksyllä 2008 Suomen ryhmien julkinen rahoitus ohjelmakaudelle on noin 8 400 000 /EKTR, tl 4 Tavoitteena uusi toimintamalli:

Lisätiedot

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro 634/2013 9:15 Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutos Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 9.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ... 1 2. SUUNNITTELUALUE... 1 3. ALOITE...

Lisätiedot

Kunkun parkki, Tampere

Kunkun parkki, Tampere Kunkun parkki, Tampere YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Ympäristövaikutusten arviointimenettely Ympäristösi parhaat tekijät Lähtökohtia vaikutusten selvittämiseen Hanke on osa laajempaa Tampereen

Lisätiedot

POHJANMAAN YVA-MENETTELYHANKKEET:

POHJANMAAN YVA-MENETTELYHANKKEET: POHJOIS-POHJANMAAN POHJANMAAN YVA-MENETTELYHANKKEET: 1. Valtatie 4 Iin kohdalla 2. Valtatiet 4 ja 8, Kempele-Liminka Liminka- Temmes 3. 400 kv:n voimajohto, Oulu-Muhos 4. 400 kv:n voimajohto, Muhos - Ruotsin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Vt 9 Tampere Orivesi YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Arvioinnin työohjelma: ohjaa vaikutusarviointien tekemistä Välittää tietoa: hankkeen suunnittelun vaihtoehdoista tutkittavista vaihtoehdoista

Lisätiedot

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Liite 19 1 (7) 22.3.2016 Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Sisällysluettelo Marttilan Verhonkulman tuulivoimapuiston

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

ELY- Laajakaista- hankkeet

ELY- Laajakaista- hankkeet ELY- Laajakaista- hankkeet 15.5.2013 Antero Kauppinen, laajakaista-asiantuntija Pohjois-Savon ELY- keskus maaseutu 15.5.2013 Tavoite Laajakaistatukilain mukainen EU tuki n. 24,6 milj. euroa saatava myönnettyä

Lisätiedot

Iisalmi tilastoina. Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015

Iisalmi tilastoina. Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015 Iisalmi tilastoina Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015 Yleistä Iisalmesta Väkiluku 22 115 henkilöä (31.12.2014) Pinta-ala yhteensä 872,18 km 2, josta maata 762,97 km 2 ja makeaa vettä 109,21

Lisätiedot

VALTATIEN 12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI HUUTIJÄRVI -HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE

VALTATIEN 12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI HUUTIJÄRVI -HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE VALTATIEN 12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI HUUTIJÄRVI -HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Pitkäjärvenkoulu, 16.6.2015 klo 18-20 Leena Ivalo YVA-yhteysviranomainen Pirkanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Väliarvioinnin aineisto

Väliarvioinnin aineisto Väliarvioinnin aineisto Hankkeiden lkm Hakumenettelyt maakunnittain 60 50 40 30 20 8 49 14 8 Maakuntaliitot kilpailuttaneet 226 hanketta, joista noin puoleen hanke-ehdotuksia (117 hanketta) 43 Hankkeita,

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN PÄIHDEHUOLLON KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA JA TULEVAISUUS

ITÄ-SUOMEN PÄIHDEHUOLLON KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA JA TULEVAISUUS 1 MUISTIO Liite kutsuun 1.9.2015 ITÄ-SUOMEN PÄIHDEHUOLLON KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA JA TULEVAISUUS 1. Kuntayhtymän taustaa Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymä on oikeushenkilönä aloittanut vuonna 1928, jolloin

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS HÖYLÄÄMÖNKADUN POHJOISPÄÄ

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS HÖYLÄÄMÖNKADUN POHJOISPÄÄ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS HÖYLÄÄMÖNKADUN POHJOISPÄÄ Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue Kaavoituspalvelut PL 43, 67101 Kokkola Puh. (06)

Lisätiedot

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon?

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Sisältö Yhdyskuntajätteet ja niiden käsittely Kierrätyksestä Jätteenpolton kehitys Suomessa Jätevoimala ja rinnakkaispoltto

Lisätiedot

Maatalous- ja puutarhayritysten työvoima 2010

Maatalous- ja puutarhayritysten työvoima 2010 Maatalous- ja puutarhayritysten työvoima 2010 Ennakkotiedot Uudenmaan ELY-keskus Kunta Tuotantosuunta Tilojen lukumäärä Työntekijöiden lukumäärä Yhteensä Miehet Naiset Työmäärä yhteensä, henkilötyövuotta

Lisätiedot

Kuntien vuoden 2015 veroprosentit Liite 3.

Kuntien vuoden 2015 veroprosentit Liite 3. Kuntien vuoden 2015 veroprosentit Liite 3. Lähde: Kuntaliiton tiedustelu, ennakkotieto Jos muun kuin vakituisen asuinrakennuksen veroprosenttia ei ole määrätty, on käytetty yleistä kiinteistöveroprosenttia.

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot