KASVILLISUUS. Irtokellujat eivät ole kiinnittyneet pohjaan vaan kelluvat irtonaisina veden pinnalla. (limaskat, kilpukka)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KASVILLISUUS. Irtokellujat eivät ole kiinnittyneet pohjaan vaan kelluvat irtonaisina veden pinnalla. (limaskat, kilpukka)"

Transkriptio

1 KASVILLISUUS Paikka: Ranta Tarvikkeet: Kasvilajikortit tai opaskirja sekä tarvittaessa muistiinpanovälineet ja kamera/kamerapuhelin/tabletti Monimuotoinen kasvillisuus on tärkeä osa erilaisia vesiekosysteemejä. Monet tekijät, kuten rannan muoto, ravinteisuus ja pohjan laatu vaikuttavat kasvilajistoon. Vedestä ei ole pulaa, mutta auringonvalon saatavuus heikkenee syvälle veteen mentäessä. Myös kasvien tarvitseman hiilidioksidin määrä vedessä on rajallinen. Eri kasvilajeilla on erilaisia vaatimuksia kasvupaikan suhteen, ja veden äärellä kasvit kasvavatkin tyypillisesti vyöhykkeittäin. Vesikasveja voidaan luokitella kasvutavan mukaan elomuotoihin: Pohjalehtiset eli pohjaversoiset ovat kasveja, joiden lehdet kasvavat lähellä pohjaa. Joillakin pohjalehtisilla kukinto kohoaa pinnan yläpuolelle. (lahnaruohot, nuottaruoho) Irtokellujat eivät ole kiinnittyneet pohjaan vaan kelluvat irtonaisina veden pinnalla. (limaskat, kilpukka) Irtokeijujat kasvavat upoksissa mutta eivät ole juurtuneet pohjaan. (karvalehti, vesiherneet) Levät ovat alkeellisia eliöitä, jotka voivat yhteyttää. Ne tuottavat suuren osan ilmakehän hapesta ja ovat monien vesieläinten ravintoa. Rantakasvit kasvavat rannalla ja viihtyvät kosteissa olosuhteissa. (rantakukka, terva- ja harmaaleppä, terttualpi, kurjenjalka, rentukka, sarat) Ilmaversoisten kasvien juurakko on veden alla mutta loput versosta pinnan yläpuolella. Ilmaversoiset pärjäävät ajoittain myös kokonaan vesirajan yläpuolella. (osmankäämi, järviruoko, järvikaisla, järvikorte) Kelluslehtisten kasvien juurakko on pohjassa, mutta lähes kaikki lehdet kelluvat veden pinnalla. (ulpukka, lumme, uistinvita) Tarkastelkaa kasvillisuutta. Mihin elomuotoihin kuuluvia kasveja rannalla ja vedessä kasvaa? Kasvavatko erilaiset kasvit vyöhykkeittäin? Tunnistakaa kasvilajeja kasvilajikorttien tai kasvikirjan avulla. Tutkikaa kasvien rakenteellisia yksityiskohtia ja kasvinosia. Pohtikaa, mitä hyötyä rannan ja veden kasveista on muille eliöille (ravintoa, suojaa, kasvualustoja, pesäpaikkoja, pesänrakennusmateriaaleja, happea jne.) Tehkää muistiinpanoja kasvillisuudesta kirjoittaen, piirtäen ja valokuvaten. Piirtäkää luokassa rannan poikkileikkaus, jossa esitellään kasvien erilaisia kasvutapoja sekä rantakasvillisuuden vyöhykkeisyys. Uposlehtisten kasvien varsi ja lehdet ovat veden alla, mutta kukinto voi olla veden pinnan yläpuolella. (ahvenvita, ärviät, vesirutto)

2 VEDEN SELKÄRANGATTOMAT Paikka: Ranta Tarvikkeet: Vesieläinhaavit, keittiösiivilät, lusikoita, valkoiset vadit, purkkeja, vesieläinkuvakortit Luonnonvesissä elää paljon erilaisia selkärangattomia eläimiä, joiden pyydystely ja tutkiminen on hauskaa puuhaa. Pikkueläimet lymyilevät mielellään vesikasvien seassa, kivien pinnoilla ja pohjakarikkeessa. Rauhoitu ensin rannalle katselemaan vedessä näkyviä pikkueläimiä. Ota valmiiksi vettä laakeaan valkoiseen muovialtaaseen. Pyydystä pikkueläimiä rannan tuntumasta keittiösiivilän avulla. Laita löytämäsi eläimet varovasti altaassa olevaan veteen. Ota vesieläinhaavin varresta tukeva ote ja koukkaa pohjakariketta haavin pussiin. Vedä haavi rantaan ja nosta pussi ylös. Anna veden valua pois haavin pohjaverkon läpi. Aseta haavi maahan ja etsi vesieläimiä varovasti lusikan avulla karikkeen seasta. Nouki eläimet valkoisessa altaassa olevaan veteen. Älä vahingoita niitä. Tarkkailtavaa: Miten erilaiset vesieläimet liikkuvat? Mikä on nopein? Mikä on hitain? Liikkuuko jokin eläimistä vain pinnalla tai vain pohjalla? Jahtaavatko eläimet toisiaan? Minkä näköisiä raajoja/suuosia/sukasia/pyrstöjä/siipiä/silmiä vesieläimillä on? Mikä on kummallisin/pelottavin/suloisin/pienin/suurin otus? Minkälaisia nimiä voisit itse keksiä löytämillesi vesieläimille? Yritä tunnistaa pikkueläimiä kirjan tai vesieläinkuvakortin avulla. Tutkimisen jälkeen eläimet päästetään varovasti takaisin vesistöön. Retken jälkeen kannattaa palata aiheeseen selvittämällä tarkemmin erilaisia veden selkärangattomiin liittyviä asioita: Elämänkierto, vuodenkierto ja muodonvaihdos (täydellinen ja osittainen eli vaillinainen muodonvaihdos) Rakenteelliset ja elintapojen sopeutumat vesielämään (hapen otto, liikkuminen, suojautuminen, ravinnon hankinta jne.) Vesiselkärangattomien jaottelu (äyriäiset, hyönteiset, hämähäkkieläimet, nilviäiset, madot) LISÄTIETOA:

3 VEDEN LAATU Paikka: Ranta Tarvikkeet: Lämpömittari, ph-paperiliuska, valkoinen rastitettu alusta, läpinäkyvä purki, kartta Veden laatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä voidaan tutkia ja pohtia monin tavoin. Veden laatuun ja laadun vaihteluun vaikuttavat mm. maaperä, kasvillisuus, vuodenaikoihin liittyvät muutokset, sademäärä ja ihmisen toiminta. Mittaa veden lämpötila. Onko se korkeampi vai matalampi kuin ilman lämpötila? Mittaa veden ph-arvo ph-paperiliuskan avulla. Suomen vedet ovat luontaisesti hiukan happamia (ph 5,7-6,5), mutta jos vesistön ph on pysyvästi alle 5, tuhoutuu suurin osa vesistön eliöistä. Happamoitumista aiheuttavat esimerkiksi teollisuuden ja liikenteen päästöt. Ota vettä lasipurkkiin ja haista sitä. Kuvaile tuoksua ja sen voimakkuutta. (muta/kala/maatunut/mätä kananmuna/öljy/jokin muu haju) Katso vesinäytettä valkoista alustaa vasten. Minkä väristä vesi on? Veden väriin vaikuttavat monet tekijät: - humus (eloperäinen maa-aines) > ruskea, kellertävä - savi > harmaa - viherlevät > vihertävä - sinilevät > sinertävä Laita näytepurkki valkoisella alustalla olevan rastin päälle ja katso, kuinka hyvin erotat rastin veden läpi. Kuvaile veden sameutta/kirkkautta. Esimerkiksi runsaasti savea sisältävä vesi on sameaa. Etsi tutkimasi vesistö kartalta. Määritä valumaalue eli alue, josta vedet valuvat tutkimaasi vesistöön. Valuma-aluetta rajaavat kohdat, joiden eri puolilta vedet virtaavat eri suuntiin. Mieti, mitä veden laatuun vaikuttavia asioita valuma-alueella voisi olla. (teollisuutta, asutusta, liikenneväyliä, viljelysmaita, karjanhoitoa, metsätaloutta, kesämökkejä, vesiliikennettä, kaatopaikka jne.) Mieti, miten vesien saastuminen vaikuttaa erilaisten eliöiden elämään. Mitä haittaa ihmiselle voi olla vesistön saastumisesta? Miten vesien saastumista voitaisiin estää? Miten voisit omalla toiminnallasi vaikuttaa vesistöjen kuntoon?

4 LINNUT Paikka: Ranta Tarvikkeet: Tarvittaessa kiikarit, lintukuvakortit/opaskirja, muistiinpanovälineet ja linnunlaulukortit Rannat ovat hyviä lintujentarkkailupaikkoja ja vesilinnut yleensä helposti havaittavia. Erityisesti keväällä on otollinen aika tarkkailla pesintäkauttaan aloittelevia lintuja. Pesien ja poikasten lähistöllä on oleskeltava häiriötä aiheuttamatta. Lintujen tarkkailussa ei tarvitse keskittyä pelkästään lajintuntemukseen, vaan myös lintujen käyttäytymisen tarkkailu on hauskaa ja opettavaista. Jakaannutaan ryhmiin erimerkiksi linnunlaulukorttien avulla: Jokainen saa yhden kortin, jota ei saa näyttää muille. Kun kaikilla on oma kortti, yritetään löytää oma lintuparvi ääntelemällä oman kortin mukaisesti. Kun kaikki ryhmät ovat koossa, kukin ryhmä laulaa vuorollaan oman laulunsa muiden yrittäessä arvata, mistä linnusta on kyse. Oppilaat jakaantuvat ryhmittäin tarkkailemaan lähistön lintuja rauhallisesti liikkuen. Vinkkejä lintujen tarkkailuun: Valitse yksi lintu tarkkailukohteeksi, ja seuraa sen toimia muutaman minuutin ajan. Kirjoita muistiin tai paina mieleesi, mitä lintu puuhailee, miten se liikkuu ja ääntelee jne. Kerro kaverille, mitä havaitsit. Vertailkaa havaintojanne. Tarkkaile näkemiesi lintujen rakennepiirteitä, kuten erilaisia nokkia, jalkoja, värejä ja ruumiinmuotoja. Mitä ne kertovat linnun elintavoista? Sulje silmäsi ja kuuntele. Montako erilaista linnun ääntä kuulet? Yritä keksiä äänille kirjoitusasu. Yritä tunnistaa havaitsemasi linnut lintukuvakorttia tai kirjaa apuna käyttäen. Jos muistiinpanovälineet ovat mukana, kannattaa lintuja myös piirtää ja merkitä kuviin erityisiä tuntomerkkejä ja muita havaintoja. Katsele ympäristöä ja mieti, mitä linnut tarvitsevat. Mitä ruokaa täältä voisi löytyä? Millaisia suoja- ja pesäpaikkoja täällä on? Millaisia pesänrakennustarpeita löytyy? Mitä vaaroja täällä on linnuille? Rakentakaa erilaisia linnunpesiä lähistöltä löytyvistä luonnonmateriaaleista. Mielikuvituksen käyttö on sallittua! VINKKI: Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry järjestää vuosittain toukokuussa lapsiryhmille suunnatun Lasten Lintuviikko tapahtuman. Lisätietoa sivustolta

5 JOKAMIEHENOIKEUDET Tarvikkeet: Jokamiehenoikeudet tehtäväpussi Suomessa jokamiehenoikeudet antavat kaikille mahdollisuuden nauttia luonnosta ja hyödyntää sitä riippumatta alueen omistussuhteista. Jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet perustuvat useisiin lakeihin ja niiden noudattaminen on yhteinen maan tapa. SAAT - liikkua kävellen, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa lukuun ottamatta pihamaata, peltoja ja istutuksia - oleskella, esimerkiksi telttailla tilapäisesti riittävän etäällä asumuksista siellä, missä liikkuminenkin on sallittua - poimia rauhoittamattomia kukkia, luonnonmarjoja ja sieniä - uida, veneillä ja ankkuroida tilapäisesti vesistössä, ottaa vettä talousvedeksi sekä kulkea jäällä - onkia ja pilkkiä Pussissa on 15 kuvakorttia, narua ja pyykkipoikia. Naru viritetään esim. kahden puun väliin. Kuvakortit ripustetaan pyykkipoikien avulla narulle siten, että sallitut asiat ovat oikealla puolella ja kielletyt tai luvanvaraiset vasemmalla. Samalla keskustellaan korttien esittämistä asioista ja omista kokemuksista. Vinkki ohjaajalle: Sallitut asiat ovat pystysuuntaisissa korteissa. VINKKI: Lisätietoa jokemiehenoikeuksista löytyy mm. ympäristöhallinnon verkkopalvelusta ET SAA - aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle - roskata - kaataa tai vahingoittaa puita - ottaa sammalta, jäkälää, puuta tai maa-ainesta - häiritä lintujen pesintää, poroja tai riistaeläimiä - häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä asumusten lähelle tai meluamalla - tehdä avotulta ilman maanomistajan lupaa tai pakottavaa syytä (metsäpalovaroituksen aikana avotulen sytyttäminen on kiellettyä) - ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa - metsästää ja kalastaa (pilkkimistä ja onkimista lukuun ottamatta) ilman asianmukaisia lupia

6 WWF NATUREWATCH JÄRVEN/ITÄ- MEREN RANNALLA Paikka: Ranta Tarvikkeet: Naturewatch-lomakkeet ja muistiinpanovälineet (tehtävissä tarvittavat välineet mainitaan lomakkeissa) Suomen WWF (Maailman luonnonsäätiö) on laatinut hyvät tehtäväpaketit erilaisten rantojen tutkimiseen. Koko tehtäväpaketin tekemiseen kuluu kokonainen koulupäivä, mutta muutaman aihepiirin valitsemalla tehtäviä voi hyödyntää myös lyhyemmillä retkillä. Lisätietoa sekä tehtävälomakkeet tulostettavassa muodossa löytyvät WWF Suomen verkkosivustolta, materiaalipankista. Järven rannalla Millainen ranta? Elinympäristöjen tilkkutäkki Kuinka rehevää? Hyvät vai pahat naapurit? Pikkueläimet vedessä Linnut kiikarissa Kuin kala vedessä Millaista tämän vesistön vesi on? Roskia rannalla Eväsleivän ympäristövaikutukset Itämeren rannalla Millainen ranta? Elinympäristöjen tilkkutäkki Linnut kiikarissa Levätutkimuksia Pikkueläimet vedessä Millainen on veden laatu tällä kohtaa Itämerta? Puhdas vai rehevöitynyt? Kuin kala vedessä Miten ihmiset käyttävät tätä rantaa? Roskia rannalla Vastuumme Itämerestä

7 RAVINTOKETJUT JA -VERKOT Tarvikkeet: Narukerä Vesiympäristö on monenlaisten kasvien, eläinten ja sienten koti. Kaikilla eliöillä on oma tärkeä roolinsa ja ne vaikuttavat toisiinsa monin tavoin. Mikään laji ei pärjäisi yksin. Kasvit ovat välttämättömiä muille eliöille, koska ne osaavat tuottaa energiaa auringonvalosta, hiilidioksidista ja vedestä. Ne ovat tuottajia. Luonnonvesien eläinlajisto on hyvin monimuotoinen. Eläimet eivät pysty valmistamaan itse ravintoaan, vaan niiden täytyy syödä muita eliöitä. Eläimet ja myös sienet ovat kuluttajia. Kuluttajia, jotka käyttävät ravinnokseen kuolleita eliöitä hajottaen ne samalla pieniksi osiksi, kutsutaan hajottajiksi. Syödessään hajottajat vapauttavat kuolleesta aineksesta ravinteita tuottajien (kasvien) saataville. Näin hajottajat ovat tärkeitä luonnon ravinnekierrossa. Hajottajiin kuuluu monenlaisia mikrobeja (pieneliöitä), sieniä ja eläimiä. Ravintoketju kuvaa aineen ja energian kulkua eliöltä toiselle eliöyhteisössä. Luonnossa on valtava määrä erilaisia limittäisiä ravintoketjuja, jotka muodostavat ravintoverkkoja. Aine kiertää ekosysteemissä jatkuvasti muotoaan muuttaen, mutta energia virtaa ravintoverkkojen läpi ja hupenee, joten sitä tarvitaan koko ajan lisää. Siksi auringonvalo on välttämätön tuottajien energianlähteenä. TUOTTAJIA: viherlevä, piilevä, ulpukka, järviruoko, tervaleppä, osmankäämi, ranta-alpi, järvikaisla KULUTTAJIA: vesikirppu, hankajalkainen, vesisiira, särki, muikku, lahna, hauki, laulujoutsen, piisami, merikotka, kalasääski, ihminen HAJOTTAJIA: hajottajabakteeri, vesisiira, hajottajasieni, liero, änkyrimato Ravintoverkkopeli Pelaajat ovat ravintoverkon eliöitä ja naru kuvaa ravintoverkossa kiertävää ainetta. Pelin ohjaaja kuljettaa auki keriytyvää narukerää pelaajalta toiselle. Pelaajien ote narusta säilyy pelin loppuun saakka. Asetutaan piiriin. Yksi pelaajista ottaa narun päästä kiinni ja sanoo jonkun tuottajan (esim. viherlevä). Seuraavaksi narukerä kulkeutuu pelaajalle, joka keksii jonkin edellisen pelaajan sanomaa kasvia syövän eläimen (esim. vesikirppu). Pelaaja ottaa narusta kiinni. Seuraavaksi kerä kulkeutuu pelaajalle, joka keksii jonkin eliön, joka voi syödä edellisen pelaajan mainitsemaa eläintä (esim. muikku). Tämä voi toistua useita kertoja. Pelaaja ottaa narusta kiinni. Hajottaja voi syödä kaikkia muita eliöitä. Aine (narukerä) kiertää hajottajan jälkeen uudelle tuottajalle, kasville. Kun kerä kiertää ainakin kerran jokaisen pelaajan kautta, voidaan miettiä eliöiden vaikutuksia toisiinsa. Esimerkiksi vesimyyrän maininnut pelaaja sanoo: Kesämökkiläisen kissa söi koko vesimyyräpoikueen ja nykäisee narusta. Kaikki jotka tuntevat nykäyksen, nykäisevät uudestaan. Näin vaikutus kulkee koko ravintoverkon läpi. Mietitään, mille eliöille kyseinen vaikutus voi olla suotuisa (esim. järviruoko) ja mille haitallinen (esim. saukko). ESIMERKKI AINEEN KIERROSTA: viherlevä vesikirppu muikku hauki kalasääski hajottajabakteeri (>maaperä) järviruoko vesimyyrä saukko kärpäsen toukka, josta aikuinen kärpänen sudenkorento sammakko hauki merikotka hajottajabakteeri (>maaperä) ulpukka hajottajasieni (>maaperä) järvikaisla vesisiira vesihämähäkki jne.

8 TOIMINTAVINKKEJÄ Rantabingo Ennen retkeä laaditaan omat bingolaput. Jokainen oppilas tai työpari saa tyhjän bingoruudukon (3x3 tai 4x4 ruutua). Oppilaat piirtävät tai kirjoittavat ruutuihin asioita, joita uskovat näkevänsä retken aikana. Retken aikana ympyröidään nähdyt asiat ja katsotaan, kuinka hyvin ennakko-oletukset toteutuvat. Kokoelma Pelin ohjaaja kerää valikoiman erilaisia luonnosta löytyviä asioita (kivi, puun lehti, risu, simpukan kuori jne.). Pelaajat saavat katsoa kokoelmaa hetken, minkä jälkeen se peitetään, ja pelaajat yrittävät (pareittain tai ryhmittäin) kerätä itselleen samanlaisen kokoelman muistinvaraisesti. Arvoituksia Yöt huutaa, päivät huutaa, ei koskaan ääni sammu? (koski) Kannettava väsyy, kantaja ei väsy? (soutaja ja vene) Ei jalkoja, ei käsiä, mutta kantaa silti puiden runkoja? (vesi) Kaksi nälkäistä toisiaan narrailevat? (onkija ja kala) Nuora puun nenässä, surma nuoran päässä? (onki) Vanha vakka, uusi kansi, joka vuosi paikataan? (järvi ja jää) Jänis juoksi jäätä myöten, valkea vaahto suussa? (aalto) Keksi itse lisää! Pantomiimi Jokainen esitettää vuorotellen pantomiimina jotakin veden äärellä tekemäänsä tai kokemaansa asiaa. Muut arvaavat. (ui, soutaa, onkii, heittelee leipäkiviä, kiikaroi lintuja, hakee pesuvettä saunaan, ihailee maisemaa, luistelee, hiihtää jne.) Luonnon aakkoset Kirjoitetaan luonnosta löytyvillä asioilla oma nimi tai vaikka salainen viesti. Aakkoset löytyvät etukirjaimista. (esim. Tuomen kukka, Apila, Roska, Mustikka, Oksa) Muista jokamiehenoikeudet!

9 KALASTUS Kalastus on yksi vanhimmista elinkeinoista ja suosittu luontoharrastus. Oulun seudulla on hyvät kalastusmahdollisuudet sekä mukavia tapahtumia kaiken ikäisille. Kalaretki Luokan yhteinen kalaretki tarjoaa oivallisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja tutustua monipuolisesti opettavaiseen kalastusharrastukseen. Kalaretkelle kannattaa pyytää mukaan myös kalastusta harrastava aikuinen. Kalastuksen lupaehdot sekä tietoa Oulun seudun kalapaikoista löytyvät Oulun kaupungin verkkosivustolta. Valtakunnallinen Kalastuspäivä Valtakunnallista Kalastuspäivää vietetään vuosittain useilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Tapahtuman tavoitteena on edistää monipuolista kalastusta ja kalan käyttöä sekä innostaa lapsia ja nuoria harrastuksen pariin. Kalastuspäivän aikana on mahdollisuus tutustua mm. erilaisiin kalastustekniikoihin, suomalaisiin kalalajeihin, kalankäsittelyyn sekä kotimaisen kalan käyttöön ruuanlaitossa. Oulussa tapahtuma on järjestetty jo useana vuotena Värtön rannassa. Hailuodon siikamarkkinat Hailuodon Marjaniemessä järjestetään vuosittain siikamarkkinat. Tarjolla on mm. monenlaisia kalatuotteita, kalankäsittely- ja ruuanlaittonäytöksiä sekä maistiaisia. Marjaniemen Luototalossa on metsähallituksen tuottama meriluontonäyttely. LISÄTIETOA: ERILAISET VAATIMUKSET Tarvikkeet: Hahmokortit Kaikilla eliöillä on omat vaatimuksensa elinympäristön suhteen. Jotkut viihtyvät monenlaisissa ympäristöissä, mutta toiset ovat vaativaisempia. Monet eliöt voivat sopeutua uudenlaisiin olosuhteisiin, mutta joillekin lajeille elinympäristön muutokset ovat kohtalokkaita. Jokaiselle oppilaalle tai työparille jaetaan yksi hahmokortti, jota ei näytetä muille. Oppilaat tarkastelevat hetken ympäristöä korttinsa hahmon rooliin eläytyen. Oppilaat/työparit kuvailevat vuorotellen oman hahmonsa suhdetta ympäristöön. Muut yrittävät arvata, minkälaiseen hahmoon kertoja eläytyy. Roolihahmoja voidaan selvitellä myös haastattelemalla. (Viihdytkö täällä? Voisitko asua täällä? Mitä itsellesi tarpeelista löydät täältä? Mitä hankaluuksia voit kohdata täällä? Mitä voit tehdä täällä? Mitä vaaroja täällä on sinulle? Miten haluaisit muuttaa tätä ympäristöä itsellesi sopivammaksi? jne.) Lopuksi jokainen saa kertoa ajatuksiaan ympäristöstä omana itsenään. HAHMOT: ulpukka, sinisorsa, orava, kalastaja, ahven, lenkkeiilijä, nokkosperhonen, peippo, hyttynen, sammakko, kasvitieteilijä, lapsi, koivu, haaparousku, taidemaalari, koira, kimalainen, metsäjänis, käpytikka, muurahainen, sudenkorento, hirvi, marjastaja, varpushaukka, vesimyyrä

10 RETKELLE VALMISTAUTUMINEN Ohjeita opettajalle Retkireitti kannattaa suunnitella etukäteen. Lähiluonnosta löytyy varmasti mielenkiintoisia retkikohteita, mutta voit etsiä hyviä maasto-opetuskohteita myös Oulun kaupungin verkkosivustolta ( > Ympäristö ja luonto > Ympäristötietoisuus > Maasto-opetuskohteita kouluille ja päiväkodeille) Tarkoituksenmukaiset vaatteet ja jalkineet ovat tärkeät. Tiedota tästä etukäteen. Evästely on aina hauskaa. Lyhyillekin retkille kannattaa ottaa ainakin juotavaa mukaan. Vältä kertakäyttöisiä astioita ja pakkauksia retkellä. Luontoretkellä ei välttämättä tarvita välineitä ollenkaan, mutta esimerkiksi oman kameran, kiikarit tai lajintunnistusoppaita voi toki ottaa mukaan. Retkelle ei kannata suunnitella liikaa ohjelmaa, jotta aikaa jää myös rauhoittumiseen ja vapaaseen luonnon havainnointiin. Varsinkin pidemmälle retkelle kannattaa otta mukaan ladattu kännykkä, kartta, kompassi, ensiaputarvikkeet, tulentekovälineet ja vessapaperia. Timosenkosken luontokoulu lainaa retkeilyvälineitä Muista jokamiehenoikeudet!

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ?

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? MITÄ OVAT JOKAMIEHENOIKEUDET? Suomessa jokainen lapsi ja aikuinen saa nauttia luonnosta riippumatta siitä, kuka maan omistaa. Jokamiehenoikeudet eivät katso

Lisätiedot

JOKAMIEHENOIKEUDET. useisiin lakeihin ja niiden noudattaminen on yhteinen

JOKAMIEHENOIKEUDET. useisiin lakeihin ja niiden noudattaminen on yhteinen JOKAMIEHENOIKEUDET Tarvikkeet: Jokamiehenoikeudet tehtäväpussit Suomessa jokamiehenoikeudet antavat kaikille mahdollisuuden nauttia luonnosta ja hyödyntää sitä riippumatta alueen omistussuhteista. Jokamiehenoikeudet

Lisätiedot

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa?

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa? 36- leikin ohjeet 36- leikki on versio ulkoleikistä, jonka on kehittänyt Saara Susiluoma Jyväskylän luontokoulusta. Nimi tulee 36 kysymyksestä, jotka on kirjoitettu erillisille paperilapuille. Kuhunkin

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille.

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassi 2 Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä

Lisätiedot

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011 Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

Ympäristökerho. Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016

Ympäristökerho. Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016 Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016 Ympäristökerho Kerho on suunniteltu 1-2 luokkalaisille. Yhden kerhokerran pituus kokonaisuudessaan on kaksi tuntia. Paras aika kerhon

Lisätiedot

Etsi kolme erilaista puun lehteä. Tunnista ne koodin takaa löytyvän palvelun avulla. Kirjoita vastaukset muistiin ja ota lehdet mukaan.

Etsi kolme erilaista puun lehteä. Tunnista ne koodin takaa löytyvän palvelun avulla. Kirjoita vastaukset muistiin ja ota lehdet mukaan. Mobiilit luontorastit 4. 6.lk Kesto: riippuu reitin pituudesta Kenelle: 4 6.lk Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin/tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: luonnossa

Lisätiedot

Jokamiehenoikeudet kiertueella

Jokamiehenoikeudet kiertueella Jokamiehenoikeudet kiertueella Toimittanut Anne Rautiainen Mukana tiiviisti Markku Tornberg Jokamiehenoikeus on mahdollisuus Jokamiehenoikeudelle on ominaista - Oikeudet ovat yleisiä, kuuluvat kaikille

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Kuhat ja särjet -liikuntaleikki Leikin kulku:

Kuhat ja särjet -liikuntaleikki Leikin kulku: Leikin kulku: Suurin osa leikkijöistä nimetään särjiksi. Särjet aloittavat leikin juoksemalla leikkialueella ja keräämällä niin paljon planktonia pussiinsa kuin ehtivät. Hieman myöhemmin (esim. 30 s.)

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit lukiolaisille

Mobiilit luontorastit lukiolaisille Mobiilit luontorastit lukiolaisille Kesto: riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin/tablet-tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio:

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue 1 Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet tarjovata loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn, pyöräilyyn, grillaukseen,

Lisätiedot

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Sisällysluettelo Alkusanat... 1 Puuretki pienimmille oppilaille... 2 Halataan puita!... 2 Erilaiset puut... 2 Elämää vanhoissa puissa... 3 Lempipuu... 3 Vesistöretki

Lisätiedot

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille.

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassi 1 Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa

Lisätiedot

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille.

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassi 1 Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa

Lisätiedot

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 1 Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT 2012 Johtaja Markku Tornberg MTK Maa-aineslaki 8 Kunnan ja valtion lunastusvelvollisuus Jos lupa ainesten ottamiseen on lainvoimaisesti evätty eikä maanomistaja voi käyttää maataan

Lisätiedot

Nauta. ihminen hajottajat. Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt. rantaniityn kasveja

Nauta. ihminen hajottajat. Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt. rantaniityn kasveja Mitä syö: Nauta Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt Kuka syö: ihminen hajottajat rantaniityn kasveja Tiesitkö? Kyytöt ovat itäsuomenkarjaa, joka on uhanalainen maatiaisrotu. Lintulahdet

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

Vesikasvien elomuodot ja vesikasvit järvien tilan seurannassa

Vesikasvien elomuodot ja vesikasvit järvien tilan seurannassa Vesikasvien elomuodot ja vesikasvit järvien tilan seurannassa Pyhäjärvi-instituutti 23.8.2011 Jarkko Leka, VALONIA Mikä on vesikasvi? Aidot vesikasvit (hydrofyytit) kasvavat vain vedessä. Vesikasvien ja

Lisätiedot

Tunnista lajit ja logot

Tunnista lajit ja logot Tunnista lajit ja logot Tehtävässä testataan kuinka monta lähiympäristön eläin- tai kasviasukasta oppilaat tuntevat. Tarkoituksena on sen jälkeen miettiä, miksi näistä (ja muista) lajeista on syytä välittää.

Lisätiedot

Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi

Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi 10.3.2016 Jokamiehenoikeudet vuosisatoja vanhaa pohjoismaista oikeuskulttuuria Eivät perustu kirjoitettuun lakiin, mutta ovat kiistämätön osa pohjoismaista

Lisätiedot

tehtäviä lajikorteilla

tehtäviä lajikorteilla tehtäviä lajikorteilla Kyselyleikki Olemmeko samaa lajia? Lajien cocktail-kutsut Metsätyypit Kuka syö kenet? Liikkuva muistipeli Eläimet piilossa Lintujen tunnistus Näyttely retkellä havaituista lajeista

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Hyvinkäällä sijaitsevan Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet. Tarjoavat loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja.

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. JIPPO-POLKU Jippo-polku sisältää kokeellisia tutkimustehtäviä toteutettavaksi perusopetuksessa, kerhossa tai kotona. Polun tehtävät on tarkoitettu suoritettavaksi luonnossa joko koulun tai kerhon lähimaastossa,

Lisätiedot

Vesijärven ötököitä. kasveja

Vesijärven ötököitä. kasveja Vesijärven ötököitä kasveja JA Vesijärvi sijaitsee Lahden, Hollolan ja Asikkalan alueella ensimmäisen ja toisen Salpausselän välissä. Vesijärvi laskee Etelä-Päijänteeseen Vääksynjoen kautta. Muodoltaan

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja 2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja Tavoite: Oppilaat oppivat löytämään ja tunnistamaan ekosysteemipalveluja Vaikeusaste: vaikea Aineisto: - Jokaiselle ryhmälle digikamera tai puhelinkamera - Kannettava

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: yläkoulu Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa

Lisätiedot

1A Ötököiden kerääminen

1A Ötököiden kerääminen 1A Ötököiden kerääminen Paikka: Koulun piha. Kerro oppilaille rajat, missä alueella saa liikkua. Aika: 15 minuuttia Tarvikkeet: Ota keskusrastilta: pilttipurkki jokaiselle litoposterpaperi A1 ryhmittäin

Lisätiedot

Työohjeet Jippo- polkuun

Työohjeet Jippo- polkuun Työohjeet Jippo- polkuun TUTKIMUSPISTE 1: Kelluuko? Tarvikkeet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. Tutkimus 1a: Tee hypoteesi

Lisätiedot

Messukylän koulu Kummikoulupäivät syyskuussa 2010

Messukylän koulu Kummikoulupäivät syyskuussa 2010 1 Messukylän koulu Kummikoulupäivät syyskuussa 2010 Torstai 16.9. 1. 2. lk:t Keskiviikko 22.9. 3. 4. lk:t Torstai 23.9. 5. 6. lk:t Oppilaiden päivä alkaa klo 9 Niinan vetämällä luokkien yhteisellä aloituksella,

Lisätiedot

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille.

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassi 3 Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä vain!

Lisätiedot

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille.

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassi 3 Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä vain!

Lisätiedot

Oppimispäiväkirja. Teema1. Johdanto. T1. Kirjoita lyhyt yhteenveto kuvista. T2. Haastattelu

Oppimispäiväkirja. Teema1. Johdanto. T1. Kirjoita lyhyt yhteenveto kuvista. T2. Haastattelu Oppimispäiväkirja Oppimispäiväkirja on kurssin kirjallinen työ, jonka jokainen oppilas tekee itsenäisesti ja palauttaa opettajalle kurssin päätteeksi. Osa tehtävistä tehdään pareittain tai ryhmissä, nämä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Korttien avulla voi esimerkiksi

Korttien avulla voi esimerkiksi Mallia luonnosta Korttien avulla voi esimerkiksi Kasveille ja eläimille on kehittynyt monenlaisia keinoja toimia energiatehokkaasti ja hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Näistä ihmisellä on paljon opittavaa.

Lisätiedot

Miellekartat. oettajan sivuã. 1 Saamelaisten ruokatalous. 2 Poro

Miellekartat. oettajan sivuã. 1 Saamelaisten ruokatalous. 2 Poro oettajan sivuã Miellekartat Ohessa kolme miellekarttaa. Opettaja voi käyttää niitä esim. muokatessaan luokalleen tehtäviä. Niiden avulla voi myös etukäteen tutustua näyttelyssä käytettyihin, oppilaille

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

KANNUSJÄRVEN NIITTOSUUNNITELMA

KANNUSJÄRVEN NIITTOSUUNNITELMA KANNUSJÄRVEN NIITTOSUUNNITELMA Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 286/2014 Laura Kokko YLEISTÄ 15.8.2014 Tämä työ on osa Kymijoen alueen järvikunnostushankkeessa laadittua Kannusjärven

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

havaintoja ja luokittelua

havaintoja ja luokittelua havaintoja ja luokittelua Etsi leikki Aarteet alustalla - Kymmenen kysymystä Luonnon esineiden ikäjärjestys Jotain vihreää, jotain viimevuotista ja jotain vielä vanhempaa Mikä ei kuulu joukkoon? Yksi tuttu

Lisätiedot

ilmaisua ja draamaa Luonnon esine, joka kuvaa minua Lajiselitys tai esitys parille Metsän taideväärennökset Eläinelämää Monimuotoisuusdraama

ilmaisua ja draamaa Luonnon esine, joka kuvaa minua Lajiselitys tai esitys parille Metsän taideväärennökset Eläinelämää Monimuotoisuusdraama ilmaisua ja draamaa Luonnon esine, joka kuvaa minua Lajiselitys tai esitys parille Metsän taideväärennökset Eläinelämää Monimuotoisuusdraama Ravintoketjuleikki Luonnon esine, joka kuvaa minua AI yksilötehtävä

Lisätiedot

KPL 1.Miten luonto toimii?

KPL 1.Miten luonto toimii? https://peda.net/ohjeet/oppimateriaalit/eoppi/biologia_maantieto_5_6/eliokunta/luokittelu KPL 1.Miten luonto toimii? Ekosysteemi on luonnoltaan yhtenäinen alue, joka koostuu alueen eliöyhteisöstä=elävä

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

ÖLJYN VAIKUTUKSET LUONTOON. Öljyntorjunnan peruskurssi WWF, 15.10.2015 Jouni Jaakkola

ÖLJYN VAIKUTUKSET LUONTOON. Öljyntorjunnan peruskurssi WWF, 15.10.2015 Jouni Jaakkola ÖLJYN VAIKUTUKSET LUONTOON Öljyntorjunnan peruskurssi WWF, 15.10.2015 Jouni Jaakkola ÖLJY LUONNOSSA Öljy vaikuttaa luontoon monin eri tavoin sekä pinnan alla että rannoilla. Öljyn koostumus vaikuttaa sen

Lisätiedot

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys. Selkämeren kansallispuistossa. Mikael Nordström

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys. Selkämeren kansallispuistossa. Mikael Nordström Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Selkämeren kansallispuistossa Mikael Nordström Tässä esitelmässä Jokamiehenoikeudet Luvanvarainen toiminta Tapahtumat Metsästys Jokamiehenoikeus Mahdollisuus

Lisätiedot

Metsän taikaa luontopolkureppu

Metsän taikaa luontopolkureppu Metsän taikaa luontopolkureppu Kohderyhmä 0.-3. luokka Tämä reppu sisältää kahden tunnin metsäaiheisen retkiohjelman ohjeen sekä tarvittavat välineet omatoimiselle luontoretkelle. Reppua saa lainata päiväksi

Lisätiedot

HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT. Mitä minä voin tehdä?

HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT. Mitä minä voin tehdä? HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT Mitä minä voin tehdä? Leväpartaiset rantakivet, sinilevämassat ja verkkojen limoittuminen ovat kaikki oireita rehevöitymisestä. Myös vieraslajit uhkaavat herkkää järviluontoa.

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: alakoulu Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: jokamiehen

Lisätiedot

Vesikasvillisuuden niitto kunnostuskeinona ja Lopen Myllyjärven kunnostus

Vesikasvillisuuden niitto kunnostuskeinona ja Lopen Myllyjärven kunnostus Vesikasvillisuuden niitto kunnostuskeinona ja Lopen Myllyjärven kunnostus 2007 1 Yleistä Järven kasvillisuus on osa sen ekologista kokonaisuutta kun rantakunnostuksilla muutetaan yhtä osaa, se vaikuttaa

Lisätiedot

Tekemistä varhaiskasvatukseen

Tekemistä varhaiskasvatukseen Tekemistä varhaiskasvatukseen Ympäristöviikko on vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa! Osallistumalla voit osoittaa ympäristöasioiden tärkeyden ja arvostuksesi luontoa kohtaan. Seuraavilla sivuilla on

Lisätiedot

KOTISEUDUN YMPÄRISTÖ LAPUANJOKIVARRESSA - opetuspaketin kalvosarja

KOTISEUDUN YMPÄRISTÖ LAPUANJOKIVARRESSA - opetuspaketin kalvosarja KOTISEUDUN YMPÄRISTÖ LAPUANJOKIVARRESSA - opetuspaketin kalvosarja Marjut Mykrä Piirrokset: Susanna Alakarhu ja Henna Latvala Valokuvat: Katja Haukilehto, Unto Tapio, Susanna Alakarhu, Varpu Rajala ja

Lisätiedot

Kalkkikallion luonnonsuojelualue

Kalkkikallion luonnonsuojelualue Kalkkikallion luonnonsuojelualue Vantaa 2013 Komeaa geologiaa, vaihtelevia elinympäristöjä Kuninkaalassa sijaitseva Kalkkikallio on saanut nimensä alueen kallioperästä löytyvän kalkkikiven mukaan. Kalkkikallion

Lisätiedot

Kevätseuranta lapsille

Kevätseuranta lapsille Kevätseuranta lapsille Tartu Kevättuulen liepeeseen! Keikkuen tulevi. Keltaisena kuin leskenlehti! Hupaisana kuin töyhtöhyyppä! Vihreänä kuin hiirenkorva! Vikkelänä kuin sisilisko! Mikä se on? Kevät! Kevät!

Lisätiedot

opas Valkjärven luontoon

opas Valkjärven luontoon Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 06100 PORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 06100 BORGÅ Mikael

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio Puolipilvistä, sanoi etana ja näytti vain toista sarvea Tutki säätilaa metsässä ja suolla ja vertaa tuloksia. Säätilaa voit tutkia mihin vuodenaikaan tahansa. 1. Mittaa a) ilman lämpötila C b) tuulen nopeus

Lisätiedot

4. Yksilöiden sopeutuminen ympäristöön

4. Yksilöiden sopeutuminen ympäristöön 4. Yksilöiden sopeutuminen ympäristöön Sisällys 1. Avainsanat 2. Sopeutuminen 3. Ympäristön resurssit 4. Abioottiset tekijät 1/2 5. Abioottiset tekijät 2/2 6. Optimi- ja sietoalue 7. Yhteyttäminen 8. Kasvien

Lisätiedot

"Voiko olla elämää ilman metsiä?" Vuorenmäen koulun 1a luokan ja 1-2 d luokkien ilmiöpohjainen oppimiskokonaisuus Kevät 2015

Voiko olla elämää ilman metsiä? Vuorenmäen koulun 1a luokan ja 1-2 d luokkien ilmiöpohjainen oppimiskokonaisuus Kevät 2015 "Voiko olla elämää ilman metsiä?" Vuorenmäen koulun 1a luokan ja 1-2 d luokkien ilmiöpohjainen oppimiskokonaisuus Kevät 2015 Laaja-alainen oppimiskokonaisuus Laaja-alainen osaaminen vuosiluokilla 1-2 korostaa:

Lisätiedot

1. Saaren luontopolku

1. Saaren luontopolku 1. Saaren luontopolku Ulvilan Saarenluoto on vanhaa Kokemäenjoen suistoa, joka sijaitsi tällä seudulla 1300-luvulla. Maankohoamisen jatkuessa jääkauden jälkeen suisto on siirtynyt edemmäs, Porin edustalle.

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Lumi on hyvä lämmöneriste, sillä vastasataneessa lumessa on ilmaa.

Lumi on hyvä lämmöneriste, sillä vastasataneessa lumessa on ilmaa. Nimeni: Eliöt ja lumi Vastaukset löydät seuraavista paikoista: tammikuu: karhun vuosi karhunpesä hangen suojassa marraskuu: lumisateet lumimuodostumat joulukuu: selviytyminen kylmyydestä Lumi on hyvä lämmöneriste,

Lisätiedot

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2 KEIDAS Luontonäyttely T e h t ä v ä t l u o k i l l e 0-2 1 Luontomuseo KEIDAS Tehtävät 0-2 luokille nimi: Laatineet Heidi Heimonen ja Henna Malila. Opettaja: jos tulostat luokallesi nämä tehtäväsivut,

Lisätiedot

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen Luonnon aakkoset YM, AI, kielet pareittain tai pienissä ryhmissä aakkoskortit, pyykkipojat

Lisätiedot

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi.

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi. Mistä kuva kertoo? Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Katso ympärillesi ja kerro viisi kaunista asiaa, jotka näet. Piirrä silmät kiinni vasemmalla

Lisätiedot

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 1 tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 3 Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Lisätiedot

2) ottaa maa-aineksia, vahingoittaa maa- tai kallioperää eikä ojittaa metsää, suota tai muuta aluetta;

2) ottaa maa-aineksia, vahingoittaa maa- tai kallioperää eikä ojittaa metsää, suota tai muuta aluetta; Laki Punkaharjun luonnonsuojelualueesta http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19910138#e-7 138/1991 Dokumentin versiot Viitetiedot Annettu Helsingissä 17 päivänä tammikuuta 1991 Asetus Punkaharjun luonnonsuojelualueesta

Lisätiedot

METSÄVISA 2001. 12 p. 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. b c. g h. 5-8 cm. Nimi. Koulu. Kunta. metsätyyppi: metsätyyppi:

METSÄVISA 2001. 12 p. 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. b c. g h. 5-8 cm. Nimi. Koulu. Kunta. metsätyyppi: metsätyyppi: METSÄVISA 2001 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. 1 Nimi Koulu Kunta a b c d metsätyyppi: e f g h 5-8 cm i metsätyyppi: j 2. Tunnista suurpetojen jäljet. a b c d Esimerkki 3. Rastita oikeat vastaukset,

Lisätiedot

Viinijärven päiväkoti

Viinijärven päiväkoti Viinijärven päiväkoti Viherrystä Viinijärvellä Viime vuonna meidän päiväkotimme pihalle istutettiin kaksi omenapuuta ja kaksi kirsikkapuuta. Meillä oli kevätjuhla, jossa vanhemmatkin lapioivat kuoppia

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on?

1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on? LUONTOPOLKU, CYGNUS 2008 1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on? a) harmaaleppä b) tervaleppä c) haapa (http://www.tampere.fi/ytoteto/yva/ymparistoverkko/bl_etusivu.html) 2: Kukissa pörrää monenlaisia

Lisätiedot

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa Naurulokin pesintä Naurulokki Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset Elää lähes koko Suomessa Missä naurulokit ovat talvella? Ulkomailta löydetyt suomalaiset

Lisätiedot

Pirkkalan Kotolahden vesi- ja rantakasvillisuusselvitys 2016

Pirkkalan Kotolahden vesi- ja rantakasvillisuusselvitys 2016 Pirkkalan Kotolahden vesi- ja rantakasvillisuusselvitys 2016 Pirkkalan kunta Ympäristönsuojelu Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry./ Pekka Rintamäki 2016 1. Johdanto Pirkkalan Kotolahdelta ei ole

Lisätiedot

Kenttätyö Riekkola. Kenttälaukku ja varustus

Kenttätyö Riekkola. Kenttälaukku ja varustus Kenttätyö Riekkola Maanantaina 8.9. teemme mittauksia ja havaintoja Riekkolan alueen elottoman ja elollisen luonnon tekijöistä. Opimme tekemään johtopäätöksiä siitä, miten nämä tekijät ovat toisistaan

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

Biologia ja maantieto

Biologia ja maantieto 1 Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Biologia ja maantieto VUOSILUOKAT 5-6 Biologian opetuksessa tutkitaan elämää ja sen ilmiöitä. Opetus järjestetään siten, että oppilas oppii tunnistamaan eliölajeja. Ymmärtämään

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus. Teijon kansallispuistossa. Mikael Nordström 2.2.2015

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus. Teijon kansallispuistossa. Mikael Nordström 2.2.2015 Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus Teijon kansallispuistossa Mikael Nordström 2.2.2015 Tässä esitelmässä Jokamiehenoikeudet Luvanvarainen toiminta Tapahtumat Kalastus Metsästys Jokamiehenoikeus

Lisätiedot

Maaperän biologinen monimuotoisuus Tuhannet tuntemattomat jalkojemme alla

Maaperän biologinen monimuotoisuus Tuhannet tuntemattomat jalkojemme alla Maaperän biologinen monimuotoisuus Tuhannet tuntemattomat jalkojemme alla Jari Haimi Bio- ja ympäristötieteiden laitos Jyväskylän yliopisto 24.11.2015 Maaperän monimuotoisuus 2 Maaperässä elää ja vaikuttaa

Lisätiedot

1. Etsi näyttelystä viisi kesäkalastustapaa ja tutustu niihin. Nimeä ne. VINKKI: näyttelyn tietokoneohjelma ja vitriinit

1. Etsi näyttelystä viisi kesäkalastustapaa ja tutustu niihin. Nimeä ne. VINKKI: näyttelyn tietokoneohjelma ja vitriinit OPPILAAN MATERIAALIN VIITTEELLISET RATKAISUT Näyttelyn sijainti Arktikumissa: Pyydä ja pidä -näyttely Arktikum alakerta (portaat alas) 1. Etsi näyttelystä viisi kesäkalastustapaa ja tutustu niihin. Nimeä

Lisätiedot

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille.

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassi 2 Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä

Lisätiedot

8. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille

8. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille 36 peli Suomi 100 1. Aiemmin uskottiin, että metsien haltijoiden suhtautuminen ihmisiin riippuu siitä, miten ihminen kohtelee metsää ja sen antimia. Keksikää ja esittäkää kunnioittava tervehdys metsän

Lisätiedot

Elinympäristöt 1: Ravintoketju ja ravintoverkko

Elinympäristöt 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Elinympäristöt 1: Ravintoketju ja ravintoverkko (Kuva Nataša Stambej) Luonnossa energia virtaa Kasvit saavat energiansa auringosta. Kasvinsyöjät saavat energiaa, kun ne syövät kasveja. Pedot saavat energiaa,

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Tehtävät Lukuun 21. Symbioosi 1. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä. Kirjoita oikeat sanat aukkoihin.

Tehtävät Lukuun 21. Symbioosi 1. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä. Kirjoita oikeat sanat aukkoihin. Tehtävät Lukuun 21. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä Kirjoita oikeat sanat aukkoihin. Sanikkaisten lisäksi itiökasveja ovat maakasveista alkeellisimmat eli. Ne jaetaan kahteen ryhmään: maksa- ja lehtisammaliin.

Lisätiedot