Ilm. 13 Antikristus ja Väärä profeetta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ilm. 13 Antikristus ja Väärä profeetta"

Transkriptio

1 Danielin kirjan petomyrsky alkaa nyt. Pienistä eroista 4 petoa / 2 petoa huolimatta kirjojen yhtäläisyydet selittävät Ilmestyskirjaa. Danielin kirjassa pedot nousevat kaaosmyrskystä, kun Jumala istuutuu valtaistuimellensa ja Ihmisen Pojan kaltainen saa iankaikkisen valtakunnan. Ilmestyskirjassa syntíinlankeemuksen sota tulee päätökseensä, kun pedot nousevat esiin ja Jumalan iankaikkiset armopäätökset toteutuvat voitokkaasti. Lohikäärme nostaa molemmat pedot hänen vihansa välikappaleiksi. He ovat ihmisiä.

2 Danielin kirjassa pedot olivat maailmanvaltoja. Johanneksen aikana oli vain Rooman imperium ja valtiot, joille se antoi vasallin aseman. Peto ei ole ylimaallinen kuten lohikäärme, Saatana, vaan inhimillinen valta. Rooman valtakunta levisi itään meren yli, Englannin imperium levitettiin ja ylläpidettiin merien takana laivastolla. Espanjan ja Portugalin imperiumit nousivat myös merestä. Yhdysvallat on syntynyt merestä, jonka takaa miljoonat eurooppalaiset 1600-luvun alusta lähtien muuttivat Uuteen maailmaan.

3

4 7 päätä (Dan. 7:3-7): = 7 Danielin neljällä pedolla oli 10 sarvea, jotka tarkoittavat hallitsijoita, koska sarvissa on hallitsijan pääkoriste diadeemi, meillä kruunu. Leijonan, karhun ja leopardin esikuvat ovat myös Danielin kirjasta. Pedon sekasikiön kuvasta tulee helposti naurettava. Pedon kohtaaminen on todellisuudessa kaukana naurettavasta: väkivahva, nopea, raateleva, armoton. Maailmanhistorian ihmispetoja on usein aliarvioitu, pidetty naurettavina.

5 Pilkkaavia nimiä (j. 1): Aleksanteri Suuri ( e.kr.) julistettiin Egyptissä jumalaksi Siwan keitaalla v. 332 e.kr. Zeun/Ammonin poikana. Rooman keisareilla oli jumalallisia arvonimiä, jotka kuuluvat yksin elävälle Jumalalle kuten Augustus/Sebastos - palvottava, divus jumalaksi korotettu, filius divi jumalaksi korotetun poika, kyrios / dominus herra. Domitianuksen sanotaan vaatineen arvonimeä Dominus ac deus noster meidän herramme ja jumalamme.

6 Antinous-nuorukainen keisari Hadrianuksen mieslemmitty tehtiin jumalaksi keisarin aloitteesta ja sai temppeleitä Egyptiin ja Kreikkaan. Hän hukkui/hukuttautui Niilillä 130 j.kr.

7 UT:sta Antikristus löytyy kirjaimellisesti 1 Joh. 2:18-22: Lapsukaiset, nyt on viimeinen aika. Ja niinkuin te olette kuulleet, että antikristus tulee, niin onkin nyt monta antikristusta ilmaantunut; siitä me tiedämme, että nyt on viimeinen aika. Meistä he ovat lähteneet, mutta he eivät olleet yhtä meidän kanssamme; Kuka on valhettelija, ellei se, joka kieltää sen, että Jeesus on Kristus? Hän on antikristus, se, joka kieltää Isän ja Pojan.

8 Tästä te tunnette Jumalan Hengen: jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta; ja yksikään henki, joka ei tunnusta Jeesusta, ei ole Jumalasta; se on antikristuksen henki, jonka olette kuulleet olevan tulossa, ja se on jo nyt maailmassa (1 Joh. 4:3). Sillä monta villitsijää on lähtenyt maailmaan, jotka eivät tunnusta Jeesusta Kristukseksi, joka oli lihaan tuleva; tämä tämmöinen on villitsijä ja antikristus (2 Joh. 7).

9 Smyrnan piispa Polykarpos (n /156) filippiläisille (7:1): Jokainen, joka ei tunnusta Jeesusta Kristukseksi on antikristus. Samoin jokainen, joka ei tunnusta ristin todistusta, on Perkeleestä. Samoin jokainen, joka kierosti selittelee Herran sanoja omien halujensa mukaisiksi ja väittää, ettei ole ylösnousemusta eikä tuomiota, on Saatanan esikoinen. Sama asia nimellä Laittomuuden ihminen, Laiton, Kadotuksen lapsi esiintyy UT:ssa 2 Tess. 2.

10 Matteuksella ja Markuksella esiintyy Danielin kirjan nimitys Hävityksen kauhistus (Dan. 9:27). Antikristus on ihminen, joka nousee maailmaa hallitsemaan. Pyhät apostolit saivat käskyn tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi (Matt. 28:18). Kun tilaisuus tarjoutuu, kansat lähtevät lumon vallassa Antikristuksen perään. Minä olen tullut Isäni nimessä, ja te ette ota minua vastaan; jos toinen tulee omassa nimessään, niin hänet te otatte vastaan (Joh. 5:43)..

11 Sillä laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa; jahka vain tulee tieltä poistetuksi se, joka nyt vielä pidättää, niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä, tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua. Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen (2 Tess. 2:7-12). Antikristuksen tulo ei ole pahan voitto vaan Jumalan tuomio epäuskoisille totuuden hylkääjille.

12 1. Antikristuksen ihmeet: kuolinhaava, joka parani. Ei ylösnousemus vaan häviämään tuomitun ihmeellinen paluu valtaan. 2. Ihmettely on vaarallista lumoutumista kuten Suuren porton näkeminen Joh. 17:6. Lumo johtaa kaiken sen omaksumiseen,mitä Peto tekee ja sitoo sen omaksi hartaalla palvonnalla, joka kuuluu vain Jumalalle. Se vie taivaan ja pyhien vihollisuuteen (j.5-8). Lopussa on sama kohtalo kuin Antikristuksella: vihan tuomio.

13 Kaikki alkaa herjaavista puheista eli Jumalan vastaisesta, antikristillisestä ideologiasta. Se johtaa pyhien vastaiseen sotaan eli kristittyjen vainoon, koska uskovat eivät mukaudu Pedon puheisiin. Samaan aikaan Peto asettuu Jumalan sijaan palvottavaksi ja sitoo muut ihmiset itseensä ja kohtaloonsa sellaisella palvonnalla, joka kuuluisi vain Jumalalle: asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala (2 Tess. 2:4). Temppeleitä on monia mutta UT:ssa Jumalan temppeli on kirkko.

14 Kristuksen ruumis/kirkko Jumalan temppelinä: Matt. 26:61, Mark. 14:58, Joh. 2:19.21: Jeesuksen ruumis korvaa Jerusalemin temppelin. 1 Kor. 3:16-17: te olette Jumalan temppeli ; 6:19: ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli, 2 Kor. 6:16: miten soveltuvat yhteen Jumalan temppeli ja epäjumalat? Sillä me olemme elävän Jumalan temppeli, Ef. 2:21: apostolien ja profeettain perustukselle rakennettuja, kulmakivenä itse Kristus Jeesus, jossa koko rakennus liittyy yhteen ja kasvaa pyhäksi temppeliksi Herrassa.

15 Pariisin Pantheon, entinen Pyhän Genovevan kirkko. Ranskan vallankunouksessa siellä oli voimassa Järjen palvonta. Sitten siitä tuli Ranskan suurmiesten hautapaikka. Pantheon=kaikki jumalat Tiibettiläinen Rauhan temppeli Ranskan Normandiassa (2010)

16 Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu wa za Banga ( ) Kongon diktaattori hänen puolueensa Kansan vallankumous puolue MPR oli ainoa sallittu. Maan kaikkiin paikkoihin rakennettiin johtajakulttia varten puolueen temppeleitä. Auringon laskiessa koko maa pysähtyi, kun lippu laskettiin.

17 Jumala sallii ja toimii kaikessa tässä: Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen (2 Tess. 2:11). sille annettiin suu puhua suuria sanoja (j. 6) sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät (j. 7). Pyhät ovat juutalaiskristillinen vaimon siemen eli vaarinottajat ( notserim ), oikea Israel, sekä kaikki vedestä ja Hengestä syntyneet lihalliseen syntyperään katsomatta. Vainot yltyvät.

18 Pedon valta näyttää vastustamattomalta: "Kuka on pedon vertainen, ja kuka voi sotia sitä vastaan?" (j. 4). Sitä vastustaa vain totuus eli Jumalan sana: Sinun sanasi on totuus (Joh. 17:17). Se ei ole filosofinen teoreema, elämän ohje vain, vaan sana ottaa ihmisen valtaansa ja Jumalan haltuun, pyhittää hänet (Joh. 17:19). Rooman hyvin järjestetyt ja johdetut legioonat näyttivät vastustamattomilta. Mongolien armeijat, turkkilaiset, Japanin keisarilliset sotavoimat, Saksa, yli 500:n divisioon Puna-armeija näyttivät ylivoimaisilta mutta joko voitettiin tai luhistuivat.

19 Entä kun kaikki median keinot käännetään yöt ja päivät pyhiä vastaan heidän uskonsa ja omantuntonsa murtamiseksi, eristämiseksi muusta yhteiskunnasta, joutuminen hullun kirjoihin?

20 Jos kuka vankeuteen vie, niin hän itse vankeuteen joutuu; jos kuka miekalla tappaa, hänet pitää miekalla tapettaman. Tässä on pyhien kärsivällisyys ja usko (j. 10). Kun Jumala tahtoo, hän antaa mahdollisuuden puolustautua tai lähettää puolustajan omiensa turvaksi. Kun hän näkee kärsimyksen tien paremmaksi, niin tapahtukoon hänen tahtonsa. Hän hoitaa vihollisemme parhaalla mahdollisella tavalla. Oikeassa uskossa säilyminen perustuu Jumalan armonvalintaan, nimeen teurastetun Karitsan elämänkirjassa maailman perustamisesta (j. 8).

21 Toinen peto nousee maasta, Levantin puolelta. Ensimmäinen Antikristus Jumalan temppelissä toinen Väärä profeetta, Antikristuksen saarnaaja ja ihmeidentekijä, thaumaturgi. Tietämättään toinen peto vie loppuun VT:n ja UT:n läpi kulkevan suuren taistelun oikean ja väärän profetian välillä. Mooses taisteli faaraon hovissa Elia ja 400 Baalin profeettaa, Jeremia ja väärän rauhan profeetat Jerusalemissa. Sen taistelun lopputuloksen tiedämme me, ei Väärä profeetta eikä kukaan muukaan, jolla ei ole sanaa.

22 Väärä profeetta saarnaa Antikristuksesta siten kuin saarnattaisiin Jumalasta. Sitä on sen herjaaminen ja jumalanpilkka. Sillä on vahvat välineet, Pedon merkki 666 (616) ja Pedon kuvapatsas. Kaikkien on henkensä uhalla osallistuttava Pedon patsaan kulttiin. Jokaisen on kannettava Pedon merkkiä voidakseen elää tavallista yhteiskuntaelämää ja saada elantonsa. Pedon kuvan esikuvana on Nebukadnessari n kultainen kuvapatsas (Dan. 3:1-6). Patsas oli 60 kyynärää korkea ja 6 kyynärää leveä.

23 Väärän profeetan toiminnan uskottavuutta lisää se, että hän kykenee matkimaan Elian ihmettä Karmelilla. Kaikki tämä johtuu Jumalasta: ihmeillä, joita sen sallittiin tehdä pedon nähden sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki (j. 14, 15). Johannes Kastaja ja Jeesus kieltäytyivät antamasta merkkiä. Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät tunnustekoja ja ihmeitä, eksyttääkseen, jos mahdollista, valitut. Mutta olkaa te varuillanne. Minä olen edeltä sanonut teille kaikki (Mark. 13:22). Meidän aikamme on täynnä ihmeiden etsimistä.

24 Pedon merkki on päin vastainen kuin Daavidin tähti, jota juutalaiset joutuivat kantamaan Saksassa ja sen vallan alaisissa maissa. Pedon merkin ottaa enemmistö, ei pieni joukko. Pedon merkin kantajilla on edessä iankaikkinen tuomio ja tuho

25 Emme tiedä tarkkaan, mikä Pedon merkki on. Emme ole saaneet siitä sanaa. Se tunnetaan, kun sen aika tulee (Ireneus). Se on pysyvä, jota ei voi enää poistaa kuten tatuointi (χαραγμα). Sellaisena se on pyhän kasteen sakramentin irvikuva. Pedon merkki on sen valesakramentti, josta ei kukaan koskaan pääse vapautumaan. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku (j. 18). Pedon merkki on tunnistettavissa. Kukaan ei ota sitä itselleen tietämättään.

26

27

28 Antikristus nousee Johanneksen kirjeen mukaan kirkon helmasta: Meistä he ovat lähteneet, mutta he eivät olleet yhtä meidän kanssamme (1Joh. 2:19). Samaan viittaa asettuminen Jumalan temppeliin hävityksen kauhistuksena (2 Tess. 2; Markl 13). Antikristus nousee merestä, vähintään merentakaisesta Roomasta. Väärä profeetta nouse maasta. Se voisi olla Arabian niemimaa, josta profeetan uskonto lähti valloittamaan maailmaa 600- luvulla. Lutherkin ajatteli islamia.

29 Paavius oli Lutherille ennen kaikkea A-kristus, koska paavit vaativat itselleen sitä valtaa, joka kuuluu yksin Kristukselle. Kirkon ainoa pää on Kristus. Paavi on Rooman ja lähialueiden piispa. Ilmestyskirjan selityksessään Luther puhuu paavin ja keisarin väkivaltaan taipuvasta liitosta evankeliumia vastaan: paavillinen keisarikunta ja keisarillinen paavikunta. Uskonsotien historiassa tuo liitto vuodatti paljon verta, myös liitto Ranskan kuninkaiden kanssa. Antikristus ei siis ole puhtaasti poliittinen tyranni.

30 Concordia- Luterilaiset Tunnustuskirjat 1580: Daniel kuvaa Antikristuksen valtakunnan, Paavikunta on sen osa. Väärät opettajat ovat Antikristuksia. Paavi on Antikristus. Messun väärinkäyttö on ilmaus Antikristuksen valtakunnasta. Pappien avioliiton kieltäminen osoittaa saman (Dan. 11:37). Antikristus pitää valtaa kirkossa. Antikristuksen valtakunta pysyy Kristuksen tuloon saakka. Eli Rooman kirkolla on rakenne, joka tarjoaa mahdollisuudet Antikristuksen valtaannousuun.

31 Eri paavien uusdogmit Rooman kirkosta, Neitsyt Mariasta ja paaviudesta, jotka on uskottava autuuden ehdolla, joita ei ole Jumalan sanassa, ovat, jos mikä, Antikristuksen valtakuntaa, erityisesti Vatikaanin I:n ( ) dogmi paavin erehtymättömyydestä ex cathedra. Tämä on nähtävä siitä huolimatta, että useimmat suuret protestanttiset kirkot ovat alennustilassa ja rappeutuneet viheliäisessä mitassa. Vaihtoehtomme ei ole paavi vaan puhdas Jumalan sana. Lutherin kirje Leo X:lle 1520.

32

33 Hyvyyden voimat Hiljaisuus pahan edessä on myös pahuutta, ja toimimattomuus pahan vallitessa on myös toimintaa Dietrich Bonhoeffer

34 Hyvyyden voimat 1. Hyvyyden voimat aina ympärillä, turvassa lohdutuksen hiljaisen, ihmeitä nähden joka ainut päivä yhdessä käymme päivään huomiseen. 2. Kuitenkin synti piinaa sydäntämme ja kuorma ajan pahan rasittaa. Oi, Herra, anna sieluparkojamme pelastusvarmuutesi vahvistaa. 3. Jos raskaan kärsimyksen täyden kalkin ojennat juodaksemme kokonaan, rakkaasta kädestäsi saamme senkin vapisematta siitä laisinkaan.

35 4. Iloa lahjoitat myös aikanasi auringon säteillessä maailmaan. Sen loiste kultaa sinun tekojasi, ja valtaat elämämme kokonaan. 5. Sanasi kynttilöiden anna loistaa, kirkkaudellaan voittaa pimeää. Se valkeus ohjaa, yömme vaarat poistaa ja kaikki Herran omat yhdistää. 6. Kun äänettömyys pahaenteisesti Kirkkosi ympärillä syvenee, pyhäisi kaikkein kanssa yhteisesti se taivaan virttä veisaa kuuntelee.

36 7. Hyvyyden voimat aina ympärillä, turvassa lohdutuksen hiljaisen Jumalan rakkaus isällinen, hellä johdattaa meidät päivään huomiseen.

Kiertokirje Lokakuu 2011

Kiertokirje Lokakuu 2011 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti ( Hebr. 13:8) Kiertokirje Lokakuu 2011 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kalliissa nimessä 1 Moos.

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012 106 Luterilainen 4/2012 MARTTI LUTHER Haanokin poisottaminen Erityisesti merkillepantavat ja syvälle sydämeen painettavat ovat siis sanat siitä, että Haanok on viety täältä ja otettu vastaan, eikä tekijänä

Lisätiedot

Kiertokirje Huhtikuu 2015

Kiertokirje Huhtikuu 2015 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti (Hebr 13:8) Kiertokirje Huhtikuu 2015 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia veljiä ja sisaria koko maanpiirin yllä Herran Jeesuksen Kristuksen

Lisätiedot

Ilm. 12: vaimon ja käärmeen siemen, causa belli ja casus belli Ilmestyskirjassa kaikki on valmisteltu huolella. Ennen kuin pedot nousevat

Ilm. 12: vaimon ja käärmeen siemen, causa belli ja casus belli Ilmestyskirjassa kaikki on valmisteltu huolella. Ennen kuin pedot nousevat causa belli ja casus belli Ilmestyskirjassa kaikki on valmisteltu huolella. Ennen kuin pedot nousevat hallitsemaan koko maailmaa luvussa 13, mennään aivan pelastushistorian alkuun. Vastakkain ovat vaimo

Lisätiedot

KIERTOKIRJE Joulukuu 2012

KIERTOKIRJE Joulukuu 2012 ,,Jeesus Kristus on sama, eilen, tänään ja,, iankaikkisesti. (Hebr. 13:8) KIERTOKIRJE Joulukuu 2012 Maranatha! Meidän Herramme, tule!,,maranatha oli tunnussana alkuseurakunnan uskovien keskuudessa. He

Lisätiedot

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP.

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Profeetta Daniel Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Vankeina Baabelissa Päivän aihe: Danielin kirjan 1. luku ja 2:27 49. Israelin kansa teki jatkuvasti syntiä Herraa vastaan

Lisätiedot

1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2)

1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2) 1 MESSIAANINEN JUUTALAISUUS Väinö Hotti 1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2) Tehosteet: Väinö Hotti Ensimmäisellä vuosisadalla syntyi ei-juutalainen kristillisyys. Juutalaisen identiteetti

Lisätiedot

Viimeisen pasuunan partituuri Ilm. 10

Viimeisen pasuunan partituuri Ilm. 10 Kertausta: Ilm:n näkyosa alkoi taivaassa Jumalan valtaistuinsalista, missä Kristus otti 7:llä sinetillä suljetun Uuden Testamentin kirjakäärön ainoana, joka oli mahdollinen sen kirjan aukaisemaan. (4-5)

Lisätiedot

ARMON JÄRJESTYS ELI PYHITYKSEN TIE. Pekka Ervastin esitelmä 15.2.1931

ARMON JÄRJESTYS ELI PYHITYKSEN TIE. Pekka Ervastin esitelmä 15.2.1931 ARMON JÄRJESTYS ELI PYHITYKSEN TIE Pekka Ervastin esitelmä 15.2.1931 Armon järjestys, josta puhutaan kristillisissä dogmeissa eli uskonto-opissa ja jota merkillistä kyllä nimitetään myöskin autuuden järjestykseksi

Lisätiedot

RUUSURISTILÄINEN ELÄMÄNYMMÄRRYS

RUUSURISTILÄINEN ELÄMÄNYMMÄRRYS RUUSURISTILÄINEN ELÄMÄNYMMÄRRYS PEKKA ERVASTIN ESITELMÄ Ruusu-Risti-matineassa Kansallisteatterissa Helsingissä pääsiäispäivänä 1932 Näköispainos Kesävuori Purujärvi 1985 Digitalisoitu näköispainos 2006

Lisätiedot

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin Armo riittää Numero 5 14.12.2004 Kiusattu Kristus Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen opetuslapsilleen, jotka olivat peloissaan kokoontuneet lukittujen ovien taakse (Joh. 20:19). Tuomas ei ollut

Lisätiedot

MITÄ PYHITYS ON? Pyhitys

MITÄ PYHITYS ON? Pyhitys MITÄ PYHITYS ON? Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. (Joh. 15:4) Pyrkikää rauhaan kaikkien kanssa ja pyhitykseen, sillä ilman sitä kukaan ei ole näkevä Herraa. (Hepr. 12:14) Pyhitys Pyhitys on sana,

Lisätiedot

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Mitä on olla oma itsensä? (Olla oma itsensä II) Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Ihmisen ainoa onni ja autuus, hänen ainoa sielullinen ja henkinen pelastuksensa on siinä, että hän on oma itsensä, että

Lisätiedot

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Armo riittää Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Numero 3 9. vsk 12.6.2012 Illan rauhaa Luhanka-järven rannalla. 1. Kor. 13:12. Kuva: Maire Lyytinen 2 Armo riittää Numero 3/2012 Meerin

Lisätiedot

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 27. Sitten Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka väittävät, ettei ylösnousemusta ole. He kysyivät häneltä: 28. "Opettaja, Mooses on säätänyt meille näin:

Lisätiedot

ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31

ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31 ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31 28. "Miten teistä on? Miehellä oli kaksi poikaa. Hän meni ensimmäisen luo ja sanoi: 'Poikani, mene tänään työhön viinitarhaan'. 29. Tämä vastasi: 'En halua'. Jälkeenpäin

Lisätiedot

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI Kylväjävertaus sisältää monta tärkeää näkökulmaa kristityksi tulemisen prosessista. Alla katkelma Matt. 13:13-23: 13. Minä puhun heille vertauksin siksi, että he näkevin

Lisätiedot

Fides. Pääsiäisen valo on syttynyt halleluja! 4/2012 (13.4.) Tässä lehdessä. Neitsyt Marian palveluksessa s. 12

Fides. Pääsiäisen valo on syttynyt halleluja! 4/2012 (13.4.) Tässä lehdessä. Neitsyt Marian palveluksessa s. 12 Julkaisija: Katolinen tiedotuskeskus Pyhän Henrikin aukio 1 B 00140 Helsinki Fides 4/2012 (13.4.) Katolinen hiippakuntalehti. Katolskt stiftsblad. 75. vuosikerta. ISSN 0356-5262. Tässä lehdessä TOIMITUKSELTA

Lisätiedot

15. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 6: 24-33.

15. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 6: 24-33. 15. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 6: 24-33. Koko Vapahtajamme vuorisaarnaa, josta tämä evankeliumi on otettu, meidän on pidettävä käskynä Hänen opetuslapsillensa, kuinka heidän

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

Pelkoa ei rakkaudessa ole

Pelkoa ei rakkaudessa ole Pelkoa ei rakkaudessa ole Jumalan Armoa ja Rauhaa teille hyvät ystävät! On hieno asia se, kun saamme vapaasti kokoontua Jumalan sanan äärelle. Tätä herkkua ei kaikissa maissa ole. Monet kristityt joutuvat

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun vihittävät ovat saaneet todistuksen siitä, että avioliiton solmimiselle ei ole estettä. Kirkollisesti vihittävien tulee

Lisätiedot

12. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Mark. 7: 31-37

12. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Mark. 7: 31-37 12. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Mark. 7: 31-37 Tämän päivän evankeliumi on jälleen selkeä todistus siitä totuudesta, joka nähdään kaikissa evankelistojen kirjoituksissa Jeesuksesta

Lisätiedot

Tule ja seuraa minua. Aaronin pappeus 2014. Oppiaineistoa nuorille

Tule ja seuraa minua. Aaronin pappeus 2014. Oppiaineistoa nuorille Tule ja seuraa minua Aaronin pappeus 2014 Oppiaineistoa nuorille kääntymykseen johtavaa opettamista ja oppimista Aaronin pappeus 2014 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 2013 Intellectual

Lisätiedot

Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Kirjoittanut Tri Naji I. Arfaj Englanninkielisestä käännöksestä suomentanut Ummu Mariam.

Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Kirjoittanut Tri Naji I. Arfaj Englanninkielisestä käännöksestä suomentanut Ummu Mariam. Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen. Vain yksi viesti! Kirjoittanut Tri Naji I. Arfaj Englanninkielisestä käännöksestä suomentanut Ummu Mariam. 1 Totisesti kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille,

Lisätiedot

Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla?

Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla? 1 Luentomoniste Missio Järvenpää 11.12.2012 Kari Sirén Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla? Jumala ja aika Jumala on Jumala nykyhetkessä. Nimekseen Hän on ilmoittanut Minä olen. 2 Ms 3:13-15.

Lisätiedot

Tule ja seuraa minua. Pyhäkoulu 2015. Oppiaineistoa nuorille

Tule ja seuraa minua. Pyhäkoulu 2015. Oppiaineistoa nuorille Tule ja seuraa minua Pyhäkoulu 2015 Oppiaineistoa nuorille kääntymykseen johtavaa opettamista ja oppimista Pyhäkoulu 2015 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 2014 Intellectual Reserve,

Lisätiedot

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 Meillä on tämän päivän evankeliumissa jälleen uusi todistus tästä kalliista totuudesta: Herran meidän Jumalamme sydämen väkevä tahto

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO H. Parjajoki 22/11 1882 Pohjois-Amerikan kristityille: Neuvoja saarnaajille sopimaan erimiel. stä 124 Olli Ala eli Puljula, Feeti

SISÄLLYSLUETTELO H. Parjajoki 22/11 1882 Pohjois-Amerikan kristityille: Neuvoja saarnaajille sopimaan erimiel. stä 124 Olli Ala eli Puljula, Feeti SISÄLLYSLUETTELO Johan Raattamaan kirje Saivonmuotkasta Johan Kierille 10/9 1898 3 J. Kierin esipuhe, Calumet 11/6 1898 5 Toimittajan (J. Kierin) huomautus lukijalle 10 Henkilötietoja / Laestadius, Raattamaa,

Lisätiedot

@EI KUKAAN TULE ISÄN TYKÖ MUUTEN KUIN MINUN KAUTTANIA

@EI KUKAAN TULE ISÄN TYKÖ MUUTEN KUIN MINUN KAUTTANIA @EI KUKAAN TULE ISÄN TYKÖ MUUTEN KUIN MINUN KAUTTANIA Pekka Ervastin esitelmä 2.10.1932 Johanneksen evankeliumin juhlallisen mahtavat sanat @minä olen tie, totuus ja elämä; ei kukaan pääse Isän tykö muuta

Lisätiedot