Ajoneuvon järjestelmätoimittaja on Environics Oy. Alihankkijoina ovat olleet mm suomalainen Patria ja ranskalainen Thales.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ajoneuvon järjestelmätoimittaja on Environics Oy. Alihankkijoina ovat olleet mm suomalainen Patria ja ranskalainen Thales."

Transkriptio

1 TIETOJA ESITELTÄVÄSTÄ MATERIAALISTA JA HANKKEISTA 1. Suojelutiedusteluajoneuvo Suojelutiedusteluajoneuvo on SISU XA-185 alustalle rakennettu C- ja R-tiedusteluun kykenevä suojelutiedustelupartion ja -ryhmän taisteluajoneuvo. Ajoneuvossa olevilla välineillä kyetään näytteiden ottoon ja pika-analyyseihin. Ajoneuvo on kollektiivisuojattu. Ajoneuvon järjestelmätoimittaja on Environics Oy. Alihankkijoina ovat olleet mm suomalainen Patria ja ranskalainen Thales. Ajoneuvon prototyyppi valmistui 2003 ja viimeinen sarja-ajoneuvo esitellään

2 2. Puhdistusajoneuvo Puhdistusajoneuvoa käytetään NBC-taisteluaineista saastuneen kaluston, tiestön ja maaston puhdistamiseen sekä sammutus- ja pelastusajoneuvona erilaisissa pelastustehtävissä. Puhdistustoiminnassa puhdistusajoneuvo on osa suojelujoukkojen kalustonpuhdistusjärjestelmää. Puhdistusajoneuvolla voi olla puhdistustehtävissä eri rooleja kuten esipesu, emulsion valmistus, emulsion levitys, emulsion huuhtelu, emulsion kuljetus tai emulsion jako. Pelastustoiminnassa puhdistusajoneuvoa käytetään sammutus- ja raivaustehtävissä. Rauhanaikana puhdistusajoneuvoa voidaan käyttää sotilaspalokuntien toiminnassa. Puhdistusajoneuvo on kolmiakselisen maastokuorma-auton alustalle rakennettu ajoneuvo. Ajoneuvolla liikutaan tiestöllä ja vaikeakulkuisessa maastossa. Ajoneuvolla on kyky toimia kylmissä olosuhteissa. Ajoneuvo on naamiomaalattu. Puhdistusajoneuvo täyttää puhdistusemulsion vaarallisuudesta johtuen VAK- ja ADR-määräykset. Prototyypin järjestelmätoimittaja on Sammutin Oy. Alustan on valmistanut suomalainen SISU- AUTO Oy. Ajoneuvon prototyyppi valmistui Sarjahankinnat on suunniteltu käynnistettävän 2007.

3 3. Raskas pelastusperävaunu Raskas pelastusperävaunu on tarkoitettu pataljoonan kokoisen SA-joukon pelastuskalustoksi. Sitä voidaan käyttää rauhanaikana sotilaspalokunnan ja virka-apuosaston kalustona. Raskaan pelastusperävaunun kalustoa ja laitteita voidaan käyttää nopeaan alkusammuttamiseen, palon rajaamiseen, raivaukseen liikenneonnettomuuksissa ja sortumissa sekä ensiavun antamiseen. Raskasta pelastusperävaunua voidaan käyttää suunnitellusti suojeluryhmän (1+7 hlö) tai pelastusryhmän (1+5 hlö) henkilöstöllä. Raskas pelastusperävaunu on yksiakselinen työntöjarrullinen keskiakseliperävaunu, jonka kokonaismassa on 3500 kg. Vaunussa on ruostumaton ja naamiomaalattu kalustokori. Vaunun keskellä on haponkestävä 500 l nestesäiliö. Raskaan pelastusperävaunun järjestelmätoimittaja on Sammutin Oy. Raskaan pelastusperävaunu prototyyppi valmistui Sarjahankinnat toteutetaan

4 4. Henkilöpuhdistuskontti (Proto-tuote) Henkilöpuhdistuskontti on kävelevien henkilöiden puhdistukseen tarkoitettu puhdistusyksikkö. Kontin sisään on rakennettu kolme suihkulinjaa, jossa kussakin on kaksi suihkukaarta (15 suutinta/kaari). Konttiin liittyy sekä eteen että taakse liitettävät teltat, joissa tapahtuu puhdistettavien henkilöiden riisuminen ja alustava vaatettaminen. Kontti ja sen vesisäiliö lämpiävät oman lämmittimensä avulla siirtokuljetuksen aikana. Puhdistustoiminta voidaan aloittaa lähes välittömästi puhdistuspaikalle saapumisen jälkeen. Kontin on valmistanut Erikoiskoritehdas M. Vähämaa Oy Seinäjoelta ja teltat Suojasauma Oy Kuopiosta.

5 5. Tukikontti (Proto-tuote) Tukikontti tuottaa puhdistusaseman (2 pesukonttia, potilaiden pesurata, tukikontti, materiaalin puhdistuskontti, varasto- ja täydennyskontit jne) tarvitseman sähköenergian, puhdistukseen tarvittavan veden ja sen esilämmityksen pesukontteja varten. Lisäksi se tuottaa potilaspuhdistusradan tarvitseman lämpimän veden. Sähköteho on noin 110 kw, jota jaetaan puhdistusaseman eri käyttökohteisiin kenttäsähköverkon avulla. Kontin on valmistanut Erikoiskoritehdas M. Vähämaa Oy Seinäjoelta ja teltat Suojasauma Oy Kuopiosta.

6 6. Kevyt puhdistusperävaunu (Proto-tuote) Kevyt puhdistusperävaunu on suunniteltu toimimaan puhdistustoiminnan aloittavana kärkenä. Vaunu liikkuu kevyen umpikuorma-auton perässä. Perävaunulla pystytään aloittamaan itsenäisen työskentelyn n 15 minuutissa. Vaunussa on kiinteästi asennettu sähkövoimakone (18 kw), öljypoltinkattila veden lämmittämiseen, korkeapainepesuri (160 bar), raakaveden imupumppu, pesuveden pumppausjärjestelmä, ilmakaariteltat puhdistustiloiksi, jätevesien varastointisäkit, valaistus- ja tuuletuslaitteet, paareja, paarikärryjä jne. Vetoautossa ovat talvikäytössä tarvittavat Polartherm-lämmittimet, hoito- ja uudelleen varustamistiloina tarvittavat teltat, lisää paarikärryjä ja muuta kulutustavaraa, sekä suojapukuja henkilökuntaa varten. Vaunun on valmistanut Erikoiskoritehdas M. Vähämaa Oy Seinäjoelta, teltat Suojasauma Oy Kuopiosta ja lämmittimet Polartherm Oy Luvialta.

7 7. Automaattinen kaasunilmaisin M90 Automaattinen kaasunilmaisin M90 on tarkoitettu kemiallisten taisteluaineiden ilmaisuun. Sitä voidaan käyttää kannettavana laitteena, ajoneuvoasenteisena laitteena tai kiinteässä asennuksessa. Laite antaa hälytyksen pitoisuudessa, missä ei ole välitöntä vaaraa, mutta edellyttää suojautumista. Hälyttäessä laite näyttää sekä oletetun taisteluaineryhmän, HKS (hermokaasu), SYÖVKS (esim. sinappikaasu), YLMYRKKS (esim. syaanivety) että pitoisuuden asteikolla matala-keski-korkea. Ilmaisimen valmistaja on Environics Oy. Ilmaisimia on hankittu pv:lle vuodesta 2001 lähtien.

8 8. ChemPro 100 Kannettava ChemPro 100 kaasunilmaisin on tarkoitettu kemiallisten taisteluaineiden ja teollisuuskaasujen ilmaisuun. Laite on keveytensä (n 800g) takia käytettävissä yhdellä kädellä. Laite perustuu Environicsin kehittämiin ioniliikkuvuusspektrometriasovelluksiin, jossa ilmaa pumpataan IMS-kennon läpi ja samalla se ionisoidaan. Ionit erotellaan liikkuvuuksien perusteella, jolloin niistä voidaan tehdä spektrometrinen tunnistus. Laite antaa hälytyksen pitoisuudessa, missä ei ole välitöntä vaaraa, mutta edellyttää suojautumista. Hälyttäessä laite näyttää sekä oletetun taisteluaineryhmän, HKS (hermokaasu), SYÖVKS (esim. sinappikaasu), YLMYRKKS (esim. syaanivety) että pitoisuuden asteikolla matala-keski-korkea. Laitteeseen voidaan asettaa erilaisia agenssikirjastoja käyttötarpeen mukaan. Ilmaisimen valmistaja on Environics Oy.

9 9. Säteilymittari RDS 200 Säteilymittari on tarkoitettu ulkoisen säteilyn annosnopeuden ja tehtävässä saadun annoksen mittaukseen. Mittausalue on kattava, normaalista taustasäteilystä hengenvaarallisiin arvoihin asti. Kontaminaatiomittauksiin käytetään erillistä mittauspäätä. Mittarin valmistaja on Rados Technology Oy Mittareita on hankittu pv:lle vuodesta 2000 alkaen.

10 10. Säteilyannosmittari RDD 20 + lukija Säteilyannosmittari RDD-20 on pv:lle kehitetty passiivinen pattereitta toimiva henkilökohtainen annosmittari. Mittarin keräämä annos voidaan lukea lukijalla RDR-20. Annostiedot voidaan siirtää PC:lle. Mittarin ja lukijan on kehittänyt Rados Technology Oy. Järjestelmä kehitettiin vuosina ja hankinnat aloitettiin vuonna 2002.

11 11. Valvonta-asema (emp-suojattu) Säteilyturvakeskuksen lisäksi pv:lla on säteilyn mittausasemia, joista osa automatisoitiin luvun vaihteessa kehitetyillä automaattiasemilla. Mittausasemat ovat STUK:in asemiin verrattuna paremmin suojattu ulkoisilta sähköisiltä häiriöiltä, esim ydinräjähdyksessä syntyvältä sähkömagneettiselta pulssilta (EMP). Laitteiston kehittäjä on Rados Technology Oy.

12 12. B-ilmaisimet (hankittu testaukseen ja kenttälaboratorioon) 12.1 ABI 7300 Real Time PCR System ABI laitteisto on suunniteltu B-agenssien reaaliaikaiseen tunnistamiseen ja mittaamiseen. Laite soveltuu parhaiten kenttälaboratorioihin. Laitteella voidaan tehdä DNAmonistamistekniikkaa ja fluoresenssin mittausta hyväksi käyttäen yhtä aikaa 96 analyysiä puolessatoista tunnissa. Laitteen valmistaja on Applied Biosystems, USA.

13 12.2 Bio-Seeq (Hand-Held Biological Agent Detector) Bio-Seeq on pienikokoinen kannettava bioilmaisin, joka soveltuu kenttäolosuhteisiin. Ilmaisimella kyetään tunnistamaan B-agenssit alustavasti DNA-monistustekniikkaa hyväksi käyttäen. Laitteessa kyetään analysoimaan 6 näytettä noin puolessa tunnissa. Ilmaisimen on valmistanut Smiths Detection Isosta-Britanniasta.

14 12.3 R.A.P.I.D. (Rugged Advanced Pathogen Identification System) R.A.P.I.D. on fluoresenssitekniikkaan ja DNA-monistukseen perustuva laitekokonaisuus, joka on iskunkestävä ja soveltuu käytettäväksi kenttäsairaaloissa ja liikkuvissa laboratorioyksiköissä. B- agenssien analysointi tehdään tietokoneohjelman avulla. Laitteen kapasiteetti on 32 analyysiä / alle 30 min. Laitteen valmistaja on IdahoTechnologies, USA

15 12.4 RAZOR (Hand-Held Pathogen Identification System) RAZOR on kannettava, kenttäkäyttöinen, pattereilla toimiva bioagenssien tunnistus- ja analyysilaite, joka perustuu DNA-monistustekniikkaan ja fluoresenssin reaaliaikaiseen mittaukseen. Laitteen kapasiteetti on 12 analyysiä 30 minuutissa. Laitteen valmistaja on Idaho Technologies, USA.

16 13. Ilma- ja suojeluhälytin Suojeluhälytin on kannettava hälytinjärjestelmä, jolla annetaan ilma- ja suojeluhälytyksiä sireeni- ja puheäänellä sekä annetaan ohjeita ja tarkennuksia puheella. Järjestelmä voidaan asentaa myös puolikiinteästi ajoneuvoon, jolloin sen akut ladataan ajoneuvosta. Hälytysäänet ovat siviilimääräysten tai STANAGin mukaiset ja hälytys voidaan käynnistää paikallisohjauksella tai kauko-ohjattuna parikaapelilla, kenttäradiolla, VIRVE- tai SANLA-verkossa. Suojeluhälyttimen järjestelmätoimittaja on Instoma Oy. Suojeluhälyttimen prototyyppi valmistui 2003 ja ensimmäiset sarjatuotanto suojeluhälyttimet valmistuvat kesällä 2005.

17 14. Suojapuku 2000 Suojapuku 2000 on haalarimallinen kevyt suojapuku. Materiaali on monikerroskalvolla päällystetty sadeasumateriaali. Kokoonpano tehdään suurjaksosaumauksella. Suorituskyvyltään suojapuku 2000 on roiskesuojapuku. Sen materiaali antaa suojan 48 tuntia nestemäisiltä kemiallisilta taisteluaineilta. Taisteluaineet kaasumaisessa muodossa pääsevät tunkeutumaan puvun sisään hupun kasvoaukosta ja housuosan punteista, joten alle on puettava aktiivihiiliväliasu adsorboimaan ne. Kasvojen ja hengityksen suojaksi puetaan suojanaamari, käsiin suojakäsineet ja jalkoihin taistelijan butyylikumisaappaat. Kankaan valmistaa Finlayson Forssa Oy ja puvut suomalainen sadeasuvalmistaja. Suojapuku 2000 on hankintavalmis tuote.

18 15. Aktiivihiiliväliasu Aktiivihiiliväliasu on alusasu, jota voidaan käyttää suoraan iholla tai alusvaatetuksen päällä. Se koostuu takista, housuista, sukista ja hupusta. Kangas on kolmikerroksinen; päällä ja alla on neulos, niiden välissä aktiivihiilipalloja. Aktiivihiiliväliasun tehtävä on kuvattu yllä suojapuvun yhteydessä. Jos nestepisara ei kastele aktiivihiilikangasta, se antaa yhdessä nestepisaran pysäyttävän päällimmäisen asun kanssa yli 24 tunnin suojan kemiallisilta taisteluaineilta. Biologisia taisteluaineita vastaan sitä ei tarvita. Niiltä suojautumiseen riittää pelkkä roiskesuojapuku. Kankaan valmistaa saksalainen Blücher GmbH ja puvun suomalainen vaatetehdas. Aktiivihiiliväliasu on hankintavalmis tuote.

19 16. Suojanaamarit m 95, m 05 sekä suodattimet Suojanaamari m 95 on olemassa oleva suojanaamarin versio. Kuluvan vuoden aikana valmistuu siitä modifikaatio, joka on nimetty malliksi m 05. Se on kasvo-osaltaan täysin sama kuin m 95. Vain sisänaamaria ja uloshengitysventtiiliä on modifioitu. Irtoavia osia on vähemmän ja puheen kuuluvuus on hieman parempi. Myös suodatin on muuttunut. Sen hiili on vaihdettu nykyaikaiseen hiileen. Suodatin on CBRNsuodatin. Se suodattaa taisteluaineita ja jonkin verran teollisuuskemikaaleja. Aerosolisuodatin on sama kuin ennen, joten biologisten taisteluaineiden suodatus on ennallaan. Hengitysvastus on uuden hiilen ansiosta pienentynyt merkittävästi. Joukkojen kykyä selviytyä teollisuuskaasuonnettomuuksissa on edelleenkin parannettu ottamalla käyttöön A2B2E2K2-P3 suodatin. Valmistaja on Scott Health & Safety Oy. Suojanaamari m 05, CBRN-suodatin sekä A2B2E2K2-P3-suodatin hyväksyttiin sotavarusteeksi

20 16. Kollektiivisuoja (protuote) Kollektiivisuoja on tila, jossa NBC-uhkan alaisissa olosuhteissa tai saastuneella alueella toimiva miehistö voi oleskella ilman henkilökohtaisia suojavarusteita. Se rakentuu puhtaasta tilasta ja kolmesta eteiskammiosta. Puhtaaseen tilaan johdetaan suodatuslaitteiston kautta ilmaa ja saadaan aikaan ylipaine. Ylipaine alenee asteittain puhtaasta tilasta, eteiskammioiden kautta ja ulos. Näin ilmavirtaus huuhtelee sisätilat. Puhtaassa tilassa on ilmastointi eli lämmitys, jäähdytys ja ilman kosteuden säätö. Suodatin suodattaa sekä taisteluaineita että teollisuuskemikaaleja. Suorituskyvyltään se on ns NBC ja ABEK2-luokan suodatin verrattuna suojanaamarisuodattimen vaatimuksiin. Kollektiivisuojan päävastuullisena toimittajana ja teltan valmistajana toimii Suojasauma Oy. Laitteistovalmistajana on Filtrator Ab. Suunnittelutyössä toimii Jyvästek Oy. Protohankkeen myötä kollektiivisuojalle saadaan hankintavalmius vuoden 2006 alkupuoliskolla.

21 17. Kenttälaboratorio-hanke Kenttälaboratorio-hankkeen tavoitteena on tehdä ilmakuljetteinen kenttäkäyttöön soveltuva CBlaboratorion prototyyppi, jossa yhdelle alustalle on rakennettu kaksi eri laboratoriota. Kenttälaboratorioiden tehtäviin kuuluvat kemiallisten, biologisten ja radiologisten agenssien sekä myrkyllisten teollisuuskemikaalien näytteenotto, kemiallisten ja biologisten taisteluaineiden alustava tunnistuskyky sekä tarvittaessa näytteiden pakkaaminen ja lähettäminen verifiointitutkimuksiin muihin laboratorioihin. Hanke on aloitettu vuonna 2004 ja se päättyy vuonna Hankkeeseen osallistuu yrityksiä ja tutkimuslaitoksia. Hankkeen päävastuu on Puolustusvoimien Teknillisellä Tutkimuslaitoksella. 18. CBNS-teknologiaohjelma-hanke CBNS-teknologiaohjelman tavoitteena on tehdä kemiallisten ja biologisten taisteluaineiden sekä teollisten myrkkyjen valvontajärjestelmän prototyyppi, joka koostuu ilmaisimista ja hälyttimistä sekä ne yhteen liittävästä valvonta-asemasta. Ohjelma on aloitettu vuonna 2004 ja sen ensimmäinen vaihe päättyy vuonna Teknologiaohjelmaan osallistuu yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Ohjelman kokonaisrahoitus on noin 12 milj euroa ja se on jaettu puolustusvoimien (n 65 %) ja yritysten (n 35 %) kesken. Järjestelmätoimittaja on Environics Oy.

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN IVB 5 & 7 Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä. Putki ja suuttimet voidaan säilyttää koneen päällä

Lisätiedot

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät Akkutoimiset porraskiipijät ihmiset SANO asettaa etusijalle! LIFTKAR PT PORRASKIIPIJÄT LIFTKAR PT ON TURVALLINEN PORTAISSA JA HELPPOKÄYTTÖINEN. ELÄMÄNLAATU ON ELÄMÄSTÄ NAUTTIMISTA TÄYSILLÄ JA YHDESSÄ

Lisätiedot

Kemialliset taisteluaineet

Kemialliset taisteluaineet Kemialliset taisteluaineet 10.1.2014 Harri Kiljunen, 1 Yleistä: Kemiallinen taisteluaine= mikä tahansa kemikaali, jota käytetään sodankäyntitarkoituksessa Jaetaan ryhmiin vaikutusmekanisminsa perusteella

Lisätiedot

Puhdistusratkaisut ammattilaisille

Puhdistusratkaisut ammattilaisille Puhdistusratkaisut ammattilaisille Kärcher tuotteet 2010 Juhlavuoden kampanjatarjoukset voimassa 31.12.2010 asti Hinnat alv 0 % Painepesurit Työpaine: 30-150 bar Maks. paine: 180 bar Vesimäärä: 230-500

Lisätiedot

MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto. KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja

MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto. KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja Taistelupanssarivaunu Leopard 2 A6 Kalusto on sijoitettu mekanisoituihin

Lisätiedot

Puhdistustoiminta ja linjastot

Puhdistustoiminta ja linjastot Puhdistustoiminta ja linjastot Puhdistustoiminnan perusteet ja päämäärä Puhdistamisella (dekontaminointi) tarkoitetaan henkilöstön, kaluston ja maaston puhdistamista säteilypölystä tai biologisista ja

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA Säteilyturvallisuus ja laatu röntgendiagnostiikassa 19.-21.5.2014 Riina Alén STUK - Säteilyturvakeskus RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Lainsäädäntö EU-lainsäädäntö

Lisätiedot

Kannettavaa teknologiaa

Kannettavaa teknologiaa Kannettavaa teknologiaa Sotilaan toimintakyky poikkeusoloissa Esityksen sisältö PVTO2010 Taistelija tavoitteet ja tulokset Tutkimuksesta tuotteeksi Tulevaisuuden haasteita Taustalla kriittisten teknologioiden

Lisätiedot

JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA

JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA PELASTUSTOIMEN JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA chemical (kemiallinen), b iological (biologinen), radiological (säteily), nuclear (ydin) j a explosives( räjähteet) MIKKELI 10.9.2013

Lisätiedot

Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti

Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti Käyttöohje Luettava huolellisesti ennen käyttöä Vers.1 8/13 Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti. Sisällys Laitteen esittely ja tekniset tiedot Laite tutuksi Käyttö:

Lisätiedot

GSRELE ohjeet. Yleistä

GSRELE ohjeet. Yleistä GSRELE ohjeet Yleistä GSM rele ohjaa Nokia 3310 puhelimen avulla releitä, mittaa lämpötilaa, tekee etähälytyksiä GSM-verkon avulla. Kauko-ohjauspuhelin voi olla mikä malli tahansa tai tavallinen lankapuhelin.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE

KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE MYYNTIPAKETIN SISÄLTÖ ALKUTOIMENPITEET 1) Liuta/ työnnä auki patterikotelon kansi laitteen takaosasta ja aseta patteri paikkoilleen. Patterin tyyppi

Lisätiedot

Kemialliset aseet ja verifikaatioanalytiikka

Kemialliset aseet ja verifikaatioanalytiikka Kemialliset aseet ja verifikaatioanalytiikka FT Paula Vanninen Johtaja Kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvontalaitos () Historiaa I Maailmansota saksalaiset, britit, ranskalaiset ja amerikkalaiset

Lisätiedot

1. Yksiköiden toimintakyvyn varmistamiseksi on koottu seuraava luettelo tavaroista, joita suositellaan operatiiviseksi vähimmäisvarustukseksi.

1. Yksiköiden toimintakyvyn varmistamiseksi on koottu seuraava luettelo tavaroista, joita suositellaan operatiiviseksi vähimmäisvarustukseksi. 25/217 5 Liitteen A lisäys 1 SOTILAAN VARUSTUS OPERAATIOKOHTAISET VAATIMUKSET 1. Yksiköiden toimintakyvyn varmistamiseksi on koottu seuraava luettelo tavaroista, joita suositellaan operatiiviseksi vähimmäisvarustukseksi.

Lisätiedot

HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN PESUVESIEN LÄMMÖNTALTEENOTTO

HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN PESUVESIEN LÄMMÖNTALTEENOTTO HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN PESUVESIEN LÄMMÖNTALTEENOTTO Termihaukka Oy (09) 298 9990 info@termihaukka.fi www.termihaukka.fi HUKKAENERGIAT HYÖTYKÄYTTÖÖN VIEMÄRIT RAHAHANOIKSI Uimahalleissa ja kylpylöissä

Lisätiedot

VINTTURIT JA TARVIKKEET

VINTTURIT JA TARVIKKEET 50.3.10 Pienet ja kevyet alumiinivintturit WA 50 ja WA 100 Kompakti ja kevyt Suljettu rakenne Hiljainen käytössä Ιtselukkiutuva Kevyt kampivoima Irrotettava kampi Seinäkiinnitys Pintakäsittely: pulverimaalaus

Lisätiedot

FILTERMAX. Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin. No. 4215.71/00

FILTERMAX. Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin. No. 4215.71/00 R Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin No. 425.7/ 2 FilterMax puhtaampi ympäristö työskennellä ja elää! En halua vapaa-aikana hengittää niitä käryjä ja hiukkasia jotka puhallamme yhteiseen ympäristöömme!

Lisätiedot

Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä

Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä vaarantaa oman terveytesi. Mikäli epäselvyyttä tai

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

PPG esittelee uuden PaintManager version 4.0

PPG esittelee uuden PaintManager version 4.0 PPG esittelee uuden PaintManager version 4.0 Tärkeimmät uudet toiminnot Liikennevalot värimittarin hauissa Värimittarilla haettujen kaavojen säätäminen Värimittarin hakujen merkittävä nopeutuminen Kiinto-

Lisätiedot

KULJETUSKALUSTON PUHDISTUSAINEET K U L J E T U S K A L U S T O N P U H D I S T U S A I N E E T

KULJETUSKALUSTON PUHDISTUSAINEET K U L J E T U S K A L U S T O N P U H D I S T U S A I N E E T K U L J E T U S K A L U S T O N P U H D I S T U S A I N E E T KULJETUSKALUSTON PUHDISTUSAINEET Puhelin (03) 780 2363 SIVU 2 l KULJETUSKALUSTON PUHDISTUSAINEET www.solmaster.fi Kestävän kehityksen puolesta

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VPI7A- LASIKANNUKEITIN

KÄYTTÖOHJE VPI7A- LASIKANNUKEITIN KÄYTTÖOHJE VPI7A- LASIKANNUKEITIN SISÄLLYS 1. Laitetoimituksen sisältö s.2 2. Turvaohjeet s.2 3. Varotoimenpiteet s.2 3.1 Toimenpiteet ennen laitteen liittämistä sähköverkkoon s.3 4. Merkkivalot s.4 5.

Lisätiedot

Tuotteen yleiskuvaus. Tinkimätöntä innovointia. CNRNE-aineiden tunnistuksen asiantuntijat CBRNE

Tuotteen yleiskuvaus. Tinkimätöntä innovointia. CNRNE-aineiden tunnistuksen asiantuntijat CBRNE Tuotteen yleiskuvaus CNRNE-aineiden tunnistuksen asiantuntijat Tinkimätöntä innovointia CBRNE Varautunut muuttuvan maailman uhkia vastaan Bruker Daltonics on jo 30 vuoden ajan valmistanut luotettuja kemiallisten,

Lisätiedot

Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat raikkaan juomaveden mökillä, saaressa tai veneessä.

Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat raikkaan juomaveden mökillä, saaressa tai veneessä. Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat raikkaan juomaveden mökillä, saaressa tai veneessä. Puhtaan juomaveden tuotto merestä 25 litraa/tunti, ja järvestä sekä kaivosta 50 litraa/tunti. 72 x 28 x 29

Lisätiedot

Joustava pumppujärjestelmä

Joustava pumppujärjestelmä Joustava pumppujärjestelmä CLIPTONPUMPEN Tuorerehun lisäaineille ja säilöntähapolle Kaikentyyppiin koneisiin Laaja lisävarustevalikoima Helppokäyttöinen Helposti sovitettava 1 Helppo asentaa kaikenlaisiin

Lisätiedot

SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS

SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS KYLMÄ KS / T Integroitu kuivain PUHTAUS PUHDASTA ILMAA Ilmaa puhtaimmassa muodossaan Teollisen prosessin tehokkuus ja tuotteiden

Lisätiedot

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260 langaton käsimittari Nokeval Yleiskuvaus KMR260 on helppokäyttöinen käsilämpömittari vaativiin olosuhteisiin. Laite on koteloitu kestävään roiskevesisuojattuun

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

TUOTENRO NIMIKE MITAT PAINO NIM.TEHO SÄILIÖ IP-LUOKKA JOHTO. 9058501 Märkä- ja kuivaimuri GWD 350-2 638 x 600 x 868 mm 21 kg 2700 W 50 L IP24 10 m

TUOTENRO NIMIKE MITAT PAINO NIM.TEHO SÄILIÖ IP-LUOKKA JOHTO. 9058501 Märkä- ja kuivaimuri GWD 350-2 638 x 600 x 868 mm 21 kg 2700 W 50 L IP24 10 m MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä.

Lisätiedot

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Lehdistötiedote 18.11.2011 Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Klippanin uusi lasten turvaistuin Triofix on markkinoiden monipuolisin: pienin säädöin se muuntuu sopivaksi

Lisätiedot

Spektroskooppiset menetelmät kiviaineksen laadun tutkimisessa. Lasse Kangas Aalto-yliopisto Yhdyskunta- ja ympäristötekniikka

Spektroskooppiset menetelmät kiviaineksen laadun tutkimisessa. Lasse Kangas Aalto-yliopisto Yhdyskunta- ja ympäristötekniikka Spektroskooppiset menetelmät kiviaineksen laadun tutkimisessa Lasse Kangas Aalto-yliopisto Yhdyskunta- ja ympäristötekniikka Kalliokiviaineksen tunnistaminen ja luokittelu Nykymenetelmät Hitaita (päiviä,

Lisätiedot

IH-55 KÄYTTÖOHJEET IH-5509-W 2016 / 06

IH-55 KÄYTTÖOHJEET IH-5509-W 2016 / 06 IH-55 KÄYTTÖOHJEET IH-5509-S IH-5509-W 2016 / 06 YLEISET OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useampaa liesikupumallia. Asennuskuvat ovat ohjeellisia ja näyttävät yksityiskohtia, jotka eivät

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM

GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM 2 Getinge Clean Management System GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM (CMS) -JÄRJESTELMÄ ENTISTÄ PAREMPI PROSESSI, AINUTLAATUINEN RATKAISU Getinge voi auttaa yritystäsi hallitsemaan

Lisätiedot

Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat puhtaan juoma- ja käyttöveden merestä tai järvestä. Laite on suunniteltu kestämään jatkuvaa ammattikäyttöä.

Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat puhtaan juoma- ja käyttöveden merestä tai järvestä. Laite on suunniteltu kestämään jatkuvaa ammattikäyttöä. Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat puhtaan juoma- ja käyttöveden merestä tai järvestä. Laite on suunniteltu kestämään jatkuvaa ammattikäyttöä. Puhtaan juoma- ja käyttöveden tuotto merestä 150 litraa/t;

Lisätiedot

MONIVAIHEISET OSIENPESUKONEET. Tehokkaaseen puhdistukseen

MONIVAIHEISET OSIENPESUKONEET. Tehokkaaseen puhdistukseen MONIVAIHEISET OSIENPESUKONEET Tehokkaaseen puhdistukseen Monivaiheinen pesukone Monivaiheisessa TEIJO-pesukoneessa pesu tapahtuu automaattisesti pesukammiossa, jossa pyörivät suihkuputket suihkuttavat

Lisätiedot

VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA

VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA Versio 30.4.2012 Tavoitteena on kehittää Helen Sähköverkko Oy:n keskijännitteiseen kaapeliverkkoon vikailmaisin, joka voitaisiin asentaa

Lisätiedot

LIITTEET. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

LIITTEET. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 12.6.2018 COM(2018) 474 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS tullitarkastuslaitteiden rahoitusvälineen perustamisesta yhdennetyn

Lisätiedot

Tungus-jauhesammutusmoduuli Tuote-esite

Tungus-jauhesammutusmoduuli Tuote-esite Tungus-jauhesammutusmoduuli Tuote-esite 2016 Jauhesammutusmoduuli MPH - 065 Sähköjohtojen ja kaappien/keskusten, kaapelikanavien ja kuilujen, moottorien, kaksoispohjien ja varastotilojen tehokkaaseen palosuojaukseen.

Lisätiedot

Suojaimet. Yleistä hengityssuojaimista. Yleistä suoja-asuista

Suojaimet. Yleistä hengityssuojaimista. Yleistä suoja-asuista Suojaimet Yleistä hengityssuojaimista Altistusta ilmateitse voi vähentää käyttämällä erilaisia suojaimia. Suojaimessa on aina omat päästönsä, joten kaikki suojaimet eivät sovellut kaikille hajusteyliherkille.

Lisätiedot

Kallio-, maaperä ja pohjavesitutkimuskoneiden asiantuntija

Kallio-, maaperä ja pohjavesitutkimuskoneiden asiantuntija Kallio-, maaperä ja pohjavesitutkimuskoneiden asiantuntija Kestäviä kallio- ja maaperätutkimuskoneita vaativiin olosuhteisiin Geomachine Oy on vuonna 1984 perustettu kallio- ja maaperätutkimuslaitteiden

Lisätiedot

AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin

AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin LÄMPÖPUHALTIMET RASKAISIIN YMPÄRISTÖIHIN AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet raskaisiin ympäristöihin AW-puhaltimet

Lisätiedot

Kestopur 2-komponenttiset polyuretaaniliimat teollisuuskäyttöön

Kestopur 2-komponenttiset polyuretaaniliimat teollisuuskäyttöön Kestopur 2-komponenttiset polyuretaaniliimat teollisuuskäyttöön Kiilto Oy on valmistanut liuotteettomia polyuretaaniliimoja yli 25 vuotta. Tyytyväisiä asiakkaita on ympäri maailmaa mm. telakka-, autokori-,

Lisätiedot

6. KOMPRESSORIT VAUNUKOMPRESSORIT KOMPRESSORIT PAINEILMA- JA LOUHINTAKALUSTO

6. KOMPRESSORIT VAUNUKOMPRESSORIT KOMPRESSORIT PAINEILMA- JA LOUHINTAKALUSTO . T VAUNUT T ILMA- JA LOUHINTAKALUSTO Katso lähin vuokraamo: ramirent.fi tai soita 0800 171 414 RAMIRENT TUOTELUETTELO 2017 155 VAUNUT KAESER M2 Soveltuu paineilmatyökaluille ja kiinteiden kompressoriasemien

Lisätiedot

Pelastautumishuput. Dräger PARAT 5500 Palopakohuppu D-83029-2013 D-85029-2013

Pelastautumishuput. Dräger PARAT 5500 Palopakohuppu D-83029-2013 D-85029-2013 Dräger PARAT Pelastautumishuput Dräger PARAT -pelastautumishuput on kehitetty yhteistyössä käyttäjien kanssa päämääränä nopea pelastautuminen. Optimaalisen käyttö- ja kantomukavuuden omaava Dräger PARAT

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

Smart 20 1 120 Ah lyijyakuille

Smart 20 1 120 Ah lyijyakuille KÄYTTÖOPAS Akun laturi Smart 20 1 120 Ah lyijyakuille Lue käyttöopas huolellisesti ennen latauslaitteen käyttämistä Käytä suojalaseja akkuja käsitellessäsi ESITTELY Kiitos, että valitsit ammattilaistason

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

Ei enää vesiongelmia saaressa tai haja-asutusalueella. Puhdasta juomavettä helposti ja ympäristöystävällisesti.

Ei enää vesiongelmia saaressa tai haja-asutusalueella. Puhdasta juomavettä helposti ja ympäristöystävällisesti. VALMISTA OMA RAIKAS JUOMAVESI JÄRVESTÄ, JOESTA TAI MERESTÄ Ei enää vesiongelmia saaressa tai haja-asutusalueella. Puhdasta juomavettä helposti ja ympäristöystävällisesti. SolarRO MINI 150 Automaattinen

Lisätiedot

metis GSM-ilmoituksensiirtolaite

metis GSM-ilmoituksensiirtolaite metis GSM-ilmoituksensiirtolaite Tuotekatalogi metis tilausnumero: A106 metis on ilmoituksensiirtolaite GSM - verkkoon. Laitteessa on liitännät neljälle ilmaisimelle, ohituskytkimelle, lämpötilaanturille,

Lisätiedot

Sääasema Probyte JUNIOR

Sääasema Probyte JUNIOR Sääasema Probyte JUNIOR JUNIOR sääanturi COM1 12VDC RS-232 signaali PC W9x Excel-tiedosto PROBYTE JUNIOR sääanturin toimintaperiaate Yleistä Probyte SÄÄASEMA JUNIOR1 on sään mittaukseen tarkoitettu ulkoanturi,

Lisätiedot

Slootsmid veitsimultain

Slootsmid veitsimultain Slootsmid veitsimultain Slootsmid B.V. Hollantilainen yritys joka on perustettu v. 1960 Euroopan johtava multauslaitteiden valmistaja Erikoistunut ainoastaan lietteen multauslaitteiden valmistukseen Kultivaattorimultain

Lisätiedot

Palot ajoneuvoissa Syyt / Riskit / Haasteet

Palot ajoneuvoissa Syyt / Riskit / Haasteet Dafo Brand AB 2009. All rights reserved. Palot ajoneuvoissa Syyt / Riskit / Haasteet Palonsammuttamisessa aika on merkittävä tekijä Nopea reagointi, vähemmän vahinkoa Ympäristönsuojelu, ympäristöarvot

Lisätiedot

Vaivaton puhdistusratkaisu kotiin ja vapaa-aikaan

Vaivaton puhdistusratkaisu kotiin ja vapaa-aikaan Tehokasta pesua Vapaa-aikaa Vaivaton puhdistusratkaisu kotiin ja vapaa-aikaan Make it your home. Tehokas AQT-painepesurimallisto mitä erilaisimpiin pesutehtäviin. Tee nyt todella vaivattomasti kaikki pihan

Lisätiedot

Kompaktisarja HD 5/11 C

Kompaktisarja HD 5/11 C Kompaktisarja HD 5/11 C Kätevän kokoinen, varmatoiminen, messinkipäätyisellä pumpulla varustettu ammattipesuri peruskäyttöön. Vakiovarusteet: 10 m Suihkuputki 400 mm Kolmitoimisuutin (0 /25 /40 ). Kiertyvät

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE 1(7) WATMAN - VEDENSUODATTIMET ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE NEUTRALOINTISUODATIN... C8 (laitetyypit alkaen 08-11-2006) C10 C12 C15 C18 YLEISTÄ 1. ASENNUS 2. SUODATTIMEN KÄYTTÖÖNOTTO 3. ph- ARVON SÄÄTÖ 4. HUOLTO

Lisätiedot

Top Analytica Oy Ab. XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio

Top Analytica Oy Ab. XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio Röntgenfluoresenssi Röntgensäteilyllä irroitetaan näytteen atomien sisäkuorilta (yleensä K ja L kuorilta) elektroneja. Syntyneen vakanssin paikkaa

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Hyväksytty käyttöön Hyväksytty laboratoriokäyttöön Hyväksynyt: Diskteknik / Jasico KAUPPANIMI KÄYTTÖTARKOITUS Ambio Film Puhdistusaine Tuotenumero

Lisätiedot

PGDX DX-jäähdytyksen suorakulmainen kanavajäähdytin

PGDX DX-jäähdytyksen suorakulmainen kanavajäähdytin DX-jäähdytyksen suorakulmainen kanavajäähdytin DX-jäähdytyksen suorakulmainen kanavajäähdytin -mallia käytetään jäähdyttämään keskitetysti ilmastointijärjestelmässä kiertävää ilmaa. -mallia käytetään myös

Lisätiedot

Työturvallisuus fysiikan laboratoriossa

Työturvallisuus fysiikan laboratoriossa Työturvallisuus fysiikan laboratoriossa Haarto & Karhunen Tulipalo- ja rajähdysvaara Tulta saa käyttää vain jos sitä tarvitaan Lämpöä kehittäviä laitteita ei saa peittää Helposti haihtuvia nesteitä käsitellään

Lisätiedot

BP2F KÄYTTÖOHJE INFRAPUNA- ELINTARVIKEMITTARI TRT-BA-BP2F-TC-001-FI

BP2F KÄYTTÖOHJE INFRAPUNA- ELINTARVIKEMITTARI TRT-BA-BP2F-TC-001-FI BP2F FI KÄYTTÖOHJE INFRAPUNA- ELINTARVIKEMITTARI TRT-BA-BP2F-TC-001-FI Sisällysluettelo Käyttöohjetta koskevia tietoja... 01 Turvallisuus... 02 Tietoa laitteesta... 02 Tekniset tiedot... 03 Kuljetus ja

Lisätiedot

PCR - tekniikka elintarvikeanalytiikassa

PCR - tekniikka elintarvikeanalytiikassa PCR - tekniikka elintarvikeanalytiikassa Listerian, Salmonellan ja kampylobakteerien tunnistus elintarvikkeista ja rehuista 29.11.2012 Eva Fredriksson-Lidsle Listeria monocytogenes Salmonella (spp) Campylobacter

Lisätiedot

EVO KEVYT SUOJAKYPÄRÄ

EVO KEVYT SUOJAKYPÄRÄ EVOLite EVO KEVYT SUOJAKYPÄRÄ 6 EVO Lite on kevyt suojakypärä. Kypärä painaa alle 300g eli on noin 20 % kevyempi kuin vakio suojakypärä. Keveys, yhdessä uuden miellyttävän 1-2-3 pistekiinnityksen ja helpposäätöisen

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta Tilaa voimanotot ja niiden sähköiset esivalmiudet tehtaalta. Jälkiasennus on erittäin kallista. Suositellut vaatimukset Voimanottoa käytetään ja kuormitetaan eri

Lisätiedot

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Movair AF 170 Käyttöohje Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Sisällysluettelo Yleistä... 3 Varoitus!... 3 Laitteen käyttö ja suodattimien vaihto... 4 Alipaineistajan käyttö... 4 Suodattimien

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN Kemppi K5 Hitsauslaitteet 1(5) PUIKKOHITSAUKSEN PIKKUJÄTTILÄINEN SINNE, MISSÄ IKINÄ TYÖSKENTELETKIN Minarc Evo 180 on suositun Minarc Evo -tuoteperheen uusin malli.

Lisätiedot

Kuusikkotie 25 01380 Vantaa. tel 09 857 1187 fax 09 857 1258 info@raita.com www.raita.com

Kuusikkotie 25 01380 Vantaa. tel 09 857 1187 fax 09 857 1258 info@raita.com www.raita.com Kuusikkotie 25 01380 Vantaa EV Ekovessaratkaisut AQ Biologiset wc-laitteistot tel 09 857 1187 fax 09 857 1258 info@raita.com www.raita.com Esite sisältää kuvaukset yllämainituista tuoteryhmistä. Lisätietoja

Lisätiedot

Jaakko Myllylä ja Anssi Lampinen Liikkuvan kelihavainnoinnin automatisointi

Jaakko Myllylä ja Anssi Lampinen Liikkuvan kelihavainnoinnin automatisointi Jaakko Myllylä ja Anssi Lampinen Liikkuvan kelihavainnoinnin automatisointi VIKING Jaakko Myllylä ja Anssi Lampinen Liikkuvan kelihavainnoinnin automatisointi Tiehallinto Kaakkois-Suomen tiepiiri Liikenteen

Lisätiedot

SKV-LAATUKÄSIKIRJA Ohje SKV 9.2 Liite 1 1(7)

SKV-LAATUKÄSIKIRJA Ohje SKV 9.2 Liite 1 1(7) SKV-LAATUKÄSIKIRJA Ohje SKV 9.2 Liite 1 1(7) SUUREET, MITTAUSALUEET JA MITTAUSEPÄVARMUUDET Taulukko 1. Ionisoiva säteily. Kansallisena mittanormaalilaboratoriona tarjottavat kalibrointi- ja säteilytyspalvelut

Lisätiedot

AVL - PAKOKAASUANALYSAATTORIT 4000 - SARJA PAKOKAASUANALYSAATTORIT BENSIINI - JA DIESELMOOTTOREILLE

AVL - PAKOKAASUANALYSAATTORIT 4000 - SARJA PAKOKAASUANALYSAATTORIT BENSIINI - JA DIESELMOOTTOREILLE AVL - PAKOKAASUANALYSAATTORIT 4000 - SARJA PAKOKAASUANALYSAATTORIT BENSIINI - JA DIESELMOOTTOREILLE Finntest Oy Olarinluoma 16 02200 ESPOO Puh. 09-439 1400 Fax. 09-4391 4020 finntest@finntest.fi www.finntest.fi

Lisätiedot

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN 13.11.2017 Minarc Evo 180 PUIKKOHITSAUKSEN PIKKUJÄTTILÄINEN SINNE, MISSÄ IKINÄ TYÖSKENTELETKIN Minarc Evo 180 on suositun Minarc Evo -tuoteperheen

Lisätiedot

Käyttöopas. Sangean PR-D4

Käyttöopas. Sangean PR-D4 Käyttöopas Sangean PR-D4 TURVAOHJEET Lue tuotteen ohjeet tuotteen turvallisen käytön takaamiseksi ja säilytä nämä ohjeet tulevaisuuden varalle. 1. Älä käytä tuotetta veden lähellä. 2. Puhdista laite kuivalla

Lisätiedot

SEPREMIUM ELEMENTTISARJAT

SEPREMIUM ELEMENTTISARJAT ASENNUS- JA HUOLTO-OHJEEN KÄÄNNÖS SEPREMIUM ELEMENTTISARJAT LAUHTEIDEN ÖLJYNEROTUSYKSIKÖILLE TOIMINTA 04/13 SEPREMIUM sarjan öljynerotusyksiköllä puhdistetaan paineilmajärjestelmän öljyä sisältäviä lauhteita

Lisätiedot

Liuottimien analytiikka. MUTKU-päivät 2016, 16.3.2016 Jarno Kalpala, ALS Finland Oy

Liuottimien analytiikka. MUTKU-päivät 2016, 16.3.2016 Jarno Kalpala, ALS Finland Oy Liuottimien analytiikka MUTKU-päivät 2016, 16.3.2016 Jarno Kalpala, ALS Finland Oy RIG H T S O L U T I O N S R IGH T PA RT N ER Sisältö Terminologia Näytteenoton ja analysoinnin suurimmat riskit ja niiden

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Hätäkutsujärjestelmä on kaapeloitu kutsujärjestelmä joka koostuu seuraavista laitteista: Merkkivalo (LS)

Hätäkutsujärjestelmä on kaapeloitu kutsujärjestelmä joka koostuu seuraavista laitteista: Merkkivalo (LS) Hätäkutsupakkaus Tyyppi: 5200 xx Pakkaus koostuu: erkkivalo Tyyppi: 5203 xx Vetonarupainike Tyyppi: 5202 xx Sammutuspainike Tyyppi: 5201 xx Teholähde Tyyppi: 5204 xx Täydentävät tuotteet (eivät kuulu toimitukseen):

Lisätiedot

AW Lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet

AW Lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet Lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet Lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet -lämmittimiä käytetään varastojen, teollisuushallien, verstaiden, urheiluhallien, liikkeiden yms. jatkuvaan lämmitykseen. Tyylikkään

Lisätiedot

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT 11.4.2016 OPAS VANHEMMILLE EFJKVF Joskus pienimmät asiat ottavat suurimman paikan sydämessäsi. A. A. Milne, Nalle Puh Emmi Ristanen, Laura Kolari &

Lisätiedot

Logistiikkatoimijoiden Häiriöttömyys: RFID

Logistiikkatoimijoiden Häiriöttömyys: RFID Capturing IDeas Logistiikkatoimijoiden Häiriöttömyys: RFID 14.11.2013 Jari Ovaskainen 1 JOHTAVA RFID-TUNNISTERATKAISUJEN TOIMITTAJA Specialists in industrial RFID tags Designing, Development and Manufacturing

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

MUKULAKASVIEN KUORIMET

MUKULAKASVIEN KUORIMET MUKULAKASVIEN KUORIMET Kuorijoiden kammion ja pyörivän alustan erityiskestävä hiomapinta antaa tehokkaan kuorima tuloksen. Tuote tulee kuorijasta puhtaana ja vailla ruhjeita ja kuorimajätettä syntyy verraten

Lisätiedot

RAUTAFOSFATOINNIN VESIEN SIIRROT. Copyright Isto Jokinen

RAUTAFOSFATOINNIN VESIEN SIIRROT. Copyright Isto Jokinen RAUTAFOSFATOINNIN VESIEN SIIRROT VESIEN SIIRTÄMISEN SYYT Vesien siirtoa tehdään kahdesta syystä: 1. Rautafosfatointialtaasta ja huuhtelu 1:stä haihtuu runsaasti vettä koska nesteet ovat kuumia ja niitä

Lisätiedot

RUISKUPESURIT. Hiekkakiventie 5, Helsinki p

RUISKUPESURIT. Hiekkakiventie 5, Helsinki p RUISKUPESURIT 2019 Hiekkakiventie 5, 00710 Helsinki p. 0207 445 200 www.hlgroup.fi Maalaamolaitteet 2019 BOXER DOUBLE COMBO yhdistelmäpesuri maalattu DB22C Automaattinen liuotinpesu ja manuaalinen vesipesu,

Lisätiedot

Radonin mittaaminen. Radonkorjauskoulutus. Ylitarkastaja Tuukka Turtiainen

Radonin mittaaminen. Radonkorjauskoulutus. Ylitarkastaja Tuukka Turtiainen Radonin mittaaminen Radonkorjauskoulutus Ylitarkastaja Tuukka Turtiainen Mikä mittausmenetelmä valitaan? Valintaan vaikuttaa 1. mitä laitteita on saatavilla 2. mitä tietoa halutaan mittauksella saada 3.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. CITIZEN ECO-DRIVE DUAL TIME RADIO CONTROLLED Malli: AT90xx, FC00xx, cal. H820. Aurinkopaneeli on kellotaulun alla

KÄYTTÖOHJE. CITIZEN ECO-DRIVE DUAL TIME RADIO CONTROLLED Malli: AT90xx, FC00xx, cal. H820. Aurinkopaneeli on kellotaulun alla KÄYTTÖOHJE CITIZEN ECO-DRIVE DUAL TIME RADIO CONTROLLED Malli: AT90xx, FC00xx, cal. H820 Aurinkopaneeli on kellotaulun alla Vähäisen varaustilan varoitusmerkit Ennen käyttöönottoa: Lataa kellon akku täyteen

Lisätiedot

TURVALLISUUS INFO 2015

TURVALLISUUS INFO 2015 TURVALLISUUS INFO 2015 Betonin pumppaus Pumppaus on helppoa ja nopeaa. Pumppaus sitoo valuun yleensä vähemmän työvoimaa kuin muut menetelmät, myös työhön käytettävä aika lyhenee huomattavasti, joten pumppaus

Lisätiedot

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan.

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan. Ympäristöystävällinen hävittäminen Hoito ja puhdistus Hoito ja puhdistus Huoltopalvelu Hävitä pakkaus ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti. Tämän laitteen merkintä perustuu käytettyjä sähkö- ja elektroniikkalaitteita

Lisätiedot

Lisäohje katsastusalan työtehtävistä

Lisäohje katsastusalan työtehtävistä Lisäohje katsastusalan työtehtävistä Ohje ATJ-oikeuksien hallintaan 16.11.2009 1.3 TALLENNUSPAIKKA: ATJ:/Järjestelmäkirjat/Muut yhteiset järjestelmät/sopimuskumppanihallinta/7 Käyttäjän ja käytön ohjeet

Lisätiedot

838E Hands Free Varashälytin

838E Hands Free Varashälytin 838E Hands Free Varashälytin Huom! - Järjestelmän saa asentaa vain ammattilainen. - Älä anna laitteen tai vastaanottimen kastua. - Lue käyttöohje kokonaan ennen laitteen asennusta. - Tämän laitteen tarkoitus

Lisätiedot

Energiatehokas ja ympäristöystävällinen.

Energiatehokas ja ympäristöystävällinen. VALMISTA PUHDAS JUOMA- JA KÄYTTÖVETESI OMASTA RANNASTA Energiatehokas ja ympäristöystävällinen. SolarRO MINI 150 Automaattinen ja säätövapaa. Puhtaan juomaveden tuotto järvi-, joki-, tai kaivovedestä 150

Lisätiedot

Mikä on EN81-28? Jumittunut hissiin?

Mikä on EN81-28? Jumittunut hissiin? Mikä on EN81-28? Jumittunut hissiin? Me voimme auttaa! Hisselektronik kehittää ja valmistaa elektroniikkaa hissiteollisuudelle. Tuotteet ovat pääasiassa hissipuhelimia sekä langalliseen puhelinverkkoon

Lisätiedot

Kauppanimi: PLANATOL AD 120 Päiväys 15.03.2007 Edellinen päiväys 18.3.2003 1/5

Kauppanimi: PLANATOL AD 120 Päiväys 15.03.2007 Edellinen päiväys 18.3.2003 1/5 Päiväys 15.03.2007 Edellinen päiväys 18.3.2003 1/5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot

Lisätiedot

Metallien 3D-tulostus mahdollisuus ja haasteet. LUT School of Energy Systems Konetekniikan osaamisalue Lasertyöstön tutkimusryhmä

Metallien 3D-tulostus mahdollisuus ja haasteet. LUT School of Energy Systems Konetekniikan osaamisalue Lasertyöstön tutkimusryhmä Metallien 3D-tulostus mahdollisuus ja haasteet LUT School of Energy Systems Konetekniikan osaamisalue Lasertyöstön tutkimusryhmä Nämä kalvot on koostettu LUT Laserin (LUT) toimesta lisätietoja: Professori

Lisätiedot

Puhdas juoma- ja talousvesi helposti suoraan merestä tai järvestä.

Puhdas juoma- ja talousvesi helposti suoraan merestä tai järvestä. Puhdas juoma- ja talousvesi helposti suoraan merestä tai järvestä. 1 Uutta puhdasta vettä joka päivä Puhdasta juomavettä helposti ja ekologisesti. Ei säätämistä, automaattinen toiminta. SolarRO MINI 300

Lisätiedot

KYLMÄVESI PAINEPESURIT Kevät/kesäkampanja 2011

KYLMÄVESI PAINEPESURIT Kevät/kesäkampanja 2011 KYLMÄVESI PAINEPESURIT Kevät/kesäkampanja 2011 Lähes kaiikki tuotteet suoraan varastostamme! Tarjoukset ovat voimassa toistaiseksi SIMMM POWER DUTY Vankka peruspesuri kovaan käyttöön. Riisuttu turhista

Lisätiedot

Vuodesta 1946. Tynnyri- ja konttipumput Tiivisteettömät keskipakopumput

Vuodesta 1946. Tynnyri- ja konttipumput Tiivisteettömät keskipakopumput Vuodesta 1946 Tynnyri- ja konttipumput Tiivisteettömät keskipakopumput Lutz - ammattilaisen turvallinen valinta Lutz pumput ovat ammattilaisen turvallinen valinta pumpattaessa tynnyreistä, konteista tai

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Käyttöturvallisuustiedote EY:n asetuksen 1907/2006 mukaisesti Päiväys: 25-marras-2008 Muutosnumero: 1 1. AINEEN TAI VALMISTEEN SEKÄ YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Aineen tai valmisteen sekä Valmisteen

Lisätiedot