Pidätystä ja tutkintavankeutta koskevaa tietoa. Information om anholdelse og varetægtsfængsling finsk

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pidätystä ja tutkintavankeutta koskevaa tietoa. Information om anholdelse og varetægtsfængsling finsk"

Transkriptio

1 Pidätystä ja tutkintavankeutta koskevaa tietoa Information om anholdelse og varetægtsfængsling finsk

2 Pidätystä ja tutkintavankeutta koskevaa tietoa Tästä esitteestä löytyvät tärkeimmät pidätystä ja tutkintavankeutta koskevat säännöt. Lisätietoja halutessasi voit lainata henkilökunnalta vankilan säännös- ja lakikokoelman. Voit aina kääntyä henkilökunnan puoleen, jos sinulla on kysyttävää. Pidätys Asian esittäminen tuomarille ( grundlovsforhør - perustuslaillinen esikuulustelu) Sinut on pidätetty. Jos sinua ei vapauteta 24 tunnin kuluessa, asiasi on esitettävä tuomarille. Tuomari voi joko vapauttaa sinut, määrätä pidätysaikaa jatkettavaksi enintään 3 kertaa 24 tuntia tai määrätä sinut tutkintavankeuteen. Asianajaja / puolustusasianajaja Poliisi neuvoo, kuinka saat yhteyden asianajajaan. Perustuslaillisessa esikuulustelussa sinulle on nimitettävä puolustusasianajaja. Pidätysajan jatkaminen Jos tuomari päättää, että pidätysaikaa jatketaan, sinut on vietävä uudelleen oikeuteen viimeistään kun perustuslaillisesta esikuulustelusta on kulunut 3 kertaa 24 tuntia. Silloin tuomari määrää sinut joko vapautettavaksi tai tutkintavankeuteen. Eristäminen Poliisi voi määrätä sinut eristettäväksi muista vangeista, kunnes asiasi on esitetty tuomarille. Tällöin et myöskään saa olla yhteydessä muihin henkilöihin. Ulkomaalaiset Poliisi kertoo sinulle oikeuksistasi ottaa yhteyttä maasi suurlähetystöön tai konsulaattiin. Henkilökunta kutsuu paikalle tulkin, jos se on välttämätöntä ja käytännössä mahdollista. Poliisi

3 Poliisi kertoo sinulle tarkemmin pidätettyjä koskevista määräyksistä. Henkilökunta voi halutessasi auttaa sinua saamaan yhteyden poliisiin. Tutkintavankeus Puolustusasianajaja Perustuslaillisessa kuulustelussa sinulle nimitetään puolustusasianajaja. Saat tilaisuuden keskustella puolustusasianajajasi kanssa, ennen kuin sinut viedään oikeuteen. Vankeusaika Jos sinut määrätään tutkintavankeuteen, tuomari päättää määräajasta, jolloin vangitsemistasi on käsiteltävä uudelleen oikeudessa. Aika on korkeintaan 4 viikkoa. Yleensä sinun ei tarvitse olla henkilökohtaisesti läsnä oikeudessa silloin, kun tuomari tekee päätöksen vankeusaikasi jatkumisesta. Tuomari voi kuitenkin vaatia sinua saapumaan paikalle. Eristäminen Tuomari voi päättää, että sinut on pidettävä eristettynä muista vangeista. Jos oikeus päättää eristää sinut, sinulla on esim. laajempi mahdollisuus tavata vieraita. Asiasta lähemmin kohdassa Vierailut ja kirjeenvaihto. Muutoksenhaku Tuomarin päätökseen tutkintavankeudesta ja mahdollisesta eristämisestä voi hakea muutosta ( kære ). Puolustusasianajajasi opastaa sinua tarkemmin tässä asiassa. Vierailujen ja kirjeenvaihdon valvonta Poliisi voi päättää, että et saa tavata vieraita ja että vierailujasi valvotaan. Voit vaatia poliisin päätösten alistamista oikeuskäsittelyyn. Poliisi voi myös määrätä, että kirjeenvaihtoasi valvotaan. Jos poliisi takavarikoi kirjeitäsi, asia on heti vietävä oikeuteen. Sinulla on oikeus tavata sinulle nimitettyä puolustusasianajajaa ilman valvontaa ja käydä hänen kanssaan valvomatonta kirjeenvaihtoa. Sinulla on myös oikeus valvomattomaan kirjeenvaihtoon oikeuslaitoksen, oikeusministerin, Kriminaalihuoltoviraston (Direktoratet ofr Kriminalforsorg) ja Eduskunnan oikeusasiamiehen (Folketingets Ombudsmand) kanssa. Joidenkin muiden viranomaisten kanssa käytävään kirjeenvaihtoon sovelletaan erityismääräyksiä. Lisätietoja saat henkilökunnalta.

4 Tutkintavankila voi myös määrätä, että kirjeenvaihtoasi ja vierailujasi valvotaan esim. salakuljetuksen estämiseksi. Ks. Säännöt, määräykset ja kiellot. Puhelut Pääsääntöisesti et saa käyttää puhelinta. Tietyissä tapauksissa voit kuitenkin saada luvan puhelinsoittoon, esim. jos asia on erittäin kiireellinen. Tutkintavankila antaa sinulle yleensä luvan soittaa puolustusasianajajallesi. Matkapuhelimen hallussapito tutkintavankilassa on kielletty. Rangaistavaa on myös, jos ystävilläsi tai perheenjäsenilläsi on matkapuhelin mukanaan heidän käydessään tapaamassa sinua tutkintavankilassa. Ulkomaalaiset Poliisi kertoo sinulle oikeuksistasi ottaa yhteyttä maasi suurlähetystöön tai konsulaattiin. Henkilökunta kutsuu paikalle tulkin, jos se on välttämätöntä ja käytännössä mahdollista. Säännöt, määräykset ja kiellot Sinulla on oikeus perehtyä Kriminaalihuollon sääntöihin ja eurooppalaisiin vankilasääntöihin, sekä vankilan tai tutkintavankilaan mahdollisiin erityismääräyksiin. Alkoholi ja huumeet ovat kiellettyjä kuten myös lääkkeet, jotka eivät ole lääkärin määräämiä. Tutkintavankilasta karkaaminen on rangaistava teko. Muissa asioissa sinun on noudatettava voimassa olevia sääntöjä ja henkilökunnan antamia ohjeita. Määräykset on kirjattu tutkintavankilan järjestyssääntöihin. Niistä löytyvät myös käytännön seikkoja koskevat tarkemmat ohjeet, esim. ostomahdollisuudet, vierailuajat ja omaisuuden luovuttaminen. Seuraavaan on koottu laitoksessa oleskelua koskevat tärkeimmät määräykset. Henkilökohtainen ja sosiaalinen tuki Kriminaalihuolto voi auttaa sinua rajoittamalla niitä ammattiin liittyviä, sosiaalisia ja henkilökohtaisia haittoja, joita pidättäminen tai tutkintavankeus saattavat aiheuttaa. Luonasi käy sosiaalineuvoja, joka yhteistyössä tutkintavankilan henkilökunnan kanssa antaa sinulle tukea ja neuvontaa. Voit myös keskustella omistasi ja perheesi henkilökohtaisista ja sosiaalisista ongelmista osaston henkilökunnan tai laitoksen sosiaalityöntekijän kanssa. Muuta erityistukea tarvitessasi voit ottaa yhteyttä laitoksen opettajaan, pappiin, sairaanhoitajaan, lääkäriin tai muihin henkilöihin. Lisätietoja saat henkilökunnalta.

5 Ruoka ja juoma Tutkintavankila tarjoaa sinulle ruoan ja juoman. Lääkäri voi määrätä sinulle erikoisruokavalion terveydellisistä syistä. Jos olet kasvissyöjä tai tarvitset erikoisruokaa uskonnollisista syistä, otetaan nämä erityisvaatimukset huomioon. Lisätietoja saat osastosi henkilökunnalta tai vankilapapilta. Tutkintavankilan kautta voit ostaa päivittäistavaroita, esim. lehtiä, savukkeita ja elintarvikkeita. Lisätietoja saat henkilökunnalta. Omaisesi tai muut henkilöt eivät saa tuoda sinulle päivittäistavaroita. Henkilökohtainen hygienia Sinulla on mahdollisuus käydä suihkussa päivittäin. Kylpytarvikkeet saat henkilökunnalta tai voit ostaa niitä tutkintavankilan kautta. Omaisuus ja raha Tutkintavankilassa on säännöt sille, mitä omaisuutta sinulle saa luovuttaa laitoksessa ollessasi. Sinulle voi lähettää vapaasti rahaa vankilan ulkopuolelta vankilassa käytettäväksi. On kuitenkin olemassa joitain määräyksiä, miten paljon käteistä ja miten suuria summia saat pitää hallussasi. Henkilökunta kertoo sinulle, mitkä säännöt pätevät henkilökohtaisen omaisuuden ja rahojen hallussapitoon tutkintavankilassa. Matkapuhelimen hallussapito tutkintavankilassa on kielletty. Lue lisää kohdasta Puhelut. Vierailut Sinulla on normaalisti mahdollisuus tavata vieraita. Poliisi voi kuitenkin kieltää vierailut ja päättää, että vierailuja valvotaan. Ks. Vierailujen ja kirjeenvaihdon valvonta. Mikäli poliisi ei ole kieltänyt sinulta vieraiden tapaamista eikä vaatinut niiden valvontaa, pätevät seuraavat määräykset: Sinulla on oikeus tavata vieraita niin usein, kuin tutkintavankilan olosuhteet sen sallivat. Vierailuajan on oltava vähintään puolen tunnin pituinen. Vierailut tapahtuvat enimmäkseen ilman valvontaa. Tutkintavankila voi kuitenkin määrätä, että vierailuja valvotaan, jos se on välttämätöntä esim. salakuljetuksen tai muun rangaistavan seikan ehkäisemiseksi. Joissakin tapauksissa tutkintavankila voi myös kieltää tiettyjen henkilöiden vierailut. Jos sinulla ei ole perheenjäseniä eikä ystäviä, jotka voivat vierailla luonasi, voit tiedustella henkilökunnalta mahdollisuutta saada järjestetty vierailija.

6 Jos oikeus on määrännyt sinut eristykseen, sinun on saatava mahdollisuuksien mukaan lupa tavata vieraita vähintään kerran viikossa. Vierailuajan on oltava vähintään 1 tunnin pituinen. Lehdistön edustajat voivat normaalisti vierailla luonasi, mikäli poliisi ei vastusta sitä tutkinnallisista syistä. Haastatteluihin sinun on saatava etukäteen lupa Kriminaalihuollolta. Nimetyllä puolustusasianajajallasi on aina oikeus valvomattomaan vierailuun luonasi. Kirjeenvaihto Salakuljetusmahdollisuuden poissulkemiseksi tutkintavankila tarkastaa kirjeet, joita poliisi ei tarkasta. Siksi sinulle lähetetyt kirjeet avataan sinun läsnä ollessasi. Kirjeet, jotka itse lähetät vankilasta, on toimitettava henkilökunnalle avonaisina. Tarkastuksen jälkeen kirjeet suljetaan sinun läsnä ollessasi. Kirjeitä ei yleensä lueta. Poistumislupa Poistumislupia myönnetään hyvin rajoitetusti ja ainoastaan erityistapauksissa, kuten esim. läheisten vakavan sairauden tai hautajaisten yhteydessä. Poistumislupaan vaaditaan aina poliisin suostumus, ja se myönnetään aina saatettuna. Kanssakäyminen muiden vankien kanssa Vaikka poliisi tai oikeus ei olisikaan määrännyt sinua eristykseen, ovat mahdollisuudet kanssakäymiseen muiden vankien kanssa tutkintavankilan olosuhteista johtuen vain rajatut. Alle 18-vuotiaiden vankien yhteisöllisyyttä varten on erityismääräykset. Lisätietoja saat henkilökunnalta. Siirto vankilaan Joissakin tapauksissa voit saada siirron vankilaan jo ennen kuin olet saanut tuomion (Oikeudenkäyntilaki 777). Lisätietoja saat puolustusasianajajasi. Työ Tutkintavankilassa sinulla on oikeus tehdä työtä, opiskella tai harrastaa jotain muuta hyväksyttyä toimintaa sekä saada hoitoa. Työstä maksetaan sinulle korvaus. Sairastuessasi saat päivärahaa.

7 Voit myös itse hankkia itsellesi työtä, jota voit tehdä tutkintavankilassa. Laitoksen johdon tulee kuitenkin tällöin antaa työlle hyväksyntä, eikä työ saa olla tutkintavankilan järjestys- ja turvallisuusmääräysten vastaista. Opetus Tutkintavankilassa on tarjolla opetusta. Henkilökunta kertoo lähemmin eri mahdollisuuksista. Keskustele henkilökunnan kanssa, jos haluat suunnitella mahdollisen vankeusaikasi ylittävää opetukseen osallistumista. Opetukseen osallistumisesta sinulle maksetaan korvausta. Vapaa-aika Normaalitapauksissa sinulla on oikeus vähintään yhden tunnin päivittäiseen ulkoiluun ( gårdtur ). Ks. järjestyssäännöt. Tutkintavankilassa on mahdollisuus mm. pelata pöytätennistä ja shakkia sekä kuntoilla. Henkilökunnalta saat lisätietoja vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksista. Voit kuunnella radiota, katso tv:tä ja lukea sanoma- ja aikakauslehtiä sekä kirjoja. Poliisi voi kuitenkin joissakin harvoissa tapauksissa kieltää nämä oikeudet. Henkilökunnalta voit kysyä mahdollisuuksista vuokrata radio ja televisio sekä ostaa tai lainata aikakauslehtiä, sanomalehtiä ym. Jos oikeus on päättänyt, että sinut on eristettävä, sinulla on mahdollisuus saada televisio käyttöösi maksutta. Vaalit ym. Sinulla on oikeus kirjeäänestykseen eduskuntavaaleissa, kuntavaaleissa jne. Sinulla on myös oikeus osallistua muunlaiseen lailliseen, poliittiseen toimintaan. Sairaus Tutkintavankilassa on lääkärin vastaanotto. Sinulle tarjotaan mahdollisuutta keskusteluun lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa. Jos muulloin katsot olevasi lääkärinhoidon tarpeessa, ilmoita asiasta henkilökunnalle ottaa yhteyden lääkäriin/sairaanhoitajaan. Lääkäri arvioi hoidontarpeesi ja päättää myös, tapahtuuko hoito Kriminaalihuollon laitoksessa vai tavallisessa sairaalassa. Hammashoito Kiireellisissä tapauksissa sinulla on oikeus hammashoitoon. Joissain tapauksissa joudut itse maksamaan kulut. Henkilökunnalta saat lisätietoja.

8 Valitukset Sinua on aina kuultava ennen asiasi käsittelyä. Kaikki hylkäävät päätökset ja ratkaisut, jotka eivät ole sinulle myönteisiä, on normaalisti perusteltava. Sinulla on oikeus saada päätös kirjallisena. Yleisten henkilötietojen saatavuutta koskevien sääntöjen mukaisesti sinulla on myös oikeus saada kopio kaikesta kirjallisesta materiaalista ja tulla kuulluksi ennen päätöksen tekoa. Sinulle on annettava ohjeet valitusmahdollisuuksistasi. Rangaistuslaitoksen valintaan, kanssakäymisen kieltämiseen ja Kriminaalihuollon laitosten välisiin siirtoihin sovelletaan erityissääntöjä. Näissä asioissa ei ole henkilötietojen saatavuutta, ja siitä johtuen myös rajattu oikeus saada perustelu tehdyille päätöksille. Voit valittaa henkilökunnan päätöksistä vankilan/tutkintavankilan johdolle tai Kriminaalihuoltovirastolle. Voit myös valittaa tutkintavankilan johdolle tai Kriminaalihuoltovirastolle henkilökunnan käytöksestä. Jos olet valittanut henkilökunnan käytöksestä ja päätös ei ole sinulle myönteinen, tai jos asiaa ei ole ratkaistu lopullisesti kahden viikon kuluessa valituksen tekemisestä, valituksen voi alistaa oikeuskäsittelyyn. Oikeus voi hylätä valituksesi esim. katsoessaan sen olevan perusteeton. Oikeus voi myös hylätä valituksesi, jos esim. teet valituksen yli neljä viikkoa valituksen aiheena olleen tapahtuman jälkeen. Kriminaalihuollon päätöksistä voi valittaa Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamies itse ei voi muuttaa päätöstä, mutta hän voi pyytää Kriminaalihuoltoa ottamaan asian uudelleen käsittelyyn. Oikeusasiamiehen pyyntöä noudatetaan käytännössä. Henkilötietolaki Ollessasi vankina Kriminaalihuollon laitoksessa, sinusta kootaan henkilötietoja sähköiseen tietojenkäsittelyjärjestelmään. Henkilötietolain mukaan sinulla on mahdollisuus käyttää seuraavia oikeuksia: Oikeus saada tietää tietojen keräämisestä atk-käsittelyyn Oikeus pyytää saada tutustua käsiteltäviin tietoihin Oikeus vaatia väärien, harhaanjohtavien tai atk:lla lainvastaisesti käsiteltyjen tietojen oikaisemista, poistamista tai salaamista. Kurinpitorangaistus ym. Jos et noudata sääntöjä, sinulle voidaan määrätä kurinpitorangaistus varoituksena, sakkona tai eristyksenä. Sinulla on oikeus tulla kuulluksi, ennen kuin asiasta päätetään, ja kuulla ratkaisun

9 perustelu. Joissakin tapauksissa sinulta voidaan evätä oikeus seurustella muiden vankien kanssa ( kanssakäymisen kieltäminen ). Ks. Valitukset. Voimankäyttö Tietyissä tapauksissa henkilökunnalla on oikeus voimankäyttöön ja turvaamistoimenpiteisiin. Henkilökunta voi käyttää esim. erilaisia otteita tai käsirautoja. Kaikenlaisen voimankäytön tulee tapahtua erittäin tiukan valvonnan alaisena, ja voimankäytön yhteydessä on aivan erityisten ehtojen oltava täytetyt. Voimankäytön tulee olla mahdollisimman lievää ja päämäärän kannalta välttämätöntä. Ks. Valitukset. Tarkastus Kun sinut suljetaan tutkintavankilaan, sinut tarkastetaan (henkilöntarkastus). Tämä tarkoittaa, että henkilökunta tarkastaa, onko sinulla mukanasi esineitä, joiden hallussapito tutkintavankilassa on kielletty. Sinun on riisuuduttava alasti vaikka se olisi ristiriidassa uskontosi kanssa. Tarkastuksen suorittavat kanssasi samaa sukupuolta olevat työntekijät. Sinut tarkastetaan myös vankilassaoloaikanasi, esim. ennen vierailua ja sen jälkeen. Myös sellisi tarkastetaan turvallisuussyistä. Sinut voidaan myös määrätä antamaan virtsanäyte, jotta saadaan selville, oletko nauttinut huumeita. Tuomio ja sen täyttäminen Yhdyskuntapalvelu? Joissakin tapauksissa oikeus voi vankilatuomion sijasta määrätä sinut suorittamaan yhdyskuntapalvelua. Näin voi tapahtua erityisesti, jos sinut tuomitaan rattijuoppoudesta tai omaisuusrikoksesta. Voit anoa yhdyskuntapalvelusta ennen tuomion saamista. Yhdyskuntapalvelusta saat halutessasi lisätietoa Kriminaalihuollon erikoisesitteestä. Voit tiedustella asiaa tutkintavankilan henkilökunnalta tai sosiaalineuvojalta. Tutkintavankeuden jatkaminen Tuomion saadessasi oikeus päättää, vapautetaanko sinut vai jatketaanko tutkintavankeuttasi kunnes rangaistuksen suorittaminen voi alkaa. Valitukset

10 Valitusaika on 14 päivää tuomion julistamisesta. Voit valittaa tuomion julistamisen yhteydessä tai ilmoittaa asiasta henkilöstölle, jolla on erityinen valituskirja ( ankebog ). Nimetyllä puolustusasianajajallasi on velvollisuus neuvoa sinua valitusasioissa. Sähköinen nilkkarengas Henkilöillä, joiden saama tuomio on enintään kolme kuukautta, on mahdollisuus suorittaa rangaistus kotona (sähköinen nilkkarengas). Sosiaalineuvojalta saat lähempiä tietoja. Hoidot Jos tarvitset erityishoitoa, sinulla on joissakin tapauksissa mahdollisuus suorittaa rangaistuksesi Kriminaalihuollon ulkopuolisessa laitoksessa. Jos tämä ei ole mahdollista, Kriminaalihuollolla on tarjolla erilaisia hoitovaihtoehtoja esim. alkoholin tai huumeiden väärinkäyttäjille tai väkivalta- tai seksuaalirikoksista tuomituille. Useimmat näistä hoidoista ovat käytettävissäsi vasta, kun olet saanut tuomion. Tutkintavankiloissa pidätettyinä olevat väärinkäyttäjät voivat kuitenkin osallistua niin sanottuun motivointihoitoon, jolla pyritään luomaan motivaatiota varsinaiseen väärinkäyttöhoitoon. Kriminaalihuollon erikoisesitteissä kerrotaan hoitomahdollisuuksista ym. Lisätietoja saat henkilökunnalta. Vapausrangaistuksen suorittaminen vankilassa Kriminaalihuolto on laatinut esitteen vankeusrangaistuksen suorittamisesta vankilassa. Esitteen voit lainata henkilökunnalta. Käytännön apu ym. Kun sinut suljetaan tutkintavankeuteen, luonasi vierailee Kriminaalihuollon (Kriminalforsorgen i Frihed, KiF) sosiaalineuvoja kahden viikon kuluessa vangitsemisestasi. Sosiaalineuvoja auttaa sinua käytännön ongelmissa, esim. yhteydenpidossa omaisiin, työnantajaan ja sosiaalilautakuntaan. Jos saat tuomion ja siirron vankilaan, tehtävien hoito siirtyy asianomaisen vankilan sosiaalityöntekijöille. Jos sinut suljetaan vankilaan suorittamaan rangaistusta, asiasta ilmoitetaan automaattisesti väestörekisteriin, ja menetät oikeuden sosiaaliturvaan, mutta sinulla on mahdollisuus anoa kunnalta asumistukea ym. Kriminaalihuollon (KiF) tai vankilan sosiaalineuvoja auttaa sinua laatimaan hakemuksen sosiaalilautakunnalle.

11 Omaisille Tutkintavangin omaisena löydät ehkä vastaukset kysymyksiisi tästä. Vierailuja, puheluja, kirjeenvaihtoa, poistumislupia ym. koskevat säännöt on selostettu tarkemmin yllä. Jos haluat vierailla tutkintavangin luona, sinun on haettava siihen lupaa tutkintovankilalta. Sinun on myös varattava vierailuaika. Lisäksi sinulla tulee olla mukanasi kuvallinen henkilöllisyystodistus tullessasi tapaamaan tutkintavankilassa olevaa vankia. Matkapuhelimen tuominen vierailuille suljettuihin vankiloihin ja tutkintavankiloihin on rangaistava teko. Tutkintavangin omaisena voit aina keskustella laitokseen yhteydessä olevan Kriminaalihuollon (Kriminalforsorgen i Frihed) osaston kanssa. Vaitiolovelvollisuus Kaikilla poliisin, vankiloiden, tutkintavankiloiden ja Kriminaalihuollon ( Kriminalforsorgen i Frihed ) henkilöstöön kuuluvilla on vaitiolovelvollisuus. Vankia koskevia tietoja ei saa luovuttaa omaisille eikä muille ulkopuolisille. Vain vanki itse voi kertoa esim. omaisilleen henkilökohtaisista asioistaan. Puhelinneuvonta Jos sinulla on kysyttävää, voit keskustella Kriminaalihuollon sosiaalineuvojan kanssa ja saada tietoja säännöistä ja oikeuksista Kriminaalihuollon nimettömästä puhelinneuvonnasta numerosta Neuvonta on avoinna arkisin klo ja Viikonloppuisin neuvonta on avoinna klo

Vankeusrangaistuksen suorittamista koskevaa tietoa. Information om afsoning af fængselsstraf finsk

Vankeusrangaistuksen suorittamista koskevaa tietoa. Information om afsoning af fængselsstraf finsk Vankeusrangaistuksen suorittamista koskevaa tietoa Information om afsoning af fængselsstraf finsk Vankeusrangaistuksen suorittamista koskevaa tietoa Tästä esitteestä löytyvät tärkeimmät vankeusrangaistuksen

Lisätiedot

Sinulle taataan seuraavat oikeudet Englannin ja Walesin lain nojalla sekä eurooppalaisen ihmisoikeuksien yleissopimuksen perusteella.

Sinulle taataan seuraavat oikeudet Englannin ja Walesin lain nojalla sekä eurooppalaisen ihmisoikeuksien yleissopimuksen perusteella. Sinulle taataan seuraavat oikeudet Englannin ja Walesin lain nojalla sekä eurooppalaisen ihmisoikeuksien yleissopimuksen perusteella. Muista oikeutesi: 1. Kerro poliisille, jos haluat asianajajan auttamaan

Lisätiedot

Alaikäisen vangin huoltajan tai muun laillisen edustajan kuuleminen

Alaikäisen vangin huoltajan tai muun laillisen edustajan kuuleminen 1.6.20 LIITE 1 (8) Liite 1 Alaikäisen vangin huoltajan tai muun laillisen edustajan kuuleminen Täytäntöönpanon aloittaminen 2 luvun 1 ja 4 luvun 8 ja 9 :ssä ilmoittautumisajankohta, vankilan määrääminen

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä

EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä Suomi EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä Sinulla on oikeus säilyttää itselläsi tämä ilmoitus oikeuksistasi pidätyksesi ajan.

Lisätiedot

Päätös. Laki. vankeuslain 12 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. vankeuslain 12 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 312/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vankeuslain 12 luvun ja tutkintavankeuslain 8 luvun muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi vankeuslain 12 luvun

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Lakiehdotukset 1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan joukkoliikenteen tarkastusmaksusta 11 päivänä toukokuuta 1979 annetun lain

Lisätiedot

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 6 :n 3 momentti, sellaisena kuin

Lisätiedot

Nuoren polku vapauteen. Minna Saukko apulaisjohtaja Vantaan vankila

Nuoren polku vapauteen. Minna Saukko apulaisjohtaja Vantaan vankila Nuoren polku vapauteen Minna Saukko apulaisjohtaja Vantaan vankila Vantaan vankila, valmistunut 2002 Tutkintavankila; 190 vankipaikkaa Keskeisimpänä tehtävänä esitutkinnan turvaaminen, oikeudenkäyntien

Lisätiedot

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA Voimassa 1.11.2014 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 394/2015 Laki. tutkintavankeuslain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 394/2015 Laki. tutkintavankeuslain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 2015 394/2015 Laki tutkintavankeuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

ERILLÄÄN PIDETTÄVIKSI MÄÄRÄTTYJEN TUTKINTAVANKIEN ULKOILUTTAMINEN

ERILLÄÄN PIDETTÄVIKSI MÄÄRÄTTYJEN TUTKINTAVANKIEN ULKOILUTTAMINEN 27.11.2017 EOAK/6446/2016 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen Esittelijä: Esittelijäneuvos Anu Rita ERILLÄÄN PIDETTÄVIKSI MÄÄRÄTTYJEN TUTKINTAVANKIEN ULKOILUTTAMINEN 1 KANTELU Kantelija pyysi

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU JOHDANTO Hyvä koulu syntyy, kun jokainen koulussa toimiva huolehtii omasta ja muiden turvallisuudesta ja viihtymisestä noudattamalla järjestyssääntöjä

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM!

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! 1 (6) PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA Kasvatuskeskustelu ensisijaisena toimena, kun oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 3.5.2015 64 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria.

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria. Lapsen oikeuksien julistus Barnkonventionen på finska för barn och ungdomar YK:n lapsen oikeuksien julistus annettiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien julistuksessa luetellaan oikeudet, jotka jokaisella

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA (LIITE POL 29 JA 35-36 ) PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! HÄIRITSEE OPETUSTA TAI MUUTOIN oppilaan huoltajille koulun opettaja

Lisätiedot

Vanhemmuuden arviointi osana rangaistuksen täytäntöönpanoa - Kommenttipuheenvuoro yhdyskuntaseuraamustoimiston näkökulmasta

Vanhemmuuden arviointi osana rangaistuksen täytäntöönpanoa - Kommenttipuheenvuoro yhdyskuntaseuraamustoimiston näkökulmasta Vanhemmuuden arviointi osana rangaistuksen täytäntöönpanoa - Kommenttipuheenvuoro yhdyskuntaseuraamustoimiston näkökulmasta Naisvankiseminaari 8.-9.3.16 Rikosseuraamusesimies Pia Ylikomi pia.ylikomi@om.fi

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

TYÖ- JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINNIN HAASTEITA RIKOSSEURAAMUKSISSA

TYÖ- JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINNIN HAASTEITA RIKOSSEURAAMUKSISSA TYÖ- JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINNIN HAASTEITA RIKOSSEURAAMUKSISSA Toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia edellytyksiä selviytyä hänelle itselleen merkityksellisistä ja välttämättömistä

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5)

Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5) Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5) Jakelussa mainituille Tupakkalain muutos lastensuojelulaitoksissa Yleistä Tupakkalakia (693/1976) on muutettu 1.1.2010 lukien (698/2010). Lain uutena tavoitteena on tupakkatuotteiden

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

- valtion virastot ja laitokset - kuntien virastot ja laitokset sekä luottamuselimet - tuomioistuimet.

- valtion virastot ja laitokset - kuntien virastot ja laitokset sekä luottamuselimet - tuomioistuimet. VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA? 1) Mitä eduskunnan oikeusasiamies tekee? Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Lisäksi hän valvoo muita julkista

Lisätiedot

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen Liite Askolan lukion suunnitelmaan kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä toimintatavoista: Menettelytavat rike- ja häiriötilanteessa, asioiden selvittämisvastuut, työnjako sekä kuulemis-

Lisätiedot

Puhe Vantaan vankilan 10-vuotisjuhlassa

Puhe Vantaan vankilan 10-vuotisjuhlassa Puhe Vantaan vankilan 10-vuotisjuhlassa Jussi Pajuoja 26.4.2012 Kun ikävuosia on kertynyt viisikymmentä tai sata, on luonnollista kääntää katse menneeseen. Sen sijaan silloin, kun saavutetaan kymmenen

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa.

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma koskee kaikkia koulun järjestämää toimintaa ja siihen siirtymistä Oppilas on kohtuullisessa määrin

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5)

Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5) Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5) Jakelussa mainituille Puuttuminen tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntiin alaikäisille Lainsäädäntö Tupakkalain (693/1976) 14 :n perusteella Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Nuuska valvonnan näkökulmasta. 14.4.2014 Vaasan kaupunki ympäristöosasto/ Maarit Kantola

Nuuska valvonnan näkökulmasta. 14.4.2014 Vaasan kaupunki ympäristöosasto/ Maarit Kantola Nuuska valvonnan näkökulmasta Valvonta: kunta / valtio Kunta tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntiä, mainontaa ja muuta myynninedistämistä tupakointikieltojen ja -rajoitusten noudattamista yhdessä

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista

Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista Yhteinen suunnitelma varmistaa toimintatapojen laillisuuden ja yhdenmukaisuuden sekä

Lisätiedot

Etuustärppi. Toimeentulotuki. Katja Heikkilä Suunnittelija Toimeentulotukiryhmä

Etuustärppi. Toimeentulotuki. Katja Heikkilä Suunnittelija Toimeentulotukiryhmä Etuustärppi Toimeentulotuki Katja Heikkilä Suunnittelija Toimeentulotukiryhmä Vankien toimeentulotuki Hakeminen Liitteet: vankilan maksukortin tiliote tai tilikortti, vankilan ansiokortti, siviilitiliotteet

Lisätiedot

Arviointikeskuksen toiminta

Arviointikeskuksen toiminta Vanki-infopäivä 5.4.2011 Arviointikeskuksen toiminta yksilöllinen arviointi, rangaistusajan suunnitelma ja tarkoituksenmukainen laitossijoitus Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen arviointikeskus Piia Virtanen

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Sivu 1 / 5 Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Componenta Oyj:n hallitus (hallitus) on päättänyt esittää 15.4.2016 kokoontuvalle Componenta Oyj:n (yhtiö) ylimääräiselle yhtiökokoukselle optio oikeuksien

Lisätiedot

Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien.

Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien. Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien. 1 Yleistä 1.1 Ehdot ovat osa Imatran Kylpylä Fitness -jäsensopimusta (myöhemmin Jäsensopimus ), joka

Lisätiedot

Laki. vankeuslain muuttamisesta

Laki. vankeuslain muuttamisesta Laki vankeuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vankeuslain (767/2005) 8 luvun 5 ja 13 luvun 10 :n 4 momentti, sellaisena kuin niistä on 13 luvun 10 :n 4 momentti laissa 393/2015,

Lisätiedot

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Kotimaan matkustaja-alusliikenteen työehtosopimus 1(6) LIITE 3 JOHDANTO KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Työehtosopimusjärjestelmän ylläpitäminen ja kehittäminen perustuu työnantaja-

Lisätiedot

ZA5563. Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Finland

ZA5563. Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Finland ZA5563 Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Finland EUROBAROMETER 2011 Youth attitudes on drugs D1. Sukupuoli [ÄLÄ KYSY MERKITSE SOPIVIN] Mies... 1 Nainen... 2 D2. Minkä

Lisätiedot

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Sivu 1 / 5 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Talenom Oyj:n (yhtiö) varsinainen yhtiökokous on 17.3.2016 päättänyt optio-oikeuksien antamisesta yhtiön hallituksen (hallitus) ehdotuksen 17.2.2016 mukaisesti

Lisätiedot

Helsingin vankilan tulo-opas

Helsingin vankilan tulo-opas Helsingin vankilan tulo-opas SISÄLLYS Tulo-osasto ja sijoittelu... 3 Kulkuyhteydet... 3 Käytännön ohjeita... 4 Posti ja omaisuuden luovuttaminen... 4 Puhelin... 5 Rahankäyttö... 5 Vaatetus... 6 Tapaamiset...

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 344. Laki. lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden koulumatkatuesta annetun lain muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o 344. Laki. lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden koulumatkatuesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 25 päivänä huhtikuuta 2001 N:o 344 349 SISÄLLYS N:o Sivu 344 Laki lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden koulumatkatuesta annetun lain

Lisätiedot

Vankilakirjastoyhteistyö. kehittämistehtävänä. Irmeli Malka-Kannisto /

Vankilakirjastoyhteistyö. kehittämistehtävänä. Irmeli Malka-Kannisto / Vankilakirjastoyhteistyö kehittämistehtävänä Irmeli Malka-Kannisto / 23.5.2018 Sisällysluettelo 1. Kirjastot ja kohderyhmät Kirjastot Kohderyhmät 2. Yhteistyö kirjastojen kesken Työryhmät ja kokoukset

Lisätiedot

Sinulle, joka olet hoidettavana SiS:n LVM-kodissa

Sinulle, joka olet hoidettavana SiS:n LVM-kodissa Sinulle, joka olet hoidettavana SiS:n LVM-kodissa LVM-hoito Valtion laitoshallituksen (SiS) LVM-hoito perustuu lakiin väärinkäyttäjien hoidosta määrätapauksissa. Hoidon tarkoituksena on motivoida sinut

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

+ + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_040116PP +

+ + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_040116PP + OLE_PH4 1 *1319901* OLESKELULUPAHAKEMUS LAPSELLE Tällä lomakkeella haetaan alle 18-vuotiaalle lapselle ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Oleskeluluvan hakemisen tarkoituksena on,

Lisätiedot

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TAVOITE Järjestyssääntöjen tavoitteena on fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallinen, viihtyisä sekä oppimisen kannalta tuloksellinen

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Takaisinperintä Regressi Mari Haavisto 4.4.20 Korvauksen hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista

Lisätiedot

Länsi-Suomen rikosseuraamusalue Arviointikeskus

Länsi-Suomen rikosseuraamusalue Arviointikeskus Länsi-Suomen rikosseuraamusalue Arviointikeskus Vankeuslaki 1:2 Vankeuden täytäntöönpanon tavoitteena on lisätä vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan edistämällä vangin elämänhallintaa ja sijoittumista

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY5_130415PP +

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY5_130415PP + OLE_TY5 1 *1155501* OLESKELULUPAHAKEMUS TYÖNTEON PERUSTEELLA Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jos olet tulossa työskentelemään Suomeen suomalaisen tai Suomessa toimivan työnantajan palvelukseen ja olet

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä kesäkuuta /2011 Laki. tutkintavankeuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta 2011

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä kesäkuuta /2011 Laki. tutkintavankeuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä kesäkuuta 2011 736/2011 Laki tutkintavankeuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

2.1 joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla on annettu ja annetaan;

2.1 joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla on annettu ja annetaan; Esitys liittokokoukselle 9.4.2016 Suomen Sulkapalloliiton kurinpitosäännöt 1 Soveltamisalaan kuuluvat henkilöt ja yhteisöt: Suomen Sulkapalloliiton (jatkossa liiton) kurinpitosääntöjen alaisia ovat: 1.1

Lisätiedot

Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41

Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41 Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Tavoitteet Päihdehuollon tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä sekä siihen liittyviä

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT

KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT 31.1.2008 1 SISÄLLYSLUETTELO I Kiinteistöarviointilautakunta 2 1 Lautakunnan tehtävät 2 2 Lautakunnan jäsenet 2 3 Lautakunnan toiminta 2 4 Esteellisyys

Lisätiedot

Kunnan päätöksistä voi valittaa

Kunnan päätöksistä voi valittaa Kunnan päätöksistä voi valittaa Omaishoidon tuesta tai omaishoitoa tukevista palveluista päättää oma kotikuntasi. Jos olet tyytymätön kunnan päätöksiin, voit tehdä niistä valituksen. Apua valituksen tekoon

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu Helsingin hovioikeus Tuomio Nro 1697 Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Asia Valittaja Vastapuolet

Lisätiedot

Maastoliikenteen perusteita

Maastoliikenteen perusteita Maastoliikenteen perusteita Mitä on maastoliikenne? Maastoliikenne tarkoittaa moottoriajoneuvolla ajamista maastossa eli tavallisten teiden ulkopuolella. Lain mukaan maasto on maa-alue ja jääpeitteinen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 763/2015 Ampumaratalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

SÄÄDÖSKOKOELMA. 763/2015 Ampumaratalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta 2015 763/2015 Ampumaratalaki Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain tarkoitus Tämän

Lisätiedot

PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN

PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN Yhteislautakunnan liite nro 14 / 26.1.2012 PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN Perusturvan yhteislautakunta 22.1.2009 7 26.1.2012 14 2 Palvelusetelin käyttö JJR-kunnissa Kunnalla

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Monitoimijaisuus ja arviointi Rikosseuraamuslaitoksessa. yhtymäkohtia LAPEEn

Monitoimijaisuus ja arviointi Rikosseuraamuslaitoksessa. yhtymäkohtia LAPEEn Monitoimijaisuus ja arviointi Rikosseuraamuslaitoksessa yhtymäkohtia LAPEEn Tiina Vogt-Airaksinen Erityisasiantuntija Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikök Rikosseuraamuslaitos muodostuu keskushallinnosta,

Lisätiedot

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA89 Flash Eurobarometer 78 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL 78 Traineeship - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI, KOODI ON '99')

Lisätiedot

HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N SÄÄNNÖT. ylimääräinen yhdistyskokous 1.2.2008, rekisteröity 21.5.2008. Sisällysluettelo

HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N SÄÄNNÖT. ylimääräinen yhdistyskokous 1.2.2008, rekisteröity 21.5.2008. Sisällysluettelo HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N SÄÄNNÖT ylimääräinen yhdistyskokous 1.2.2008, rekisteröity 21.5.2008 Sisällysluettelo Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue 1 Tarkoitus ja sen toteuttaminen 2 Jäsenyyttä koskevat

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. APTEEKKIEN TYÖNANTAJALIITON SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 2

Lisätiedot

Potilaan käsikirja. Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa 1(16) Tämän kirjan omistaa: -----------------------------------------

Potilaan käsikirja. Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa 1(16) Tämän kirjan omistaa: ----------------------------------------- 1(16) Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä Potilaan käsikirja Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa Tämän kirjan omistaa: ----------------------------------------- Meritullinkatu 8, Helsinki

Lisätiedot

ASIAKAS- JA HENKILÖTIETO REKISTERISELOSTE

ASIAKAS- JA HENKILÖTIETO REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Kotipalvelu Verenpisara avoin yhtiö Satakunnankatu 7 78300 Varkaus kotipalvelu@verenpisara.fi Yhteystiedot rekisteriä koskevissa asioissa: www.kotipalveluverenpisara.fi Piironen Tarja

Lisätiedot

Vast. 2. Vankeuden yleinen minimi 14 päivää 7 v 6 kk (10 x ¾ [0,75 %]).

Vast. 2. Vankeuden yleinen minimi 14 päivää 7 v 6 kk (10 x ¾ [0,75 %]). SEURAAMUSJÄRJESTELMÄN LUENTOSARJA SL 2010 YLIOPISTONLEHTORI SAKARI MELANDER HARJOITUSTEHTÄVIÄ RANGAISTUSASTEIKON LIEVENTÄMINEN Kys. 1. 17-vuotiasta A:ta syytetään taposta (RL 21:1:n mukaan taposta tuomitaan

Lisätiedot

Päätös. Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Päätös. Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 167/2006 vp Hallituksen esitys laiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi työttömyysturvalain

Lisätiedot

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN Yleiset säännökset Puolan tasavallassa Euroopan unionin kansalaisen oleskelua koskeva asia on hoidettava välittömästi, kun taas sellaisen

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 654. Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 13 päivänä heinäkuuta 2001

SISÄLLYS. N:o 654. Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 13 päivänä heinäkuuta 2001 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 20 päivänä heinäkuuta 2001 N:o 654 659 SISÄLLYS N:o Sivu 654 Laki rikoslain muuttamisesta... 2077 655 Laki pakkokeinolain 5 luvun 11 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

LAUSUNTOJA JA SELVITYKSIÄ 2004:5. Tutkintavankeustyöryhmän mietintö

LAUSUNTOJA JA SELVITYKSIÄ 2004:5. Tutkintavankeustyöryhmän mietintö LAUSUNTOJA JA SELVITYKSIÄ 2004:5 Tutkintavankeustyöryhmän mietintö LAUSUNTOJA JA SELVITYKSIÄ 2004:5 Tutkintavankeustyöryhmän mietintö OIKEUSMINISTERIÖ HELSINKI 2004 ISSN 1458-7149 ISBN 952-466-202-7 Oikeusministeriö

Lisätiedot

1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä

1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä TIETOVERKKORIKOSTYÖRYHMÄN MIETINTÖ Asianajaja Satu Tiirikan eriävä mielipide 16.6.2003 1 Myös datan kopioinnin tulee olla takavarikko 1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä

Lisätiedot

III RIKOLLISUUSKONTROLLI

III RIKOLLISUUSKONTROLLI III RIKOLLISUUSKONTROLLI Tässä jaksossa käsitellään virallisen kontrollijärjestelmän toimintaa kuvailemalla muun muassa rikosten ilmituloa, ilmi tulleiden rikosten selvittämistä, rikoksentekijöiden syytteeseen

Lisätiedot

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 Tällä työehtosopimuksella määrätään työehdot Suomen Kansallisoopperan orkesterissa avustajina toimiville

Lisätiedot

Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998)

Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998) Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet on määritetty perusopetuslaissa (628/1998) Siksi, että... - oppilas oppisi mahdollisimman paljon - oppivelvollisuus täyttyisi ja oppilas saisi hyvät mahdollisuudet jatko-opintoihin

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN OLE_TUT 1 *1109901* OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa tieteelliseen tutkimukseen tai tutkimushankkeeseen

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY3 1 *1159901* OLESKELULUPAHAKEMUS TYÖHARJOITTELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka olet tulossa Suomeen työtä tai työharjoittelua varten, joka sisältyy valtioiden

Lisätiedot

TIETOA RIKOKSEN UHRIN OIKEUKSISTA

TIETOA RIKOKSEN UHRIN OIKEUKSISTA Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista SELKOSUOMI 7.6.2017 TIETOA RIKOKSEN UHRIN OIKEUKSISTA Tähän esitteeseen on koottu asioita, joista rikoksen uhrilla on oikeus saada tietoa viranomaisilta. Tiedot voivat

Lisätiedot

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta.

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta. Ulkomaisen vuokratyövoiman verotusta koskeva uudistus 2007: tyypillisiä kysymyksiä vastauksineen Sisällysluettelo 1. Yleiset kysymykset 2. Enintään kuusi kuukautta Suomessa olevat 3. Yli kuusi kuukautta

Lisätiedot

Päätös Soveltamisala Toteutus ja päätöksenteko Muutoksenhaku ja tiedoksianto

Päätös Soveltamisala Toteutus ja päätöksenteko Muutoksenhaku ja tiedoksianto Lainkohta (LsL) Soveltamisala Toteutus ja päätöksenteko Muutoksenhaku ja tiedoksianto HUOM! Myös 12 vuotta nuoremman lapsen mielipide tulee selvittää ennen päätöstä rajoittaminen enintään 30 vrk yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Laki. ulosottokaaren muuttamisesta

Laki. ulosottokaaren muuttamisesta Laki ulosottokaaren muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ulosottokaaren (705/2007) 1 luvun 34 :n 2 momentti, muutetaan 1 luvun 31 :n 4 momentti, 3 luvun 1 :n 1 momentti, 5 :n 1 momentti,

Lisätiedot

Osasto-opas. Synnytysvuodeosasto. www.eksote.fi

Osasto-opas. Synnytysvuodeosasto. www.eksote.fi Osasto-opas Synnytysvuodeosasto www.eksote.fi Synnytysvuodeosasto sijaitsee sairaalan päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa C-siivessä. Sisäänkäynti pääovesta. Osastolla hoidetaan raskaana olevia ja

Lisätiedot

RANGAISTUS JA LAPSEN HUOMIOINTI KÄYTÄNNÖSSÄ

RANGAISTUS JA LAPSEN HUOMIOINTI KÄYTÄNNÖSSÄ RANGAISTUS JA LAPSEN HUOMIOINTI KÄYTÄNNÖSSÄ 4.11.2013 Karoliina Taruvuori, apulaisjohtaja Riihimäen vankila Perusteet lapsi- ja perhetyölle Rikosseuraamuslaitoksessa YK:n lapsen oikeudet lapsella on oikeus

Lisätiedot

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena.

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena. YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA KOSKEVAT OHJEET 2011-2012, 2012-2013 1. Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sairasvakuutuksen piirissä Euroopan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä helmikuuta 2011. 122/2011 Laki. holhoustoimesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä helmikuuta 2011. 122/2011 Laki. holhoustoimesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä helmikuuta 2011 122/2011 Laki holhoustoimesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 11 päivänä helmikuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Klicka här, skriv ev. Undertitel

Klicka här, skriv ev. Undertitel Klicka här, skriv ev. Undertitel Vanhempainraha on vanhemmille maksettava korvaus, jotta he voisivat töissä olon sijaan olla kotona lastensa kanssa. Tätä korvausta maksetaan yhteensä 480 päivältä lasta

Lisätiedot

POTILASASIAKIRJASSA OLEVAN TIEDON ANTAMINEN POTILAALLE

POTILASASIAKIRJASSA OLEVAN TIEDON ANTAMINEN POTILAALLE 17.3.2016 Dnro 1669/2/15 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Håkan Stoor POTILASASIAKIRJASSA OLEVAN TIEDON ANTAMINEN POTILAALLE 1 ASIA Tutkittavani

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP + OLE_OPI 1 *1079901* OLESKELULUPAHAKEMUS OPISKELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, jonka oleskelun tarkoituksena on opiskelu suomalaisessa oppilaitoksessa, johon sinut

Lisätiedot

Vankien oppimisen ja opiskelun ohjaus Vanajan vankilassa

Vankien oppimisen ja opiskelun ohjaus Vanajan vankilassa Vankien oppimisen ja opiskelun ohjaus Vanajan vankilassa Projektisosiaalityöntekijä Erja Pietilä Kriminaalihuollon tukisäätiö / Vanajan vankila 16.11.2011 1 Vanki Suvi Suvi on vankilassa ensimmäistä kertaa,

Lisätiedot