PERHEIDEN KANSSA VANHEMMUUDEN JA PARISUHTEEN TUKEMINEN KIRKOSSA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PERHEIDEN KANSSA VANHEMMUUDEN JA PARISUHTEEN TUKEMINEN KIRKOSSA"

Transkriptio

1 PERHEIDEN KANSSA VANHEMMUUDEN JA PARISUHTEEN TUKEMINEN KIRKOSSA HELI PRUUKI, TT, PERHEPSYKOTERAPEUTTI, PARI- JA SEKSUAALITERAPEUTTI, TYÖNOHJAAJA NUORI KIRKKO RY.

2 MITEN SINUN SEURAKUNNASSASI TEHDÄÄN VANHEMMUUDEN JA PARISUHTEIDEN TUKEMISTA SEKÄ PERHETYÖTÄ? KESKUSTELU VIERUSKAVERIN KANSSA (5 MIN) JAA VIERUSKAVERISI KANSSA ITSEÄSI KIINNOSTAVIMMAT TAVAT, JOITA OLETTE SEURAKUNNASSANNE LÖYTÄNEET JA ALKANEET TOTEUTTAA VALITKAA KERTOMISTANNE YKSI TAI KAKSI TOIMINTAMALLIA/IDEAA, JOTKA KERROTTE TOISILLE YHTEISESSÄ KESKUSTELUSSA

3 PERHELÄHTÖINEN TYÖ MITÄ SE VOISI TARKOITTAA?

4

5 PERHELÄHTÖISEN SEURAKUNNAN SUUNTAVIIVAT SUUNTAVIIVAT OVAT PÄIVITYSTÄ VUODEN 2009 MINKÄKÖ PERHETYÖNTEKIJÄ LINJAUKSILLE JA ON TARKOITETTU TUEKSI JA AVUKSI KAIKILLE KIRKON TYÖNTEKIJÖILLE JA VAPAAEHTOISILLE SUUNTAVIIVAT HAASTAVAT POHTIMAAN JA SUUNNITTELEMAAN, MITEN PERHELÄHTÖISYYS TOTEUTUISI SEURAKUNNISSA: MITEN PERHEET OVAT MUKANA SUUNNITTELEMASSA JA TOTEUTTAMASSA PERHETOIMINTAA JA KOHTAAKO SEURAKUNNAN PERHETYÖ KAIKENLAISIA PERHEITÄ? PUUTTUUKO JOKIN PERHETYYPPI KOKONAAN KONTAKTEISTA?

6 PERHELÄHTÖISEN SEURAKUNNAN SUUNTAVIIVAT SEURAKUNTA ON AVARA KOHTAAMISEN PAIKKA, JONNE KAIKENLAISET PERHEET JA NIIDEN JÄSENET OVAT TERVETULLEITA. SEURAKUNTA YHTEISÖNÄ KOHTAA, TUKEE JA AUTTAA PERHEITÄ ERI ELÄMÄNTILANTEISSA. SEURAKUNTA YHTEISÖNÄ MUODOSTAA VERKOSTON, JOSSA PERHEET VOIVAT OLLA TOINEN TOISTENSA TUKENA. SEURAKUNTIEN TYÖNTEKIJÖINÄ ON MYÖS KOULUTETTUJA AMMATTILAISIA, JOTKA VOIVAT AUTTAA JA TUKEA PERHEITÄ VAIKEUKSIEN JA KRIISIEN KESKELLÄ.

7 SEURAKUNTA PERHEENÄ KRISTILLISESSÄ PERINTEESSÄ SEURAKUNTAA ON KUVATTU PERHEENÄ KUN PUHUMME SEURAKUNNASTA PERHEENÄ, HALUAMME KOROSTAA SEURAKUNNAN AVOIMUUTTA JA VIERAANVARAISUUTTA SEKÄ KAIKKIEN MAHDOLLISUUTTA TOIMIA SEURAKUNNASSA

8

9 Moninaiset sateenkaariperheet Yhden vanhemman perheet Kahden vanhemman perheet Ydinperhe Kumppanuusvanhemmuus Useamman vanhemman perheet Apilaperheet (kumppanuusvanhemmuus) Polyamoriset perheet Eroperheet ja uusperheet Sijais- ja tukiperheet Adoptioperheet Kaikenmuotoisissa perheissä voi olla sukupuolen moninaisuutta Laaja kirjo erilaisia kasvuympäristöjä, ihmissuhteita, elämäntilanteita, vahvuuksia, tuen tarpeita ja haasteita

10 Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet? Vanhempi Vanhempi Isovanhempi Isovanhempi Sisarus Lapsi Lapsi Lapsenlapsi Lapsenlapsi Sisarus Puoliso Puoliso Puoliso Puoliso Vanhempi Vanhempi Vanhempi Vanhempi?

11 Luottamuksellinen suhde palveluissa Kun oletat, oleta moninaisuutta Avoimet kysymykset Moninaisuuspuhe (esim. puoliso) Kuuntele herkällä korvalla, anna tilaa kertoa Itsemäärittelyn kunnioittaminen Puheeksi ottaminen Ammatillisuus Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

12 KIRKON PARISUHDE- JA EROAUTTAMISTYÖN LÄHTÖKOHTIA PARISUHTEEN HYVINVOINTI ON TÄRKEÄ OSA AIKUISEN HYVINVOINTIA. ERO NÄHDÄÄN YHDEKSI VAKAVIMMISTA ELÄMÄNKRIISEISTÄ MITÄ IHMINEN VOI KOHDATA ELÄMÄSSÄÄN. PARISUHTEIDEN TUKEMINEN JA EROAUTTAMINEN ON TÄRKEÄÄ SEKÄ INHIMILLISESTÄ ETTÄ MYÖS ESIM. KANSANTALOUDELLISESTA NÄKÖKULMASTA. SE ON OSA KIRKON TYÖTÄ PERHEIDEN HYVÄKSI. VANHEMPIEN PARISUHTEELLA ON VALTAVA MERKITYS MYÖS VANHEMMUUTEEN JA LASTEN HYVINVOINTIIN. VANHEMPIEN VAKAVA RIITELY VAIKUTTAA SUORAAN ESIM. LASTEN PSYYKKISTEN OIREILUJEN JA SOSIAALISTEN ONGELMIEN TODENNÄKÖISYYKSIIN. KIRKON PERHENEUVONNALLA 41 KESKUSTA YMPÄRI MAATA. ASIAKKAANA YLI IHMISTÄ VUOSITTAIN. PALVELU ON AMMATTIMAISTA TERAPEUTTISTA KESKUSTELUAPUA JA ASIAKKAILLE MAKSUTONTA. KIRKKOON KUULUMISTA EI KYSYTÄ.

13 PARISUHDETYÖ SEURAKUNNAN KONKREETTISENA TOIMINTANA TOIMITUSKESKUSTELUT, PARIEN KOHTAAMISET, SIELUNHOITO LUENNOT, RYHMÄT KUTSUTAPAHTUMAT 5V, 10V 20V, 30V VIHKIMISESTÄ KYNTTILÄILLALLINEN, ILTA RAKKAUDELLE, VUOSIHUOLTO KIRKKOPYHÄT PARISUHDEVIIKONLOPUT, KURSSIT, TAPAHTUMAT VERTAISOHJAAJAKOULUTUKSET TOTEUTTAJINA: VAPAAEHTOISET VERTAISOHJAAJAT, ALUSTAJAT LUENNOITSIJAPANKISTA ( KATAJA) TAI AMMATTILAISET MM. PERHENEUVONTA, KUNTA, JÄRJESTÖT..)

14 PARISUHTEEN PALIKAT/KATAJA RY

15 PARITARINA PARISUHDEKURSSI NETISSÄ 1. Tutustuminen 2. Kun sinusta ja minusta tuli me 3. Riitele kanssani 4. Tunne minut 5. Sylissäsi 6. Paritarinamme unelmat - chat-pohjainen - Suhdeklinikan ja Rakkauden roihun kirjoitukset kurssin materiaaleina Kehitetty yhdessä KKP:n, Lappeenrannan ja Imatran perheneuvonnan kanssa. eenpalikat.fi/nettip arisuhdekurssi/kurssi n-sisalto/

16 VANHEMMUUDEN JA PERHEEN TUKI VAHVISTA MENTALISAATIOKYKYÄ MENTALISAATIO ON KYKYÄ PITÄÄ MIELESSÄ MIELI: OMA MIELI JA TOISEN MIELI. NE OVAT ERILAISET. MENTALISAATIO ON PYRKIMYSTÄ YMMÄRTÄÄ TOISEN MIELTÄ JA EROTTAA SE OMASTA. (VRT. EMPATIA) VANHEMMUUDESSSA MENTALISAATIO TARKOITTAA SITÄ, ETTÄ VANHEMPI ON KIINNOSTUNUT SEKÄ OMISTA ETTÄ LAPSEN AJATUKSISTA, TOIVEISTA, TUNTEISTA, AIKEISTA JA KOKEMUKSISTA. MENTALISAATION AVULLA VOI POHTIA, MITEN LAPSEN JA VANHEMMAN MIELENTILAT VAIKUTTAVAT KÄYTTÄYTYMISEEN JA SIIHEN MITÄ TAPAHTUU. MENTALISOIVASSA MIELENTILASSA VANHEMPI JAKSAA HANKALISSAKIN HETKISSÄ KATSOA SEKÄ OMAN ETTÄ LAPSEN ULKOISEN KÄYTÖKSEN TAAKSE JA ON KIINNOSTUNUT POHTIMAAN, MITÄ KAIKKEA OMASSA JA LAPSEN MIELESSÄ MAHTAA OLLA. HÄN ELÄYTYY LAPSEN KOKEMUKSEEN, MIETTII ERILAISIA VAIHTOEHTOJA SILLE, MIKSI LAPSI KÄYTTÄYTYY TIETYLLÄ TAVALLA. LAPSI VOI ITKEÄ, KOSKA ON VÄSYNYT, NÄLKÄINEN, PELOISSAAN, HARMISTUNUT, JÄNNITTYNYT, HÄMMENTYNYT TAI KIUKKUINEN. OMAA TULKINTAA EI KANNATA PITÄÄ AINOANA OIKEANA, MUTTA SITÄ VOI KALASTELLA. VANHEMMAN HYVÄ MENTALISAATIOKYKY AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN LASTA PAREMMIN. SE PUOLESTAAN TUO TURVAA JA YMMÄRRETYKSI TULEMISEN KOKEMUSTA LAPSELLE. MENTALISAATIO PARANTAA PERHEEN VUOROVAIKUTUSTA JA TUKEE LAPSEN KEHITYSTÄ. AUTTAA MYÖS MUISSA IHMISSUHTEISSA. TUE VANHEMMAN KYKYÄ MENTALISOIDA, AUTA OLETTAMAAN HYVÄÄ!

17

18 ENNALTAEHKÄISEVÄÄ TUKEA YHDEN VANHEMMAN PERHEILLE ERILAISIA TAPOJA SEURAKUNNISSA TUKEA YHDEN VANHEMMAN PERHEITÄ - LASTENHOITOA - YKSILÖTUKEA - LAPSIARKKI -VERTAISRYHMÄ ELI MIELENPUU-MATKA

19 Järjestetään lastenhoitoa mahdollisuuksien mukaan myös ilta-aikaan tai viikonloppuisin. Vanhempi voi käyttää ajan lenkkeilyyn, nukkumiseen tai esimerkiksi ystävien tapaamiseen. Oman aika tukee vanhemman arjen hallintaa ja auttaa jaksamaan arjen kiireen keskellä. Pelkästään vanhemman oma aika ei kuitenkaan auta vanhempaa vahvistamaan omia voimavarojaan vaan oman ajan rinnalle tarvitaan muita vahvistavia toimenpiteitä. Järjestetään LapsiArkin vertaisryhmiä Vertaistuella on todistetusti merkittävä positiivinen vaikutus samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Vertaisryhmä mahdollistaa asioiden jakamisen ja sen kautta voi saada uusia näkökulmia omien asioiden pohtimiseen. Tarjotaan mahdollisuus yksilötukeen esimerkiksi seurakunnan diakonia- tai vapaaehtoistyön kautta. Kaikki vanhemmat eivät halua jakaa ryhmässä omaa elämäntilannettaan. Esimerkiksi ero tai leskeytymien voi olla tuore tai asioiden käsitteleminen kesken, ettei ole valmis jakamaan sitä vielä muiden kanssa.

20

21

22 Parisuhdeneuvola 2018 VAUVA.fi PARISUHDE NEUVOLA Sosiaalinen media Uutiskirjeet

23 Parisuhdeneuvola 2018 VAUVA.fi PARISUHDE NEUVOLA Sosiaalinen media Uutiskirjeet

24 VIISI VINKKIÄ, MITEN VOIT HYÖDYNTÄÄ VAUVA.FI:N PARISUHDENEUVOLAA JA BLOGEJA SEURAKUNNAN PARISUHDE- JA PERHETYÖSSÄ KÄYTÄ BLOGIA PERHEKERHON TAI MUUN TAPAHTUMAN AVAUS/HARTAUSHETKESSÄ. OSA BLOGEISTA SOPII AINEISTOKSI HARTAUTEEN, ETENKIN JOS YHDISTÄT MUKAAN RAAMATUNKOHDAN TAI HENGELLISEN LAULUN. HARTAUSTEKSTEIKSI SOPIVIA OVAT ESIMERKIKSI: USKALLA SURRA PÄÄTTYNYTTÄ RAKKAUTTA TÄHÄN BLOGITEKSTIIN SOPISI RINNALLE ESIMERKIKSI PSALMI 23 TAI KATKELMA SAARN. 3:1-8. YHDESSÄ LAULETTAVAKSI KÄY ESIMERKIKSI VIRSI 517 TAI 338. LAPSEN KANSSA HAUDALLE? HAUTAUSMAALLA KÄYMISESTÄ TULI MINULLE TÄRKEÄÄ, KUN TULIN ÄIDIKSI TÄMÄ BLOGITEKSTI SOPII ERITYISESTI PYHÄINPÄIVÄN LÄHEISYYTEEN JA SEN YHTEYTEEN VOISI VALITA JONKUN VUOSIKERRAN PYHÄINPÄIVÄN TEKSTEISTÄ. YHDESSÄ VOISI LAULAA ESIM. LASTEN VIRREN JUMALAN KÄMMENELLÄ 499.

25 2. ALUSTA/ KUTSU JOKU TYÖTOVEREISTASI TAI PERHEKERHOLAISISTA ALUSTAMAAN MUILLE JOSTAKIN PARISUHDENEUVOLAN XL-ARTIKKELIN POHJALTA KERTOMAAN SEN SISÄLLÖN OMIN SANOIN. ESIMERKIKSI ALUSTAJA VOISI KUVAILLA ARTIKKELIN SINÄKIN VOIT OPPIA RIITELEMÄÄN FIKSUSTI JA KERTOA LISÄKSI HIEMAN SIITÄ, MITÄ ARTIKKELIN POHJALTA ITSELLE NOUSI MIELEEN. OPPIA-RIITELEMAAN-FIKSUSTI-OHJEET SITTEN KESKUSTELLAAN YHDESSÄ ESIMERKIKSI SEURAAVIEN KYSYMYSTEN POHJALTA: - MITÄ SINULLE NOUSI MIELEEN TÄSTÄ ARTIKKELISTA JA TEEMASTA? - LAPSUUSKODIN MALLIT HYVIN USEIN TULEVAT MUKANA SELKÄRANGASSA. MILLAISIA RIITELYN TAPOJA TUNNISTAT OMASTA TAUSTASTASI? MITÄ NIISTÄ TUNNISTAT TOISTAVASI? - MIKÄ OMAN RIITELYN TAVAN MUUTTAMISESTA TEKEE VÄLILLÄ VAIKEAA? - MITÄ TAPOJA OTTAA AIKALISÄ KÄYTÄT ITSE? MITEN RAUHOITAT ITSEÄSI, KUN OLET VIHAINEN TAI LOUKKAANTUNUT?

26 3. VALITKAA PARISUHDENEUVOLAN KYSYMYS- VASTAUSPALSTALTA TEEMA, JONKA AIHEPIIRIN KYSYMYKSIIN JA VASTAUKSIIN TUTUSTUTTE LÖYDÄT SIVUSTON OIKEALTA PUOLELTA HAKUSANOILLA ERILAISTEN AIHEPIIRIEN KYSYMYS- VASTAUSPAREJA: VALITSE SAMASTA AIHEPIIRISTÄ 3-4 KYSYMYS-VASTAUSPARIA. ESIMERKIKSI RIITELY. KERÄTKÄÄ AIHEESTA NOUSEVIA TEEMOJA YHTEISEEN KESKUSTELUUN.

27 4. KATSOKAA YHDESSÄ PARISUHDENEUVOLAN VIDEO, ESIMERKIKSI ANSSI TIETÄVÄISEN VIDEO AIHEESTA MIKSI KOTITÖISTÄ TULEE AINA VÄÄNTÖÄ PERHEESSÄ? PERHENEUVOJA SITTEN KESKUSTELKAA VIDEON POHJALTA: MIKSI KOTITÖISTÄ TULEE VÄÄNTÖÄ? ONKO VIELÄ OLEMASSA PERINTEISIÄ MIESTEN JA NAISTEN ROOLEJA PERHEESSÄ? KUKA NIITÄ ROOLEJA PITÄÄ YLLÄ? MITÄ NE HYÖDYTTÄVÄT? MITÄ NE HAITTAAVAT? MITEN ROOLEJA PERHEESSÄ VOISI LOIVENTAA NIIN, ETTÄ KAIKILLA OLISI HYVÄ OLLA? MILLAISIA PAINEITA MIEHILLÄ ON PERHEESSÄ? ENTÄ NAISELLA? KUKA NIITÄ PAINEITA ASETTAA? MITÄ VOISI TEHDÄ TOISIN, JOTTA PAINEET VOISIVAT HELPOTTAA? JOS TYÖNJAKO PERHEESSÄ HIERTÄÄ, MITEN SIITÄ VOISI JUTELLA OMAN KUMPPANIN KANSSA RIITELEMÄTTÄ?

28 5. KUTSUKAA ALUSTAJA KUTSUKAA JOKU PARISUHDENEUVOLAN KASVOISTA, RAKKAUDEN AMMATTILAISTEN BLOGGAAJISTA TAI ALUEENNE PERHENEUVOJISTA ALUSTAMAAN JOSTAKIN TOIVOMASTANNE AIHEESTA: TUNNETAIDOISTA PERHEESSÄ, HYVÄSTÄ KOMMUNIKOINNISTA, PARISUHTEEN HOITAMISESTA PIKKULAPSIVAIHEESSA, SEKSUAALISUUDESTA ERI PARISUHTEEN VAIHEISSA TAI JOSTAKIN MUUSTA AIHEESTA.

29 NUORI KIRKKO RY, VANHEMMUUDEN TUKI TAVOITTEITA JA KONKRETIAA TAVOITTEITA JA PÄÄMÄÄRIÄ: VANHEMMUUDEN TUKEMISEN MUODOT SEURAKUNNISSA LISÄÄNTYVÄT JA SAAVAT UUDENLAISIA MUOTOJA SEKÄ ENNALTA EHKÄISEVÄN, VANHEMMUUDEN ARJESSA TUKEVAN ETTÄ NS. KORJAAVAN TOIMINNAN ALUEILLA. VANHEMPIEN PARISUHTEEN TUKI NÄHDÄÄN TÄRKEÄKSI OSAKSI VANHEMMUUDEN TUKEMISTA JA SIIHEN LÖYDETÄÄN UUSIA KEINOJA. ERITYISESTI LÖYDETÄÄN TAPOJA TUKEA HAAVOITTUVASSA ASEMASSA OLEVIA JA ULKOPUOLISUUDEN UHKAAMIA PERHEITÄ. VAHVISTETAAN YHTEISÖLLISYYTTÄ SEURAKUNNISSA. ESIM. MATALAN KYNNYKSEN KOHTAAMISEN PAIKKOJA. LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTI LISÄÄNTYY VANHEMPIEN SAADESSA ENEMMÄN VAIHTOEHTOJA. VANHEMMUUDEN, PARISUHTEEN JA PERHEEN TUKEMISEN MENETELMIÄ JA RAKENTEITA LUODAAN JA KÄYNNISTETÄÄN YHTEISTYÖSSÄ SEURAKUNTIEN JA KIRKON, YHTEISKUNNAN TOIMIJOIDEN SEKÄ KASVATUS-, PERHE- JA PARISUHDETYÖN JÄRJESTÖJEN KANSSA.

30 PERHEYSTÄVÄ-TOIMINTA (HANKE ) TAVOITTEENA TUKEA PERHEITÄ NYKYISTÄ YKSILÖLLISEMMIN SEURAKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KAUTTA TARJOTAAN PERHEYSTÄVIÄ (PIENTEN) LASTEN PERHEILLE TUTUSTUU, KÄY KOTONA, VOI AUTTAA MYÖS KONKREETTISESTI (ESIM KOTIAPU HANKALASSA TILANTEESSA) OSAA OHJATA ETEENPÄIN, KUN SITÄ TARVITAAN (HYVÄ VERKOSTOITUMINEN PAIKKAKUNNAN AVUN PIIREIHIN) KOULUTUS, TYÖN OHJAAMINEN JO TAPAHTUVA PROSESSI ERI PUOLILLA SUOMEA PILOTIT ESIM. MIKKELIN JA PORVOON SEURAKUNNISSA

31 PERHETALOT SEURAKUNTIA KANNUSTETAAN PYHITTÄMÄÄN OMA TILA TAI TALO PERHEIDEN OLOHUONEEKSI, MATALAN KYNNYKSEN KOHTAAMISPAIKAKSI AUKIOLO OSIN VAPAAEHTOISVOIMIN OSAKSI OHJATTUA TOIMINTAA (ESIM MUSKARI, PYHÄKOULU, PERHEKERHO), MUTTA VALTAOSIN VAIN PAIKKA OLLA JA KOHDATA TOISIA VOIDAAN YLLÄPITÄÄ YHTEISTYÖSSÄ SEUDUN MUIDEN TOIMIJOIDEN KANSSA PYRKIMYKSENÄ VAHVISTAA SEUDUN YHTEISÖLLISYYTTÄ, MAHDOLLISTAA YSTÄVYYKSIEN SYNTYMISTÄ, VÄHENTÄÄ YKSINÄISYYTTÄ JA ULKOPUOLELLE JÄÄMISTÄ

32 OMAN ELÄMÄSI JEDI OMAN ELÄMÄSI JEDI ITSENÄISTYJÄN KURSSI RYHMÄMATERIAALI ITSENÄISTYMISIÄSSÄ OLEVILLE NUORILLE (17-24) SEKÄ OMA VERSIO TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSIIN KURSSEJA VOIVAT JÄRJESTÄÄ MM SEURAKUNNAT, KUNTIEN/KAUPUNKIEN NUORISOTOIMINTA, JÄRJESTÖT, TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSET, PUOLUSTUSVOIMAT HOLISTINEN KATSAUS ELÄMÄÄN, SISÄLLÖT: 1) ELÄMÄN TAIDOT (ELÄMÄNHALLINTA, TALOUS, CV, TYÖN HAUN PERUSTEET, SOSIAALINEN YM PÄÄOMA) 2) ITSETUNTEMUS (OMA PERINTÖ, TUNNETAIDOT, KEHO, RESILIENSSI, AVUN HAKEMINEN) 3) IHMISSUHDETAIDOT (YSTÄVYYS, PARISUHDE, PERHE, VANHEMMUUS, VUOROVAIKUTUS, RIITELY, VASTUU) YHTEISTYÖHÖN KUTSUTAAN MUITA VALTAKUNNALLISIA TOIMIJOITA/JÄRJESTÖJÄ LISÄKSI ITSENÄINEN OMAN ELÄMÄSI JEDI ITSENÄISTYJÄN KIRJA KIRJOITTAJAT LAURA HUOVINEN JA HELI PRUUKI (OPPIKIRJASSA MYÖS ANTTI VESIVALO) PILOTOINTI, PALAUTERYHMÄT, ENSIMMÄINEN KOULUTUS 2020 SYKSYLLÄ

33 SELVIYTYJÄT-MATERIAALI OPASKIRJA VANHEMPIEN PARISUHTEEN TUEKSI TILANTEESEEN, JOSSA LAPSI SAIRASTUU KROONISESTI TAI VAMMAUTUU TAIKKA SYNTYY KROONISESTI SAIRAANA/VAMMAISENA. LAPSEN SAIRAUS/VAMMAISUUS ON TUTKITUSTI SUURI KUORMITUSTEKIJÄ PARISUHTEELLE. KIRJOITTAJA SARI-ANNIKA PETTINEN, JULKAISTAAN SYKSYLLÄ 2019 PARISUHDEPÄIVILLÄ LISÄKSI MATERIAALI AMMATILLISESTI OHJATTUJA VERTAISRYHMIÄ VARTEN: VANHEMPIEN PARISUHDEAIHEINEN VERTAISRYHMÄ SAMAAN AIKAAN KOKOONTUVA LASTEN RYHMÄ KIRJOITTAJINA SARI-ANNIKA PETTINEN JA KATI PARTTI MIKKELIN SEUDUN OMAISET JA LÄHEISET RY:STÄ

34 TURVASATAMA-VERTAISRYHMÄ HOIDOLLINEN JA PSYKOEDUKATIIVINEN VERTAISRYHMÄMATERIAALI KIRKON PERHENEUVONNAN JA NEUVOLAN YHTEISTYÖHÖN KOHDERYHMÄNÄ NUORENA VANHEMMIKSI TULEVAT PARIT JA/TAI HAURAISTA TAI TRAUMAATTISISTA LÄHTÖKOHDISTA VANHEMMIKSI PONNISTAVAT PARIT (ENSIMMÄISTÄ/TOISTA LASTA ODOTTAVAT TAI HILJATTAIN VANHEMMIKSI TULLEET) ERITASOISIA TAVOITTEITA, MM. PARISUHTEEN JA TUNNETAITOJEN VAHVISTUMINEN TIETOISEKSI TULEMINEN OMISTA MALLEISTA TURVALLISUUDEN VAHVISTUMINEN, ESIM. RIITELYN RAUHOITTUMINEN PERHENEUVOJALTA VANHEMMUUDEN KOKEMUSTA (KORVAAVAA/KORJAAVAA) KOKEMUS KIINNITTYMISESTÄ JA SITOUTUMISESTA (KUMPPANIIN, OHJAAJAAN, RYHMÄÄN) VOIDAAN KOOTA MYÖS OMISTA ASIAKKAISTA MYÖS ESIM. ENSI- JA TURVAKOTIEN LIITON TOIMINTAAN TYÖRYHMÄ TERHI KETOLA-HUTTUNEN, HELENA TOPPARI JA HELI PRUUKI PILOTOINNIT KEVÄTKAUDELLA 2020, JULKAISTAAN SYKSYLLÄ 2020

35 VANHEMMUUTTA TUKEVAT MATERIAALIT, TUNNETAITOMATERIAALIT KEHITTEILLÄ JA SUUNNITTEILLA ERI TARKOITUKSIIN, MM. PIKI 2 (KATRI KIRKKOPELTO JA TYÖRYHMÄ) LAPSEN KIUKKUKIRJA (2020) VANHEMMAN KIUKKUKIRJA (PÄIVI NURMI JA H.PRUUKI 2020) VANHEMMUUSTEEMAINEN BLOGI?

36 KESKUSTELE MIKÄ EDELLÄ PUHUTUSTA VOISI TOIMIA SINUN SEURAKUNNASSASI, MISTÄ KIINNOSTUIT? MIKÄ MIETITYTTÄÄ TAI MINKÄ AJATUKSEN HALUAT JAKAA? KESKUSTELE VIERUSKAVERIN KANSSA, KOHTA YHDESSÄ

37 TULE MUKAAN KEHITTÄMÄÄN TULEEKO MIELEESI AJATUKSIA, MITEN SEURAKUNTIEN TYÖTÄ VOISI KEHITTÄÄ TAI MITÄ SEURAKUNNISSA/YHTEISYÖSSÄ TARVITTAISIIN? ONKO SEURAKUNNASSASI (TAI MUUTEN TIEDOSSASI) HYVIÄ IDEOITA, JOITA VOISI MALLINTAA JA MONISTAA?

38 OTA YHTEYTTÄ HELI PRUUKI ERITYISASIANTUNTIJA (VANHEMMUUDEN JA PERHEEN TUKI, JULKAISUTOIMINTA) NUORI KIRKKO RY

39 UUSI LAPSENHUOLTOLAKI UUSI LAPSENHUOLTOLAKI (VOIMAAN ): LAPSEN EDUN JA TURVALLISEN ARJEN TURVAAMINEN JA VANHEMPIEN YHTEISTYÖ LAPSEN ASIOISSA OVAT KESKIÖSSÄ. VANHEMPIEN TULEE VAALIA LAPSEN IHMISSUHTEITA (1 ) JA VÄLTETTÄVÄ KAIKKEA, MIKÄ ON OMIAAN AIHEUTTAMAAN HAITTAA LAPSEN JA TOISEN VANHEMMAN VÄLISELLE SUHTEELLE (2 ). UUSI LAKI VAHVISTAA LAPSEN ASEMAA JA HUOLTAJIEN ONKIN JATKOSSA KERROTTAVA JA KESKUSTELTAVA LAPSEN KANSSA HÄNEN ELÄMÄÄNSÄ KOSKEVISTA PÄÄTÖKSISTÄ JA MUISTA LAPSEN ELÄMÄÄN VAIKUTTAVISTA ASIOISTA (4 ). LAPSEN OIKEUS OSALLISUUTEEN SISÄLTÄÄ LAPSEN MIELIPITEEN SELVITTÄMISEN (11 ). LAPSENHUOLTOLAKI EI KOSKE VAIN EROTILANTEITA, VAAN MÄÄRITTELEE HUOLTAJIEN JA VANHEMPIEN TEHTÄVÄT MYÖS YHDESSÄ ELÄMISEN AIKANA.

Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa

Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa Projektipäällikkö Sanna Nevala Perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen 7.2.2018 Vaasa Sateenkaari-ihmiset? Sukupuolen ja

Lisätiedot

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen vahvistaminen Neuvolapäivät 2017

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen vahvistaminen Neuvolapäivät 2017 Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen vahvistaminen Neuvolapäivät 2017 Jukka Mäkeä, lastenpsykiatri, lasten psykoterapeutti Erityisasiantuntija, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö, THL Miksi Vanhemmuus on yhteiskunnan

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle 15.4.2014 Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle Tiia Aarnipuu, koulutussuunnittelija tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi Mitkä sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten

Lisätiedot

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 1 Perhetyö Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 10.10.2012 Hanna Hirvonen, lastentarhanopettaja 2 MIKÄ ON PERHEIDEN VILLIINA? Ylikartanon päiväkodin avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarjoava ryhmä

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Vanhemmuuden ja parisuhteen tukea kohtaamispaikoissa

Vanhemmuuden ja parisuhteen tukea kohtaamispaikoissa Vanhemmuuden ja parisuhteen tukea kohtaamispaikoissa Projektikoordinaattori Tia Kemppainen Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen työryhmä & kohtaamispaikkatyöryhmä koolla 25.4.2018 Vanhemmuuden ja parisuhteen

Lisätiedot

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori Vanhemmuuden tuen reseptikirja Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori > Lisää > alatunniste: lisää oma nimi Vanhemmuus on terveen psyykkisen kasvun kasteluvesi (kasvuntuki.fi) Reseptikirjan

Lisätiedot

Liite 2: Kyselyn tulokset taulukkoina. 1. Perheen taustatiedot. Asuinkunta. Liite 7 perusturvalautakunta ,5 % 29,1 % 31,4 %

Liite 2: Kyselyn tulokset taulukkoina. 1. Perheen taustatiedot. Asuinkunta. Liite 7 perusturvalautakunta ,5 % 29,1 % 31,4 % 1 Liite 2: Kyselyn tulokset taulukkoina Liite 7 perusturvalautakunta 19.2.2019 19 1. Perheen taustatiedot Asuinkunta Keuruu 39,5 Petäjävesi 29,1 Multia 31,4 2 4 6 8 10 Kaikki vastaajat ( KA: 1. 92, Hajonta:

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki sekä eroauttaminen Etelä- Savossa

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki sekä eroauttaminen Etelä- Savossa Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki sekä eroauttaminen Etelä- Savossa XAMK:n kyselykartoitus perheille LAPE-koordinaattori, Kyselyn taustaa Toteutettu LAPE Etelä-Savon muutosohjelman osatoteutuksena syksyllä

Lisätiedot

Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä. ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava

Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä. ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava Sosiaaliset verkostot ja vertaistuki q Sosiaaliset verkostot tukevat pienlapsiperheen hyvinvointia q Vertaistuen

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Sopivaa tukea oikeaan aikaan Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi Juha Sipilän hallituksen 26 kärkihankkeesta. Muutosta tehdään - kohti lapsi-

Lisätiedot

Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos

Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos 10.10.17 Satakunnan perhekeskus Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Verkostomainen palvelukokonaisuus Kokoaa yhteen

Lisätiedot

Miten kirkon tehtävästä käsin tuetaan tyttöjen identiteettiä ja kasvua?

Miten kirkon tehtävästä käsin tuetaan tyttöjen identiteettiä ja kasvua? Miten kirkon tehtävästä käsin tuetaan tyttöjen identiteettiä ja kasvua? Ja miksi niin tulee tehdä? 15.10.2012 TT, pari- ja seksuaaliterapeutti Heli Pruuki Millaista sinulle on olla nainen? Mitä arvostat

Lisätiedot

HYVÄ PERHEEN KOHTAAMINEN TIETOA JA TOIVEITA AMMATTILAISILLE

HYVÄ PERHEEN KOHTAAMINEN TIETOA JA TOIVEITA AMMATTILAISILLE HYVÄ PERHEEN KOHTAAMINEN TIETOA JA TOIVEITA AMMATTILAISILLE ENSIKOHTAAMINEN Ensivaikutelma syntyy hetkessä, mutta sen vaikutukset jäävät mieleen ikuisesti. Kohtaajina Minä ja Sinä vai vastassa Hän tai

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Perhe on enemmän kuin yksi

Perhe on enemmän kuin yksi Perhe on enemmän kuin yksi Koko perheen huomioiminen perhekeskuksissa Emilia Säles, hankepäällikkö, Perhehoitoliitto ry Karolina Lamroth, projektityöntekijä, Leijonaemot ry Jaana Ylönen, yksikön vastaava,

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Päivitetty 1.5.2016 / Marja Leena Nurmela Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin

Lisätiedot

Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja

Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja Ajoissa liikkeelle reseptejä ehkäisevään työhön 12.6.2012 Iisalmi Mika Ketonen eroperhetyöntekijä, Eroperheen kahden kodin lapset projekti, Lahden ensi- ja turvakoti

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Imatra 10.10.2012 Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Liisa Ollikainen Espoo Yleistietoa Espoosta www.espoo.fi Suomen toiseksi suurin kaupunki Pinta-ala, 528 km², asukkaita >250

Lisätiedot

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät. Näkökulmia sosiaaliseen markkinointiin. CASE: Perheaikaa.fi verkkopalvelu /

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät. Näkökulmia sosiaaliseen markkinointiin. CASE: Perheaikaa.fi verkkopalvelu / Valtakunnalliset lastensuojelupäivät CASE: Perheaikaa.fi verkkopalvelu / Näkökulmia sosiaaliseen markkinointiin Kari Lankinen Kehitysjohtaja, TM Juulia Ukkonen Projektikoordinaattori, kätilö, BSc Health

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Vanhemmuuden tuki yksin- ja yhteishuoltajille -eron jälkeinen yhteistyövanhemmuus ja sen merkitys lapselle

Vanhemmuuden tuki yksin- ja yhteishuoltajille -eron jälkeinen yhteistyövanhemmuus ja sen merkitys lapselle Vanhemmuuden tuki yksin- ja yhteishuoltajille -eron jälkeinen yhteistyövanhemmuus ja sen merkitys lapselle Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä työ Päivi Hietanen ja Maarita Kettunen ensijaturvakotienliitto.fi

Lisätiedot

Kirkko mukana perhekeskuksissa - monet mahdollisuudet

Kirkko mukana perhekeskuksissa - monet mahdollisuudet Kirkko mukana perhekeskuksissa - monet mahdollisuudet Vanhemmuuden ja parisuhteen tukemisessa pitkät perinteet. Jo 70-luvulta asti järjestetty ennaltaehkäisevää kurssitoimintaa Seurakunnat paikallisesti

Lisätiedot

ROVANIEMEN PILOTTI 2014 /8 2015/12 Tavoitteena edistävän ja ehkäisevän työotteen vahvistaminen moniammatillisesti ryhmätoiminnan keinoin

ROVANIEMEN PILOTTI 2014 /8 2015/12 Tavoitteena edistävän ja ehkäisevän työotteen vahvistaminen moniammatillisesti ryhmätoiminnan keinoin ROVANIEMEN PILOTTI 2014 /8 2015/12 Tavoitteena edistävän ja ehkäisevän työotteen vahvistaminen moniammatillisesti ryhmätoiminnan keinoin LAPSIPERHEIDEN PALVELUISSA RYHMÄMUOTOINEN TOIMINTA MENETELMÄOSAAJAT

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi!

Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi! Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi! Lapsiparkkiin ovat tervetulleita 0-6 vuotiaat lapset. Lapsiparkissa hoitajina toimivat perhetyöntekijät. Tee rauhassa ruokaostokset, piipahda vaatekaupassa

Lisätiedot

Peruspalveluiden raaka-aineet perhekeskusverkosto lasten ja perheiden arjessa

Peruspalveluiden raaka-aineet perhekeskusverkosto lasten ja perheiden arjessa Peruspalveluiden raaka-aineet perhekeskusverkosto lasten ja perheiden arjessa Projektikoordinaattorit Maria Antikainen, Suvi Nieminen, Marja Olli, Tia Valden ja Päivi Viitanen-Marchegiano Pirkanmaan LAPE

Lisätiedot

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014 Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille Henry ry 21.10.2014 Kuka minä olen? Heikki Syrjämäki Tampereen perheasiain neuvottelukeskus http://www.tampereenseurakunnat.fi/perheneuvonta http://www.city.fi/blogit/suhdeklinikka

Lisätiedot

Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella. Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le

Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella. Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le Perheille kohdennetuilla palveluilla tuetaan vanhempia tai muita huoltajia turvaamaan lasten hyvinvointi

Lisätiedot

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä Liperin kunta Asukasluku: asukkaita 12 286 (tammikuu 2012) Taajamat: Liperi, Viinijärvi, Ylämylly Lapsia päivähoidossa yht. n. 600 lasta Päiväkodit:

Lisätiedot

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen.

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen. Raskausajan valmennukset Suuhygienistin ja fysioterapeutin valmennus Suuhygienisti ohjaa suun hyvinvointiin liittyvistä asioista. Fysioterapeutin valmennuksessa opastetaan ergonomiasta, raskausajan liikunnasta

Lisätiedot

Perhetyöntekijä päiväkodissa ja koululla

Perhetyöntekijä päiväkodissa ja koululla Perhetyöntekijä päiväkodissa ja koululla Perhetyöntekijä päiväkodissa ja koululla Yhtenä Lapsi- ja perhepalveluiden (LAPE) -muutosohjelman keskeisenä tavoitteena on ollut painopisteen siirtäminen korjaavasta

Lisätiedot

VANHEMMUUSVALMENNUS 6 KK & 2-VUOTIS- RYHMÄNEUVOLOISSA (VAVA)

VANHEMMUUSVALMENNUS 6 KK & 2-VUOTIS- RYHMÄNEUVOLOISSA (VAVA) VANHEMMUUSVALMENNUS 6 KK & 2-VUOTIS- RYHMÄNEUVOLOISSA (VAVA) 22.9.2017 Teologi-toimittaja, vanhemmuusvalmennuksen kouluttaja ja ohjaaja Tellervo Uljas Miten Miten sinä voit? MIKÄ VAVA? Porvoon ketterä

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa!

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Lapset ensin. MLL:n vapaaehtoisena toimiminen Tule mukaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin vapaaehtoistoimintaan. Juuri sinä voit antaa lasten ja nuorten

Lisätiedot

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Esityksen teemat Mitä sairaus tarkoittaa lapselle ja nuorelle? Miten sairaus näkyy perheessä? Mitä ja

Lisätiedot

Kahden kodin arki lapsen ja vanhemman näkökulmasta

Kahden kodin arki lapsen ja vanhemman näkökulmasta Kahden kodin arki lapsen ja vanhemman näkökulmasta Puheenvuoro Anne Meritie Kokemusasiantuntija diaologi Vanhemmuussuunnitelma työkaluna Yhteiskeskustelu 1 #tasavertainenarki #lastensuojelupäivät2018 Kaksi

Lisätiedot

TEEMALLISET PERHEILLAT OSANA VANHEMMUUDEN TUKEMISTA

TEEMALLISET PERHEILLAT OSANA VANHEMMUUDEN TUKEMISTA TEEMALLISET PERHEILLAT OSANA VANHEMMUUDEN TUKEMISTA TOIMINTAMALLI EMMA PULKKA JA RONJA UIMI OPINNÄYTETYÖ, SOSIAALIALAN KOULUTUSOHJELMA SISÄLTÖ Vanhempien ajatuksia vanhemmuuden tukemisesta Teemalliset

Lisätiedot

Loimaan. Perhepalvelut

Loimaan. Perhepalvelut Loimaan Perhepalvelut PERHEPALVELUT Loimaan perhepalvelujen työmuotoja ovat palvelutarpeen arviointi, lapsiperheiden kotipalvelu, perhetyö ja sosiaa- liohjaus. Perhepalveluihin kuuluvat myös tukihenkilö-

Lisätiedot

Vanhemmuuden tuen merkitys perheen hyvinvoinnille

Vanhemmuuden tuen merkitys perheen hyvinvoinnille Vanhemmuuden tuen merkitys perheen hyvinvoinnille Osaava vanhemmuus-hanke Marja Uotila, projektipäällikkö psykoterapeutti, sairaanhoitaja, työnohjaaja Suomen Mielenterveysseura Vanhemmuuden perusta Vanhemman

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI -TYÖPAJAT Mikkeli Kati Honkanen, THL & Esa Iivonen, MLL

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI -TYÖPAJAT Mikkeli Kati Honkanen, THL & Esa Iivonen, MLL LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI -TYÖPAJAT Mikkeli 16.11.201 TYÖPAJOJEN TEEMAT 1) Perhekeskusverkostoon kuuluva avoin kohtaamispaikka 2) Mielenterveyttä kaikille kasiluokkalaisille 3) Kuka muu muka? Minusta

Lisätiedot

Lapsiperheiden yksinäisyys Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio

Lapsiperheiden yksinäisyys Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio Lapsiperheiden yksinäisyys 7.4.2016 Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio Mitä yksinäisyys on? THL:n mukaan jopa 400 000 ihmistä Suomessa kärsii yksinäisyydestä. Suomalaisista joka

Lisätiedot

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija YHDESSÄ!-ohjelma Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus 1.3.2018 Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija MISTÄ ON KYSE? LAPE lasten, nuorten ja perheiden palvelujen

Lisätiedot

Nuoren itsetunnon vahvistaminen

Nuoren itsetunnon vahvistaminen Nuoren itsetunnon vahvistaminen Eväitä vanhemmuuteen 24.10.2013 Tuulevi Larri Psyk.sh, työnohjaaja Kriisi-ja perhetyöntekijä SPR, Nuorten Turvatalo Mitä itsetunto oikein onkaan Pieni katsaus tunnetaitoihin

Lisätiedot

TUKIPAJA. vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen

TUKIPAJA. vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen TUKIPAJA Räätälöityä apua erityistarpeisiin Tukea vaativaan vanhemmuuteen vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen Tukipaja on vuonna 2008 perustettu

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke ohjelmapäällikkö Ulla Lindqvist Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie 1, 00150 Helsinki Puh. (09) 329 6011 toimisto@lskl.fi

Lisätiedot

Vuorovaikutus toimimaan nuorten kanssa!

Vuorovaikutus toimimaan nuorten kanssa! Vuorovaikutus toimimaan nuorten kanssa! Lukijalle Vuorovaikutus toimimaan on kolmevuotinen hanke (2018 2020), jonka päätavoitteena on vanhemman ja nuoren välisen vuorovaikutuksen parantaminen. Hankkeen

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Neuvolatyö perhekeskusmallin ytimessä

Neuvolatyö perhekeskusmallin ytimessä Neuvolatyö perhekeskusmallin ytimessä - Mikä muuttuu? Minna Rytkönen, TH, TtT LAPE muutosagentti Pohjois-Savon liitto PERHEKESKUS ON RAKENNE, ASENNE JA TOIMINTAMALLI Verkostoi lasten, nuorten ja perheiden

Lisätiedot

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Emma & Elias -avustusohjelma Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Yksi ohjelma, monta tarkoitusta Järjestöjen tekemään hyvää työtä esiin Ray:n aseman tukeminen Tulosten ja vaikutusten vahvistaminen Lapsen

Lisätiedot

MITÄ SUOMESSA ON MENEILLÄÄN EROAUTTAMISESSA JÄRJESTÖNÄKÖKULMASTA

MITÄ SUOMESSA ON MENEILLÄÄN EROAUTTAMISESSA JÄRJESTÖNÄKÖKULMASTA MITÄ SUOMESSA ON MENEILLÄÄN EROAUTTAMISESSA JÄRJESTÖNÄKÖKULMASTA JUSSI PULLI KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ ENSI- JA TURVAKOTIEN LIITTO / NEUVOKESKUS EROFOORUMI 21.11.2012 Jos klikkaa internetistä (Google) olen eroamassa?

Lisätiedot

Perhekeskus kevätseminaari Marjatta Kekkonen. Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL

Perhekeskus kevätseminaari Marjatta Kekkonen. Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL Perhekeskus kevätseminaari 23.5.2018 Marjatta Kekkonen Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL Mitä perhekeskus tekee? Toimii yhteisöllisenä kohtaamispaikkana, mahdollistaa

Lisätiedot

Monitoimijainen perhevalmennus

Monitoimijainen perhevalmennus Monitoimijainen perhevalmennus Ulla Lindqvist Projektipäällikkö, VTL, KM Tukevasti alkuun, vahvasti kasvuun hanke ulla.j.lindqvist@hel.fi Monitoimijainen perhevalmennus on esimerkki Perhekeskus toiminnasta,

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko 21.8.2013 Neljän pöydänjalan malli o Minä itse o Parisuhde o Kodin ulkopuolinen elämä o Vanhemmuus Mutta

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY. Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY. Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto Vastaajat kunnittain yhteensä 168 Vastaajien työpaikka/taustayhteisö

Lisätiedot

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Korostetaan yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia näkökohtia kasvatuksessa ja ihmisen kehityksessä Painopiste yksilön kiinnittymisessä yhteiskuntaan

Lisätiedot

Lempäälän ennaltaehkäisevä perhetyö. Pippuri/ kohtaamispaikka työryhmä

Lempäälän ennaltaehkäisevä perhetyö. Pippuri/ kohtaamispaikka työryhmä Lempäälän ennaltaehkäisevä perhetyö Pippuri/ kohtaamispaikka työryhmä 6.11.2017 Ennaltaehkäisevän perhetyön kokonaisuus PERHEVERSTAS PIKKUKETTU JOHTAVA PERHETYYÖNTEKIJÄ KISSANKULMA TOMERA PYRSTÖTÄHTI SÄPINÄ

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Hyvään elämään kuuluu Itsemääräämisoikeuden toteutuminen sekä oikeus kunnioittavaan kohteluun vuorovaikutukseen ja oman tahdon ilmaisuun tulla aidosti kuulluksi ja

Lisätiedot

Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1.

Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1. Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1.2017 1 27.1.2017 Etunimi Sukunimi Hajanaisista palveluista lapsi-

Lisätiedot

Ohjaaminen ja mentalisaatio

Ohjaaminen ja mentalisaatio Ohjaaminen ja mentalisaatio Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Elina Kärkölä, HuK, puheterapeutti, itsenäinen ammatinharjoittaja Mentalisaatio on kahden kokemusmaailman, oman mielen ja toisen mielen

Lisätiedot

Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia

Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia LAPE-päivät 29.-30.5.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 1 29.5.2017 Hanne Kalmari hankepäällikkö LAPEn tavoitteisiin ja sisältöön

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

VANHEMMUUDEN JA PARISUHTEEN TUKI YHDESSÄ JA EROSSA Seinäjoki

VANHEMMUUDEN JA PARISUHTEEN TUKI YHDESSÄ JA EROSSA Seinäjoki VANHEMMUUDEN JA PARISUHTEEN TUKI YHDESSÄ JA EROSSA 3.11.2017 Seinäjoki VANHEMMUUDEN TUKI LÄPILEIKKAAVANA TEEMANA LAPEN MUUTOSTYÖSSÄ - MIKSI? Lapsen kehitys tapahtuu vuorovaikutuksessa läheisten ihmisten

Lisätiedot

Duodecim- Osaamisen kehittämisen seminaari

Duodecim- Osaamisen kehittämisen seminaari Duodecim- Osaamisen kehittämisen seminaari 26.4.2018 Laura Ihamuotila SUOMEN MENTORIT RY Perustettu 2013 TEHTÄVÄMME: Työtä korkeakoulutetuille ja raikasta uudistusta työelämään yhdistämällä koulutetut

Lisätiedot

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUDEN JA YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAMINEN JA TUKEMINEN RYHMÄMUOTOISILLA TOIMINNOILLA v AVOIMET RYHMÄTOIMINNOT Avoin päiväkoti ja alueelliset perheryhmät Isä lapsi toiminta

Lisätiedot

Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke

Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke Kuntakohtainen tieto järjestöjen varhaisen tuen palveluista vuonna 2009: Turku, Raisio, Masku, Mynämäki, Nousiainen ja Salo

Lisätiedot

LAPE Etelä-Savo. Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon?

LAPE Etelä-Savo. Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon? LAPE Etelä-Savo Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon? Mikä nivoutuu mihin? Mitä nivoutumista pitäisi tapahtua hallinnon tasolla, mitä palveluiden tasolla, mitä kuntalaisen elämässä?

Lisätiedot

Viidennen luokan Askelma

Viidennen luokan Askelma Askelmat-ohjelma Tavoitteet Askelmat-ohjelman tavoitteena on mahdollistaa keskustelua koulun, kodin ja muiden nuorten kanssa toimivien tahojen kesken. Keskustelun aiheet nousevat esiin aina sen hetkisen

Lisätiedot

KELLOKOSKEN PERHEKESKUS IKIOMA. Taustalla Tuulas-hanke Toiminta alkanut elokuussa 2007 Kellokosken sosiaali- ja terveysaseman uusissa tiloissa

KELLOKOSKEN PERHEKESKUS IKIOMA. Taustalla Tuulas-hanke Toiminta alkanut elokuussa 2007 Kellokosken sosiaali- ja terveysaseman uusissa tiloissa KELLOKOSKEN PERHEKESKUS IKIOMA Taustalla Tuulas-hanke Toiminta alkanut elokuussa 2007 Kellokosken sosiaali- ja terveysaseman uusissa tiloissa TYÖNTEKIJÄT Hankerahoituksella palkatut työntekijät: IKIOMASSA

Lisätiedot

VISIO PIKKULAPSIPERHEIDEN

VISIO PIKKULAPSIPERHEIDEN VISIO PIKKULAPSIPERHEIDEN VARHAISESTA TUESTA 28.9.2011 1 Jukka Mäkelä, lastenpsykiatri, lastenpsykoterapeutti ja theraplay-terapeutti kehittämispäällikkö, THL, lasten, nuorten ja perheiden osasto KEHITYKSEN

Lisätiedot

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli Hopealuuppi Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli 2016-2018 Etsivä Seniorityö Etsivää seniorityötä ei Suomessa ole määritelty, mutta sen määrittelyssä voidaan soveltaa etsivän nuorisotyön määritelmää

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Veturointi-toiminta Kokemuksen äärellä

Veturointi-toiminta Kokemuksen äärellä Veturointi-toiminta Kokemuksen äärellä Mitä Veturointi on? Veturointi-toiminnassa lastensuojelun nuoret aikuiset kokemusasiantuntijat työskentelevät nuorten sekä perheiden/muiden lähiverkostojen tukena

Lisätiedot

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen sekä erotilanteiden palveluiden kehittäminen #sopua

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen sekä erotilanteiden palveluiden kehittäminen #sopua Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen sekä erotilanteiden palveluiden kehittäminen #sopua Oulun hiippakunnan tuomiokapituli: TURVA-hanke Lapin ensi- ja turvakoti: Vanhemmuus vahvaksi erossa -hanke LAPE-video

Lisätiedot

Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy. Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari. 25.10.2013 teologi Mikko Mäkelä. SKLS 90v.

Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy. Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari. 25.10.2013 teologi Mikko Mäkelä. SKLS 90v. Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari Kuva: Lotta Numminen Mitä se on? tulla nähdyksi ja kuulluksi on ihmisen perustarve ihmisestä välittäminen,

Lisätiedot

KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne. Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori

KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne. Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori OSA 1 Tutkimus Mitä on lapsen seksuaalisuus Väestöliitossa tehty LASEKE-tutkimus Ammattilaisten ajatuksia lasten

Lisätiedot

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa 4.6.2015 / Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten,

Lisätiedot

P E R H E TO I M I N N A N VA S TA AVA M E R J A R I I KO N E N, F T L A K E U D E N O M A I S H O I TA J AT R Y

P E R H E TO I M I N N A N VA S TA AVA M E R J A R I I KO N E N, F T L A K E U D E N O M A I S H O I TA J AT R Y ERITYISLAPSIPERHEIDEN OSALLISUUDEN, VOIMAVAROJEN JA PERHESUHTEIDEN TUKEMINEN MEIDÄN ERITYINEN PERHE-HANKE P E R H E TO I M I N N A N VA S TA AVA M E R J A R I I KO N E N, F T L A K E U D E N O M A I S

Lisätiedot

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PERUSTEHTÄVÄ / MISSIO Seurakunta kutsuu ihmisiä armollisen ja kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen, julistaa evankeliumia ja rohkaisee

Lisätiedot

Päihteet ja vanhemmuus

Päihteet ja vanhemmuus Miten auttaa päihderiippuvaista äitiä ja lasta 14.3.2016 Pirjo Selin Vastaava sosiaalityöntekijä Avopalveluyksikkö Aino Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry www.ksetu.fi Päihteet ja vanhemmuus Päihdeäiti

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE lyhyesti

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE lyhyesti LAPSEN HYVINVOINNIN JA OPPIMISEN ASIALLA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE lyhyesti Maria Kaisa Aula Eduskunnan tarkastusvaliokunta Hankejohtaja, (STM), @AulaMK #lapemuutos 1 Miksi LAPE 2015

Lisätiedot

Uudenmaan piiri. Yhdessä vanhempana toiminnan koulutus 4.6

Uudenmaan piiri. Yhdessä vanhempana toiminnan koulutus 4.6 Uudenmaan piiri Yhdessä vanhempana toiminnan koulutus 4.6 Ohjelma Tervetuloa Tietoa Yhdessä vanhempana - toiminnasta Perustietoa parisuhteesta Tauko Toimintamallien esittely Ryhmätyöskentelyä Jatkosta

Lisätiedot

Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World!

Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World! Turun Kaupunkilähetys -projekti a.k.a. The Best Project In The World! SENIORIPYSÄKKI Senioripysäkki -toiminta on tarkoitettu eläkeikäisille (60+), jotka ovat kokeneet elämässään muutoksia ja luopumisia

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 19.10.2017 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012

EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012 EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012 Ehdotuksia yhteistyöhön lisäämiseksi kolmannen sektorin ja kunnan välillä Esille nousseita turvallisuutta vähentäviä

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke Pippurissa 1 9.10.2017 Osallisuus LAPE-hankkeen valmisteluvaiheessa Sähköinen kysely: avoin (tiedotus fb:ssa, kaupunkien ja kuntien sekä järjestöjen

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

Lapsirikas-hanke: Arjen tukea lapsiperheille ammatillisen työn ja kansalaistoiminnan avulla. Anne-Maria Takkula, Saana Savela Auta Lasta ry

Lapsirikas-hanke: Arjen tukea lapsiperheille ammatillisen työn ja kansalaistoiminnan avulla. Anne-Maria Takkula, Saana Savela Auta Lasta ry Lapsirikas-hanke: Arjen tukea lapsiperheille ammatillisen työn ja kansalaistoiminnan avulla Anne-Maria Takkula, Saana Savela Auta Lasta ry Lapsirikas-hanke 3-vuotinen, vuosina 2016-2018, Stean rahoituksella

Lisätiedot

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena 19/1/2012 Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena MLL:n arvot Inhimillisyys Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus Ilo 2 Toiminnan

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 Vertaistukiryhmät nuorille aikuisille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS -RYHMÄ... 6

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS

VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS 6.11.2017 1 VUOROVAIKUTUS VOI OLLA Suojaavana tekijänä tunne-elämän suotuisalle kehitykselle myös korjaavaa, hoitavaa (sekä hoito- ja terapiasuhteet että

Lisätiedot