Siivoa tehokkaasti ja vaivoja säästäen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siivoa tehokkaasti ja vaivoja säästäen"

Transkriptio

1 Siivoa tehokkaasti ja vaivoja säästäen Nykyihminen yleensä periaatteesta inhoaa rutiineja, mutta pienten siivousrutiinien iskostaminen selkäytimeen kannattaa, jotta voi harventaa huomattavasti työläämmän suursiivouksen tarvetta. Päivittäin kannattaa poistaa syömisistä syntyneet tahrat, pestä astiat ja kerätä rikkalapiolla muruset pois lattialta. Järjestyksestä pitävälle on itsestään selvää laittaa tavarat heti oikeille paikoilleen, mutta hieman boheemimpaan elämänmenoon tottuneelle se ei ole itsestään selvää. Kuitenkin asunnon saa pidettyä siistimmän näköisenä jo pelkästään laittamalla vaatteet suoraan likavaatekoriin tai puhtaina kaappiin sen sijaan, että heittää ne nojatuolin selkänojalle. Vaatteet keräävät tehokkaasti pölyä, joten pidät huoneilmankin puhtaampana laittamalla vaatteet kaappiin.

2 Viikkosiivous Kehitä omat kikat viikkosiivouksen tekemiseen 2 4 kertaa kuukaudessa tehtävä viikkosiivous on oiva tapa pitää huolta kummastakin. Siivoustiheys riippuu tilojen käytöstä, asukkaiden määrästä ja siitä kuinka paljon teet päivittäisiä siivousrutiineja. Jos siivoaminen on sinusta erityisen vastenmielistä, kannattaa sen tekemiseen keksiä helpottavia kikkoja. Pidä säännöllinen siivouspäivä torstai-iltana, niin saat puhtaan kodin viikonlopun rentoutumista varten. Muista, että on epäreilua, jos vain yksi tai kaksi perheenjäsentä joutuu siivoamaan; se on jokaisen asunnossa asuvan velvollisuus. Myös lapset on hyvä opettaa rutiineihin pienestä pitäen. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Hyvänä täkynä lapsille voi ottaa käyttöön viikkorahan, joka maksetaan vasta siivoamisen jälkeen. Tee siivoushetkestä mahdollisimman mukava soittamalla sopivaa siivousmusiikkia ja varaamalla urakan päätteeksi palkaksi leivoskahvit. Siivoamisesta on myös lupa nauttia! Muistilista viikkosiivouksen tekemiseen: * Aloita siivous viemällä matot ja vuodevaatteet ulos. Piiskaa ne heti ja jätä tuulettumaan tamppaustelineeseen siivouksen ajaksi. * Järjestä tavarat paikoilleen tarvittaessa ja vie vanhat sanomalehdet ulos mennessäsi paperinkeräykseen. * Tuuleta tehokkaasti. Ilma vaihtuu parhaiten läpivedolla, nopea tahokas tuuletus on parempi tapa myös lämmityksen kannalta kuin jättää ikkuna auki työpäivän ajaksi. * Imuroi vuode, tekstiilipintaiset huonekalut ja lattiat. Imurin sijasta voit käyttää kalusteiden puhdistamiseen karkeaa harjaa ja pölyn sekä roskien poistamiseen lattioilta lattiankuivainta tai harjaa. * Pyyhi tasot, pystypintojen kosketuskohdat ja ovien pielet yleispesuaineella kostutetulla liinalla. * Puhdista myös koriste-esineet, tv:n ruutu yms. Älä pyyhi elektronisia laitteita liian kostealla pyyhkeellä. * Pyyhi lattiat tarvittaessa mopilla tai siivousliinalla. Muista, että linoleum, parketti ja laminaatti eivät kestä kosteutta vaan pelkästään nihkeäpyyhintää. Se tarkoittaa, ettei rätistä saa väännettäessä tulla vesipisaroita. * Hae vuodevaatteet ja muut tekstiilit sisälle. Laita ne paikoilleen ja sijaa vuode. Vaihda lakanat joka toinen viikko, tyynyliinat jopa useammin. * Siivoa wc ja kylpyhuone.

3 Perussiivous Perussiivous vähintään kerran vuodessa Mieti, mikä on sellainen vuodenaika, jolloin sinulla ja perheelläsi on voimia siivota koti vähän tarkemmin. Jos urakka on liian suuri yhdellä kerralla tehtäväksi, voi homman jakaa 2 4 vuodenaikaan. Joulu- ja juhannussiivot on vanha tapa toteuttaa suursiivous, mutta nykyaikana moni on niin uupunut joulun ja kesäloman lähestyessä, että parempia ajankohtia saattavat hyvin olla vuoden alku tai syksy. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä tätäkään asiaa oikein, vaan jokainen voi tehdä sen omien tarpeiden mukaan kunhan tekee. Tyypillisiä perussiivouskohteita ovat vaatehuone ja huoneiston kaapit sekä kirjahyllyt. Ikkunoiden pesu on myös perussiivoamista. Monille miellyttävimpiä perussiivousasioita ovat mattojen pesu kesäisellä matonpesupaikalla. Erittäin tärkeitä terveyden ja turvallisuuden kannalta tehtäviä perussiivouskohteita ovat huoneiston ilmanvaihtoventtiilit ja keittiön kodinkoneet. Ilmanvaihtoventtiilien säännöllisellä puhdistamisella pidät huoneilman raikkaampana. Puhdistamalla jääkaapin, pakastimen ja lieden taustan pölystä ja liasta vähintään kerran vuodessa varmistat kotisi paloturvallisuuden. Perussiivouksessa voidaan joutua käyttämään voimakkaampia aineita, tehokkaampia menetelmiä ja välineitä kuin viikkosiivouksessa. Perusteellisen puhdistuksen jälkeen pinta, esimerkiksi lattia voidaan käsitellä suojaaineella, joka taas helpottaa tulevien viikkosiivouksien tekemistä.

4 Näin harvennat ja vähennät siivoustarvetta * Sisusta asuntosi niin että se on helppo siivota. Älä kerää turhia esineitä pölyä keräämään. * Opeta lapset jo pienestä pitäen siivoamaan jälkensä, myös WC:ssä. * Pidä pyykkipäivä ennen siivouspäivää. Vaatteiden pesusta ja kuivauksesta sekä esimerkiksi lakanoiden vaihtamisesta syntyy paljon pölyä. * Poista tahra tuoreena, ennen kun se imeytyy pintaan tai kuituun * Puhdista jalkineet ulko-ovella. Hanki eteiseesi kynnysmatto johon viimeisetkin roskat jäävät * Tarkista ja vaihda riittävän usein pölynimurin suodattimet ja pölypussit. * Ruokaa valmistaessa pidä huolta, että koneellinen ilmanpoisto on täydellä teholla. * Kuivaa kylpyhuoneen lattia suihkun jälkeen. Kosteus ei jää pinnoille ja ne pysyvät paremmin puhtaina. Vedessä oleva kalkki saostuu pinnoille ja useimmat pieneliöt viihtyvät kosteassa.

5 Siivousvinkit Näillä siivousneuvoilla nopeutat ja helpotat työn tekemistä ja varmistat, että lopputulos on halutunlainen. Ovien ja seinien pyyhkiminen Ovet pyyhitään puhtaaksi tahroista puhdistusaineliuoksessa kostutetulla pyyhkeellä. Puhdistusaineena käy mikä tahansa yleispuhdistusaine. Ympäristöystävällisen Tolun on todettu olevan teholtaan yhtä hyvä kuin muutkin yleispuhdistusaineet. Jos seinät kaipaavat pesua, pese ne ylhäältä alaspäin. Hankaa kostealla pyyhkeellä pintaa kevyesti huomaamattomasta kohdasta esimerkiksi jalkalistan yläpuolelta. Mikäli pyyhkeeseen tulee maalia, pintaa ei voi pestä. Lattioiden puhdistaminen Muovilattiat voidaan pestä tavallisella yleispuhdistusaineella. Linoleumi ja parkettilattiat kannattaa pestä niille tarkoitetuilla pesuaineilla, joita on saatavissa päivittäistavarakaupoista. Pesussa on myös huomioitava että parketti- ja korkkilattiat eivät siedä kosteutta. Siksi niiden puhdistamiseen suositellaan korkeintaan nihkeäpyyhintää. Se tarkoittaa sitä, että siivouspyyhe tai moppi täytyy kostuttamisen jälkeen kiertää niin kuivaksi, ettei siitä irtoa vesipisaroita. Kaappien ja laatikostojen pyyhkiminen Poista roskat ja irtolika ja pyyhi pinnat yleispesuaineeseen kostutetulla siivousliinalla. Katkaisijoiden ja pistorasioiden sekä lattialistojen puhdistaminen Pesuaineena katkaisijoiden ja pistorasioiden puhdistamisessa kannattaa käyttää erityisesti rasvatahroja poistavia aineita, kuten astianpesuainetta. Uunin, lieden ja liesikuvun puhdistaminen Puhdista liesituuletin ennen liettä. Pyyhi kupu puhtaaksi päältä ja sisältä. Pyyhi seinät ja yläkaappien pohjat alhaalta päin liesikuvun ympäristöstä. Pese liesituulettimen suodatin ja poistoilmaventtiili rasvaa poistavassa liuoksessa astianpesuharjalla ja huutele. Kuivaa poistoventtiili ja anna suodattimen kuivua kokonaan ennen paikoilleen asentamista. Puhdista sen jälkeen uuni pelteineen ja liesi astianpesuaine- tai mäntysuopaliuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Keraamiselle liedelle on oma puhdistusaineensa. Jos lika on pinttynyttä, tarvitset puhdistukseen päivittäistavarakaupasta saatavaa uuninpuhdistusainetta. Pyyhi lieden sivut ja etuosan pinnat ja säätimet huolellisesti. Laita liesi paikoilleen.

6 Siivousvinkit Lieden alustan ja taustan pyyhkiminen Imuroi uunin tausta ja puhdista se yleispuhdistusaineella puhtaaksi liasta ja tahroista. Jääkaapin ja pakastimen puhdistus ja sulatus, sekä alustan ja taustan puhdistus Jääkaapit ja pakastimet puhdistetaan lämpiminä, joten ne tyhjennetään ja virta katkaistaan ennen puhdistusta. Varmista, että sulatusvesiastiat ovat paikoillaan virran katkaisun yhteydessä. Puhdista poistovesiaukko esimerkiksi pumpulipuikolla. Älä käytä teräviä esineitä jäänpoistossa. Voit nopeuttaa jään lähtemistä laittamalla lämmintä vettä astiassa pakastimen hyllyille. Irrota hyllyt ja ovilokerot. Pese ne astianpesuaineliuoksessa, huuhtele ja kuivaa. Pyyhi kostealla liinalla lämmenneen pakastimen sisäpinnat ja kuivaa samalla sulamisvesi pois. Siirrä jääkaappi ja pakastin paikoiltaan ja imuroi tausta pois irtopölystä. Jääkaapin ja pakastimen ovet jätetään auki tuulettumisen takia ja virta jätetään pois päältä. Tasopintojen pyyhkiminen ja tahrojen poistamisen kaikilta pinnoilta Käytä yleispuhdistusainetta ja pyyhi lika pois. Ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen Kylpyhuoneen lisäksi poistoilmaventtiilejä on keittiöissä ja vaatehuoneissa. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat makuuhuoneen tai olohuoneen ulkoseinässä tai ikkunan päällä. Irrota venttiili ja pyyhi ilmanvaihtokanavan ympäristö rasvan poistamiseen sopivaan pesunesteeseen kostutetulla pyyhkeellä. Pese venttiili astianpesuharjalla pesunesteessä. Pesun jälkeen se kuivataan ja asennetaan paikoilleen. WC:n altaiden, hanojen ja wc-istuimen pesu sekä lattioiden ja seinien pyyhkiminen Ota sähkölaitteet pois pistorasioista siivouksen ajaksi. Laita tarvittaessa wc-istuimeen yleispuhdistusainetta vaikuttamaan. Käytä aineen levittämiseen wc-harjaa. Pese suihkunurkkaus tai kylpyamme. Kastele seinät/amme suihkulla. Pese yleispuhdistusaineeseen kostutetulla pesuharjalla hana ja suihkun osat sekä seinät/amme. Huuhtele kaikki pestyt pinnat suihkulla. Kuivaa seinät ikkunalastalla. Pyyhi peili, hyllyt ja tasot sekä ovien ja valokatkasijan kosketuskohdat. Kuivaa peili ja lasihylly talouspaperilla, ikkunalastalla tai mikrokuitupyyhkeellä. Pese käsienpesuallas, hana, tulppa ja veden ylivuotoaukko siivousliinalla tai pesuharjalla. Huuhtele ja kuivaa ne. Pyyhi myös käsienpesualtaan alapuoli, sitä ympäröivät seinät ja käsisuihku.

7 Siivousvinkit Harjaa ja huuhtele wc-istuin sisäpuolelta. Huuhtele samalla myös harja. Aloita pyyhkiminen vetonupista ja etene järjestyksessä alaspäin. Muista pyyhkiä istuimen jalka sekä seinät roiskekorkeudelta. Käännä pyyhkeestä aina puhdaspuoli esiin, ettet levitä likaa. Jos tilassa on lattiakaivo pese lattia harjalla. Pese myös lattiakaivo ja sen ritilä. Huuhtele lattia ja lattiakaivo suihkulla sekä kuivaa lattia lopuksi kuivaimella. Saunatilojen lauteiden, seinien ja lattian puhdistaminen Harjaa tai imuroi irtoroskat katosta, seiniltä, lauteilta ja lattialta. Kastele pestävät pinnat esimerkiksi pitkävartisella harjalla. Levitä joko yleis- tai saunan pesuun tarkoitettu puhdistusaineliuos harjalla tai pesimellä pinnoille. Pese pinnat ylhäältä alaspäin. Muista harjata lauteiden sivut, kaiteet, tukirakenne ja alapinta mahdollisuuksien mukaan. Pese lattia ja lattiakaivo ritilöineen. Huuhtele hyvin kaikki pestyt pinnat ja pyyhi ikkunalauta sekä oven kosketuskohdat pyyhkeellä. Lasiovet, lauteet ja lattia kuivataan lastalla. Avaa ikkuna TAI laita kiuas päälle tunniksi, jotta pinnat kuivuvat nopeasti. Ikkunoidenpesu Ikkunoiden pesupäiväksi sopiva sää on leuto tai lämmin, mutta ei liian tuulinen eikä aurinkoinen. Tyhjennä ikkunan edusta ja suojaa ikkunan alla oleva lattia, patteri ja pistorasia muovilla tai pyyhkeellä. Imuroi sälekaihtimet ennen ikkunoiden pesua. Yleispuhdistusaineella puhdistetaan puitteet ja karmit. Aloita pesu sisemmistä puitteista. Huuhtele puite puhtaassa vedessä kostutetulla pyyhkeellä ja kuivaa tarvittaessa. Etene työssä puhtaasta likaisempaan päin, eli ulospäin. Kostuta siivousliina esimerkiksi astianpesuaineliuoksessa ja pese ulommainen ikkunaruutu ja kuivaa se ikkunalastalla. Pyyhi lastan kumiosaa välillä pyyhkeeseen. Anna ikkunoiden välin kuivua ennen kun lukitset ne. Tarkista myös ettei seinässä ole valumia. Ikkunoiden pesun jälkeen on hyvä puhdistaa myös lämpöpatterit.

8 Näillä välineillä onnistut Siivoamiseen ei tarvita isoa valikoimaa erikoisvälineitä. Muutama yleisväline riittää. Tässä hyviä esimerkkejä perusvälineistä, joilla selviät suurestakin urakasta. Siivousliinat Siivousliinan pitäisi olla kevyt ja liukua hyvin pinnoilla kostutettunakin. Puuvillasta valmistetut tuotteet imevät hyvin kosteutta ja ovat siksi melko raskaita käytössä. Ne voidaan kuitenkin pestä koneessa joten puhdistaminen on helppoa. Luonnonkuituna se on ympäristöystävällinen. Puuvilla soveltuu parhaiten lattiapyyhkeisiin. Mikrokuitupyyhkeet valmistetaan tekokuidusta. Niiden puhdistuskyky on parempi kuin esimerkiksi sieni-, frotee- tai flanellipyyhkeillä Ikkunapyyhkeet (säämiskät) on yleensä valmistettu tekokuidusta. Niillä voidaan puhdistaa kkunoiden lisäksi peilejä, lasipintoja ja kuivata seinälaattoja. Ne eivät nukkaa, joten pinta on pyyhkimisen jälkeen kirkas. Ikkunapyyhettä ei voi käyttää tasojen pyyhkimiseen koska se on raskas eikä poista likaa kovin hyvin epätasaisilta pinnoilta. Ikkunoita pestessä ei välttämättä tarvita erillistä ikkunapyyhettä, jos omistaa ikkunalastan. Sienimäiset pyyhkeet ovat epähygieenisiä. Lattialasta, moppi tai pitkävartinen harja Lattialastalla voidaan paitsi kuivata vettä kylpyhuoneen seinistä ja lattialta myös lakaista pölyä ja irtoroskia kuivien tilojen lattioilta. Kun käytetään kumiosan ympärillä kosteaa lattiapyyhettä, välineellä voi puhdistaa asuinhuoneiden seinät, katot ja lattiat. Mopit poistavat hyvin likaa, mutta jättävät pinnan usein liian kosteaksi, joten ne eivät sovellu hyvin korkki- ja parkettilattioiden puhdistamiseen. Pitkävartinen pesuharja on parempi epätasaisten pintojen kuten laattaseinien tai lattioiden pesussa, koska se myötäilee paremmin pintaa. Wc-harja Wc-harjalla pestään wc-istuimen sisäpuoli. Paras materiaali on muovi, koska se on hygieenisempi ja kestää paremmin puhdistusaineita kuin puu. Parhaissa harjatelineissä on pidike johon varsi kiinnitetään ja harja roikkuu ilmassa. Astianpesuharjoja Astianpesuharjoja käytetään tiskauksen lisäksi lattiakaivon, hanojen, suihkulaitteiden, pesualtaan ja ahtaiden paikkojen pesussa. Astioiden ja lattiakaivon pesussa käytetään eri harjoja hygieniasyistä. Harjojen malleissa ei ole suuria eroja. Kannattaa kuitenkin hankkia sellainen jossa on ripustuskoukku säilytystä varten.

9 Näillä välineillä onnistut Rikkalapio ja harja Rikkalapiota ja harjaa ostaessa kannattaa valita sellainen, jossa harja voidaan kiinnittää lapioon roikkumaan. Tällöin harjakset eivät painu säilytyksessä. Rikkalapiossa pitää olla myös taipuisa reunalista, jotta roskat saadaan siihen paremmin. Mattopiiska Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota varren pituuteen, tarpeeksi pitkä varsi parantaa lyöntivoimaa. Materiaaliltaan piiskat ovat muovia tai rottinkia. Muoviset kestävät hyvin kosteutta eivätkä hajoa niin helposti kuin rottinkiset. Ne ovat kuitenkin heikompia pakkasessa eivätkä ole niin ympäristöystävällisiä kuin rottinkiset. Ikkunankuivain Ikkunankuivainta eli ikkunalastaa voidaan käyttää erilaisten tasojen ja pystypintojen kuivaamiseen. Sillä voi myös poistaa pölyä pinnoilta.

PIENI OPASKIRJA LOPPUSIIVOUKSEN TEKOON

PIENI OPASKIRJA LOPPUSIIVOUKSEN TEKOON PIENI OPASKIRJA LOPPUSIIVOUKSEN TEKOON www.asokodit.fi Onnella on osoite. LOPPUSIIVOUS TEHOKKAASTI JA VAIVOJA SÄÄSTÄEN Opas muuttosiivoukseen Asukas huolehtii muuttosiivouksesta ennen poismuuttoa. Asunnon

Lisätiedot

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS SIIVOUSVÄLINEET 1. siivousvaunu 2. sanko (siivoussanko) 3. jätesäkki 4. kuivain - Voit kuivata ikkunat, peilit ja lattiat. 5. lattiamoppi ja pyyhe 6. ikkunanpesin - Voit pestä

Lisätiedot

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN www.moveria.fi. Katso myös www.moveria.se/blogg Valmistelu Tyhjennä koko asunnon huonekalut, muuttolaatikot ja kaikki tavarat, jotka vielä ovat kaapeissa ja laatikoissa. Muista

Lisätiedot

Kerkkoon palveluosuuskunta Siivous- ja kotipalvelu

Kerkkoon palveluosuuskunta Siivous- ja kotipalvelu Kerkkoon palveluosuuskunta Siivous- ja kotipalvelu Asiakas Ohjeita työlistan täyttämiseen Seuraavat taulukot ovat apuna, kun mietit, mitä erilaisia työtehtäviä haluaisit siivoojan tekevän kodissasi ja

Lisätiedot

1 kpl 50 cm levykehysmoppi 1 kpl kostutettu mopin lankaosa (vihreä 50cm kokoinen) 1 kpl lakaisulasta + rikkalapio 1 kpl pölynimuri 2 kpl siivousliina

1 kpl 50 cm levykehysmoppi 1 kpl kostutettu mopin lankaosa (vihreä 50cm kokoinen) 1 kpl lakaisulasta + rikkalapio 1 kpl pölynimuri 2 kpl siivousliina Kassun takkahuoneen siivous AKKAHUONEEN SIIVOUS + PUKUHUONE + KÄYÄVÄ 1 vähintään 16 vuotias + 2 muuta henkilöä 1 kpl 50 cm levykehysmoppi 1 kpl kostutettu mopin lankaosa (vihreä 50cm kokoinen) 1 kpl lakaisulasta

Lisätiedot

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen 2.12.2015 vastuunjakotaulukko Tämä taulukko määrittelee asukkaan ja kiinteistön omistajan väliset vastuut asunnon hoidossa. Epäselvissä tilanteissä ota yhteyttä

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus Liite 3

Siivouspalvelukuvaus Liite 3 1 Siivouspalvelukuvaus Liite 3 Asiakas Sopimuskohde / osoite Wiitaunioni; siivouspalvelut Kuntoutumiskeskus Miekku Haapaniementie 27 44 500 VIITASAARI Siivottava pinta-ala 440,40 m 2 Työaika on 2,0 h/kerta;

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus Liite 2

Siivouspalvelukuvaus Liite 2 1 Siivouspalvelukuvaus Liite 2 Asiakas Sopimuskohde / osoite Wiitaunioni; siivouspalvelut Päiväkoti Tuulentupa Työväentalontie 2 44 500 VIITASAARI Siivottava pinta-ala 161,0 m2 Päivittäinen työaika 1,75

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 B 2 1 (6) Ryhmäperhepäiväkotien ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS RYHMÄ- JA LEPOHUONEET Paperi- ja saippua-annostelijat

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta

Lisätiedot

SOTAINVALIDIEN (15 %) SIIVOUS- JA ASIOINTIPALVELUJEN HANKINTASOPIMUS

SOTAINVALIDIEN (15 %) SIIVOUS- JA ASIOINTIPALVELUJEN HANKINTASOPIMUS 1(5) Sotainvalidien siivous - ja asiointipalvelu SOTAINVALIDIEN (15 %) SIIVOUS- JA ASIOINTIPALVELUJEN HANKINTASOPIMUS Sopimuksen osapuolet TORNION KAUPUNKI (tilaaja / ostaja ) ja SOVEA Oy (palvelutuottaja

Lisätiedot

Kotisiivouksen suunnittelu

Kotisiivouksen suunnittelu Kotisiivouksen suunnittelu Kun teet kotisiivouksen itse, niin kannattaa tehdä suunnitelma, mitä siivotaan päivittäin, viikoittain ja mitä harvimmin. Esimerkki suunnitelmasta Päivittäin 1. Tavaroiden järjestely

Lisätiedot

Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille

Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille Turvallisempi vaihtoehto -miksi? Vaarallisten kotitaloustuotteiden riskit (video) Käytä turvallisinta tuotetta Lue tuoteselosteet Käytä hajuttomia

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus LIITE 1

Siivouspalvelukuvaus LIITE 1 Siivouspalvelukuvaus LIITE 1 Asiakas Sopimuskohde / osoite Ylläpitosiivous Wiitaunioni; siivouspalvelut Muurasjärven ala-aste; A-rakennus Ristimäentie 9 44 880 Muurasjärvi Siivottava pinta-ala 559,40 m2

Lisätiedot

Kotisiivous työjärjestys ja eteneminen

Kotisiivous työjärjestys ja eteneminen Kotisiivous työjärjestys ja eteneminen Tässä materiaalissa kerrotaan kotisiivouksen työjärjestyksistä ja siivoustyön etenemisestä kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut Itä-Suomessa hanke, 9.6.2011 Kohteeseen

Lisätiedot

Päivittäinen jalkineiden hoito

Päivittäinen jalkineiden hoito JALKINEIDEN HOITO 1. Perehdy jalkineiden hoidon ohjeisiin. 2. Tunnista jalkineiden materiaali ja puhdista jalkineet ohjeen mukaan. 3. Suojaspray suihkutetaan kengille ulkona. Suihkutusetäisyys kengistä

Lisätiedot

PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS

PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 C 1 (5) Perheneuvolan ja aikuissosiaalityötilojen ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS LEIKKI-

Lisätiedot

Päiväkodin avustavat tehtävät Työohjeet opiskelijalle

Päiväkodin avustavat tehtävät Työohjeet opiskelijalle Päiväkodin avustavat tehtävät Työohjeet opiskelijalle Aamun toiminnallinen hetki ryhmässä * yhteislauluja- ja loruja * ohjattuja leikkejä * liikuntatuokio salissa Voit olla mukana toimintahetkessä ja toimia

Lisätiedot

ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle

ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle Säilytä puun ainutlaatuinen lämpö ja aito kosketus sisustuksesi puupinnoissa ja kodin käyttöesineissä. Puumateriaalissa yhdistyvät kauniisti luonnonläheinen ajattomuus

Lisätiedot

VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen

VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen Seinäpinnat Asukas saa materiaalit (maalit, tapetit ja lisätarvikkeet) remontoimattomaan asuntoon x Asukas tekee itse luvan saatuaan ohjeiden mukaan omakustanteinen

Lisätiedot

PERHEPALVELUJEN ALUEEN KIINTEISTÖT

PERHEPALVELUJEN ALUEEN KIINTEISTÖT Sotkamon kunta / sivistyspalvelut LIITE 2 PL 42 88601 SOTKAMO Palvelun sisältö ja taajuus1.1.2013 PERHEPALVELUJEN ALUEEN KIINTEISTÖT PÄIVÄTOIMINTA LEIVOLA (382,9m²) Käytävä (102, 104, 109) 5 x viikko Likaantuneet

Lisätiedot

Palvelukuvaus 1/7 27.11.2012

Palvelukuvaus 1/7 27.11.2012 Palvelukuvaus 1/7 PALVELUKUVAUS Seminaarin koulu Seminaarinkatu 2 Ylläpitosiivous Tuulikaapit Lasipinnoilta tahrojen pyyhintä Oven kahvojen pyyhintä Mattojen imurointi Lattian nihkeä / kosteapyyhintä,(kura-aikoina

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus Liite 1

Siivouspalvelukuvaus Liite 1 1 Siivouspalvelukuvaus Liite 1 Asiakas Sopimuskohde / osoite Wiitaunioni; siivouspalvelut Miekkarinteen päiväkoti Isoahontie 18 44 500 VIITASAARI Siivottava pinta-ala 257,0 m2 Päivittäinen työaika 2,0

Lisätiedot

ASUMISPAKKI-koulutus Kodin puhtaus ja siisteys. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI-koulutus Kodin puhtaus ja siisteys. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI-koulutus Kodin puhtaus ja siisteys Siivouskalenteri Suunnittele milloin siivoat ja mitä siivoat. Jaa töitä eri päiville. Kun siivoat tasaisesti läpi vuoden voit unohtaa suursiivoukset ja voimakkaat

Lisätiedot

Suojainten käyttö. Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä.

Suojainten käyttö. Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä. 1 Suojainten käyttö Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä. Suojainten pukeminen Suusuojus à Suojalasit à Suojatakki à Suojakäsineet

Lisätiedot

YLLÄPITOSIIVOUKSEN TYÖOHJEET KOULUISSA

YLLÄPITOSIIVOUKSEN TYÖOHJEET KOULUISSA Iisalmen kaupunki Liite 3 Ruoka- ja siivouspalvelut v.2014 1 YLLÄPITOSIIVOUKSEN TYÖOHJEET KOULUISSA LUOKAT opetustaulut ja taulusienet pestään pulpettien päälliset, pöydät, ikkunalaudat ja muut ulottuvuuskorkeudella

Lisätiedot

Harjoitus 7. Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus

Harjoitus 7. Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus Harjoitus 7 Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus Auton pesu on yksi tärkeimmistä auton säännölliseen huoltoon liittyvistä toimenpiteistä. Säännöllisellä pesulla ja kausivahauksilla auton maalipinta

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Säästä tunti. siivouksesta 5 TIMANTTISTA SIIVOUSVINKKIÄ

Säästä tunti. siivouksesta 5 TIMANTTISTA SIIVOUSVINKKIÄ Säästä tunti siivouksesta 5 TIMANTTISTA SIIVOUSVINKKIÄ Säästä tunti siivouksesta 5 TIMANTTISTA VINKKIÄ Kirjoittajasta: Jenni Parpala on siivousalan yrittäjä toisessa polvessa. Hänen valtakunnallisessa

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Laadittu 18.7.2011/Päivitetty Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta ennen omaa

Lisätiedot

Zen Petsivahalla käsiteltyjen pintojen hoito-ohjeet

Zen Petsivahalla käsiteltyjen pintojen hoito-ohjeet Zen Petsivahalla käsiteltyjen pintojen hoito-ohjeet Käsittele pintoja varoen muutamien viikkojen ajan, sillä tuote saavuttaa lopullisen kovuutensa ja kestävyytensä normaaliolosuhteissa noin 1 kk:n kuluttua.

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1.YHTEISKOULU, HIRVIKOSKEN YHTENÄISKOULU JA KESKUSKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus LIITE 2

Siivouspalvelukuvaus LIITE 2 1 Siivouspalvelukuvaus LIITE 2 Asiakas Sopimuskohde / osoite Ylläpitosiivous Wiitaunioni; siivouspalvelut Muurasjärven kotipalvelu Toukolantie 7 44 880 Muurasjärvi Siivottava pinta-ala 49,5 m2 Säännöllisin

Lisätiedot

Tarjouspyyntö siivouspalveluista D/192/ /2016 Liite 2.

Tarjouspyyntö siivouspalveluista D/192/ /2016 Liite 2. PUHTAUSTASOLUOKITUS A Ylläpitosiivous Näitä puhtaustasoja sovelletaan tilojen siivouksessa yleisesti. Tasoja sovelletaan niissä tiloissa, joiden osalta muuta ei ole tuotu tarjouspyynnössä tai sen liitteissä

Lisätiedot

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöliittoyhteisö 2015 Yksityiset vuokranantajat Taloyhtiöt, KOY:t Vuokrataloyhteisöt Suomen Vuokranantajat

Lisätiedot

Uudista hyväkuntoiset pinnat. julkisivut terassit kalusteet aidat puu metalli rappaus betoni muovi sisällä tai ulkona

Uudista hyväkuntoiset pinnat. julkisivut terassit kalusteet aidat puu metalli rappaus betoni muovi sisällä tai ulkona PESUAINEET Piha-aidalla kukkii home, terassi näyttää kulahtaneelta ja peltikatollekin pitäisi tehdä jotain. Armas aurinko paljastaa puhdistamista, pesua ja huoltoa kaipaavat pinnat. Huolellisella pesulla

Lisätiedot

Clean Spot Oy Pallastunturinkuja 1 F Vantaa Y-tunnus:

Clean Spot Oy Pallastunturinkuja 1 F Vantaa Y-tunnus: Clean Spot Oy Pallastunturinkuja 1 F 01280 Vantaa 020 719 1470 petri.niemi@cleanspot.fi Y-tunnus: 1875768-5 TYÖOHJE JA SOPIMUSEHDOT 2019 YLEISET TEHTÄVÄT / KAIKKI TILAT Lattioiden imurointi ja pyyhintä:

Lisätiedot

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite Pesutilojen siivous Hygieniailtapäivä laitoshuoltajille 2017 ja 2018 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Siivouksen tavoite Saavuttaa tarkoituksenmukainen puhtaus Palauttaa toiminnasta aiheutuneet puhtaustason

Lisätiedot

Siivouskilpailutus Liite 1.

Siivouskilpailutus Liite 1. PUHTAUSTASOLUOKITUS A Ylläpitosiivous Näitä puhtaustasoja sovelletaan tilojen siivouksessa yleisesti. Tasoja sovelletaan niissä tiloissa, joiden osalta muuta ei ole tuotu tarjouspyynnössä tai sen liitteissä

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

SCHLOSSER LIESITUULETIN RH15 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

SCHLOSSER LIESITUULETIN RH15 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE SCHLOSSER LIESITUULETIN RH15 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE TURVALLISUUS Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen asennusta ja käyttöön ottamista. Asennus on suoritettava pätevän ammattimiehen toimesta. Valmistaja

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIEN JA ASUKASPUISTOJEN YLLÄPITOSIIVOUS

PÄIVÄKOTIEN JA ASUKASPUISTOJEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 B 1 1 (6) Päiväkotien ja asukaspuistojen ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 PÄIVÄKOTIEN JA ASUKASPUISTOJEN YLLÄPITOSIIVOUS RYHMÄ- JA LEPOHUONEET SEKÄ

Lisätiedot

TYÖVÄENOPISTOJEN YLLÄPITOSIIVOUS

TYÖVÄENOPISTOJEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 E 1 1(9) Työväenopistojen ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 TYÖVÄENOPISTOJEN YLLÄPITOSIIVOUS OPETUSTILAT pulpetit ja työpöydät taulut ja taulukourut

Lisätiedot

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Oy Vaasan

Lisätiedot

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite Pesutilojen siivous Hygieniailtapäivä laitoshuoltajille 2017 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Siivouksen tavoite Saavuttaa tarkoituksenmukainen puhtaus Palauttaa toiminnasta aiheutuneet puhtaustason muutokset

Lisätiedot

Yleistä. Sisään- ja ulosmuuttotarkastus. Muuttajan muistilista. Vuokralaisen velvoitteita

Yleistä. Sisään- ja ulosmuuttotarkastus. Muuttajan muistilista. Vuokralaisen velvoitteita Yleistä Hei! KLIK Asuntovuokraus haluaa toivottaa sinulle onnea uuteen kotiin. Muuttaminen pitää yleisesti sisällään paljon tehtävää sekä monenlaista muistettavaa. Juuri sen takia olemme laatineet sinulle

Lisätiedot

Raha-automaattiyhdistyksen RAHA-AUTOMAATTIEN PUHDISTUSOHJEET

Raha-automaattiyhdistyksen RAHA-AUTOMAATTIEN PUHDISTUSOHJEET Raha-automaattiyhdistyksen RAHA-AUTOMAATTIEN PUHDISTUSOHJEET Siivouksen vuosikello Päivittäinen siivous roska-astioiden tyhjennys, roskapussin vaihto ja roska-astian ulkopintojen nihkeäpyyhintä kosketuspintojen

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1. YHTEISKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin tehtävissä ja perussiivouksessa on huonekorkeus.

Lisätiedot

Lisätietoa: tukes.fi, lampputieto.fi

Lisätietoa: tukes.fi, lampputieto.fi Asenna Valot 4 Itse tehtäviä sähkötöitä ovat esimerkiksi sulakkeen tai lampun vaihtaminen sekä valaisimen yhdistäminen valaisinliittimellä eli sokeripalalla. Sähkötöitä tehdessäsi muista sammuttaa virta

Lisätiedot

VAIVATON JOULUSIIVOUS HOMCARE-TUOTTEILLA

VAIVATON JOULUSIIVOUS HOMCARE-TUOTTEILLA VAIVATON JOULUSIIVOUS HOMCARE-TUOTTEILLA KATOT, SEINÄT JA LATTIAT Kuivasiivoukseen Mifi-kuivamoppi, saat vaivattomasti yläpölyt pois katosta, seinistä ja kaappien päältä. Aloita siivoaminen ylhäältä alaspäin

Lisätiedot

PESUAINEET. Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön!

PESUAINEET. Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön! PESUAINEET Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön! TIKKURILAN PESUAINEET PERUSTEELLISEEN PUHDISTUKSEEN Oikealla esikäsittelypesulla varmistat maalaus systeemin toimivuuden

Lisätiedot

Siivouspalvelujen palvelukuvaus

Siivouspalvelujen palvelukuvaus Siivouspalvelujen palvelukuvaus Tarvasmäen päiväkoti, Versotie 1, 13300 Hämeenlinna Tuulikaappi Ovista ja ovenpielistä likaantuneiden kohtien pyyhintä Kura-aikoina mattojen imurointi joka päivä; Muina

Lisätiedot

Profex Lasinpuhdistaja

Profex Lasinpuhdistaja Profex Lasinpuhdistaja Lasinpuhdistusaine, sopii kaikille lasipinnoille, kiiltäville muoveille yms. Haihtuva aine, ei jätä jäämiä puhdistetuille pinnoille. Pyyhi pinta nukkaamattomalla liinalla tai kuivaa

Lisätiedot

Innovatiivinen moppivarsi, joka vähentää rasitusvammoja.

Innovatiivinen moppivarsi, joka vähentää rasitusvammoja. Moppivarsi Innovatiivinen moppivarsi, joka vähentää rasitusvammoja. Innovatiivinen design Tarjoamamme ergonomisesti suunniteltu moppivarsi vähentää toistuvia liikkeitä, jotka johtavat rasitukseen. Kun

Lisätiedot

SUPI-SAUNATUOTTEET. Löydä oma löylytunnelmasi

SUPI-SAUNATUOTTEET. Löydä oma löylytunnelmasi SUPI-SAUNATUOTTEET Löydä oma löylytunnelmasi Supi-sarjan tuotteilla luot saunaasi tunnelmaa ja suojaat sen kauniisti. Samalla saunasi pysyy pitkään helppohoitoisena. Löydä Supi-perheestä monipuoliset tuotteet

Lisätiedot

2 Keittiö. Näytesivut. Tilaa otsikkotekstille. Keittiö. Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com

2 Keittiö. Näytesivut. Tilaa otsikkotekstille. Keittiö. Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com 2 Keittiö 15 2 Tilaa otsikkotekstille Keittiö Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com 16 Vuokrakodin huolto-opas 2.1 Astianpesuallas, hana, vesilukko ja allaskaappi Vuokranantaja

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

K-S Tili ja Isännöinti Oy

K-S Tili ja Isännöinti Oy K-S Tili ja Isännöinti Oy Asunto Oy:n valvontavastuu huoneiston kunnossapito- tai muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakas on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti taloyhtiölle kaikista huoneistonsa

Lisätiedot

Asiakirjatyyppi 1/6 25.1.2013

Asiakirjatyyppi 1/6 25.1.2013 Asiakirjatyyppi 1/6 PALVELUKUVAUS Ojoisten Lasten talo, (päiväkoti, esikoulu, koulu ja neuvola) (elokuu 2013) Ylläpitosiivous Tuulikaapit Märkäeteiset Ovista ja ovenpielistä likaantuneiden kohtien pyyhintä

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

RAHA-AUTOMAATIN KOSKETUSPINNAT

RAHA-AUTOMAATIN KOSKETUSPINNAT RAHA-AUTOMAATIN KOSKETUSPINNAT Puhdistuskohde Raha-automaatin kosketuspinnat: kosketusnäyttö, painikkeet, maksupäätteen näppäimistö, likaantuneet kohdat Raha-automaatin kosketuspinnat, eli kosketusnäyttö,

Lisätiedot

Asiakirjatyyppi 1/6 28.11.2012

Asiakirjatyyppi 1/6 28.11.2012 Asiakirjatyyppi 1/6 PALVELUKUVAUS Ojoisten Lasten talo, (päiväkoti, esikoulu, koulu ja neuvola) (elokuu 2013) Ylläpitosiivous Tuulikaapit Märkäeteiset Ovista ja ovenpielistä likaantuneiden kohtien pyyhintä

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

PALOASEMIEN YLLÄPITOSIIVOUS

PALOASEMIEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 H 1 1 (8) PALOASEMIEN YLLÄPITOSIIVOUS KÄYTÄVÄT, KOPIOINTIHUONE, HISSIT, PORTAAT, TASANTEET, AULAT JA TUULIKAAPIT Puhdistetaan t ja matot pöydät ulottuvuuskorkeudella olevat tasopinnat

Lisätiedot

Esittele kotisi. probiooteille! Life is in the air

Esittele kotisi. probiooteille! Life is in the air Esittele kotisi probiooteille! Life is in the air Me täällä Airbioticsillä suhtaudumme intohimoisesti perheisiin, lemmikkieläimiin, maapalloon, ja terveelliseen elämäntapaan. Jopa 90% päivittäisestä ajastamme

Lisätiedot

Kunnon välineillä siivous sujuu

Kunnon välineillä siivous sujuu Kunnon välineillä siivous sujuu Siivoaminen on tärkeää näkymätöntä työtä, jonka ansiosta pinnat pysyvät hyvinä, viihtyvyys lisääntyy, eivätkä mikrobit pääse lisääntymään. Jotta siivoustyö sujuisi mahdollisimman

Lisätiedot

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite Pesutilojen siivous Hygieniailtapäivä laitoshuoltajille 2017 ja 2018 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Siivouksen tavoite Saavuttaa tarkoituksenmukainen puhtaus Palauttaa toiminnasta aiheutuneet puhtaustason

Lisätiedot

Anneli Ruotsalainen Siivouspäällikkö Joensuun kaupunki

Anneli Ruotsalainen Siivouspäällikkö Joensuun kaupunki Anneli Ruotsalainen Siivouspäällikkö Joensuun kaupunki Olen Anneli Ruotsalainen ja toimin Joensuun kaupungin Teknisen keskuksen Siivouspalvelut - yksikössä siivouspäällikkönä, jossa tehtävässä olen ollut

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako

ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako Vuokralaisen oikeudet Vuokratessaan asunnon vuokralaisella on sekä oikeuksia että velvollisuuksia asunnon suhteen.

Lisätiedot

Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita

Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita Soft Protector Oy on kotimainen, Espoossa toimiva suoja-, hoito- ja pesuaineiden valmistaja. Olemme keskittyneet sisä- ja ulkokalusteiden ja kodin hoitotuotteisiin.

Lisätiedot

Siivouspalvelujen palvelukuvaus. 1 x viikossa Kura-aikoina mattojen alta imurointi / pyyhintä, muuna aikana 1 x kuukaudessa

Siivouspalvelujen palvelukuvaus. 1 x viikossa Kura-aikoina mattojen alta imurointi / pyyhintä, muuna aikana 1 x kuukaudessa Siivouspalvelujen palvelukuvaus Kirkonkulman koulu, Vanhanpappilantie 87, 13300 Hämeenlinna Tuulikaapit Oven kahvojen pyyhintä Mattojen imurointi Kura-aikoina mattojen alta imurointi / pyyhintä, muuna

Lisätiedot

LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET 5 X VIIKOSSA SUORITETTAVAT TYÖT

LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET 5 X VIIKOSSA SUORITETTAVAT TYÖT Palvelukuvaus 1 (11) LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET Roskakorien tyhjennys ja tarvittaessa puhdistus Työpöytien pyyhintä Tasopintojen ja niiden takana olevien seinäpintojen pyyhintä

Lisätiedot

Tuusulan uimahalli. Siivouksen vastuunjakotaulukko

Tuusulan uimahalli. Siivouksen vastuunjakotaulukko Tuusulan uimahalli Siivouksen vastuunjakotaulukko 22.1.2015 2/17 Tuusulan uimahalli Siivouksen vastuunjakotaulukko Yleistä Siivoushenkilöstön on oltava paikalla kaikkina uimahallin aukioloaikoina Kohteenseen

Lisätiedot

SIIVOUSTUOTTEET. Peili- ja ikkunaliina Ultimate. Keittiöliina Ruutukainen. 5tähden talousliina. 1402005, koko 40x40 cm

SIIVOUSTUOTTEET. Peili- ja ikkunaliina Ultimate. Keittiöliina Ruutukainen. 5tähden talousliina. 1402005, koko 40x40 cm Peili- ja ikkunaliina Ultimate 1402005, koko 40x40 cm Ikkunan ja peilin pesu vaatii erikoisliinan, jotta lopputulos olisi kirkas ja raidaton. Ultimate peili- ja ikkunaliinalla on loistavat ominaisuudet

Lisätiedot

x.11.2013 Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Mårtenspy skola, Martinkyläntie 485, 04240 Talma.

x.11.2013 Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Mårtenspy skola, Martinkyläntie 485, 04240 Talma. 1 (10) Vuokranantaja: Vuokralainen: Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Sipoon Kunta, Sivistysosasto, Kansalaisopisto PL 7, 04131 Sipoo Vuokrakohde: Mårtenspy skola,

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Lasiseinän asennusohje

Lasiseinän asennusohje Lasiseinän asennusohje Sun Sauna Oy Kuormaajantie 40 40320 Jyväskylä puh. 0403470220 info@sunsauna.fi 1. Katon panelointi Lasiseinän yläreunassa käytetään normaalitilanteessa upotettavaa lasilistaa. Tällä

Lisätiedot

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE PITKÄIKÄINEN SUOJA PINNOILLE KÄYTTÖKOHTEET: Lattiapinnat kuten puu-, laatta-, kivi- ja muovipintaiset lattiat Metallipinnat Posliiniset ja keraamiset

Lisätiedot

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen LAPSIPERHEESSÄ PESTÄÄN PYYKKIÄ USEIN Esityksestä saat vinkkejä, miten saat vauvan pyykin puhtaaksi voit toimia vastuullisesti ja ekologisesti. HARKITSE Tee

Lisätiedot

cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje

cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje 1 cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje 1 Pesukoneen kuori kestävää muovia 2 Likavesisäiliö (17) 3 Kantokahvasyvennys 4 Johto 5 Painemittari 6 Pidike likavesisäiliölle 7 Varoitusvalo

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

KALUSTEIDEN HOITO- JA HUOLTO-OHJEITA

KALUSTEIDEN HOITO- JA HUOLTO-OHJEITA KALUSTEIDEN HOITO- JA HUOLTO-OHJEITA Topi-kalusteisiin on valittu kestävät ja helppohoitoiset materiaalit. Kalusteiden puhdistuksessa tulee välttää hankaavien puhdistusaineiden sekä liuotteiden käyttöä.

Lisätiedot

Nostalgia puuöljyillä käsiteltyjen huonekalujen hoito-ohjeet

Nostalgia puuöljyillä käsiteltyjen huonekalujen hoito-ohjeet Nostalgia puuöljyillä käsiteltyjen huonekalujen hoito-ohjeet Nostalgia Puuöljyillä käsitellyn puisen huonekalun peruspuhdistukseen riittää kuivapuhdistus pölypyyhkeellä tai neutraaliin astianpesuaineliuokseen

Lisätiedot

LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET 5 X VIIKOSSA SUORITETTAVAT TYÖT

LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET 5 X VIIKOSSA SUORITETTAVAT TYÖT Otaniemen palvelukuvaus 1 (7) LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET Työ- ja tutkimuspöytien pyyhintä vapailta pinnoilta Ovenkahvat ja valokatkaisijoiden pyyhintä Pesualtaiden puhdistus ja

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

ASUKASOHJEEN SISÄLLYSLUETTELO

ASUKASOHJEEN SISÄLLYSLUETTELO ASUKASOHJEEN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä turvallisuudesta ja viihtyvyydestä 2. Vastuujakotaulukko vuokranantaja/vuokralainen Lämmitys Ilmanvaihto Vesi ja viemärilaitteet Sähkölaitteet Ikkunat ja ovet Avaimet

Lisätiedot

Puhdasta jälkeä tehokkaasti ja helposti Monipuoliset, imuroivat höyrypuhdistimet

Puhdasta jälkeä tehokkaasti ja helposti Monipuoliset, imuroivat höyrypuhdistimet Puhdasta jälkeä tehokkaasti ja helposti Monipuoliset, imuroivat höyrypuhdistimet Helppoa, mukavaa ja nopeaa Ei tarvetta voimakkaille pesuaineille Nyt voit imuroida roskat vaivattomasti ja pyyhkäistä lattian

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTE As Oy Kuopion Rantakerttu Osoite: Asuntoja: Autokatospaikkoja: PIHA-ALUE JULKISIVUT JA VESIKATE IKKUNAT OVET VÄLISEINÄT SEINÄPINNAT KATTOPINNAT LATTIAPINNAT KALUSTEET VARUSTEET KODINKONEET

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiö: Valvoja tarkastaa tehdyn työn ja tekee siitä tarkastuspöytäkirjan sekä dokumentoi työn. Töiden aloitus on ja arvioitu kestoaika

Asunto-osakeyhtiö: Valvoja tarkastaa tehdyn työn ja tekee siitä tarkastuspöytäkirjan sekä dokumentoi työn. Töiden aloitus on ja arvioitu kestoaika ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö: Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa neljäosaisessa

Lisätiedot

YLEINEN TURVALLISUUS KÄYTTÖTURVALLISUUS

YLEINEN TURVALLISUUS KÄYTTÖTURVALLISUUS KÄYTTÖOHJE PVK-26 TÄRKEÄÄ! Lue tämä käyttöohje ennen asennusta ja käyttöä. Näin vältytään mahdollisilta vahingoilta tai laitteen rikkoutumiselta. Tämän ohjeen asennustyöt saa suorittaa vain ammattitaitoinen

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 04. IKKUNAT JA OVET Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 04. IKKUNAT JA OVET Sisällä MAALILINJA NEUVOO 04 IKKUNAT JA OVET Sisällä Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat ikkunat ja ovet... 4 Vanhat maalattavat ikkunat ja ovet... 6 Uudet lakattavat ikkunat ja ovet... 8 Vanhat lakattavat

Lisätiedot

AS OY RIISTATIE 12-14

AS OY RIISTATIE 12-14 Sisustus-esite A S OY R I I S T A T I E 1 2-1 4 HUONETILOJEN VARUSTEET YLEISET TILAT 1 SISÄOVET JEasy 201 umpi KOSTEAN TILAN OVET LIUKUOVET steady 411 JBath kosteantilan ovi SAUNAN OVET, kokolasiovi sisäkattoon

Lisätiedot

USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA. Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja

USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA. Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja 1.Kuinka pitkään toiminnallisuus on taattu? Katso kohta 2. Koska pinnoitteet ovat kemikaali- ja UV-kestäviä, toiminnallisuus säilyy erittäin

Lisätiedot

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus 1 ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö Osoite Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

HOITO-OHJE. Orient Occident vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, ESPOO orientoccident.fi

HOITO-OHJE. Orient Occident vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, ESPOO orientoccident.fi HOITO-OHJE Orient Occident vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Lattiamateriaali on hyvin hoidettu silloin, kun... 3 Käyttöönottopuhdistus... 3 Suojaus...

Lisätiedot

Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito

Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito LSHP:n laitoshuoltajat SISÄLLYS MARMORI... 2 KERAAMINEN LAATTA... 3 MOSAIIKKIBETONI... 4 TURVALATTIA... 5 MUOVIPÄÄLLYSTEET...

Lisätiedot

Mitä tarkoitetaan säännöllisillä menoilla? Mitä tarkoitetaan muuttuvilla menoilla?

Mitä tarkoitetaan säännöllisillä menoilla? Mitä tarkoitetaan muuttuvilla menoilla? Mitä tarkoitetaan säännöllisillä menoilla? Mitä tarkoitetaan muuttuvilla menoilla? menoja, joita maksetaan säännöllisesti esimerkiksi joka kuukausi tai sovituissa jaksoissa. Niitä ovat esimerkiksi menoja,

Lisätiedot

Juoksumaton huolto-ohje

Juoksumaton huolto-ohje Juoksumaton huolto-ohje Maton huoltaminen on tärkeää Matto on juoksumaton tärkein osa. Sen kunnossa pitäminen takaa sen, että laite toimii moitteettomasti vuosikausia eteenpäin. Säännöllisin väliajoin

Lisätiedot