Siivoa tehokkaasti ja vaivoja säästäen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siivoa tehokkaasti ja vaivoja säästäen"

Transkriptio

1 Siivoa tehokkaasti ja vaivoja säästäen Nykyihminen yleensä periaatteesta inhoaa rutiineja, mutta pienten siivousrutiinien iskostaminen selkäytimeen kannattaa, jotta voi harventaa huomattavasti työläämmän suursiivouksen tarvetta. Päivittäin kannattaa poistaa syömisistä syntyneet tahrat, pestä astiat ja kerätä rikkalapiolla muruset pois lattialta. Järjestyksestä pitävälle on itsestään selvää laittaa tavarat heti oikeille paikoilleen, mutta hieman boheemimpaan elämänmenoon tottuneelle se ei ole itsestään selvää. Kuitenkin asunnon saa pidettyä siistimmän näköisenä jo pelkästään laittamalla vaatteet suoraan likavaatekoriin tai puhtaina kaappiin sen sijaan, että heittää ne nojatuolin selkänojalle. Vaatteet keräävät tehokkaasti pölyä, joten pidät huoneilmankin puhtaampana laittamalla vaatteet kaappiin.

2 Viikkosiivous Kehitä omat kikat viikkosiivouksen tekemiseen 2 4 kertaa kuukaudessa tehtävä viikkosiivous on oiva tapa pitää huolta kummastakin. Siivoustiheys riippuu tilojen käytöstä, asukkaiden määrästä ja siitä kuinka paljon teet päivittäisiä siivousrutiineja. Jos siivoaminen on sinusta erityisen vastenmielistä, kannattaa sen tekemiseen keksiä helpottavia kikkoja. Pidä säännöllinen siivouspäivä torstai-iltana, niin saat puhtaan kodin viikonlopun rentoutumista varten. Muista, että on epäreilua, jos vain yksi tai kaksi perheenjäsentä joutuu siivoamaan; se on jokaisen asunnossa asuvan velvollisuus. Myös lapset on hyvä opettaa rutiineihin pienestä pitäen. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Hyvänä täkynä lapsille voi ottaa käyttöön viikkorahan, joka maksetaan vasta siivoamisen jälkeen. Tee siivoushetkestä mahdollisimman mukava soittamalla sopivaa siivousmusiikkia ja varaamalla urakan päätteeksi palkaksi leivoskahvit. Siivoamisesta on myös lupa nauttia! Muistilista viikkosiivouksen tekemiseen: * Aloita siivous viemällä matot ja vuodevaatteet ulos. Piiskaa ne heti ja jätä tuulettumaan tamppaustelineeseen siivouksen ajaksi. * Järjestä tavarat paikoilleen tarvittaessa ja vie vanhat sanomalehdet ulos mennessäsi paperinkeräykseen. * Tuuleta tehokkaasti. Ilma vaihtuu parhaiten läpivedolla, nopea tahokas tuuletus on parempi tapa myös lämmityksen kannalta kuin jättää ikkuna auki työpäivän ajaksi. * Imuroi vuode, tekstiilipintaiset huonekalut ja lattiat. Imurin sijasta voit käyttää kalusteiden puhdistamiseen karkeaa harjaa ja pölyn sekä roskien poistamiseen lattioilta lattiankuivainta tai harjaa. * Pyyhi tasot, pystypintojen kosketuskohdat ja ovien pielet yleispesuaineella kostutetulla liinalla. * Puhdista myös koriste-esineet, tv:n ruutu yms. Älä pyyhi elektronisia laitteita liian kostealla pyyhkeellä. * Pyyhi lattiat tarvittaessa mopilla tai siivousliinalla. Muista, että linoleum, parketti ja laminaatti eivät kestä kosteutta vaan pelkästään nihkeäpyyhintää. Se tarkoittaa, ettei rätistä saa väännettäessä tulla vesipisaroita. * Hae vuodevaatteet ja muut tekstiilit sisälle. Laita ne paikoilleen ja sijaa vuode. Vaihda lakanat joka toinen viikko, tyynyliinat jopa useammin. * Siivoa wc ja kylpyhuone.

3 Perussiivous Perussiivous vähintään kerran vuodessa Mieti, mikä on sellainen vuodenaika, jolloin sinulla ja perheelläsi on voimia siivota koti vähän tarkemmin. Jos urakka on liian suuri yhdellä kerralla tehtäväksi, voi homman jakaa 2 4 vuodenaikaan. Joulu- ja juhannussiivot on vanha tapa toteuttaa suursiivous, mutta nykyaikana moni on niin uupunut joulun ja kesäloman lähestyessä, että parempia ajankohtia saattavat hyvin olla vuoden alku tai syksy. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä tätäkään asiaa oikein, vaan jokainen voi tehdä sen omien tarpeiden mukaan kunhan tekee. Tyypillisiä perussiivouskohteita ovat vaatehuone ja huoneiston kaapit sekä kirjahyllyt. Ikkunoiden pesu on myös perussiivoamista. Monille miellyttävimpiä perussiivousasioita ovat mattojen pesu kesäisellä matonpesupaikalla. Erittäin tärkeitä terveyden ja turvallisuuden kannalta tehtäviä perussiivouskohteita ovat huoneiston ilmanvaihtoventtiilit ja keittiön kodinkoneet. Ilmanvaihtoventtiilien säännöllisellä puhdistamisella pidät huoneilman raikkaampana. Puhdistamalla jääkaapin, pakastimen ja lieden taustan pölystä ja liasta vähintään kerran vuodessa varmistat kotisi paloturvallisuuden. Perussiivouksessa voidaan joutua käyttämään voimakkaampia aineita, tehokkaampia menetelmiä ja välineitä kuin viikkosiivouksessa. Perusteellisen puhdistuksen jälkeen pinta, esimerkiksi lattia voidaan käsitellä suojaaineella, joka taas helpottaa tulevien viikkosiivouksien tekemistä.

4 Näin harvennat ja vähennät siivoustarvetta * Sisusta asuntosi niin että se on helppo siivota. Älä kerää turhia esineitä pölyä keräämään. * Opeta lapset jo pienestä pitäen siivoamaan jälkensä, myös WC:ssä. * Pidä pyykkipäivä ennen siivouspäivää. Vaatteiden pesusta ja kuivauksesta sekä esimerkiksi lakanoiden vaihtamisesta syntyy paljon pölyä. * Poista tahra tuoreena, ennen kun se imeytyy pintaan tai kuituun * Puhdista jalkineet ulko-ovella. Hanki eteiseesi kynnysmatto johon viimeisetkin roskat jäävät * Tarkista ja vaihda riittävän usein pölynimurin suodattimet ja pölypussit. * Ruokaa valmistaessa pidä huolta, että koneellinen ilmanpoisto on täydellä teholla. * Kuivaa kylpyhuoneen lattia suihkun jälkeen. Kosteus ei jää pinnoille ja ne pysyvät paremmin puhtaina. Vedessä oleva kalkki saostuu pinnoille ja useimmat pieneliöt viihtyvät kosteassa.

5 Siivousvinkit Näillä siivousneuvoilla nopeutat ja helpotat työn tekemistä ja varmistat, että lopputulos on halutunlainen. Ovien ja seinien pyyhkiminen Ovet pyyhitään puhtaaksi tahroista puhdistusaineliuoksessa kostutetulla pyyhkeellä. Puhdistusaineena käy mikä tahansa yleispuhdistusaine. Ympäristöystävällisen Tolun on todettu olevan teholtaan yhtä hyvä kuin muutkin yleispuhdistusaineet. Jos seinät kaipaavat pesua, pese ne ylhäältä alaspäin. Hankaa kostealla pyyhkeellä pintaa kevyesti huomaamattomasta kohdasta esimerkiksi jalkalistan yläpuolelta. Mikäli pyyhkeeseen tulee maalia, pintaa ei voi pestä. Lattioiden puhdistaminen Muovilattiat voidaan pestä tavallisella yleispuhdistusaineella. Linoleumi ja parkettilattiat kannattaa pestä niille tarkoitetuilla pesuaineilla, joita on saatavissa päivittäistavarakaupoista. Pesussa on myös huomioitava että parketti- ja korkkilattiat eivät siedä kosteutta. Siksi niiden puhdistamiseen suositellaan korkeintaan nihkeäpyyhintää. Se tarkoittaa sitä, että siivouspyyhe tai moppi täytyy kostuttamisen jälkeen kiertää niin kuivaksi, ettei siitä irtoa vesipisaroita. Kaappien ja laatikostojen pyyhkiminen Poista roskat ja irtolika ja pyyhi pinnat yleispesuaineeseen kostutetulla siivousliinalla. Katkaisijoiden ja pistorasioiden sekä lattialistojen puhdistaminen Pesuaineena katkaisijoiden ja pistorasioiden puhdistamisessa kannattaa käyttää erityisesti rasvatahroja poistavia aineita, kuten astianpesuainetta. Uunin, lieden ja liesikuvun puhdistaminen Puhdista liesituuletin ennen liettä. Pyyhi kupu puhtaaksi päältä ja sisältä. Pyyhi seinät ja yläkaappien pohjat alhaalta päin liesikuvun ympäristöstä. Pese liesituulettimen suodatin ja poistoilmaventtiili rasvaa poistavassa liuoksessa astianpesuharjalla ja huutele. Kuivaa poistoventtiili ja anna suodattimen kuivua kokonaan ennen paikoilleen asentamista. Puhdista sen jälkeen uuni pelteineen ja liesi astianpesuaine- tai mäntysuopaliuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Keraamiselle liedelle on oma puhdistusaineensa. Jos lika on pinttynyttä, tarvitset puhdistukseen päivittäistavarakaupasta saatavaa uuninpuhdistusainetta. Pyyhi lieden sivut ja etuosan pinnat ja säätimet huolellisesti. Laita liesi paikoilleen.

6 Siivousvinkit Lieden alustan ja taustan pyyhkiminen Imuroi uunin tausta ja puhdista se yleispuhdistusaineella puhtaaksi liasta ja tahroista. Jääkaapin ja pakastimen puhdistus ja sulatus, sekä alustan ja taustan puhdistus Jääkaapit ja pakastimet puhdistetaan lämpiminä, joten ne tyhjennetään ja virta katkaistaan ennen puhdistusta. Varmista, että sulatusvesiastiat ovat paikoillaan virran katkaisun yhteydessä. Puhdista poistovesiaukko esimerkiksi pumpulipuikolla. Älä käytä teräviä esineitä jäänpoistossa. Voit nopeuttaa jään lähtemistä laittamalla lämmintä vettä astiassa pakastimen hyllyille. Irrota hyllyt ja ovilokerot. Pese ne astianpesuaineliuoksessa, huuhtele ja kuivaa. Pyyhi kostealla liinalla lämmenneen pakastimen sisäpinnat ja kuivaa samalla sulamisvesi pois. Siirrä jääkaappi ja pakastin paikoiltaan ja imuroi tausta pois irtopölystä. Jääkaapin ja pakastimen ovet jätetään auki tuulettumisen takia ja virta jätetään pois päältä. Tasopintojen pyyhkiminen ja tahrojen poistamisen kaikilta pinnoilta Käytä yleispuhdistusainetta ja pyyhi lika pois. Ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen Kylpyhuoneen lisäksi poistoilmaventtiilejä on keittiöissä ja vaatehuoneissa. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat makuuhuoneen tai olohuoneen ulkoseinässä tai ikkunan päällä. Irrota venttiili ja pyyhi ilmanvaihtokanavan ympäristö rasvan poistamiseen sopivaan pesunesteeseen kostutetulla pyyhkeellä. Pese venttiili astianpesuharjalla pesunesteessä. Pesun jälkeen se kuivataan ja asennetaan paikoilleen. WC:n altaiden, hanojen ja wc-istuimen pesu sekä lattioiden ja seinien pyyhkiminen Ota sähkölaitteet pois pistorasioista siivouksen ajaksi. Laita tarvittaessa wc-istuimeen yleispuhdistusainetta vaikuttamaan. Käytä aineen levittämiseen wc-harjaa. Pese suihkunurkkaus tai kylpyamme. Kastele seinät/amme suihkulla. Pese yleispuhdistusaineeseen kostutetulla pesuharjalla hana ja suihkun osat sekä seinät/amme. Huuhtele kaikki pestyt pinnat suihkulla. Kuivaa seinät ikkunalastalla. Pyyhi peili, hyllyt ja tasot sekä ovien ja valokatkasijan kosketuskohdat. Kuivaa peili ja lasihylly talouspaperilla, ikkunalastalla tai mikrokuitupyyhkeellä. Pese käsienpesuallas, hana, tulppa ja veden ylivuotoaukko siivousliinalla tai pesuharjalla. Huuhtele ja kuivaa ne. Pyyhi myös käsienpesualtaan alapuoli, sitä ympäröivät seinät ja käsisuihku.

7 Siivousvinkit Harjaa ja huuhtele wc-istuin sisäpuolelta. Huuhtele samalla myös harja. Aloita pyyhkiminen vetonupista ja etene järjestyksessä alaspäin. Muista pyyhkiä istuimen jalka sekä seinät roiskekorkeudelta. Käännä pyyhkeestä aina puhdaspuoli esiin, ettet levitä likaa. Jos tilassa on lattiakaivo pese lattia harjalla. Pese myös lattiakaivo ja sen ritilä. Huuhtele lattia ja lattiakaivo suihkulla sekä kuivaa lattia lopuksi kuivaimella. Saunatilojen lauteiden, seinien ja lattian puhdistaminen Harjaa tai imuroi irtoroskat katosta, seiniltä, lauteilta ja lattialta. Kastele pestävät pinnat esimerkiksi pitkävartisella harjalla. Levitä joko yleis- tai saunan pesuun tarkoitettu puhdistusaineliuos harjalla tai pesimellä pinnoille. Pese pinnat ylhäältä alaspäin. Muista harjata lauteiden sivut, kaiteet, tukirakenne ja alapinta mahdollisuuksien mukaan. Pese lattia ja lattiakaivo ritilöineen. Huuhtele hyvin kaikki pestyt pinnat ja pyyhi ikkunalauta sekä oven kosketuskohdat pyyhkeellä. Lasiovet, lauteet ja lattia kuivataan lastalla. Avaa ikkuna TAI laita kiuas päälle tunniksi, jotta pinnat kuivuvat nopeasti. Ikkunoidenpesu Ikkunoiden pesupäiväksi sopiva sää on leuto tai lämmin, mutta ei liian tuulinen eikä aurinkoinen. Tyhjennä ikkunan edusta ja suojaa ikkunan alla oleva lattia, patteri ja pistorasia muovilla tai pyyhkeellä. Imuroi sälekaihtimet ennen ikkunoiden pesua. Yleispuhdistusaineella puhdistetaan puitteet ja karmit. Aloita pesu sisemmistä puitteista. Huuhtele puite puhtaassa vedessä kostutetulla pyyhkeellä ja kuivaa tarvittaessa. Etene työssä puhtaasta likaisempaan päin, eli ulospäin. Kostuta siivousliina esimerkiksi astianpesuaineliuoksessa ja pese ulommainen ikkunaruutu ja kuivaa se ikkunalastalla. Pyyhi lastan kumiosaa välillä pyyhkeeseen. Anna ikkunoiden välin kuivua ennen kun lukitset ne. Tarkista myös ettei seinässä ole valumia. Ikkunoiden pesun jälkeen on hyvä puhdistaa myös lämpöpatterit.

8 Näillä välineillä onnistut Siivoamiseen ei tarvita isoa valikoimaa erikoisvälineitä. Muutama yleisväline riittää. Tässä hyviä esimerkkejä perusvälineistä, joilla selviät suurestakin urakasta. Siivousliinat Siivousliinan pitäisi olla kevyt ja liukua hyvin pinnoilla kostutettunakin. Puuvillasta valmistetut tuotteet imevät hyvin kosteutta ja ovat siksi melko raskaita käytössä. Ne voidaan kuitenkin pestä koneessa joten puhdistaminen on helppoa. Luonnonkuituna se on ympäristöystävällinen. Puuvilla soveltuu parhaiten lattiapyyhkeisiin. Mikrokuitupyyhkeet valmistetaan tekokuidusta. Niiden puhdistuskyky on parempi kuin esimerkiksi sieni-, frotee- tai flanellipyyhkeillä Ikkunapyyhkeet (säämiskät) on yleensä valmistettu tekokuidusta. Niillä voidaan puhdistaa kkunoiden lisäksi peilejä, lasipintoja ja kuivata seinälaattoja. Ne eivät nukkaa, joten pinta on pyyhkimisen jälkeen kirkas. Ikkunapyyhettä ei voi käyttää tasojen pyyhkimiseen koska se on raskas eikä poista likaa kovin hyvin epätasaisilta pinnoilta. Ikkunoita pestessä ei välttämättä tarvita erillistä ikkunapyyhettä, jos omistaa ikkunalastan. Sienimäiset pyyhkeet ovat epähygieenisiä. Lattialasta, moppi tai pitkävartinen harja Lattialastalla voidaan paitsi kuivata vettä kylpyhuoneen seinistä ja lattialta myös lakaista pölyä ja irtoroskia kuivien tilojen lattioilta. Kun käytetään kumiosan ympärillä kosteaa lattiapyyhettä, välineellä voi puhdistaa asuinhuoneiden seinät, katot ja lattiat. Mopit poistavat hyvin likaa, mutta jättävät pinnan usein liian kosteaksi, joten ne eivät sovellu hyvin korkki- ja parkettilattioiden puhdistamiseen. Pitkävartinen pesuharja on parempi epätasaisten pintojen kuten laattaseinien tai lattioiden pesussa, koska se myötäilee paremmin pintaa. Wc-harja Wc-harjalla pestään wc-istuimen sisäpuoli. Paras materiaali on muovi, koska se on hygieenisempi ja kestää paremmin puhdistusaineita kuin puu. Parhaissa harjatelineissä on pidike johon varsi kiinnitetään ja harja roikkuu ilmassa. Astianpesuharjoja Astianpesuharjoja käytetään tiskauksen lisäksi lattiakaivon, hanojen, suihkulaitteiden, pesualtaan ja ahtaiden paikkojen pesussa. Astioiden ja lattiakaivon pesussa käytetään eri harjoja hygieniasyistä. Harjojen malleissa ei ole suuria eroja. Kannattaa kuitenkin hankkia sellainen jossa on ripustuskoukku säilytystä varten.

9 Näillä välineillä onnistut Rikkalapio ja harja Rikkalapiota ja harjaa ostaessa kannattaa valita sellainen, jossa harja voidaan kiinnittää lapioon roikkumaan. Tällöin harjakset eivät painu säilytyksessä. Rikkalapiossa pitää olla myös taipuisa reunalista, jotta roskat saadaan siihen paremmin. Mattopiiska Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota varren pituuteen, tarpeeksi pitkä varsi parantaa lyöntivoimaa. Materiaaliltaan piiskat ovat muovia tai rottinkia. Muoviset kestävät hyvin kosteutta eivätkä hajoa niin helposti kuin rottinkiset. Ne ovat kuitenkin heikompia pakkasessa eivätkä ole niin ympäristöystävällisiä kuin rottinkiset. Ikkunankuivain Ikkunankuivainta eli ikkunalastaa voidaan käyttää erilaisten tasojen ja pystypintojen kuivaamiseen. Sillä voi myös poistaa pölyä pinnoilta.

Siivouksen ABC! Ota talteen!

Siivouksen ABC! Ota talteen! Siivouksen ABC! Ota talteen! Sisältö 4 Keittiössä kiiltää! 6 Ihanan puhtaat ikkunat 7 Saniteettitilat säihkyvän puhtaiksi 10 Lattianpesu kuin leikkiä 13 Pölyt pois! 14 Puhdasta pienellä vaivalla Iloista

Lisätiedot

Kapeammalla palstalla on sanasto, jossa

Kapeammalla palstalla on sanasto, jossa Puhdistuspalvelu Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 4 1 MITÄ SIIVOUS ON?... 5 2 YLLÄPITOSIIVOUS... 7 2.1 PUHDISTUSMENETELMÄT... 7 2.2 SIIVOUSVÄLINEET... 9 2.3 PESUAINEEN KÄYTTÖOHJE... 13 2.4 SIIVOUSKONEET...

Lisätiedot

HUONEKALUJEN HOITO-OHJEET

HUONEKALUJEN HOITO-OHJEET 1 HUONEKALUJEN HOITO-OHJEET Puusepänteollisuuden Liitto ry Huonekalujaosto Sisältöä käytettäessä muuhun kuin omaan tarkoitukseen on lähde mainittava 2 KALUSTEIDEN LAATUVAATIMUKSET JA TESTAUS Huonekalulle

Lisätiedot

Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen ja asunnon siivous

Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen ja asunnon siivous Ohje vuokravälittäjälle, vuokranantajalle, vuokralaiselle ja isännöitsijälle Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen ja asunnon siivous Mitä on tavanomainen kuluminen? Yleiset periaatteet Tavanomaisella

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland SINUN TOIMINTASI VOI OLLA RAT- KAISEVAN TÄRKEÄÄ Pelastustoimen tehtävä on taata kaikkien turvallisuus mahdollisimman hyvin. Arkielämässä

Lisätiedot

MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE

MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO TURVALLISUUS... 2 Hävittäminen... 3 JOHDANTO... 4 Ennen ensimmäistä käyttökertaa... 4 ASENNUS... 5 Sijoittaminen... 5 Jääkaappipakastimen tasapainottaminen...

Lisätiedot

ÖLJYVAHAT HOITOTUOTTEET TARVIKKEET PUULATTIOIDEN LUONNONMUKAINEN PINTAKÄSITTELY

ÖLJYVAHAT HOITOTUOTTEET TARVIKKEET PUULATTIOIDEN LUONNONMUKAINEN PINTAKÄSITTELY ÖLJYVAHAT HOITOTUOTTEET TARVIKKEET PUULATTIOIDEN LUONNONMUKAINEN PINTAKÄSITTELY 1 LUONNOLLINEN ULKONÄKÖ, ERINOMAINEN SUOJA Puu on elävä materiaali, joka saa erinomaiset ominaisuutensa suoraan luonnosta.

Lisätiedot

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi Kodin sähköturvallisuusopas 2 3 KODIN SÄHKÖTURVALLISUUSOPAS Esipuhe Sähkön käyttö

Lisätiedot

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas Valaistus Suunnittelu Rakentaminen Energiatehokkuus Jokakodin valaistusopas 12/2010 Sisältö Sisältö...1 1 Johdanto...3 2 Valaistussuunnittelun perusteita...4 2.1 Luonnonvalo osana kodin valaistusta...4

Lisätiedot

Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille

Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry 2013 Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallien asiakkaille Oppaan on laatinut Suomen Uimaopetus-

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit

Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit Lue ehdottomasti laitteen käyttö- ja asennusohje ennen laitteen asennusta, liitäntöjen tekemistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot

Lisätiedot

KEITTIÖN ASENNUSOPAS

KEITTIÖN ASENNUSOPAS KEITTIÖN ASENNUSOPAS Tee-se-itse-opas keittiön asentamiseen Tämän oppaan avulla voit asentaa keittiösi itse. Oppaasta löydät vinkkejä ja ideoita, asennuksen eri vaiheet ja tiedot tarvittavista työkaluista.

Lisätiedot

OY HEMPEL (FINLAND) AB

OY HEMPEL (FINLAND) AB Kiitos, kun valitsit Hempelin Tervetuloa lukemaan Hempelin veneenhoito-opasta. Näiden ohjeiden avulla maalausprojektisi onnistuu. Koko Hempel-valikoiman tietojen lisäksi oppaassa on yksityiskohtaiset ohjeet

Lisätiedot

Kodin kemikaalit ja hyvinvointi

Kodin kemikaalit ja hyvinvointi Kodin kemikaalit S i s ä l t ö Kodin kemikaalit ja hyvinvointi Kemikaalit voidaan jaotella luonnon kemikaaleihin (esimerkiksi vesi, suola) ja ihmisen valmistamiin eli synteettisiin kemikaaleihin. Molemmissa

Lisätiedot

Koskee vain DOMINANTmallia

Koskee vain DOMINANTmallia Koskee vain DOMINANTmallia 1. Tulipesän lasiluukku Lämmityksen aikana vapautuu puun polttamisen yhteydessä nokea ja muita epäpuhtauksiä jotka tarttuvat myös tulipesän lasipintaan, siksi täytyy pitää silmällä

Lisätiedot

Käsihygienia tietous uutiset

Käsihygienia tietous uutiset Käsihygienia tietous uutiset Tietoja Torkilta käsihygienian ja terveyden parantamiseen päiväkodeissa ja kouluissa Leikkimielinen koulutus parantaa terveyttä Totuus bakteereista Pese ja laula yhdessä Pekka

Lisätiedot

LUe MYÖS: tässä NUMeroSSA: MUKANA MYÖS: - Pirkon puhdistukselle palvelusertifikaatti - Kotkan Kiinteistöpalvelu johtaa Laakissa

LUe MYÖS: tässä NUMeroSSA: MUKANA MYÖS: - Pirkon puhdistukselle palvelusertifikaatti - Kotkan Kiinteistöpalvelu johtaa Laakissa LUe MYÖS: - Pirkon puhdistukselle palvelusertifikaatti - Kotkan Kiinteistöpalvelu johtaa Laakissa SH-Palveluverkko Oy:n jäsenyritykset 1/2012 tässä NUMeroSSA: Uudet pelastussuunnitelmat laadittava kesäkuun

Lisätiedot

Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö

Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö Ilmalämpöpumpun hankinta Kun valitset ilmalämpöpumppua, harkitse valintakriteereitä. Tärkeintä on valita oikean tehoinen laite ja sijoittaa se toiminnan kannalta

Lisätiedot

Keittiön asennus- ja kokoamisohje

Keittiön asennus- ja kokoamisohje Sisällysluettelo: 1. Kokoonpano - Tavaran vastaanotto 1 - Aloittaminen 1 - Työkalut ja tarvikkeet 1 - Kalustetukku-kalusteiden mallisto ja materiaalit 2-3 - Rakennekuvat 4 - Alakaappi 5 - Sokkelijalan

Lisätiedot

Käyttöohjeet AIKIA-sarja. AK-X / AK-XP Korvakäytäväkoje

Käyttöohjeet AIKIA-sarja. AK-X / AK-XP Korvakäytäväkoje Käyttöohjeet AIKIA-sarja AK-X / AK-XP Korvakäytäväkoje Kuulokojeesi ja sen lisälaitteet eivät välttämättä näytä täysin samanlaisilta, kuin tässä käyttöohjeessa. Pidätämme itsellämme oikeuden tehdä tarvittavia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET PCLA. Siirrettävä split ilmastointilaite. Maahantuoja: Scanoffice Oy Tillenlyöjänkuja 9 A 01720 VANTAA www.scanoffice.

KÄYTTÖOHJEET PCLA. Siirrettävä split ilmastointilaite. Maahantuoja: Scanoffice Oy Tillenlyöjänkuja 9 A 01720 VANTAA www.scanoffice. Käyttöohje / ARGO Ulisse 13 PCLA / 2007-06-25 / RTL KÄYTTÖOHJEET JÄÄHDYTTIMET PCLA Tämä käyttöohje on Scanoffice O y:n omaisuutta ja sen osittainenkin kopioiminen tai jälkijulkaisu ilman Scanoffice Oy:n

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella.

Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella. Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella. 2 Kestävä kehitys Vihreää tekniikkaa kodinkoneiden sisäpuolella... ja vihreää tekniikkaa ulkopuolella. Korkeiden energiahintojen ja tärkeiden ilmastotavoitteiden

Lisätiedot

KOMPOSTOINTI- OPAS. Teksti: Tiina Ikonen, Pohjois-Savon Martat ry

KOMPOSTOINTI- OPAS. Teksti: Tiina Ikonen, Pohjois-Savon Martat ry KOMPOSTOINTI- OPAS Teksti: Tiina Ikonen, Pohjois-Savon Martat ry SISÄLLYS- LUETTELO 2 KOMPOSTOINTIOPAS Kompostointi - helppoa ja palkitsevaa 4 Kompostoidaan kaikki maatuva 6 Kompostori, kehikko vai kasakomposti?

Lisätiedot

Poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta pahasti Poikki Näin selviät pitkästä sähkökatkosta LUKIJALLE Kun sähköt katkeavat, meitä kiinnostaa, miten kauan katko kestää. Yleensä se on ohi ennen kuin ehdimme tehdä mitään. Katkot ovat lyhentyneet

Lisätiedot

Johdanto KANANHOITO-OPAS

Johdanto KANANHOITO-OPAS KANANHOITO-OPAS 1 Johdanto Kanojen hyvinvointi on tärkeä monestakin syystä. Hyvin voivat kanat tuottavat hyvälaatuisia munia ja antavat parhaan mahdollisen munatuotoksen ja teurastuloksen. Tämä opas tähtää

Lisätiedot

Kodinkoneet Takuu sisältyy hintaan.

Kodinkoneet Takuu sisältyy hintaan. Kodinkoneet Takuu sisältyy hintaan. Jotta uuden keittiön suunnittelu olisi entistäkin helpompaa, olemme kehittäneet laadukkaan ja laajan kodinkonemalliston arjen tarpeisiin. Kodinkoneet sopivat täydellisesti

Lisätiedot

Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu

Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu Suksihuolto PIMP MY SKIES Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu lisää: kantit viimeistelty timantilla, annettu pohjille vähän fiinimpää rasvaa

Lisätiedot