Ilmailu ja nuoret. Opettajan opas Suomen Ilmailuliitto

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ilmailu ja nuoret. Opettajan opas Suomen Ilmailuliitto"

Transkriptio

1 Ilmailu ja nuoret Opettajan opas Suomen Ilmailuliitto

2 Sisältö 1. Opettajan opas 2. Sisältö 3. llmailusta 4. Kuinka saimme siivet 9. Irti maasta 11. Harrastuslajeja 14. Ilmailupainotteiset lukiot 15. Lennokit 22. Laskuvarjourheilu 29. Virtuaalilentäminen 31. Purjelento 35. Riippu- ja varjoliito 38. Moottorilento 42. Suomen Ilmailuliitto 44. Harrastuspaikat 45. Ilmailun ammatteja 46. Leko-asentaja ja -mekaanikko 50. Lentotekniikan DI 53. Lennonjohtaja 57. Sotilaslentäjä 61. Liikennelentäjä 67. Liikelentäjä 69. Tulevaisuushaasteet

3 Ilmailusta Innostus nostaa lentoon. Takaiskut painavat mielen maahan. Kielikuvat vihjaavat lentämisen olevan jotakin suurta ja ovat oikeassa: Lentäjältä ei tarvitse kysyä mitä hän tekee hän kyllä kertoo. Talous romahtaisi jos lentoliikenne loppuisi. Oikeassa sodassakin yli puolet on ilmasotaa. Ihmisten matkustamisessa lentäminen on tehokkainta mitä on tarjolla. Vähintään noin pitkä lista isoja juttuja, tätä pitää siis katsoa hiukan tarkemmin.

4 Kuinka saimme siivet Ihmisellä ei ole siipiä, joten nopea päätelmä on että meitä ei tarkoitettu lentämään. Mutta meillä on aivot ja mieli, joka ei tyydy tähän hetkeen vaan tahtoo eteenpäin. Keksiä, oppia, kehittyä parantaa maailmaa. Liikkumisen ja kuljettamisen helpotus ja nopeutus ovat olleet ihmisen kehityshistoriassa polttavia pulmia, ilman niiden ratkaisemista olisimme jääneet kiipeilemään puihin apinaserkkujemme kanssa. Onneksi meillä on sellaiset aivot että ne mahdollistivat haasteeseen vastaamisen. Ilmailussa edelleen, sen kaikissa muodoissa, aivot ovat tärkein avumme.

5 Kuinka saimme siivet Ihminen lähti lentoon askel askeleelta, pitkän kehityskaaren tuloksena. Maaoperaatioihin keksittiin pyörä, enää ei tarvinnut kantaa, vain vetää. Hyvällä suunnittelulla ihminen jaksoi siirtää elefantin kuorman. Vesi oli iso askel uuteen, vaikeampaan elementtiin, joka mullisti mahdollisuudet matkustaa ja kuljettaa. Ensin horisonttiin ja pian maailman ääriin. Viimeinen ajateltavissamme oleva ulottuvuus on taivas päämme päällä, ilma. Lentämisen haasteet ovat niin suuri hyppäys että siivelle nouseminen olisi ehkä saanut jäädä sillensäilman ihmisaivojen kapasiteettia ja kykyä kehittyä. Ja esikuvia. Kivikautisen metsästäjän tavoitteleman lintusaaliin liikehtimiskyvyt ovat varmasti vaikuttaneet aivan ylivoimaisilta.

6 Kuinka saimme siivet Renessanssin yleisnero Leonardo da Vinci oli vähintään 400 vuotta edellä aikalaisiaan ja kehitteli suunnitelman mm. helikopterista ja laskuvarjosta. Hän on ajattelukyvyillään ja luovuudellaan tajunnut lentämisen rajattomat mahdollisuudet, suunnitelmien toteuttamismahdollisuudet antoivat odottaa itseään 1900-luvulle. Viime vuosisadan alusta alkanut kehitys on mullistanut maailmaamme niin nopeudellaan kuin tuottamillaan hyödyillä. Kehitys on edennyt kaikilla elämän alueilla, mutta ilman ilmailua moni muu asia ei olisi voinut toteutua.

7 Kuinka saimme siivet Eksponentiaalinen kehitys saattaa olla jo hieman tasaantumassa. Enää ei välttämättä ole näkyvissä samanlaisia mahdollisuuksia kvanttihyppyihin, kuin siirtyessämme maalta veteen ilmaan. Käsityskykymmekin on enemmän tai vähemmän ankkuroitu kolmen dimension avaruuteen, jota lentäessämme purjehdimme. Maapallon ja ympäristön rajat ovat tieteen kautta kiistattomasti osoitettu ja uhkakuvana on lineaarinen tai pahimmillaan eksponentiaalinen jarrutusvaihe. Se olisi jotakin mitä ihminen ei ole kai koskaan kokenut. Siis haaste. Pienet haasteet saattavat ratketa näennäisesti itsekseen luvun alkuvuosina Helsingissä pelättiin Rautatientorin hukkuvan hevosenlantaan, autoihin siirtyminen huomaamatta poisti pulman ja toi aikanaan omat ongelmansa.

8 Kuinka saimme siivet Jossakin käy koulua tyttö tai poika toivottavasti suomalainen, jonka nimi myöhemmin liittyy tieteen historiaan hänen siirrettyään rajoja taas kerran kauemmaksi ja ihmiset lentävät kehittyneillä tavoilla. Lentäminen on maapallon korvaamaton valtimoverkko. Ilmailu on myös loistavia elämyksiä antava, kehittävä ja vaativa harrastus. Tämän kirjoittaja ei saanut ensilentonsa jälkeisenä yönä ollenkaan unta.

9 Irti maasta Kuumailmapallot ja ilmalaivat voivat kellua ilmassa kuin laivat vedessä Arkhimedeen lakia noudattavan nosteen kannattelemina, mutta lentokoneen ilmassa pysyminen perustuu aerodynaamiseen liikkeeseen, joka synnyttää nostovoimaa Newtonin III lain mukaisesti. Lentokoneelle nopea liike on siis elintärkeää. Nopeus kolmiulotteisessa ympäristössä on haastava yhtälö, joka vaatii simultaanikapasiteettia kykyä hoitaa monta tehtävää samaan aikaan. Tämä perusasetelma on leimallista ilmailulle; toiminnassa on vaikeusaste, jonka voittamiseen tarvitaan teoreettisia tietoja ja vain harjoittelemalla saatuja taitoja. Noiden vaatimusten haltuun ottaminen on koukuttavaa, siksi ilmailijat rakastavat työtään tai harrastustaan.

10 Irti maasta Fyysinen maailma pyrkii vastustamaan kaikkea liikettä ja ilmaa vastaankin puskemista nopeuden neliössä. Tämä sanelee lentämisen energiaintensiivisyyden: pysyäkseen ilmassa on liikuttava nopeasti ja siihen tarvitaan paljon energiaa. Väliaineena ilma on kuitenkin kiehtova, nopean liikkumisen mahdollistava valtatie. Rahtilaivan taloudellinen nopeus voi olla 30km/h, rekka ajaa 80km/h mutta lentorahti kulkee yli 800km/h. Kaikkia kuljetusmuotoja tarvitaan, mutta talouselämä ja ihmisten vapaaajan tarpeet eivät tule toimeen ilman lentokoneen nopeutta.

11 Harrastuslajeja Ihan kaikesta ilmailusta voi sanoa että se on tiedon ja taidon liitto. Myös asenteet korostuvat koska isoista virheistä rangaistaan hengenmenolla, oman ja pahimmillaan sivullistenkin. Kiehtovuus syntyy siitä että oikein toimien ollaan hyvässä turvassa ja koetaan asioita mitä Luoja ei ensimmäisenä ollut ihmiselle ajatellut tarjota. Ilmailu kasvattaa, oikeastaan pakottaa kantamaan vastuuta, kukapa ei haluasi välttää sitä että tulee kipeää. Samoin tietynlainen tarkkuus ja huolellisuus ovat arvossaan. Suurella työllä rakennettua lennokkia ei halua rikkoa ensilennolla. Kaikissa lajeissa huomaa että fysiikan opiskelemista onkin suurta hyötyä.

12 Harrastuslajeja Ilmailun harrastukset ovat järjestään sosiaalisia. Purjekoneella ei pääse ilmaan eikä laskuvarjohyppy kerta kaikkiaan onnistu yksin tehtynä. Kun lennättää jotakin tai on itse ilmassa, kokee sellaista mitä on vaikea pukea sanoiksi. Kokeile vaikka. Seuraavassa on esitelty joukko lajeja, toiset tarkemmin, toiset maininnalla. Lista ei ole tyhjentävä, mutta tärkeimmät mukana.

13 Harrastuslajeja Laskuvarjourheilu Ultrakevyet Purjelento Moottorikoneet Kuumailmapallot Varjoliito Riippuliito Lennokit Experimental

14 Ilmailupainotteiset lukiot Moniin ilmailun lajeihin pääsee tutustumaan lukio-opiskelun ohessa, esimerkiksi Kruunupyyn, Tikkakosken ja Vääksyn lukiot houkuttelevat lentämisestä kiinnostuneita nuoria. Opinnoissa ei varsinaisesti suoriteta ilmailulupakirjoja tai valmistuta ammatteihin, vaan pohjustetaan tietä ilmailuopintoihin ja motivoidaan nuoria jatkamaan eteenpäin. Hyvä ohje ilmailuammatista haaveilevalle on valita pitkä matematiikka, opiskella hyvin fysiikkaa, äidinkieltä, englantia ja myös ruotsia.

15 Lennokit Lennokkiurheilu on ilmailun monipuolinen laji. Vaihtoehtoja riittää vapaastilentävistä siima- ja radio-ohjattaviin. Monet ilmailijat ovat aloittaneet harrastuksensa lennokeilla, mutta lennokit ovat itsessään monipuolinen ja haastava urheilulaji, jossa kilpailla voi aina MM-tasolla saakka.

16 Lennokit Kiinnostus oman lennokin rakentamiseen on yhä suosittu harrastus. Varhaisnuoret 7 12v lähtevät kurssille, mielellään vanhemman kanssa. Into rakentaa oma lennokki tuntuu olevan kaikkein tärkeintä. Kun lennokki on saatu valmiiksi, usein toisen vanhemman kanssa yhdessä tekemällä, lähdetään ensilennätykselle. Silloin on tärkeää, että kone saadaan lentämään mukavasti ja tekijä saa onnistumisen tunteen ja itseluottamus kasvaa siinä samalla monessa muussakin asiassa. Onnistumisesta seuraa uuden, hieman vaikeamman lennokin rakentaminen.

17 Lennokit Onnistumisten ja omien kädentaitojen kautta saavutettu tulos on hieno palkinto pitkäjänteisestä työstä. Lennokkimaailman korkattuaan kiinnostusta lennokkeihin yleensä riittää moneksi vuodeksi. Vanhemmat jäävät pois jossain vaiheessa, mikäli esim. isät eivät innostu rakentamaan omaa lennokkiaan. Perheen sisäinen kilvoittelu saattaa joskus olla hyvinkin ankaraa. Lennokkien rakentelu ei ole ollenkaan jäänyt vanhanaikaiseksi. Kursseja järjestäneet kertovat kovasta kysynnästä ja kiinnostuksesta.

18 Mitä antaa ja vaatii Lennokin rakentaminen vaatii pitkäjännitteisyyttä ja on kaiken kaikkiaan tekninen laji. Ihan kaikki eivät sitä halua, kiinnostu riittävästi tai pysty rakentamiseen, mutta heille on kaupasta saatavana valmiita koneita. Valmiin koneen rakentaja nauttii, kehittyy ja keskittyy pelkkään lennättämiseen.

19 Lennokkien rakentamisesta Rakentaminen on sikäli muuttunut, että materiaalit balsaa lukuun ottamatta ovat nykyaikaistuneet. Rakennussarjoja on saatavissa valtavat määrät ja sähkökoneet ovat valtaamassa polttomoottoreiden perinteistä alaa, myös helikopterit ovat tulleet mukaan harrastukseen. Sähkömoottorit ja akut ovat hämmästyttävä tehokkaita ja hienoja. Ne samalla näyttävät suuntaa, mihin ilmailu on menossa. Ensimmäiset sähkökäyttöiset lentokoneet ovat jo markkinoilla. Lennokkirakentamisen ohjaaminen on edelleen samanlaista neuvontaa, opastusta ja kannustamista kun se on aina ollut. Pitkäjänteisyys ja keskittymiskyky saavat harjoitusta. Nykyään tarvitaan ehkä psykologiaa enemmän kun ennen, rakentamisen maailma on kaukana esim. pelaamisesta. Todellisempi, vaikeampi mutta myös palkitsevampi. Minä tein sen omin käsin on tunteena kova juttu.

20 Lennokkikursseista Ohjaajat ovat itse rakennuskokemusten kautta oppineita, koska varsinaista koulutusta ei ole. Taitaa olla valtakunnassa ainoa laji jossa rakennetaan itse ja ohjataan samalla muita. Kurssiteemana voi olla lapsi-vanhempi, siten saadaan yhteistä aikaa ja kunnon tekemistä. Rakentamisen lisäksi käytetään tietokoneita, lentosimulaattorilla harjoitellaan tulevaa RC-lennätystä varten ja kehitetään taitoja ohjaajana. Aivan niin kuin ammatti-ilmailussakin tehdään.

21 Lennokeista eteenpäin Mihin lennokit voivat viedä RC-harrastuksen myötä on päädytty Puolustusvoimiin ohjailemaan hiukan järeämpiä lennokkeja UAV = miehittämätön ilma-alus. Monet ovat jatkaneet purjelentäjinä ja hankkineet muita lentolupakirjoja. Heitä löytyy myös liikennelentäjistä. Lajin haasteita Monet saattavat kokea että lennokkien rakentaminen ei olisi tätä päivää. Edellä kerrotun mukaan se ei pidä paikkaansa. Laji on kehittynyt, tarjoaa erilaisia väyliä ja käyttää uusinta tekniikkaa. Pitkäjänteisyyden vaatimus voi tuntua esteeltä. Oikeasti se on kuitenkin päinvastoin, tuloksen eteen pitää elämässä muutenkin nähdä vaivaa ja sitoutua.

22 Laskuvarjourheilu Laskuvarjourheilu antaa mahdollisuuden kokea lentämisen ilman apuvälineitä. Vapaapudotuksessa liikutaan kolmiulotteisesti oman kehon asentoa muuttamalla. Putoamisen tunnetta ei ole, sillä etäisyys maahan on niin suuri (Ihmisen korkeanpaikankammon sanotaan päättyvän puiden latvojen tasoon, lienee evoluution jäänne). Laskuvarjourheilija tunteekin lentävänsä suhteessa muihin hypyllä mukana oleviin hyppääjiin. Vapaapudotuksessa piileekin lajin viehätys. Monille hyppääjille laskuvarjo on vain laite, joka mahdollistaa seuraavankin hypyn.

23 Laskuvarjourheilu Laskuvarjourheilu on yleiskäsite, johon kuuluu useita alalajeja. Varjon varassa voi harrastaa tarkkuushyppyä, jossa pyritään osumaan kaksi senttiä halkaisijaltaan olevaan maaliin. Kupumuodostelmissa monta hyppääjää lentää varjoillaan kiinni toisissaan. Uutuus on Canopy piloting eli kuvunkäsittely, jossa hyppääjä kerää vauhtia ja lentää vaakasuoraan lähellä maata merkkiviirien välissä. Vapaapudotuslajeja ovat kuviohyppy, freestyle ja freeflying. Kaikissa näissä myös kilpaillaan ja kansainvälisellä tasolla kyseessä on todellinen huippu-urheilu.

24 Hyppääjä kertoo Aluksi se oli itsensä ja oman pelkonsa voittamista. Mitä pidemmälle on päässyt sitä enemmän on selvinnyt että oppiminen taitojen osalta pääty koskaan. Tämä sama pätee niin moniin ilmailun lajeihin. Kiireistä arkea viettävälle ihmiselle hyppäämisen antaa väylän irrottaa omat ajatuksensa kaikesta muusta. Hypyn jälkeen nollattu mieli on levännyt ja innokkaampi jatkamaan siitä mihin muut haasteet jäivät odottamaan. Laskuvarjohyppääminen on ehkä ilmailun kaikista lajeista sosiaalisin, yksin ei oikeastaan missään kohtaa pakerreta.

25 Lajin haasteet Laskuvarjourheilu on suhteellisen pienen porukan tekemistä ja harrastajat haluavatkin innostaa lisää väkeä mukaan. Toinen haaste on ympäristökysymykset, toiminta-ajat kentillä jne., tämäkin on yhteistä monille ilmailun muille lajeille. Pienemmillä kerhoilla on usein ongelmia kaluston ja talouden tasapainottamisen kanssa, taivaalle noustaan kalliilla lentokoneella ja käytetään kallista polttoainetta. Mutta innostuneiden ihmisten joukko on luovaa. Elämysten tuottamat palkinnot innoittavat löytämään ratkaisuja.

26 Turvallisuudesta Laskuvarjohyppääminen saattaa olla hurjien ihmisten lajin maineessa, mutta lajia harrastavat eivät koe sitä erityisen vaaralliseksi. Hyppääjät toki jännittävät ja adrenaliinia erittyy. Tässäkin lajissa oikea tieto ja asenteet auttavat hahmottamaan riskiskenaariot. Imago hurjasta lajista tulee ehkä historiasta ja toisaalta mielikuva siitä että ihminen olisi jotenkin alttiimpi elementeille vapaasti pudoten tai sen kankaan varassa kuin esimerkiksi lentokoneen suojassa.

27 Turvallisuudesta Kuten kaikessa muussakin ilmailussa, hyppäämisessä on riskinsä ja riskien hallinnan keinot ovat ihan samoja: pidä huoli kalustostasi, varmista että olet itse hyppykunnossa fyysisesti ja henkisesti, tunnista mitä osaat ja mitä et, kouluta itseäsi, varmista että olet riittävän osaava olosuhteisiin ja suorituksen vaativuuteen nähden jne. Varusteet harvemmin enää nykyään aiheuttavat todellisia ongelmia, yleensä syyt liittyvät johonkin hyppääjän virhearvioon, virheelliseen päätökseen esim. olosuhteista tai suorituksen vaativuudesta. Kuten lentäessäkin, kun jotain sattuu, on tehty sarja vääriä arvioita ja päätöksiä, joiden ketju johtaa huonoon lopputulokseen. Laskuvarjourheilun luonteeseen kuuluu, että pieniä kolhuja saattaa tulla kun esimerkiksi laskeutuessa kaadutaan. Lajia voi siinä mielessä verrata vaikka lasketteluun tai breakdanceen.

28 Harrasta tai kilpaile Kilpailut Laskuvarjotoiminta on myös kilpaurheilua ja se jakautuu useisiin eri kilpailulajeihin ja sarjoihin, esimerkiksi: muodostelmahyppy, taito-ja tarkkuus, CanopyPiloting. Koska voi aloittaa Mukaan pääsee 15-vuotiaana vanhempien luvalla. Laskuvarjo on laji jossa toimitaan erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kanssa. Laskuvarjokursseilla nähdään yhteistä perheharrastamista esim. isä/äiti lapsensa kanssa.

29 Virtuaalilentäminen Lainaus Suomen Virtuaali-ilmailijat ry: Virtuaalilentäminen terminä voidaan yleistää oikean lentämisen jäljittelyksi erilaisia tietokonesimulaattoreita käyttäen. Simulaattoreita on käytetty lentäjien koulutuksessa jo vuosikymmenet, mutta kotitietokoneiden ns. kevyet simulaattorit yleistyivät tietokoneiden nopeutuessa vasta 1990-luvun puolivälissä. Virtuaali-ilmailu käsitteenä kattaa kaikki simuloidun ilmailun lajit, joita on lähestulkoon yhtä monta kuin oikean elämän ilmailulajejakin. Suomessa toimii useita virtuaalilentämistä tukevia yhdistyksiä. Lajin houkuttelevuutta lisää mahdollisuus päästä tekemään enemmän tai vähemmän aidon tuntuisesti sellaista mikä muuten on vaikeaa tai mahdotonta. Tekniikasta kiinnostuneelle avautuu tietokoneen ruudulla yksityiskohtaisesti mallinnettu nykyaikaisen matkustajakoneen ohjaamo kaikki toimintoineen.

30 Virtuaalilentäminen Verkon kautta voi lentää virtuaalisesti porukalla, esimerkiksi käydä ilmataisteluja toista joukkuetta vastaan. Tai voi edetä koulutusputken kautta liikennekoneen virtuaalipilotiksi joka lentää virtuaalisen lennonjohdon valvonnassa aitoja lentotehtäviä. Haittapuolena virtuaalilentämisessä on että se on taas yksi asia, joka koukuttaa istumaan tietokoneen ääressä ja niitä asioita on muutenkin jo huolestuttavan paljon. Aito kokeminen on omalla tavallaan korvaamatonta.

31 Purjelento Purjelento on monien mielestä puhtainta ja aidointa lentämistä. Elämys on kun kone pysyy ilmassa omien taitojen avulla nostavissa ilmavirtauksissa, aurinkoenergiaa hyödyntäen. Lentoajat voivat olla useita tunteja ja keskinopeuden nousta parhaimmillaan pitkälti yli 100km/h.

32 Miten purjekone lentää? Purjelentokone hinataan ilmaan tavallisesti moottorikoneella tai vintturilla. Alkunousun jälkeen koneella liidetään käyttämällä korkeusenergiaa etenemiseen. Tavallisesti liitoluku on noin 30 ja siitä ylöspäin eli kilometrin korkeudesta kone liitää periaatteessa 30 kilometrin matkan. Ennen kuin korkeus loppuu, tulee lentäjän löytää nouseva ilmavirtaus eli termiikki. Ellei termiikkiä löydy, joudutaan laskeutumaan. Maastolasku on purjekoneella turvallinen suorittaa. Termiikki aiheutuu siitä, että auringon säteily lämmittää maan pintaa, joka puolestaan vähitellen lämmittää maan pinnan lähellä olevaa ilmaa. Kun ilma lämpiää ympäristöään enemmän, se alkaa nousta ylöspäin, jolloin muodostuu termiikki. Kauniin sään poutapilvet ovat merkkeinä siitä, että lämmintä ilmaa on noussut ylös ja sen sisältämä kosteus tiivistynyt näkyväksi kosteudeksi eli pilveksi.

33 Koulutus Kursseja järjestävät ilmailukerhot, lentokeskukset eri puolilla maata sekä lisäksi Suomen Urheiluilmailuopisto. Koulutuksen voi aloittaa sinä vuonna kun täyttää 15 vuotta. Myös lääkärintarkastus on pakollinen, mutta vaatimukset eivät ole tiukat, esimerkiksi silmälasit eivät ole este. Koulutus koostuu teoriasta ja lento-osasta. Teoriaosuus koostuu muutaman kymmenen tunnin opetusjaksosta, joka on mahdollista suorittaa useilla paikkakunnilla talviaikaan iltaisin tai viikonloppuisin. Teoria on myös mahdollista suorittaa Suomen Urheiluilmailuopiston internet-pohjaisena etäopetuksena, johon liittyy yhden viikonlopun lähijakso. Joillakin paikkakunnilla on tarjolla kursseja, joissa tilanteen mukaan opetetaan sekä teoria- että lento-osuudet yhdellä kurssilla.

34 Ilman moottoria Monet kokeneet monien lajien lentäjät pitävät purjelentoa kaikkein aidoimpana juttuna. Vain tuulen suhinaa ilman moottorin melua. Kun energia on haaste kaikelle lentämiselle, voi purjelentoa hyvällä syyllä pitää tulevaisuuden lajina.

35 Riippu- ja varjoliito Riippu- ja varjoliito ovat helpoimpia tapoja aloittaa ilmailuharrastus, sillä koulutus on nopeaa ja kustannukset jäävät varsin kohtuullisiksi. Vaikka riippu- ja varjoliito rinnastetaan usein toisiinsa, on lentotapa hyvin erilainen ja sen vuoksi molemmissa lajeissa on oma koulutusohjelmansa.

36 Riippu- ja varjoliito Riippu- ja varjoliito ovat vapaalentämistä aidoimmillaan. Vuosien aikana molemmat lajit ovat kehittyneet huimasti kaikilla osa-alueilla. Tuntien pituiset lennot ja satojen kilometrien pituiset matkat ovat mahdollisia olosuhteiden salliessa. Lentoonlähtö tapahtuu joko rinteestä omin jaloin, tai tasamaalta hinaamalla liidin ilmaan ajoneuvon avustuksella.

37 Riippu- ja varjoliito Riippuliidin on kevytrakenteinen, painopisteohjattava lentolaite, jossa ei käytetä ulkopuolisia voimanlähteitä, ainoastaan nousevia ilmavirtauksia eli termiikkejä. Startit ja laskut tapahtuvat omin jaloin. Lentäjä riippuu liitimestä mukavissa pehmustetuissa valjaissa ja ohjaa liidintä painoaan siirtämällä. Riippuliitimellä voi lentää myös moottoroituna. Varjoliidin on kankaasta valmistettu ilmavirran voimasta muotonsa säilyttävä siipiprofiili. Lentäjä on kiinnitetty siipeen punosten ja valjaiden avulla. Lentäjä istuu valjaissa ja ohjaa liidintä vetämällä jarrupunoksista, sekä painopistettä siirtämällä. Varjoliidin muistuttaa ulkonäkönsä puolesta laskuvarjohyppääjien liitovarjoa, mutta varjot eroavat rakenteensa puolesta suuresti. Etelän rantakohteista tutut pallomaiset vetovarjot eivät myöskään ole varjoliitimiä. Varjoliitimelläkin voi lentää moottoroituna. Valjaiden selkäpuolelle kiinnitettävä varjoliitomoottori mahdollistaa itsenäisen lentoonlähdön aukealta paikalta.

38 Moottorilento Harrasteilmailu moottorikoneilla on useimmiten alle 2000 kilon painoisilla, 2-4-paikkaisilla lentokoneilla tapahtuvaa lentämistä. Laji on monimuotoinen sisältäen hyvin monipuolista lentokalustoa ja kaikenlaista lentotoimintaa erilaisissa olosuhteissa. Moottorilento on vanhin ja perinteisin ilmailutoiminnan muoto. Koulutus yksityislentäjän lupakirjaan (PPL) on myös ammattilentäjien koulutuksen perusta. Laji on täysin kansainvälinen, lähes kaikki lajin säädökset tulevat EU:n alaiselta yhteiseurooppalaiselta ilmailuviranomaiselta (EASA).

39 Moottorilento Laji on tarkkaan säännelty ja erittäin turvallisuushakuinen. Harrastuksena kuitenkin monipuolinen: Useimmiten lennetään hyvässä säässä, mutta yölentäminen ja jopa mittarilentäminen kuuluvat kehittyneeseen lajiharrastukseen. Talvella voidaan toimia suksikoneilla ja kesällä vesialueilta kellukkeilta. Suurin osa harrastamisesta on tavallista paikallista lentämistä ja pienimuotoista matkailua. Moottorilentokoneilla lennetään myös erilaista palvelulentotoimintaa, etsintä- ja metsäpalonvalvontalentoja sekä avustetaan muita ilmailun lajeja purjelentokoneiden hinausten ja laskuvarjohyppylentojen muodossa. Myös monet lennonopettajat ovat harrastelentäjiä.

40 Moottorilento Lajin urheilumuotoina ovat urheilutaitolento, tarkkuuslento (suunnistusja laskeutumiskilpailu) sekä rallilento, joka on tarkkuuslennon kevytversio tarkoitettuna kaksihenkiselle miehistölle. Nämä lajit ovat kansainvälisiä. Yksityislentäjän lupakirjaa (PPL) käytetään vain harrasteilmailuun. Ammattilentäjiksi aikovat jatkavat tästä eteenpäin. Keskimääräinen moottorilennon harrastaja lentää n tuntia vuodessa. Monet moottorilentokoneet ovat käyttöiältään vanhoja. Niitä on kuitenkin kierrätetty ja uudistettu jatkuvasti. Lentokoneet ovat lähes kokonaan kierrätettäviä, sillä vanhojakin osia ja moottoreita peruskorjataan tehtaalla. Ilmailun lajeista moottorilennossa kiinnitetään eniten huomiota ympäristöteemoihin; lentokoneiden melutasoon, polttoainelaatuihin, tankkaukseen ja polttonesteiden säilytykseen.

41 Moottorilento Moottorilento on parhaimmillaan koko perheen harrastus. Harrastuksen kustannukset ovat verrattain korkeat, joten sekin ohjaa sitä koko perheen jutuksi. Nykyaikaiset ultrakevyet ovat hienoja lentokoneita, joiden alhaiset polttoaine- ja muut kustannukset alentavat taloudellista kynnystä. Niillä on kevyemmät ohjaajakoulutusvaatimukset ja toisaalta esimerkiksi mittari- ja yölento ei ole sallittua.

42 Suomen Ilmailuliitto ry - SIL Suomen Ilmailuliitto on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallinen keskusjärjestö jonka piiriin kuuluvat kaikki tärkeimmät ilmailun harrastuslajit. Jäsenkerhot ovat jakautuneet ympäri maata. SIL julkaisee Ilmailu-lehteä, ilmestyy 10 kertaa vuodessa ja se käsittelee liiton omien harrastealojen lisäksi ilmailua monipuolisesti. Ilmailuliitto tarjoaa jäsenilleen useita konkreettisia jäsenetuja. Erityisesti ryhmätapaturmavakuutus, joka on voimassa myös ilmailulajeja harrastettaessa. Ilmailuliitto on kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n (Fédération Aéronautique Internationale) jäsenjärjestö Suomessa. Näin ollen Ilmailuliitto muun muassa myöntää urheiluilmailun kansainväliset kilpailulisenssit, tarkkailee ja rekisteröi ennätyksiä ja lähettää joukkueita kansainvälisiin kilpailuihin.

43 Suomen Ilmailuliitto ry - SIL Ilmailuliitto järjestää kotimaisten SM-kisojen lisäksi myös erilaisia kansainvälisiä kilpailuja. Tällaisia ovat olleet muun muassa purjelennon laskuvarjourheilun kupumuodostelmien MM-kilpailut vuonna 2000 ja suurten termiikkiliidokkien MM-kisat Kesällä 2005 järjestettiin Räyskälässä purjelennon EM-kisat kahdessa luokassa sekä Lappeenrannassa F3B-lennokkien MM-kisat. Joensuussa järjestettiin 2007 taitolennon EM-kilpailut ja vuonna 2009 Räyskälässä lennettiin nuorten purjelennon MM-kilpailut. Ennen muuta Suomen Ilmailuliitto kuitenkin on olemassa palvellakseen jäseniään ja kaikkia ilmailusta kiinnostuneita. SIL:stä saat tietoa siitä, kuinka ilmailun voi ja kuinka se kannattaa aloittaa. Kun sinä haluat toteuttaa oman lentämisen unelmasi, käänny Ilmailuliiton puoleen.

44 Harrastuspaikat Ilmailun harrastuspaikkoja löytyy yleensä sieltä missä on lentokenttä. Hyvä lista kerhoista löytyy osoitteesta: Lennokkikerhoja:

45 Ilmailun ammatteja Ilmailu tarjoaa suuren joukon kiehtovia ja tavoiteltavia ammatteja. Ilmailu on luonteeltaan kansainvälistä. Teknologiaa, haastavia ja palkitsevia tehtäviä. Polku noihin ammatteihin kulkee hyvin hoidetun lukio-opiskelun kautta.

46 Lentokoneasentaja ja -mekaanikko Lentokoneasentaja työskentelee lentokoneiden tekniikan alueella huolto-ja korjaustöissä. Ammatti vaatii vastuuntuntoisuutta ja tarkkuutta, tietoteknisiä valmiuksia ja kielitaitoa. Koulutuksen ja kokeet läpäistyään sekä saatuaan työkokemusta voi hakea liikenteenturvallisuusvirasto Trafiltailma-aluksen huoltohenkilöstön lupakirjaa. Lentokoneasentajan peruskoulutus kestää vähintään 1,5 vuotta, yleensä 2-3 vuotta. Asentajakoulutukseen haetaan pääsykokeiden kautta. Kokeita pidetään melko vaikeina, mutta hyvällä valmistautumisella ja motivaatiolla niistä selviää.

47 Lentokoneasentaja ja -mekaanikko Koulutus on yleiseurooppalaisten määräysten mukaista ja on pätevää myös muissa Euroopan maissa, joten mahdollisia työpaikkoja on Euroopan laajuisesti. Suomessa alan työantajia ovat lentoyhtiöt kuten Finnair Oyj, Flybe, FAM, Blue1/SAS, alalla toimivat useat huoltoyritykset, Ilmavoimat, Rajavartiolaitos sekä lentokoneteollisuus.

48 Lentokonemekaanikko Lentokonemekaanikoksi voi hakea kun on kertynyt kokemusta lentokoneasentajan työstä vähintään kolme vuotta. Mekaanikko tarkoittaa käytännössä yleiseurooppalaista huoltohenkilöstön lupakirjaa, joka haetaan hakea liikenteenturvallisuusvirasto Trafilta. Lupakirjan antamilla valtuuksilla voi toimia koko Euroopan alueella. Tässä yhteydessä lupakirjalla tarkoitetaan EASA Part66:n mukaista ilma-aluksen huoltohenkilöstön B1.1-lupakirjaa.

49 Ammatilliset näkymät Tällä hetkellä 2013 talouden heikko tilanne heijastuu myös lentoliikenteeseen ja lentokoneiden huoltoon. Esimerkiksi Finnair on ajanut tekniikkaansa voimakkaasti alas. Lentotekniikan työllisyystilanne ei siksi ole ruusuinen. Toisaalta lentoliikenteeseen ennustetaan pidemmällä aikavälillä valtavaa kasvua, joka toteutuessaan toisi mekaanikoille lisää töitä. Kasvu ei välttämättä tapahdu Suomessa tai edes Euroopassa vaan Kaukoidässä. Globaalisti orientoituneella nuorella on siis ennustettavissa töitä tulevaisuudessakin.

50 (Lentotekniikan) diplomi-insinööri Ilmailuinsinöörejä kouluttaa diplomi-insinööritasolla Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu. Lainaus Aalto-yliopiston nettisivuilta: Lentotekniikan pääaine on perinteisesti antanut valmiudet lentoteknisiin asiantuntijatehtäviin. Toimenkuvana on voinut olla lentokoneen suunnittelu, valmistuksen ja ylläpidon johtotehtävät, lentokoneiden hankintaan liittyvät tehtävät, lentotoiminnan suunnittelu, lentokoneiden ja lentotoiminnan turvallisuuden varmistaminen tai tutkimustoiminta.

51 (Lentotekniikan) diplomi-insinööri Aalto-yliopistossa on käynnissä opetuksen uudistaminen, jonka seurauksena lentotekniikka ei olisi enää oma pääaineensa. Uudeksi malliksi on kaavailtu pääainetta sovellettu mekaniikka, jonka sisällä opiskelija voi suuntautua esimerkiksi lentotekniikkaan. Uudessa koulutusmallissa on hyvää että se sallii useammanlaisia aineyhdistelmiä. Aikaisemmin koulutus painottui tutkimukseen ja lentokoneen suunnitteluun, joten jos ei halunnut yliopistolle tutkijaksi, ei kovin paljon koulutusta vastaavia tehtäviä löytynyt. Uusien opiskelijoiden kannattaa hankkia koulutusta myös huollosta ja määräyksistä. Suomessa lentokoneinsinöörejä työllistävät lentoyhtiöiden lisäksi Ilmavoimat, Patria ja Trafi.

52 (Lentotekniikan) diplomi-insinööri Ilmavoimat insinöörin työnantajana Ilmavoimissa työtä löytyy monille korkeakoulututkinnon suorittaneille. Ilmavoimien esikunnassa työskentelee paljon mm. tietoliikennepuolen insinöörejä, lentotekniikan insinöörit ovat selkeä vähemmistö. Työ insinöörinä Ilmavoimissa on melko virkamiesmäistä mutta hanke-ja tutkimustehtävät ovat hyvin mielenkiintoisia. Siellä pääsee tietyllä tapaa ilmailuasioiden ytimeen. Ilmavoimissa tehdään töitä kovalla motivaatiolla, joka ei johdu korkeasta palkasta. Etenemismahdollisuuksia ei ole runsaasti, mutta jos saa viran, on työ varsin taattu eläkkeeseen asti. Plus että saa hienon sinisen uniformun! Eläkeikä on korkeampi kuin lentäjillä, mutta alhaisempi kuin monissa muissa hommissa. Erikoisupseeri, siviili-insinööristä puhumattakaan, on hierarkiassa aina sotilaiden jälkeen, toisin kuin siviiliyrityksissä, joissa tällaista jakolinjaa ei ole.

53 Lennonjohtaja Lennonjohtaja johtaa siviili-ja/tai sotilaslentoliikennettä ja valvoo ilmatilaa. Lennonjohtajien vastuulla on lentoliikenteen sujuvuus. Työssä voi suuntautua lähi-, alue-, tai lähestymislennonjohtajaksi. Lennonjohtajia koulutetaan AviaCollegessa Helsinki-Vantaan lentoaseman välittömässä läheisyydessä. Pääsyvaatimuksena on vähintään toisen asteen koulutus, kielitaidon täytyy olla lähes erinomainen haettaessa koulutukseen. Koulutus on 120 opintoviikon laajuinen, joista 90 opintoviikkoa opiskellaan AviaCollegessa ja sen jälkeen on loppuharjoittelu lentokentillä. Vuosittain koulutetaan lennonjohtajaa. Opiskelutahti kurssilla on hyvin intensiivinen ja vaatii kovaa sitoutumista ja motivaatioita. Opiskelijoilla tämä ei ole ongelma, koulutuksen kova karsinta on pohjustanut motivaation.

54 Lennonjohtaja Lennonjohtajan työ vaatii monen asian samanaikaista hallintaa, nopeita virheettömiä ratkaisuja ja paineensietoa. Avaruudellinen hahmotuskyky on lennonjohtajalle tärkeä ominaisuus, sillä kaikki tapahtuu neliulotteisesti. Tilanteita pitää katsoa muutamia minuutteja eteenpäin ja arvioida tilannekuvan kehittymistä ja valmistautua tekemään ratkaisuja liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden takaamiseksi. Tämä "kyky" nähdä ilmatilannetta tulevaisuuteen on samanlainen vaatimus kuin radioyhteyden toisessa päässäkin, lentokoneen ohjaamossa. Ruuhkaisessa ilmatilassa lennonjohtajan on kyettävä oikeisiin ratkaisuihin vaikka puhelimet soivat, tilannekuva tutkaruudulla elää, radioliikenne on tauotonta ja säätilan muutoksiakin on valvottava koko ajan.

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Ilmailun ammatteja Ilmailu tarjoaa suuren joukon kiehtovia ja tavoiteltavia ammatteja. Ilmailu on luonteeltaan kansainvälistä. Teknologiaa, haastavia ja palkitsevia

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Ilmailusta Innostus nostaa lentoon. Takaiskut painavat mielen maahan. Kielikuvat vihjaavat lentämisen olevan jotakin suurta ja ovat oikeassa: Lentäjältä ei tarvitse

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Purjelento Purjelento on monien mielestä puhtainta ja aidointa lentämistä. Elämys on kun kone pysyy ilmassa omien taitojen avulla nostavissa ilmavirtauksissa, aurinkoenergiaa

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Lennokit Lennokkiurheilu on ilmailun monipuolinen laji. Vaihtoehtoja riittää vapaastilentävistä siima- ja radio-ohjattaviin. Monet ilmailijat ovat aloittaneet harrastuksensa

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Lennonjohtaja Lennonjohtaja johtaa siviili-ja/tai sotilaslentoliikennettä ja valvoo ilmatilaa. Lennonjohtajien vastuulla on lentoliikenteen sujuvuus. Työssä voi suuntautua

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Liikennelentäjä on lentokoneen ohjaaja, joka työskentelee lentoyhtiön palveluksessa. Lentäjän vastuullinen työ edellyttää hyvää fyysistä ja henkistä kuntoa, paineensietokykyä,

Lisätiedot

Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa

Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa Ikkuna ilmailun maailmaan Ilmailun yleissivistystä osana lukio-opintoja Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseossa

Lisätiedot

Mmoottorilento on ainoa ilmailulaji, jossa kerhojen ohella on

Mmoottorilento on ainoa ilmailulaji, jossa kerhojen ohella on Moottorilento paljon mahdollisuuksia briefing Kurssille pääsee 16-vuotias. Lupakirjan saa 17-vuotiaana. Harrastus on monipuolisia valmiuksia antava ja tarjoaa kilpailuhenkistä tekemistä. Matkalle voi lähteä

Lisätiedot

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma Tämä on Suomen ilmailuliitto (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä. SIL on hyväksynyt n 30.11.2012 ja se astuu voimaan. Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1. Yleistä... 2 2. Koulutuksen aloittamisvaatimukset...

Lisätiedot

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013 Jorma Laine Oma tausta Purjelentoa vuodesta 1974, noin 2000 h Purjelennon opettaja Moottoripurjelentäjä noin 350 h Moottoripurjelennon

Lisätiedot

Moottoroidun Varjoliidon Koulutusohjelma

Moottoroidun Varjoliidon Koulutusohjelma Tämä koulutusohjelma on Suomen ilmailuliitto (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä koulutusohjelma, joka korvaa 7.12.2010 päivätyn koulutusohjeen. SIL on hyväksynyt koulutusohjelman 24.11.2010 ja se

Lisätiedot

Harrasteilmailun riskikartoitus

Harrasteilmailun riskikartoitus Harrasteilmailun riskikartoitus Ilmailujohtaja, ylijohtaja Pekka Henttu 29.10.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Harrasteilmailun kartoitus Toimeksianto 24.10.2014 Riskikartoituksen perusteella:

Lisätiedot

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjän ATPLopintolinja

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjän ATPLopintolinja Aeropole professional pilot training Liikennelentäjän ATPLopintolinja Aloita unelmiesi työ Liikennelentäjän työ on tarkkuutta ja hermoja vaativaa, mutta koulutukseen päästäksesi tarvitset vain normaalin

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Intistä ammattiin! www.ilmavoimat.fi

Intistä ammattiin! www.ilmavoimat.fi Ilmavoimien erikoisjoukkokoulutus Intistä ammattiin! Velvollisuudesta ammatti? Palveluspaikka voi olla tuleva työpaikkasi. Varusmiespalvelus on väylä aliupseerin ja upseerin ammattiin. Hakeutumalla erikoisjoukkoihin

Lisätiedot

FYSIIKKA. Henri Sulo

FYSIIKKA. Henri Sulo FYSIIKKA Henri Sulo Stereotypia? MATEMAATIKKO FYYSIKKO Diplomi-insinööri Fyysikko -Vakaa, turvallinen työpaikka -Kykenee kilpailemaan tutkijan paikoista fyysikoiden kanssa, muttei ensisijaisesti -Erityisesti

Lisätiedot

HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS

HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 7.3.2012 HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS PL-HYPPYMESTARIKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Pakkolaukaisuhyppymestarikurssin

Lisätiedot

HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI

HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI Helikopterilentokoulutusta koskeva infopaketti (syyskuu 2009) 1(8) HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI Suomen johtava kaupallinen helikopteriammattilentäjien koulutusorganisaatio

Lisätiedot

Vetovoimaa rakennusalalle

Vetovoimaa rakennusalalle Vetovoimaa rakennusalalle Rakennusalan valtteja Koulutus Tulevaisuuden keskeisiä osaamistarpeita Satu Elho Asiamies Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry www.themesta.net Mitä ammattilaiset itse

Lisätiedot

Ilmailumääräys 1 (8) Voimassa: Toistaiseksi

Ilmailumääräys 1 (8) Voimassa: Toistaiseksi Ilmailumääräys 1 (8) TRAFI/4841/03.04.00.00/2011 OPS M2-9 Antopäivä: 6.7.2011 Voimaantulopäivä: 1.8.2011 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 6 ja 78 :n 4 momentti. Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot:

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE

TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE Tampereen RC Lentäjät ry. Toimintaohje (v1.4) 1(5) TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE 1. Saapuessasi lentokentälle tarkista onko lentokentällä toimintaa. Mikäli hallin ovet ovat

Lisätiedot

SUOMEN ILMAILUOPISTO

SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO Suomen Ilmailuopisto SUOMEN ILMAILUOPISTO OY Perustettu vuonna 2002 Aikaisemmin Finnairin Ilmailuopisto, joka toimi samoissa tiloissa vuodesta

Lisätiedot

Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja. versio 1.3

Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja. versio 1.3 Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja versio 1.3 0. Sisällysluettelo 0. Sisällysluettelo... 2 1. Versiohistoria... 3 2. Yleistä... 3 3. Etuoikeusjärjestys... 3 4. Tyyppikoulutus...

Lisätiedot

Ähtärin Ilmailijat ry - konekaluston säännöt (logo?)

Ähtärin Ilmailijat ry - konekaluston säännöt (logo?) Ähtärin Ilmailijat ry - konekaluston säännöt (logo?) 0. Sisällysluettelo 0. Sisällysluettelo... 2 1. Versiohistoria... 3 2. Yleistä... 3 3. Etuoikeusjärjestys... 3 4. Tyyppikoulutus... 3 5. Päällikkönä

Lisätiedot

Kansallisen ilma-aluksen miehitys

Kansallisen ilma-aluksen miehitys luonno Ilmailumääräys 1 (9) Antopäivä: 11.4.2013 Voimaantulopäivä: 12.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

HE 79/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ilmailulain muuttamiseksi - Sisällön tarkastelua lennokkitoiminnan näkökulmasta -

HE 79/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ilmailulain muuttamiseksi - Sisällön tarkastelua lennokkitoiminnan näkökulmasta - SIL LENNOKKITOIMIKUNTA - Tilanne 9 / 2014: Hallitus on jättänyt vuoden 2014 alkupuolella eduskunnalle esityksen ilmailulain muuttamisesta. Eduskunta on käsitellyt lakiehdotuksen 5.6.2014 ja siirtänyt sen

Lisätiedot

Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa

Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa Laskuvarjohyppylennot www.ilmailu.fi Normihierarkia Lakien ja määräysten keskinäinen suhde Jos ei ristiriitaa määräys, normi tai päätös on yhtä sitova kuin laki 15.2.2013

Lisätiedot

Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla

Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla Jukka Hannola Johtava asiantuntija Ilmailujohtajan esikunta Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. 2 Eurocontrol ILMAILUA ILMA-ALUKSIA UAV /

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen Pohdittavaa Kuinka hyvä lapsestasi tulee, jos opetat hänelle kaiken sen mitä jo osaat? Riittääkö tämä lapselle? Kuinka hyvä pelaajasta tulee 2025, jos hän tekee kaiken sen, mitä

Lisätiedot

Finavia Oyj 1.7.2011 KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA

Finavia Oyj 1.7.2011 KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA Finavia Oyj KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA 2 (10) SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 2. YLEISTÄ ILMATILAN HALLINNASTA...3 2.1. Valvottu ja valvomaton ilmatila... 3 2.2. Minimilentokorkeudet...

Lisätiedot

Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp.

Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp. Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp. Tietoa ilmailun sidosryhmille 9.10.2014 Susanna Metsälampi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutostarpeista Ilmailulakia lähdettiin uudistamaan, koska EU-säädökset

Lisätiedot

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA TERVETULOA MUKAAN POLSKIMAAN! LEIKKI-IKÄISEN LAPSEN UINTI Matkalla uimataitoon on monta eri vaihetta opittavana. Leikki-ikäisillä eli noin 3 5 vuotiailla

Lisätiedot

Malmin lentoasema. Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi. http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport

Malmin lentoasema. Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi. http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport Malmin lentoasema Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport Sisältö Malmin lentotoiminta Jakauma eri toimijoiden kesken Valtion ja Patrian

Lisätiedot

Professori Jorma Mäntynen Tampereen teknillinen yliopisto TEKNOLOGIA JA ETÄISYYKSIEN HALLINTA 2030

Professori Jorma Mäntynen Tampereen teknillinen yliopisto TEKNOLOGIA JA ETÄISYYKSIEN HALLINTA 2030 Professori Jorma Mäntynen Tampereen teknillinen yliopisto TEKNOLOGIA JA ETÄISYYKSIEN HALLINTA 2030 5-50-500-5000 kilometriä Etäisyydet Lähipiiri, kaupunkiseutu, valtakunta, maapallo Kulkutavat Kävely,

Lisätiedot

ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu

ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu 3.-4.3.2012 Onko ilma-alus ELA1 vai Liite II ilma-alus? Huom: ELA1 ilma-alus on aina EASA ilma-alus 2 ELA1-ilma-alus tarkoittaa seuraavia eurooppalaisia

Lisätiedot

Tapahtumat 2013 TOUKOKUU 2013

Tapahtumat 2013 TOUKOKUU 2013 Tapahtumat 2013 40 V. juhlavuosi tuo mukanaan ennätysmäärän tapahtumia ja toimintaa, joista varmasti löytyy jokaiselle jotakin! Alla kooste kauden tapahtumista. Ilmailuaiheisiin retkiin liittyvät yksityiskohdat

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Opiskelija digimaailmassa

Opiskelija digimaailmassa Opiskelija digimaailmassa Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki @petterij pjarvinen.blogspot.com bittimittari.blogspot.com @petterij www.facebook.com/petterijj profiles.google.com/petterij pinterest.com/petterij

Lisätiedot

Yleisilmailu EASA maailmassa Huolto-ohjelmakoulutus Nummela 29.11.2009 Jyrki Laitila Päällikkö huoltotoimintayksikkö

Yleisilmailu EASA maailmassa Huolto-ohjelmakoulutus Nummela 29.11.2009 Jyrki Laitila Päällikkö huoltotoimintayksikkö Yleisilmailu EASA maailmassa Huolto-ohjelmakoulutus Nummela 29.11.2009 Jyrki Laitila Päällikkö huoltotoimintayksikkö Luennon aiheet EASAn määräysrakenne Vielä Ilmailuhallinnon määräysvallassa Ilmailuhallinnossa

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 ILMAILUHALLINTO LUFTFAfiTSFORVAL TNI G(N flf\inish CML ffi AöiON AUTHOAJTY 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINlAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjäkurssi ATPL

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjäkurssi ATPL Aeropole professional pilot training Liikennelentäjäkurssi ATPL Aloita unelmiesi työ Liikennelentäjän työ on tarkkuutta ja hermoja vaativaa, mutta koulutukseen päästäksesi tarvitset vain normaalin näön

Lisätiedot

Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus. Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15)

Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus. Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15) Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15) Aluksi Ainoa tapa ennustaa tulevaisuutta, on keksiä se (Alan Kay) Tulevaisuus

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 10.12.2011 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

Ilma-aluksen huolto Kuka saa huoltaa ja mitä

Ilma-aluksen huolto Kuka saa huoltaa ja mitä Ilma-aluksen huolto Kuka saa huoltaa ja mitä Jukka Parviainen 13.3.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kansalliset huoltaja vaatimukset Ilmailumääräys PEL M3-4 Ilma-alushuoltajan kansalliset

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen OPPIMINEN Oppimiseen liittyy usein jotain vanhaa, tai osatun käyttöä uudella tavalla Oppiminen on hyödyllistä liittää jo osattuun Oppiminen on prosessi emme tule koskaan valmiiksi

Lisätiedot

VALITSE LUKIO-OPINNOT

VALITSE LUKIO-OPINNOT VALITSE LUKIO-OPINNOT OVI MAHDOLLISUUKSIEN MAAILMAAN. Lukio on tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteesi. Se tarjoaa Sinulle hyvät valmiudet ja suoran väylän eri alojen jatko-opintoihin sekä lisäaikaa tulevaisuutesi

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Turpaboogiet 31.1.-1.2.2015. SIL toimii laskuvarjohyppääjien eduksi

Turpaboogiet 31.1.-1.2.2015. SIL toimii laskuvarjohyppääjien eduksi Turpaboogiet 31.1.-1.2.2015 SIL toimii laskuvarjohyppääjien eduksi Viikon sisällä tehdyt laskuvarjoasiat Turpaboogiet, junalippujen ostaminen Suomenennätysmitalit, selvitystä. Termiikkiprojekti. Kansiot

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta

Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta Asiantuntijakuuleminen Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta Suomen Ilmailuliitto kiittää

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu

LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu Ilmailumuseo, 31.1.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Päivän kulku

Lisätiedot

ESITYS Kulttuuri / Voittava pelaaminen

ESITYS Kulttuuri / Voittava pelaaminen ESITYS Kulttuuri / Voittava pelaaminen MITÄ KULTTURI ON JA KUINKA SE TOIMII EDUKSEMME Kulttuuri on sitä mihin me uskomme, kuinka käyttäydymme ja toimimme ja kokemus siitä mitä meidän toimintamme luo toisillemme

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja Sisältö PEL M3-4 jaottelu Mitä uutta PEL M3-4 toi harrasteilmailuun Harrastemekaanikon lupakirja Mitä sillä

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu:

Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu: SUOMEN ILMAILULIITTO RY Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI OHJE KOULUTUSOHJELMA I 1. Yleistä Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu: a) tämä ohje, b) koulutusohjelma

Lisätiedot

Juhlavuotta odoteltaessa

Juhlavuotta odoteltaessa -1- - 2 - Juhlavuotta odoteltaessa Vielä ei ole juhlan aika, vaikka pitkä taival on jo kuljettu seurana. Nyt alkava kausi on nimittäin järjestyksessään 29 kausi. Näin pitkälle pääseminen ei todellakaan

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 9.4.2015 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS KOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

HOT-testin tulokset. Nimi: Teija Tahto Pvä: Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo

HOT-testin tulokset. Nimi: Teija Tahto Pvä: Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo HOT-testin tulokset Nimi: Teija Tahto Pvä: 12.10.2012 Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo PALJON KEHITETTÄVÄÄ SELKEÄ VAHVUUS Tavoitteen asettelu Motivaatio Itsekuri

Lisätiedot

3.4 Liike-energiasta ja potentiaalienergiasta

3.4 Liike-energiasta ja potentiaalienergiasta Työperiaatteeksi (the work-energy theorem) kutsutaan sitä että suljetun systeemin liike-energian muutos Δ on voiman systeemille tekemä työ W Tämä on yksi konservatiivisen voiman erityistapaus Työperiaate

Lisätiedot

Matka- ja kilpapurjelennon turvallisuus

Matka- ja kilpapurjelennon turvallisuus Matka- ja kilpapurjelennon turvallisuus tässä mitään vaarallista, kukaan ei kuollut Suomen purjelentokilpailuissa tänä kesänä - tilastot Suomessa eivät ole edustavia, koska luvut ovat pieniä. Lainataan

Lisätiedot

Alppikoulujen terveiset. Mitä Alppikouluun pyrkivän tulisi hallita. Ruka ja Tahko

Alppikoulujen terveiset. Mitä Alppikouluun pyrkivän tulisi hallita. Ruka ja Tahko Alppikoulujen terveiset Mitä Alppikouluun pyrkivän tulisi hallita. Ruka ja Tahko Rukan Alppikoulu lyhyesti Toiminta aloitettu 1995 Tavoite on kilpaurheilun ja koulun yhdistäminen Joka vuosi noin 20-25

Lisätiedot

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa AURAJOEN UINTI Vesitaituriksi Turussa UIMARIN POLKU Uimarin polun tarkoituksena on selvittää uimarille ja vanhemmille uintiharrastuksen kulkua uimakoulusta aina kilpauintiin asti. Aurajoen Uinti ry haluaa

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 .... ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHilRTS rörvrl.tni NGCN FINr

Lisätiedot

AMMATTIKUVAKONEEN SATOA - KOOSTE ALUMNIEN VASTAUKSISTA

AMMATTIKUVAKONEEN SATOA - KOOSTE ALUMNIEN VASTAUKSISTA AMMATTIKUVAKONEEN SATOA - KOOSTE ALUMNIEN VASTAUKSISTA Vastaajia oli 18.10.2013 mennessä yhteensä 165. Vastaajat ovat jakautuneet melko epätasaisesti eri koulutusalojen kesken, minkä takia tämän koosteen

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen lentoliikenne pää pilvissä jalat maassa

Itä- ja Pohjois-Suomen lentoliikenne pää pilvissä jalat maassa Itä- ja Pohjois-Suomen lentoliikenne pää pilvissä jalat maassa LENTOLIIKENNE MUUTOKSEN PYÖRTEISSÄ Lentoliikenne muuttui rajusti 90 luvulla. Kilpailu vapautui > halpalentoyhtiöt tulivat markkinoille Jakelukanavat

Lisätiedot

Malmin ilmailukerho ry. 25.11.2014. 1. Miten Etelä-Suomen ns. korpikenttien julkisia liikenneyhteyksiä tullaan kehittämään?

Malmin ilmailukerho ry. 25.11.2014. 1. Miten Etelä-Suomen ns. korpikenttien julkisia liikenneyhteyksiä tullaan kehittämään? 1/5 Malmin ilmailukerho ry. 25.11.2014 1. Miten Etelä-Suomen ns. korpikenttien julkisia liikenneyhteyksiä tullaan kehittämään? 2. Lentokenttien infrastruktuurin ja palveluiden kehittäminen? 3. Kuntien

Lisätiedot

Ilmailumääräys OPS M6-1

Ilmailumääräys OPS M6-1 Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI/11541/03.04.00.00/2010 Ilmailumääräys OPS M6-1 Antopäivä: 9.7.2010 Voimassaoloaika: 15.7.2010 alkaen, toistaiseksi Säädösperusta: ilmailulaki (1194/2009) 6 :n 4 momentti

Lisätiedot

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009 Jäsenkirje 1/2009 Vuosi 2009 on ehtinyt jo kesän kynnykselle. Ilmailuinsinöörien kerho lähestyy teitä nyt toimikauden ensimmäisellä jäsenkirjeellä, jossa esitellään tämän vuoden johtokunta, kartoitetaan

Lisätiedot

KIELITIVOLI Tavoitteet ja toimintatavat. Uusien koordinaattorien tapaaminen Helsingissä

KIELITIVOLI Tavoitteet ja toimintatavat. Uusien koordinaattorien tapaaminen Helsingissä KIELITIVOLI Tavoitteet ja toimintatavat Uusien koordinaattorien tapaaminen Helsingissä 3.11.2010 Toiminnan tavoitteet Tavoitteena on turvata nykyistä useammalle oppilaalle mahdollisuus opiskella englannin

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO OY

SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO OY SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO OY SUOMEN ILMAILUOPISTO OY Perustettu 2002 Aikaisemmin Finnairin Ilmailuopisto, joka toimi samoissa tiloissa vuodesta 1985 alkaen Omistuspohja Suomen valtio 49.5%

Lisätiedot

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö TAVOITTEENA MAAILMAN OSAAVIN KANSA 2020 OPPIMINEN OSAAMINEN KESTÄVÄ HYVINVOINTI

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Harrastusilmailun koulutus

Harrastusilmailun koulutus Harrastusilmailun koulutus Sakari Kuosmanen Suomen Urheiluilmailuopisto Oy Perusteita Suomen Urheiluilmailuopisto Oy (Opisto) SIL 80%, Lopen kunta 8%, R-S 8%, Jämi-Säätiö 4% Valtakunnallinen kouluttaja;

Lisätiedot

Espoon Urheilijat ry Judojaos. Fyysisen harjoittelun opas

Espoon Urheilijat ry Judojaos. Fyysisen harjoittelun opas Espoon Urheilijat ry Judojaos Fyysisen harjoittelun opas 1 Sisällysluettelo 1 KUNNON HARJOITTAMINEN... 3 2 KESTÄVYYSHARJOITTELU... 4 2.1 PERUSKESTÄVYYS... 4 2.2 VAUHTIKESTÄVYYS... 4 2.3 MAKSIMIKESTÄVYYS...

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliitto ry HARRASTEILMAILUN YMPÄRISTÖOHJELMA

Suomen Ilmailuliitto ry HARRASTEILMAILUN YMPÄRISTÖOHJELMA Suomen Ilmailuliitto ry HARRASTEILMAILUN YMPÄRISTÖOHJELMA Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Harrasteilmailu Suomessa ja sen ympäristövaikutukset... 3 3. Ympäristövaikutusten hallinta... 4 4. Harrasteilmailun

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen OSALLISUUS UTELIAISUUS INNOSTUS KORKEAKOULUELÄMÄN JÄLKEINEN OSAAMINEN QUO VADIS :

Lisätiedot

Unelma hyvästä urheilusta

Unelma hyvästä urheilusta Unelma hyvästä urheilusta Lasten ja nuorten urheilun eettiset linjaukset Kuva: Suomen Palloliitto Miksi tarvitaan eettisiä linjauksia? Yhteiskunnallinen huoli lapsista ja nuorista Urheilun lisääntyvät

Lisätiedot

Sinettiseura-auditoinnin kehittäminen

Sinettiseura-auditoinnin kehittäminen Sinettiseura-auditoinnin kehittäminen Urheilijanpolun lapsuus- ja valintavaiheen työstöjen näkökulma Outi Aarresola, tutkija Kaisu Mononen, erikoistutkija Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valo,

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

OZONE LEIJAHIITO 2006/2007

OZONE LEIJAHIITO 2006/2007 OZONE LEIJAHIITO 2006/2007 Ozone on markkinajohtaja ja edelläkävijä leijahiihdon (snowkite) saralla. Ozone leijat kuuluvat alan laadukkaimpiin tuotteisiin ja edustavat lajin suunnittelun terävintä kärkeä.

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat Koulutapahtuma Ampumaurheilun tietoisku koululaisille Koulutapahtuma miksi? Uusista nuorista harrastajista pulaa ampumaseuroissa Isät eivät enää tuo poikiaan automaattisesti radalle Ihmiset eivät oikein

Lisätiedot

Muuttuvassa maailmassa tieto ei ole valtaa osaaminen ja oppiminen on!

Muuttuvassa maailmassa tieto ei ole valtaa osaaminen ja oppiminen on! Muuttuvassa maailmassa tieto ei ole valtaa osaaminen ja oppiminen on! Valtakunnalliset Lukiopäivät 2.11. 2011 Tuija Pulkkinen, dekaani Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulu Ympäristön muutos 1980

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ MEKANIIKKA Nopeus ja keskinopeus 6. Auto kulkee 114 km matkan tunnissa ja 13 minuutissa. Mikä on auton keskinopeus: a) Yksikössä km/h 1. Jauhemaalaamon kuljettimen nopeus on

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

Kielet on työkalu maailman ymmärtämiseen Suomalaisten kielitaidon kaventuminen on huolestuttavaa Monikulttuurisessa ja monimutkaistuvassa maailmassa

Kielet on työkalu maailman ymmärtämiseen Suomalaisten kielitaidon kaventuminen on huolestuttavaa Monikulttuurisessa ja monimutkaistuvassa maailmassa Kielivaranto Kielet on työkalu maailman ymmärtämiseen Suomalaisten kielitaidon kaventuminen on huolestuttavaa Monikulttuurisessa ja monimutkaistuvassa maailmassa kansallisesti laaja kieliosaaminen on

Lisätiedot

Uutisia säädösrintamalta

Uutisia säädösrintamalta Uutisia säädösrintamalta Suomen ilmailuliiton Avainhenkilöpäivät 25.10.2014 Susanna Metsälampi, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uutisia säädösrintamalta Mistä tietoa? Viranomaisen prioriteeteista

Lisätiedot

YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012

YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012 Yhdessä yritysten puolesta! YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE 2012 YHDEKSÄN KYSYMYSTÄ YSEILLE Yhdeksän kysymystä yseille internet kyselyssä kartoitettiin 6.3.-13.4.2012 välisenä aikana Pohjois- Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ KIRJAKAUPAN MYYJÄ, Toimialapäivä 2015 SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA Tuula Laaksalo 20.5.2015

MILLAINEN ON HYVÄ KIRJAKAUPAN MYYJÄ, Toimialapäivä 2015 SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA Tuula Laaksalo 20.5.2015 MILLAINEN ON HYVÄ KIRJAKAUPAN MYYJÄ, Toimialapäivä 2015 SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA Tuula Laaksalo 20.5.2015 Millainen on hyvä kirjakaupan myyjä? Asiakkaan odotukset Onnistuneen palvelu- ja ostokokemuksen

Lisätiedot

IBM Rational Summit. Torstai 23.4.2009. Erkka Suvikumpu - Vice President, Business Development, IT & Marketing, Finnair Cargo Oy 23/04/2009

IBM Rational Summit. Torstai 23.4.2009. Erkka Suvikumpu - Vice President, Business Development, IT & Marketing, Finnair Cargo Oy 23/04/2009 Erkka Suvikumpu - Vice President, Business Development, IT & Marketing, Finnair Cargo Oy 23/04/2009 IBM Rational Summit Torstai 23.4.2009 Lentoyhtiö - vanha business täysin uudet haasteet Suurin haaste

Lisätiedot