3.1 Juttutyypit ja juttujen pituudet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "3.1 Juttutyypit ja juttujen pituudet"

Transkriptio

1 3.1 Juttutyypit ja juttujen pituudet Pikaversiot Viivauutinen Tekstiviestiuutinen Pika Pika+ Pikakooste Loppuversiot Pääaihepaketit Keskipitkät jutut Lyhyet jutut Tiivistelmä Tausta Henkilökuva Viikon henkilö Miten niin? Kysymys-vastaus Toimittajan kommentti Uutisanalyysi Vastapari Vaihtoehdot-juttu Grafiikkajuttu Teksti kuvaan Kertomusjuttu STT-Feature Täydennykset ja päivitykset Faktalaatikot Tästä on kyse / Hänestä on kyse Sitaattifakta Käsitefakta Vinkkifaktat Poimintafakta Faktalista STT tuottaa uutisia sekä sähköiselle että painetulle medialle. Molemmat asiakasryhmät tarvitsevat reaaliaikaista uutisvirtaa. Lisäksi sanomalehdet tarvitsevat juttuja, jotka kestävät lukemista vielä seuraavan päivän lehdestä. Eri käyttöön tarkoitetut juttuversiot eroavat toisistaan pituuksiltaan, kieleltään ja muodoltaan. Jutun käyttötarkoitus ilmenee asiakkaille juttutyypistä ja saatekaavion merkinnöistä. Eri käyttötarkoituksia varten on sovittu vakiomuodot (pika, pika+, loppuversio), jotta uutista voidaan käyttää mahdollisimman suoraan ja nopeasti eri välineissä. Uutisen kirjoittaminen sovittuun muotoon vähentää editoinnin tarvetta eri vaiheissa ja ehkäisee samalla virheiden syntymistä. KIRJOITA UUTISESTA ALUKSI AINA REAALIAIKAINEN PIKAVERSIO TAI VAIHTOEHTOISESTI VIIVA.

2 3.1.1 Pikaversiot Viivauutinen Poikkeuksena ovat tausta- ja feature-jutut. Niistä ei tarvita pikaversiota vaan voit kirjoittaa ne suoraan loppuversioiksi. PÄIVITÄ PIKAVERSIOTA TILANTEEN MUUTTUESSA TAI TIETOJEN TÄYDENTYESSÄ. Päivittäminen on välttämätöntä, jottei esimerkiksi radioasiakas joudu etsimään tuoreimpia tietoja loppuversioista. VÄLITÄ ISOMMASTA UUTISAIHEESTA MAHDOLLISIMMAN NOPEASTI LISÄTIETOJA. TEE AIHEESTA TARPEEN MUKAAN USEITA VIIVOJA, PIKAVERSIOITA SEKÄ PIKAKOOSTE. MYÖS FAKTALAATIKOT, TAUSTAT, KAINALOJUTUT JA GRAFIIKKA SOPIVAT NETTIKÄYTTÖÖN. ÄLÄ SIIS ODOTA LOPPUVERSION VALMISTUMISTA, VAAN LAITA JUTUT ULOS SAMAN TIEN. KIRJOITA UUTISESTA AINA LOPPUVERSIO LUKUUN OTTAMATTA TILANTEITA, JOISSA ASIA KUIVUU KOKOON ENNAKOITUA NOPEAMMIN JA HUOMIO KOHDISTUU MUIHIN AIHEISIIN. TIEDOTA LOPPUVERSION POISJÄTTÄMISESTÄ ASIAKKAILLE. VÄLTÄ TURHAA MONINKERTAISTA TYÖTÄ. USEIN JUTUN VOI KIRJOITTAA NIIN, ETTÄ SE SOPII AIKAMUODOLTAAN SEKÄ NETTIIN ETTÄ PRINTTILEHDILLE. Näin kaikkia juttuja ei tarvitse kirjoittaa uudelleen imperfektiin. STT välittää ensitiedot uutisista tiiviinä viiva- ja pikauutisina, jotka sopivat sellaisinaan sähköisiin uutisvälineisiin. Tilanteen muuttuessa tai tietojen täydentyessä uutista päivitetään samassa muodossa, jotta asiakkailla ja yleisöllä on koko ajan käytössään tuoreimmat tiedot. TEE UUDESTA, MERKITTÄVÄSTÄ TIEDOSTA ENSIN HERÄTTEEKSI OTSIKOIMATON VIIVAUUTINEN. Pyri viivauutisessa 147 merkin sms-mittaan. Muutaman merkin ylitys käy kuitenkin uutislinjalla päinsä. Kiireisessä uutistilanteessa aikaa ei kannata käyttää viimeisten merkkien poistamiseen, jollei lyhentämisen paikkaa luontevasti löydy. MERKITSE VIIVAUUTISESSA LÄHDE TEKSTIN SISÄÄN. Jämsässä on sattunut bussin ja rekan nokkakolari. Turmassa on kuollut ainakin viisi ihmistä, kertoo poliisi. Valtatie 9 on poikki.

3 Ulkomaanuutisissa viiva tehdään yleisimmin kansainvälisten uutistoimistojen perusteella. Tällöin viivassa on tärkeämpää mainita alkuperäinen lähde (esimerkiksi armeija) kuin uutistoimisto, jonka kautta tietoa on tullut. Jos tieto on kuitenkin kiistanalainen tai epäilyttävä, uutistoimistolähde mainitaan. Reutersin lähteet: Bostonin maratonin räjähdysten syynä oli yksi tai useampi pommi. NBC: Poliisi on löytänyt alueelta useita räjähteitä. KÄYTÄ VIIVAUUTISESSA PRIORITEETTIA 2, POIKKEUKSELLISEN MERKITTÄVISSÄ UUTISISSA PRIORITEETTIA 1. Jos jutulle ei ole valmiiksi luotu aihetta, luo viivauutista varten suoraan juttupohja. Täytä juttupohjan saatekaavioon juttutyyppi ja osasto, jätä muut kentät täyttämättä. Lähetä viivauutinen deskiin, jossa toimitussihteeri lukee sen ja lähettää sen linjoille. Tämän jälkeen toimitussihteeri tekee viivasta sms:n, jonka hän niin ikään lähettää ulos. LUO JUTULLE AIHE HETI VIIVAN LÄHETTÄMISEN JÄLKEEN. Poikkeustilanteissa viivauutinen voidaan lähettää linjalle suoraan osastolta, kunhan sen lukee joku toinen toimittaja ennen lähetystä. ILMOITA AINA UUTISPÄÄLLIKÖLLE TAI DESKIIN, JOS OLET LÄHETTÄNYT VIIVAN ULOS ITSE. KERRO, TARVITAANKO VIELÄ SMS-UUTINEN. TEE LAAJASTA UUTISAIHEESTA USEITA VIIVOJA SITÄ MUKAA, KUN SAAT ASIASTA UUTTA TIETOA. Keskusrikospoliisi pahoittelee tekemäänsä virhettä presidentti Putinin nimen päätymisessä epäiltyjen rekisteriin. KRP: Nimen kirjaamisesta päätti alustavien tietojen mukaan yksi henkilö. Keskusrikospoliisi: Putinin nimen päätyminen epäiltyjen rekisteriin ei ollut pilaa vaan silkka virhe. Nimen laittajaa ei ole ainakaan toistaiseksi pidätetty virasta. Katainen kehysriihestä: Valtiontaloutta sopeutetaan noin 600 miljoonan euron edestä. Siitä puolet on menoleikkauksia ja puolet veronkorotuksia. Suurehkoilla asukkaan kunnilla on säilymässä vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista. Hallitus linjasi asiaa kehysriihessään. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen: Yhteisövero lasketaan 20:een prosenttiin. Yritystukia karsitaan, iso osinkoverouudistus tulee.

4 Tekstiviestiuutinen Pika Katainen: Leikkauksia tulossa kehitysyhteistyöhön, elinkeinotukiin ja kuntien valtionosuuksiin. Alkoholi-, tupakkaja makeisvero nousevat. Katso Tyylikirja 4.1 Hyvä viiva. LÄHETÄ VIIVASTA YLEENSÄ AINA TEKSTIVIESTIUUTINEN. SMS- KATEGORIAT VALITAAN UUTISARVON JA AIHEEN MUKAAN. Suurista uutistapahtumista tehdään useita viivoja. Tällöin on hyvä harkita, mitkä niistä kantavat tekstiviestinä. Sms-uutisessa 147 merkin raja on ehdoton. Viivauutista voidaan tarvittaessa tiivistää tekstiviestikäyttöön esimerkiksi lyhenteiden avulla. VOIT MUOKATA TEKSTIVIESTIN MYÖS MUISTA JUTUN VERSIOISTA KUIN VIIVASTA. MIETI JUTTUA KIRJOITTAESSASI, ONKO SIINÄ TEKSTIVIESTIN AIHETTA. Muokkaa viesti valmiiksi juttupohjan sms-kenttään. Jos et ehdi, pyydä deskistä apua. TEE KAIKISTA UUTISAIHEISTA ENSIN REAALIAIKAINEN PIKA. JOS TEIT AIHEESTA ENSIN VIIVAUUTISEN, TÄYDENNÄ SE PIKAKSI. Enimmäismitta on 500 merkkiä. Pika sopii muodoltaan ja ilmaisultaan radioon ja televisioon, ja samalla se palvelee nettiä ja kaikkia uutistoimiston asiakkaita. KERRO PIKASSA UUTISEN TÄRKEIMMÄT TIEDOT JA OLENNAISET TAUSTATIEDOT. ÄLÄ AHDA PIKAAN ENEMPÄÄ KUIN SIIHEN SUJUVASTI MAHTUU VAAN VALITSE TÄRKEIN. MERKITSE LÄHTEET SAMOIN KUIN VIIVAUUTISEEN. Sotarikoksista epäilty kroaattikenraali Ante Gotovina on pidätetty. Haagin sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä kertoo, että Gotovina jäi kiinni Kanariansaarilla. Gotovinaa syytetään ainakin 150 serbin surmasta vuonna EU on asettanut kenraalin pidättämisen ehdoksi Kroatian jäsenyysneuvottelujen aloittamiselle. Pika pitää pystyä ymmärtämään kerta kuulemalta. Lukijalle tai kuulijalle pitää myös aueta, miksi asia on uutinen.

5 KÄÄNNÄ LÄHTEEN ANTAMAT TIEDOT ARKIKIELELLE JA AVAA NIIDEN MERKITYS ESIMERKIKSI LYHYELLÄ TAUSTALAUSEELLA. KIRJOITA SAMASTA UUTISAIHEESTA TARPEEN MUKAAN USEITA PIKOJA. Toiseen pikaan voi erottaa esimerkiksi uutisaiheen kirvoittamat kommentit tai onnettomuuden vaikutukset liikenteeseen. JOS PÄIVITÄT TAI TÄYDENNÄT PIKAA, VALITSE VERSION MUUTOS-VALIKOSTA PÄIVITETTY TAI TÄYDENNETTY. KIRJOITA VERSION HUOM-KENTTÄÄN, MITÄ TIETOJA ON PÄIVITETTY TAI TÄYDENNETTY. (PÄIVITETTY) UHRIMÄÄRÄ (TÄYDENNETTY) KATAISEN KOMMENTTI HUOM. Neo tulostaa sulkeissa olevan tekstin automaattisesti, kun version muutos (täydennetty, päivitetty tai korjattu) on valittu valikosta. Katso tyylikirja 4.2 Hyvä pikaversio. Pika+ Pikakooste PIKA+ JULKAISTAAN MAHDOLLISIMMAN PIAN ENSIVERSIOIDEN JÄLKEEN. PIKA+ ON MITALTAAN MERKKIÄ. TÄYDENNÄ JA PÄIVITÄ PIKA+-VERSIOTA LIUKUVASTI SITÄ MUKAA KUIN TIETOA TULEE LISÄÄ TAI TIEDOT PÄIVITTYVÄT. NOSTA UUDET ASIAT VERSION KÄRKEEN TAI LUO KOKONAAN UUSI PIKA TAI PIKA+. KUN VOIT VARAUTUA UUTISEEN ENNALTA, KIRJOITA PIKA+- VERSIOON VALMIIKSI TARVITTAVAT TAUSTAT. KIRJOITA PIKAN TAVOIN PIKA+ ENNEN KAIKKEA DIGILUKIJAA VARTEN. LINKITÄ JUTTUUSI LÄHTEET, JOTKA OVAT VERKOSSA. KUN ISOSTA UUTISESTA KIRJOITETAAN USEITA VIIVOJA, PIKA- JA PIKA+-VERSIOITA, KOKOA NIIDEN KESKEINEN ANTI MERKIN PIKAKOOSTEESEEN. Pikakoosteita ansaitsevat esimerkiksi suuronnettomuudet, sään aiheuttamat liikennekaaokset ja terroriteot, joiden tapahtumakulku selviää pala palalta. Pikakooste on tarkoitettu tavallisesti nettikäyttöön. KIRJOITA PIKAKOOSTE REAALIAIKAISEKSI.

6 3.1.2 Loppuversiot Pääaihepaketit LAADI PIKAKOOSTE MAHDOLLISIMMAN NOPEASTI, KUN TILANNE ALKAA OLLA LIIAN MUTKIKAS SEURATTAVAKSI YHDESSÄ TAI KAHDESSA PIKASSA TAI LYHYESSÄ PIKA+-VERSIOSSA. MUISTA PÄIVITTÄÄ MYÖS PIKAKOOSTETTA TARPEEN MUKAAN. LUO PIKAKOOSTEELLE AIHEESEEN OMA JUTTU. VALITSE JUTTUTYYPIKSI PIKAKOOSTE. Loppuversioksi kirjoitettavan uutisjutun pituus riippuu sen uutisarvosta. STT jakaa loppuversiotuotannossaan uutisaiheet kolmeen ryhmään: osastojen pääaiheisiin, keskipitkiin juttuihin ja lyhyisiin juttuihin. SOVI ARVOTUKSISTA ESIMIEHEN TAI UUTISPÄÄLLIKÖN KANSSA, JOTTA TIETO JUTUN TAI JUTTUPAKETIN LAAJUUDESTA KULKEE MYÖS ASIAKKAILLE. Pääaiheisiin liittyy aina oheisjuttuja, samoin osaan keskipitkistä jutuista. Oheisjutut voivat olla pääjuttua lyhyempiä kainalojuttuja, taustoja, henkilökuvia, faktalaatikoita tai toimittajan kommentteja. Lisäksi jutuista kirjoitetaan käyttötarpeen mukaan tiivistelmiä. Tiivistelmää voi käyttää esimerkiksi lehden etusivulla. KIRJOITA LOPPUVERSIO NEOSSA LOPPUVERSIO-POHJAAN. LOPPUVERSIO VOI OLLA PITUUDELTAAN 800, TAI MERKKIÄ AIHEEN PAINOARVOSTA RIIPPUEN. Uutisjuttujen lisäksi STT kirjoittaa erilaisia taustajuttuja, joissa uutisten ja ilmiöiden yksityiskohtia, näkökulmia, syitä ja seurauksia sekä tapahtumien kulkua voidaan selittää tarkemmin. Tällaisia juttuja ovat esimerkiksi uutisanalyysi ja kysymys-vastaus-juttu. Loppuversiot elävät tilanteen muuttuessa tai tietojen parantuessa. Silloin kirjoitetaan täydennettyjä ja päivitettyjä versioita, tarvittaessa myös korjauksia. Katso tyylikirja 4.3 Hyvä loppuversio. Päivän pääaiheita valitaan eri osastoilla yksi tai useampia. Pääaiheen pitää sekä sisällöltään että käsittelytavaltaan kantaa lehdissä kotimaan, politiikan, talouden, ulkomaan, kulttuurin tai urheilun ykkösjutuksi. KIRJOITA PÄÄAIHEESTA NOIN MERKIN JUTTU. LIITÄ AINA OHEEN KAINALOJUTTU, TAUSTA, HENKILÖKUVA, MITEN NIIN? -JUTTU JA/TAI FAKTALAATIKKO, JOIDEN PITUUS

7 Keskipitkät jutut YKSIN TAI YHDESSÄ ON VÄHINTÄÄN MERKKIÄ. LISÄKSI VOIT KIRJOITTAA TOIMITTAJAN KOMMENTIN. TARKISTA, ETTÄ PÄÄAIHEESTA ON SAATAVISSA KUVITUSTA. KERRO KUVITUKSESTA ASIAKKAILLE JUTTULUPAUKSISSA JA SAATEKAAVIOSSA. MERKITSE LOPPUVERSION HUOM-KENTTÄÄN, MITÄ MUITA JUTTUJA PAKETTIIN LIITTYY TAI MIHIN AIHEESEEN JUTTU ON TARKOITETTU ESIMERKIKSI KAINALOKSI. LISÄKSI TAUSTA JA TOIMITTAJAN KOMMENTTI (KAINALO) KIVINIEMEN HAASTATTELUUN (TÄSTÄ ON KYSE) PUTIN-JUTTUUN HUOM. Neo tulostaa sulkeissa olevan tekstin automaattisesti, kun juttutyypiksi on valittu kainalo, Tästä on kyse -faktalaatikko jne. Voit myös lisätä julkaistavaa lisätietoa -kenttään esimerkiksi verkkosivujen osoitteen, josta lukija voi etsiä aiheesta lisätietoa. Isot uutistapahtumat tuottavat yleensä useita juttuja eri näkökulmista. Valitse tällöin yksi aiheen pääjutuksi, joka kertoo olennaisimmat asiat ja näkökulmat. Pääjuttu voi olla myös kooste aiemmista jutuista. Muista, että silloinkin pääjutun pitää elää seuraavan päivän lehdessä. Se ei saa olla pelkästään rutiininomainen referaatti. Jos juttuja on hyvin suuri määrä, laadi erillinen juttulupaus ja kerro siinä, mitkä jutut sisältyvät koosteeseen ja mitkä jäävät kainaloiksi. Keskipitkät jutut sopivat tyypillisesti sivujen kakkos- tai kolmosjutuiksi. Niiden tulee sisältää toimittajan omaa tiedonhankintaa tai muuta panosta, ei pelkää tiedotteen tai puheen referointia. Myös keskipitkiin juttuihin kannattaa usein liittää faktalaatikko, joskus myös toimittajan kommentti. Muista, että myös keskipitkien juttujen tulisi yleensä perustua useampaan kuin yhteen lähteeseen. Esimerkiksi väitöstutkimuksesta kertovaan juttuun olisi hyvä haastatella muutakin tahoa kuin tutkimuksen tekijää. KIRJOITA KESKIPITKÄT JUTUT NOIN MERKIN PITUISIKSI. LIITÄ MIELELLÄÄN MUKAAN KORKEINTAAN MERKIN KAINALO, FAKTALAATIKKO TAI TOIMITTAJAN KOMMENTTI. TARKISTA, ETTÄ AIHEESTA ON SAATAVISSA KUVAA TAI GRAFIIKKAA. KERRO KUVITUKSESTA ASIAKKAILLE JUTTULUPAUKSISSA JA AIHEEN SAATETIEDOISSA.

8 Lyhyet jutut Tiivistelmä Tausta Henkilökuva Viikon henkilö Lyhyitä juttuja kirjoitetaan yleensä yhteen lähteeseen perustuvista rutiiniuutisista kuten kannanotoista, tavanomaisista onnettomuuksista tai vähäisistä rikoksista. Ne sopivat yhden palstan uutisiksi. Koska samasta aiheesta on jo tarjolla pika, älä kirjoita lyhyttä loppuversiota pelkkien ensitietojen varassa. Pyri saamaan asiasta kokonaiskuva niin, että juttu kantaa vielä seuraavan päivän lehdessä. KIRJOITA LYHYESTÄ UUTISESTA MERKIN MITTAINEN. TEE ISOISTA, MONIPOLVISISTA UUTISAIHEISTA PIENEMPIÄ LEHTIÄ SEKÄ ISOJEN LEHTIEN ETUSIVUJA VARTEN MERKIN MITTAINEN TIIVISTELMÄ. VALITSE JUTUN SAATEKAAVIOSSA JUTTUTYYPIKSI TIIVISTELMÄ. KIRJOITA TAPAHTUMAN TAI ILMIÖN TAUSTAA VALOTTAVASTA JUTUSTA ENINTÄÄN MERKIN PITUINEN. VALITSE JUTUN SAATEKAAVIOSSA JUTTUTYYPIKSI TAUSTA. KIRJOITA YHDEN HENKILÖN TAUSTASTA JA ELÄMÄNTYÖSTÄ YLEENSÄ ENINTÄÄN MERKKIÄ, POIKKEUKSELLISEN MERKITTÄVISTÄ HENKILÖISTÄ MERKKIÄ. VALITSE JUTUN SAATEKAAVIOSSA JUTTUTYYPIKSI HENKILÖKUVA. Myös nekrologi on henkilökuva. Sen lisäksi kirjoitetaan yleensä erikseen uutinen henkilön kuolemasta ja sen aiheuttamista reaktioista tai seurauksista. VIIKON HENKILÖ ON AJANKOHTAINEN, KIINNOSTAVA IHMINEN, JONKA PERSOONASTA JA TAUSTASTA HALUTAAN KERTOA LUKIJALLE LAAJEMMIN JA SYVEMMIN KUIN UUTISJUTUSSA ON MAHDOLLISTA. Kiinnostuksen kohde on sekä henkilössä itsessään että asiassa, jota hän tekee tai edustaa. MIETI, MIKÄ JUURI NYT PUHUTTAA IHMISIÄ. KENEN KAUTTA ASIAA VOISI KÄSITELLÄ?

9 Juttu voidaan rakentaa joko haastattelemalla henkilöä itseään tai häntä tuntevia ihmisiä. VIIKON HENKILÖ -JUTUN PITÄÄ EROTTUA MUISTA HENKILÖHAASTATTELUISTA, KUTEN MERKKIPÄIVÄHAASTATTELUISTA. Viikon henkilö -jutun tarkoitus ei ole referoida haastateltavan elämäkertaa. Pohdi haastattelua suunnitellessasi, mitä uutta henkilö tuo ajankohtaiseen aiheeseen. Mieti, mikä on jutun näkökulma. Haastateltavaa voi lähestyä esimerkiksi hänen elämänsä käännekohdan, hänelle tärkeän esineen tai intohimon kautta. Tarinankertoja, jonka ääni kantaa Timo Vuorensola loi oman universumin jo lapsena ja virittelee nyt maailmanvalloitusta (Star Wreck -ohjaaja Timo Vuorensola) Cum lauden kirjoittajasta ylioppilastutkinnon luotsaajaksi Epätietoiset rehtorit soittavat Anneli Romanille (Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Anneli Roman, haastateltu juuri ennen koulujen päättymistä) Runoilija on kielen rakentaja Kirsi Kunnas: Runo vetoaa kaikkiin aisteihin (Runoilija Kirsi Kunnas) Juhana Vartiainen silittää vastakarvaan "Sensuroimaton, oman tiensä kulkija" (Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen, haastateltu Vartiaisen tuntevia) KIRJOITA VIIKON HENKILÖSTÄ MERKIN JUTTU. TEE OHEEN FAKTALAATIKKO, JOSSA ON ESIMERKIKSI HÄNEN OHJEENSA AJANKOHTAISEEN TILANTEESEEN TAI VASTAUKSENSA LYHYEEN KYSYMYSSARJAAN. Viikon henkilö kuvataan aina juttua varten. SOVI KUVAUKSESTA HAASTATELTAVAN JA KUVATOIMITTAJAN KANSSA. MERKITSE LOPPUVERSION HUOM-KENTTÄÄN TIETO SIITÄ, ETTÄ KYSEESSÄ ON VIIKON HENKILÖ. KERRO MYÖS, ETTÄ JUTTUUN LIITTYY FAKTALAATIKKO. VIIKON HENKILÖ, LIITTYY POIMINTAFAKTA.

10 Miten niin? Kysymys-vastaus KUN HALUAT KIPERÄÄN, SELVÄSTI RAJATTUUN KYSYMYKSEEN VASTAUKSEN YHDELTÄ TAHOLTA, VALITSE MITEN NIIN -JUTTU. Aiheen tulee olla puheenaihetyyppinen, keskustelua tai kysymyksiä herättävä tapaus, josta ei saa helposti perusuutisjuttua. Juttutyyppi sopii myös muiden medioiden siteerauksien jatkamiseen. Menivätkö eduskunnan peittokaupat kirjan mukaan? Miksi vähemmistövaltuutettu esiintyy silmälasimainoksessa? Onko naisankkureilta kielletty housuasut? MUOTOILE KYSYMYKSET MAHDOLLISIMMAN LYHYESTI JA YTIMEKKÄÄSTI. PITÄYDY MAHDOLLISIMMAN TARKASTI HAASTATELTAVAN VASTAUKSIEN ALKUPERÄISISSÄ SANAMUODOISSA. KIRJOITA OTSIKKO KYSYMYSMUOTOON. MITTA ENINTÄÄN 1500 MERKKIÄ. VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA JUTTUTYYPIKSI MITEN NIIN? KÄYTÄ JUTTUTYYPPIÄ TAUSTOITTAMAAN, AVAAMAAN JA SELVENTÄMÄÄN MONIMUTKAISTA, AJANKOHTAISTA AIHETTA. Esimerkiksi ravintosuositukset, eurokriisi, lastensuojelun tila. VASTAAJIA VOI OLLA YKSI TAI USEAMPIA ASIANTUNTIJOITA. KIRJOITA KYSYMYKSET LIHAVOITUNA JA VASTAUKSET TAVALLISENA TEKSTINÄ. Jos vastauksia on useampia, erottele vastaajat sukunimellä ja kaksoispisteellä. Älä käytä sitaattiviivaa, ellei kyseessä todella ole sanatarkka siteeraus. Tämä mahdollistaa vastausten tiivistämisen. VOIT MYÖS KIRJOITTAA VASTAUKSET ITSE ERI LÄHTEISTÄ KERÄÄMÄSI TIEDON TAI ASIANTUNTEMUKSESI PERUSTEELLA. ILMOITA TÄLLÖIN LÄHTEET JULKAISTAVAA LISÄTIETOA - KENTÄSSÄ JUTUN LOPUSSA. Käytä juttumuotoa joko itsenäisenä pääjuttuna tai isomman paketin osana. Kysymys-vastaus-jutun sävy on neutraali, ja se poikkeaa Miten niin? - jutusta. Miten niin? -juttutyypin tarkoituksena on saada vastaajalta selitys, kysymys-vastaus-jutun tarkoitus on avata ja tehdä ymmärrettäväksi hankalaa aihetta.

11 KIRJOITA JUTUN ALKUUN LYHYT, ENINTÄÄN 400 MERKIN ESITTELYTEKSTI AIHEESTA. TÄMÄN JÄLKEEN ERITTELE KYSYMYKSET JUTUSSA LIHAVOITUNA TEKSTINÄ. PIDÄ KYSYMYKSET NAPAKOINA. SUOSI KYSYMYKSIÄ, JOILLA ON SUORA YHTEYS LUKIJAN ELÄMÄÄN. ENIMMÄISMITTA ON 3000 MERKKIÄ. VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA KYSYMYS-VASTAUS. Toimittajan kommentti Uutisanalyysi KOMMENTOI ITSE TAPAHTUMAA TAI ILMIÖTÄ ENINTÄÄN MERKIN JUTUSSA. MERKITSE AINA JUTTUUN OMA NIMESI. VALITSE JUTUN SAATEKAAVIOSSA JUTTUTYYPIKSI TOIMITTAJAN KOMMENTTI. Esittele itsesi Julkaistavaa lisätietoa -kentässä (tarkemmat ohjeet kohdassa Uutisanalyysi). Toimittajan kommentin liitteeksi lähetetään aina kirjoittajan valokuva. KIRJOITA AJANKOHTAISESTA AIHEESTA TAI ILMIÖSTÄ 2000 TAI 3000 MERKIN ANALYYSI. Analysoi aihetta, joka on näkynyt mediassa kuluneina päivinä tai viikkoina. Isoissa uutistilanteissa analyysi toimii usein parhaiten jatko- tai ennakkojuttuna tai isomman paketin osana. POHDI SYITÄ, SEURAUKSIA JA SELITYKSIÄ AIHEELLE TAI ILMIÖLLE ÄLÄ AINOASTAAN REFEROI FAKTOJA. NOSTA ESIIN ASIOITA, JOITA EI OLE TUOTU ILMI PÄIVÄKOHTAISESSA UUTISOINNISSA. PERUSTA ANALYYSI OMAAN ASIANTUNTEMUKSEESI, MUTTA KÄYTÄ ARGUMENTOINNIN TUKENA FAKTOJA. Analyysi ei ole pelkästään toimittajan oma kommentti. Uutisanalyysissä ei myöskään käytetä suoria sitaatteja tai haastatteluja. Yksittäistä avainsitaattia voi käyttää, kun se on täysin olennainen käsiteltävän aiheen kannalta. Voit kirjoittaa uutisanalyysin myös päivän uutisaiheen pääjuttuna, jos kyse on esimerkiksi pidemmästä prosessista, joka saavuttaa päätepisteensä. Lance Armstrong oli liian paljon lajiaan suurempi Uutisanalyysi: Liitolla oli suuri intressi suojella suurinta tähteään (Lance Armstrongin dopingtunnustukset) Kataisen harharetki vei kuilun partaalle

12 Uutisanalyysi: Perussuomalaisten paikka tuli selväksi (Hallitusneuvotteluiden ratkeaminen) Kirjoita tällöin vielä sähke ja nettiversio perusuutisena ja ilmoita asiakkaille selvästi, että pääjutuksi tulee uutisanalyysi. Sovi tästä esimiehesi tai uutispäällikön kanssa. MERKITSE UUTISANALYYSIN ALAOTSIKON ALKUUN, ETTÄ KYSE ON UUTISANALYYSISTÄ. VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA JUTTUTYYPIKSI UUTISANALYYSI. Kansalaisaloite on vasta aloite Uutisanalyysi: Eduskunnasta ei löydy riittävää kannatusta ohituskaistalle ESITTELE ITSESI JUTUN JULKAISTAVAA LISÄTIETOA -KENTÄSSÄ. KERRO, MIKSI OLET PÄTEVÄ ANALYSOIMAAN AIHETTA. Kirjoittavat toimittajat käyttävät yleensä itsestään nimitystä STT:n toimittaja, mutta esimiehet kertovat tarkan tittelinsä. Pätevyyttä voi perustella esimerkiksi sillä, että on seurannut aihetta tai harrastaa asiaa. Kirjoittaja on STT:n toimittaja, joka on seurannut Talvivaaraa. Kirjoittaja on STT:n toimittaja, joka seuraa rikos- ja oikeusasioita. Kirjoittaja on STT:n toimittaja, joka on kirjoittanut hevosenlihakohusta. Kirjoittaja on STT:n toimittaja, joka on perehtynyt Laukaanjoen fosforivuotoon. Kirjoittaja on STT:n toimittaja, joka harrastaa kalastusta. Kirjoittaja on politiikan esimies STT:ssä. Kirjoittaja on STT:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö. Vastapari ESITTELE KAKSI ERILAISTA NÄKEMYSTÄ, HENKILÖÄ TAI TAPAUSTA KAHDELLA SYMMETRISELLÄ JUTTUOSIOLLA. KIRJOITA JUTUN ALKUUN NOIN 400 MERKIN INGRESSITEKSTI, JOSSA ESITTELET LYHYESTI ASIAN JA KANTAA OTTAVAT TAHOT. Erottele tämän jälkeen osiot lyhyillä väliotsikoilla, joista käy ilmi kommentoijan nimi. Kirjoita näkemykset mahdollisuuksien mukaan yhtenäisenä kommenttina, haastateltavan henkilön kertomuksena. Voit kirjoittaa osion myös normaaliin haastattelumuotoon, mutta tyylin tulee olla sama molempien kommentoijien kohdalla. JUTUN KOKONAISMITTA ON ENINTÄÄN 3000 MERKKIÄ.

13 Vaihtoehdot-juttu Grafiikkajuttu Oheen voit tarvittaessa liittää kiisteltävästä ilmiöstä kertovan Tästä on kyse -faktalaatikon. Tekstistä tulisi kuitenkin käydä perusristiriita ilmi ilman faktalaatikkoakin. KIRJOITA JUTTUOSIOT YHTEEN JUTTUPOHJAAN JA VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA JUTTUTYYPIKSI VASTAPARI. POHDI JUTUN KUVITUSTA ETUKÄTEEN AJOISSA. VASTAPARIN TÄYTYY NÄKYÄ MYÖS KUVISSA. Onko molemmista haastateltavista esimerkiksi kuvat, jotka voi taittaa lehdessä vastakkain? KIRJOITA UUTISTEEMAAN ERI VAIHTOEHDOISTA TAI NÄKÖKULMISTA ERILLISIIN OSIOIHIN JAOTELTU JUTTU. Syyrian kriisin viisi vaihtoehtoa Nokian kolme tulevaisuuden suuntaa. ALKUUN VOIT KIRJOITTAA LYHYEN INGRESSITYYPPISEN ESITTELYN, ENINTÄÄN 400 MERKKIÄ. Jaottele tämän jälkeen juttu numeroin eri vaihtoehtoihin. 1. Nokia taistelee itsensä takaisin huipulle 2. Nokia vajoaa marginaaliyhtiöksi 3. Nokia vakiintuu keskikastiin Kirjoita osioissa iskevästi ja tiiviisti. Voit perustaa jutun asiantuntijahaastatteluun tai -haastatteluihin, mutta älä käytä suoria sitaatteja. JUTTU ON KOKONAISMITALTAAN ENINTÄÄN 3000 MERKKIÄ. ESITELTÄVIEN VAIHTOEHTOJEN ON OLTAVA MITALTAAN JA TYYLILTÄÄN IDENTTISIÄ. Kerro juttua varten haastatellut asiantuntijat tai siinä käytetyt tietolähteet Julkaistavaa lisätietoa -kentässä. KIRJOITA KAIKKI OSIOT YHTEEN JUTTUPOHJAAN JA VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA JUTTUTYYPIKSI VAIHTOEHDOT-JUTTU. SUURI TEKSTIÄ JA KUVAA YHDISTÄVÄ GRAFIIKKA TAI TAULUKKOGRAFIIKKA VOI KORVATA TAUSTOITTAVAN JUTUN. KIRJOITA GRAFIIKAN OHEEN KUITENKIN PÄÄSÄÄNTÖISESTI 2000 MERKIN JUTTU AIHEESTA TAI AINAKIN LYHYT, INGRESSITYYPPINEN JUTTU.

14 Teksti kuvaan Kertomusjuttu Suurista grafiikkajutuista on kerrottava asiakkaille mahdollisimman hyvissä ajoin sekä koko että sisältö. VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA JUTTUTYYPIKSI GRAFIIKKAJUTTU. KIRJOITA JO OLEMASSA OLEVAAN KUVAAN NOIN 400, ENINTÄÄN 600 MERKIN TEKSTI. OTSIKOI JA NÄKÖKULMAA TEKSTI NIIN, ETTÄ SE TUKEE KUVAA. Mikä tahansa lyhyt juttu, jossa on kuva, ei ole teksti kuvaan. Teksti kuvaan -juttu kulkee kuva edellä. Jutun pohjana on kiinnostava kuva, ei teksti. Tutustu kuvaan ennen kirjoittamista. Voit kirjoittaa tekstin myös kuvaparia tai 3 4 kuvan sarjaa varten. Kuvasarjassa jokainen kuva vaatii lyhyen väliotsikon. Yksi hyvin valittu sana voi silloin riittää avaamaan kuvan merkityksen sarjassa. Kuvasarjassa tekstin mitta on enintään 400 merkkiä kuvaa kohden. VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA JUTTUTYYPIKSI TEKSTI KUVAAN. KIRJOITA AJANKOHTAISESTA TAPAHTUMASTA, ASIASTA TAI IHMISESTÄ JUTTU KÄYTTÄMÄLLÄ KAUNOKIRJALLISEN KERRONNAN KEINOJA. KERTOMUSJUTTU ETENEE KUIN TARINA, MUTTA SIINÄ EI OLE MITÄÄN KEKSITTYÄ TAI KUVITELTUA. TEKSTIN JOKAINEN KOHTA ON TOTTA. Jutun elementtejä ovat esimerkiksi juonirakenne, päähenkilö ja kertoja. Kertomusjutun käyttö edellyttää, että aiheesta on saatavissa riittävästi tietoa aineistojen tai haastattelujen avulla tai olemalla itse paikalla. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja kuvaile, ne luovat läsnäoloa ja tunnelmaa. Älä kuitenkaan tee päätelmiä siitä, mitä toiset ihmiset tuntevat tai ajattelevat. Et voi esimerkiksi sanoa, että rikoksen uhri on ollut hädissään, jos hän ei ole kertonut tästä sinulle tai asiasta ei ole muutakaan todistetta. Vältä myös luonnehtimasta häntä rohkeaksi, reippaaksi tai muilla adjektiiveilla. Kertomusjutun voi laatia miltei mistä tahansa aiheesta. Juttu voi syntyä luonnonkatastrofista, tuomioistuimen ratkaisusta, onnettomuustutkintaraportista tai haastattelusta. Uutisoinnin

15 STT-Feature alkuvaiheessa kertomusjuttua ei yleensä voi käyttää, koska tietoa ei ole riittävästi tai se voi olla ristiriitaista. JUTUN ENIMMÄISMITTA ON MERKKIÄ. VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA JUTTUTYYPIKSI KERTOMUSJUTTU. Kertomusjutusta on kerrottava asiakkaille mahdollisimman hyvissä ajoin. Käytä jutussa kahta otsikkoa. Pääotsikko kuvastaa tekstin tarinallista luonnetta ja alaotsikko kertoo, mihin ajankohtaiseen asiaan tai tapahtumaan juttu liittyy. Työpaikka kaukana Suomessa oli kuin pakkotyötä Vähänkyrön ihmiskauppa toi työnjohtajalle vankeutta Jos kertomusjutun perustana on tuomioistuimen ratkaisu, kerro tuomion lopputulos jutun lopussa. Merkitse version julkaistavaa lisätietoa -kenttään kaikki tekstissä käytetyt lähteet ja aineistot. Huom-kenttään tulee maininta "kertomusjuttu". KUN KERTOMUSJUTTU PERUSTUU NIMELTÄ MAINITUN IHMISEN HAASTATTELUUN, TARJOA HÄNELLE MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN MAHDOLLISUUS LUKEA JUTTU ENNEN SEN JULKAISEMISTA. JOS TIEDÄT JO HAASTATTELUVAIHEESSA, ETTÄ AIOT KIRJOITTAA JUTTUSI TARINALLISEEN MUOTOON, KERRO TÄSTÄ HAASTATELTAVALLE. Ongelmatilanteissa sovellamme talon omia ja Journalistin ohjeita. KIRJOITA OMAKOHTAISEEN HAVAINNOINTIIN POHJAUTUVISTA FEATURE-JUTUSTA TAI REPORTAASISTA ENINTÄÄN MERKIN PITUINEN. Tällaiseen juttuun ei tarvita uutiskärkeä. Voit tehdä siihen useampiakin kainalojuttuja. Olennaista on, että juttu on kirjoitettu huolella ja perustuu toimittajan omaan läsnäoloon. Feature-juttua ei koskaan tehdä toimituksessa. Useimmiten se edellyttää useamman työpäivän panosta, mutta suurissa uutistapahtumissa feature voi syntyä nopeastikin toimittajan huomioista ja eri ihmisten haastatteluista tapahtumapaikalla. VALITSE NEON SAATEKAAVIOSTA JUTTUTYYPIKSI STT-FEATURE. Täydennykset ja päivitykset PUNNITSE AINA LISÄTIEDON MERKITYSTÄ JA KIRJOITA TARVITTAESSA JUTUN KOKO KÄRKI UUSIKSI.

16 JOS UUSI ASIA ON JUTUN VANHAA KÄRKEÄ TÄRKEÄMPI TAI YHTÄ TÄRKEÄ, NOSTA SE ALKUUN. MYÖS TIETOJEN TUOREUS JA KIINNOSTAVUUS LISÄÄVÄT NIIDEN UUTISARVOA. PUNNITSE, AJAVATKO UUDET, KIINNOSTAVAT TIEDOT VAHAN KÄRJEN OHI. VALITSE JUTTUVERSION VALIKOSTA, ONKO JUTTUA PÄIVITETTY VAI TÄYDENNETTY. KERRO VERSION HUOM-KENTÄSSÄ TIETO SIITÄ, MITÄ MUUTOKSIA ON TEHTY. UUSI KÄRKI, LISÄTTY KÄRKEEN POLIISIJOHTAJAN KOMMENTIT PÄIVITETTY UHRIEN MÄÄRÄ NOUSSUT KYMMENEEN 1. KPL LISÄTTY KATAISEN KOMMENTTI 2. KPL Uudet tiedot voi lisätä viimeiseksi juttuun vain, jos niillä on vähemmän merkitystä kuin kaikella aiemmin kerrotulla. JOS TÄYDENNÄT JUTTUA NIIN, ETTÄ JUTUN KÄRKI JA OLEELLINEN SISÄLTÖ SÄILYVÄT ENTISELLÄÄN, VALITSE VALIKOSTA TÄYDENNETTY. Tämä kertoo asiakkaalle, että edellisetkin versiot kelpaavat edelleen lehteen. JOS UUDESSA JUTUSSA ON TUORETTA TIETOA, ESIMERKIKSI TILANNE ON MUUTTUNUT, KERRO VERSION HUOM-KENTÄSSÄ, MILLOIN JUTTUA ON PÄIVITETTY. TÄMÄ KERTOO ASIAKKAALLE KELLONAJAN, JOLLOIN TIEDOT ON SAATU JA SEN, ETTÄ EDELLISET VERSIOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA. PÄIVITETTY KLO 20.30, KUOLLEITA 500 Jos juttua on päivitetty uudella kärjellä, merkitse se huom-kenttään. PÄIVITETTY KLO 20.30, UUSI KÄRKI Jos jutun otsikko muuttuu, huom-kenttään lisätään viittaus edelliseen päivitykseen. OTSIKKO MUUTETTU, AIEMPI OTSIKKO OLI Päivitetyt loppuversiot ovat tarpeen erityisesti ilta-aikaan, jolloin osa lehdistä menee kiinni jo silloin, kun tapahtumat ovat vielä kesken. Tee päivityksiä riittävän tiheästi niin, että lehdet saavat sivuilleen mahdollisimman tuoreen version.

17 3.1.3 Faktalaatikot TIEDOTA YHDESSÄ DESKIN KANSSA ASIAKKAILLE SIITÄ, ONKO JUTTUIHIN TULOSSA VIELÄ TÄYDENNYSTÄ. PIDÄ KIINNI ILMOITETUSTA AIKATAULUSTA JA JUTTUJEN PITUUDESTA. Faktalaatikkoja on viisi eri tyyppiä, joiden ohjeet ovat alla. Laatikon on lähtökohtaisesti sovittava johonkin valmiiseen tyyppiin. Lisäksi poikkeustapauksissa käytössä on faktalista, jonka käyttöön on omat ohjeet alla. VÄLTÄ PÄÄLLEKKÄISYYKSIÄ PÄÄJUTUN KANSSA. ÄLÄ SÄÄSTÄ JUTUN KANNALTA OLENNAISIMPIA TIETOJA FAKTALAATIKKOON. SUOSI TIIVIITÄ FAKTALAATIKOITA, JOITA VOI TARVITTAESSA KIRJOITTAA SAMAAN PAKETTIIN USEAMPIA. VARMISTA, ETTÄ FAKTALAATIKON MITTA ON SUHTEESSA JUTUN MITTAAN. ETENKIN LYHYEEN JUTTUUN KIRJOITETAAN LYHYT FAKTALAATIKKO. JAA FAKTALAATIKKO ERI KOHTIIN ESIMERKIKSI RANSKALAISIN VIIVOIN TAI NUMEROIN. Yhden ranskalaisen viivan alle tulee yleensä enintään yksi virke tai kaksi lyhyttä lausetta. Kohdat voivat olla lyhyempiäkin, jopa yksittäisiä sanoja. Voit kirjoittaa faktalaatikon alkuun lyhyen ingressin tai esittelyvirkkeen, jotta ko. asiaa ei tarvitse toistaa jokaisessa kohdassa. NÄKÖKULMAA JA JÄSENTELE FAKTALAATIKKO, JOTTA SE EI OLE AINOASTAAN KOKOELMA RANSKALAISIA VIIVOJA. OTSIKOI NAPAKASTI JA JOURNALISTISESTI. Varmista, että laatikon kohdat ovat mahdollisimman symmetrisiä keskenään kaikkiin kohtiin tulee esimerkiksi suurin piirtein saman verran tekstiä. Pohdi jo juttupakettia suunnitellessasi, millainen faktalaatikko kokonaisuuteen tulee. Keskustele ja ideoi kollegan, esimiehen tai uutispäällikön kanssa. Pohdi aina, voiko faktalaatikon esittää graafisesti tai yhdistettynä kuvaan. Kerro faktalaatikossa mahdollisuuksien mukaan tietojen lähde. Merkitse lähde Julkaistavaa lisätietoa -kenttään. Tästä on kyse / Hänestä on kyse Mitta merkkiä. Kaikkein pisimmät laatikot vaativat jäsentelyä (esim. plussat ja miinukset, ks. alla). Kirjoita analyysityyppinen tai taustoittava fakta henkilöstä, henkilöistä, ilmiöstä tai tapahtumasta. Kun aiheena on henkilö, muista valita

18 faktalaatikkotyyppi Hänestä on kyse. Voit esittää tiedot monin tavoin, esimerkiksi: - Näin kiista alkoi; näin kiista on edennyt; näin tästä eteenpäin - Tästä hänet tunnetaan; näistä hänet muistetaan - Tästä heitä epäillään; tästä häntä syytetään - Tästä kiistellään; he kiistelevät tästä; he päättävät tästä - Uudistuksen käytännön seuraukset - Näin muualla EU:ssa; Näin Ruotsissa; Näin meillä ja muualla - Plussat ja miinukset - Tätä arvioidaan; tästä kilpaillaan - Ennakkosuosikit - Tapahtuma numeroina (Libyan sota, Japanin katastrofi, Oslon MM-hiihdot, jne.) Esimerkkejä: "Victorialla on mainio huumorintaju" Kruununprinsessasta kirjan kirjoittanut historioitsija Herman Lindqvist jaksaa kehua Victoriaa. - Victoria on lämmin, aito ja utelias ihminen. - Victorialla on hyvä huumorintaju. Hän näkee kaikessa myös koomiset puolet. - Hän pystyy muistamaan monia ihmisiä ja heidän nimensä. - Hänen naurunsa ja hymynsä ovat aitoja. - Hän on myötätuntoinen ja liikuttuu helposti. Hiihtojoukkueen plussat ja miinukset Kuusamon päätöspäivänä: Plussat: Nuoren Krista Lähteenmäen vire kesti Rukan triplan päätöspäivänäkin. Lähteenmäki oli minikiertueen 12:s. Monen hiihtäjän päätös jäädä pois pakkaskisoista saattaa osoittautua hyväksi ratkaisuksi kauden jatkoa ajatellen. Miinukset: Kotiyleisölle jäi katsomossa ja tv:n äärellä niukalti jännitettävää, kun suomalaisia ei ollut taistelemassa kärkisijoista. Mieshiihtäjät ovat kaukana huippuvauhdista.

19 Sitaattifakta Mitta enintään noin 800 merkkiä. Kokoa yhteen uutiseen liittyvät kiinnostavimmat ja merkittävimmät sitaatit. Älä silti jätä kaikkia sitaatteja faktalaatikkoon, vaan sisällytä niitä myös pääjuttuun. Vältä päällekkäisyyttä. Sitaattifakta voi olla myös yksi ainoa sitaatti tai puheenvuoro. Suosi tiiviitä, valikoituja sitaatteja. Poikkeustapauksissa enimmäismitan saa ylittää, esimerkiksi jos on tarve kertoa jokin puheenvuoro sanasta sanaan kokonaisuudessaan. Sovi tästä erikseen. Esimerkkejä: Hugo Chavezin kootut lentävät lauseet Naiset ovat saaneet päähänsä, että (rintaimplantit) ovat erottamaton osa kauneutta. Nyt meillä on terveysongelma. Näin nähdään, kuinka pitkälle kapitalismi ja ihmisten terveyden rappeutuminen ovat edenneet. (Silikonirinnoista tammikuussa 2012) Kaikki sujui täydellisesti. Sain huippupisteet. Olen parantunut -- uusi Chavez on saapunut. (Syövän selättämisestä lokakuussa 2011) Olisiko se niin outoa, jos Yhdysvallat olisi kehittänyt teknologian, jonka avulla he pystyvät levittämään syöpää kenenkään siitä tietämättä? (Etelä-Amerikan johtajiin kohdistuvasta uhasta joulukuussa 2011) Venezuelalla on öljyä 200 vuodeksi. Millään muulla maalla ei ole öljyä 200 vuodeksi. (Maansa öljyvaroista tammikuussa 2011) Voimme laittaa sänkyjä työhuoneeseeni. (Kodittomien perheiden majoittamista presidentinpalatsiin joulukuussa 2010) "Mä olin kai ainoa, ketä ei kutsuttu niille synttäreille" Nuoret kertovat kiusaamisesta MLL:n auttavaan puhelimeen: Ne ottaa mut leikkiin, mutta mä joudun olemaan joku sellanen, joka ei vaikka osaa puhua ollenkaan. Mä oon joskus ollut piilossa terkkarin odotushuoneessa, ettei tarvis mennä välitunnille seisomaan yksin. Mä en ikinä saa paria, kun lähdetään yhteisille retkille. Aina mä istun open vieressä.

20 Kaikki valkkaa ne ryhmät ite, ja ope joutuu aina määräämään mut johonkin ryhmään, kun kukaan ei pyydä mua. Mä olin kai ainoa, ketä ei kutsuttu niille synttäreille, kaikista tytöistä. En saanut yhtään sellasta sydäntä postilaatikkoon, jota kaikki sai tehdä toisilleen ystävänpäivänä. Voisko mulla sun mielestä äänen perusteella olla kavereita? Ministerin korkokenkä ja muita kommentteja UudenKunnan pohjalta Päijät-Häme etenee hitaammin kuin muu Suomi. (Lahden kj. Jyrki Myllyvirta) Aina kun Asikkala on siirtänyt jonkin palvelun yhteistyöalueelle, kustannukset ovat nousseet. (kj. Juri Nieminen) Kunnat eivät voi tehostaa toimintaansa palveluitten kärsimättä. (Sysmän kj. Marketta Kitkiöjoki) Ovatko keskuskaupungin veromaksajat valmiit korotuksiin, jotta palvelut turvataan syrjäkylillä? (kj. Raija Rissanen, Hartola) Äärettömällä keskittämisellä olisi hämeenkoskelaisten mahdollista saada yksi valtuustopaikka suurkunnassa. (kv:n pj. Hannu Heikkilä) Valtion kontolle pitäisi siirtää vaativin erikoissairaanhoito, palo- ja pelastustoimi, toimeentulotuki, maaseutuhallinto ja velkaneuvonta. (Nastolan kv:n pj. Reijo Oksanen) Kynnys pakkoliitoksiin on korkea, mutta mennäänkö siitä kuitenkin ministerin korkokengillä yli? (kunnallispoliitikko ja kunnallisoikeuden professori Aimo Ryynänen, Orimattila) Olisi ajateltava laajemmin kuin vain seuraavia kunnallisvaaleja. (Reijo Päivärinta, Kärkölä) Käsitefakta Mitta enintään 400 merkkiä. Purkaa kimurantin käsitteen ymmärrettäväksi. Esim. Geneven sopimus tai Mitä sanoo rikoslaki lahjuksista. Kaksi tai enintään kolme kohtaa. Esimerkki: Toissijainen suojelu - Toissijaisen suojelun perusteella myönnetään oleskelulupa, jos kotimaassa tai pysyvässä asuinmaassa uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen Copyright Thorleif Johansson 2

Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen Copyright Thorleif Johansson 2 Uutinen Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 2 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 3 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 4 Uutinen Vastaa kysymyksiin:

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään. Sykettä-hanke Jenni Tiainen

Vinkkejä hankeviestintään. Sykettä-hanke Jenni Tiainen Vinkkejä hankeviestintään Sykettä-hanke Jenni Tiainen Sivu 1 8.3.2016 Tiedottaminen Hankerahoituksen pelisääntöihin kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet ovat julkisia sen jälkeen, kun

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: Toisen vaiheen tehtävien maksimipisteet (älä tee merkintöjä taulukkoon)

Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: Toisen vaiheen tehtävien maksimipisteet (älä tee merkintöjä taulukkoon) Täytä selkeällä käsialalla: Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: @ Tarkista, että sinulla on neljä erikseen nidottua tehtävää (tehtävät 1 4, 9 sivua), kaksi liitettä sekä konseptipaperi. Mikäli

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE 12.6.2006 Tiedotusopin valintakoe koostuu neljästä tehtäväkokonaisuudesta. Valintakokeesta voi saada yhteensä 60 pistettä. Kokeen eri osat tuottavat pisteitä

Lisätiedot

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Äi 8 tunti 6 Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Tekstin kirjoittaminen on prosessi Ensimmäinen versio sisältää ne asiat, mitä tekstissäsi haluat sanoa. Siinä ei vielä tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

Kainuulainen mediayhtiö. Suomalainen Lehtipaino SLP Jakelu SLP Kustannus - Yhteensä noin 14o työntekijää

Kainuulainen mediayhtiö. Suomalainen Lehtipaino SLP Jakelu SLP Kustannus - Yhteensä noin 14o työntekijää Näin me sen teimme! Eli miten yli sata oppilasta, kourallinen opettajia ja viisi kainuulaiskoulua toteuttivat MUSTAA VALKOISELLA liitelehden. Lehti jaettiin neljän kainuulaislehden välissä 30 500 talouteen.

Lisätiedot

Hyvästi, huono kieli!

Hyvästi, huono kieli! Journalisti 13/2010 Hyvästi, huono kieli! Kun toimittaja panostaa resursseja, lukija voihkii. Lehtori Sirkka Wahlstén tekee kaikkensa, jotta jutuissa eivät vilahtelisi vierassanat ja viranomaiskieli. Jaakko

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten?

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Miksi tiedottaa median kautta? Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti laajan yleisön tietoisuuteen Viestintäkanava valitaan

Lisätiedot

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut Facebook-sivu tehokäyttöön Osa 2 Facebook-sivun julkaisut 2013-3-8 1 Mitä opit tänään Mitä laaja tutkimus kertoo erilaisten julkaisujen saamasta palautteesta Miten luot sisältöstrategian Facebook-sivullesi

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Näin kohtaat onnistuneesti median

Näin kohtaat onnistuneesti median Näin kohtaat onnistuneesti median 29.9.2016 Luennon aiheet: Antaa eväitä tilanteisiin, joissa toimittaja lähestyy tutkijaa tai joissa tutkija haluaa lähestyä toimittajaa ja itse tarjota juttuideaa Käydään

Lisätiedot

Valmistautuminen väitöspäivään

Valmistautuminen väitöspäivään Väitökseen valmistautuminen ja väitösviestintä, Joensuun kampuksella 6.11.2013 Amanuenssi Merja Sagulin, Filosofinen tiedekunta; diat Kaisu Kortelainen Valmistautuminen väitöspäivään Väittelylupa on myönnetty,

Lisätiedot

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne 1 Tapahtuman markkinointi Kohderyhmä Tapahtuman imago ja sisältö Myyntikanava Pääsylipun hinta

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

YHTEISÖT. Sivut yhteisöjen omille esimerkeille Kalevassa. KALEVA OY Lekatie 1, 90140 OULU / PL 170, 90401 OULU / Puhelin (08) 5377 111 / www.kaleva.

YHTEISÖT. Sivut yhteisöjen omille esimerkeille Kalevassa. KALEVA OY Lekatie 1, 90140 OULU / PL 170, 90401 OULU / Puhelin (08) 5377 111 / www.kaleva. YHTEISÖT Sivut yhteisöjen omille esimerkeille Kalevassa KALEVA OY Lekatie 1, 90140 OULU / PL 170, 90401 OULU / Puhelin (08) 5377 111 / www.kaleva.fi KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Aloitus. Kuvaile profiilissasi lyhyesti itseäsi ja lisää myös kuva. Kuvaton profiili ja tyhjä esittelyteksti eivät erityisemmin houkuttele seuraajia.

Aloitus. Kuvaile profiilissasi lyhyesti itseäsi ja lisää myös kuva. Kuvaton profiili ja tyhjä esittelyteksti eivät erityisemmin houkuttele seuraajia. Opas Twitteriin Twitter on mikroblogipalvelu, jonka käyttäjäkunta kasvaa koko ajan. Monet uutistoimitukset seuraavat päivän aikana mitä twitterissä tapahtuu ja poimivat sieltä uutisoitavia aiheita. Palvelu

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius Tiedottaminen Tiedottaminen sisäinen tiedottaminen tehtävät informointi henkilöstölle keskustelu henkilöstön/yksittäisen henkilön kanssa perehdyttäminen sisäinen markkinointi vuorovaikutus keinot henk.kohtaiset

Lisätiedot

S Ihminen ja tietoliikennetekniikka. Syksy 2005, laskari 1

S Ihminen ja tietoliikennetekniikka. Syksy 2005, laskari 1 Syksy 2005, laskari 1 Sisältö Tarvekartoituksen periaatteet Tutkimusmenetelmät Raportin laatiminen Tehtävä Kirjaa ylös: mitä tarvekartoituksen menetelmiä tunnet? Mitä hyötyjä tai haasteita tiedät niihin

Lisätiedot

Sofi Oksanen: Puhdistus

Sofi Oksanen: Puhdistus Sofi Oksanen: Puhdistus Oma nimi ja luokka Koulun nimi Työn valmistumispäivämäärä Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Kirjailijan esittely 4 3. Lukupäiväkirja 5 4. Teoksen esittely 6 4.1. Juoni, aihe ja

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari Kandityön kirjoittaminen Opinnäyteseminaari Lue ja kirjoita Ajatukset eivät kasva tyhjästä. Ruoki niitä lukemalla ja kirjoittamalla lukemastasi. Älä luota muistiisi Merkitse alusta asti muistiinpanoihin

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE Joulukuu 2015 Mira Matilainen LÄHTÖKOHDAT Kohderyhmät: Rahoittajat, tutkijakollegat, muut sosiaalisen median tutkimuksesta ja hankkeesta kiinnostuneet

Lisätiedot

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1 Osio: #6 Lue, katso, kuuntele 1 #6 lue-katsokuuntele Lue, katso, kuuntele -osion etusivu Nostoja alasivuilta ja erilaisia listoja. 6 alasivun esittelylaatikot,

Lisätiedot

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa:

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: I II III IV Novellianalyysi Perinnetekstin analyysi Kuva-aineiston analyysi Populaarimusiikkiaineiston

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila MARTAT VERKOSSA Jouko Marttila 1.10.2016 Mobiili-internet on ykkönen Lähes puolet asiakkaista hakee tietoa sosiaalisesta mediasta ostopäätösten tueksi Facebook Yritykset käyttävät markkinointiin ja asiakaspalveluun.

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

TOIMENPITEET ENNEN OTTELUA

TOIMENPITEET ENNEN OTTELUA TASO-OHJEET: OTTELUPÖYTÄKIRJA SPL Helsingin piiri Tämän ohjeen mukaisesti toimitaan Helsingin piirin sarjoissa. Otteluissa ei käytetä LIVE-otteluseurantaa. Sivut 1-5 voi tehdä järjestelmässä jo etukäteen

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK.

Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK. Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK 25.10.2012 Mikä toimii painettuna, toimii harvemmin verkossa Tekstin kirjoittamisen säännöt ja tyylilajit vaihtelevat eri medioissa. Verkkotekstin

Lisätiedot

Oheisessa liitteessä on määritelty lyhyesti, millaiset kehittämistoimet hankerekisteriin laitetaan, ja mitä rekisterikenttiin on tarkoitus kirjata.

Oheisessa liitteessä on määritelty lyhyesti, millaiset kehittämistoimet hankerekisteriin laitetaan, ja mitä rekisterikenttiin on tarkoitus kirjata. 09.12.2015 1 (5) n käyttöönotto Satakunnan sairaanhoitopiirissä Satakunnan sairaanhoitopiirissä tehdään paljon hyvää kehittämistyötä eri vastuualueilla ja yksiköissä. Laajan kehittämistyön näkyväksi tekemisen

Lisätiedot

Verkkopalveluuudistus

Verkkopalveluuudistus Verkkopalveluuudistus Johdanto Yliopiston verkkosivustoille toteutetaan parhaillaan uutta yliopiston strategiaa sekä uutta brändi-ilmettä tukevaa verkkopalvelun uudistusta. Samalla uudistetaan myös sisällön

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje Palvelupyyntöjärjestelmä Asiakkaan ohje Festum Software Oy Palvelupyyntöjärjestelmä asiakkaan ohje 2 ( 8 ) Sisällysluettelo 1. Palvelupyyntöjärjestelmä osana asiakastukea... 3 2. Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE SISÄLLYS 1. Rekisteröityminen 2. Kirjautuminen 3. Sijaisrekisterin välilehdet 4. Hakemuksen tekeminen 5. Haastatteluajan varaus 6. Kalenterin

Lisätiedot

Tekstitaidon koe. Lukijasta kirjoittajaksi. Sari Toivakka, Kauhavan lukio

Tekstitaidon koe. Lukijasta kirjoittajaksi. Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1 Tekstitaidon koe Lukijasta kirjoittajaksi 2 1.Tehtävän valitseminen Silmäile aineistoja ja valitse tehtäviä. Pohdi mm. tehtävien kiinnostavuus, helppous, vaikeus, vaarallisuus, käsitteiden tarve. Valitse

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Jopox. Viestintäkanavien roolit & Aloitusopas

Jopox. Viestintäkanavien roolit & Aloitusopas Jopox Viestintäkanavien roolit & Aloitusopas Pääuutiset Kisa/otteluraportit (kuvat, otsikko ja tulos!!!!) Muut tärkeät nostot Halutaan näyttää myös joukkueelta ulospäin Nosto seuran etusivulle => (nosto

Lisätiedot

LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija

LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija Muokattu suomalaiseen kouluun sopivaksi Miksi? lyhyet opetustuokiot, paljon mallittamista lapsi saa valita itse kirjansa luetaan oikeita

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Cover letter and responses to reviewers

Cover letter and responses to reviewers Cover letter and responses to reviewers David E. Laaksonen, MD, PhD, MPH Department of Medicine Kuopio University Hospital Kuopio, Finland Luennon sisältö Peer review Vinkit vastineiden kirjoittamista

Lisätiedot

Tutustu Rajavartiolaitoksen sivuilla koiratoimintaan ja Kuukauden koira -blogiin. Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

Tutustu Rajavartiolaitoksen sivuilla koiratoimintaan ja Kuukauden koira -blogiin. Vastaa seuraaviin kysymyksiin: Rajoja turvaamassa Tehtävät TIEDÄ 1. Mitä asioita rajaturvallisuus pitää sisällään? Mainitse ainakin kolme. 2. Mitä tehtäviä Rajavartiolaitoksella on? Listaa ranskalaisilla viivoilla. 3. Minkä eri viranomaisten

Lisätiedot

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 30.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 1 2 1 Asiakirjojen kirjoittamisesta? Asiakkaiden tekemisten kirjoittamisesta? Työntekijöiden näkemysten kirjoittamisesta? Työskentelyn dokumentoinnista?

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään. Tuettujen hankkeiden koulutus

Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään. Tuettujen hankkeiden koulutus Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään Tuettujen hankkeiden koulutus 12.1.2015 Tiedottaminen vs. viestintä Tiedottaminen on tiedon tuottamista lähettäjän näkökulmasta ja viestin yksisuuntaista tuuttaamista

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Käsitteitä ja määritelmiä

Käsitteitä ja määritelmiä Käsitteitä ja määritelmiä Sanomalehti on 1-7 kertaa viikossa ilmestyvä, maksullinen ja painettu julkaisu, joka sisältää uutisia, artikkeleita, kirjeitä, kommentteja, mielipiteitä ja mainoksia. Lisäksi

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI BJØRN SORTLAND TIMO PARVELA KUVITUS PASI PITKÄNEN SUOMENTANUT OUTI MENNA KIRJA KAKSI: LÄHTÖLASKENTA 1. Norjankielinen alkuteos: KEPLER62 - Nedtelling Teksti Bjørn

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Dokumenttia hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Dokumenttia hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ FSD1325 SOTA-AJAN PIKKUPOJAT 1999-2001 FSD1325 FATHER-SON RELATIONSHIPS AND THE WAR 1999-2001 Tämä dokumentti on osa yllä mainittua Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa.

Lisätiedot

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seksuaalirikoksiin ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

TVT-opintojen starttaus "Hermossa" syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi

TVT-opintojen starttaus Hermossa syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi TVT-opintojen starttaus "Hermossa" syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi PLE = personal learning environment henkilökohtainen oppimisen ympäristö, joka yhdistää teknologian, pedagogiikan, oppimisen ja ihmiset

Lisätiedot

2 Konekieli, aliohjelmat, keskeytykset

2 Konekieli, aliohjelmat, keskeytykset ITK145 Käyttöjärjestelmät, kesä 2005 Tenttitärppejä Tässä on lueteltu suurin piirtein kaikki vuosina 2003-2005 kurssin tenteissä kysytyt kysymykset, ja mukana on myös muutama uusi. Jokaisessa kysymyksessä

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Pikapaketti logiikkaan

Pikapaketti logiikkaan Pikapaketti logiikkaan Tämän oppimateriaalin tarkoituksena on tutustua pikaisesti matemaattiseen logiikkaan. Oppimateriaalin asioita tarvitaan projektin tekemisessä. Kiinnostuneet voivat lukea lisää myös

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot