Kuljettajanohjeet Dynafleet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuljettajanohjeet Dynafleet"

Transkriptio

1 Kuljettajanohjeet Dynafleet

2

3

4 Sisällysluettelo Dynafleet... 1 Dynafleet... 1 Tekninen kuvaus... 2 Hallintavivut... 4 Näyttö... 7 Valikot ja symbolit... 7 Valikkojen käyttö... 8 Järjestelmän käynnistys... 9 Järjestelmän sulkeminen valmiustila... 9 Tiedonsiirto Yleistä Viesti Viestivalikko Yleistä ajo- ja lepoaika Tehtävä Lokit Kuljettajavalmennus Hätäkutsu & avunpyyntö Ajopiirturin latausvalikko Asetukset Järjestelmävirheet ja varoitukset... 22

5 Dynafleet 1 Dynafleet Dynafleet on kuljetusten suunnittelujärjestelmä, johon on yhdistetty ajoneuvosuunnittelu, viestien käsittely ja ajoneuvon tilan ja kuljettaja-aikojen automaattinen raportointi. Kuljettaja on koko ajan yhteydessä toimistoon. Toimistossa oleva ajojärjestelijä voi ohjata ajoneuvon eri paikkoihin eri tehtäviä varten. Kuljettaja voi lähettää viestejä toisille kuljettajille, toimistoon tai yksityisesti. Kuljettajan ja toimiston välinen yhteys yksinkertaistaa suuren osan tilaustenhallinnasta ja tehostaa kuljetusten suunnittelua. Kommunikointi keskustoimiston kanssa tapahtuu GSM-matkapuhelinverkon kautta. Järjestelmä kerää tietoja ajopiirturista ja moottorinohjausyksiköstä. Dynafleet antaa kuljettajalle tietoja ajoneuvosta ja kuljettajatoiminnoista. Tämä mahdollistaa paremman kuljetustenhallinnan sekä ajoneuvon käyttökustannusten, kuljettajan työpanoksen sekä kuljettajan ajotavan taloudellisuuden seurannan. Luvussa Rakenne ja toiminta kuvataan järjestelmän tärkeimmät toiminnot, jotka kaikkien kuljettajien on tunnettava. Luvussa Järjestelmänhallinta on yhteenveto järjestelmästä sekä kuvaus järjestelmän käynnistämisestä. Muissa luvuissa käsitellään järjestelmän toimintoja tarkemmin.

6 2 Dynafleet Tekninen kuvaus J Dynafleet koostuu kahdesta yksiköstä, Dynafleet Gateway ja Dynafleet Driver Tool. Dynafleet Gateway sisältää avunpyyntöpainikkeen, joka sijaitsee kojelaudassa. Dynafleet Driver Tool sisältää näppäimistön ja siihen on saatavana valinnaisvarusteena erillinen värinäyttö. Dynafleetyksikkö on yhdistetty erilaisiin ohjausyksiköihin ja ajopiirturiin ajoneuvon elektroniikkaverkon välityksellä. Kommunikointi keskustoimiston kanssa tapahtuu GSM-matkapuhelinverkon kautta.

7 Dynafleet 3 The Dynafleet Driver Tool sijaitsee kojetaulussa radion alapuolella. Näyttö sijaitsee kojelaudan päällä. Dynafleet Gateway sijaitsee sähkökeskuksessa. Kuljettajatiedot tallennetaan neljänä eri toimintona: ajoaikana, lepoaikana, työaikana ja odotusaikana. Kun ajoneuvo liikkuu, toiminto rekisteröidään automaattisesti ajoaikana. Kun auto on paikallaan, tallennettava toiminto määräytyy ajopiirturin kuljettajan 1 asetusten mukaisesti. Tiedot otetaan suoraan ajopiirturista. Kaikki tiedot siirretään toimistoon jatkokäsittelyä ja seurantaa varten. Ajoneuvotiedot siirretään toimistoon GSM-verkon kautta. Jos kenttä on heikko, tiedot tallennetaan tilapäisesti Dynafleet-järjestelmään. Myös perustietoraportit siirretään tarvittaessa keskustoimistoon. GPS-vastaanotin varmistaa, että järjestelmäaika ja sijainti ovat oikein. Rajoitettu toiminnallisuus Järjestelmä on kehitetty Volvon FH- ja FM-autoihin, mutta se voidaan asentaa myös mihin muuhun ajoneuvoon tahansa. Tällöin järjestelmän toiminnoissa on kuitenkin joitakin rajoituksia, koska ajoneuvoissa on erityyppisiä ajopiirtureita, elektroniikkajärjestelmiä jne. verrattuna ajoneuvoihin, joille järjestelmä on kehitetty.

8 4 Dynafleet Hallintavivut J Esc -näppäimellä on kaksi toimintoa tilanteen mukaan: Lomakkeella, jossa voit valita eri arvoja, Esc - näppäimen painaminen tarkoittaa, että peruutat asetuksen. Muissa tapauksissa Esc -näppäimen painaminen tarkoittaa, että siirryt valikkopuussa yhden tason ylöspäin. 2 Valitse -näppäimellä on kolme toimintoa tilanteen mukaan:

9 Dynafleet 5 Kysymyksen yhteydessä Valitse -näppäimen painaminen tarkoittaa Kyllä-vastausta. Lomakkeella, jossa voit valita eri arvoja, Valitse -näppäimen painaminen tarkoittaa, että vahvistat ja hyväksyt kyseisen asetuksen. Valikossa Valitse -näppäimen painaminen tarkoittaa, että siirryt aktiiviseen vaihtoehtoon, ts. alivalikkoon, joka näkyy valkoisena tekstinä mustalla taustalla. 3 IR-vastaanotin vastaanottaa signaaleja näppäimistöstä. 4 Ohjainristikko/Nuolinäppäimet; oikea, vasen, ylös ja alas, siirtävät kohdistinta haluttuun suuntaan. 5 Infrapunalähetin (IR) lähettää signaalit Dynafleetyksikköön. Näppäimistö Kirjoita viestit näppäimistöllä. Suojaa näppäimistö auringonpaisteelta, kosteudelta, nesteiltä ja lialta. Näppäimistön IR-lähettimen on oltava suunnattuna Dynafleet-yksikön IR-vastaanottimeen kirjoittamisen aikana. QWERTY- ja kyrillisen näppäimistön välillä vaihdetaan painamalla samanaikaisesti ALT ja SHIFT, tai CTRL ja SHIFT. Huomautus! Näppäimistä voi käyttää ainoastaan kuorma-auton ollessa paikallaan. Ajon aikana näppäimistöä on säilytettävä hansikaslokerossa radiohyllyllä. Siellä näppäimistö on suojassa auringonvalolta eikä se pääse liikkumaan voimakkaissa jarrutuksissa tai törmäyksissä. Ohjainristikko Dynafleet-laitteen yleisimmät toiminnot voidaan suorittaa ohjauspyörän lähellä kojelaudassa olevalla ohjainristikolla. Muoviosien ja IR-lähettimen/vastaanottimen hoito Puhdista tavallisella auton sisäpintojen puhdistusaineella. Kokeile ensin piilossa oleviin kohtiin, ettei pinta vahingoitu.

10 6 Dynafleet Jos järjestelmä ei reagoi näppäinten painamiseen, tarkista, että IR-lähettimen ja IR-vastaanottimen linssit ovat puhtaat. Linssit puhdistetaan pehmeällä, puhtaalla ja kevyesti kostutetulla liinalla. Hätäkutsupainike Kojetaulussa tai radiohyllyssä on hätäkutsupainike. Painike täytyy pitää alaspainettuna vähintään kolme sekuntia hätäkutsun lähettämiseksi. Toimiston asetuksista riippuen kutsu lähetetään toimistoon ja VAS (Volvo Action Service)- tai Security Services - keskukseen. Jos ajoneuvoon on asennettu työkalu Dynafleet Driver, ponnahdusviesti ilmoittaa kuljettajalle meneillään olevan kutsun tilan päivityksistä. Lisävarusteet: Hätäpainikkeen tai avunpyynnön kirjoittamisen jälkeen sinulle soittaa aina operaattori Dynafleetin onlinesivustolla määriteltyyn puhelinnumeroon. Puhelun tarkoituksena on vahvistaa tekemäsi toimenpide. Jos et saa puhelua kohtuullisen ajan kuluessa, alkuperäinen pyyntösi on voinut epäonnistua sinusta riippumattomista syistä. Suosittelemme tällöin yhteydenottoa palveluihimme perinteisimmillä tavoilla. Huomautus! J Hätäkutsupainike toimii vain, kun järjestelmä on kytketty päälle tai se on valmiustilassa. Suosittelemme valmiusajan asettamista sopivaksi toiminnon saatavuuden varmistamiseksi. (Valmiusaikaa voi muokata Dynafleet online-sivustolla. Tarkista näiden muutosten teko järjestelmän ylläpitäjältä).

11 Dynafleet 7 Näyttö J Näyttöruutu on asennettu kojelaudan päälle. Näyttö nousee ylös ja laskeutuu alas automaattisesti, kun järjestelmä kytketään päälle tai sammutetaan. Käytä näytön puhdistamiseen vain pehmeätä ja kevyesti kostutettua liinaa. Muut muoviosat puhdistetaan tavallisilla auton sisäpintojen puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Huomautus! Varmista, ettei näytölle pääse nesteitä. Valikot ja symbolit Valikoiden ulkoasu vaihtelee. Esiintyvät symbolit ja toiminnot on kuvattu alla. Oletusvalikko 1 Symboli, joka osoittaa, missä järjestelmän osassa kulloinkin ollaan: esim. Viesti-, Ajopäiväkirja- tai Asetusvalikossa. 2 Lukemattoman viestin symboli osoittaa, että viestilistassa yksi tai useampia lukemattomia viestejä.

12 8 Dynafleet 3 Alempi mittari näyttää GSM-peiton ja ylempi GPRS-peiton. 4 Aktiivinen vaihtoehto näkyy valkoisella tekstillä mustalla taustalla. 5 Vierityslista, joka näyttää, että lisää tietoja on luettavissa. Näytä tiedot painamalla näppäintä alas. J Valikkojen käyttö Alla olevassa esimerkissä kuvataan Dynafleetin valikoiden käyttö. Esimerkissä näytetään, miten tekstiviesti lähetetään. 1 Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan Viestit. 2 Aktivoi viestivalikko painamalla Valitse. 3 Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan Kirjoita uusi. 4 Jatka painamalla Valitse.

13 Dynafleet 9 5 Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan Tekstiviesti (normaali merkistö). 6 Kirjoita uusi tekstiviesti painamalla Valitse. 7 Näppäile puhelinnumero ja viesti. Siirrä kohdistinta kenttien välillä nuolinäppäimillä. 8 Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan Lähetä. 9 Lähetä viesti painamalla Valitse. Järjestelmän käynnistys 1 Käännä virta-avainta. Radio-asennossa järjestelmä käynnistyy automaattisesti. Värinäyttö nousee ylös. 2 Järjestelmä tunnistaa kuljettajan automaattisesti lukemalla digitaalisessa ajopiirturissa olevan kuljettajakortin. 3 Alkutervehdyksen jälkeen järjestelmä on käyttövalmis. Järjestelmän sulkeminen valmiustila Kun virta-avain käännetään asentoon 0, järjestelmä siirtyy standby-tilaan. Näyttö sammuu ja kääntyy alas, ellei se ole jo alhaalla. Järjestelmä jatkaa tietojen keruuta standby-tilassa. Oltuaan standby-tilassa 2 tuntia (tai jonkin muun toimiston määräämän ajan) järjestelmä siirtyy lepotilaan ja lopettaa tiedonkeruun. Sen jälkeen järjestelmä voidaan herättää SMS-viestillä, esim. lämpötilojen tai sijainnin seurannassa (järjestelmä herätetään GSM-yhteydellä). Järjestelmä kytkeytyy täysin päältä vain, kun virta katkaistaan päävirtakytkimellä. Tässä tilassa Dynafleet ei voi ottaa vastaan GSM-yhteydenottoja. Varo! Odota 3 minuuttia ajon päätyttyä, ennen kuin katkaiset päävirran, muusa tapauksessa tiedot voivat hävitä. Katso lisätiedot päävirran katkaisemasta luvusta Kuljettajanohjeet

14 10 Dynafleet Tiedonsiirto Järjestelmään kerätyt ja talletetut tiedot siirretään toimistoon, jossa ne kootaan yhteen ja dokumentoidaan. Tiedot siirretään toimistoon GSM-verkon välityksellä. Yleistä Päävalikossa on seuraavat valikkotoiminnot: Viestit Viestien vastaanotto, lähetys ja hallinta. Ajo- ja lepoaika Näyttää ajo- ja lepoajat. Tehtävät Saapuvien tehtävien vastaanotto ja hallinta. Loki Näyttää ajoneuvon lokin. Hätäkutsu & avunpyyntö Näyttää meneillään olevan hätäkutsun tilan. Hätäkutsun lähetys ja tilan näyttö. Piirturin etälataus. Alustaa kuljettajakortin tai ajopiirturin massamuistin etälatauksen ja näyttää tiedonsiirron tilat. Asetukset Dynafleetin asetusten hallinta. Sammuta Asettaa Dynafleetin valmiustilaan. Dynafleet Viestit Ajo- ja lepoaika Tehtävät Loki Hätäkutsu & avunpyyntö Piirturin etälataus Asetukset Sammuta Viesti Viestivalikossa kuljettaja voi vastaanottaa, lähettää ja käsitellä viestejä. Kun Dynafleet-yksikkö on vastaanottanut yhden tai useamman viestin, uuden viestin symboli näytetään näytön oikeassa yläkulmassa ja kaiuttimesta kuuluu äänimerkki, jos se on päällä. Ajoneuvon ja toimiston välillä voidaan aina lähettää yksinkertaisia tekstiviestejä. Toimisto voi aktivoida J

15 Dynafleet 11 SMS-, sähköposti- tai muokattuja viestejä (täytetään valmiille lomakkeelle). Viestivalikko Viestivalikossa on seuraavat toiminnot: Kirjoita uusi Kirjoita uusi viesti. Valitse toimistoon lähetettävä viesti, SMS tai sähköposti. Saapuneet Lue ja käsittele vastaanotettuja viestejä. Navigoi paikkatietoon, jos GPS-koordinaattori on yhdistetty viestivalikkoon (ks. kappale Navigointi). Lähtevät Lue ja käsittele lähteviä viestejä. Luonnokset Käsittele luonnoksia. Lähetetyt Käsittele lähetettyjä viestejä. Osoitteisto Käsittele osoitteiston yhteystietoja. Viesti Kirjoita uusi Saapuneet Lähtevät Luonnokset Lähetetyt Osoitteisto Kaksi tekstiviestimerkkityyppiä, joita voidaan käyttää Kahta erilaista tekstiviestimerkkityyppiä voidaan käyttää. Standardimerkistö - GSM-standardimerkistö, jolle ei ole tukea kaikissa kielissä mutta joka toimii kaikissa matkapuhelimissa. Laajennettu merkistö - Käyttää unicode-merkistöä, joka tukee kaikkia kieliä. Viestit ovat lyhyempiä ja käyttäjän on varmistettava, että vastaanottajan matkapuhelin soveltuu tämäntyyppisten tekstiviestien vastaanottamiseen.

16 12 Dynafleet Kohteeseen suunnistaminen navigaattorin avulla Dynafleet-yksikkö on liitettävä yhteensopivaan navigointilaitteeseen. Kysy lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältäsi. Jos toimistolta tuleva viesti sisältää paikkatiedon, se voidaan lähettää yksiköstä navigointilaitteeseen. Tämä tehdään viestivalikosta (paina enteriä katsellessasi viestiä): Komento Navigoi kohteeseen... voidaan valita kohteen siirtämiseksi navigointilaitteeseen. Yleistä ajo- ja lepoaika Valikkoa Ajo- ja lepoaika käytetään helpottamaan ajoaikasääntöjen noudattamista. Toiminto on asetettu toimimaan EU:n ajoaikasääntöjen mukaisesti yhdessä ajopiirturin kanssa. Toimisto voi muuttaa asetuksia ja sallia eri ajoaikoja. Päävalikko - Ajo- ja lepoaika Valikossa Ajo- ja lepoaika on seuraavat alivalikot: Näytä kuljettajatoiminnot, näyttää kaikkien meneillään olevien ja kertyneiden kuljettajatoimintojen ajat. Anna eritellyt kuljettajatoiminnot, kuljettaja käyttää tarkan toiminnon antamiseen, kun hän ei ole ajovuorossa. Näytön alaosassa näytetään meneillään olevat toiminnot: TCO: nykyinen toiminto ajopiirturissa, toiminnolle kertynyt aika ja meneillään olevan toiminnon aika. DTJ: nykyinen toiminto, toiminnolle kertynyt aika ja meneillään olevan toiminnon aika.

17 Dynafleet 13 Päävalikko - Näytä kuljettajatoiminnot Jos kuljettaja on vaarassa rikkoa jotakin säädöstä, näytölle tulee siitä varoitus. Toimistoyksiköllä voidaan asettaa, kuinka paljon ennen säädöksen rikkoutumista varoitus annetaan. Näytä kuljettajatoiminnot Lepoaika 01:00 Ajovuoro 04:15 Tauko 00:30 Vuorokauden ajoaika 08:45 1 viikon ajoaika 20:0 2 viikon ajoaika 75:0 Päivittäinen lepo 01:30 Lepoaika Lepo- tai odotustoiminnon aika kyseisen lepojakson alusta laskettuna. Uusi lepojakso käynnistyy, kun järjestelmä rekisteröi toiminnon Ajo tai Työ. Ajovuoro Yhteenlaskettu ajoaika edellisen lepoajan jälkeen. Se ei saa olla yli 4 t 30 min. Aika nollataan 45 minuutin tai minuutin lepoajan kuluttua. Tauko Lepoajan kesto. Siihen lisätään ajat, jotka ylittävät vähimmäislepoajat (15, 30 tai 45 minuuttia). Vuorokauden ajoaika Yhteenlaskettu ajoaika kyseisen ajojakson aloittamisen jälkeen. Uusi vuorokautinen ajojakso alkaa, kun ensimmäinen ajotoiminto rekisteröidään vuorokausilepoehdon täyttymisen jälkeen. 1 viikon ajoaika Näyttää kyseisen viikon kokonaisajoajan. Käynnistyy viikkolevon jälkeen. Enimmäismäärä on 6 ajovuoroa viikossa.

18 14 Dynafleet 2 viikon ajoaika Näyttää kahden viikon (edellisen ja kyseisen viikon) kokonaisajoajan. Aika ei saa ylittää 90 tuntia. Päivittäinen lepo Kahden ajovuoron välillä kertynyt lepoaika. Oltava vähintään 9 tuntia (lyhyt vuorokausilepo) tai 11 tuntia. Muu kuljettajatoiminto Eriteltyä kuljettajatoimintoa voi käyttää vasta sen jälkeen, kun toimisto on aktivoinut sen. Se antaa kuljettajalle mahdollisuuden määritellä toiminnon ajopiirturin lepo/odotus/työtoimintojen lisäksi. Valittu toiminto raportoidaan toimistolle. Se voidaan valita valikosta Aseta kuljettajatoiminnon erittely tai ponnahdusikkunasta, kun virta-avain käännetään offasentoon. Toiminto päättyy, kun valitaan uusi tai ajo aloitetaan. Eritellyn kuljettajatoiminnon valinta ei vaikuta ajoaikojen laskentaan toimintoa Lautta lukuun ottamatta. EU-säädökset edellyttävät toiminnon Lautta valitsemista ennen lautalle tai junaan ajoa. Päävalikko - Näytä kuljettajatoiminnot Näytölle tulee varoitus, jos kuljettaja on rikkomaisillaan jotakin sääntöä. Toimistoyksikössä voidaan asettaa aika, joka määrää, kuinka paljon ennen säännön rikkomista varoitus annetaan. Näytä kuljettajatoiminnot Lepoaika 01:00 Ajovuoro 04:15 Tauko 00:30 Vuorokauden ajoaika 08:45 1 viikon ajoaika 20:0 2 viikon ajoaika 75:0 Päivittäinen lepo 01:30

19 Dynafleet 15 Lepoaika Toiminnon lepo tai odotus aika kyseisen lepojakson alusta. Uusi lepojakso alkaa, kun toiminto Ajo tai Työ havaitaan. Ajovuoro Yhteenlaskettu ajoaika viimeisen kunnollisen lepoajan jälkeen. Se ei saa olla yli 4 tuntia ja 30 minuuttia. Ajoaika nollautuu 45 minuutin lepoajan tai minuutin lepoajan jälkeen. Tauko Kunnollisen taukoajan kesto. Ajat lasketaan yhteen, jos ne ovat pitempiä kuin lyhimmät taukoajat (15, 30 tai 45 minuuttia). Vuorokauden ajoaika Kokonaisajoaika kyseisen ajojakson alusta lukien. Uusi päivittäinen ajoaika alkaa, kun toiminto ajo havaitaan ensimmäisen kerran säännönmukaisen päivittäisen lepoajan täytyttyä. 1 viikon ajoaika Näyttää kyseisen viikon kokonaisajoajan. Käynnistyy viikkolevon jälkeen. Enintään 6 yhtäjaksoista ajovuoroa viikossa. 2 viikon ajoaika Näyttää kahden viikon kokonaisajoajan (edellisen ja kyseisen viikon). Aika ei saa olla pitempi kuin 90 tuntia. Päivittäinen lepo Yhteenlaskettu lepoaika kahden ajovuoron välillä. Oltava vähintään 9 tuntia (lyhyt päivittäinen lepo) tai 11 tuntia.

20 16 Dynafleet Tehtävä Tehtävä koostuu suoritettavasta tehtävästä, paikasta, tehtävän tilasta, arvioidusta saapumisajasta ja arvioidusta lähtöajasta. Kuljettaja voi hyväksyä tai hylätä tehtävän. Kuljettaja voi myös raportoida tehtävän edistymisestä tilauksen tilalla. Kun tilaus vastaanotetaan, näytetään näytön yläosassa kuvake. Jokainen toimisto päättää itse, miltä tehtävät näyttävät. J Navigointi (lisävaruste) Dynafleet-yksikkö täytyy liittää yhteensopivaan navigointiyksikköön. Kysy lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältäsi. Jos toimistosta tullut ajotehtävä sisältää paikkatietoja, ne voidaan lähettää yksiköstä navigointijärjestelmään. Tämä tehdään valikosta, jossa ajotehtävä hyväksytään. Tämä valinta on käytettävissä vasta ajotehtävän hyväksynnän jälkeen. Valinta tehdään painamalla valitse, kun kohteen rivi näkyy korostettuna. Lokit Siirry lokivalikkoihin painamalla lokisymbolilla varustettua toimintonäppäintä tai päävalikon kautta. Lokin päävalikossa on käytettävissä järjestelmän kaikki lokit. Loki Matkaloki 1 Matkaloki 2 Ajoneuvon pitkäaikaisloki Lämpötila 1 Nollaa: , 09:49 Ajoneuvon loki aktiivinen 2 Nollaa: , 15:02 Ajoneuvon loki keskeytetty

21 Dynafleet 17 Ajoneuvoloki 1 ja 2 Näyttää kumuloituneet ajoneuvotiedot absoluuttisina arvoina sekä % matkasta edellisen nollauksen jälkeen, kun toiminto on aktiivinen (ei keskeytetty). Matkaloki 1 Matka Polttoneste 438,1 km 163,2 litraa Polttonesteen keskikulutus 37,2 l/100 km Tyhjäkäynti 21% PTO 0% AdBlue 6,2 litraa Taloudellinen alue 69% Ylikierrosalue 1% Rullaustoiminnon käyttö 9% Vakionopeudensäädin 22% Ylinopeus 2% Suurin vaihde 42% Ajoneuvon pitkäaikaisloki Ajoneuvon pitkäaikaisloki näyttää matkan, polttonesteenkulutuksen ja polttonesteen keskikulutuksen kokonaisarvot. Ajoneuvon pitkäaikaisloki Matka Kulutus 11523,2 km 36814,8 l Polttonesteen keskikulutus 37,3 l/100 km

22 18 Dynafleet Lämpötila Vaatii Dynafleet-yksikköön liitetyn lisävarusteen. Kysy lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältäsi. Tämä näyttää perävaunun lämpötilan. Antureiden määrästä riippuen voidaan näyttää enintään neljä lämpötilaa. Jos anturiin on liitetty hälytys, tämä näytetään punaisilla numeroilla tai huutomerkillä (!) riippuen näytöstä, jolla kuorma-auto on varustettu. Lämpötila Lämpötila 1-18 ºC Lämpötila 2-7 ºC Lämpötila 3 +4 ºC Lämpötila ºC! Perävaunun ovet Kiinni Huurteenpoistajan tila Päällä Nollaa: , 09:49 Näyttää edellisen nollauspäivämäärän/-ajan ja sallii kuljettajan nollata vastaavan ajoneuvolokin. Ajoneuvoloki aktiivinen tai ajoneuvoloki keskeytetty Kuljettaja käyttää tätä toimintoa vaihtaakseen keskeytetyn ja aktiivisen ajoneuvolokin välillä. Kuljettajavalmennus Toimiston on ensin aktivoitava kuljettajaopastus. Se auttaa kuljettajaa parantamaan polttonesteenkulutusta ehdottamalla eri toimenpiteitä ponnahdusikkunassa, kuten Ajoneuvo on käynyt tyhjäkäynnillä liian pitkään. Katkaise sytytysvirta. Vaihda isommalle polttoainetalouden parantamiseksi Ajat liian lujaa. Hiljennä.

23 Dynafleet 19 Hätäkutsu & avunpyyntö Avunpyyntö Lähetä avunpyyntö. Kirjoita tarvittavat tiedot tekstikenttään. Avunpyynnön tila Tässä näytetään lähetetyn avunpyynnön tila: lähetysaika, saapumisaika toimistoon, vastausaika ja pyynnön lähettäneen kuljettajan nimi. Hätäkutsun tila Tässä näytetään lähetetyn hätäpyynnön tila: lähetysaika, saapumisaika toimistoon, vastausaika ja pyynnön lähettäneen kuljettajan nimi. Lue lisää hätäkutsupainikkeesta kappaleesta Hätäkutsupainike sivulla. Tilat poistetaan 7 päivän kuluttua pyynnön lähettämisestä. Viesti on silloin Ei meneillään olevia pyyntöjä. Kuljettajalle ilmoitetaan uudesta tilasta ponnahdusikkunaan tulevalla viestillä. Hätäkutsu & avunpyyntö Avunpyyntö Avunpyynnön tila Hätäkutsun tila Ajopiirturin latausvalikko Piirturin etälataus Siirry ajopiirturin etälatausvalikoihin päävalikon kautta. Tämä toiminto edellyttää, että ajoneuvoon on asennettu etälataustoimintoa tukeva digitaalinen ajopiirturi ja että palvelu on otettu käyttöön. Kysy lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältäsi. Tätä valikkoa ei näytetä, jos toiminto ei ole käytettävissä. Tilarivin kuvake ilmoittaa käyttäjälle taustalla meneillään olevasta etälatauksesta. Jos lataus epäonnistuu, näytetään erityinen kuvake ja tiedot ovat nähtävissä Kuljettaja- tai Piirturitiedon tila -valikoissa. Tacho. Remote dl. Aloita kulj.kortin lataus Kuljettajatiedon tila Aloita massam. lataus Piirturitiedon tila Tämä kuvake ilmoittaa käyttäjällä taustalla meneillään olevasta etälatauksesta.

24 20 Dynafleet Tämä kuvake ilmoittaa, että latausprosessi epäonnistui. Tiedot ovat nähtävissä Kuljettaja- tai Piirturitiedon tila -valikossa. Aloita kulj.kortin lataus Aloittaa kuljettajakortin tietojen lataamisen ajopiirturista toimistoon. Siirtoja sallitaan enintään yksi päivässä. Tietojen lataus tapahtuu taustalla ja tilasta ilmoitetaan ponnahdusikkunoissa ja Kuljettajatiedon tila -valikossa. Toiminto edellyttää, että kuljettaja on kirjautunut Driver Tool:iin omalla kuljettajakortillaan, joka on asetettu ajopiirturiin (kuljettajan korttipaikalle). Harmaaksi merkitty valikkotoiminto tarkoittaa, että toimisto on poistanut toiminnon käytöstä. EU-määräykset edellyttävät vähintään yhtä tiedonsiirtoa 28 päivän välein tai useammin maankohtaisista määräyksistä riippuen. Kuljettajatiedon tila Tämä valikko ilmoittaa kuljettajalle kuljettajatietojen siirroista: Meneillään oleva siirto: kuka kuljettaja on aloittanut siirron ja nykyinen tila. Viimeksi onnistuneen siirron päiväys. Päivämäärä, jolloin tiedot viimeksi olivat toimiston käytettävissä. Viimeisin varoitusviesti ja päivämäärä, jolloin se vastaanotettiin. Aloita massam. lataus Aloittaa ajopiirturin massamuistin latauksen ajopiirturista toimistoon. Siirtoja sallitaan enintään yksi päivässä. Tietojen lataus tapahtuu taustalla ja tilasta

25 Dynafleet 21 ilmoitetaan ponnahdusikkunoissa ja Piirturitiedon tila - valikossa. Harmaaksi merkitty valikkotoiminto tarkoittaa, että toimisto on poistanut toiminnon käytöstä. EU-määräykset edellyttävät vähintään yhtä siirtoa 90 päivän välein. Piirturitiedon tila Tämä valikko ilmoittaa kuljettajalle ajopiirturin massamuistin siirroista: Meneillään oleva siirto: kuka kuljettaja on aloittanut siirron ja nykyinen tila. Viimeksi onnistuneen siirron päiväys. Päivämäärä, jolloin tiedot viimeksi olivat toimiston käytettävissä. Viimeisin varoitusviesti ja päivämäärä, jolloin se vastaanotettiin. Asetukset Asetusvalikon kautta päästään kaikkiin säädettäviin järjestelmäparametreihin. Muuta asetusta painamalla Valitse muutettavan asetuksen kohdalla ja selaa näytettäviä vaihtoehtoja nuolinäppäimillä. Hyväksy merkitty asetus painamalla Valitse. Asetusvalikossa voidaan valita seuraavat vaihtoehdot: Näytönsäästäjä, asettaa näytönsäästäjän aktivoitumisajan tai kytkee toiminnon pois päältä. Kieli, valitsee halutun kielen Yksiköt, valitsee eurooppalaiset, brittiläiset tai amerikkalaiset yksiköt. Äänenvoimakkuus, säätää kaiuttimien äänenvoimakkuuden. Kirkkaus, säätää näytön kirkkauden. Taustavalo, säätää näytön taustavalon. Näppäimistö, valitsee näppäimistön layoutin. Asetukset Näytönsäästäjä Kieli Yksiköt Äänenvoimakkuus Kirkkaus Taustavalo Näppäimistö Järjestelmän tiedot

26 22 Dynafleet Järjestelmän tiedot, näyttää laitteiston version, sarjanumeron, tiedot ajopiirturista, tiedot yhdistetyistä USB-laitteista ja tiedot yhdistetyistä navigointilaitteista. Järjestelmävirheet ja varoitukset Vikatilanteissa näytöllä näytetään vikailmoitus. Useimmiten vian, varoituksen tai viestin lukeminen vahvistetaan painamalla Esc. Tällöin viesti katoaa, mutta ongelma jää jäljelle, ja se on korjattava mahdollisimman nopeasti. Kuljettaja-aikavaroitusten ponnahdusikkunat Ponnahdusikkuna Kuljettaja-aikavaroitus näytetään, kun kuljettaja on rikkomaisillaan ajoaikasäädöstä (säädöksen nimi ja jäljellä oleva aika) tai kun säädöstä on jo rikottu (säädös ja sen jälkeen rikottu ja ylittynyt aika). Tuetut varoitukset ovat: Ajovuoro Vuorokauden ajoaika 1 viikon ajoaika 2 viikon ajoaika Päivittäinen lepo Kuljettajan aikatietoikkunat Lepoaika on pidettävä viikon aikana. Normaali vuorokausilepo on 11 tuntia. Tämä jakso oli lyhennetty vuorokausilepo. Kuljettajan ajanhallintaikkunat Oliko edellinen lepo viikkolepo? Normaali viikkolepo on 45 tuntia. Onko OK pitää tätä jaksoa viikkolepona?

27 Dynafleet 23 Ajopiirturin latausvaroitusten ponnahdusikkunat Kuljettajatiedon varoitus -ponnahdusikkuna aukeaa näytölle, kun kuljettajatietoja ei ole siirretty onnistuneesti toimistoon pitkään aikaan (toimisto asettaa kynnysarvon): Kuljettajatietoa ei ole ladattu XX päivään. Ladataanko nyt? Ajopiirturitiedon varoitus -ponnahdusikkuna aukeaa näytölle, kun ajopiirturitietoja ei ole siirretty onnistuneesti toimistoon pitkään aikaan (toimisto asettaa kynnysarvon): Piirturitietoa ei ole ladattu XX päivään. Ladataanko nyt? Ajopiirturin lataustietojen ponnahdusikkunat Etälataus aloitettu. Odota Kuljettajatiedot voi lähettää vain kerran päivässä. Jatketaanko? Siirto käynnissä. Vertaa tilavalikkoa tulevista päivityksistä. Ajopiirturin latausvirheiden ponnahdusikkunat Ei yhteyttä toimistoon. Yritä myöh. uudelleen! Virhe: edellytetään kirjautumista kulj.kortilla tietojen lataamiseksi. Virhe: tiedot on ladattu jo kertaalleen tänään.

28 24 aakkosellinen hakemisto A Ajo- ja lepoaika, Dynafleet Ajo- ja lepoaika Asetukset-valikko, Dynafleet D Dynafleet, lokit Dynafleet, päävalikko Dynafleet... 1 H Hätäkutsu & avunpyyntö, Dynafleet Hätäkutsu & avunpyyntö Hätäkutsupainike... 6 J Järjestelmän sulkeminen, Dynafleet... 9 K Kuljettajavalmennus, Dynafleet L Lokit, Dynafleet P Päävalikko, Dynafleet S Säätimet, Dynafleet... 4 T Tehtävä, Dynafleet V Viestivalikko, Dynafleet... 11

29

30 Volvo Truck Corporation Göteborg, Sweden Finish Printed in Sweden

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi Doro Secure 580IUP Käyttöopas Suomi 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Virta päälle/pois

Lisätiedot

Doro Secure 580. Käyttöopas. Suomi

Doro Secure 580. Käyttöopas. Suomi Doro Secure 580 Käyttöopas Suomi Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Virta päälle/pois 2. Kuulokemikrofoniliitäntä 3. Laturin

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. PIONEER AVIC-S1 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1236045

Käyttöoppaasi. PIONEER AVIC-S1 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1236045 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle PIONEER AVIC-S1. Löydät kysymyksiisi vastaukset PIONEER AVIC-S1 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM. Koukku (220 240 V, 50 Hz) (KX-TG7202/KX-TG7203/KX-TG7222) Koukut

TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM. Koukku (220 240 V, 50 Hz) (KX-TG7202/KX-TG7203/KX-TG7222) Koukut TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM Pikaopas Digitaalinen langaton puhelin Malli KX-TG7200NE/KX-TG7202NE KX-TG7203NE Digitaalinen langaton vastaajapuhelin Malli KX-TG7222NE

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ PRESARIO F760EM. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ PRESARIO F760EM käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

1.1. Luentayksikön kytkentä Luentayksikön layout on esitetty kuvassa 1 ja riviliittimet taulukossa 1.

1.1. Luentayksikön kytkentä Luentayksikön layout on esitetty kuvassa 1 ja riviliittimet taulukossa 1. 1 (9) 1. LONIX VEDENMITTAUSRATKAISUN KÄYTTÖOHJE Lonix vedenmittausratkaisu on suunniteltu käyttöveden huoneistokohtaiseen mittaukseen rivi- ja kerrostaloissa. Järjestelmä voidaan helposti toteuttaa yksinkertaisena

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje MECAIR Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje HUOMIO: Ennen tuotteen käyttöä sinun on luettava on tämä käyttöopas huolellisesti, jotta saat riittävää tietoa tuotteesta Tekniset tiedot Virransyöttö

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

ESITTELY OSAT JA TARVIKKEET RAKENNE EXPLORĒ 7 KÄYTTÄMINEN EXPLORĒ 7 TOIMINNOT Virta päälle / pois...

ESITTELY OSAT JA TARVIKKEET RAKENNE EXPLORĒ 7 KÄYTTÄMINEN EXPLORĒ 7 TOIMINNOT Virta päälle / pois... ESITTELY... 1 1. OSAT JA TARVIKKEET... 2 2. RAKENNE... 2 3. EXPLORĒ 7 KÄYTTÄMINEN... 4 3.1 EXPLORĒ 7 TOIMINNOT... 4 3.1.1 Virta päälle / pois... 4 3.1.2 Suurennus/pienennys... 5 3.1.3 Väritila ja kameran

Lisätiedot

- 4 - - 5 - kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia).

- 4 - - 5 - kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia). kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia). 4.4 Merkkivalojen tila A. GSM merkkivalo (Sininen): Tietoliikennesignaalin merkkivalo. Kun laite on yhdistetty GSM verkkoon,

Lisätiedot

BeoCom 2. Käytön aloittaminen

BeoCom 2. Käytön aloittaminen BeoCom 2 Käytön aloittaminen Ennen kuin aloitat Tässä oppaassa neuvotaan, kuinka BeoCom 2 -kuuloke asennetaan ja kuinka sitä käytetään BeoLine-tukiaseman kanssa. Kuuloketta voidaan käyttää myös muiden

Lisätiedot

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com.

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. SMILE PERUSNÄYTTÖ Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. Näppäimet Audio ja lopetusnäppäin Vastaanota puhelu tällä näppäimellä

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. Tarkkuuskosteus-lämpömittari. Malli RH490

KÄYTTÖOPAS. Tarkkuuskosteus-lämpömittari. Malli RH490 KÄYTTÖOPAS Tarkkuuskosteus-lämpömittari Malli RH490 Johdanto RH490-kosteus-lämpömittari mittaa kosteutta, ilman lämpötilaa, kastepistelämpötilaa, märkälämpötilaa ja vesihöyryn määrää ilmassa. Edistyneitä

Lisätiedot

Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen

Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka Nikon-salamalaitteiden laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, pystytkö tekemään päivityksen

Lisätiedot

Tapas- ja Sushi lasikko

Tapas- ja Sushi lasikko Tapas- ja Sushi lasikko Metos VS4, VS6, VS8, VS10 4209540, 4209542, 4209544, 4209546 Asennus- ja käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 02.01.2012 02.01.2012 METOS Tapas- ja

Lisätiedot

Kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

Kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

AB mypilotin pikaopas

AB mypilotin pikaopas AB mypilotin pikaopas AB mypilot -laitteeseen tutustuminen AB mypilot -kaukosäädin mahdollistaa Advanced Bionicsin Naída CI Q70 (Naída CI) -ääniprosessorin etäkäytön, jolloin näet hallinta- ja tilatiedot

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

1 Pakkaus. Asennusopas. Värisäädettävä nestekidenäyttö. Tärkeää

1 Pakkaus. Asennusopas. Värisäädettävä nestekidenäyttö. Tärkeää Asennusopas Värisäädettävä nestekidenäyttö Tärkeää Perehdy laitteen turvalliseen ja tehokkaaseen käyttöön lukemalla PRECAUTIONS (TURVATOIMET), tämä Asennusopas ja CD-ROM-levylle tallennettu Käyttöopas.

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

testo 460 Käyttöohje

testo 460 Käyttöohje testo 460 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 460 Pikaohje testo 460 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Sensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset Laite sammutettuna >

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

BH280/BH380 Panoraamanäyttö Käyttöohje

BH280/BH380 Panoraamanäyttö Käyttöohje BH280/BH380 Panoraamanäyttö Käyttöohje Vastuuvapauslauseke BenQ Corporation ei anna mitään suoraa tai epäsuoraa takuuta tämän julkaisun sisällöstä. BenQ Corporation varaa oikeuden tämän julkaisun korjaamiseen

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA DI251F http://fi.yourpdfguides.com/dref/590228

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA DI251F http://fi.yourpdfguides.com/dref/590228 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Radio R 4.0 IntelliLink Usein kysytyt kysymykset

Radio R 4.0 IntelliLink Usein kysytyt kysymykset Sisältö 1. Audio... 1 2. Puhelin... 2 3. Apple CarPlay... 2 4. Android Auto... 5 5. Galleria... 7 6. Muuta... 7 1. Audio K: Miten vaihdan äänilähdettä, esimerkiksi FM-radiosta USB:lle? V: Vaihtaaksesi

Lisätiedot

Xerox ColorQube 9201/9202/9203 Kopioiminen. Valmistelu. Skannaus. Lisätietoja

Xerox ColorQube 9201/9202/9203 Kopioiminen. Valmistelu. Skannaus. Lisätietoja Xerox ColorQube 90/90/90 Kopioiminen. Aseta originaalit syöttölaitteeseen etusivut ylöspäin tai. Paina Kaikki palvelut -näppäintä.. Valitse Kopiointi. Kopiointi-kortti tulee näkyviin.. Tee tarvittavat

Lisätiedot

VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE

VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE Käyttöohje Onneksi olkoon, olet hankkinut ensiluokkaisen näytön! iloft VDS- laitteessa on handsfree- toiminto, sen värinäytön avulla voit kommunikoida ovipuhelimen

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE EASYSTART SELECT EBERSPÄCHER SEISONTALÄMMITTIMIEN HALLINTALAITE A WORLD OF COMFORT

KÄYTTÖOHJE EASYSTART SELECT EBERSPÄCHER SEISONTALÄMMITTIMIEN HALLINTALAITE A WORLD OF COMFORT AJONEUVOJEN LÄMMITTIMET TEKNINEN DOKUMENTAATIO KÄYTTÖOHJE EASYSTART SELECT FI KÄYTTÖOHJE ASENNUSOHJE EBERSPÄCHER SEISONTALÄMMITTIMIEN HALLINTALAITE A WORLD OF COMFORT 2 AJONEUVOJEN LÄMMITTIMET TEKNINEN

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Radio-ohjattu projektorikello Malli: RM622P / RM622PU Käyttöopas

Radio-ohjattu projektorikello Malli: RM622P / RM622PU Käyttöopas Radio-ohjattu projektorikello Malli: RM622P / RM622PU Käyttöopas SISÄLTÖ Sisältö... 1 Johdanto... 2 Tuotteen kuvaus... 3 Näkymä edestä... 3 Näkymä takaa... 4 LCD-näyttö... 5 Aloitus... 5 Paristot... 5

Lisätiedot

FIN. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai. (ks. käyttäjän ohjelman tallentaminen)

FIN. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai. (ks. käyttäjän ohjelman tallentaminen) KÄYTTÄJÄN OPAS FIN Ohjelmointivalikko: RF-AJASTIN JA RF-KYTKENTÄYKSIKKÖ Paina +/- painikkeita: aluenumero alkaa vilkkua. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai käyttäjän ohjelma (ks. käyttäjän

Lisätiedot

Pikaopas. Painikkeet. Luuri. Digitaalinen johdoton puhelin. Malli KX-TCD300NE. Lue käyttöohjeesta tarkemmat tiedot seuraavista:

Pikaopas. Painikkeet. Luuri. Digitaalinen johdoton puhelin. Malli KX-TCD300NE. Lue käyttöohjeesta tarkemmat tiedot seuraavista: TCD300NE_QG(fi-fi).fm Page 1 Friday, November 12, 2004 2:01 PM Pikaopas Digitaalinen johdoton puhelin Malli KX-TCD300NE Lue käyttöohjeesta tarkemmat tiedot seuraavista: Painikkeet Luuri A B C D E F G H

Lisätiedot

PROBYTE GSM ALARM #6d

PROBYTE GSM ALARM #6d PROBYTE GSM ALARM #6d PROBYTE GSM ALARM #6 toimii GSM-hälyttimenä ja kaukoohjaimena. Soitto- tai SMS-hälytysviestien vastaanottajia voidaan hallita etäohjatusti. Ohjusrelettä voidaan ohjata SMS-viestillä.

Lisätiedot

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 14 15 1. /VIRITÄ - 2. AJAN ASETTAMINEN MUISTI/MUISTI+ 3. TORKKU /LEPO 4. PÄÄLLE/POIS 5. / VIRITÄ + 6. ÄÄNENVOIMAKKUUS PIENENNÄ - /HERÄTYS 1 PÄÄLLE/POIS

Lisätiedot

FINNISH DENVER CRP-515

FINNISH DENVER CRP-515 DENVER CRP-515 FINNISH TOIMINNOT JA PAINIKKEET 1. VÄHENNÄ ÄÄNENVOIMAKKUUTTA 2. LISÄÄ ÄÄNENVOIMAKKUUTTA/NÄYTÖN AUTOM. VAIHTO PÄÄLLE/POIS 3.

Lisätiedot

Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas

Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas HSU-4 CUW-3 9232831 2. painos 2004-2006 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän asiakirjan sisällön jäljentäminen, jakeleminen tai tallentaminen kokonaan tai osittain

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 1. (AL1) HÄLYTYS 1 PÄÄLLÄ /POIS PÄÄLTÄ 2.

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Sisällys. Beo4-kaukosäätimen käyttö, 3. Beo4:n näppäimet yksityiskohtaisesti, 4 Beo4:n näppäimien perus- ja lisätoiminnot

Sisällys. Beo4-kaukosäätimen käyttö, 3. Beo4:n näppäimet yksityiskohtaisesti, 4 Beo4:n näppäimien perus- ja lisätoiminnot Beo4 Opaskirja Sisällys Beo4-kaukosäätimen käyttö, 3 Beo4:n näppäimet yksityiskohtaisesti, 4 Beo4:n näppäimien perus- ja lisätoiminnot Beo4:n mukauttaminen, 5 Lisänäppäimen lisääminen Lisänäppäinten siirtäminen

Lisätiedot

ILMASTOINTILAITTEEN KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ OHJE

ILMASTOINTILAITTEEN KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ OHJE ILMASTOINTILAITTEEN KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ OHJE Kiitos, että hankit ilmastointilaitteemme. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolella ennen ilmastointilaitteen käyttöä. SISÄLTÖ Kauko-ohjaimen käsittely...2

Lisätiedot

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Omapalvelun ka ytto ohjeet

Omapalvelun ka ytto ohjeet Omapalvelun ka ytto ohjeet 1 Sisällys Etusivu ja omat tiedot... 2 Hakemuksen täyttäminen... 3 Välitallennus... 3 Keskeneräisen hakemuksen täyttäminen... 4 Liitteiden täydentäminen jälkikäteen... 5 Hakemuksen

Lisätiedot

GSRELE ohjeet. Yleistä

GSRELE ohjeet. Yleistä GSRELE ohjeet Yleistä GSM rele ohjaa Nokia 3310 puhelimen avulla releitä, mittaa lämpötilaa, tekee etähälytyksiä GSM-verkon avulla. Kauko-ohjauspuhelin voi olla mikä malli tahansa tai tavallinen lankapuhelin.

Lisätiedot

HS-8100 BLUETOOTH CAR KIT Tuotetiedot

HS-8100 BLUETOOTH CAR KIT Tuotetiedot Tuotetiedot Hands free -laite Mikrofoni Lyhyt mikrofoni 1 12 V -liitin 2 Mikrofoniliitäntä 3 Linkkipainike 4 Toiminnon merkkivalo (sininen/punainen) 5 Soittopainike 6 Äänenvoimakkuuden lisääminen (+) Käyttö

Lisätiedot

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Versio 1 Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Sisällys Johdanto... 3 Pakkaussisältö... 3 LCD näyttö... 4 Painikkeet... 4 Toiminnot... 5 Käynnistys ja sammutus...

Lisätiedot

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE JOHNSON CONTROLS Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE Ohjekirjassa perehdytään tarkemmin maalämpökoneen toimintaan ja asetuksiin. Noudattamalla ohjekirjan ohjeita saatte parhaimman hyödyn laitteestanne, sekä varmistatte

Lisätiedot

7 tuuman digitaalinen peruutuskameran LCD-näyttö

7 tuuman digitaalinen peruutuskameran LCD-näyttö KÄYTTÖOPAS 7 tuuman digitaalinen peruutuskameran LCD-näyttö MXN-7DM Malli: MXN-7DM Laitteen rakennetta ja teknisiä ominaisuuksia voidaan muuttaa ilman ennakkoilmoitusta. MXN-7DM Malli: MXN-7DM SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Tämä Parrot Minikit + käyttöohje on tehty helpottamaan laitteesi käyttöönottoa. Lisää tietoa laitteesta ja sen käytöstä löytyy www.parrot.com.

Tämä Parrot Minikit + käyttöohje on tehty helpottamaan laitteesi käyttöönottoa. Lisää tietoa laitteesta ja sen käytöstä löytyy www.parrot.com. Pikakäyttöohje Ennen aloittamista Tietoja käyttöohjeesta Vähentääksemme turhaa paperinkulutusta Parrot Minikit + käyttöohje julkaistaan painetun version sijaan verkossa. Löytät kaikkien valmistamiemme

Lisätiedot

Zimbran käyttöohje

Zimbran käyttöohje Zimbran käyttöohje ZIMBRAN KÄYTTÖOHJE 2 Sisältö 1 ZIMBRA LYHYESTI... 3 2 EDELLEENLÄHETYKSEN KYTKENTÄ... 3 3 LOMAVASTAAJA... 4 4 POSTIN SUODATTIMET... 5 5 ALLEKIRJOITUKSET... 6 6 OSOITEKIRJAN HALLINTA...

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas. Printed in

Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas. Printed in Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas Printed in Kiintolevyaseman irrottaminen ja asentaminen Ominaisuudet voivat vaihdella malleittain. Kiintolevyaseman irrottaminen ja asentaminen 20 40 minuuttia Ennen

Lisätiedot

THINK TIT-904 GSM-pöytäpuhelin

THINK TIT-904 GSM-pöytäpuhelin 5. Tekniset tiedot GSM taajuusalueet 900/1800MHz Lähetysteho 2W @ 900MHz Kanavaväli 200KHz Käyttöjännite / virrankulutus 5V @ 1500mA Käyttölämpötila-alue -10...+45 Ilman kosteus 5%...95% Ilmanpaine 86...106Kpa

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

TIDOMAT smartone versio 2.1. GSM-modeemin asennus smartone keskusyksikköön

TIDOMAT smartone versio 2.1. GSM-modeemin asennus smartone keskusyksikköön TIDOMAT smartone versio 2.1 GSM-modeemin asennus smartone keskusyksikköön GSM modeemin asetukset (kirjaudu laitteiston ylläpitäjänä) Kytkemällä GSM-modeemin smartone keskusyksikköön SO-3008, mahdollistaa

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten.

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Xerox WorkCentre 9/9 -monitoimitulostin Kopioiminen. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Laske syöttölaite alas.. Peruuta mahdolliset

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

Käyttöopas ABAX RFID READER. The difference is ABAX

Käyttöopas ABAX RFID READER.  The difference is ABAX www.abax.fi Käyttöopas ABAX RFID READER The difference is ABAX 2 The difference is ABAX ABAX RFiD-LUKIJA ABAX RFiD-lukijan avulla työntekijä voi kirjautua auton kuljettajaksi oman RFiD-kortin tai -tunnisteen

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4.

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4. Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Pakkauksessa on seuraavat osat: - Pääyksikkö (BAR283)

Lisätiedot

Pikaopas: ReSound LiNX- kuulokojeen käyttäminen iphone puhelimen avulla

Pikaopas: ReSound LiNX- kuulokojeen käyttäminen iphone puhelimen avulla Pikaopas: ReSound LiNXkuulokojeen käyttäminen iphone puhelimen avulla Pikaopas: Made for iphone (MFi) -toiminnon ottaminen käyttöön ja käyttäminen Yhteensopivat laitteet ReSound LiNX on yhteensopiva MFi-toiminnon

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

BT220 HEADSET. Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen)

BT220 HEADSET. Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen) Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen) 6 Korvanappi 7 Mikrofoni 8 Pidike 9 Varauksen osoitin (punainen) 10 Virtavalo (vihreä) Asennus

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Poissaolotiedotetoiminnallisuuden käyttöopas 1 (8) Sonera Viestintäpalvelu VIP - poissaolotiedotetoiminnallisuus Toiminnallisuuden kuvaus Poissaolotiedotteen aktivoit päälle

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit. Käyttöohje

Ulkoiset mediakortit. Käyttöohje Ulkoiset mediakortit Käyttöohje Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

5 ] ollessasi käyttäjätilassa

5 ] ollessasi käyttäjätilassa 7.3 Käyttäjäkoodien ohjelmointi. Näppäile [ [ 5 ollessasi käyttäjätilassa. Näppäile käyttäjänumero jonka haluat vaihtaa [ 0 - [ numero 4) 5, esim. 04 (käyttäjä 3. Näppäile uusi käyttäjäkoodi (XXXX,X,X)

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 1. JOHDANTO 1.1. Turvallisuus Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ja noudata sen sisältämiä ohjeita. Muuten mittarin käyttö voi olla vaarallista käyttäjälle ja mittari voi vahingoittua.

Lisätiedot

OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA. Omapalvelun tuetut selaimet:

OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA. Omapalvelun tuetut selaimet: OMAPALVELUN KÄYTTÖ OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA Omapalvelun tuetut selaimet: Internet Explorer 11 eteenpäin Firebox 3.5 eteenpäin Opera 10.5 eteenpäin Safari* ja Chrome uusimmat versiot *Ipad versiolle

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Näyttöyksikkö (LED-tyyppi)

Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) q LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI LÄPI! Se sisältää tärkeää tietoa turvallisuudesta. Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) KÄÄNNÖS ALKUPERÄISESTÄ OHJEESTA TUOTTEEN KUVAUS 1 1. Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) SÄHKÖPOLKUPYÖRÄT

Lisätiedot