Kuljettajanohjeet Dynafleet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuljettajanohjeet Dynafleet"

Transkriptio

1 Kuljettajanohjeet Dynafleet

2

3

4 Sisällysluettelo Dynafleet... 1 Dynafleet... 1 Tekninen kuvaus... 2 Hallintavivut... 4 Näyttö... 7 Valikot ja symbolit... 7 Valikkojen käyttö... 8 Järjestelmän käynnistys... 9 Järjestelmän sulkeminen valmiustila... 9 Tiedonsiirto Yleistä Viesti Viestivalikko Yleistä ajo- ja lepoaika Tehtävä Lokit Kuljettajavalmennus Hätäkutsu & avunpyyntö Ajopiirturin latausvalikko Asetukset Järjestelmävirheet ja varoitukset... 22

5 Dynafleet 1 Dynafleet Dynafleet on kuljetusten suunnittelujärjestelmä, johon on yhdistetty ajoneuvosuunnittelu, viestien käsittely ja ajoneuvon tilan ja kuljettaja-aikojen automaattinen raportointi. Kuljettaja on koko ajan yhteydessä toimistoon. Toimistossa oleva ajojärjestelijä voi ohjata ajoneuvon eri paikkoihin eri tehtäviä varten. Kuljettaja voi lähettää viestejä toisille kuljettajille, toimistoon tai yksityisesti. Kuljettajan ja toimiston välinen yhteys yksinkertaistaa suuren osan tilaustenhallinnasta ja tehostaa kuljetusten suunnittelua. Kommunikointi keskustoimiston kanssa tapahtuu GSM-matkapuhelinverkon kautta. Järjestelmä kerää tietoja ajopiirturista ja moottorinohjausyksiköstä. Dynafleet antaa kuljettajalle tietoja ajoneuvosta ja kuljettajatoiminnoista. Tämä mahdollistaa paremman kuljetustenhallinnan sekä ajoneuvon käyttökustannusten, kuljettajan työpanoksen sekä kuljettajan ajotavan taloudellisuuden seurannan. Luvussa Rakenne ja toiminta kuvataan järjestelmän tärkeimmät toiminnot, jotka kaikkien kuljettajien on tunnettava. Luvussa Järjestelmänhallinta on yhteenveto järjestelmästä sekä kuvaus järjestelmän käynnistämisestä. Muissa luvuissa käsitellään järjestelmän toimintoja tarkemmin.

6 2 Dynafleet Tekninen kuvaus J Dynafleet koostuu kahdesta yksiköstä, Dynafleet Gateway ja Dynafleet Driver Tool. Dynafleet Gateway sisältää avunpyyntöpainikkeen, joka sijaitsee kojelaudassa. Dynafleet Driver Tool sisältää näppäimistön ja siihen on saatavana valinnaisvarusteena erillinen värinäyttö. Dynafleetyksikkö on yhdistetty erilaisiin ohjausyksiköihin ja ajopiirturiin ajoneuvon elektroniikkaverkon välityksellä. Kommunikointi keskustoimiston kanssa tapahtuu GSM-matkapuhelinverkon kautta.

7 Dynafleet 3 The Dynafleet Driver Tool sijaitsee kojetaulussa radion alapuolella. Näyttö sijaitsee kojelaudan päällä. Dynafleet Gateway sijaitsee sähkökeskuksessa. Kuljettajatiedot tallennetaan neljänä eri toimintona: ajoaikana, lepoaikana, työaikana ja odotusaikana. Kun ajoneuvo liikkuu, toiminto rekisteröidään automaattisesti ajoaikana. Kun auto on paikallaan, tallennettava toiminto määräytyy ajopiirturin kuljettajan 1 asetusten mukaisesti. Tiedot otetaan suoraan ajopiirturista. Kaikki tiedot siirretään toimistoon jatkokäsittelyä ja seurantaa varten. Ajoneuvotiedot siirretään toimistoon GSM-verkon kautta. Jos kenttä on heikko, tiedot tallennetaan tilapäisesti Dynafleet-järjestelmään. Myös perustietoraportit siirretään tarvittaessa keskustoimistoon. GPS-vastaanotin varmistaa, että järjestelmäaika ja sijainti ovat oikein. Rajoitettu toiminnallisuus Järjestelmä on kehitetty Volvon FH- ja FM-autoihin, mutta se voidaan asentaa myös mihin muuhun ajoneuvoon tahansa. Tällöin järjestelmän toiminnoissa on kuitenkin joitakin rajoituksia, koska ajoneuvoissa on erityyppisiä ajopiirtureita, elektroniikkajärjestelmiä jne. verrattuna ajoneuvoihin, joille järjestelmä on kehitetty.

8 4 Dynafleet Hallintavivut J Esc -näppäimellä on kaksi toimintoa tilanteen mukaan: Lomakkeella, jossa voit valita eri arvoja, Esc - näppäimen painaminen tarkoittaa, että peruutat asetuksen. Muissa tapauksissa Esc -näppäimen painaminen tarkoittaa, että siirryt valikkopuussa yhden tason ylöspäin. 2 Valitse -näppäimellä on kolme toimintoa tilanteen mukaan:

9 Dynafleet 5 Kysymyksen yhteydessä Valitse -näppäimen painaminen tarkoittaa Kyllä-vastausta. Lomakkeella, jossa voit valita eri arvoja, Valitse -näppäimen painaminen tarkoittaa, että vahvistat ja hyväksyt kyseisen asetuksen. Valikossa Valitse -näppäimen painaminen tarkoittaa, että siirryt aktiiviseen vaihtoehtoon, ts. alivalikkoon, joka näkyy valkoisena tekstinä mustalla taustalla. 3 IR-vastaanotin vastaanottaa signaaleja näppäimistöstä. 4 Ohjainristikko/Nuolinäppäimet; oikea, vasen, ylös ja alas, siirtävät kohdistinta haluttuun suuntaan. 5 Infrapunalähetin (IR) lähettää signaalit Dynafleetyksikköön. Näppäimistö Kirjoita viestit näppäimistöllä. Suojaa näppäimistö auringonpaisteelta, kosteudelta, nesteiltä ja lialta. Näppäimistön IR-lähettimen on oltava suunnattuna Dynafleet-yksikön IR-vastaanottimeen kirjoittamisen aikana. QWERTY- ja kyrillisen näppäimistön välillä vaihdetaan painamalla samanaikaisesti ALT ja SHIFT, tai CTRL ja SHIFT. Huomautus! Näppäimistä voi käyttää ainoastaan kuorma-auton ollessa paikallaan. Ajon aikana näppäimistöä on säilytettävä hansikaslokerossa radiohyllyllä. Siellä näppäimistö on suojassa auringonvalolta eikä se pääse liikkumaan voimakkaissa jarrutuksissa tai törmäyksissä. Ohjainristikko Dynafleet-laitteen yleisimmät toiminnot voidaan suorittaa ohjauspyörän lähellä kojelaudassa olevalla ohjainristikolla. Muoviosien ja IR-lähettimen/vastaanottimen hoito Puhdista tavallisella auton sisäpintojen puhdistusaineella. Kokeile ensin piilossa oleviin kohtiin, ettei pinta vahingoitu.

10 6 Dynafleet Jos järjestelmä ei reagoi näppäinten painamiseen, tarkista, että IR-lähettimen ja IR-vastaanottimen linssit ovat puhtaat. Linssit puhdistetaan pehmeällä, puhtaalla ja kevyesti kostutetulla liinalla. Hätäkutsupainike Kojetaulussa tai radiohyllyssä on hätäkutsupainike. Painike täytyy pitää alaspainettuna vähintään kolme sekuntia hätäkutsun lähettämiseksi. Toimiston asetuksista riippuen kutsu lähetetään toimistoon ja VAS (Volvo Action Service)- tai Security Services - keskukseen. Jos ajoneuvoon on asennettu työkalu Dynafleet Driver, ponnahdusviesti ilmoittaa kuljettajalle meneillään olevan kutsun tilan päivityksistä. Lisävarusteet: Hätäpainikkeen tai avunpyynnön kirjoittamisen jälkeen sinulle soittaa aina operaattori Dynafleetin onlinesivustolla määriteltyyn puhelinnumeroon. Puhelun tarkoituksena on vahvistaa tekemäsi toimenpide. Jos et saa puhelua kohtuullisen ajan kuluessa, alkuperäinen pyyntösi on voinut epäonnistua sinusta riippumattomista syistä. Suosittelemme tällöin yhteydenottoa palveluihimme perinteisimmillä tavoilla. Huomautus! J Hätäkutsupainike toimii vain, kun järjestelmä on kytketty päälle tai se on valmiustilassa. Suosittelemme valmiusajan asettamista sopivaksi toiminnon saatavuuden varmistamiseksi. (Valmiusaikaa voi muokata Dynafleet online-sivustolla. Tarkista näiden muutosten teko järjestelmän ylläpitäjältä).

11 Dynafleet 7 Näyttö J Näyttöruutu on asennettu kojelaudan päälle. Näyttö nousee ylös ja laskeutuu alas automaattisesti, kun järjestelmä kytketään päälle tai sammutetaan. Käytä näytön puhdistamiseen vain pehmeätä ja kevyesti kostutettua liinaa. Muut muoviosat puhdistetaan tavallisilla auton sisäpintojen puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Huomautus! Varmista, ettei näytölle pääse nesteitä. Valikot ja symbolit Valikoiden ulkoasu vaihtelee. Esiintyvät symbolit ja toiminnot on kuvattu alla. Oletusvalikko 1 Symboli, joka osoittaa, missä järjestelmän osassa kulloinkin ollaan: esim. Viesti-, Ajopäiväkirja- tai Asetusvalikossa. 2 Lukemattoman viestin symboli osoittaa, että viestilistassa yksi tai useampia lukemattomia viestejä.

12 8 Dynafleet 3 Alempi mittari näyttää GSM-peiton ja ylempi GPRS-peiton. 4 Aktiivinen vaihtoehto näkyy valkoisella tekstillä mustalla taustalla. 5 Vierityslista, joka näyttää, että lisää tietoja on luettavissa. Näytä tiedot painamalla näppäintä alas. J Valikkojen käyttö Alla olevassa esimerkissä kuvataan Dynafleetin valikoiden käyttö. Esimerkissä näytetään, miten tekstiviesti lähetetään. 1 Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan Viestit. 2 Aktivoi viestivalikko painamalla Valitse. 3 Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan Kirjoita uusi. 4 Jatka painamalla Valitse.

13 Dynafleet 9 5 Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan Tekstiviesti (normaali merkistö). 6 Kirjoita uusi tekstiviesti painamalla Valitse. 7 Näppäile puhelinnumero ja viesti. Siirrä kohdistinta kenttien välillä nuolinäppäimillä. 8 Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan Lähetä. 9 Lähetä viesti painamalla Valitse. Järjestelmän käynnistys 1 Käännä virta-avainta. Radio-asennossa järjestelmä käynnistyy automaattisesti. Värinäyttö nousee ylös. 2 Järjestelmä tunnistaa kuljettajan automaattisesti lukemalla digitaalisessa ajopiirturissa olevan kuljettajakortin. 3 Alkutervehdyksen jälkeen järjestelmä on käyttövalmis. Järjestelmän sulkeminen valmiustila Kun virta-avain käännetään asentoon 0, järjestelmä siirtyy standby-tilaan. Näyttö sammuu ja kääntyy alas, ellei se ole jo alhaalla. Järjestelmä jatkaa tietojen keruuta standby-tilassa. Oltuaan standby-tilassa 2 tuntia (tai jonkin muun toimiston määräämän ajan) järjestelmä siirtyy lepotilaan ja lopettaa tiedonkeruun. Sen jälkeen järjestelmä voidaan herättää SMS-viestillä, esim. lämpötilojen tai sijainnin seurannassa (järjestelmä herätetään GSM-yhteydellä). Järjestelmä kytkeytyy täysin päältä vain, kun virta katkaistaan päävirtakytkimellä. Tässä tilassa Dynafleet ei voi ottaa vastaan GSM-yhteydenottoja. Varo! Odota 3 minuuttia ajon päätyttyä, ennen kuin katkaiset päävirran, muusa tapauksessa tiedot voivat hävitä. Katso lisätiedot päävirran katkaisemasta luvusta Kuljettajanohjeet

14 10 Dynafleet Tiedonsiirto Järjestelmään kerätyt ja talletetut tiedot siirretään toimistoon, jossa ne kootaan yhteen ja dokumentoidaan. Tiedot siirretään toimistoon GSM-verkon välityksellä. Yleistä Päävalikossa on seuraavat valikkotoiminnot: Viestit Viestien vastaanotto, lähetys ja hallinta. Ajo- ja lepoaika Näyttää ajo- ja lepoajat. Tehtävät Saapuvien tehtävien vastaanotto ja hallinta. Loki Näyttää ajoneuvon lokin. Hätäkutsu & avunpyyntö Näyttää meneillään olevan hätäkutsun tilan. Hätäkutsun lähetys ja tilan näyttö. Piirturin etälataus. Alustaa kuljettajakortin tai ajopiirturin massamuistin etälatauksen ja näyttää tiedonsiirron tilat. Asetukset Dynafleetin asetusten hallinta. Sammuta Asettaa Dynafleetin valmiustilaan. Dynafleet Viestit Ajo- ja lepoaika Tehtävät Loki Hätäkutsu & avunpyyntö Piirturin etälataus Asetukset Sammuta Viesti Viestivalikossa kuljettaja voi vastaanottaa, lähettää ja käsitellä viestejä. Kun Dynafleet-yksikkö on vastaanottanut yhden tai useamman viestin, uuden viestin symboli näytetään näytön oikeassa yläkulmassa ja kaiuttimesta kuuluu äänimerkki, jos se on päällä. Ajoneuvon ja toimiston välillä voidaan aina lähettää yksinkertaisia tekstiviestejä. Toimisto voi aktivoida J

15 Dynafleet 11 SMS-, sähköposti- tai muokattuja viestejä (täytetään valmiille lomakkeelle). Viestivalikko Viestivalikossa on seuraavat toiminnot: Kirjoita uusi Kirjoita uusi viesti. Valitse toimistoon lähetettävä viesti, SMS tai sähköposti. Saapuneet Lue ja käsittele vastaanotettuja viestejä. Navigoi paikkatietoon, jos GPS-koordinaattori on yhdistetty viestivalikkoon (ks. kappale Navigointi). Lähtevät Lue ja käsittele lähteviä viestejä. Luonnokset Käsittele luonnoksia. Lähetetyt Käsittele lähetettyjä viestejä. Osoitteisto Käsittele osoitteiston yhteystietoja. Viesti Kirjoita uusi Saapuneet Lähtevät Luonnokset Lähetetyt Osoitteisto Kaksi tekstiviestimerkkityyppiä, joita voidaan käyttää Kahta erilaista tekstiviestimerkkityyppiä voidaan käyttää. Standardimerkistö - GSM-standardimerkistö, jolle ei ole tukea kaikissa kielissä mutta joka toimii kaikissa matkapuhelimissa. Laajennettu merkistö - Käyttää unicode-merkistöä, joka tukee kaikkia kieliä. Viestit ovat lyhyempiä ja käyttäjän on varmistettava, että vastaanottajan matkapuhelin soveltuu tämäntyyppisten tekstiviestien vastaanottamiseen.

16 12 Dynafleet Kohteeseen suunnistaminen navigaattorin avulla Dynafleet-yksikkö on liitettävä yhteensopivaan navigointilaitteeseen. Kysy lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältäsi. Jos toimistolta tuleva viesti sisältää paikkatiedon, se voidaan lähettää yksiköstä navigointilaitteeseen. Tämä tehdään viestivalikosta (paina enteriä katsellessasi viestiä): Komento Navigoi kohteeseen... voidaan valita kohteen siirtämiseksi navigointilaitteeseen. Yleistä ajo- ja lepoaika Valikkoa Ajo- ja lepoaika käytetään helpottamaan ajoaikasääntöjen noudattamista. Toiminto on asetettu toimimaan EU:n ajoaikasääntöjen mukaisesti yhdessä ajopiirturin kanssa. Toimisto voi muuttaa asetuksia ja sallia eri ajoaikoja. Päävalikko - Ajo- ja lepoaika Valikossa Ajo- ja lepoaika on seuraavat alivalikot: Näytä kuljettajatoiminnot, näyttää kaikkien meneillään olevien ja kertyneiden kuljettajatoimintojen ajat. Anna eritellyt kuljettajatoiminnot, kuljettaja käyttää tarkan toiminnon antamiseen, kun hän ei ole ajovuorossa. Näytön alaosassa näytetään meneillään olevat toiminnot: TCO: nykyinen toiminto ajopiirturissa, toiminnolle kertynyt aika ja meneillään olevan toiminnon aika. DTJ: nykyinen toiminto, toiminnolle kertynyt aika ja meneillään olevan toiminnon aika.

17 Dynafleet 13 Päävalikko - Näytä kuljettajatoiminnot Jos kuljettaja on vaarassa rikkoa jotakin säädöstä, näytölle tulee siitä varoitus. Toimistoyksiköllä voidaan asettaa, kuinka paljon ennen säädöksen rikkoutumista varoitus annetaan. Näytä kuljettajatoiminnot Lepoaika 01:00 Ajovuoro 04:15 Tauko 00:30 Vuorokauden ajoaika 08:45 1 viikon ajoaika 20:0 2 viikon ajoaika 75:0 Päivittäinen lepo 01:30 Lepoaika Lepo- tai odotustoiminnon aika kyseisen lepojakson alusta laskettuna. Uusi lepojakso käynnistyy, kun järjestelmä rekisteröi toiminnon Ajo tai Työ. Ajovuoro Yhteenlaskettu ajoaika edellisen lepoajan jälkeen. Se ei saa olla yli 4 t 30 min. Aika nollataan 45 minuutin tai minuutin lepoajan kuluttua. Tauko Lepoajan kesto. Siihen lisätään ajat, jotka ylittävät vähimmäislepoajat (15, 30 tai 45 minuuttia). Vuorokauden ajoaika Yhteenlaskettu ajoaika kyseisen ajojakson aloittamisen jälkeen. Uusi vuorokautinen ajojakso alkaa, kun ensimmäinen ajotoiminto rekisteröidään vuorokausilepoehdon täyttymisen jälkeen. 1 viikon ajoaika Näyttää kyseisen viikon kokonaisajoajan. Käynnistyy viikkolevon jälkeen. Enimmäismäärä on 6 ajovuoroa viikossa.

18 14 Dynafleet 2 viikon ajoaika Näyttää kahden viikon (edellisen ja kyseisen viikon) kokonaisajoajan. Aika ei saa ylittää 90 tuntia. Päivittäinen lepo Kahden ajovuoron välillä kertynyt lepoaika. Oltava vähintään 9 tuntia (lyhyt vuorokausilepo) tai 11 tuntia. Muu kuljettajatoiminto Eriteltyä kuljettajatoimintoa voi käyttää vasta sen jälkeen, kun toimisto on aktivoinut sen. Se antaa kuljettajalle mahdollisuuden määritellä toiminnon ajopiirturin lepo/odotus/työtoimintojen lisäksi. Valittu toiminto raportoidaan toimistolle. Se voidaan valita valikosta Aseta kuljettajatoiminnon erittely tai ponnahdusikkunasta, kun virta-avain käännetään offasentoon. Toiminto päättyy, kun valitaan uusi tai ajo aloitetaan. Eritellyn kuljettajatoiminnon valinta ei vaikuta ajoaikojen laskentaan toimintoa Lautta lukuun ottamatta. EU-säädökset edellyttävät toiminnon Lautta valitsemista ennen lautalle tai junaan ajoa. Päävalikko - Näytä kuljettajatoiminnot Näytölle tulee varoitus, jos kuljettaja on rikkomaisillaan jotakin sääntöä. Toimistoyksikössä voidaan asettaa aika, joka määrää, kuinka paljon ennen säännön rikkomista varoitus annetaan. Näytä kuljettajatoiminnot Lepoaika 01:00 Ajovuoro 04:15 Tauko 00:30 Vuorokauden ajoaika 08:45 1 viikon ajoaika 20:0 2 viikon ajoaika 75:0 Päivittäinen lepo 01:30

19 Dynafleet 15 Lepoaika Toiminnon lepo tai odotus aika kyseisen lepojakson alusta. Uusi lepojakso alkaa, kun toiminto Ajo tai Työ havaitaan. Ajovuoro Yhteenlaskettu ajoaika viimeisen kunnollisen lepoajan jälkeen. Se ei saa olla yli 4 tuntia ja 30 minuuttia. Ajoaika nollautuu 45 minuutin lepoajan tai minuutin lepoajan jälkeen. Tauko Kunnollisen taukoajan kesto. Ajat lasketaan yhteen, jos ne ovat pitempiä kuin lyhimmät taukoajat (15, 30 tai 45 minuuttia). Vuorokauden ajoaika Kokonaisajoaika kyseisen ajojakson alusta lukien. Uusi päivittäinen ajoaika alkaa, kun toiminto ajo havaitaan ensimmäisen kerran säännönmukaisen päivittäisen lepoajan täytyttyä. 1 viikon ajoaika Näyttää kyseisen viikon kokonaisajoajan. Käynnistyy viikkolevon jälkeen. Enintään 6 yhtäjaksoista ajovuoroa viikossa. 2 viikon ajoaika Näyttää kahden viikon kokonaisajoajan (edellisen ja kyseisen viikon). Aika ei saa olla pitempi kuin 90 tuntia. Päivittäinen lepo Yhteenlaskettu lepoaika kahden ajovuoron välillä. Oltava vähintään 9 tuntia (lyhyt päivittäinen lepo) tai 11 tuntia.

20 16 Dynafleet Tehtävä Tehtävä koostuu suoritettavasta tehtävästä, paikasta, tehtävän tilasta, arvioidusta saapumisajasta ja arvioidusta lähtöajasta. Kuljettaja voi hyväksyä tai hylätä tehtävän. Kuljettaja voi myös raportoida tehtävän edistymisestä tilauksen tilalla. Kun tilaus vastaanotetaan, näytetään näytön yläosassa kuvake. Jokainen toimisto päättää itse, miltä tehtävät näyttävät. J Navigointi (lisävaruste) Dynafleet-yksikkö täytyy liittää yhteensopivaan navigointiyksikköön. Kysy lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältäsi. Jos toimistosta tullut ajotehtävä sisältää paikkatietoja, ne voidaan lähettää yksiköstä navigointijärjestelmään. Tämä tehdään valikosta, jossa ajotehtävä hyväksytään. Tämä valinta on käytettävissä vasta ajotehtävän hyväksynnän jälkeen. Valinta tehdään painamalla valitse, kun kohteen rivi näkyy korostettuna. Lokit Siirry lokivalikkoihin painamalla lokisymbolilla varustettua toimintonäppäintä tai päävalikon kautta. Lokin päävalikossa on käytettävissä järjestelmän kaikki lokit. Loki Matkaloki 1 Matkaloki 2 Ajoneuvon pitkäaikaisloki Lämpötila 1 Nollaa: , 09:49 Ajoneuvon loki aktiivinen 2 Nollaa: , 15:02 Ajoneuvon loki keskeytetty

21 Dynafleet 17 Ajoneuvoloki 1 ja 2 Näyttää kumuloituneet ajoneuvotiedot absoluuttisina arvoina sekä % matkasta edellisen nollauksen jälkeen, kun toiminto on aktiivinen (ei keskeytetty). Matkaloki 1 Matka Polttoneste 438,1 km 163,2 litraa Polttonesteen keskikulutus 37,2 l/100 km Tyhjäkäynti 21% PTO 0% AdBlue 6,2 litraa Taloudellinen alue 69% Ylikierrosalue 1% Rullaustoiminnon käyttö 9% Vakionopeudensäädin 22% Ylinopeus 2% Suurin vaihde 42% Ajoneuvon pitkäaikaisloki Ajoneuvon pitkäaikaisloki näyttää matkan, polttonesteenkulutuksen ja polttonesteen keskikulutuksen kokonaisarvot. Ajoneuvon pitkäaikaisloki Matka Kulutus 11523,2 km 36814,8 l Polttonesteen keskikulutus 37,3 l/100 km

22 18 Dynafleet Lämpötila Vaatii Dynafleet-yksikköön liitetyn lisävarusteen. Kysy lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältäsi. Tämä näyttää perävaunun lämpötilan. Antureiden määrästä riippuen voidaan näyttää enintään neljä lämpötilaa. Jos anturiin on liitetty hälytys, tämä näytetään punaisilla numeroilla tai huutomerkillä (!) riippuen näytöstä, jolla kuorma-auto on varustettu. Lämpötila Lämpötila 1-18 ºC Lämpötila 2-7 ºC Lämpötila 3 +4 ºC Lämpötila ºC! Perävaunun ovet Kiinni Huurteenpoistajan tila Päällä Nollaa: , 09:49 Näyttää edellisen nollauspäivämäärän/-ajan ja sallii kuljettajan nollata vastaavan ajoneuvolokin. Ajoneuvoloki aktiivinen tai ajoneuvoloki keskeytetty Kuljettaja käyttää tätä toimintoa vaihtaakseen keskeytetyn ja aktiivisen ajoneuvolokin välillä. Kuljettajavalmennus Toimiston on ensin aktivoitava kuljettajaopastus. Se auttaa kuljettajaa parantamaan polttonesteenkulutusta ehdottamalla eri toimenpiteitä ponnahdusikkunassa, kuten Ajoneuvo on käynyt tyhjäkäynnillä liian pitkään. Katkaise sytytysvirta. Vaihda isommalle polttoainetalouden parantamiseksi Ajat liian lujaa. Hiljennä.

23 Dynafleet 19 Hätäkutsu & avunpyyntö Avunpyyntö Lähetä avunpyyntö. Kirjoita tarvittavat tiedot tekstikenttään. Avunpyynnön tila Tässä näytetään lähetetyn avunpyynnön tila: lähetysaika, saapumisaika toimistoon, vastausaika ja pyynnön lähettäneen kuljettajan nimi. Hätäkutsun tila Tässä näytetään lähetetyn hätäpyynnön tila: lähetysaika, saapumisaika toimistoon, vastausaika ja pyynnön lähettäneen kuljettajan nimi. Lue lisää hätäkutsupainikkeesta kappaleesta Hätäkutsupainike sivulla. Tilat poistetaan 7 päivän kuluttua pyynnön lähettämisestä. Viesti on silloin Ei meneillään olevia pyyntöjä. Kuljettajalle ilmoitetaan uudesta tilasta ponnahdusikkunaan tulevalla viestillä. Hätäkutsu & avunpyyntö Avunpyyntö Avunpyynnön tila Hätäkutsun tila Ajopiirturin latausvalikko Piirturin etälataus Siirry ajopiirturin etälatausvalikoihin päävalikon kautta. Tämä toiminto edellyttää, että ajoneuvoon on asennettu etälataustoimintoa tukeva digitaalinen ajopiirturi ja että palvelu on otettu käyttöön. Kysy lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältäsi. Tätä valikkoa ei näytetä, jos toiminto ei ole käytettävissä. Tilarivin kuvake ilmoittaa käyttäjälle taustalla meneillään olevasta etälatauksesta. Jos lataus epäonnistuu, näytetään erityinen kuvake ja tiedot ovat nähtävissä Kuljettaja- tai Piirturitiedon tila -valikoissa. Tacho. Remote dl. Aloita kulj.kortin lataus Kuljettajatiedon tila Aloita massam. lataus Piirturitiedon tila Tämä kuvake ilmoittaa käyttäjällä taustalla meneillään olevasta etälatauksesta.

24 20 Dynafleet Tämä kuvake ilmoittaa, että latausprosessi epäonnistui. Tiedot ovat nähtävissä Kuljettaja- tai Piirturitiedon tila -valikossa. Aloita kulj.kortin lataus Aloittaa kuljettajakortin tietojen lataamisen ajopiirturista toimistoon. Siirtoja sallitaan enintään yksi päivässä. Tietojen lataus tapahtuu taustalla ja tilasta ilmoitetaan ponnahdusikkunoissa ja Kuljettajatiedon tila -valikossa. Toiminto edellyttää, että kuljettaja on kirjautunut Driver Tool:iin omalla kuljettajakortillaan, joka on asetettu ajopiirturiin (kuljettajan korttipaikalle). Harmaaksi merkitty valikkotoiminto tarkoittaa, että toimisto on poistanut toiminnon käytöstä. EU-määräykset edellyttävät vähintään yhtä tiedonsiirtoa 28 päivän välein tai useammin maankohtaisista määräyksistä riippuen. Kuljettajatiedon tila Tämä valikko ilmoittaa kuljettajalle kuljettajatietojen siirroista: Meneillään oleva siirto: kuka kuljettaja on aloittanut siirron ja nykyinen tila. Viimeksi onnistuneen siirron päiväys. Päivämäärä, jolloin tiedot viimeksi olivat toimiston käytettävissä. Viimeisin varoitusviesti ja päivämäärä, jolloin se vastaanotettiin. Aloita massam. lataus Aloittaa ajopiirturin massamuistin latauksen ajopiirturista toimistoon. Siirtoja sallitaan enintään yksi päivässä. Tietojen lataus tapahtuu taustalla ja tilasta

25 Dynafleet 21 ilmoitetaan ponnahdusikkunoissa ja Piirturitiedon tila - valikossa. Harmaaksi merkitty valikkotoiminto tarkoittaa, että toimisto on poistanut toiminnon käytöstä. EU-määräykset edellyttävät vähintään yhtä siirtoa 90 päivän välein. Piirturitiedon tila Tämä valikko ilmoittaa kuljettajalle ajopiirturin massamuistin siirroista: Meneillään oleva siirto: kuka kuljettaja on aloittanut siirron ja nykyinen tila. Viimeksi onnistuneen siirron päiväys. Päivämäärä, jolloin tiedot viimeksi olivat toimiston käytettävissä. Viimeisin varoitusviesti ja päivämäärä, jolloin se vastaanotettiin. Asetukset Asetusvalikon kautta päästään kaikkiin säädettäviin järjestelmäparametreihin. Muuta asetusta painamalla Valitse muutettavan asetuksen kohdalla ja selaa näytettäviä vaihtoehtoja nuolinäppäimillä. Hyväksy merkitty asetus painamalla Valitse. Asetusvalikossa voidaan valita seuraavat vaihtoehdot: Näytönsäästäjä, asettaa näytönsäästäjän aktivoitumisajan tai kytkee toiminnon pois päältä. Kieli, valitsee halutun kielen Yksiköt, valitsee eurooppalaiset, brittiläiset tai amerikkalaiset yksiköt. Äänenvoimakkuus, säätää kaiuttimien äänenvoimakkuuden. Kirkkaus, säätää näytön kirkkauden. Taustavalo, säätää näytön taustavalon. Näppäimistö, valitsee näppäimistön layoutin. Asetukset Näytönsäästäjä Kieli Yksiköt Äänenvoimakkuus Kirkkaus Taustavalo Näppäimistö Järjestelmän tiedot

26 22 Dynafleet Järjestelmän tiedot, näyttää laitteiston version, sarjanumeron, tiedot ajopiirturista, tiedot yhdistetyistä USB-laitteista ja tiedot yhdistetyistä navigointilaitteista. Järjestelmävirheet ja varoitukset Vikatilanteissa näytöllä näytetään vikailmoitus. Useimmiten vian, varoituksen tai viestin lukeminen vahvistetaan painamalla Esc. Tällöin viesti katoaa, mutta ongelma jää jäljelle, ja se on korjattava mahdollisimman nopeasti. Kuljettaja-aikavaroitusten ponnahdusikkunat Ponnahdusikkuna Kuljettaja-aikavaroitus näytetään, kun kuljettaja on rikkomaisillaan ajoaikasäädöstä (säädöksen nimi ja jäljellä oleva aika) tai kun säädöstä on jo rikottu (säädös ja sen jälkeen rikottu ja ylittynyt aika). Tuetut varoitukset ovat: Ajovuoro Vuorokauden ajoaika 1 viikon ajoaika 2 viikon ajoaika Päivittäinen lepo Kuljettajan aikatietoikkunat Lepoaika on pidettävä viikon aikana. Normaali vuorokausilepo on 11 tuntia. Tämä jakso oli lyhennetty vuorokausilepo. Kuljettajan ajanhallintaikkunat Oliko edellinen lepo viikkolepo? Normaali viikkolepo on 45 tuntia. Onko OK pitää tätä jaksoa viikkolepona?

27 Dynafleet 23 Ajopiirturin latausvaroitusten ponnahdusikkunat Kuljettajatiedon varoitus -ponnahdusikkuna aukeaa näytölle, kun kuljettajatietoja ei ole siirretty onnistuneesti toimistoon pitkään aikaan (toimisto asettaa kynnysarvon): Kuljettajatietoa ei ole ladattu XX päivään. Ladataanko nyt? Ajopiirturitiedon varoitus -ponnahdusikkuna aukeaa näytölle, kun ajopiirturitietoja ei ole siirretty onnistuneesti toimistoon pitkään aikaan (toimisto asettaa kynnysarvon): Piirturitietoa ei ole ladattu XX päivään. Ladataanko nyt? Ajopiirturin lataustietojen ponnahdusikkunat Etälataus aloitettu. Odota Kuljettajatiedot voi lähettää vain kerran päivässä. Jatketaanko? Siirto käynnissä. Vertaa tilavalikkoa tulevista päivityksistä. Ajopiirturin latausvirheiden ponnahdusikkunat Ei yhteyttä toimistoon. Yritä myöh. uudelleen! Virhe: edellytetään kirjautumista kulj.kortilla tietojen lataamiseksi. Virhe: tiedot on ladattu jo kertaalleen tänään.

28 24 aakkosellinen hakemisto A Ajo- ja lepoaika, Dynafleet Ajo- ja lepoaika Asetukset-valikko, Dynafleet D Dynafleet, lokit Dynafleet, päävalikko Dynafleet... 1 H Hätäkutsu & avunpyyntö, Dynafleet Hätäkutsu & avunpyyntö Hätäkutsupainike... 6 J Järjestelmän sulkeminen, Dynafleet... 9 K Kuljettajavalmennus, Dynafleet L Lokit, Dynafleet P Päävalikko, Dynafleet S Säätimet, Dynafleet... 4 T Tehtävä, Dynafleet V Viestivalikko, Dynafleet... 11

29

30 Volvo Truck Corporation Göteborg, Sweden Finish Printed in Sweden

Käyttöohje. 9352293 1. painos

Käyttöohje. 9352293 1. painos Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee "Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998". Electronic user s guide released subject to Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998. Käyttöohje 9352293 1.

Lisätiedot

CL50. Be inspired. Issued by Information and Communication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich

CL50. Be inspired. Issued by Information and Communication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich s Be inspired Issued by Information and Communication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich Siemens AG 2002 All rights reserved. Subject to availability. Rights of modification reserved. Siemens Aktiengesellschaft

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. NOKIA 640 http://fi.yourpdfguides.com/dref/822654

Käyttöoppaasi. NOKIA 640 http://fi.yourpdfguides.com/dref/822654 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Doro PhoneEasy 632. Suomi

Doro PhoneEasy 632. Suomi Doro PhoneEasy 632 Suomi 1 2 3 4 5 6 7 8 14 13 12 11 10 9 15 16 17 18 19 23 22 21 20 Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Kuuloke

Lisätiedot

Lightwriter SL40 Connect

Lightwriter SL40 Connect Lightwriter SL40 Connect Käyttöohje SL40 CONNECT dedicated to communication Tämä on Lightwriter SL40 Connect -käyttöohje. Päivitykset ja lisäykset löydät osoitteesta http://www.toby-churchill.com Suunnittelu

Lisätiedot

Käyttöohje 9353151 2. painos

Käyttöohje 9353151 2. painos Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998 ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Käyttöohje 9353151 2. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA

Lisätiedot

EF81. Issued by BenQ Mobile GmbH & Co. OHG Haidenauplatz 1 D-81667 Munich

EF81. Issued by BenQ Mobile GmbH & Co. OHG Haidenauplatz 1 D-81667 Munich EF81 Issued by BenQ Mobile GmbH & Co. OHG Haidenauplatz 1 D-81667 Munich BenQ Mobile GmbH & Co. OHG 2005 All rights reserved. Subject to availability. Rights of modification reserved. Manufactured by BenQ

Lisätiedot

C75. Designed for life. Siemens Aktiengesellschaft, issued by Communications, Haidenauplatz 1 D-81667 Munich

C75. Designed for life. Siemens Aktiengesellschaft, issued by Communications, Haidenauplatz 1 D-81667 Munich s s Siemens Aktiengesellschaft, issued by ommunications, Haidenauplatz 1 D-81667 Munich Siemens AG 2005 All rights reserved. Subject to availability. Rights of modification reserved. Siemens Aktiengesellschaft

Lisätiedot

mobile CX70 CXT70 CXV70 Designed for life Issued by Information and Communication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich

mobile CX70 CXT70 CXV70 Designed for life Issued by Information and Communication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich s mobile s mobile Issued by Information and ommunication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich Siemens AG 2004 All rights reserved. Subject to availability. Rights of modification reserved. Siemens Aktiengesellschaft

Lisätiedot

Käyttöopas Suomi. Bea-fon SL560/SL450

Käyttöopas Suomi. Bea-fon SL560/SL450 Käyttöopas Suomi Bea-fon SL560/SL450 Yleisiä tietoja Onnittelut Bea-fon SL560:n/SL450:n ostamisesta! Lue nämä tiedot ennen puhelimen käyttämistä, jotta osaat käyttää puhelintasi paremmin. Me emme vastaa

Lisätiedot

Java and all Java-based marks are trademarks or registered trademarks of Sun Microsystems, Inc.

Java and all Java-based marks are trademarks or registered trademarks of Sun Microsystems, Inc. VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote NEM-4 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä. Vaatimustenmukaisuusilmoituksesta on kopio WWW-osoitteessa

Lisätiedot

www.dtco.vdo.com DLKPro TIS-Compact Advanced Digital Tachograph Solutions for fleets up to 5 vehicles and 10 drivers

www.dtco.vdo.com DLKPro TIS-Compact Advanced Digital Tachograph Solutions for fleets up to 5 vehicles and 10 drivers www.dtco.vdo.com DLKPro TIS-Compact Advanced Digital Tachograph Solutions for fleets up to 5 vehicles and 10 drivers Sisältö Sisältö 1 Yleistietoja...3 2 DLK Pro TIS-Compact...4 Pakkauksen sisältö...4

Lisätiedot

Nokia C5 00 -käyttöohje

Nokia C5 00 -käyttöohje Nokia C5 00 -käyttöohje 3.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Tietoja laitteestasi 5 Toimistosovellukset 6 Verkkopalvelut 6 Alkuvalmistelut 7 Näppäimet ja osat 7 SIM-kortin ja akun asentaminen 7

Lisätiedot

Nokia 2610 -puhelimen käyttöohje. 9248178 1. painos

Nokia 2610 -puhelimen käyttöohje. 9248178 1. painos Nokia 2610 -puhelimen käyttöohje 9248178 1. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA OYJ vakuuttaa täten, että RH-86-tyyppinen laite on direktiivin 1999/5/EY oleellisten vaatimusten ja sitä koskevien

Lisätiedot

Käyttöohje. 9355025 3. painos

Käyttöohje. 9355025 3. painos Käyttöohje 9355025 3. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA CORPORATION ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote NPL-2 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä. Vaatimustenmukaisuusilmoituksesta

Lisätiedot

Käyttöohje. 93545208 2. painos

Käyttöohje. 93545208 2. painos Käyttöohje 93545208 2. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote RH-9 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä. Vaatimustenmukaisuusilmoituksesta

Lisätiedot

This is the Internet version of the user's guide. Print only for private use.

This is the Internet version of the user's guide. Print only for private use. Sisältö Aloittaminen.................... 4 Puhelimen kokoaminen, SIM-kortti, akku, soittaminen. Tutustuminen puhelimeen......... 9 Puhelimen yleiskuvaus, valikoiden käyttäminen, kirjainten syöttäminen,

Lisätiedot

SF65. Designed for life. Issued by Information and Communication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich

SF65. Designed for life. Issued by Information and Communication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich s s ssued by nformation and Communication mobile Haidenauplatz 1 D-81667 Munich Siemens AG 2004 All rights reserved. Subject to availability. Rights of modification reserved. Siemens Aktiengesellschaft

Lisätiedot

NAVIGON 8410 PREMIUM EDITION NAVIGON 8450 LIVE PREMIUM EDITION

NAVIGON 8410 PREMIUM EDITION NAVIGON 8450 LIVE PREMIUM EDITION NAVIGON 8410 PREMIUM EDITION NAVIGON 8450 LIVE PREMIUM EDITION Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää

Lisätiedot

Nokia 3230 -puhelimen käyttöopas. 9234634 1. painos / FI

Nokia 3230 -puhelimen käyttöopas. 9234634 1. painos / FI Nokia 3230 -puhelimen käyttöopas 9234634 1. painos / FI VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote RM-51 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä.

Lisätiedot

Laajennettu käyttöohje. 9310210 4. painos

Laajennettu käyttöohje. 9310210 4. painos Laajennettu käyttöohje 9310210 4. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote RH-12 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä. Vaatimustenmukaisuusilmoituksesta

Lisätiedot

Käyttöopas HD PVR 5720-SX. HD PVR -digiboksi MPEG2 / MPEG4

Käyttöopas HD PVR 5720-SX. HD PVR -digiboksi MPEG2 / MPEG4 Käyttöopas HD PVR 5720-SX HD PVR -digiboksi MPEG2 / MPEG4 1 Sisällysluettelo 1. Aloittaminen kolmessa vaiheessa...3 1 Kytkennät... 5 2 Asennus... 6 3 Tallennuslaitteen käyttäminen... 6 2. Tuotteen kuvaus...7

Lisätiedot

Luurin yleiskuva. Ohje: Kuvassa oleva luuri on tekstiviestitoimintoa tukevassa tukiasemassa

Luurin yleiskuva. Ohje: Kuvassa oleva luuri on tekstiviestitoimintoa tukevassa tukiasemassa Issued by Gigaset Communications GmbH Schlavenhorst 66, D-46395 Bocholt Gigaset Communications GmbH is a trademark licensee of Siemens AG Gigaset Communications GmbH 2008 All rights reserved. Subject to

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

Hakemisto 1. Z Puhelutiedot...39 Z Aika/hinta...40 ] Puheviesti/Vastaaja...41 ] SMS...42 ] MMS...47. Katso myös hakemisto oppaan lopussa

Hakemisto 1. Z Puhelutiedot...39 Z Aika/hinta...40 ] Puheviesti/Vastaaja...41 ] SMS...42 ] MMS...47. Katso myös hakemisto oppaan lopussa s Be inspired SL55 Hakemisto 1 to Turvallisuus... 3 Puhelimen yleiskuva... 5 Näytön symbolit (osa)... 9 Käyttöönotto... 11 SIM-kortti/akku... 11 Lataus... 12 Puhelin päälle tai pois/pin... 13 Ensimmäinen

Lisätiedot

Nokia E6 00 -käyttöohje

Nokia E6 00 -käyttöohje Nokia E6 00 -käyttöohje 1.1. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 7 Näppäimet ja osat 7 Aseta SIM-kortti ja akku paikalleen 10 Aseta tai poista muistikortti 12 Lataus 14 Kytke tai katkaise

Lisätiedot

NAVIGON 40 Essential NAVIGON 40 Easy NAVIGON 40 Plus NAVIGON 40 Premium NAVIGON 40 Premium Live

NAVIGON 40 Essential NAVIGON 40 Easy NAVIGON 40 Plus NAVIGON 40 Premium NAVIGON 40 Premium Live NAVIGON 40 Essential NAVIGON 40 Easy NAVIGON 40 Plus NAVIGON 40 Premium NAVIGON 40 Premium Live Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan

Lisätiedot

NAVIGON 70 Plus NAVIGON 70 Premium NAVIGON 70 Premium Live

NAVIGON 70 Plus NAVIGON 70 Premium NAVIGON 70 Premium Live NAVIGON 70 Plus NAVIGON 70 Premium NAVIGON 70 Premium Live Käyttöohjekirja Suomi Elokuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä

Lisätiedot

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1 Sisällys 1. TachoStore-ohjelmiston esittely... 3 1.1 PÄÄPERIAATE... 3 1.2 KAAVIO... 3 1.3 TOIMINNOT... 3 1.4 LATAUSTAVAT... 3 1.5 LADATTAVAT TIEDOSTOT... 3 1.6 TIEDONTALLENNUSMUODOT... 3 2. TachoStoren

Lisätiedot

Asennusopas Käyttöohje

Asennusopas Käyttöohje Asennusopas Käyttöohje Asennusopas Arvoisa asiakas, Seuraavan asennusoppaan avulla faksilaitteen käyttöönotto on nopeaa ja helppoa. Tarkemmat laitteen kuvaukset ja selitykset löydät oppaan mukana toimitettavasta

Lisätiedot