Korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytäntö ympäristöasioissa: kehityslinjoja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytäntö ympäristöasioissa: kehityslinjoja"

Transkriptio

1 1 Riitta Mutikainen Korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytäntö ympäristöasioissa: kehityslinjoja 1 Johdanto Vietämme korkeimman hallinto-oikeuden 100-vuotisjuhlaa. Esitykseni aihe, ympäristö, on oikeudellisena käsitteenä kuitenkin paljon nuorempi. Nykyisellä ympäristösääntelyllä on toki juurensa naapuruusoikeudessa, luonnonsuojelussa ja luonnonvaraoikeudessa. Esimerkiksi vesirakentaminen oli sääntelyn piirissä jo ennen Suomen itsenäistymistä. Kuten oikeuskirjallisuudessa on todettu, näkökulma ympäristöön oli tuossa vaiheessa kuitenkin lähinnä yksityisoikeudellinen. Tätä aikakautta kuvaavat omalta osaltaan myös ne korkeimman hallinto-oikeuden alkuvuosina julkaisemat päätökset, joilla on liittymäkohtia ympäristöön. Kysymyksenasettelut näissä päätöksissä olivat usein pelkistetyn prosessuaalisia, lähinnä viranomaisen toimivaltaan ja asianosaisen puhevaltaan liittyviä. Vesiasiat liittyivät yleensä patoamisoikeuteen ja siihen, aiheutuiko hankkeesta vahinkoa jollekin ulkopuoliselle taholle. Kaiken kaikkiaan näitä päätöksiä on tuolta ajalta melko vähän. Sotien jälkeisestä talouskasvusta ja sen lieveilmiöistä sekä yhteiskunnallisesta kehityksestä seurasi, että ympäristönsuojeluun liittyvät näkökohdat alkoivat saada yhä enemmän huomiota. Ympäristöön liittyvän lainsäädännön määrä alkoikin lisääntyä merkittävästi. Viime vuosikymmeninä tapahtunut tekniikan ja talouden kehitys, kansainvälistyminen sekä erityisesti Suomen liittyminen EU:n jäseneksi, ovat vielä osaltaan lisänneet ympäristöön liittyvää sääntelyä. Ympäristö on otettu oikeudellisena käsitteenä käyttöön. Sen sisältö on tosin monisyinen ja rönsyileväkin. Oikeuskirjallisuudessakaan ei ole löydetty tarkkaa määritelmää. Näkökulma ympäristöön on tämän kehityksen seurauksena kuitenkin siirtynyt julkisoikeuden puolelle. Ympäristöön liittyvää sääntelyä onkin luonnehdittu suurelta osin julkisoikeudelliseksi. Samasta syystä hallintotuomioistuinten merkitys ympäristönormien soveltamisessa ja tulkitsemisessa on kasvanut. Merkittävänä taitekohtana korkeimman hallinto-oikeuden historiassa voidaan pitää vuotta 2000, jolloin korkein hallinto-oikeus antoi päätökset Natura-valituksista. Valitukset koskivat valtioneuvoston päätöksellä komissiolle ehdotettuja ja ilmoitettuja Suomen kohteita eli alueita Natura verkostoon. Valituksia oli yli ja valitukset kohdistuivat noin 750 alueeseen. Kun korkein hallinto-oikeus arvioi valtioneuvoston päätöksen lainmukaisuutta, luonto- ja lintudirektiivin säännökset alueiden valintaperusteista olivat avainasemassa. Tästä seurasi, että valitusten kohteina olleiden alueiden luonnonolosuhteisiin oli perehdyttävä varsin yksityiskohtaisesti. Natura-projektin onnistuminen suhteellisen tiiviissä aikataulussa edellytti etukäteissuunnittelua, yhteistyötä, sitoutumista sekä oikeudellista ja luonnontieteellistä asiantuntemusta. Päätösten yhteinen sivumäärä oli noin , mikä kuvaa osaltaan asian laajuutta.

2 2 Natura-projekti kosketti monia. Minut henkilökohtaisesti se kiinnitti lopullisesti korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja ympäristöasioihin. Näistä kaikista edellä mainituista syistä tulen esityksessäni jatkossa keskittymään korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytäntöön 2000-luvulla. Korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytäntö perustuu valituksiin, joilla haetaan muutosta viranomaisten päätöksiin. Tästä syystä esitykseni alussa on yleiskuvan saamiseksi lyhyt katsaus korkeimpaan hallinto-oikeuteen viime vuosikymmeninä saapuneista ympäristövalituksista. Onko valitusten kohdentumisessa tai valitusten määrissä nähtävissä kehityslinjoja? Sen jälkeen tarkastelen valitusoikeutta ympäristöasioissa ja muutaman oikeustapauksen pohjalta erityiskysymyksenä yhdistysten valitusoikeutta. Lopuksi vielä pohdiskelen tulevaisuudennäkymiä. 2 Ympäristöasiat muutoksenhaun kohteena Korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltäviä ympäristöasioita ovat laajassa mielessä kaikki ne asiat, jotka kirjataan diaarikaavan asiaryhmiin rakentaminen, ympäristönsuojeluasiat, vesitalousasiat ja luonnonsuojeluasiat. Tämä luokittelu on vielä aika yleispiirteinen. Asiaryhmät sisältävät vielä suuren joukon yksityiskohtaisempia asianimikkeitä. Asiaryhmään rakentaminen sisältyvät esimerkiksi muun ohella kaavat. Tämän diaarikaavan luokittelun ohella kysymystä siitä, minkälaisia ympäristöasioita korkeimmassa hallinto-oikeudessa on viime vuosikymmeninä käsitelty, voi tarkastella myös konkreettisemmin eli valitusten kohteena olleiden ympäristöhankkeiden jaottelun kautta. Diassa on esitetty esimerkkejä hanketyypeistä. Tämä esimerkkiluettelo antaa toivottavasti jonkinlaisen kuvan korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytännön moninaisuudesta ympäristöasioissa. Erityisesti rakentamiseen liittyvien valitusten osalta on ollut selvästi nähtävissä, että valitukset ovat korreloineet lainsäädännön muutosten sekä yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen kanssa. Lisäksi on muistettava, että yksittäinen hanke on voinut tulla korkeimmassa hallinto- oikeudessa tarkasteltavaksi myös useammasta näkökulmasta. Hankkeen toteuttaminen on saattanut edellyttää kaavaratkaisua, rakennuslupaa, ympäristölupaa ja vesitalouslupaa. Muutoksenhaku on myös voinut koskea hankkeeseen liittyvää rakennusvalvontaa tai ympäristövalvontaa. Näitä kysymyksiä arvioitaessa on lisäksi tullut ottaa huomioon, mitä luonnonsuojelulaissa säädetään muun ohella lajisuojelusta. Vuosaaren satama on esimerkki hankkeesta, jonka toteuttamista koskevien erilaisten hallintopäätösten lainmukaisuus on muutoksenhakujen kautta tullut moneen kertaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Samalla tämä hanke kuvaa sitä, että ympäristöasioissa voi olla kysymys yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti hyvin merkittävistä asioista.

3 3 Kuten eri yhteyksissä on todettu, ympäristöasioille on myös tyypillistä, että niissä on usein kysymys tulevaisuuden ennustamisesta. Tämä koskee erityisesti kaavoitusta ja ympäristölupia. Ratkaisut on tällöin perustettava oikeudelliseen, luonnontieteelliseen ja tekniseen asiantuntemukseen sekä nykytilanteesta saatavaan oikeudellisesti relevanttiin tosiseikastoon. Ratkaistava oikeuskysymys saattaa liittyä esimerkiksi sen arvioimiseen, miten järven veden laatu tulee kehittymään ympäristöluvassa tarkoitetun hankkeen päästöjen seurauksena. 3 Ympäristövalitusten määrä Ympäristöä koskeneita valituksia on saapunut korkeimpaan hallinto-oikeuteen vuodesta 2000 lukien vuoteen 2015 asti vuosittain keskimäärin lähes 800. Kun samalta ajanjaksolta tarkastellaan ympäristöasioiden määrää suhteessa kaikkiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen saapuneisiin asioihin, voidaan todeta, että niiden osuus kaikista asioista on ollut suhteellisen vakio eli keskimäärin noin 20 prosenttia. Tilastollisesti merkittävä muutos on tapahtunut vuoden 2015 jälkeen. Saapuneiden ympäristöasioiden määrä on laskenut niin, että viime vuonna niitä oli selvästi alle 500 eli tarkkaan ottaen 472. Tämän vuoden tilastoista on ennustettavissa, että samansuuntainen kehitys jatkuu edelleen. Yksi syy ympäristöasioiden määrän jyrkkään laskuun on epäilemättä ollut päätöksistä määrättävä oikeudenkäyntimaksu, joka nousi vuoden 2016 alusta 500 euroon. Vuosi 2015 on ollut muutoinkin merkittävä taitekohta. Turvapaikkavalitukset ovat kasvattaneet korkeimpaan hallinto-oikeuteen saapuneiden kaikkien asioiden määrää huomattavasti. Kun samaan aikaan ympäristöasioiden määrä on laskenut, ympäristöasioiden suhteellinen osuus kaikista asioista oli viime vuonna enää 7 prosenttia. Ympäristöasioiden määrän kehitystä voi tarkastella myös tiettyä hanketyyppiä koskevien ympäristölupa-asioiden osalta. Esimerkiksi turvetuotantoa koskevia valituksia saapui ennätysvuonna 2011 yhteensä 47, kun niitä viime vuonna saapui ainoastaan 3. 4 Valitusoikeus ympäristöasioissa Valitusoikeuden määräytyminen ympäristöasioissa on moniulotteinen ja periaatteellisesti tärkeä asia. Ympäristöasioissa valitetaan pääsääntöisesti hallintovalituksin. Hallintovalituksen saavat tehdä asianosaiset. Hallintolainkäyttölain 6 :n yleissäännöksen mukaan oikeus valittaa asianosaisena on sillä, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Se, kenellä on asianosaisasemaan perustuva oikeus valittaa ympäristöasiassa, ei ole aina selvää. Asianosaissuhteet saattavat myös olla hyvin moninaisia. Erityisesti lupa-asioissa prosessiasetelmaa ei voi juuri kuvata kaksiasianosaissuhteeksi. Ympäristölainsäädäntö sisältääkin lukuisia erityissäännöksiä valitusoikeudesta.

4 4 Näillä erityissäännöksillä on viime aikoina voitu antaa valitusoikeus myös ympäristöasioissa toimiville yhdistyksille. Tällaisia yhdistyksiä ei nimittäin ole perinteisesti tulkittu sellaisiksi asianosaisiksi, joiden valitusoikeus voisi perustua hallintolainkäyttölain yleissäännökseen. Tämän uuden sääntelyn taustalla ovat perustuslain 20 :n ympäristöperusoikeussäännös sekä Århusin sopimus. Århusin sopimuksen mukaan tietyt kriteerit täyttävillä kansalaisjärjestöillä on oltava mahdollisuus turvautua tuomioistuinmenettelyihin, jotta ympäristölainsäädännön alaan kuuluvat viranomaisten päätökset voidaan tutkia uudelleen. Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä on Århusin sopimukseen viitaten vastaavasti katsottu, että tällaisille järjestöille on kansallisessa lainsäädännössä annettava mahdollisuus saattaa unionin ympäristölainsäädännön loukkauksia kansallisen tuomioistuimen arvioitavaksi. Vuoden 2011 päätöksessä (KHO 2011:49) paikallisella asukasyhdistyksellä katsottiin olevan valitusoikeus kaasuputken lunastuslupaa koskevassa asiassa. Korkein hallinto-oikeus totesi, että yhdistyksellä ei olisi ollut valitusoikeutta asiassa sovellettavan hallintolainkäyttölain 6 :n vakiintuneen tulkinnan mukaan. Ratkaisu, jonka mukaan yhdistyksellä kuitenkin tässä tapauksessa oli valitusoikeus, perustettiin unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön, Århusin sopimuksen soveltamisalaan sekä siihen tosiseikkaan, että puheena olevassa lunastuslupa-asiassa oli sovellettu unionin ympäristölainsäädäntöön kuuluvaa YVA-menettelyä. Vuoden 2016 päätöksessä (KHO 2016:10) paikallisella ympäristöyhdistyksellä ei sitä vastoin katsottu olevan valitusoikeutta lunastuslupaa koskevassa asiassa, joka liittyi ydinvoimalaitoksen rakentamiseen. Korkein hallinto-oikeus totesi, että yhdistyksen valitusoikeus oli turvattu Århusin sopimuksen edellyttämällä tavalla laitoksen rakentamiseen liittyvissä muissa kaava- ja lupamenettelyissä. Vuoden 2018 päätöksessä (KHO 2018:1) oli puolestaan otettava kantaa siihen, oliko asukasyhdistyksellä oikeus valittaa Liikenteen turvallisuusviraston päätöksestä, jolla oli ilmailulain nojalla päätetty olla antamatta lentoasemalle lentomelua koskevia toimintarajoituksia. Asian ratkaiseminen perustui samoin kuin edelliset tapaukset hallintolainkäyttölain 6 :n tulkintaan. Korkein hallinto-oikeus totesi, että säännöksen perinteisen, verrattain ahtaan tulkinnan mukaan yhdistyksellä ei olisi ollut valitusoikeutta. Kun kuitenkin otettiin huomioon asian liittyminen lentoaseman ympäristölupaan, yhdistysten valitusoikeutta koskeva kansainvälinen kehitys ja oikeuskäytäntö sekä se, että meluntorjuntaa koskevat toimintarajoitukset oli määrättävä lopullisesti ilmailulain nojalla, yhdistyksellä katsottiin olevan valitusoikeus. Kysymys yhdistysten valitusoikeudesta on toki ollut esillä muissakin korkeimman hallintooikeuden päätöksissä. Valitusoikeutta koskeva oikeuskäytäntö konkretisoi osaltaan korkeimman hallinto-oikeuden tehtävää kansallisten ja kansainvälisten ympäristönormien tulkitsijana.

5 5 5 Tulevaisuuden näkymiä Tämän vuoden alusta lukien valittaminen korkeimpaan hallinto-oikeuteen ympäristöasioissa edellyttää pääsääntöisesti valituslupaa. Valituslupajärjestelmää on jo aikaisemmin sovellettu eräisiin maankäyttö- ja rakennusasioihin. Tämän kokemuksen perusteella on arvioitavissa, että valituslupajärjestelmä tulee suuressa osassa tapauksia nopeuttamaan päätösten antamista. Kysymys on tilanteista, joissa valituslupaa ei myönnetä. Toisaalta valituslupajärjestelmä antaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle mahdollisuuden keskittyä sellaisiin ratkaisuihin, joilla on merkitystä hallinto- ja oikeuskäytännön ohjaamisen kannalta taikka asiassa tapahtuneen ilmeisen virheen tai muun painava syyn vuoksi. Jos jokin näistä valitusluvan myöntämisedellytyksistä täyttyy, valituslupa on myönnettävä. Kun valituslupa myönnetään, valitukseen annetaan perusteltu asiaratkaisu. Vuosikirjapäätöksinä tai lyhyinä ratkaisuselosteina julkaistaan ne päätökset, joilla on ennakkopäätösarvoa. Ympäristöasioille on kuitenkin luonteenomaista, että tapausten tosiseikat ovat ainutkertaisia ja paikkaan sidottuja. Julkaistavia päätöksiä voivat siten olla myös sellaiset päätökset, jotka - olematta varsinaisia ennakkopäätöksiä - ovat esimerkkitapauksia siitä oikeudellisesta punninnasta, jota puheena olevan ympäristönormin soveltaminen edellyttää. Korkeimman hallinto-oikeuden mahdollisuus antaa ympäristöasioissa hallinto- ja oikeuskäytäntöä ohjaavia päätöksiä riippuu luonnollisesti saapuvista valituksista. Kuten olen aikaisemmin todennut, ympäristövalitusten määrä on ollut viime vuosina laskussa. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään tämä kehitys jatkuu. Mahdollisuus antaa hallinto- ja oikeuskäytäntöä ohjaavia päätöksiä riippuu luonnollisesti myös siitä, mihin valitukset kohdistuvat. Korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytäntöä tarkastelemalla on selvästi havaittavissa, että esimerkiksi maankäyttö- ja rakennuslain sekä ympäristönsuojelulain voimaan tulon jälkeen korkein hallinto-oikeus on antanut useita näiden lakien soveltamista ja tulkintaa koskeneita selventäviä päätöksiä. Hyvä kysymys on, tapahtuuko näin myös tulevien lainsäädäntöhankkeiden osalta. Tähän aihepiiriin liittyvä oma kysymyksensä on myös se, miten ympäristölainsäädännössä määritellään valittamiseen oikeutetut tahot. Kuluneen kesän aikana ympäristö on ollut otsikoissa. Suomessa ja muualla Euroopassa on ollut pitkä hellejakso. Kasvit ovat kärsineet kuivuudesta. Useita metsäpaloja on ollut laajoilla alueilla. Vesialueilla on ollut poikkeuksellisen paljon sinileväesiintymiä. Rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia kaupungeissa. Tuoreen uutisen mukaan Helsingissä varaudutaan meriveden nousuun 2,5 metrillä. Erilaisiin maankäyttömuotoihin ja yhdyskuntasuunnitteluun on aina liittynyt toisiinsa nähden ristiriitaisia intressejä. Viime aikoina ympäristön tila on kuitenkin saanut näiden konkreettisten esimerkkien vuoksi julkisessa keskustelussa yhä enemmän huomiota.

6 Ympäristöasioissa on tyypillisesti kysymys tulevaisuuden ennustamisesta. Tulevaisuuteen liittyy tällä hetkellä kuitenkin useita muuttujia ja poikkeuksellisen paljon epävarmuutta. Tämä ei kuitenkaan vähennä ympäristöasioiden merkitystä. Pidän sen sijaan todennäköisenä, että ympäristöasioiden merkitys ja painoarvo korkeimman hallintaoikeuden oikeuskäytännössä vähintäänkin säilyy ja ehkä jopa kasvaa nykyisestä. 6

HE 43/2017 vp, Kari Kuusiniemi, KHO, Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

HE 43/2017 vp, Kari Kuusiniemi, KHO, Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 43/2017 vp, Kari Kuusiniemi, KHO, 5.9.2017 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Perustuslakivaliokunta on kutsunut korkeimman hallinto-oikeuden edustajan kuultavaksi hallituksen esityksestä eräiden

Lisätiedot

Korkein hallinto-oikeus

Korkein hallinto-oikeus Korkein hallinto-oikeus Korkeimman hallinto-oikeuden toimiala on erittäin laaja. Korkeimman hallinto-oikeuden ja yleisesti hallintotuomioistuinten yhteiskunnallinen tehtävä ulottuu kaikille yhteiskuntaelämän

Lisätiedot

HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn

HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn 1.6.2017 HE:n pääasiallinen sisältö Valituslupajärjestelmän soveltamisalaa laajennettaisiin ympäristöasioissa

Lisätiedot

Kaavoituksen muutoksenhaun uudistaminen. Hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta Ympäristöministeriö

Kaavoituksen muutoksenhaun uudistaminen. Hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta Ympäristöministeriö Kaavoituksen muutoksenhaun uudistaminen Hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta Ympäristöministeriö 4.3.2016 Esityksen sisältö 1. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistushankkeiden tilanne 2. Muutoksenhaun kehitys

Lisätiedot

Turun hallinto-oikeuden päätös

Turun hallinto-oikeuden päätös Turun hallinto-oikeuden päätös Antopäivä Päätösnumero 22.9.2015 15/0466/3 1 (5) Diaarinumero 00262/15/7305 Asia Metsästyslain mukaista poikkeuslupaa koskeva valitus Valittaja Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola

Lisätiedot

Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn

Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Luvitus uudistuu Kokonaan ympäristöluvista pois Varsinaisen ympäristöluvan sujuvoittaminen

Lisätiedot

Päiväys Datum Dnro Dnr 27.4.2011 YM 15/ 04 /2011 Oikeusministeriö Viite Hänvisning lausuntopyyntö Asia Ärende Lausunto Oikeusministeriö on pyytänyt ympäristöministeriöltä lausuntoa prosessityöryhmän ehdotuksesta

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Energiateollisuus ry Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Energiateollisuus

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle eräiksi hallintolainkäyttöä koskevan lainsäädännön muutoksiksi annetun hallituksen esityksen (HE 112/2004 vp) täydentämisestä Esityksessä ehdotetaan eduskunnalle annettua

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi (ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittaminen)

Luonnos hallituksen esitykseksi (ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittaminen) Lausunto TRAFI/47852/03.03.00/2018 19.03.2018 Asia: YM008:00/2015, YM029:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi (ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittaminen) 1. Hallituksen esityksen yleisperustelut

Lisätiedot

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut 2008

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut 2008 Oikeus 2009 Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut 2008 Korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistiin 3 700 asiaa vuonna 2008 Korkein hallinto-oikeus ratkaisi Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 kaikkiaan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Korkeimman oikeuden ratkaisut 2008

Korkeimman oikeuden ratkaisut 2008 Oikeus 2009 Korkeimman oikeuden ratkaisut 2008 Korkeimmassa oikeudessa ratkaistiin 2 900 asiaa vuonna 2008 Korkein oikeus ratkaisi Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 kaikkiaan 2 857 asiaa, mikä on 36

Lisätiedot

Ympäristölainsäädännön kehittyminen; mihin olemme menossa? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn

Ympäristölainsäädännön kehittyminen; mihin olemme menossa? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Ympäristölainsäädännön kehittyminen; mihin olemme menossa? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn 4.5.2017 Vaalikauden TOP 6 säädöshankkeet Yhden luukun palvelujen säädöshanke Ympäristönsuojelulain uudistamisen

Lisätiedot

Vaasan hallinto-oikeus

Vaasan hallinto-oikeus Vaasan hallinto-oikeus Päätös 1(5) Antopäivä Päätösnumero 29.6.2018 18/0259/1 Diaarinumero Asia Muutoksenhakija Luvan hakija Valitus ympäristölupa-asiassa X ja kumppanit avoin yhtiö, Evijärvi Y Oy, Kauhava

Lisätiedot

MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ

MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ 1/6 Pääsihteeri Kimmo Kääriä KY MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ Taustaa Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta on valmistelemassa mahdollista omaisuutensa

Lisätiedot

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Palveluosasto 4.5.2016 VALTIONEUVOSTON ASETUS TASAPAINOISESTA LÄHESTYMISTAVASTA LENTOASEMAN MELUN HALLINNASSA

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Palveluosasto 4.5.2016 VALTIONEUVOSTON ASETUS TASAPAINOISESTA LÄHESTYMISTAVASTA LENTOASEMAN MELUN HALLINNASSA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Palveluosasto 4.5.2016 Muistio VALTIONEUVOSTON ASETUS TASAPAINOISESTA LÄHESTYMISTAVASTA LENTOASEMAN MELUN HALLINNASSA PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Valtioneuvoston asetuksella

Lisätiedot

Turun hallinto-oikeuden päätös

Turun hallinto-oikeuden päätös Turun hallinto-oikeuden päätös Antopäivä Päätösnumero 22.9.2015 15/0465/3 1 (5) Diaarinumero 00261/15/7305 Asia Metsästyslain mukaista poikkeuslupaa koskeva valitus Valittaja Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle 1 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyysi 22.8.2017 lausumaan hallituksen esityksestä eduskunnalle eräiden ympäristöä koskevien hallintoasioiden muutoksenhakusäännösten

Lisätiedot

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut 2010

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut 2010 Oikeus 2011 Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut 2010 Korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistiin 4 200 asiaa vuonna 2010 Korkein hallinto-oikeus ratkaisi Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 kaikkiaan

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä. Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö

ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä. Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö 9.10.2015 2 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tehtävät MRL 18 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Kuntien ja maakuntien muutoksenhakujärjestelmän kehittäminen

Kuntien ja maakuntien muutoksenhakujärjestelmän kehittäminen Kuntien ja maakuntien muutoksenhakujärjestelmän kehittäminen 9.4.2018 Eeva Mäenpää Kunta- ja aluehallinto-osasto Tilaisuuden ohjelma klo 9:30 10:00 Kahvit klo 10:00 10:15 Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta

Lisätiedot

KYSYMYKSIÄ MUUTOKSENHAKUMENETTELYSSÄ - VALITUSLUPAUUDISTUS JA JULKISEN EDUN VALVONTA YMPÄRISTÖASIOISSA

KYSYMYKSIÄ MUUTOKSENHAKUMENETTELYSSÄ - VALITUSLUPAUUDISTUS JA JULKISEN EDUN VALVONTA YMPÄRISTÖASIOISSA SYS:n ympäristöoikeuden ajankohtaisseminaari, 17.5.2019 Vaasa KYSYMYKSIÄ MUUTOKSENHAKUMENETTELYSSÄ - VALITUSLUPAUUDISTUS JA JULKISEN EDUN VALVONTA YMPÄRISTÖASIOISSA Ylituomari Jaakko Kellosalo, Vaasan

Lisätiedot

Miten norminpurku ja sujuvoittaminen vaikuttavat ympäristövaikutusten arviointiin tulevaisuudessa?

Miten norminpurku ja sujuvoittaminen vaikuttavat ympäristövaikutusten arviointiin tulevaisuudessa? Miten norminpurku ja sujuvoittaminen vaikuttavat ympäristövaikutusten arviointiin tulevaisuudessa? Prof. Tapio Määttä Erilaisia norminpurku- ja sujuvoittamisstrategioita ympäristöpäätöksenteon sujuvoittaminen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Joensuun kaupunki Lausunto 06.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Oikeusministeriö

Lisätiedot

Lupaprosessien sujuvoittaminen

Lupaprosessien sujuvoittaminen Lupaprosessien sujuvoittaminen INFRA Akatemia 22.1.2016 Anu Kärkkäinen Johtaja, elinkeinoasiat Sipilän hallitusohjelman kirjaukset lupaprosessien sujuvoittaminen Sujuvoitetaan lupa- ja valitusprosesseja

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO PÄÄTÖS UUDELY/1/07.04/2012 9.1.2013 Hangon Satama Länsisatama 10900 Hanko SAANTITODISTUKSELLA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN

Lisätiedot

Pilaamiskielto ympäristöoikeudellisen ratkaisun teorian valossa

Pilaamiskielto ympäristöoikeudellisen ratkaisun teorian valossa Pilaamiskielto ympäristöoikeudellisen ratkaisun teorian valossa Prof. Tapio Määttä 8.5..2019 Ympäristöoikeudellisen ratkaisun teoria: lähtökohtia Tulkinta à harkinta = harkintamarginaalin tunnistaminen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen Lakimiesliitto Finlands Juristförbund ry Lausunto 19.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä

Lisätiedot

Lupamääräysten yleinen muuttaminen

Lupamääräysten yleinen muuttaminen Matti Hepola 15.1.2018 Lupamääräysten yleinen muuttaminen SYS Vesioikeuspäivä 15.1.2019 Lupien pysyvyys muuttuu - hitaasti Lähtökohta on se, että lainsäädännön ja oikeuskäytännön linjaukset lupien pysyvyyteen

Lisätiedot

Apteekkilupavalitukset Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 04.12.2012. Paavo Autere Lakimies Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Apteekkilupavalitukset Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 04.12.2012. Paavo Autere Lakimies Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Apteekkilupavalitukset Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 04.12.2012 Paavo Autere Lakimies Apteekkilupavalituksia koskeva esitys Esityksessä käsittelen Apteekkiluvan myöntämisen perusteita Lupavalitukseen

Lisätiedot

Ympäristöperusoikeuden evoluutio kirjallisuuden ja KHO:n. Prof. Kai Kokko Syksy 2010 Tentit ja

Ympäristöperusoikeuden evoluutio kirjallisuuden ja KHO:n. Prof. Kai Kokko Syksy 2010 Tentit ja Ympäristöperusoikeuden evoluutio kirjallisuuden ja KHO:n vuosikirjaratkaisujen valossa Prof. Kai Kokko Syksy 2010 Tentit 5.11.2010 ja 7.1.2011 Kysymykset 1) Miten PeL 20.1 :n ympäristövastuu kohdistuu?

Lisätiedot

Megatrendit ympäristöhallinnossa. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Kaukolämpöpäivät

Megatrendit ympäristöhallinnossa. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Kaukolämpöpäivät Megatrendit ympäristöhallinnossa Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Kaukolämpöpäivät 24.8.2017 Sisältö Ympäristöasioihin vaikuttavia megatrendejä Hallinto uudistuu Menettelyt sujuvoituvat ja sähköistyvät

Lisätiedot

1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä

1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä TIETOVERKKORIKOSTYÖRYHMÄN MIETINTÖ Asianajaja Satu Tiirikan eriävä mielipide 16.6.2003 1 Myös datan kopioinnin tulee olla takavarikko 1.1 Ehdotettua pakkokeinolain 4 luvun 4 a :n 3 momenttia ei tule hyväksyä

Lisätiedot

TUULIVOIMAHANKKEIDEN VIRANOMAISPROSESSEISTA

TUULIVOIMAHANKKEIDEN VIRANOMAISPROSESSEISTA TUULIVOIMAHANKKEIDEN VIRANOMAISPROSESSEISTA Pirkanmaan tuulivoimaseminaari Tampere, Komediateatteri Pirkanmaan ELY-keskus, yks.pääll. Hannu Wirola Viranomaisprosesseihin vaikuttavia seikkoja Suurten tuulivoimalayksiköiden

Lisätiedot

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta Laki ulkomaalaislain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ulkomaalaislain (301/2004) 200 a, sellaisena kuin se on laissa 674/2015, muutetaan 172, 192, 196, 198 b ja 199 202, sellaisina

Lisätiedot

Kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen kaavoituksessa? - Kommentteja professori Eija Mäkisen selvityksestä

Kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen kaavoituksessa? - Kommentteja professori Eija Mäkisen selvityksestä Kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen kaavoituksessa? - Kommentteja professori Eija Mäkisen selvityksestä Helsinki 11.3.2016 Professori Tapio Määttä Selvityksen tausta Oletus Yhteiskunnallisesti tärkeät

Lisätiedot

Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa

Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa Kaupunginhallituksen konsernijaosto 28 09.08.2013 Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa 530/090/2012

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen Kiinteistöliitto ry Lausunto 31.05.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Pääministeri

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa. Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6.

Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa. Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6. 1 16.6.2017 Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6.2017 Esityksen sisältö Vesilaki Luonnonsuojelulaki Vesienhoidon

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen 17.4.2009 ASIA HAKIJA Kaitasuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa (korkeimman hallinto-oikeuden

Lisätiedot

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas. Ulvilan kaupunki ei antanut asianmukaista päätöstä päivähoitopaikasta

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas. Ulvilan kaupunki ei antanut asianmukaista päätöstä päivähoitopaikasta 31.8.2009 Dnro 3346/4/07 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas Ulvilan kaupunki ei antanut asianmukaista päätöstä päivähoitopaikasta

Lisätiedot

PÄÄTÖS. KSU 2003 Y 240/111 Telefaksi (014)

PÄÄTÖS. KSU 2003 Y 240/111 Telefaksi (014) PÄÄTÖS PL 110, Ailakinkatu 17 Pvm 25.11.2008 40101 JYVÄSKYLÄ Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 490 110 Dnro KSU 2003 Y 240/111 Telefaksi (014) 614 273 ASIA Ympäristöluvan siirtäminen HAKIJA Skanska Asfaltti

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 07.04.2017 H103/17 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne alla olevaan

Lisätiedot

HE 147/2015 vp keskeiset ehdotukset. Ympäristövaliokunta Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi Lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio

HE 147/2015 vp keskeiset ehdotukset. Ympäristövaliokunta Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi Lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio HE 147/2015 vp keskeiset ehdotukset Ympäristövaliokunta 2.3.2016 Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi Lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio HE 147/2015 vp sisällöstä Sisältää useita toisiinsa liittymättömiä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 334/2017 10.02.03 94 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle määräajan palauttamista koskevan hakemuksen johdosta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen,

Lisätiedot

Viitaten lausuntopyyntöönne (YM7/400/2017; YM015:00/2017)

Viitaten lausuntopyyntöönne (YM7/400/2017; YM015:00/2017) 28.3.2017 Ympäristöministeriölle Viitaten lausuntopyyntöönne 7.3.2017 (YM7/400/2017; YM015:00/2017) Suomen luonnonsuojeluliiton lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eräiden ympäristölakien muutoksenhaun

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Natura arviointia koskeva sääntely, arviointivelvollisuuden syntyminen. Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen

Natura arviointia koskeva sääntely, arviointivelvollisuuden syntyminen. Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen Natura arviointia koskeva sääntely, arviointivelvollisuuden syntyminen Lainsäädäntöneuvos Hankkeita ja suunnitelmia koskevia ennakkovalvonta Luontodirektiivin 6 artiklan 3 kohta: Kaikki suunnitelmat tai

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 23.2.2009 KOM(2009)81 lopullinen 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan

Lisätiedot

Ajankohtaista vesioikeutta korkeimmassa hallintooikeudessa

Ajankohtaista vesioikeutta korkeimmassa hallintooikeudessa Ajankohtaista vesioikeutta korkeimmassa hallintooikeudessa Ympäristöoikeuden VII ajankohtaispäivä 10.4.2008 Joensuun yliopisto Hallintosihteeri Sinikka Pärnänen Korkein hallinto-oikeus Tilastoa Vesitalousasiat

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi HE

Hallituksen esitys eduskunnalle EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi HE 1 Tuula Pynnä Korkein oikeus Eduskunnan perustuslakivaliokunta 6.9.2018 klo 10 Hallituksen esitys eduskunnalle EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi HE 9/2018 vp Perustuslakivaliokunnassa

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos esittää lausuntonaan ehdotuksesta uudeksi ympäristönsuojelulaiksi (YSL) seuraavan:

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos esittää lausuntonaan ehdotuksesta uudeksi ympäristönsuojelulaiksi (YSL) seuraavan: Ympäristöministeriölle Viite: lausuntopyyntö YM16/400/2012 Lausunto ehdotuksesta uudeksi ympäristönsuojelulaiksi Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos esittää lausuntonaan ehdotuksesta uudeksi ympäristönsuojelulaiksi

Lisätiedot

KHO:n ajankohtaisia oikeustapauksia

KHO:n ajankohtaisia oikeustapauksia n ajankohtaisia oikeustapauksia Oikeusneuvos Riitta Mutikainen Alueidenkäytön neuvottelupäivät 9.10.2019, Lappeenranta Esityksen rakenne 1. Yleistä 2. Päätösten julkaiseminen Valituslupajärjestelmä Valitusten

Lisätiedot

Kansliapäällikkö Hannele Pokka. hallintotuomioistuinpäivillä

Kansliapäällikkö Hannele Pokka. hallintotuomioistuinpäivillä Kansliapäällikkö Hannele Pokka hallintotuomioistuinpäivillä 27.1.2017 Ollaanpa mitä mieltä ollaan, Sipilän hallituksen uudistuksista, niiden sisällöstä ja annetuista aikatauluista, nykyhallitus on pannut

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Helsingin oikeusaputoimisto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Yleisesti

Lisätiedot

Valitus vesitalousasiassa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto nro 64/2018/2

Valitus vesitalousasiassa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto nro 64/2018/2 Vaasan hallinto -oikeus Päätös 1(4) Antopäivä Päätösnumero 05.10.2018 18/0238/2 Diaarinumero 00615/18/5201 Asia Muutoksenhakija Valitus vesitalousasiassa Reija Virtanen, Vihti Luvan hakija Mikko Tiainen,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginkanslia Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 54 Länsimetro Oy:n kokouspöytäkirjoja koskevan diaariotteen antaminen HEL 2016-008119 T 07 01 02 Päätös Päätöksen perustelut Vs. kansliapäällikkö päätti todeta, että

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 4.10.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi Euroopan unionin yhteisen kalastuspolitiikan kansallisesta täytäntöönpanosta sekä yhteisen kalastuspolitiikan seuraamusjärjestelmästä

Lisätiedot

Päätös. Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Päätös. Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 167/2006 vp Hallituksen esitys laiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi työttömyysturvalain

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona 26.5.1993 1 ) 2 kello 10.00 Nimenhuuto Päätösvaltaisuus HE 63 laiksi rangaistusmääräysmenettelystä 1a eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - Ilmoitetaan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.10.2014 COM(2014) 653 final 2014/0302 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Romanialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun

Lisätiedot

Luonnos Selityspyyntö , korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18

Luonnos Selityspyyntö , korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18 1 (5) Luonnos 22.2.2019 Dnro LPR/283/23/2019 Korkein hallinto-oikeus / korkein.hallinto-oikeus@oikeus.fi Viite ASIA Selityspyyntö 4.2.2019, korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18 Lappeenrannan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.8.2018 COM(2018) 580 final 2018/0306 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Kanadan sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisellä laaja-alaisella talous- ja kauppasopimuksella

Lisätiedot

IPR asioiden keskittäminen Markkinaoikeuteen. Kolster-info Jyrki Nikula Head of IP Legal & Trademarks

IPR asioiden keskittäminen Markkinaoikeuteen. Kolster-info Jyrki Nikula Head of IP Legal & Trademarks IPR asioiden keskittäminen Markkinaoikeuteen Kolster-info Jyrki Nikula Head of IP Legal & Trademarks 1. TAUSTAA Tavoitteena teollisoikeuksien myöntämisen ja käyttämisen tehostaminen Lisää teollis- ja tekijänoikeuksien

Lisätiedot

Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto

Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto Diaarinumero: 49/2015 Antopäivä: 31.3.2016 Hakija oli ilmoittautunut M ry:n järjestämään

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

HE 71/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi korkeimmasta hallinto-oikeudesta annetun lain 6 :n muuttamisesta

HE 71/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi korkeimmasta hallinto-oikeudesta annetun lain 6 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi korkeimmasta hallinto-oikeudesta annetun lain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan korkeimmasta hallinto-oikeudesta annettuun

Lisätiedot

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA "1. Tänään annetulla asetuksella perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Esitysehdotuksessa ei ole myöskään selvitetty, miten nuorta koskevan määritelmän muutos mahdollisesti vaikuttaisi lastensuojelulakiin.

Esitysehdotuksessa ei ole myöskään selvitetty, miten nuorta koskevan määritelmän muutos mahdollisesti vaikuttaisi lastensuojelulakiin. LAINSÄÄDÄNNÖN ARVIOINTINEUVOSTO Lausunto Dnro: VN/7299/2019-VNK-2 9.10.2019 Lainsäädännön arviointineuvoston lausunto ehdotuksesta hallituksen esitykseksi laiksi lastensuojelulain muuttamisesta ja laiksi

Lisätiedot

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 7.10.2016 Perustuslakivaliokunnan sihteeristö

Lisätiedot

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Helsinki 16.12.2016 Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Luontoselvitysten merkitys Hyvällä taustoituksella ja suunnittelulla voidaan säilyttää

Lisätiedot

Kunnan päätöksistä voi valittaa

Kunnan päätöksistä voi valittaa Kunnan päätöksistä voi valittaa Omaishoidon tuesta tai omaishoitoa tukevista palveluista päättää oma kotikuntasi. Jos olet tyytymätön kunnan päätöksiin, voit tehdä niistä valituksen. Apua valituksen tekoon

Lisätiedot

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU VAASAN HALLINTO-OIKEUS Valitus ympäristöluvasta/ Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoittelurata/liedon Rakennus- ja ympäristölautakunta 101/25.6.2008 (Ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

Tuulivoimatuotantoalueen melu

Tuulivoimatuotantoalueen melu Tuulivoimatuotantoalueen melu John Öst Varsinais-Suomen ELY-keskus 20.3.2017 Tuulivoiman keskeiset vaikutukset Keskeisiä vaikutuksia ovat muun muassa vaikutukset maisemaan, linnustoon ja turvallisuuteen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen luonnonsuojeluliitto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Ehdotuksen

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta

Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta 40. Ilmansuojelupäivät, Lappeenranta 18.-19.8.2015 Ylitarkastaja Juha Lahtela Esityksen sisältö Ympäristönsuojelulain mukainen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe toiseen uudistettuun laitokseen... KESKEISET LYHENTEET... xxiii

Sisällys. Esipuhe toiseen uudistettuun laitokseen... KESKEISET LYHENTEET... xxiii vii Esipuhe toiseen uudistettuun laitokseen... LÄHTEET... xiii xv KESKEISET LYHENTEET... xxiii I JOHDANTO... 1 1. Teoksen painopistealueista ja keskeisistä näkökulmista... 1 2. Keskeisiä käsitteitä...

Lisätiedot

Maa Korvausarviointi TkT Juhana Hiironen

Maa Korvausarviointi TkT Juhana Hiironen Maa-20.2334 Korvausarviointi 15.9.2015 TkT Juhana Hiironen Päivän aikataulu 14:15 14:45 Kertausta lukutehtävän aihepiiristä 14:45 15:15 Ryhmätyö 15:15 15:40 Ryhmätöiden esittely 15:40 15:45 Seuraavaksi

Lisätiedot

Oikeustapauksia verkossa

Oikeustapauksia verkossa Oikeustapauksia verkossa Tietoasiantuntijat Mirja Pakarinen ja Marja Autio Eduskunnan kirjasto 10.3.2015 Koulutuksen sisältö Oikeustapaukset oikeuslähteenä Kansalliset tuomioistumet Kuinka löydän näiden

Lisätiedot

OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN

OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUUN KEURUU 18.4.2012 Ritva Schiestl Ympäristölakimies Ritva Schiestl 19.4.2012 Osallistuminen ja vaikuttaminen perustuslain mukaan Kansanvaltaisuus Kansanvaltaan sisältyy

Lisätiedot

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999, jäljempänä julkisuuslaki) 14 :ssä on säännökset asiakirjan antamisesta päättämisestä.

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999, jäljempänä julkisuuslaki) 14 :ssä on säännökset asiakirjan antamisesta päättämisestä. PÄÄTÖS 12.06.2012 Dnro OKV/488/1/2012 Petri Sajari Helsingin Sanomat 1/5 ASIA Valtiovarainministeriön menettely asiakirjapyyntöön vastaamisessa KANTELU Arvostelette 26.3.2012 päivätyssä kantelussanne oikeuskanslerille

Lisätiedot

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 28 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion maksuperustelain 1 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion maksuperustelakia selvennettäväksi

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2000 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 20/2001 28.3.2001 Asia Irtisanomista koskeva oikaisuvaatimus Päätös, johon haetaan oikaisua Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen

Lisätiedot

Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely. INFRA ry Tiina Olin

Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely. INFRA ry Tiina Olin Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan tarve Maa-aineslupa tarvitaan kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen pois kuljetettavaksi taikka paikalla varastoitavaksi

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 29.03.2017 EOAK/1047/2017 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2014 COM(2014) 81 final 2014/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kannasta Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan väliseen vapaakauppasopimukseen

Lisätiedot

73 Enerkon Ympäristöpalvelut Oy:n hakemus jätteenkäsittelytoiminnan olennaiseen muuttamiseen. Valmistelija / lisätiedot: Pasi Halme

73 Enerkon Ympäristöpalvelut Oy:n hakemus jätteenkäsittelytoiminnan olennaiseen muuttamiseen. Valmistelija / lisätiedot: Pasi Halme Tampere Ote pöytäkirjasta 9/2017 1 (5) 73 Enerkon Ympäristöpalvelut Oy:n hakemus jätteenkäsittelytoiminnan olennaiseen muuttamiseen TRE:4648/11.01.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Pasi Halme Valmistelijan

Lisätiedot

Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön

Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön Ohje 1 (1) Oikaisuohje Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 662/00.02.02/2018 110 Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Hallintopäällikkö Anne Rantala 4.6.2018: Raision kaupunginhallitus on päättänyt 21.5.2018 118 päätösten

Lisätiedot

Näkökulmia maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseen

Näkökulmia maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseen Näkökulmia maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseen 12.9.2016 Uudistuksen aikataulu Lakimuutos tulisi voimaan vuonna 2017 ELY-keskuksia koskeva lainsäädäntö ja viranomaistoiminta muuttuvat vuoden 2019

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI LASTENSUOJELULAIN 92 :n MUUTTAMISEKSI

VANTAAN KAUPUNGIN LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI LASTENSUOJELULAIN 92 :n MUUTTAMISEKSI Oikeusministeriö oikeusministeriö@om.f anna-stiina.tarkka@om.f arja.manner@om.f 1 OM 12/41/2016 VANTAAN KAUPUNGIN LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI LASTENSUOJELULAIN 92

Lisätiedot

HE 29/2018 VP HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HE 29/2018 VP HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI 10.1.2019 1(6) Eduskunnan lakivaliokunnalle HE 29/2018 VP HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Yleiset näkökohdat Suomen Asianajajaliitto

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot