Siinalla oli tarpeeksi tekemistä omassa olossaan kyetäkseen liiemmälti tekemään havaintoja maiseman vaihtelusta, ja olihan hän jo ennemminkin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siinalla oli tarpeeksi tekemistä omassa olossaan kyetäkseen liiemmälti tekemään havaintoja maiseman vaihtelusta, ja olihan hän jo ennemminkin"

Transkriptio

1 Keltaisten lehtien ja punaisten pihlajanmarjojen aika oli siltä syksyltä jo ohi. Yöt painuivat aikaisin kylmiksi. Raa`at syystuulet viilsivät paikoilleen pysähtyneet kuin raskaina olevat tummat pilvet valuttamaan vetensä kohmettuneeseen maahan. Yhtäläinen harmaus vallitsi niin ihmisissä kuin luonnossa. Odotettiin enää pelkkää pitkää pimeää. Ainoastaan taivas tarjosi iltaöisin värikkäämpää nähtävää. Kuu työnsi tieltään kostean tiheyden, mutta samalla se toi noustessaan kaiken lopunkin jäädyttävän kylmyyden. Revontulet, joita ei yleensä näillä main nähty, leimusivat verenkarvaisina yötaivaankannella. Uuden vuosisadan alku ei sittenkään näyttänyt muuttaneen mitään. Hetken jo oli luultu ja iloittu vapauden koittaneen. Mutta suuret lakot tulivat, pysähtyivät paikkakunnalle hetkeksi häipyäkseen sitten nopeasti jättäen jälkeensä vain alistunutta katkeruutta. Päät painuivat takaisin. Ne oli pakko painaa, ellei nöyrällä mielellä niin sitten isännät pitivät lopusta huolen. Olihan elettävä ja elätettävä, ja köyhän elämisen oppiin kuului myös unohtaminen. Isännät eivät unohtaneet. He muistivat hyvin kuka kenenkin väestä oli ollut mukana kiihotuskokouksissa ja lakkorettelöissä. Moni palkollinen joutui talvea vasten lähtemään pois talosta jota oli palvellut kenties pitkäänkin. Tulijoita riitti, niin sanottiin, varsinkin näin syksyllä. Kuka tahansa outo, joka vain pystyi jotenkin todistamaan, ettei ollut sekaantunut minkäänlaiseen työväenasiaan, pääsi palvelukseen. Sateen ja loskan pehmentämä tie kierteli pitkin metsiä, poikkesi välillä sivuamaan uutta peltoaukeamaa, joskus se osoittautui kyläkunnaalle. Talot olivat harvinaisia kaupunkiin vetävän tien varressa. Vasta lähempänä tehtaita kasvoi asutus.

2 Siinalla oli tarpeeksi tekemistä omassa olossaan kyetäkseen liiemmälti tekemään havaintoja maiseman vaihtelusta, ja olihan hän jo ennemminkin kulkenut tätä samaa tietä isän kanssa. Tänään hänen täytyi ilmoittautua Mattilassa, vanhassa kartanontapaisessa talonpoikaistalossa, jonne isä oli saanut hänet tutunkauppaa puhuttua piikomaan. Liian pienet kengät särkivät jalkoja, mutta poiskaan ei niitä tarjennut ottaa eikä Mattilaan voinut mennä paljain kurajaloin. Piianpaikka tyssäisi siihen. Hän oli jo aamuvarhaisesta saakka tehnyt matkaa. Pitäjän toiselta laidalta ei niin vain lennetty edes tänne saakka. Kaipa nyt viimeinkin tuon mutkan takaa aukeavat Mattilan vainiot? Hän ei kyllä nyt vähään aikaan ainakaan jaksaisi pitemmälle, olisi jossakin pakko levätä ja pitää sadetta. Vihdoin Siinan silmät ottivat suurehkon kyläaukean. Siellä täällä makasi siroteltuina asuinrakennuksia, pieniä muonamiesmökkejä, peltotilkkuja, harmaata, harmaata ja kaiken ympärillä karheat risuaidat. Siina seisahtui veräjälle. Hän laski nyyttinsä jossa oli koko hänen omaisuutensa, aidaksen päälle. Oli hyvä rauhassa silmätä tulevaa maisemaa. Aukeaman toisella laidalla pitkä koivukuja kääntyi kylätieltä johdattamaan ylvään kulkunsa peltojen keskellä kohoavalle kunnaalle huolella rakennettuun kartanomaiseen rakennusryhmään. Oli kuin koivutkin olisivat olleet oman lajisiaan, niissä riippuivat vielä syksyn värjäämät lehdet lämpimän hehkuvina. Mattilan kartanon takaa rinne vietti synkkään järvenlahteen. Tuuli kuljetti mädäntyneiden kaislojen pysähtyneen lemun tyttöä kohti. Yhtäkkiä Siinaa puistatti. Alakulo pyrki hiipimään puseroon. Yksinäinen sorsa lensi siivet viheltäen suuntaan, missä Siina tiesi kaupungin olevan. Parasta katsella muualle. Kai hän järveenkin tottuisi. Ainakin ensi kesänä, jolloin se ei olisi yhtä uhkaavan sävyinen. Mattilassa kävi kuulemma paljon hienoja kesävieraita. He hulluttelivat uimasillaan, hienot herrat ja frouvat yhdessä. Heistä hänelle kyllä olisi hupia, mutta miten hän muuten pärjäisi sellaisten kanssa?

3 Ei ollut helppoa köyhän elämä, mutta ei auta, nyytti olalle ja kulku kohti kohtaloa. Isä oli sanonut, pois saat tulla jos eivät pidä ihmisenä. Kyllä he tulevan talven selviäisivät vaikka Siina ei tienaisikaan, isä oli vielä lisännyt. Mutta siinä samassa paikassa Siina päätti, ettei palaa silmät vettä valuen. Täytyihän hänen itsenäistyä, kuten maakin kuuleman mukaan oli paraikaa tekemässä. Vaikka Siina oli jo pari, kolme kertaa aikaisemmin ollut piikomassa, tuntui hänestä, että vasta nyt hän oli pääsemässä oman elämänsä alkuun oikein toden teolla. Häntä jännitti. Ei tiennyt mitä elämällä oli hänelle varattuna. Kotiväki, isä, äiti ja pikku-elli, olivat pitäneet häntä liiankin hyvänä työnsaannin väliaikoina. Heillä jokaisella oli ikävä Franssia, josta ei ollut kuultu sen koommin kun tämä oli lähtenyt Ameriikanmaahan. Siinan lähtiessä aamulla Mattilaan äiti koetti piilotella ikäväänsä, mutta minne hänkään sen kätki. Onneksi Elli vielä jäi kotiin. Koivukujan alkupäässä seisova tienviitta ylvästeli Siinalle. Näki takojan olleen oikeita kaupungin ammattimiehiä. Jokainen koukero ja kruusaus istui paikalleen suunniteltuna. Uskalsiko tavallinen ihminen moiseen herrastaloon poiketa lainkaan? Kelpaanko minä kun näkevät minut? Ovat ikänsä tottuneet olemaan passattavina ja palveltavina. Päärakennus nökötti kopeana vanhana arvokkaana pitsikoristeisena rouvana valkeassa maalissaan. Talon ympäriltä olivat paikkansa hakeneet vanhan rouvan koko hovi, talousrakennukset, väentupa, tallit, kaikki tarpeellinen. Päärakennuksen vaaleus korostui toisten punamullalla sivellyistä pinnoista ja kylän asumusten säitten harmaannuttamista seinistä. Silmiä hiveli. Häikäisikin. Hän ei ollut tottunut tällaiseen. Vielä hän voisi kääntyä. Sisällä ei varmaankaan ollut huomattu hänen hidasta, empivää lähestymistään. Mutta pelloilla joku mies teki viimeisiä syystöitä. Kuului työkalujen kolahduksia niitten osuessa jäätyneeseen maahan. Siellä hänet kyllä oli huomattu, vaikka eivät sitä näyttäneetkään. Siina ymmärsi joka ainoan poikkeaman arkipäiväisestä olevan tervetulleen tilaisuuden hidastaa omaa työtään ja samalla lepuuttaa työn rasittamaa selkää.

4 Kuinka kenelläkään paikat saattoivat olla näin hienossa ja hyvässä tämmingissä? Jos hän joskus rikastuu, sitten hänelläkin Älä edes päästä mieleesi joutavia, Siina sähähti itselleen. Isä oli kertonut nuorena miehenä maailmaa kierrellessään nähneensä kuinka siellä herroilla kaikki kiilsi ja oli kovin puunattua ja puleerattua, Pietareissa ja muissa suurissa paikoissa, mutta että täällä, melkein kotona, oli tällaista elämän koreutta. Oliko kaikki täysin rehellistä peliä? Rakennukset aivan kuin tuntuivat vaistoavan hänen epäilynsä. Jälleen kävi tuuli äkkiä järveltä hänen kimppuunsa. Täytyi kietoa palttoota paremmin ympärille. Rahalla sai, se oli vanha totuus ja näkyi pätevän Mattilassakin. Jos isäntäväki ja toiset palkolliset olivat näitten rakennusten kaltaisia, kuinka hänen sitten kävisi? No, kävi kuinka kävi, nyt oli kyse hänen työpaikastaan. Niitä ei kasvanut joka oksalla. Hänen vain täytyi esiintyä reippaana vaikka kuinka olisi pelottanut ja sydän verta itkenyt. Yhden opin hän jo oli ehtinyt maailmalta saada, vieraisiin ei kannattanut liikaa luottaa. Sen kun piti mielessä, pärjäisi varmaan täälläkin. Mistä sen pehtoorinkin tähän hätään löytää? Rakennuksia vaikka kuinka paljon ja jokaisella tylyt ovet. Pihaan talon edustalle oli istutettu oikea puutarha. Kesällä se varmasti oli miellyttävä, sen oikein pystyi kuvittelemaan. Pensaissa marjoja, omenapuissa lehdet ja kukat, kukkivien istutusten tuoksu huumaisi pään. Kun sulki silmät, pystyi siirtymään kuivaan ja lämpimään vuodenaikaan. Heillä kotona kasvoi ainoastaan ennen aikojaan kuivettunut omenapuu, kasvoi ja kasvoi, kunhan nojasi eimihinkään juurellaan pari kituliasta marjapensasta. Ehkä täällä ei sittenkään tulisi niin kauheaa. Pihan perän pitkällä sivulla navetan ovi parahti auki. Sisältä tuprahti höyryä ja navetan lämmintä hajua. Pilvestä puskeutui huivipäinen tanakka nuori nainen. Parisen vuotta minua vanhempi, ehti Siina arvioida. Nainen laski ämpärin kädestään, pyyhkäisi kättään navettatakin liepeisiin ja asteli Siinan luo.

5 Tyyne oli uteliaasti katsellut navetan hikisen ikkunan läpi Siinan arkaa lähestymistä. Tulija vaikutti hänestä pienelle ja hennolle, sellaiselle ettei hänellä voinut olla kerta kaikkiaan mitään tekemistä Mattilan kaltaisen talon kanssa. Täällä oli totuttu raskastekoisiin palkollisiin, ja mitäs muutakaan väkeä tyttö olisi, ei herrasväkeen kuuluva ainakaan. Johan sen näki vaatteistakin, tavallisen köyhän ihmisen asu. Tyyne arvasi melko varmasti tulijan ja hänen asiansa. Hänen vain täytyi lähteä ulos ja varmistua. Tyttö täytyisi ottaa omien siipien suojaan. Ei Tyyne itsekään mikään vanha ollut, mutta hän tiesi kiertäneensä maailmaa riittävästi tunteakseen mikä se on oudolle, nuorelle tytölle. - Terve tuloo. Sää taidat ny olla se Siina? Arvasin. Tuut kuulemma uudeks sisäpiiaks. Oletkin juur sopivan koree Mattilan hoviin. Pas kattoen vaan ettei sulle käy kun sun edeltäjälles, Maarialle. Likka pantiin paksuks. Vaikkei se sullekaan lisä liha pahaa tekis, luittes päälle meinaan. Mistäs päin sää olet kun en ennen sua ole nähny? Siina ei ehtinyt vastata yhteenkään kysymykseen. Hän katseli silmät renkaina kuin ei olisi uskonut moista puhekonetta olemassa olevankaan. Häntä alkoi naurattaa, ja se Tyynen tarkoitus oli ollutkin. - Mes ny kumminkin ens töikses peseen naamas ennen kuin herrasväen puheille yrität. - Mihkä piruun se jäi kuppaan? Sua tarvitaan täällä ja vähän noileesti sittenkin. Jätä se likka rauhaan, Tyyne. Älä sitä heti pelottele. Kerkiät ehtoollakin uteliaisuutes tyydyttään. - En mää sua pelotellakseni morjestaan tullu. Tarttee mennä kun Iita kaipaa navetassa. Painelet vaan tosta ovesta sisään. Pehtoorin pitäis näihin aikoihin olla huoneessaan. Ei sitä kauheesti

6 tartte jännittää. Niin juu, mun nimi on sitte Tyyne, että terve vaan. Me ny jo. Siina katsoi Tyynen hänelle näyttämää rakennusta, jonka katolla hiljalleen kiepsahteli peltinen tuuliviiri. Hän säpsähti Tyyneä. Eikö nainen vielä ollutkaan mennyt omille töilleen? - Äläkä sitte pelkää yhtään. Pää pystyyn, likka! Ei se purematta niele. Ja muista ettei työkansa nöyristele! Lopun Tyyne sanoi hiljaa mutta vakavasti suhauttaen. Oli vaarallista niinä päivinä puhua moista. Ei Siina edes pitänyt tuon tyylisestä puheesta. Jo Frans aikoinaan meni piloille politikoimisensa takia. Minkä he asioille mahtoivat, tavalliset ihmiset. Hyvä jos olot säilyisivät edes ennallaan. Siina katseli jännittyneenä pehtoorin ovelle eikä huomannut milloin Tyyne lähti. Sydän takoi rinnassa ja polvia vapisutti. Tuntui kuin jokainen joka olisi halunnut, olisi pystynyt kuulemaan hänen sydämensä pajavasaran paukkeen. Muutama syvä hengenveto, päättäväinen ilme kasvoille kuin itseä narratakseen ja sitten vain sisään. Ei Tyynellä siihen aikaan päivästä navetassa mitään tähdellistä tekemistä ollut, ei sellaista, mikä ei olisi hetkeä voinut odottaa, mutta sitä ei passannut näyttää kenellekään. He olivat sopineet Iitan kanssa vetävänsä yhtä köyttä. Työväen ei parannut vetelehtiä. Jos heitä joku sivusta seurasi, luuli karjaa olevan vielä enemmän mitä Mattilassa olikaan. Niin oli hyvä. Jos löysä olisi havaittu, lisää työtä kyllä olisi heille järjestynyt nopeammin mitä arvasikaan. Kaikki pelkäsivät pehtooria ja isäntäväkeä, Tyynekin, vaikka hän tiesi, etteivät he suinkaan olleet työnantajien pahimmasta päästä. Kukaan ei koskaan ollut nähnyt rouvan astelevan hienoilla kiiltonahkakengillään navettaan. Toista oli pehtoorin kanssa. Se mies ei väistynyt pahaakaan paikkaa. Isäntäväki ja pehtoori edustivat valtaa, voimaa, omaisuutta ja kunniaa, aammen. Tyyne ja Iita katselivat kärpästen likaaman ikkunan läpi Siinan ensin aluksi hapuilevaa käyntiä, ja sitä kuinka tytön kulku yhtäkkiä vaihtui määrätietoiseksi rappusten nousuksi. Tyynen otsalle nousi mietteliäs ryppy. 10

7 He arvailivat kuinka tytön kävisi. Mikään ei nykyisin ollut varmaa ennen kuin pehtoori oli antanut arvionsa ja hyväksynyt uuden tulokkaan. Se oli samaa kuin jumalansana Mattilassa. Isäntäväkikään ei pannut hänen sanaansa koetukselle. Ja Siina joutuisi vielä menemään itse Isohirmun, navettapiikojen kauhun, emännöitsijän puheille, ennen kuin viimeinenkin epävarmuus hänen kohtalostaan häipyisi. Jonkin ajan kuluttua Siina hyppeli kuin lintu rappusia alas. Ei tarvinnut katsoa kahta kertaa tietääkseen. Siihen saakka kaikki oli hyvin. Navettapiiat kääntyivät omille töilleen. Heitä ei kukaan pääsisi yllättämään. 11

8 Ensimmäistä kertaa oikein virallisesti Mattilan palkollisena pihamaan yli. Kaikki oli varmaa, olihan pehtoori antanut siunauksensa. Vielä jännitti, mutta samalla tuntui juhlalliseltakin. Pehtoorin eteisessäkin oli tuoksunut aivan erilaiselle kuin kotona, lämpimälle, puhtaalle, kuivalle ja raikkaalle. Poissa oli isän kuivumaan levitettyjen kessujen kitkerä käry, kostean tuulikaapin tunkkainen lemu. Ja koko eteinen oli ollut valoisa. Millaista olisikaan herrasväen puolella? Hän tiesi jo väentuvan. Ystävällisen tuntuinen pehtoori oli neuvonut hänelle paikkoja ja näytellyt niitä ikkunoistaan. Pirtin kummassakin päädyssä oli oma sisäänkäynti ja katettu kuisti. Molemmat ovet houkuttelivat, mutta mikään ei sanonut hänelle, kumpi olisi hänen puolensa. Eihän hänellä ollut mitään menetettävää. Hän nousi raput, tarttui ovenripaan, vetäisi oven auki ja astui sisään. Päinvastoin kuin pehtoorilla, täällä oli hämärää eikä minkäänlaista sisäeteistä. Silmät jäivät pihalle. Siina tunsi huoneessa olevan ihmisiä. - Päivää. Missäs minun paikkani on? Kukaan ei vastannut hänelle. Kuului vain jotain kuhinaa ja vaatteitten kahinaa, mutta vähitellen eri puolilta huonetta alkoi kuulua ensin pidäteltyä, sitten jo täyteen ääneen naurua, hohotusta, hihitystä ja leveää hehetystä. Miehiä! Siina alkoi erottaa jo kasvojakin. - Tuus plikka tänne mun pritsille Kyllä noin nätti tyttö aina mun viereen pääsee Ei kun tuut tänne, hei tuleskin tänne Älä niitä kuuntele, ei nuorta neitoa passaa noitten kossien tykö laskee, tuu pannen mun viereen Pikku hiljaa huutelu vaimeni. Siina oli hetken epätietoinen, mutta hän tunsi, ettei kauaa auta näyttää outouttaan. Maailmalla 12

9 on pärjättävä. Eivätkä äänet kuulostaneet ilkeille tai pahoille. Hän asteli reippaasti kookkaan vanhan miehen eteen, heitti nyyttinsä, josta ei ollut vielä luopunut hetkeksikään, miehen vuoteelle, kellahti sille itsekin, mutta nousi saman tien pystyyn ja jalkeille. - Eihän teistä ole edes tällaisen pienen tytön paikallaan pitäjiksi, Siina naurahti. Vanha mies katsoi häneen hyväksyvästi, mutta samalla kuin pettyneenä ettei ollut saanut pitää häntä vierellään kauempaa. Siina käveli rauhallisesti ovelle mistä hän jäi katselemaan huonetta ja sen asukkaita. Poiskaan ei voinut heti lähteä. Leikki täytyi leikkiä loppuun. Ei häntä isommin harmittanut. Silmät olivat tottuneet jo huoneen iltapäivähämärään. Hän tarkasteli miehiä tarkemmin. Vanha lempeänmuotoinen ukkeli, jonka vierellä hän oli käynyt, naurahteli vilkuillen hyväntahtoisesti ympärilleen. Hän kohotteli kulmakarvojaan, jotka olivat tuuheat ja suuret kuin lepakonsiivet. - Sää oletkin aikas pakkaus. Sulla on ramakka luonto, niinkun olla pitääkin. Pirtin seinustoilla seisovilta sängyiltä kuului samantapaisia hyväksyviä murahteluja. Siina tunsi tulleensa paikkaan missä hänet hyväksyttiin hänenä itsenään, häneltä ei odotettu mitään ihmeellistä. Miehet alkoivat nousta kiskotellen ja venytellen, oikaisivat orjanmuotonsa ja lähtivät töilleen. Puolisen ja levon aika oli siltä erää ohi. Siina väistyi ovelta. Hän huomasi vanhan miehen jäävän vielä kuin asiaa tehden pirttiin. - Olekkos sää tullu tänne Mattilaan oikein hommiin? - Sisäpiiaks. Anteeksi se äskeinen, en minä pahalla teitin viereen tupannu. - Ei kun sillai sitä ihmisen pitääkin. Sällit olis vaan huurellu sulle jatkuvasti. Tehit ihan oikeen siinä. Munkin tarttee tästä lähtee. Poikkee ehtoolla meittiä kattoon kus kerkiät. Mikäs sun nimes on? Mää olen Iso-Roope vaan. Yhtä paljon kuin pehtoorin tapaamista, Siina jännitti emännöitsijän puheille menoa. Mutta näkisihän hän samalla tulevan työmaansa. 13

10 Nyt hän pääsisi tutustumaan jo itse päärakennukseen. Hän astui sisään keittiöpään rapusta, sen verran oli matkaan tarttunut sivistystä, ettei sentään paraatiovesta yrittänyt. Lämpimät huurut tulvahtivat eteisestä. Hän koputti arasti oveen. - Sisään! kuului tuikea käsky. Mitä asiaa? Siina tiesi heti edessään tomerana seisovan keski-ikäisen naisen Mattilan emännöitsijäksi. Juuri tuon näköisen sellaisen tulee ollakin, sopivan pullea mutta samalla tiukkailmeinen. Musta pitkä leninki puki naista, joka seisoi jämeränä kuumuuttaan hohkavan lieden edessä. Ikkunalasit hikoilivat vesihöyrystä. Siinan nenä ei kertonut mitä kattilassa keitettiin. Eihän hän tiennyt millaisia ruokia näin hienossa talossa, missä suuret sammiot kiilsivät raskaissa koukuissaan seinällä, syötiin. Emännöitsijä laski punertavassa kädessään pitelemänsä puukauhan liedellä kiehuvaan kattilaan ja alkoi hämmentää. Hän piti koko ajan katseensa tiukasti Siinassa. - Eikö hän saa suutaan auki? Mattilassa tarvitsee osata esittää asiansa ja heti. - Minä olen nyt se Siina, joka on palkattu tänne sisäpalvelijaksi. - Jassoo, vai hän se nyt sitten on. No, tervetuloa. Kai hän kävi jo pehtoorin tykönä? Että kaikki on sitten sitä myöten selvää? Minä kyllä kuulin uudesta tytöstä. Pehtoori oli taas itse yksin sopinut asiasta minua kuulematta, mutta mikäs siinä. Kai hän minua paremmin tietää keittiöasiatkin. No osaakos hän mitään? Onko ollut aikaisemmin herrasväissä? Että ei ole tullut oltua! Siitä se taas riesan lykkäsi. Ja sitä rataa se jatkui. Hyvä jos joka neljänteen kysymykseen Siina ehti vastata. Ja koko ajan liedellä kiehui kuin rokkapata olisi porissut. Tosin Siina ei ollut varma, vaikka äänenpitäjä olisi ollutkin emännöitsijä. Häntä huimasi ja pyörrytti toisen tiukkuus ja huoneen kuumuus, mutta pakko nyt oli vain yrittää kestää. Ei sitäkään loputtomiin voinut jatkua. Hän tiesi, ettei kannattanut olla ujoa, mutta minkä hän perusluonteelleen mahtoi. Jotenkin Siina pystyi karaisemaan itsensä jaksamaan. Eikä niitä työpaikkoja todellakaan kasvanut joka oksalla, ei ainakaan tällaisia. Ja oli emännöitsijällä hänelle miellyttävääkin asiaa. 14

11 - Mattilassa on tapana käydä pyhäaamuisin kirkossa, siis joka sunnuntai. Isäntäväelle on keitetty sillä aikaa kunnon kirkkokahvit kaikkine tykötarpeineen, mutta minä olen antanut tyttöjen mennä mukaan joka toinen pyhä jos haluavat. Kuinka on, haluaako Siina? Tottahan hän halusi. Pääsi edes hetkeksi pois Hirmun silmien alta, eikä hänellä kirkonmenoja vastaan mitään ollut. Kotoa vain ei ollut lähdetty kuin korkeintaan jouluisin kirkossa käymään. Nyt hänellä olisi mahdollisuus käyttää kaunista laulunääntäänkin. Emännöitsijä pudotti hänet nopeasti takaisin unelmista. - Katsoo kuinka tuon hunsvotin tuolla nurkassa, Jenny Maarian, on käynyt. Vatsa pystyssä! Hän saa opetella Jennyn kanssa työt. Katsotaan sitten kuinka oppii ja mitä alkaa ensin tehdä. Pitää huolen ettei käy samalla lailla! Ja nuoria miehiä ei talossa sisällä eikä pihassa puhutella, ei ainakaan isäntäväkeen kuuluvia. Se on täällä Mattilassa sääntönä. Eikä minun poikaani Mikaelia! 15

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 49/52 MARIA MAGDALEENA SAA NÄHDÄ JEESUKSEN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 49/52 MARIA MAGDALEENA SAA NÄHDÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MARIA MAGDALEENA SAA NÄHDÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Yhä ollaan Jeesuksen tyhjällä haudalla. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin Ensimmäinen luku Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin kuulla Caitin hengityksen linjan toisessa päässä, mutta hänen äänensä oli kadonnut kesken lauseen. Haloo? Ulkona oli pimeää, oli myöhäinen ilta

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 1

Agricolan Monenlaista luettavaa 1 Tiainen ja karhu Puun oksalla oli tiaisen pesä. Karhu tuli pesän luokse ja olisi halunnut tulla vie-rai-sil-le. Tiaisen pojat tirs-kah-te-li-vat pesässä. Onko isänne kotona? karhu kysyi. Ei ole, vastasivat

Lisätiedot

Teksti: Annika Luther Kuvat: Bettina Björnberg-Aminoff Käännös: Annika Mäklin

Teksti: Annika Luther Kuvat: Bettina Björnberg-Aminoff Käännös: Annika Mäklin M etsäankka Teksti: Annika Luther Kuvat: Bettina Björnberg-Aminoff Käännös: Annika Mäklin Tämän satukirjan avulla haluamme kertoa lapsille, miten puusta syntyy lautoja ja miten laudoista tehdään puulelu,

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin.

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin. Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kannen kuva: Hannamari Ruohonen Kannen ja typografian suunnittelu: Laura Lyytinen

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

JEESUS TYYNNYTTI MYRSKYN

JEESUS TYYNNYTTI MYRSKYN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS TYYNNYTTI MYRSKYN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Genessaretin järvellä b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Joutseneen tarttukaa.

Joutseneen tarttukaa. Joutseneen tarttukaa. Olipa kerran kolme veljestä. Nuorimman nimi oli Jussi. Toiset aina tekivät hänelle kiusaa, hän kun oli heikompi heitä. Kun hän kerran oli metsässä puita pilkkomassa ja valitteli vaivojansa,

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi TARTON RETKI 12.- 14.9.2017 Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi Sadehan tietää onnea, mutta tässä sateessa oli sitä jo hiukan liikaakin. Laiva oli satamassa odottamassa innokkaita matkustajia

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21 KIRJA➍ IB4_Insides_FIN.indd 1 2.6.2014 12:56:21 Lizille ja Morganille, lapsenvahdille ja lapsivahdittavalle A. B. Callumille ja Harrisonille S. B. Twinsy Copyright suomenkielinen painos 2014 Twinsy www.twinsy.fi

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot