11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT"

Transkriptio

1 Tulostettu / MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT Kiviväri KS 2 Kiviväri S 5 Kalkkimaali KM 8

2 Kiviväri KS 2 / 10 KIVIVÄRI KS Tuotekuvaus Fescon Kiviväri KS on kalkkisementtiperusteinen maali, jonka tartuntaominaisuuksia, säänkestoa ja työstettävyyttä on parannettu lisäaineilla. helppokäyttöinen hengittävä erillisiä tartunta-aineita ei tarvita hyvä tartunta alustaan siveltävä, harjattava erinomainen säänkesto Käyttökohteet kovat kalkkirappauspinnat kalkkisementtirappauspinnat HUOM! Ei sovellu orgaanisen maalin tai elastisen sauman päälle Käyttöohjeet Säkillistä (15 kg) maalia kohden käytetään: 1. käsittelykerralla l vettä ja 2. käsittelykerralla l vettä. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita perusteellisesti. Porakonevispilällä sekoitusaika on n. 3 min. Anna maalin seistä n. 15 min. ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksella haetaan maalin oikea notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Maksimivesimäärää ei kannata lisätä heti alussa. Värin tasaisuuden kannalta tulee eri sekoituserien notkeus ja sekoitusaika vakioida. Valmiin maalin työstettävyysaika on noin 2 tuntia. KS-rappauksen on kovetuttava vähintään 1 vk:n ajan ennen maalausta. Vanhan maalin poisto- ja pinnanpuhdistusmenetelmä tulee valita maalattavan pinnan lujuuden mukaan. Vanha kalkkimaali voidaan poistaa useimmiten painepesun avulla. Kalvomaalit taas joudutaan poistamaan esim. vesihiekkapuhalluksella. Mikäli alusta ehtii kuivua, tulee se kostuttaa mattakosteaksi. Liian kuivaan maalausalustaan jää helposti työvälineen jälkiä ja liian märkään taas kiiltoläikkiä. Alustan on aina oltava imukykyinen. Ennen työn aloitusta tehdään koemaalaus, jolla varmistetaan oikea värisävy. Värisävyyn vaikuttaa mm. alustan imuominaisuudet ja karkeus, maalin notkeus, työtapa ja tietenkin itse työn suoritus. Maalaus tehdään normaalisti kahteen kertaan siveltimellä, harjalla tai kalkkihakkurilla, maalin voi levittää myös ruiskuttamalla, pintaa ei kuitenkaan saa jättää ruiskujäljelle, vaan ruiskutettu pinta tulee vielä tasoittaa siveltimellä tai kalkkihakkurilla. Ensimmäinen maalaus tehdään notkeammalla maalilla. Kun maali on kovettunut kosketuskuivaksi (n. 1 vrk:n kuluttua) voidaan maalata toinen maalikerros. Erityisesti toista maalikerrosta maalattaessa tulee olosuhteiden olla hyvät. Tummat värit vaativat maalaajalta huomattavasti suurempaa huolellisuutta kuin vaaleat. Kolmas käsittelykertakin saattaa olla tarpeen. Yhtenäiset pinnat tulee maalata yhtäjaksoisesti. Työsaumat tulee "piilottaa" nurkkiin, liikuntasaumoihin ja esim. syöksytorvien taakse. Kun kivipintoja maalataan epäorgaanisella maalilla, saadaan valmiiseen pintaan käytettyjä materiaaleja korostavaa elävyyttä. Sementin vesiliukoiset suolat sekä sementin ja kalkin kovettuessa syntyvät suolat saattavat kulkeutua kosteuden mukana

3 Kiviväri KS 3 / 10 pintaan ja näkyä ns. suolahärmeenä. Suolahärmettä aiheuttaa voimakas vesisade liian pian maalauksen jälkeen, rakenteen sisäinen kosteus, lämpövuoto ja riittämätön tuuletus. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore maalaus. Kun lämpötila on: + 20 C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta ja voimakkaalta auringonpaisteelta 1 vuorokauden ajan + 10 C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan + 5 C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan alle + 5 C:een lämpötilassa ei Kiviväriä saa käyttää Poikkeuksellisen kova vesisade voi vaurioittaa maalipintaa jälkihoitoaikojen jälkeenkin Maalaukset on parasta tehdä hyvissä ajoin ennen syyssateita ja pakkasia. Likaantunut Fescon Kiviväri KS pinta voidaan puhdistaa käyttäen painepesuria. Mahdolliset vauriokohdat poistetaan ja kolot paikataan. Vanhaa ehjää maalipintaa ei tarvitse poistaa. Alustaan ei puhdistuksen jälkeen saa jäädä irtovettä. Kiviväri KS pinta maalataan Kiviväri KS: llä tuoteselosteen työohjeita noudattaen. Puhdistettuun, ehjään maalipintaan riittää normaalisti 1 käsittelykerta. Vauriokohtiin, joista maali on poistettu tai koloja paikattu, tarvitaan 2 tai useampia käsittelykertoja. Jätteenkäsittely Kovettunut tuote ja tyhjät, kuivat pakkaukset voidaan toimittaa kaatopaikalle. Nestemäinen tuote toimitetaan ongelmajätteiden vastaanottopaikkaan.

4 Kiviväri KS 4 / 10 Tekniset tiedot Materiaalimenekki Vedentarve Olomuoto Väri Maksimiraekoko Pakkauskoko Varastointi 0,3-0,8 kg/m² / 2 käsittelykertaa 1. käsittelykerta l ja 2. käsittelykerta l jauhe värikartan mukaan 0,1 mm 15 Kg kuivassa paikassa n. 1 vuosi Alin käyttölämpötila + 5 C Työstettävyysaika Paloluokka Pakkasenkestävyys 2 h A2 (100 sulatus-jäädytys sykliä) ei vaurioita Tiedot perustuvat kokeisiin ja käytännön kokemukseen. Emme voi vaikuttaa työkohteen olosuhteisiin, joten emme voi ottaa vastuuta lopputuloksesta, johon paikalliset olosuhteet vaikuttavat.

5 Kiviväri S 5 / 10 KIVIVÄRI S Tuotekuvaus Fescon Kiviväri S on sementtiperusteinen maali, jonka tartuntaominaisuuksia, säänkestoa ja työstettävyyttä on parannettu lisäaineilla. helppokäyttöinen hengittävä erillisiä tartunta-aineita ei tarvita hyvä tartunta alustaan siveltävä, harjattava erinomainen säänkesto Käyttökohteet betoni- ja tiilipinnat KS 35/65 lujemmat rappauspinnat sementtipohjaisilla tasoitus- tai pinnoituslaasteilla käsitellyt pinnat HUOM! Ei sovellu orgaanisen maalin tai elastisen sauman päälle Käyttöohjeet Säkillistä (20 kg) maalia kohden käytetään: 1. käsittelykerralla l vettä ja 2. käsittelykerralla10-18 l vettä. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita perusteellisesti. Porakonevispilällä sekoitusaika on n. 3 min. Anna maalin seistä n. 15 min. ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksella haetaan maalin oikea notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Maksimivesimäärää ei kannata lisätä heti alussa. Värin tasaisuuden kannalta tulee eri sekoituserien notkeus ja sekoitusaika vakioida. Valmiin maalin työstettävyysaika on noin 2 tuntia. Vanhat pinnoitteet ja maalit poistetaan esim. vesihiekkapuhalluksella. Uudet betonipinnat karhennetaan myös vesihiekkapuhalluksella. Pinnat puhdistetaan pölystä painepesulla. Mikäli alusta ehtii kuivua, se kostutetaan mattakosteaksi. Liian kuivaan maalauspintaan jää helposti telan jälkiä, liian märkään taas kiiltoläikkiä. Ennen työn aloitusta kannattaa tehdä koemaalaus, jolla varmistetaan oikea värisävy. Värisävyyn vaikuttaa mm. alustan imuominaisuudet ja karkeus, maalin notkeus, työtapa ja etenkin itse työn suoritus. Maalaus tehdään normaalisti kahteen kertaan siveltimellä, kalkkihakkurilla tai telalla, maalin voi levittää myös ruiskuttamalla, pintaa ei kuitenkaan saa jättää ruiskujäljelle, vaan ruiskutettu pinta tulee vielä tasoittaa siveltimellä tai kalkkihakkurilla. Ensimmäinen maalaus tehdään notkeammalla maalilla. Kun maali on kovettunut kosketuskuivaksi (n. 1 vrk:n kuluttua) voidaan maalata toinen maalikerros. Erityisesti toista maalikerrosta maalattaessa tulee olosuhteiden olla hyvät. Tummat värit vaativat maalaajalta huomattavasti suurempaa huolellisuutta kuin vaaleat. Kolmas käsittelykertakin saattaa olla tarpeen. Yhtenäiset pinnat tulee maalata yhtäjaksoisesti. Työsaumat tulee piilottaa nurkkiin, liikuntasaumoihin ja esim. syöksy-torvien taakse. Kun kivipintoja maalataan epäorgaanisella maalilla, saadaan valmiiseen maalipintaan käytettyjä materiaaleja korostavaa elävyyttä. Sementin vesiliukoiset suolat ja sementin kovettuessa syntyvät suolat saattavat kulkeutua kosteuden mukana pintaan ja näkyä ns. suolahärmeenä. Suolahärmettä aiheuttaa voimakas vesisade liian pian

6 Kiviväri S 6 / 10 maalauksen jälkeen, rakenteen sisäinen kosteus, lämpövuoto ja riittämätön tuuletus. Riskiä voidaan pienentää suojaamalla tuore maalaus vesisateelta. Samasta syystä uuden julkisivun tulisi antaa kuivua vähintään yhden lämmityskauden ennen maalausta. Kun lämpötila on: + 20 C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta ja voimakkaalta auringonpaisteelta 1 vuorokauden ajan + 10 C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta 3 vuorokauden ajan + 5 C, suojaa tuore maalipinta vesisateelta 7 vuorokauden ajan alle + 5 C:een lämpötilassa ei Kiviväriä saa käyttää Poikkeuksellisen kova vesisade voi vaurioittaa maalipintaa jälkihoitoaikojen jälkeenkin Maalaukset on parasta tehdä hyvissä ajoin ennen syyssateita ja pakkasia. Likaantunut Kiviväri S -pinta voidaan puhdistaa käyttäen painepesuria. Mahdolliset vauriokohdat poistetaan ja kolot paikataan. Alustaan ei puhdistuksen jälkeen saa jäädä irtovettä. Kiviväri S pinta huoltomaalataan esim. Kiviväri S:llä tai muulla sementtimaalipinnan maalaamiseen soveltuvalla maalilla. Maalauksessa noudatetaan käytetyn maalin työohjeita. Käytettäessä Kiviväri S:ää vanhaa ehjää Kiviväri S:ää ei tarvitse poistaa. Puhdistettuun ehjään maalipintaan riittää normaalisti 1 käsittelykerta. Vauriokohtiin, joista maali on poistettu tai koloja paikattu, tarvitaan 2 tai useampia käsittelykertoja. Jätteenkäsittely Kovettunut tuote ja tyhjät, kuivat pakkaukset voidaan toimittaa kaatopaikalle. Nestemäinen tuote toimitetaan ongelmajätteiden vastaanottopaikkaan.

7 Kiviväri S 7 / 10 Tekniset tiedot Materiaalimenekki Vedentarve Olomuoto Väri Maksimiraekoko Pakkauskoko Varastointi 0,3-0,8 kg/m² / 2 käsittelykertaa 1. käsittelykerta l ja 2. käsittelykerta l jauhe värikartan mukaan 0,1 mm 20 Kg kuivassa paikassa n. 1 vuosi Alin käyttölämpötila + 5 C Työstettävyysaika Tartuntavetolujuus Paloluokka Pakkasenkestävyys Vesihöyryn läpäisevyys 2 h > 1,5 MPa A2 100 sulatus-jäädytys sykliä, ei vaurioita 0,37 m Kapillaarinen veden tunkeuma 0,045 kg/m 2 h 1/2 Tiedot perustuvat kokeisiin ja käytännön kokemukseen. Emme voi vaikuttaa työkohteen olosuhteisiin, joten emme voi ottaa vastuuta lopputuloksesta, johon paikalliset olosuhteet vaikuttavat.

8 Kalkkimaali KM 8 / 10 KALKKIMAALI KM Päivitetty Tulostettu Tuotekuvaus Kalkkimaali on valmistettu perinteisellä tavalla puulla miilupoltetusta korkealaatuisesta, käsin lajitellusta kalkkikivestä ja sekä puhtaalla vedellä sammutetusta hautakalkista. Käyttökohteet Kulttuurihistorialliset kohteet; asuinrakennukset; piipunjalkojen, maatalousrakennuksien, kellarien, hedelmäpuiden valkaisu. Käyttöohjeet KÄYTTÖOHJEET: Uudet, maalamattomat pinnat on puhdistettava liasta, pölystä ja irtoavista aineosista. Aiemmin kalkilla maalatuilta pinnoilta on poistettava vanha maali messinkiharjalla tai kuumavesipainepesulla. Uuden rappauksen tulisi antaa kuivua vähintään 1 viikon ajan ennen kalkkauksen aloitusta, muutoin lopputulos saattaa olla kirjava. Tee rappauspaikkaukset tai uudistukset vanhan rappauksen koostumuksen mukaisella laastilla ympäröivän pinnan tasoon ja karkeuteen. Jos aikaisemmin kalkkimaalatuille pinnoille on tehty rappauskorjauksia, on nämä paikkarappaukset kalkkimaalattava kerran tai kahdesti vähintään vuorokautta ennen varsinaisen kalkkauksen aloittamista. Maalattava pinta on kostutettava puhtaalla vedellä tai kalkkivedellä ennen maalausta ja 2-3 tuntia maalauksen jälkeen. Pohjamaalausta varten valmistetaan veden ja maalin seos suhteessa 2:1. Kalkkimaalia on sekoitettava hyvin ennen käyttöä ja käytön aikana, ettei maalin kiintoaines laskeudu astian pohjalle. Maalaustyö suoritetaan kalkkihakkurilla, pyöreällä halkaisijaltaan n. 170 mm harjalla, smyygit ja listat voidaan maalata leveällä pensselillä. Maalauskertojen määrä riippuu pohjapinnasta ja kohteesta: rappauspinnat maalataan 3-6 kertaa, valkaisut 1-2 kertaa. Maalauskerrat suoritetaan kun edellinen maalauskerta on kuivunut. Käytännössä ei maalata kuin yksi maalauskerros vuorokaudessa. Kalkkimaali ei sovellu sementtirapatuille pinnoille. Maalaamattomiksi tarkoitetut pinnat (ikkunalasit, metallipinnat, luonnonkivipinta) on suojattava maalaustyön ajaksi. MAALAUSOLOSUHTEET: Maalattavan pinnan on oltava puhdas ja kova, maalattavan pinnan ja ilman lämpötilan oltava vähintään +5 C, ilman suhteellisen kosteuden 50 90%. Maalausta vesisateessa tai suorassa auringonpaisteessa on vältettävä. KÄYTTÖTURVALLISUUS: Voimakas silmien vaurioitumisen vaara, ärsyttää silmiä, hengitysteitä ja ihoa. Käytettävä sopivia suojakäsineitä/vaatteita ja silmän/kasvonsuojainta. Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja mentävä lääkäriin. Aineen joutuessa iholle on se heti pestävä runsaalla vedellä. Jos ainetta on hengitetty, siirrä uhri raittiiseen ilmaan ja laita makuulle. Jätteenkäsittely

9 Kalkkimaali KM 9 / 10 Päivitetty Tulostettu YMPÄRISTÖNSUOJELU: Vältä tuotteen vuotamista viemäriin, maaperään ja vesistöön.

10 Kalkkimaali KM 10 / 10 Tekniset tiedot Päivitetty Tulostettu Materiaalimenekki Olomuoto Sideaine Väri Maksimiraekoko Pakkauskoko Riittoisuus: 3-6 m²/l neste sammutettu kalkki värikartan mukaan 0,1 mm 10 l Varastointi Suljetussa astiassa, lämpötilan oltava yli 0 C. Alin käyttölämpötila + 5 C Kuivumisaika Paloluokka Pakkasenkestävyys Kuivumisaika riippuu kerrospaksuudesta, ilman kosteudesta, lämpötilasta ja tuuliolosuhteista. A1 kuivuttuaan pakkasenkestävä Ilman suhteellinen kosteus 50-90% Tiedot perustuvat kokeisiin ja käytännön kokemukseen. Emme voi vaikuttaa työkohteen olosuhteisiin, joten emme voi ottaa vastuuta lopputuloksesta, johon paikalliset olosuhteet vaikuttavat.