MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄLLE TIEDOKSI SAATETTAVAT HANKKEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄLLE TIEDOKSI SAATETTAVAT HANKKEET 17.12.2014 9.1.2015"

Transkriptio

1 1 POHJOIS-SAVON LIITTO Liite MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄLLE TIEDOKSI SAATETTAVAT HANKKEET KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJELMA Myönteiset hanke-esitykset Erityistavoite 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen Ainetta lisäävän valmistuksen tki- ja oppimisympäristö (ALVO) / Savonia-ammattikorkeakoulu Oy kone- ja energiateknologia Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 80 %) ja kokonaiskustannukset Hankkeen tavoitteena on rakentaa Ainetta lisäävän valmistuksen tutkimus- ja oppimisympäristö (ALVO), jonka avulla lisätään aihepiiriin liittyvää osaamista Pohjois-Savon alueella ja Suomessa, sekä toteutetaan vahvaan asiantuntemukseen perustuvaa korkealuokkaista soveltavaa tutkimusta yhteistyössä koti- ja ulkomaisten partnerien kanssa. ALVO täydentää käynnisteillä olevaa koulutuskonepaja ympäristöä tuoden ainetta lisäävän valmistuksen perinteisten valmistusmenetelmien rinnalle. Hanke on kartoitushanke, joka on sisällöllisesti suoraa jatkoa Savonia-amk:n kehittämistoimenpiteille, joita on tehty mm. DigiBranch-, DigiLounge- ja LEKA-hankkeissa. Hankkeella on vahva yhteys myös kehitteillä olevaan TechnoGrowth -hankkeeseen, joka kokoaa maakunnan teknologia-alan yritysten kehittämistarpeita monilta eri osa-alueilta linkittäen ne osaksi koulutus- ja tutkimus- ja kehittämisorganisaatioissa tutkittaviksi ja edelleen jalostettaviksi toiminnoiksi, joiden kautta voidaan saavuttaa entistä parempi yhteistyön taso, nostaa laatua ja saavuttaa teknistaloudellisessa mielessä jatkuvasti kyvykkäämpiä ja tehokkaammin toimivia yhteistyömuotoja, joiden avulla maakunnan kilpailukykyä suhteessa kilpailijoihin voidaan vahvistaa. Hankkeen toiminta tukee Pohjois-Savon maakuntaohjelman mukaista kone- ja energia -innovaatiokärkeä. Hanke toteuttaa sisällöllisesti maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelmaa, jonka mukaisesti kone ja energiateknologian kilpailukykyä parannetaan tuottavuudella ja innovoinnilla. Kehitettävät uudet ainetta lisäävät valmistusmenetelmät, menetelmäkehitys, ja osaamisen kehittyminen sekä koulutusorganisaatioissa että yrityksissä tukee vähähiilisiä uusia ratkaisuja ja kaupallisten tuotteiden markkinoille saamista. Hanke hyödyntää älykästä erikoistumista yhdistämällä eri osaamisalueita.

2 2 Erityistavoite 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen Ainetta lisäävän valmistuksen tki- ja oppimisympäristö, investoinnit (ALVO) / Savoniaammattikorkeakoulu Oy kone- ja energiateknologia Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %) ja kokonaiskustannukset Edellä mainitun hankkeen laite- ja ohjelmistoinvestoinnit. Erityistavoite 4.1: Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta Tuotantolähtöisen opetuksen kokonaisuuden hallinta teollisen internetin avulla/ Ylä-Savon ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä kone- ja energiateknologia Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 75 %) ja kokonaiskustannukset Tuotantolähtöisen opetuksen kokonaisuuden hallinta teollisen internetin avulla -hankkeessa keskitytään edistämään Pohjois-Savon kone-, metalli- ja energiateollisuuden palveluliiketoiminnan kehittymistä huomioimalla teollisen internetin tuomat uudet, vielä hyödyntämättömät liiketoimintamahdollisuudet. Hankkeessa kehitettävät valmistusmenetelmät; mallinnus ja simulointi teollisen internetin keinoin ovat välineitä luoda uutta kilpailukykyä ja pienentää tuotantokustannuksia. Samalla koulutusorganisaation ja yritysten osaaminen kehittyy ja osaavan työvoiman saatavuutta parannetaan, joka on seikka mikä on tullut esille useissa yhteyksissä. Hanke hyödyntää älykästä erikoistumista yhdistämällä eri osaamisalueita ja hankkeita. Aiemmissa hankkeissa kuten Educa Learn-, Rautaa Rajoitta-, Älykäs tuotantosolu-, Tehoa robotiikasta- ja LEKA hankkeissa on luotu hyvän yhteistyön ja kehittämisen pohjatyö, jota viedään teollisella internetillä ja sitä tarvitsevilla laitekannoilla eteenpäin oppimisympäristöissä. Erityisesti LEKA- ja Palkeet -hankkeissa on saatu hyvään vauhtiin palveluliiketoiminnan kehittämistyö. Hanke täydentää ja hyödyntää aiemmin kehitettyä ja aikaisemmilla hankkeilla luotuja kehittämis- ja oppimisympäristöjä yhteistyössä muiden toimijoiden ja hankkeiden kanssa, esim. Digiboost hankkeessa toteutuja aihiota ja malleja voidaan hyödyntää tässä hankkeessa. Kehittämistoiminta ja kehittämiseen liitettävä hankinta tukee Pohjois-Savon maakuntaohjelman mukaista kone- ja energia -innovaatiokärkeä. Hanke toteuttaa sisällöllisesti maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelmaa, jonka mukaisesti kone ja energiateknologian kilpailukykyä parannetaan tuottavuudella ja innovoinnilla.

3 3 Erityistavoite 4.1: Tutkimus-, osaamis- ja Innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta Tuotantolähtöisen opetuksen kokonaisuuden hallinta teollisen internetin avulla, investoinnit / Ylä- Savon ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä kone- ja energiateknologia Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 65 %) ja kokonaiskustannukset Hankkeessa kehitetään nykyaikainen, innovatiivinen tuotantoympäristö, joka on sekä fyysinen että virtuaalinen oppimis- ja kehitysympäristö kone- ja metallialan opiskelijoiden sekä pk- yritysten käyttöön. Ylä- Savon ammattiopistolla käytössä olevaa koneistuskeskusta, kappaleenkäsittelyrobotteja sekä koordinaattimittalaitetta täydennetään uudella työstökoneella ja teollisen internetin ohjelmistoilla. Lisäksi hankitaan keskitetty työkalujärjestelmä sekä työkalujen saattojärjestelmä. Tuotantosolusta tehdään rajapintojen avulla yhteen toimiva, niin tuotannollisessa kuin virtuaalisessa mallissakin. Virtuaalinen malli on digitaalinen versio tuotannollisesta solusta, jossa voidaan simuloida aidon oloisesti koneen ohjelmointi sekä käyttöympäristössä tapahtuvat muutokset. Virtuaalinen ympäristö mahdollistaa tuotannon ja tuotekehityksen simuloinnit, koneiden ohjelmoinnit etänä sekä vähentää pk-yrityksen välittömiä investointitarpeita. Simuloinnin avulla säästetään materiaaleja ja energiaa. Testausvaiheessa hukataan erilaisten koeajojen ja laatuvirheiden vuoksi materiaaleja, ja kaikki hukattu materiaali taas lisää logistiikan tarvetta. Lisäksi simuloinnilla voidaan vähentää koneiden tyhjäkäyntiä, mikä vähentää energian tarvetta. Erityistavoite 5.1: Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen ÄLYKÖ Itä-Suomen maa-alueiden ja Saimaan vesistöalueen öljyn ja vaarallisten aineiden varastoinnin ja kuljetusten ympäristöriskien älykäs minimointi ja torjunta / Mikkelin ammattikorkeakoulu Oy Osatoteuttaja: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Oy Kyseessä on ylimaakunnallinen hanke kohdistuen Pohjois-Savon, Etelä- Savon ja Pohjois-Karjalan alueille. Hankkeen osatehtävien tulokset ja kustannukset jakautuvat tasan maakuntien välillä. Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %, Pohjois-Savon osuus ) ja kokonaiskustannukset ÄLYKÖ Itä-Suomen maa-alueiden ja Saimaan vesistöalueen öljyn- ja vaarallisten aineiden varastoinnin ja kuljetusten ympäristöriskien älykäs minimointi ja torjunta -hankkeen tavoitteena on ympäristöriskien tunnistaminen, niihin varautumisen tukeminen ja onnettomuuksien vaikutusten minimointi. Hankkeessa keskitytään öljyn- ja vaarallisten aineiden varastointiin ja kuljetukseen (tie-, raide- ja vesiliikenne) Itä-Suomen maa-alueilla ja Saimaan vesistöalueella. Hankkeessa kehitetään avointa ympäristötietoa ja sen käyttöä päätöksenteossa, kansalaisten tilanne- ja vaaratiedottamisessa sekä ympäristöriskien vähentämisessä.

4 Kehittämistyö luo uusia mahdollisuuksia myös yritysten palveluliiketoiminnalle. Yritysten kanssa hankkeessa kehitetään uusia tuoteinnovaatioita öljyvahinkojen ennaltaehkäisyyn ja onnettomuuksien vaikutusten minimointiin. Hankeen toimet edistävät rakennerahasto-ohjelman toimintalinjan 2 ja sen erityistavoitteessa 5.1. (Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen) asetettuja tavoitteita. Hankkeessa tehävien toimenpiteiden tuloksia voivat hyödyntää pilaantuneita ja öljyisiä maa-aineksia käsittelevät yritykset ja insinööritoimistot. Lisäksi tuloksista hyötyvät uusia bioöljyjä markkinoille tuovat yritykset. Ekotehokas öljyisten maa-alueiden käsittely paikallisesti lisää alueen yritysten osaamista ja työllistämismahdollisuuksia. Hankkeen tulokset mahdollistavat uusien tekniikoiden käyttöönoton. Tulokset ovat monistettavissa Suomen laajuisesti ja myös kansainvälisesti samantyyppisissä vesistöissä ja ilmasto-olosuhteissa. 4 Erityistavoite 5.1: Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen DigiBoost Teollisuuden palveluliiketoiminnan uudet mahdollisuudet / Savonia-ammattkorkeakoulu Oy Osatoteuttaja: kone- ja energiateknologia Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 79,8 %) ja kokonaiskustannukset DigiBoost-hankkeessa keskitytään edistämään Pohjois-Savon kone-, metalli- ja energiateollisuuden palveluliiketoiminnan kehittymistä huomioimalla teollisen internetin (IoT, internet of things) tuomat uudet, vielä hyödyntämättömät liiketoimintamahdollisuudet. Hankkeessa tarjotaan kohderyhmälle vetoapua paitsi palvelutuotteiden kysyntälähtöiseen kehittämiseen niin myös palveluprosessien digitalisointiin sekä tuotteiden älyllistämiseen. Hankkeella kasvatetaan maakunnan teknologia-alan yritysten palveluliiketoiminnan osaamista ja kilpailukykyä sekä pyritään löytämään palveluliiketoiminnasta yrityksille uusia kilpailuetuja. Hankkeen kautta uusin tutkimustieto jalkautetaan sekä koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden että yritysten käyttöön. Hanke on luontaista jatkoa LEKA- ja Palkeet -hankkeissa tehdylle palveluliiketoiminnan kehittämiselle. Hanke tekee yhteistyötä YSAO:n kehittämishankkeiden kanssa ja hanketta on suunniteltu monen toimijan yhteistyönä. Palveluliiketoiminnassa on vielä paljon kehittämistyötä jäljellä. Se on uudehko ja kasvava liiketoiminnan alue, jossa on hyvät mahdollisuudet synnyttää myös kansainvälisestikin merkittävää liiketoimintaa, jota monet yritykset jo harjoittavatkin. Hanke on Pohjois-Savon maakuntaohjelman mukainen ja liittyy Pohjois-Savon taloutta uudistavaan innovaatiokärkeen: kone- ja energiateknologia. Hanke toteuttaa sisällöllisesti maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelmaa, jonka mukaisesti kone ja energiateknologian kilpailukykyä parannetaan tuottavuudella ja innovoinnilla. Erityistavoite 7.1: Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen Elinvoimaa organisaatioon / Itä-Suomen yliopisto Osatoteuttajat: Työterveyslaitos, Pohjois-Savon Liikunta ry

5 5 Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %) ja kokonaiskustannukset Tavoitteena on kehittää yhteistyössä muiden osatoteuttajien kanssa hankkeeseen osallistuvien työyhteisöjen työssä jaksamista, hyvää työilmapiiriä ja eri-ikäisten johtamista sekä samalla myös toimintatapoja tuottavammiksi. Elinvoimaa organisaatioon -hankkeen tavoitteena on em. kehittämisinterventioiden ja tutkimustulosten mukaisesti saada hankkeeseen osallistuvista kohdeorganisaatioista tuottavampia ja hyvinvoivempia. Hankkeeseen osallistuvat kohdeorganisaatiot saavat olosuhteisiinsa ja tarpeisiinsa kehitetyn työhyvinvointijohtamisen mallin ja palautetietoa tuloksista. Hankkeessa järjestetään myös seminaareja ja koulutustapahtumia, joissa työhyvinvointijohtamisen hyviä käytäntöjä ja työhyvinvointijohtamisen mallia jaetaan alueelle ja kansallisesti yhteistyössä muiden osatoteuttajien kanssa myös muille organisaatioille. Työhyvinvointijohtamisen mallia kohdeorganisaatiot hyödyntävät hankkeen päättymisen jälkeen omissa työyhteisöissään sekä hyviä käytäntöjä ja työhyvinvointijohtamisen mallia jaetaan alueellisesti ja kansallisesti. Hanke on ohjelma-asiakirjan mukainen ja tukee työhyvinvoinnin kehittämistä, ja työssä jaksamista edistäviä toimintamalleja ja palveluja. Työterveyslaitoksen toteuttavat toimenpiteet ovat yrityksiin kohdistuvia konkreettisia kehittämistoimia. Näitä toimenpiteitä tuetaan Pohjois-Savon liikunnan tuottamilla liikunta- ja ravintoneuvontapalveluilla. Itä-Suomen yliopisto tutkii toimien vaikutuksia mm. yritysten tuottavuuteen. Erityistavoite 6.1: Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen Kuopion kampuksen yrityssome-ympäristö / Kuopio Innovation Oy Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %) ja kokonaiskustannukset Hankkeessa määritetään ja luodaan virtuaalinen toimintaympäristö, jossa yritystoimintaa suunnittelevat ja siitä kiinnostuneet henkilöt tai ryhmät voivat testata ajatuksiaan yhteisessä virtuaalipalvelussa. Samassa ympäristössä tavoitellaan synnytettävän keskustelua jo alkaneiden yritysten (StartUp Kuopio) sekä pääomasijoittajien (FiBAN - Finnish Business Angels Network) kanssa siten, että ne toimisivat vertaisverkon osapuolina jakaen kokemuksiaan ja neuvojaan yritystoimintaa harkitseville. Samalla heille avautuu mahdollisuus oman liiketoiminnan laajentamiseen tarjoamalla kumppanuuksia yritystoimintaa suunnitteleville, uusille alkaneille yrityksille tai yhteyksiä liiketoiminnan kannalta tärkeisiin toimijoihin. Palvelussa ja toimintaympäristössä toimivat myös Kuopio Innovation Oy:n, Itä-Suomen yliopiston ja Savoniaammattikorkeakoulun yrityskehitystä edistävät henkilöt. Opiskelijoiden sekä muiden Kuopion kampuksella toimivien henkilöiden tai ryhmien kannustamista yrittäjyyteen tulee vahvistaa uusien yrityksien ja työpaikkojen synnyttämiseksi. Aloittamiskynnys tulee tehdä mahdollisimman alhaiseksi ja vertaiskeskusteluille tulee luoda luotettava, yhteisesti hyväksytty ja ylläpidetty virtuaaliympäristö, jossa yrittäjyyteen liittyviä kysymyksiä, yritysaihioita, jo aloittaneiden yritysten vertaiskokemuksia tai kumppanuuksien hakemismahdollisuuksia voidaan toteuttaa. Hankkeessa määritetään ja luodaan yrittäjyyttä tukeva virtuaalinen ympäristö, joka tuo yhteen yrittämisestä kiinnostuneet, aloittelevat yritykset, alueella toimivat yritykset, yritystoimintaa tukevat toimijat ja sijoittajat. Virtuaalinen ympäristö linkitetään sosiaaliseen mediaan (Facebook, Twitter, LinkedIn, Slideshare). Hanke nojautuu virtuaaliympäristöön. Haasteena on saada riittävä käyttäjämassa, jotta virtuaaliympäristö

6 on käyttäjille kiinnostava ja innostava. Tämä on hankkeen riski mutta hankkeessa kokeillaan rohkeasti uudenlaista toimintatapaa ja hyödynnetään vahvasti sosiaalista mediaa. Kuopio Innovation on sitoutunut ylläpitämään virtuaalialustaa hankkeen päättymisen jälkeen. 6 Erityistavoite 7.1: Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen Palveluiden kehittäminen pk-yritysten kilpailukyvyn tukena: PaKe Savo / Aalto-korkeakoulusäätiö Osatoteuttaja: Savonia-ammattkorkeakoulu Oy - Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %) ja kokonaiskustannukset Hankkeen pääteema on palveluliiketoiminnan kehittämisen avulla tuottaa pohjoissavolaisiin mikro- ja pkyrityksiin uutta, kannattavaa liiketoimintaa ja tukea vahvasti työn tuottavuutta tuloksellisuutta. Yrityksen palvelupainotteisen toimintalogiikan strategisella valinnalla sekä asiakasymmärrystä lisäämällä vahvistetaan yritysten kykyä tuottaa uusia, kannattavia ja innovatiivisia palvelukonsepteja kilpailukyvyn parantamiseksi. Palveluliiketoiminnan kehittäminen sisältää palvelumuotoilun menetelmien käytön, palvelusuunnittelun, palveluajattelun sekä asiakaslähtöisen palveluosaamisen kehittämisen. Hankkeen ensisijainen kohderyhmä on pohjoissavolaiset mikro- ja pk-yritykset, yrittäjät ja yritysten henkilökunta Pohjois-Savon painopistealoilta, mutta myös muiden alojen yritykset ja ammatinharjoittajat sisältäen sekä tuotannollisia että palveluajojen yrityksiä ja julkisyhteisöjä. PaKe Savo -hankkeessa keskitytään ensisijaisesti kilpailukyvyn parantamiseen tukemalla kokonaisvaltaista palveluliiketoiminnan kehittämistä yrityksissä johdon ja henkilöstön osaamista lisäävillä menetelmillä. Hankkeen toimilla tuetaan pk-yritysten palveluliiketoiminnan kehittämistä siten, että yrityksissä syntyy tiimejä, jotka yhdessä kehittävät ja innovoivat uusia tuotteita ja palveluja. Tavoitteena on antaa työkaluja löytää tai kehittää uusia tai olemassa olevia palveluinnovaatioita hankkeen toimiin osallistuvien pk-yritysten liiketoiminnan uudistamiseksi, kasvattamiseksi ja kilpailuedun löytämiseksi asiakasymmärrystä lisäten ja hyödyntäen. Innovaatioita voivat teknologisten innovaatioiden ohella olla uudet organisaatiomuodot, johtamisen tavat, toimintatavat ja -mallit tai uudet palvelut. Hankkeen teema on ajankohtainen, sillä aiemman asiakaspalautteen perusteella on vahvistettavissa, että palveluliiketoiminnan kokonaisvaltainen osaaminen on mikro- pk-yrityksissä vielä puutteellista. Palveluliiketoiminnan kehittäminen on edelleen melko vierasta pk-yritysten kehittämiskentässä, kun puhutaan yrityksen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä. Sillä on todettu olevan hyviä tuloksia liiketoiminnan vahvistamisessa, henkilöstön motivoinnissa sekä työtyytyväisyydessä. Hankkeeseen osallistuu 30 yritystä ja 140 työssä olevaa. Erityistavoite 7.1: Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen Tuloksellista tietotyötä / Itä-Suomen yliopisto Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %) ja kokonaiskustannukset Hankkeen tarkoituksena on tukea työurien pidentymistä lisäämällä kokemusta mielekkäästä työstä sekä samalla tukea työyhteisöjen tuottavuutta. Hankkeen aikana on tarkoitus herätellä työyhteisöjä kokeilukulttuuriin, joka haastaa nostamaan ideoiden laatua ja ajattelemaan hiukan suuremmin. Hankkeen aikana on tarkoitus kokeilla useita uusia työtapoja nopeasti ja ketterästi kokeilukulttuuria hyödyntäen.

7 Tietotyö on informaation käsittelyä, se tapahtuu entistä enemmän vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Työtä hankaloittavat kuitenkin mm. toistuvat keskeytykset, informaatiotulva, stressi, useat samanaikaiset työtehtävät, tekemättömät työt, aikapaine sekä unen ja levon puute. Ajattelun tehokkuuteen vaikuttaa myös työtavat ja erityisesti ajattelun tavat. Hankkeessa keskitytään tietotyöläisen toimintatapojen kehittämiseen, jotta työstä selviytyisi laadukkaammin ja tehokkaammin samalla tehden työtä merkityksellisemmäksi. Hanke kohdistuu tietotyöläisiin julkisella ja yksityisellä sektorilla. Hankkeissa tuotetaan uutta työelämää tukevia työtapoja ja kokeillaan käytännössä myös hyviä olemassa olevia malleja. Hankkeella haetaan pysyviä toimintatapoja, jotka ovat linjassa organisaation kehitettävän kohteen kanssa. Kaiken toiminnan takana on työn hallittavuuden tukeminen, joka vaikuttaa työn mielekkyyteen ja työssä jaksamiseen. Hanke on kokeiluhanke, joissa kokeillaan uusia toimintatapoja. Hankkeen toimenpiteet ovat konkreettisia ja fokuksessa on työn tuottavuuden lisääminen työn hallinnan ja työn mielekkyyden kautta. 7 Erityistavoite 7.1: Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen Kansalaislähtöinen kehittämistoiminta Kuopiossa: Hyvinvointimyrsky (HYMY) hanke, hyvinvoivat ja houkuttavat yhdistykset / Pohjois-Savon Liikunta Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 80 %) ja kokonaiskustannukset Kuopiolaiset yhdistykset järjestävät monipuolista, laadukasta ja laaja-alaisesti vaikuttavaa toimintaa kuopiolaisille ja siten edistävät kuopiolaisten hyvinvointia koko elämänkaarella. Vireä yhdistystoiminta on voimavara. Jotta yhdistystoimijat jaksavat tehdä tätä suunnattoman arvokasta työtään täydellä sydämellään tulevaisuudessakin ja kehittää jatkuvasti omaa osaamistaan, on tärkeää huolehtia ja edistää yhdistysten työntekijöiden ja hallitusten/johtokuntien sekä kokonaisuudessaan yhdistysten hyvinvointia. Hankkeen tavoitteena on edistää kuopiolaisten yhdistysten, yhdistystoimijoiden ja yhdistysten työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista sekä osaamista ja tuottavuutta uudenlaisin toimenpitein. Hankkeen toimenpiteisiin osallistuessaan yhdistystoimijat verkostoituvat ja oppivat toisiltaan ja syntyy uudenlaista yhteistyötä. Hankkeessa toteutetaan kaksi toimintakokonaisuutta. Toinen kokonaisuuksista on kaikille kuopiolaisten yhdistysten hallituksille/johtokunnille ja työntekijöille suunnattu räätälöity Hyvinvoiva ja houkuttava yhdistys koulutuskokonaisuus. Toisessa kokonaisuudessa rakennetaan uusia toimenpiteitä ja toteutetaan pilotti yhdistysten työntekijöiden ja puheenjohtajien työhyvinvoinnin, jaksamisen ja verkostoitumisen edistämiseen ja tukemiseen. Hankkeessa pilotoidaan kolme erilaista työhyvinvoinnin edistämisen toimintamuotoa, jotka sisältävät erilaisilla painotuksilla asiantuntija-alustuksia, liikunnallista ohjelmaa sekä hyvien käytäntöjen jakamisen ja yhteistyön edistämisen osuuksia. Hanke kuuluu kansalaislähtöisen paikallisen kehittämisen kokonaisuuteen. Hankearvioita on tehty yhteistyössä Kuopion kaupungin edustajien kanssa. Hanke tukee kansalaislähtöisen paikallisen kehittämisen Kuopion toimintasuunnitelmaa Tavoitteena on saada osallistujia kattavasti toiminnaltaan erilaisista yhdistyksistä, sillä erilaiset yhdistykset aktivoivat osin eri ja osin samoja kohderyhmiä. Hankkeen toimenpiteisiin arvioidaan osallistuvan 35 yritystä / yhteisöä ja 191 henkilöä.

8 8 (ESR) TL 4 Erityistavoite 9.2: Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen Kuopion alueesta kansainvälisen terveysmatkailun kärki / Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä terveysklusteri Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %) ja kokonaiskustannukset Hankkeen päätavoitteena on luoda Kuopiosta Suomen johtava terveysmatkailualue, josta käsin voidaan toteuttaa vahvaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä muiden lääketieteellisten palveluntuottajien kanssa. Tavoitteena on kehittää pilottihankkeen kokemusten pohjalta kansainvälisen tason palvelutuotannon osaamista lääketieteellistä hoitoa tarvitsevien asiakkaiden palvelemiseksi laadukkaasti. Projektissa hankitaan lisää ymmärrystä kansainvälisten asiakkaiden tulevaisuuden tarpeista, terveyspalveluiden tiedonhankinnan kanavista, sisällöllisistä vaatimuksista ja ostotavoista. Hankkeessa kehitetään osallistuville tahoille yhteistä palvelukokonaisuutta yhdistämällä eri toimijoiden palveluelementtejä innovatiivisesti. Samalla kehitetään yhteistyötä, jolla yhteiset palvelukokonaisuudet voidaan viestiä kiinnostavasti oikeissa kanavissa. Hankkeen päätavoitteena on luoda kansainvälistä palveluosaamista lisäämällä Kuopiosta Suomen johtava terveysmatkailualue, josta käsin voidaan toteuttaa vahvaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä muiden lääketieteellisten palveluntuottajien kanssa. Tavoitteena on, että hankkeen jälkeen Kuopiossa vierailee vähintään 500 kansainvälistä terveysmatkailijaa (potilaita ja heidän omaisiaan sekä sidosryhmiä) vuosittain. Hankkeessa kehitetään osallistuville tahoille yhteistä palvelukokonaisuutta yhdistämällä eri toimijoiden palveluelementtejä innovatiivisesti. Samalla kehitetään yhteistyötä, jolla yhteiset palvelukokonaisuudet voidaan viestiä kiinnostavasti oikeissa kanavissa. Hankkeeseen osallistuvat KYSin lisäksi InOiva, Itä- Suomen lääkäritalo, Neuron, Kunnonpaikka, Vesileppis, TahkoSpa. Osallistujaryhmää kasvatetaan hankkeen aikana. (ESR) TL 4 Erityistavoite 9.2: Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen Mentormyy myynnin ammattilaisten ammattitaito kansainväliselle tasolle / Savoniaammattikorkeakoulu Oy - Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %) ja kokonaiskustannukset

9 Hankkeen päätavoitteena on kehittää alueen PK-yritysten myyntityön osaamista kansainväliselle tasolle, lisätä myyntityöhön suuntautuneiden haluttavuutta työmarkkinoilla ja kehittää samalla uusi mentorointiin perustuva opetusmenetelmä Savonia-amk:n yritysyhteistyöhön. Mentormyy luo yksilöllisen opintopolun kasvuhakuisten yritysten henkilöstölle. Samalla amk-opiskelijat tekevät kehitystyötä aitojen yritystoimeksiantojen parissa, työelämävalmiuksiaan parantaen. Uudessa koulutusmallissa hyödynnetään myyntityössä olevien ja alalle tulevien amk-opiskelijoiden välistä mentorointia yhteisissä työpajoissa. Prosessi kestää kaksi lukukautta. Mentorit ovat opettajia,tki-asiantuntijoita ja myöhemmin myös yritysten oma henkilöstö voi toimia yrityksen sisällä myynnin mallin kouluttajana. Kasvuhalukkaiden ja kasvavien yritysten valinnan jälkeen myyntityön kehittämistarpeet selvitetään hyödyntämällä Savoniassa aiemmin kehitettyä myynnin analyysityökalua. Projektilla tavoitellaan myynnin kouluttamiseen toimivaa mallia, jonka kautta myynninjohdolle sekä myyjille muodostuu ammattimainen myynnin toimintatapa kasvutavoitteiden saavuttamiseksi. Mentormyy toimintamallin toimivaksi saattaminen ja käyttöönotto myynnin ammattilaisten päivittäisessä työssä, tapahtuu koulutuksen kautta. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston myyntikoulutuksen kehittämishankkeen kanssa mm. operatiivisten projektiryhmien sekä yhteisen ohjausryhmän kesken. Hankkeeseen osallistuu 130 hkl. ja 65 yritystä. 9 (ESR) TL 4 Erityistavoite 9.2: Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen Kielteiset hanke-esitykset Rakennusterveys / Savonia-ammattikorkeakoulu Oy - Hankkeelle esitetty EU + valtion tuki on (tuki 70 %) ja kokonaiskustannukset Sisäilmaongelmat ovat merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, jolla on taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä vaikutuksia. Sisäilmaongelmia ja niistä johtuvia oireita esiintyy eniten oppilaitoksissa, päiväkodeissa, sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja toimistoissa sekä asunnoissa. Nämä ovat naisvaltaisia työpaikkoja ja joissa myös lapset sekä vanhusväestö viettävät paljon aikaa. Kosteus- ja homevauriokohteiden laadukkaampi hallinta on hyvinvointia ja työelämän laatua edistävä toimenpide, jolla on myönteinen sosiaalista tasa-arvoa ja terveyttä edistävä vaikutus. Tällä hetkellä osaamisen ja kelpoisuuden omaavia toimijoita on tarpeeseen nähden riittämättömästi. Tulevaisuudessa tarve tyydytetään uudistuneiden tutkinto-ohjelmien kautta ja täydennyskoulutustarve vähenee vähitellen. Siirtymävaiheessa työelämässä toimivien on saatava täydennyskoulutusten kautta omat pätevyytensä kuntoon. Hankkeessa järjestetään asetusten ja ohjeiden sisältötavoitteiden mukaista uutta pätevyyskoulutusta. Hankkeen toimenpiteisiin osallistuvat henkilöt saavuttavat asetusten ja ohjeiden mukaisia pätevyyksiä kosteusvauriokorjaamisen asiantuntijatehtävissä. Koulutusten vaikutuksesta yritykset voivat parantaa kilpailukykyään, ja laajentaa toimintaansa ja toiminta-aluettaan. Yrityksille suunnattu rakennusterveyden koulutustarjonta tukee Savonian ja Kuopion alueen profiilia turvallisuus- ja terveysosaamisen toimijana. Ei hanke-esityksiä.

Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. Toteutusta Päijät-Hämeessä Sinikka Kauranen Hämeen ELY-keskus

Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. Toteutusta Päijät-Hämeessä Sinikka Kauranen Hämeen ELY-keskus Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Toteutusta Päijät-Hämeessä Sinikka Kauranen Hämeen ELY-keskus Yksi ohjelma viisi toimintalinjaa toiminnalle 2.1 (TL 1) Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Rakennerahastoasiantuntija Jaana Tuhkalainen, ELY-keskus 11.11.2014 Vähähiilinen talous ohjelmakaudella 2014-2020

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Luovien alojen kehittämisfoorumi. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Luovien alojen kehittämisfoorumi. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Luovien alojen kehittämisfoorumi Rakennerahasto-ohjelman rakenne Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 1. Pk-yritysten kilpailukyky Uuden liiketoiminnan luominen Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen

Lisätiedot

Liite Länsi-Suomen ESR-haun 17.12.2014 16.2.2015 hakuohjeeseen. Varsinais-Suomen alueen painotukset

Liite Länsi-Suomen ESR-haun 17.12.2014 16.2.2015 hakuohjeeseen. Varsinais-Suomen alueen painotukset Liite Länsi-Suomen ESR-haun 17.12.2014 16.2.2015 hakuohjeeseen Varsinais-Suomen alueen painotukset 2 ESR-haussa etusijalla ovat hankkeet, jotka perustuvat todelliseen tarpeeseen ja joissa jo hakuvaiheessa

Lisätiedot

Kaakkois- ja Pohjois-Satakunnan T3K hanke 2014-2017 4.12.2015

Kaakkois- ja Pohjois-Satakunnan T3K hanke 2014-2017 4.12.2015 Kaakkois- ja Pohjois-Satakunnan T3K hanke 2014-2017 T3K mean Tuotteita, Tehokkuutta, Tuottavuutta ja Kilpailukykyä teknologisilla innovaatioilla 2 Suomen rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä

Lisätiedot

Ohjelmakausi 2014-2020

Ohjelmakausi 2014-2020 Hämeen liiton EAKR-info 11.6.2014 Osmo Väistö, Hämeen liitto Ohjelmakausi 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Rakennerahasto-ohjelman rahoitus vuonna 2014 Kanta-Hämeessä

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa. Mari Kuparinen

Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa. Mari Kuparinen Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa Mari Kuparinen Uudenmaan liitto Ohjelmarakenne Toimintalinja Temaattinen tavoite Investointiprioriteetti Erityistavoite EAKR:n toimintalinjat

Lisätiedot

Hämeen liiton rahoitus

Hämeen liiton rahoitus Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä Osmo Väistö 3.4.2014 Hämeen liiton rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Maakunnan kehittämisraha Kanta-Hämeen osuus Suomen rakennerahastoohjelmasta

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Rahoitusasiantuntija Minna Koivukangas Keski-Suomen ELY-keskus/Turku 18.1.2016 Länsi-Suomen alueen

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke TechnoGrowth 2020 Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Hanketiedot Hankkeen nimi: TechnoGrowth 2020 teknologia- ja energia-alan

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Ulla-Riitta Pölönen Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 25.1.2018 Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahaston toimintalinjat ja erityistavoitteet Kestävää kasvua

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Iisalmen Teollisuuskylä Oy Kehitysyhtiö Savogrow Oy Taustaa Pohjois-Savon kone- ja energiateknologian

Lisätiedot

15.1.2014 Neuvotteleva virkamies Jaana Valkokallio TEM, alueosasto

15.1.2014 Neuvotteleva virkamies Jaana Valkokallio TEM, alueosasto Rakennerahasto-ohjelman valtakunnalliset hankkeet 15.1.2014 Neuvotteleva virkamies Jaana Valkokallio TEM, alueosasto Rahoituksen jakautuminen (pl. alueellinen yhteistyö) Valtakunnalliset teemat EAKR ESR

Lisätiedot

Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 2020

Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 2020 Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 2020 Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitus ja toimintalinjat 28.5.2013/ 4.6.2013 Rakennerahastojen rahoitus Suomessa (vuoden 2011 hinnoin) 2014-2020 2007-2013

Lisätiedot

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Kuntamarkkinat 12.9.2013: Mistä rahoitus kunnan päästövähennystoimenpiteisiin? Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto

Lisätiedot

OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA. myös uudella ohjelmakaudella?

OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA. myös uudella ohjelmakaudella? OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA myös uudella ohjelmakaudella? Etelä-Suomen työllisyys llisyys- ja kilpailukyky tavoite Etelä-Suomen EAKR - toimenpideohjelma 2007 2013 EK 5.3.2007 Ohjelman määrälliset

Lisätiedot

Rahoitettavan toiminnan painopisteet: EAKR kehittämisrahoitus

Rahoitettavan toiminnan painopisteet: EAKR kehittämisrahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitettavan toiminnan painopisteet: EAKR kehittämisrahoitus Ohjelmapäällikkö Soile Juuti Pohjois-Savon liitto Maaliskuu 2014 EAKR-rahoituksen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä ohjelma Maakuntavaltuusto Jussi Lehtinen

Kestävää kasvua ja työtä ohjelma Maakuntavaltuusto Jussi Lehtinen Kestävää kasvua ja työtä ohjelma 2014 2020 Maakuntavaltuusto 15.12.2014 Jussi Lehtinen EAKR rahoituksen jakautuminen ohjelmakaudella 2014 2020, Kymenlaakso Pk yritysten kilpailukyvyn parantaminen n. 28

Lisätiedot

Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa. Hakuinfo 12.6.

Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa. Hakuinfo 12.6. Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa Hakuinfo Hilkka Laine Hankkeilla tuetaan Keski-Suomen strategian toteutumista Etusijalla ovat

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Komission esitykset tulevan rakennerahastokauden osalta

Lisätiedot

Hallituksen strategiset tavoitteet ja kärkihankkeet

Hallituksen strategiset tavoitteet ja kärkihankkeet Hallituksen strategiset tavoitteet ja kärkihankkeet Sisältöä ja panostuksia INNOFORUM-yhdessä tekemällä parasta palvelua pk-yrityksille seminaari Hotelli Rosendahl, Tampere 10.11.2015 Erkki Lydén Pirkanmaan

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 -ohjelma Sisaltää EAKR Euroopan aluekehitysrahaston ja ESR

Lisätiedot

EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 2014-2020. Huippuvalmennuspäivät Helsinki 13.2.2013 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.

EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 2014-2020. Huippuvalmennuspäivät Helsinki 13.2.2013 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu. EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 204-2020 Huippuvalmennuspäivät Helsinki 3.2.203 Opetusneuvos Seija asku seija.rasku@minedu.fi Valmistelu EU:ssa akennerahastotoimintaa ohjaavat asetukset Asetusluonnokset

Lisätiedot

ODINE Open data Incubator for Europe

ODINE Open data Incubator for Europe ODINE Open data Incubator for Europe Rahoitus tarkoitettu eurooppalaisille pk-yrityksille, tavoitteena luoda avoimesta datasta liiketoimintaa jopa 100 000 rahoitustuki / yritys asiantuntija-apua bisnesmentoreilta

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Euroopan sosiaalirahaston ajankohtaiset kuulumiset Rakennerahastoinfo 24.1.2019 Rahoituspäällikkö Riitta Ilola ESR v. 2018 Myönnetty ESR-rahoitus

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman tuki alueellisen elinvoimaisuuden vahvistamisessa Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ , PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR)

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ , PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR) KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020, PK- YRITYSTOIMINNAN KILPAILUKYKY (EAKR) Tavoitteena luoda yritystoiminnalle paras mahdollinen toimintaympäristö Tuetaan yritysten kasvua, kilpailukykyä ja uusiutumista

Lisätiedot

VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma

VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma 1 Alueosasto/Rakennerahastot LUONNOS 2 9.5.2014 1 (6) VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma I YLEISET VALINTAPERUSTEET Merkitään rastilla täyttyvät kriteerit.

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden info- ja koulutustilaisuus 14.11.2013 Valtion virastotalo Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma EU-koordinaattori Mika Villa, Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 EAKR-hankehaku Etelä-Suomessa. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 19.5.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 EAKR-hankehaku Etelä-Suomessa. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 19.5.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 EAKR-hankehaku Etelä-Suomessa Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 19.5.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia kestävästä, älykkäästä

Lisätiedot

Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä

Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä Alue- ja rakennepolitiikan ajankohtaispäivä 13.11.2013 Congress Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä 13.11.2013 2 Etunimi Sukunimi

Lisätiedot

Rakennerahastot ja kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen kaupunkialueilla. Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto

Rakennerahastot ja kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen kaupunkialueilla. Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Rakennerahastot ja kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen kaupunkialueilla Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto - yleistä Ohjelman EAKR- ja ESR-rahoitusta ei käytetä yhteisölähtöisen paikalliskehittämisen

Lisätiedot

Rahoitusta Pohjois-Savon kehittämiseen

Rahoitusta Pohjois-Savon kehittämiseen Rahoitusta Pohjois-Savon kehittämiseen - Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014-2020 Soile Juuti, Ohjelmapäällikkö Pohjois-Savon liitto EnergyVarkaus 8.8.2014 Pohjois-Savon maakuntasuunnitelman 2030 ja maakuntaohjelman

Lisätiedot

EAKR -yritystuet 2014-2020

EAKR -yritystuet 2014-2020 EAKR -yritystuet 2014-2020 Infotilaisuus 14.1.2015 Timo Mäkelä / Varsinais-Suomen ELY-keskus 16.1.2015 Ohjelma-asiakirja: yritys- ja innovaatiotoiminta haasteena yksipuolinen elinkeinorakenne, yritysten

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Vähähiilisyys Suomen rakennerahastoohjelmassa

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Vähähiilisyys Suomen rakennerahastoohjelmassa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Vähähiilisyys Suomen rakennerahastoohjelmassa Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto Turku, 16.5.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia

Lisätiedot

Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä

Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelma 2014-2020 24.11.2015 Kansalaistoimijalähtöinen kehittämisen käynnistäminen Mikkelissä (1) Mitä tavoitellaan? Rakennerahasto-ohjelman

Lisätiedot

Kymenlaakson rahoitushakuinfo Merikeskus Vellamo

Kymenlaakson rahoitushakuinfo Merikeskus Vellamo Kymenlaakson rahoitushakuinfo Merikeskus Vellamo 29.8.2019 Etelä-Suomen EAKR-haku 9.9.-17.10. Aikataulu Haku toteutetaan yksivaiheisena 6 vkoa Hakemusten käsittelyaikaa ennen koord.työryhmää reilu 3 vkoa

Lisätiedot

Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net

Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net Projektin kuvaus ja tavoite 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky Erityistavoite 2.1 PKyritysten kasvun ja kansainvälistymisen

Lisätiedot

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus Hämeen ELY-keskus Etelä-Suomen RR-ELY Sinikka Kauranen 20.5.2014 ESR osana Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelmaa Sama ohjelma, sama rakenne Toimintalinjat,

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen strategia (EAKR, ESR) Itä-Suomen kilpailukyky-

Lisätiedot

Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin. Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri.

Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin. Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri. Kokemuksia käyttäjälähtöisestä kuntakehittämisestä ja jatkoaskeleita Mikkelin malliin Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja, valt.tri., Soile Kuitunen 1 Visio 2020: Mikkeli modernin palvelun kasvukeskus Saimaan

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia kestävästä, älykkäästä ja

Lisätiedot

Mihin tarpeeseen ASSI-hankkeella haetaan ratkaisua?

Mihin tarpeeseen ASSI-hankkeella haetaan ratkaisua? ASSI-hanke Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palveluiden ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa 1.10.2012 30.8.2014 Mihin tarpeeseen ASSI-hankkeella

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma ESR Etelä-Pohjanmaa Aluekehittämispalaverit 14.-23.4.2015 www.rakennerahastot.fi sivustolta löytyy - Kestävää kasvua ja työtä - Suomen rakennerahasto-ohjelma

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014 2020 elinkeinojen kehittämisen vinkkelistä. Ohjelmapäällikkö Päivi Keisanen Pohjois-Pohjanmaan liitto

Rakennerahastokausi 2014 2020 elinkeinojen kehittämisen vinkkelistä. Ohjelmapäällikkö Päivi Keisanen Pohjois-Pohjanmaan liitto Rakennerahastokausi 2014 2020 elinkeinojen kehittämisen vinkkelistä 18.4.2013 Ohjelmapäällikkö Päivi Keisanen Pohjois-Pohjanmaan liitto Mitä rakennerahastot ovat? EU:n ja valtion alueiden kehittämiseen

Lisätiedot

Keskustelu tulevaisuuden huippuosaamisesta Luova Suomi Taideyliopiston Sibeliusakatemian toimipiste. Luovaa osaamista - toimenpidekokonaisuus

Keskustelu tulevaisuuden huippuosaamisesta Luova Suomi Taideyliopiston Sibeliusakatemian toimipiste. Luovaa osaamista - toimenpidekokonaisuus Keskustelu tulevaisuuden huippuosaamisesta Luova Suomi Taideyliopiston Sibeliusakatemian toimipiste Luovaa osaamista - toimenpidekokonaisuus 25.2.2015 Helsinki Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen

Lisätiedot

EAKR seurantatietojen taustalomake EURA

EAKR seurantatietojen taustalomake EURA Organisaation Y-tunnus Organisaatiotyyppi Toimintalinja 1 PK-yritystoiminnan kilpailukyky Erityistavoite 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen CO05 Uusi tuella aikaansaatu yritys naisen perustama CO08 Uudet

Lisätiedot

ESR-rahoituksen näkymiä uudella rakennerahastokaudella

ESR-rahoituksen näkymiä uudella rakennerahastokaudella ESR-rahoituksen näkymiä uudella rakennerahastokaudella 2014-2020 Helavalkeat-ajankohtaisseminaari 29.5.2013 Päivi Bosquet opetus- ja kulttuuriministeriö ESR rahoitus Suomessa 2014-2020 Euroopan sosiaalirahaston

Lisätiedot

MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄLLE TIEDOKSI SAATETTAVAT HANKKEET 11.2. 6.4.2016

MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄLLE TIEDOKSI SAATETTAVAT HANKKEET 11.2. 6.4.2016 1 POHJOIS-SAVON LIITTO Liite MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄLLE TIEDOKSI SAATETTAVAT HANKKEET 11.2. 6.4.2016 KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJELMA Myönteiset hanke-esitykset (EAKR)

Lisätiedot

Miten maakuntaohjelmaa on toteutettu Pohjois-Savossa. Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa

Miten maakuntaohjelmaa on toteutettu Pohjois-Savossa. Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa Miten maakuntaohjelmaa 2014-2017 on toteutettu Pohjois-Savossa Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa 15.5.2017 Pohjois-Savon maakuntasuunnitelman 2030 ja maakuntaohjelman 2014-2017 toimintalinjat Aluerahoitukset

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO- OHJELMAN AVOIN ESR-HAKU LÄNSI-SUOMESSA 10.6.2016 3.10.2016. Hakijan ohje

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO- OHJELMAN AVOIN ESR-HAKU LÄNSI-SUOMESSA 10.6.2016 3.10.2016. Hakijan ohje KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO- OHJELMAN AVOIN ESR-HAKU LÄNSI-SUOMESSA 10.6.2016 3.10.2016 Hakijan ohje Sisältö: 1. Yleistä ESR-hausta 2. Haun erityispiirteet 3. Ohjeita hakemuksen

Lisätiedot

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 13.2, Helsinki

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 13.2, Helsinki 6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku 15.2.-12.4.17 Infotilaisuus 13.2, Helsinki Ohjelma 6Aika-strategian esittely ja kuutoskaupunkien odotukset ESRpilottihankkeille Asko Räsänen, Vantaan kaupunki

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia kestävästä, älykkäästä

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet. Vastaanottava maaseutu 22.1.2016. Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto

Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet. Vastaanottava maaseutu 22.1.2016. Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet Vastaanottava maaseutu 22.1.2016 Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Rahoituksen jako rahastojen välillä (pl. alueellinen yhteistyö)

Lisätiedot

SATAKUNNAN KULTTUURIFOORUMI

SATAKUNNAN KULTTUURIFOORUMI SATAKUNNAN KULTTUURIFOORUMI 12.3.2014 RAHOITUSMAHDOLLISUUDET OHJELMAKAUDELLA 2014-2020 Jyrki Tomberg Satakuntaliitto ESITYKSEN RAKENNE - Rakennerahasto-ohjelma 2014-2020 - Luova Eurooppa ohjelma - Central

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus Hämeen ELY-keskus Etelä-Suomen RR-ELY Sinikka Kauranen 4.4.2014 RR-ELY rakennerahastorahoittajana Hämeen ELY-keskus toimii Etelä-Suomen RR-ELYnä 1.1.214

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Luonnos

Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Luonnos Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Luonnos Kaik lutviutuup! Osallisuus ja järjestöyhteistyö osana Etelä-Karjalan maakuntaohjelmaa 2014-2017 Etelä-Karjalan liitto Yhessä eteenpäin! -järjestöpäivä

Lisätiedot

Sirkka-Liisa Kolehmainen 8.11.2014. http://www.oecd.org/site/cfecpr/ec- OECD%20Entrepreneurial%20Universities%20Framework.pdf

Sirkka-Liisa Kolehmainen 8.11.2014. http://www.oecd.org/site/cfecpr/ec- OECD%20Entrepreneurial%20Universities%20Framework.pdf EU, OECD 2012: A Guiding Framework for Entrepreneurial Universities alustava käännös ja sovellus Metropolia ammattikorkeakoulun tarpeisiin Sirkka-Liisa Kolehmainen 8.11.2014 http://www.oecd.org/site/cfecpr/ec-

Lisätiedot

EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 12.2.2016 MENNESSÄ

EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 12.2.2016 MENNESSÄ EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 12.2.2016 MENNESSÄ Pirkanmaan liitossa on haettavana tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman toimintalinjojen 1 ja 2 mukaisille hankkeille. Rahoitettavaksi

Lisätiedot

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR)

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) Yleistä Osaamiskeskittymien ja kaupunkien merkitys korostuu Harvaan asutun alueen kilpailukyvyn kehittämisessä hyödynnetään

Lisätiedot

Kone- ja energiateknologian toimenpideohjelma. EnergyVarkaus seminaari Varkaudessa 8.8.2014 Juha Valaja

Kone- ja energiateknologian toimenpideohjelma. EnergyVarkaus seminaari Varkaudessa 8.8.2014 Juha Valaja Kone- ja energiateknologian toimenpideohjelma EnergyVarkaus seminaari Varkaudessa 8.8.2014 Juha Valaja Taustaa Pohjoisen-Savon maakuntasuunnitelmassa 2030 on linjattu maakunnan taloutta sekä yritysten

Lisätiedot

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu. Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu. Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö Rakennerahastot tähtäävä rakenteiden kehittämiseen EAKR = Euroopan aluekehitysrahasto Yritykset, yhteisöt,

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä ohjelman tilannekatsaus

Kestävää kasvua ja työtä ohjelman tilannekatsaus Kestävää kasvua ja työtä ohjelman tilannekatsaus Seurantakomitean kokous Liminka/Oulu 18.-19.5.2016 Ylitarkastaja Harri Ahlgren, työ- ja elinkeinoministeriö, yritys- ja alueosasto Ohjelman edistymistilanne

Lisätiedot

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1 Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Sisältörunko Ohjelman

Lisätiedot

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS Maakunnan yhteistyöryhmän 43 05.10.2016 sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä 42 17.10.2016 Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS 05.10.2016 43 Etelä-Suomen maakunnan liittojen vuoden 2017 EAKR-haku

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta Keski-Suomeen 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/eulehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

Lisätiedot

EAKR rahaston tilannekatsaus

EAKR rahaston tilannekatsaus EAKR rahaston tilannekatsaus Riitta Kallström 7.10.2016 Hankehaku 2014 Etelä-Suomen yhteiset teemat: 1. Pohjoinen kasvuvyöhyke innovaatioalustana 2. Biotalouden uudet liiketoimintamahdollisuudet Maakunnalliset

Lisätiedot

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala TUOTEVÄYLÄ Oletko tehnyt hyvän keksinnön? TUOTEVÄYLÄ-PALVELU Käynnistyi v. 2010 Keksintösäätiön valtakunnallisena

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Edunvalvonta monipuolista mm. erilaisissa neuvottelukunnissa ja lainsäädäntöhankkeiden yhteydessä Vahvaa asiantuntemusta toimialajärjestöissä

Lisätiedot

Kulttuuripolitiikan yhteys EUn innovaatio ja aluepolitiikkaan

Kulttuuripolitiikan yhteys EUn innovaatio ja aluepolitiikkaan Kulttuuripolitiikan yhteys EUn innovaatio ja aluepolitiikkaan KAAKKOIS-SUOMEN LUOVIEN ALOJEN KEHITTÄMISVERKOSTON KOKOUS 2/2015 Valtteri Karhu 7.10.2015 Valtteri Karhu Selvitettävät kysymykset 1) Millä

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto 1 Sisältö 1) Näkökulmia maakunnan heikkoudet, uhat, vahvuudet ja mahdollisuudet 2) Haluttu muutos

Lisätiedot

Ideasta suunnitelmaksi

Ideasta suunnitelmaksi Ideasta suunnitelmaksi Lainsäädäntö ja ohjelma-asiakirja Laki eräiden työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan ohjelmien ja hankkeiden rahoittamisesta 1652/2009 Valtioneuvoston asetus eräiden työ- ja

Lisätiedot

Yritysrahoitus ohjelmakaudella 2014-2020

Yritysrahoitus ohjelmakaudella 2014-2020 Yritysrahoitus ohjelmakaudella 2014-2020 Uuden rakennerahastokauden infotilaisuus 13.3.2014 Jouko Lankinen/ Juha Linden Kaakkois-Suomen ELY-keskus 13.3.2014 Sisältö: Yritysrahoituksen suuntaamisen perusteet

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset

Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset Lukioiden työelämäyhteistyö-kokonaisuuden syksyn 2016 haun ennakkoinfo OKM 20.5.2016 Marika Lindroth Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lukioiden työelämäyhteistyö-kokonaisuus

Lisätiedot

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes. RESCA-hankkeen työpaja 23.9.2013 Pääposti Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017 Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.fi/huippuostajat Kasvua ja hyvinvointia

Lisätiedot

Pohjois-Savon liiton hankerahoitukset. Ohjelmapäällikkö Soile Juuti Pohjois-Savon liitto soile.juuti@pohjois-savo.fi

Pohjois-Savon liiton hankerahoitukset. Ohjelmapäällikkö Soile Juuti Pohjois-Savon liitto soile.juuti@pohjois-savo.fi Pohjois-Savon liiton hankerahoitukset Ohjelmapäällikkö Soile Juuti Pohjois-Savon liitto soile.juuti@pohjois-savo.fi Sisältö Pohjois-Savon liiton kansalliset rahoitukset Liiton kanavoima EU:n rakennerahastorahoitus

Lisätiedot

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS Maakunnan yhteistyöryhmän 57 07.10.2015 sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä 50 19.10.2015 Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS 07.10.2015 57 Etelä-Suomen maakunnan liittojen vuoden 2016 EAKR-haku

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä. Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014 2020 TL1: Pk-yritystoiminnan kilpailukyky. Toukokuu 2014

Kestävää kasvua ja työtä. Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014 2020 TL1: Pk-yritystoiminnan kilpailukyky. Toukokuu 2014 Kestävää kasvua ja työtä. Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014 2020 TL1: Pk-yritystoiminnan kilpailukyky Toukokuu 2014 TL 1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky Erityistavoitteet: Uuden liiketoiminnan luominen

Lisätiedot

Suomi nousuun aineettomalla tuotannolla. Kirsi Kaunisharju

Suomi nousuun aineettomalla tuotannolla. Kirsi Kaunisharju Suomi nousuun aineettomalla tuotannolla Kirsi Kaunisharju Kulttuuri perusoikeutena 1/2 Suomessa perustuslain 16 :n 2 momentin mukaan julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään,

Lisätiedot

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke Kokeilua kolme vuotta Tavoitteena tuottaa uusia testattuja toimintamalleja ja -tapoja laajamittaisen työssäoppimisen toteuttamiseen Lupa kokeilla ja todeta, mikä

Lisätiedot

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 30.11.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 17.1.2013

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON ELY-KESKUS

POHJOIS-SAVON ELY-KESKUS POHJOIS-SAVON ELY-KESKUS Jaana Tuhkalainen, EU-koordinaattori Eija Pihlaja, yritysrahoituspäällikkö Merja Hilpinen, EU-koordinaattori Anu Isoahde, EU-koordinaattori Pohjois-Savon ELY-keskus 16.4.2010 1

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/lehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Yritysten

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet ja yhteensovituksen Landsbygdsutvecklings

Lisätiedot

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa Josek-VTT, Älyä koneisiin ja palveluihin digitalisaation vaikutukset valmistavassa teollisuudessa 7.2.2017

Lisätiedot

Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018

Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018 Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018 Nuppu Rouhiainen etunimi.sukunimi@tekes.fi Ohjelman tavoitteet Yritysten liiketoiminnan ja kilpailukyvyn uudistaminen: Ihmiset

Lisätiedot

Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys tavoite. Pohjois-Suomen toimenpideohjelma 2007-2013 EAKR

Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys tavoite. Pohjois-Suomen toimenpideohjelma 2007-2013 EAKR Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma 2007-2013 EAKR 15.2.2007 Terttu Väänänen Pohjois-Suomen ohjelma- -alue Asukasluku: 634 472 as. Pinta-ala: 133 580 km2 Maakunnat:

Lisätiedot

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä Pirkanmaan liiton EAKR haku 4.3.2019 mennessä Pirkanmaan liiton hakuinfo Tiina Harala Yleistä Pirkanmaan liiton EAKR-hausta Haku päättyy 4.3.2019 Auki molemmat toimintalinjat ja kaikki EAKR:n erityistavoitteet

Lisätiedot

Hankeinfo Kajaani Verna Mustonen

Hankeinfo Kajaani Verna Mustonen ELY-keskuksen kehittämishankerahoitus: EAKR & ESR Hankeinfo Kajaani Verna Mustonen EAKR-kehittämishankkeet (YM:n hallinnonala) ELY-keskus rahoittaa ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä kehittämishankkeita;

Lisätiedot

Uusia avauksia Digitalisaatiohaaste 2015 tehtyjen esitysten pohjalta eteenpäin

Uusia avauksia Digitalisaatiohaaste 2015 tehtyjen esitysten pohjalta eteenpäin Uusia avauksia Digitalisaatiohaaste 2015 tehtyjen esitysten pohjalta eteenpäin 29.09.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon ICT-toiminto 2 Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide: Luodaan

Lisätiedot

Luovat alat EU:n rakennerahasto-ohjelmissa

Luovat alat EU:n rakennerahasto-ohjelmissa Luovat alat EU:n rakennerahasto-ohjelmissa Infoiltapäivä EU-rahoituksesta kulttuurille ja luoville aloille Valtteri Karhu 12.5.2014 Esityksen sisältö Infoiltapäivä EU-rahoituksesta kulttuurille ja luoville

Lisätiedot