Vaihtoraportti Tsinghua University, syksy Matias Parikka K90418

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti Tsinghua University, syksy 2012. Matias Parikka K90418"

Transkriptio

1 Vaihtoraportti Tsinghua University, syksy 2012 Matias Parikka K

2 Sisällys 1. Valmistautuminen vaihtoon vastaanotto koulussa Opiskelu Tsinghua Universityssä Kurssitarjonta Suorittamani kurssit Asuminen Kampuksen ulkopuolella asuminen Vapaa-aika Hintataso Ilmasto Syöminen ja juominen Matkustelu Kiinassa Lopuksi... 11

3 1. Valmistautuminen vaihtoon Ennen vaihtoon lähtemistä tarvittiin kasa erilaisia papereita jotka piti toimittaa postitse Kiinaan. Tsinghua University lähettää hyvissä ajoin sähköpostiin informaatiopaketin, jossa on ohjeet siitä miten hakijan tulee toimia. Kuten on tapana monessa muussakin vaihtoyliopistossa, Tsinghuaan on muodollinen haku vielä senkin jälkeen kun sinut on valittu Kauppakorkean puolesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että täytät hakupaperit ja toimitat ne Tsinghuaan. Tästä hausta kaikki kuitenkin pääsevät käsittääkseni läpi, tehtäväsi on vain toimittaa paperit ajoissa paperille. Tämän jälkeen Tsinghua lähettää uuden kasan papereita postitse. Tästä nipusta löytyy muun muassa kutsu viisumihakemusta varten, sekä virallinen hyväksymiskirje. Nämä kourassa piti sitten mennä Kiinan lähetystöön hakemaan viisumia. Viisumin käsittelyaika on noin 3-4 arkipäivää, joten melko nopeasta prosessista on kyse. Mikäli vaihdon aikana haluaa asua kampuksella, asuntoihin hakeminen tapahtuu noin kuukausi tai kaksi ennen vaihtoon lähtöä. Itse en asunut kampuksella (josta myöhemmin lisää), joten en tehnyt paljoakaan asunnon hankkimisen eteen kotimaassa. Myös kurssien esivalinta tapahtuu ennen koulun alkua. Valmistautuminen vaihtoon on kaiken kaikkiaan melko mutkaton prosessi, kunhan muistaa vain huolehtia siitä että tekee kaiken ajoissa. En lähtisi kokeilemaan Kiinan byrokraatikkojen joustavuutta/huumorintajua palauttamalla papereita myöhässä vastaanotto koulussa Vastaanotto koulussa on melko koruton. Ensimmäisen viikon aikana tulee käydä rekisteröitymässä kansainvälisten asioiden toimistossa. Tämän jälkeen Tsinghua järjestää päivän mittaisen orientaation vaihto-opiskelijoille. Orientaatiosta käteen ei juuri paljoa jäänyt, mutta elämisen makuun pääsee parhaiten itse kokeilemalla ja tutkimalla. Trial and error on toimivaksi havaittu taktiikka Kiinassa.

4 Tsinghua järjestää tuleville vaihto-opiskelijoille buddyn, mutta se on täysin tuurin kauppaa miten onni siinä suosii. Itselleni sattui Korealainen buddy, joka ensimmäisessä mailissa kertoi että hän ei kyllä oikein osaa auttaa minua missään asiassa. Tämän jälkeen en kuullut hänestä mitään. Osalla vaihto-opiskelijoilla oli kyllä hyviä kokemuksia omista buddeistaan. Mutta kuten jo aiemmin sanoin, parhaiten asioista saa selvää olemalla itse aktiivinen. En itse kokenut jääväni mistään informaatiosta paitsi, vaikka en buddyani tavannutkaan Opiskelu Tsinghua Universityssä Lukukausi Tsinghuassa alkaa siinä syyskuun toisen viikon tienoilla. Vaikka virallisesti sanotaan, että lukukausi loppuu tammikuun puolessa välissä, käytännössä lähes kaikki kurssit loppuvat kuitenkin ennen joulua. On syytä varautua siihen, että kurssien työmäärä alussa on melko vähäinen, mutta kurssien edetessä työmäärä saattaa käydä melko suureksikin. Näin etenkin MBA ohjelmassa. Kandidaatin tason ohjelmista/kursseista minulla ei ole kovinkaan paljoa tietoa Kurssitarjonta Kursseja on tarjolla melko kattavasti. Suurin osa kursseista MBA ohjelmassa on markkinointia ja johtamista tai jotain niihin liittyvää, muutamia kursseja rahoituksesta ja laskentatoimesta on myös tarjolla. Tämän lisäksi on mahdollista valita pari erikoisempaa kurssia joiden aiheet keskittyvät Kiinaan. Olisin itse kaivannut kansantaloustieteen kursseja, mutta niitä ei valitettavasti ollut tarjolla. Jos suoritat Tsinghuassa maisterivaihtoa, tulet olemaan mukana MBA ohjelmassa, tämä tarkoittaa sitä että kandi tasoisia kursseja et pääse valitsemaan. Kursseja on tarjolla Kiinaksi ja Englanniksi. Vaihtoopiskelijoista suurimman osan Kiinan kielen taito ei kuitenkaan riitä kiinankielisiin kursseihin, joten muihin vaihto-opiskelijoihin törmää eniten englanninkielisillä kursseilla. Tsinghua tarjoaa kuitenkin vaihto-opiskelijoille mahdollisuuden opiskella kiinan kieltä.

5 1.4. Suorittamani kurssit Kurssit jotka kävin olivat kaikki 4 ECTS laajuisia MBA ohjelman tarjoamia kursseja. Kävin siis yhteensä kuusi kurssia (24 op). American Business history Amerikkalaisen Patrick Chovanecin vetämä kurssi. Kyseinen herra on asunut Kiinassa toistakymmentä vuotta ja häneen saattaa melko usein törmätä Amerikkalaisessa talousmediassa kun aiheena on Kiinan talous. Chovanecilla on laaja tietämys Kiinasta ja Kiinan rahoitusmarkkinoista. Kurssi, jonka hän meille veti, oli hyvin järjestetty ja mielenkiintoinen. American Business history oli yksi helpoimmista ja vähiten työläistä kursseista joita kävin Tsinghuassa. Kurssi koostui luennoista (12vko), suullisesta presentaatiosta ja lopputentistä. Kurssilla käytiin läpi vaihe vaiheelta Amerikan historiaa kaupallisesta perspektiivistä. Kurssin mielekkyyttä lisäsi se, että Chovanec käytti paljon esimerkkejä ja kertoi paljon menestystarinoita yksittäisistä henkilöistä jotka vaikuttivat Amerikan talouteen. Lopputentissä oli amerikkalaiseen tapaan pelkkiä monivalintakysymyksiä, joten läpipääsystä ei tarvitse olla huolissaan. Consumer Behaviour Kurssin vetäjänä toimi nuori Kiinalainen nainen. Valitettavasti kokemuksen puute ja vajavaiset Englannin kielen taidot söivät paljon pisteitä tältä kurssilta. Kurssi olisi voinut olla mielenkiintoinen, mutta kovin syvällisiä oppimiskokemuksia luennoilta oli turha odottaa edellä mainittujen syiden takia. Joka luennolle piti lukea case, yleensä HBR case, ja siitä keskusteltiin puolet luennosta. Toinen puoli luennosta käytettiin uusien asioiden opetteluun. Kurssin kesto oli vain 6 viikkoa ja sisältöön kuului presentaatio, lopputentti ja loppuraportti joka tehtiin ryhmässä. Kaiken kaikkiaan aiheena mielenkiintoinen kurssi jonka toteutus jäi hiukan puolitiehen.

6 Business Innovation in an interconnected world Kurssin vetäjän toimi energinen Amerikassa koulutettu kiinalainen herrasmies. Hänestä ei moittimisen sanaa juuri jäänyt. Kurssi kuulemma järjestettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna, ja sen tavallaan huomasi. Kurssin rakenne oli todella epäformaali ja välillä tuntui että selvää suunnitelmaa etenemisestä ei ollut. Kurssilla käytiin siis läpi sosiaalisen median vaikutuksia bisnekseen ja innovaatioihin. Mielenkiintoinen kurssi, jos innovaatiot ja markkinointi kiinnostavat. Kurssin työmäärä oli kohtalainen, ja piti sisällään kaksi presentaatiota ja yksin tehtävän esseen. Joka luennolle piti myös erikseen palauttaa 1-2 kirjoitettua casea. Nämä caset olivat kuitenkin lyhyitä, 1-2 sivun mittaisia. Cross-cultural management Luennoitsija oli Kiinalainen nainen, joka luennoi Tsinghuassa sekä pyörittää omaa konsulttitoimistoa. Kaiken kaikkiaan hyvä luennoitsija ja raudan luja ammattilainen. Hän piti kyseistä kurssia myös Pekingin yliopistossa samaan aikaan. Kurssin nimi kertoo aika paljon sen sisällöstä. Kävimme läpi erilaisin roolipelien, ryhmätöiden yms. avulla eri tilanteita joita saattaa ilmetä kun työskennellään monikulttuurisessa ympäristössä. Jos otat tämän kurssin, kannattaa heittää ennakkoluulot romukoppaan ja heittäytyä vain mukaan. Toki kurssilla myös luennoidaan leikkien lisäksi ihan normaalisti. Hauska kurssi, jota voisin suositella kiinnostuneille. Kurssi oli kuitenkin melko työläs, kaksi presentaatiota, henkilökohtainen 5 sivun paperi, ja henkilökohtainen case. Analysis of pillar industries: BMW and world s auto industry Todella mielenkiintoinen kurssi, jonka aiheena oli pelkästään BMW ja sen toiminta Kiinassa. Kurssin luennoitsijat tulivat kaikki BMW:ltä ja he kuuluivat BMW Kiinan ylimpään johtoon. Suurimmaksi osaksi he olivat saksalaisia. Kurssi oli jaettu eri aihealueisiin tuotekehityksestä, rahoitukseen. Kaikki luennot olivat mielenkiintoisia ja tiukkaa asiaa. Tämä kurssi oli myös siitä poikkeuksellinen, että teimme tutustumismatkan Pohjois-Kiinaan Shenyangin kaupunkiin BMW:n tehtaille. Matka kesti torstaista

7 lauantaihin ja kuului osaksi kurssin työmäärää. Kurssin työmäärä oli muutoin todella pieni, ressun lisäksi piti kirjoittaa viisi sivuinen essee. Technology Strategy Kurssia veti ystävällinen Kiinalaismies Mr. Gao. Kurssi käsitteli nimensä mukaisesti yritysten teknologia strategioita. Luennoilla käytiin läpi paljon erilaisia caseja ja ryhmäkoon ollessa pieni, kurssi oli myös melko interaktiivinen. Mielestäni kurssi oli melko hyödyllinen, sillä osa sisällöstä oli hiukan insinööripainotteista, mikä on mukavaa vaihtelua puhtaasti kaupallisille aineille. Kurssi oli lyhyt (6vko) ja intensiivinen. Työmäärään kuului 2 presentaatiota, case joka luennolle, sekä 20 sivuinen loppuraportti. 2. Asuminen Kuten aiemmin mainitsin, voit valita asunnon joko kampukselta tai etsiä sen itse yksityiseltä tarjoajalta. Ihan alkuun voin sanoa, että jos haluat helpon vaihtoehdon mahdollisimman vähällä säädöllä, ota asunto kampukselta. Itse en toiminut näin. Jos haluat asua kampuksen ulkopuolella, valmistaudu olemaan kärsivällinen, sillä säädön määrä on kohtalainen. Tietenkin jos puhut Kiinaa, se helpottaa merkittävästi. Kiinaa puhumattomana kielimuuri on kuitenkin joskus melko suuri ja se saattaa tehdä asioiden hoitamisesta vaikeaa. En käy tässä raportissa kampus asumista sen kummemmin läpi, sillä minulla ei siitä ole sen kummempia kokemuksia. Tiedän vain, että lähes kaikki ketkä sen vaihtoehdon valitsivat, olivat melko tyytyväisiä. Kampuksella on mahdollista valita yksityisen huoneen ja jaetun huoneen väliltä. Lähes kaikki vaihto-opiskelijat päätyivät yksityiseen huoneeseen. Kampus asuminen ei välttämättä ole sen halvempaa (n. 2400rmb/kk) kuin asunnon jakaminen kampuksen ulkopuolella.

8 2.1. Kampuksen ulkopuolella asuminen Kaikesta säädöstä huolimatta suosittelen itse kuitenkin asunnon hankkimista kampuksen ulkopuolelta. Asuin itse ensimmäisen vaihtoni aikana kampuksella (Hong Kong), ja halusin sen takia asua nyt kampuksen ulkopuolella. Mielestäni kampuksen ulkopuolella asuessa pääsee paremmin kiinni paikalliseen elämään. Huomaat miten paikalliset elävät ja saat hiukan käsitystä heidän elämänrytmistään. Kampuksella asuessasi et välttämättä törmää muihin kuin vaihto-opiskelijoihin, joten se saattaa olla aika yksipuolista pidemmän päälle. On hyvä tietää, että luonnollisesti suurin kysyntä asunnoille on lukukausien alussa. Jos tekisin kaiken uudestaan, niin menisin paikan päälle hieman aikaisemmin ja aloittaisin asunnon hankkimisen hyvissä ajoin. Näin välttyy suurimmalta riistolta ja hässäkältä. Hintataso Wudaokoussa (yliopisto alue mistä suurin osa opiskelijoista ottaa asuntonsa) saattaa olla järkyttävän kallis muuhun Pekingiin verrattuna. Esimerkiksi me maksoimme 8000 rmb/kk (n.1000 ) melko pienehköstä kolmiosta keskellä Wudaokouta. Asunto ei ollut erityisen nätti eikä mitenkään hyvässä kunnossa. Kuukausi lukukauden alkamisen jälkeen kaverini sai samantasoisen asunnon hiukan huonommalla sijainnilla 4000 rmb/kk. Tämä on hyvä esimerkki lukukauden alun vaikutuksista asuntojen hintaan Wudaokoussa. Suosittelen siis tulemaan paikan päälle ajoissa tai odottelemaan hiukan lukukauden alkamisen jälkeen. Wudaokou on täynnä asunnonvälitystoimistoja, joten kannattaa ihan rohkeasti vaan mennä niihin sisälle kyselemään. Kannattaa myös hyödyntää asunnonvälitys tukipalveluita kuten En suosittele ottamaan asuntoa näkemättä sitä livenä, sillä kuvat eivät välttämättä kerro koko totuutta. 3. Vapaa-aika Pekingissä vapaa-ajan viettomahdollisuuksista ei ole pulaa. Kaupunki tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa historiallisista nähtävyyksistä vilkkaaseen yöelämään. Halpa hintataso mahdollistaa mukavan elämän viettämisen opiskelijankin budjetilla.

9 3.1. Hintataso Vaikka hintataso Kiinassa on kallistunut viime vuosien aikana huomattavasti, on maa edelleen suhteellisen halpa. Viitteellisiä hintoja: Illallinen paikallisessa ravintolassa 4-10 Vesipullo 50 snt Metrolippu 30 snt 15km taksimatka Wudaokousta Sanlituniin (ravintola+shoppailu alue) 5 Big mac ateria 2 Olut yökerhossa 50snt 10 Junalippu Peking-Shanghai 60 Lentolippu Peking-Hong kong-peking 250 Räätälillä teetetty puku 120 Halvalla pystyy siis elämään, mutta rahaa voi tietenkin polttaa aivan niin paljon kuin lystää. Pekingissä vain taivas on rajana, sillä jotkut ravintolat ja yökerhot ovat todella kalliita Suomenkin hintatasoon verrattuna. Perus eläminen on kuitenkin n. puolet halvempaa kuin Suomessa Ilmasto Talvella todella kylmä, kesällä todella kuuma Mitäs muuta tähän sanoisi? Toukokuusta syyskuuhun Peking on todella lämmin, lämpötilat ovat noin +30 astetta. Ilma kuitenkin kylmenee hyvinkin yllättäen lokakuussa ja normaali lämpötila on joulukuussa n. -10 astetta. Tammikuu on myös kylmä, mutta huhupuheiden mukaan helmikuu tuo tullessaan toivoa paremmasta.

10 Ilmasto Pekingissä on myös todella kuiva. Muistan vaihdon aikana sataneen ehkä maksimissaan viisi kertaa. Yleensä sää on aurinkoinen. Toisinaan Pekingiä peittää kuitenkin melkoisen sankka savusumu, joten vaikka pilviä ei olisikaan, ei sää vaikuta kovin aurinkoiselta. Saasteiden puolesta odotin kuitenkin pahempaa. Ei Peking aivan maineensa veroinen ollut saasteiden puolesta, joten sitä on turha pelätä Syöminen ja juominen Kiinassa syöminen on iso juttu. Ruokaa on tarjolla laidasta laitaan ja hintataso vaihtelee 10 sentistä plus 100 euroon. Halvoista katukeittiöistä aterian saattaa saada alle eurolla, kun taas hienoimmissa ravintoloissa annokset ovat suomen hinnoissa. Sellainen kiinalainen ruoka mihin suomessa on totuttu, ei välttämättä täysin vastaa sitä todellisuutta millaista kiinanalainen ruoka Kiinassa on. Esimerkiksi Pekingiläisessä keittiössä suositaan vehnästä tehtyjä ruokia kuten nuudeleita, nyyttejä, leipää ja ruoassa käytetään suhteellisen vähän mausteita. Myös chuanr eli paikallinen lihakepakko on hyvin suosittu pekingiläinen ruoka ja niitä voi löytää lähes joka kadunkulmasta. Kannattaa rohkeasti maistaa kaikenlaista. Ravintoloita löytyy vähän joka paikasta, riippuu ihan mitä haluaa. Jos haluaa kiinalaista ruokaa, se ei ole missään ongelma. Wudaokoun alueella on myös paljon korealaisia ravintoloita, muutama länsimaalainen ruokapaikka ja pari sushi/teppanyaki ravintolaa. Sanlitunin ja Central Business Districtin alueella taas löytää hienompia ruokapaikkoja. Kiinassa tee on yleinen juoma, ja sitä tarjotaan yleensä ilmaiseksi lähes jokaisessa paikallisessa ravintolassa. Myös se saattaa hämmästyttää aluksi, että jos tilaa ravintolassa vettä, saa yleensä kuumaa vettä. Se on paikallinen tapa, ja kylmää vettä pitää pyytää erikseen. Mitä tulee alkoholipitoisiin juomiin, niiden juominen Pekingissä on melko halpaa ja etenkin jos asut Wudaokoun alueella, tulet törmäämään halpoihin opiskelijakuppiloihin. Paikallista pontikkaa, eli bajiuta saa halvimmillaan alle eurolla puoli litraa. Täytyy kyllä tunnustaa, että itse kuitenkin jättäisin moisen tavaran kaupan hyllylle. Sellaisesta myrkystä on kyse. Olut on Pekingissä suosittu juoma ja sitä saa halvalla joka paikasta. Viinejä on hiukan vaikeampi löytää, sillä viininjuonti kulttuuri on Kiinassa vielä

11 niin nuori. Paikallisia viinejä (Great wall, Changyu) löytyy supermarketeista, mutta tuontiviinejä joutuu yleensä metsästämään paikallisista alkoista, eli alkoholiin erikoistuneista putiikeista. Yöelämää löytyy vähän joka paikasta, mutta suosituimmat alueet ovat Wudaokoun opiskelijabaarit, sekä Sanlitunin alueen fiinimmät yökerhot ja ravintolat Matkustelu Kiinassa Kiinassa matkustelu on helppoa, mutta Kiinan alkeet on hyvä osata. Pekingistä pääsee helposti lähes joka paikkaan. Kiinan rautatieverkosto on nykyään todella kattava ja nykyaikainen, kiitos valtion massiivisen panostuksen maan infrastruktuuriin viime vuosina. Myös lentämällä pääsee periaatteessa mihin päin Aasiaa hyvänsä. Hyviä paikkoja tehdä lyhyitä viikonlopun viikon mittaisia reissuja löytyy vaikka millä mitalla. Kaupungit kuten Shanghai, Xian, Qingdao, Chengdu, Shenyang ja Tianjin ovat hyviä kohteita. Näihin kaupunkeihin pääsee junalla edullisesti ja suhteellisen nopeasti. Jos haluaa käydä ulkomailla, Pekingistä pääsee kätevästi ainakin Etelä-Koreaan, Mongoliaan, ja Japaniin. En välttämättä suosittele matkustelua Kiinan kansallisten juhlapäivien aikaan, sillä yleensä noihin aikoihin koko Kiina on liikkeellä. Matkustelu on siis kalliimpaa ja entistäkin ruuhkaisempaa. 4. Lopuksi Vaihtokohteena Peking voi olla haastava. Peking ei missään nimessä ole helppo kaupunki, eikä Kiina maana ole sieltä helpoimmasta päästä jo yksistään kielen takia. Jos on kuitenkin valmis näkemään hiukan vaivaa ja olemaan avoimin mielin, Kiina ja Peking ovat loistavia valintoja vaihtokohteiksi. Kiina on maana niin monipuolinen ja eksoottinen, että suosittelen jokaista tutustumaan Kiinaan. Kiinaa on myös hyvä ymmärtää siinä mielessä, että maa todennäköisesti tulee pelaamaan hiukan

12 suurempaa roolia maailman taloudessa ja politiikassa tulevaisuudessa. Peking tarjoaa kaupunkina paljon, jos on vain valmis poistumaan Wudaokoun opiskelija alueelta ja tutkimaan kaupunkia suuremmassa mittakaavassa. Tsinghuan yliopisto ei ehkä loista opetuksen laadulla (puhun nyt nimenomaan englanninkielisestä opetuksesta, kiinankielinen opetus on Tsinghuassa todennäköisesti huippuluokkaa), mutta suurinta antia koulun puolesta olivat verkostoitumismahdollisuudet muiden samanhenkisten opiskelijoiden kanssa. Suurinta osaa meitä yhdisti kiinnostus Kiinaan ja Kiinan talouteen, joten ystäviä sai helposti ja puhuttavaa riitti. Ehkä tulevaisuudessa, jos Tsinghuaan saadaan enemmän ulkomaalaisia professoreita, tulee myös opetuksen laatu olemaan hyvää. Jos sinulla heräsi kysymyksiä ja haluaisit tietää enemmän Tsinghuasta/Pekingistä/Kiinasta, ota ihmeessä yhteyttä:

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Miska Konttinen 1 1. JOHDANTO Vietin kevään 2018 Ateenassa vaihto-opiskelujen merkeissä. Yliopistona toimi Athens University of Economics and Business (AUEB).

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Erasmus-vaihto Irlannissa 12.9-17.12.2017 Miro Saarenmaa Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Sähkötekniikan kandidaattiohjelma,

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Athens University of Economics and Business Matkaraportti

Athens University of Economics and Business Matkaraportti Athens University of Economics and Business Matkaraportti Eero Kuiri 0421378 1. Johdanto Vietin vaihtokauteni Ateenassa keväällä 2017. Vaihtoyliopistonani toimi Athens University of Economics and Business,

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO MATKARAPORTTI Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa 1.2.2013-14.6.2013 Ilari Lyytikäinen Kati 4 Mannheim ja yliopisto Mannheim sijaitsee Saksan Baden- Würtembergin

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Vaihtoa suunnittelevalle

Vaihtoa suunnittelevalle Vaihtoraportti - Tsinghuan yliopisto syksyllä 2015 Sisällys Vaihtoa suunnittelevalle...2 Kaupunki...2 Yliopisto...3 Arjen kulut ja hintataso...3 Miksi minä lähdin Tsinghuaan...4 Tsinghuaan vaihtoon lähtevälle...4

Lisätiedot

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Kuka voi lähteä vaihtoon? Vaihtoon voi lähteä kaikista kauppatieteiden kandidaatin ohjelman erikoistumisalueista

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz)

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) MATKARAPORTTI Brno University of Technology 1.2.2006 30.6.2006 Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) Kimmo K. kimmo.kokkila (at) tkk.fi K Opiskelu Vaihto-opiskelijoiden lukukausi Brnossa

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Vaihtoraportti. National University of Singapore, NUS Syksy Evelina Bäck. Kemian tekniikan koulutusohjelma

Vaihtoraportti. National University of Singapore, NUS Syksy Evelina Bäck. Kemian tekniikan koulutusohjelma Vaihtoraportti National University of Singapore, NUS Syksy 2015 Evelina Bäck Kemian tekniikan koulutusohjelma Kahdenva linen vaihtosopimus, opetuskielena englanti. Raportin saa julkaista www-sivuilla.

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

Vaihtoraportti NTU Singapore

Vaihtoraportti NTU Singapore Vaihtoraportti NTU Singapore Mikko Poranen, Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan Korkeakoulu mikko.poranen@aalto.fi Lukuvuosi 2015/2016 Minun kriteerini vaihtokohteelle oli päästä jonnekin lämpimään, suurempaan

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE ASIOIDAAN POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti? Jos tilaat internetistä tavaran, mihin se tulee?

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti?

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Tuomas Mäkinen Sähkötekniikan kandidaattiohjelma Automaatio- ja systeemitekniikka 22. lokakuu 15 Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Opetuskieli: Japani Hain vaihto-opiskelemaan

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Osaamisalan harjoittelujakso

Osaamisalan harjoittelujakso Osaamisalan harjoittelujakso Ympäristö Plymouth sijaitsee Lounais-Englannissa ja on vanha merenranta kaupunki Asukasluku kaupungissa on n. 256 000 Maasto on hyvin mäkistä, kaupunki sijoittuu kahden joen

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 Sanna Ruusunen Sheffield Sheffield on Englannin viidenneksi suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Englannissa, Etelä- Yorkshiressä. Asukkaita mäkisessä

Lisätiedot

Hankintojen johtaminen

Hankintojen johtaminen Hankintojen johtaminen sähköinen kurssipalaute, syksy 06 Opetus,0 Yleisarvio,8 Opetustapa, Oma panos,8 Osaamistavoitteet,8 Suhteellinen työmäärä,86 OSTO 6 n= C000 Hankintojen johtaminen (060 0608). Yleisarvioni

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

Shanghain vaihto-ohjelma

Shanghain vaihto-ohjelma Shanghain vaihto-ohjelma Kevät 2007 Seppo Hahto (TTE4SN5Z) Pekka Nisula (TTE4SN4Z) Shanghain Yliopisto (Uusi kampus) Olimme ensimmäisiä suomalaisia vaihto-oppilaita kyseisellä kampuksella. Ruokala Asuntolat

Lisätiedot

ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2. Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti:

ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2. Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti: ALKUKARTOITUSLOMAKE (päivitys 1/13) TYÖPAJA TORPPA / STARTTIPAJA / AITTA-VERSTAS 1/2 Nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin: Sähköposti: Asuminen? Onko sinulla lapsia? Koulutus: ( ) asun vanhempien kanssa

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Saksa ja Köln eivät ole vaihtokohteista eksoottisimmat mutta hauskaa ja kodikasta siellä on. Kölniläiset ovat avointa porukkaa ja opiskelijakaupunkina Köln tarjoaa

Lisätiedot

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan?

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan? Lämmittely Mistä taukohuoneessa jutellaan? Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Kuinka kauan olet asunut Suomessa? Mitä kieliä osaat? Millainen koulutustausta sinulla on? Mitä harrastat? Mitä teet vapaa-aikana?

Lisätiedot

Matkaraportti. Plehanov Russian Academy of Economics kevät 2010

Matkaraportti. Plehanov Russian Academy of Economics kevät 2010 Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kv-keskus Matkaraportti Plehanov Russian Academy of Economics kevät 2010 Ilari Sulasalmi Sisällysluettelo Alkuvalmistelut... 3 Moskova ja Venäjä... 3 Asuminen... 3 Yliopisto

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus. Keva t Elsa Honkanen

Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus. Keva t Elsa Honkanen Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus Keva t 2019 Elsa Honkanen 1. Johdanto Valitsin vaihtokohteekseni Ranskan Rivieralla sijaitsevan SKEMA Business Schoolin pääosin sen sijainnin

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa. Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6

Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa. Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6 Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6 1 Sisällysluettelo Johdanto s. 2 Viikkokohtainen työssäoppimisraportti s. 3-9 Vapaa-aika s.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Kauppatieteellinen ala Väylä - Erillisvalinta Kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan - Hakijoille, joilla ei

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus Kävijäkysely 6.-7.9.2007 Liikelahjat-messut t Helsingin Messukeskus Business to Business Mediat Oy Kävijäkysely Liikelahjat-messut 6.-7.9.2007, Helsingin Messukeskus Vastaajia 242 Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot