Kurken kyselyn yhteenveto. Mari Sepponen ja Pekka Lahti, VTT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kurken kyselyn yhteenveto. Mari Sepponen ja Pekka Lahti, VTT"

Transkriptio

1 Kurken kyselyn yhteenveto Mari Sepponen ja Pekka Lahti, VTT

2 2 Vastaajat Kysely tehtiin välisenä aikana Kysely suunnattiin asiantuntijoille (lähde: KURKE-verkosto) Kyselyn vastausprosentti 17%, (19 vastaajaa, 113 kutsua lähetetty) Vastaajia: julkiselta taholta 9, yksityiseltä taholta 10 hlöä Edustettuja tahoja: kunnat, rahoittajat, tutkimusorganisaatio, yritykset (insinööri- ja arkkitehtitoimistot, rakennusyritys, energiantuotantojärjestelmien valmistajia), Vastuualueina: toimitusjohtaja, kehitysjohtaja, johtaja, kehittämisinsinööri, johtava asiantuntija, kaavoituspäällikkö, yhdyskuntasuunnittelija, arkkitehti, projektipäällikkö, projektiinsinööri, tuotepäällikkö, myyntipäällikkö, tutkija Vastaamiseen käytetty aika keskimäärin 42 min (5-138 min) Useimmat työaikana (klo ), vain viisi illalla/yöllä Määrä ei ollut kovin iso, mutta laatu sitäkin korkeampi!

3 3 Käytetyt energiatehokkuuden arviointimenettelyt ja välineet Käyttötilanteet: Tarjousvaihe Erilaisten rakennuskohteiden arviointi Aluetason suunnitelmien arviointi, esim. suunnittelukilpailujen yhteydessä Hankkeiden laatuarviointi Sites =?, Värkki = Vähähiilisen kiinteistö- ja rakennusalan ydinindikaattorit (FiGBC:n meneillään oleva kehitysprojekti), Code for sustainable homes = UK:n asuinrakentamisen (vapaaehtoinen) keke-normi, IDA ICE = rakennusten sisäilmaston ja energiankäytön simulointiohjelma, Promise = rakentamisen ja hankesuunnittelun toimivuuden arviointikehikko, BREEAM ja LEED ovat UK- ja USA-lähtöisiä rakennushankkeiden ympäristövaikutusten arviointityökaluja

4 Kunnallisten hankkeiden energiatehokkuuden määrittely 4

5 5 Vapaat kommentit kunnallisten rakennushankkeiden energiatehokkuuden määrittelystä Kunnallisten rakennushankkeiden ohjelmointi ja seuranta on luvattoman heikkoa Kokonaisuuden käsittely & hallinta tärkeää Kokonaisenergian käyttö (uusiutumattomat/uusiutuvat) ja päästöt Paikalliset olosuhteet huomioitava Tilojen käyttötarve ja -aste sekä tilankäytön muunneltavuus kulloiseenkin tarpeeseen selvitettävä jo suunnitteluvaiheessa. Käytön osuus yli 90 % Olemassa olevan rakennuskannan 'uusiokäyttö' on kokonaisuuden hallintaa Eri lämmitysmuotojen väliset erot selvitettävä (esim. pienhiukkaset) Hiilidioksidipäästöjen tarkasteluun otettava aikamääre on tärkeä, nimenomaan juuri nyt sitoutuvalla energialla on suurempi merkitys kuin myöhemmin saatavilla säästöillä. Kokonaisuuksien käsittely tärkeää, mutta ei ehkä vielä hallinnassa. Paikalliset olosuhteet otettava huomioon. Tilojen käyttötarve ja jo olevien tilojen käyttöasteet ja tilanne. Lämmitysmuotojen erot?

6 SUUNNITTELU- JA PÄÄTÖKSENTEKOVAIHEET, VALINTOJEN VAIKUTUS Yleis- ja asemakaavoituksen vaikutus hankkeen energiatehokkuuteen 6 1. tai 2. tärkein: 26 % vastaajista Vastaajien mielestä näistä ovat tärkeimpiä: Sijainti yleensä tai suhteessa liikenneverkkoon (69 % mielestä joko 1. tai 2. tärkein) 1. tai 2. tärkein: 21 % vastaajista 1. tai 2. tärkein: 21 % vastaajista Paikallinen ja uusiutuva energiantuotanto 1. tai 2. tärkein: 21 % vastaajista Arviointi pitkällä Aikavälillä myös aluetehokkuus merkittävä 1. tai 2. tärkein: 53 % vastaajista

7 7 SUUNNITTELU- JA PÄÄTÖKSENTEKOVAIHEET, VALINTOJEN VAIKUTUS Yleis- ja asemakaavoituksen vaikutus hankkeen energiatehokkuuteen Miten pitäisi mielestäsi ottaa huomioon? Suunnittelemalla laajempia kokonaisuuksia ja katsomalla kauas kaupunkirakenteen eheyttäminen hyvät liikenneyhteydet monipuolinen palvelurakenne Selvitettävä paikalliset vaihtoehdot energiantuotannolle/ kokonaistarkastelu: optimi? (usean energiantuotantomuodon kohdalla jo maakuntakaavatasolla, jotta tieto olisi käytössä) eri lämmitysmuotojen mahdollisuus. esim. niin, että biopolttoaine tietyn aluelämmön tuottajana, muiden energialähteiden hyödyntämisen muilla alueen osilla. kaavassa tulisi voida ilmoittaa mahdollisen lähilämmön & -kylmän osalta saatavilla olevat/saataville tulevat elinkaarenaikaiset liityntätehot ja vuosienergiat sekä käytetyt energialähteet ja päästöominaisuudet Vanhaa korjataan yhtä paljon kuin uutta rakennetaan, energiatehokkuuden kannalta vanhan korjaaminen on vaikeampaa ja kalliimpaa ja tarvitsevat luotettavia energialähteitä. Laajat kokonaisuudet ja pitkälle tulevaisuuteen. Kaupunki-, liikennejärjestelmä- ja palvelurakenne. Paikalliset energialähteet ja niiden potentiaali eri osa-alueilla. Korjausrakentaminen.

8 8 Kuvaile lyhyesti ihanteellisen 'energiakaavoituksen' sisältöä, mitä siihen vähintään pitäisi kuulua? Ensin kokonaisstrategia ja keinot sen mukaan. Yleiskaava ajantasalle. Kokonaisvaltainen suunnittelu ja (ympäristö)vaikutusten arviointi edellyttää tätä yhteistyötä, alojen ja asiantuntijuuksien välistä vuorovaikutusta. Arvioidaan 80/20 -periaatteella niitä asioita, joilla on oletettavasti suurin vaikutus energiankulutukseen ja päästöihin. Energiatehokkuus on ajattelutapana mukana heti hankkeen suunnittelusta lähtien, esim. Porvoon Skaftkärr hyvä case. Haluttu energiatehokkuustaso, päästöt, uusiutuvan energian osuus Kaavassa tulisi ilmoittaa mahdollisen kaukolämmön ja -kylmän (ja lähilämmön & -kylmän) osalta saatavilla olevat elinkaarenaikaiset liityntätehot sekä käytetyt energialähteet ja päästöominaisuudet Mahdollisimman väljä kaava ja muu arsenaali käyttöön. Kaava sallisi sekä keskitetyn energian tuotannon että yksityisten eri vaihtoehtojen valinnan. Kaikilla alueilla ei välttämätöntä suosia kaikkia energiavaihtoehtoja, kaavoittaja voi asiantuntijoiden avulla valita sopivimmat. Kaukolämpöalueiden määrittely palvelualueina, missä tulisi sallia ainoastaan paremmat vaihtoehtoiset ratkaisut. Ts. ei maalämpöä yhteistuotantokaukolämpöalueille, ellei itse tuota myös tarvitsemaansa sähköä. Uusiutuvien lisäenergiantuotannon tulisi olla yhteistuotantoalueilla sähköä. Pitäisi määritellä mitkä tuotantomuodot ovat sallittuja, pientuotantolaitosten paikat suojaetäisyydet, hiukkasrajat. Liikenneverkko toimiva. Kevyen liikenteen verkko toimiva myös yksityiskohdissaan eli toteutettuna. Pikapyörätiet. Joukkoliikenteen toimintamahdollisuudet huomioitu. Kokonaisstrategia ja asiantuntijuuksien yhteistyö. Huomio eniten vaikuttaviin asioihin. Kaavan ja muiden toimenpiteiden välinen työnjako. Kaukolämmön ja -kylmän palvelualueet. Paikalliset energialähteet ja potentiaali kartoitettu. Liikenneverkko.

9 9 Pitäisikö asemakaavassa (joko kaavamääräyksissä tai rakennustapaohjeissa) määritellä rakennusten energiatehokkuustaso ja sen laskentatapa? Millainen määräys olisi perusteltu? Kyllä Ei tälläkin on mahdollista ohjata yhdyskuntarakenteen kehitystä. laskenta yleisesti hyväksytty ja riittävän selkeä, yhtenäinen vain jos ollaan valmiita alistamaan muita tekijöitä (rakennusala, materiaalivalinnat ym.) energiatehokkuudelle entä jos laskentatavat muuttuvat? (viedäänkö kaava aina valtuustoon muutettavaksi?) parempi olisi 'porkkanoilla' ohjata määräyksissä valintaan energiatehokkaampaan suuntaan. onko edes tarpeen, eikö EU-direktiivit alituiseen tiukentuen hoida homman aikataulu kaavoituksesta toteuttamiseen voi joskus viedä yllättävän paljon aikaa, ei haluta sitoa käsiä Helpoin tapa kannustaa olisi syöttötariffit ja uudistuotannon E-luvulla. Pakkoa voisi olla kaukolämpöverkkoon liittymisessä. Tulisiko erottaa toisistaan verkko ja lämmöntuottaja? Tulisi liittyä, mutta lämmön voisi ostaa keneltä tahansa? Kuten sähkössäkin. Kaupungit voivat antaa myös omia energiatehokkuuden minimivaateita Riippuu muista lähtökohdista, esim. kaukolämmön kanssa passiivitalo ei ole kannattava välttämättä Alueittaiset tavoitteet voisi uusilla alueilla määritellä, rakennuskohtaisethan tulevat muutenkin normina käyttöön. Normeja kiristämällä ei saavuteta kestävää rakentamista, mutta minimitaso lienee määriteltävä. Tulevaisuudessa rakentamisenaikaisiin ja loppusijoittamisen päästöille vaatimukset, ehdot, ohjeet ja kannustimet asemakaavalla ei saisi sitoa ratkaisuja liikaa - kaava ei saa estää uusia energiainnovaatioita Kyllä ja ei. Hyvät ja huonot puolet olemassa. Selvitettävä.

10 10 Millä osapuolella tai henkilöllä on hankkeen energiatehokkuuden kannalta suurin vaikutusvalta ja missä vaiheissa? Koko ketju kaavoituksesta rakentajaan on olennainen. Jos ohjaaminen on tehokasta kaavoituksesta ja rakennusvalvonnasta alkaen saadaan mittavia tuloksia aikaan. Kansallisella määräystasolla Kunnalla ja sen johtavilla luottamus- ja virkamiehillä, kaavoittajalla ja rakennusvalvonnalla (yleiskaava asemakaava rakentamistapaohje hankesuunnittelu luonnossuunnittelu rakennuslupa toteutus). Kunnan kaavoitus- ja maapolitiikka ovat vaikuttavimmat tekijät. Tahdon asia. Organisaatiossa energianeuvontaan erikoistunut/perehtynyt henkilö/osasto. Rakennushankkeen tilaaja (suunnitteluvaiheessa) Rakennuttaja sikäli kun voi vaikuttaa tilaajan tekemiin ratkaisuihin. Henkilöillä ja osapuolilla ei ole merkitystä. Kaikki toimivat järkevästi omasta näkökulmastaan. Pelisäännöt pitää muuttaa, silloin osaoptimointi ja omaan pussiin pelaaminen lakkaa. Koko ketjun pelattava. Kansalliset määräykset. Kunta, kaavoittaja ja rakennusvalvonta, toisella puolella tilaaja. Pelisäännöillä pois omaan pussiin pelaaminen.

11 SUUNNITTELU- JA PÄÄTÖKSENTEKOVAIHEET, VALINTOJEN VAIKUTUS rakennus- ja rakennesuunnittelun vaikutus hankkeen energiatehokkuuteen (ml. hanke- ja esisuunnittelu) tai 2. tärkein: 22 % vastaajista 1. tai 2. tärkein: 22 % vastaajista (tämä voisi olla myös kaavamääräyksissä) 3. tärkein: 16 % vastaajista 1. tai 2. tärkein: 27 % vastaajista Vastaajien mielestä rakennussuunnittelussa olennaista ovat tulevat (2020-) määräykset. Tyytyminen nykyiseen määräystasoon ja tuulienergia epäilyttivät joitakin.

12 12 SUUNNITTELU- JA PÄÄTÖKSENTEKOVAIHEET, VALINTOJEN VAIKUTUS Kiinteistökohtainen energiantuotanto Huolellinen suunnittelu ja eri asiantuntijoiden ja alojen yhteistyö mahdollisimman varhaisesta vaiheesta alkaen on tärkeintä. Kokonaisuus ensin, detaljit sitten. Suunnittelun pitäisi olla 'pakettiratkaisu', jotta kunnat voisivat niitä hyödyntää ja päättäjät ymmärtää päätöstä tehdessään. Tilojen käytön tehokkuutta ja tilatehokkuutta on lisättävä... on purettava rakennuksia... tilojen kokonaismäärän tulisi kuitenkin vähentyä huomattavasti. Kannustettava myös minimivaatimukset ylittäviin ja kunnianhimoisiin ratkaisuihin Paikalliset olosuhteet otettava huomioon, lähi-infra ml. lähienergia ja tekniikkaan liittyvät lähipalvelut Pilotit ja referenssikohteet ovat tärkeitä esimerkkejä ja oppimisen/oppien levittämisen lähteitä Vaihtoehtojen simulointi, valintojen vaikutusten arviointi (myös käytön aikaiset valinnat) Eri alojen yhteistyö ja kokonaisuuksien hallinta. Tilan käytön tehokkuus. Minimivaatimusten ylittämisen kannusteet. Paikalliset olosuhteet, lähi-infra. Pilotit ja referenssit opettavat.

13 13 Mihin kohtiin koet tarvitsevasi eniten lisätietoa energiatehokkaassa suunnittelussa? Onko joku aihepiiri, josta tietoa on liian vähän? Kokonaisuuden hallinta. Mikä vaikuttaa vähän, mikä paljon. Mikään määrittely tai laskentatapa ei vielä ole saavuttanut standardin asemaa tai yleistynyt, on siis ristiriitaisia tuloksia ja näkemyksiä. Debattia tietysti tarvitaankin. Osaavia suunnittelijoita ja vuorovaikutusta eri alojen välillä kaivataan. Tietous ja innovatiivisuus laahaavat. Energiatehokkuuden laskeminen ja mittarit Uusiutuva ja paikallinen energiantuotanto, energiaverkkojen ja tuotantolaitteiston omistus Rakennukset: Rakennuksen käyttökoulutus on yleensä vähäistä ja ohjaustekniikka rakennettu liian vaikeaselkoiseksi. ilmanvaihdon energiatehokkuuteen on panostettu liian vähän. Sähköjärjestelmiä on toteutettu surutta. Asuntotuotannossa: keskitetty ilmanvaihto, sekä LTO:lla että ilman kuluttaa 8 kwh/m3 kiinteistösähköä, huoneistokohtainen vain 5. Onko kyse siitä että huoneistokohtainen laite ottaa sähkönsä asukkaan sähköstä vai onko keskitetty ratkaisu niin paljon tehottomampi? Tätä täytyy kehittää. Rakennuksen jäähdytys. Jäähdytystarpeen nousu energiatehokkaissa rakennuksissa saattaa vaatia uudenlaista asuntojen suuntausta. tämä tulisi simuloida auki, jottemme suotta tee jäähdytettäviä ratkaisuja jotka olisi vältettävissä sillä että yhteen suuntaan avautuvia asuntoja ei suunnata lämpimään ilmansuuntaa vaan ensisijaisesti vain itään tai koilliseen. Kokonaisuuksia ei vielä hallita. Liikaa erilaisia menettelytapoja. Kaivataan standardeja ja osaajia. Uusiutuvat/paikalliset lähteet. Keskitetyt vs. asuntokohtaiset iv/lto-järjestelmät, epäselvyyttä?

14 14 SUUNNITTELU- JA PÄÄTÖKSENTEKOVAIHEET, VALINTOJEN VAIKUTUS Mitkä energiatehokkuutta parantavat seikat taas ovat helpoimpia/yksinkertaisimpia toteuttaa? Määrätyt. Rakennuksissa: talotekniikan (erityisesti ilmastoinnin) tason parantaminen rakennuksen suuntaus, sijoittaminen tontille, massoittelu, vaippa- ym. rakenne. Peltosaaren alueella on tehty yksinkertaisia energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä (vedenlämmitys, veden paineen lasku) ja saatu merkittäviä säästöjä ( /v per asuntoyhtiö). uusiutuvien luonnonvarojen käyttö rakennusmateriaaleina reunahuomautus: ihmisten käyttäytymisen muutos ei aina vaadi investointeja. Vaikutus hiilijalanjälkeen tutkimusten mukaan 30%. Millä muulla keinolla päästään samaan vaikutukseen? Kun on määrätty, ei tarvitse erikseen opastaa. Talotekniikka. Talojen suuntaus ja massoittelu. Suunnitteluvalinnat vs. käyttäytymismuutokset -> lisää syventävää tutkimusta!

15 SUUNNITTELU- JA PÄÄTÖKSENTEKOVAIHEET, VALINTOJEN VAIKUTUS HANKKEEN JA SUUNNITELMAN ENERGIATEHOKKUUTTA ARVIOIVIEN TYÖKALUJEN TARVE tärkein: 16 % vastaajista 2. tärkein: 16 % vastaajista 1. tärkein: 16 % vastaajista 2. tärkein: 21% vastaajista 1. tai 2. tärkein: 22 % vastaajista Vastaajien mielestä työkalun pitää olla yksinkertainen ja havainnollinen, ensisijaisesti ammattilaisille tarkoitettu ja säännöllisesti päivitetty 1. tärkein: 26 % vastaajista

16 16 HANKKEEN JA SUUNNITELMAN ENERGIATEHOKKUUTTA ARVIOIVIEN TYÖKALUJEN TARVE: Mihin oleellisiin kysymyksiin työkalu vastaa kaava-, rakennus- ja hankesuunnittelijalla? Oleellinen riippuu tapauksesta. Isot kysymykset pitää ratkaista ensin. Työkaluja tarvitaan moneen lähtöön, ensin tulee palvella ammattilaiset, mutta asian popularisoimiseksi olisi hyvä että tietoa saadaan myös maallikkopuolelle. Hyvän ympäristön suunnitteluun Eri valintojen / vaihtoehtojen erot energiatehokkuudessa Arviointityökalujen avulla voidaan 'todistaa' asukkaille ja päätöksentekijöille, mitä kannattaa tehdä. Kaavamääräysten perusteluun... tähän energiatasoon näillä valinnoilla. Pitää olla selvää, mitä voidaan arvioida ja mihin sen avulla päästään. Varmistetaan ja perustellaan energiatehokas lopputulos, karsitaan huonot vaihtoehdot, tavoitteena myös hyvä ympäristön laatu

17 17 SUUNNITTELU- JA PÄÄTÖKSENTEKOVAIHEET, VALINTOJEN VAIKUTUS HANKKEEN JA SUUNNITELMAN ENERGIATEHOKKUUTTA ARVIOIVIEN TYÖKALUJEN TARVE: Kuinka kauan arviointityökalun käyttö yhdessä aluehankkeessa tai kohteessa saisi enintään kestää? Entä maksaa ( /arviokerta)? 100 työtuntia, e/arvio. 1 työpäivä puoli päivää 2 pv, 2000 e Riippuu käyttäjästä ja kohteen merkittävyydestä? Luottamusmiehellä ja virkamiehilläkin on vähän aikaa. Kulkee käsi kädessä kohteeseen kohdistuvien odotusten ja tuottovaatimusten kanssa. 'Lite-versio': 1/2 tuntia - 2 tuntia. Tästä ei kyllä voi rahaa pyytää, eikä se voi olla minkään luvan edellytys eikä päätöksenteonkaan peruste. Enemmän suuren yleisön väline ja johdattelua aiheeseen tai sen opiskelua. 'Full-versio' taas voi viedä päiviä hankkia tarvittavat pohjatiedot (osa SYKE, Tilastokeskus, Ruututietokanta)... vaatii nähdäkseni jo paikkatietoanalyysiäkin. Tuloksena sertifikaatti ja puhutaan sadoista, ehkä jopa tuhansista euroista. Laatijana on yksityinen toimija. Voi olla et tarvitaan joku väliporras näiden kahden välille, sillä tämä on raskas menettely, eikä esim kohtaa pientalorakentajia eikä pienempiä hankkeita /arvio, 1-2 työpäivää, vaativampi versio erikseen

18 18 Tarvitaanko jotain muutakin kuin työkalu; auttava puhelin, onlineohjeistus tms.? Ainakin murrosvaiheessa tarvitaan Ainakin aluksi tulee olla myös neuvontaa. Ja työkalulla toki aina tekninen tuki. Ohjeistus: Help Desk online (3 kpl) Toimivin varmaan olisi verkkopalvelu stand-alone-lisenssin tai excel-laskurin sijaan? sinne asiakastunnukset ja mahdollisuus tallentaa versioita...? ohjeistus sovelluksen yhteydessä. Verkkopalveluna, online-ohjeistus, mahdollisuus tallentaa

19 19 Yhteenveto: Miten saadaan kunnallisesta rakentamisesta energiatehokasta? Verkkokysely toimii hyvin, saatiin odotettua vähemmän mutta laadukkaita vastauksia, suurin osa johtavilta asiantuntijoilta Energiatehokkuuden arvioinnissa pitää ottaa huomioon koko elinkaari, tilatarpeen arviointi, nykyisten tilojen hyödyntäminen, korjaaminen voi olla parasta energiansäästöä Kokonaisuuksien käsittely ja hallinta, tietoa ja osaamista puuttuu edelleen, samoin eri asiantuntijuuksien yhteistyötä; koko ketjun pelattava yhteen Kaavoituksessa sijaintivalinnat ylivoimaisesti tärkeimmät valinnat Sen lisäksi paikalliset energialähteet ja niiden potentiaali ym. ominaisuudet (ml. päästöt) sekä muut paikalliset olosuhteet eri osa-alueilla selvitettävä Ihannekaavassa määritelty eri energiantuotantomuodoille sopivat alueet (ei välttämättä yhtä) Rakennusten energiatehokkuus voidaan määrätä kaavassa mutta ei välttämättä Liikennejärjestelmä kokonaisuutena, ml. kävely- ja pyörätiet, pysäköintiratkaisut, palvelut Tarvitaan pilotteja, referenssejä ja muita hyviä ja innostavia esimerkkejä Yksinkertaisia, havainnollisia ja hyväksyttyjä laskenta- ja arviointityökaluja, vaihtoehtojen vertailu helpoksi; ihmisen käyttäytymisen muutokset osattava myös arvioida Huomio eniten ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaviin asioihin (voivat olla myös yksinkertaisia). Työkalun käyttö: 1-2 työpäivää, /arvio, vaativampi versio erikseen, verkkoversio

20 20 VTT - 70 vuotta teknologiaa yhteiskunnan ja elinkeinoelämän hyväksi

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT Pöyry Management Consulting Oy Perttu Lahtinen PÖYRYN VIISI TOIMIALUETTA» Kaupunkisuunnittelu» Projekti- ja kiinteistökehitys» Rakennuttaminen» Rakennussuunnittelu»

Lisätiedot

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajille ja uudisrakentajille 31.1.2013/ Dunkel Harry, Savonia AMK Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku TAUSTAA Euroopan unionin ilmasto- ja energiapolitiikan

Lisätiedot

SKAFTKÄRR. Kokemuksia Porvoon energiakaavoituksesta. 18.3.2013 Maija-Riitta Kontio

SKAFTKÄRR. Kokemuksia Porvoon energiakaavoituksesta. 18.3.2013 Maija-Riitta Kontio SKAFTKÄRR Kokemuksia Porvoon energiakaavoituksesta 18.3.2013 Maija-Riitta Kontio Porvoon Skaftkärr Pinta-ala 400 ha Asukasmäärä (tavoite): yli 6000 Pääasiassa pientaloja ENERGIAKAAVA = TYÖTAPA Voidaanko

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI. Kunnat portinvartijoina CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011.

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI. Kunnat portinvartijoina CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011. CO 2? RAKENTAMISEN CO 2? HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Pekka Heikkinen Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite:

Lisätiedot

Kokemuksia energia- ja päästölaskennasta asemakaavoituksessa

Kokemuksia energia- ja päästölaskennasta asemakaavoituksessa Kokemuksia energia- ja päästölaskennasta asemakaavoituksessa INURDECO TYÖPAJA 25.8.2014 ENERGIA- JA ILMASTOTAVOITTEET ASEMAKAAVOITUKSESSA Paikka: Business Kitchen, Torikatu 23 (4.krs) Eini Vasu, kaavoitusarkkitehti

Lisätiedot

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa SIJAINTI 50 km SUUNNITTELUALUE ENERGIAMALLIT: KONSEPTIT Yhdyskunnan energiatehokkuuteen vaikuttaa usea eri tekijä. Mikään yksittäinen tekijä ei

Lisätiedot

Vähähiilisen rakentamisen osaaminen ja koulutustarpeet. Eeva Huttunen Ympäristöministeriö

Vähähiilisen rakentamisen osaaminen ja koulutustarpeet. Eeva Huttunen Ympäristöministeriö Vähähiilisen rakentamisen osaaminen ja koulutustarpeet Eeva Huttunen Ympäristöministeriö Vaiheittain vähähiiliseen rakentamiseen 1. vaihe: Testaus ja menetelmät 2017- Ohjausjärjestelmän vaikutusarvioinnit

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Simon le Roux Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite:

Lisätiedot

Matalaenergiarakentaminen

Matalaenergiarakentaminen Matalaenergiarakentaminen Jyri Nieminen 1 Sisältö Mitä on saavutettu: esimerkkejä Energian kokonaiskulutuksen minimointi teknologian keinoin Energiatehokkuus ja arkkitehtuuri Omatoimirakentaja Teollinen

Lisätiedot

Myyrmäen keskusta Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla

Myyrmäen keskusta Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla Myyrmäen keskusta 001925 Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla Vantaan kaupunki 23.9.2016 Vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon Kaavaan esitettyjen uusien kortteleiden 15403, 15406 ja 15422,

Lisätiedot

VTT & TAMK. Rakennuskannan tila ja tiekartta

VTT & TAMK. Rakennuskannan tila ja tiekartta VTT & TAMK Rakennuskannan tila ja tiekartta 2020-2050 Terttu Vainio Eero Nippala Miten rakennuskannasta energiatehokas ja kulutuksen suhteen vähähiilinen vuoteen 2050 Asuin- ja palvelurakennusten energiatehokkuuden

Lisätiedot

PORVOO Maapolitiikka. Tarjouspyyntö 15.5.2015. Toukovuoren ostotarjouskilpailu tontit 13-6004-1, 13-6004-2, 13-6004-3, 13-6004-4

PORVOO Maapolitiikka. Tarjouspyyntö 15.5.2015. Toukovuoren ostotarjouskilpailu tontit 13-6004-1, 13-6004-2, 13-6004-3, 13-6004-4 PORVOO Maapolitiikka Tarjouspyyntö 15.5.2015 Toukovuoren ostotarjouskilpailu tontit 13-6004-1, 13-6004-2, 13-6004-3, 13-6004-4 1 1. Yleistä... 2 2. Kilpailun kohde... 4 Tontit... 4 Asemakaava ja rakennustapaohje...

Lisätiedot

Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka Koulutuspäällikkö, talotekniikka 14.2.2014 ASTA/ RT. P Harsia 1

Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka Koulutuspäällikkö, talotekniikka 14.2.2014 ASTA/ RT. P Harsia 1 Kohti nollaenergiarakentamista Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo uusia haasteita rakennusalalle Kehittyvä rakentaminen 2014 seminaari ASTA-messut Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka

Lisätiedot

FinZEB työpaja 5.6.2014 Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa

FinZEB työpaja 5.6.2014 Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa Kimmo Liljeström Yksikönjohtaja Optiplan Oy 5.6.2014 Kimmo Liljeström 1 Sisältö Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa 1. Prosessi

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Elinkaariarvio pientalojen kaukolämpöratkaisuille Sirje Vares Sisältö Elinkaariarvio ja hiilijalanjälki Rakennuksen

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa 14.11.2013

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa 14.11.2013 Tommi Riippa 14.11.2013 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS Nyt vaaditaan rakennuslupa, jos korjauksella voidaan merkittävästi vaikuttaa energian kulutukseen. Lupakynnys aleni! Yleensäkin korjausten yhteydessä

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖYHTIÖN JA KAAVOITTAJAN KUMPPANUUS KAUPUNKISUUNNITTELUSSA. Hämeenlinna Eero Löytönen

KAUKOLÄMPÖYHTIÖN JA KAAVOITTAJAN KUMPPANUUS KAUPUNKISUUNNITTELUSSA. Hämeenlinna Eero Löytönen KAUKOLÄMPÖYHTIÖN JA KAAVOITTAJAN KUMPPANUUS KAUPUNKISUUNNITTELUSSA Hämeenlinna 20170824 Eero Löytönen KAUKOLÄMPÖYHTIÖN JA KAAVOITTAJAN KUMPPANUUS Mistä yhteistyössä on kysymys, mistä kumppanuus syntyy?

Lisätiedot

REMA Rakennuskannan energiatehokkuuden. arviointimalli Keskeisimmät tulokset. Julkisivumessut

REMA Rakennuskannan energiatehokkuuden. arviointimalli Keskeisimmät tulokset. Julkisivumessut Talotekniikan sähkö Huoneistosähkö 18.1.211 1 OKT 21 normi OKT 198-> OKT 196-1979 OKT RAT 196-1979 RAT LPR 196-1979 LPR

Lisätiedot

Rakentamisen energianeuvonta Rakentajien info Jyväskylä

Rakentamisen energianeuvonta Rakentajien info Jyväskylä Rakentamisen energianeuvonta Rakentajien info Jyväskylä 7.9.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Energianeuvonta Keski-Suomessa Energianeuvontaa taloyhtiöille

Lisätiedot

PAINOPISTEET ERA17-toimintaa terävöitettiin ja toiminnan painopisteiden lukumäärää pienennettiin vaikuttavuuden parantamiseksi

PAINOPISTEET ERA17-toimintaa terävöitettiin ja toiminnan painopisteiden lukumäärää pienennettiin vaikuttavuuden parantamiseksi PAINOPISTEET 2013-2015 2012 ERA17-toimintaa terävöitettiin ja toiminnan painopisteiden lukumäärää pienennettiin vaikuttavuuden parantamiseksi Maankäyttö painopisteet 2013-2015 Kaavoitukseen energiatehokkuutta

Lisätiedot

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS Unelmia Kaikki alkaa toiveesta, tarpeesta ja unelmista, oli sitten kyse pienestä remonttihankkeesta tai isomman alueen suunnittelusta.

Lisätiedot

Ympäristötehokkaan rakentamisen brunssi Ekotehokas kaupunki Jukka Noponen

Ympäristötehokkaan rakentamisen brunssi Ekotehokas kaupunki Jukka Noponen Ympäristötehokkaan rakentamisen brunssi Ekotehokas kaupunki 25.8.2011 Jukka Noponen Haaste: energiankäytön ja päästöjen vähentäminen rakennetussa ympäristössä Kansainväliset ilmastoneuvottelut Ilmasto-

Lisätiedot

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma Tarkastusinsinööri Timo Laitinen 24.5.2012 Rakennusvalvonnan tehtävät Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa ja ohjata rakentamista sekä huolehtia kaupunkikuvasta.

Lisätiedot

Kartanonranta Energia- ja ympäristöselvitykset

Kartanonranta Energia- ja ympäristöselvitykset Kartanonranta Energia- ja ympäristöselvitykset Ympäristölautakunta 17.4.2012 Tero Karislahti YIT 1 Internal Tausta Rakennusten osuus Suomen kokonaisenergiankulutuksesta on 40 prosenttia. Rakennukset suunnitellaan

Lisätiedot

TA.fi. Energiatehokkaat ratkaisut TA:ssa

TA.fi. Energiatehokkaat ratkaisut TA:ssa TA.fi Energiatehokkaat ratkaisut TA:ssa TA-Yhtymä Oy omistuksessa lähes 10 000 asuntoa kaikki tuotanto ARA-rahoitteista rakennusten energiankulutuksella suuri merkitys vuosittaisiin käyttökustannuksiin

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonta Kainuussa - Enemmän energiasta. Kainuun kuntakierros 12.9. - 17.10.2013 Kainuun Energiatoimisto

Kuluttajien energianeuvonta Kainuussa - Enemmän energiasta. Kainuun kuntakierros 12.9. - 17.10.2013 Kainuun Energiatoimisto Kuluttajien energianeuvonta Kainuussa - Enemmän energiasta Kainuun kuntakierros 12.9. - 17.10.2013 Kainuun Energiatoimisto TAUSTAA Kuluttajien maksuton energianeuvonta, on Motivan organisoima valtakunnallinen

Lisätiedot

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 Hankeprosessin keskeiset tavoitteet: rakennushankkeen tavoitteiden määrittäminen, tiedon tuottaminen eri vaihtoehdoista

Lisätiedot

TOIMINTA- OHJELMA ETENEE Mikko Nousiainen, RAKLI

TOIMINTA- OHJELMA ETENEE Mikko Nousiainen, RAKLI TOIMINTA- OHJELMA ETENEE 12.6.2013 Mikko Nousiainen, RAKLI Painopisteet 2013-2014 1/2 Painotus vuosille 2013 2014 sekä keskeiset tavoitteet Koordinaattori + yhteistyöryhmä 1. Kaavoitukseen energiatehokkuutta

Lisätiedot

ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu

ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu Elina Seppänen 3.10.2013 ECO2 EKOTEHOKAS TAMPERE 2020 -HANKE Mikä on ECO2? Tampereen kaupungin energia- ja ilmastohanke, jota Suomen itsenäisyyden

Lisätiedot

Plusenergiaklinikka Tulosseminaari 16.1.2014. Pellervo Matilainen, Skanska

Plusenergiaklinikka Tulosseminaari 16.1.2014. Pellervo Matilainen, Skanska Plusenergiaklinikka Tulosseminaari 16.1.2014 Pellervo Matilainen, Skanska Alueiden energiatehokkuus Kruunuvuori, Helsinki Finnoo, Espoo Kivistö, Vantaa Härmälänranta, Tampere Energiatehokkuus Energiantuotanto

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto. Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

ristötoiminnan toiminnan neuvottelupäiv

ristötoiminnan toiminnan neuvottelupäiv Seurakuntien ympärist ristötoiminnan toiminnan neuvottelupäiv ivä - SÄÄSTÄ ENERGIAA - Pentti Kuurola, LVI-ins. LVI-Insinööritoimisto Mäkelä Oy Oulu Kuntoarviot Energiatodistukset Energiakatselmukset Hankesuunnittelu

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta

Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta 1 Sari Hildén, kiinteistöpäällikkö Tilakeskus Helsingin kaupungin rakennuskannan ikäjakauma Arvokiinteistöjä, palvelukiinteistöjä ja torppia, joissa

Lisätiedot

Suomen rakennettu ympäristö vuonna 2010. Bio Rex 26.10.2010 Miimu Airaksinen, VTT

Suomen rakennettu ympäristö vuonna 2010. Bio Rex 26.10.2010 Miimu Airaksinen, VTT Suomen rakennettu ympäristö vuonna 2010 Bio Rex 26.10.2010 Miimu Airaksinen, VTT Suomen päästöt 90 80 70 Milj. tn CO 2 ekv. 60 50 40 30 20 Kioto 10 0 1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018 2022 2026 2030

Lisätiedot

Ilmasto- tai energiakaava, Energiansäästötavoitteet ja kaavoitus

Ilmasto- tai energiakaava, Energiansäästötavoitteet ja kaavoitus Ilmasto- tai energiakaava, Energiansäästötavoitteet ja kaavoitus Energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa: Case Skaftkärr 06.05.2010 Eero Löytönen Porvoon Skaftkärr Pinta-ala 400 ha Asukasmäärä

Lisätiedot

ERA17 ENERGIAVIISAAN RAKENNETUN YMPÄRISTÖN AIKA 2017. 12.2.2011 Pekka Seppälä

ERA17 ENERGIAVIISAAN RAKENNETUN YMPÄRISTÖN AIKA 2017. 12.2.2011 Pekka Seppälä ERA17 ENERGIAVIISAAN RAKENNETUN YMPÄRISTÖN AIKA 2017 12.2.2011 Pekka Seppälä Tausta Suuri päästövähennysten potentiaali Rakennetun ympäristön osuus energian loppukäytöstä 42 % Osuus päästöistä 38 % Sitoumukset

Lisätiedot

Alue-energiamalli. Ratkaisuja alueiden energiasuunnitteluun

Alue-energiamalli. Ratkaisuja alueiden energiasuunnitteluun Alue-energiamalli Ratkaisuja alueiden energiasuunnitteluun Lähes puolet Uudenmaan kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennuksista Uudenmaan liitto 3 4 5 Energiaverkot keskitetty Hajautettu tuotanto hajautettu

Lisätiedot

MIKÄ TOIMII, MIKÄ EI, MITÄ UUTTA TARVITAAN, MITÄ EI HALUTA

MIKÄ TOIMII, MIKÄ EI, MITÄ UUTTA TARVITAAN, MITÄ EI HALUTA TEM29020801 UUSIUTUVA ENERGIA ENERGIANSÄÄSTÖ ENERGIATEHOKKUUS MIKÄ TOIMII, MIKÄ EI, MITÄ UUTTA TARVITAAN, MITÄ EI HALUTA OLAVI TIKKA HKR- RAKENNUTTAJA HELSINGIN KAUPUNKI TEM29020808 YLEISESTI HUONOSTI

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet Taustaa Tällä hetkellä pientalot suunnitellaan ja rakennetaan hyvin hajanaisesti organisoituna ja eri järjestelmäratkaisut suunnitellaan ja toteutetaan toisistaan

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen julkisessa rakennuskannassa. 1.Tilakeskuksen rakennuskanta; toiminnan laajuus

Energiatehokkuuden parantaminen julkisessa rakennuskannassa. 1.Tilakeskuksen rakennuskanta; toiminnan laajuus Oulun kaupunki, Tilakeskus Energiatehokkuuden parantaminen julkisessa rakennuskannassa 24.2.2010 kiinteistöpäällikkö Johan Alatalo Energiatehokkuuden parantaminen julkisessa rakennuskannassa Esityksen

Lisätiedot

TALO. Erikoistutkija Petrus Kautto Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma, SYKE Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari

TALO. Erikoistutkija Petrus Kautto Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma, SYKE Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari TALO Erikoistutkija Petrus Kautto Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma, SYKE Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari 20.03.2019 TALO = Taloudellisten ohjauskeinojen ja muiden kannusteiden käyttö

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI CO 2? RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Oulu 31.3.2011 - Simon le Roux Rakentaminen tuottaa päästöjä

Lisätiedot

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Pientaloteollisuus ry Tavoitteet, suunta ja mahdollisuudet Määritelmien selkeyttäminen ja määritelmiin sisältyvät haasteet Suunnittelun

Lisätiedot

HAASTATELLAAN YRITYKSIÄ, VIRANOMAISIA JA MUITA RAKENNUSALAN TOIMIJOITA

HAASTATELLAAN YRITYKSIÄ, VIRANOMAISIA JA MUITA RAKENNUSALAN TOIMIJOITA TAVOITE YHTEISTYÖTÄ KESTÄVÄN RAKENTAMISEN EDISTÄMISEKSI MAAKUNNASSA ESISELVITYSHANKKEESSA ETSITÄÄN YHTEISTYÖMUOTOA LAPIN RAKENNUSSEKTORIN KEHITTÄMISEKSI KESTÄVÄN RAKENTAMISEN PERIAATTEIDEN MUKAISESTI TUNNISTETAAN

Lisätiedot

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Sisältö Ympäristöasioiden hallinta yrityksissä Toimitilojen vaikutus ympäristöön Kiinteistön ympäristösertifioinnit

Lisätiedot

Aleksanterinkaarin kaaren sisäkehä, tarjouskilpailu tontinluovutus- ja yhteistyömallista - hiilijalanjälkitulokset

Aleksanterinkaarin kaaren sisäkehä, tarjouskilpailu tontinluovutus- ja yhteistyömallista - hiilijalanjälkitulokset Aleksanterinkaarin kaaren sisäkehä, tarjouskilpailu tontinluovutus- ja yhteistyömallista - hiilijalanjälkitulokset Bionova Consulting, Tytti Bruce 3. kesäkuuta 2014 1. Kohteiden Bionova Consulting arviointimenetelmä

Lisätiedot

EKOLASKUREIDEN KEHITTÄMINEN: LUONNONVARAT, MONIMUOTOISUUS, ILMASTOVAIKUTUKSET

EKOLASKUREIDEN KEHITTÄMINEN: LUONNONVARAT, MONIMUOTOISUUS, ILMASTOVAIKUTUKSET EKOLASKUREIDEN KEHITTÄMINEN: LUONNONVARAT, MONIMUOTOISUUS, ILMASTOVAIKUTUKSET Ari Nissinen, Jari Rantsi, Mika Ristimäki ja Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus (SYKE) 3.4.2012, Järjestäjät: KEKO-projekti

Lisätiedot

Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa

Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa Rakentamisen energiatehokkuutta voidaan parantaa, jopa enemmän kuin laki vaatii kunhan riskit hallitaan. Oulun rakennusvalvonta Pekka Seppälä Laatupäällikkö

Lisätiedot

Alueellinen energiatehokkuus

Alueellinen energiatehokkuus Alueellinen energiatehokkuus Niittykummun energiastrategia osana BREEAM Communities -sertifiointityötä 29.1.2018, Siton Elävä kaupunki - seminaari Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energia-asiantuntija

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakennus RET: Riskien hallinta energiatehokkaassa rakentamisessa Mikko Nyman VTT Expert Services Oy

Lähes nollaenergiarakennus RET: Riskien hallinta energiatehokkaassa rakentamisessa Mikko Nyman VTT Expert Services Oy Lähes nollaenergiarakennus 13.5.2013 RET: Riskien hallinta energiatehokkaassa rakentamisessa Mikko Nyman VTT Expert Services Oy 29.5.2013 2 Motivointi lähes nollaenergiarakennuksille (EPBD) Rakennukset

Lisätiedot

Energiatehokkuus elinkaarimalleissa. Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo Pekka Mairinoja

Energiatehokkuus elinkaarimalleissa. Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo Pekka Mairinoja Energiatehokkuus elinkaarimalleissa Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo 4.10.2017 Pekka Mairinoja Sisältö: Elinkaarihankkeen määritelmä Elinkaarihankkeen vaiheet Energiatehokkuus elinkaarimallissa:

Lisätiedot

Energiatehokas Engelinranta. Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät-Hämeessä 21.1.2014

Energiatehokas Engelinranta. Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät-Hämeessä 21.1.2014 Energiatehokas Engelinranta Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät-Hämeessä 21.1.2014 Maankäyttö- ja rakennusalan asiakkaitamme Hallinto Rakentajat Rakennuttajat Tuoteteollisuus Toimialajärjestöt

Lisätiedot

Hyvän pientalon rakentamisen perusteita. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja

Hyvän pientalon rakentamisen perusteita. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja Hyvän pientalon rakentamisen perusteita Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja Rakennusprojekti Oman talon rakentaminen on meille useimmille elämän ylivoimaisesti suurin ja tärkein

Lisätiedot

Rakentamisen uudet energiamääräykset. Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017

Rakentamisen uudet energiamääräykset. Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017 Rakentamisen uudet energiamääräykset Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017 Mikä on energiatodistus? Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa.

Lisätiedot

Hyvää sisäilmaa, energiansäästöä vai voiko molemmat saada? Miimu Airaksinen, RIL ry

Hyvää sisäilmaa, energiansäästöä vai voiko molemmat saada? Miimu Airaksinen, RIL ry Hyvää sisäilmaa, energiansäästöä vai voiko molemmat saada? Miimu Airaksinen, RIL ry Picture Picture Shutterstock Shutterstock www.roti.fi KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ, YHTEISKUNNAN

Lisätiedot

Kuntien mahdollisuudet vähentää kustannustehokkaasti ilmastopäästöjä

Kuntien mahdollisuudet vähentää kustannustehokkaasti ilmastopäästöjä Kuntien mahdollisuudet vähentää kustannustehokkaasti ilmastopäästöjä Kuntien ilmastokonferenssi 3.5.2012 Pauli Välimäki Pormestarin erityisavustaja ECO2-ohjelman johtaja Tampereen kaupunki YHDYSKUNTARAKENTEEN

Lisätiedot

8637_OJALA I EHDOTUSVAIHEEN KEKO- TARKASTELU TULOKSET

8637_OJALA I EHDOTUSVAIHEEN KEKO- TARKASTELU TULOKSET 8637_OJALA I EHDOTUSVAIHEEN KEKO- TARKASTELU TULOKSET KEKO on maankäytön suunnittelun tueksi kehitetty ekologisen kestävyyden arviointityökalu. Sen avulla on mahdollista määrittää yhdyskuntien rakentamisen

Lisätiedot

Energiatehokkuusvaatimukset. Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka Koulutuspäällikkö, talotekniikka

Energiatehokkuusvaatimukset. Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka Koulutuspäällikkö, talotekniikka Energiatehokkuusvaatimukset Pirkko Harsia Yliopettaja, sähköinen talotekniikka Koulutuspäällikkö, talotekniikka EU:n 2020 tavoitteet ja rakennukset 10.1.2014 TAMK 2014 2 RES Uusiutuvan energian käytön

Lisätiedot

RIL Elinkaarijaosto Talonrakennusjaosto LIVI Yhteisseminaari 13.1.2009 Säätytalossa

RIL Elinkaarijaosto Talonrakennusjaosto LIVI Yhteisseminaari 13.1.2009 Säätytalossa RIL Elinkaarijaosto Talonrakennusjaosto LIVI Yhteisseminaari 13.1.2009 Säätytalossa Rakennusten energiatehokkuus Tutkimuksen ja käytännön näkökohtia matalaenergiarakentamisen käyttöönotosta Ralf Lindberg,

Lisätiedot

FinZEB- loppuraportti; Lähes nollaenergiarakentaminen Suomessa

FinZEB- loppuraportti; Lähes nollaenergiarakentaminen Suomessa FinZEB- loppuraportti; Lähes nollaenergiarakentaminen Suomessa Mikko Löf / Kontiotuote Asiakaspalvelu-/suunnittelupäällikkö HTT :n teknisen ryhmän puheenjohtaja FinZEB -hanke Lähes nollaenergiarakentamisen

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

ILMASTOTAVOITTEITA TOTEUTTAVA KAAVOITUS

ILMASTOTAVOITTEITA TOTEUTTAVA KAAVOITUS ILMASTOTAVOITTEITA TOTEUTTAVA KAAVOITUS ENERGIASTA KESTÄVYYTEEN 07.06.2012 Kimmo Lylykangas Aalto-yliopisto Arkkitehtuurin laitos ENERGIAKAAVOITUKSEN MALLIT Skaftkärr-hankkeen [2009-12] osana toteutettava

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS 25.03.2009 ATT 1

ENERGIATEHOKKUUS 25.03.2009 ATT 1 ENERGIATEHOKKUUS Rakennusten energiatehokkuuden parantamisen taustalla on Kioton ilmastosopimus sekä Suomen energia ja ilmastostrategia, jonka tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. EU:n

Lisätiedot

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA KAUKOLÄMPÖPÄIVÄT 28-29.8.2013 KUOPIO PERTTU LAHTINEN AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET SUOMESSA SELVITYS (10/2012-05/2013)

Lisätiedot

Ilmastoviisas asuminen. Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto

Ilmastoviisas asuminen. Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto Ilmastoviisas asuminen Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto 18.1.2018 Tavoite: Hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä tai jo aiemmin? Uuden rakentaminen ja vanhan korjaaminen Asuminen ja asukkaan

Lisätiedot

Lisäselvitys Porvoon kaupungin asiassa 01677/16/4114 antamaan lausuntoon OMENATARHAN ALUE OSANA SKAFTKÄRRIN ENERGIATEHOKASTA KAUPUNGINOSAA

Lisäselvitys Porvoon kaupungin asiassa 01677/16/4114 antamaan lausuntoon OMENATARHAN ALUE OSANA SKAFTKÄRRIN ENERGIATEHOKASTA KAUPUNGINOSAA Helsingin hallinto-oikeus Lisäselvitys Porvoon kaupungin asiassa 01677/16/4114 antamaan lausuntoon OMENATARHAN ALUE OSANA SKAFTKÄRRIN ENERGIATEHOKASTA KAUPUNGINOSAA Hankkeen taustaa Porvoon kaupunki, Suomen

Lisätiedot

ERA17 ENERGIAVIISAAN RAKENNETUN YMPÄRISTÖN. Puista Bisnestä 2011 1.2.2011 Kirsi

ERA17 ENERGIAVIISAAN RAKENNETUN YMPÄRISTÖN. Puista Bisnestä 2011 1.2.2011 Kirsi ERA17 ENERGIAVIISAAN RAKENNETUN YMPÄRISTÖN AIKA 2017 Puista Bisnestä 2011 1.2.2011 Kirsi Martinkauppi i Tausta Suuri päästövähennysten potentiaali Rakennetun ympäristön osuus energian loppukäytöstä 42

Lisätiedot

Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP)

Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP) Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP) 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Kestävän energiankäytön toimintasuunnitelma... 4 3. Johtopäätökset... 5 LIITE: Kestävän

Lisätiedot

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos Lähdekirjallisuutta RIL 249-2009 Matalaenergiarakentaminen

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 2.11.2016 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien

Lisätiedot

ELLI Energiatehokkuudella ja asuinalueiden omalla energiatuotannolla lisää Cleantech- liiketoimintaa EAKR

ELLI Energiatehokkuudella ja asuinalueiden omalla energiatuotannolla lisää Cleantech- liiketoimintaa EAKR ELLI Energiatehokkuudella ja asuinalueiden omalla energiatuotannolla lisää Cleantech- liiketoimintaa EAKR2015 14.11.2017 Engelinranta pilottialue Olli Ilveskoski & Seppo Niittymäki Hamk Älykkäät Palvelut

Lisätiedot

Ilmastoviisas asuminen. Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto

Ilmastoviisas asuminen. Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto Ilmastoviisas asuminen Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto 30.11.2017 Tavoite: Hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä Uuden rakentaminen ja vanhan korjaaminen Asuminen ja asukkaan valinnat Yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Low Carbon Finland 2050 Tulokset. Tiina Koljonen, johtava tutkija VTT

Low Carbon Finland 2050 Tulokset. Tiina Koljonen, johtava tutkija VTT Low Carbon Finland 2050 Tulokset Tiina Koljonen, johtava tutkija VTT 2 Kolme vähähiilistä tulevaisuudenkuvaa Tonni, Inno, Onni Eri lähtökohdat Suomen elinkeino- ja yhdyskuntarakenteen sekä uuden teknologian

Lisätiedot

Analyysia kuntien ilmastostrategiatyöstä - uhkat ja mahdollisuudet, lähtötiedot, tavoitteet

Analyysia kuntien ilmastostrategiatyöstä - uhkat ja mahdollisuudet, lähtötiedot, tavoitteet Analyysia kuntien ilmastostrategiatyöstä - uhkat ja mahdollisuudet, lähtötiedot, tavoitteet Maija Hakanen, ympäristöpäällikkö, Kuntaliitto Kuntien 5. ilmastokonferenssi 5.-6.5.2010 Tampere Uhkat (=kustannukset,

Lisätiedot

Sankaritekoja energiatehokkuustoiminnassa. Satu Kankaala Aalto-yliopistokiinteistöt Oy

Sankaritekoja energiatehokkuustoiminnassa. Satu Kankaala Aalto-yliopistokiinteistöt Oy Sankaritekoja energiatehokkuustoiminnassa Satu Kankaala Aalto-yliopistokiinteistöt Oy Aalto-yliopistokiinteistöt Oy Aalto-korkeakoulusäätiön ja Suomen valtion yhdessä omistama osakeyhtiö, perustettu vuonna

Lisätiedot

Markku J. Virtanen, Dr 31.3.2009

Markku J. Virtanen, Dr 31.3.2009 Aluetason energiaratkaisut Markku J. Virtanen, Dr 31.3.2009 Viitekehys paradigman muutokselle 2 Missä ja milloin innovaatiot syntyvät? Business (Kannattavuus) 3 Ekotehokkaan alueen suunnitteluperiaatteita

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSRAKENTAMISEN KOMPASTUSKIVET. Antti Lakka 10.2.2015

ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSRAKENTAMISEN KOMPASTUSKIVET. Antti Lakka 10.2.2015 ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSRAKENTAMISEN KOMPASTUSKIVET Antti Lakka 10.2.2015 KOUKKUNIEMEN VANHAINKOTI KOUKKUNIEMEN JUKOLA 2012 2013 KOUKKUNIEMEN IMPIVAARA 2012 2013 KOUKKUNIEMEN JUKOLA JA IMPIVAARA Asukaspaikkoja

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA. Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä

ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA. Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä Jari Raukko www.kerava.fi 1 15.4.2011 2 Uudisrakentamisen energiatehokkuuden perusvaatimustaso

Lisätiedot

Rakennuskannan energiatehokkuuden kehittyminen

Rakennuskannan energiatehokkuuden kehittyminen ASIANTUNTIJASEMINAARI: ENERGIATEHOKKUUS JA ENERGIAN SÄÄSTÖ PITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTO- JA ENERGIASTRATEGIAN POLITIIKKASKENAARIOSSA Rakennuskannan energiatehokkuuden kehittyminen 19.12.27 Juhani Heljo Tampereen

Lisätiedot

Suomen Arkkitehtiliiton kannanotto uudisrakentamisen lähes nolla energiasäädöksistä

Suomen Arkkitehtiliiton kannanotto uudisrakentamisen lähes nolla energiasäädöksistä SUOMEN ARKKITEHTILIITTO FINLANDS ARKITETFÖRBUND FINNISH ASSOCIATION OF ARCHITECTS Suomen Arkkitehtiliiton kannanotto uudisrakentamisen lähes nolla energiasäädöksistä Pvm Paikka 14.3.2016 Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö

Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö Erja Werdi, hallitussihteeri Ympäristöministeriö/RYMO/Elinympäristö Alueelliset energiaratkaisut -klinikan tulosseminaari, Design Factory 29.3.2012 Uusiutuvan

Lisätiedot

Työpaja: Mitkä ovat korkeakoulujen ja SYK:n toiminnan kannalta kiinnostavia kestävän kehityksen asioita?

Työpaja: Mitkä ovat korkeakoulujen ja SYK:n toiminnan kannalta kiinnostavia kestävän kehityksen asioita? Työpaja: Mitkä ovat korkeakoulujen ja SYK:n toiminnan kannalta kiinnostavia kestävän kehityksen asioita? 1 Mietimme asiat ja täytimme niillä tärkeyden ja toteutettavuuden nelikentän Tärkeää tai asialla

Lisätiedot

Ympäristöministeriön kuulumisia. COMBI-yleisöseminaari , Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö

Ympäristöministeriön kuulumisia. COMBI-yleisöseminaari , Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö Ympäristöministeriön kuulumisia COMBI-yleisöseminaari 26.1.2017, Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö Puhutaan normeista ja niiden suuresta määrästä sekä normien

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI CO 2? RAKENTAMISEN CO 2? HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? Ratkaisuja rakentamiseen Puupäivä 2010 Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite: kaikki uudisrakennukset k lähes nollaenergialuokkaa

Lisätiedot

Uimahalliportaali Uimahallien energiaportaalin esittely ja tavoitteet. Uimahallihenkilöstön koulutuspäivät Kemi Jussi Rönty, VTT

Uimahalliportaali Uimahallien energiaportaalin esittely ja tavoitteet. Uimahallihenkilöstön koulutuspäivät Kemi Jussi Rönty, VTT Uimahalliportaali Uimahallien energiaportaalin esittely ja tavoitteet Uimahallihenkilöstön koulutuspäivät 23.10.2015 Kemi Jussi Rönty, VTT Sisältö: 1. Taustaa - miksi uimahalliportaali? 2. Portaalin sisältö

Lisätiedot

Suomenlinnan kestävän kehityksen mukaiset energiaratkaisut pitkällä aikavälillä

Suomenlinnan kestävän kehityksen mukaiset energiaratkaisut pitkällä aikavälillä TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Suomenlinnan kestävän kehityksen mukaiset energiaratkaisut pitkällä aikavälillä Hiilineutraali Korkeasaari 9.2.2016 Antti Knuuti, VTT 040 687 9865, antti.knuuti@vtt.fi

Lisätiedot

RAKENNUTTAJAN JA KIINTEISTÖSIJOITTAJAN NÄKEMYKSET KESTÄVÄSTÄ JA VASTUULLISESTA RAKENNUTTAMISESTA. Niina Rajakoski

RAKENNUTTAJAN JA KIINTEISTÖSIJOITTAJAN NÄKEMYKSET KESTÄVÄSTÄ JA VASTUULLISESTA RAKENNUTTAMISESTA. Niina Rajakoski RAKENNUTTAJAN JA KIINTEISTÖSIJOITTAJAN NÄKEMYKSET KESTÄVÄSTÄ JA VASTUULLISESTA RAKENNUTTAMISESTA Niina Rajakoski 30.1.2019 AGENDA Kestävä ja vastuullinen rakentaminen Kiertotalous Laskemme hiilijalanjäljen

Lisätiedot

Asuinrakennusten rakenteellisen energiatehokkuuden elinkaarihyödyt. Panu Pasanen Bionova Oy / One Click LCA 30. tammikuuta 2019

Asuinrakennusten rakenteellisen energiatehokkuuden elinkaarihyödyt. Panu Pasanen Bionova Oy / One Click LCA 30. tammikuuta 2019 Asuinrakennusten rakenteellisen energiatehokkuuden elinkaarihyödyt Panu Pasanen Bionova Oy / One Click LCA 30. tammikuuta 2019 Rakenteellisen energiatehokkuuden elinkaarihyödyt Tarkastelussa on energiatehokkuusasetuksen

Lisätiedot

Aurinkoenergia osana Vuores-talon energiaratkaisua

Aurinkoenergia osana Vuores-talon energiaratkaisua Aurinkoenergia osana Vuores-talon energiaratkaisua VUORES-TALO VUORES-TALO VAIHE 2 VAIHE 1 2013 RAKENNUTTAJAN TAVOITTEET LIITTYEN ENERGIATEHOKKUUTEEN 1. Rakentaa energialuokan A 2007 rakennus. 2. Täyttää

Lisätiedot

Nollaenergiakorjauksen tiekartta

Nollaenergiakorjauksen tiekartta TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Nollaenergiakorjauksen tiekartta Rakennusfoorumi 13.12.2016 Korjaamalla nollaenergiatasolle? Riikka Holopainen, TkT, tiimipäällikkö Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Taustaa

Lisätiedot

Kuntien energiatehokkuussopimukset Risto Larmio, Motiva Kajaani 27.8.2015

Kuntien energiatehokkuussopimukset Risto Larmio, Motiva Kajaani 27.8.2015 Kuntien energiatehokkuussopimukset Risto Larmio, Motiva Kajaani 27.8.2015 Esityksen sisältö Energiatehokkuus ja haasteet Energiatehokkuussopimus Mitä ja miksi? Tuloksia Tulevaisuus Tehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

s u u n n i t t e l i j a

s u u n n i t t e l i j a s u u n n i t t e l i j a Pientalotyömaan ammattilaiset SUUNNITTELUVAIHE Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Rakennesuunnittelija Pohjarakennesuunnittelija Talotekninen suunnittelijat (Pohjatutkija)

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja sidosryhmät - roolit, päätöksenteon ja ansainnan logiikka

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja sidosryhmät - roolit, päätöksenteon ja ansainnan logiikka Ympäristöjohtamismenettelyn strategiatyöpaja, FIGBC, 16.11.2010 Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja sidosryhmät - roolit, päätöksenteon ja ansainnan logiikka Hanna Kaleva KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistö-

Lisätiedot

... ja uusia näkökulmia

... ja uusia näkökulmia Energiatehokkuuden mittarit... ja uusia näkökulmia 02.12.2009 Erkki Aalto Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry CO 2 jalanjälki- visio 2010-20502050 Kehitysaukot t Puuttuvat lenkit Todellisuus

Lisätiedot

Kohti nollaenergiarakentamista. 28.04.2015 SSTY Sairaaloiden sähkötekniikan ajankohtaispäivä Erja Reinikainen / Granlund Oy

Kohti nollaenergiarakentamista. 28.04.2015 SSTY Sairaaloiden sähkötekniikan ajankohtaispäivä Erja Reinikainen / Granlund Oy Kohti nollaenergiarakentamista 28.04.2015 SSTY Sairaaloiden sähkötekniikan ajankohtaispäivä Erja Reinikainen / Granlund Oy 1 Lähes nollaenergiarakennus (EPBD) Erittäin korkea energiatehokkuus Energian

Lisätiedot

Työskentelyosuuksien tulokset Kuntapilotti-projektin 2. työpajaseminaari

Työskentelyosuuksien tulokset Kuntapilotti-projektin 2. työpajaseminaari Työskentelyosuuksien tulokset Kuntapilotti-projektin 2. työpajaseminaari 7.2.2019 1 Kuntapilotti 2. työpajaseminaari 7.2.2019 Työpajan työskentelyosuudessa pohdittiin seuraavia aiheita: 1) Kaavan visualisointi:

Lisätiedot

Uusien rakennusten energiamääräykset 2012 Valtioneuvoston tiedotustila 30.3.2011

Uusien rakennusten energiamääräykset 2012 Valtioneuvoston tiedotustila 30.3.2011 Uusien rakennusten energiamääräykset 2012 Valtioneuvoston tiedotustila 30.3.2011 Miksi uudistus? Ilmastotavoitteet Rakennuskannan pitkäaikaiset vaikutukset Taloudellisuus ja kustannustehokkuus Osa jatkumoa

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja kestävä rakentaminen. Kimmo Tiilikainen Asunto, energia ja ympäristöministeri

Energiatehokkuus ja kestävä rakentaminen. Kimmo Tiilikainen Asunto, energia ja ympäristöministeri Energiatehokkuus ja kestävä rakentaminen Kimmo Tiilikainen Asunto, energia ja ympäristöministeri 5.4.2018 Rakentamismääräyskokoelma uudistui Viiden vuoden työ: kokonaisuudessaan voimaan 1.1.2018 Kokoelma

Lisätiedot