PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset"

Transkriptio

1 PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset Hauskoja tehtäviä ja toimintaa luokkalaisille. Tehtävät ovat Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n neuvontamateriaalia.

2 Lajittelureppu - Jäteneuvontamateriaalit koululaisille Tehtävä 1: MILLAINEN ON ESINEEN ELÄMÄ? EI VOILEIPÄ SYNNY TYHJÄSTÄ EI SITÄ VOI ILMASTA NYHJÄSTÄ TEHDÄÄN LEIVÄN ETEEN PALJON TYÖTÄ PITKIN PÄIVÄÄ JA PITKIN YÖTÄ! Tämä tehtävä tehdään kolmen tai neljän oppilaan ryhmissä. Valitkaa yhdessä esine, jonka elinkaaren otatte selville. Käyttäkää apuna seuraavia kysymyksiä, esimerkkinä lyijytäytekynä: Mistä lyijytäytekynä on tehty? Missä ja miten se valmistetaan? Kuinka kynä pakataan ja kuljetetaan, missä sitä myydään? Mitä tapahtuu lyijytäytekynälle, jolla ei voi enää kirjoittaa? Etsikää lehdistä elinkaaren vaiheisiin sopivia kuvia tai piirtäkää itse. Jos valitsemaanne tavaraa valmistetaan kotipaikkakunnallanne, voitte valokuvata sen elinkaaren alkuvaiheita itsekin. Muistakaa, että samalla esineellä saattaa olla erilaisia elinkaaria! Kertokaa esineen elinkaari kuvien avulla. Voitte tehdä sarjakuvan, seinäjulisteen tai vaikka kalvoesityksen. Esitelkää työnne muulle luokalle.

3 Tehtävä 2: LÖYDÄTKÖ VAARALLISET JÄTTEET? MAALIT, LIIMAT, LAKAT VAARALLISTA JÄTETTÄ ON ENTÄS VAUVOJEN KAKAT NIILLE MERKKI: VAARATON! Tehtävänäsi on tutustua erilaisiin vaarallisiin jätteisiin kotona. Piirrä vihkoosi uudet vaarallisten jätteiden tunnukset. Selvitä ja kirjaa ylös, mitä vaarallisia jätteitä kotoasi löytyy. Pohdi lisäksi, missä ja miten löytämiäsi tuotteita tulisi säilyttää sekä sitä, minne käytetyt tuotteet tulee viedä. Valitse vielä vaarallisten jätteiden tunnuksista kolme ja mieti, minkä aineen kyljessä kyseinen merkki saattaisi esiintyä. Vaarallisten jätteiden tunnukset: UUDET: VANHAT:

4 Tehtävä 3: KUKA KERÄÄ ENITEN? VOI TÄTÄ MOSKAA MIKSI JOTKUT ROSKAA ON MARKAT PULLOPANTEISSA EI OLE RUISTA RANTEISSA KUN ROSKIAAN EI JAKSA KANTAA PITÄISIKÖHÄN SIITÄ SAKKO ANTAA? Jakautukaa luokassa 2-4 henkilön ryhmiin. Ryhmät kilpailevat keskenään siitä, mikä ryhmä löytää eniten roskia sovitulta alueelta. Lajitelkaa lopuksi roskat oikeisiin keräyspisteisiin. Pohtikaa yhdessä Mikä on roska? Mitkä roskista ovat haitallisimpia luonnon kannalta, mitkä haitattomampia? Mitkä roskat häviävät luonnossa? Miksi? Miksi juuri tällä paikalla on paljon roskia/vähän roskia? Missä on lähin roska-astia? Mistä löytyy eniten roskia? Muista, että pienet roskat voi viedä taskussa kotiinkin saakka, jos lähistöltä ei löydy roskakoria.

5 Tehtävä 4: MITEN VOISI UUDELLEENKÄYTTÄÄ? LÖYTYYKÖ ENÄÄ KÄYTTÖÄ TÄLLE TOISEN LAPASEN HYLKÄÄMÄLLE YKSINÄISELLE RUKKASELLE KENELLE SE KELPAA, KELLE? Miettikää yhdessä viisi yleistä roskaa, joita löytyy lähes jokaisen kodin jätteiden seasta, esimerkiksi maitotölkki leipäpussi lasipurkki Käytetyn tuotteen uudelleenkäyttö on parempi vaihtoehto kuin heittää tavara pois raakaaineen kierrätykseen tai energiahyödyntämiseen. Järjestäkää siksi ideointikilpailu! Yritä keksiä jokaiselle roskalle mahdollisimman monta uutta käyttötarkoitusta. Tuomarina toimivat kaikki, puheenjohtajana on opettaja tai ohjaaja. Se voittaa, joka keksii eniten uusia järkeviä käyttötarkoituksia. Pisteet voidaan laskea jokaiselta roskalta erikseen tai kaikille roskille lasketaan yhteispistemäärä. Pankaa parhaat ideat jakoon: niksit esiin vaikka koulun lehteen!

6 Tehtävä 5: MIHIN JÄTTEET LAJITELLAAN? MINNE VIE ROSKAN TIE KUN TIKKARIN KAUPASTA OSTAN SEN KÄÄREEN ROSKAKORIIN NOSTAN TULEE KUORMA-AUTO, ROSKAKORIN KIPPAA KAIKKI ROSKAT KITAANSA VIPPAA. Tehtävänäsi on selvittää, mihin voit viedä kotonasi syntyvät jätejakeet. Näitä ovat mm. energiajäte, sekajäte, paperi, kartonki, biojäte, metallit, lasit, sähkölaitteet sekä vaaralliset jätteet. Samalla saat selville, mistä kotisi läheltä löytyy RINKI-ekopiste. Entä lähin jäteasema? Löytyykö muita paikkoja jätteille? RINKI-ekopisteet sijaitsevat yleensä kauppojen pihoissa. Tietoa ekopisteistä saat esimerkiksi osoitteesta josta löytyvät koko Suomen keräyspisteet. RINKI-ekopisteille voit viedä muun muassa pakkausmuovia, lasia, metallia, paperia ja kartonkia. Kirjoita alla olevaan tilaan tai vihkoosi selvittämäsi tiedot. Ekopisteestä kirjaa ylös myös pisteen tarkka osoite ja mitä jätteitä pisteeseen voi viedä. Kokoontukaa lopuksi tai seuraavalla tunnilla luokkaan ja kootkaa tiedot RINKI-pisteistä yhdelle kartalle. Jätelaji Missä sitä kerätään (osoite)? Energiajäte Sekajäte Paperi Kartonki Biojäte Metalli Lasi Pakkausmuovi Sähkölaitteet Vaaralliset jätteet

7 Tehtävä 6: OSAATKO PELATA JÄTEBINGOA? ON KERÄYS MONENMOISTA EI ROSKIA KUKAAN POISTA ELLET NIITÄ ITSE KERÄÄ JOHAN PIRKKOKIN UNESTA HERÄÄ KUN KIRPPUTORILTA LÖYDÖN TEKI ON KEINUHEVOSELLA UUSI REKI. Piirrä tai leikkaa paperille oheinen bingoruudukko. Kirjoita alla olevasta listasta jokaiseen ruutuun yksi sana. Opettaja tai joku oppilasta voi toimia bingomestarina ja lukea sanavihjeet. Jos tunnistat vihjeen ja kyseinen sana löytyy ruudukostasi, merkitse rasti sanan viereen. Kun olet saanut kolme rastia joko vaakasuoraan, pystysuoraan tai vinoon, huuda bingo, ja olet pelin voittaja! BIOJÄTE ELINKAARI RINKI-EKOPISTE HAJOTTAJAELIÖ JÄTE JÄTEASEMA KOMPOSTOINTI KOMPOSTI LASINKERÄYS VAARALLINEN JÄTE PAKKAUS PANTTIPULLOT PAPERINKERÄYS ROSKA ENERGIAJÄTE KARTONKI LOKKI-KALENTERI VANHAT LÄÄKKEET VAARALLISTEN JÄTTEIDEN KERÄYS RISUT HARAVOINTIJÄTTEET SÄHKÖLAITTEET

8 Tehtävä 7: SANOMALEHDESTÄ ASTIAKSI PURKKEJA JA PURNUKOITA PAKKAUKSIA, LAATIKOITA HYÖDYKSEEN VOI KÄYTTÄÄ MALLIA NÄIN NÄYTTÄÄ PAAVO, JOKA ASKARTELEE ILOKSEEN HÄN HYRÄILEE. Valmista liisteri, valmistusohje löytyy pakkauksesta. Revi tai leikkaa sanomalehti suikaleiksi. Voit käyttää myös silkkipaperia. Ota muotiksi sopiva astia, jonka päälle paperinen astia muotoillaan. Päällystä valitsemasi astia muovipussilla, jotta valmis esine irtoaa siitä. Valmis esine irtoaa helpoimmin suorareunaisesta astiasta. Päällystä muovitettu astia vuorotellen kerroksella kostutettuja paperisuikaleita ja liisterikerroksella noin kahdeksan kertaa. Suunnittele viimeinen kerros huolellisesti, jos jätät sen koristeeksi. Astian pohjasta kannattaa tehdä laitoja paksumpi, jotta astiasta tulisi kestävä ja tukeva. Anna astian kuivua seuraavaan päivään lämpimässä. Irrota astia muotista varovasti. Leikkaa reuna tasaiseksi. Jos reuna tuntuu ohuelta tai epätasaiselta, sitä voi vielä korjailla lisäämällä uusia paperikerroksia. Astian voi viimeistellä esimerkiksi maalaamalla tai liimaamalla paperisuikaleita. muista hioa astiasi hiekkapaperilla ja maalata pohjamaalilla pariin kertaan ennen lopullista maalaamista.

9 Tehtävä 8: MIKÄ ON BIOKAASUREAKTORI? MAAILMA SILLOIN HYVIN VOI KUN JÄTTEET LAJITTELEE JA KOMPOSTOI SIITÄ SYNTYY HYVÄÄ MULTAA KUKKAPENKILLE KUIN KULTAA ANTAA KUNNON KASVUVOIMAA KASVUVAUHTI ONKIN ROIMAA! Valmistakaa biokaasureaktori. 1) Kukin ryhmä kerää lasipullon pohjalle hieman mutaa tai lietettä ojasta. 2) Sen jälkeen pullo täytetään puolilleen banaanin- ja perunankuorisilpulla. 3) Pulloon kaadetaan haaleaa vettä ja sitä ravistellaan hieman, jottei kuorisilpun sekaan jäisi ilmakuplia. 4) Pullon suulle venytetään ilmapallo siten, että sekä pulloon että ilmapalloon jää mahdollisimman vähän ilmaa. Ilmapallon pysyminen varmistetaan teipillä tai kumilenkillä. 5) Pullo asetetaan lämpimään paikkaan, n asteen lämpöön, esimerkiksi patterin läheisyyteen. Pullo sisältöineen saa hautua useamman viikon, sillä bakteerien lisääntyminen vaatii aikaa. Pulloa kannattaa välillä heilutella kevyesti, jotta pohjalla oleva sakka sekoittuisi. Jos koe on onnistunut, alkaa ilmapallo pullistua pohjasta nousevien metaanikaasukuplien ansiosta.

10 Tehtävä 9: MITÄ TIEDÄT MATERIAALEISTA? PIRKON PAITA ON PUUVILLAA JA KENGISSÄKIN AITOA NAHKAA PUUSTA ON TEHTY PÖYTÄ JA TUOLI KEINOKUITUJA MINÄ EN MIELELLÄNI HUOLI NIITÄ KUN EI LÖYDY LUONNOSTA EI VAATTEITA MATERIAALISTA HUONOSTA! Lue, mitä laatikoissa sanotaan. Yhdistä esineet oikeisiin laatikoihin. PUUKAUHA LASITÖLKKI MUOVIÄMPÄRI VILLAPAITA NAHKAKENGÄT KURAKINTAAT KIRJA COLLEGE-PAITA PUUTUOLI TUTTI Lisätehtävä: Vastaa vihkoosi. Monet esineet ympärillämme on valmistettu puusta. Puuta käytetään esimerkiksi talojen ja huonekalujen rakentamiseen. Puukuiduista valmistetaan myös paperia. Muovin valmistukseen käytetään öljyä. Muovi on hyvin pitkäikäinen aine. Suurin osa muoveista soveltuu hyvin kierrätykseen. Lasin valmistamiseen käytetään hiekkaa. Lasimassa kuumennetaan ja siitä muotoillaan erilaisia esineitä. Lasia voi kierrättää. Villaa saadaan lampaan turkista. Villa pestään ja kehrätään langaksi. Villavaate on lämmin. Puuvillakuitua saadaan puuvillapensaan siemenkodasta. Puuvillakuitu kehrätään puuvillalangaksi. Puuvillasta valmistetut vaatteet ovat mukavia pitää. Nahkaa saadaan muokkaamalla eläinten vuotia. Nahka on kestävä materiaali. Tekokuituja ei saada luonnosta. Tekokuidut ovat kemiallisesti valmistettuja kuituja. Niillä on erilaisia ominaisuuksia, kuten sileys, keveys ja joustavuus. Laske, kuinka monta puuesinettä näet luokassa. Tiedätkö esineitä, joita valmistetaan sekä muovista että lasista? Tiedätkö, mihin tyhjät lasipurkit voi viedä? Miksi villasukat ovat hyvät kumisaappaassa? Tiedätkö, onko Suomessa puuvillapeltoja? Tiedätkö, miksi nahkavaatetta ei kannata kastella? Mitä huonoja puolia tekokuiduissa on?

11 Tehtävä 10: ENERGIAJÄTERUUDUKKO MUOVIKÄÄREET, ÄMPÄRIT JA RASIAT MUOVIPOHJAINEN JÄTE JA VAATTEET LISÄKSI KERTAKÄYTTÖASTIAT JA -PULLOT ENERGIAJÄTTEESEEN KAI SULLOT SEN SIJAAN VAIPAT, PEILIT JA KENGÄT SEKAJÄTTEESEEN KUULUU, MYÖS SIPSIPUSSIN SAATTEET MUISTA AINA TÄTÄ: ÄLÄ LAJITTELEMATTA JÄTÄ! Etsi ruudukosta seuraavat energiajätteeseen kelpaavat roskat: viilipurkki styroxalusta muovipussi kertakäyttömuki vaahtomuovi pitsalaatikko valokuva rasia puupala muovipurkki S U I N Y L K J K U N R P N Ö S M A T X O K K I T A A L A S T I P L G E Y O V H A U T Y I S Ö L T I I A Ä M R B A I F D Q A I T J A M W R M S J O I P R I V A A H T O M U O V I E O X A Ä D P L Ö Q R C D Z O P Y Q D I A T S X T G I M H T N G V W O C R J L A L A P U U P J S Y A I J Y M E N U O S G P J E M U O V I P U R K K I S S P Ö O D Y N W R H E U F Y T T N T N T P T X Y M I O K A S R Y O F B A V U K O L A V T D U K S J H Q D A A N Y R P R N Ä Y R M X I J Y C R X G T I K U M Ö T T Y Ä K A T R E K Z

PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset

PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN 3.-4. -luokkalaiset Hauskoja tehtäviä ja toimintaa 3.-4. -luokkalaisille. Tehtävät ovat Päijät-Hämeen Jätehuollon neuvontamateriaalia.

Lisätiedot

PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset

PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN 1.-2. -luokkalaiset Hauskoja tehtäviä ja toimintaa 1.-2. -luokkalaisille. Tehtävät ovat Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n neuvontamateriaalia.

Lisätiedot

Lajittelukortit. Ohjeet: ENERGIANSÄÄSTÖLAMPPU HEHKULAMPPU PILAANTUNUT RUOKA. keräysastiakortit riviin pöydälle. jätekortin oikeaksi katsomaansa

Lajittelukortit. Ohjeet: ENERGIANSÄÄSTÖLAMPPU HEHKULAMPPU PILAANTUNUT RUOKA. keräysastiakortit riviin pöydälle. jätekortin oikeaksi katsomaansa ENERGIANSÄÄSTÖLAMPPU 02 Lisätietoja lajittelusta: www.kierratys.info 3. Kukin osallistuja lajittelee vuorotellen jätekortin oikeaksi katsomaansa keräysastiaan. 4. Lopuksi tarkastetaan yhdessä ratkaisukortista

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset

PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN 5.-6. -luokkalaiset Taustatietoa ja vastaukset 5.-6. -luokkalaisten tehtäviin Tehtävät ovat Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n neuvontamateriaalia.

Lisätiedot

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä:

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä: freddis As Oy Porintie 2 Jäteaseman asennustyöt valmiit Jäteaseman asennustyöt ovat viimeistelyjä vaille valmiit ja kaikkia säiliöitä voi käyttää. Syväkeräyssäiliöiden edusta asfaltoidaan samassa yhteydessä

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2016 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET pisteet yhteensä / 80 pistettä 1 Valitse oikea väittämä 1 Jätteiden määrää voi vähentää a ostamalla enemmän b ostamalla ulkomailta c ostamalla vähemmän Ympyröi yksi oikea

Lisätiedot

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Ristikko Täytä ristikon vaakarivit annettujen vihjeiden avulla. Selvitä pystyriville muodostuva sana. 1. -keräykseen kuuluvat

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2015 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

YMPYRÖI ROSKAT, JOTKA KUULUVAT BIOJÄTTEESEEN

YMPYRÖI ROSKAT, JOTKA KUULUVAT BIOJÄTTEESEEN KURREN PUUHAKIRJA KURREN PUUHAVIHKO KURRE KAINUULAINEN Miksi tänne roskat jätettäis, yhteen säkkiin kaikki mätettäis? Ensin vähän levitellään, sitten tarkkaan lajitellaan. On mulla hyvä roskaharava, olen

Lisätiedot

Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A. Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1

Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A. Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1 Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1 Metalli KYLLÄ metalliset purkit ja tölkit, kuivat maalipurkit tölkkien kannet, korkit einesten alumiinivuoat lämpö- ja ulkokynttilöiden

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

KARTONKIPAKKAUKSET. SAA LAITTAA tyhjinä, puhtaina, kuivina, litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina

KARTONKIPAKKAUKSET. SAA LAITTAA tyhjinä, puhtaina, kuivina, litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina KARTONKIPAKKAUKSET tyhjinä, puhtaina, kuivina, litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina Aaltopahvilaatikot Kartonkitölkit, esim. maito- ja mehutölkit Kartonkiset einespakkaukset, kuivatuotteiden kartonkipakkaukset

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET Jäteselviytyjät 2014 Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Jätteiden lajittelu = a) laitetaan kaikki jätteet samaan astiaan b) laitetaan jokainen jäte omaan jäteastiaansa

Lisätiedot

OPAsTUsTA EKOILUUN. tehtävävihko lapsille

OPAsTUsTA EKOILUUN. tehtävävihko lapsille OPAsTUsTA EKOILUUN tehtävävihko lapsille Pähkinä purtavaksi Tämä vihko on tarkoitettu alakouluikäisille lapsille, jotka haluavat tietoa jätteistä ja niiden kierrättämisestä. Vihko sisältää monen tasoisia

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla. Suomen Palautuspakkaus Oy

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla. Suomen Palautuspakkaus Oy Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Suomen Palautuspakkaus Oy Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin,

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla 1 Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin, kun pullon tai tölkin

Lisätiedot

NO EIHÄN SE. MUISTA SIIS, ETTÄ LAJITTELE. BIOSKA JA SEKA PAA ERILLEEN. SILLOIN KAIKKI MENEE JETSULLEEN!

NO EIHÄN SE. MUISTA SIIS, ETTÄ LAJITTELE. BIOSKA JA SEKA PAA ERILLEEN. SILLOIN KAIKKI MENEE JETSULLEEN! KURREN PUUHAVIHKO S S S PA LAA KO PO TTU? PALAAKO POTTU? NO EIHÄN SE. MUISTA SIIS, ETTÄ LAJITTELE. BIOSKA JA SEKA PAA ERILLEEN. SILLOIN KAIKKI MENEE JETSULLEEN! LAJITTELE OIKEIN KOTIROSKIKSIIN: SEKAJÄTE

Lisätiedot

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet 30.10.2014 Caverion Suomi esitys Kierrätyshuoneet Jätteen putkikeräysjärjestelmä Asukasinfo 30.10.2014 Petri Pouttu Järjestelmän toimintaperiaate 1 2 3 4 5 6 Syöttöpisteet voivat sijaita sisällä tai ulkona

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

Pientalon jätehuolto. Maija Palomäki

Pientalon jätehuolto. Maija Palomäki Pientalon jätehuolto Maija Palomäki 14.3.2018 Sisältö Omakotiasujan jätehuoltopalvelut Jäteastian yhteiskäyttö Kompostointi Risujen käsittely Monilokeroinen jäteastia Lisätietoa jäteasioista Omakotiasujan

Lisätiedot

Jätehuolto tärkeä tehtävä

Jätehuolto tärkeä tehtävä Jätehuolto tärkeä tehtävä Sabina Lindström ympäristökouluttaja Rosk n Roll -jätehuoltopalvelu 2018 Luennon sisältö Luennolla käydään läpi jätteisiin ja kierrätykseen liittyviä asioita Jätehuollon tärkeys

Lisätiedot

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin?

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? 1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? a) maitotölkki b) suodatinpussi ja kahvinporot c) lasinsirut d) ruuanjätteet muovipussissa KOMPOSTI 2. Hyötispiste on paikka johon voit viedä

Lisätiedot

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet 29.10.2014 Caverion Suomi esitys Kierrätyshuoneet Jätteen putkikeräysjärjestelmä Asukasinfo 29.10.2014 Martti-Veikko Salo Järjestelmän toimintaperiaate 1 2 3 4 5 6 Syöttöpisteet voivat sijaita sisällä

Lisätiedot

PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset

PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN luokkalaiset PIRKKO JA PAAVO OPASTAVAT KIERRÄTYKSEEN, LAJITTELUUN JA KESTÄVÄÄN KULUTUKSEEN 3.-4. -luokkalaiset Taustatietoa ja vastaukset 3.-4. -luokkalaisten tehtäviin. Tehtävät ovat Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n

Lisätiedot

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6)

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) BIOJÄTETTÄ EI VIEDÄ KAATOPAIKALLE, VAAN SIITÄ TEHDÄÄN BIOETANOLIA,

Lisätiedot

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01.

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01. Ekomaksut Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Mustialan navetan jäteopas

Mustialan navetan jäteopas Mustialan navetan jäteopas Hämeen ammattikorkeakoulussa pyritään toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Näitä periaatteita sovelletaan myös navetan toimintoihin. Pääperiaate on ottaa huomioon

Lisätiedot

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01.

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01. Ekomaksut Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

MINNE VIE ROSKAN TIE? Ei pelkkää roskaa, vaan käyttökelpoista raaka-ainetta

MINNE VIE ROSKAN TIE? Ei pelkkää roskaa, vaan käyttökelpoista raaka-ainetta MINNE VIE ROSKAN TIE? Ei pelkkää roskaa, vaan käyttökelpoista raaka-ainetta 1 JATEKUKKO.FI INFO-SARJA ROSKAA MEILTÄ KAIKILTA Jokainen meistä tuottaa vuodessa jopa 900 jalkapallon painon verran roskaa Roskaa

Lisätiedot

KURREN PUUHAKIRJA KURRE KAINUULAINEN MOI! MINÄ OLEN KURRE - KURRE KAINUULAINEN! MINÄ OLEN EKOKYMPIN ORAVA JA ASUN KAJAANISSA, MAJASAAREN JÄTEKESKUKSESSA. MINUN TEHTÄVÄNÄNI ON OPASTAA JA NEUVOA KAI- NUULAISIA

Lisätiedot

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu?

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Green Growth osaamisfoorumi 31.5.2012 Jaana Lehtovirta, viestintäjohtaja, Lahti Energia Oy Lahti Energia Oy Toimimme energia-alalla Hyödynnämme jätettä

Lisätiedot

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä 24.4. 2018 Kiertotaloustori ??????????????????????????????????? Jätevirrat Raumalla Hyötyjäte Keräysfirmat: lajitellut paperit, pahvit, lasi, metalli,

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 19 SEKAJÄTTEEN KERÄYS Pakkaavaan

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2012. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 82 pistettä

Jäteselviytyjät 2012. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 82 pistettä Jäteselviytyjät 2012 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 82 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Mitä vaarallisille

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Harjoituksia 2012 oikeat vastaukset. Vaaralliset jätteet & biojätteet

Harjoituksia 2012 oikeat vastaukset. Vaaralliset jätteet & biojätteet Harjoituksia 2012 oikeat vastaukset Vaaralliset jätteet & biojätteet Ristikko Täytä ristikon vaakarivit annettujen vihjeiden avulla. Selvitä pystyriville muodostuva sana. 1. Kuva tai symboli kertoo myrkyllisyydestä.

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät 30.6.2018 / Merja Rosendal TIETOA YHTIÖSTÄ Kahdeksan kunnan vuonna 1996 perustama jätelaitos Jurva liitetty Kurikkaan 2009 Pinta-ala 4825 km 2

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

JÄTENEUVONNAN PALVELUT JA LAINATTAVAT MATERIAALIT

JÄTENEUVONNAN PALVELUT JA LAINATTAVAT MATERIAALIT JÄTENEUVONNAN PALVELUT JA LAINATTAVAT MATERIAALIT Tehtävänä puhtaampi ympäristö ROUSKIKSEN JÄTENEUVONTA Jäteneuvonta opastaa asukkaita jätteen synnyn ehkäisyyn, lajitteluun, hyötykäyttöön ja kierrätykseen.

Lisätiedot

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu kirjan sivuja hiekkapaperia kehykset perunaliisteriä lankaa naulat/ruuvit TARVIKKEET (edellisellä sivulla oleellisimmat) - Taulun kehykset

Lisätiedot

LAJITTELUOHJEET. Pienasema Keravan kierrätysmateriaalin tuotantolaitos Karhuntassuntie 59 04260 Kerava

LAJITTELUOHJEET. Pienasema Keravan kierrätysmateriaalin tuotantolaitos Karhuntassuntie 59 04260 Kerava LAJITTELUOHJEET Pienasema Keravan kierrätysmateriaalin tuotantolaitos Karhuntassuntie 59 04260 Kerava Puh. 010 636 7000 (yritykset) 010 636 5000 (kuluttajat) Sähköinen asiointi: www.lassila-tikanoja.fi/asioi

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO SUOMESSA. Pullojen palautus

JÄTEHUOLTO SUOMESSA. Pullojen palautus JÄTEHUOLTO SUOMESSA Pullojen palautus Monet Suomesta ostetut limsa- ja olutpullot ja tölkit voi palauttaa kauppojen pullonpalautusautomaatteihin. Suomesta ostetut alkoholipullot voi palauttaa Alkoihin.

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

KIERRÄTTÄMÄLLÄ MATERIAALISTA SAADAAN RAAKA- AINETTA

KIERRÄTTÄMÄLLÄ MATERIAALISTA SAADAAN RAAKA- AINETTA KODIN JÄTEOPAS Kodeissa syntyy monia erilaisia roskia ja jätteitä. Osa jätteistä voi olla vaarallisia ja myrkyllisiä kuten esimerkiksi jäteöljy tai hyönteismyrkky. Jätteet voivat aiheuttaa ympäristön pilaantumista.

Lisätiedot

Viinijärven päiväkoti

Viinijärven päiväkoti Viinijärven päiväkoti Viherrystä Viinijärvellä Viime vuonna meidän päiväkotimme pihalle istutettiin kaksi omenapuuta ja kaksi kirsikkapuuta. Meillä oli kevätjuhla, jossa vanhemmatkin lapioivat kuoppia

Lisätiedot

HINNASTO 1/2009. 1.1.2009 alkaen

HINNASTO 1/2009. 1.1.2009 alkaen HINNASTO 1/2009 1.1.2009 alkaen YHTEYSTIEDOT: DOMARGÅRDIN JÄTEASEMA Ritamäentie 20, 06200 PORVOO AVOINNA: ma-pe 7.00-19.00 Puh 020 637 7080, fax 020 637 7050 la 9.00-14.00 PIENJÄTEASEMAT MÖMOSSENIN PIENJÄTEASEMA

Lisätiedot

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? Mikä ihmeen kulutus? Minä ja tavarat Mikä on turhin tavarasi? Mitä tavaraa toivoisit ja miksi? Mikä sinun tekemisistäsi on kuluttamista? Mikä ihmeen kaari? Tavaran

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

/tyhjennys. /tyhjennys

/tyhjennys. /tyhjennys VIII JÄTEMAKSUTAULUKKO 17 Maksut 1.5.2012 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 18 SEKAJÄTTEEN KERÄYS (Maksu

Lisätiedot

Kenguru 2012 Ecolier sivu 1 / 7 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2012 Ecolier sivu 1 / 7 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2012 Ecolier sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Retki Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen to 22.3.2012

Retki Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen to 22.3.2012 Retki Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen to 22.3.2012 Seniorit tutustuivat 22.3.2012 Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimintaan. Toimitusjohtaja Pentti Rantala ja neuvoja Erkki Piippo ottivat meidät

Lisätiedot

PANTILLISTEN MATKASSA YMPÄRISTÖTEKOJA PULLONPALAUTUSAUTOMAATILLA

PANTILLISTEN MATKASSA YMPÄRISTÖTEKOJA PULLONPALAUTUSAUTOMAATILLA PANTILLISTEN MATKASSA YMPÄRISTÖTEKOJA PULLONPALAUTUSAUTOMAATILLA ARJEN YMPÄRISTÖTEKO ILLOIN viimeksi ostit kaupasta vettä, limua tai mehua? Entä mitä tapahtui, kun pullo oli tyhjä? Anna kun arvaan se päätyi

Lisätiedot

PANTILLISTEN MATKASSA YMPÄRISTÖTEKOJA PULLONPALAUTUSAUTOMAATILLA

PANTILLISTEN MATKASSA YMPÄRISTÖTEKOJA PULLONPALAUTUSAUTOMAATILLA PANTILLISTEN MATKASSA YMPÄRISTÖTEKOJA PULLONPALAUTUSAUTOMAATILLA ARJEN YMPÄRISTÖTEKO ILLOIN viimeksi ostit kaupasta vettä, limua tai mehua? Entä mitä tapahtui, kun pullo oli tyhjä? Anna kun arvaan se päätyi

Lisätiedot

www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi.

www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi. www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi. Porin kierrätyskeskus Savipajakatu 8, 860 Pori (Tiiliruukki) Asiakaspalvelu: puh. 0 6 56 Avoinna: maanantai tiistai, torstai 9

Lisätiedot

Hinnasto. vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013. www.iuj.fi

Hinnasto. vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013. www.iuj.fi Hinnasto vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013 www.iuj.fi 1.6.2013 Yhteystiedot ja aukioloajat Domargårdin jätekeskus Avoinna Ritamäentie 20, 06200 Porvoo ma - pe 7-18, la 9-14 puh. 020 637 7080,

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen Kiertotalous & WtE Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen 25.10.2016 L. Pirhonen 1 Sisältö Kiertotalous ja kierrätystavoitteet Millaisilla tavoilla kierrätysaste olisi mahdollista saavuttaa?

Lisätiedot

www.eko-kymppi.fi Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Majasaaren jätekeskus JÄTEKESKUKSEN TOIMINNOT Jätteiden vastaanotto ja käsittely

www.eko-kymppi.fi Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Majasaaren jätekeskus JÄTEKESKUKSEN TOIMINNOT Jätteiden vastaanotto ja käsittely Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Majasaaren jätekeskus JÄTEKESKUKSEN TOIMINNOT Jätteiden vastaanotto ja käsittely Vastaanotettavat jätelajit yhdyskuntajäte + rakennusjäte ongelmajätteet öljyiset maat muut

Lisätiedot

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 MIKSI JÄTTEET LAJITELLAAN? Tavoitteena on: - Vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää - Kierrättää käyttökelpoisia materiaaleja

Lisätiedot

Ekomaksut Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 1.1.

Ekomaksut Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 1.1. Ekomaksut LIITE 2 / 22 Suupohjan jätelautakunta 2.11.2016 Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu

Lisätiedot

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI 1 www.rinkiin.fi KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI Packsummit 2018, Sibelius-talo, Lahti, 31.10.2018 Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SISÄLTÖ 1. Mikä pakkausten tuottajavastuu?

Lisätiedot

POHDI! ARJEN YMPÄRISTÖTEKO. Pantillisten matkassa Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla

POHDI! ARJEN YMPÄRISTÖTEKO. Pantillisten matkassa Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Omistaa: ARJEN YMPÄRISTÖTEKO illoin viimeksi ostit kaupasta vettä, limua tai mehua? Entä mitä tapahtui, kun pullo oli tyhjä? Anna kun arvaan se päätyi palautusautomaattiin. Pullojen ja tölkkien palauttaminen

Lisätiedot

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä 10/3/2017 Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä Kuningaskuluttaja yle.fi Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä JULKAISTU 31.01.2017 07:45. Kymmeniä

Lisätiedot

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO: 1. JÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 3 2. KIINTEISTÖN JÄTEMAKSUT 4-6 Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Ankkurikatu 8, 06100 Porvoo Asiakaspalvelu, puh.

Lisätiedot

EKOMAKSUT 01.05.2013. Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1

EKOMAKSUT 01.05.2013. Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1 EKOMAKSUT Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

Roskan matka 2015 Biojäte Energiajäte Sekajäte Metalli Lasi Paperi Kartonki Vaarallinen jäte/sähkölaitteet

Roskan matka 2015 Biojäte Energiajäte Sekajäte Metalli Lasi Paperi Kartonki Vaarallinen jäte/sähkölaitteet Ekokympin Kurre Kainuulainen esittää: Roskan matka 2015 Biojäte Energiajäte Sekajäte Metalli Lasi Paperi Kartonki Vaarallinen jäte/sähkölaitteet Kurre Kainuulainen Kainuun jätehuollon kuntayhtymä MIKSI

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS KOKOEKO-seminaari 2017, 7.2.2017, Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistotie 2 Kuopio Jari Koivunen RINKI Oy www.rinkiin.fi 1 PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUUN ORGANISOINTI

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS 29. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät, 6.-7.10.2015, Tampere Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy www.rinkiin.fi SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS

Lisätiedot

Tyhjennysmaksut säännöllisessä toissijaisen velvollisuuden palvelussa, Joensuu

Tyhjennysmaksut säännöllisessä toissijaisen velvollisuuden palvelussa, Joensuu t säännöllisessä toissijaisen velvollisuuden palvelussa, Joensuu määräytyy todellisen painon ja jätekeskushinnaston mukaan. Kuljetus- ja käsittelymaksuun lisätään punnitusmaksu 9,68 (alv 0 %). Kuljetus

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Kiinteistöastiat palveluksessasi!

Kiinteistöastiat palveluksessasi! Kiinteistöastiat palveluksessasi! JUUSO LASSI EMPPU EPELI EPPU EERO www.ukmuovi.fi Astiat lajitteluun ja kierrätykseen Tuotekoodit ja -koodit HELESI 140 Harmaa 701010 6418378710102* Vihreä 701011 6418378710119*

Lisätiedot

SUEZin kyydissä lajittele jätteet oikein

SUEZin kyydissä lajittele jätteet oikein 63454_SUEZ_kyydissa_esite_287x200.indd 1 11.12.2015 14.39 KESKUSTELU- Miettikää, mitä kaikkea voi laittaa biojätteeseen? Biojäte RUSKEAKANTINEN ASTIA Voit pakata erillisastiaan kerättävän biojätteen sanomalehtipaperiin

Lisätiedot

Lajitteluratkaisut eri tiloissa. Kampus- ja tilapalvelut

Lajitteluratkaisut eri tiloissa. Kampus- ja tilapalvelut Lajitteluratkaisut eri tiloissa Kampus- ja tilapalvelut Kerättävät jätteet eri tiloissa Nimetty työpiste, jaettu työpiste: paperi, energiajäte Neuvotteluhuoneet: paperi, energiajäte (tarvittaessa biojäte)

Lisätiedot

JÄTEOPAS pienrakentajille ja remontoijille

JÄTEOPAS pienrakentajille ja remontoijille JÄTEOPAS pienrakentajille ja remontoijille Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy Etelä-Karjalan Jätehuolto vastaa jätehuollosta yhdeksän kunnan alueella: Lappeenranta, Imatra, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi,

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot

Kodin vaaralliset jätteet talteen. Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta

Kodin vaaralliset jätteet talteen. Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta Kodin vaaralliset jätteet talteen Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta Ongelmajäte on nyt vaarallinen jäte Uudessa jätelaissa otetaan käyttöön

Lisätiedot

Kotijuusto kefiiristä

Kotijuusto kefiiristä Kotijuusto kefiiristä Kefiirijuusto on kotijuusto, jota voi valmistaa itse ilman ostojuoksutteita tai -hapatteita. Tekemällä kotijuustoa välttyy ostamasta muovi- tai metallipakkauksia, ja saa syödä aitoa

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

PIILOTETUT JÄTEARVOITUKSET

PIILOTETUT JÄTEARVOITUKSET Huoneeseen on piilotettu kortteja, joissa on jäte- ja kierrätysaiheisia arvoituksia. Keksittekö kaikkiin vastauksen? Valmistelut: Tulosta kortit ja leikkaa ne irti. Jos korteista haluaa kestävämpiä, kannattaa

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO-OHJE (Lähde: Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ)

JÄTEHUOLTO-OHJE (Lähde: Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ) 1 (6) JÄTEHUOLTO-OHJE (Lähde: Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ) JÄTTEIDEN LAJITTELU HUOM! Nämä on Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n alueella jätteiden lajittelua koskevat ohjeet. Muiden jätehuoltoyhtymien alueilla

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Ohjelma 27.11.2015 12.00 jäteautoon tutustuminen 12.30 aiheina mm. jätetaksa, jätteen energiahyödyntäminen sekä uusittavat jätehuoltomääräykset 13.35 keskustelua,

Lisätiedot

Kaikki arjen valinnat vaikuttavat ympäristöön. Haluamme oppilaitoksessamme toimia niin, että kuormitamme ympäristöä mahdollisimman vähän:

Kaikki arjen valinnat vaikuttavat ympäristöön. Haluamme oppilaitoksessamme toimia niin, että kuormitamme ympäristöä mahdollisimman vähän: Opiskelemme ja työskentelemme ainutlaatuisen kauniissa ympäristössä. Kun pidämme siitä hyvää huolta, se pysyykin viihtyisänä. Pidetään kunniaasiana sitä, että niin koulun rakennukset kuin piha-alueetkin

Lisätiedot

Piirrä kuvasi tauluun.

Piirrä kuvasi tauluun. Linus ja Ismenia haluaisivat tutustua sinuun. Piirrä kuvasi tauluun. Artikla 7. Jokaisella lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Mikä on sinun nimesi ja kansalaisuutesi? On hauska tutustua uusiin

Lisätiedot

TASOLASIN KIERRÄTYSOPAS

TASOLASIN KIERRÄTYSOPAS TASOLASIN KIERRÄTYSOPAS LAJITTELE OIKEIN! Kerää erikseen: Puhdas tasolasi, laatuluokka I Laminoitulasi, laatuluokka II Eristyslasielementit, laatuluokka III Purkuikkunat, laatuluokka V IKKUNALASI Tasolasi

Lisätiedot

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi Tehtäväpaketti Koululaisen Reilu luokka 2009 -kilpailu jakautuu neljään aihealueeseen: minä, kaverit, meidän luokka ja meidän koulu. Jokaiseen aihealueeseen liittyy tehtäviä, joista koostuu kisan aikana

Lisätiedot