Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan. 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan. 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti"

Transkriptio

1 Eristämisen ammattilainen kasvoi aikuiseksi Kymppi-Eristyksen taival alansa merkittäväksi vaikuttajaksi on kertomus suomalaisesta sitkeydestä ja yrittämisen innosta. Siihen kuuluu myös valtavia projekteja, hauskoja tarinoita ja paljon muuta. Kymppi-Eristyksen historiaa alettiin kirjoittaa sinä päivänä, kun Eero Koskelainen päätti kysyä Kiimingin silloiselta pankinjohtajalta Esko Pykyltä pankkilainaa. Velkasummaksi kirjattiin markkaa. Yhtiön varsinainen perustamiskokous pidettiin Kiimingissä, elinkeinoasiamiehen toimistossa. Oulun naapurikunta olikin merkittävässä roolissa yrityksen alkutaipaleella, sillä siitä tuli niin ikään Kymppi-Eristyksen ensimmäinen kotipaikka. Eero halusi yhtiön nimeksi EK-Eristys Oy:n, mutta rekisteriviranomaisetpa eivät hyväksyneetkään nimiehdotusta. Erään hylätyn ehdokkaan jälkeen turhautunut toimitusjohtaja pirautti kaupparekisteriin ja ihmetteli nimiehdotustensa hylkäämistä. Millaisia nimiä siellä sitten on, joissa on eristys toisena osana? Eero kyseli. Lakimies luetteli nimiä ja totesi, että Kymppi-Eristystä ei ole. Nyt on, Eero vastasi jämäkästi. Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan vuoden tammikuussa. Ensimmäisiin kirjapitomerkintöihin kuului osakepääoman maksu. Henkilökunnan liikkuvuuteen ja tavoitettavuuteen haluttiin panostaa heti alusta alkaen. Niinpä yritykseen hankittiin kännykän edeltäjiin kuuluva, legendaarinen Saloran autoradiopuhelin. Nyt jo eläkepäivistään nauttivat Taina ja Eero Koskelainen ovat tehneet pitkän uran Kympillä.

2 Eristysalaan on aina kuulunut tärkeänä osana jonkinasteinen edustustoiminta. Kirjanpitomerkinnät eli laskut kolmesta kuuteen kertoivatkin liikeneuvotteluista, joita oli käyty nostalgista mainetta nauttineessa, Arinan ovensa jo sulkeneessa Steakhouseravintolassa. Työsuunnittelupalaveri, lounas herrojen Luontio ja Svensk Kemiralta kanssa kolmannessa kuitissa lukee. Asiakkaat uskoivat vankasti niin Eeroon kuin uunituoreeseen yritykseenkin. Eräässä Nuottasaaressa käydyssä urakkaneuvottelussa nuorelta yrittäjältä kuitenkin tivattiin pankkitakuita. Sittemmin edesmennyt teollisuusneuvos Kauko Seppälä puolusti nuorta yrittäjää: Uudelta yrittäjältä ei sellaisia varmaankaan löydy, mutta Eero saa selkäsaunan, jos ei tee hommiaan kunnolla. Vaikutusvaltaista Seppälää kuunneltiin ja häneen sanoillaan oli painoarvoa, joten teollisuusneuvoksen luja luotto Eeroon riitti kyselijöille takuiksi. Eeron visio oli työllistää list itsensä ja viisi miestä. Kuten olemme me saaneet et huomata, a, toisin on kuitenkin in käynyt. yt. Kymppi- pi- Eristyksen ihan ensimmäinen työsopimus tehtiin kotitalon talo naapurinmiehen, i Otto Kalevi Ahosen, kanssa. Hän on nauttinut ansaittuja eläkepäiviään jo useamman vuoden ajan. Yrittäminen tarkoitti myös paperitöitä, jotka ilmenivät tarjousten, sopimusten, laskujen, kuittien sekä monen muun tositteen muodossa. Konttorityöt hoidettiinkin aluksi talkoovoimin. Eeron vaimo Taina suuntasi konekirjoituskurssille heti seuraavan vuoden helmikuussa. Tuliaisena kurssilta oli luonnollisesti kymmensormijärjestelmä, joten sen taitavan henkilön käsissä laskujen ja tarjousten naputtelu muuttui vauhdikkaaksi näppäinten ilotulitukseksi. Käytännön asioiden hoitaminen vei kuitenkin runsaasti aikaa, joten paperitöitä hoidettiin usein viikonloppuisin. Päätukikohtana toimi tunturin juuressa, Syötteen maisemissa sijaitseva asuntovaunu. Tämä järjestely mahdollisti edes osa-aikaisen vapaa-ajanvieton perheen kanssa.

3 Kympin perhe Tämän yrityksen historia lähtee jo vanhempieni lapsuudesta. Molemmat ovat kotoisin maalaistalosta, jonka töiden hoitaminen on kenties sitä kaikkein alkuperäisintä yritystoimintaa. Johanna ja Janne yhtiön perustamisen aikoihin sirkuksessa. Isäni ja yhtiön perustaja, Eero, ymmärsi jo nuorena poikana, mitä yrittäminen tarkoittaa. Hänen isänsä oli paiskinut hommia ja luonut työuraa maatalon ulkopuolisissa töissä savotoilla ja tietyömailla ansaiten maanviljelijän kapeaan leipään hiukan ylimääräistä. Eeron oivallus tästä oli yrittämisen perusoppi ahkeruus. Niinpä hän ajoi hevosella heinää naapureille ja auttoi savottakämpillä juoksevien asioiden hoitamisessa. Yrityksen historiaan kuuluu myös äitini Tainan yritys 1980-luvulla, Oulun Sukka. Pienessä erikoistavaraliikkeessä työskennellessäni kasvoin asiakaspalveluun. Näinä vuosina vietimme veljeni Jannen kanssa enemmän aikaa äitimme kanssa kaupan takahuoneessa kuin kotona. Janne toimitti pikkuasioita ja minä myin rouville sukkahousuja. Mutta se oli mukavaa aikaa sain jo nuorena tyttönä tehdä vastuullista työtä. Sehän tuntui ihan leikiltä, ei varsinaiselta työltä. Luonnollisesti oli aikoja, jolloin otin isästäni ja yrityksestä hiukan pesäeroa. Ajattelin silloin, että en ikinä työskentele tässä yrityksessä vaan hakeudun jonnekin ihan muualle. Opiskelujen ohessa ja välissä kävinkin kokeilemassa työn tekemistä toisen palveluksessa. Vähän ajan kuluttua kuitenkin tuntui, että taidan saada enemmän aikaan täällä kuin vieraassa yrityksessä. Niinpä palasin takaisin Kympin työn pariin. Opiskelujen loppuvaiheessa sain herätyksen laatuasioihin. Käynnistin laatujärjestelmän rakentamisen yrityksessä. Näiden asioiden hoitamisesta tulikin aika merkittävä osa minun arkityötäni 1990-luvun lopussa. Uuden vuosituhannen alettua nimikkeenäni alettiin käyttää varatoimitusjohtajaa. Toimenkuva käsitti kaikki edelliset työni sekä tukun uusia. Isäni on oikea delegoinnin mestari, joten vuosien aikana tutuksi tulivat mitä erilaisemmat työt. Innostun aina uusista asioista! Kaikki kallonkutistajien vuosikymmenien aikana minusta tekemät testitkin osoittavat, että ilman uusia tuulia ja muutoksia näivetyn. Elän haasteista ja niistä saamastani energiasta. Johanna Koskelainen toimitusjohtaja

4 Siilo täynnä glaubersuolaa UPM Kymmene Pietarsaaren tehtaat. Ensimmäisen vuoden eksoottisin tehtävä oli suolakaivosprojekti Oulun Nuottasaaressa. Käytännössä urakointi tarkoitti 32 metriä korkeaa ja halkaisijaltaan 17 metriä olevaa siiloa, joka oli ääriään myöten täynnä glaubersuolaa! Sitä oli jähmettynyt 50 vuoden ajan siilon reunoille yhteensä 500 tonnin edestä. Ainoastaan keskellä sinnitteli enää jäljellä pieni aukko. Käytöstäkin se oli ollut poistettuna jo muutaman vuoden ajan. Silloinen Oulu Oy:n lipeäosaston käyttöinsinööri Olli Peltonen jääkiekkoilija Ville Peltosen pappa ehdotti pelle pelottomuudesta tunnetulle Eerolle urakkaa. Kukaan muu ei siihen mennessä ollut uskaltanut tarjota siilon tyhjentämistä. Mutta Eeropa otti haasteen vastaan ja tarjosi. Siitäkin huolimatta, että työn ottaminen olikin hiukan uhkarohkea teko. Keväällä kerättiin miehiä Pudasjärven peräkyliltä asti ja viriteltiin kuljetuskalustoa urakkaa varten. Hiljalleen siilo saatiin tyhjenemään. Saimme siitä pesämunan yrityksen käynnistämiselle ja ensimmäiselle halli-investoinnille. Ensimmäinen halli rakennettiin suolarahojen avulla, Eero muisteli suolakoitosta ja sen merkitystä yritykselle Kympin 20-vuotisjuhlassa. Omiin toimitiloihin Loppuvuodesta 1984 yrityksen kotipaikkana toimi Oulu. Niittytien kodin makuuhuone vapautui vihdoinkin perheen asumiskäyttöön, kun ensimmäinen oma toimisto avasi ovensa Moreenitiellä. Samana vuonna Oulu Oy:n kanssa sovittiin Nuottasaaren tehtaiden kunnossapidosta vuosittaisia eristysten korjauksia varten. Kyseinen sopimus on edelleen voimassa, vaikka tehtaan nimi on vaihtunut vuosien varrella useaankin otteeseen. Yrityksen toiminta oli käynnistynyt pirteästi, sillä seuraavana vuonna liikevaihto oli markoissa menossa jo toisella kymmenellä miljoonalla. Kasvun keskellä toimitilat alkoivat hiljalleen käydä ahtaiksi, joten niihin tehtiin 170 neliön hallitilaksi tarkoitettu laajennusosa. Vuoden suurimman urakan kymppiläisille tarjosi Rautaruukilla Raahessa tapahtunut masuunin peruskorjaus, jonka urakasta neuvoteltiin huikeat viisi minuuttia. Kaikki perustui jälleen luottamukseen. Tällä kertaa Ojalan Reijo uskoi yrityksen palveluihin ja henkilökuntaan. Eero oli ennenkin tehnyt näitä hommia, joten työt luistaisivat nytkin.

5 Kansainvälisiä kontakteja Vuonna 1985 nykyään teknisenä johtajana yrityksessä ahertava Hannu Koret astui täysipäiväisesti Kymppi-Eristyksen palvelukseen. Seuraavana vuonna kymppiläisten kompassi vei urakoimaan Norjaan asti. Erityisen arktiset olosuhteet tulivat tutuiksi kuitenkin lä-hempää, kun Rautuvaaran työmaalla Kolarissa eristettiin parhaimmillaan jopa 52 asteen pakkasessa! Parocin puhallusvuorivillan urakoinnista tuli myös luottamustehtävä ja tästä eteenpäin siihen liittyvät työtehtävät kuuluivat säännöllisesti yrityksen työntekijöiden kalentereihin. Sopimuksen neuvottelun jälkeen kymppiläiset ovat auttaneet arviolta yli kymmentätuhatta Oulun läänin länsiosan kotitaloutta energian säästössä. Suomessa elettiin voimakasta talouskasvun aikaa ja Pohjois-Suomessa oli käynnissä voimakas investointibuumi vuonna Veitsiluoto Oy osti Oulu- Yhtiön ja Nuottasaaren tehtaalla kalaan liittyvä logo vaihtui teemaltaan metsäaiheiseksi. Samalla lähti käyntiin Selke 2 -projekti. Nesteen jalostamo Porvoon Kilpilahdessa. Raahen Rautaruukissa rakennettiin koksaamoa, jossa eristettiin lukemattomat pätkät putkia. Taina päätti myös siirtyä täysipäiväisesti yrityksen palvelukseen ja luopui omasta yritystoiminnastaan. Vuonna 1988 toimitiloihin tehtiin toinen laajennus, jolla saatiin lisätilaa konttoriin 175 neliön verran. Pikkuhiljaa oli aika toivottaa tietokoneaika tervetulleeksi yrityksen arkeen. Samana vuonna asbestin purku tuli luvanvaraiseksi Suomessa. Kymppi- Eristykselle myönnettiin järjestyksessään toinen asbestinpurkulupa koko maassa. Ulkomaantoimintoja laajennettiin Afrikan auringon alle, kun osa kymppiläisistä suuntasi uretoimaan YIT:n urakoimia säiliöitä Libyan helteeseen. Paikan päällä työskenneltiin sulassa sovussa yhdessä filippiiniläisten kanssa. Lama kouraisee Vuonna 1990 Veitsiluoto käynnisti Oulun paperitehtaan rakentamisen. Sen kyljessä olevat säiliöt ovat näkyvä merkkipaalu Kympin tekemisistä Nuottasaaressa. Projektin parissa puurrettiin melkein kahden vuoden ajan. HK:lle Vantaalle ja Ingmanille Sipooseen tehtiin merkittäviä kylmäeristystöitä. Vuonna 1991 lama johon kukaan ei uskonut iski Suomeenkin tosissaan. Lamasta selvittiin hyvien asiakassuhteiden ja pitkäaikaisten kumppanien avulla. Ennen kaikkea valtionvalta verottajana ja pankkimaailma luottivat perisuomalaiseen yrittämiseen. Ilmoitin heille, että minä kaadun ainoastaan saappaat jalassa, Eero kuvailee harmaita aikoja. Seuraavan vuoden suurin yksittäinen työ oli paperikoneen rakennus Jämsänkoskelle. Höyrytykselle Kymppi-Eristys on tehnyt kattiloita keskeytymättömästi vuodesta 1992 lähtien. Vuoden päästä yritys kasvatti mainettaan ensiluokkaisena urakoitsijana työskennellen muun muassa Metsä- Kemialle, RR Valssaamolle sekä Valio Pitäjänmäelle. Ruotsin kauppoja Vuonna 1994 tehtiin runsaasti kauppaa ruotsalaisten kanssa. Länsinaapuri oli ostanut valtavan savupiipun Suomesta. Sen osat saapuivat Kymppi-Eristyksen pihalle Hackmanin tehtailta Sorsa-

6 Kymppi-Eristyksen ensimmäiset toimitilat Moreenitiellä kävivät pian ahtaiksi. Eero Koskelaisen vanha työmaakypärä. koskelta. Osat eristettiin ja kuljetettiin Kiirunaan. Etelärannikolle Porvooseen perustettiin toimipiste. Pari vuotta myöhemmin Oulun Stora Ensolla oli päästy paperin teossa sen verran hyvään vauhtiin, että tehtaaseen rakennettiin toinen paperikone, Lumi 7. Oulun Voiman voimalaitoskin toi eristäjän leivän päälle voita. Myös Porvoon Kilpilahden teollisuusalueella, Nesteen öljynjalostamolla tehtiin rutkasti töitä. Vaasa oli myös aktiivinen toimintaympäristö vuosina Siellä rakennettiin Vaskiluodon Voiman voimalaitosta ja urakoitsijana oli PVO-yhtiöt. Samalla voimalaitoksella opeteltiin tulemaan toimeen saksalaisen turbiinitoimittajan kanssa. Oulun Moreenitien tilat olivat tulleet sen verran ahtaiksi, että kahden vuoden neuvottelujen tuloksena naapuritontilta hankittiin toinen halli, johon keskitettiin osa yrityksen toiminnoista. Yksi tärkeistä yhteistyökumppaneista on ollut myös Oulun Härkätie 1. Entisestä Karjapohjolasta, Lihakunnan kautta Lihapolarista, Itikan kautta Atriaan ja lopuksi Teatriaan saakka. Ihmeitä olivat paitsi nimet, myös Oulun kaupunginteatterin esitys Milanon ihme. Teatterin ammattilaiset olivat tuolloin Limingantullissa paossa teatteritalon perusparannusremonttia. Nykyään Härkätiellä toimii suomen suurin rockklubi Club Teatria. Persoonallisia yhteistyökumppaneita Vuosien varrella yritys on saanut tuottaa palveluja myös muille Pohjois-Suomen mittakaavassa suurille elintarvikkeiden tuottajille: muun muassa torttutaikinan tekijästä monialaosaajaksi kehittyneelle Kylmänen Oy:lle Rantsilaan ja Lapin Lihalle Rovaniemelle. Nämä persoonalliset lihavalmistajat ovat olleet jo vuosia Kymppi-Eristyksen asiakkailleen antamien maukkaiden joululahjojen takana. Poro on paras-ta, kuuluu mainoslause vuosien takaa. Keväällä 1999 työn alla olivat muun muassa kuitulinja Pulp2000- projektissa Joutsenossa Metsä- Botnialla. Sääolo-suhteet olivat haastavat. Pakkanen muodosti tuulen kanssa niin ankaran parivaljakon, että kymppiläiset pilä is osallistuivat ivat muutaman muun yrityksen kanssa Oulun Työterveyslaitoksen vetämään innovatiiviseen projektiin, jossa tutkittiin kylmässä työskentelyä eristäjän ammatissa useammalla paikkakunnalla Suomessa. Keski-Suomessakin kävi Kympin vipinä. Työhanskat kuluivat niin Äänekoskella Metsä-Botnialla kuin sen naapurissakin, Kumpuniemen voimalla Suolahdella. Kartoituksia Vuonna 2000 yrityksen tilannetta ja toimintaedellytyksiä haluttiin kartoittaa talon ulkopuolisen tahon näkemyksen avulla. Asiantuntija teki haastatteluja, mietiskeli ja laskeskeli. Lopputuloksena syntyi yhteenveto, jossa todettiin vanhojen toimitilojen olevan yrityksen kehittymisen esteenä. Pian tämän jälkeen Oulun kaupungilta tiedusteltiinkin uutta tonttipaikkaa. Ei ole suuri yllätys, että myös vuonna 2000 Kymppi-Eristyksen toiminnan pääpainopistealue oli Itä-Suomessa. Suunnalla Imatra Joutseno tehtiin suuria investointeja metsäteollisuuden sa-

7 Yrittäjäjärjestöjen muistamisia... ralla. Niinpä teollisuuden kasvualue tarkoitti runsaasti töitä eristysten ammattilaisille. Vastapainoksi rakennettiin Pietarsaareen UPM:n naapuriin voimalaitos, joka antoi toiminnalle ripauksen läntistä näkökulmaa. Uudella vuosituhannella tehtiin yrityksen tähän mennessä suurin yksittäinen koneinvestointi, kun kymppiläiset hankkivat ihmekone Bingon, kotoisemmalta nimeltään Bimbon. Kyseessä oli yrityksen ensimmäinen täysin automaattinen pellintyöstökone. Tietokoneaika oli totta pajankin puolella. Palkittua yrittämistä Millenium oli merkittävää aikaa yritykselle, sillä samana vuonna Oulun Yrittäjät valitsivat Kymppi-Eristyksen Vuoden yritykseksi Oulussa. Sen ansiosta tietoisuus yrityksestä kiiri ympäri Suomea ja mielenkiinto sitä kohtaan nousi merkittävästi. Kymppi-Eristys tuplasi liikevaihdon sen ollessa edelliseen vuoteen verrattuna jo 12,5 miljoonaa. Töitä paiskittiin niin paljon kuin ehdittiin tehdä. Itä- Suomen projektit työllistivät edelleen ja Porvoossa Fortumilla tehtiin suuret investoinnit perusöljytuotantoon. Avesta Polarit oli edellisenä vuonna tehnyt päätöksen investoida tehtaaseen suuria summia. Siitä yritykselle avautui mahdollisuus päästä eristämään pohjoisen toista metallinjalostajaa Torniossa. Samana vuonna pantiin Ruskon rakennuksen suunnittelun rattaat pyörimään ja perustettiin tytäryhtiö TEK Kiinteistöt Oy, joka vuokraa Konetien toimitilojen vieressä sijaitsevia korkealaatuisia sauna- ja kokoustiloja. Vuosi 2002 oli toiminnaltaan todella työntäyteinen. Uusien toimitilojenkin rakentaminen Ruskon Konetielle imi porukasta oman osansa. Toimitilojen myötä Ouluun saatiin odotettu esivalmistustehdas, joka toi uudenlaista joustavuutta eristejoukkueen palveluihin. Avesta Polaritin Tornion tehtaat olivat vuosina 2001 ja 2002 suurin yksittäinen asiakas.

8 Kärppänä Keski-Eurooppaan Keski-Euroopasta löydettiin uusia työmaita. Yksi merkittävimmistä oli vuonna 2002 alkanut Stora Enson paperitehdastyömaa Belgian Langerbruggenissa. Teknisesti edistyksellinen tehdas hyödynsi kierrätyspaperia, jonka käyttämisestä suomalaisilla oli jo pitkät perinteet. Kymppi-Eristyksen kannalta projekti tarkoitti historian ensimmäistä useamman miljoonan urakkaa ulkomailla. Yhteensä Belgian tehdasalueella työskenteli noin 100 miestä. Tuotantopäällikkönä ja teknisen johtajan sijaisena Kympillä työskentelevä Jukka Heikkinen toimi työmaalla sen alkuvaiheessa työmaapäällikkönä, myöhemmin projektipäällikkönä. Tämä oli meille ensimmäinen todellinen koetinkivi: eli osaammeko? Ja pystymmekö? Osattiin ja pystyttiin, Heikkinen summaa kokemusta. Loppuvuodesta kymppiläiset pääsivät vihdoin muuttamaan uusiin uljaisiin toimitiloihin Konetielle. Edustussaunaosasto sai pian kaupungilla nimekseen Ruskon Tropiikki. Paikka on kuuluisa onnistuneista juhlista. Tähän mennessä viisi Suomen mestaruutta jääkiekossa voittanut Oulun Kärpät ja poika ovat tuttu näky Ruskon Tropiikissa! Urheilun tukeminen on ollut Eerolle aina sydäntä lähellä oleva asia. Yksi yhteistyökumppaneista on ollut jo vuosikausien ajan Oulun Kärpät. Vuonna 2005 Kärppien päävalmentaja Kari Jaloselle luovutettiin Eeron kokoelmasta kymmenien tuhansien juhlivien oululaisten edessä Oulun kauppatorilla oma pappatunturi kiitokseksi mestaruudesta. Eero oli luvannut tämän aina yhtä

9 Kari Jalonen ja lahjamopo. viileän menopelin Jaloselle edelliskauden mestaruusjuhlissa. Ehtona oli se, että Kärpät uusii mestaruuden kaudella 2005, Eero hymyilee. Myöhemmin otettu kuva, jossa Kari poseeraa mopedinsa kanssa kesämökkinsä pihalla, esiintyi mediassa yli 80 kertaa. Joustavuuden takaamiseksi toimipaikkakuntia on palvelujen kehittyessä tarvittu lisää. Vuonna 2003 mentiin Keminmaalle ja kaksi vuotta myöhemmin uuden toimipisteen ovet aukenivat Kuusankoskella. Välillä Kymppi-Eristystä muistettiin myös palkita. Vuonna 2004 palkintokaappi sai täydennystä, kun kymppiläisille myönnettiin Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjäpalkinnot. Tainan työtunnit Kympissä tulivat pikkuhiljaa täyteen ja hän alkoi delegoida töitänsä talousjohtaja Juha Kivirinnalle ja toimistopäällikkö Hanna-Mari Kiviniemelle. Sen jälkeen Taina siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviään. Eräs Suomen suurimmista teollisuusprosessihankkeista, Neste Oilin Porvoon öljynjalostamon laajennus, tarkoitti kymppiläisille diesel-linjaan kuuluvia eristystöitä. Samalle tilaajalle urakoitiin yhtä aikaa myös Naantalissa. Koko yritys oli hankkeen aikana kovilla, sillä isot ja päällekkäiset projektit aiheuttivat paikoitellen jopa työvoimapulaa ja kiireisiä päiviä koko eristysporukalle. Töitä tehdessä liikevaihto kipusi lähelle 20 miljoonaa. Projekti työllisti meitä mukavasti ja hymy oli kaikilla herkässä, kun kaikki työt saatiin tiukan aikataulun raameissa tehtyä, diesel-hankkeessa projektipäällikkönä toiminut Jukka Heikkinen totesi Kymppi-Uutisten toisessa numerossa.

10 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti Innovatiivisesti kohti uusia haasteita Botnia AS:n sellutehdas, Frey Bentos Uruguay. Kompassin neula näytti kohti EteläAmerikkaa vuonna 2006 kymppiläisten suunnatessa Uruguayhyn. Fray Bentosissa, Uruguay-joen rannalla, Kympin laatua odotti tällä kertaa Oy Metsä Botnia Ab:n kuudes ja samalla yhtiön ensimmäinen tehdas ulkomailla. Massiivisessa urakassa kymppiläiset joutuivat keskelle paikallista poliittista kädenvääntöä, jota käytiin muun muassa tehdashanketta tukevien paikallisten ihmisten ja sitä vastustavien argentiinalaisten välillä. Tehtaan erikoisuutena on eukalyptussellu, jota käytetään hieno- ja pehmopaperinvalmistuksessa. Noin 1,2 miljardia dollaria maksanut sellutehdas on Uruguayn historian suurin yksityinen teollinen investointi. Tämän keikan jälkeen ei pelota lähhteä mihinkään suuntaan, työmaalta takaisin kotimaahan lentänyt tekninen en johtaja Hannu Koret toteaa. Vuonna 2007 yrityksen perustaja, n nyny ykyinen hallituksen puheenjohtaja, Eero o Koskelainen siirtyi nauttimaan eläke- päivistä. Hänen n ty tytt tyttärensä ttär ären ensä sä JJoh Johanna ohan anna naa siirtyi luotsaamaan yritystä. saa maa aan n yr yrit itys ystä tä.

11 Uraa uurtava lauttaprojekti Kuluvana vuonna yritys saa päätökseen urakoinnin uudella rintamalla. Kaksi rohkeaa Kympin miestä, Mikko Hämäläinen ja Ilkka Tuulaniemi, ovat johtaneet kansainvälistä työporukkaa Aker Yards Oy:n laivatelakalla Raumalla. Kesällä Norjan ja Tanskan väliä liikennöi kaksi identtistä autolauttaa. Kympin johdolla laivoihin on toteutettu normaalien lämpöeristysten lisäksi vaativia paloeristyksiä. Olosuhteet ahtaassa laivassa ovat poikenneet maalla tapahtuvasta teollisuuseristyksestä. Esimerkiksi hitsauksia, maalauksia, putkitöitä, sähkötöitä ja eristyksiä on tehty yhtä aikaa. Täyden palvelun talo Koko 2000-luvun Kymppi-Eristys on kasvanut voimakkaasti, lukemattomia eristysalan ammattilaisia työllistäväksi yritykseksi. Oulun pääkonttorin lisäksi kymppiläiset tavoittaa kolmesta sivutoimipaikasta: Porvoosta, Keminmaalta ja Kuusankoskelta. Liikevaihtokin on kivunnut yli 30 miljoonaan euroon. Kympin asiakkaat tulevat hyvin erilaisilta toimialoilta. Suurimpia asiakasryhmiä ovat puu- ja paperiteollisuus, metalliteollisuus, energiantuotanto sekä kemian- ja petrokemian teollisuus. Kympillä on DNV:n auditoimat ISO 9001 ja ISO standardit takaamassa toimintansa järjestelmällisyyttä. Työterveys- ja turvallisuustyö yrityksessä on alansa kärkeä ja OHSAS standardin sertifikaatti on odotettavissa kesän 2008 aikana. Siitä, millä ideologialla yritystä johdetaan ja sen toimintaa kehitetään, on tämän pienen historiikin viimeiset sanat jätettävä Johannalle häntä puhutelleen mietelauseen muodossa. Taito määrää sen, mitä kykenee tekemään. Motivaatio ratkaisee, mitä tekee. Asenteesta riippuu, kuinka hyvin sen pystyy tekemään. (Tuntematon kirjoittaja) Yrityksen perustaja, nykyisen hallituksen pj on hurahtanut vanhoihin kulkuneuvoihin, joten ne somistavat Kympin toimitiloja ja samalla tätä pientä historiikkia.

12 Kymppi-Eristyksen ensimmäisen esitteen kansi.

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Teline- ja eristystöiden ammattilainen

Teline- ja eristystöiden ammattilainen Teline- ja eristystöiden ammattilainen PEPT on vuonna 1992 perustettu perheyritys, jonka merkittävintä osaamista ovat teollisuuden eristys- ja telinetyöt sekä LVI-eristäminen. PEPT tarjoaa teollisuudelle

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361 2629 2900 3153 3359 3827 3794 3642 Ulkomaalaisten määrä Lapissa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

KIHUn toimitilojen laajennushanke

KIHUn toimitilojen laajennushanke Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä KIHUn toimitilojen laajennushanke Jukka Viitasalo www.kihu.fi Taustaa, historiaa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU perustettiin vuonna

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013

RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013 RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013 RAAHEN SATAMA 2 TOIMINTAKERTOMUS 2013 1. Yleistietoja Suomen satamista ja niiden liikenteestä Suomen satamien ulkomaanliikenne v. 2013

Lisätiedot

Kaivosalaan investoidaan

Kaivosalaan investoidaan Kaivosalaan investoidaan Suomessa tapahtuu kaivosalalla paljon hyviä asioita. Toukokuun lopulla nähtiin taas merkittävää panostusta tulevaisuuteen kun Suomen Rakennuskone Oy luovutti E. Hartikainen Oy:lle

Lisätiedot

Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku.

Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku. Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku. KT Merja Paksuniemi Verkostotutkija Siirtolaisuusinstituutti Yliopistonlehtori Lapin yliopisto Lapsuuden

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA Suomessa LVI yhdistystoiminta alkoi Helsingissä jo 1930 luvulla, jolloin oli perustettu Lämpö-

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Petri J. Kokko / N-Clean

Petri J. Kokko / N-Clean 9.12.2011 Petri J. Kokko / N-Clean 1 Yhteistyöesitys Pieksämäen kaupunginhallitukselle 23.11.2011 N-Clean Oy Rauno Nurmi hallituksen puheenjohtaja 1. Keitä me olemme? N-Clean Oy on vuonna 2004 perustettu

Lisätiedot

enttämestari Esko Mansikkaviita

enttämestari Esko Mansikkaviita enttämestari Esko Mansikkaviita Seppo Alakoski P arkanon tutkimusasema metsäntutkimusta 40 vuotta 147 Toimitilojen suunnittelu Harjannostajaiset Tutkimustoiminta laajenee Toimitilojen laajennus Kenttämestari

Lisätiedot

Fennovoiman kaksi suoraa osakasta

Fennovoiman kaksi suoraa osakasta Lapin liiton valtuustoseminaari 20.5.2010 Maira Kettunen Fennovoima Oy Fennovoiman kaksi suoraa osakasta Suomalainen enemmistöomistus turvattu osakassopimuksin 48 paikallista energiayhtiötä 15 teollisuuden

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2014

Työpaikat ja työlliset 2014 Irja Henriksson 14.10.2016 Työpaikat ja työlliset 2014 Vuoden 2014 lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat vuoden

Lisätiedot

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Taru-Kalusteen Tarja Siivonen toiminut yrittäjänä 40 vuotta Nummelan Kenttälässä toimivan Taru-Kalusteen yrittäjä Tarja Siivoselle on kertynyt yrittäjyysvuosia

Lisätiedot

YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008

YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008 YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008 Hannu Leinonen Konsernijohtaja Analyytikko- ja sijoittajatilaisuus 25.7.2008 1 Sisältö Osavuosikatsaus 1-6/2008 Strategisia askeleita kaudella Näkymät vuodelle 2008

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Ekovilla Oy 2010 multimediaesittely

Ekovilla Oy 2010 multimediaesittely Puukuitupohjaisia lämmöneristeitä valmistava Ekovilla Oy on 30-vuotias rakennusteollisuusyritys, joka toimii Kuusan-koskella. Yhtiöllä on tehtaat myös Kiimingissä ja Ylistarossa. Ekovilla on orgaanisten

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä

Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä 12.11.2016 Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä KEMIN VESI OY Kemin Vesi vastaa Kemissä Vedenjakelusta Jäteveden

Lisätiedot

Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi

Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi Tuomo Juntikka, Civ. Ing. Hallituksen puheenjohtaja Paakkola Conveyors Oy Historiikki Yritys

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

M-real. Osavuosikatsaus 1-3Q 2008

M-real. Osavuosikatsaus 1-3Q 2008 M-real Osavuosikatsaus 1-3Q 28 Päivitetty raportointirakenne Raportointirakennetta on muutettu syyskuussa 28 julkistetun Graphic Papers-kaupan seurauksena Kauppaan kuuluvat yksiköt on raportoitu lopetetuissa

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Pieksämäen mentorifoorumi Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Useat pieksämäkeläiset yrittäjät ja yrittäjähenkiset ovat kouluttautuneet mentoreiksi tarkoituksena antaa kokemustaan ja verkostojaan muiden

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon.

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon. EROTTAJALLA KAUPAKSI KÄYVÄT KAIKKI 21.07.2015 K-market Erottaja luo Helsingin keskustaan rennon kyläkauppafiiliksen, jossa kuitenkin on keskikaupungin tunnelmaan sopivaa tyyliä ja laatua. Uuden kaupan

Lisätiedot

SUNSET, KUIN SUORAAN KARTSALTA REVÄISTYT

SUNSET, KUIN SUORAAN KARTSALTA REVÄISTYT SUNSET, KUIN SUORAAN KARTSALTA REVÄISTYT SYNTYMÄ Vuonna 1968 kaksi neljätoistavuotiasta, rokkimusiikista sekaisin mennyttä poikaa istui Siltabaarissa levyautomaatin äärellä. Kahdellakymmenellä pennillä

Lisätiedot

Maailman johtava rototiltti Rototilt juhlii 30 vuottaan

Maailman johtava rototiltti Rototilt juhlii 30 vuottaan Paikallisesta keksinnöstä urakointialan mullistajaksi: Maailman johtava rototiltti Rototilt juhlii 30 vuottaan 30 vuotta sitten syntyi tuote, joka sittemmin muutti koko alaa. 80-luvun puolivälissä keksittiin

Lisätiedot

YIT-konsernin tilinpäätös 2007

YIT-konsernin tilinpäätös 2007 YIT-konsernin tilinpäätös 2007 Hannu Leinonen Toimitusjohtaja Analyytikko- ja sijoittajatilaisuus 8.2.2008 1 Sisältö YIT-konsernin tilinpäätös 2007 Katsaus vuoteen 2007 Tulevaisuuden näkymät 2 YIT-konsernin

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

www.twinson.fi Terassielämäsi kestävä pohja

www.twinson.fi Terassielämäsi kestävä pohja Terassielämäsi kestävä pohja Twinson on terassielämäsi kestävä pohja Hetki terassilla on hetki vapaudessa. Aurinkoisen päivän aloittaminen astumalla terassille antaa rauhan ja kokonaisuudentunteen ilman

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2016

Lappeenrannan toimialakatsaus 2016 Lappeenrannan toimialakatsaus 2016 30.9.2016 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Hyvä suunnittelu kannattaa aina. Siitä syntyy rakennuksesi käytettävyys, turvallisuus ja arvo, olipa kohde minkä kokoinen

Lisätiedot

VARAMIESPALVELU-YHTIÖT

VARAMIESPALVELU-YHTIÖT VARAMIESPALVELU-YHTIÖT vuonna 1988 perustettu valtakunnallinen henkilöstöpalveluja tuottava yritysketju 60 palvelualuetta Suomessa ja Virossa alan markkinajohtaja Suomessa sekä liikevaihdon että palvelualueiden

Lisätiedot

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA89 Flash Eurobarometer 78 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL 78 Traineeship - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI, KOODI ON '99')

Lisätiedot

Urheilun ja liikunnan aluetaloudelliset sekä sosiaaliset vaikutukset. Sipi Korkatti

Urheilun ja liikunnan aluetaloudelliset sekä sosiaaliset vaikutukset. Sipi Korkatti Urheilun ja liikunnan aluetaloudelliset sekä sosiaaliset vaikutukset Sipi Korkatti Twitter: @SipiKoo Urheilutoimiala = ekosysteemi Liikuntaliiketoiminnan arvo? Liikuntaliiketoiminta = kaikki liiketoiminta,

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

Global Reports LLC. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE , klo 9.15

Global Reports LLC. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE , klo 9.15 Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 14.8.2003, klo 9.15 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2003 Beltton konserni kasvatti sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan. Konsernin liikevaihto kasvoi

Lisätiedot

Nukketeatterin virtuoosit kohtasivat Vaasassa

Nukketeatterin virtuoosit kohtasivat Vaasassa Sivu 1/5 Kotimaa 24.10.2015 klo 17:38 päivitetty 24.10.2015 klo 17:39 Nukketeatterin virtuoosit kohtasivat Vaasassa Vaikka Nukketeatteri tunnetaankin paremmin ulkomailla, on sen historia Suomessakin yli

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy

Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy Masuunien hiili-injektio Ruukki Metals Oy, Raahe Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy Pekka Inkala, Raahen Voima Oy Masuunien hiili-injektio Ruukki Metals Oy, Raahe Pekka Inkala, Raahen Voima Oy

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Metsätalouden näkymät

Metsätalouden näkymät Metsätalouden näkymät Pääkaupunkiseudun Metsäpäivä 3.9.2016 Metsäjohtaja Juha Mäntylä Metsäteollisuus ja puun käyttö Metsäteollisuus pitää Suomen elinvoimaisena 4 Metsäteollisuus on elintärkeää yli 50

Lisätiedot

LAPIN SUHDANTEET 2016

LAPIN SUHDANTEET 2016 LAPIN SUHDANTEET 2016 Ohjelma: 10.00 Tervetuloa Lapin suhdannekatsaus 2016 esittely strategiapäällikkö Mervi Nikander, Lapin liitto Toimialan näkökulma suhdanteisiin 10.30 TORMETS OY, hallituksen puheenjohtaja

Lisätiedot

Kiintiöpakolaisten asuttaminen. Espoon Asunnot oy

Kiintiöpakolaisten asuttaminen. Espoon Asunnot oy Kiintiöpakolaisten asuttaminen Espoon Asunnot oy Heidi Pekkarinen 8.2.2016 10 perhekuntaa Syyriasta Maahanmuuttajapalveluiden asiakkaita Lentokentältä suoraan omaan kotiin Vuokrasopimukset allekirjoitettiin

Lisätiedot

L ä n n e n Te h t a a t O s a v u o s i k a t s a u s 1. 1. - 3 0. 4. 2 0 0 0

L ä n n e n Te h t a a t O s a v u o s i k a t s a u s 1. 1. - 3 0. 4. 2 0 0 0 Lännen Tehtaat Osavuosikatsaus 1.1.-30.4.2000 OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2000 Liikevaihto Lännen Tehtaiden tammi-huhtikuun liikevaihto oli 491,7 miljoonaa markkaa (1999: 382,0 Mmk). Liikevaihto kasvoi 29

Lisätiedot

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Liite 9.6.2008 65. vuosikerta Numero 2 Sivut 8 9 Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Hanna Lensu, Maaseudun Tulevaisuus Keijo Viertoman ja Tiina Tuomisen tilan 30 vuotta vanhan mullinavetan

Lisätiedot

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 01.01.2015-31.12.2015 FINEXTRA OY 2(11) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00 Julkaistu: 2003-02-13 08:06:55 CET Wulff - neljännesvuosikatsaus BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE TILIKAUDELTA

Lisätiedot

Ylpeänä esittää: Tarinoita oppimisesta ja yrittäjyydestä

Ylpeänä esittää: Tarinoita oppimisesta ja yrittäjyydestä Ylpeänä esittää: Tarinoita oppimisesta ja yrittäjyydestä haluan lisää kokemusta lasten hoidosta, koska haluun kehittyä alan ammattilaiseksi. Haluan saada opiskelijana myös rahaa sellasella työllä mistä

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso. Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila

Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso. Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila Stora Enso Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden maailmanlaajuinen edelläkävijä Maailmanlaajuisesti

Lisätiedot

Jyväskylän kokemuksia

Jyväskylän kokemuksia Jyväskylän kokemuksia Investointeja ja kasvua yli rajojen 25.4.2012 Minna Haapala Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Jykesin kansainvälistymispalvelut Jykesin kansainvälistymispalvelut tukee yritysten

Lisätiedot

Käyntiosoite: Rantalantie 6, Lieksa PL 13, Lieksa Puh Fax (013)

Käyntiosoite: Rantalantie 6, Lieksa PL 13, Lieksa Puh Fax (013) Pielisen messut Hyvät Pielisen messuille osallistujat, Pielisen messut toteutuvat Lieksassa parin vuoden tauon jälkeen taas kaksipäiväisenä tapahtumana. Odotettavissa on, että messuille osallistuu jälleen

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Uusi suunta turvallisuustyöryhmällä

Uusi suunta turvallisuustyöryhmällä Reijo Valta Uusi suunta turvallisuustyöryhmällä turvallisia sanoja porrastettuna Osuuskunta Jyväs-Ainola ISBN 978-952-5353-38-9 Kopijyvä Jyväskylä I Tulevat vaalit Oulussa ovat erittäin ratkaisevat tehdään

Lisätiedot

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 14.12.2009 äänestyksen jälkeen hyväksynyt seuraavan kunnanhallituksen esityksen:

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 14.12.2009 äänestyksen jälkeen hyväksynyt seuraavan kunnanhallituksen esityksen: JÄÄLIIKUNTAKESKUS KARSTULA-AREENA OY:N TOTEUTTAMINEN Khall 113 17.05.2010 Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 14.12.2009 äänestyksen jälkeen hyväksynyt seuraavan kunnanhallituksen esityksen: Jääliikuntakeskuksen

Lisätiedot

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta Olli E. Juvonen Talentum Helsinki 2009 Talentum Media Oy ja Olli E. Juvonen ISBN 978-952-14-1446-6 Kansi: Ea Söderberg Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi

Lisätiedot

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012 Atria Oyj Tilinpäätös 1.1. 31.12. Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria-konserni Katsaus 1.1.-31.12. Milj. *Kertaluonteiset erät, jotka sisältyvät raportoituun liikevoittoon Q1- Q1- Liikevaihto 360,6 360,6

Lisätiedot

Myyntityö Ruotsin markkinoilla

Myyntityö Ruotsin markkinoilla Myyntityö Ruotsin markkinoilla Nordic Export Partners Nordic Export Partners www.nexpa.se Ketkä? Antti Vuori Muutto Ruotsiin vuonna 2006 opiskeluja varten Alunperin kotoisin Tampereelta Viimeiset 5 vuotta

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2014

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2014 Irja Henriksson 14.11.2016 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti Vuoden lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat

Lisätiedot

TUNNELMA TULEE OVISTA IKKUNOISTA

TUNNELMA TULEE OVISTA IKKUNOISTA TUNNELMA TULEE OVISTA IKKUNOISTA Valtakunnan vaivattomin ovi- ja ikkunaremontti palveluasenteella ja maankuululla Kaskilaadulla. MATTI KASKI, TOIMITUSJOHTAJA HELPOSTI JA KERRALLA KUNTOON Ovi- ja ikkunaremontti

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

RovaniemenYrittäjät r.y.

RovaniemenYrittäjät r.y. RovaniemenYrittäjät r.y. TOIMINTAKERTOMUS 2005 PUHEENJOHT AJAN KATSAUS Kulunut toimintavuosi oli yhdistyksemme 18. Yrittäjyyden merkitystä yhteiskunnan hyvinvoinnille korostettiin niin kuntalaisille kuin

Lisätiedot

Pelletti Euroopan energialähteenä

Pelletti Euroopan energialähteenä Pelletti Euroopan energialähteenä Pellettienergian info-ilta OAMK, Oulu, 31.3.2009 Veli Pohjonen Helsingin yliopisto Euroopan metsävyöhyke (tumman vihreä) source: European Forest Institute Bioenergia on

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry

Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Luonnontuotealan yhteistyöverkostot Kainuussa -esiselvityshanke 2016 Sisältö Lähtökohdat ja tausta

Lisätiedot

40 vuotta kokemusta ja palvelua

40 vuotta kokemusta ja palvelua 40 vuotta kokemusta ja palvelua Tarina alkaa navetasta 1970-luku Oy Telemerkki Ab on perustettu 23.11.1970, Jokelassa, Navettarakennukseen. Toiminta alkoi 2.1.1971 Osakkeenomistajat: Martti Konkari Erkki

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Toimialarakenne kauppakamarialue 2012, yht. n. 110 000 työllistä 7 % 32 % 23 % 6 % Alkutuotanto Teollisuus Rakentaminen Kauppa Yksityiset

Lisätiedot

Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta. Uudellamaalla. Juhla-seminaari

Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta. Uudellamaalla. Juhla-seminaari Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta Uudellamaalla Juhla-seminaari Eteran auditorio 1.3.2017 Hannu J. Mäkinen Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry Työturvallisuuden kehittäminen jatkuu Työturvallisuusasioihin

Lisätiedot

Teollisuuden arktiset mahdollisuudet Lapissa. Alueelliset kehitysnäkymät 1 / 2015 12.3.2015, ARKTIKUM, Rovaniemi

Teollisuuden arktiset mahdollisuudet Lapissa. Alueelliset kehitysnäkymät 1 / 2015 12.3.2015, ARKTIKUM, Rovaniemi Teollisuuden arktiset mahdollisuudet Lapissa Alueelliset kehitysnäkymät 1 / 2015 12.3.2015, ARKTIKUM, Rovaniemi Digipolis Oy:n taustaa Kemin Digipolis Oy perustettu 1993 omistus: Kemi, Tornio, Keminmaa,

Lisätiedot

Ollaan kuin kotona TEKSTI RAIJA LEINONEN, PROJEKTITYÖNTEKIJÄ, PERHEHOITOLIITTO KUVAT VILLE KOKKOLA

Ollaan kuin kotona TEKSTI RAIJA LEINONEN, PROJEKTITYÖNTEKIJÄ, PERHEHOITOLIITTO KUVAT VILLE KOKKOLA 28 Töissä Ollaan kuin kotona Sairaanhoitaja Anja Halonen irrottautui hallinnollisista töistä ja perusti kotiinsa ikäihmisten perhehoitopaikan. Vain yksi asia on kaduttanut: ettei aloittanut aikaisemmin.

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU www.rinkiin.fi PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO-seminaari 18.2.2016 Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistontie 2 Kuopio Jari Koivunen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS RINKI OY

Lisätiedot

K uljetusyrityksen toiminta laajeni käsittämään myös erikoiskuljetukset. Tähän tarkoitukseen Asennus Kuronen valmisti omatekoisen kuljetusalustan. Kau

K uljetusyrityksen toiminta laajeni käsittämään myös erikoiskuljetukset. Tähän tarkoitukseen Asennus Kuronen valmisti omatekoisen kuljetusalustan. Kau Y rityksen toiminta alkoi jo vuonna 1948 kun veljekset Aarne ja Veikko Welin aloittivat puunajon hevosen ja reen avulla. Vuonna 1952 saatiin ostettua Ahlströmiltä ensimmäinen kuorma-auto, bensiinikäyttöinen

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

KASVUN OSAAJAT VALTAKUNNALLISISSA KIITORATAPÄIVISSÄ. Palautteet

KASVUN OSAAJAT VALTAKUNNALLISISSA KIITORATAPÄIVISSÄ. Palautteet KASVUN OSAAJAT VALTAKUNNALLISISSA KIITORATAPÄIVISSÄ Palautteet MÄTCHIEN ONNISTUMINEN OSAAJA Kuinka onnistuneena pidät sinulle valittua mätchiä? (1=huono, 5=erinomainen) YRITYS Kuinka onnistuneena pidät

Lisätiedot

Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Leirikari ja Petäjäselkä

Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Leirikari ja Petäjäselkä Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Ketosen tilausajobussi odotti pääjulan päätyttyä Jänkätien ammattioppilaitoksen pihalla piirikokoukseen lähteviä juhlijoita. Suuntana oli Rovaniemen kaupungin omistama leirikeskus

Lisätiedot

CROSS CLUSTER 2030 Metsä- ja energiateollisuuden Skenaariot Jaakko Jokinen, Pöyry Management Consulting Oy 8.10.2014

CROSS CLUSTER 2030 Metsä- ja energiateollisuuden Skenaariot Jaakko Jokinen, Pöyry Management Consulting Oy 8.10.2014 CROSS CLUSTER 23 Metsä- ja energiateollisuuden Skenaariot Jaakko Jokinen, Pöyry Management Consulting Oy 8.1.214 MIHIN UUSIA BIOTUOTTEITA TARVITAAN? ÖLJYTUOTTEIDEN NETTOTUONTI Öljyn hinnan nopea nousu

Lisätiedot

Tiemerkintä A & E Oy

Tiemerkintä A & E Oy Nro 1038 voimassa 30.4.2017 Rakentamisen Laatu RALA ry:n arviointilautakunta on hakemuksesta myöntänyt tämän pätevyystodistuksen osoituksena siitä, että Tiemerkintä A & E Oy Y-tunnus 0648365-6 kotipaikka

Lisätiedot