Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan. 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan. 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti"

Transkriptio

1 Eristämisen ammattilainen kasvoi aikuiseksi Kymppi-Eristyksen taival alansa merkittäväksi vaikuttajaksi on kertomus suomalaisesta sitkeydestä ja yrittämisen innosta. Siihen kuuluu myös valtavia projekteja, hauskoja tarinoita ja paljon muuta. Kymppi-Eristyksen historiaa alettiin kirjoittaa sinä päivänä, kun Eero Koskelainen päätti kysyä Kiimingin silloiselta pankinjohtajalta Esko Pykyltä pankkilainaa. Velkasummaksi kirjattiin markkaa. Yhtiön varsinainen perustamiskokous pidettiin Kiimingissä, elinkeinoasiamiehen toimistossa. Oulun naapurikunta olikin merkittävässä roolissa yrityksen alkutaipaleella, sillä siitä tuli niin ikään Kymppi-Eristyksen ensimmäinen kotipaikka. Eero halusi yhtiön nimeksi EK-Eristys Oy:n, mutta rekisteriviranomaisetpa eivät hyväksyneetkään nimiehdotusta. Erään hylätyn ehdokkaan jälkeen turhautunut toimitusjohtaja pirautti kaupparekisteriin ja ihmetteli nimiehdotustensa hylkäämistä. Millaisia nimiä siellä sitten on, joissa on eristys toisena osana? Eero kyseli. Lakimies luetteli nimiä ja totesi, että Kymppi-Eristystä ei ole. Nyt on, Eero vastasi jämäkästi. Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan vuoden tammikuussa. Ensimmäisiin kirjapitomerkintöihin kuului osakepääoman maksu. Henkilökunnan liikkuvuuteen ja tavoitettavuuteen haluttiin panostaa heti alusta alkaen. Niinpä yritykseen hankittiin kännykän edeltäjiin kuuluva, legendaarinen Saloran autoradiopuhelin. Nyt jo eläkepäivistään nauttivat Taina ja Eero Koskelainen ovat tehneet pitkän uran Kympillä.

2 Eristysalaan on aina kuulunut tärkeänä osana jonkinasteinen edustustoiminta. Kirjanpitomerkinnät eli laskut kolmesta kuuteen kertoivatkin liikeneuvotteluista, joita oli käyty nostalgista mainetta nauttineessa, Arinan ovensa jo sulkeneessa Steakhouseravintolassa. Työsuunnittelupalaveri, lounas herrojen Luontio ja Svensk Kemiralta kanssa kolmannessa kuitissa lukee. Asiakkaat uskoivat vankasti niin Eeroon kuin uunituoreeseen yritykseenkin. Eräässä Nuottasaaressa käydyssä urakkaneuvottelussa nuorelta yrittäjältä kuitenkin tivattiin pankkitakuita. Sittemmin edesmennyt teollisuusneuvos Kauko Seppälä puolusti nuorta yrittäjää: Uudelta yrittäjältä ei sellaisia varmaankaan löydy, mutta Eero saa selkäsaunan, jos ei tee hommiaan kunnolla. Vaikutusvaltaista Seppälää kuunneltiin ja häneen sanoillaan oli painoarvoa, joten teollisuusneuvoksen luja luotto Eeroon riitti kyselijöille takuiksi. Eeron visio oli työllistää list itsensä ja viisi miestä. Kuten olemme me saaneet et huomata, a, toisin on kuitenkin in käynyt. yt. Kymppi- pi- Eristyksen ihan ensimmäinen työsopimus tehtiin kotitalon talo naapurinmiehen, i Otto Kalevi Ahosen, kanssa. Hän on nauttinut ansaittuja eläkepäiviään jo useamman vuoden ajan. Yrittäminen tarkoitti myös paperitöitä, jotka ilmenivät tarjousten, sopimusten, laskujen, kuittien sekä monen muun tositteen muodossa. Konttorityöt hoidettiinkin aluksi talkoovoimin. Eeron vaimo Taina suuntasi konekirjoituskurssille heti seuraavan vuoden helmikuussa. Tuliaisena kurssilta oli luonnollisesti kymmensormijärjestelmä, joten sen taitavan henkilön käsissä laskujen ja tarjousten naputtelu muuttui vauhdikkaaksi näppäinten ilotulitukseksi. Käytännön asioiden hoitaminen vei kuitenkin runsaasti aikaa, joten paperitöitä hoidettiin usein viikonloppuisin. Päätukikohtana toimi tunturin juuressa, Syötteen maisemissa sijaitseva asuntovaunu. Tämä järjestely mahdollisti edes osa-aikaisen vapaa-ajanvieton perheen kanssa.

3 Kympin perhe Tämän yrityksen historia lähtee jo vanhempieni lapsuudesta. Molemmat ovat kotoisin maalaistalosta, jonka töiden hoitaminen on kenties sitä kaikkein alkuperäisintä yritystoimintaa. Johanna ja Janne yhtiön perustamisen aikoihin sirkuksessa. Isäni ja yhtiön perustaja, Eero, ymmärsi jo nuorena poikana, mitä yrittäminen tarkoittaa. Hänen isänsä oli paiskinut hommia ja luonut työuraa maatalon ulkopuolisissa töissä savotoilla ja tietyömailla ansaiten maanviljelijän kapeaan leipään hiukan ylimääräistä. Eeron oivallus tästä oli yrittämisen perusoppi ahkeruus. Niinpä hän ajoi hevosella heinää naapureille ja auttoi savottakämpillä juoksevien asioiden hoitamisessa. Yrityksen historiaan kuuluu myös äitini Tainan yritys 1980-luvulla, Oulun Sukka. Pienessä erikoistavaraliikkeessä työskennellessäni kasvoin asiakaspalveluun. Näinä vuosina vietimme veljeni Jannen kanssa enemmän aikaa äitimme kanssa kaupan takahuoneessa kuin kotona. Janne toimitti pikkuasioita ja minä myin rouville sukkahousuja. Mutta se oli mukavaa aikaa sain jo nuorena tyttönä tehdä vastuullista työtä. Sehän tuntui ihan leikiltä, ei varsinaiselta työltä. Luonnollisesti oli aikoja, jolloin otin isästäni ja yrityksestä hiukan pesäeroa. Ajattelin silloin, että en ikinä työskentele tässä yrityksessä vaan hakeudun jonnekin ihan muualle. Opiskelujen ohessa ja välissä kävinkin kokeilemassa työn tekemistä toisen palveluksessa. Vähän ajan kuluttua kuitenkin tuntui, että taidan saada enemmän aikaan täällä kuin vieraassa yrityksessä. Niinpä palasin takaisin Kympin työn pariin. Opiskelujen loppuvaiheessa sain herätyksen laatuasioihin. Käynnistin laatujärjestelmän rakentamisen yrityksessä. Näiden asioiden hoitamisesta tulikin aika merkittävä osa minun arkityötäni 1990-luvun lopussa. Uuden vuosituhannen alettua nimikkeenäni alettiin käyttää varatoimitusjohtajaa. Toimenkuva käsitti kaikki edelliset työni sekä tukun uusia. Isäni on oikea delegoinnin mestari, joten vuosien aikana tutuksi tulivat mitä erilaisemmat työt. Innostun aina uusista asioista! Kaikki kallonkutistajien vuosikymmenien aikana minusta tekemät testitkin osoittavat, että ilman uusia tuulia ja muutoksia näivetyn. Elän haasteista ja niistä saamastani energiasta. Johanna Koskelainen toimitusjohtaja

4 Siilo täynnä glaubersuolaa UPM Kymmene Pietarsaaren tehtaat. Ensimmäisen vuoden eksoottisin tehtävä oli suolakaivosprojekti Oulun Nuottasaaressa. Käytännössä urakointi tarkoitti 32 metriä korkeaa ja halkaisijaltaan 17 metriä olevaa siiloa, joka oli ääriään myöten täynnä glaubersuolaa! Sitä oli jähmettynyt 50 vuoden ajan siilon reunoille yhteensä 500 tonnin edestä. Ainoastaan keskellä sinnitteli enää jäljellä pieni aukko. Käytöstäkin se oli ollut poistettuna jo muutaman vuoden ajan. Silloinen Oulu Oy:n lipeäosaston käyttöinsinööri Olli Peltonen jääkiekkoilija Ville Peltosen pappa ehdotti pelle pelottomuudesta tunnetulle Eerolle urakkaa. Kukaan muu ei siihen mennessä ollut uskaltanut tarjota siilon tyhjentämistä. Mutta Eeropa otti haasteen vastaan ja tarjosi. Siitäkin huolimatta, että työn ottaminen olikin hiukan uhkarohkea teko. Keväällä kerättiin miehiä Pudasjärven peräkyliltä asti ja viriteltiin kuljetuskalustoa urakkaa varten. Hiljalleen siilo saatiin tyhjenemään. Saimme siitä pesämunan yrityksen käynnistämiselle ja ensimmäiselle halli-investoinnille. Ensimmäinen halli rakennettiin suolarahojen avulla, Eero muisteli suolakoitosta ja sen merkitystä yritykselle Kympin 20-vuotisjuhlassa. Omiin toimitiloihin Loppuvuodesta 1984 yrityksen kotipaikkana toimi Oulu. Niittytien kodin makuuhuone vapautui vihdoinkin perheen asumiskäyttöön, kun ensimmäinen oma toimisto avasi ovensa Moreenitiellä. Samana vuonna Oulu Oy:n kanssa sovittiin Nuottasaaren tehtaiden kunnossapidosta vuosittaisia eristysten korjauksia varten. Kyseinen sopimus on edelleen voimassa, vaikka tehtaan nimi on vaihtunut vuosien varrella useaankin otteeseen. Yrityksen toiminta oli käynnistynyt pirteästi, sillä seuraavana vuonna liikevaihto oli markoissa menossa jo toisella kymmenellä miljoonalla. Kasvun keskellä toimitilat alkoivat hiljalleen käydä ahtaiksi, joten niihin tehtiin 170 neliön hallitilaksi tarkoitettu laajennusosa. Vuoden suurimman urakan kymppiläisille tarjosi Rautaruukilla Raahessa tapahtunut masuunin peruskorjaus, jonka urakasta neuvoteltiin huikeat viisi minuuttia. Kaikki perustui jälleen luottamukseen. Tällä kertaa Ojalan Reijo uskoi yrityksen palveluihin ja henkilökuntaan. Eero oli ennenkin tehnyt näitä hommia, joten työt luistaisivat nytkin.

5 Kansainvälisiä kontakteja Vuonna 1985 nykyään teknisenä johtajana yrityksessä ahertava Hannu Koret astui täysipäiväisesti Kymppi-Eristyksen palvelukseen. Seuraavana vuonna kymppiläisten kompassi vei urakoimaan Norjaan asti. Erityisen arktiset olosuhteet tulivat tutuiksi kuitenkin lä-hempää, kun Rautuvaaran työmaalla Kolarissa eristettiin parhaimmillaan jopa 52 asteen pakkasessa! Parocin puhallusvuorivillan urakoinnista tuli myös luottamustehtävä ja tästä eteenpäin siihen liittyvät työtehtävät kuuluivat säännöllisesti yrityksen työntekijöiden kalentereihin. Sopimuksen neuvottelun jälkeen kymppiläiset ovat auttaneet arviolta yli kymmentätuhatta Oulun läänin länsiosan kotitaloutta energian säästössä. Suomessa elettiin voimakasta talouskasvun aikaa ja Pohjois-Suomessa oli käynnissä voimakas investointibuumi vuonna Veitsiluoto Oy osti Oulu- Yhtiön ja Nuottasaaren tehtaalla kalaan liittyvä logo vaihtui teemaltaan metsäaiheiseksi. Samalla lähti käyntiin Selke 2 -projekti. Nesteen jalostamo Porvoon Kilpilahdessa. Raahen Rautaruukissa rakennettiin koksaamoa, jossa eristettiin lukemattomat pätkät putkia. Taina päätti myös siirtyä täysipäiväisesti yrityksen palvelukseen ja luopui omasta yritystoiminnastaan. Vuonna 1988 toimitiloihin tehtiin toinen laajennus, jolla saatiin lisätilaa konttoriin 175 neliön verran. Pikkuhiljaa oli aika toivottaa tietokoneaika tervetulleeksi yrityksen arkeen. Samana vuonna asbestin purku tuli luvanvaraiseksi Suomessa. Kymppi- Eristykselle myönnettiin järjestyksessään toinen asbestinpurkulupa koko maassa. Ulkomaantoimintoja laajennettiin Afrikan auringon alle, kun osa kymppiläisistä suuntasi uretoimaan YIT:n urakoimia säiliöitä Libyan helteeseen. Paikan päällä työskenneltiin sulassa sovussa yhdessä filippiiniläisten kanssa. Lama kouraisee Vuonna 1990 Veitsiluoto käynnisti Oulun paperitehtaan rakentamisen. Sen kyljessä olevat säiliöt ovat näkyvä merkkipaalu Kympin tekemisistä Nuottasaaressa. Projektin parissa puurrettiin melkein kahden vuoden ajan. HK:lle Vantaalle ja Ingmanille Sipooseen tehtiin merkittäviä kylmäeristystöitä. Vuonna 1991 lama johon kukaan ei uskonut iski Suomeenkin tosissaan. Lamasta selvittiin hyvien asiakassuhteiden ja pitkäaikaisten kumppanien avulla. Ennen kaikkea valtionvalta verottajana ja pankkimaailma luottivat perisuomalaiseen yrittämiseen. Ilmoitin heille, että minä kaadun ainoastaan saappaat jalassa, Eero kuvailee harmaita aikoja. Seuraavan vuoden suurin yksittäinen työ oli paperikoneen rakennus Jämsänkoskelle. Höyrytykselle Kymppi-Eristys on tehnyt kattiloita keskeytymättömästi vuodesta 1992 lähtien. Vuoden päästä yritys kasvatti mainettaan ensiluokkaisena urakoitsijana työskennellen muun muassa Metsä- Kemialle, RR Valssaamolle sekä Valio Pitäjänmäelle. Ruotsin kauppoja Vuonna 1994 tehtiin runsaasti kauppaa ruotsalaisten kanssa. Länsinaapuri oli ostanut valtavan savupiipun Suomesta. Sen osat saapuivat Kymppi-Eristyksen pihalle Hackmanin tehtailta Sorsa-

6 Kymppi-Eristyksen ensimmäiset toimitilat Moreenitiellä kävivät pian ahtaiksi. Eero Koskelaisen vanha työmaakypärä. koskelta. Osat eristettiin ja kuljetettiin Kiirunaan. Etelärannikolle Porvooseen perustettiin toimipiste. Pari vuotta myöhemmin Oulun Stora Ensolla oli päästy paperin teossa sen verran hyvään vauhtiin, että tehtaaseen rakennettiin toinen paperikone, Lumi 7. Oulun Voiman voimalaitoskin toi eristäjän leivän päälle voita. Myös Porvoon Kilpilahden teollisuusalueella, Nesteen öljynjalostamolla tehtiin rutkasti töitä. Vaasa oli myös aktiivinen toimintaympäristö vuosina Siellä rakennettiin Vaskiluodon Voiman voimalaitosta ja urakoitsijana oli PVO-yhtiöt. Samalla voimalaitoksella opeteltiin tulemaan toimeen saksalaisen turbiinitoimittajan kanssa. Oulun Moreenitien tilat olivat tulleet sen verran ahtaiksi, että kahden vuoden neuvottelujen tuloksena naapuritontilta hankittiin toinen halli, johon keskitettiin osa yrityksen toiminnoista. Yksi tärkeistä yhteistyökumppaneista on ollut myös Oulun Härkätie 1. Entisestä Karjapohjolasta, Lihakunnan kautta Lihapolarista, Itikan kautta Atriaan ja lopuksi Teatriaan saakka. Ihmeitä olivat paitsi nimet, myös Oulun kaupunginteatterin esitys Milanon ihme. Teatterin ammattilaiset olivat tuolloin Limingantullissa paossa teatteritalon perusparannusremonttia. Nykyään Härkätiellä toimii suomen suurin rockklubi Club Teatria. Persoonallisia yhteistyökumppaneita Vuosien varrella yritys on saanut tuottaa palveluja myös muille Pohjois-Suomen mittakaavassa suurille elintarvikkeiden tuottajille: muun muassa torttutaikinan tekijästä monialaosaajaksi kehittyneelle Kylmänen Oy:lle Rantsilaan ja Lapin Lihalle Rovaniemelle. Nämä persoonalliset lihavalmistajat ovat olleet jo vuosia Kymppi-Eristyksen asiakkailleen antamien maukkaiden joululahjojen takana. Poro on paras-ta, kuuluu mainoslause vuosien takaa. Keväällä 1999 työn alla olivat muun muassa kuitulinja Pulp2000- projektissa Joutsenossa Metsä- Botnialla. Sääolo-suhteet olivat haastavat. Pakkanen muodosti tuulen kanssa niin ankaran parivaljakon, että kymppiläiset pilä is osallistuivat ivat muutaman muun yrityksen kanssa Oulun Työterveyslaitoksen vetämään innovatiiviseen projektiin, jossa tutkittiin kylmässä työskentelyä eristäjän ammatissa useammalla paikkakunnalla Suomessa. Keski-Suomessakin kävi Kympin vipinä. Työhanskat kuluivat niin Äänekoskella Metsä-Botnialla kuin sen naapurissakin, Kumpuniemen voimalla Suolahdella. Kartoituksia Vuonna 2000 yrityksen tilannetta ja toimintaedellytyksiä haluttiin kartoittaa talon ulkopuolisen tahon näkemyksen avulla. Asiantuntija teki haastatteluja, mietiskeli ja laskeskeli. Lopputuloksena syntyi yhteenveto, jossa todettiin vanhojen toimitilojen olevan yrityksen kehittymisen esteenä. Pian tämän jälkeen Oulun kaupungilta tiedusteltiinkin uutta tonttipaikkaa. Ei ole suuri yllätys, että myös vuonna 2000 Kymppi-Eristyksen toiminnan pääpainopistealue oli Itä-Suomessa. Suunnalla Imatra Joutseno tehtiin suuria investointeja metsäteollisuuden sa-

7 Yrittäjäjärjestöjen muistamisia... ralla. Niinpä teollisuuden kasvualue tarkoitti runsaasti töitä eristysten ammattilaisille. Vastapainoksi rakennettiin Pietarsaareen UPM:n naapuriin voimalaitos, joka antoi toiminnalle ripauksen läntistä näkökulmaa. Uudella vuosituhannella tehtiin yrityksen tähän mennessä suurin yksittäinen koneinvestointi, kun kymppiläiset hankkivat ihmekone Bingon, kotoisemmalta nimeltään Bimbon. Kyseessä oli yrityksen ensimmäinen täysin automaattinen pellintyöstökone. Tietokoneaika oli totta pajankin puolella. Palkittua yrittämistä Millenium oli merkittävää aikaa yritykselle, sillä samana vuonna Oulun Yrittäjät valitsivat Kymppi-Eristyksen Vuoden yritykseksi Oulussa. Sen ansiosta tietoisuus yrityksestä kiiri ympäri Suomea ja mielenkiinto sitä kohtaan nousi merkittävästi. Kymppi-Eristys tuplasi liikevaihdon sen ollessa edelliseen vuoteen verrattuna jo 12,5 miljoonaa. Töitä paiskittiin niin paljon kuin ehdittiin tehdä. Itä- Suomen projektit työllistivät edelleen ja Porvoossa Fortumilla tehtiin suuret investoinnit perusöljytuotantoon. Avesta Polarit oli edellisenä vuonna tehnyt päätöksen investoida tehtaaseen suuria summia. Siitä yritykselle avautui mahdollisuus päästä eristämään pohjoisen toista metallinjalostajaa Torniossa. Samana vuonna pantiin Ruskon rakennuksen suunnittelun rattaat pyörimään ja perustettiin tytäryhtiö TEK Kiinteistöt Oy, joka vuokraa Konetien toimitilojen vieressä sijaitsevia korkealaatuisia sauna- ja kokoustiloja. Vuosi 2002 oli toiminnaltaan todella työntäyteinen. Uusien toimitilojenkin rakentaminen Ruskon Konetielle imi porukasta oman osansa. Toimitilojen myötä Ouluun saatiin odotettu esivalmistustehdas, joka toi uudenlaista joustavuutta eristejoukkueen palveluihin. Avesta Polaritin Tornion tehtaat olivat vuosina 2001 ja 2002 suurin yksittäinen asiakas.

8 Kärppänä Keski-Eurooppaan Keski-Euroopasta löydettiin uusia työmaita. Yksi merkittävimmistä oli vuonna 2002 alkanut Stora Enson paperitehdastyömaa Belgian Langerbruggenissa. Teknisesti edistyksellinen tehdas hyödynsi kierrätyspaperia, jonka käyttämisestä suomalaisilla oli jo pitkät perinteet. Kymppi-Eristyksen kannalta projekti tarkoitti historian ensimmäistä useamman miljoonan urakkaa ulkomailla. Yhteensä Belgian tehdasalueella työskenteli noin 100 miestä. Tuotantopäällikkönä ja teknisen johtajan sijaisena Kympillä työskentelevä Jukka Heikkinen toimi työmaalla sen alkuvaiheessa työmaapäällikkönä, myöhemmin projektipäällikkönä. Tämä oli meille ensimmäinen todellinen koetinkivi: eli osaammeko? Ja pystymmekö? Osattiin ja pystyttiin, Heikkinen summaa kokemusta. Loppuvuodesta kymppiläiset pääsivät vihdoin muuttamaan uusiin uljaisiin toimitiloihin Konetielle. Edustussaunaosasto sai pian kaupungilla nimekseen Ruskon Tropiikki. Paikka on kuuluisa onnistuneista juhlista. Tähän mennessä viisi Suomen mestaruutta jääkiekossa voittanut Oulun Kärpät ja poika ovat tuttu näky Ruskon Tropiikissa! Urheilun tukeminen on ollut Eerolle aina sydäntä lähellä oleva asia. Yksi yhteistyökumppaneista on ollut jo vuosikausien ajan Oulun Kärpät. Vuonna 2005 Kärppien päävalmentaja Kari Jaloselle luovutettiin Eeron kokoelmasta kymmenien tuhansien juhlivien oululaisten edessä Oulun kauppatorilla oma pappatunturi kiitokseksi mestaruudesta. Eero oli luvannut tämän aina yhtä

9 Kari Jalonen ja lahjamopo. viileän menopelin Jaloselle edelliskauden mestaruusjuhlissa. Ehtona oli se, että Kärpät uusii mestaruuden kaudella 2005, Eero hymyilee. Myöhemmin otettu kuva, jossa Kari poseeraa mopedinsa kanssa kesämökkinsä pihalla, esiintyi mediassa yli 80 kertaa. Joustavuuden takaamiseksi toimipaikkakuntia on palvelujen kehittyessä tarvittu lisää. Vuonna 2003 mentiin Keminmaalle ja kaksi vuotta myöhemmin uuden toimipisteen ovet aukenivat Kuusankoskella. Välillä Kymppi-Eristystä muistettiin myös palkita. Vuonna 2004 palkintokaappi sai täydennystä, kun kymppiläisille myönnettiin Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjäpalkinnot. Tainan työtunnit Kympissä tulivat pikkuhiljaa täyteen ja hän alkoi delegoida töitänsä talousjohtaja Juha Kivirinnalle ja toimistopäällikkö Hanna-Mari Kiviniemelle. Sen jälkeen Taina siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviään. Eräs Suomen suurimmista teollisuusprosessihankkeista, Neste Oilin Porvoon öljynjalostamon laajennus, tarkoitti kymppiläisille diesel-linjaan kuuluvia eristystöitä. Samalle tilaajalle urakoitiin yhtä aikaa myös Naantalissa. Koko yritys oli hankkeen aikana kovilla, sillä isot ja päällekkäiset projektit aiheuttivat paikoitellen jopa työvoimapulaa ja kiireisiä päiviä koko eristysporukalle. Töitä tehdessä liikevaihto kipusi lähelle 20 miljoonaa. Projekti työllisti meitä mukavasti ja hymy oli kaikilla herkässä, kun kaikki työt saatiin tiukan aikataulun raameissa tehtyä, diesel-hankkeessa projektipäällikkönä toiminut Jukka Heikkinen totesi Kymppi-Uutisten toisessa numerossa.

10 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti Innovatiivisesti kohti uusia haasteita Botnia AS:n sellutehdas, Frey Bentos Uruguay. Kompassin neula näytti kohti EteläAmerikkaa vuonna 2006 kymppiläisten suunnatessa Uruguayhyn. Fray Bentosissa, Uruguay-joen rannalla, Kympin laatua odotti tällä kertaa Oy Metsä Botnia Ab:n kuudes ja samalla yhtiön ensimmäinen tehdas ulkomailla. Massiivisessa urakassa kymppiläiset joutuivat keskelle paikallista poliittista kädenvääntöä, jota käytiin muun muassa tehdashanketta tukevien paikallisten ihmisten ja sitä vastustavien argentiinalaisten välillä. Tehtaan erikoisuutena on eukalyptussellu, jota käytetään hieno- ja pehmopaperinvalmistuksessa. Noin 1,2 miljardia dollaria maksanut sellutehdas on Uruguayn historian suurin yksityinen teollinen investointi. Tämän keikan jälkeen ei pelota lähhteä mihinkään suuntaan, työmaalta takaisin kotimaahan lentänyt tekninen en johtaja Hannu Koret toteaa. Vuonna 2007 yrityksen perustaja, n nyny ykyinen hallituksen puheenjohtaja, Eero o Koskelainen siirtyi nauttimaan eläke- päivistä. Hänen n ty tytt tyttärensä ttär ären ensä sä JJoh Johanna ohan anna naa siirtyi luotsaamaan yritystä. saa maa aan n yr yrit itys ystä tä.

11 Uraa uurtava lauttaprojekti Kuluvana vuonna yritys saa päätökseen urakoinnin uudella rintamalla. Kaksi rohkeaa Kympin miestä, Mikko Hämäläinen ja Ilkka Tuulaniemi, ovat johtaneet kansainvälistä työporukkaa Aker Yards Oy:n laivatelakalla Raumalla. Kesällä Norjan ja Tanskan väliä liikennöi kaksi identtistä autolauttaa. Kympin johdolla laivoihin on toteutettu normaalien lämpöeristysten lisäksi vaativia paloeristyksiä. Olosuhteet ahtaassa laivassa ovat poikenneet maalla tapahtuvasta teollisuuseristyksestä. Esimerkiksi hitsauksia, maalauksia, putkitöitä, sähkötöitä ja eristyksiä on tehty yhtä aikaa. Täyden palvelun talo Koko 2000-luvun Kymppi-Eristys on kasvanut voimakkaasti, lukemattomia eristysalan ammattilaisia työllistäväksi yritykseksi. Oulun pääkonttorin lisäksi kymppiläiset tavoittaa kolmesta sivutoimipaikasta: Porvoosta, Keminmaalta ja Kuusankoskelta. Liikevaihtokin on kivunnut yli 30 miljoonaan euroon. Kympin asiakkaat tulevat hyvin erilaisilta toimialoilta. Suurimpia asiakasryhmiä ovat puu- ja paperiteollisuus, metalliteollisuus, energiantuotanto sekä kemian- ja petrokemian teollisuus. Kympillä on DNV:n auditoimat ISO 9001 ja ISO standardit takaamassa toimintansa järjestelmällisyyttä. Työterveys- ja turvallisuustyö yrityksessä on alansa kärkeä ja OHSAS standardin sertifikaatti on odotettavissa kesän 2008 aikana. Siitä, millä ideologialla yritystä johdetaan ja sen toimintaa kehitetään, on tämän pienen historiikin viimeiset sanat jätettävä Johannalle häntä puhutelleen mietelauseen muodossa. Taito määrää sen, mitä kykenee tekemään. Motivaatio ratkaisee, mitä tekee. Asenteesta riippuu, kuinka hyvin sen pystyy tekemään. (Tuntematon kirjoittaja) Yrityksen perustaja, nykyisen hallituksen pj on hurahtanut vanhoihin kulkuneuvoihin, joten ne somistavat Kympin toimitiloja ja samalla tätä pientä historiikkia.

12 Kymppi-Eristyksen ensimmäisen esitteen kansi.

Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön

Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön 1950 Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön kanssa. Suosituimmaksi puimurimalliksi Suomessa tuli

Lisätiedot

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!!

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!! TORNIO KÄRPÄT - JOKERIT 2.10.2012 RAKSILA HANNU 60 vuotta Yllätys onnistui Lätkäbussilaisten järjestämä yllätys Hannun merkkipäivän kunniaksi onnistui, vaikka aluksi tuntui mutkia tulevan matkaan, kun

Lisätiedot

Messuan Historia. on nis tuu.

Messuan Historia. on nis tuu. on nis tuu. Messua - kunnianhimoa ja yrittämistä vuodesta 1961 Messuan juuret kumpuavat 1960-luvulta, kun jo kolmannen polven omistajiemme Eriikka Kalliokosken ja Jonna Simolan isoisä Esko Arvelin perusti

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Suomen teollisuuden kunnossapitäjä

Suomen teollisuuden kunnossapitäjä Suomen teollisuuden kunnossapitäjä PEPT Oy Ab on vuonna 1992 perustettu perheyritys, jonka merkittävintä osaamista ovat teollisuuden eristys- ja telinetyöt sekä LVI-eristäminen. PEPT Oy Ab tarjoaa teollisuudelle

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Teline- ja eristystöiden ammattilainen

Teline- ja eristystöiden ammattilainen Teline- ja eristystöiden ammattilainen PEPT on vuonna 1992 perustettu perheyritys, jonka merkittävintä osaamista ovat teollisuuden eristys- ja telinetyöt sekä LVI-eristäminen. PEPT tarjoaa teollisuudelle

Lisätiedot

Riittääkö puuta kaikille?

Riittääkö puuta kaikille? Riittääkö puuta kaikille? EK-elinkeinopäivä Hämeenlinnassa 8.5.2007 Juha Poikola POHJOLAN VOIMA OY Pohjolan Voiman tuotantokapasiteetti 3400 MW lähes neljännes Suomen sähköntuotannosta henkilöstömäärä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto 23.3.2017, Kemijärvi Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361

Lisätiedot

Suurten lukujen hanke - maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas

Suurten lukujen hanke - maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas Suurten lukujen hanke - maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas Suomen metsäteollisuuden suurimman investoinnin, Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan työmaalla Äänekoskella päästiin toukokuun

Lisätiedot

Yhtiöt eivät julkista kauppahintaa, mutta se maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä.

Yhtiöt eivät julkista kauppahintaa, mutta se maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä. Rakennuslehti 18.12.2012 EMC Talotekniikka myydään Hollantiin EMC Talotekniikka Oy myydään hollantilaiselle teknisten palveluiden toimittaja Royal Imtech N.V.:lle. EMC Talotekniikan nykyiset omistajat

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON

AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON LEHDISTÖTIEDOTE Julkaisuvapaa heti AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON Autosalpa Oy ja Renor Oy ovat sopineet torstaina, 19.6.2008, tonttikaupasta Lahden Asemantaustan kaupunginosassa olevasta

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden talousnäkymät

Teknologiateollisuuden talousnäkymät Teknologiateollisuuden talousnäkymät 30.3.2017 Pääekonomisti Jukka Palokangas 31.3.2017 Teknologiateollisuus 1 Teknologiateollisuus Suomen suurin elinkeino 51 % Suomen koko viennistä. Alan yritykset investoivat

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

KIHUn toimitilojen laajennushanke

KIHUn toimitilojen laajennushanke Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä KIHUn toimitilojen laajennushanke Jukka Viitasalo www.kihu.fi Taustaa, historiaa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU perustettiin vuonna

Lisätiedot

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava eduskuntaan 2015 Hyvä ystävä, tule kanssani yhteiselle matkallemme tekemään Suomesta parempi paikka yrittää, tehdä työtä ja pitää huoli kaikista. Muutos parempaan alkaa nyt. Seuraa Annea Ota yhteyttä minuun.

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013

RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013 RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013 RAAHEN SATAMA 2 TOIMINTAKERTOMUS 2013 1. Yleistietoja Suomen satamista ja niiden liikenteestä Suomen satamien ulkomaanliikenne v. 2013

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva 1.1 Tämä on STT-Lehtikuva STT-Lehtikuva on Suomen johtava, kansallinen uutis- ja kuvatoimisto. Uutispalveluiden lisäksi STT tuottaa muita palveluita medialle ja viestintäpalveluita johtaville yrityksille,

Lisätiedot

Stora Enson muutos jatkuu

Stora Enson muutos jatkuu Stora Enson muutos jatkuu Jouko Karvinen, toimitusjohtaja, Markus Rauramo, talousjohtaja, Juha Vanhainen, Suomen maajohtaja 19.8.2009 Sisältö Stora Enson muutos jatkuu Toimenpiteet Taloudelliset vaikutukset

Lisätiedot

Kaivosalaan investoidaan

Kaivosalaan investoidaan Kaivosalaan investoidaan Suomessa tapahtuu kaivosalalla paljon hyviä asioita. Toukokuun lopulla nähtiin taas merkittävää panostusta tulevaisuuteen kun Suomen Rakennuskone Oy luovutti E. Hartikainen Oy:lle

Lisätiedot

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361 2629 2900 3153 3359 3827 3794 3642 Ulkomaalaisten määrä Lapissa

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Aliurakointia ja ammattiyhdistystoimintaa

Aliurakointia ja ammattiyhdistystoimintaa Aliurakointia ja ammattiyhdistystoimintaa 1) Vastaajan ikä * nmlkj alle 25v nmlkj 25-35v nmlkj 35-45v nmlkj 45-55v nmlkj yli 55v 2) Vastaajan sukupuoli * nmlkj Mies nmlkj Nainen 3) Vastaajan työnantajayrityksen

Lisätiedot

Tehtaantie 5, 31500 KOSKI TL

Tehtaantie 5, 31500 KOSKI TL TRIOTEC OY Tehtaantie 5, 31500 KOSKI TL YRITYKSEN HISTORIA 1978 1981 Perustettu Trional Oy Perustajina: Antti Teollisuus Oy, Vaasan Höyrymylly yy y yoy Tuotteina karjatalouskalusteiden valmistus. Pääosa

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Missiona Pohjoisen menestys. Timo Rautajoki,

Missiona Pohjoisen menestys. Timo Rautajoki, Missiona Pohjoisen menestys Timo Rautajoki, 27.4.2017 Esityksen nimi Tekijän nimi 31.08.15 2 Esityksen nimi Tekijän nimi 31.08.15 3 Esityksen nimi Tekijän nimi 31.08.15 4 Kansainvälisyys Lappi on jo nyt

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku.

Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku. Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku. KT Merja Paksuniemi Verkostotutkija Siirtolaisuusinstituutti Yliopistonlehtori Lapin yliopisto Lapsuuden

Lisätiedot

LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00

LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00 LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00 OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-31.8.2000 Lännen Tehtaiden tammi-elokuun liikevaihto kasvoi 28 prosenttia ja oli 1 018,1 miljoonaa markkaa (1999: 797,1 Mmk). Tulos

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi 19.11.2013 Inspiroivat oppimisympäristöt Miten ne tehdään?

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi 19.11.2013 Inspiroivat oppimisympäristöt Miten ne tehdään? Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi Olli Niemi Dosentti, TkT Suomen Yliopistokiinteistöt Oy Tampereen teknillinen yliopisto 1 Ilkka Halavalta kysyttiin: Oletko Himasen ystävä? Olen vaikka en henkilökohtaisesti

Lisätiedot

TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ. Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni

TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ. Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni Lauri Heikkinen 22.1.2013 Schneider Electric lyhyesti 22,4 miljardia

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas

Äänekosken biotuotetehdas Äänekosken biotuotetehdas Äänekosken biotuotetehdas Tiedätkö sinä, mikä biotuotetehdas? Biotuotetehtaan ydin on sellutehdas, mutta biotuotetehdas on paljon muutakin. Mitä biotuotteet ovat? Minkälainen

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Kokemuksia energianhallintajärjestelmän. käyttöönotosta - Case Parma - Sami Purtola, Tuotantojohtaja, Parma Oy sami.purtola@parma.

Kokemuksia energianhallintajärjestelmän. käyttöönotosta - Case Parma - Sami Purtola, Tuotantojohtaja, Parma Oy sami.purtola@parma. Kokemuksia energianhallintajärjestelmän käyttöönotosta - Case Parma - Sami Purtola, Tuotantojohtaja, Parma Oy sami.purtola@parma.fi Esityksen sisältö Parma Kokemukset alussa Etenemisvaihtoehdon valinta

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

Uusyrityskeskuksien kokonaistilanne. Joulukuu 2014. Vastauksia huomisen kysymyksiin

Uusyrityskeskuksien kokonaistilanne. Joulukuu 2014. Vastauksia huomisen kysymyksiin Uusyrityskeskuksien kokonaistilanne Joulukuu 2014 Vastauksia huomisen kysymyksiin Esityksen tarkoituksena on kertoa tutkimuksesta, jossa selvitettiin uusyritysten kautta perustettujen yritysten henkiinjäämistä.

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Käsitelty versio: Julkaistu versio: Otsikko: Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta

Käsitelty versio: Julkaistu versio: Otsikko: Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta</field> Julkaistu versio: Otsikko: Pääministerin enojen, serkkujen ja lasten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta Alaotsikko: Terrafamen kaivokselle tilauksen saanut

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet. Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014

Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet. Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014 Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014 Isännöintiala on osa kiinteistö- ja rakentamisalaa Koko kiinteistö- ja rakentamisklusteri: - Työllistää

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU SAUNASEURA 1.10.2014 1/11 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Ti 9.9. - Su 14.9. 2014 PAIKKA: Pulmankijärvi, Nuorgam ja Pykeijä, Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin

Lisätiedot

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA Suomessa LVI yhdistystoiminta alkoi Helsingissä jo 1930 luvulla, jolloin oli perustettu Lämpö-

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

enttämestari Esko Mansikkaviita

enttämestari Esko Mansikkaviita enttämestari Esko Mansikkaviita Seppo Alakoski P arkanon tutkimusasema metsäntutkimusta 40 vuotta 147 Toimitilojen suunnittelu Harjannostajaiset Tutkimustoiminta laajenee Toimitilojen laajennus Kenttämestari

Lisätiedot

Ekovilla Oy 2010 multimediaesittely

Ekovilla Oy 2010 multimediaesittely Puukuitupohjaisia lämmöneristeitä valmistava Ekovilla Oy on 30-vuotias rakennusteollisuusyritys, joka toimii Kuusan-koskella. Yhtiöllä on tehtaat myös Kiimingissä ja Ylistarossa. Ekovilla on orgaanisten

Lisätiedot

Löytyikö Salosta työpaikkoja? Tuloksia Yrityssalon työnetsinnästä. Juha Metsänoja, Elina Ilmanen

Löytyikö Salosta työpaikkoja? Tuloksia Yrityssalon työnetsinnästä. Juha Metsänoja, Elina Ilmanen Löytyikö Salosta työpaikkoja? Tuloksia Yrityssalon työnetsinnästä Juha Metsänoja, Elina Ilmanen Palvelun kohderyhmäyrityksiin kuuluivat Yritysharavan yhteydessä rekrytointitarpeista raportoineet yritykset

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Fennovoiman kaksi suoraa osakasta

Fennovoiman kaksi suoraa osakasta Lapin liiton valtuustoseminaari 20.5.2010 Maira Kettunen Fennovoima Oy Fennovoiman kaksi suoraa osakasta Suomalainen enemmistöomistus turvattu osakassopimuksin 48 paikallista energiayhtiötä 15 teollisuuden

Lisätiedot

Arvoisat yrittäjäkollegat, vuorineuvos Isotalo, emeritukset, yhteistyökumppanit ja kaikki yrittäjän ystävät

Arvoisat yrittäjäkollegat, vuorineuvos Isotalo, emeritukset, yhteistyökumppanit ja kaikki yrittäjän ystävät Arvoisat yrittäjäkollegat, vuorineuvos Isotalo, emeritukset, yhteistyökumppanit ja kaikki yrittäjän ystävät Kun minua pyydettiin pitämään puhe tänään tässä juhlassamme, käsitin ensin, että minua pyydettiin

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00

Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00 Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00 The Veuve Clicquot Business Woman Award 2013 Catharina Stackelberg Toimitusjohtaja ja perustaja Marketing Clinic Oy Valintalautakunnan lausunto

Lisätiedot

Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa

Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa Puutarhanaiset kävivät kylässä Vantaalla Juurakkokujalla S. G. Niemisellä. Paikkaan oli helppo löytää kehä III:lta, ja siellä

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä

Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä 12.11.2016 Synergiaa monialaisesti ja alueellisesti Kemin Vesi Oy osaksi Kemin Energia Oy:tä ja Meri-Lapin Vesi Oy alueellisena tukkuyhtiönä KEMIN VESI OY Kemin Vesi vastaa Kemissä Vedenjakelusta Jäteveden

Lisätiedot

YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008

YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008 YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008 Hannu Leinonen Konsernijohtaja Analyytikko- ja sijoittajatilaisuus 25.7.2008 1 Sisältö Osavuosikatsaus 1-6/2008 Strategisia askeleita kaudella Näkymät vuodelle 2008

Lisätiedot

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Huhtikuu 2017 Tilastokeskuksen aineistoja Meeri Koski Pohjanmaan ELY-keskus Koko yritysliikevaihdon trendit Vuosi 2010=100 115,0 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 Q1

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010. Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu

Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010. Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010 Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu TAMRUn senioreilla oli onnistunut tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy:n toimintaan ja tiloihin Härmälässä.

Lisätiedot

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Taru-Kalusteen Tarja Siivonen toiminut yrittäjänä 40 vuotta Nummelan Kenttälässä toimivan Taru-Kalusteen yrittäjä Tarja Siivoselle on kertynyt yrittäjyysvuosia

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Petri J. Kokko / N-Clean

Petri J. Kokko / N-Clean 9.12.2011 Petri J. Kokko / N-Clean 1 Yhteistyöesitys Pieksämäen kaupunginhallitukselle 23.11.2011 N-Clean Oy Rauno Nurmi hallituksen puheenjohtaja 1. Keitä me olemme? N-Clean Oy on vuonna 2004 perustettu

Lisätiedot

Lupauksen taustalla on vuosien valmennuskokemus sekä erilaisista harjoittelumuodoista koostettu tehokas ja kokonaisvaltainen valmennusohjelma.

Lupauksen taustalla on vuosien valmennuskokemus sekä erilaisista harjoittelumuodoista koostettu tehokas ja kokonaisvaltainen valmennusohjelma. X-Method ryhmäliikuntaohjelma sopii kaikille, jotka haluavat päästä hyvään kuntoon. Annamme kunnon kehittymiselle tulostakuun. Elleivät kestävyys- ja lihaskuntosi ole kehittyneet harjoittelujakson päätteeksi,

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Lehdistötiedote 18.11.2011 Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Klippanin uusi lasten turvaistuin Triofix on markkinoiden monipuolisin: pienin säädöin se muuntuu sopivaksi

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA. PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA. PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006 Mikä mies? Heimo Juhani Aho, s. 9.4.1949, Tampere Ylioppilas, Kalevan yhteiskoulu 1968 Dipl.ekonomi,

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking 2 Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking Mittaa seutukunnan vetovoimaisuutta yrittäjien ja yritysten näkökulmasta Hyödyntää kahta aineistoa: 1) Tilastotieto Kuntatalouden lähtökohdat ja

Lisätiedot

Venäjän kaupan barometri Kevät 2015. Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä:

Venäjän kaupan barometri Kevät 2015. Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä: Venäjän kaupan barometri Kevät 2015 Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä: Venäjän kaupassa ollaan kasvuhakuisia Tämän kevään Barometrissä esitimme kolme ylimääräistä kysymystä, joista yksi

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2014

Työpaikat ja työlliset 2014 Irja Henriksson 14.10.2016 Työpaikat ja työlliset 2014 Vuoden 2014 lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat vuoden

Lisätiedot