Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan. 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan. 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti"

Transkriptio

1 Eristämisen ammattilainen kasvoi aikuiseksi Kymppi-Eristyksen taival alansa merkittäväksi vaikuttajaksi on kertomus suomalaisesta sitkeydestä ja yrittämisen innosta. Siihen kuuluu myös valtavia projekteja, hauskoja tarinoita ja paljon muuta. Kymppi-Eristyksen historiaa alettiin kirjoittaa sinä päivänä, kun Eero Koskelainen päätti kysyä Kiimingin silloiselta pankinjohtajalta Esko Pykyltä pankkilainaa. Velkasummaksi kirjattiin markkaa. Yhtiön varsinainen perustamiskokous pidettiin Kiimingissä, elinkeinoasiamiehen toimistossa. Oulun naapurikunta olikin merkittävässä roolissa yrityksen alkutaipaleella, sillä siitä tuli niin ikään Kymppi-Eristyksen ensimmäinen kotipaikka. Eero halusi yhtiön nimeksi EK-Eristys Oy:n, mutta rekisteriviranomaisetpa eivät hyväksyneetkään nimiehdotusta. Erään hylätyn ehdokkaan jälkeen turhautunut toimitusjohtaja pirautti kaupparekisteriin ja ihmetteli nimiehdotustensa hylkäämistä. Millaisia nimiä siellä sitten on, joissa on eristys toisena osana? Eero kyseli. Lakimies luetteli nimiä ja totesi, että Kymppi-Eristystä ei ole. Nyt on, Eero vastasi jämäkästi. Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan vuoden tammikuussa. Ensimmäisiin kirjapitomerkintöihin kuului osakepääoman maksu. Henkilökunnan liikkuvuuteen ja tavoitettavuuteen haluttiin panostaa heti alusta alkaen. Niinpä yritykseen hankittiin kännykän edeltäjiin kuuluva, legendaarinen Saloran autoradiopuhelin. Nyt jo eläkepäivistään nauttivat Taina ja Eero Koskelainen ovat tehneet pitkän uran Kympillä.

2 Eristysalaan on aina kuulunut tärkeänä osana jonkinasteinen edustustoiminta. Kirjanpitomerkinnät eli laskut kolmesta kuuteen kertoivatkin liikeneuvotteluista, joita oli käyty nostalgista mainetta nauttineessa, Arinan ovensa jo sulkeneessa Steakhouseravintolassa. Työsuunnittelupalaveri, lounas herrojen Luontio ja Svensk Kemiralta kanssa kolmannessa kuitissa lukee. Asiakkaat uskoivat vankasti niin Eeroon kuin uunituoreeseen yritykseenkin. Eräässä Nuottasaaressa käydyssä urakkaneuvottelussa nuorelta yrittäjältä kuitenkin tivattiin pankkitakuita. Sittemmin edesmennyt teollisuusneuvos Kauko Seppälä puolusti nuorta yrittäjää: Uudelta yrittäjältä ei sellaisia varmaankaan löydy, mutta Eero saa selkäsaunan, jos ei tee hommiaan kunnolla. Vaikutusvaltaista Seppälää kuunneltiin ja häneen sanoillaan oli painoarvoa, joten teollisuusneuvoksen luja luotto Eeroon riitti kyselijöille takuiksi. Eeron visio oli työllistää list itsensä ja viisi miestä. Kuten olemme me saaneet et huomata, a, toisin on kuitenkin in käynyt. yt. Kymppi- pi- Eristyksen ihan ensimmäinen työsopimus tehtiin kotitalon talo naapurinmiehen, i Otto Kalevi Ahosen, kanssa. Hän on nauttinut ansaittuja eläkepäiviään jo useamman vuoden ajan. Yrittäminen tarkoitti myös paperitöitä, jotka ilmenivät tarjousten, sopimusten, laskujen, kuittien sekä monen muun tositteen muodossa. Konttorityöt hoidettiinkin aluksi talkoovoimin. Eeron vaimo Taina suuntasi konekirjoituskurssille heti seuraavan vuoden helmikuussa. Tuliaisena kurssilta oli luonnollisesti kymmensormijärjestelmä, joten sen taitavan henkilön käsissä laskujen ja tarjousten naputtelu muuttui vauhdikkaaksi näppäinten ilotulitukseksi. Käytännön asioiden hoitaminen vei kuitenkin runsaasti aikaa, joten paperitöitä hoidettiin usein viikonloppuisin. Päätukikohtana toimi tunturin juuressa, Syötteen maisemissa sijaitseva asuntovaunu. Tämä järjestely mahdollisti edes osa-aikaisen vapaa-ajanvieton perheen kanssa.

3 Kympin perhe Tämän yrityksen historia lähtee jo vanhempieni lapsuudesta. Molemmat ovat kotoisin maalaistalosta, jonka töiden hoitaminen on kenties sitä kaikkein alkuperäisintä yritystoimintaa. Johanna ja Janne yhtiön perustamisen aikoihin sirkuksessa. Isäni ja yhtiön perustaja, Eero, ymmärsi jo nuorena poikana, mitä yrittäminen tarkoittaa. Hänen isänsä oli paiskinut hommia ja luonut työuraa maatalon ulkopuolisissa töissä savotoilla ja tietyömailla ansaiten maanviljelijän kapeaan leipään hiukan ylimääräistä. Eeron oivallus tästä oli yrittämisen perusoppi ahkeruus. Niinpä hän ajoi hevosella heinää naapureille ja auttoi savottakämpillä juoksevien asioiden hoitamisessa. Yrityksen historiaan kuuluu myös äitini Tainan yritys 1980-luvulla, Oulun Sukka. Pienessä erikoistavaraliikkeessä työskennellessäni kasvoin asiakaspalveluun. Näinä vuosina vietimme veljeni Jannen kanssa enemmän aikaa äitimme kanssa kaupan takahuoneessa kuin kotona. Janne toimitti pikkuasioita ja minä myin rouville sukkahousuja. Mutta se oli mukavaa aikaa sain jo nuorena tyttönä tehdä vastuullista työtä. Sehän tuntui ihan leikiltä, ei varsinaiselta työltä. Luonnollisesti oli aikoja, jolloin otin isästäni ja yrityksestä hiukan pesäeroa. Ajattelin silloin, että en ikinä työskentele tässä yrityksessä vaan hakeudun jonnekin ihan muualle. Opiskelujen ohessa ja välissä kävinkin kokeilemassa työn tekemistä toisen palveluksessa. Vähän ajan kuluttua kuitenkin tuntui, että taidan saada enemmän aikaan täällä kuin vieraassa yrityksessä. Niinpä palasin takaisin Kympin työn pariin. Opiskelujen loppuvaiheessa sain herätyksen laatuasioihin. Käynnistin laatujärjestelmän rakentamisen yrityksessä. Näiden asioiden hoitamisesta tulikin aika merkittävä osa minun arkityötäni 1990-luvun lopussa. Uuden vuosituhannen alettua nimikkeenäni alettiin käyttää varatoimitusjohtajaa. Toimenkuva käsitti kaikki edelliset työni sekä tukun uusia. Isäni on oikea delegoinnin mestari, joten vuosien aikana tutuksi tulivat mitä erilaisemmat työt. Innostun aina uusista asioista! Kaikki kallonkutistajien vuosikymmenien aikana minusta tekemät testitkin osoittavat, että ilman uusia tuulia ja muutoksia näivetyn. Elän haasteista ja niistä saamastani energiasta. Johanna Koskelainen toimitusjohtaja

4 Siilo täynnä glaubersuolaa UPM Kymmene Pietarsaaren tehtaat. Ensimmäisen vuoden eksoottisin tehtävä oli suolakaivosprojekti Oulun Nuottasaaressa. Käytännössä urakointi tarkoitti 32 metriä korkeaa ja halkaisijaltaan 17 metriä olevaa siiloa, joka oli ääriään myöten täynnä glaubersuolaa! Sitä oli jähmettynyt 50 vuoden ajan siilon reunoille yhteensä 500 tonnin edestä. Ainoastaan keskellä sinnitteli enää jäljellä pieni aukko. Käytöstäkin se oli ollut poistettuna jo muutaman vuoden ajan. Silloinen Oulu Oy:n lipeäosaston käyttöinsinööri Olli Peltonen jääkiekkoilija Ville Peltosen pappa ehdotti pelle pelottomuudesta tunnetulle Eerolle urakkaa. Kukaan muu ei siihen mennessä ollut uskaltanut tarjota siilon tyhjentämistä. Mutta Eeropa otti haasteen vastaan ja tarjosi. Siitäkin huolimatta, että työn ottaminen olikin hiukan uhkarohkea teko. Keväällä kerättiin miehiä Pudasjärven peräkyliltä asti ja viriteltiin kuljetuskalustoa urakkaa varten. Hiljalleen siilo saatiin tyhjenemään. Saimme siitä pesämunan yrityksen käynnistämiselle ja ensimmäiselle halli-investoinnille. Ensimmäinen halli rakennettiin suolarahojen avulla, Eero muisteli suolakoitosta ja sen merkitystä yritykselle Kympin 20-vuotisjuhlassa. Omiin toimitiloihin Loppuvuodesta 1984 yrityksen kotipaikkana toimi Oulu. Niittytien kodin makuuhuone vapautui vihdoinkin perheen asumiskäyttöön, kun ensimmäinen oma toimisto avasi ovensa Moreenitiellä. Samana vuonna Oulu Oy:n kanssa sovittiin Nuottasaaren tehtaiden kunnossapidosta vuosittaisia eristysten korjauksia varten. Kyseinen sopimus on edelleen voimassa, vaikka tehtaan nimi on vaihtunut vuosien varrella useaankin otteeseen. Yrityksen toiminta oli käynnistynyt pirteästi, sillä seuraavana vuonna liikevaihto oli markoissa menossa jo toisella kymmenellä miljoonalla. Kasvun keskellä toimitilat alkoivat hiljalleen käydä ahtaiksi, joten niihin tehtiin 170 neliön hallitilaksi tarkoitettu laajennusosa. Vuoden suurimman urakan kymppiläisille tarjosi Rautaruukilla Raahessa tapahtunut masuunin peruskorjaus, jonka urakasta neuvoteltiin huikeat viisi minuuttia. Kaikki perustui jälleen luottamukseen. Tällä kertaa Ojalan Reijo uskoi yrityksen palveluihin ja henkilökuntaan. Eero oli ennenkin tehnyt näitä hommia, joten työt luistaisivat nytkin.

5 Kansainvälisiä kontakteja Vuonna 1985 nykyään teknisenä johtajana yrityksessä ahertava Hannu Koret astui täysipäiväisesti Kymppi-Eristyksen palvelukseen. Seuraavana vuonna kymppiläisten kompassi vei urakoimaan Norjaan asti. Erityisen arktiset olosuhteet tulivat tutuiksi kuitenkin lä-hempää, kun Rautuvaaran työmaalla Kolarissa eristettiin parhaimmillaan jopa 52 asteen pakkasessa! Parocin puhallusvuorivillan urakoinnista tuli myös luottamustehtävä ja tästä eteenpäin siihen liittyvät työtehtävät kuuluivat säännöllisesti yrityksen työntekijöiden kalentereihin. Sopimuksen neuvottelun jälkeen kymppiläiset ovat auttaneet arviolta yli kymmentätuhatta Oulun läänin länsiosan kotitaloutta energian säästössä. Suomessa elettiin voimakasta talouskasvun aikaa ja Pohjois-Suomessa oli käynnissä voimakas investointibuumi vuonna Veitsiluoto Oy osti Oulu- Yhtiön ja Nuottasaaren tehtaalla kalaan liittyvä logo vaihtui teemaltaan metsäaiheiseksi. Samalla lähti käyntiin Selke 2 -projekti. Nesteen jalostamo Porvoon Kilpilahdessa. Raahen Rautaruukissa rakennettiin koksaamoa, jossa eristettiin lukemattomat pätkät putkia. Taina päätti myös siirtyä täysipäiväisesti yrityksen palvelukseen ja luopui omasta yritystoiminnastaan. Vuonna 1988 toimitiloihin tehtiin toinen laajennus, jolla saatiin lisätilaa konttoriin 175 neliön verran. Pikkuhiljaa oli aika toivottaa tietokoneaika tervetulleeksi yrityksen arkeen. Samana vuonna asbestin purku tuli luvanvaraiseksi Suomessa. Kymppi- Eristykselle myönnettiin järjestyksessään toinen asbestinpurkulupa koko maassa. Ulkomaantoimintoja laajennettiin Afrikan auringon alle, kun osa kymppiläisistä suuntasi uretoimaan YIT:n urakoimia säiliöitä Libyan helteeseen. Paikan päällä työskenneltiin sulassa sovussa yhdessä filippiiniläisten kanssa. Lama kouraisee Vuonna 1990 Veitsiluoto käynnisti Oulun paperitehtaan rakentamisen. Sen kyljessä olevat säiliöt ovat näkyvä merkkipaalu Kympin tekemisistä Nuottasaaressa. Projektin parissa puurrettiin melkein kahden vuoden ajan. HK:lle Vantaalle ja Ingmanille Sipooseen tehtiin merkittäviä kylmäeristystöitä. Vuonna 1991 lama johon kukaan ei uskonut iski Suomeenkin tosissaan. Lamasta selvittiin hyvien asiakassuhteiden ja pitkäaikaisten kumppanien avulla. Ennen kaikkea valtionvalta verottajana ja pankkimaailma luottivat perisuomalaiseen yrittämiseen. Ilmoitin heille, että minä kaadun ainoastaan saappaat jalassa, Eero kuvailee harmaita aikoja. Seuraavan vuoden suurin yksittäinen työ oli paperikoneen rakennus Jämsänkoskelle. Höyrytykselle Kymppi-Eristys on tehnyt kattiloita keskeytymättömästi vuodesta 1992 lähtien. Vuoden päästä yritys kasvatti mainettaan ensiluokkaisena urakoitsijana työskennellen muun muassa Metsä- Kemialle, RR Valssaamolle sekä Valio Pitäjänmäelle. Ruotsin kauppoja Vuonna 1994 tehtiin runsaasti kauppaa ruotsalaisten kanssa. Länsinaapuri oli ostanut valtavan savupiipun Suomesta. Sen osat saapuivat Kymppi-Eristyksen pihalle Hackmanin tehtailta Sorsa-

6 Kymppi-Eristyksen ensimmäiset toimitilat Moreenitiellä kävivät pian ahtaiksi. Eero Koskelaisen vanha työmaakypärä. koskelta. Osat eristettiin ja kuljetettiin Kiirunaan. Etelärannikolle Porvooseen perustettiin toimipiste. Pari vuotta myöhemmin Oulun Stora Ensolla oli päästy paperin teossa sen verran hyvään vauhtiin, että tehtaaseen rakennettiin toinen paperikone, Lumi 7. Oulun Voiman voimalaitoskin toi eristäjän leivän päälle voita. Myös Porvoon Kilpilahden teollisuusalueella, Nesteen öljynjalostamolla tehtiin rutkasti töitä. Vaasa oli myös aktiivinen toimintaympäristö vuosina Siellä rakennettiin Vaskiluodon Voiman voimalaitosta ja urakoitsijana oli PVO-yhtiöt. Samalla voimalaitoksella opeteltiin tulemaan toimeen saksalaisen turbiinitoimittajan kanssa. Oulun Moreenitien tilat olivat tulleet sen verran ahtaiksi, että kahden vuoden neuvottelujen tuloksena naapuritontilta hankittiin toinen halli, johon keskitettiin osa yrityksen toiminnoista. Yksi tärkeistä yhteistyökumppaneista on ollut myös Oulun Härkätie 1. Entisestä Karjapohjolasta, Lihakunnan kautta Lihapolarista, Itikan kautta Atriaan ja lopuksi Teatriaan saakka. Ihmeitä olivat paitsi nimet, myös Oulun kaupunginteatterin esitys Milanon ihme. Teatterin ammattilaiset olivat tuolloin Limingantullissa paossa teatteritalon perusparannusremonttia. Nykyään Härkätiellä toimii suomen suurin rockklubi Club Teatria. Persoonallisia yhteistyökumppaneita Vuosien varrella yritys on saanut tuottaa palveluja myös muille Pohjois-Suomen mittakaavassa suurille elintarvikkeiden tuottajille: muun muassa torttutaikinan tekijästä monialaosaajaksi kehittyneelle Kylmänen Oy:lle Rantsilaan ja Lapin Lihalle Rovaniemelle. Nämä persoonalliset lihavalmistajat ovat olleet jo vuosia Kymppi-Eristyksen asiakkailleen antamien maukkaiden joululahjojen takana. Poro on paras-ta, kuuluu mainoslause vuosien takaa. Keväällä 1999 työn alla olivat muun muassa kuitulinja Pulp2000- projektissa Joutsenossa Metsä- Botnialla. Sääolo-suhteet olivat haastavat. Pakkanen muodosti tuulen kanssa niin ankaran parivaljakon, että kymppiläiset pilä is osallistuivat ivat muutaman muun yrityksen kanssa Oulun Työterveyslaitoksen vetämään innovatiiviseen projektiin, jossa tutkittiin kylmässä työskentelyä eristäjän ammatissa useammalla paikkakunnalla Suomessa. Keski-Suomessakin kävi Kympin vipinä. Työhanskat kuluivat niin Äänekoskella Metsä-Botnialla kuin sen naapurissakin, Kumpuniemen voimalla Suolahdella. Kartoituksia Vuonna 2000 yrityksen tilannetta ja toimintaedellytyksiä haluttiin kartoittaa talon ulkopuolisen tahon näkemyksen avulla. Asiantuntija teki haastatteluja, mietiskeli ja laskeskeli. Lopputuloksena syntyi yhteenveto, jossa todettiin vanhojen toimitilojen olevan yrityksen kehittymisen esteenä. Pian tämän jälkeen Oulun kaupungilta tiedusteltiinkin uutta tonttipaikkaa. Ei ole suuri yllätys, että myös vuonna 2000 Kymppi-Eristyksen toiminnan pääpainopistealue oli Itä-Suomessa. Suunnalla Imatra Joutseno tehtiin suuria investointeja metsäteollisuuden sa-

7 Yrittäjäjärjestöjen muistamisia... ralla. Niinpä teollisuuden kasvualue tarkoitti runsaasti töitä eristysten ammattilaisille. Vastapainoksi rakennettiin Pietarsaareen UPM:n naapuriin voimalaitos, joka antoi toiminnalle ripauksen läntistä näkökulmaa. Uudella vuosituhannella tehtiin yrityksen tähän mennessä suurin yksittäinen koneinvestointi, kun kymppiläiset hankkivat ihmekone Bingon, kotoisemmalta nimeltään Bimbon. Kyseessä oli yrityksen ensimmäinen täysin automaattinen pellintyöstökone. Tietokoneaika oli totta pajankin puolella. Palkittua yrittämistä Millenium oli merkittävää aikaa yritykselle, sillä samana vuonna Oulun Yrittäjät valitsivat Kymppi-Eristyksen Vuoden yritykseksi Oulussa. Sen ansiosta tietoisuus yrityksestä kiiri ympäri Suomea ja mielenkiinto sitä kohtaan nousi merkittävästi. Kymppi-Eristys tuplasi liikevaihdon sen ollessa edelliseen vuoteen verrattuna jo 12,5 miljoonaa. Töitä paiskittiin niin paljon kuin ehdittiin tehdä. Itä- Suomen projektit työllistivät edelleen ja Porvoossa Fortumilla tehtiin suuret investoinnit perusöljytuotantoon. Avesta Polarit oli edellisenä vuonna tehnyt päätöksen investoida tehtaaseen suuria summia. Siitä yritykselle avautui mahdollisuus päästä eristämään pohjoisen toista metallinjalostajaa Torniossa. Samana vuonna pantiin Ruskon rakennuksen suunnittelun rattaat pyörimään ja perustettiin tytäryhtiö TEK Kiinteistöt Oy, joka vuokraa Konetien toimitilojen vieressä sijaitsevia korkealaatuisia sauna- ja kokoustiloja. Vuosi 2002 oli toiminnaltaan todella työntäyteinen. Uusien toimitilojenkin rakentaminen Ruskon Konetielle imi porukasta oman osansa. Toimitilojen myötä Ouluun saatiin odotettu esivalmistustehdas, joka toi uudenlaista joustavuutta eristejoukkueen palveluihin. Avesta Polaritin Tornion tehtaat olivat vuosina 2001 ja 2002 suurin yksittäinen asiakas.

8 Kärppänä Keski-Eurooppaan Keski-Euroopasta löydettiin uusia työmaita. Yksi merkittävimmistä oli vuonna 2002 alkanut Stora Enson paperitehdastyömaa Belgian Langerbruggenissa. Teknisesti edistyksellinen tehdas hyödynsi kierrätyspaperia, jonka käyttämisestä suomalaisilla oli jo pitkät perinteet. Kymppi-Eristyksen kannalta projekti tarkoitti historian ensimmäistä useamman miljoonan urakkaa ulkomailla. Yhteensä Belgian tehdasalueella työskenteli noin 100 miestä. Tuotantopäällikkönä ja teknisen johtajan sijaisena Kympillä työskentelevä Jukka Heikkinen toimi työmaalla sen alkuvaiheessa työmaapäällikkönä, myöhemmin projektipäällikkönä. Tämä oli meille ensimmäinen todellinen koetinkivi: eli osaammeko? Ja pystymmekö? Osattiin ja pystyttiin, Heikkinen summaa kokemusta. Loppuvuodesta kymppiläiset pääsivät vihdoin muuttamaan uusiin uljaisiin toimitiloihin Konetielle. Edustussaunaosasto sai pian kaupungilla nimekseen Ruskon Tropiikki. Paikka on kuuluisa onnistuneista juhlista. Tähän mennessä viisi Suomen mestaruutta jääkiekossa voittanut Oulun Kärpät ja poika ovat tuttu näky Ruskon Tropiikissa! Urheilun tukeminen on ollut Eerolle aina sydäntä lähellä oleva asia. Yksi yhteistyökumppaneista on ollut jo vuosikausien ajan Oulun Kärpät. Vuonna 2005 Kärppien päävalmentaja Kari Jaloselle luovutettiin Eeron kokoelmasta kymmenien tuhansien juhlivien oululaisten edessä Oulun kauppatorilla oma pappatunturi kiitokseksi mestaruudesta. Eero oli luvannut tämän aina yhtä

9 Kari Jalonen ja lahjamopo. viileän menopelin Jaloselle edelliskauden mestaruusjuhlissa. Ehtona oli se, että Kärpät uusii mestaruuden kaudella 2005, Eero hymyilee. Myöhemmin otettu kuva, jossa Kari poseeraa mopedinsa kanssa kesämökkinsä pihalla, esiintyi mediassa yli 80 kertaa. Joustavuuden takaamiseksi toimipaikkakuntia on palvelujen kehittyessä tarvittu lisää. Vuonna 2003 mentiin Keminmaalle ja kaksi vuotta myöhemmin uuden toimipisteen ovet aukenivat Kuusankoskella. Välillä Kymppi-Eristystä muistettiin myös palkita. Vuonna 2004 palkintokaappi sai täydennystä, kun kymppiläisille myönnettiin Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjäpalkinnot. Tainan työtunnit Kympissä tulivat pikkuhiljaa täyteen ja hän alkoi delegoida töitänsä talousjohtaja Juha Kivirinnalle ja toimistopäällikkö Hanna-Mari Kiviniemelle. Sen jälkeen Taina siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviään. Eräs Suomen suurimmista teollisuusprosessihankkeista, Neste Oilin Porvoon öljynjalostamon laajennus, tarkoitti kymppiläisille diesel-linjaan kuuluvia eristystöitä. Samalle tilaajalle urakoitiin yhtä aikaa myös Naantalissa. Koko yritys oli hankkeen aikana kovilla, sillä isot ja päällekkäiset projektit aiheuttivat paikoitellen jopa työvoimapulaa ja kiireisiä päiviä koko eristysporukalle. Töitä tehdessä liikevaihto kipusi lähelle 20 miljoonaa. Projekti työllisti meitä mukavasti ja hymy oli kaikilla herkässä, kun kaikki työt saatiin tiukan aikataulun raameissa tehtyä, diesel-hankkeessa projektipäällikkönä toiminut Jukka Heikkinen totesi Kymppi-Uutisten toisessa numerossa.

10 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti Innovatiivisesti kohti uusia haasteita Botnia AS:n sellutehdas, Frey Bentos Uruguay. Kompassin neula näytti kohti EteläAmerikkaa vuonna 2006 kymppiläisten suunnatessa Uruguayhyn. Fray Bentosissa, Uruguay-joen rannalla, Kympin laatua odotti tällä kertaa Oy Metsä Botnia Ab:n kuudes ja samalla yhtiön ensimmäinen tehdas ulkomailla. Massiivisessa urakassa kymppiläiset joutuivat keskelle paikallista poliittista kädenvääntöä, jota käytiin muun muassa tehdashanketta tukevien paikallisten ihmisten ja sitä vastustavien argentiinalaisten välillä. Tehtaan erikoisuutena on eukalyptussellu, jota käytetään hieno- ja pehmopaperinvalmistuksessa. Noin 1,2 miljardia dollaria maksanut sellutehdas on Uruguayn historian suurin yksityinen teollinen investointi. Tämän keikan jälkeen ei pelota lähhteä mihinkään suuntaan, työmaalta takaisin kotimaahan lentänyt tekninen en johtaja Hannu Koret toteaa. Vuonna 2007 yrityksen perustaja, n nyny ykyinen hallituksen puheenjohtaja, Eero o Koskelainen siirtyi nauttimaan eläke- päivistä. Hänen n ty tytt tyttärensä ttär ären ensä sä JJoh Johanna ohan anna naa siirtyi luotsaamaan yritystä. saa maa aan n yr yrit itys ystä tä.

11 Uraa uurtava lauttaprojekti Kuluvana vuonna yritys saa päätökseen urakoinnin uudella rintamalla. Kaksi rohkeaa Kympin miestä, Mikko Hämäläinen ja Ilkka Tuulaniemi, ovat johtaneet kansainvälistä työporukkaa Aker Yards Oy:n laivatelakalla Raumalla. Kesällä Norjan ja Tanskan väliä liikennöi kaksi identtistä autolauttaa. Kympin johdolla laivoihin on toteutettu normaalien lämpöeristysten lisäksi vaativia paloeristyksiä. Olosuhteet ahtaassa laivassa ovat poikenneet maalla tapahtuvasta teollisuuseristyksestä. Esimerkiksi hitsauksia, maalauksia, putkitöitä, sähkötöitä ja eristyksiä on tehty yhtä aikaa. Täyden palvelun talo Koko 2000-luvun Kymppi-Eristys on kasvanut voimakkaasti, lukemattomia eristysalan ammattilaisia työllistäväksi yritykseksi. Oulun pääkonttorin lisäksi kymppiläiset tavoittaa kolmesta sivutoimipaikasta: Porvoosta, Keminmaalta ja Kuusankoskelta. Liikevaihtokin on kivunnut yli 30 miljoonaan euroon. Kympin asiakkaat tulevat hyvin erilaisilta toimialoilta. Suurimpia asiakasryhmiä ovat puu- ja paperiteollisuus, metalliteollisuus, energiantuotanto sekä kemian- ja petrokemian teollisuus. Kympillä on DNV:n auditoimat ISO 9001 ja ISO standardit takaamassa toimintansa järjestelmällisyyttä. Työterveys- ja turvallisuustyö yrityksessä on alansa kärkeä ja OHSAS standardin sertifikaatti on odotettavissa kesän 2008 aikana. Siitä, millä ideologialla yritystä johdetaan ja sen toimintaa kehitetään, on tämän pienen historiikin viimeiset sanat jätettävä Johannalle häntä puhutelleen mietelauseen muodossa. Taito määrää sen, mitä kykenee tekemään. Motivaatio ratkaisee, mitä tekee. Asenteesta riippuu, kuinka hyvin sen pystyy tekemään. (Tuntematon kirjoittaja) Yrityksen perustaja, nykyisen hallituksen pj on hurahtanut vanhoihin kulkuneuvoihin, joten ne somistavat Kympin toimitiloja ja samalla tätä pientä historiikkia.

12 Kymppi-Eristyksen ensimmäisen esitteen kansi.

10-Eristyksen 25-vuotishistoriikki liitteenä lehden sisällä

10-Eristyksen 25-vuotishistoriikki liitteenä lehden sisällä Kymppi-Eristys Oy:n lehti sidosryhmille kevät 2008 Eristysalan opiskelu kehittyy > sivu 3 Sellutehdas käy duurissa > sivu 4 Nro 1 syyskuu 2006 Kymppi-Eristys Oy:n lehti sidosryhmille Kymppi-Eristys Oy:n

Lisätiedot

Työturvallisuutta taidolla > sivu 6

Työturvallisuutta taidolla > sivu 6 Kymppi-Eristys Oy:n lehti sidosryhmille syksy 2006 Yhteistyötä jättien kanssa > sivu 4 Työturvallisuutta taidolla > sivu 6 Nro 1 syyskuu 2006 Kymppi-Eristys Oy:n lehti sidosryhmille Kymppi-Eristys Oy:n

Lisätiedot

Ja se oli kylymä! kokkipuolella".

Ja se oli kylymä! kokkipuolella. Sergei Ja se oli kylymä!...se autotalli nimittäin, jossa Lassen-Metalli aloitti toimintansa vuonna 1980, ihan aluksi yhden suomalaisen miehen ja yhden venäläisen koneen voimin. Tänään toinen heistä on

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaa Maaliskuu 1/2011

Keski-Pohjanmaa Maaliskuu 1/2011 Yritys- maailma Keski-Pohjanmaa Maaliskuu 1/2011 Pyhäjärven kehittämisen kokoava voima ja yhteistyön rakentaja. Tarjoamme tilaa yritys ja osaamiskeskittymälle mm. valtateiden (4 ja 27) risteysalueella.

Lisätiedot

kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta

kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta Pääkirjoitus Uskalla yrittää Tämä lehti tuo esiin mahdollisuuksia, unelmia ja arjen kokemuksia monenlaisesta

Lisätiedot

Valoa ja ilmaa Keraplast 40 vuotta

Valoa ja ilmaa Keraplast 40 vuotta Valoa ja ilmaa Keraplast 40 vuotta Kustantaja KERAPLAST OY 2011 Toimituskunta Tapio Nieminen, pj. Eila Nieminen, kuvitus ja taitto Anelma Nieminen, toimitussihteeri Ina Ruokolainen, toimittaja Elina Tanhua,

Lisätiedot

Matti Kaasalainen. Virtaa ja voimaa. Forssan SähköDieselin historiikki

Matti Kaasalainen. Virtaa ja voimaa. Forssan SähköDieselin historiikki Matti Kaasalainen Virtaa ja voimaa Forssan SähköDieselin historiikki Matti Kaasalainen Virtaa ja voimaa Forssan SähköDieselin historiikki Sisällys Näin syntyi Forssan Sähködiesel... 6 Uudet toimitilat

Lisätiedot

YLIVIESKA.NYT. 01 / 2013. Kaupan keskus luottaa voimiinsa. Kasvava Ylivieska. Lukion kurssista valtakunnallinen tapahtuma.

YLIVIESKA.NYT. 01 / 2013. Kaupan keskus luottaa voimiinsa. Kasvava Ylivieska. Lukion kurssista valtakunnallinen tapahtuma. YLIVIESKA.NYT. 01 / 2013 Kaupan keskus luottaa voimiinsa Kasvava Ylivieska Lukion kurssista valtakunnallinen tapahtuma Suvannon sälli SISÄLTÖ YLIVIESKA.NYT. Kaupan keskus luottaa voimiinsa Ylivieskan kaupungin

Lisätiedot

Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi. Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola

Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi. Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola Yrittäjyystarinoita KYMENLAAKSOSTA 2010 Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola Ulkoasu ja taitto: Petteri

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2013 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

Insinööritoimisto Olof Granlund Oy

Insinööritoimisto Olof Granlund Oy Teksti on otettu syksyllä 2010 julkaistusta Granlundin 50-vuotishistoriikista Insinööritoimisto Olof Granlund Oy suomalaista talotekniikan suunnittelua ja konsultointia vuodesta 1960 Osa 5: Vuosituhat

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Modernia asumista luonnon keskellä

LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Modernia asumista luonnon keskellä P YHÄJOEN KUULUMISET LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU Modernia asumista luonnon keskellä Pyhäjoelta löytyy todella hienoja rauhallisia rakennuspaikkoja. MIIA IMPOLA Rajaniemen

Lisätiedot

ILVES Sanomat. IceGirls. Ilves. edistää markkinointia tyylillä. Vesa Toskala on jättänyt stressit nuoremmille. Helmikuu 2012

ILVES Sanomat. IceGirls. Ilves. edistää markkinointia tyylillä. Vesa Toskala on jättänyt stressit nuoremmille. Helmikuu 2012 Liigapomo Jukka-Pekka Vuorinen koventaisi rangaistuksia Vesa Toskala on jättänyt stressit nuoremmille Kitaristi Kankkis työstää Ilveksen radiomainoksia ILVES Sanomat Helmikuu 2012 Ilves IceGirls edistää

Lisätiedot

Tullikamarin uudet kuviot

Tullikamarin uudet kuviot 02 Helmikuu 2015 Tullikamarin uudet kuviot Sakari taitaa puutyöt 2 Pääkirjoitus 18.2.2015 Pieni valinta suuri vaikutus Pirkanmaan ja koko maan talouden suhdanteet näyttävät heikentyneen edelleen viimeisimmän

Lisätiedot

Insinööritoimisto Olof Granlund Oy

Insinööritoimisto Olof Granlund Oy Teksti on otettu syksyllä 2010 julkaistusta Granlundin 50-vuotishistoriikista Insinööritoimisto Olof Granlund Oy suomalaista talotekniikan suunnittelua ja konsultointia vuodesta 1960 Osa 9: Granlundin

Lisätiedot

KIIMINKI K I I M I N G I N Y R I T T Ä J Ä T R Y : N T I E D O T U S L E H T I JOULUKUU 3 / 2011

KIIMINKI K I I M I N G I N Y R I T T Ä J Ä T R Y : N T I E D O T U S L E H T I JOULUKUU 3 / 2011 3/2011 Kiimingin Yrittäjät ry 1 K I I M I N G I N Y R I T T Ä J Ä T R Y : N T I E D O T U S JOULUKUU 3 / 2011 VARAA TUORESUOLATUT JA VALMIIT JOULUKINKUT HERKKUTORILTAMME 10.12. MENNESSÄ ATERIAN väki palvelee

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaa heinäkuu 2/2012 AL DESIGN OY

Keski-Pohjanmaa heinäkuu 2/2012 AL DESIGN OY Yritys- maailma Keski-Pohjanmaa heinäkuu 2/2012 AL DESIGN OY 2 YRITYSMAAILMA Sijoitusten tuottoa kannattaa pohtia Korkotaso säilyy alhaisena Alkava kesä näyttää velallisen kannalta myönteiseltä. Lainojen

Lisätiedot

24. TOUKOKUUTA 2015 MARJO AUTIO

24. TOUKOKUUTA 2015 MARJO AUTIO 24. TOUKOKUUTA 2015 MARJO AUTIO 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mäntän Yrittäjät... 3 Miten kaikki alkoi... 3 SINULLE, MINULLE JA KAIKILLE... 4 Paperi valtaa katukuvan... 4 Papeririehasta Myllyntulet... 5 OMALLE

Lisätiedot

Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä.

Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä. Autosalpa 50-vuotta, ole hyvä. Tarina puoli vuosisadan takaa. ESIPUHE Tervetuloa aikamatkalle Autosalpa Oy:n viiteenkymmeneen vuoteen 1957-2007. Aikamatka on kirjoitettu tarkoituksellisesti tarinan muotoon,

Lisätiedot

Danfoss Lämpö. 1/2012 Asiakas ja sidosryhmälehti

Danfoss Lämpö. 1/2012 Asiakas ja sidosryhmälehti MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Lämpö Yritykset luovat ohjauskeinoja vähäpäästöisempään tulevaisuuteen Automaattiset linjansäätöventtiilit tekevät tuloaan Suomeen Sähkölämmitys on myös tulevaisuuden

Lisätiedot

ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO AIMO ASTALA OY 40 VUOTTA. Tahdomme Osaamme Teemme. Seppo Käkelä

ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO AIMO ASTALA OY 40 VUOTTA. Tahdomme Osaamme Teemme. Seppo Käkelä 40 VUOTTA ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO AIMO ASTALA OY 40 VUOTTA Tahdomme Osaamme Teemme Seppo Käkelä Julkaisija ja kustantaja: Isännöitsijätoimisto Aimo Astala Oy r Seppo Käkelä ja Isännöitsijätoimisto Aimo Astala

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI SISÄLLYSLUETTELO Osa 1 1. Historiikin

Lisätiedot

IILÄINEN IIN YRITTÄJÄT RY:N TIEDOTUSLEHTI HUHTIKUU 1/2014. Kuivaniemi Kievari

IILÄINEN IIN YRITTÄJÄT RY:N TIEDOTUSLEHTI HUHTIKUU 1/2014. Kuivaniemi Kievari jakelu kaikkiin talouksiin ja yrityksiin iissä. JAKELUA MYÖS YLI-IISSÄ IILÄINEN IIN YRITTÄJÄT RY:N TIEDOTUSLEHTI HUHTIKUU 1/2014 HYVÄ PAIKKA HAMPAILLESI H A M M A S L Ä Ä K Ä R I K E S K U S OULULAISTA

Lisätiedot

Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja

Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja Kun vakuutukset ovat Lähivakuutuksessa, ei pikku murheet paina. Arvostamme suuresti paikallisuutta sekä henkilökohtaista palvelua. Siksi me laitilalaisina lähijuoman tuottajina olemme vakuuttaneet tehtaamme

Lisätiedot

Lipsasen yhtiöiden tiedotuslehti 1/2015

Lipsasen yhtiöiden tiedotuslehti 1/2015 Lipsasen yhtiöiden tiedotuslehti 1/2015 Kuva: Arkkitehtipalvelu.fi Onninen Oy:n jakelukeskuksessa mittava laajennus... 2 HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi: Hyvät investointisuunnitelmat kannattaa

Lisätiedot

Esipuhe. Kari Rintamäki toimitusjohtaja, Granlund Pohjanmaa Oy

Esipuhe. Kari Rintamäki toimitusjohtaja, Granlund Pohjanmaa Oy Esipuhe Emoyhtiömme Insinööritoimisto Olof Granlund Oy:n vuonna 2010 julkaiseman 50 -vuotishistoriikin innoittamana heräsi ajatus kerätä talteen Granlundin vaiheita hieman tarkemmin myös entisen Vaasan

Lisätiedot

fforum Naisten yrittäjyyttä ja johtajuutta edistämässä

fforum Naisten yrittäjyyttä ja johtajuutta edistämässä oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi Terttu Savela Anna-Maija Lämsä Saara Kärki fforum Naisten yrittäjyyttä ja johtajuutta edistämässä epooki 19/2013 Oulun seudun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja

Lisätiedot

Vähälä Yhtiöiden asiakaslehti 2014. Halusimme keskittää maailmanlaajuiset kuljetukset yhdelle kumppanille

Vähälä Yhtiöiden asiakaslehti 2014. Halusimme keskittää maailmanlaajuiset kuljetukset yhdelle kumppanille Vähälä Yhtiöiden asiakaslehti 2014 Meka Pro ja Vähälä kehittävät toimintaa yhdessä Vähälä vie Polar Metallin grillit ja savupellit maailmalle Sähköinen asiointi lisää laatua, tehokkuutta ja läpinäky- vyyttä

Lisätiedot

PAPERI PERI LIITTO. Voikkaalla ei annettu periksi sivut 8-11 PAPERILIITTO R.Y. JÄSENLEHTI 25.8.2008 NO 6

PAPERI PERI LIITTO. Voikkaalla ei annettu periksi sivut 8-11 PAPERILIITTO R.Y. JÄSENLEHTI 25.8.2008 NO 6 PAPERI PERI PAPERILIITTO R.Y. JÄSENLEHTI 25.8.2008 NO 6 LIITTO Voikkaalaisen paperikoneenhoitaja Raimo Löytyn uusi ura kivimiehenä Voikkaalla ei annettu periksi sivut 8-11 Oululaiset isäntinä motoristien

Lisätiedot