Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan. 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan. 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti"

Transkriptio

1 Eristämisen ammattilainen kasvoi aikuiseksi Kymppi-Eristyksen taival alansa merkittäväksi vaikuttajaksi on kertomus suomalaisesta sitkeydestä ja yrittämisen innosta. Siihen kuuluu myös valtavia projekteja, hauskoja tarinoita ja paljon muuta. Kymppi-Eristyksen historiaa alettiin kirjoittaa sinä päivänä, kun Eero Koskelainen päätti kysyä Kiimingin silloiselta pankinjohtajalta Esko Pykyltä pankkilainaa. Velkasummaksi kirjattiin markkaa. Yhtiön varsinainen perustamiskokous pidettiin Kiimingissä, elinkeinoasiamiehen toimistossa. Oulun naapurikunta olikin merkittävässä roolissa yrityksen alkutaipaleella, sillä siitä tuli niin ikään Kymppi-Eristyksen ensimmäinen kotipaikka. Eero halusi yhtiön nimeksi EK-Eristys Oy:n, mutta rekisteriviranomaisetpa eivät hyväksyneetkään nimiehdotusta. Erään hylätyn ehdokkaan jälkeen turhautunut toimitusjohtaja pirautti kaupparekisteriin ja ihmetteli nimiehdotustensa hylkäämistä. Millaisia nimiä siellä sitten on, joissa on eristys toisena osana? Eero kyseli. Lakimies luetteli nimiä ja totesi, että Kymppi-Eristystä ei ole. Nyt on, Eero vastasi jämäkästi. Autoradiopuhelimesta edustustehtäviin Varsinainen toiminta käynnistyi seuraavan vuoden tammikuussa. Ensimmäisiin kirjapitomerkintöihin kuului osakepääoman maksu. Henkilökunnan liikkuvuuteen ja tavoitettavuuteen haluttiin panostaa heti alusta alkaen. Niinpä yritykseen hankittiin kännykän edeltäjiin kuuluva, legendaarinen Saloran autoradiopuhelin. Nyt jo eläkepäivistään nauttivat Taina ja Eero Koskelainen ovat tehneet pitkän uran Kympillä.

2 Eristysalaan on aina kuulunut tärkeänä osana jonkinasteinen edustustoiminta. Kirjanpitomerkinnät eli laskut kolmesta kuuteen kertoivatkin liikeneuvotteluista, joita oli käyty nostalgista mainetta nauttineessa, Arinan ovensa jo sulkeneessa Steakhouseravintolassa. Työsuunnittelupalaveri, lounas herrojen Luontio ja Svensk Kemiralta kanssa kolmannessa kuitissa lukee. Asiakkaat uskoivat vankasti niin Eeroon kuin uunituoreeseen yritykseenkin. Eräässä Nuottasaaressa käydyssä urakkaneuvottelussa nuorelta yrittäjältä kuitenkin tivattiin pankkitakuita. Sittemmin edesmennyt teollisuusneuvos Kauko Seppälä puolusti nuorta yrittäjää: Uudelta yrittäjältä ei sellaisia varmaankaan löydy, mutta Eero saa selkäsaunan, jos ei tee hommiaan kunnolla. Vaikutusvaltaista Seppälää kuunneltiin ja häneen sanoillaan oli painoarvoa, joten teollisuusneuvoksen luja luotto Eeroon riitti kyselijöille takuiksi. Eeron visio oli työllistää list itsensä ja viisi miestä. Kuten olemme me saaneet et huomata, a, toisin on kuitenkin in käynyt. yt. Kymppi- pi- Eristyksen ihan ensimmäinen työsopimus tehtiin kotitalon talo naapurinmiehen, i Otto Kalevi Ahosen, kanssa. Hän on nauttinut ansaittuja eläkepäiviään jo useamman vuoden ajan. Yrittäminen tarkoitti myös paperitöitä, jotka ilmenivät tarjousten, sopimusten, laskujen, kuittien sekä monen muun tositteen muodossa. Konttorityöt hoidettiinkin aluksi talkoovoimin. Eeron vaimo Taina suuntasi konekirjoituskurssille heti seuraavan vuoden helmikuussa. Tuliaisena kurssilta oli luonnollisesti kymmensormijärjestelmä, joten sen taitavan henkilön käsissä laskujen ja tarjousten naputtelu muuttui vauhdikkaaksi näppäinten ilotulitukseksi. Käytännön asioiden hoitaminen vei kuitenkin runsaasti aikaa, joten paperitöitä hoidettiin usein viikonloppuisin. Päätukikohtana toimi tunturin juuressa, Syötteen maisemissa sijaitseva asuntovaunu. Tämä järjestely mahdollisti edes osa-aikaisen vapaa-ajanvieton perheen kanssa.

3 Kympin perhe Tämän yrityksen historia lähtee jo vanhempieni lapsuudesta. Molemmat ovat kotoisin maalaistalosta, jonka töiden hoitaminen on kenties sitä kaikkein alkuperäisintä yritystoimintaa. Johanna ja Janne yhtiön perustamisen aikoihin sirkuksessa. Isäni ja yhtiön perustaja, Eero, ymmärsi jo nuorena poikana, mitä yrittäminen tarkoittaa. Hänen isänsä oli paiskinut hommia ja luonut työuraa maatalon ulkopuolisissa töissä savotoilla ja tietyömailla ansaiten maanviljelijän kapeaan leipään hiukan ylimääräistä. Eeron oivallus tästä oli yrittämisen perusoppi ahkeruus. Niinpä hän ajoi hevosella heinää naapureille ja auttoi savottakämpillä juoksevien asioiden hoitamisessa. Yrityksen historiaan kuuluu myös äitini Tainan yritys 1980-luvulla, Oulun Sukka. Pienessä erikoistavaraliikkeessä työskennellessäni kasvoin asiakaspalveluun. Näinä vuosina vietimme veljeni Jannen kanssa enemmän aikaa äitimme kanssa kaupan takahuoneessa kuin kotona. Janne toimitti pikkuasioita ja minä myin rouville sukkahousuja. Mutta se oli mukavaa aikaa sain jo nuorena tyttönä tehdä vastuullista työtä. Sehän tuntui ihan leikiltä, ei varsinaiselta työltä. Luonnollisesti oli aikoja, jolloin otin isästäni ja yrityksestä hiukan pesäeroa. Ajattelin silloin, että en ikinä työskentele tässä yrityksessä vaan hakeudun jonnekin ihan muualle. Opiskelujen ohessa ja välissä kävinkin kokeilemassa työn tekemistä toisen palveluksessa. Vähän ajan kuluttua kuitenkin tuntui, että taidan saada enemmän aikaan täällä kuin vieraassa yrityksessä. Niinpä palasin takaisin Kympin työn pariin. Opiskelujen loppuvaiheessa sain herätyksen laatuasioihin. Käynnistin laatujärjestelmän rakentamisen yrityksessä. Näiden asioiden hoitamisesta tulikin aika merkittävä osa minun arkityötäni 1990-luvun lopussa. Uuden vuosituhannen alettua nimikkeenäni alettiin käyttää varatoimitusjohtajaa. Toimenkuva käsitti kaikki edelliset työni sekä tukun uusia. Isäni on oikea delegoinnin mestari, joten vuosien aikana tutuksi tulivat mitä erilaisemmat työt. Innostun aina uusista asioista! Kaikki kallonkutistajien vuosikymmenien aikana minusta tekemät testitkin osoittavat, että ilman uusia tuulia ja muutoksia näivetyn. Elän haasteista ja niistä saamastani energiasta. Johanna Koskelainen toimitusjohtaja

4 Siilo täynnä glaubersuolaa UPM Kymmene Pietarsaaren tehtaat. Ensimmäisen vuoden eksoottisin tehtävä oli suolakaivosprojekti Oulun Nuottasaaressa. Käytännössä urakointi tarkoitti 32 metriä korkeaa ja halkaisijaltaan 17 metriä olevaa siiloa, joka oli ääriään myöten täynnä glaubersuolaa! Sitä oli jähmettynyt 50 vuoden ajan siilon reunoille yhteensä 500 tonnin edestä. Ainoastaan keskellä sinnitteli enää jäljellä pieni aukko. Käytöstäkin se oli ollut poistettuna jo muutaman vuoden ajan. Silloinen Oulu Oy:n lipeäosaston käyttöinsinööri Olli Peltonen jääkiekkoilija Ville Peltosen pappa ehdotti pelle pelottomuudesta tunnetulle Eerolle urakkaa. Kukaan muu ei siihen mennessä ollut uskaltanut tarjota siilon tyhjentämistä. Mutta Eeropa otti haasteen vastaan ja tarjosi. Siitäkin huolimatta, että työn ottaminen olikin hiukan uhkarohkea teko. Keväällä kerättiin miehiä Pudasjärven peräkyliltä asti ja viriteltiin kuljetuskalustoa urakkaa varten. Hiljalleen siilo saatiin tyhjenemään. Saimme siitä pesämunan yrityksen käynnistämiselle ja ensimmäiselle halli-investoinnille. Ensimmäinen halli rakennettiin suolarahojen avulla, Eero muisteli suolakoitosta ja sen merkitystä yritykselle Kympin 20-vuotisjuhlassa. Omiin toimitiloihin Loppuvuodesta 1984 yrityksen kotipaikkana toimi Oulu. Niittytien kodin makuuhuone vapautui vihdoinkin perheen asumiskäyttöön, kun ensimmäinen oma toimisto avasi ovensa Moreenitiellä. Samana vuonna Oulu Oy:n kanssa sovittiin Nuottasaaren tehtaiden kunnossapidosta vuosittaisia eristysten korjauksia varten. Kyseinen sopimus on edelleen voimassa, vaikka tehtaan nimi on vaihtunut vuosien varrella useaankin otteeseen. Yrityksen toiminta oli käynnistynyt pirteästi, sillä seuraavana vuonna liikevaihto oli markoissa menossa jo toisella kymmenellä miljoonalla. Kasvun keskellä toimitilat alkoivat hiljalleen käydä ahtaiksi, joten niihin tehtiin 170 neliön hallitilaksi tarkoitettu laajennusosa. Vuoden suurimman urakan kymppiläisille tarjosi Rautaruukilla Raahessa tapahtunut masuunin peruskorjaus, jonka urakasta neuvoteltiin huikeat viisi minuuttia. Kaikki perustui jälleen luottamukseen. Tällä kertaa Ojalan Reijo uskoi yrityksen palveluihin ja henkilökuntaan. Eero oli ennenkin tehnyt näitä hommia, joten työt luistaisivat nytkin.

5 Kansainvälisiä kontakteja Vuonna 1985 nykyään teknisenä johtajana yrityksessä ahertava Hannu Koret astui täysipäiväisesti Kymppi-Eristyksen palvelukseen. Seuraavana vuonna kymppiläisten kompassi vei urakoimaan Norjaan asti. Erityisen arktiset olosuhteet tulivat tutuiksi kuitenkin lä-hempää, kun Rautuvaaran työmaalla Kolarissa eristettiin parhaimmillaan jopa 52 asteen pakkasessa! Parocin puhallusvuorivillan urakoinnista tuli myös luottamustehtävä ja tästä eteenpäin siihen liittyvät työtehtävät kuuluivat säännöllisesti yrityksen työntekijöiden kalentereihin. Sopimuksen neuvottelun jälkeen kymppiläiset ovat auttaneet arviolta yli kymmentätuhatta Oulun läänin länsiosan kotitaloutta energian säästössä. Suomessa elettiin voimakasta talouskasvun aikaa ja Pohjois-Suomessa oli käynnissä voimakas investointibuumi vuonna Veitsiluoto Oy osti Oulu- Yhtiön ja Nuottasaaren tehtaalla kalaan liittyvä logo vaihtui teemaltaan metsäaiheiseksi. Samalla lähti käyntiin Selke 2 -projekti. Nesteen jalostamo Porvoon Kilpilahdessa. Raahen Rautaruukissa rakennettiin koksaamoa, jossa eristettiin lukemattomat pätkät putkia. Taina päätti myös siirtyä täysipäiväisesti yrityksen palvelukseen ja luopui omasta yritystoiminnastaan. Vuonna 1988 toimitiloihin tehtiin toinen laajennus, jolla saatiin lisätilaa konttoriin 175 neliön verran. Pikkuhiljaa oli aika toivottaa tietokoneaika tervetulleeksi yrityksen arkeen. Samana vuonna asbestin purku tuli luvanvaraiseksi Suomessa. Kymppi- Eristykselle myönnettiin järjestyksessään toinen asbestinpurkulupa koko maassa. Ulkomaantoimintoja laajennettiin Afrikan auringon alle, kun osa kymppiläisistä suuntasi uretoimaan YIT:n urakoimia säiliöitä Libyan helteeseen. Paikan päällä työskenneltiin sulassa sovussa yhdessä filippiiniläisten kanssa. Lama kouraisee Vuonna 1990 Veitsiluoto käynnisti Oulun paperitehtaan rakentamisen. Sen kyljessä olevat säiliöt ovat näkyvä merkkipaalu Kympin tekemisistä Nuottasaaressa. Projektin parissa puurrettiin melkein kahden vuoden ajan. HK:lle Vantaalle ja Ingmanille Sipooseen tehtiin merkittäviä kylmäeristystöitä. Vuonna 1991 lama johon kukaan ei uskonut iski Suomeenkin tosissaan. Lamasta selvittiin hyvien asiakassuhteiden ja pitkäaikaisten kumppanien avulla. Ennen kaikkea valtionvalta verottajana ja pankkimaailma luottivat perisuomalaiseen yrittämiseen. Ilmoitin heille, että minä kaadun ainoastaan saappaat jalassa, Eero kuvailee harmaita aikoja. Seuraavan vuoden suurin yksittäinen työ oli paperikoneen rakennus Jämsänkoskelle. Höyrytykselle Kymppi-Eristys on tehnyt kattiloita keskeytymättömästi vuodesta 1992 lähtien. Vuoden päästä yritys kasvatti mainettaan ensiluokkaisena urakoitsijana työskennellen muun muassa Metsä- Kemialle, RR Valssaamolle sekä Valio Pitäjänmäelle. Ruotsin kauppoja Vuonna 1994 tehtiin runsaasti kauppaa ruotsalaisten kanssa. Länsinaapuri oli ostanut valtavan savupiipun Suomesta. Sen osat saapuivat Kymppi-Eristyksen pihalle Hackmanin tehtailta Sorsa-

6 Kymppi-Eristyksen ensimmäiset toimitilat Moreenitiellä kävivät pian ahtaiksi. Eero Koskelaisen vanha työmaakypärä. koskelta. Osat eristettiin ja kuljetettiin Kiirunaan. Etelärannikolle Porvooseen perustettiin toimipiste. Pari vuotta myöhemmin Oulun Stora Ensolla oli päästy paperin teossa sen verran hyvään vauhtiin, että tehtaaseen rakennettiin toinen paperikone, Lumi 7. Oulun Voiman voimalaitoskin toi eristäjän leivän päälle voita. Myös Porvoon Kilpilahden teollisuusalueella, Nesteen öljynjalostamolla tehtiin rutkasti töitä. Vaasa oli myös aktiivinen toimintaympäristö vuosina Siellä rakennettiin Vaskiluodon Voiman voimalaitosta ja urakoitsijana oli PVO-yhtiöt. Samalla voimalaitoksella opeteltiin tulemaan toimeen saksalaisen turbiinitoimittajan kanssa. Oulun Moreenitien tilat olivat tulleet sen verran ahtaiksi, että kahden vuoden neuvottelujen tuloksena naapuritontilta hankittiin toinen halli, johon keskitettiin osa yrityksen toiminnoista. Yksi tärkeistä yhteistyökumppaneista on ollut myös Oulun Härkätie 1. Entisestä Karjapohjolasta, Lihakunnan kautta Lihapolarista, Itikan kautta Atriaan ja lopuksi Teatriaan saakka. Ihmeitä olivat paitsi nimet, myös Oulun kaupunginteatterin esitys Milanon ihme. Teatterin ammattilaiset olivat tuolloin Limingantullissa paossa teatteritalon perusparannusremonttia. Nykyään Härkätiellä toimii suomen suurin rockklubi Club Teatria. Persoonallisia yhteistyökumppaneita Vuosien varrella yritys on saanut tuottaa palveluja myös muille Pohjois-Suomen mittakaavassa suurille elintarvikkeiden tuottajille: muun muassa torttutaikinan tekijästä monialaosaajaksi kehittyneelle Kylmänen Oy:lle Rantsilaan ja Lapin Lihalle Rovaniemelle. Nämä persoonalliset lihavalmistajat ovat olleet jo vuosia Kymppi-Eristyksen asiakkailleen antamien maukkaiden joululahjojen takana. Poro on paras-ta, kuuluu mainoslause vuosien takaa. Keväällä 1999 työn alla olivat muun muassa kuitulinja Pulp2000- projektissa Joutsenossa Metsä- Botnialla. Sääolo-suhteet olivat haastavat. Pakkanen muodosti tuulen kanssa niin ankaran parivaljakon, että kymppiläiset pilä is osallistuivat ivat muutaman muun yrityksen kanssa Oulun Työterveyslaitoksen vetämään innovatiiviseen projektiin, jossa tutkittiin kylmässä työskentelyä eristäjän ammatissa useammalla paikkakunnalla Suomessa. Keski-Suomessakin kävi Kympin vipinä. Työhanskat kuluivat niin Äänekoskella Metsä-Botnialla kuin sen naapurissakin, Kumpuniemen voimalla Suolahdella. Kartoituksia Vuonna 2000 yrityksen tilannetta ja toimintaedellytyksiä haluttiin kartoittaa talon ulkopuolisen tahon näkemyksen avulla. Asiantuntija teki haastatteluja, mietiskeli ja laskeskeli. Lopputuloksena syntyi yhteenveto, jossa todettiin vanhojen toimitilojen olevan yrityksen kehittymisen esteenä. Pian tämän jälkeen Oulun kaupungilta tiedusteltiinkin uutta tonttipaikkaa. Ei ole suuri yllätys, että myös vuonna 2000 Kymppi-Eristyksen toiminnan pääpainopistealue oli Itä-Suomessa. Suunnalla Imatra Joutseno tehtiin suuria investointeja metsäteollisuuden sa-

7 Yrittäjäjärjestöjen muistamisia... ralla. Niinpä teollisuuden kasvualue tarkoitti runsaasti töitä eristysten ammattilaisille. Vastapainoksi rakennettiin Pietarsaareen UPM:n naapuriin voimalaitos, joka antoi toiminnalle ripauksen läntistä näkökulmaa. Uudella vuosituhannella tehtiin yrityksen tähän mennessä suurin yksittäinen koneinvestointi, kun kymppiläiset hankkivat ihmekone Bingon, kotoisemmalta nimeltään Bimbon. Kyseessä oli yrityksen ensimmäinen täysin automaattinen pellintyöstökone. Tietokoneaika oli totta pajankin puolella. Palkittua yrittämistä Millenium oli merkittävää aikaa yritykselle, sillä samana vuonna Oulun Yrittäjät valitsivat Kymppi-Eristyksen Vuoden yritykseksi Oulussa. Sen ansiosta tietoisuus yrityksestä kiiri ympäri Suomea ja mielenkiinto sitä kohtaan nousi merkittävästi. Kymppi-Eristys tuplasi liikevaihdon sen ollessa edelliseen vuoteen verrattuna jo 12,5 miljoonaa. Töitä paiskittiin niin paljon kuin ehdittiin tehdä. Itä- Suomen projektit työllistivät edelleen ja Porvoossa Fortumilla tehtiin suuret investoinnit perusöljytuotantoon. Avesta Polarit oli edellisenä vuonna tehnyt päätöksen investoida tehtaaseen suuria summia. Siitä yritykselle avautui mahdollisuus päästä eristämään pohjoisen toista metallinjalostajaa Torniossa. Samana vuonna pantiin Ruskon rakennuksen suunnittelun rattaat pyörimään ja perustettiin tytäryhtiö TEK Kiinteistöt Oy, joka vuokraa Konetien toimitilojen vieressä sijaitsevia korkealaatuisia sauna- ja kokoustiloja. Vuosi 2002 oli toiminnaltaan todella työntäyteinen. Uusien toimitilojenkin rakentaminen Ruskon Konetielle imi porukasta oman osansa. Toimitilojen myötä Ouluun saatiin odotettu esivalmistustehdas, joka toi uudenlaista joustavuutta eristejoukkueen palveluihin. Avesta Polaritin Tornion tehtaat olivat vuosina 2001 ja 2002 suurin yksittäinen asiakas.

8 Kärppänä Keski-Eurooppaan Keski-Euroopasta löydettiin uusia työmaita. Yksi merkittävimmistä oli vuonna 2002 alkanut Stora Enson paperitehdastyömaa Belgian Langerbruggenissa. Teknisesti edistyksellinen tehdas hyödynsi kierrätyspaperia, jonka käyttämisestä suomalaisilla oli jo pitkät perinteet. Kymppi-Eristyksen kannalta projekti tarkoitti historian ensimmäistä useamman miljoonan urakkaa ulkomailla. Yhteensä Belgian tehdasalueella työskenteli noin 100 miestä. Tuotantopäällikkönä ja teknisen johtajan sijaisena Kympillä työskentelevä Jukka Heikkinen toimi työmaalla sen alkuvaiheessa työmaapäällikkönä, myöhemmin projektipäällikkönä. Tämä oli meille ensimmäinen todellinen koetinkivi: eli osaammeko? Ja pystymmekö? Osattiin ja pystyttiin, Heikkinen summaa kokemusta. Loppuvuodesta kymppiläiset pääsivät vihdoin muuttamaan uusiin uljaisiin toimitiloihin Konetielle. Edustussaunaosasto sai pian kaupungilla nimekseen Ruskon Tropiikki. Paikka on kuuluisa onnistuneista juhlista. Tähän mennessä viisi Suomen mestaruutta jääkiekossa voittanut Oulun Kärpät ja poika ovat tuttu näky Ruskon Tropiikissa! Urheilun tukeminen on ollut Eerolle aina sydäntä lähellä oleva asia. Yksi yhteistyökumppaneista on ollut jo vuosikausien ajan Oulun Kärpät. Vuonna 2005 Kärppien päävalmentaja Kari Jaloselle luovutettiin Eeron kokoelmasta kymmenien tuhansien juhlivien oululaisten edessä Oulun kauppatorilla oma pappatunturi kiitokseksi mestaruudesta. Eero oli luvannut tämän aina yhtä

9 Kari Jalonen ja lahjamopo. viileän menopelin Jaloselle edelliskauden mestaruusjuhlissa. Ehtona oli se, että Kärpät uusii mestaruuden kaudella 2005, Eero hymyilee. Myöhemmin otettu kuva, jossa Kari poseeraa mopedinsa kanssa kesämökkinsä pihalla, esiintyi mediassa yli 80 kertaa. Joustavuuden takaamiseksi toimipaikkakuntia on palvelujen kehittyessä tarvittu lisää. Vuonna 2003 mentiin Keminmaalle ja kaksi vuotta myöhemmin uuden toimipisteen ovet aukenivat Kuusankoskella. Välillä Kymppi-Eristystä muistettiin myös palkita. Vuonna 2004 palkintokaappi sai täydennystä, kun kymppiläisille myönnettiin Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjäpalkinnot. Tainan työtunnit Kympissä tulivat pikkuhiljaa täyteen ja hän alkoi delegoida töitänsä talousjohtaja Juha Kivirinnalle ja toimistopäällikkö Hanna-Mari Kiviniemelle. Sen jälkeen Taina siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviään. Eräs Suomen suurimmista teollisuusprosessihankkeista, Neste Oilin Porvoon öljynjalostamon laajennus, tarkoitti kymppiläisille diesel-linjaan kuuluvia eristystöitä. Samalle tilaajalle urakoitiin yhtä aikaa myös Naantalissa. Koko yritys oli hankkeen aikana kovilla, sillä isot ja päällekkäiset projektit aiheuttivat paikoitellen jopa työvoimapulaa ja kiireisiä päiviä koko eristysporukalle. Töitä tehdessä liikevaihto kipusi lähelle 20 miljoonaa. Projekti työllisti meitä mukavasti ja hymy oli kaikilla herkässä, kun kaikki työt saatiin tiukan aikataulun raameissa tehtyä, diesel-hankkeessa projektipäällikkönä toiminut Jukka Heikkinen totesi Kymppi-Uutisten toisessa numerossa.

10 10-Eristyksen 25-vuotisjuhlalehti Innovatiivisesti kohti uusia haasteita Botnia AS:n sellutehdas, Frey Bentos Uruguay. Kompassin neula näytti kohti EteläAmerikkaa vuonna 2006 kymppiläisten suunnatessa Uruguayhyn. Fray Bentosissa, Uruguay-joen rannalla, Kympin laatua odotti tällä kertaa Oy Metsä Botnia Ab:n kuudes ja samalla yhtiön ensimmäinen tehdas ulkomailla. Massiivisessa urakassa kymppiläiset joutuivat keskelle paikallista poliittista kädenvääntöä, jota käytiin muun muassa tehdashanketta tukevien paikallisten ihmisten ja sitä vastustavien argentiinalaisten välillä. Tehtaan erikoisuutena on eukalyptussellu, jota käytetään hieno- ja pehmopaperinvalmistuksessa. Noin 1,2 miljardia dollaria maksanut sellutehdas on Uruguayn historian suurin yksityinen teollinen investointi. Tämän keikan jälkeen ei pelota lähhteä mihinkään suuntaan, työmaalta takaisin kotimaahan lentänyt tekninen en johtaja Hannu Koret toteaa. Vuonna 2007 yrityksen perustaja, n nyny ykyinen hallituksen puheenjohtaja, Eero o Koskelainen siirtyi nauttimaan eläke- päivistä. Hänen n ty tytt tyttärensä ttär ären ensä sä JJoh Johanna ohan anna naa siirtyi luotsaamaan yritystä. saa maa aan n yr yrit itys ystä tä.

11 Uraa uurtava lauttaprojekti Kuluvana vuonna yritys saa päätökseen urakoinnin uudella rintamalla. Kaksi rohkeaa Kympin miestä, Mikko Hämäläinen ja Ilkka Tuulaniemi, ovat johtaneet kansainvälistä työporukkaa Aker Yards Oy:n laivatelakalla Raumalla. Kesällä Norjan ja Tanskan väliä liikennöi kaksi identtistä autolauttaa. Kympin johdolla laivoihin on toteutettu normaalien lämpöeristysten lisäksi vaativia paloeristyksiä. Olosuhteet ahtaassa laivassa ovat poikenneet maalla tapahtuvasta teollisuuseristyksestä. Esimerkiksi hitsauksia, maalauksia, putkitöitä, sähkötöitä ja eristyksiä on tehty yhtä aikaa. Täyden palvelun talo Koko 2000-luvun Kymppi-Eristys on kasvanut voimakkaasti, lukemattomia eristysalan ammattilaisia työllistäväksi yritykseksi. Oulun pääkonttorin lisäksi kymppiläiset tavoittaa kolmesta sivutoimipaikasta: Porvoosta, Keminmaalta ja Kuusankoskelta. Liikevaihtokin on kivunnut yli 30 miljoonaan euroon. Kympin asiakkaat tulevat hyvin erilaisilta toimialoilta. Suurimpia asiakasryhmiä ovat puu- ja paperiteollisuus, metalliteollisuus, energiantuotanto sekä kemian- ja petrokemian teollisuus. Kympillä on DNV:n auditoimat ISO 9001 ja ISO standardit takaamassa toimintansa järjestelmällisyyttä. Työterveys- ja turvallisuustyö yrityksessä on alansa kärkeä ja OHSAS standardin sertifikaatti on odotettavissa kesän 2008 aikana. Siitä, millä ideologialla yritystä johdetaan ja sen toimintaa kehitetään, on tämän pienen historiikin viimeiset sanat jätettävä Johannalle häntä puhutelleen mietelauseen muodossa. Taito määrää sen, mitä kykenee tekemään. Motivaatio ratkaisee, mitä tekee. Asenteesta riippuu, kuinka hyvin sen pystyy tekemään. (Tuntematon kirjoittaja) Yrityksen perustaja, nykyisen hallituksen pj on hurahtanut vanhoihin kulkuneuvoihin, joten ne somistavat Kympin toimitiloja ja samalla tätä pientä historiikkia.

12 Kymppi-Eristyksen ensimmäisen esitteen kansi.

Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön

Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön 1950 Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön kanssa. Suosituimmaksi puimurimalliksi Suomessa tuli

Lisätiedot

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!!

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!! TORNIO KÄRPÄT - JOKERIT 2.10.2012 RAKSILA HANNU 60 vuotta Yllätys onnistui Lätkäbussilaisten järjestämä yllätys Hannun merkkipäivän kunniaksi onnistui, vaikka aluksi tuntui mutkia tulevan matkaan, kun

Lisätiedot

Suomen teollisuuden kunnossapitäjä

Suomen teollisuuden kunnossapitäjä Suomen teollisuuden kunnossapitäjä PEPT Oy Ab on vuonna 1992 perustettu perheyritys, jonka merkittävintä osaamista ovat teollisuuden eristys- ja telinetyöt sekä LVI-eristäminen. PEPT Oy Ab tarjoaa teollisuudelle

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Yhtiöt eivät julkista kauppahintaa, mutta se maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä.

Yhtiöt eivät julkista kauppahintaa, mutta se maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä. Rakennuslehti 18.12.2012 EMC Talotekniikka myydään Hollantiin EMC Talotekniikka Oy myydään hollantilaiselle teknisten palveluiden toimittaja Royal Imtech N.V.:lle. EMC Talotekniikan nykyiset omistajat

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON

AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON LEHDISTÖTIEDOTE Julkaisuvapaa heti AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON Autosalpa Oy ja Renor Oy ovat sopineet torstaina, 19.6.2008, tonttikaupasta Lahden Asemantaustan kaupunginosassa olevasta

Lisätiedot

Stora Enson muutos jatkuu

Stora Enson muutos jatkuu Stora Enson muutos jatkuu Jouko Karvinen, toimitusjohtaja, Markus Rauramo, talousjohtaja, Juha Vanhainen, Suomen maajohtaja 19.8.2009 Sisältö Stora Enson muutos jatkuu Toimenpiteet Taloudelliset vaikutukset

Lisätiedot

Uusyrityskeskuksien kokonaistilanne. Joulukuu 2014. Vastauksia huomisen kysymyksiin

Uusyrityskeskuksien kokonaistilanne. Joulukuu 2014. Vastauksia huomisen kysymyksiin Uusyrityskeskuksien kokonaistilanne Joulukuu 2014 Vastauksia huomisen kysymyksiin Esityksen tarkoituksena on kertoa tutkimuksesta, jossa selvitettiin uusyritysten kautta perustettujen yritysten henkiinjäämistä.

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013

RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013 RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013 RAAHEN SATAMA 2 TOIMINTAKERTOMUS 2013 1. Yleistietoja Suomen satamista ja niiden liikenteestä Suomen satamien ulkomaanliikenne v. 2013

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ. Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni

TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ. Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni Lauri Heikkinen 22.1.2013 Schneider Electric lyhyesti 22,4 miljardia

Lisätiedot

Tehtaantie 5, 31500 KOSKI TL

Tehtaantie 5, 31500 KOSKI TL TRIOTEC OY Tehtaantie 5, 31500 KOSKI TL YRITYKSEN HISTORIA 1978 1981 Perustettu Trional Oy Perustajina: Antti Teollisuus Oy, Vaasan Höyrymylly yy y yoy Tuotteina karjatalouskalusteiden valmistus. Pääosa

Lisätiedot

enttämestari Esko Mansikkaviita

enttämestari Esko Mansikkaviita enttämestari Esko Mansikkaviita Seppo Alakoski P arkanon tutkimusasema metsäntutkimusta 40 vuotta 147 Toimitilojen suunnittelu Harjannostajaiset Tutkimustoiminta laajenee Toimitilojen laajennus Kenttämestari

Lisätiedot

Riittääkö puuta kaikille?

Riittääkö puuta kaikille? Riittääkö puuta kaikille? EK-elinkeinopäivä Hämeenlinnassa 8.5.2007 Juha Poikola POHJOLAN VOIMA OY Pohjolan Voiman tuotantokapasiteetti 3400 MW lähes neljännes Suomen sähköntuotannosta henkilöstömäärä

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva 1.1 Tämä on STT-Lehtikuva STT-Lehtikuva on Suomen johtava, kansallinen uutis- ja kuvatoimisto. Uutispalveluiden lisäksi STT tuottaa muita palveluita medialle ja viestintäpalveluita johtaville yrityksille,

Lisätiedot

Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet. Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014

Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet. Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014 Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014 Isännöintiala on osa kiinteistö- ja rakentamisalaa Koko kiinteistö- ja rakentamisklusteri: - Työllistää

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas

Äänekosken biotuotetehdas Äänekosken biotuotetehdas Äänekosken biotuotetehdas Tiedätkö sinä, mikä biotuotetehdas? Biotuotetehtaan ydin on sellutehdas, mutta biotuotetehdas on paljon muutakin. Mitä biotuotteet ovat? Minkälainen

Lisätiedot

LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00

LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00 LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00 OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-31.8.2000 Lännen Tehtaiden tammi-elokuun liikevaihto kasvoi 28 prosenttia ja oli 1 018,1 miljoonaa markkaa (1999: 797,1 Mmk). Tulos

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA

ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA ETELÄ POHJANMAAN LÄMPÖ-, VESI- JA ILMANVAIHTOTEKNISEN YHDISTYKSEN HISTORIIKKI 50-VUOTISEN TOIMINNAN AIKANA Suomessa LVI yhdistystoiminta alkoi Helsingissä jo 1930 luvulla, jolloin oli perustettu Lämpö-

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking 2 Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking Mittaa seutukunnan vetovoimaisuutta yrittäjien ja yritysten näkökulmasta Hyödyntää kahta aineistoa: 1) Tilastotieto Kuntatalouden lähtökohdat ja

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Paperitehtaat Suomessa

Paperitehtaat Suomessa Paperitehtaat Suomessa Kartalla keltainen: Tuotantokapasiteetti Tilanne 8/2008 Kartonkitehtaat Suomessa Kartalla turkoosi: Tuotantokapasiteetti Tilanne 8/2008 Sellutehtaat Suomessa Tilanne 8/2008 Metsäteollisuusintegraatit

Lisätiedot

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related Syyskuu no 55 /2012 http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related "Särkyneille on puhuttava hiljaa ja sanoin, jotka eivät lyö. Kuin tuuli, joka vaalii viljaa, kuin lempeä ja lämmin yö. Särkyneitä

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi

Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi Tuomo Juntikka, Civ. Ing. Hallituksen puheenjohtaja Paakkola Conveyors Oy Historiikki Yritys

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU SAUNASEURA 1.10.2014 1/11 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Ti 9.9. - Su 14.9. 2014 PAIKKA: Pulmankijärvi, Nuorgam ja Pykeijä, Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin

Lisätiedot

Biotuotetehdas Äänekosken huima

Biotuotetehdas Äänekosken huima Biotuotetehdas Äänekosken huima Timo Merikallio biotuotetehdasprojektin johtaja Metsä Fibre Oy Matti Tuononen Äänekosken vs. kaupunginjohtaja Idea tehtaasta syntyy. Ensimmäiset ajatukset biotuotetehtaasta

Lisätiedot

Kiinteän omaisuuden myynti/määräala kiinteistöstä Gröndal 753-421-12-1 sekä kiinteistö 753-421-878-4/Louhintahiekka Oy

Kiinteän omaisuuden myynti/määräala kiinteistöstä Gröndal 753-421-12-1 sekä kiinteistö 753-421-878-4/Louhintahiekka Oy Valtuusto 65 18.06.2012 Kiinteän omaisuuden myynti/määräala kiinteistöstä Gröndal 753-421-12-1 sekä kiinteistö 753-421-878-4/Louhintahiekka Oy 299/10.00.02/2012 KAAVJAOS 39 Kaavoitusjaosto 28.03.2012 Valmistelija:

Lisätiedot

Lupauksen taustalla on vuosien valmennuskokemus sekä erilaisista harjoittelumuodoista koostettu tehokas ja kokonaisvaltainen valmennusohjelma.

Lupauksen taustalla on vuosien valmennuskokemus sekä erilaisista harjoittelumuodoista koostettu tehokas ja kokonaisvaltainen valmennusohjelma. X-Method ryhmäliikuntaohjelma sopii kaikille, jotka haluavat päästä hyvään kuntoon. Annamme kunnon kehittymiselle tulostakuun. Elleivät kestävyys- ja lihaskuntosi ole kehittyneet harjoittelujakson päätteeksi,

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Kokemuksia energianhallintajärjestelmän. käyttöönotosta - Case Parma - Sami Purtola, Tuotantojohtaja, Parma Oy sami.purtola@parma.

Kokemuksia energianhallintajärjestelmän. käyttöönotosta - Case Parma - Sami Purtola, Tuotantojohtaja, Parma Oy sami.purtola@parma. Kokemuksia energianhallintajärjestelmän käyttöönotosta - Case Parma - Sami Purtola, Tuotantojohtaja, Parma Oy sami.purtola@parma.fi Esityksen sisältö Parma Kokemukset alussa Etenemisvaihtoehdon valinta

Lisätiedot

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava eduskuntaan 2015 Hyvä ystävä, tule kanssani yhteiselle matkallemme tekemään Suomesta parempi paikka yrittää, tehdä työtä ja pitää huoli kaikista. Muutos parempaan alkaa nyt. Seuraa Annea Ota yhteyttä minuun.

Lisätiedot

Venäjän kaupan barometri Kevät 2015. Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä:

Venäjän kaupan barometri Kevät 2015. Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä: Venäjän kaupan barometri Kevät 2015 Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä: Venäjän kaupassa ollaan kasvuhakuisia Tämän kevään Barometrissä esitimme kolme ylimääräistä kysymystä, joista yksi

Lisätiedot

Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa

Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa Terveiset yritysvierailulta 17.10. S. G. Nieminen ilahdutti esittelyillassa Puutarhanaiset kävivät kylässä Vantaalla Juurakkokujalla S. G. Niemisellä. Paikkaan oli helppo löytää kehä III:lta, ja siellä

Lisätiedot

Ahtausalan taloudellinen tilanne ja merkitys taloudelle. EK:n työmarkkinasektori

Ahtausalan taloudellinen tilanne ja merkitys taloudelle. EK:n työmarkkinasektori Ahtausalan taloudellinen tilanne ja merkitys taloudelle EK:n työmarkkinasektori Talouskriisi koettelee ahtausalaa Viennin ja tuonnin putoamisen vuoksi myös ahtausala on kärsinyt heikosta taloustilanteesta

Lisätiedot

ainen/ seutu Uskoo 7 6* 9* 9* 8 6 7 7 5* 2* 9 11* 7 Ei usko 92 93* 91* 91 92 93 92 93 95* 98* 91 89* 92 Ei osaa sanoa 0 1 0 - - 0 1* 0 - - - - 1

ainen/ seutu Uskoo 7 6* 9* 9* 8 6 7 7 5* 2* 9 11* 7 Ei usko 92 93* 91* 91 92 93 92 93 95* 98* 91 89* 92 Ei osaa sanoa 0 1 0 - - 0 1* 0 - - - - 1 TALOUSTUTKIMUS OY 20130927 09:25:43 TYÖ 000010239.13 TAULUKKO 41019 ss VER % Kaikki Sukupuoli Ikä Asuinkunta nainen mies alle 25-34 35-49 50-64 65+ Hel muu Turku/ muu muu 25 vuotta vuotta vuotta vuotta

Lisätiedot

Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku.

Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku. Haavoittuvasta lapsuudesta ehjään aikuisuuteen seminaari 23.4.2014. Siirtolaisuusinstituutti, Turku. KT Merja Paksuniemi Verkostotutkija Siirtolaisuusinstituutti Yliopistonlehtori Lapin yliopisto Lapsuuden

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA. PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA. PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON PK-YRITYSVALTUUSKUNTA PK-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho 8.2.2006 Mikä mies? Heimo Juhani Aho, s. 9.4.1949, Tampere Ylioppilas, Kalevan yhteiskoulu 1968 Dipl.ekonomi,

Lisätiedot

Uutta ydinvoimaa Pohjois-Suomeen

Uutta ydinvoimaa Pohjois-Suomeen Uutta ydinvoimaa Pohjois-Suomeen ATS:n seminaari, Helsinki Pekka Ottavainen Toimitusjohtaja Voimaosakeyhtiö SF Fennovoima teollisuuden tukijalkana Kaksi vaihtoehtoa paikkakunnaksi Hankkeen aikataulu 2

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

Ihmisen toivottomuuden alku

Ihmisen toivottomuuden alku Nettiraamattu lapsille Ihmisen toivottomuuden alku Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Alina Rukkila Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Liite 3 Laitosnumero Nimi MW 1 Metsä Board Kaskisen tehdas 65,2 2 Metsä Board Simpeleen tehdas K6 127 2 Metsä Board Simpeleen tehdas K7 66 3 Metsä

Liite 3 Laitosnumero Nimi MW 1 Metsä Board Kaskisen tehdas 65,2 2 Metsä Board Simpeleen tehdas K6 127 2 Metsä Board Simpeleen tehdas K7 66 3 Metsä Liite 3 Laitosnumero Nimi MW 1 Metsä Board Kaskisen tehdas 65,2 2 Metsä Board Simpeleen tehdas K6 127 2 Metsä Board Simpeleen tehdas K7 66 3 Metsä Board TAKO Board 68 4 Hämeenkyrön Voima Oy 80 5 Metsä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy Hallitus 198 10.04.2013 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy H 198 Suomen Terveystalo Oy on pyytänyt Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvon ta vi ras tol ta yksityisen

Lisätiedot

TietoEnatorin varsinainen yhtiökokous 27.3.2008. Toimitusjohtaja Hannu Syrjälän katsaus

TietoEnatorin varsinainen yhtiökokous 27.3.2008. Toimitusjohtaja Hannu Syrjälän katsaus TietoEnatorin varsinainen yhtiökokous 27.3.2008 Toimitusjohtaja Hannu Syrjälän katsaus TietoEnator vuonna 2007..Tietotekniikkamarkkinoilla hyvä kasvu, kilpailu kuitenkin kireää.tietoenator kasvoi markkinoita

Lisätiedot

Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010. Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu

Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010. Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu Tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy 17.11.2010 Kuva 1980-luvulta, useita rakennuksia on jo purettu TAMRUn senioreilla oli onnistunut tutustumiskäynti Cargotec Finland Oy:n toimintaan ja tiloihin Härmälässä.

Lisätiedot

Lapin metsätalouden kaaresta. Metsäylioppilaiden Pohjois Suomen kurssilla 2008 Värriön tutkimusasemalla 20.8.2008 Veli Pohjonen

Lapin metsätalouden kaaresta. Metsäylioppilaiden Pohjois Suomen kurssilla 2008 Värriön tutkimusasemalla 20.8.2008 Veli Pohjonen Lapin metsätalouden kaaresta Metsäylioppilaiden Pohjois Suomen kurssilla 2008 Värriön tutkimusasemalla 20.8.2008 Veli Pohjonen Tukki on Lapin metsätalouden keskiössä Kuva teoksesta Paasilinna 2003. Sadan

Lisätiedot

Kansainvälinen työturvallisuuspäivä. 28.4.2015 Kemi

Kansainvälinen työturvallisuuspäivä. 28.4.2015 Kemi Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Kemi Maintpartner Suomessa Liiketoimintamme on 100 % teollisuuden kunnossapitoa Varmistamme teollisuuden tuotannon ja julkisen sektorin teknisten prosessien

Lisätiedot

Olemme vahva toimija ja suunnannäyttäjä Lapin yritystoiminnan asiantuntijakentässä. Tarjoamme asiakkaillemme Lapin parasta yritysneuvonta ja

Olemme vahva toimija ja suunnannäyttäjä Lapin yritystoiminnan asiantuntijakentässä. Tarjoamme asiakkaillemme Lapin parasta yritysneuvonta ja Olemme vahva toimija ja suunnannäyttäjä Lapin yritystoiminnan asiantuntijakentässä. Tarjoamme asiakkaillemme Lapin parasta yritysneuvonta ja edunvalvontatukea kaikilla yritystoiminnan osa alueilla koko

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013

Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013 Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013 Hyvinkään elinkeinorakenne Tähän diasarjaan on koottu muutamia keskeisiä Hyvinkään kaupungin elinkeinorakennetta koskevia

Lisätiedot

Rakentajat. PELOTON energiaremontti

Rakentajat. PELOTON energiaremontti Rakentajat PELOTON energiaremontti FAKTA Asuminen 30 % henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä ONGELMA Asiakas ei osaa Systeemit monimutkaistuvat Kokonaisuudet pitää sovittaa yhteen Kauppa ei osaa HUOLTO

Lisätiedot

SUNSET, KUIN SUORAAN KARTSALTA REVÄISTYT

SUNSET, KUIN SUORAAN KARTSALTA REVÄISTYT SUNSET, KUIN SUORAAN KARTSALTA REVÄISTYT SYNTYMÄ Vuonna 1968 kaksi neljätoistavuotiasta, rokkimusiikista sekaisin mennyttä poikaa istui Siltabaarissa levyautomaatin äärellä. Kahdellakymmenellä pennillä

Lisätiedot

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Toimiva tuotanto-, varasto- ja toimistotila/teollisuustila osoitteessa Konetie 33, Oulu. E8 5,8 KM VALTATIE 20 2 MIN LENTOASEMA 16 KM OULUN KESKUSTA 8,5 KM

Lisätiedot

KymiBusiness 2008. Teollisuuden palveluyritys 29.10.2008. Antti Ruokonen Empower Oy

KymiBusiness 2008. Teollisuuden palveluyritys 29.10.2008. Antti Ruokonen Empower Oy KymiBusiness 2008 Teollisuuden palveluyritys muutoksen mahdollistajana 29.10.2008 Antti Ruokonen Empower Oy Aiheet Empower lyhyesti Palvelujen lisäarvo Case Voikkaa 2006 Case Mussalo 2007 Case Anjalankoski

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

M-real. Osavuosikatsaus 1-3Q 2008

M-real. Osavuosikatsaus 1-3Q 2008 M-real Osavuosikatsaus 1-3Q 28 Päivitetty raportointirakenne Raportointirakennetta on muutettu syyskuussa 28 julkistetun Graphic Papers-kaupan seurauksena Kauppaan kuuluvat yksiköt on raportoitu lopetetuissa

Lisätiedot

ORIVEDEN SEURAKUNTA KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2015 SIVU 01/2015. LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj.

ORIVEDEN SEURAKUNTA KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2015 SIVU 01/2015. LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj. KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2015 SIVU 01/2015 AIKA Maanantaina 31. elokuuta 2015 klo 15 17.25 PAIKKA Längelmäen seurakuntatalo LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj. HAIKKA Juha KOPPANEN Elina

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi 19.11.2013 Inspiroivat oppimisympäristöt Miten ne tehdään?

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi 19.11.2013 Inspiroivat oppimisympäristöt Miten ne tehdään? Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi Olli Niemi Dosentti, TkT Suomen Yliopistokiinteistöt Oy Tampereen teknillinen yliopisto 1 Ilkka Halavalta kysyttiin: Oletko Himasen ystävä? Olen vaikka en henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja

Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja 18.5.2005 Ramirent - konserni lyhyesti Ramirent on johtava rakennuskoneiden ja -laitteiden vuokraukseen keskittynyt yritys, joka toimii Suomen,

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008. Tausta-aineisto 28.8.2008

Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008. Tausta-aineisto 28.8.2008 Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008 Tausta-aineisto 28.8.2008 Sisältö 1. Alkuvuosi lyhyesti 2. Finnveran liiketoiminta 1.1. 30.6.2008 Kotimaan ja viennin rahoitus 3. Finnvera-konsernin avainluvut

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Pieksämäen mentorifoorumi Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Useat pieksämäkeläiset yrittäjät ja yrittäjähenkiset ovat kouluttautuneet mentoreiksi tarkoituksena antaa kokemustaan ja verkostojaan muiden

Lisätiedot

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Liite 9.6.2008 65. vuosikerta Numero 2 Sivut 8 9 Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Hanna Lensu, Maaseudun Tulevaisuus Keijo Viertoman ja Tiina Tuomisen tilan 30 vuotta vanhan mullinavetan

Lisätiedot

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Taru-Kalusteen Tarja Siivonen toiminut yrittäjänä 40 vuotta Nummelan Kenttälässä toimivan Taru-Kalusteen yrittäjä Tarja Siivoselle on kertynyt yrittäjyysvuosia

Lisätiedot

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille

Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Pieksämäen mentorifoorumi Tukea ja kumppanuutta yrittäjille Useat pieksämäkeläiset yrittäjät ja yrittäjähenkiset ovat kouluttautuneet mentoreiksi tarkoituksena antaa kokemustaan ja verkostojaan muiden

Lisätiedot

Kananpäitä ja kansainvälistä kauppaa ammatillisen koulutuksen vientiponnisteluja TAKKissa

Kananpäitä ja kansainvälistä kauppaa ammatillisen koulutuksen vientiponnisteluja TAKKissa Kananpäitä ja kansainvälistä kauppaa ammatillisen koulutuksen vientiponnisteluja TAKKissa KansainväliSYYSpäivät 2013 5.11.2013 Jyväskylä Päivi Puutio Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK Taustalla Tampereen

Lisätiedot

Technopolis kannattavaa kasvua. Talousjohtaja Reijo Tauriainen 13.11.2014

Technopolis kannattavaa kasvua. Talousjohtaja Reijo Tauriainen 13.11.2014 Technopolis kannattavaa kasvua Talousjohtaja Reijo Tauriainen 13.11.2014 Technopolis-konsepti Yhdistää joustavat toimitilat ja palvelut tehokkaaksi työympäristöksi Mahdollistaa asiakkaiden keskittymisen

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy

Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy Masuunien hiili-injektio Ruukki Metals Oy, Raahe Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy Pekka Inkala, Raahen Voima Oy Masuunien hiili-injektio Ruukki Metals Oy, Raahe Pekka Inkala, Raahen Voima Oy

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014

Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014 Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014 Pientä 'suurta' jännitystä ilmassa saapuminen majoituspaikkaan liikuntahallille. Makuupaikkojen valinta ja

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10 SAUNASEURA 29.9.2013 1/10 4. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Su 8.9. pe 13.92013 PAIKKA: Nuorgam, Pulmankijärvi ja Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin Pulmankijärvelle

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00 Julkaistu: 2003-02-13 08:06:55 CET Wulff - neljännesvuosikatsaus BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE TILIKAUDELTA

Lisätiedot

10-Eristyksen 25-vuotishistoriikki liitteenä lehden sisällä

10-Eristyksen 25-vuotishistoriikki liitteenä lehden sisällä Kymppi-Eristys Oy:n lehti sidosryhmille kevät 2008 Eristysalan opiskelu kehittyy > sivu 3 Sellutehdas käy duurissa > sivu 4 Nro 1 syyskuu 2006 Kymppi-Eristys Oy:n lehti sidosryhmille Kymppi-Eristys Oy:n

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus liikkumis- ja oleskelurajoituksista annetun sisäministeriön asetuksen liitteiden muuttamisesta Sisäministeriön päätöksen mukaisesti muutetaan liikkumis- ja oleskelurajoituksista

Lisätiedot

Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä

Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä VAIHDA MUKAVAMPAAN. Oikeanlainen koti kaikkiin elämäntilanteisiin Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä Sp-Koti on perustettu juuri sinua ja sinun asuntoasioitasi varten. Meidän arvomaailmamme lähtee

Lisätiedot

Miten kehittyä metsäteollisuuden hovihankkijasta myös kansainväliseksi energia-asiantuntijaksi

Miten kehittyä metsäteollisuuden hovihankkijasta myös kansainväliseksi energia-asiantuntijaksi Engineering and Technical Services since 1973 CTS GROWS GREEN Miten kehittyä metsäteollisuuden hovihankkijasta myös kansainväliseksi energia-asiantuntijaksi Antti Lukka, toimitusjohtaja CTS Engtec 3.11.2009

Lisätiedot

Perhekoti Touhukallio Oy

Perhekoti Touhukallio Oy Perhekoti Touhukallio Oy Perhekoti Touhukallio on osakeyhtiö, jonka ainoana osakkeenomistajana on yrityksen perustaja Sari Pölönen. Perhekoti Touhukallio on perustettu tammikuussa 2001. Perhekodin toiminta

Lisätiedot

26.1.2015 Ari Hiltunen

26.1.2015 Ari Hiltunen 26.1.2015 Ari Hiltunen Kilpailukyvyn ja elinkeinopolitiikan ohjaus- ja toimintakokonaisuus Selonteko Jyväskylän valtuustolle 26.1.2015 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen 2. Jyväskylän Yritystehdas 3. Tehokkaat

Lisätiedot