Miten kirjoitan hyvän hakemuksen? Elina Holmberg Infotilaisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miten kirjoitan hyvän hakemuksen? Elina Holmberg Infotilaisuus"

Transkriptio

1 Miten kirjoitan hyvän hakemuksen? Elina Holmberg Infotilaisuus

2 Hakuprosessi

3 Hakuprosessin vaiheet 5. Valmistaudu pitchaukseen & haastatteluun 4. Täytä lomakkeet ja lataa oma hakemuksesi osallistujaportaaliin PDF:nä hyvissä ajoin ennen määräaikaa 2. Kirjaudu osallistujaportaaliin, etsi oikea haku (Ph1 / Ph2) -> helpot linkit EASMEn sivuilla 3. Lataa koneellesi hakemuspohjat osallistujaportaalista 1. Rekisteröi yritys osallistujaportaaliin ja tee SME self assessment Linkit ja ohjeet:

4 Hakemukset osat Part A: Nettilomakkeet à à à Täytetään osallistujaportaalissa Hakemuksen perustiedot (nimi, kesto, budjetti, osallistujat ) Avainsanat ja tiivistelmä (julkaistava, ei luottamuksellista tietoa) Part B, Hakemuksen osat 1-3 à Excellence, Impact, Implementation à Sivurajoitus: Phase 1 10 sivua, Phase 2 30 sivua FTI 30 sivua Part B, Hakemuksen osat 4-5 à Yrityksen ja avainhenkilöiden kuvaus à Kolmansien osapuolien kuvaus, sis. alihankinta

5

6

7 Pk-instrumentin* hakemuspohja Samat neuvot pätevät pitkälti FTI-hakemukseen

8 Arviointikriteerit Määrämuoto! Tee arviointi helpoksi: laita asiat oikeille paikoille ja vastaa hakemuspohjan kaikkiin kysymyksiin. Pitäydy annetussa rakenteessa, lisää omia alaotsikoita harkiten. 1. Excellence - Innovaatio: uusi ja kilpailukykyinen tuote jolla on kysyntää ja markkinoita 2. Impact - Luvut & data: kaupallinen vaikutus, yrityksen kasvu, muut hyödyt 3. Implementation - Uskottava toteutus ml. resurssit ja osaavat tekijät

9 Ennen kuin kirjoitat sanaakaan v Yrityksen strategia ja go-to-market suunnitelma kristallinkirkkaaksi lukija huomaa heti jos näin ei ole v Mieti kokonaisuus ja hankkeen eri osa-alueet: missä ollaan nyt, mitä pitää tehdä ja miksi - ja miten näistä syntyy hyvä hanke v Hakemuksen logiikka: miten asia esitetään niin että täysin ulkopuolinen lukija ymmärtää heti mistä on kysymys v Hanki tarvittavat lähtötiedot vaikka kansallisen rahoituksen avulla v Uutuusarvo & kilpailuetu: mikä erottaa teidät kilpailijoista? v Uskottavuus: partnerit, verkostot ja oma rahoitus kunnossa? v Tämä ei ole t&k-hakemus vaan sijoittajalle laadittava business plan EU-määrämuotoon kirjoitettuna v HUOM! Iso osa näistä on yrityksen itsensä mietittävä, vaikka hakemuksen kirjoittaisikin ulkopuolinen kirjoittaja

10 NABC (tai Business Model Canvas) suunnittelun apuvälineinä Need - Markkinatarve Minkä tarpeen olette tunnistaneet asiakkaillanne/ markkinoilla? Mikä ongelma pitää ratkaista? Miten merkittävä se on? Ketkä ovat potentiaalisia asiakkaitanne? Miten suuri on potentiaali? Approach - Tuote, palvelu tai ratkaisu Mikä on teidän ratkaisunne tai uusi ideanne? Mitä se tekee, miten toimii? Sen hyöty asiakkaalle? Miten se täyttää asiakastarpeen? Miksi he ostaisivat/käyttäisivät tätä tuotetta/palvelua? Mikä tekee siitä ainutlaatuisen? Liiketoimintasuunnitelma? Mistä raha tulee? Benefits/costs - Hyöty suhteessa kustannuksiin Paljonko asiakkaanne ovat valmiita maksamaan? Minkä arvoinen on saatava hyöty suhteessa kustannuksiin? Miten tärkeä/kriittinen ratkaisunne on asiakkaalle? Kuka tekee ostopäätöksen? Competition Kilpailutilanne Miksi ratkaisunne on parempi kuin muut? Ketkä ja mitkä ovat kilpailijoitanne? Miksi asiakas ostaisi teiltä? Miksi ei muilta toimittajilta tai kumppaneilta? NABC, ei NABC

11 Hakemuksen rakenne Cover page Executive summary 1. Excellence o Challenge and solution o Approach 2. Impact o Entering the market o Business model o Financing o Intellectual Property Right (IPR) and legal framework o Communication and access to research data 3. Implementation o Team o Work packages, deliverables, milestones, risks o Resources

12

13 Cover page Käytä kansilehti hyväksesi, erottaudu heti muista kuvien tms. avulla Lyhyt otsikko toimii vältä teknisiä termejä tässä. Valitse helppo ja napakka lyhenne. Juokseva numero, ei PIC-koodi Tiivistelmä hakemuksen avainkohdista (ongelma, ratkaisu, markkina & tiimi) selkeästi esitettynä jotta arvioija ymmärtää nopeasti mistä on kysymys ja mihin hankkeen avulla tähdätään. Tee vaikutus! Sell, don t tell!

14 Excellence: Challenge and solution Käytä kokonaisia lauseita niin että tekstistä muodostuu ehjä ja looginen tarina. Poista ohjeet lopullisesta versiosta. Kuvaa ongelma & tarve ja miten innovaationne sen ratkaisee Kuvaa parhaat markkinoilla olevat ratkaisut ja kerro miksi ja miten uusi on parempi.

15 Excellence: Approach Kilpailuetu laajemmin Miksi nyt on oikea aika? Missä kehitysvaiheessa ollaan nyt? Graafinen esitys toimii tässä hyvin! ja mitä pitää tehdä seuraavaksi. Hankkeen tulokset ja onnistumisen kriteerit? Ole konkreettinen ja käytä numeroarvoja.

16 Innovaatiotaso & rahoitus Technology Readiness Level 100% rahoitus. 70% rahoitus. FTI & pk-instrumentti rahoitus 70% Basic principles observed Concept Formulized Proof of Concept Validation in lab Technical validation in relevant environment Demonstration in relevant environment Demo in operational environment System complete and operational Commercial Kerro hakemuksessa nykyinen TRL-taso ja miten siihen on päästy. Kuvaa myös tarvittavat toimenpiteet ja niiden rahoitus markkinavalmiiseen tuotteeseen eli milloin seuraaville TRL-tasoille päästään.

17 Impact: Entering the market Kasvun esteet ja hidasteet esim. regulaatio, suuret investoinnit, tiukka hintakilpailu Näytä että tunnet asiakkaasi! Mikä on asiakastarve? Miksi he maksaisivat juuri tästä ratkaisusta? Miten suuri etu siitä on asiakkaalle? Miten asiakastieto on hankittu perustuuko selvityksiin vai oikeisiin asiakassuhteisiin? Näytä että tiedät miten globaali markkina toimii. Älä oleta että kohdemarkkinat toimivat samoin kuin Suomi. Esitä markkinat yrityksen näkökulmasta ei yleisiä lukuja ja kuvauksia! Osoita kysyntä. Perustele markkinan koko. Tunne kilpailijasi, myös epäsuora - eli kaikki ratkaisut jotka täyttävät asiakkaan tarpeen. Tee vertailu asiakkaan näkökulmasta ja osoita selkeä kilpailuetu muihin verrattuna. Grafiikka toimii tässä!

18 Impact: Business model Osoita että yrityksellä on selkeä pitkän tähtäimen liiketoimintastrategia. Miten tämä hanke sopii siihen? Kuvaa arvoketju ja kerro mikä rooli eri toimijoilla on kaupallistamisessa ja tässä hankkeessa. Skaalaus!! Huonosti skaalautuvat ratkaisut sopivat huonosti tämän rahoituksen piiriin osoita siis että tiedät mitä kaikkea se vaatii tuotannon, organisaation, johdon, kansainvälisen toiminnan (esim. myynnin) osalta. Kerro ansaintalogiikasta. Suora myynti, lisensointi, palvelun myynti? Toimiiko sama malli kaikilla markkinoilla ja asiakassegmenteissä? Miten ja milloin markkinoilla päästään? European dimension! Uutuusarvo, markkinat, kilpailijavertailu kv. näkökulmasta!

19 Impact: Financing Kerro yrityksen nykytilanteesta: omistajat, talousluvut Kuvaa innovaation kaupallistamisen ja tämän hankkeen mahdollistama kasvu ja esitä arvioidut luvut ainakin 3 vuoden päähän. Jos iso kasvu tapahtuu vasta sen jälkeen, kerro milloin ja kuinka paljon. Miten yrityksen talous pyörii, myös hankkeen ulkopuolella? Mistä 30% omarahoitusosuus tulee? Mitä muuta rahoitusta yritys tarvitsee kaupallistamiseen ja kasvuun (ml. nopea skaalaus), miten tämä rahoitus hankitaan?

20 Impact: Intellectual Property Right (IPR) and legal framework Kuvaa lakien ja regulaation vaatimukset eri kohdemarkkinoilla. Onko ratkaisu nykyisten standardien mukainen? Tarvitaanko uusia standardeja? Kuvaa yrityksen IP strategia ja omaisuus. Onko tätä hanketta koskeva IP jo suojattu? Onko Freedom to Operate jo varmistettu? Ph1 tarvitaan vähintään suunnitelma, Ph2 osoitus että on tehty.

21 Impact: Communication and access to research data Data / Open access enemmän relevantti tutkimushankkeille, opt out täysin mahdollista (A-osassa) Miten ja kenelle hankkeesta kerrotaan? Miten kohdeyleisö tavoitetaan? Mitkä ovat pääviestit eri kohderyhmille? Miten potentiaaliset asiakkaat tavoitetaan? Tee konkreettinen suunnitelma ja tunnista alan tärkeimmät tapahtumat joihin osallistutaan.

22 Implementation: Team Esittele tiimi. Osoita että yrityksen johdolla on tarvittava kaupallinen ja liikkeenjohdon kokemus! Kerro verkostoista ja kumppaneista, vaikka eivät olisi varsinaisia hankkeen osapuolia. Kuvaa tiimin roolit ja osaaminen sekä sen vahvuudet ja heikkoudet.

23 Implementation: Work packages, deliverables, milestones, risks Esitä työpaketit loogisena kokonaisuutena, joka on linjassa esitetyn TRL-tason kanssa Työpakettien ja tehtävien aikataulutus Jokainen työpaketti kuvataan riittävän yksityiskohtaisella tasolla. Mitä siinä halutaan saavuttaa, millä toimenpiteillä? Kuka tekee mitäkin, ml. alihankkijat? Sopivasti valitut mittapisteet auttavat hankkeen seurannassa. Sopivasti raportteja muista että ne kaikki täytyy toimittaa myös komissioon! Tunnista riskit riittävän laajasti! Tämä osuus on usein liian kevyt ja listaa vain ilmiselvät riskit.

24 Implementation: Resources Kuvaa hankkeessa tarvittava osaaminen ja resurssit: henkilöt, laitteet, tilat jne. Jos yrityksellä ei niitä vielä ole (esim. riittävästi henkilöresursseja), miten ne hankitaan? Mitä lisäresursseja liiketoiminnan skaalaus vaatii? Milloin? Täytä taulukot huolella. Henkilöresurssit henkilötyökuukausina työpakettitaulukkoihin ja koontitaulukkoon. Muut kustannukset kannattaa esittää joka tapauksessa riittävän yksityiskohtaisesti: matkat, laitteet ja palvelut

25 Yritys-, ei henkilötasolla Tämän työpaketin tavoitteet lyhyesti Hankkeen toimenpiteet riittävän yksityiskohtaisesti Tuotokset, mm. raportit komissiolle

26 Implementation: koontitaulukot

27 3. Implementation / Budjetti (Phase 2) v Kustannusten esittäminen hakemuksessa: Suorat henkilöstökustannukset: työpaketeissa htkk:t, euroina vain A-osan taulukossa (alla) tuntikirjanpito hankkeen aikana! Muut suorat kulut: matkat, laitteet, ostopalvelut eritellään ja perustellaan osan 3 taulukossa, yhteissumma A-osan taulukkoon Alihankinta: esitetään ja perustellaan osassa 4, yhteissumma A-osan taulukkoon Epäsuorat kulut: 25% korvattavista suorista kuluista pl. alihankinta A-osan taulukossa

28 Osa 4: Company / Consortium* *Tämä osuus ei kuulu sivurajoituksen piiriin, mutta ole silti kohtuullinen Vakuuta arvioijat siitä että yritys pystyy toteuttamaan hankkeen. Muista kuvata myös kaupallinen kokemus ja osaaminen! Aikaisemmat kehityshankkeet, saatu rahoitus sekä näytöt (mm. palkinnot) kannattaa mainita

29 Osa 4: Company / Consortium* Jos mikä tahansa kolmas taho (joka ei ole osapuoli) osallistuu hankkeen toteuttamiseen, vastaa sopivassa kohdassa Y (= Yes).

30 Osa 4: Company / Consortium* Alihankinta!! Kaikki alihankinnat pitää perustella tosi hyvin: - Mikä on alihankintana teetettävä tehtävä? - Perustelu Best value for money periaatteelle? Vanha tuttu / aikaisempi yhteistyö ei ole riittävä peruste. - Nimeä alihankkija jos jo tiedossa - Hinta

31 Osa 5: Ethics and security

32 Osa 5: Ethics and security Etiikka ja turvallisuus eivät ole relevantteja kovin monelle hankkeelle, mutta tämä kohta on syytä täyttää huolellisesti jos: - A-osan lomakkeissa on tunnistettu mahdollisia eettisiä kysymyksiä - Hanke liittyy millään tavalla kansalliseen turvallisuuteen

33 Ohjeita: v Hyvä hakemus on selkeä, ytimekäs ja helposti ymmärrettävä, looginen ja ehjä kokonaisuus v Sisällön lisäksi ammattimainen vaikutelma (kieli ja ulkoasu) v Kaikista osioista tarvitaan hyvät pisteet v Perustele ja argumentoi, älä oleta - arvioija on alan ja/tai liiketoiminnan asiantuntija, mutta ei tiedä kaikkea v Älä toista samaa tekstiä monta kertaa v Tiivistelmä ja johdanto luetaan ensin tee niistä selkeät ja ymmärrettävät, myy hanke heti kättelyssä v Taulukoita ja kuvia kannattaa käyttää melkein joka sivulla v Varaa riittävästi aikaa ja hio hakemus valmiiksi ennen sen lähettämistä vaatimustaso on korkea! v Keskustele aiheesta ja tarkistuta hakemus NCPllä ja muilla ulkopuolisilla

34 ja mihin homma voi kaatua v Uutuusarvo puuttuu tai kaupallinen potentiaali ei ole riittävä v Fokus teknologiassa, ei kaupallistamisessa v Liian aikainen kehitysvaihe v Markkinatieto / asiakasymmärrys puuttuu v Epäselvä hakemus Mikä on uutta ja kilpailukykyistä? Kuka on asiakas, missä markkinat? Miten niille päästään? v Konsortio / hakija: ei näyttöä tarvittavasta osaamisesta ja resursseista. Miksi juuri tämä yritys onnistuu? v Esitetään isot kasvutavoitteet mutta ei kerrota miten ne saavutetaan v Toteutus: käytännössä budjetti käytetään eri asioihin kuin mitä hakemuksen muissa osissa kerrotaan

35 Phase 2: Pitchaus & haastattelu

36 Haastatteluprosessi

37 Määrämuotoinen pitchdeck komissioon etukäteen

38 Yleisimmät hylkyperusteet: Tiimistä puuttuu riittävä bisnesosaaminen Yrityksellä ei (riittävästi) työntekijöitä Kaupallistamiseen tarvittavat resurssit aliarvioitu Kaupallistamissuunnitelma puutteellinen tai ei vakuuta TRL-taso ei riittävä kaupallistamiseen / hankkeessa liikaa t&k:ta Kaupallistamiseen tarvittavat kansainväliset kumppanit / verkostot puuttuvat Innovaatio ei riittävän disruptiivinen Epäselvä kilpailuetu / ei riittävää ymmärrystä kilpailijoista Pk-instrumenttirahoituksen vaikutus & perustelu * Alihankinnat * Ei yleinen mutta voi kaataa muutoin erinomaisen hankkeen

39 Alustavia johtopäätöksiä: Haastatteluilla ratkaiseva vaikutus valintoihin Haastattelussa kysymykset liittyivät hyvin laajasti koko yrityksen toimintaan -> paikalle riittävän laajaa osaamista edustava, toisiaan täydentävä tiimi Rima korkealla - hakemukset eivät (enää) mene vahingossa läpi Yrityksen pitää osoittaa rahoituksen vaikutus tähän kysymykseen kannattaa valmistautua etukäteen Jos riittävää osaamista ei tiimissä vielä ole, kannattaa näyttää suunnitelma sen hankkimiseksi Mutta: ilman kaupallista osaamista ei haastatteluun kannata edes lähteä Hyvä valmistautuminen erittäin tärkeää! -> Koepitchaa esityksesi Business Finlandin raadille*

40 Lisätietoa

41 Linkit ja hakemuspohjat, yhteystiedot::// Hakuteemat, tietoa rahoitetuista hankkeista - EASME:

42 NCPt apunasi! Elina Holmberg, Business Finland Heini Günther, Business Finland

Hakuprosessi ja *uusi* hakemuspohja. Elina Holmberg Infotilaisuus

Hakuprosessi ja *uusi* hakemuspohja. Elina Holmberg Infotilaisuus Hakuprosessi ja *uusi* hakemuspohja Elina Holmberg Infotilaisuus 15.12.2017 Hakuprosessi Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin 5. Valmistaudu pitchaukseen & haastatteluun 4. Täytä lomakkeet ja lataa

Lisätiedot

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus 24.8.2016 Hakuprosessi Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin 4. Lataa oma hakemuksesi osallistujaportaaliin

Lisätiedot

Hakuprosessi ja hyvä hakemus. Elina Holmberg Infotilaisuus

Hakuprosessi ja hyvä hakemus. Elina Holmberg Infotilaisuus Hakuprosessi ja hyvä hakemus Elina Holmberg Infotilaisuus 17.2.2017 Hakuprosessi Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin 4. Lataa oma hakemuksesi osallistujaportaaliin hyvissä ajoin ennen määräaikaa 2.

Lisätiedot

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus 10.2.2016 Hakuprosessi Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin 4. Lataa hakemus osallistujaportaaliin

Lisätiedot

Hakuprosessi ja hyvä hakemus. Elina Holmberg Infotilaisuus

Hakuprosessi ja hyvä hakemus. Elina Holmberg Infotilaisuus Hakuprosessi ja hyvä hakemus Elina Holmberg Infotilaisuus 22.8.2017 Hakuprosessi Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin 5. Jos hyvin käy, valmistaudu haastatteluun (2018 ->) 4. Lataa oma hakemuksesi osallistujaportaaliin

Lisätiedot

Pk-instrumentti: Mitä komissio haluaa? Elina Holmberg EUTI, Tekes 3.6.2015

Pk-instrumentti: Mitä komissio haluaa? Elina Holmberg EUTI, Tekes 3.6.2015 Pk-instrumentti: Mitä komissio haluaa? Elina Holmberg EUTI, Tekes 3.6.2015 Komissio haluaa löytää kasvuhaluiset ja -kykyiset pk-yritykset ja auttaa niitä nopeampaan kansainväliseen kasvuun rahoituksen

Lisätiedot

Hyvä Horisontti-hakemus

Hyvä Horisontti-hakemus Hyvä Horisontti-hakemus Tilanne nyt Suomesta paljon hakemuksia, onnistuminen alle EU:n keskiarvon Yliopistoilla onnistuminen laskenut eniten (taustalla paljon tekijöitä, mm. Horisontin erilainen luonne

Lisätiedot

Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes

Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes 8.11.2017 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta:

Lisätiedot

Horisontti 2020 RIA & IA hakemuksen kertaus Eija Auranen eija.auranen (at) businessfinland.fi

Horisontti 2020 RIA & IA hakemuksen kertaus Eija Auranen eija.auranen (at) businessfinland.fi Horisontti 2020 RIA & IA hakemuksen kertaus Eija Auranen 050 5577 601 eija.auranen (at) businessfinland.fi Yhteishankkeisiin (RIA & IA & CSA) suurin osa H2020-ohjelman rahoituksesta! Muut 25% 8,8 Mrd Yhteishankkeiden

Lisätiedot

TEHTÄVÄNANTO KIRA-AKATEMIA TEHTÄVÄNANTO. Säätytalo Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL

TEHTÄVÄNANTO KIRA-AKATEMIA TEHTÄVÄNANTO. Säätytalo Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL Säätytalo 17.8.2015 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL 1 (28) Tehtävä Lähtökohdat Työkalut Aikataulu NABC Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL 2 (28) TEHTÄVÄ Luo liiketoimintasuunnitelma alan toimijalle,

Lisätiedot

Horizon 2020 Pk-instrumentti; hakemusten arvioinnista

Horizon 2020 Pk-instrumentti; hakemusten arvioinnista Benetech Finland Oy Horizon 2020 Pk-instrumentti; hakemusten arvioinnista Hannu Salmi 21.8.2017 Benetech Finland Oy 1 DI Tampereen TJKK 1975 Oma tausta High tech yrityksissä T&K:sta liiketoiminnan kehitykseen

Lisätiedot

HORISONTTI OHJELMA SME-INSTRUMENTTI. Maarit Manninen Terveys- ja hyvinvointiaamukahvit

HORISONTTI OHJELMA SME-INSTRUMENTTI. Maarit Manninen Terveys- ja hyvinvointiaamukahvit HORISONTTI 2020 -OHJELMA SME-INSTRUMENTTI Maarit Manninen Terveys- ja hyvinvointiaamukahvit 20.4.2016 H2020 -ohjelman rakenne Pk-yritykset tärkeässä roolissa SME-instumentti: kenelle? Voimakasta kansainvälistä

Lisätiedot

Horisontti 2020 paikkatietoalan yrityksille

Horisontti 2020 paikkatietoalan yrityksille Horisontti 2020 paikkatietoalan yrityksille Anna Hedenborg & Pertti Woitsch, Geowise Oy FLIC klusteritapaaminen 21.5.2014 Yleisesti puiteohjelmasta Horisontti 2020 puiteohjelmalla rahoitetaan eurooppalaisia

Lisätiedot

PK-INSTRUMENTTI: ARVIOIJAN NÄKÖKULMA FACULTY OF TECHNOLOGY

PK-INSTRUMENTTI: ARVIOIJAN NÄKÖKULMA FACULTY OF TECHNOLOGY PK-INSTRUMENTTI: ARVIOIJAN NÄKÖKULMA Yleistä arvioinnista - Etäarviointi - sähköpostilla tieto hakemuksesta (Cut-off päivän jälkeen) - Järjestelmästä luetaan lyhennelmä (abstract), perustiedot hakijoista,

Lisätiedot

Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan?

Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan? Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan? Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Risto Mäkikyrö Teknologia-asiantuntija 1/18 Esityksen sisältö Hakemuksen kokonaisuus (kalvot 2-5) NABC (kalvot 7-11) Projektin

Lisätiedot

Tekesin rahoitus startup-yrityksille

Tekesin rahoitus startup-yrityksille Tekesin rahoitus startup-yrityksille DM 1506263 10-2015 Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. DM 1506263 4-2016 Intoa ja osaamista Loistava tiimi Omaa rahaa Kansainvälinen

Lisätiedot

Arvioijan vinkit onnistumiseen. Kansainvälisille markkinoille EU:n yritysrahoituksen avulla

Arvioijan vinkit onnistumiseen. Kansainvälisille markkinoille EU:n yritysrahoituksen avulla Innovation Manager Arvioijan vinkit onnistumiseen Kansainvälisille markkinoille EU:n yritysrahoituksen avulla 18.4.2018 Jerri Laine Jerri.laine@innovation-manager.com +358 50 585 1858 www.innovation-manager.com

Lisätiedot

Analyysi vuoden hauista

Analyysi vuoden hauista Analyysi vuoden 2016-2017 hauista H2020-aihealue: NMBP Tekijä: Jarmo Raittila KVANTITATIIVINEN OSUUS: A. Konsortioprojektit (pl. yksittäisen osallistujan hakemukset, esim pk-instrumentti): Hakemukset,

Lisätiedot

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 #1916549 KASVUUN TÄHTÄÄVILLE YRITYKSILLE STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret

Lisätiedot

Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille. Juha Pulkkinen Oulu,

Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille. Juha Pulkkinen Oulu, Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille Juha Pulkkinen Oulu, 16.1.2018 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS

Lisätiedot

Maata näkyvissä - yritysten rahoitusmahdollisuuksia Horisontissa Heini Günther & Elina Holmberg

Maata näkyvissä - yritysten rahoitusmahdollisuuksia Horisontissa Heini Günther & Elina Holmberg Maata näkyvissä - yritysten rahoitusmahdollisuuksia Horisontissa Heini Günther & Elina Holmberg 3.10.2017 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym.

Lisätiedot

Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI.

Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI. Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI www.tekes.fi/rahoitus Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI Osta setelillä uutta osaamista käyttöösi! kokeile, selvitä ja valmistele tuote-

Lisätiedot

Menestyksekkäät bioöljyhankkeet Tekesin näkökulmasta

Menestyksekkäät bioöljyhankkeet Tekesin näkökulmasta Menestyksekkäät bioöljyhankkeet Tekesin näkökulmasta Sebastian Johansson 15.10.2012 Sisältö 1. Tekesin rahoittama bioenergian t&k&i-toiminta 2. Kehitystarpeita tulevaisuudessa 3. Tekesin rahoituskriteerejä

Lisätiedot

Matchmaking-tapahtumia, EU-rahoituksia ja Horisontti 2020 partnerihakuja

Matchmaking-tapahtumia, EU-rahoituksia ja Horisontti 2020 partnerihakuja Matchmaking-tapahtumia, EU-rahoituksia ja Horisontti 2020 partnerihakuja Enterprise Europe Network maksuttomia kansainvälistymispalveluja PK-yrityksille: kontakteja, tietoa ja neuvontaa Yli 50 maata Yli

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 3.1.2019 STRATEGINEN TAVOITE SUOMEA VARTEN Käynnistämme uutta kestävää kasvua innovoinnin ja kansainvälisen yhteistyön kautta 1 2 Yritysten globaali kasvu

Lisätiedot

Innovaatioseteli / Tempo INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI NOPEASTI MARKKINOILLE.

Innovaatioseteli / Tempo INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI NOPEASTI MARKKINOILLE. Innovaatioseteli / Tempo INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI NOPEASTI MARKKINOILLE www.tekes.fi/rahoitus Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI Osta setelillä uutta osaamista käyttöösi! kokeile,

Lisätiedot

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 # Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja

Lisätiedot

INNOVAATIOTOIMINNAN RAHOITUS

INNOVAATIOTOIMINNAN RAHOITUS INNOVAATIOTOIMINNAN RAHOITUS Mistä rahoitusta Pekka Kantola Mitä on oltava kunnossa, Mikko Pesonen MISTÄ RAHOITUSTA RAHOITUS KOOSTUU MONISTA PALASISTA Oma rahoitus Raha, selkänahka, harvemmin apportti

Lisätiedot

Tekes riskirahoittajana -

Tekes riskirahoittajana - Tekes riskirahoittajana - rahoitusmahdollisuudet Oulu 26.2.2010 Tekes mukana kehittämässä TUTKIMUKSELLISESSA OSIOSSA T&K:SSA TUOTTEIS- TUKSESSA PALVELUJEN KEHITÄMISESSÄ LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ Lähtökohtana

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN TAVOITTEET Luomme mahdollisuuksia globaaliin kasvuun: 1 2 3 4 edistämällä asiakkaiden uudistumista tukemalla nousevia liiketoimintaekosysteemejä

Lisätiedot

Tekesin rahoitus nuorille yrityksille. Jaana Rantanen

Tekesin rahoitus nuorille yrityksille. Jaana Rantanen Tekesin rahoitus nuorille yrityksille Jaana Rantanen 20.4.2017 Tekesin rahoitus nuorille kasvuyrityksille Tempo Asiakastarve Kohdemarkkina Konseptin testaus Tiimi T&K Tuotteen, palvelun, liiketoimintamallin

Lisätiedot

Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011

Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011 Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011 Kehitysmaat ja kehittyvät maat avoinna uusiutuvan energian liiketoiminnalle DM 819060 06-2011 Groove - ohjelman tavoite Nostaa suomalaisten

Lisätiedot

Horisontti 2020 Meriteollisuudelle sopivat hakuaiheet 2015

Horisontti 2020 Meriteollisuudelle sopivat hakuaiheet 2015 Horisontti 2020 Meriteollisuudelle sopivat hakuaiheet 2015 Elina Holmberg EUTI, Tekes 11.12.2014 DM # Jaossa lähes 80 mrd I Huipputason tiede II Teollisuuden johtoasema III Yhteiskunnalliset haasteet 1.

Lisätiedot

Tekesin rahoitus yrityksille

Tekesin rahoitus yrityksille DM xx-2013 How to do business with drones? 26.8.2015 Tekesin rahoitus yrityksille Sampsa Nissinen Palvelujohtaja, Nuoret teollisuustuoteyritykset Tekes Yrityksille joilla on Halu ja kyky kasvaa Intoa ja

Lisätiedot

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE Harri Kivelä Iisalmi

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE Harri Kivelä Iisalmi BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 Harri Kivelä Iisalmi 5.4.2018 #1916549 Tekes+Finpro = Business Finland 1.1.2018 Yhdysvallat Was hington, D.C. Palo Alto EU Bryssel Saksa Venäjä Moskova

Lisätiedot

Tekes Muotoilun rahoittaja. Risto Lustila Oulu,

Tekes Muotoilun rahoittaja. Risto Lustila Oulu, Tekes Muotoilun rahoittaja Risto Lustila Oulu, 14.9.2017 Milloin Tekesin asiakkaaksi? Näkemys kilpailuedusta, jonka avulla menestytään kv. markkinoilla Kasvuhaluinen ja osaava tiimi Omaa rahaa ja / tai

Lisätiedot

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 IPR-SEMINAARI TAMPERE JARI PELTONIEMI 11.10.2018 KASVUUN TÄHTÄÄVILLE YRITYKSILLE STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille

Lisätiedot

Tekesin innovaatiorahoitus

Tekesin innovaatiorahoitus Tekesin innovaatiorahoitus Kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettävä tieto ja osaaminen Innovatiiviset liiketoimintakonseptit Innovaatio? Tuoteinnovaatiot Palveluinnovaatiot Prosessi-

Lisätiedot

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Tekes innovaatiorahoittajana Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Rahoitamme sellaisten innovaatioiden kehittämistä, jotka tähtäävät kasvun ja uuden liiketoiminnan luomiseen Yritysten kehitysprojektit Tutkimusorganisaatioiden

Lisätiedot

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut BIOCONNECT- seminaari 22.11.17 Tuomas Lehtinen Verkosto, jolla tähdätään vientimarkkinoille Suunnittelu ja konsultointi Kaukokartoitus, satelliitti Viranomainen Kunnostusmenetelmä

Lisätiedot

Horizon 2020 Hyvällä hakemuksella menestykseen. Arvioitsijan näkökulma 16.09.2015 Heikki Mäkilä Elinkeinojohtaja Heinolan kaupunki

Horizon 2020 Hyvällä hakemuksella menestykseen. Arvioitsijan näkökulma 16.09.2015 Heikki Mäkilä Elinkeinojohtaja Heinolan kaupunki Horizon 2020 Hyvällä hakemuksella menestykseen Arvioitsijan näkökulma 16.09.2015 Heikki Mäkilä Elinkeinojohtaja Heinolan kaupunki Sisältö 1. Horisontti-rahoitus - tästä on kyse 2. Arviointimenettely 3.

Lisätiedot

Tekesin innovaatiorahoitus

Tekesin innovaatiorahoitus Tekesin innovaatiorahoitus Kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettävä tieto ja osaaminen Innovatiiviset liiketoimintakonseptit Innovaatio? Tuoteinnovaatiot Palveluinnovaatiot Prosessi-

Lisätiedot

Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011

Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011 Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011 9:30 Johdanto Mikko Utriainen, teknologia-asiantuntija, Tekes 9:40 Uudistuva julkisen tutkimuksen rahoitus Asko

Lisätiedot

Tekesin innovaatiorahoitus. Anne Turula Palvelupäällikkö

Tekesin innovaatiorahoitus. Anne Turula Palvelupäällikkö Tekesin innovaatiorahoitus Anne Turula Palvelupäällikkö Kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettävä tieto ja osaaminen Innovatiiviset liiketoimintakonseptit Innovaatio? Tuoteinnovaatiot

Lisätiedot

Kansainvälisen kasvun suunnittelu

Kansainvälisen kasvun suunnittelu Kansainvälisen kasvun suunnittelu PSu 05-2013 Mitä rahoitetaan ja millä kriteereillä? Rahoitus kohdistuu projekteihin (alku, loppu, suunnitelma, budjetti, tulosten systemaattinen hyödyntäminen), arvioinnin

Lisätiedot

TekesTalk: Fiiliksestä fyrkkaa, Liideri ja BioIT - ohjelmat esillä Kuopiossa 22.3.2013

TekesTalk: Fiiliksestä fyrkkaa, Liideri ja BioIT - ohjelmat esillä Kuopiossa 22.3.2013 TekesTalk: Fiiliksestä fyrkkaa, Liideri ja BioIT - ohjelmat esillä Kuopiossa 22.3.2013 KUOPIO 22.3.2013 Kari Venäläinen, Tekes teknologia-asiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus OTO Golden Gavia kv-palvelun

Lisätiedot

Digital. Intohimolla kansainvälisille markkinoille!

Digital. Intohimolla kansainvälisille markkinoille! Intohimolla kansainvälisille markkinoille! Onko kansainvälistyminen yrityksesi seuraava kasvuhaaste? Onko sinulla tarve ymmärtää miten palvelusi skaalautuu eri markkinoille? Tule mukaan ja toteuta tavoi7eesi!

Lisätiedot

Horisontti 2020 ja pk-yritykset

Horisontti 2020 ja pk-yritykset Horisontti 2020 ja pk-yritykset 24.03.2015 Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi Mitä aiheita rahoitetaan? 7 suurta teemaa: 1. Terveys, väestönmuutos, hyvinvointi 2. Biotalous

Lisätiedot

Arvioijan näkökulma hyvään hankkeeseen / SME Instrument

Arvioijan näkökulma hyvään hankkeeseen / SME Instrument Arvioijan näkökulma hyvään hankkeeseen / SME Instrument Tekes, Pasila, 10.2.2016 Marko Seppä, KTT Neuvonantaja, Euroopan Komissio www.vcc.fi Kokemustausta Arvioinut 189 kpl Ph1 ja 46 kpl Ph2-hakemusta

Lisätiedot

Team Finland LetsGrow

Team Finland LetsGrow Team Finland LetsGrow Rahoitusohjelma Elokuu 2014 Finnveralta ja Tekesiltä rahoitusta, Finprolta neuvontaa kansainväliseen kasvuun Hyvässä taloudellisessa tilanteessa olevalle Suomeen rekisteröidylle pk-yritykselle

Lisätiedot

Tekesin rahoitus yrityksille. Iisalmi Harri Kivelä

Tekesin rahoitus yrityksille. Iisalmi Harri Kivelä Tekesin rahoitus yrityksille Iisalmi 22.11.2016 Harri Kivelä DM 1506263 10-2015 Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. DM 1506263 4-2016 Intoa ja osaamista Loistava tiimi

Lisätiedot

Innovation

Innovation Innovation Scout @Tampere3 SCOUT - NEW FRONTIERS 15.5.2018 Business Finland Innovation Scout @Tampere3 Kolmen korkeakoulun yhteisprojekti Yksi ohjausryhmä ja yhteinen sisäinen hallinto/seuranta Työpaketit

Lisätiedot

FibRobotics - Tutkimussuunnitelma FibRobotics-hankkeen 3. ohjausryhmän kokous

FibRobotics - Tutkimussuunnitelma FibRobotics-hankkeen 3. ohjausryhmän kokous FibRobotics - Tutkimussuunnitelma FibRobotics-hankkeen 3. ohjausryhmän kokous Kampusareena, TTY 27.1.2016 Kertausta: 1. vaiheen tavoitteet Hankkeen ensimmäisen vaiheen tavoite on verifioida asiakastarve

Lisätiedot

Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen. Anne Turula Palvelupäällikkö

Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen. Anne Turula Palvelupäällikkö Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen Anne Turula Palvelupäällikkö Esityksen sisältö - Edelläkävijäyrityksen profilointia - Yrityksen polku Tekesiin - Innovaatiorahoitus Kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

Pitchaus miten esittelen yritysideani hyvin

Pitchaus miten esittelen yritysideani hyvin Yrittäjyys- ja työelämäpäivä Hyvinkään Laureassa Pitchaus miten esittelen yritysideani hyvin 15.5.2014 Timo Liukko First Round Oy 1 Tarjoamme Viihtyisät tilat Suomen teollisuuden historiaa sykkivässä vanhassa

Lisätiedot

Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen. Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Anne Turula Palvelupäällikkö

Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen. Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Anne Turula Palvelupäällikkö Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Anne Turula Palvelupäällikkö Esityksen sisältö - Edelläkävijäyrityksen profilointia - Yrityksen polku Tekesiin - Innovaatiorahoitus

Lisätiedot

Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen

Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen Hanketyöpaja LLP-ohjelman keskitettyjä hankkeita (Leonardo & Poikittaisohjelma) valmisteleville11.11.2011 Työsuunnitelma Vastaa kysymykseen mitä projektissa

Lisätiedot

Liikkuminen palveluna - Mobility as a service Tekes unelmia mahdollistamassa - Tekesin rahoitus ja palvelut

Liikkuminen palveluna - Mobility as a service Tekes unelmia mahdollistamassa - Tekesin rahoitus ja palvelut Liikkuminen palveluna - Mobility as a service Tekes unelmia mahdollistamassa - Tekesin rahoitus ja palvelut Tekes Reijo Kangas Johtaja 3/2014 Miltä maailma näyttää vuonna 2040? Suomisen perhe Yläkerrassa

Lisätiedot

Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 #

Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 # Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392296944723/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392296944723/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Tutkimusideasta uutta tietoa ja liiketoimintaa Organisaation tiedot

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

Tekesin kuulumiset Linkosuon Leipomo. Nuppu Rouhiainen

Tekesin kuulumiset Linkosuon Leipomo. Nuppu Rouhiainen Tekesin kuulumiset 24.01.2017 Linkosuon Leipomo Nuppu Rouhiainen 10-2015 Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa kohti kansainvälisiä markkinoita. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

Pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus Cleantech alueella Jukka Leppälahti Tekes

Pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus Cleantech alueella Jukka Leppälahti Tekes Pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus Cleantech alueella 25.8.2015 Jukka Leppälahti Tekes Tilaisuuden tavoite Kertoa millaista rahoitusta on saatavilla erityisesti pk-yritysten pilotointihankkeisiin ja sitä

Lisätiedot

Jakeluosoite PL Postinumero Postitoimipaikka

Jakeluosoite PL Postinumero Postitoimipaikka Hakijan tiedot Päähakija (virasto/laitos/yritys/yhteisö/organisaatio) Y-tunnus Jakeluosoite PL Postinumero Postitoimipaikka Puhelin Hankkeen vastuullinen vetäjä/muu yhteyshenkilö Nimi Sähköposti Virka/toimi

Lisätiedot

Business Finland. EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma

Business Finland. EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 09-2018 Business Finland EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014 2020 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta:

Lisätiedot

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014 2020 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta: mm. Horisontti

Lisätiedot

Horizon roadshow. Kiertue Juha Saarnio, Head of Innovation Networks Teknologiateollisuus ry

Horizon roadshow. Kiertue Juha Saarnio, Head of Innovation Networks Teknologiateollisuus ry Horizon 2020 -roadshow Kiertue 14.1. 4.2.2014 Juha Saarnio, Head of Innovation Networks Teknologiateollisuus ry Kehitettävää edellisestä puiteohjelmasta on! Suomi lipeämässä nettomaksajaksi Saantoa lisättävä

Lisätiedot

Suoritusraportointi: Loppuraportti

Suoritusraportointi: Loppuraportti 1 (5) Suoritusraportointi: Loppuraportti Tiimitehtävä, 20 % kurssin arvosanasta Ryhmän vetäjä toimittaa raportit keskitetysti projektiyrityksille Raportti sisältää kaksi osiota: Johdon tiivistelmän (Executive

Lisätiedot

uusi tuote tai palvelu, jossa kansainvälistä kasvupotentiaalia

uusi tuote tai palvelu, jossa kansainvälistä kasvupotentiaalia Osta innovaatioosaamista yritykseesi Pk-yrityksille ja mikroyrityksille joilla on uusi tuote tai palvelu, jossa kansainvälistä kasvupotentiaalia jotka ovat käynnistämässä innovaatiotoimintaa joilla on

Lisätiedot

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää.

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Oletko tehnyt uuden keksinnön ja mietit, miten tehdä keksinnöstäsi liiketoimintaa? Miten keksintöäsi

Lisätiedot

Horisontti 2020 SME-rahoituksen merkitys yhtiön liiketoiminnalle. Erik Raita Polarsol Oy

Horisontti 2020 SME-rahoituksen merkitys yhtiön liiketoiminnalle. Erik Raita Polarsol Oy Horisontti 2020 SME-rahoituksen merkitys yhtiön liiketoiminnalle Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot

Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva

Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva Tekesin rahoitus Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva Tekesin rahoitus Tekesin rahoitus Rahoitamme yritysten kehitysprojekteja, jotka tähtäävät kasvuun ja liiketoiminnan uudistamiseen tai työelämän kehittämiseen.

Lisätiedot

Team Finland. Aki Parviainen

Team Finland. Aki Parviainen Team Finland Aki Parviainen 15.11.2016 Mitä Team Finland tarjoaa yritykselle? Team Finland edistää suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla. Tietoa, työkaluja, rahoitusta ja verkostoja suomalaisten

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot

Mistä bensaa, pk? Horisontin pk-rahoitus. Elina Holmberg & Heini Günther Hanat auki Horisonttiin

Mistä bensaa, pk? Horisontin pk-rahoitus. Elina Holmberg & Heini Günther Hanat auki Horisonttiin Mistä bensaa, pk? Horisontin pk-rahoitus Elina Holmberg & Heini Günther Hanat auki Horisonttiin 9.9.2015 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym.

Lisätiedot

OULU Technopolis Business Breakfast: EU- ja INKA-rahoitus yrityksille

OULU Technopolis Business Breakfast: EU- ja INKA-rahoitus yrityksille OULU Technopolis Business Breakfast: EU- ja INKA-rahoitus yrityksille Horisontti 2020 ja pk-yritykset Oulu 22.8.2014 Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi Mitä aiheita rahoitetaan?

Lisätiedot

Business Finland -tutkimusrahoituspalvelut alkaen TIEDOT TARKENTUVAT SYKSYN 2017 AIKANA

Business Finland -tutkimusrahoituspalvelut alkaen TIEDOT TARKENTUVAT SYKSYN 2017 AIKANA Business Finland -tutkimusrahoituspalvelut 1.1.2018 alkaen TIEDOT TARKENTUVAT SYKSYN 2017 AIKANA OECD:n maaraportti 2017: Suomen suurimpia haasteita on tutkimustulosten ja uusien ideoiden muuntaminen innovaatioiksi

Lisätiedot

WWW-osoite www.tekes.fi Virallinen sähköpostiosoite kirjaamo@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 340/31/2016

WWW-osoite www.tekes.fi Virallinen sähköpostiosoite kirjaamo@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 340/31/2016 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Elinkeinoelämän kanssa verkottuneeseen tutkimukseen Organisaation

Lisätiedot

Kokemuksia puiteohjelmahankkeiden arvioinnista

Kokemuksia puiteohjelmahankkeiden arvioinnista Kokemuksia puiteohjelmahankkeiden arvioinnista Horisontti 2020 Seinäjoki 23.4.2013 Sami Kurki Ruralia-instituutti / Henkilön nimi / Esityksen nimi 24.4.2013 1 Arvioinnin kulkua - Vähintään 3 asiantuntijaa

Lisätiedot

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä:

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä: OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE Yritys: Tekijä: Päiväys: MARKKINAT Rahoittajille tulee osoittaa, että yrityksen tuotteella tai palvelulla on todellinen liiketoimintamahdollisuus.

Lisätiedot

Yleistä hakulomakkeesta

Yleistä hakulomakkeesta KA2 hakulomake Yleistä hakulomakkeesta Käytössä on sähköinen hakulomake (pdf) paperihakemusta ei lähetetä Tarkista, että käytät oikeaa hakulomaketta: Strategic partnerships for vocational education and

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392289672603/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392289672603/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Yritys Kehittäminen kohdistuu pääosin Liiketoiminnan kasvuun ja kansainvälistymiseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus 1234567-8 Yrityksen nimi Demo nimi Postiosoite

Lisätiedot

EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo. Martti Korkiakoski Tekes

EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo. Martti Korkiakoski Tekes EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo Martti Korkiakoski Tekes EVE Business Breakfast 20.5.2015 Tekesin innovaatiorahoitus uutta liiketoimintaa ja kasvua kansainvälisille markkinoille KKS, NIY,

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Yritys Kehittäminen kohdistuu pääosin Tutkimukseen, tuotteen, palvelun, osaamisen ja/tai menetelmän kehittämiseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus 1234567-8 Yrityksen

Lisätiedot

Tekesin rahoitus yritysten IPRkustannuksiin

Tekesin rahoitus yritysten IPRkustannuksiin Tekesin rahoitus yritysten IPRkustannuksiin 2017 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa 8.6.2017 Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta

Lisätiedot

Team Finland Explorer ja Messuavustus-rahoituspalvelut. Heli Flink/

Team Finland Explorer ja Messuavustus-rahoituspalvelut. Heli Flink/ Team Finland Explorer ja Messuavustus-rahoituspalvelut Heli Flink/ 8.11.2017 TEAM FINLAND EXPLORER Hanki tietoa uudesta vientimarkkinasta Kasvua hakeville pk-yrityksille ja Midcap-yrityksille, jotka etsivät

Lisätiedot

EU:n Horisontti 2020 rahoitusmahdollisuuksia energiaalalle

EU:n Horisontti 2020 rahoitusmahdollisuuksia energiaalalle EU:n Horisontti 2020 rahoitusmahdollisuuksia energiaalalle Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari 1.2.2017 Clarion Hotel Helsinki Airport, Vantaa Sini Uuttu, Tekes Miksi mukaan? Verkostoja, merkittävää

Lisätiedot

HYVÄ HANKE koulutus. Horisontti 2020 ja pk-yritykset 10.09.2014. Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi

HYVÄ HANKE koulutus. Horisontti 2020 ja pk-yritykset 10.09.2014. Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi HYVÄ HANKE koulutus Horisontti 2020 ja pk-yritykset 10.09.2014 Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi Mitä aiheita rahoitetaan? 7 suurta teemaa: 1. Terveys, väestönmuutos, hyvinvointi

Lisätiedot

Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen

Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen Hankkeen toiminnot työsuunnitelman laatiminen Online-hanketyöpaja innovaatioiden siirto -hanketta valmisteleville 24.11.2011 Työsuunnitelma Vastaa kysymykseen mitä projektissa tehdään, jotta tuotokset

Lisätiedot

Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS

Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen 15.9.2014 I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS I NÄKÖKULMIA Hyvä tutkimussuunnitelma Antaa riittävästi tietoa, jotta ehdotettu tutkimus voidaan arvioida. Osoittaa,

Lisätiedot

Horisontti 2020: mitä tarjolla yrityksille?

Horisontti 2020: mitä tarjolla yrityksille? Horisontti 2020: mitä tarjolla yrityksille? Jarmo Raittila, NCP Tekes 17.9.2014 DM # EU-rahoituksesta Hallinnoidaan Suomesta: mm. Rakennerahastot EAKR, maatalouden tuki EU:n budjetti Hallinnoidaan Euroopan

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Tästä se lähtee! Hakuinfo 27.11.2013

Tästä se lähtee! Hakuinfo 27.11.2013 Tästä se lähtee! Hakuinfo 27.11.2013 SMEs in Horizon 2020 Heini Günther, SME NCP H2020 SME-asioiden yhteyshenkilöt SME Instrument in H2020, Innovation in SMEs ja Access to Risk Finance Jukka Kohonen, NCP,

Lisätiedot

TAITEEN JA KULTTUURIN RAHOITUS. - Miten tehdään hyvä hakemus?

TAITEEN JA KULTTUURIN RAHOITUS. - Miten tehdään hyvä hakemus? TAITEEN JA KULTTUURIN RAHOITUS - Miten tehdään hyvä hakemus? MITEN TEHDÄÄN HYVÄ HAKEMUS? HAKISINKO APURAHAA? Kohdista oikein: mieti, mihin apurahaa tarvitaan kuka hakee? taiteilija / työryhmä / yhteisö

Lisätiedot

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje Hakuohje 1 (5) Sähköisen hakemuksen voi täyttää vain Suomeen rekisteröity yritys. Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje 1. Kenelle? Audiovisuaalisen alan tuotantokannustinta voivat saada suomalaiset

Lisätiedot

Raha ei ratkaise mutta siitä voi olla apua

Raha ei ratkaise mutta siitä voi olla apua HÄIRIÖTÖNTÄ JA EKOTEHOKASTA TOIMINTAA DIGITALISOITUNEESSA TUOTANTOVERKOSTOSSA Raha ei ratkaise mutta siitä voi olla apua Alihankinta 2017 Harri Kivelä Tekes Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta

Lisätiedot

Kokemuksia PK-instrumentista. Case One Click LCA. Rakennushankkeiden elinkaaren optimoinnin verkkopalvelu

Kokemuksia PK-instrumentista. Case One Click LCA. Rakennushankkeiden elinkaaren optimoinnin verkkopalvelu Kokemuksia PK-instrumentista Case One Click LCA Rakennushankkeiden elinkaaren optimoinnin verkkopalvelu Long-life assets need long-life optimization LIFE-CYLE MATTERS OPTIMIZE IT MAKE IT EASY Operation:

Lisätiedot

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee tekijänoikeusvaroilla audiovisuaalista kulttuuria myöntää tukea lyhyt-, dokumentti- ja animaatioelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoon myöntää

Lisätiedot