MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

Samankaltaiset tiedostot
MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA. Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin.

Suunnittelen omaa elämääni

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Suunnista voimavarojesi lähteille

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja

KOKEMUS. Kun kotona juodaan

Tiedätkö, mitä ovat lasten ihmisoikeudet? Selkokielinen esite

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti

opiskelijan arvioijana

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen

Työpainotteinen päivä Miten kolme sanaa voi merkitä niin paljon?

Selkokielinen materiaali. Selkokielelle mukauttanut Ester Rokka SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET

TYÖELÄMÄSSÄ TARVITTAVA VUOROVAIKUTUS, RAKENTAVA OSALLISTUMINEN JA SEN EDELLYTTÄMÄT TAIDOT

TYÖELÄMÄVALMIUTENI kompetensseja tällä hetkellä

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

Elä sitä, mitä jo olet!

Innosta urheilemaan! Viesti 7 12-vuotiaiden urheilevien lasten vanhemmille

Karl-Magnus Spiik Ky Oma-aloitteisuus / sivu 1

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE

Oma ääni ja oikeus omaan elämään. Pirjo Valtonen

opiskelijan ohjaajana

Kun vanhempi on trans*

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Lasten ja nuorten hyvinvointi ja terveys tutkimusohjelma Avajaisseminaari

Transkriptio:

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua ja tukea tarvitset voidaksesi hyvin. Materiaali on kehitetty Kehitysvammaliiton RATTI-hankkeessa(2009-2011)

Näin voin auttaa itseäni voimaan hyvin Pidän omaa hyvinvointiani tärkeänä ja kiinnitän siihen huomiota. Kehitän itseäni, opin uutta. Luon yhteyksiä muihin ihmisiin. Olen mukana maailman menossa. Annan oman panokseni maailmalle. Olen aktiivinen. Lähde: MacIntyre Charity

Pidän omaa hyvinvointiani tärkeänä ja kiinnitän siihen huomiota. Ihminen voi hyvin, kun hän pitää itsestään. Voi myös sanoa, että silloin on hyvä tunne omasta itsestä. Kaikissa ihmisissä on hyviä puolia. Jokainen ihminen on hyvä jossakin asiassa. Missä minä olen hyvä? Millaisia taitoja minulla on? Millaisia kivoja luonteenpiirteitä minulla on?

Hyviä asioita minusta

Terveys Hyvinvointi ja terveys liittyvät toisiinsa. On tärkeää huolehtia omasta terveydestä. Millä tavalla sinä huolehdit omasta terveydestäsi? Mitkä asiat auttavat sinua pysymään terveenä?

Nämä asiat auttavat minua pysymään terveenä

Hyvä mieli Kun ihminen voi hyvin, hän on usein hyvällä mielellä. Toisinaan tulee myös huono mieli. Se on normaalia. Mitkä asiat auttavat sinua pysymään hyvällä mielellä? Mistä asioista sinulle tulee huono mieli?

Nämä asiat auttavat minua pysymään hyvällä mielellä

Tällaista tukea toivon saavani muilta voidakseni hyvin

Näistä asioista minulle tulee paha mieli

Näin toivon muiden toimivan silloin kun minulla on huono päivä

Olen yhteydessä muihin ihmisiin. Olen mukana maailman menossa. Ihminen voi hyvin, kun hänellä on elämässään myös muita ihmisiä. Muiden ihmisten kanssa voi tehdä erilaisia asioita ja keskustella asioista.

Tärkeät ihmiset Jokaisella ihmisellä on omat tärkeät ihmiset. Ketkä ovat sinulle tärkeitä ihmisiä? Mitä teet yhdessä heidän kanssaan?

Minulle tärkeitä ihmisiä

Näin olen yhteydessä muihin ihmisiin ja mukana maailman menossa.

Arvostus Ihminen voi hyvin silloin, kun hän tuntee, että muut arvostavat häntä. Kun ihminen voi hyvin, hän arvostaa itse muita ihmisiä. On tärkeää, että kohtelemme toisiamme arvostavasti ja kunnioittavasti.

Arvostus Miten se näkyy, että muut ihmiset arvostavat sinua? Miten se näkyy, että sinä arvostat muita ihmisiä?

Olen aktiivinen Ihminen voi hyvin, kun hän on aktiivinen, tekee erilaisia asioita ja osallistuu. Toiset ihmiset tekevät enemmän asioita kuin toiset. On erilaisia tapoja olla aktiivinen. On tärkeää tehdä niitä asioita joista nauttii. Aktiivisuus voi tarkoittaa esimerkiksi harrastuksia keskustelemista ihmisten kanssa tapahtumiin osallistumista ja niiden järjestämistä yhteisiin asioihin vaikuttamista seuratoimintaan osallistumista.

On erilaisia tapoja olla aktiivinen

Näin minä olen aktiivinen

Elän hyvää elämää Ihminen voi hyvin, kun hän voi elää omannäköistään elämää. Hyvinvointia lisää se, että voi päättää omasta elämästään ja valita oman elämäntyylinsä. Omaan elämään kuuluu mahdollisuus tehdä erilaisia päätöksiä ja valintoja. Millainen on juuri sinulle hyvää elämää?

Nämä asiat tekevät elämästäni hyvän

Oman panoksen antaminen Jokainen voi antaa oman panoksensa maailmalle. Oman panoksen voi antaa monin eri tavoin, esimerkiksi tekemällä työtä tai vapaaehtoistyötä tai auttamalla muita ihmisiä. Millaisia taitoja, vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita sinulla on? Miten sinä voisit antaa oman panoksesi?

Näin annan oman panokseni

Kehitän itseäni ja opin uutta Ihminen voi aina oppia uusia asioita. Koskaan ei ole liian vanha oppimaan. Oppiminen edellyttää harjoittelua. Millaisia asioita sinä haluaisit oppia ja harjoitella?

Näitä asioita haluaisin oppia ja harjoitella

Elämässä ja tulevaisuudessa on asioita, joita odotan innolla. Ihmiset haluavat usein pohtia myös tulevaisuutta. Hyvinvointia lisää se, että tulevaisuudessa on asioita, joita voi odottaa innolla. Millaisia asioita sinä odotat? Millaisista asioista haaveilet? Millaista elämää haluaisit elää tulevaisuudessa?

Näitä asioita toivon tulevaisuudelta

Tunteet Jokainen ihminen kokee erilaisia tunteita. On hyvä pohtia, mitkä asiat saavat sinut tuntemaan erilaisia tunteita. Voit myös miettiä, miten ilmaiset omia tunteitasi. Millainen olet, kun olet iloinen, surullinen tai huolissasi?

Nämä asiat tekevät minut iloiseksi

Nämä asiat tekevät minut surulliseksi

Nämä asiat tekevät minut vihaiseksi

Nämä asiat huolestuttavat tai pelottavat minua