Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä



Samankaltaiset tiedostot
Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti. Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1. kaunis - ruma

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

o l l a käydä Samir kertoo:

monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua Sanasto paristo kaukosäädin lokki savuke tupakka pyykkipoika pingviini vanupuikko

Oppitunti 7 - osa 1 Numerot [yhdestätoista kahteenkymmeneenkuuteen] vaalea ja tumma

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

Kappale 2. Tervetuloa!

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 19 - Audio - osa 1

Oppitunti 3 Värit 1 tumma ja vaalea

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

Odpowiedzi do ćwiczeń

Oppitunti 8 - Osa 1 - Numeroita ja kuvia

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki.


Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen.

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 20 - Audio - osa 1

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Kappale 2 Tervetuloa!

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Oppitunti 9 - osa 1. lihaa ja perunasose perunasose = perunamuusi perunasoseuttaja ja kolme perunaa perunamuusi ja kanaa (kanankoipi) kurpitsasose

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

Oppitunti 3 Värit 1 tumma ja vaalea

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 21 - Audio - osa 1. paperikassi paperikassi, ostoskassi

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

KENEN? MINKÄ? MILLAISEN?

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 15 Audio - osa 1. Tulin, näin, voitin!

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 18 - Audio - osa 1. Poika osoittaa piirrosta. Mies osoittaa sinua.

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

M.J. Metsola. Taimentukka. Perämeren makuisia runoja vanhemmuudesta ja sukujen polvista

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

Genetiivi vastaa kysymykseen kenen, minkä. Yksikössä genetiivin tunnus on -n (koulun, opettajan, kirjan). Nyt opiskelemme monikon genetiivin.

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

VERBIN AIKAMUODOT. Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti. Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät?

Partitiivin. monikko. Heidi Törmänen

kiulu kieli soutaa seinä työ taulu

Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2009 Nimimerkki gavia arctica. Tapuli. Särjetty kello

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

Oppitunti 4 Värit 2. vaaleanvihreä - Tämä on vaaleanvihreä väri. vaaleanvihreä sammakko - Tämä sammakko on vaaleanvihreä.

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

Kappale 3. Hyvää ruokahalua!

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

Vyberte správný tvar slovesa: Me tänään ulkona. He Suomessa. a) ovat a) asuvat b) olette b) asutte c) olemme c) asumme

Pohjoisranta Rovaniemi

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

Vesillä virkistäytyjien profiilit

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

JOKA -pronomini. joka ja mikä

EERO JÄRNEFELT. 1. Kalastavia poikia, 1906 öljy, 95 x 135 cm. 3. Sisäkuva Suvirannasta, 2. Tulen ääressä, 1892 öljy, 46 x 53 cm

TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék IGEI CSOPORTOK

AIKAMUODOT. Perfekti

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

PAKKAA MAT- KALAUKKUAAN PESEE HAMPAANSA KÄYTTÄÄ KRAVAATTIA ON ONNELLINEN VETÄÄ VESSAN ON SURULLINEN SURFFAA NETISSÄ IMUROI ETEISEN

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Satu Lepistö

SANATYYPIT JA VARTALOT

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

I-MONIKKO. Heljä Uusitalo

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

Kappale 2. Olla-verbi. Kirjoita kyllä-muoto (positiivinen). Kirjoita ei-muoto (negatiivinen). Matti mies. Minä opettaja. Me koulussa. Sinä iloinen.

Thaimaa Rayong

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Hirviniemi HIRVINIEMI

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n vuotta sitten.

MONIKON PARTITIIVI SANATYYPEITTÄIN / MA2000. Muuta lihavat sanat monikkoon. Vaihda sana monta sanaan paljon. Harjoitus 1. Liipolassa on monta taloa.

MONIKON PARTITIIVI SANATYYPEITTÄIN / MA2000. Muuta lihavat sanat monikkoon. Vaihda sana monta sanaan paljon. Harjoitus 1. Liipolassa on paljon taloja.

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

------lmltätieltä Te pu h utte?)

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori?

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta

Oulun vedenpuhdistamolla on tapahtunut inhimillinen erehdys. Puhtaalta vaikuttava vesi ei olekaan juomakelpoista ja kaupungin asukkaat ovat vaarassa!

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

TILAUSLOMAKE 1 Esitietolomake

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni

Alma Pääkkösen taidekokoelma - hiili- ja lyijykynäpiirustukset

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

tuotenumero hinta sis alv korkeus halkaisija pituus paino ,00 80 cm 67 cm 70 kg

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Transkriptio:

Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan. = Tanssin. = Maalaan. = Väritän. = Piirrän. = Otan. = Myyn. = Istun. Minä piirrän talon. Myyn kaupassa omenoita. Istun linja-autossa. Minä otan avaimet. Minä myyn kirjoja. Väritän kuvaa. Myyn omenoita. olla olen olet hän (se) on olemme olette he (ne) ovat Kissalla on hiiri. Olemme nuoria ja kauniita.

2 Pekalla on vaalea puku. Liisa on hyvin kaunis. Lassen ilmapallot ovat hyvin suuria. Hakaneula on rikki. Liisalla on suuret tossut. William Shakespeare'n Hamlet: "Ollako, vai eikö olla?" sinä Sinä olet. Sinä laulat. Sinä tanssit. Sinä maalaat. Sinä värität Sinä piirrät. Sinä otat. Sinä myyt. Sinä istut. = Olet. = Laulat. = Tanssit. = Maalaat. = Värität. = Piirrät. = Otat. = Myyt. = Istut. Sinä laulat hyvin. Sinä piirrät kissan. Sinä olet kaunis. Sinä myyt vanhoja kaloja. Sinä istut tuolilla. laulaa laulan laulat hän laulaa laulamme laulatte he laulavat

Mies laulaa illalla. Linnut laulavat aamulla. Ne laulavat kesällä. Minä laulan meren rannalla. Te laulatte kauniisti. 3 Naiset laulavat ja tanssivat. hän Hän laulaa. mies => hän nainen => hän eläin => se Hän on. Hän laulaa. Hän tanssii. Hän maalaa. Hän värittää. Hän piirtää. Hän ottaa. Hän myy. Hän istuu. Se on. Se laulaa. Se tanssii. Se maalaa. Se värittää. Se piirtää. Se ottaa. Se myy. Se istuu.

Nämä ovat eläimiä. Koira istuu. Se istuu tuolilla. 4 me Me olemme rannalla. Meillä on iso kala! Myymme kalan. Istumme penkillä. Me olemme. Me laulamme. Me tanssimme. Me maalaamme. Me väritämme. Me piirrämme. Me otamme. Me myymme. Me istumme. = Olemme. = Laulamme. = Tanssimme. = Maalaamme. = Väritämme. = Piirrämme. = Otamme. = Myymme. = Istumme. tanssia tanssin tanssit hän tanssii tanssimme tanssitte he tanssivat Liisa ja Lasse tanssivat. Me tanssimme illalla. Minä tanssin Annen kanssa. Mikko tanssii kauniin naisen kanssa. Tummat, kauniit tytöt tanssivat.

te Teillä on iso kala! Piirrätte keltaiselle paperille. Te olette suomalaisia. Istutte lattialla. 5 Te olette. Te laulatte. Te tanssitte. Te maalaatte. Te väritätte. Te piirrätte. Te otatte. Te myytte. Te istutte. = Olette. = Laulatte. = Tanssitte. = Maalaatte. = Väritätte. = Piirrätte. = Otatte. = Myytte. = Istutte. maalata maalaan maalaat hän maalaa maalaamme maalaatte he maalaavat Hän maalasi huulensa punaisiksi. Maalaan talon keltaiseksi. Pekka maalaa taulua. he ihmiset => he eläimet => ne

He ovat. He laulavat. He tanssivat. He maalaavat. He värittävät. He piirtävät. He ottavat. He myyvät. He istuvat. Ne ovat. Ne laulavat. Ne tanssivat. Ne maalaavat. Ne värittävät. Ne piirtävät. Ne ottavat. Ne myyvät. Ne istuvat. 6 Audio - osa 2 värittää väritän värität hän värittää väritämme väritätte he värittävät Oletko värittänyt tämän hevosen? piirtää piirrän piirrät hän piirtää piirrämme piirrätte he piirtävät Piirrätkö lyijykynällä? ottaa otan otat hän ottaa otamme otatte he ottavat

Otatko tomaatin? Otatko kahvia? Lasse ottaa mikrofonin käteensä. Mies ottaa valokuvan kukista. Liisa ottaa appelsiinin. Liisa ottaa appelsiinin käteensä. 7 puhua puhun puhut hän puhuu puhumme puhutte he puhuvat Virpi puhuu puhelimeen = Virpi on puhelimessa. = Hän on puhelimessa. Kaikki puhuvat. myydä myyn myyt hän myy myymme myytte he myyvät Myyjä myy kosmetiikkaa. Tässä myydään melooneja. myös = -kin Tämä takki on tehty punaisesta kankaasta. Tämä paita on myös tehty kankaasta. Tämä takki on tehty nahasta. Tämä kenkä on tehty nahasta.

Tämä vyö on myös tehty nahasta. Tehty Japanissa. = Valmistettu Japanissa. tehdä teen teet hän tekee teemme teette he tekevät 8 Tämä auto on tehty puusta. Myös tämä traktori on tehty puusta. Tämäkin traktori on tehty puusta. Oskar Björklid tekee puuveistoksia. Myös tämä on Oskarin tekemä. = Tämäkin on Oskarin tekemä. Tämäkin puuveistos on Oskarin tekemä. = Myös tämä puuveistos on Oskarin tekemä. Oskar tekee myös ikkunoita. = Oskar tekee ikkunoitakin. Myös tämä kulho on puuta. = Tämä kulhokin on puuta. puulasta Nämä lastat ovat puuta. Tämä kampa on tehty muovista. Myös tämä kenkälusikka on tehty muovista, ankka Tämä ankka on myös tehty muovista. Nämä vanhat kengät on tehty nahasta. Nämä vaatteet on tehty kankaasta.

kivimuuri Tämä muuri on tehty kivestä. kaksi jousta Nämä jouset on tehty teräksestä. 9 Laituri, meri ja ranta. Laituri on pitkä. Laituri on puuta. Laituri on tehty puusta. Mies istuu rannalla. Mies istuu varjossa. Päivävarjo on keltainen. kiviä rannalla Tällä rannalla on paljon isoja kiviä. Vene on laiturissa. Laiturilla on penkki. Laituri on tehty puusta. Rannalla on paljon pieniä kiviä. Vene on rannalla. Mies istuu laiturilla. Tyttö istuu isolla kivellä. Poika kävelee rannalla. Ranta on hiekkaranta. kävellä kävelen kävelet hän kävelee kävelemme kävelette he kävelevät

Audio - osa 3 10 Mies kävelee kahden koiran kanssa tietä pitkin. Naiset kävelevät. Nainen istuu kivellä. Hänellä on kädessään päivävarjo. istua istun istut hän istuu istumme istutte he istuvat seisoa seison seisot hän seisoo seisomme seisotte he seisovat Rannalla on pöytä ja kaksi penkkiä. Vauva seisoo. Kaikki seisovat. Nainen seisoo kadulla. Karhu seisoo. Nainen seisoo jakkaralla. Tyttö seisoo vedessä. Rannassa on kaksi venettä. Veneet on tehty puusta. uimarengas Uimarengas on tehty muovista.

Tyttö kävelee hiekkarannalla. Hän kävelee rantaa pitkin. jälkiä hiekassa Mies kävelee koiran kanssa. Mies kalastaa. 11 kalastaa kalastan kalastat hän kalastaa kalastamme kalastatte he kalastavat Miehet kalastavat sillalta. Mies seisoo vedessä ja kalastaa. Kotka kalastaa. Se on saanut kalan. Mies kävelee tietä pitkin. Tyttö ui. joutsen ja auringonlasku Aurinko laskee ja joutsen ui meressä. uida uin uit hän ui uimme uitte he uivat uima-allas Kalat uivat. Nainen ui. Koirat uivat.

12 Suomen lippu Norjan lippu Ruotsin lippu ja Ruotsin kruunu (Skr) Viiden kruunun kolikko. Audio - osa 4 Sanasto: puhua kosmetiikka, kosmetiikan, kosmetiikkaa, kosmetiikkojen meloni, melonin, melonia, melonien myös (adverbi) takki, takin, takkia, takkien kangas, kankaan, kangasta, kankaiden nahka, nahan, nahkaa, nahkojen vyö, vyön, vyötä, vöiden valmistaa tehdä tehty jostakin puu, puun, puuta, puiden puulasta, -lastan, -lastaa, -lastojen lasta, lastan, lastaa, lastojen muovi, muovin, muovia, muovien kenkälusikka, -lusikan, -lusikkaa, -lusikoitten ankka, ankan, ankkaa, ankkojen nahka, nahan, nahkaa, nahkojen kivimuuri, -muurin, -muuria, -muurien kivi, kiven, kiveä, kivien

vene, veneen, venettä, veneiden jousi, jousen, jousta, jousien teräs, teräksen, terästä, teräksien laituri, laiturin, laituria, laiturien penkki, penkin, penkkiä, penkkien 13 meri, meren, merta, merien kävellä pitkin (adverbi) ranta, rannan, rantaa, rantojen varjo, varjon, varjoa, varjojen päivävarjo, -varjon, -varjoa, -varjojen seisoa katu, kadun, katua, katujen karhu, karhun, karhua, karhujen vesi, veden, vettä, vesien uimarengas, -renkaan, -rengasta, -renkaiden hiekkaranta, -rannan, -rantaa, -rantojen hiekka, hiekan, hiekkaa, hiekkojen jälki, jäljen, jälkeä, jälkien kalastaa kotka, kotkan, kotkaa, kotkien pitää kädestä polku, polun, polkua, polkujen uida aurinko, auringon, aurinkoa, aurinkojen auringonlasku, -laskun, laskua, laskujen uima-allas, -altaan, -allasta, -altaiden Suomi, Suomen, Suomea, - lippu, lipun, lippua, lippujen Norja, Norjan, Norjaa, - Ruotsi, Ruotsin, Ruotsia, - kruunu, kruunun, kruunua, kruunujen