Noutoseinä. Tapio Saviranta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Noutoseinä. Tapio Saviranta 31.8.2015"

Transkriptio

1 Noutoseinä Tapio Saviranta Tiivistelmä. Noutoseinää voidaan käyttää kaupassa, tavaratalossa, varastossa tai muussa tilassa suoritettavien verkkokauppaostosten säilyttämiseen ostosten noutoon asti. Sen tehokas käyttö edellyttää keräilytyön ohjaamista ja eräkeräilyä (batch picking, multi-order picking), jossa useaan tilaukseen liittyvät tuotteet keräillään yhdessä erässä. Noutoseinä sisältää seinämäisen osa, jota vasten ainakin yksi keräilyssä käytettävä vaunu on pysäköitävissä. Pysäköidyn vaunun säilöt sijoittuvat siten, että asiakkaat saavat ostoksensa ulos seinämäiseen osaan muodostettujen luukkujen kautta. Esimerkiksi luukkujen osalta noutoseinä muistuttaa tunnettua pakettiautomaattia. Tämä dokumentti perustuu patenttihakemukseen, jonka nimitys on Järjestelmä, vaunu ja menetelmä tuotteiden säilyttämiseen, hakemispäivä ja hakemusnumero FI Noutoseinä on toistaiseksi suunnitelma-asteella.

2 Sisältö 1. Johdanto Tuotteiden keräily ja jakelu Tunnettuja ratkaisuja Ratkaisuihin liittyviä haittapuolia Noutoseinän ominaisuuksia Keskeiset termit Ominaisuusluettelo 7 4. Noutoseinän kuvaus yleisellä tasolla Astiavaihtoehtoja Noutoseinän toimintaperiaate Kolme pääsuoritusmuotoa Valinnaisia komponentteja Käyttöesimerkki Keräilymyymälä Keräilynohjausmenetelmä Noutoseinän toteutus- ja käyttötapoja Noutoseinä postille Noutokaappi Noutopiste-esimerkki Tukkukauppaesimerkki Yhteenveto.. 33

3 1 1. Johdanto Noutoseinän teknisenä tavoitteena on parantaa tuotteiden keräilyssä ja jakelussa käytettävää logistiikkaa. Logistiikan parantaminen tarkoittaa työn nopeutumista, työn kevenemistä ja työn luotettavuuden lisääntymistä. Työn nopeutuminen ja keventyminen tarkoittaa erityisesti sitä, että ostoksilla täytettyjä muovikasseja ei tarvitse nostaa yksitellen pakettiautomaatin lokeroihin. Työn luotettavuuden lisääntyminen perustuu siihen, että keräilyvaunu astioineen pysäköidään noutoseinän seinämäistä osaa vasten, jolloin kukin astia sijoittuu tiettyä luukkua vasten. Koska keräilytyötä tekevän henkilön (keräilijän) ei tarvitse nostaa astiaa oikean lokeron/luukun kohdalle, inhimillisen virheen riski eli riski ostosten väärinsijoittamisesta pienenee. Noutoseinä tarjoaa tiettyjä logistisia etuja, joihin johdosta noutoseinän arvellaan olevan kaupallisesti parempi investointi kuin tavanomainen pakettiautomaatti. Tämä dokumentti painottuu noutoseinän tekniseen kuvaukseen sisältäen erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Noutoseinää kuvataan tekstin ja kuvioiden avulla siten, että tekstissä viitataan kuviossa esiintyviin komponentteihin numeroviittauksilla (eräs esimerkki numeroviittauksesta on 101). Luvussa 2 esitetään eräitä tunnettuja ratkaisuja tuotteiden keräilyyn ja jakeluun ja näihin ratkaisuihin liittyviä haittapuolia. Luvussa 3 käydään läpi noutoseinän keskeiset termit ja ominaisuudet. Luvussa 4 kuvataan noutoseinää yleisellä tasolla sisältäen noutoseinän toimintaperiaatekuvauksen. Luvussa 5 esitetään esimerkki, jossa noutoseinää hyödynnetään keräilymyymälässä. Luvussa 6 esitetään lisää toteutusesimerkkejä ja kerrotaan, miten noutoseinää voidaan hyödyntää erilaisissa palveluissa. 2. Tuotteiden keräily ja jakelu Noutomyyntiä varten kerättävät tuotteet ovat esimerkiksi päivittäistavaroita. Yhtä hyvin tuotteet voivat olla esimerkiksi postin tai muun kuljetusyrityksen toimesta jaeltavia paketteja. Verkkokaupan sijaan noutomyynti voi koskea esimerkiksi postimyyntiä tai (pitkäaikaiseen) toimitussopimukseen perustuvaa tuotemyyntiä. Kohdassa 2.1 kuvataan tunnettuja noutomyyntiratkaisuja ja kohdassa 2.2 näiden ratkaisujen haittapuolia.

4 2 2.1 Tunnettuja ratkaisuja Elintarvikkeita ja muita päivittäistavaroita on mahdollista internetin kautta siten, että tilatut ostokset ovat tietyn ajan kuluttua noudettavissa noutopisteessä. Tämä noutomyynniksi nimitettävä palvelu sisältää tilausvaiheen ja keräilyvaiheen. Keräilijä eli keräilyvaiheen suorittava henkilö keräilee tuotteet astioihin (containers). Astiana käytetään yleensä muovista valmistettua laatikkoa (box), jonka suuaukon mitat ovat esimerkiksi cm ja korkeus 30 cm. Kantoväline (tote) sisältää ainakin yhden kantamiseen tarkoitetun kahvan. Muovikassi ja paperikassi ovat tyypillisiä kantovälineitä. Kantamisen lisäksi kantovälinettä voi käyttää tuotteiden nostamiseen pois laatikon sisältä. Keräilyn optimointi tarkoittaa, että tilaukset on järjestetty (tietokoneohjelman avulla) tuotteiden keräilyä nopeuttavaan järjestykseen. Keksintö ei rajoitu päivittäistavaroiden käsittelyyn, vaan koskee muitakin tuotteita kuten kulutustavaroita. Yleisesti ottaen mikä tahansa keräiltävä tuote tulee paikantaa ja sijoittaa tietylle tilaukselle tarkoitettuun astiaan. Keräilijälle voidaan antaa keräilylista (picklist), joka luettelee keräiltävät tuotteet ja tuotemäärät. Keräilylista voidaan esittää näyttölaitteella kuten tabletilla. Astia voidaan ilmaista visuaalisesti, esimerkiksi numerona siten, että numero ilmaisee sen astian, johon keräilylistan rivillä mainittu tuote tulee laittaa. Visuaalisen esittämisen sijaan tuotteet ja tuotemäärät voidaan esittää äänenä (puheena) keräilijälle. Puheohjatussa keräilyssä (voice picking) keräilijä käyttää kuulokkeita ja saa niiden kautta tiedot keräiltävistä tuotteista ja tuotemääristä. KUVIO 1 esittää erästä päivittäistavaroiden keräilyyn tarkoitettua vaunua 101 sivulta ja päädystä tarkasteltuna. Vaunu sisältää kuusi säilöä (repository) eli tilaa (space) yhtä monelle laatikolle. Kunkin laatikon mitat ovat esimerkiksi cm. Kuusi laatikkoa sijoittuu kolmeen kerrokseen. Keräilyn aikana kahta ylintä laatikkoa 102, 105 ei tarvitse liikuttaa, koska niiden suuaukot ovat avoimia tuotteiden sisään laittamista varten. Sen sijaan neljä laatikoista sijaitsee jokin muun laatikon alapuolella. Vaunu sisältää esimerkiksi liukukiskot laatikoiden liikuttamista varten. Esimerkiksi laatikkoa 103 voidaan vetää ulospäin vaunusta 101 siten, että sen suuaukko 108 avautuu riittävästi tuotteen sisään laittamista varten. Keräilyvaiheen päätteeksi laatikko vedetään ulos vaunusta, minkä jälkeen laatikko voidaan esimerkiksi laittaa pinoon tai liukuhihnalle.

5 3 KUVIO 1: tunnettua tekniikkaa edustava vaunu sivulta ja päädystä tarkasteltuna. Liukukiskot tai muu laatikon siirtimenä toimivat väline omaa kiinniasennon, jotta laatikko 103 ei tule vahingossa ulos vaunusta 101. Kiinniasento on tarpeellinen esimerkiksi silloin, kun keräilijä työntää vaunua 101 ja vaunuun kohdistuu vaunun kääntämisestä aiheutuva keskipakoisvoima. Keräilijän suorittaman laatikon sisään työnnön loppuvaiheessa jokin kiinnipitojärjestely pitää siirtimen kiinniasennossa, kunnes laatikkoon kohdistuu sopivan suuntainen ja riittävän voimakas irrotusvoima. Keräilijän suorittama nykäisy antaa sellaisen irrotusvoiman, että kiinnipitojärjestely irrottaa otteensa ja laatikko 103 liukuu ulospäin vaunusta 101. Vaunussa 101 siirtimellä ei ole sellaista auki asentoa, jossa siirrin pysyisi. Keräily suoritetaan siten, että keräilijä vetää laatikkoa 103, 104, 106, 107 ulospäin vaunusta 101, jotta keräilty tuote mahtuu laatikon suuaukosta sisään. 2.2 Ratkaisuihin liittyviä haittapuolia Tunnettua tekniikkaa edustavaan vaunuun 101 liittyy sellainen haittapuoli, että muiden laatikoiden alle sijoittuvia laatikoita pitää avata ja sulkea toistuvasti keräilyn aikana ja tähän avaamiseen ja sulkemiseen kuluu tarpeettomasti aikaa.

6 4 Toinen haittapuoli on, että laatikoihin sijoitettavien muovikassien suut eivät pysy auki muovikassien ollessa tyhjiä. Siksi keräilijän täytyy pidellä muovikassia toisella kädellään laittaessaan siihen keräilemäänsä tuotetta. Muovikassin suu pysyy auki vasta, kun sen sisällä on riittävästi tuotteita. Eräs noutomyynnin toteutustapa on sellainen, että vaunun 101 sisältämät laatikot ostoksineen jätetään viilennettyyn tilaan, josta asiakaspalvelija noutaa ostoksia, kun asiakkaat tulevat noutamaan hakemaan ostoksiaan. Tarkemmin sanoen, asiakaspalvelija saa noutopisteessä asiakkaalta tilausnumeron ja kävelee viilennettyyn tilaan. Oletetaan, että ostokset on sijoitettu muovipusseissa ainakin kahteen laatikkoon. Asiakaspalvelija etsii tilausnumerolla oikeat laatikot ja tekee laatikoista pinon rulla-alustalle. Sitten asiakaspalvelija siirtää laatikot rulla-alustalla noutopisteeseen ja luovuttaa ne asiakkaalle. Asiakas ottaa muovikassit ostoksineen pois laatikoista ja poistuu noutopisteestä. Kolmas haittapuoli on, että tarvitaan miehitetty noutopiste. Noutopisteessä ainakin yksi asiakaspalvelija odottaa sinne saapuvia asiakkaita ja hakee ostokset viilennetystä tilasta. Kunkin asiakkaan palvelemiseen sisältyy melko paljon aikaa vievää manuaalista työtä. Neljäs haittapuoli on noutopisteeseen syntyvä jono, sillä jono syntyy jo pienillä asiakasmäärillä. Jonon muodostumista edesauttaa se, että asiakas maksaa ostoksensa vasta noutopisteessä sen sijaan, että asiakas olisi maksanut ostoksensa etukäteen esimerkiksi verkkopankissa. Jonottaminen huonontaa asiakastyytyväisyyttä. Eräs toinen noutomyynnin toteutustapa on sellainen, että keräillyt tuotteet nostetaan irrallisina tai muovikasseissa ns. pakettiautomaattiin. Pakettiautomaatti on teräspellistä valmistettu kaappi, joka sisältää useita luukuilla suljettavia lokeroita. Eräänä esimerkkinä pakettiautomaatista mainitaan julkaisussa EP kuvattu järjestelmä. Järjestelmä toimii siten, että asiakkaiden tilausten mukaan keräillyt päivittäistavarat sijoitetaan lukittaviin lokeroihin, joista asiakkaat saavat ne ulos älykortilla. Päivittäistavaroille tarkoitettujen pakettiautomaattien lisäksi on olemassa (pelkästään) kirjeille, postipaketeille tai kulutustavaroille tarkoitettuja automaatteja. On siis olemassa erityyppisiä miehittämättömiä noutopisteitä, joita täytetään ostoksilla.

7 5 Viides haittapuoli liittyy pakettiautomaatin täyttämiseen. Kun pakettiautomaatti joudutaan täyttämään manuaalisesti lokero kerrallaan, työ on melko aikaa vievää, työ saattaa olla fyysisesti rasittavaa ja työssä voi sattua inhimillisiä virheitä eli yksi tai useampi tuote saattaa päätyä väärään lokeroon. Päivittäistavaroita sisältävän muovikassin nostaminen ja sullominen lokeroon on esimerkki aikaa vievästä ja fyysisesti rasittavasta työvaiheesta. 3. Noutoseinän ominaisuuksia Tämä dokumentti perustuu patenttihakemustekstiin, mistä johtuen jotkin termit saattavat tuntua vierailta. Kohdassa 3.1 avataan näitä termejä aakkosjärjestyksessä ja kohdassa 3.2 noutoseinää kuvataan termien avulla. 3.1 Keskeiset termit Astia on tuotteiden keräämiseen ja säilyttämiseen tarkoitettu väline. Astiassa on pohja ja yksi tai useampi reuna tuotteiden putoamisen estämiseksi. Avaus on yleinen nimitys luukulle tms. välineelle, jonka kautta asiakas tai muu henkilö pääsee käsiksi (ostamaansa) tuotteeseen. Järjestelmä on noutoseinän yleinen nimitys. Järjestelmä sisältää seinän (tai seinämäisen osan) ja ainakin yhden vaunun. Kiinnitysjärjestely sisältää esimerkiksi vaunuun kiinnitetyn haan ja seinämäisen osan kiinnitetyn lenkin, johon haka on laitettavissa, minkä jälkeen haka kytkee vaunun seinämäistä osaa vasten (vertaa lukitsemisjärjestely). Lukitsemisjärjestely muistuttaa kiinnitysjärjestelyä, mutta toisin kuin kiinnitysjärjestelyssä, lukitsemisjärjestelyssä vaunua ei voi irrottaa seinämäisestä osasta ilman avainta tai koodia. Noutoseinä (katso järjestelmä).

8 6 Ohjain on esimerkiksi noutoseinän säilöpuolelle lattiaan kiinnitetty teräslista, jota vasten keräilijän tulee asettaa vaunun pyörä/pyörät. Ohjain on yleisesti ottaen mekaaninen komponentti, jonka tehtävänä on ohjata vaunu täsmällisesti pysäköintipaikkaan. Pysäköiminen tarkoittaa sitä, että keräilijä jättää vaunun keräilykierroksen päätyttyä jonnekin. Pysäköinnin jälkeen keräilijä voi ottaa jokin tyhjän/tyhjentyneen vaunun käyttöönsä ja aloittaa uuden keräilykierroksen. Pysäköintipaikka on tietty kohta seinän säilöpuolella. Jotta kukin asiakas saa tuotteensa avauksen kautta ulos noutoseinästä, vaunu tulee pysäköidä täsmällisesti oikeaan pysäköintipaikkaan (noutoseinä voi sisältää useita vaunuja ja pysäköintipaikkoja). Seinä on noutoseinän se osa, johon avaukset on muodostettu. Seinässä on asiakaspuoli, jonka asiakkaat näkevät. Seinän asiakaspuolelle vastakkaista puolta nimitetään säilöpuoleksi. Noutoseinän toinen osa eli vaunu pysäköidään säilöpuolta vasten. Sulkemisväline on esimerkiksi avattava luukku. Yleisesti ottaen avaus on peitettävissä sulkemisvälineellä varkauksien estämiseksi. Asiakas avaa sulkemisvälineen ainakin yhden säilön osalta tullessaan noutamaan ostoksiaan. Suoritusmuoto (embodiment) on patentoinnissa käytettävä termi, jolla viitataan keksinnön (noutoseinän) toteutustapaan. Noutoseinään liittyy useita suoritusmuotoja. Säilö on säilytyspaikka yhdelle tai useammalle tuotteelle/ostokselle. Laatikko tai muu astia on eräs esimerkki säilöstä, mutta säilö voi yhtä hyvin olla esimerkiksi vaunun sisältämä lokero tai vaunun hyllylle sijoittuva säilytyspaikka. Tunniste on riittävän suurikokoinen merkintä kuten kirjain, jonka avulla asiakas löytää ostoksensa. Tunnisteita tarvitaan, koska noutoseinä voi sisältää kymmeniä tai satoja säilöjä. Myös vaunuille tarkoitetut pysäköintipaikat seinän säilöpuolella merkitään tunnisteilla, jotta keräilijä löytää oikean pysäköintipaikan käyttämälleen vaunulle. Vaunu on noutoseinän se osa, joka sisältää säilöt. Vaunussa on pyörät, joten vaunu säilöineen on liikutettavissa tuotteiden keräilyä varten. Viilennysjärjestely on tarpeen esimerkiksi silloin, kun tuotteet sisältävät lämpötilasäädeltyjä elintarvikkeita.

9 7 3.2 Ominaisuusluettelo Noutoseinän eräänä tavoitteena on ratkaista ainakin yksi edellä mainituista haittapuolista. Toisin sanoen, tavoitteena on jättää pois sellaiset manuaaliset työvaiheet, jotka eivät ole tuotteiden keräilyssä tai muussa käsittelyssä välttämättömiä. Noutoseinä voidaan ymmärtää tuotteiden säilyttämiseen tarkoitetuksi järjestelmäksi, joka sisältää seuraavat ominaisuudet: a) seinän säilöille, säilöjen ollessa sovitettu vastaanottamaan tuotteita, b) avaukset seinän asiakaspuolella, ensimmäisen säilön ollessa saavutettavissa ensimmäisen avauksen kautta ja toisen säilön toisen avauksen kautta, ja c) sulkemisvälineet avausten peittämiseksi, ensimmäisten sulkemisvälineiden ollessa sovitettu peittämään ensimmäisen avauksen ja toisten sulkemisvälineiden ollessa sovitettu peittämään toisen avauksen. Mainitut ominaisuudet a) c) ovat mahdollisesti täysin samanlaisia tai osittain samanlaisia kuin mitä käytetään tunnetuissa pakettiautomaateissa. Noutoseinän toteuttava järjestelmä sisältää lisäksi ominaisuuden, joka tiettävästi puuttuu tunnetuista pakettiautomaateista. Järjestelmä sisältää nimittäin pysäköintipaikan vaunulle seinän säilöpuolella. Mainittu vaunu sisältää pyörät vaunun liikuttamiseen ja ainakin osan säilöistä, mukaan lukien ensimmäisen säilön ja toisen säilön. Järjestelmä on sovitettu vastaanottamaan vaunu pysäköintipaikkaan siten, että ensimmäinen säilö sijoittuu ensimmäisen avauksen kohdalle ja toinen säilö sijoittuu toisen avauksen kohdalle. Edellä kuvatun perussuoritusmuodon lisäksi järjestelmä voi sisältää esimerkiksi seuraavia lisäominaisuuksia. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää vaunun, jossa ensimmäinen säilö sisältää suuaukkona toimivan sivuavauksen, ensimmäisen säilön ollessa saavutettavissa ensimmäisen avauksen ja sivuavauksen kautta. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää vaunun, jossa ensimmäinen säilö sisältää suuaukon, suuaukon avautuessa säilön pohjasta poispäin ja ensimmäisen säilön ollessa saavutettavissa ensimmäisen avauksen ja suuaukon kautta.

10 8 Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää vaunun, jossa ensimmäinen säilö sisältää suuaukon ja sivuavauksen, ensimmäisen säilön ollessa saavutettavissa ensimmäisen avauksen ja sivuavauksen kautta. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää tunnisteen vaunulle tarkoitetun pysäköintipaikan osoittamiseksi. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää ohjaimen vaunun ohjaamiseksi pysäköintipaikkaan. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää kiinnitysjärjestelyn vaunun pitämiseksi paikoillaan pysäköintipaikassa. Eräässä suoritusmuodossa kiinnitysjärjestely on toteutettu siten, että seinä sisältää osan, johon vaunu on kiinnitettävissä. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää lukitusjärjestelyn vaunun lukitsemiseksi pysäköintipaikkaan. Eräässä suoritusmuodossa seinä ja sulkemisvälineet sisältävät lämmöneristettä tuotteille sopivan lämpötilan ylläpitämiseksi seinän säilöpuolella. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää lämmöneristetyn koteloinnin, seinän ollessa osa kotelointia ja järjestelmän ollessa sovitettu sulkemaan vaunu koteloinnin sisälle. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää säilökohtaisen viilennysjärjestelyn. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää tietokoneen ja on sovitettu tuottamaan tietokoneella vaunun käyttöä ohjaavaa informaatiota. 4. Noutoseinän kuvaus yleisellä tasolla Noutoseinää käytettäessä tuotteet keräillään astioihin tms. säilöihin. Astia on irrallinen kappale kuten esimerkiksi muovista valmistettu laatikko. Säilö ei välttämättä ole irrallinen kappale, vaan säilö voi olla kiinteä osa keräilyssä käytettävässä vaunussa. Vaunun sisältämät säilöt on muodostettu esimerkiksi taivuttamalla ja hitsaamalla ruostumatonta

11 9 teräspeltiä siten, että säilöt ovat mittasuhteiltaan ja sijoitukseltaan sopivia. Toisin sanoen, asiakkaiden tulee päästä noutoseinän avausten (luukkujen) kautta käsiksi säilöjen sisältämiin tuotteisiin. Kohdassa 4.1 esitellään erilaisia astiavaihtoehtoja. Kohdassa 4.2 kuvataan noutoseinän yleinen toimintaperiaate. Pääsuoritusmuodoilla viitataan kolmeen erilaiseen tapaan muotoilla säilöt ja sijoittaa säilöt vaunuun. Kohdassa 4.3 esitetään nämä noutoseinän pääsuoritusmuodot. Noutoseinään sisältyvä vaunu voidaan tarvittaessa lukita (esimerkiksi munalukolla) kiinni seinään, jossa on avaukset säilöihin. Jos seinä jakaa tilan siten, että asiakkaat eivät pääse säilöpuolelle, lukitsemisjärjestely (kuten munalukko lenkkeineen) voidaan jättää poiskin. Kohdassa 4.4 käsitellään lukitsemisjärjestelyä ja muita valinnaisia komponentteja, jotka ovat hyödyllisiä tietynlaisissa noutoseinissä. 4.1 Astiavaihtoehtoja Tuotteet kannattaa kerätä suoraan sellaisiin astioihin tai kantovälineisiin, jotka luovutetaan asiakkaille. Näin vältetään tuotteiden tarpeeton siirtely paikasta toiseen. KUVIO 2A esittää tavanomaisia astioita ja kantovälineitä sivulta tarkasteltuina. Astiat voidaan valmistaa esimerkiksi muovista tai ruostumattomasta teräksestä ja niiden tulee olla puhdistettavia, erityisesti elintarvikkeille tarkoitettujen astioiden. Astiat voidaan kiinnittää pysyvästi tai pikaliitoksella keräilyssä käytettävään vaunuun. KUVIO 2A: tavanomaisia astioita ja kantovälineitä. Astia 201 on laatikko, jonka mitat ovat esimerkiksi seuraavat: suuaukon koko cm, korkeus 30 cm ja tilavuus 70 l. Laatikon 201 reunat on taitettu n. 90 asteen kulmaan, jotta laatikon voi laittaa roikkumaan taitetuista reunoistaan 202. Laatikossa 203 on suorat reunat. Kumpikin laatikko 201, 203 on mahdollista varustaa kädensijoilla, jotka voidaan

12 10 sijoittaa laatikon lyhyille sivuille tai pitkille sivuille (kuten kuviossa 2A), tai sekä pitkille että lyhyille sivuille. Astia 204 on sanko, jonka mitat ovat esimerkiksi: suuaukon koko cm, korkeus 36 cm ja tilavuus 18 l. Sangon 204 sisään on laitettu muovikassi 205, jonka mitat ovat esimerkiksi: suuaukon koko cm, korkeus 40 cm ja tilavuus 18 l. Toisin sanoen, sangon 204 ja muovikassin 205 mitat on valittu siten, että sanko tukee muovikassia ja pitää sen suun auki. Muovikassin 205 reunat ja kahvat on taiteltu sangon 204 yläreunojen yli, jotta keräilijä voi laittaa tuotteita sujuvasti muovikassin 205 sisälle. Asiakas saa tuotteet ulos sangosta 204 vetämällä muovikassin 205 kahvoista. Astia 206 on paperista, kartongista tai (paksusta) kankaasta valmistettu kantoväline, jota voidaan nimittää kuitukassiksi. Toisin kuin muovikassi, kuitukassi 206 tukee itse itsensä, mistä johtuen kuitukassi ei tarvitse astiaa tuekseen eli se pysyy pystyssä, suu auki, ja siihen on helppo keräillä tuotteita. Kuitukassin kumpikin kahva 207 on taitettavissa alaspäin siten, että kuitukassi vaatii keräilyvaunussa vähemmän tilaa. KUVIO 2B esittää sivuavauksen 211 ja suuaukon 212 sisältävän astian 213. Kuten edellä esitetyissä tavanomaisissa astioissa myös astiassa 213 suuaukko 212 avautuu (ainakin osittain) ylöspäin astian pohjaan 214 nähden. Sivuavaus 211 voidaan toteuttaa jättämällä astiasta 213 yksi (lyhyt) sivu pois. Astian 213 sisään voidaan laittaa jokin kantoväline kuten esimerkiksi kuitukassi 206. Keräilijä laittaa tuotteita kuitukassiin 206 astian 213 suuaukon 212 kautta. Tuotteiden keräilyn jälkeen kuitukassi 206 voidaan vetää astian 213 sivuavauksen 211 kautta pois astian sisältä. Vaihtoehtoisesti kantovälineenä voidaan käyttää muovikassia siten, että muovikassin reunat taitellaan astian 213 yläreunojen yli, jotta muovikassin suu pysyy auki tuotteiden sisään laittamista varten. KUVIO 2B: kahdelta sivulta avoin astia kantovälineen tukemiseksi.

13 Noutoseinän toimintaperiaate Seuraavassa havainnollistetaan noutoseinän mekaanista rakennetta ja yleistä toimintaperiaatetta, joka yhdistää kaikkia erilaisia noutoseinän suoritusmuotoja. KUVIO 3 esittää päivittäistavaroiden, kulutustavaroiden, postipakettien sisältämien tuotteiden tai muiden tuotteiden väliaikaiseen säilyttämiseen tarkoitettua järjestelmää. Lisäksi tai vaihtoehtoisesti siinä voidaan säilyttää myös muita objekteja kuten kirjeitä. Järjestelmässä säilytettävät tuotteet on yleensä, mutta ei välttämättä tilattu verkkokaupasta. Säilytysaikaa halutaan yleensä rajata, jotta järjestelmä ei täyttyisi tuotteista. Tuotteiden säilytysaikaa rajaavia sääntöjä voidaan määrittää lukuisilla eri tavoilla. Järjestelmän omistaja voi esimerkiksi edellyttää, että tuotteet noudetaan 24 tunnin kuluessa tilauksesta. Vaihtoehtoisesti asiakkaalle voidaan antaa mahdollisuus määrittää esimerkiksi kahden tunnin pituinen toimitusaikaikkuna. Tällöin asiakas sitoutuu noutamaan tilaamansa tuotteet toimitusaikaikkunan puitteissa ja järjestelmän omistaja sitoutuu suorittamaan tuotteiden keräilyn toimitusaikaikkunan alkuajankohtaan mennessä. KUVIO 3: noutoseinän (eli järjestelmän) rakenne.

14 12 Järjestelmä sisältää seinän 301 säilöineen 302, 303. Säilöjä on ainakin kaksi, mutta tyypillisesti useita kymmeniä tai enemmän. Säilöt on sovitettu vastaanottamaan tuotteet joko sellaisenaan, pakkaukseen pakattuina tai kantovälineen sisälle keräiltynä. Esimerkiksi kartonkilaatikkoon (tehtaalla) pakattu tuote voidaan laittaa säilöön ilman kantovälinettä. Jos tuotteet ovat melko pienikokoisia, niitä voidaan laittaa suuri määrä samaan kantovälineeseen, jotta asiakkaat saavat ostoksensa helposti mukaansa. Kantovälinettä kannattaa käyttää, jos se helpottaa tuotteiden poisottamista säilöstä ja siitä on apua tuotteiden siirtämisessä. Järjestelmä sisältää avaukset 304, 305 seinän asiakaspuolella 306 siten, että ensimmäinen säilö 302 on saavutettavissa ensimmäisen avauksen 304 kautta ja toinen säilö 303 on saavutettavissa toisen avauksen 305 kautta. Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että asiakas (tai joku ihminen) pystyy ottamaan tuotteet pois säilöstä. Toisin sanoen, kuhunkin säilöön on järjestetty pääsyreitti. Lisäksi järjestelmä sisältää sulkemisvälineet 307, 308 avausten peittämiseksi, ensimmäisten sulkemisvälineiden 307 ollessa sovitettu peittämään ensimmäisen avauksen ja toisten sulkemisvälineiden 308 ollessa sovitettu peittämään toisen avauksen. Saranoitu luukku on tyypillinen esimerkki sulkemisvälineistä 307, 308. Sulkemisvälineen eräs tarkoitus on varkauksien ehkäiseminen. Järjestelmä sisältää lisäksi pysäköintipaikan 309 vaunulle 310 seinän 301 vastakkaisella puolella eli säilöpuolella 311. Vaunu 310 sisältää pyörät 312, 313 vaunun liikuttamiseen sekä ainakin osan säilöistä, mukaan lukien ensimmäisen säilön 302 ja toisen säilön 303. Järjestelmän on sovitettu vastaanottamaan vaunu 310 pysäköintipaikkaan 309 siten, että ensimmäinen säilö sijoittuu ensimmäisen avauksen kohdalle ja toinen säilö sijoittuu toisen avauksen kohdalle. Toisin sanoen, seinä 301 ja vaunu 310 täytyy muotoilla siten, että seinän asiakaspuolelta 306 on pääsyreitit seinän säilöpuolella 311 sijaitseviin vaunun säilöihin 302, 303. Seinä 301 voi sisältää useita pysäköintipaikkoja vaunuille. Seinä 301 ja vaunu 310 valmistetaan esimerkiksi teräksestä. Teräksestä tai alumiinista valmistettu ohutseinäputki soveltuu vaunun 310 rakentamiseen. Alumiini soveltuu keveytensä takia erityisesti vaunun rakennusmateriaaliksi. Lisäksi tai vaihtoehtoisesti rakennusmateriaalina voidaan käyttää muovia tai filmivaneria. Seinä 301 voi sisältää puuta ja kipsilevyä. Seinän 301 tulee sisältää luukut, joiden kautta vaunu 310 on tyhjennettävissä.

15 Kolme pääsuoritusmuotoa Kuviossa 4A, 4B ja 4C esitetään järjestelmän kolme eri pääsuoritusmuotoa, jotka liittyvät ensimmäisen säilön 302 ja toisen säilön 303 erilaisiin toteutustapoihin. Säilö 302, 303 tulee ymmärtää fyysisesti rajoitettuna tilana, jonka mittoja ja tilavuutta rajoittaa esimerkiksi katto, pohja ja ainakin yksi sivu. KUVIO 4A esittää järjestelmän ensimmäisen suoritusmuodon, jossa ensimmäinen säilö 302 ja toinen säilö 303 sisältävät katon 401, 402. Lisäksi ensimmäinen säilö 302 sisältää sivuavauksen 403, missä ensimmäinen säilö 302 on saavutettavissa seinän 301 ensimmäisen avauksen 304 ja säilön 302 sivuavauksen 403 kautta. Sivuavausta 403 voidaan nimittää myös suuaukoksi, koska sitä kautta tuotteet on tarkoitus laittaa säilöön 302. Vastaavalla tavalla toinen säilö 303 sisältää suuaukkona toimivan sivuavauksen 404 ja toinen säilö 303 on saavutettavissa seinän toisen avauksen 305 ja säilön sivuavauksen 404 kautta. Kumpikin sivuavaus 403, 404 sijoittuu n. 90 asteen kulmaan pohjaan 405, 406 nähden. Järjestelmän ensimmäinen suoritusmuoto soveltuu paketeille erityisesti silloin, kun säilöön sijoitetaan vain yksi paketti kuten postipaketti tai verkkokaupan noutopisteestä noudettava paketti. KUVIO 4A: järjestelmän ensimmäinen suoritusmuoto lokerotyyppiset säilöt. KUVIO 4B esittää järjestelmän toisen suoritusmuodon. Toisessa suoritusmuodossa ensimmäinen säilö 302 sisältää sellaisen suuaukon 411, joka avautuu säilön pohjasta 415 poispäin. Säilön 302 pohja 415 on kallistettu esimerkiksi 45 asteen kulmaan lattiaan tms. vaakasuoraan tasoon nähden. Kallistuksen tarkoituksena on estää tuotteiden tippuminen säilöstä keräilyn tai noudon yhteydessä. Ensimmäinen säilö 302 on saavutettavissa seinän ensimmäisen avauksen 304 ja säilön suuaukon 411 kautta. Vastaavasti toinen säilö 303 sisältää suuaukon 412, joka avautuu säilön pohjasta 416 poispäin, missä toinen säilö on saavutettavissa seinän toisen avauksen 304 ja säilön suuaukon 412 kautta. Järjestelmän

16 14 toisessa suoritusmuodossa säilöön 302, 303 voidaan tarvittaessa vastaanottaa kantoväline päivittäistavaroiden tms. tuotteiden keräilyä varten ja tuotteiden pois ottamista varten pitkin säilön seinämää 413, 414. Säilöön 302, 303 vastaanotettavaksi kantovälineeksi soveltuu hyvin muovikassi 205 tai kuitukassi 206. KUVIO 4B: järjestelmän toinen suoritusmuoto kallistetut säilöt. KUVIO 4C esittää järjestelmän kolmannen suoritusmuodon, jossa ensimmäinen ja toinen säilö 302, 303 voidaan toteuttaa astian 213 avulla. Kolmannessa suoritusmuodossa ensimmäinen säilö 302 sisältää suuaukon 421 ja sivuavauksen 423, ensimmäisen säilön 302 ollessa saavutettavissa seinän ensimmäisen avauksen 304 ja säilön sivuavauksen 423 kautta. Suuaukko 421 avautuu säilön pohjasta 425 poispäin ja sivuavaus 423 sijoittuu n. 90 asteen kulmaan pohjaan nähden. Säilö 302 on siis auki kahdelta sivultaan. Säilöön 302 voidaan vastaanottaa kantoväline, johon keräillään tuotteita säilön suuaukon 421 kautta. Noudon yhteydessä kantoväline on tarkoitus vetää sivuavauksen 423 kautta pois säilöstä. Vastaavalla tavalla toinen säilö 303 sisältää suuaukon 422 ja sivuavauksen 424, missä toinen säilö 303 on saavutettavissa seinän toisen avauksen 305 ja säilön sivuavauksen 424 kautta. Säilöön 302, 303 vastaanotettavana kantovälineenä voidaan käyttää esimerkiksi muovikassia 205, kuitukassia 206, tai laatikkoa 201, 203. KUVIO 4C: järjestelmän kolmas suoritusmuoto kahdelta sivulta avoimet astiat.

17 Valinnaisia komponentteja Komponentilla tarkoitetaan noutoseinäjärjestelmään sisältyvää fyysistä ja/tai näkyvää osaa kuten vaunun pyörää. KUVIO 5 esittää järjestelmän komponentteja, joita voidaan pitää valinnaisina eli järjestelmä on toteutettavissa ilman niitä. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää tunnisteen 501 vaunulle 310 tarkoitetun pysäköintipaikan 309 osoittamiseksi. Tunnisteena 501 voidaan käyttää kirjainta, numeroa tai muuta symbolia tai väriä. Tunniste 501 voidaan toteuttaa esimerkiksi maalaamalla se seinän 301 asiakaspuolelle 306 ja säilöpuolelle 311. KUVIO 5: järjestelmän eräitä valinnaisia komponentteja. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää ainakin yhden ohjaimen 502 vaunun 310 ohjaamiseksi pysäköintipaikkaan 309. Kuvion 5 esittämässä esimerkissä ohjain 502 on lattiaan kiinnitetty teräksinen reuna, joka sijoittuu 90 asteen kulmaan seinään 301. Vaunun pyörien 312, 313 tulee koskettaa ohjainta 502 tai olla sen välittömässä läheisyydessä, jotta vaunu 310 voidaan pysäköidä tarkasti pysäköintipaikkaansa 309.

18 16 Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää kiinnitysjärjestelyn 503 vaunun 310 kiinnittämiseksi seinään 301. Kiinnitysjärjestelyn eräänä tehtävänä on ilkivallan estäminen, sillä ilman kiinnitysjärjestelyä vaunu 310 voitaisiin työntää jonkin avauksen 304, 305 kautta pois seinän 301 läheisyydestä. Myös keräilijä saattaa tahattomasti liikuttaa vaunun pois pysäköintipaikastaan ja täten estää ostosten ulossaamisen seinän 301 asiakaspuolelta. Kiinnitysjärjestelyllä 503 pyritään estämään vaunun ilkivaltaiset tai tahattomat liikahdukset. Kuvio 5 esittämässä esimerkissä kiinnitysjärjestelynä 503 käytetään pyörän lukitsijaa, joka estää takapyörän 313 pyörimisen. Vaunun etupyörään vaikuttava lukitsija ei näy kuviossa, mutta nämä kaksi lukitsijaa pitävät vaunun 310 pysäköintipaikassa 309. Kiinnitysjärjestelyn 503 eräässä toteutustavassa seinä sisältää osan 504, johon vaunu on kiinnitettävissä. Osa 504 on esimerkiksi lenkki tai siihen kytkettävä haka. Jos ostokset sisältävät elintarvikkeita tai muita lämpötilasäädeltyjä tuotteita, säilöissä 302, 303 täytyy ylläpitää tiettyä lämpötilaa, esimerkiksi jääkaappilämpötilaa ( C). Lämpötilasäätely voidaan toteuttaa siten, että lämmöneristetty seinä 301 ulottuu lattiasta kattoon asti ja seinän 301 säilöpuolella 311 ilmastointi- tai viileälaitteet viilentävät ilmaa. Tässä toteutusvaihtoehdossa seinän 301 yläosaa nimitetään seinäjatkeeksi 505. Esimerkiksi polyuretaani soveltuu lämmöneristeeksi. Vaihtoehtoisesti lämpötilasäätely voidaan toteuttaa siten, että kattoon asti ulottuva seinäjatke 505 korvataan lämpöeristetyllä koteloinnilla 506. Kotelointi 506 erottaa vaunun 310 säilöpuolen 311 seinää 301 ympäröivästä huonetilasta, jolloin ainoastaan koteloinnin sisällä tarvitaan viilennystä. Kotelointi muodostuu seinästä 301, seinämästä 507 ja seinän ja seinämän yhdistävästä katosta 508. Seinämä 507 voi sisältää pariovet siten, että vaunu 310 voidaan työntää avattujen pariovien kautta pysäköintipaikkaansa. Suljettuja pariovia voidaan käyttää myös kiinnitysjärjestelynä 502, jolloin erillistä kiinnitysjärjestelyä ei tarvita. Suljetut pariovet voidaan lukita toisiinsa munalukolla. Munalukko on eräs esimerkki lukitusjärjestelystä 509 vaunun lukitsemiseksi pysäköintipaikkaansa 309. Lukitusjärjestelyllä 509 pyritään estämään varkauksia tai ilkivaltaa silloin, kun asiakkaat pääsevät myös seinän 301 säilöpuolelle 311. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää säilökohtaisen viilennysjärjestelyn 510. Tällöin säilöjä 302, 303 voidaan käyttää joustavasti viileätuotteiden ja/tai pakasteiden säilyttämiseen.

19 17 Säilökohtainen viilennysjärjestely 510 toteutetaan esimerkiksi siten, että säilöön 302 laitetaan lämpöeristetty astia 511, jonka sisällä on viilentäjä 512. Astia 511 voidaan valmistaa konepestävästä solumuovista ja viilentäjänä 512 voidaan käyttää geelijäätä. Eräässä viilennysjärjestelyn 510 suoritusmuodossa viilennyslaitteisto ylläpitää seinän 301 säilöpuolella 311 jääkaappilämpötilaa. Jos asiakkaiden tilauksiin sisältyy pakasteita, osa säilöistä voidaan varustaa lämpöeristetyillä astioilla ja viilentäjillä, minkä jälkeen pakasteet keräillään kyseisiin astioihin/säilöihin. Lämpöeristetty astia 511 ja viilentäjä 512 laitetaan säilöön vain silloin, kun säilöön keräillään pakasteita. Eräässä viilennysjärjestelyn 510 suoritusmuodossa kaikki vaunun säilöt on lämpöeristetty ja jokaisessa säilössä on Peltier elementti, joka kytketään tarvittaessa päälle. Järjestelmässä käytettävä vaunu 310 voi olla samantyyppinen kuin kuviossa 1 esitetty vaunu 101. Vaunun 101 käyttö vaatii kuitenkin melko paljon manuaalisia työvaiheita (kun laatikoita avataan ja suljetaan) ja siksi vaunun 101 sijaan kannattaa käyttää vaunua, johon on helpompi sijoittaa keräiltyjä tuotteita. 5. Käyttöesimerkki Edellä on kuvattu noutoseinää yleisellä tasolla. Tässä luvussa kuvataan yksityiskohtaisesti esimerkiksi keräilymyymälään soveltuvaa noutoseinää. Kohdassa 5.1 esitetään esimerkki noutoseinän rakenteesta ja noutoseinän sijoittamisesta keräilymyymälään. Kohdassa 5.2 esitetään, miten keräilijöiden työtä voidaan ohjata. Vaikka kyseinen keräilynohjausmenetelmä käsitellään keräilymyymälän yhteydessä, menetelmää voidaan yhtä hyvin käyttää myös muun tyyppisessä toimintaympäristössä. 5.1 Keräilymyymälä Keräilymyymälä sisältää asiakkailta suljetun tilan, jossa keräilijät suorittavat keräilytyötään. Keräilymyymälän toinen nimitys on pimeä myymälä (dark store).

20 18 KUVIO 6A esittää keräilymyymälään sopivaa seinää 301 ja vaunua 310 lintuperspektiivistä. Seinä 301 jakaa keräilymyymälä tilan 601 asiakkaille tarkoitettuun asiakaspuoleen 306 ja keräilijöille tarkoitettuun säilöpuoleen 311. Keräilijät keräilevät asiakkaiden ostoksia vaunuihin ja sijoittavat käyttämänsä vaunut seinän 301 säilöpuolta 311 vasten. Esimerkiksi vaunu 310 ja vaunu 602 on sijoitettu seinää 301 vasten. Asiakas voi ottaa ostoksensa ulos vaunusta 310 seinän 301 asiakaspuolelle 306 sijoitettujen luukkujen kautta ja laittaa ostokset ostoskärryihin 603. Jos ostoksia on vähän, ostoskärryjä 603 ei ehkä tarvita, koska asiakas voi kantaa 1-2 kassia voi myös käsin. KUVIO 6: eräs keräilymyymälään sopiva noutoseinä. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä sisältää seinään 301 upotetun käyttöliittymän 604, jonka kautta asiakas voi syöttää esim. nelinumeroisen koodin. Jos koodi on oikea, järjestelmä avaa niiden luukkujen sähkölukot, joiden takana asiakkaan ostokset ovat. Ruuhkien välttämiseksi käyttöliittymiä 604 tulisi olla riittävän monta, esimerkiksi yksi käyttöliittymä kahdelle vaunulle 310, 602. Vaihtoehtoisesti käyttöliittymänä toimii asiakkaan matkaviestin, jolloin asiakas kommunikoi matkaviestimellään järjestelmän kanssa matkaviestinverkon kautta tai jonkin muun langattoman verkon kautta. Ruuhkia ei pitäisi syntyä, kun jokaisella asiakkaalla on oma käyttöliittymänsä järjestelmään. Vasteena asiakkaan lähettämään tekstiviestiin tai muulla tavalla esitettyyn pyyntöön järjestelmä antaa pääsyn säilöön (tai säilöihin).

21 19 KUVIO 6B esittää lintuperspektiivistä seinän 301 ja vaunun 310 sisältävän järjestelmän käyttöä keräilymyymälässä 601. Keräilymyymälässä työskentelevät keräilijät keräilevät asiakkaiden ostokset hyllyistä 611 (ja muista hyllyistä). Vain osa hyllyistä 611 ja keräilymyymälän 601 siitä osasta, jossa keräilijät työskentelevät, on esitetty kuviossa 6B. Asiakkaat saapuvat keräilymyymälään ovien 612 kautta ja ovien 612 kautta he myös poistuvat ostoksineen keräilymyymälästä. KUVIO 6B: noutoseinäjärjestelmä toiminnassa. Oletetaan, että järjestelmän käyttöliittymänä toimii asiakkaan matkaviestin, jonka näyttö esittää tekstiviestinä ohjeen saapua keräilymyymälään 601, paikkaan A. Oletetaan lisäksi, että seinä 301 sisältää kuusi pysäköintipaikkaa vaunuille ja että pysäköintipaikat on merkitty keräilymyymälän lattiaan maalatuilla kirjaimilla 613 (A F), joista kirjain A toimii

22 20 tunnisteena 501 osoittaen vaunulle 310 tarkoitetun pysäköintipaikan 309. Kirjaimet 613 tai muut tunnisteet on maalattu tai merkitty muulla tavoin keräilymyymälän 601 lattiaan seinän 301 asiakaspuolelle 306 ja säilöpuolelle 311 siten, että samat tunnisteet sijaitsevat seinän 301 suhteen vastapäätä toisiaan. Oletetaan, että asiakas on saapunut keräilymyymälään 601 paikkaan A ja hän lähettää järjestelmälle tekstiviestin. Vasteena asiakkaan tekstiviestiin järjestelmä avaa paikassa A seinän 301 ne luukut, joiden takana asiakkaan ostokset ovat. Sitten asiakas ottaa (internetissä) maksamansa ostokset pois vaunun 310 säilöistä (vaunussa 310 voi olla usean asiakkaan ostoksia). Kuvion 6B esittämässä esimerkissä pysäköintipaikat A, B ja F ovat varattuja, sillä jokaiseen niistä on pysäköity vaunu, jonka säilöistä ainakin yksi sisältää vielä ostoksia. Pysäköintipaikkaan E sijoitettu vaunu 614 on tyhjä eli sen kaikki säilöt ovat tyhjentyneet ja vaunu voidaan ottaa tarvittaessa keräilykäyttöön. Pysäköintipaikat C ja D ovat tyhjiä, koska niihin pysäköitävät vaunut 615, 616 ovat parhaillaan keräilykäytössä. Kun vaunu ja sen pysäköintipaikka on merkitty samalla tunnisteella, keräilijän on helppo pysäköidä vaunu oikeaan pysäköintipaikkaan. Esimerkiksi kirjaimella C merkitty vaunu 615 tulee pysäköidä pysäköintipaikkaan C. Vaihtoehtoisesti järjestelmä ilmoittaa keräilijälle, mihin tyhjään pysäköintipaikkaan keräilijän käyttämä vaunu tulee sijoittaa. Noutoseinä voi sisältää pelkästään mekaanisia osia kuten seinän 301 luukkuineen ja vaunun 310, ja mahdollisesti muita vaunuja. Vaihtoehtoisesti noutoseinä sisältää mekaanisten osien lisäksi elektroniikkaa ja/tai tietokoneita. Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä on sovitettu pitämään kirjaa säilöjen varaustilanteesta tietokonetoteutetun menetelmän avulla. Menetelmän toteuttavan tietokoneohjelman suorittamiseksi järjestelmä sisältää ainakin yhden muistin ja prosessorin. Järjestelmän eräässä suoritusmuodossa ainakin yksi muisti ja prosessori on sijoitettu tietokoneeseen 617, joka päättelee säilöjen varaustilanteen ja valitsee, mitä vaunua käytetään seuraavaksi keräilyssä (tyhjiä vaunuja voi olla useita). Tämä toiminnanohjausyksiköksi nimittävä tietokone 617 ohjaa keräilijöiden työtä. Toiminnanohjausyksikkö 617 on kytketty WLAN (wireless local area network) tukiasemaan tai vastaavaan tietoliikennelaitteeseen 618. Eräässä toteutustavassa seuraavaksi käytettävän vaunun tunniste, esimerkiksi vaunun 614

23 21 tunniste C, lähetetään yleislähetyksenä (broadcast) keräilijöiden käyttämiin päätelaitteisiin. Keräilijän käyttämänä päätelaitteena voi toimia esimerkiksi tabletti tai puheohjatussa keräilyssä käytettävä laite. Oletetaan, että vaunun 615 osalta keräilykierros on päättymässä ja vaunua 615 työntävä keräilijä ilmoittaa päätelaitteella toiminnanohjausyksikölle 616 olevansa valmis ottamaan tyhjä vaunu 614 käyttöön. Vasteena keräilijän ilmoitukseen toiminnanohjausyksikkö lähettää keräilijän päätelaitteeseen listan vaunuun 614 keräiltävistä tuotteista, minkä jälkeen keräilijä pysäköi vaunun 615 paikkaan C, ottaa vaunun 614 käyttöönsä ja keräilee siihen listalla mainitut tuotteet. 5.2 Keräilynohjausmenetelmä Keräilynohjauksella tarkoitetaan yleisesti niitä toimenpiteitä, joilla ohjataan keräilijöiden työtä ja noutoseinän käyttöä. KUVIO 7 esittää menetelmän tuotteiden säilyttämiseen. Tämä tietokonetoteutettu menetelmä on tarkoitettu käytettäväksi noutoseinäjärjestelmässä ja siinä pidetään kirjaa 701 säilöjen, mukaan lukien säilöt 302, 303, varaustilanteesta ja ilmaistaan 702 vaunun olevan vapaa ja käytettävissä keräilyyn, kun pysäköidyn vaunun sisältämät säilöt ovat tyhjentyneet. Menetelmä toteutetaan tietokoneohjelmana ja esimerkiksi toiminnanohjausyksikköä 617 voidaan käyttää tämän tietokoneohjelman suorittamisessa. KUVIO 7: vaunujen käyttöä ohjaava menetelmä.

24 1 Vasta kun pysäköidyn vaunun viimeinenkin säilö on tyhjä, menetelmässä päätellään vaunun olevan vapaa, muutoin vaunun päätellään olevan varattu. Eräs toteutustapa on sellainen, että vaunun päätellään olevan vapaa, kun vaunun viimeinenkin säilö on avattu järjestelmän toimesta. Jonkin verran monimutkaisempi toteutustapa on sellainen, jossa järjestelmä sisältää säilökohtaisia antureita (esimerkiksi painoa mittaavia antureita), jolloin vaunun päätellään olevan vapaa, kun vaunun jokainen anturi on ilmaissut säilön tyhjentyneen. Joka tapauksessa keräilijän tulee tarkistaa, ovatko vaunun kaikki säilöt tyhjiä ja toimia ennalta määrätyllä tavalla, jos johonkin säilöön on jäänyt ostoksia. Vaiheiden 701 ja 702 lisäksi menetelmä voi sisältää yhden tai useamman valinnaisen vaiheen. Esimerkkinä valinnaisesta vaiheesta mainitaan vaihe, jossa vapaan vaunun pysäköintipaikkatieto välitetään päätelaitteeseen. Tämän jälkeen päätelaite esittää keräilijälle, mitä vaunua keräilijän tulee käyttää seuraavalla keräilykierroksella. 6. Noutoseinän toteutus- ja käyttötapoja Erityyppisillä yrityksillä ja niiden asiakkailla on erilaisia tarpeita tuotteiden keräilyn ja jakelun suhteen. Noutoseinä on toteutettavissa eri tavoin riippuen esimerkiksi siitä, keitä käyttäjät ovat. Noutoseinän käyttäjät voivat olla ruokakaupassa asioivia kuluttaja-asiakkaita, mutta yhtä hyvin he voivat olla yritysasiakkaita. Yritysasiakas on esimerkiksi tukussa asioiva kahvilan pitäjä tms. HoReCa (hotels, restaurants, cafeterias) -asiakas. Tässä luvussa havainnollistetaan noutoseinän monikäyttöisyyttä erilaisissa toimintaympäristöissä. Kohdassa 6.1 kerrotaan esimerkiksi postille sopivasta noutoseinästä. Kohdassa 6.2 kuvataan noutokaappi eli sellainen noutoseinä, jonka ympäri voi kävellä. Noutoseinä ei siis välttämättä ulotu kattoon asti eikä noutoseinä välttämättä jaa myymälätilaa asiakkaille tarkoitettuun tilaan ja henkilökunnalle tarkoitettuun tilaan. Kohdassa 6.3 kuvataan mm. noutopisteeseen sopiva noutoseinätoteutus. Noutopisteitä hyödyntämällä tuotteiden jakelu voi tapahtua etäällä paikasta, jossa tuotteiden keräily suoritetaan. Toisin sanoen, jakelu voidaan hajauttaa. Kohdassa 6.4 annetaan esimerkki tukkukauppaan soveltuvasta noutoseinästä.

25 2 6.1 Noutoseinä postille KUVIO 8: esimerkiksi postipaketeille sopiva noutoseinä.

26 3 Postilla tai muulla kuljetusyrityksellä on yleensä omistuksessaan lajittelukeskus ja monia noutopisteitä, jonne paketit toimitetaan lajittelukeskuksestarten. Pakettien keräilyssä käytettävä vaunu säilöineen ja tuotteineen voidaan siirtää lajittelukeskuksesta pakettiautolla tai kuorma-autolla noutopisteeseen. Tuotteita ei siis oteta pois keräilyvaunusta, vaan ne viedään keräilyvaunussa noutopisteeseen asti. Näin vältetään tarpeeton tavaroiden siirtely paikasta toiseen. KUVIO 8 esittää esimerkin järjestelmän ensimmäisestä suoritusmuodosta, jota voidaan hyödyntää noutopisteenä. Ensimmäisessä näkymässä 801 seinää 802 tarkastellaan asiakaspuolelta 306, missä seinä 802 edustaa järjestelmään sisältyvää seinää 301. Seinässä on yhteensä 44 kpl sulkemisvälineitä 307 eli luukkuja ja seinä 802 voidaan sijoittaa esimerkiksi kauppakeskukseen. Toisin sanoen, noutoseinää voidaan käyttää muuallakin kuin keräilymyymälässä. Seinään 802 kiinnitetyt luukut 803 ja niiden takana olevat säilöt on tarkoitettu postimyynnistä tai verkkokaupoista tilattaville ostoksille. Luukut ja säilöt ovat erikokoisia, koska säilöihin vastaanotettavat paketit ovat erikokoisia. Luukkuja 803, säilöjä ja luukkujen peittämiä avauksia on viittä eri kokoa ja esimerkiksi säilöt 302 ja 303 ovat erikokoisia. Seinän 801 keskelle on sijoitettu käyttöliittymä 804, joka sisältää kosketusnäppäimistön. Seinä 802 on tarkoitettu kahdelle vaunulle siten, että yksi vaunu sijoitetaan käyttöliittymän 804 kummallekin puolen. Seinän leveys on esimerkiksi 285 cm ja korkeus 190 cm. Tällaisista 285 cm leveistä seinistä 802 voidaan tarvittaessa muodostaa useiden metrien levyinen pakettiautomaatti. Toisessa näkymässä 805 seinän 802 säilöpuolelle 311 sijoitettua vaunua 806 tarkastellaan sen päädystä käsin eli vaunun lyhyeltä sivulta käsin. Vaunun 806 sisältämät säilöt, mukaan lukien säilöt 302, 303, sijoittuvat seinän 802 luukkujen kohdalle. Esimerkiksi säilön 302 sisältöön pääsee käsiksi luukun peittämän avauksen 304 kautta. Vaunun liikuttamista varten vaunun kumpaakin päätyyn on kiinnitetty kaksi kädensijana 807 toimivaa pystysuoraa putkea. Vaunun 806 säilöt ovat esimerkiksi teräspellistä valmistettuja lokeroita, joissa seinän 802 säilöpuolta vasten asetettava sivu on avonainen. Kunkin säilön alareunassa on pieni kynnys 808, jonka tehtävänä on estää paketin putoaminen vaunua 806 liikutettaessa. Kolmannessa näkymässä 809 seinää 802 ja vaunua 806 tarkastellaan lintuperspektiivistä. Seinä tarjoaa vaunun 806 pysäköintipaikan 309 lisäksi toisenkin (katkoviivalla esitetyn) pysäköintipaikan toiselle vaunulla, mutta toinen pysäköintipaikka on

27 4 toistaiseksi vapaa. Seinä 802 sisältää tukiosan 810, jonka yhtenä tarkoituksena on estää seinän 802 kaatuminen. Tukiosan 810 toisena tarkoituksena on toimia ohjaimena 502, kun vaunua pysäköidään. Tukiosaan 810 on kiinnitetty lenkki ja lisäksi vaunuun 806 on kiinnitetty lenkki. Mainitut lenkit on lukittu toisiinsa munalukolla 811. Seinän 802 kumpaankin päähän on kiinnitetty levy 812, joka toimii toisena ohjaimena 502. Koska pysäköity vaunu 806 sijaitsee kahden ohjaimen 502 eli seinän tukiosan 810 ja levyn 812 välissä, munalukko 811 estää vaunun 806 irrottamisen seinästä. Munalukko tai muun lukitusjärjestely 509 on tarpeellinen etenkin silloin, kun asiakkaat voivat liikkua myös seinän 802 säilöpuolella 311. Kuvion 8 mukaisessa järjestelmässä säilytettävät tuotteet ovat esimerkiksi internetistä tai postimyynnistä tilattuja tuotteita. Vaunu 806 voidaan kuljettaa jakeluajoneuvolla postin tai kuljetusyrityksen toimipisteestä kauppakeskukseen, minkä jälkeen vaunu työnnetään omilla pyörillään jakeluajoneuvon luota seinän 802 luo. 6.2 Noutokaappi Eräässä toteutustavassa noutoseinä muistuttaa suurta jääkaappia, jonka kummaltakin lyhyeltä sivulta voi työntää vaunun sisään. Seuraavan kuvion mukainen noutoseinä sisältää kaksi pysäköintipaikkaa vaunuille. KUVIO 9 esittää esimerkin järjestelmän toisesta suoritusmuodosta. Ensimmäisessä näkymässä 901 seinää 902 tarkastellaan asiakaspuolelta, missä seinä 902 edustaa järjestelmään sisältyvää seinää 301. Sulkemisvälineitä 307, 308 eli luukkuja on 20 kpl ja seinä 902 soveltuu käytettäväksi esimerkiksi kauppakeskuksissa päivittäistavaroiden säilyttämiseen ainakin osan päivittäistavaroista sisältäessä lämpötilasäädeltyjä elintarvikkeita. Seinän yläosassa on suhteellisen suurikokoisia luukkuja 903, sillä luukkujen takana sijaitsevat säilöt on tarkoitettu suurikokoisille ja kevyille tuotteille kuten talouspaperipakkauksille, WCpaperipakkauksille ja vaipoille. Suurikokoisten luukkujen 903 alapuolella on pienikokoisia luukkuja 904 ja jokaisen pienikokoisen luukun 904 takana on enintään yksi päivittäistavaraostoksia sisältävä kassi ostoksineen. Seinän 902 takana on toinen vastaavanlainen seinä 905 luukkuineen. Molemmat seinät 902, 905 ja sivut 906, 907 sekä katto 908 muodostavat lämpöeristetyn koteloinnin 506. Kattoon 908 tai seinät 902, 905 yhdistävään tukiosaan 909 on sijoitettu jääkaappilämpötilaa ylläpitävä laitteisto. Tämän

28 5 laitteiston toiminta perustuu esimerkiksi kompressori- tai Peltier-tekniikkaan. Tukiosan 909 kummallakin puolella on pysäköintipaikka kahdelle vaunulle. KUVIO 9: noutokaappi kahdelle vaunulle.

29 6 Toisessa näkymässä 910 seinän 902 säilöpuolelle 311 sijoitettua vaunua 911 tarkastellaan sen päädystä käsin eli vaunun lyhyeltä sivulta käsin. Vaunu 911 on työnnetty kahden, luukuilla varustetun seinän 902, 905 väliin. Sivu 906 on saranoitu ja lämpöeristetty ovi, joka on näkymässä 910 avattu. Lämpöeristetyn, avatun oven 906 alaosassa on esimerkiksi kumista valmistettu joustava läppä 907, joka ulottuu lattiaan asti. Sulkemalla ovi 906 vaunu 910 suljetaan samalla lämpöeristetyn koteloinnin 506 sisään. Kun ovi 906 on kiinni ja lukittu, se pitää vaunun 911 tarkasti pysäköintipaikassaan. Näin ollen ovi 906 toimii sekä kiinnitysjärjestelynä 503 että lukitsemisjärjestelynä 509. Vaunu 911 sisältää säilöjä 302, 303, jotka sijoittuvat n. 45 asteen kulmaan kauppakeskuksen lattiaan nähden. Lisäksi vaunu 911 sisältää säilöjä 302, 303, jotka myös sijoittuvat n. 45 asteen kulmaan kauppakeskuksen lattiaan nähden, mutta ovat peilikuvia säilöille 302, 303. Sijoittamalla säilöt 302, 302, 303, 303 kuvion esittämällä tavalla osittain päällekkäin, vaunun 911 lyhyestä sivusta tulee melko leveä ja samalla vakaampi (leveä vaunu pysyy paremmin pystyssä kuin kapea vaunu). Seinä 905 on seinän 902 peilikuva ja sen kautta on saavutettavissa puolet vaunun 906 säilöistä, mukaan lukien säilöt 302 ja 303. Seinien 902 ja 905 sisältämä kokonaisuus sisältää yhteensä 40 säilöä ja yhtä monta luukkua. Esimerkiksi säilöön 302 on pääsy näkymässä 901 esitetyn sulkemisvälineen 307 eli luukun 904 kautta. Säilöön 302 voidaan sijoittaa kassi kuten muovikassi 205 ostosten keräilyä varten. Keräilyn jälkeen ostokset jäävät säilöön 302, josta asiakas saa ne sujuvasti ulos vetämällä muovikassin 205 kahvoista. 6.3 Noutopiste-esimerkki Noutoseinää on mahdollista hyödyntää eri toimintaympäristöissä. Eräänä esimerkkinä toimintaympäristöstä mainitaan noutopiste, joka on tarkoitettu autoilijoille tai jalankulkijoille. Tuotteiden keräily on mahdollista suorittaa keskitetysti ja jakelu hajautetusti eli useiden noutopisteiden kautta. Autoilijoille tarkoitetut noutopisteet kannattaa sijoittaa pääliikenneväylien varrelle, jotta ostosten nouto olisi sujuvaa. Samasta syystä jalankulkijoille tarkoitetut noutopisteet kannattaa sijoittaa esimerkiksi metroasemille.

30 7 KUVIO 10A esittää vaunun 1001 keräilykäytössä. Vaunu 1001 sisältää liikutettavia hyllyjä 1002, 1004 ja ei-liikutettavia hyllyjä eli kiinteitä hyllyjä 1003, Joka toinen säilö sijoittuu kiinteälle hyllylle ja joka toinen säilö sijoittuu liikutettavalle hyllylle, kun vaunua 1001 tarkastellaan sen päädystä käsin. Liikutettava hylly 1002, 1004 sisältää ainakin yhden siirtimen 1006, 1007 jona toimii esimerkiksi liukukiskopari, teleskooppikiskopari tai kourupari. Liukukiskossa on kaksi sisäkkäin menevää vartta ja teleskooppikiskossa on ainakin kolme sisäkkäin menevää vartta. Kuviossa 10A siirrin 1006, 1007 on toteutettu siten, että teleskooppikiskot kiinnittävät hyllyn 1002, 1004 vaunun 1001 teräsputkista valmistettuun runkoon. KUVIO 10A: vaunu keräilykäytössä. Vaunu 1001 on sovitettu keräilykäyttöön siten, että siirrin 1006, 1007 omaa keräilykäyttöä varten auki asennon ja siirrin on sovitettu pysymään auki asennossa liikutettaessa vaunua keräilyn aikana. Siirrin 1007 ja ensimmäinen säilö 302 paljastavat auki asennossa ainakin osittain toisen säilön 303, mikä sallii tuotteiden sijoittamisen ensimmäiseen säilöön suuaukon 421 kautta ja toiseen säilöön suuaukon 422 kautta. Kuten edellä on kerrottu, tunnettua tekniikkaa edustavan vaunun 101 laatikoita pitää avata ja sulkea toistuvasti keräilyn aikana. Käytettäessä vaunua 1001 keräily on sujuvaa, koska vaunun 1001 säilöjen suuaukot 421, 422 ovat osittain paljastettuja koko keräilyn ajan.

Noutoseinä. Termejä ja toteutustapoja

Noutoseinä. Termejä ja toteutustapoja Noutoseinä Termejä ja toteutustapoja 1 Astioita Laatikko 1, reunallinen laatikko 2, kulmikas sanko ja muovikassi 3, paperikassi 4, kahdelta sivulta avoin astia 5 2 Säilöjä Vaunu voi sisältää astioita ja/tai

Lisätiedot

Kauppakassivaunu. Tapio Saviranta 10.9.2015

Kauppakassivaunu. Tapio Saviranta 10.9.2015 Kauppakassivaunu Tapio Saviranta 10.9.2015 Tiivistelmä. Kauppakassivaunu on tarkoitettu päivittäistavaraostosten väliaikaiseen säilyttämiseen ja jakeluun toimitusosoitteissa. Sen tehokas käyttö edellyttää

Lisätiedot

Kauppakassivaunun käyttö. Yksityiskohtia ja vaihtoehtoja

Kauppakassivaunun käyttö. Yksityiskohtia ja vaihtoehtoja Kauppakassivaunun käyttö Yksityiskohtia ja vaihtoehtoja 1 Keräilyn toteutus Tuotteet keräillään eräkeräilynä (batch picking) kauppakassivaunuun, paitsi pakasteet ja suurikokoiset tuotteet Eräkeräily suoritetaan

Lisätiedot

Kysymys 1. Mistä tiedän verkkokaupasta ostaessani, toimiiko paketinohjauspalvelu juuri kyseisen

Kysymys 1. Mistä tiedän verkkokaupasta ostaessani, toimiiko paketinohjauspalvelu juuri kyseisen Usein kysyttyjä kysymyksiä ohjauspalvelusta 26.3.2015 Kysymys 1. Mistä tiedän verkkokaupasta ostaessani, toimiiko paketinohjauspalvelu juuri kyseisen verkkokaupan lähetysten kohdalla? Miten ranskalaisen

Lisätiedot

Harri Koskenranta 24.2. 2005

Harri Koskenranta 24.2. 2005 FYYSINEN TURVALLISUUS T-110.460 - lukitusturvallisuus Harri Koskenranta 24.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 24.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 TURVALLISUUDEN KEHITTÄMINEN TAVOITETILA FYYSISET KEINOT MENETTELYTAVAT

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 18.2.2004: Lukitusturvallisuus LUKITUKSEN LÄHTÖKOHDAT Lukitus suunnitellaan tarvetta vastaavaksi eli

Lisätiedot

Turvallisuusvyöhykeperiaate T-110.5610/Koskenranta 4

Turvallisuusvyöhykeperiaate T-110.5610/Koskenranta 4 SUOJAUKSET TOIMITILATURVALLISUUS T-110.5610 - lukitusturvallisuus Harri Koskenranta 22.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 Lähialue TURVALLISUUDEN KEHITTÄMINEN TAVOITETILA Asiakaspalvelu Työtilat

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

B80-5017 TUOTENRO MALLI ULKOMITAT SISÄMITAT KAPASITEETTI PAINO. B80-5015 SiZ G30/600 600 x 600 x 2015 mm 492 x 430 x 1785 mm 1-2 x 50 L 295 kg

B80-5017 TUOTENRO MALLI ULKOMITAT SISÄMITAT KAPASITEETTI PAINO. B80-5015 SiZ G30/600 600 x 600 x 2015 mm 492 x 430 x 1785 mm 1-2 x 50 L 295 kg KAASUPULLOKAAPIT TYYPPI 30 PALOLUOKITELLUT KAASUPULLOKAAPIT PAINEKAASUSÄILIÖILLE Paloluokitellut kaapit DIN 14470-2 (30 MIN) mukaisesti. Eristys DIN 4102 mukaisesti. Ulkoa maalattu RAL 7035. Sisärunko

Lisätiedot

VAARA LOUKKAANTUMISVAARA:

VAARA LOUKKAANTUMISVAARA: Sivu 1/19 Tulostusopas Tulostusmateriaalin lisääminen 250 tai 550 arkin lokeroon VAARA LOUKKAANTUMISVAARA: Voit vähentää laitteen epävakauden riskiä lisäämällä jokaisen alustan erikseen. Pidä kaikki muut

Lisätiedot

Tuotekortit SÄILYTTIMET

Tuotekortit SÄILYTTIMET Tuotekortit SÄILYTTIMET KOMBI 2709 Kaapit Leveys 800 mm, syvyys 426 mm, korkeus 403 mm. Pystylistat 1250 ja 1985 mm. Vaakalistat 1850 ja 2500 mm. Hyllyt Leveys 800 mm, syvyys 305 mm, paksuus 22 mm. Listat:

Lisätiedot

TAVARANKÄSITTELY TAVARANKÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA

TAVARANKÄSITTELY TAVARANKÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA TAVARANKÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA Uudet tavarankäsittelyyn liittyvät tuotteemme tulevat helpottamaan työtä entisestään. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja ammattimaiseen tavarankäsittelyyn.

Lisätiedot

2-OSAINEN KOMPOSTORI Tämä kompostori voidaan toteuttaa myös 1-osaisena ilman väliseinää ja yhdellä kannella.

2-OSAINEN KOMPOSTORI Tämä kompostori voidaan toteuttaa myös 1-osaisena ilman väliseinää ja yhdellä kannella. 2-OSAINEN KOMPOSTORI Tämä kompostori voidaan toteuttaa myös 1-osaisena ilman väliseinää ja yhdellä kannella. NÄKYMÄ EDESTÄ Mitat: Korkeus max. 80 cm Syvyys n. 75 cm Leveys n. 100-160 cm riippuen siitä,

Lisätiedot

Jää- ja pakastekaapit 650 & 1400 l

Jää- ja pakastekaapit 650 & 1400 l Electroluxin HD-Sarjan jää/pakastekaapit tarjoavat suuren valikoiman erilaisia kaappeja kylmäsäilytykseen. Kaapit ovat niin sisältä kuin ulkoa ruostumatonta terästä, teräsovella, ja kapasiteetti alkaen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. että istuin on kiinnitetty oikein.

KÄYTTÖOHJE. että istuin on kiinnitetty oikein. KÄYTTÖOHJE LASTENVAUNUJEN AVAAMINEN Aseta vaunut lattialle (kuva 1a) ja vedä lujasti kahvasta, kunnes taittomekanismi lukittuu (kuva 2, 3). HUOMAUTUS! Ennen kuin alat käyttää vaunuja, varmista, että ne

Lisätiedot

Itella Termo ja Termo Kotiin Kylmäkuljetuspalvelu

Itella Termo ja Termo Kotiin Kylmäkuljetuspalvelu Kylmäkuljetuspalvelu Vain sisäiseen käyttöön. -kylmäkuljetus laajentaa markkina-aluettasi Markkinoilla tarve pienehköille tai pienille elintarvikekuljetuksille Teollisuus, maahantuonti, tukkukauppa, lähi-

Lisätiedot

SUUNNITTELUOHJEET WOODI RYHMÄHUONEET ETEISTILAT LEPOHUONEET. Kuopion Woodi Oy Ankkuritie 3, FI -70460 Kuopio FINLAND

SUUNNITTELUOHJEET WOODI RYHMÄHUONEET ETEISTILAT LEPOHUONEET. Kuopion Woodi Oy Ankkuritie 3, FI -70460 Kuopio FINLAND SUUNNITTELUOHJEET RYHMÄHUONEET ETEISTILAT LEPOHUONEET LASTEN KORKEAT TUOLIT Woodin korkea Otto-tuoli on muotoilultaan ergonominen sekä tukeva ja lapsen on turvallista nousta sille istumaan. Sekä lasten

Lisätiedot

E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO KASSAKAAPIN INSTRUCTIONS

E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO KASSAKAAPIN INSTRUCTIONS KASO KASSAKAAPIN E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO E1-100 SAFE SERIES K-03 INSTRUCTIONS Kaso Oy Lyhtytie 2, PO Box 27, FI-00751 Helsinki, Finland telephone +358 10 271 3700, fax +358 9 386 0021 sales@kaso.fi,

Lisätiedot

1.1.2T S1 00.1 UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN J-KARMI

1.1.2T S1 00.1 UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN J-KARMI 1.1.2T S1 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite 8. Karmi UMPIPALO-PARIOVI 1.1.2T S2 1. Kansilevy

Lisätiedot

4. Kylväjä-työkalu Kylväjällä monistetaan enintään viittä erilaista objektia annettuun ruudukkoon säädetyllä hajonnalla.

4. Kylväjä-työkalu Kylväjällä monistetaan enintään viittä erilaista objektia annettuun ruudukkoon säädetyllä hajonnalla. 1. Yleistä ArchiUtils on kokoelma ArchiCADin rutiinitöitä helpottavia apulaisia. 2. Asennus Win Käynnistä asennusohjelma ja valitse ArchiCAD-versiot, joihin laajennus asennetaan. 3. Asennus Mac Sulje ArchiCAD

Lisätiedot

F2000 Karavaanimarkiisi

F2000 Karavaanimarkiisi Asennus ja käyttöohjeet F2000 Karavaanimarkiisi Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä! Pakkauksen sisältö NIMIKE KUVAUS 1 Kankaan lukitustanko 2 putki 3 Vasen varsi 4 Oikea varsi 5 Seinäkiinnike

Lisätiedot

When Innovation & Nature Combine

When Innovation & Nature Combine When Innovation & Nature Combine Yhdellä pystyruuvilla 8 14 16 sto Mixell 8 10 12 14 16 Kahdella pystyruuvilla 20 22 sto Mixell 20 22 24 26 30 Kolmella pystyruuvilla 40 30 sto Mixell 30 35 40 45 RMH lla

Lisätiedot

11. TAVARANkÄSITTELY. TAVARANkÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA

11. TAVARANkÄSITTELY. TAVARANkÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA 11. TAVARANkÄSITTELY TAVARANkÄSITTELY PAREMMAN ERGONOMIAN PUOLESTA Uudet tavarankäsittelyyn liittyvät tuotteemme tulevat helpottamaan työtä entisestään. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja ammattimaiseen

Lisätiedot

seinäkaapit riviliitinkotelot

seinäkaapit riviliitinkotelot seinäkaapit ST-sarjan seinäkaapit edustavat markkinoiden parhaita metallikoteloita. Hyvin suunnitelluista tuotteista, joiden ominaisuuksia on jatkuvasti pidetty ajan tasalla ja parannettu, on rakennettu

Lisätiedot

FAS VENDING- AUTOMAATIT. Myyntiä kellon ympäri kioski on aina auki.

FAS VENDING- AUTOMAATIT. Myyntiä kellon ympäri kioski on aina auki. FAS VENDING- AUTOMAATIT Myyntiä kellon ympäri kioski on aina auki. FAST 00 KIOSKIAUTOMAATTI Fastin hyllykokoonpanon voi rakentaa makeisille, snack-tuotteille, juomapulloille ja -tölkeille. Säilytyslämpötila

Lisätiedot

Eläinlääkintäauto varustelut

Eläinlääkintäauto varustelut Eläinlääkintäauto varustelut Meillä on vuosikymmenien kokemus erikoisautojen rakentamisessa ja varustelussa. Nyt tämä tietotaito on myös sinun käytettävissä suunnitellessasi uutta eläinlääkintäautoa. Lähtökohtana

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

etunimi, sukunimi ja opiskelijanumero ja näillä

etunimi, sukunimi ja opiskelijanumero ja näillä Sisällys 1. Algoritmi Algoritmin määritelmä. Aiheen pariin johdatteleva esimerkki. ja operaatiot (sijoitus, aritmetiikka ja vertailu). Algoritmista ohjelmaksi. 1.1 1.2 Algoritmin määritelmä Ohjelmointi

Lisätiedot

TOIMITILATURVALLISUUS T lukitusturvallisuus. Harri Koskenranta

TOIMITILATURVALLISUUS T lukitusturvallisuus. Harri Koskenranta TOIMITILATURVALLISUUS T-110.5610 - lukitusturvallisuus Harri Koskenranta 22.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 TURVALLISUUDEN KEHITTÄMINEN TAVOITETILA FYYSISET KEINOT MENETTELYTAVAT

Lisätiedot

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja.

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja. AQUA ROMANA Vesi oli elintärkeä ja keskeinen edellytys Rooman imperiumin kehitykselle. Vedensaannin turvaamiseksi taitavimmat rakennusmestarit rakensivat valtavan pitkiä akvedukteja, joita pidetään antiikin

Lisätiedot

Ohjeita näytteilleasettajille

Ohjeita näytteilleasettajille 1 Ohjeita näytteilleasettajille Sisällys Taidetila Terra... 2 Mitat... 2 Näyttelytilan varusteet... 3 Kohdevalaisimet... 4 Valaisimien asentaminen... 4 Ohjeita näyttelyn pystyttämiseen... 5 Näyttelyaika...

Lisätiedot

UMPIOVI PROFIILIRAKENNE

UMPIOVI PROFIILIRAKENNE 3.2.1 S1 1. Oven runko 2. Kansilevy 3. Pohjalevy 4. Eriste 5. Sarana 6. Lukkosovite 7. Karmi 8. Eriste (ei vakiotoimituksessa) 9. Pielilista (ei vakiotoimituksessa) 10. Potkulevy (ei vakiotoimituksessa)

Lisätiedot

Kotihoidon kauppapalvelut Uudellamaalla STTY 16. tutkimuspäivät 27.5.2013

Kotihoidon kauppapalvelut Uudellamaalla STTY 16. tutkimuspäivät 27.5.2013 Kotihoidon kauppapalvelut Uudellamaalla STTY 16. tutkimuspäivät 27.5.2013 Tapio Saviranta FM, tietojenkäsittelytiede tapio.saviranta@kotikone.fi +358405182356 AALTO YLIOPISTO, Protomo Kauppapalvelu Vähittäistavaroita

Lisätiedot

1.1.1 S1.1 2013.12 UMPIPALO-OVI R-KARMI

1.1.1 S1.1 2013.12 UMPIPALO-OVI R-KARMI 1.1.1 S1.1 1. Kansilevy 8. Karmi 2. Pohjalevy 9. Pielilistat 3. Paloluokiteltu eriste 4. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite UMPIPALO-PARIOVI 1.1.1 S2.1

Lisätiedot

kylmäsäilytys Profi Line jää- ja pakastekaapit

kylmäsäilytys Profi Line jää- ja pakastekaapit kylmäsäilytys Profi Line jää- ja pakastekaapit Profi Line jää- ja pakastekaapit 232 118 125 232 118 232 125 232 132 232 149 Kylmä- / pakastekaappi almistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta Puhallinjäähdytys

Lisätiedot

Lujitemuoviset altaat - WG 5000 - WG 9000. Käyttöohjeet:

Lujitemuoviset altaat - WG 5000 - WG 9000. Käyttöohjeet: Lujitemuoviset altaat - WG 5000 - WG 9000 Käyttöohjeet: Asennus ja käyttöönotto Jos lujitemuovinen allas toimitetaan osina, puretaan ensin altaasta kaikki mukana olevat tarvikkeet. Tasaiselle alustalle

Lisätiedot

1. Algoritmi 1.1 Sisällys Algoritmin määritelmä. Aiheen pariin johdatteleva esimerkki. Muuttujat ja operaatiot (sijoitus, aritmetiikka ja vertailu). Algoritmista ohjelmaksi. 1.2 Algoritmin määritelmä Ohjelmointi

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi Rules of Coerceo by Coerceo Company Finnish translation by Janne Henriksson SÄÄNNÖT Language: English / Suomi Tekijänoikeus Mitään tämän dokumentin osaa ei saa jäljentää, kopioida tai välittää missään

Lisätiedot

Alulasi Oy. Kokonaan avattava parvekkeen lasitusjärjestelmä CE-sertifioidun, uuden ja parannetun parvekkeen lasitusjärjestelmän.

Alulasi Oy. Kokonaan avattava parvekkeen lasitusjärjestelmä CE-sertifioidun, uuden ja parannetun parvekkeen lasitusjärjestelmän. Alulasi Oy Parvekelasit Kokonaan avattava parvekkeen lasitusjärjestelmä 2012 CE-sertifioidun, uuden ja parannetun parvekkeen lasitusjärjestelmän. Helppokäyttöinen ja käytännöllinen Lasitettu parveke on

Lisätiedot

-verhokiskojärjestelmä

-verhokiskojärjestelmä OSTOAPU KVARTAL -verhokiskojärjestelmä osat KVARTAL-seinäkiinnike, 14,5 cm KVARTAL-seinäkiinnike, 7 cm KVARTAL-kattokiinnike 1-urainen KVARTAL-verhokisko, 3-urainen KVARTAL-verhokisko, KVARTAL-kulmaosa

Lisätiedot

Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille 1.1.2015

Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille 1.1.2015 Posti materiaalit etä- ja verkkokauppiaille 1.1.2015 Ohje Postin palvelujen esittämiseksi mm. verkkokauppiaiden materiaaleissa ja verkkosivuilla Postin toimitustapojen näkyminen yhdenmukaisella tavalla

Lisätiedot

Postin palvelupisteverkosto Asiakas päättää missä, milloin ja miten hän asioi

Postin palvelupisteverkosto Asiakas päättää missä, milloin ja miten hän asioi Postin palvelupisteverkosto Asiakas päättää missä, milloin ja miten hän asioi Netti ja mobiili Postipalvelut, silloin kun se parhaiten sopii Aina helppo ja vaivaton asiointi www.posti.fi mobiiliisovellus

Lisätiedot

Pinon enimmäiskorkeus on 10 mm. Monisyöttölaitteessa voi olla 100 arkkia paperia, joka painaa 75 g/m 2 10 kirjekuorta 75 kalvoa

Pinon enimmäiskorkeus on 10 mm. Monisyöttölaitteessa voi olla 100 arkkia paperia, joka painaa 75 g/m 2 10 kirjekuorta 75 kalvoa Monisyöttölaitteessa voi olla erikokoista ja -tyyppistä tulostusmateriaalia, kuten kalvoja, postikortteja, arkistokortteja ja kirjekuoria. Siitä on hyötyä tulostettaessa yksittäisille kirjepaperin, värillisen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

LASIPALO-OVI E 30 Malli 1.1

LASIPALO-OVI E 30 Malli 1.1 Malli 1.1 1.2.1 S1 1. Oven runko 7. Tukilevy 2. Lasi 8. Paloluokiteltu eriste 3. Lasilista 9. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 4. Tiiviste 10. Sarana 5. Tiivistysmassa 11. Lukkosovite 6. Pintalevy

Lisätiedot

FORATIA FINLAND OY KEMIKAALIEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI FORATIA FINLAND OY. PL 561 13101 Hämeenlinna

FORATIA FINLAND OY KEMIKAALIEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI FORATIA FINLAND OY. PL 561 13101 Hämeenlinna FORATIA FINLAND OY PL 561 13101 Hämeenlinna Puh: 020 7345 858 0400 844 632 Fax :03 652 3208 info@foratiafinland.fi www.foratiafinland.fi FORATIA FINLAND OY KEMIKAALIEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI KEMIKAALI

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

TIMCO TIMCO. Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa

TIMCO TIMCO. Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa TIMCO Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa TIMCO Ominaisuudet Tilava siirrettävä työpiste auttaa pitämään työkalut järjestyksessä ja nopeuttaa työntekoa. Kestävät pyörät liikuttavat työpistettä

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT E-PRO LINJASTOKALUSTEET Kalusteet elintarvikkeille, CDGN ja CDGNL-sarja

TEKNISET TIEDOT E-PRO LINJASTOKALUSTEET Kalusteet elintarvikkeille, CDGN ja CDGNL-sarja TEKNISET TIEDOT E-PRO LINJASTOKALUSTEET Kalusteet elintarvikkeille, CDGN ja CDGNL-sarja E-Pro kylmäkalustesarjaan kuuluvat kylmäsäilytyskalusteet ja -työpöydät. Joustavan modulijärjestelmän ansiosta niistä

Lisätiedot

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi Baarikaappi Jatketaanpa samoilla linjoilla kuin edellisessä artikkelissa "tynnyrin mallinen baarikappi". Tällä kertaa esitellään hieman tavanomaisempi baarikaappi, joka on myöskin huomattavasti helpompi

Lisätiedot

2. Käsinkaavaustapahtuma tuorehiekkaan

2. Käsinkaavaustapahtuma tuorehiekkaan 2. Käsinkaavaustapahtuma tuorehiekkaan Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto 2.1 Muotin valmistus käytettäessä paartilossia Muotinvalmistuksessa on yleensä etu, jos saadaan jakopinta suoraksi, malli suoraan

Lisätiedot

Sinulle on annettu bittijono, ja tehtäväsi on muuttaa jonoa niin, että jokainen bitti on 0.

Sinulle on annettu bittijono, ja tehtäväsi on muuttaa jonoa niin, että jokainen bitti on 0. A Bittien nollaus Sinulle on annettu bittijono, ja tehtäväsi on muuttaa jonoa niin, että jokainen bitti on 0. Saat käyttää seuraavia operaatioita: muuta jokin bitti vastakkaiseksi (0 1 tai 1 0) muuta kaikki

Lisätiedot

FORATIA FINLAND OY KEMIKAALIEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI

FORATIA FINLAND OY KEMIKAALIEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI FORATIA FINLAND OY KEMIKAALIEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI KEMIKAALI TURVA-ALLAS, SARJA 250/2 valmistettu korkealuokkaisesta polyeteenistä kestää erinomaisesti erilaisia kemikaaleja erittäin käytännöllinen,

Lisätiedot

verkkojen G ja H välinen isomorfismi. Nyt kuvaus f on bijektio, joka säilyttää kyseisissä verkoissa esiintyvät särmät, joten pari

verkkojen G ja H välinen isomorfismi. Nyt kuvaus f on bijektio, joka säilyttää kyseisissä verkoissa esiintyvät särmät, joten pari Tehtävä 9 : 1 Merkitään kirjaimella G tehtäväpaperin kuvan vasemmanpuoleista verkkoa sekä kirjaimella H tehtäväpaperin kuvan oikeanpuoleista verkkoa. Kuvan perusteella voidaan havaita, että verkko G on

Lisätiedot

UMPIPALO-OVI P-KARMI 1.1.3 S1 00.1. 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Sarana 5. Suljinvahvike 6. Lukkosovite 7. Karmi 8.

UMPIPALO-OVI P-KARMI 1.1.3 S1 00.1. 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Sarana 5. Suljinvahvike 6. Lukkosovite 7. Karmi 8. 1.1.3 S1 5. Suljinvahvike 6. Lukkosovite 7. Karmi 8. Jälkivalu VSS-OVEEN EI30,EI60,EI90,EI120 1.1.3 S1a 5. Suljinvahvike 6. Lukkosovite 2590 7. Karmi 8. Tilkevilla 9. Pielilistat Huom! Ovi avautuu väestönsuojaan

Lisätiedot

Tutustuminen tuotantolinjastoon

Tutustuminen tuotantolinjastoon Tutustuminen tuotantolinjastoon Hands-on harjoitus 1 1 Tehtävät 2 Tuotantolinjasto yleisesti 2.1 Asemien käsitteleminen (Kuva 1) 2.2 Tuotantolinjaston toiminta 3 Jakeluaseman kuvaus 4 Testausaseman kuvaus

Lisätiedot

Kohdissa 2 ja 3 jos lukujen valintaan on useita vaihtoehtoja, valitaan sellaiset luvut, jotka ovat mahdollisimman lähellä listan alkua.

Kohdissa 2 ja 3 jos lukujen valintaan on useita vaihtoehtoja, valitaan sellaiset luvut, jotka ovat mahdollisimman lähellä listan alkua. A Lista Aikaraja: 1 s Uolevi sai käsiinsä listan kokonaislukuja. Hän päätti laskea listan luvuista yhden luvun käyttäen seuraavaa algoritmia: 1. Jos listalla on vain yksi luku, pysäytä algoritmi. 2. Jos

Lisätiedot

Tarkastusluukut. Knaufin valikoimassa on eri kokoisia ja eri palonsuojausluokkiin

Tarkastusluukut. Knaufin valikoimassa on eri kokoisia ja eri palonsuojausluokkiin Tarkastusluukut Knaufin valikoimassa on eri kokoisia ja eri palonsuojausluokkiin kuuluvia tarkastusluukkuja. Käyttäjät ovat mieltyneet tuotteisiimme niiden huomaamattomuuden vuoksi seinissä ja katoissa.

Lisätiedot

Toshiba EasyGuard käytännössä: Portégé M300

Toshiba EasyGuard käytännössä: Portégé M300 Erinomainen ja vankkatekoinen all-in-one-ultrakannettava. Toshiba EasyGuard sisältää monia ominaisuuksia, joiden avulla yritysasiakkaat voivat parantaa tietoturvaansa, tehostaa järjestelmän suojausta ja

Lisätiedot

Kaupan ja verkkokaupan toimiva logistiikka

Kaupan ja verkkokaupan toimiva logistiikka Kaupan ja verkkokaupan toimiva logistiikka S-ryhmän vähittäiskaupan logistiikka Inex Partners Oy 26.5.2015 INEX PARTNERS OY JOUNI JAAKOLA 1 Inex Partners Oy SOK:n tytäryhtiö Tehtävänä tuottaa S-ryhmälle

Lisätiedot

Rakennus-Hanka Oy. Asunto Oy Oulun Ojavainiontie 4

Rakennus-Hanka Oy. Asunto Oy Oulun Ojavainiontie 4 Rakennus-Hanka Oy Asunto Oy Oulun Ojavainiontie 4 EKC50100OX Liesi Tyylikäs keraamien taso. Tilava uuni. -käyttötilavuus 62 litraa Haudutusuuni-toiminto mahdollistaa mehukkaiden ja maukkaiden ruokien valmistamisen

Lisätiedot

IVAR. Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta.

IVAR. Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta. IVAR SUOMI HOITO-OHJE Käsittele öljyllä, vahalla, värillä, lakalla tai petsillä kestävän ja helppohoitoisen pinnan aikaansaamiseksi. YMPÄRISTÖTIEDOT Uusiutuvaa materiaalia (puukuitua). Uusiutuvaa materiaalia

Lisätiedot

WELHO ADSL -LAAJAKAISTAPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS KULUTTAJA-ASIAKKAILLE (alkaen 24.8.2010)

WELHO ADSL -LAAJAKAISTAPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS KULUTTAJA-ASIAKKAILLE (alkaen 24.8.2010) WELHO ADSL -LAAJAKAISTAPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS KULUTTAJA-ASIAKKAILLE (alkaen 24.8.2010) WELHO-LAAJAKAISTAPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS KULUTTAJA-ASIAKKAILLE (alkaen 19.5.2010) 2 (3) WELHO-LAAJAKAISTAPALVELUIDEN

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

OSA 1 LUKON ASENNUS JA KYTKENTÄ. Lukon asennusosat

OSA 1 LUKON ASENNUS JA KYTKENTÄ. Lukon asennusosat Tämä on Rollock WLAN-lukon ja lukijalaitteen käyttöönotto-ohje. Osassa 1 kuvataan lukon asennus ja kytkentä. Osassa 2 kuvataan lukijan asennus ja kytkentä. Osassa 3 kuvataan käyttöönotto, joka on molemmille

Lisätiedot

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään.

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään. Saunaoven asennusohjeet Lasioven asennustöiden suorittamiseen tarvitaan kaksi henkilöä. Lasi ei kestä kovien ja painavien esineiden iskuja. Iskusta lattiaan tai seinään lasi voi rikkoutua. Älä koskaan

Lisätiedot

DOG HELPPOA LIIKKUMISTA

DOG HELPPOA LIIKKUMISTA DOG 2014 HELPPOA LIIKKUMISTA Croozer korkealaatuinen, älykäs kuljetusratkaisu ulkoilua ja pyöräilyä harrastaville, jotka haluavat elää elämänsä spontaanisti ja yksinkertaisesti. Croozer-kärryillä voit

Lisätiedot

Rakennus-Hanka Oy. Asunto Oy Oulun Kuusirinne

Rakennus-Hanka Oy. Asunto Oy Oulun Kuusirinne Rakennus-Hanka Oy Asunto Oy Oulun Kuusirinne EKC50100OX Liesi Tyylikäs keraamien taso. Tilava uuni. -käyttötilavuus 62 litraa Haudutusuuni-toiminto mahdollistaa mehukkaiden ja maukkaiden ruokien valmistamisen

Lisätiedot

1.2.2 S1 00.1. LASIPALO-OVI EI 60 JA EI 30 Malli 1.1

1.2.2 S1 00.1. LASIPALO-OVI EI 60 JA EI 30 Malli 1.1 Malli 1.1 1.2.2 S1 7. Tukilevy Malli 1.2 1.2.2 S2 7. Tukilevy 14.Pikasalpa Malli 2.1 1.2.2 S3 7. Tukilevy Malli 2.2 1.2.2 S4 7. Tukilevy 14.Pikasalpa 1.2.2 S5 MITOITUSTAULUKOT MODUULIMITTAISILLE OVILLE

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Ammattikuljettajan työhyvinvointi turvallinen ja ergonominen työpäivä Lastaukseen ja purkuun liittyvän taakkojen käsittelyn ergonomia Kuljettajat & taakkojen käsittely 1 taakkojen käsittelyyn

Lisätiedot

Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista

Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Tuula Höök - TREDU/Valimoinstituutti Kappale 1: Vesikannun kansi Kappale alta Sisäänvalukohta Jakolinja ja ulostyöntösuunta

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

EF-sarja vahvistetulla pohjatasolla. Pohja Seinät Til.no. Til.no.

EF-sarja vahvistetulla pohjatasolla. Pohja Seinät Til.no. Til.no. Varastointi- / Keräily- / Kuljetuslaatikot EF-sarja Laatikot manuaaliseen ja automaattiseen tavarankäsittelyyn Euro-Fix-laatikot EF-sarja Kustannustehokas valmistelu, kuljetus ja varastointi, 25 kokoa

Lisätiedot

2.3 Voiman jakaminen komponentteihin

2.3 Voiman jakaminen komponentteihin Seuraavissa kappaleissa tarvitaan aina silloin tällöin taitoa jakaa voima komponentteihin sekä myös taitoa suorittaa sille vastakkainen operaatio eli voimien resultantin eli kokonaisvoiman laskeminen.

Lisätiedot

Column. Hintakuvasto. Näyttö- ja esitys kalusteet julkisiin tiloihin

Column. Hintakuvasto. Näyttö- ja esitys kalusteet julkisiin tiloihin Column Näyttö- ja esitys kalusteet julkisiin tiloihin Hintakuvasto TwinColumn sivu -1- TwinColumn II videoneuvotteluun sivu -2- TwinC lisätarvikkeet sivu -3- Kiinnikkeet sivu -4- TwinColumn Double 2-puolinen

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Lue ensin koko ohje lävitse,

Lisätiedot

TÄRKEITÄ OHJEITA TAPAHTUMAN JA PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE KAUPPAKESKUS SKANSSISSA

TÄRKEITÄ OHJEITA TAPAHTUMAN JA PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE KAUPPAKESKUS SKANSSISSA TÄRKEITÄ OHJEITA TAPAHTUMAN JA PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE KAUPPAKESKUS SKANSSISSA Lue tämä dokumentti tarkasti ja välitä se Skanssiin paikalle tuleville promootiohenkilöille. Ohjeista heitä ottamaan dokumentti

Lisätiedot

KL1200 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET

KL1200 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET KL1200 OHJELMOINTI- JA KÄYTTÖOHJEET LUKON YLEISET TIEDOT Ohjeen yhteensopivuus Tämä ohje on oikeakätiselle lukolle. Pystymallisen lukon koodit ovat erilaiset. Lukkojen asetukset toimituksen yhteydessä

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Etene asennuksessa ohjeen

Lisätiedot

Kim Koskinen kim.johan.koskinen@gmail.com 0445120409. Renkaanpesulaite esittely Metropolia, Konetekniikka. Taustaa

Kim Koskinen kim.johan.koskinen@gmail.com 0445120409. Renkaanpesulaite esittely Metropolia, Konetekniikka. Taustaa Kim Koskinen kim.johan.koskinen@gmail.com 0445120409 Renkaanpesulaite esittely Metropolia, Konetekniikka Taustaa Renkaiden ja vanteiden pesu on renkaiden vaihdon yhteydessä vähintäänkin suositeltavaa renkaiden

Lisätiedot

Verkkokaupan toimitustavat

Verkkokaupan toimitustavat Verkkokaupan toimitustavat Ohje Postin toimitustapojen esittämiseen kuluttajille verkkokaupan käyttöliittymässä 1 Näin kerrot Postin toimitustavoista verkkokaupassasi Postin toimitustapojen näkyminen yhdenmukaisella

Lisätiedot

Cold Line -kylmäkalusteet

Cold Line -kylmäkalusteet Cold Line -kylmäkalusteet ENERGIATEHOKKUUS SÄÄSTÄÄ LUONTOA JA KUSTANNUKSIA Cold Line Elintarvikkeiden ja juo Cold Line -tuoteryhmä on eurooppalaisen kylmäkalustestandardin mukainen, erityisesti ravintoloiden

Lisätiedot

Parkkijako K A T J A H E N T T O N E N E L I S A H A R T I K K A

Parkkijako K A T J A H E N T T O N E N E L I S A H A R T I K K A Parkkijako 2/9 Idea Parkkijako on palvelu parkkiruudun jakamiseen polkupyörien säilyttämistä varten. Parkkiruudun haltija vuokraa ruudun palveluntarjoajalle, joka sijoittaa siihen parkkimoduulin ja tarjoaa

Lisätiedot

Tehtävä: FIL Tiedostopolut

Tehtävä: FIL Tiedostopolut Tehtävä: FIL Tiedostopolut finnish BOI 2015, päivä 2. Muistiraja: 256 MB. 1.05.2015 Jarkka pitää vaarallisesta elämästä. Hän juoksee saksien kanssa, lähettää ratkaisuja kisatehtäviin testaamatta esimerkkisyötteillä

Lisätiedot

Pinkopahvin kiinnitys seinään

Pinkopahvin kiinnitys seinään Pinkopahvin kiinnitys seinään työnäytös Tammelassa 13.4.2010 Niko Palonen Juhani Korpinen SataEDU Nakkilan toimipiste Kahden ajan maailmanperinnöt projekti 2010 Pinkopahvin kiinnitys seinään työnäytös

Lisätiedot

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kaapeli on arvokas tuote. Kaapelin kuljetuspakkaus on yleensä kela. Paksut laipat voivat vaikuttaa särkymättömiltä, mutta yli neljä tonnia painava kela on suhteellisen

Lisätiedot

Tekniset tiedot Terveydenhuollon ja tutkimuksen kylmälaitteet

Tekniset tiedot Terveydenhuollon ja tutkimuksen kylmälaitteet Terveydenhuollon ja tutkimuksen kylmälaitteet Rev 05/2015 Festivo MED lääkejääkaapit Kaapeissa käytetään energiatehokasta ja ympäristöystävällistä R600 kylmäainetta. Kaapin turvahälytykset varmistavat

Lisätiedot

Algoritmit. Ohjelman tekemisen hahmottamisessa käytetään

Algoritmit. Ohjelman tekemisen hahmottamisessa käytetään Ohjelmointi Ohjelmoinnissa koneelle annetaan tarkkoja käskyjä siitä, mitä koneen tulisi tehdä. Ohjelmointikieliä on olemassa useita satoja. Ohjelmoinnissa on oleellista asioiden hyvä suunnittelu etukäteen.

Lisätiedot

HINTATAULUT. Hinnat verottomia: alv 0 % Sovitaan erikseen, nämä tuotteet eivät ole meillä varastotuotteena, vaan teemme ne tilausten mukaan.

HINTATAULUT. Hinnat verottomia: alv 0 % Sovitaan erikseen, nämä tuotteet eivät ole meillä varastotuotteena, vaan teemme ne tilausten mukaan. HINTATAULUT Hintojen merkitseminen on vähittäismyymälässä keskeinen työtehtävä. Merkintöjen pitäisi olla siistejä ja selkeitä sekä näkyvästi esillä. Alumiiniseen telineeseen saa A4- tai A5-kokoisen paperin

Lisätiedot

12. Putkien kuormaus ja kiinnittäminen. Putkien kuormaus ja kiinnitys korkealaitavaunuihin

12. Putkien kuormaus ja kiinnittäminen. Putkien kuormaus ja kiinnitys korkealaitavaunuihin 12. Putkien kuormaus ja kiinnittäminen Putkien kuormaus ja kiinnitys korkealaitavaunuihin Teräsputket, joiden pituus on 10500-12000 ja läpimitta 219-1420 mm, kuormataan korkealaitavaunuihin symmetrisesti

Lisätiedot

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Polkupyöräteline, vetolaitteeseen kiinnitettävä Accessories Part No. Group Date

Lisätiedot

Kirjahylly alakaapilla

Kirjahylly alakaapilla Kirjahylly alakaapilla Tällä sivustolla on jo aiemmin esitty artikkeli seinään kiinnitettävästä kirjahyllystä, joten tällä kertaa kerrotaan, miten rakennetaan kirjahylly, jossa on erillinen alakaappi.

Lisätiedot

50 meter wireless phone line. User Manual

50 meter wireless phone line. User Manual 50 meter wireless phone line User Manual 50 meter wireless phone line Käyttöopas kytke ja käytä -asennus HYVÄ ASIAKAS Kiitos, että olet hankkinut Wireless Phone Jack -puhelimen ja/tai lisälaajennusyksikön.

Lisätiedot

Tilanjako-oven mittausohjeet

Tilanjako-oven mittausohjeet Tilanjako-oven mittausohjeet Tilanjako-oven oikea mitoitus näitä mittausohjeita noudattaen. Alla kolme yleisintä asennus- / mittausvaihtoehtoa. Mittausmalli Seinäkiinnitys oviaukon päälle Esimerkin oviaukon

Lisätiedot

Tuoteluettelo. Smart Storing :: Tuoteluettelo 1. smartstoring_tuoteluettelo_fi_2006.indd 1 11.9.2006 14:04:38

Tuoteluettelo. Smart Storing :: Tuoteluettelo 1. smartstoring_tuoteluettelo_fi_2006.indd 1 11.9.2006 14:04:38 Tuoteluettelo Smart Storing :: Tuoteluettelo 1 smartstoring_tuoteluettelo_fi_6.indd 1 11.9.6 14:04:38 M01 M04 Muunto-paneeli 2 t 3 t 4 Vaatetangot 5 Yleispidikkeet 6 leveys mm syvyys mm leveys mm syvyys

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä Hase Trets soveltuu käytettäväksi tavallisena nojapyöränä tai peräpyöränä toiseen polkupyörään kiinnitettynä. Rungon pituutta voidaan muuttaa, joten pyörä

Lisätiedot