Elokuvasäätiö lausuu esitysluonnoksesta pykäläkohtaisesti tarkasteltuna seuraavaa:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Elokuvasäätiö lausuu esitysluonnoksesta pykäläkohtaisesti tarkasteltuna seuraavaa:"

Transkriptio

1 1 / 8 Opetus- ja kulttuuriministeriölle kirjaamo@minedu.fi Asia: lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta Eduskunnalle laiksi elokuvataiteen ja audiovisuaalisen kulttuurin edistämisestä ja tukitoiminnan järjestämisestä Viite: sähköpostiviesti Suomen elokuvasäätiö katsoo, että hallituksen esitykseen sisältyvän lakiluonnoksen elokuvataiteen ja audiovisuaalisen kulttuurin edistämisestä ja tukitoiminnan järjestämisestä rakennetta on syytä kehittää vielä monin osin, että säädöstekstin sanamuotoja on tarpeen viimeistellä kielellisesti ja lakiteknisesti sekä että esityksen perusteluja tulisi täydentää ja selkeyttää. Näitä asioita on yksityiskohtaisemmin tarkasteltu jäljempänä. Esityksen osittaisen keskeneräisyyden ja lausunnon antamiselle varatun lyhyen ajan vuoksi elokuvasäätiö toivoo saavansa osallistua esityksen jatkovalmisteluun ja on valmis osaltaan avustamaan pykälien kirjoittamisessa. Elokuvasäätiö toivoo myös saavansa kommentoida asetusluonnosta mahdollisimman pian ennen kuin hallituksen esitys annetaan eduskunnalle. Elokuvasäätiö lausuu esitysluonnoksesta pykäläkohtaisesti tarkasteltuna seuraavaa: Lakiehdotuksen nimike Lakiehdotuksen nimikkeessä on sanat ja tukitoiminnan järjestämisestä, mikä ei ole tarkoituksenmukaista. Elokuvataiteen ja audiovisuaalisen kulttuurin edistämiseen kuuluu olennaisesti valtion tuki ja mm. tukitoiminnan järjestäminen on tavanomaiseen tapaan tällaisessa lakiehdotuksessa huomioitu lain soveltamisalasäännöksessä ja tukia koskevissa säännöksissä. Näin kirjoitettuna otsikosta saa sen kuvan, että kysymys olisi kahdesta erillisestä asiasta, koska asioita pitää korostaa otsikossa. 1 Lain tarkoitus ja soveltamisala Pykälän 1 momentti tulisi muotoilla uudelleen. Momentissa tulisi ainakin todeta, että tämän lain tarkoituksena on edistää elokuvataidetta ja audiovisuaalista kulttuuria sekä niiden monimuotoisuutta samoin kuin suomalaisten elokuva- ja audiovisuaalisten teosten kansainvälistä näkyvyyttä. Lisäksi momentista tulisi poistaa sanonta yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamiseksi ja siirtää määrärahaa koskeva säännös rahoituspykälään, jonne se asiayhteyden vuoksi kuuluisi.

2 Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistaminen liittyy lähinnä 12 ja 13 :ssä käsiteltäviin tavoitteiden toteuttamisen arviointiin ja seurantaan eikä sanonta näin kirjoitettuna irrallisena edes kielellisesti sovi asiayhteyteen. Esimerkiksi valtionavustuslain 7 :n 1 momentin 1 kohdan mukaan avustusta voidaan myöntää ainoastaan, jos tarkoitus, johon avustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä. Perusteluissa ei ole kerrottu, miten ehdotettu lainkohta ja valtionavustuslaki suhtautuvat toisiinsa ja mitä säännöstä ristiriitatilanteessa sovellettaisiin. Pykälän 2 momentin osalta elokuvasäätiöllä ei ole huomautettavaa. EU-asioita käsitellään perusteluissa, mutta ei itse lakiehdotuksessa. Tämän vuoksi 1 :n osalta elokuvasäätiö ehdottaa harkittavaksi, että pykälään lisättäisiin uusi 3 momentti, jossa säädettäisiin kansainvälisten sopimusten soveltamisesta sen lisäksi, mitä lain soveltamisalassa säädetään, seuraavasti: Sen lisäksi, mitä tässä laissa säädetään, noudatetaan Suomea sitovia kansainvälisiä velvoitteita.. 2 / 8 Uusi 2 Määritelmät. Lakiluonnokseen tulisi selkeyden vuoksi lisätä määritelmäsäännös, jossa määriteltäisiin ainakin, mitä laissa tarkoitetaan audiovisuaalisella kulttuurilla, jota termiä laissa ei ole aikaisemmin käytetty, ja miten sen määritelmä eroaisi elokuvataiteen määritelmästä. Uusi 3 Suomen elokuvasäätiön tehtävä Lakiluonnokseen tulisi lisätä uusi säännös Suomen elokuvasäätiölle annettavasta julkisesta hallintotehtävästä myöntää ja maksaa tässä laissa tarkoitettuja tukia. Nyt julkiseen hallintotehtävään liittyvistä velvoitteista säädettäisiin kyllä 9 ja 10 :ssä, mutta itse tehtävän määräämisestä elokuvasäätiölle, mistä nimenomaan pitäisi säätää, ei lakiehdotuksessa ole selkeää säännöstä. 4(2) Rahoitus Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 4. Elokuvasäätiö ehdottaa, että pykälä kirjoitettaisiin uudelleen. Pykälän 1 momentti tulisi edellä sanotun johdosta muotoilla niin että Valtion talousarvioon otetaan vuosittain määräraha elokuvataiteen ja audiovisuaalisen kulttuurin edistämiseen. Pykälän 2 momentti tulisi muotoilla niin, että Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa elokuvasäätiölle valtion varoja 2 :ssä säädetyn tehtävän hoitamiseksi ja, että elokuvasäätiö voi jakaa tukea edelleen 1 :n 2 momentissa säädettyihin käyttötarkoituksiin. Lausunnolla olevan lakiehdotuksen 2 :n 2 momentti lähtee siitä, että tukien myöntämiseen käytetään ns. budjettirahoitteisia varoja ja vasta toissijaisesti ns. veikkausvoittovaroja. Tänä vuonna kuitenkin kaikki käy-

3 tettävissä olevat varat ovat perustelujen mukaan veikkausvoittovaroja eikä tähän taida tulla tässä valtiontaloudellisessa tilanteessa muutosta. Lakiteksti ei siten vastaa nykyistä käytäntöä eikä esityksen perusteluista käy selville, mihin muutoksiin uudella muotoilulla pyrittäisiin ja miksi näin ehdotetaan. Pykälän 3 momenttina voisi olla luonnoksen 2 :n 3 momentti kuitenkin niin, että momentin 2 virkkeen kieliasua korjattaisiin seuraavasti: Elokuvasäätiölle palautetut tuet ja käyttämättä jääneet varat sekä näiden korkotuotot on käytettävä viiden vuoden kuluessa sen vuoden päättymisestä, jonka aikana opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt 2 momentissa tarkoitetun tukitoimintaa koskevan päätöksen. Pykälän 4 momentti tulisi kirjoittaa luonnoksen pohjalta niin, että siitä poistettaisiin 2 virke tarpeettomana. Kustannusten korvausperiaate elokuvasäätiölle on jo ilmaistu kattavasti momentin 1 lauseessa. 3 / 8 5(3) Tuen myöntäminen Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 5. Elokuvasäätiö ehdottaa, että pykälä kirjoitettaisiin uudelleen lisäämällä siihen 6 :ssä olevat tuen myöntämisen esteet, jolloin kaikki myöntämisen perusteet olisivat koottuna samassa pykälässä eikä myöntämisen esteitä tarvitsisi erikseen hakea muualta laista. Pykälän otsikko voisi olla edellä mainittu tai jos se ei kerro tarpeeksi pykälän sisällöstä Tuen myöntäminen ja tuen saamisen esteet taikka Tuen käyttötarkoitukset ja tuensaajat. Sinänsä pykälän otsikon ei tarvitse täydellisesti vastata pykälän tekstiä. Pykälän 1 momentista tulisi poistaa sana harkinnanvaraista, koska tuen harkinnanvaraisuus on jo kattavasti säädetty 1 :n 2 momentin lain soveltamisalassa, joka koskee koko lakia. Pykälän 2 momentin osalta elokuvasäätiöllä ei ole huomauttamista. Pykälän 3 momentiksi tulisi siirtää luonnoksen 6 :n 1 momentti. Pykälän 4 momentiksi tulisi siirtää luonnoksen 6 :n 2 momentti niin muutettuna, että siinä viitattaisiin 3 momenttiin. 6(4) Tuen myöntämisen edellytykset Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 6. Tuen myöntämisen edellytykset on siirretty asetuksesta laintasolle, mikä on perusteltua. Pykälän 1 momentista voidaan poistaa sana harkinnanvaraista tarpeettomana, kuten aiemmin on perusteltu. Pykälän 2 momentti voidaan poistaa tarpeettomana, koska siinä mainitut asiat on edellä huomioitu riittävästi lain tarkoitusta koskevassa 1 :ssä.

4 4 / 8 7(5) Myönnettyä tukea koskeva sopimus Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 7. Elokuvasäätiö suhtautuu myönteisesti siihen, että sopimuksen tekemistä rajoitetaan ehdotetulla tavalla. Pykälä tulisi kuitenkin muotoilla uudelleen niin, että selkeästi säädettäisiin, että sopimusten teossa tullaan poikkeamaan valtionavustuslain 7 :n 2 momentin säännöksestä, jolloin lain soveltaminen olisi selkeämpää. Pykälän kieliasua tulisi myös selventää niin, että sanonta merkittävää tukea olisi helpompi ymmärtää. Lain perustelut eivät anna yksiselitteistä vastausta, mitä merkittävällä tuella tarkoitetaan. Onko raja taloudellinen vai jokin muu? Parhainten uudelleen muotoilu tapahtuisi niin, että määritelmä sidottaisiin johonkin myönnettävään tukeen ja sitä vastaavaan esim. Suomen elokuvasäätiö tekee elokuvan tuotantotukea tai muuta vastaavaa merkittävää tukea saavan tuen saajan kanssa sopimuksen. (6) Tuen myöntämisen esteet Pykälän säännökset on edellä ehdotettu yhdistettäväksi pykälän 5 kanssa niin, että pykälä voidaan poistaa lakiehdotuksesta. 8(7) Valvonta Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 8. Elokuvasäätiö ehdottaa, että pykälän muotoilua täsmennetään. Pykälästä tulisi poistaa tarpeettomana sana harkinnanvaraisten edellä 5 :n yhteydessä esitetyn perustelun mukaisesti sekä sana asianmukaista kielellisesti huonona, hieman humoristisena ilmaisuna, koska tässä yhteydessä sanonta voisi antaa ymmärtää, että epäasiatonta käyttöä ei tarvitsisi valvoa. Säännöksen 1 virke tulisi kirjoittaa esim. Elokuvasäätiö valvoo tässä laissa tarkoitettujen tukien käyttöä, ja 2 virke aloittaa Elokuvasäätiöllä. 9(8) Tukiohjeisto Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 9. Pykälän 1 momentti tulisi elokuvasäätiön näkemyksen mukaan muotoilla seuraavasti: Suomen elokuvasäätiöllä tulee olla tukien hakemista ja myöntämistä varten tukiohjeisto, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö vahvistaa elokuvasäätiön esityksestä. Ilman viimeksi mainittua lisäystä tukiohjeista tulee ainoastaan ministeriön tukiohjeet, mikä ei liene tarkoitus. Ohjeita pitää myös voida pikaisesti uusia, jos tulee tarvetta, ja tämä tapahtuu parhaiten niin, että elokuvasäätiö tekee asiasta ehdotuksen. Pykälän 2 momentti voidaan tarpeettomana poistaa, kun hakeminen lisätään edellä kuvatun mukaisesti 1 momenttiin.

5 5 / 8 Pykälän 3 momentti muuttuisi edellä ehdotetun muutoksen johdosta 2 momentiksi. 10(9) Valtionavustuslain ja hallinnon yleislakien soveltaminen Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 10. Pykälän 1 momentti ei ole hyvää ja selkeää lainsäädäntöä. Lakiehdotuksen asianomaisissa lainkohdissa tulisi yksityiskohtaisemmin kertoa, miltä osin on tarkoitus poiketa valtionavustuslaista, ja muilta osin yleissäännöksellä todeta, että ao. pykälissä tarkoitettuihin valtion tukiin muutoin sovelletaan, mitä valtionavustuslaissa säädetään. Nyt lakiehdotuksesta ei käy täsmällisesti ilmi, milloin sovelletaan ehdotettua lakia ja milloin valtionavustuslakia. Momentin loppuosan säännösteksti ja perustelut eivät vastaa toisiaan, koska lakiehdotuksessa ei selkeästi säädetä toisin. Ks. myös lakiehdotuksen 5 :n kohdalla esitetyt kommentit. Pykälän 2 momentin osalta elokuvasäätiöllä ei huomautettavaa. 11(10) Rikosoikeudellinen virkavastuu Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 11. Rikosoikeudellista virkavastuuta koskevassa säännöksessä on täsmällisyyden vuoksi nykyiseen lakiin verrattuna eroteltu toimielimen jäsenet ja toimihenkilöstö. Pykälän 1 momenttiin tulee täsmällisyyden vuoksi sanan hoitaessa jälkeen lisätä tässä laissa tarkoitettua. Pykälän 2 momentin osalta elokuvasäätiöllä ei ole sinänsä huomautettavaa. Perusteluja tulisi kuitenkin täydentää, kun päätöksen tekemättä jättäminen on perusteluissa nostettu erityisesti esiin. Pitäisi tarkemmin kertoa, mitä sillä tässä yhteydessä tarkoitetaan, kun tukia myönnetään. 12(11) Muutoksenhaku Suomen elokuvasäätiön päätöksestä Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 12. Pykälän uusi muotoilu selkeyttää nykyistä tilannetta, kun hallinto-oikeus ei arvioisi enää sisältöjä eikä päätöksen tarkoituksenmukaisuutta vaan lainmukaisuutta. Pykälän otsikoksi riittäisi kuitenkin Muutoksenhaku. Selkeyden vuoksi olisi hyvä, että pykälän 2 momentin pykälätekstissä mainitaan myös elokuvasäätiö. Muutoin pykälän osalta elokuvasäätiöllä ei ole huomautettavaa. 13(12) Tavoitteiden asettaminen Edellä esitettyjen uusien pykälien perusteella tämän pykälän tulisi olla numeroltaan 13.

6 Elokuvasäätiö ehdottaa, että perusteluja täydennettäisiin kertomalla tarkemmin menettelystä, jossa talousarvion pääluokka- ja lukuperusteluissa asetetaan vuosittain kulttuuripolitiikan toimialan tavoitteet ja painopisteet, minkä pohjalta tulosneuvotteluita käydään ja sopimus tehdään. Samoin olisi syytä yleisesti kertoa arvioinnissa käytettävistä indikaattoreista. Perusteluja tulisi myös avartaa niin, että elokuvasäätiön asema ohjausprosessissa selkiytyisi. Nyt perustelut on kirjoitettu varsin ministeriölähtöisesti, vaikka sopimusneuvotteluissa on kaksi osapuolta. 6 / 8 13 Seuranta ja raportointi Elokuvasäätiön näkemyksen mukaan ehdotettu säännös on näin kirjoitettuna liian rajoittamaton ja lisäksi tarpeeton. Ministeriö saa jo nykyisin lähes kaikissa tilanteissa tarvitsemansa tiedot elokuvasäätiöltä muulla tavoin, vrt. tilastolaki 14, valtionavustuslaki 14. Ehdotuksessa heijastuu tuplavalvonta, jotta kaikki varmasti tapahtuu. Turhaa lainsäädäntöä tulisi välttää. Ehdotuksesta saa myös kuvan, että valtaa pyritään siirtämään ministeriöön ja vastuuta henkilöstölle. Jos tällainen säännös on välttämätöntä lakiin ottaa, se tulee liittää edellisen pykälän yhteyteen niin, että se rajataan vain siinä pykälässä tarkoitettuihin tämän lain mukaisiin elokuvasäätiön hoitamiin asioihin sekä sellaisiin tietoihin, joita ei jo saada muulla tavoin. Ehdotuksen mukaisesti kirjoitettuna säännös on niin laaja, että se voi olla ristiriidassa säätiölain kanssa sen osalta, miten itsenäisen säätiön tulee toimia. Mikäli taasen säännös liittyy tukien maksamiseen ja palautettujen tukien käyttöön ym., säännöksessä tulisi viitata näitä koskeviin pykäliin, jollei niitä voida saada voimassa olevan muun lainsäännöksen nojalla, johon myös voisi viitata. 14 Asetuksenantovaltuus Elokuvasäätiöllä tulisi olla lausuntoa laatiessa käytettävissään asetusluonnos, jotta yksityiskohtia voisi tarkemmin kommentoida. Vasta asetusluonnoksesta nähtäisiin, mistä asioista on tarkoitus antaa tarkempia säännöksiä. Vakiintuneen käytännön mukaisesti yksilöitä ja yksityisiä yhteisöjä koskevista velvoitteista tulisi säätää lain tasolla. Voi olla, että ehdotettu asetuksentasoinen säätely ei siis esim. valvonnan osalta ole edes mahdollista. Lakiehdotuksessa on lähdetty siitä, että tarkempia säännöksiä annettaisiin ministeriön asetuksella. Yleensä lain toimeenpanoon liittyvät tarkemmat säännökset annetaan valtioneuvoston asetuksella, poikkeuksena esim. maksuperusteasiat. Perusteluissa ei ole kerrottu, miksi näin on tarkoitus menetellä. Yksityiskohtaisista perusteluista puuttuu myös kohta Tarkemmat säännökset, josta asiasta olisi syytä olla tietoa. Tässä jaksossa tulisi myös tarkemmin perustella tukiohjeistoa. Lakiteknisesti olisi parempi liittää asetuksenantovaltuus aina siihen pykälään, jossa säädetyistä asioista on tarkoitus antaa tarkempia säännöksiä. Tällöin soveltamisala olisi täsmällisemmin rajattu. Se selkeyttäisi lain luettavuutta ja säännösten täsmällisyyttä siten kuin perustuslaissa (80 ) edellytetään.

7 Ehdotuksen perusteluista ei käy selville, mikä on tukiohjeiden ja asetuksen säännösten välinen suhde. Valtionavustuslaissa on jo lain tasolla suurin osa asetuksella annettaviksi ehdotetuista asioista. Mikä olisi mainitun lain säännösten ja ehdotetun asetuksen säännösten suhde toisiinsa? Ks. mitä aikaisemmin on esitetty 9 :n kommenttien yhteydessä. 7 / 8 15 Voimaantulo ja siirtymäsäännökset Pykälän 2 momentissa elokuvataiteen edistämisestä annettu laki tulisi kirjoittaa pienellä alkukirjaimella. Muutoin elokuvasäätiöllä ei ole pykälän osalta huomautettavaa. Lopuksi Hallituksen esityksessä ei ole käsitelty, mitä pitäisi tehdä apulaisoikeusasiamiehen esiin ottamien esteellisyyskysymysten osalta. Ongelmana raportissa on todettu säätiön hallintorakenne. Nyt näyttää siltä että esteellisyyskysymyksissä sovellettaisiin hallintolakia eikä nykytilanne siis muuttuisi muutoin kuin että hallintolakiin viitattaisiin 9 :ssä. Suomen elokuvasäätiön sääntöjen 5 :n mukaan hallituksen jäseniltä edellytetään elokuvan ja audiovisuaalisen kulttuurin tai toimialan asiantuntemusta tai muuta asiantuntemusta, joka edistää säätiön tarkoituksen toteuttamista. Elokuvasäätiö katsoo, että jäsenillä tulee edelleen olla monipuolista toimialan asiantuntemusta. Esityksen perusteluissa ei ole kiinnitetty huomiota siihen, että tukien myöntämistä, maksamista ja tukien palautuksia ym. ja tukiohjeistoa koskeva ehdotus lisännee sekä ministeriön että säätiön henkilöstön työmääriä, vaatinee lisää muita resursseja ja lisännee byrokratiaa, mikä aiheuttanee lisäpaineita korvata säätiölle tehtävän hoitamisesta aiheutuvia kustannuksia. Perusteluissa ei ole myöskään pohdittu tai esitetty vaihtoehtoisia ratkaisuja, miten näitä asioita voitaisiin hoitaa nykyistä tehokkaammin tai uudella tavalla ministeriön, elokuvasäätiön sekä koko elokuva-alan hyödyksi. Selvityksessä Suomen elokuvasäätiön tukitoiminta: hallintotapa, tavoitteet ja tuloksellisuus (Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2014:1) on katsottu, että säätiön tukitoiminnan hakuprosessia ja hallintoa tulee tehostaa. Tähän viitaten on tarpeen miettiä, mikä on opetus- ja kulttuuriministeriön vaatiman valvonnan ja raportoinnin taso, jotta säätiö voi kohdistaa voimavaransa oikealla tavalla perustehtäväänsä. Lakiehdotuksen 2 :n 4 momentissa ehdotetaan säädettäväksi, että elokuvasäätiölle korvataan ehdotetussa laissa säädettyjen tehtävien hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Edellä elokuvasäätiö on ehdottanut, että momentin 2 virke poistetaan tarpeettomana. Säätiön sääntöjen 2 :n mukaan säätiön tarkoituksena on edistää ja kehittää suomalaista elokuva- ja audiovisuaalista kulttuuria Suomessa ja ulkomailla ja 3 :ssä todetaan, että säätiön toiminta muodostuu edellä mainitun tarkoituksen toteuttamisesta. Säätiön tarkoitus ja lakiehdotuksen 1 :ssä mainittu lain tarkoitus ovat siten yhteneväiset. Säätiön sääntöjä ei voi muuttaa ilman ministeriön lausuntoa. Säätiöllä ei voi olla muita kuin sen sääntöjen mukaisia tehtäviä ja niistä aiheutuvia kuluja eikä säätiön hallituskaan toimivaltaansa ylittämättä voi sellaisia tehtäviä määrätä. Pykälän 4 momentin perustelut ovat ristiriitaiset ehdotetun säännöksen kanssa ja antavat virheellisen kuvan säätiön tehtävistä ja niistä aiheutuvista kustannuksista sekä niiden korvaamisesta elokuvasäätiölle.

8 Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että nykyisessä muodossaan lakiesitys perusteluineen pyrkii huomattavasti vahvistamaan opetus- ja kulttuuriministeriön ohjausta ja valvontaa Suomen elokuvasäätiön toiminnan suhteen. Samalla kun on ymmärrettävää, että em. ohjauksen ja valvonnan perusteita on syytä selkeyttää lainsäädännöllisesti, tämän ei tule tapahtua tavalla, joka olennaisesti rajoittaa elokuvasäätiön asemaa itsenäisenä säätiönä, jonka hallitus säätiölain mukaan on vastuussa säätiön toiminnasta. Tämän itsenäisyyden takaama toiminnan joustavuus sekä hallinnon asiantuntevuus ovat keskeisiä perusteita sille, että lain tarkoittama viranomaistehtävä on nimenomaan elokuvasäätiölle määrätty. 8 / 8 Helsingissä, Suomen elokuvasäätiö Georg Dolivo Hallituksen puheenjohtaja Niina Otva Toimitusjohtajan varamies

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Energiavirastosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Korkein oikeus Lausunto 26.09.2018 OH2018/203 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

HE 136/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki

HE 136/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki HE 136/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtionavusta Urho Kekkosen kuntoinstituuttisäätiölle ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki valtionavusta Urho

Lisätiedot

Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta klo 12

Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta klo 12 Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 8.3.2018 klo 12 Tommi Nieppola, LVM, erityisasiantuntija 1 Nykytilan arviointi Arvoisa puheenjohtaja,

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI YLIMÄÄRÄISISTÄ URHEILIJAELÄKKEISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISEKSI

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI YLIMÄÄRÄISISTÄ URHEILIJAELÄKKEISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISEKSI Lausuntopyyntö OKM/24/040/2018 22.10.2018 Jakelussa mainituille Viite Asia Urheilijaeläkejärjestelmän uudistaminen Lausuntopyyntö LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI YLIMÄÄRÄISISTÄ URHEILIJAELÄKKEISTÄ

Lisätiedot

HE 12/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 12/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 2/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle valtion erityisrahoitusyhtiön luotto- ja takaustoiminnasta annetun lain ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI<t -/J~I LAUSUNTO /43/2014

Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI<t -/J~I LAUSUNTO /43/2014 Ii OIKEUSMINISTERiÖ Kriminaaltpoliittinen osasto Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Tieliikelaitoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia Tieliikelaitoksesta. Valtion liikelaitoksista annetun

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 vp -- lie 271 Flallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 299/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kuntarakennelain muuttamisesta sekä kuntajakolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen 5 momentin kumoamisesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 37/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion liikelaitoksista annetun lain 20 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion liikelaitoksista

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle metsälainsäädännön eräiden viittaussäännösten tarkistamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan teknisesti muutettaviksi metsänhoitoyhdistyksistä annetun

Lisätiedot

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä Finrail Oy Lausunto 07.02.2018 Asia: LVM/2394/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenneviraston liikenteenohjaus ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

HE 167/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 167/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 167/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kansanterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kansanterveyslain säännöksiä yksilön ja hänen

Lisätiedot

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 193/1996 vp esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muutta Hallituksen misesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolain hallintolainkäyttöä koskevia säännöksiä ehdotetaan tarkistettaviksi sen johdosta,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kunnallisen eläkelain muuttamisesta Kunnallista eläkelakia esitetään muutettavaksi siten, että kunnallisen eläkelaitoksen Kevan toimitusjohtaja voitaisiin irtisanoa

Lisätiedot

Valtion jätehuoltotyöjärjestelmän uudistaminen. Sidosryhmätilaisuus SYKE:ssä Erja Werdi

Valtion jätehuoltotyöjärjestelmän uudistaminen. Sidosryhmätilaisuus SYKE:ssä Erja Werdi Valtion jätehuoltotyöjärjestelmän uudistaminen Sidosryhmätilaisuus 12.3.2018 SYKE:ssä Erja Werdi Nykyiseen sääntelyyn perustuva tehtävä Valtion lupa- ja valvontavirastoon HE 14/2018, annettu eduskunnalle

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 14.09.2017 EOAK/4022/2017 Asia: OM 60/08/2013 AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAAKOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Lausuntopyyntö 1 luku Ahvenanmaan

Lisätiedot

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset HE 199/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuljetusten alueellisesta tukemisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kuljetusten alueellisesta tukemisesta

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Viestintäneuvos 27.10.2015 Kreetta Simola LUONNOS VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA Taustaa Vuoden

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi taiteen edistämisen järjestelystä annetun lain 2 ja 5 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taiteen edistämisen

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta annettua lakia. Lakiin tehtäisiin

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu LAUSUNTO 03.05.2017 HEL7M0515-6 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite HE 72/2016 vp, PeVL 64/2016 vp Asia Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

Lausunto työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi valtion rahoituksesta elokuvakulttuurin edistämiseen

Lausunto työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi valtion rahoituksesta elokuvakulttuurin edistämiseen 31.10.2017 Dnro 292/31/2017 1 (5) OKM / lausuntopalvelu.fi Lausuntopyyntönne OKM/47/040/2016 Lausunto työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi valtion rahoituksesta elokuvakulttuurin

Lisätiedot

HE 165/1998 vp PERUSTELUT

HE 165/1998 vp PERUSTELUT HE 165/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että valtioneuvosto

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Liite 3 Avustusehdot. Poliittinen toiminta

Liite 3 Avustusehdot. Poliittinen toiminta Liite 3 Avustusehdot Poliittinen toiminta Valtioneuvoston antamat puoluelain (10/1969) 9 :n 4 momentissa sekä valtionavustuslain 11 :n 3 ja 4 momentissa tarkoitetut valtionavustuksen maksamista, käyttöä,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos 7.3.2017 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten

Lisätiedot

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 28 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion maksuperustelain 1 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion maksuperustelakia selvennettäväksi

Lisätiedot

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuntajakolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden kunnan valtuuston toimikautta ja järjestelytoimikunnan asettamista

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 196/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

HE 26/2019 vp. Esitys liittyy valtion vuoden 2020 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

HE 26/2019 vp. Esitys liittyy valtion vuoden 2020 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi öljyjätemaksusta annetun lain kumoamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi öljyjätemaksusta annettu laki. Esitys liittyy valtion

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 29.03.2017 EOAK/1047/2017 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi Luonnos 28.3.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 239/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusoikeuslain 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vakuutusoikeuslain sivutoimisten jäsenten määräämistä

Lisätiedot

LUONNOS HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta. Esityksen pääasiallinen sisältö

LUONNOS HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta. Esityksen pääasiallinen sisältö 1 LUONNOS 23.4.2013 HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan terveydenhuoltolakia muutettavaksi siten, erityisvastuualuejaossa tapahtuvat

Lisätiedot

kerta kaikkiaan annetun lain muuttamista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

kerta kaikkiaan annetun lain muuttamista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1991 vp - HE 23 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräiden saamisten perimisestä kerta kaikkiaan annetun lain 1 ja 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan eräiden

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 243/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain 58 :n sekä kolttalain 68 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen

Lisätiedot

HE 6/2008 vp. sakon täytäntöönpanosta annettua lakia

HE 6/2008 vp. sakon täytäntöönpanosta annettua lakia HE 6/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ja siihen liittyväksi laiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Sakon täytäntöönpanosta annettua

Lisätiedot

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 78 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Joensuun yliopistosta, Tampereen yliopistosta, Turun yliopistosta ja Turun kauppakorkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taiteilijaprofessorin

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taiteilijaprofessorin 1994 vp- HE 8 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi taiteilijaprofessorin viroista ja valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua lakia. Ehdotuksen

Lisätiedot

HE 95/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta

HE 95/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion taiteilija-apurahoista annettua

Lisätiedot

HE 23/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan autoverolakia, ajoneuvoverolakia

HE 23/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan autoverolakia, ajoneuvoverolakia Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain, ajoneuvoverolain 50 ja 53 :n ja polttoainemaksusta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan autoverolakia,

Lisätiedot

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta HE 89/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi teknologian kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi teknologian kehittämiskeskuksesta

Lisätiedot

HE 62/2014 vp. sekä tutkintotilaisuuksiin. Esitys liittyy valtion vuoden 2014 ensimmäiseen

HE 62/2014 vp. sekä tutkintotilaisuuksiin. Esitys liittyy valtion vuoden 2014 ensimmäiseen HE 62/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

HE 272/2006 vp. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

HE 272/2006 vp. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset HE 272/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 23 a ja 28 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 3/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi virallisista kääntäjistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi virallisista kääntäjistä annettua

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain 24 ja 25 luvun muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolakiin ehdotetaan tehtäviksi julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön uudistamisesta

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle 1993 vp - HE 74 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta Kirkkolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kirkkoneuvoston, seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan oikeudesta

Lisätiedot

HE 101/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi palosuojelurahastolakia.

HE 101/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi palosuojelurahastolakia. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi palosuojelurahastolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi palosuojelurahastolakia. Ehdotuksen mukaan palosuojelumaksun

Lisätiedot

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä?

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä? HUS kuntayhtymä Lausunto 31.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi pelastuslain 91 :n ja Pelastusopistosta annetun lain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi pelastuslakia ja Pelastusopistosta

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

4-16 jäsentä. Verohallitus määrää veroviraston. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verohallintolakia.

4-16 jäsentä. Verohallitus määrää veroviraston. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verohallintolakia. HE 204/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verohallintolain 3 ja 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verohallintolakia. Verotuksen oikaisulautakunnan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion liikelaitoksista annetun lain 20 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion liikelaitoksista annetun lain

Lisätiedot

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. HE 72/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia. Tieliikennelaissa määriteltäisiin

Lisätiedot

1990 vp. - HE n:o 239 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1990 vp. - HE n:o 239 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1990 vp. - HE n:o 239 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain 5 ja 7 :n sekä lasten kotihoidon tuesta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen

Lisätiedot

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 7.10.2016 Perustuslakivaliokunnan sihteeristö

Lisätiedot

HE 245/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron

HE 245/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verontilityslain ja tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron

Lisätiedot

Ennen tilintarkastuslain säätämisen yhteydessä. mukaan avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön. on aina velvollinen valitsemaan. yhden tilintarkastajan.

Ennen tilintarkastuslain säätämisen yhteydessä. mukaan avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön. on aina velvollinen valitsemaan. yhden tilintarkastajan. HE 220/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä annetun lain 10 luvun 1 :n ja säätiölain 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain (1144/1991) muuttamista siten,

Lisätiedot

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki Yleistä

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki Yleistä Professoriliitto Lausunto 30.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Yleiset

Lisätiedot

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä JUHTA 12.12.2013 Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara LAIN KÄSITTELYN TILANNE (HE 150/2013 vp) Hallintovaliokunta antoi mietintönsä

Lisätiedot

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 83 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Oulun yliopistosta ja Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT HE 105/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilasavustuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan sotilasavustuslakia muutettavaksi siten, että asevelvollisille

Lisätiedot

JUHTA asetus ja asettaminen. JUHTA Sami Kivivasara, VM JulkICT

JUHTA asetus ja asettaminen. JUHTA Sami Kivivasara, VM JulkICT JUHTA asetus ja asettaminen JUHTA 28.2.2013 Sami Kivivasara, VM JulkICT Asetuksen uudistamisen taustaa Edellinen asetus oli annettu 2006 ja sitä on osittain uudistettu useaan kertaan. Tietohallintolaki

Lisätiedot

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä?

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä? Ulkoasiainministeriö Lausunto 01.09.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä,

Lisätiedot

? > OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI VALTION RAHOITUKSESTA ELOKUVAKULTTUURIN EDISTÄMISEEN

? > OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI VALTION RAHOITUKSESTA ELOKUVAKULTTUURIN EDISTÄMISEEN ? > OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO OM 229/43/2017 24.11.2017 Opetus- ja kulttuuriministeriölle Lausuntopyyntönne 26.9.2017 OKM/47/040/2016 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI VALTION RAHOITUKSESTA

Lisätiedot

Uusi rahoituslaki ja soveltaminen. Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä

Uusi rahoituslaki ja soveltaminen. Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä Uusi rahoituslaki ja soveltaminen Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä Rahoituslaki ja rahoitusasetus Laki eräiden työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan ohjelmien ja hankkeiden rahoittamisesta

Lisätiedot

HE 172/2013 vp. on selkiyttää valtion eläkerahastoa koskevaa sääntelyä ja valtion eläketurvan rahoitusta koskevaa valmistelua valtioneuvostossa.

HE 172/2013 vp. on selkiyttää valtion eläkerahastoa koskevaa sääntelyä ja valtion eläketurvan rahoitusta koskevaa valmistelua valtioneuvostossa. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi valtion eläkelain ja valtion eläkerahastosta annetun lain 5 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

HE 17/2011 vp. täytäntöönpanokelpoisiksi säädetyt yhdenmukaistamisviraston

HE 17/2011 vp. täytäntöönpanokelpoisiksi säädetyt yhdenmukaistamisviraston Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvistä oikeudenhoitoa koskevista säännöksistä annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Euroopan unionin jäsenyyteen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen Lakimiesliitto Finlands Juristförbund ry Lausunto 19.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä

Lisätiedot

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön HE 27/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi palkkaturvalain ja merimiesten palkkaturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäviksi palkkaturvalakiin

Lisätiedot

Suomen liittyessä Euroopan talousalueeseen sekä myöhemmin Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen yhteydessä

Suomen liittyessä Euroopan talousalueeseen sekä myöhemmin Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen yhteydessä HE 63/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työeläkevakuutusyhtiöistä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutoksenhaku yliopiston päätöksiin ohjattavaksi siihen hallinto-oikeuteen, jonka tuomiopiirissä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunta 30.11.2016 Valtiovarainministeriö Valli-Lintu, Kuittinen Ehdotuksen tavoitteet ja lähtökohdat Ehdotusten

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikosvahinkojen korvaamisesta valtion varoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan rikosvahinkojen korvaamisesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutoksenhaku yliopiston päätöksiin ohjattavaksi siihen hallinto-oikeuteen, jonka

Lisätiedot

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä HE 23/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausunto 04.12.2017 168 K Asia: OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä 1 LUKU.

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Kirkkohallitus Lausunto 21.09.2018 DKIR/896/00.05.00/2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi

Lisätiedot

Laki. kirkkolain muuttamisesta

Laki. kirkkolain muuttamisesta Laki kirkkolain muuttamisesta Kirkolliskokouksen ehdotuksen ja eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kirkkolain (1054/1993) 19 luvun 7, sellaisena kuin se on laeissa 1274/2003 ja 1008/2012, muutetaan

Lisätiedot

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 2711996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maaseutuelinkeinolain 27 :n, porotalouslain 41 a :n ja luontaiselinkeinolain 46 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

eräitä teknisiä muutoksia. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

eräitä teknisiä muutoksia. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. HE 82/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion eläkerahastosta annetun lain 2 ja 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion eläkerahastosta

Lisätiedot

HE 203/2014 vp. ja ne sidottaisiin uudestaan kansaneläkeindeksiin.

HE 203/2014 vp. ja ne sidottaisiin uudestaan kansaneläkeindeksiin. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhönpaluun edistämisestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi määräaikaista,

Lisätiedot

Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta

Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta Lausunto 1 (4) Valtiovarainministeriölle Lausuntopyyntönne 16.8.2018, VM115:00/2016 Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta

Lisätiedot

1992 vp - HE 354 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 354 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp - HE 354 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot