YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nrot 1) 41/2009/4 2) 42/2009/4 Helsinki 3) 43/2009/4

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nrot 1) 41/2009/4 2) 42/2009/4 Helsinki 3) 43/2009/4"

Transkriptio

1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO PÄÄTÖS Nrot 1) 41/2009/4 2) 42/2009/4 Helsinki 3) 43/2009/4 Dnrot 1) LSY-2008-Y-255 2) LSY-2008-Y-257 3) LSY-2008-Y-258 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJAT Oikaisuvaatimus, joka koskee Someron Kalattomannotkon ja Kiikalan Kaskistonnummen vedenoton vaikutusten tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Somero 1) Kalle Alhoranta 2) Someron kaupungin ympäristölautakunta 3) Someron vesiensuojeluyhdistys ry LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON PÄÄTÖS NRO 70/2002/4 Länsi-Suomen vesioikeus on antamallaan päätöksellä nro 70/2002/4 myöntänyt Salon kaupungille ja Halikon sekä Perttelin kunnille luvan Kalattomannotkon ja Kaskistonnummen pohjavedenottamoiden rakentamiseen hakemussuunnitelman mukaisesti Someron kaupungissa ja Kiikalan kunnassa sekä veden ottamiseen niistä. Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 03/0276/3 muuttanut luvan määräaikaiseksi ja muuttanut lupamääräystä 4. Korkein hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä taltionumero 2170 muuttanut lupamääräyksiä 1, 2, 4, ja 12 sekä lisännyt uuden lupamääräyksen 4a. Voimassa olevat lupamääräykset 1, 2, 4, 4a, 8, 10, 11 ja 12 kuuluvat seuraavasti: "1) Kalattomannotkon vedenottamosta saadaan ottaa pohjavettä enintään m 3 /d kuukausikeskiarvona laskettuna. Kaskistonnummen vedenottamosta saadaan ottaa pohjavettä enintään 850 m 3 /d kuukausikeskiarvona laskettuna.

2 2 Pohjavedenottamoita on käytettävä niin, ettei aiheuteta tarpeetonta vahinkoa tai haittaa. Veden tuhlausta on vältettävä. 2) Kun Iso-Pitkustan vedenpinta on tason N ,07 m alapuolella, saa Kalattomannotkon ottamosta ottaa vettä enintään 700 m 3 /d kuukausikeskiarvona laskettuna. Kun järven vedenpinta on tason N ,00 m alapuolella, saa Kalattomannotkon ottamosta ottaa vettä enintään 600 m 3 /d kuukausikeskiarvona laskettuna. (====) 4) Luvan saajien on tarkkailtava vedenottamoiden vaikutusalueella pohjaveden pinnankorkeuksia, purojen ja norojen virtaamia, alueen järvien ja lampien vedenkorkeuksia, pohjaveden ja järvien veden laatua ja tilaa sekä lähteiden ja lähteikköjen luonnonarvoja ja luonnontilaa Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailussa on erityisesti kiinnitettävä huomiota Yrttikorpeen, Lamminlähteeseen, Pillistönsuohon Sekä Iso- Pitkustaan ja Vähä-Pitkustaan, ottaen huomioon myös viimeksi mainitun meromiktian. Vaikutuksia kalastoon ja rapukantoihin on tarkkailtava Varsinais- Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksen kalatalousyksikön hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti. Ehdotukset tarkkailuohjelmiksi on esitettävä asianomaisten viranomaisten hyväksyttäväksi viimeistään kuusi kuukautta ennen veden ottamisen aloittamista. Tarkkailut on aloitettava asianomaisten viranomaisten edellyttämästä ajankohdasta lähtien ja joka tapauksessa ennen rakennustöiden aloittamista. Tarkkailua koskevat erimielisyydet voidaan tarvittaessa saattaa hakemuksella ympäristölupaviraston käsiteltäväksi. Tarkkailutulokset on määräajoin toimitettava Lounais-Suomen ympäristökeskukselle, Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksen kalatalousyksikölle sekä Someron kaupungin ja Kiikalan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. 4a) Mikäli edellä kohdassa 4 tarkoitettu tarkkailu tai muu selvitys osoittaa vedenoton vaarantavan jonkin hankkeen vaikutusalueella olevan lähteen luonnontilaa vesilain 1 luvun 17 a :n 1 momentissa tarkoitetulla, vedenottoa ei saa jatkaa, ellei siihen ole saatu vesilain 1 luvun 17 a :n 2 momentissa tarkoitettua poikkeusta. (====) 8) Vedenottamoiden rakennustyöt on aloitettava kolmen vuoden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta uhalla, että lupa on muutoin katsottava rauenneeksi.

3 3 Lupa raukeaa myös, ellei työtä tehdä olennaisilta osin valmiiksi ja vedenottoa aloiteta kuuden vuoden kuluessa siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. (====) PÄÄTÖS, JOHON VAADITAAN OIKAISUA 10) Rakennustöiden aloittamisesta on ilmoitettava kirjallisesti Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ja Someron kaupungin sekä Kiikalan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisille. 11) Rakennustöiden päättymisestä ja vedenoton aloittamisesta on 60 päivän kuluessa ilmoitettava kirjallisesti ympäristölupavirastolle sekä Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ja Someron kaupungin sekä Kiikalan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisille. 12) Vedenottolupa on määräaikainen ja voimassa saakka. Jos veden ottaminen aiheuttaa Pitkusta-järvien vedenkorkeudessa tai muutoin vaikutusalueiden luonnonoloissa olennaisia haitallisia vaikutuksia, lupapäätöstä voidaan tarkistaa ympäristölupaviraston uudella päätöksellä. Tätä koskevan asian voi ympäristölupavirastolle tehtävällä hakemuksella saattaa vireille vesilain 17 luvun 1 :n 2 momentissa tarkoitettu henkilö, yhteisö tai viranomainen." Lounais-Suomen ympäristökeskus on antamallaan päätöksellä dnro 0200V hyväksynyt Someron Kalattomannotkon ja Kiikalan Kaskistonnummen vedenoton vaikutusten tarkkailusuunnitelman. Ympäristökeskus on päätöksessään hyväksynyt Lounais- Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n laatiman tarkkailusuunnitelman "Vedenoton vaikutusten tarkkailuohjelma. Someron Kalattomannotko ja Kiikalan Kaskistonnummi" välittömästi käyttöönotettavaksi eräin muutoksin ja tarkennuksin. Päätöksessä tarkkailusuunnitelmaan on muun muassa lisätty havaintopaikkoja pohjaveden pinnankorkeuden seurantaan ja purojen virtaamien seurantaan. Vedenoton vaikutusalueella olevat tärkeimmät lähteet ja lähteistä lähtevien purojen alkupää on valokuvattava vuosittain vähintään kolme kertaa vuodessa käyttäen samoja kiintopisteitä. Tutkimusajankohtiin on lisätty havaintokertoja ja Iso- Pitkustan vedenpinnan korkeuden mittaus edellytetään suoritettavan reaaliaikaisesti siten, että tulokset ovat luettavissa internetissä. Seurantaan sisällytettävien talousvesikaivojen sijainti on esitettävä kartalla ja tutkimusajankohtia on täsmennetty. Samoin pintavesien havaintopaikkoja ja tutkimusajankohtia on täsmennetty Kertomuksenojan kohdalla. Kasvillisuusseurannan kohteisiin on lisätty Kalattomannotkon puustoinen suo ja Iso-Pitkusta ja seurantakohteista tehtäviä tutkimuksia on selvennetty. Kalattoman ja Iso-Pitkustan eliöseurantaan on lisätty pohjaeläimistön seuranta.

4 OIKAISUVAATIMUKSET 4 Tutkimusmenetelmien kuvauksia on täsmennetty. Poikkeustilanteista on ilmoitettava luvanhaltijan ja ympäristökeskuksen lisäksi myös Someron ja Kiikalan kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille. Tarkkailusuunnitelmassa mainittujen viranomaisten lisäksi tutkimustulokset on toimitettava myös Kiikalan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Vuosiraporteissa on tarkasteltava myös saatujen tulosten pohjalta vedenoton ja muidenkin tekijöiden vaikutuksia ja arvioitava alueen vesitasetta sekä muutoksia alueen lampien ja muiden suojeltavien luontotyyppien luonnontilassa. Tarkkailuohjelmaan on lisätty kohta, jonka mukaan vedenottoa ei saa jatkaa jos tarkkailu tai muu selvitys osoittaa vedenoton vaarantavan jonkin hankkeen vaikutusalueella olevan lähteen luonnontilaa. Päätöksen vedenoton keskeyttämisestä tekee Lounais-Suomen ympäristökeskus. Ympäristökeskus on päätöksessään todennut, että jos veden ottaminen aiheuttaa Pitkusta-järvien vedenkorkeudessa tai muutoin vaikutusalueen luonnonoloissa olennaisia haitallisia muutoksia, lupapäätöstä voidaan tarkistaa ympäristölupaviraston uudella päätöksellä. Valvovan viranomaisen tulee myös arvioida milloin lupamääräyksen 12 mukaiset haitalliset vaikutukset ovat olennaisia ja ryhtyä toimenpiteisiin luvan tarkistamiseksi. Tarkkailuohjelma on hyväksytty otettavaksi käyttöön välittömästi. Ympäristökeskus on katsonut, ettei sillä ole Korkeimman hallintooikeuden päätöksen johdosta mahdollisuutta määräyksellä lykätä vedenoton aloittamista, kunhan tarkkailu on lupamääräysten mukaisesti aloitettu ennen vedenottamon rakentamisen aloittamista. 1) Kalle Alhoranta (Piiloranta RN:o 5:107, Kaskisto, Somero) on ympäristölupavirastoon saapuneessa oikaisuvaatimuksessaan uudistanut aiemmin tarkkailusuunnitelmaluonnoksesta tekemänsä huomautukset niiltä osin, kuin niitä ei ole huomioitu lopullisessa tarkkailusuunnitelman hyväksymispäätöksessä. Alhoranta on katsonut, että tarkkailusuunnitelman edellyttämää tarkkailua ei ole aloitettu ennen kesällä 2008 aloitettua vesiputkien ja tieverkkojen rakentamista. Tämän johdosta tarkkailusuunnitelmaa ei tulisi tässä muodossa hyväksyä eikä veden ottamiselle tulisi antaa aloittamislupaa. Alhoranta on esittänyt, että mikäli veden ottaminen aiheuttaa Pitkusta-järvien vedenkorkeudessa tai muutoin vaikutusalueiden luonnonoloissa olennaisia haitallisia vaikutuksia, tulee Lounais-Suomen ympäristökeskuksen keskeyttää välittömästi Salon, Halikon ja Perttelin vedenpumppaaminen Kalattomannotkon pumppaamosta. Tarkkailusuunnitelmaan ei Alhorannan mielestä voida jättää avoimeksi kohtia, joista tulisi sopia Lounais-Suomen ympäristökeskuksen kanssa, vaan ne tulisi sopia valmiiksi ja sisällyttää suunnitelmaan. Esimerkkinä on maininta uudesta havaintoputkesta 330 ja sen sijaintipaikan määrittämisestä. Lisäksi tarkkailusuunnitelmaan

5 5 tulee ottaa mukaan kaikkien vaikutusalueella olevien lähteiden luonnontilan seuranta korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti. Jos jonkin lähteen luonnontila vaarantuu veden ottamisen takia ja seurannan puutteen takia sitä ei huomata ajoissa, on kyseinen lähde jo tuhottu. Vedenkorkeuksien ja virtaamien havainnointikertojen harventamista koskeva kohta pitäisi Alhorannan mielestä poistaa. Kohta asettaa avoimeksi mahdolliset havainnointikertojen vähentämiset ja jopa niiden lopettamisen Salon kaupungin ja ympäristökeskuksen sopimuksella kuulematta lainkaan asiantuntija- tai asianosaistahoja. Vedenoton keskeyttämistä koskevaa kohtaa taas tulisi muuttaa siten, että veden ottaminen tulisi keskeyttää välittömästi ja odottaa ympäristölupaviraston uutta päätöstä, jos veden ottaminen aiheuttaa Pitkusta-järvien vedenkorkeudessa tai muutoin vaikutusalueen luonnonoloissa olennaisia haitallisia muutoksia. Tällöin luonnolle on jo aiheutunut mittavia vahinkoja ja vedenoton jatkaminen heikentäisi luonnon mahdollista palautumiskykyä huomattavasti. Jos Pitkustajärvien vedenkorkeus alenee, Alhoranta on varannut itselleen tilaisuuden vaatia vahingonkorvauksia vedenottajilta ja lisäksi ympäristökeskukselta, mikäli tarkkailusuunnitelman ehtojen johdosta tämä peruuttamaton vahinko laajenee entisestään. Alhoranta on vaatinut ensisijaisesti, että tarkkailuohjelma tulisi kokonaan jättää hyväksymättä, koska vedenottajat aloittivat vedenottamoihin liittyvät rakennustyöt korkeimman hallinto-oikeuden lupamääräysten vastaisesti ennen tarkkailun aloittamista. Mikäli tarkkailusuunnitelma kuitenkin hyväksytään, tulisi Alhorannan esittämät muutokset korjata hyväksyttävään tarkkailusuunnitelmaan. 2) Someron kaupungin ympäristölautakunta on ympäristölupavirastoon toimittamassaan oikaisuvaatimuksessa vaatinut, että Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antama päätös dnro 0200V kumotaan ja rakennustyöt ja mahdollinen vedenotto määrätään lopetettavaksi. Jos rakennustöitä ei ole aloitettu mennessä tai jos rakennustyöt on aloitettu vastoin lupaehtoja, on lupa katsottava rauenneeksi. Toissijaisesti ympäristölautakunta on vaatinut asian palauttamista ympäristökeskukselle. Hakijalta on tällöin vaadittava sellainen tarkkailusuunnitelma, että ottoluvan lupaehdot toteutuvat. Ympäristölautakunta on todennut, että Korkeimman hallintooikeuden päätös annettiin ja Salon kaupunki esitti tarkkailuohjelman ympäristökeskukselle Ympäristökeskuksen antamassa päätöksessä on todettu, että tarkkailuohjelma on hyväksytty käyttöön otettavaksi välittömästi. Päätöksen mukaan Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:ltä saadun tiedon mukaan ohjelmaesityksen mukaisia selvityksiä on kesästä 2007 asti. Lupaehdossa 10 edellytettyä kirjallista ilmoitusta rakennustöiden aloittamisesta ei ole ympäristönsuojeluviranomaiselle tehty. Lehtitietojen mukaan Kalattomannotkon kaivo on tehty jo syyskuun alussa.

6 6 Salon kaupunki on ilmoittanut aloittavansa vedenoton jo tämän vuoden aikana. Ympäristökeskuksen päätöksestä ei selviä mikä on sen edellyttämä tarkkailun aloitusajankohta, eikä koska rakentaminen on aloitettu tai onko rakentamista aloitettu lainkaan. Ympäristölautakunta on katsonut, että tarkkailun aloittamisen ajankohdan määrääminen kuuluu Lounais-Suomen ympäristökeskukselle. Tarkkailua ei voi hyväksyä takautuvasti. Ympäristölautakunta on katsonut, ettei Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymä tarkkailuohjelma ole perusteellinen ja kattava. Päätöksessä tarkkailuohjelman hyväksymisestä on ristiriitoja ympäristökeskuksen aiemmin antamien lausuntojen kanssa esimerkiksi vertailukelpoisen seurantatiedon osalta. Ympäristökeskus on hyväksynyt tarkkailuohjelman vaikka päätöksessä on todettu, että tiedot ovat riittämättömiä ja puutteellisia. Oikaisuvaatimusta on täydennetty MML, limnologi AA:n laatimalla lausunnolla. AA on muun muassa katsonut, että varsinaiset tarkkailututkimukset voidaan katsoa alkaviksi vasta sitten, kun koko tutkimussuunnitelma on lopullisen täsmällisessä muodossa kaikkia yksittäisiä tutkimusaiheita, -ajankohtia ja -menetelmiä myöten vahvistettu. Ennen vedenoton aloittamista tarvitaan tutkimustulokset vähintään kahden kesäkauden ajalta eli käytännössä tulokset on saatava parilta vuodelta ennen vedenottoa. Vedenoton aloittamisen jälkeen tarkkailututkimusten tuloksia on jotensakin luotettavien muutosarviointien tekemisen perusteiksi kerryttävä vähintään 3 4 vuoden ajalta. Koska Someron kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ei ole tehty kirjallista ilmoitusta rakennustöiden aloittamisesta, AA on katsonut, että tämän vedenoton lupaehdon laiminlyönnin perusteella Länsi-Suomen ympäristölupaviraston tulee erillispäätöksellä välittömästi pysäyttää luvansaajien suunnittelema vedenoton aloittaminen ko. alueelta, jotta ennen vedenoton aloittamista saadaan tehdyksi riittävät luontotutkimukset. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen menettelytavat asiaa valvovana viranomaisena tulee tutkia ja tarpeen mukaan siirtää valvontavastuu toiselle viranomaiselle. AA on katsonut, että pohjaveden pinnankorkeuksien tarkkailuun tulisi lisätä pohjavesiputket 335 ja 337 sekä Yrttikorven länsipäähän sijoitettava uusi putki ja Kalattomannotkon vedenottamon ja Vähä- Pitkustan väliseen maastoon sekä Kalattomannotkon vedenottamon ja Kalaton-järven väliselle suojelualueelle. Virtaamien havaintopaikkoihin tulisi ottaa kaikki lähteet muutamien esimerkkilähteiden sijasta. Tutkimussuunnitelmaa ei tarkkailujen kestoaikana saa muuttaa ilman kaikkien tässä valitusprosessissa mukana olevien tahojen yhteistä päätöstä tai sitten vain ympäristölupaviraston päätöksellä. Kaikki tutkimusmenetelmät on kirjoitettava auki täsmällisesti ennen tutkimussuunnitelman hyväksymistä.

7 7 Iso-Pitkustassa näytteenoton on tapahduttava järven eteläosan pääsyvänteen kohdalla. Veden lämpötila- ja happikerrosteisuutta on seurattava sangen tiheävälisesti. Myös metrin syvyydeltä tapahtuva neljäs koko Z 1 analyysivalikoiman käsittävän vesinäytteen tutkiminen A ja B ajankohtina on välttämätöntä. Vähä-Pitkustan osalta AA on katsonut, että näytteiden ottosyvyyksien ja -määrien ratkaiseminen voi tapahtua oikealla tavalla vasta kenttätutkimusten yhteydessä hyvän limnologisen asiantuntemuksen omaavan tutkijan toimesta. Kemokliinin sijaintisyvyys tulee määrittää 0,3 m tarkkuudella mm. tarkoilla redox-, happi- ja lämpötilamittauksilla sekä rikkivedyn hajun toteamisella. Kemokliinin ylä- ja alapuolelle on lisättävä yhteensä kaksi koko analyysivalimoiman Z 1 käsittävää näytteenottosyvyyttä. Kaikkiin 15 m:n syvyydestä alaspäin otettujen "isojen" näytteiden analyyseihin tulee lisätä rauta, mangaani ja nitriittityppi. Lisäksi Huhdinojan, lähdevesien ja Kertomuksenojan näytteiden analyyseihin on lisättävä kokonaisfosfori ja -typpi. Kasvillisuusseurantaan liittyen AA on esittänyt, että kasvillisuusseurannat olisi järjestettävä vaikutusalueen kaikille järville. Yrttikorven osalta sen länsi- ja itäosiin olisi lisättävä kumpaankin yksi tutkimuslinja. Kasvillisuuskartoituksissa on välttämätöntä käyttää 3 x 3 metrin kokoisia tutkimusruutuja siten, että tutkimusruudun keskiosan tulee sijaita seurantalinjan kohdalla. Pohjaeläinseurannasta AA on todennut, että se on liian avoin. Ainakin kaikki vaikutusalueen järvet on lisättävä tarkkailuun ja joka tapauksessa Vähä-Pitkusta. Eläinplanktonin osalta ennen vedenottoa vallinneen tilanteen selvittäminen on tärkeää. Erityisen tärkeää on poikkeuksellisen kylmän ja syvän Vähän-Pitkustan eläinplanktonin tutkiminen. Ympäristökeskuksen päätös koskien vedenoton keskeyttämistä jonkin lähteen luonnontilan vaarantumisen takia tai ympäristökeskuksen arvio lupamääräyksen 12 mukaisen olennaisen haittavaikutuksen takia tulee toimittaa kirjallisesti Someron ympäristölautakunnalle. Vahvistettua tarkkailuohjelmaa ei saa tutkimusaikana muuttaa yksipuolisesti Lounais-Suomen ympäristökeskuksen toimesta sopimatta asiasta myös Someron ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa. 3) Someron vesiensuojeluyhdistys ry on ympäristölupavirastoon toimittamassaan oikaisuvaatimuksessa vastustanut tarkkailusuunnitelman hyväksymistä ja vaatinut sen palauttamista uudelleen laadittavaksi. Lisäksi yhdistys on vaatinut korkeimman hallintooikeuden päätöksen nro 2005:57 purkua. Toissijaisesti yhdistys on vaatinut tarkkailusuunnitelman epäkohtien ja epämääräisyyksien korjaamista ja tarkistamista. Someron vesiensuojeluyhdistys ry on katsonut, että tarkkailuohjelma ja sen epäkohdat osoittavat yksiselitteisesti sen, että vedenottoa ei esitettyjen suunnitelmien ja ehdotettujen lupamääräysten avulla voida järjestää luonnonsuojelulain vaatimusten mukaisesti. Esitetyillä menettelyillä vedenottohankkeen vaikutuksia Natura verkostoon kuuluvalla vedenottoalueella ei voida asianmukaisella

8 OIKAISUVAATIMUSTEN KÄSITTELY Oikaisuvaatimuksista kuuleminen Salon kaupungin vastine 8 tavalla arvioida. Luonnonsuojelulain 65 :n 1 momentissa tarkoitettujen vaikutusten asianmukainen arviointi edellyttää ehdottomasti suojeltavien luonnonarvojen nykytilanteen ja näihin arvoihin kohdistuvien vaikutusten ja uhkien toimintamekanismien sekä syyseuraussuhteiden tuntemista samoin kuin luotettavien mittaus- ja seurantajärjestelmien laatimista. Nyt esitetyssä tarkkailuohjelmassa yksikään näistä kolmesta vaatimuksesta ei toteudu asianmukaisella tavalla. Tämän vuoksi tarkkailuohjelma tulee hylätä ja valmistella uudelleen lain edellyttämällä tavalla. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä 2005:57 aiheutuvat ristiriitaisuudet on Someron vesiensuojeluyhdistys ry:n mielestä korjattava joko purkamalla ko. päätös tai muutoin korjattava se vastaamaan luonnonsuojelulain 65 :n vaatimuksia. Yhdistys on pitänyt tarkkailusuunnitelmassa virheenä sitä, että lähteiden luonnontilaisuuden vaarantumiselle ja olennaisille haitallisille vaikutuksille vedenkorkeudessa tai vaikutusalueen luonnonoloissa ei ole esitetty tarkkoja hälytysrajoja ja niiden mukaisia vedenoton keskeytysmääräyksiä. Yhdistyksen mielestä hälytysrajojen kohdalla vedenotto tulisi keskeyttää ja se saisi jatkua vasta asianmukaisten selvitysten jälkeen. Esim. Pitkusta-järvien kohdalle olisi välttämätöntä asettaa ehdottomat hälytysrajat. Lisäksi yhdistys on edellyttänyt selkeitä aukikirjauksia kaikkiin kohtiin. Erityisesti havaintokertojen vähentäminen sopimusmenettelyllä on korjattava selkein määräyksin. Someron vesiensuojeluyhdistys ry. on katsonut, että tulisi luoda yhteydenpitoelin, jossa kaikki osapuolet ovat edustettuina. Näin vältetään jälkikäteisongelmia ja valituksia. Koska vesiputkien ja vedenpumppaamoihin liittyvien tieverkkojen rakentaminen Natura-alueella on aloitettu jo kesällä 2008 ennen tarkkailusuunnitelman hyväksymistä vastoin korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, yhdistys on vaatinut kaikkien rakennustöiden keskeyttämistä ja rikkomusten sanktioimista. Someron vesiensuojeluyhdistys on uudistanut kaikki asian käsittelyn aiemmissa vaiheissa esittämänsä vaatimukset ja yhtynyt Someron ympäristölautakunnan ja Kalle Alhorannan oikaisuvaatimuksiin ja kannanottoihin. Erityisesti yhdistys on halunnut korostaa Yrttikorven keskeistä merkitystä. Ympäristölupavirasto on varannut Salon kaupungille sekä Halikon ja Perttelin kunnille tilaisuuden vastineen antamiseen oikaisuvaatimusten johdosta. Salon kaupunki on todennut alueella tehdyn selvityksiä ja katselmuksia seuraavasti:

9 9 - Lamminlähteen, Pillistönsuon länsipuolisen lähdealueen ja Yrttikorven sekä Kalaton-järven kasvillisuutta tutkittiin kesällä 2007 Lounais- Suomen ympäristökeskuksen kanssa sovitulla tavalla. - Syksyllä 2007 Lamminlähteen, Pillistönsuon länsipuolisen lähdealueen ja Yrttikorven lähteistä otettiin pohjaeläinnäytteitä Lounais- Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. - Kesän 2008 aikana kasvillisuusselvityksiä täydennettiin Kalattomannotkon puustoisella suoalueella ja Iso-Pitkustassa tehdyin tutkimuksin, vaikkei ympäristökeskus niitä vuoden 2007 aikana käydyissä tarkkailuohjelmaa koskevissa neuvotteluissa edellyttänytkään. - Tarkkailusuunnitelmassa mainittujen järvien vedenlaatua on tutkittu ohjelman mukaisesti (ja Vähä-Pitkustan osalta laajemminkin) kesästä 2007 alkaen. - Alueella olevien pohjavesiputkien vedenkorkeuden mittaukset aloitettiin syksyllä Järvien ja lampien vedenkorkeuden seurannat aloitettiin vuoden 2008 alussa; sitä ennen Salon kaupunki on luvulla mitannut säännöllisesti mm. Pitkustojen, Kalattoman, Kertomuksenjärven ja Iso-Mulkkulammen vedenkorkeuksia vuoteen 2005 asti. - Suunnitelmassa mainittujen olemassa olevien pohjavesiputkien ja lähteiden vedenlaadun tutkimuksia on tehty tammikuusta 2008 lähtien; osin syksystä Iso-Pitkustan ja Kalattoman pohjaeläimistöä on tutkittu syyskuun lopulla 2008 Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla; näytteenottopaikoista ja käytettävistä menetelmistä tehtiin syyskuussa 2008 ympäristökeskukselle kirjallinen esitys, jonka se hyväksyi käydyissä keskusteluissa. - Lamminlähteen, Pillistönsuon länsipuolisen lähdealueen ja Yrttikorven alueiden merkittävimmät lähteet valokuvattiin syyskuussa Yrttikorvesta lähdelammikoita löydettiin 23 kappaletta, Pillistönsuon länsipuoliselta Natura-rajaukseen sisältyvältä alueelta 4 ja Lamminlähteen alueelta 6 kappaletta. - Yrttikorvessa sijaitsevien kahden lähdepuron virtaamia on mitattu lokakuusta 2008 alkaen sen jälkeen, kun niihin rakennettiin mittapadot. Kasvillisuuskartoitukset on tehnyt Suomen Luontotieto Oy. Lounais- Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on vastannut vedenkorkeuden mittauksista ja vedenlaadun tutkimuksista sekä ottanut pohjaeläinnäytteet mainituista lähteistä ja järvistä. Vedenkorkeuden ja -laadun tutkimustulokset on lähetetty syyskuusta 2008 lähtien tarkkailuohjelmassa ja sen hyväksymispäätöksessä määrätyille tahoille. Aiempien selvitysten ja tutkimusten tulokset toimitetaan vastaavasti syksyn 2008 aikana tai kun niiden tulokset valmistuvat.

10 10 Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy päivittää tarkkailuohjelman niin, että uusien päätöksessä mainittujen tutkimusten menetelmät ja näytteenottopaikat sisällytetään siihen sen jälkeen, kun niistä on päästy sopimukseen Lounais-Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Vähä-Pitkustan oletetun krenogeenisen meromiktian johdosta Salon kaupunki on viitannut Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötekniikka Oy:n lausumaan, jossa viitataan BB:n väitöskirjaan. BB on sijoittanut Vähä-Pitkustan kategoriaan, jossa meromiktia johtuu järven morfologiasta eli muodosta ja syvyyssuhteista sekä tuulensuojaisesta sijainnista. Hakala on todennut, että Vähä-Pitkustan ns. monimolimnion- ja miksolimnionkerrosten välillä ei ole merkittäviä eroja elektrolyyttipitoisuuksissa. Samankaltaisia havaintoja on tehty myös tähänastisissa tarkkailututkimuksissa. Alueen pohjavedet sisältävät tutkimusten mukaan vain vähän elektrolyyttejä: edellytykset krenogeenisen meromiktian synnylle ovat siten kyseenalaiset. Vedenottohankkeen vaikutusten ja tarkkailusuunnitelman sisällön kannalta on oleellinen ero siinä, perustuuko Vähä-Pitkustan meromiktia suolaisiin pohjavesiin vai järven ja sitä ympäröivän maaston morfologiaan. Kaupunki on pitänyt oikaisuvaatimuksia perusteettomina. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen lausunto Lounais-Suomen ympäristökeskus on antanut päivätyn lausunnon oikaisuvaatimusten ja Salon kaupungin vastineen johdosta. Lausunnossaan ympäristökeskus on todennut, että Hyyppäränharjun Natura-alue on luonnon monimuotoisuuden kannalta Lounais- Suomessa poikkeuksellisen arvokas alue. Tarkkailuohjelman mukaiset velvoitteet on pyritty määräämään niin kattaviksi, että niiden perusteella vedenotosta mahdollisesti aiheutuvat haitalliset muutokset luonnonolosuhteissa pystytään tunnistamaan ja vedenotolle annettavia määräyksiä pystytään tarvittaessa muuttamaan siten, että alueen merkittävät luonnonarvot eivät merkittävästi heikenny. Ympäristökeskus on katsonut, että luotettavien, vedenotosta aiheutuvien vaikutusten näkyminen esimerkiksi lähdesoiden luontotyypille ei lyhyen ajan tutkimuksilla tai seurannalla liene todennäköistä. Muutoksen selvittämiseksi tarvitaan riittävä perustieto alueen luonnonolosuhteista ennen vedenoton aloittamista sekä jatkuvaa pitkäaikaista seurantaa, jolla luonnonolosuhteitten kehitystä voidaan seurata. Ympäristökeskuksen mielestä vahvistettu tarkkailuohjelma antaa tähän riittävät lähtökohdat. Saatujen tulosten perusteella tarkkailuohjelmaa tulee voida tarvittaessa tarkistaa ja tarkentaa. Pohjaveden pinnankorkeuksia ja niiden seurantaa koskevien vaatimusten osalta ympäristökeskus on todennut, että alueelta on tehty poikkeuksellisen yksityiskohtaiset rakenneselvitykset ja pohjavesien

11 11 virtaukset on mallinnettu. Ympäristökeskus lisäsi päätöksessään tarkkailuun havaintoputket Iso-Pitkustan lounaispuolelle ja Kalattoman vedenottamon ja Vähä-Pitkustan välille sekä uuden putken Vähä-Pitkustan koillispuolelle. Muita uusia havaintoputkia ei ympäristökeskuksen mielestä tässä vaiheessa ole tarpeen rakentaa. Tarkkailuun lisättäväksi vaadittujen putkien 335 ja 337 ottamista mukaan ohjelmaan, ympäristökeskus ei tässä vaiheessa pidä välttämättömänä. Kalattomannotkon luonnonsuojelualueelle vaadittua uutta putkea ympäristökeskus ei päätöksessään esitetyin perusteluin pidä tarpeellisena. Konekalustoa vaativat putken asennustyöt saattaisivat vahingoittaa myös luonnonsuojelualueen luontoa. Kaikkien lähteitten tarkkailun vaatimuksesta ympäristökeskus on lausunut, että pohjaveden pinnan korkeutta tarkkaillaan pohjaveden havaintoputkista ja järvien ja lampien vedenpinnan mittauksin. Mittauspisteet on sijoitettu niin, että mittauksilla saadaan selville koko vedenoton vaikutusalueella tapahtuvat pohjaveden pinnan vaihtelut. Pohjaveden pinnanvaihteluihin vaikuttavat luonnontilassa ensisijassa sademäärien ja sadeveden maaperään imeytymisen muutokset. Vedenoton alettua vedenpintoihin vaikuttaa lisäksi vedenoton määrä, joka yleensä on melko vakio, ja näin ollen melko selkeästi erotettavissa luonnollisesta pohjaveden pinnan vaihtelusta. Pohjaveden pinnan korkeudet puolestaan vaikuttavat lähdevirtaamien muutoksiin siten, että pintojen laskiessa virtaama vähenee ja pintojen noustessa virtaamat kasvavat. Pohjavesimuodostuman reunoilla olevissa lähteissä muutokset näkyvät viiveellä ja vaimeampina kuin hyvin vettä johtavalla ydinalueella, johtuen maaperän pienemmästä vedenjohtavuudesta reuna-alueilla. Seurannassa tulee ympäristökeskuksen näkemyksen mukaan keskittyä sellaisiin lähteisiin, joilla on selkeä pohjavesiyhteys vedenottoalueeseen ja näin on tarkkailuohjelmassa myös tehty. Ympäristökeskus on katsonut, että vedenoton mahdollisesti aiheuttamat muutokset lähteiden virtaamissa ja lähteiden ja lähteikköalueiden eliöstössä ovat todennäköisesti selvimmin ja nopeimmin havaittavissa niissä lähteiköissä, joissa virtaamat ovat suurimmat ja jotka luonnonarvojensa puolesta ovat samalla myös arvokkaimpia lähteikköalueita. Seurannan ulottaminen oikaisuvaatimuksissa esitetyllä tavalla koko laajuudessaan kaikkiin lähteisiin aiheuttaisi väistämättä herkän lähteikköluonnon vahingollista tallautumista ja kulumista ja saattaisi jopa merkittävästi heikentää alueen luonnonarvoja. Ympäristökeskus on päätöksessään lisännyt ohjelmaan vaatimuksen seurata alueen kaikkia muun seurannan ulkopuolelle jääviä tärkeimpiä lähteitä säännöllisellä kolme kertaa vuodessa tapahtuvalla valokuvauksella. Kasvillisuusseurannasta ympäristökeskus on todennut, että Yrttikorven lähteikköalue on kooltaan n 700 x 170 m. Tarkkailuohjelman kaksi seurantalinjaa kulkevat etelä-pohjoissuunnassa alueen halki kahden Yrttikorven parhaimman lähteikkökeskittymän kautta, joissa on myös eniten uhanalaislajistoa. Tarkkailuohjelmassa on lähdetty siitä, että linjat riittävät vedenotosta mahdollisesti aiheutuvien luonto-

12 12 tyypin ja kasvillisuuden muutosten tarkkailuun. Jos seurantatulosten perusteella on nähtävissä, että tutkimuslinjoilla on havaittavissa kielteisiä vaikutuksia, on syytä olettaa, että vaikutukset ulottuvat myös kuivemmille reuna-alueille. Vaikutusten havaitseminen parhaimmilla lähteikköalueilla on helpompaa ja niiden perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä myös reuna-alueiden kehityksestä ja niillä tarvittavista mahdollisista lisäseurantatarpeista. On myös olemassa mahdollisuus, että vedenotosta johtuvien pohjavesivirtausten väheneminen saattaa vaikuttaa nopeammin ja voimakkaammin Yrttikorven kuivempien ja osin ojitettujen reunaosien kosteusoloihin. Tällöin myös kasvillisuuden muutokset saattaisivat ilmetä täällä nopeammin kuin Yrttikorven keskiosassa. Tällä perusteella vaatimukset uusien kasvillisuuslinjojen perustamiseksi Yrttikorven itä- ja länsipäähän olisivat perusteltuja. Seurantalinjat tulee voida lisätä, jos se vuoden 2007 kasvillisuusseurannan tulosten perusteella osoittautuu tarpeelliseksi. Neliömetrin suuruinen seurantaruutu on tutkimuksellisesti paremmin hallittavissa ja antaa tällaisella tiheäkasvuisella luontotyypillä vertailun pohjaksi luotettavampaa tietoa kuin 3x3 metrin suuruinen näyteala. Pintavesiseurantaa koskevien vaatimusten osalta ympäristökeskus on katsonut, ettei seurantoja tarvitse laajentaa päätöksessä määrätyistä. Ympäristökeskus ei myöskään näe tässä yhteydessä tarvetta muuttaa järvien vesinäytteenottoa tai analytiikkaa. Tarkkailuohjelman mukaisissa purojen ja lähteiden vedenlaatututkimuksissa on tähän mennessä ilmennyt vedenlaadun eroja eri tarkkailupisteillä ja myös selviä vuodenaikaisvaihteluita, mikä viittaa siihen, että purojen vedenlaatuun vaikuttavat ajoittain merkittävästi myös pintavalumat. Tämän takia on perusteltua lisätä oikaisuvaatimuksista annettavassa päätöksessä lähteiden ja purojen analyysivalikoimaan vaaditut kokonaistypen ja -fosforin analyysit. Seurantamenetelmien ja tarkkailuohjelman yksityiskohtien kuvauksien ja ohjelman muuttamisen johdosta ympäristökeskus on todennut lähteneensä tarkkailusuunnitelmaa hyväksyessään siitä, että kaikissa tarkkailuselvityksissä noudatetaan yleisesti hyväksyttyjä ja käytettyjä tutkimusmenetelmiä ja tarkkailun toteuttamisesta vastaa ammattitaitoinen henkilökunta ja pätevyytensä osoittanut laboratorio. Velvoitetarkkailuissa käytetyistä menetelmistä ja niiden soveltamisesta neuvotellaan ja sovitaan yleensä tarkkailupäätöksen tekijän eli ympäristökeskuksen kanssa. Menetelmät tulee kuvata tarkkailuohjelmassa riittävällä tarkkuudella. Ympäristökeskus on tarkkailusuunnitelmasta antamassaan päätöksessä edellyttänyt, että kaikki käytetyt tutkimusmenetelmät kirjataan riittävällä tarkkuudella päätöksen edellyttämään päivitettyyn tarkkailuohjelmaan ja että ympäristökeskuksen päätöksessään määräämien uusien tutkimusten menetelmäkuvauksista ja eräistä muista tarkkailun yksityiskohdista sovitaan tätä ennen ympäristökeskuksen kanssa. Tarkkailumenetelmien käytäntöön soveltamisessa seurannan kohteiksi valituilla alueilla on myös otettava huomioon myös luonnonolosuhteiden asettamat vaatimukset. Tarkkailun kaikkia yksityiskohtia,

13 13 esimerkiksi näytepisteiden tarkkoja sijaintipaikkoja ei ole aina tarpeen eikä aina mahdollistakaan etukäteen vahvistaa kirjallisessa tarkkailusuunnitelmassa, vaan ne joudutaan päättämään käytännössä maastossa näytteenoton yhteydessä. Tällöin joudutaan luottamaan tarkkailun suorittajan ammattitaitoon. Ympäristökeskus edellyttää, että tarkkailumenetelmät ja tulokset esitetään raporteissa niin yksityiskohtaisesti, että ne ovat jälkeenpäin kontrolloitavissa. Tarkkailututkimusten tulosten perusteella saattaa myös jonkin tarkkailuosion tarkentaminen tulla tarpeelliseksi, esimerkkinä jonkin havaintopaikan sijainnin muutos tai jonkun havaintopaikan tai analyysimenetelmän lisääminen tulosten luotettavuuden parantamiseksi. Käytännön seurantatyössä tällaiset tarkkailuohjelman täsmentämiset ovat usein välttämättömiä. Tarkennustarpeet perusteluineen selvitetään yleensä tarkkailuraporteissa. Jos tällaisia perusteltuja tarkennus- tai muutostarpeita tulee esille, tarkistukset tulee voida tehdä ilman raskasta hallintolain mukaista päätösmenettelyä. Korkein hallinto-oikeus on lupamääräyksessä 4 velvoittanut hakijat seuraamaan vedenoton vaikutuksia Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti. Vesilain 2 luvun 14a :n mukaan tarkkailusuunnitelman hyväksyy alueellinen ympäristökeskus. Päätös suunnitelmasta on tehtävä noudattaen, mitä hallintolaissa säädetään. Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöstä voidaan muuttaa viran puolesta taikka hankkeesta vastaavan, valvontaviranomaisen, asiassa yleistä etua valvovan viranomaisen, kunnan tai haittaa kärsivän asianosaisen vaatimuksesta. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen käsityksen mukaan tarkkailupäätöksen tehneellä viranomaisella on päätöksen toteutumista valvoessaan oikeus ja velvollisuus tarkentaa ja täsmentää yksityiskohtia ilman hallintolain mukaista uutta päätöstä, kunhan muutokset eivät oleellisesti muuta päätöksessä vahvistetun ohjelman sisältöä tai heikennä ohjelmalle asetettuja tavoitteita. Tämä muutos- ja tarkistusoikeus on myös kirjattu tarkkailuohjelman hyväksymispäätökseen. Ympäristökeskus katsoo myös, että se voi päätöksessään määrätä tarkkailun tekijän sopimaan ympäristökeskuksen kanssa jonkin päätöksessään edellyttämän tarkkailuosion yksityiskohdista, esimerkiksi näytteenottomenetelmistä tai näytepisteiden paikoista, silloin kuin niitä ei ole mahdollista yksityiskohtaisesti kirjata päätökseen. Tällöin kyse ei ole tarkkailupäätöksen muuttamisesta, vaan tarkentamisesta ja tarkkailuohjelman valvojan velvollisuudesta huolehtia siitä, että seuranta tehdään asianmukaisin menetelmin. Vaatimukset siitä, ettei ympäristökeskus saisi tehdä tarkkailuohjelmaan muutoksia ja tarkennuksia ilman valitusprosessissa mukana olevien tahojen yhteistä päätöstä tai ilman Someron ympäristölautakunnan hyväksymistä, ovat lakiin perustumattomia. Tarkkailun aloittamisen osalta ympäristökeskus on todennut, että luvansaaja on esittänyt tarkkailusuunnitelman hyväksyttäväksi vähintään kuusi kuukautta ennen vedenoton aloittamista ja tarkkailuohjelma on ympäristökeskuksen päätöksessä hyväksytty otettavaksi

14 14 käyttöön välittömästi. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen ehdot ylittäviä vaatimuksia ei ympäristökeskus voi hyväksymispäätöksessä asettaa hakijalle. Korkein hallinto-oikeus ei ole asettanut pitkäaikaisia, jopa kaksi vuotta kestäviä perustilaa koskevia selvitysvelvoitteita ennen vedenottoa. Hakija on tehnyt ennen tarkkailuohjelman hyväksymistä omassa tarkkailusuunnitelmassaan esittämänsä ja ympäristökeskuksen vaatimat eliöstöselvitykset ennen tarkkailuohjelman hyväksymistä tai heti tarkkailuohjelmapäätöksen jälkeen vuosina 2007 ja 2008, kuten Salon kaupunki omassa vastineessaan on todennut. Tutkimusmenetelmät ovat yleisesti käytettyjä ja selvitysten yksityiskohtaisesta toteuttamisesta on neuvoteltu ympäristökeskuksen kanssa ja käytetyt tutkimusmenetelmät kuvataan seurantaraporteissa. Kasvillisuusselvitysten ja vuonna 2008 tehtyjen järvien pohjaeläinselvitysten raportit eivät vielä ole valmistuneet. Ympäristökeskuksen velvollisuutena on valvoa, että selvitykset on tehty asianmukaisesti ja ammattitaidolla ja niistä tehdyt tulkinnat ja johtopäätökset kestävät kritiikin. Ympäristökeskus totesi päätöksessään, että perustieto ennen vedenoton aloittamista on ollut puutteellista ja riittämätöntä vedenkorkeuksien ja virtaamien osalta. Tämän takia ympäristökeskus lisäsi näihin kohdistuvaa seurantaa mm. tihentämällä vedenkorkeuksien ja virtaamien seurantaa kerran kuukaudessa tapahtuvaksi ja vaatimalla jatkuvatoimiset virtaamaa mittaavat laitteistot kahteen Yrttikorven puroon. Syksystä 2008 lähtien hakija on toteuttanut ympäristökeskuksen päätöksen mukaista virtaamien ja vedenkorkeuksien mukaista seurantaa lukuun ottamatta Vähä-Pitkustan koillispuolelle määrättyä uutta pohjavesiputkea, jota ei vielä ole asennettu. Oikaisuvaatimuksissa on myös esitetty, että tarkkailun voidaan katsoa alkaneen vasta kun tarkkailuohjelma on lopullisessa muodossa kaikkine yksityiskohtineen hyväksytty. Ympäristökeskus katsoo, että vedenoton vaikutuksia arvioitaessa kaikkea ennen vedenoton aloittamista hankittua tutkimus- ja seuranta-aineistoa voidaan ja sitä tulee käyttää hyväksi, jos työ on tehty ammattitaidolla ja yleisesti hyväksyttyjen menetelmien mukaisesti. Vedenoton keskeyttämistä koskevien vaatimusten johdosta ympäristökeskus on katsonut, ettei käytettävissä ole sellaisia perustietoja, että tarkkoja sanallisia tai numeerisia hälytysrajoja olisi mitenkään mahdollista etukäteen asettaa, vaan päätökset lähteiden luonnontilan vaarantumisesta tai oleellisista haitallisista vaikutuksista on tarkkailupäätöksen mukaisesti tehtävä tarkkailutulosten pohjalta. Perusteet vedenoton vähentämiselle ja keskeyttämiselle on määrätty korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä. Tarkkailussa on erityisesti painotettu pohjaveden pinnan seurantaa. Näiden havaintojen avulla saadaan luotettavasti selville pohjaveden pinnan aleneminen sekä ajallisesti että alueellisesti lähes ajantasaisesti ja näin ollen voidaan hyvissä ajoin ennakoida lähteitä ja lähteikköalueita uhkaavat vedenpinnan ja virtaamien muutokset ja puut-

15 15 tua vedenottoon jo ennen kuin vaikutukset ovat mitattavissa eliöyhteisöissä. Viranomaisella on käytössään myös alueelle laadittu pohjaveden virtausmalli, jolla voidaan tarkkailutulosten pohjalta tehdä ennusteita tilanteen kehittymisestä. Lounais-Suomen ympäristökeskus on vielä todennut, että korkein hallinto-oikeus on päätöksessään määrännyt ympäristökeskuksen tarkkailusuunnitelman hyväksyjäksi. Ympäristökeskus toimii tässä tarkkailuasiassa vesilain mukaisena päätöksentekoviranomaisena ja tarkkailun valvojana ja tekee työtään riippumattomana asiantuntijana virkavastuulla. Ympäristökeskus on toimittanut ympäristölupavirastolle Lounais- Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n laatiman päivätyn vedenoton vaikutusten tarkkailuohjelman. MERKINNÄT 1) Kiikalan, Halikon ja Perttelin kunnat ovat yhdistyneet lukien Salon kaupunkiin. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU 2) Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on hylännyt Kalle Alhorannan hakemuksen Salon kaupungille sekä Halikon ja Perttelin kunnille myönnetyn vedenottoluvan katsomisesta rauenneeksi antamallaan päätöksellä nro 22/2009/4, koska rakennustyöt oli aloitettu ennen niiden aloittamiselle asetetun määräajan päättymistä. Käsittelyratkaisut Asiaratkaisu Ympäristölupavirasto ei tutki tähän asiaan kuulumattomina näiden tarkkailusuunnitelman hyväksymistä koskevien oikaisuvaatimusten yhteydessä tehtyjä vaatimuksia Kalattomannotkon ja Kaskistonnummen pohjaveden ottamoiden rakentamista ja veden ottamista niistä koskevan lupapäätöksen katsomiseksi rauenneeksi eikä vaatimuksia rakennustöiden ja mahdollisen vedenoton lopettamiseksi. Korkeimman hallinto-oikeuden antaman päätöksen taltionumero 2170 purkamista koskevan vaatimuksen ja Lounais-Suomen ympäristökeskuksen menettelytapojen tutkimista koskevan vaatimuksen ympäristölupavirasto jättää toimivaltaansa kuulumattomina tutkimatta. Ympäristölupavirasto oikaisuvaatimukset enemmälti hyläten oikaisee Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antamalla päätöksellä dnro 0200V hyväksyttyä tarkkailusuunnitelmaa siten, että kaikkien tarkkailtavien lähteiden ja purojen vedenlaadun tarkkailun analyysivalikoimaan lisätään kokonaistypen ja kokonaisfosforin analyysit. Pohjaveden pinnankorkeuksien havaintopaikkoihin lisätään jo olemassa oleva pohjavesiputki 337 ja Yrttikorven länsipuolelle sijoitettava uusi pohjavesiputki, jonka tarkka sijaintipaikka on sovittava ympäristökeskuksen kanssa. Lisäksi Yrttikorven alueelle lisätään yhteensä kaksi uutta pohjois-eteläsuuntaista seurantalinjaa alueen län-

16 16 si- ja itäreunaan. Seurantalinjojen tarkasta sijoittelusta on sovittava ympäristökeskuksen kanssa. Päätöksellä hyväksyttyyn tarkkailusuunnitelmaan lisätään seuraava kohta: Tarkkailuohjelman muutokset Tarkkailuohjelman yksityiskohtia voidaan tarvittaessa muuttaa Lounais-Suomen ympäristökeskuksen kanssa sovittavalla tavalla siten, että muutokset eivät heikennä tulosten luotettavuutta tai tarkkailun kattavuutta eivätkä tarkkailulle asetetut tavoitteet siten vaarannu. Perustelut Hyväksytyt vaatimukset Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antaman lausunnon mukaan tarkkailuohjelman mukaisissa purojen ja lähteiden vedenlaatututkimuksissa on ilmennyt vedenlaadun eroja eri tarkkailupisteillä ja myös selviä vuodenaikaisvaihteluita, mikä viittaa siihen, että purojen vedenlaatuun vaikuttavat ajoittain merkittävästi myös pintavalumat. Tämän vuoksi on perusteltua lisätä purojen ja lähteiden veden laadun tarkkailuun kokonaistypen ja kokonaisfosforin analyysit. Seurantaan lisättävä pohjavesiputki 337 on tarpeen vedenoton vaikutusten selvittämiseksi Iso-Pitkustan ja Yrttikorven välisen alueen pohjaveden pinnankorkeuteen ja Yrttikorven länsipuolelle lisättävä putki tämän alueen pohjaveden pinnankorkeuteen. Kuten ympäristökeskus on lausunnossaan todennut, vedenoton aiheuttama pohjavesivirtausten väheneminen alueella saattaa aiheuttaa Yrttikorven kuivemmilla reuna-alueilla nopeammin vaikutuksia kosteusoloihin ja siten aiheuttaa kasvillisuusmuutoksia nopeammin kuin keskiosassa. Tämän vuoksi seurantalinjojen lisääminen alueen reunaosille on tarpeen. Tarkkailuohjelmaa saattaa olla tarpeen tarkentaa saatujen tarkkailututkimustulosten johdosta, mutta tämän tulee tapahtua siten, etteivät tarkkailun tavoitteet heikenny. Tämän vuoksi on tarpeen täsmentää tarkkailuohjelman muuttamisesta lausuttua. Hylätyt vaatimukset Pohjaveden pinnankorkeuksien ja virtaamien havaintopaikkoja koskevien vaatimusten johdosta ympäristölupavirasto katsoo, ottaen huomioon ympäristökeskuksen päätöksessään seurantaan lisäämät pohjavesiputket ja tällä päätöksellä lisätty pohjavesiputki 337 sekä Yrttikorven länsipuolelle sijoitettava putki, että havaintopaikkojen määrä on tässä vaiheessa riittävä pohjaveden pinnan korkeuksien sekä purojen ja lähteistä purkautuvien vesien virtaamien tarkkailemiseksi. Kalattomannotkon alueelta saadaan riittävästi tietoa Kalatto-

17 17 mannotkon vedenottamolta, putkesta P166 ja Kalaton-järvestä. Uuden pohjavesiputken sijoittaminen ja sen havainnointi Kalattomannotkon luonnonsuojelualueella voisi haitata tarpeettomasti luonnonsuojelualueen luonnonarvoja. Lähteiden tarkkailua koskevien vaatimusten osalta todetaan, että korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan lähteiden ja lähteikköjen luonnonarvoja ja luonnontilaa on tarkkailtava Lounais- Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti. Lisäksi päätöksessä on todettu, että Yrttikorpeen, Lamminlähteeseen, Pillistönsuohon sekä Iso-Pitkustaan ja Vähä-Pitkustaan on erityisesti kiinnitettävä huomiota tarkkailussa. Ympäristökeskuksen hyväksymässä tarkkailusuunnitelmassa on otettu huomioon edellä mainitut kohteet ja lähteitten seurantaan on muutoin valittu tietyt tärkeimmät ja siten edustavimmat lähteet. Valituilla lähteillä on selvä pohjavesiyhteys vedenottoalueeseen. Tarkkailuun on lisätty kolme kertaa vuodessa tehtävä muiden tärkeimpien lähteiden valokuvaus kasvukauden aikana, jolloin muutosten havaitseminen on mahdollista. Ympäristökeskuksen hyväksymää tarkkailuohjelmaa on pidettävä lähteiden osalta riittävänä. Kasvillisuusseurantaa koskevien vaatimusten johdosta todetaan, että Yrttikorven metrin levyisten seurantalinjojen lisäksi neliömetrin suuruiset seurantaruudut sijoitettuna siten, että ruutuja on 10 linjaa kohden, ovat riittäviä kooltaan ja määrältään ottaen huomioon alueen luontotyypin tiheäkasvuisuuden. Maastossa ruutujen sijoittelu voidaan toteuttaa siten, että saavutetaan mahdollisimman luotettavat seurantatulokset. Pintavesiseurantaan liittyen on esitetty vaatimuksia kaikkien järvien liittämisestä kasvi-, pohjaeläin- ja planktonseurantaan. Kaikilta alueen järviltä seurataan vedenpinnan korkeuksia ja vedenlaatua. Hyväksytyssä tarkkailuohjelmassa on otettu Kalaton ja Iso-Pitkusta kirkasvetiset järvet -luontotyypin edustajina kasvillisuus- ja pohjaeläinseurantaan. Ympäristölupavirasto katsoo, että nämä seurannat ovat riittäviä alueen järvien eliöstöseurannaksi. Lisäksi lähdelammikoiden vedessä olevassa kasvillisuudessa ja pohjalla elävien selkärangattomien eläimien lajistoa seurataan Lamminlähteessä, Pillistönsuon länsipuolisessa lähteessä ja Yrttikorvessa. Vähä-Pitkustan kemokliinin sijainnin määrittäminen on otettu huomioon tarkkailusuunnitelmassa ja sen tutkimusmenetelmän kuvaus on jo Lounais-Suomen ympäristökeskuksen päätöksessä edellytetty lisättäväksi tarkkailuohjelmaan. Vähä-Pitkustan meromiktia on otettu tarkkailussa riittävästi huomioon eikä seurantoja ole tarpeen laajentaa tästä. Vedenoton keskeyttämiseen haitallisten vaikutusten ilmetessä liittyvistä vaatimuksista ympäristölupavirasto toteaa, että lainvoimaisessa lupapäätöksessä on määrätty toimintaperiaatteet niissä tapauksissa, joissa todetaan jonkin lähteen luonnontilan vaarantuvan tai veden ottamisen aiheuttavan Pitkusta-järvien vedenkorkeudessa tai muutoin

18 Lainkohta Vesilain 2 luvun 14a KÄSITTELYMAKSUT 18 vaikutusalueen luonnonoloissa olennaisia haitallisia vaikutuksia. Jos tuolloin on kysymys vesilain 1 luvun 17 a :n 1 momentin tarkoittamasta tapauksesta, vedenottoa ei saa jatkaa, ellei siihen ole saatu vesilain 1 luvun 17 :n 2 momentissa tarkoitettua poikkeusta ympäristölupavirastolta. Muissa tapauksissa ympäristölupavirasto voi tarkistaa lupapäätöstä uudella päätöksellä. Ympäristökeskuksella on valvontaviranomaisena velvollisuus antaa luvansaajalle kehotus toimia lupapäätöksen mukaisesti, jos tarkkailutulokset tai muu selvitys osoittaa, että olennaisia haitallisia vaikutuksia esiintyy eikä luvansaaja toimi voimassaolevan lupapäätöksen mukaisesti. Tarkkailusuunnitelmaan ei siten voida ottaa erityisiä määräyksiä näiden tilanteiden varalta. Tarkkailuohjelman muuttamiseen liittyvistä vaatimuksista todetaan, että tarkkailututkimusten tulosten perusteella tulee mahdollisesti olemaan tarpeellista täsmentää ja tarkentaa havaintopaikkojen sijaintia, havaintojen määrää tai tutkimusmenetelmiä. Muutokset tapahtuvat valvontaviranomaisen kanssa sovittavalla tavalla ja niin, etteivät tarkkailulle asetetut tavoitteet heikenny. Mikäli tarkkailuohjelmaa on laajemmassa määrin tarpeen muuttaa, tämä edellyttää ympäristökeskuksen uutta päätöstä, josta on mahdollisuus tarvittaessa tehdä oikaisuvaatimus. Ratkaisut Perustelut Sovellettu säännös 1) 90 euroa 2) Maksutta 3) 90 euroa Oikaisuvaatimuksen johdosta tehdyn päätöksen käsittelymaksu on 90 euroa. Maksua ei peritä kunnan viranomaiselta tämän suorittaessa vesilaissa säädettyä laillisuuden tai yleisen edun valvontatehtävää. Ympäristöministeriön asetus ympäristölupaviraston maksullisista suoritteista ( /1388) 2

19 19 MUUTOKSENHAKU Liite Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. Valitusosoitus Sinikka Laitakari Paavo Saarinen Heikki Penttinen Päätöksen tekemiseen ovat osallistuneet sivutoiminen ympäristöneuvos Sinikka Laitakari sekä ympäristöneuvokset Paavo Saarinen (tarkastava jäsen) ja Heikki Penttinen. Asian on esitellyt Sinikka Laitakari. SL/sl

20 VALITUSOSOITUS Valitusviranomainen Valitusaika Valitusoikeus Valituksen sisältö Valituksen liitteet LIITE Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Määräaika valituksen tekemiseen on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen antopäivästä sitä määräaikaan lukematta. Valitusaika päättyy Päätöksestä voivat valittaa ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä vaikutusalueella ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun tai asuinympäristön viihtyisyyden edistämiseksi toimivat rekisteröidyt yhdistykset tai säätiöt, asianomaiset kunnat, alueelliset ympäristökeskukset, kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset ja muut asiassa yleistä etua valvovat viranomaiset. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - valittajan nimi ja kotikunta - postiosoite ja puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa (mikäli yhteystiedot muuttuvat, on niistä ilmoitettava Vaasan hallinto-oikeudelle, PL 204, Vaasa, sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi) - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta - mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi - perusteet, joilla muutosta vaaditaan - valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitus, ellei valituskirjelmää toimiteta sähköisesti (telekopiolla tai sähköpostilla) Valituskirjelmään on liitettävä - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle - mahdollisen asiamiehen valtakirja tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta Valituksen toimittaminen ympäristölupavirastoon Länsi-Suomen ympäristölupaviraston yhteystiedot Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava kaksin kappalein Länsi-Suomen ympäristölupaviraston kirjaamoon. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Valituskirjelmä liitteineen voidaan myös lähettää postitse, telekopiona tai sähköpostilla. Sähköisesti (telekopiona tai sähköpostilla) toimitetun valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. käyntiosoite: Panimokatu 1, Helsinki postiosoite: PL 115, Helsinki puhelin: (vaihde) telekopio: (09) sähköposti: kirjaamo.lsy@ymparisto.fi aukioloaika: klo Oikeudenkäyntimaksu Valittajalta peritään asian käsittelystä Vaasan hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksu 89 euroa. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetussa laissa on erikseen säädetty eräistä tapauksista, joissa maksua ei peritä.

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2006 ASIA HAKIJA Iiroonjärven vedenkorkeuden tarkkailuohjelmaa koskeva oikaisuvaatimus,

Lisätiedot

Tutkimusluvan saaminen koekalastusta varten Vähä- ja Iso-Pitkusta järville sekä töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Somero

Tutkimusluvan saaminen koekalastusta varten Vähä- ja Iso-Pitkusta järville sekä töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Somero Etelä-Suomi Päätös Nro 84/2011/4 Dnro ESAVI/19/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA HAKIJA Tutkimusluvan saaminen koekalastusta varten Vähä- ja Iso-Pitkusta järville sekä töiden aloittaminen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Alakosken ponttonisillan poistamista koskevan määräajan jatkaminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-305 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-305 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-305 Annettu julkipanon jälkeen 2.4.2009 ASIA HAKIJA Hakemus, joka koskee Salon kaupungille sekä Halikon ja Perttelin kunnille

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen 17.4.2009 ASIA HAKIJA Kaitasuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa (korkeimman hallinto-oikeuden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Haitikeitaan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 88/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-316 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 88/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-316 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 88/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-316 Annettu julkipanon jälkeen 30.10.2009 ASIA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 83/2006/4 Niemisjoen kalataloudelliselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen 15.1.2009 ASIA Länsi Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 82/2006/4 vesijohdon

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen 18.6.2009 ASIA HAKIJA Hakemus Penttilän ratasillan ja Oriselän sillakkeen rakentamista koskevan

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2010 1 ASIA HAKIJA Talvivaaran kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan muuttaminen tärinästä aiheutuvien haittojen estämiseksi,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 38/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 150

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 38/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 150 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 38/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 150 Annettu julkipanon jälkeen 19.8.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Maakaasuputken rakentaminen Hiidenveden alitse ja töiden aloittaminen

Lisätiedot

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2011 ASIA HAKIJA Kyynärjärven kunnostus- ja ruoppaustöitä koskevien Länsi-Suomen ympäristölupaviraston lupapäätöksen

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Ivalojoen Pajakosken alueen rantojen suojaamista koskevan lupapäätöksen nro 90/04/1 rakentamisajan jatkaminen,

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan ajan muuttaminen, Kankaanpää

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan ajan muuttaminen, Kankaanpää Etelä-Suomi Päätös Nro 116/2011/4 Dnro ESAVI/62/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen 10.6.2004 1 ASIA HAKIJA Siikajoen yhteistarkkailuohjelman vahvistaminen Uljuan tekoaltaan rakentamisen ja Siikajoen säännöstelyyn liittyvän

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2006/3 Dnro LSY 2004 Y 223

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2006/3 Dnro LSY 2004 Y 223 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 13/2006/3 Dnro LSY 2004 Y 223 Annettu julkipanon jälkeen 9.2.2006 ASIA Rakennetun penkereen pysyttäminen Naurismonlahdella, Urjala, Vaasan hallinto

Lisätiedot

Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010

Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010 Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.2.2012 ASIA HAKIJA Sykäräisten Vesihuolto Oy:n Multilan pohjavedenottamoa koskevan Länsi- Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2005 ASIA HAKIJA Vesijohdon rakentamista koskevan päätöksen nro 54/2004/4 osittainen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 105/08/2 Dnro Psy-2008-y-132 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 105/08/2 Dnro Psy-2008-y-132 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 105/08/2 Dnro Psy-2008-y-132 Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Tuhkan käyttö Pirinsuon luonnonravintolammikon munkkien ja kanavien sulattamiseen, Taivalkoski Pekka Vääräniemi

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 5/10/2 Dnro PSAVI/131/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 5/10/2 Dnro PSAVI/131/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA PÄÄTÖS Nro 5/10/2 Dnro PSAVI/131/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2011 1 ASIA LUVAN HAKIJA Kosteikon ja laskeutusaltaan rakentamista Oivanginjärven valuma-alueelle koskevassa lupapäätöksessä nro

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 38/10/2 Dnro PSAVI/64/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 38/10/2 Dnro PSAVI/64/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 38/10/2 Dnro PSAVI/64/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.6.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Vesipostin pohjavedenottamon kaukosuoja-aluemääräysten muuttaminen, Kalajoki Kalajoen kaupunki Kalajoentie

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b)

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b) Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2010/1 Dnro ESAVI/516/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen hakemus Varissuon Lämpö Oy:n lämpökeskuksen ympäristöluvan (Lounais-Suomen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi, Kotka

Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi, Kotka Etelä-Suomi Päätös Nro 223/2010/4 Dnro ESAVI/511/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 24.11.2010 ASIA HAKIJA Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2007 ASIA Kaltevan jätevedenpuhdistamoa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 63/2004/1

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen 26.6.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Matkalamminkurun turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Vaala Vapo Oy PL 22 40101

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 55/07/2 Dnro Psy-2006-y-164 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 55/07/2 Dnro Psy-2006-y-164 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 55/07/2 Dnro Psy-2006-y-164 Annettu julkipanon jälkeen 25.4.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Kahden pienvoimalaitoksen rakentaminen Kalajanjoen sivu-uomaan, Haapajärvi Merja ja Pasi Tytärniemi Reisjärventie

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 90/2007/4 Dnro LSY 2005 Y 337 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 90/2007/4 Dnro LSY 2005 Y 337 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 90/2007/4 Dnro LSY 2005 Y 337 Annettu julkipanon jälkeen 7.9.2007 ASIA HAKIJA Oikaisuvaatimus, joka koskee Rantalan tilalla tapahtuvan pohjaveden oton

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 39/07/1 Dnro Psy-2006-y-145 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 39/07/1 Dnro Psy-2006-y-145 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 39/07/1 Dnro Psy-2006-y-145 Annettu julkipanon jälkeen 17.4.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Selkäsaaren aallonmurtajan poistamisajan jatkaminen, Kemi Morenia Oy PL 81 90101 OULU 2 HAKEMUS Morenia

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 45/11/2 Dnro PSAVI/27/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 45/11/2 Dnro PSAVI/27/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 45/11/2 Dnro PSAVI/27/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2011 1 ASIA Viemäriputken rakentaminen Saarenputaan alitse sekä töidenaloittamislupa, Rovaniemi LUVAN HAKIJA Sanna Blanco

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2008/3 Dnro LSY 2007 Y 309 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2008/3 Dnro LSY 2007 Y 309 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/2008/3 Dnro LSY 2007 Y 309 Annettu julkipanon jälkeen 12.5.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Koppnäsin keskuskalasataman aallonmurtajan pysyttäminen, vesialueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2009 ASIA HAKIJA Koivansuon turvetuotantoa koskevan Länsi-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJAT Leo Hahtonen ja Eero Halonen / Leo Hahtonen Luodetie Kiviniemi

ASIA. LUVAN HAKIJAT Leo Hahtonen ja Eero Halonen / Leo Hahtonen Luodetie Kiviniemi 1 PÄÄTÖS Nro 7/2013/2 Dnro PSAVI/102/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2013 ASIA Virpiniemen venesataman aallonmurtajan rakentaminen, Oulu LUVAN HAKIJAT Leo Hahtonen ja Eero Halonen / Leo Hahtonen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Pohjoisnevan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna

Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna Etelä-Suomi Päätös Nrot 161/2011/1 Dnro ESAVI/272/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.12.2011 ASIA Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna

Lisätiedot

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 76/2007/4 vesijohdon ja paineviemärin rakentamiselle

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 107/05/1 Dnro Psy-2005-y-127 Annettu julkipanon jälkeen ASIA

LUPAPÄÄTÖS Nro 107/05/1 Dnro Psy-2005-y-127 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUPAPÄÄTÖS Nro 107/05/1 Dnro Psy-2005-y-127 Annettu julkipanon jälkeen 7.10.2005 1 ASIA Uittoyhdistykselle kuuluvan määräalan myyminen kiinteistöstä Kemijoen lauttausyhdistyksen alue RN:o 14:7, Kemi LUVAN

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 75/2009/3 Dnro LSY-2009-Y-377 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 75/2009/3 Dnro LSY-2009-Y-377 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 75/2009/3 Dnro LSY-2009-Y-377 Annettu julkipanon jälkeen 30.12.2009 ASIA Pohjaveden ottamista koskevan Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksellään

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola Etelä-Suomi Päätös Nro 75/2010/2 Dnro ESAVI/282/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA Vesialueen rakentamista Karistoon Kymijärven rantaan koskevassa Itä- Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-118

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-118 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 43/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-118 Annettu julkipanon jälkeen 4.5.2005 ASIA LUVAN HAKIJA Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksen nro 26/1992/4 lupaehtojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Mustaisnevan 27,6 ha:n alueen kuivatusvesien tehostamista koskeva

Lisätiedot

Vesijohdon ja paineviemärin rakentamista Kilpisjärven alitse koskevan aluehallintoviraston päätöksen nro 27/10/2 mukaisen rakentamisajan jatkaminen,

Vesijohdon ja paineviemärin rakentamista Kilpisjärven alitse koskevan aluehallintoviraston päätöksen nro 27/10/2 mukaisen rakentamisajan jatkaminen, PÄÄTÖS Nro 85/2013/2 Dnro PSAVI/32/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.12.2013 ASIA Vesijohdon ja paineviemärin rakentamista Kilpisjärven alitse koskevan aluehallintoviraston päätöksen nro 27/10/2

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 24.4.2014 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kärsämäki LUVAN HAKIJA Lehtorannan Liha Oy Luonuanojantie 50 86710

Lisätiedot

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko.

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. Etelä-Suomi Päätös Nro 71/2010/3 Dnro ESAVI/405/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2010 ASIA Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. HAKIJA Arto Heikkilän perikunta Timo Heikkilä,

Lisätiedot

ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323 115, nro YSO/134/2008) muuttaminen,

ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323 115, nro YSO/134/2008) muuttaminen, Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2011/2 Dnro ESAVI/32/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2011 ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA HAKIJA Hämeen Hyötymateriaalit Oy:n Vaivian jätteenkäsittelylaitoksen jätelain 120 :n mukainen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2005 HAKIJAT Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus ASIA Lehtolankosken - Muittarinkosken kalataloudellista kunnostamista

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 141/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 185

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 141/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 185 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 141/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 185 Annettu julkipanon jälkeen 1.11.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Jo suoritetun vesijättömaan täytön pysyttäminen kiinteistön Lähdeniemi

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Kuivajätteen välivarastointi, Oulu

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Kuivajätteen välivarastointi, Oulu 1 PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2014 ASIA Kuivajätteen välivarastointi, Oulu HAKIJA Stora Enso Oyj PL 196 90101 Oulu 2 HAKEMUS Stora-Enso Oyj, Oulun tehtaat

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 20.6.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Länsi Suomen vesioikeuden 17.7.1981 antaman päätöksen nro

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 78/10/2 Dnro ISAVI/141/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 78/10/2 Dnro ISAVI/141/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 78/10/2 Dnro ISAVI/141/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.8.2010 HAKIJA Perkaus Oy ASIA Uittosäännön kumoaminen Ulponniemen pudotuspaikan osalta, Kesälahti

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn energiatehokkuusselvityksen määräajan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane.

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane. LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen 31.10.2005 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane.

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kalajoki LUVAN HAKIJAT Saari Mari ja Tomi Kokkolantie 1132 85180

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2010 ASIA HAKIJA Loljunaavan turvetuotannon lopettamiseen liittyvien jälkihoitotoimien vahvistaminen, Keminmaa Vapo Oy PL

Lisätiedot

Päätös Nro 87/2018/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/8132/2018. Sähkö- ja valokuitukaapelien rakentaminen Pälkäneveden Siltasalmen alitse, Pälkäne

Päätös Nro 87/2018/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/8132/2018. Sähkö- ja valokuitukaapelien rakentaminen Pälkäneveden Siltasalmen alitse, Pälkäne Päätös Nro 87/2018/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/8132/2018 Annettu julkipanon jälkeen 19.11.2018 ASIA Sähkö- ja valokuitukaapelien rakentaminen Pälkäneveden Siltasalmen alitse, Pälkäne HAKIJA Elenia

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys

PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen 7.3.2007 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Kiinteistöjen myynti ja kauppahinnan käyttäminen, Lieksa. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos

ASIA LUVAN HAKIJAT. Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos 1 LUPAPÄÄTÖS PÄÄTÖS Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos LUVAN HAKIJAT Jari ja Anu Saranki Kivirinnantie 91

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden kunta

PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden kunta PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen 17.11.2004 HAKIJA Heinäveden kunta ASIA Kermajärven lauttasalmeen rakennetun moottorikelkkareitin penkereen leventämistä koskevassa päätöksessä

Lisätiedot

Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen mittaussuunnitelma, Hämeenlinna.

Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen mittaussuunnitelma, Hämeenlinna. LIITE 2 Etelä-Suomi Päätös Nro 16/2010/2 Dnro ESAVI/432/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.4.2010 ASIA Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen

Lisätiedot

Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/

Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/ Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/2016 15.7.2016 Kuulutus Vesilain mukainen päätös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 15.7.2016 antanut päätöksen nro 56/2016/2. Hakija Asia Sähkökaapelin rakentaminen

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 16/10/2 Dnro ISAVI/45/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 11.2.2010

PÄÄTÖS Nro 16/10/2 Dnro ISAVI/45/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 11.2.2010 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 16/10/2 Dnro ISAVI/45/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 11.2.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 74/11/2 Dnro PSAVI/48/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 74/11/2 Dnro PSAVI/48/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 74/11/2 Dnro PSAVI/48/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 28.11.2011 1 ASIA HAKIJA Osallistumistarjousmenettely Ruukinkosken voimalaitoksen rakentamishankkeessa, Siikajoki Koskienergia Oy

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 18/2012/2 Dnro ISAVI/96/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 18/2012/2 Dnro ISAVI/96/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 18/2012/2 Dnro ISAVI/96/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 6.3.2012 HAKIJA Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ASIA Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115. Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115. Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 9.8.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere Tampereen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Paahtopuu Oy:n pellettitehtaan jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 PÄÄTÖS Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 ASIA Hakemus, joka koskee Tampereen Lakkamestarit Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 26/2014/2 Dnro PSAVI/34/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 26/2014/2 Dnro PSAVI/34/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 26/2014/2 Dnro PSAVI/34/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 ASIA HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Ounasjoen alitse Alanivan kohdalla, Kittilä Tepaston Vesihuolto-osuuskunta 99150

Lisätiedot

Ymp.ltk liite nro 1 5

Ymp.ltk liite nro 1 5 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Dnro 885/11.01.00.00/2017 Pvm 17.1.2018 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2018 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan määrääminen

Lisätiedot

ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT

ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT 1 PÄÄTÖS Nro 57/12/2 Dnro PSAVI/136/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2012 ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT Matti Kulju ja Marja-Liisa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 10/2006/3 Dnro LSY 2005 Y 10

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 10/2006/3 Dnro LSY 2005 Y 10 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 10/2006/3 Dnro LSY 2005 Y 10 Annettu julkipanon jälkeen 6.2.2006 ASIA Keuruun reitin uittosäännön muuttaminen Sassinniemen nippunosturia koskevan velvoitteen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 22.10.2013 ASIA HAKIJA Ällinsuon turvetuotantoalueen lupamääräysten tarkistaminen ja lisäalueen ympäristölupa, Pudasjärvi Turveruukki

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 97/04/1 Dnro Psy-2004-y-29 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 97/04/1 Dnro Psy-2004-y-29 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA PÄÄTÖS Nro 97/04/1 Dnro Psy-2004-y-29 Annettu julkipanon jälkeen 9.11.2004 1 ASIA LUVAN HAKIJA Koneellinen kullankaivu Portti Niva -nimisellä valtauksella Ivalojoen varrella, Inari Tauno Myllykoski Kahvitie

Lisätiedot