4.7.1 Tavoitteet 4.7. RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Rakennustekniikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4.7.1 Tavoitteet 4.7. RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Rakennustekniikka"

Transkriptio

1 RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Rakennustekniikan osastonjohtaja, professori Ralf Lindberg, huone RL322, puhelin , Osaston sihteeri Päivi Javanainen, huone RL313B, puhelin , Osaston opintoneuvoja huone RG205, puhelin , Osaston laatuvastaava Juhani Heljo huone FB310, puhelin , Tavoitteet Rakennustekniikan koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet toimia rakennusinsinöörin ammatillisella tehtäväalueella ja luoda perusvalmiudet tieteelliseen toimintaan rakennustekniikan alalla. Rakennusinsinöörin ammattikuvaan kuuluvat rakennetun ympäristön rakennuskohteiden, rakenteiden ja rakennusmateriaalien tekninen ja taloudellinen suunnittelu, tutkimus ja tuotekehitys, rakentamisprosessien suunnittelu, ohjaus ja tutkimus sekä rakennusalan käyttö- ja kunnossapitotoiminta. Tutkinto antaa valmiuksia suunnittelu-, ylläpito-, tuotekehitys-, tutkimus-, opetus- ja johtotehtäviin sekä kaupallisiin tehtäviin rakennusalalla. Tutkinnon tavoitteena on laajan perusosaamisen lisäksi kehittää opiskelijalle erityinen valmius ainakin yhdellä ammatillisella tehtäväalueella. Rakennusalan diplomi-insinöörien tehtäväalueet voidaan karkeasti jaotella seuraavasti: - talonrakennuskohteiden suunnittelu, rakentaminen, käyttö ja kunnossapito - maa- ja vesirakennusinfrastruktuurin suunnittelu, rakentaminen, käyttö ja kunnossapito - vesi- ja jätehuollon suunnittelu ja - liikenne- ja kuljetusjärjestelmien suunnittelu ja kehittäminen Tutkinnon rakenne Rakennustekniikan koulutusohjelmassa tutkinto koostuu perusopinnoista 43 ov, koulutusohjelmakohtaisista aineopinnoista 36 ov, opintosuuntakohtaisista opinnoista ov, pääaineopinnoista 30 ov, sivuaineopinnoista 15 ov ja diplomityöstä 20 ov kuvan mukaisesti.

2 117 Kuva Rakennustekniikan koulutusohjelman mukainen tutkintorakenne

3 118 Opiskelijan on mahdollista sisällyttää pää- ja sivuaineopintoihinsa myös muita laajoja kokonaisuuksia, esimerkiksi opettajankoulutukseen liittyviä pedagogisia opintoja. Muiden kuin kohdan mukaisten kokonaisuuksien sisällyttäminen edellyttää henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatimista. Henkilökohtaisen opintosuunnitelman hyväksyy osastoneuvosto Perusopinnot, 43 ov Perusopinnot koostuvat muiden koulutusohjelmien tavoin matematiikan, fysiikan, talouden, tietotekniikan ja kielten opinnoista., katso sivu 36 sekä harjoittelusta. Rakennutekniikan koulutusohjelman yhteiset perusopinnot ovat seuraavat: Lyhyt insinöörikemia Tietotekniikan peruskurssi 2 Insinööri- ja perusmatematiikkaa opiskelleet valitsevat seuraavista opintojaksoista yhteensä 6 ov Vektorianalyysi Fourier n menetelmät Tilastomatematiikka Algoritmimatematiikka Operaatiotutkimus 3 Lisäksi rakennustekniikan koulutusohjelman opiskelijoiden pakollisiin perusopintoihin kuuluvat seuraavat opintojaksot: Rakentamistalouden perusteet Turvallisuustekniikan perusteet 2 Ruotsin kielen peruskurssi 2 Muut kielet 4 Harjoittelu 2 ov Vesi- ja ympäristötekniikan pääaineeseen suuntautuvat opiskelijat voivat korvata opintojakson Fysiikan peruskurssi osa II (4 ov) opintojaksoilla Fysikaalinen kemia I (2 ov) ja Fysikaalinen kemia II (2 ov). Matematiikan valinnaisista opinnoista rakennetekniikan ja yhdyskuntarakentamisen pääaineisiin suuntautuville suositellaan opintojaksoa Vektorianalyysi ja tuotannollisiin tai talouden opintoihin suuntautuville opintojaksoa Operaatiotutkimus. Ohjelmistotuotannon opinnoilla tutkintoaan täydentäville suositellaan opintojaksoa Algoritmimatematiikka, joka on esitietovaatimuksena useissa ohjelmistotuotannon opintojaksoissa. Opistoinsinöörit ja teknikot Tämä koskee vain pääsykokeiden kautta valittuja insinöörejä. Rakennusalan opistoinsinöörin tutkinnon suorittaneet saavat aikaisemman tutkintonsa perusteella 60 opintoviikon hyvityksen rakennustekniikan koulutusohjelman opinnoista. Perusopinnoista opistoinsinöörien pitää suorittaa matematiikan 16 ov ja kielten 6 ov opintojaksot. Koulutusohjelmakohtaisista opinnoista on suoritettava seuraavat opintojaksot: Dynamiikan perusteet Rakennusstatiikan perusteet Insinöörigeologian perusteet Maamekaniikka 3 Muita koulutusohjelmakohtaisia opintoja ei tarvitse suorittaa eikä niitä saa sisällyttää tutkintoon ilman eri sopimusta asianomaisen laitoksen kanssa. Rakennusalan opistoinsinöörit ovat vapautettuja laitosten erikseen ilmoittamien opintojaksojen laboratorio- tai suunnitteluharjoituksista. Muiden kuin rakennuspuolen opistoinsinöörien tutkintovaatimukset päätetään erikseen.

4 119 Rakennusteknikot yo-pohjaisessa koulutusohjelmassa Rakennusteknikon tutkinnon suorittaneet saavat aikaisemman tutkintonsa perusteella 20 opintoviikon hyvityksen rakennustekniikan koulutusohjelman opinnoista. Rakennusteknikoiden ei tarvitse suorittaa eivätkä he saa sisällyttää tutkintoonsa seuraavia opintojaksoja: Turvallisuustekniikan perusteet Talonrakennusoppi Rakennusalan talous Rakennusmittausten perusteet Tietotekniikan perusteet 2 Harjoittelu Koulutusohjelmakohtaiset opinnot, 36 ov Koulutusohjelmakohtaisilla opinnoilla varmistetaan riittävien perustietojen hallinta rakennusalan opintojen pohjaksi ja luodaan perustietämys kaikista keskeisistä ammattiaineista. Opinnot ovat yhteiset kaikille rakennustekniikan koulutusohjelmassa opiskeleville opintosuunnasta riippumatta. Koulutusohjelmakohtaiset opinnot sijoittuvat ensimmäiseen tai toiseen opiskeluvuoteen Statiikan perusteet 2 I sl Dynamiikan perusteet 3 I kl Lujuusopin perusteet I 3 I kl Rakennusstatiikan perusteet 3 II kl Talonrakennuksen rakennesuunnittelun perusteet 3 II kl Talonrakennusoppi 3 II sl Insinöörigeologian perusteet 2 I kl Maamekaniikka 3 II kl Pohjatutkimukset 2 II sl Liikenne- ja kuljetustekniikan perusteet 2 II sl Rakennusalan talous 2 II sl Rakennusmittausten perusteet 2 I sl Tietekniikan perusteet 2 II sl Sovellusohjelmat 2 I sl Ympäristönsuojelutekniikan perusteet 2 II sl Opintosuuntakohtaiset opinnot, ov Rakennustekniikan koulutusohjelman opintosuunnat ovat talonrakentaminen ja yhdyskuntatekniikka. Opintosuunta valitaan yleensä toisen opintovuoden päättyessä. Talonrakentamisen opintosuunnan pääaineet ovat rakennetekniikka, rakennustuotanto ja kiinteistönhallinta. Yhdyskuntatekniikan opintosuunnassa pääaineet ovat yhdyskuntarakentaminen, liikenne- ja kuljetusjärjestelmät sekä vesi- ja ympäristötekniikka. Ennen pääaineopintoja opiskelija hankkii laaja-alaisen osaamisen valitsemastaan opintosuunnasta opintosuuntakohtaisilla opinnoilla. Opintosuuntakohtaisia opintoja voi suorittaa osittain samanaikaisesti kuin pääaineopintojakin. Talonrakentamisen opintosuuntakohtaiset opinnot, 31 ov Plastisuusteoria Sauvarakenteet Betonitekniikka Teräsbetonirakenteet Puurakenteet Betonielementtirakenteet Eristysrakenteet Rakenteiden pitkäaikaiskestävyys Pohjarakenteet Talonrakentamisen tuotantotekniikka Talotekniset järjestelmät I 2 Yhdyskuntatekniikassa opintosuuntakohtaiset opinnot koostuvat kaikille yhteisistä opintojaksoista, joiden laajuus on yhteensä 20

5 120 ov, ja pääainevalinnasta riippuvasta 9 11 ov:n valinnaisesta opintokokonaisuudesta. Yhdyskuntatekniikan opintosuuntakohtaiset opinnot, ov Yhteiset opinnot: Yhdyskuntasuunnittelun perusteet Maa- ja kallioperän rakennusgeologia Liikennejärjestelmän suunnittelu Yhdyskuntatekniikan talous Yhdyskuntamittaukset Hydrologia Ympäristöoikeuden perusteet Jätehuolto 2 yhteensä 20 Yhdyskuntatekniikan opintosuuntakohtaiset opinnot täydennetään ov:oon pääainevalinnan mukaan: a) Pääaineena yhdyskuntarakentaminen Tien- ja kadunsuunnittelu Tietokannat ja CAD-suunnittelu Vesi- ja viemärilaitokset 3 b) Pääaineena liikenne- ja kuljetusjärjestelmät Teollisuustalouden peruskurssi Tien- ja kadunsuunnittelu Tietokannat ja CAD-suunnittelu 3 c) Pääaineena vesi- ja ympäristötekniikka Laboratoriotyöturvallisuus ja -työtavat Orgaaninen kemia Yhdyskunnan geotekniikka Biokemia Mikrobiologia Pää- ja sivuaineopinnot, ov Pääaine- ja ammattiaineopinnoissa opiskelija hankkii perusvalmiuksia valitsemansa opintosuunnan yhdessä tai useammassa ammattiaineessa. Pääaineopinnot koostuvat kahdesta 15 ov:n laajuisesta ammattiaineesta, joita täydennetään vähintään yhdellä 15 ov:n sivuaineella. Pääaine valitaan opintosuuntakohtaisten opintojen aikana, yleensä kolmannen opintovuoden kuluessa. Pääaineopintoja suoritetaan samanaikaisesti kuin opintosuuntakohtaisia opintoja. Myös diplomityö tehdään pääaineesta Talonrakentaminen Talonrakentamisen opintosuunnan pää- ja sivuaineet Talonrakentamisessa pääaineita ovat rakennetekniikka, rakennustuotanto ja kiinteistönhallinta. Pääaineopinnot koostuvat kahdesta 15 ov:n laajuisesta ammattiaineesta, joita voidaan täydentää 15 ov:n laajuisella sivuainekokonaisuudella. Talonrakentamisen opintosuunnan pää- ja sivuainerakenne on esitetty kuvassa Sivuainekokonaisuudet on koottu siten, että ne ovat pääainetta tukevia tai täydentäviä. Talonrakentamisen opintosuunnan sivuaineet on kuvattu pääaineopintojen jälkeen.

6 121 Kuva Talonrakentamisen opintosuunnan pää- ja ammattiaineet. Vaativien rakenteiden suunnittelu, korjausrakentaminen 2, rakennustuotanto 2, rakennustuotanto 3 -sivuaineet voidaan valita vain nuolien osoittamien ammattiaineiden jatkoksi. Muut sivuaineet soveltuvat kaikkien ammattiaineiden täydennykseksi.

7 122 a) Rakennetekniikan pääaine Rakennetekniikan ammattiaine ja sen jatkoksi tarkoitettu rakennesuunnittelun ammattiaine antavat syventävät tiedot rakennesuunnittelijan tehtäviin. Rakennetekniikan pääainekokonaisuus on koottu siten, että sopivilla opintojaksovalinnoilla on mahdollista suorittaa 1-luokan betonirakenteiden suunnittelijan sekä teräsrakenteiden vastaavan 1-luokan pääsuunnittelijan pätevyyksiin vaadittavat opinnot (pätevyysvaatimukset kohdassa 3.9.7). Rakennesuunnittelun osaamista voi täydentää sivuaineen valinnassa esimerkiksi vaativien rakenteiden suunnittelun, korjausrakentamisen, rakennustuotannon, yritystalouden, kiinteistönhallinnan tai tietotekniikan opintokokonaisuuksilla. Rakennetekniikan pääaineopinnot (30 ov) koostuvat seuraavista opintojaksoista: Rakennetekniikka, ammattiaine 15 ov Lujuusopin perusteet II Rakenteiden stabiilisuusteoria Teräsrakenteet Tietokannat ja CAD-suunnittelu Differentiaaliyhtälöt 2 Pääaineopinnot täydennetään 30 ov:oon rakennesuunnittelun ammattiaineen opintojaksokokonaisuudella tai vaihtoehtoisesti rakennustuotanto 1 ja rakennustuotanto 2 -ammattiaineilla, jotka on esitetty b-kohdassa. Lisäksi täydentäväksi kokonaisuudeksi soveltuu c-kohdassa esitetty korjausrakentaminen 1 -ammattiaine. Rakennesuunnittelun ammattiaineen esitietovaatimuksena on rakennetekniikan ammattiaine. Rakennesuunnittelu, ammattiaine 15 ov Rakennusstatiikan sovellutuksia Sovellettu kimmoteoria Rakenteiden mekaniikan numeeriset menetelmät Palomitoitus Jännitetyt betonirakenteet Korjausrakentamisen rakennesuunnittelu Rakennusstatiikan seminaari Talonrakennustekniikan seminaari 2 Opintojaksovalinnoissa kannattaa ottaa huomioon 1-luokan betonirakenteiden suunnittelijan sekä teräsrakenteiden vastaavan 1-luokan pääsuunnittelijan suunnittelupätevyyksiin vaadittavat opintojaksot. b) Rakennustuotannon pääaine Rakennustuotanto 1 ja rakennustuotanto 2 -ammattiaineet antavat talon- ja sillanrakentamisen syventävät tuotantotekniset ja -taloudelliset tiedot. Pääaineen sisältö ohjaa erityisesti rakennusliikkeiden sekä rakennusmateriaaliteollisuuden tehtäviin. Pääaine sisältää lisäksi uudisrakentamisen rakennuttamistehtäviin suuntaavaa opetusta. Rakennustuotannon opetusta suositellaan täydennettäväksi esimerkiksi korjausrakentamisen, kiinteistönhallinnan tai yritystalouden opintokokonaisuuksilla. Rakennustuotannon pääaineopinnot (30 ov) koostuvat seuraavista opintojaksoista: Rakennustuotanto 1, ammattiaine 15 ov Tuotekehitystekniikka Talonrakennushankkeen talous Rakennustuotannon ohjaus Rakennusmittaukset Tietokannat ja CAD-suunnittelu 3 Pääaineopinnot täydennetään 30 ov:oon rakennustuotanto 2 -ammattiaineopinnoilla tai c-kohdassa esitellyllä korjausrakentaminen 1 -ammattiaineella. Edelleen täydentäviksi vaihtoeh-

8 123 doiksi soveltuvat rakennetekniikan ammattiaine ja rakennesuunnittelun ammattiaine, jolloin tutkintoon ei tarvita erillistä sivuainetta. Rakennustuotanto 2 -ammattiaineen esitietovaatimuksena on rakennustuotanto 1 -ammattiaine. Rakennustuotanto 2, ammattiaine 15 ov Sillanrakennuksen perusteet Teräsrakenteet Palomitoitus Maarakennustekniikka Projektinhallinta Rakennusalan yritystalous Talotekniset järjestelmät II Muodonmuutosmittaukset 2 c) Kiinteistönhallinnan pääaine Kiinteistönhallinnan ammattiaine ja sen jatkona opiskeltava korjausrakentaminen 1 -ammattiaine antavat kiinteistöjohtamisessa tarvittavat syventävät tiedot. Pääaineen sisältö ohjaa erityisesti kiinteistöjohtamisen ja korjausrakentamisen rakennuttamistehtäviin. Sivuaineista kiinteistönhallinnan opetusta täydentämään soveltuvat esimerkiksi rakennustuotanto 3, yritystalous tai geoinformatiikka ja tietokannat. Kiinteistönhallinnan pääaineopinnot (30 ov) koostuvat seuraavista opintojaksoista: Kiinteistönhallinta, ammattiaine 15 ov Pakolliset opintojaksot 11 ov: Rakennuksen paloturvallisuuden perusteet Kuntotutkimukset Kiinteistöjohtaminen Kiinteistön hoito ja hallinta Korjausrakentamisen rakennuttaminen Kiinteistöhallinnan tietotekniikka 2 Täydennetään 15 ov:oon seuraavista opintojaksoista: Yrityksen talous Puheviestintä ja neuvottelutaito I Rakenteiden historia Rakennusalan yritystalous Rakennuslainsäädäntö Talotekniset järjestelmät II Rakennusmittaukset 2 Pääaineopinnot täydennetään 30 ov:oon korjausrakentaminen 1 -ammattiaineella. Vaihtoehtoisesti pääaineopinnot voidaan täydentää 45 ov:oon b-kohdan mukaisilla ammattiaineilla rakennustuotanto 1 ja rakennustuotanto 2, jolloin tutkintoon ei tarvita erillistä sivuainetta. Korjausrakentaminen 1, ammattiaine 15 ov Pakolliset opintojaksot 5 ov: Korjausrakentamisen rakennesuunnittelu Rakenteiden korjaustekniikka Rakenteiden historia 1 Täydennetään 15 ov:oon seuraavista opintojaksoista: Kuntotutkimukset Perustusten vahvistaminen Kiinteistöjohtaminen Kiinteistön hoito ja hallinta Korjausrakentamisen rakennuttaminen Rakennusmittaukset Muodonmuutosmittaukset 2 Talonrakentamisen opintosuunnan sivu-aineet Talonrakentamisen opintosuunnan pääaine täydennetään tarvittaessa 45 ov:oon yhdellä 15 ov:n sivuainekokonaisuudella. Sivuainekokonaisuudet on koottu siten, että ne ovat pääainetta

9 124 tukevia tai täydentäviä. Sivuaineissa saattaa olla tiettyjä esitietovaatimuksia, jotka edellyttävät tietyn ammattiaineen suorittamista. Talonrakentamisen opintosuunnan sivuainekokonaisuudet ovat seuraavat: Vaativien rakenteiden suunnittelu, sivuaine 15 ov Rakenteiden dynamiikka Pintarakenteet Kuoriteorian sovellutuksia Sillanrakennuksen perusteet Betoni- ja elementtisillat Jännitetyt ja terässillat Pohjarakenteiden ATK-mitoitus Vesirakenteet Rakennusstatiikan erikoistyö 2 4 tai Talonrakennustekniikan erikoistyö 2 5 tai Geotekniikan erikoistyö 2 5 Esitiedot: Rakennetekniikan ammattiaine ja rakennesuunnittelun ammattiaine. Korjausrakentaminen 2, sivuaine 15 ov Pakolliset opintojaksot 7 ov: Korjausrakentamisen rakennesuunnittelu Rakenteiden korjaustekniikka Kuntotutkimukset Rakenteiden historia Perustusten vahvistaminen 3 Täydennetään 15 ov:oon seuraavista opintojaksoista: Kiinteistöjohtaminen Kiinteistön hoito ja hallinta Korjausrakentamisen rakennuttaminen Muodonmuutosmittaukset Talonrakennustekniikan erikoistyö 2 5 Esitiedot: Rakennetekniikan ammattiaine ja rakennesuunnittelun ammattiaine tai rakennustuotanto 1 ja rakennustuotanto 2 -ammattiaineet. Rakennustuotanto 3, sivuaine 15 ov Tuotekehitystekniikka Sillanrakennuksen perusteet Maarakennustekniikka Talonrakennushankkeen talous Rakennustuotannon ohjaus Projektinhallinta Rakennusalan yritystalous Rakennusmittaukset 2 Esitiedot: Rakennetekniikan ammattiaine ja rakennesuunnittelun ammattiaine tai kiinteistönhallinnan ammattiaine ja korjausrakentaminen 1 -ammattiaine. Geoinformatiikka ja tietokannat, sivuaine 15 ov Yhdyskuntamittaukset Muodonmuutosmittaukset Tietokannat ja CAD-suunnittelu CAD-Sovellukset ja ohjelmointi Rakennus-CAD ohjelmatyö Ohjelmistotuotannon peruskurssi Geoinformatiikan ja mittaustekniikan erikoistyö 5 Kiinteistönhallinta, sivuaine 15 ov Pakolliset opintojaksot 9 ov: Rakennuksen paloturvallisuuden perusteet Kuntotutkimukset 1

10 Kiinteistöjohtaminen Kiinteistön hoito ja hallinta Korjausrakentamisen rakennuttaminen Kiinteistöhallinnan tietotekniikka 2 Täydennetään 15 ov:oon seuraavista opintojaksoista: Yrityksen talous Puheviestintä ja neuvottelutaito Rakenteiden historia Rakennusalan yritystalous Rakennuslainsäädäntö Talotekniset järjestelmät II Rakennusmittaukset Rakentamistalouden erikoistyö 2 5 Yritystalous, sivuaine 15 ov Pakolliset opintojaksot 8 ov: Yrityksen talous Laatujohtaminen Sisäinen laskentatoimi Yritys- ja kauppaoikeus 1 Täydennetään 15 ov:oon seuraavista opintojaksoista: Laatujohtamisen jatkokurssi Yrityksen johtaminen Optimointi ja päätöksenteko Strategisen johtamisen perusteet Työoikeus Oikeusjärjestyksen perusteet Ympäristötalous Ympäristötalouden erikoistyöt 2 5 tai Rakentamistalouden erikoistyö 2 5 Materiaalitutkimus, sivuaine 15 ov Materiaalit ja materiaalien valinta Korroosio ja kuluminen Materiaalitieteen fysikaaliset tutkimusmenetelmät Elektronimikroskopia Röntgendiffraktio NDT-tekniikan perusteet Mineraaliset rakennusmateriaalit Talonrakennustekniikan erikoistyö 2 5 tai Rakennusgeologian erikoistyö 3 5 tai Geotekniikan erikoistyö Yhdyskuntatekniikka Yhdyskuntatekniikassa pääaineita ovat yhdyskuntarakentaminen, liikenne- ja kuljetusjärjestelmät sekä vesi- ja ympäristötekniikka. Pää- ja sivuaineopintojen rakenne yhdyskuntatekniikan opintosuunnassa on esitetty kuvassa Yhdyskuntatekniikan opintosuunnassa pääaine valitaan jo opintosuuntakohtaisten opintojen valinnaisia kursseja valittaessa.

11 126 Kuva Yhdyskuntatekniikan opintosuunnan pää- ja ammattiaineet.

12 127 a) Yhdyskuntarakentamisen pääaine Yhdyskuntarakentamisen pääaineopinnoissa hankitaan valmiudet yhdyskuntien toiminnan perustana olevan infrastruktuurin suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja korjaamiseen. Pääaineesta valmistuvien tehtäväkenttään kuuluvat näin ollen muun muassa tiet, kadut ja muut liikennealueet, kalliotilojen rakentaminen sekä vesi- ja jätehuoltojärjestelmiin liittyvä maa- ja pohjarakentaminen. Yhdyskuntarakentamisen opiskelijoiden tavanomaisimpia työnantajia ovat alalla toimivat suunnittelutoimistot ja urakointiliikkeet, tielaitos sekä kuntien teknisestä toimesta vastaavat virastot. Yhdyskuntarakentamisen pääaineopinnot (30 ov) koostuvat seuraavista opintojaksoista: Yhdyskuntarakentaminen, ammattiaine 15 ov Kalliorakennus ja tien rakennusmateriaalit Yhdyskunnan geotekniikka Maarakennustekniikka Pohjarakenteiden ATK-mitoitus Tierakenteen suunnittelu 3 Yhdyskuntarakentamisen pääaineopinnot voidaan täydentää 30 ov:oon seuraavilla ammattiaineilla: - yhdyskuntarakenteet 1, 15 ov - liikenne- ja kuljetusjärjestelmät, 15 ov ja - ympäristön maarakentaminen, 15 ov. Yhdyskuntarakenteet 1 -ammattiaineessa käsitellään maarakentamisen ohella yhdyskuntien infrastruktuuriin liittyvää vaativaa pohjarakentamista sekä muita rakenneteknisiä erityiskohteita. Näiden lisäksi yhdyskuntarakenteiden ammattiaineen kautta voi erikoistua myös yhdyskuntarakenteisiin liittyvään mittaustekniikkaan. Yhdyskuntarakenteiden opintokokonaisuus koostuu seuraavista opintojaksoista: Yhdyskuntarakenteet 1, ammattiaine 15 ov Sillanrakennuksen perusteet Geologiset tutkimusmenetelmät Kalliorakennuksen jatkokurssi Pohjarakenteet Ympäristögeotekniikka Geotekniikan seminaari 3 tai Mittaustekniikan erikoistyö Paikkatietoanalyysi 3 Yhdyskuntarakenteet 1-ammattiaineen jälkeen pääaineopinnot voidaan täydentää 45 ov:oon yhdyskuntarakenteet 2 -sivuaineella tai ympäristön maarakentamisen ammattiaineella, joka on esitelty seuraavalla sivulla. Opintokokonaisuus voidaan myös täydentää ohjelmistotuotannon lyhyellä ammattiaineella (10 17 ov), joka on esitelty tietotekniikan koulutusohjelman yhteydessä. Yhdyskuntarakenteet 2, sivuaine 15 ov Maaperän rakennusgeologian jatkokurssi Perustusten vahvistaminen Rakennustuotannon ohjaus Hydromekaniikka Muodonmuutosmittaukset CAD-Sovellukset ja ohjelmointi Betonitekniikka Rakennusmittaukset Geotekniikan erikoistyö 3 5 tai Mittaustekniikan erikoistyö 2 5 tai Geoinformatiikan ja tietotekniikan erikoistyö 5 Liikenne- ja kuljetusjärjestelmien ammattiaineella 30 ov:oon täydennetyillä yhdyskuntarakentamisen pääaineopinnoilla han-

13 128 kitaan valmiudet teiden, katujen ja muiden liikennealueiden suunnitteluun ja rakentamiseen sekä niiden liikennöitävyyden ylläpitoon niin taloudelliset, ympäristölliset kuin turvallisuusnäkökohdatkin huomioon ottaen. Täydentävät pääaineopinnot koostuvat tällöin b-kohdassa esitellystä liikenne- ja kuljetusjärjestelmien ammattiaineesta (15 ov), jotka puolestaan voidaan täydentää 45 ov:oon b-kohdan mukaisella liikennesuunnittelun ammattiaineella (15 ov) tai yhdyskuntarakenteet 1 -ammattiaineella (15 ov). Ympäristön maarakentamisen ammattiaineella 30 ov:oon täydennetyt yhdyskuntarakentamisen pääaineopinnot tarjoavat puolestaan valmiuksia muun muassa rakentamisesta ja yhdyskuntien jätehuollosta aiheutuvien ympäristöhaittojen estämiseen ja hallintaan sekä jo tapahtuneiden vaurioiden korjaamiseen maarakennusteknisin keinoin. Ympäristön maarakentamisen ammattiaineopinnot (15 ov) koostuvat seuraavista opintojaksoista: Ympäristön maarakentaminen, ammattiaine 15 ov Geologiset tutkimusmenetelmät Pohjavedet Ympäristögeologia Ympäristögeotekniikka Kaukokartoitus ja ympäristötieto-järjestelmät Rakennusgeologian seminaari 2 tai Geotekniikan seminaari Ympäristöluvat 2 Ympäristön maarakentamisen ammattiainevaihtoehdossa yhdyskuntarakentamisen pääaine täydennetään 45 ov:oon yhdyskuntarakenteet 1 -ammattiaineella, maaperän kunnostuksen sivuaineella tai ohjelmistotuotannon lyhyellä ammattiaineella, joka on esitelty tietotekniikan koulutusohjelman yhteydessä. Maaperän kunnostus, sivuaine 15 ov Ympäristöriskien analysointi Geologiset tutkimusmenetelmät Pohjavedet 2* Ympäristögeologia 3* Maaperän rakennusgeologian jatkokurssi Mineraaliset rakennusmateriaalit Maarakennustekniikka Pohjarakenteiden ATK-mitoitus Ympäristötalous Kaukokartoitus ja ympäristötietojärjestelmät Paikkatietoanalyysi Tietokannat ja CAD-suunnittelu Instrumentaalianalytiikka Haitta-aineiden biotekninen käsittely 3* Rakennusgeologian erikoistyö 3 5 tai Geotekniikan erikoistyö 2 5 * Vesi- ja ympäristötekniikan pääaineen opiskelijoille pakollinen opintojakso. b) Liikenne- ja kuljetusjärjestelmien pääaine Liikenne- ja kuljetusjärjestelmien pääaine perehdyttää liikenne- ja kuljetussektorin eri tehtäviin toisaalta liikennehallinnon ja suunnittelun aloilla ja toisaalta kuljetustoimintaan liittyvillä aloilla. Liikenne- ja kuljetusalan opinnot tarjoavat valmiuksia toimia mm. liikenne-, kuljetus- ja logistiikkayrityksissä sekä näitä palveluita käyttävissä teollisuuden ja kaupan yrityksissä, alan suunnittelutoimistoissa, tutkimuslaitoksissa ja liikenne- ja kuljetushallinnon tehtävissä.

14 129 Liikenne- ja kuljetusjärjestelmät, ammattiaine 15 ov Liikennetalous Liikenteen ympäristövaikutukset Logistiikan johdantokurssi Tie-, raide-, vesi- ja ilmaliikenne Liikenne- ja kuljetuspolitiikka 2 Liikenne- ja kuljetusjärjestelmien pääaineopinnot voidaan täydentää 30 ov:oon liikennesuunnittelun tai liikennetuotannon ammattiaineilla. Pääaine voidaan täydentää 45 ov:oon valitsemalla molemmat ammattiaineet tai täydentämällä liikennesuunnittelun kohdalla opintokokonaisuus yhdyskuntarakentamisen ammattiaineella ja liikennetuotannon yhteydessä rakentamisen tuotantotekniikan sivuaineella. Yhdyskuntarakentamisen ammattiaine on esitetty a-kohdassa. Tietotekniikan koulutusohjelman yhteydessä esitetty ohjelmistotuotannon lyhyt ammattiaine soveltuu sekä liikennesuunnittelun että liikennetuotannon ammattiaineen täydennykseksi. Liikennesuunnittelu, ammattiaine 15 ov Liikennetutkimukset ja -mallit Joukkoliikennejärjestelmät Liikennetuotannon ja logistiikan erikoistyö Liikennetuotannon ja logistiikan seminaari 3* CAD-Sovellukset ja ohjelmointi Puheviestintä ja neuvottelutaito Modernin kaupunkisuunnittelun teoria ja historia Maisemasuunnittelu Paikkatietoanalyysi 3 * pakollinen opintojakso Liikennetuotanto, ammattiaine 15 ov Tuotannon ohjaus Yrityksen talous Sisäinen laskentatoimi Kaupan ja teollisuuden logistiikka Logistiikan suunnittelutyö Liikennetuotannon ja logistiikan erikoistyö Liikennetuotannon ja logistiikan seminaari 3 * Paikkatietoanalyysi Puheviestintä ja neuvottelutaito I 1 * pakollinen opintojakso Rakentamisen tuotantotekniikka, sivuaine 15 ov Rakennustuotannon ohjaus Rakennusmittaukset Rakennusalan yritystalous Talonrakentamisen tuotantotekniikka Optimointi ja päätöksenteko Maarakennustekniikka Yritys- ja kauppaoikeus Tietokannat ja CAD-suunnittelu Puheviestintä ja neuvottelutaito I 1 c) Vesi- ja ympäristötekniikan pääaine Vesi- ja ympäristötekniikan opinnot antavat valmiudet vesi- ja jätehuollon sekä maaperän kunnostuksen suunnittelu- ja rakennustehtäviin. Pääasiallisia työnantajia ovat kunnat, alan suunnittelu- ja rakennusyritykset, ympäristöhallinto sekä opetus- ja tutkimuslaitokset. Vesi- ja ympäristötekniikan pääaine koostuu seuraavista opintojaksoista:

15 130 Vesi- ja ympäristötekniikka 1, 16 ov Hydromekaniikka Vesi- ja viemärilaitokset Vesitekniikan fysikaaliset ja kemialliset operaatiot Ympäristöbiotekniikan operaatiot Jätehuollon fysikaaliset ja kemialliset operaatiot Ympäristötekniikan laboratorioharjoitukset 3 Vesi- ja ympäristötekniikan pääaine täydennetään 30 ov:oon seuraavilla opintojaksoilla: Vesi- ja ympäristötekniikka 2, 17 ov Vesitekniikan fysikaalisten ja kemiallisten operaatioiden jatkokurssi Laitossuunnitteluprojektit Teollisuuden vesi- ja ympäristökysymykset Ympäristöluvat Ympäristötekniikan seminaari Ympäristögeotekniikka 3 Vesi- ja ympäristötekniikan pääaineopinnot voidaan täydentää ov:oon vesi- ja jätehuollon suunnittelun tai maaperän kunnostuksen sivuainekokonaisuuksilla. Myös ohjelmistotuotannon lyhyt ammattiaine soveltuu täydentäväksi opintokokonaisuudeksi. Vesi- ja jätehuollon suunnittelussa perehdytään teollisuuden ja yhdyskuntien vedenhankinnan, jätevesien käsittelyn ja jätehuollon suunnittelu-, käyttö- ja tutkimustehtäviin. Maaperän kunnostukseen suuntautuvat perehtyvät saastuneen maaperän ja pohjaveden laadun parantamiseen sekä viranomais- että urakointitehtävissä. Maaperän kunnostuksen opintokokonaisuus on esitetty yhdyskuntarakentamisen pääaineen yhteydessä a- kohdassa. Vesi- ja jätehuollon suunnittelu, sivuaine 15 ov Ympäristöriskien analysointi Kaukokartoitus ja ympäristötietojärjestelmät Liikenteen ympäristövaikutukset Logistiikan johdantokurssi Liikennetalous Ympäristötalous Paikkatietoanalyysi Tietokannat ja CAD-suunnittelu Rakennus-CAD ohjelmatyö Ympäristötekniikan erikoistyö 2 5 tai Geoinformatiikan ja tietotekniikan erikoistyö International Water Policy and Management Management Options of Water Services 2

16 luokan betoni- ja teräsrakenteiden suunnittelijan pätevyysvaatimukset Suomen Rakennusmääräyskokoelmassa on olemassa pätevyysvaatimukset 1-luokan teräsrakenteiden pääsuunnittelijalle sekä 1-luokan betonirakenteiden suunnittelijalle. Kyseisen pätevyyden myöntää teräsrakenteiden osalta Teräsrakenneyhdistys TRY sekä betonirakenteiden osalta Suomen Betoniyhdistys BY. Pätevyyden saamisen ehtona on teknillisessä korkeakoulussa suoritettu talonrakentamisen diplomi-insinöörin tutkinto, joka sisältää alla mainitut opintojaksot, sekä vähintään kaksi vuotta työkokemusta vastaavista tehtävistä. 1. Teräsrakenteiden 1-luokan pääsuunnittelijan pätevyys 1-luokan teräsrakenteita ovat mm: Rakennukset, joissa on usein suuri joukko ihmisiä, kuten + vähintään 4-kerroksiset asuin-, konttori- ja liikerakennukset + konserttisalit, teatterit, urheilu- ja näyttelyhallit, katsomot Teollisuuden raskaasti kuormitetut tai suuria jännevälejä sisältävät rungot Erikoisrakenteet, kuten suuret mastot ja tornit. Teräsrakenteiden suunnittelu 8 ov Opintojen tulee sisältää seuraavat aiheet: - materiaalit - rakenneosien mitoitus - ruuvi- ja hitsiliitosten mitoitus - rakenteiden jäykistys - teräsrakenteiden valmistus ja asennus Vaadittavat TTKK:n opintojaksot (8 ov:a seuraavista): Teräsrakenteet Palomitoitus Jännitetyt ja terässillat Talonrakennustekniikan erikoistyö 2 Rakenteiden mekaniikka 15 ov Opintoihin tulee sisältyä seuraavat aiheet: - sauvarakenteet - stabiilius - plastisuusteoria - värähtelyt Vaadittavat TTKK:n opintojaksot Dynamiikan perusteet Lujuusopin perusteet Rakennusstatiikan perusteet Plastisuusteoria Sauvarakenteet Rakenteiden stabiilisuusteoria 3 2. Betonirakenteiden 1-luokan suunnittelijan pätevyys Rakenteet ja rakenneosat, joiden suunnittelun katsotaan vaativan erityistä pätevyyttä tai joiden valmistaminen niiden rakenteellisen toiminnan varmistamiseksi edellyttää erityistä huolellisuutta, toteutetaan 1-rakenneluokassa. Vaativiksi katsotaan jännitetyt rakenteet, sillat ja esimerkiksi tavanomaisesta poikkeavat suuret tai monikerroksiset elementtirakenteet. Vaadittavat TTKK:n opintojaksot: Plastisuusteoria Sauvarakenteet Talonrakennusoppi 3

17 Betonitekniikka Teräsbetonirakenteet Betonielementtirakenteet Palomitoitus Jännitetyt betonirakenteet Rakennusalan opistoinsinöörien DI-koulutusohjelma, 2,5 vuotta Tämä koskee vain todistuksen ja työkokemuksen perusteella valittuja insinöörejä. Koulutus suunnitellaan kokopäiväiseksi siten, että tutkinto voidaan suorittaa päätoimisesti opiskellen noin 2,5 vuodessa diplomityö mukaan lukien. Rakennusalan opistoinsinöörit saavat insinööritutkinnostaan 60 opintoviikon hyvityksen. Heille tarkoitettu koulutusohjelma muodostaa oman kiinteän kokonaisuuden, joka pohjautuu insinööritutkintoon sekä työelämässä hankittuun ammattikokemukseen. Perusopintoja, matematiikkaa ja kieliä, on suoritettava vähintään 22 ov ja ammattiaineopintoja vähintään 68 ov. Matematiikan opintojen tarkoitus on luoda riittävä perusta ammattiaineopintoja varten. Ammattiaineet jakautuvat kolmeen syventymiskohteeseen: - rakennetekniikka - rakentamistalous - rakentamisen tietotekniikka Perusopinnot 22 ov (pakolliset opintojaksot) Matematiikka 16 ov Matematiikan tasokurssi Insinöörimatematiikka Insinöörimatematiikka Tilastomatematiikka Vektorianalyysi 3 Kielet 6 ov Ruotsin peruskurssi 2 Kieliopinnot 4 Ammattiaineopinnot 68 ov p = pakollinen opintojakso Rakentamisen tietotekniikka vähintään 16 ov Tietotekniikan perusteet 2 p Ohjelmointi I 3(p) tai Laaja ohjelmointi 5(p) Ohjelmistotuotannon peruskurssi Tietokannat ja CAD-suunnittelu 3 p CAD-Sovellukset ja ohjelmointi 3 p Rakennus-CAD ohjelmatyö Geoinformatiikan ja tietotekniikan erikoistyö 5 Yhteensä Rakennetekniikka vähintään 25 ov Rakennusstatiikan perusteet 3 p Plastisuusteoria 3 p Sauvarakenteet 3 p Sovellettu kimmoteoria Rakenteiden mekaniikan numeeriset menetelmät Rakenteiden stabiilisuusteoria Palomitoitus Eristysrakenteet 2 p Tuotekehitystekniikka Jännitetyt betonirakenteet Teräsrakenteet 4 p Puurakenteiden jatkokurssi Rakenteiden pitkäaikaiskestävyys 2 p Teräsbetonirakenteet Betonielementtirakenteet 3

18 Kuntotutkimukset Korjausrakentam. rakennesuun Rakenteiden korjaustekniikka Talonrakennustekniikan erikoistyö Maamekaniikka Pohjarakenteet 4 p Perustusten vahvistaminen Rakennusmittaukset 2 Yhteensä Rakentamistalous vähintään 17 ov Rakentamistalouden perusteet 3 p Rakennusalan yritystalous Talonrakennushankkeen talous 3(p) tai Yhdyskuntatekniikan talous 3(p) Kiinteistöjohtaminen Korjausrakent. rakennuttaminen Kiinteistön hoito ja hallinta Ympäristötalous Projektinhallinta Rakennustuotannon ohjaus 4 p Puheviestintä ja neuvottelutaito I Rak.talouden erikoistyöt 2 5 Yhteensä Vapaavalintaiset opinnot 10 ov

10. RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

10. RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 10. RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Rakennustekniikan osastonjohtaja, professori Ralf Lindberg, huone RL322, puhelin 3115 2827, ralf.lindberg@tut.fi Osaston sihteeri Päivi Javanainen, huone RL313B, puhelin

Lisätiedot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot Rakennustekniikka 14. TIETOJOHTAMINEN 14.1. Tavoitteet 163 on koulutusohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan tietoteknisen, taloudellisen sekä viestinnällisen johtamisen haasteisiin. Tietojohtamisen opinnot

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 204 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja professori Markku Pirjetä huone: FB217, puhelin: 3115 2547 markku.pirjeta@tut.fi Osaston sihteeri Marita Nikkanen huone: FA209, puhelin:

Lisätiedot

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 34 4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 4.1. DI-koulutusohjelmien rakenne ja tutkinnon suorittaminen Koulutusohjelman opintojen yleinen rakenne on Tampereen teknillisessä

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 207 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 17.1. Tavoitteet Koulutusohjelmasta valmistuu diplomi-insinöörejä teollisuustalouden alueella tuotannon, yritystalouden, strategisen johtamisen, markkinoinnin sekä

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 202 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 17.1. Tavoitteet Koulutusohjelmasta valmistuu diplomi-insinöörejä teollisuustalouden alueella tuotannon, yritystalouden, strategisen johtamisen, markkinoinnin sekä

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tuotantotekniikan laitos 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 15.1. Tavoitteet 167 Tietoliikenne-elektroniikan koulutusohjelma tuottaa tietoliikennelaitteistojen ja -järjestelmien kehittämiseen,

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 164 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Vastuuhenkilö: Markku Renfors, koulutusohjelman johtaja, professori Huone: TG108 Puhelin: 31153937 markku.renfors@tut.fi Päivi Salo, osaston sihteeri

Lisätiedot

Tavoitteet TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Opistoinsinöörit ja teknikot. Tuotantotalous

Tavoitteet TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Opistoinsinöörit ja teknikot. Tuotantotalous 208 4.13. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Osaston johtaja, professori Jorma Mäntynen, huone FA210, puhelin 365 2692 email: jorma.mantynen@tut.fi Osaston sihteeri Marita Nikkanen, huone FA209, puhelin

Lisätiedot

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma Matemaattisten aineiden 82 4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS Koulutuksesta vastaa professori Seppo Pohjolainen, Matematiikan laitos, huone Sg207, puhelin 365 2424 email: seppo.pohjolainen@tut.fi.

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset 21.2.2017 Maankäyttö- ja rakennuslaki: Rakennussuunnittelijan ja erityissuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksena poikkeuksellisen vaativassa suunnittelutehtävässä

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset 18.4.2016 Maankäyttö- ja rakennuslaki: Rakennussuunnittelijan ja erityissuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksena poikkeuksellisen vaativassa suunnittelutehtävässä

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 168 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Markku Renfors huone TG108, puhelin 3115 3937 email: markku.renfors@tut.fi Sihteeri Kirsi Järnström huone TA211, puhelin

Lisätiedot

Tavoitteet TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Tietoliikenne. Elektroniikka

Tavoitteet TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Tietoliikenne. Elektroniikka 4.11. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Jari Nurmi huone HC304, puhelin 365 3884 email: jari.nurmi@tut.fi Sihteeri Irmeli Lehto huone HD326, puhelin 365 3366 email:

Lisätiedot

DIPLOMI INSINÖÖREIKSI VALMISTUNEIDEN PÄÄ JA SIVUAINEET 1990 2010

DIPLOMI INSINÖÖREIKSI VALMISTUNEIDEN PÄÄ JA SIVUAINEET 1990 2010 DIPLOMIINSINÖÖREIKSI VALMISTUNEIDENPÄÄ JA SIVUAINEET19902010 SUOMENRAKENNUSINSINÖÖRIENLIITTORIL 30.5.2011 Tämäselvitysperustuukolmenkiinteistö ja rakentamisalankoulutustatarjoavanyliopiston Aalto,TampereenteknillinenyliopistojaOulun

Lisätiedot

Moduulivalintainfo

Moduulivalintainfo Moduulivalintainfo 8.2.2019 TALONRAKENNUSTEKNIIKKA Sisältää kaksi syventymisalaa Rakennesuunnittelun moduuli Tuotantotekniikan moduuli Yhteiset suuntaavat opinnot sisältävät laajan perustan talonrakenteiden

Lisätiedot

Tutkintojen uudistus, Rakennustekniikan laitos Matti Pentti

Tutkintojen uudistus, Rakennustekniikan laitos Matti Pentti Tutkintojen uudistus, Rakennustekniikan laitos 2011-2013 15.11.2012 Matti Pentti Lähtökohtia Tekniikan yliopistokoulutuksessa nyt 33 eri hakukohdenimikettä Tutkinnot putkimaisia, liikkuminen koulutusohjelmasta

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

26.8.2010 to Yhd-0.1100 Yhdyskunta- ja ympäristötekn. per. 9-12 R1 26.8.2010 to Yhd-73.2110 Vedenpuhdistuksen perusteet 9-12 R1

26.8.2010 to Yhd-0.1100 Yhdyskunta- ja ympäristötekn. per. 9-12 R1 26.8.2010 to Yhd-73.2110 Vedenpuhdistuksen perusteet 9-12 R1 1 RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMA RAKENNE- JA RAKENNUSTEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMA YHDYSKUNTA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMA TENTIT LUKUVUONNA 2010-2011 1. tenttijakso 23.8.2010-4.9.2010

Lisätiedot

Ilmoittautuminen tentteihin weboodissa on pakollista. Arviointijakso

Ilmoittautuminen tentteihin weboodissa on pakollista. Arviointijakso RAKEUS- JA YMPÄRISTÖTEKIIKA TUTKITO-OHJELMA RAKEE- JA RAKEUSTEKIIKA TUTKITO-OHJELMA YHDYSKUTA- JA YMPÄRISTÖTEKIIKA TUTKITO-OHJELMA TETIT LUKUVUOA 2012-2013 (versio 27.6.2012) Ilmoittautuminen tentteihin

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu

Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden korkeakoulu Tutkinnonuudistuksen tilanne 18.4.2013 Koostanut Pertti Jokela Juha Paavolan ja Markku Kuuvan esityksistä Kaksivaiheinen tutkinto Kandidaatti 180 op, 3 vuotta Diplomi-insinööri

Lisätiedot

4.9. TEKSTIILI- JA VAATETUS- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tavoite. vaatetustekniikka. Tekstiili- ja

4.9. TEKSTIILI- JA VAATETUS- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tavoite. vaatetustekniikka. Tekstiili- ja 4.9. TEKSTIILI- JA VAATETUS- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Pertti Nousiainen huone 4427, puhelin 365 2505 email: pertti.nousiainen@tut.fi Opintoneuvoja Huone K1446, puhelin 365

Lisätiedot

Tavoitteet 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA. Yleistavoitteet. Oppimistavoitteet.

Tavoitteet 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA. Yleistavoitteet. Oppimistavoitteet. 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA n osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Juhani Katainen, huone RJ308, puhelin 365 3234 email: juhani.katainen@cc.tut.fi Osaston

Lisätiedot

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON TEKNIIKAN MAISTERIOHJELMIIN JOHTAVIIN VÄYLÄOPINTOIHIN 2018 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua,

Lisätiedot

13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 157 13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja, professori Pertti Nousiainen huone K4427, puhelin 3115 2505 email: pertti.nousiainen@tut.fi Opintoneuvoja Huone K1446,

Lisätiedot

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON TEKNIIKAN MAISTERIOHJELMIIN JOHTAVIIN VÄYLÄOPINTOIHIN 2017 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua,

Lisätiedot

25.8.2011 to Yhd-0.1100 Yhdyskunta- ja ympäristötekn. per. 9-12 R1 25.8.2011 to Yhd-73.2110 Vedenpuhdistuksen perusteet 9-12 R1

25.8.2011 to Yhd-0.1100 Yhdyskunta- ja ympäristötekn. per. 9-12 R1 25.8.2011 to Yhd-73.2110 Vedenpuhdistuksen perusteet 9-12 R1 1 RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMA RAKENNE- JA RAKENNUSTEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMA YHDYSKUNTA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMA TENTIT LUKUVUONNA 2011-2012 1. tenttijakso 22.8.2011-3.9.2011

Lisätiedot

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikan sivuainekokonaisuudet Matematiikasta voi suorittaa 25, 60 ja 120 opintopisteen opintokokonaisuudet. Matematiikan 25 op:n opintokokonaisuus Pakolliset

Lisätiedot

RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARI Rakennusalan AMK koulutus tänään ja tulevaisuudessa

RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARI Rakennusalan AMK koulutus tänään ja tulevaisuudessa RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARI Rakennusalan AMK koulutus tänään ja tulevaisuudessa Jussi Koskinen 11.4.2013 Rakennusinsinööri AMK Perusopinnot 60 op Ammattiopinnot 120 op koulutusohjelman yhteiset 60 op

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu

Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Kone- ja rakennustekniikan esittely tie kone- ja rakennustekniikan monipuoliseksi osaajaksi 15.10.2015 Jani Romanoff Sisältö Kanditutkinnon osaamistavoitteet

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015 HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta seuraavat ohjeet. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

6. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA

6. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA 28 6. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA n osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Juhani Katainen, huone RJ308, puhelin 3115 3234 email: juhani.katainen@tut.fi Osaston

Lisätiedot

Logistiikan koulutusohjelma

Logistiikan koulutusohjelma Logistiikan koulutusohjelma Logistics Tutkinto: tekniikan ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: insinööri (AMK) Opintojen laajuus ja kesto: 160 ov, 4 vuotta Koulutusohjelmajohtaja: yliopettaja Reijo

Lisätiedot

L pe D 1 perusteet Yhd Liikenne- ja tietekniikan perusteet

L pe D 1 perusteet Yhd Liikenne- ja tietekniikan perusteet III ma 14.201 la 2..201 arviointijakso ma 4..201 la 9..201 IV ma 11.201 pe 17.05.201, (Huom. koska 1.5 alkaen on jo tenttejä eli useimpien kurssien viimeiset luennot yms. ovat jo viikolla19, tarkista ajat

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ 608 PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ TKK:ssa on vuodesta 1995 voinut suorittaa erityisen perusaineiden laajan oppimäärän. Ohjelmassa opiskeleville matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan opetus on laajempaa

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tuotantotalouden kandidaattivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tuotantotalouden pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille 1 / 10 Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Tutkintovaatimukset määräytyvät suoraan DI-vaiheeseen valituilla opiskelijoilla pääsääntöisesti samoin kuin muillakin DI-tutkintoa suorittavilla

Lisätiedot

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019 Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019 Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus 2015-2019 1. Vuosi 2. Vuosi 3. Vuosi 4. Vuosi Rakennusinsinöörin perusosaaminen 84 op. Ammatillinen osaaminen 60

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu

Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden kandidaattiohjelman hakukohteet 2014 Koe Kampus! 31.10.2014 Kaksivaiheinen tutkinto Kandidaatti 180 op, 3 vuotta Diplomi-insinööri 120 op, 2 vuotta Hakukohteet

Lisätiedot

5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA

5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA 28 5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA n osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Juhani Katainen, huone RJ308, puhelin 3115 3234 email: juhani.katainen@tut.fi Osaston

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta seuraavat ohjeet. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

KANDIUUDISTUS. Tilanne, tulevaisuus ja haasteet

KANDIUUDISTUS. Tilanne, tulevaisuus ja haasteet KANDIUUDISTUS Tilanne, tulevaisuus ja haasteet MIKÄ IHMEEN KANDIUUDISTUS? Tutkintoja uudistetaan vastaamaan paremmin tulevaisuuden haasteita ja Aalto-yliopiston strategiaa Aalto-yliopisto aikoo maailmanluokan

Lisätiedot

METEOROLOGIA Kotisivu: fi/oppiaineet/meteorologia.html

METEOROLOGIA Kotisivu:  fi/oppiaineet/meteorologia.html METEOROLOGIA Kotisivu: http://www.opetus.physics.helsinki. fi/oppiaineet/meteorologia.html TUTKINTOVAATIMUKSET Näiden tutkintovaatimusten mukaan opiskelevat 1.8.2012 tai myöhemmin opintonsa aloittaneet

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ 1 (9) JOHTAMISKORKEAKOULU Huom.! Päivitetty 19.12.2013 SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ talousjohtamisen opintosuunta (oppiaineet finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi

Lisätiedot

PL 4600, Oulun yliopisto p HOPS

PL 4600, Oulun yliopisto p HOPS PL 4600, 90014 Oulun yliopisto p. 029 448 2920 http://www.oulu.fi/kauppakorkeakoulu/ HOPS henkilökohtainen opintosuunnitelma Pelkkää KTM-tutkintoa suorittamaan siirtyvät opiskelijat Nimi: Opiskelijanumero:

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tilastotiede HOPS - Tilastotiede HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon Nimi: Syntymäaika: Ammatti ja urasuunnitelmat: Muuta:

Lisätiedot

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Hakija voi hakea vain yhteen teknillisen tiedekunnan maisteriohjelmaan

Lisätiedot

Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu

Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Kone- ja rakennustekniikan pääaine apulaisprofessori Jarkko Niiranen KJR-pääaineen vastuuprofessori Insinööritieteiden korkeakoulun kandidaattiohjelma professori

Lisätiedot

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op Siirtymäsäännökset 2010 YPAT KOULUTUSOHJELMASSA JATKAVILLE (YPATohjelman uusilla YAP-opintosuunnan opintojaksoilla suorittaville) Ohje siitä miten uuden ohjelman opintojaksot korvaavat vanhan koulutusohjelman

Lisätiedot

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta.

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta. Tietojenkäsittelytiede Tutkintovaatimukset Perustutkinnot LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO (VÄHINTÄÄN 120 OV) 1. Tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärä (vähintään 55 ov) ja kypsyysnäyte

Lisätiedot

18. YMPÄRISTÖ- JA ENERGIA- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

18. YMPÄRISTÖ- JA ENERGIA- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 18. YMPÄRISTÖ- JA ENERGIA- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Ympäristötekniikan osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Helge Lemmetyinen huone FC224, puhelin 3115 2565 email: lemme@cc.tut.fi. Osaston

Lisätiedot

13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 154 13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja professori Pertti Nousiainen huone: K4427, puhelin: 31152505 pertti.nousiainen@tut.fi Materiaalitekniikan osaston osastosihteeri

Lisätiedot

OPINTOKYSELY 2018 SUOMEN RAKENNUSINSINÖÖRIEN LIITTO RIL

OPINTOKYSELY 2018 SUOMEN RAKENNUSINSINÖÖRIEN LIITTO RIL RIL 4.5.2018 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n nuorille jäsenille tehtiin huhtikuussa 2018 opintokysely. Kysely lähetettiin RILin opiskelijajäsenille ja vastavalmistuneille. Kyselyyn vastasi 299

Lisätiedot

Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot

Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot 15.8.2018 Simo Ali-Löytty, Terhi Kaarakka ja Elina Viro Sisältö TTY:n aineenopettajakoulutuksen tutkintorakenne

Lisätiedot

Opintosuunnitelma. Suunta: Tietoliikenneohjelmistot ja -sovellukset Pääaine: Tietoliikenneohjelmistot Sivuaine: Yritysturvallisuus

Opintosuunnitelma. Suunta: Tietoliikenneohjelmistot ja -sovellukset Pääaine: Tietoliikenneohjelmistot Sivuaine: Yritysturvallisuus Opintosuunnitelma Janne Paalijärvi Koulutusohjelma ja vuosikurssi: T II Opiskelijanumero: 57375S Sähköpostiosoite: jpaalija cc hut fi Opinto-opas: 2003-2004 Kirjastonkäyttöharjoitus suoritettu: 27.09.2004

Lisätiedot

TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot

TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot Korvaavat kurssit tuotantotalouden lukuvuoden 12 13 opinto-oppaan mukaisiin O-moduuleihin laajaa oppimäärää suorittaville TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot Perustieteet (oppaan sivu 98) Kurssit lukuvuoden

Lisätiedot

20. TUTKINTOSÄÄNTÖ. TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO (muutos 1.1.2003) PÄÄTÖS Hallitus/14.6.1993 (myöhemmin tehtyine muutoksineen 2003)

20. TUTKINTOSÄÄNTÖ. TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO (muutos 1.1.2003) PÄÄTÖS Hallitus/14.6.1993 (myöhemmin tehtyine muutoksineen 2003) 243 TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO (muutos 1.1.2003) PÄÄTÖS Hallitus/14.6.1993 (myöhemmin tehtyine muutoksineen 2003) 20. TUTKINTOSÄÄNTÖ PERUSTUTKINNOT 1 Arkkitehdin tutkinto suoritetaan arkkitehtuurin

Lisätiedot

5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA

5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA 5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA Arkkitehtuurin osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Juhani Katainen, huone RJ308, puhelin 3115 3234 juhani.katainen@tut.fi Osaston

Lisätiedot

Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen. 1. Kaikkien opintojen hyväksilukemista koskevat yleiset periaatteet

Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen. 1. Kaikkien opintojen hyväksilukemista koskevat yleiset periaatteet 1(7) 2016 Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen Mikäli sinut on hyväksytty suorittamaan kandidaatin ja maisterin tutkintoa ja sinulla on aikaisempia korkeakouluopintoja,

Lisätiedot

LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE

LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE Sivu 1 TEKNILLINEN KORKEAKOULU Konetekniikan osasto 22.10.2006 LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE 1. OHJEEN TARKOITUS Ohjeen tarkoituksena on antaa jatko

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille 1 / 12 Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Nämä ohjeet on laadittu muille kuin tekniikan kandidaatin pohjatutkinnolla suoraan TTYn DIvaiheeseen tulleille. Tekniikan kandidaatin tutkinnolla

Lisätiedot

III Sivuaineopintokokonaisuuksien tutkintovaatimukset

III Sivuaineopintokokonaisuuksien tutkintovaatimukset 208 SIVUAINEKOKONAISUUDET, YMPÄRISTÖTIETEIDEN LAITOS III Sivuaineopintokokonaisuuksien tutkintovaatimukset AKVAATTISTEN TIETEIDEN KOULUTUSOHJELMAAN LIITTYVÄT SIVUAINEOPINTO- KOKONAISUUDET 86173 Kala- ja

Lisätiedot

Rakentamisen uuden DI-koulutuksen sisältö

Rakentamisen uuden DI-koulutuksen sisältö Rakentamisen uuden DI-koulutuksen sisältö - koulutus ja tutkimus profiloituvat Koulutusdekaani Juha Tanskanen Tutkinto-ohjelmavastaavaAnne Tuomela Koulutusalajohtaja Jukka Hiltunen 15.9.2017 n on järjestettävä

Lisätiedot

Rakennusalan tuotantoinsinööri. Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius

Rakennusalan tuotantoinsinööri. Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius Rakennusalan tuotantoinsinööri Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius Rakentamisen tuotantojohto ammattina Rakennustuotannon ammattiprofiilit Tuotantoinsinöörin ammattiprofiili Rakennustuotannon

Lisätiedot

Tuotantotalouden pääaineinfo

Tuotantotalouden pääaineinfo Tuotantotalouden pääaineinfo 1.4.2014 Klo 9-11 Sali 4301+02 Maija Eronen Opintoneuvoja, LUT Tuotantotalous tuta.opintoneuvoja@lut.fi Agenda 9:15-9:40 Yleisinfo (4301-02) Miksi pääaine valitaan? Miten pääaine

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. Opintojen rakenne ja sisältö

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. Opintojen rakenne ja sisältö OPETUSSUUNNITELMA Insinööri (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, rakennustekniikka Rakennustekniikka kouluttaa insinöörejä talonrakennustekniikan alalle. Koulutus valmentaa opiskelijat suunnittelemaan,

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

Rakentamisen koulutus (YARKAI15A3)

Rakentamisen koulutus (YARKAI15A3) Hämeen Ammattikorkeakoulu Rakentamisen koulutus (YARKAI15A3) code name 1 2 sum YARKA15APROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 80 YARKA15AYRK01-1000 Rakentamistalous 20 YRK0101 Strateginen johtaminen ja talous 5 5

Lisätiedot

AMK-tutkintoon johtava koulutus

AMK-tutkintoon johtava koulutus Tekniikka AMK-tutkintoon johtava koulutus Informaatioteknologia BEng, Information Technology insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka tradenomi (AMK), tietojenkäsittely Kulttuuriala medianomi (AMK)

Lisätiedot

Oulun ammattikorkeakoulu TEKNIIKAN AMK-TUTKINNOT, KEVÄÄN 2017 YHTEISHAKU

Oulun ammattikorkeakoulu TEKNIIKAN AMK-TUTKINNOT, KEVÄÄN 2017 YHTEISHAKU Oulun ammattikorkeakoulu TEKNIIKAN AMK-TUTKINNOT, KEVÄÄN 2017 YHTEISHAKU AMK-tutkintoon johtava koulutus Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto Medianomi (AMK) Musiikkipedagogi (AMK) Tanssinopettaja

Lisätiedot

JATKO-OPINTOJA MATEMATIIKASTA KIINNOSTUNEILLE

JATKO-OPINTOJA MATEMATIIKASTA KIINNOSTUNEILLE JATKO-OPINTOJA MATEMATIIKASTA KIINNOSTUNEILLE Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v. opinnot) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v. opinnot) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön

Lisätiedot

19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE

19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE 232 19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE 19.1. Kieliteknologian sivuaine Ammattiaineen vastuuhenkilöt TkT Alpo Värri, huone TE308 Professori Jarmo Takala, huone TG408 Tulevaisuuden

Lisätiedot

Käyttöliittymäsuunnitelma

Käyttöliittymäsuunnitelma Jyväskylän yliopisto SUUNNITELMA Tietotekniikanlaitos 10.11.2003 KÄKI-projekti Käyttöliittymäsuunnitelma Sami Huttunen Tatu Lamminmäki Juha Lappi Eija Pelkkikangas Sisältö SISÄLTÖ...1 1. JOHDANTO...1 2.

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus OPETUSSUUNNITELMA Insinööri (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, rakennustekniikka Rakennustekniikka kouluttaa insinöörejä talonrakennustekniikan alalle. Koulutus valmentaa opiskelijat suunnittelemaan,

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo Katri Suorsa 08.09.2017 Monipuolinen luonnontieteellinen Tutkintoohjelmat Luonnontieteellinen tiedekunta: - Biologia - Maantiede - Matemaattiset ja fysikaaliset

Lisätiedot

Aineenopettajan pedagogiset opinnot vähintään 60 p/vokke/suositus. yhteensä vähintään Aineenopettajan pedagogiset opinnot. Kandidaatin tutkinto

Aineenopettajan pedagogiset opinnot vähintään 60 p/vokke/suositus. yhteensä vähintään Aineenopettajan pedagogiset opinnot. Kandidaatin tutkinto Aineenopettajan pedagogiset opinnot vähintään p/vokke/suositus Kandidaatin tutkinto Maisterin tutkinto yhteensä vähintään Aineenopettajan pedagogiset opinnot Voivat jakaantua kandidaattitutkintoon (-30

Lisätiedot

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka (insinööri)

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka (insinööri) Hämeen ammattikorkeakoulu Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka (insinööri) Sijoittuminen työelämään Rakentamisen osaajia tarvitaan yhteiskunnassamme kaikkialla. Talojen lisäksi rakennustekniikkaa sovelletaan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO 22.3.2018 Presentation Name / Firstname Lastname 29/03/2018 1 KLO 16.00-17.00 YLEISINFO KLO 17.00-18.00 VALINNAISTEN OPINTOJEN ESITTELYÄ ERI PISTEISSÄ Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Rak-, Yhd- KJR- ja ENG-kurssien kronologinen tenttijärjestys 2014-2015

Rak-, Yhd- KJR- ja ENG-kurssien kronologinen tenttijärjestys 2014-2015 Rak-, Yhd- KJR- ja ENG-kurssien kronologinen tenttijärjestys 2014-2015 11.7.2014/KK Tentti-ilmoittautuminen on pakollista ja se on tehtävä viimeistään viikkoa ennnen weboodissa (oodi.aalto.fi) Tarkista

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Insinööri (AMK) / Rakennusmestari (AMK), älykäs rakentaminen -muuntokoulutus

Insinööri (AMK) / Rakennusmestari (AMK), älykäs rakentaminen -muuntokoulutus Turun Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) / Rakennusmestari (AMK), älykäs rakentaminen -muuntokoulutus Koulutusohjelma Älykkään rakentamisen muuntokoulutus Koulutustyyppi Päivätoteutus Hakijat/aloituspaikat

Lisätiedot

Kasvatusalan tutkintorakennesuositukset

Kasvatusalan tutkintorakennesuositukset Kasvatusalan tutkintorakennesuositukset Hyväksytty Vokke-projektin neuvottelukunnassa vuonna 04 (Viimeistelty Vokke-konttorissa 1.3.0) Aineenopettajan pedagogiset opinnot vähintään op/vokke-suositus Kandidaatin

Lisätiedot

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat?

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/6 TEKNILLISEN KORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ (http://www.hut.fi/yksikot/opintotoimisto/lait/tutkintosaanto_111200_voimassaoleva.htm) 1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Suomen koulutusjärjestelmä isäopetus O P P I V E V O I S S K O T S Ikä Perusopetus (vuosiluokat 7 9) Ylemmät kk-tutkinno

Suomen koulutusjärjestelmä isäopetus O P P I V E V O I S S K O T S Ikä Perusopetus (vuosiluokat 7 9) Ylemmät kk-tutkinno RAKENNSTEKNIIKAN KOTSOHJEMA Aikuiskoulutussovellus Insinööri (AMK) 40 opintopistettä 7..009 -.5.0 Suomen koulutusjärjestelmä isäopetus 4 5 6 7 8 9 0 6 5 4 0 9 6 7 8 O P P I V E V O I S S K O T S Ikä Perusopetus

Lisätiedot

OPINTOKYSELY 2019 SUOMEN RAKENNUSINSINÖÖRIEN LIITTO RIL

OPINTOKYSELY 2019 SUOMEN RAKENNUSINSINÖÖRIEN LIITTO RIL SUOMEN RAKENNUSINSINÖÖRIEN LIITTO RIL 25.5.2019 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n nuorille jäsenille tehtiin huhti-toukokuussa 2019 opintokysely. Kysely lähetettiin RILin opiskelijajäsenille ja vastavalmistuneille.

Lisätiedot

1 of :12

1 of :12 1 of 11 2.8.2016 13:12 Oulun yliopisto Luonnontieteellinen koulutusala Fysiikan tutkinto-ohjelma 2016-2017 Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op 2 of 11 2.8.2016 13:12 Pääaine (FM-opinnoissa):

Lisätiedot

Insinööri (AMK) / Rakennusmestari (AMK), älykäs rakentaminen -muuntokoulutus

Insinööri (AMK) / Rakennusmestari (AMK), älykäs rakentaminen -muuntokoulutus Turun Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) / Rakennusmestari (AMK), älykäs rakentaminen -muuntokoulutus Koulutusohjelma Älykkään rakentamisen muuntokoulutus Koulutustyyppi Päivätoteutus Hakijat/aloituspaikat

Lisätiedot

1. Montako diplomi-insinööriä, tekniikan lisensiaattia ja tekniikan tohtoria valmistui osastolta v. 2001?

1. Montako diplomi-insinööriä, tekniikan lisensiaattia ja tekniikan tohtoria valmistui osastolta v. 2001? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/5 SÄHKÖ- JA TIETOLIIKENNETEKNIIKAN OPINTO-OPAS 2003-2004, luvut 1 10 ( (http://www.sahko.hut.fi/opiskelijat/opinto-opas2003-2004/estopas2003/index.htm) (http://www.sahko.hut.fi/opiskelijat/opinto-opas2003-2004/tltopas2003/index.htm)

Lisätiedot

Tutkinnon rakenne. Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Heli Järvelä

Tutkinnon rakenne. Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Heli Järvelä Tutkinnon rakenne Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC 5.9.2017 Heli Järvelä Ohjelma 5.9.2017 9:00 9:30 Tavoitteet /Jouni 9:30 10:15 Tutkinnon rakenne & sisältö 10:30 11:15

Lisätiedot

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä Kauppatieteiden maisteri KTM Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Kaisu Säilä Luennon sisältö Kauppatieteiden maisterin (KTM) tutkinto tutkinnon rakenne Tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet Täydentävät

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUS Liiketalouden ja tekniikan keskus

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUS Liiketalouden ja tekniikan keskus OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSTEKNIIKAN KOULUTUS Liiketalouden ja tekniikan keskus Rakennustekniikka kouluttaa insinöörejä talonrakennustekniikan alalle. Koulutus valmentaa opiskelijat suunnittelemaan, toteuttamaan

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO OPPAIDEN ja VÄLILLÄ

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO OPPAIDEN ja VÄLILLÄ SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO OPPAIDEN 2012 2015 ja 2005 2012 VÄLILLÄ Siirtymäsäännökset ovat pääasiassa tarkoitettu vuonna 2005 2011 aloittaneille opiskelijoille. Tätä aiemmin aloittaneita opiskelijoita kehotetaan

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info. Tanja Kähkönen

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info. Tanja Kähkönen Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info Tanja Kähkönen 21.11.2014 Koulutusohjelmat, syksy 2014 Luonnontieteellinen tiedekunta Biologia Fysiikka Kemia Maantiede 15 suuntautumisvaihtoehtoa, 18 oppiainetta

Lisätiedot