Tekopohjavesilaitoksen lupapäätös, LSY nro 161/2005/4

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekopohjavesilaitoksen lupapäätös, LSY nro 161/2005/4"

Transkriptio

1 Etelä-Suomi Päätös Nro 275/2013/2 Dnro ESAVI/8/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Oikaisuvaatimus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätökseen Dnro VARELY/17/07.02/2010, , joka koskee tarkkailusuunnitelman hyväksymistä Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen täysimittakaavaisen toiminnan imeytystä ja vedenottoa koskevassa asiassa, Loimaa ja Oripää OIKAISUVAATIMUKSEN TEKIJÄ ASIAA KOSKEVAT PÄÄTÖKSET Turun Seudun Vesi Oy Tekopohjavesilaitoksen lupapäätös, LSY nro 161/2005/4 Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 161/2005/4 myöntänyt Turun Seudun Vesi Oy:lle luvan Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen rakentamiseen, esikäsitellyn raakaveden imeyttämiseen sekä pohja- ja tekopohjaveden ottamiseen siitä lupamääräyksessä 7) sanotun määrän. Ympäristölupavirasto myönsi myös töidenaloittamisluvan laitosmittakaavaista koetoimintaa varten. Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 07/0092/1 muuttanut ympäristölupaviraston päätöksen nro 161/2005/4 eräitä lupamääräyksiä, muun ohella tarkkailua koskevaa lupamääräystä 11). Hallintooikeuden muuttaman lupamääräyksen 10) mukaan imeytys ja vedenotto sekä lupamääräyksessä 9) tarkoitettu suojaimeytys on aloitettava vähintään yhden vuoden kestävällä koetoimintavaiheella, jolloin imeytettävän ja poisjohdettavan veden määrä on enintään m 3 /d. Korkein hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä taltio nro 1883 muuttanut ympäristölupaviraston päätöksen nro 161/2005/4 ratkaisuosan toista kappaletta ja eräitä lupamääräyksiä, muun ohella tarkkailua koskevaa lupamääräystä 11). ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO, YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE ymparistoluvat.etela@avi.fi puh fax kirjaamo.etela@avi.fi Hämeenlinnan päätoimipaikka Helsingin toimipaikka Ratapihantie 9 PL 110, Helsinki

2 2 (43) Korkeimman hallinto-oikeuden muuttaman lupamääräyksen 3) mukaan imeytysaltaita koskeva suunnitelma oli hyvissä ajoin ennen niiden rakentamiseen ryhtymistä toimitettava Länsi-Suomen ympäristölupaviraston hyväksyttäväksi. Lupamääräyksen 4) mukaan esikäsittelylaitoksen tehostamista koskeva suunnitelma oli toimitettava Länsi-Suomen ympäristölupaviraston hyväksyttäväksi. Lupamääräyksen 10) mukaan koetoimintavaiheen toimenpiteitä koskeva yksityiskohtainen imeytys- ja vedenottosuunnitelma oli toimitettava Länsi-Suomen ympäristölupavirastolle. Veden ottamista Kokemäenjoesta koskeva lupapäätös, LSY nro 163/2005/4 Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 163/2005/4 myöntänyt Turun Seudun Vesi Oy:lle luvan vedenottamon rakentamiseen Huittisten kaupungin Sampun kylässä sekä veden johtamiseen Kokemäenjoesta käytettäväksi esikäsittelyn jälkeen Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksella maaperään imeytettäväksi vedeksi. Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 07/0092/1 pysyttänyt ympäristölupaviraston päätöksen nro 163/2005/4. Korkein hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä taltionumero 1883 pysyttänyt ympäristölupaviraston päätöksen nro 163/2005/4. Esikäsittelylaitoksen ympäristölupa, LSY nro 164/2005/4 Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 164/2005/4 myöntänyt Turun Seudun Vesi Oy:lle ympäristöluvan Huittisten kaupungin Sampun kylässä sijaitsevalle esikäsittelylaitokselle. Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 07/0092/1 pysyttänyt ympäristölupaviraston päätöksen nro 164/2005/4. Korkein hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä taltionumero 1883 muuttanut ympäristölupaviraston päätöksen nro 164/2005/4 ratkaisuosan ensimmäistä kappaletta. Tekopohjavesilaitoksen imeytysaltaiden suunnitelman hyväksymistä koskeva päätös, LSY nro 13/2009/4 Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 13/2009/4 hyväksynyt Turun Seudun Vesi Oy:n päivätyn, päätöksen nro 161/2005/4 lupamääräyksessä 3) tarkoitetun suunnitelman Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen imeytysaltaiden rakentamiseksi Alastaron kunnassa ja muutti päätöksen nro 161/2005/4 lupamääräyksen 1) ensimmäistä kappaletta. Suunnitelmassa on luovuttu kokonaan aiemmissa suunnitelmissa Natura alueelle sijoitetuista imeytysalueista. Ympäristölupavirasto myönsi myös luvan aloittaa imeytysaltaiden rakentamistyöt ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.

3 3 (43) Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 10/0136/1 pysyttänyt ympäristölupaviraston päätöksen nro 13/2009/4. Korkein hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä taltionumero 2858 pysyttänyt ympäristölupaviraston päätöksen nro 13/2009/4. Tekopohjavesilaitoksen esikäsittelyn tehostamista koskevan suunnitelman hyväksymistä koskeva päätös, ESAVI nro 13/2010/4 Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antamallaan päätöksellä nro 13/2010/4 hyväksynyt Turun Seudun Vesi Oy:n päivätyn, päätöksen nro 161/2005/4 lupamääräyksessä 4) tarkoitetun suunnitelman ja myönsi yhtiölle myös töidenaloittamisluvan. Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 11/0238/1 muuttanut aluehallintoviraston päätöstä nro 13/2010/4 ja velvoittanut Turun Seudun Vesi Oy:n on viimeistään jättämään Etelä- Suomen aluehallintovirastolle hakemuksen esikäsittelylaitoksen ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamiseksi. Turun Seudun Vesi Oy on jättänyt sanotun hakemuksen aluehallintovirastolle. Tekopohjavesilaitoksen koetoimintavaiheen toimenpiteitä koskevan yksityiskohtaisen imeytys- ja vedenottosuunnitelman hyväksymistä koskeva päätös, ESAVI nro 101/2010/4 Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antamallaan päätöksellä nro 101/2010/4 hyväksynyt Turun Seudun Vesi Oy:n päivätyn, päätöksen nro 161/2005/4 lupamääräyksessä 10) tarkoitetun tekopohjavesilaitoksen koetoimintavaiheen imeytys- ja vedenottosuunnitelman eräin täydennyksin. Aluehallintovirasto on myöntänyt yhtiölle myös töidenaloittamisluvan. Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 11/0239/1 pysyttänyt aluehallintoviraston päätöksen nro 101/2010/4. Koetoimintavaiheen tarkkailua koskevat päätökset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on päätöksellään Dnro VARELY/17/07.02/2010 hyväksynyt Turun Seudun Vesi Oy:n esittämän imeytystä ja vedenottoa koskevan koetoimintavaiheen tarkkailusuunnitelman eräin muutoksin ja täydennyksin. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antamallaan päätöksellä nro 142/2011/4 hyväksyen osittain Turun Seudun Vesi Oy:n oikaisuvaatimuksen, muuttanut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen antamaa päätöstä Dnro VARELY/17/07.02/2010, joka koskee Turun Seudun Vesi Oy:n tekopohjavesilaitoksen koetoimintavaiheen tarkkailusuunnitelman hyväksymistä.

4 TARKKAILUA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 4 (43) Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 12/0202/1 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat - vastuualueen, Pyhäjärviseudun ympäristölautakunnan ja Pyhäjärviinstituutin valitusten johdosta, valitukset enemmälti hyläten, kumonnut aluehallintoviraston päätöksen siltä osin kuin päätöksellä on poistettu Turun Seudun Vesi Oy:n tarkkailusuunnitelmaan Varsinais-Suomen ELYkeskuksen tarkkailusuunnitelman hyväksymispäätöksessä tekemät eräät muutokset ja täydennykset. Korkein hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä taltionumero 2093 kumonnut Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen niiltä osin kuin siinä on kumottu Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös ja saattanut aluehallintoviraston päätöksen sanotuilta osin voimaan. Voimassa oleva, tekopohjavesilaitosta koskevan päätöksen nro 161/2005/4 tarkkailua koskeva lupamääräys 11) kuuluu seuraavasti: "11) Luvan saajan on Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla tarkkailtava Kokemäenjoen veden laatua, esikäsittelylaitoksen toimintaa, imeytettävän veden laatua ja määrää sekä tekopohjaveden imeyttämisen vaikutuksia alueen maaperään ja pohjaveden laatuun. Ottamot on varustettava luotettavilla vesimäärän mittauslaitteilla. Vuorokausittain otettavista vesimääristä on pidettävä kirjaa. Luvan saajan on Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla tarkkailtava laitoksen kaivoista otettavan veden laatua. Mittaustulokset on Lounais- Suomen ympäristökeskuksen kanssa sovituin määräajoin toimitettava ympäristökeskukselle sekä Alastaron, Oripään ja Säkylän kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille. Luvan saajan on Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla tarkkailtava Alastaron Myllylähteen ja Kankaanrannan lähteen virtaamaa ja veden laatua, Penturan, Pruukan, Nuijamaan, Lohensuon ja Taimi- Tapio Oy:n vedenottokaivojen sekä vaikutusalueen kaivojen veden korkeutta tai antoisuutta. Luvan saajan on Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla tarkkailtava imeytyksen vaikutuksia Säkylänharjun Natura alueen luonnonarvoihin. Ehdotukset tarkkailusuunnitelmiksi on toimitettava ympäristökeskuksen hyväksyttäviksi hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Lisäksi tarkkailusuunnitelmat on päivitettävä ja toimitettava eri työvaiheita koskien ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi ainakin seuraavasti: - Imeytyksen ja vedenoton koetoimintavaihetta koskeva tarkkailusuunnitelma on toimitettava ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi vähintään kaksi kuukautta ennen toiminnan aloittamista.

5 5 (43) - Täysimittakaavaisen imeytys- ja vedenottotoiminnan käynnistämisvaihetta koskeva päivitetty tarkkailusuunnitelma on toimitettava ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi vähintään kaksi kuukautta ennen toiminnan aloittamista. - Tekopohjavesilaitoksen toimintaa koskeva päivitetty tarkkailusuunnitelma on toimitettava kahden vuoden kuluessa täysimittakaavaisen imeytyksen ja vedenoton käynnistymisestä ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi. Tarkkailutulokset ja niiden vuosiyhteenvedot on toimitettava tarkkailuohjelmissa sanotuin tavoin ympäristökeskukselle sekä Alastaron, Oripään, Säkylän ja Vampulan kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille." TURUN SEUDUN VESI OY:N TARKKAILUSUUNNITELMA Turun Seudun Vesi Oy (myöhemmin TSV Oy) on toimittanut Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (myöhemmin ELY-keskus) tekopohjavesilaitoksen täysimittakaavaisen toiminnan päivätyn tarkkailusuunnitelman. Tarkkailusuunnitelma on varsinaista tarkkailua koskevilta osin seuraava: Imeytettävän ja kaivoista otettavan veden määrän tarkkailu Vesimäärän mittaus Imeytysalueille johdettava vesimäärä mitataan kullekin imeytysaltaalle menevässä putkessa olevalla määrämittarilla ja esitetään imeytysaltailta saatavien lukemien imeytysaluekohtaisena summana. Kaivoalueilta otettava vesimäärä mitataan kustakin kaivosta tulevassa putkessa olevalla määrämittarilla ja esitetään kaivoista saatavien lukemien kaivoaluekohtaisena summana. Mittausväli Imeytettävät ja kaivoista otettavat vesimäärät mitataan jatkuvatoimisesti. Mittaustietojen taltiointi Mittaustiedot tallennetaan tekopohjavesijärjestelmän prosessiautomaatiojärjestelmään. Tietojen tallennus on varmistettu ja suojattu. Mittaustietojen raportointi Imeytettävät ja kaivoista otettavat vesimäärät esitetään kuukausikeskiarvoina raportissa, joka toimitetaan kuukausittain sähköpostilla Varsinais- Suomen ELY-keskukselle (Lounais-Suomen ympäristökeskukselle) ja vuosikeskiarvoina vuosiraportissa, joka toimitetaan Varsinais-Suomen ELYkeskukselle sekä Loimaan (Alastaron), Oripään ja Säkylän kuntien ympäris-

6 6 (43) tönsuojeluviranomaisille tarkkailuvuotta seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä Imeytettävän veden laadun tarkkailu Otettavat näytteet ja näytteenottoväli Imeytettävästä vedestä otetaan kertanäytteet kerran kuukaudessa. Näyte otetaan esikäsittelylaitokselta Virttaankankaalle lähtevän veden näytevesilinjasta. Sameutta mitataan jatkuvatoimisesti esikäsittelylaitokselta imeytykseen lähtevästä vedestä. Tutkittavat parametrit Kerran kuukaudessa näytteistä määritetään: - kiintoaine (kalvosuodatus GF/C, SFS-EN 872:2005) - sameus - ph - elohopea (määritystarkkuus 0,005 µg/l) - kadmium (määritystarkkuus 0,01 µg/l) - lyijy (määritystarkkuus 0,05 µg/l) - nikkeli (määritystarkkuus 0,05 µg/l) - COD Mn - TOC - happipitoisuus - sähkönjohtavuus - alkaliniteetti - kloridi - kokonaisfosfori - fosfaattifosfori - kokonaistyppi - ammoniumtyppi - nitraatti - nitriitti - sulfaatti - rauta - mangaani - varmistetut enterokokit - lämpökestoiset koliformiset bakteerit - escherichia coli -bakteerit Imeytettävän veden laadun tarkkailun raportointi Laboratorion määritystulokset toimitetaan laboratoriosta suoraan valvontaviranomaiselle. Lisäksi tarkkailutulokset ja niiden vuosiyhteenvedot toimitetaan Varsinais-Suomen ELY-keskukselle (Lounais-Suomen ympäristökeskukselle) sekä Loimaan (Alastaron), Oripään, Säkylän ja Huittisten (Vampulan) kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille tarkkailuvuotta seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä.

7 7 (43) Tekopohjaveden laadun tarkkailu Luontaisen pohjaveden laadun selvittäminen ennen tekopohjavesilaitoksen toiminnan aloittamista Turun Seudun Vesi Oy on toteuttanut niin sanottua vapaaehtoista vedenlaadun seurantaa Virttaankankaan alueella vuosina 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 ja Seurannan perusteella on määritetty Virttaankankaan vedenlaadun perustilanne. Pohjaveden laatua on vapaaehtoisen seurantaohjelman mukaan mitattu 3-4 kertaa vuodessa. Näytteenottoajankohdat ajoittuvat eri vuodenaikoihin, jotta vuodenaikaisvaihtelut pohjaveden laadussa pystyttäisiin havaitsemaan. Vesinäyte ja in-situ laatumäärityksiä on tehty noin 40 pohjavesiputkesta, kaivosta tai lähteestä. Seuranta on sisältänyt seuraavat vedenlaadun parametrit: kenttämittarilla on mitattu happi, sähkönjohtavuus, lämpötila ja ph. Laboratoriossa on määritetty lukuisa joukko eri parametreja, joita ovat mm. ph, sähkönjohtavuus, kloridi, kemiallinen hapenkulutus, TOC, NH 4, NO 3, kokonaistyppi, rauta, mangaani, sameus, kalsium, magnesium, kokonaisfosfori, fosfaattifosfori, alkaliniteetti ja kovuus. Lisäksi 25 näytepisteestä on analysoitu kerran vuodessa raskasmetallit (suluissa määritysrajat): arseeni (1 µg/l), kadmium (0,1 µg/l), kromi (0,5 µg/l), kupari (1 µg/l), lyijy (1 µg/l), nikkeli (1 µg/l), alumiini (10 µg/l) ja elohopea (1 µg/l sekä 0,002 µg/l). Lisäksi Turun Seudun Vesi Oy on teettänyt isotooppimäärityksiä Kokemäenjoen vedestä ja Virttaankankaan pohjavedestä. Näiden tulosten perusteella on pystytty määrittämään vedenlaadun vaihtelussa tapahtuvaa vuodenaikaisrytmiä. Isotoopeista on mitattu lähinnä hapen ja vedyn isotooppeja, mutta Kokemäenjoen vedestä on mitattu lisäksi hiilen isotooppikoostumus. Isotooppiseuranta jatkuu Kokemäenjoella ja Virttaankankaalla, mutta tutkimuskokonaisuutta ei erikseen sisällytetä tähän ohjelmaan. Vapaaehtoisen seurantaohjelman kattamat havaintopisteet sijaitsevat sekä tekopohjavesialueen toiminta-alueella että harjualueen reunaosissa. Tällä on voitu varmistaa se, että tekopohjavesilaitoksen toiminnan vaikutukset pystytään tarkasti rajaamaan toiminnan alkaessa. Tekopohjavedestä laboratoriossa tutkittavat parametrit Kulloinkin käytössä olevilta tuotantokaivoilta otetaan kerran kuukaudessa vesinäytteet, jotka toimitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Näytteet otetaan kunkin kaivon painelinjassa olevasta näytteenottohanasta. Kerran kuukaudessa otettavista näytteistä määritetään: - lämpötila - haju, väri ja maku - sameus - happipitoisuus

8 8 (43) - sähkönjohtavuus - ph - kokonaiskovuus - alkaliniteetti - kloridi - kokonaisfosfori - fosfaattifosfori - kokonaistyppi - ammoniumtyppi - nitraatti - nitriitti - sulfaatti - CO 2 - TOC - COD Mn - rauta - mangaani - Ca - K - Mg - Na - heterotrofiset bakteerit - koliformiset bakteerit - escherichia coli -bakteerit - clostridium perfringens - elohopea (määritystarkkuus 0,005 µg/l) - kadmium (määritystarkkuus 0,01 µg/l) - lyijy (määritystarkkuus 0,05 µg/l) - nikkeli (määritystarkkuus 0,05 µg/l) - muut raskasmetallit (Cu, Cr, As ja Al) Lisäksi kerran vuodessa tuotantokaivoista määritetään: - fluoridi - enterokokit - torjunta-aineet - PAH - bentso(a)pyreeni - antimoni - bentseeni - boori - syanidi - seleeni - 1,2 dikloorieteeni - tetra- ja trikloorieteeni - trihalometaanit - bromaatti

9 9 (43) Tekopohjaveden laadun tarkkailun raportointi Laboratorion määritystulokset toimitetaan laboratoriosta suoraan valvontaviranomaiselle. Lisäksi tarkkailutulokset ja niiden vuosiyhteenvedot toimitetaan Varsinais-Suomen ELY-keskukselle (Lounais-Suomen ympäristökeskukselle) sekä Loimaan (Alastaron), Oripään, Säkylän ja Huittisten (Vampulan) kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille tarkkailuvuotta seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä Pohjaveden pinnan mittaus Pohjaveden pinnan mittauksen toteutus Pohjaveden pinnan mittaukset tehdään jatkuvatoimisilla automaattimittareilla, joita on toiminta-alueella ja sen ympäristössä pohjavesiputkiin asennettuna kulloinkin vähintään 20 kappaletta mahdollisista mittarien huoltotoimenpiteistä riippuen. Automaattimittauksia tukevat ja täydentävät koetoiminta-alueella kerran viikossa manuaalisesti tehtävät pohjavedenpinnan mittaukset. Automaattimittauspisteet kattavat koko tekopohjavesilaitoksen toimintaalueen sekä toiminta-alueeseen hydraulisessa yhteydessä olevat harjun reuna-alueet. Suunnitelman liitteessä 8 esitettyjen mittauspisteiden lisäksi pohjaveden pinnat mitataan manuaalisesti kerran kuukaudessa seuraavista Virttaan kylän talouskäytössä olevista kaivoista: 1543 (omistaja Eino Lehtimäki), KT2 (Taimi-Tapio Oy) ja K71 (Penturan kaivo), 9, 41, 38 ja 29. Virttaan kylän alueen seurantapisteet korvaavat aiemmin TSV:n Virttaa Littoinen järjestelmän velvoitetarkkailuohjelmaan sisältyneet havaintopisteet. Mainittu velvoitetarkkailuohjelma säilyy ennallaan Oripäänkankaan vedenoton osalta. Mittaustietojen raportointi Pohjaveden pintatiedot esitetään valvontaviranomaiselle vuosiraportissa, joka toimitetaan Varsinais-Suomen ELY-keskukselle (Lounais-Suomen ympäristökeskukselle) sekä Loimaan (Alastaron), Oripään ja Säkylän kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille tarkkailuvuotta seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä Maaperän laadun tarkkailu imeytysalueilla Otettavat näytteet ja näytteenottoväli Kunkin käytössä olevan imeytysaltaan pohjalta otetaan syksyisin jatkuva maaperänäyte 0,5 metrin syvyyteen saakka. Määritykset tehdään, mikäli imeytysaltaan pohjalla oleva lietepaksuus on riittävä. Ennen näytteen otta-

10 10 (43) mista veden johtaminen imeytysaltaaseen lopetetaan ja altaan annetaan kuivua. Tutkittavat pitoisuudet Näytteistä määritetään: - orgaanisen aineen pitoisuus - elohopea, kadmium, lyijy ja nikkeli (määritystarkkuudet kuten edellä) - kokonaisfosfori - kokonaistyppi Maaperän laadun raportointi Maaperän laadun analyysitulokset esitetään vuosiraportissa, joka toimitetaan Varsinais-Suomen ELY-keskukselle (Lounais-Suomen ympäristökeskukselle) sekä Loimaan (Alastaron), Oripään ja Säkylän kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille tarkkailuvuotta seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä Lähteiden virtaama ja veden laatu Vesimäärän mittaus Alastaron Myllylähteen ja Kankaanrannan lähteen virtaama määritetään kunkin lähteen purkuojassa olevalla Thompsonin padolla. Mittausväli Lähteiden virtaama mitataan kerran kuukaudessa. Otettavat vesinäytteet ja näytteenottoväli Alastaron Myllylähteen ja Kankaanrannan lähteestä purkautuvasta vedestä otetaan näytteet neljä kertaa vuodessa. Tutkittavat parametrit Neljä kertaa vuodessa otettavista näytteistä määritetään: - lämpötila - happipitoisuus - ph - TOC - kokonaisfosfori - kokonaistyppi - ammoniumtyppi - nitraatti - nitriitti - kloridi - sähkönjohtavuus - kokonaiskovuus

11 11 (43) - alkaliniteetti Raportointi Tarkkailutulosten vuosiyhteenvedot toimitetaan Varsinais-Suomen ELYkeskukselle (Lounais-Suomen ympäristökeskukselle) sekä Loimaan (Alastaron), Oripään, Säkylän ja Huittisten (Vampulan) kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille tarkkailuvuotta seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä Penturan, Pruukan, Nuijamaan, Lohensuon ja Taimi-Tapio Oy:n vedenottokaivojen tarkkailu Tekopohjavesilaitoksen toiminta-alueen ympäristössä sijaitsevien muiden vedenottokaivojen tai niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevien pohjavesiputkien pintoja seurataan neljä kertaa vuodessa Vaikutukset Säkylänharjun Natura alueeseen Säkylänharjun Natura alueelle ei sijoiteta tekopohjavesijärjestelmän rakenteita, joten alueeseen ei kohdistu tekopohjavesilaitoksen toiminnasta aiheutuvia vaikutuksia Pohjaveden suojaimeytystä korvaavat järjestelyt Turun Seudun Vesi Oy:n ympäristöluvan mukaan luvan saajan on imeytettävä suojaimeytysalueilla tekopohjavettä maahan sellaiset määrät, että Alastaron Myllylähteen ja Kankaanrannan lähteen yhteenlaskettu virtaama ei tekopohjavesilaitoksen toiminnan vuoksi sanottavasti muutu eivätkä pohjavedenkorkeudet Oripäänharjun pohjoisosassa sanottavasti laske. Edellä mainitun lupaehdon mukaisesti Turun Seudun Vesi Oy aikoo toteuttaa imeytys- ja pumppausjärjestelynsä siten, ettei lupaehdossa mainittua vaatimusta tarvitse erikseen toteuttaa. Tekopohjaveden tuotantomäärät on simuloitu pohjaveden virtausmallien avulla siten, ettei tarvetta suojaimeytykselle synny. VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUKSEN PÄÄTÖS, DNRO VARELY/17/07.02/2010, Varsinais-Suomen ELY-keskus on antamallaan päätöksellä Dnro VARELY/17/07.02/2010 hyväksynyt TSV Oy:n esittämän imeytystä ja vedenottoa koskevan tarkkailusuunnitelman osittain muutettuna. Tarkkailu tulee aloittaa välittömästi päätöksen mukaisena. Tarkkailuohjelma on kokonaisuudessaan seuraavan sisältöinen:

12 12 (43) 1. VESIMÄÄRIEN TARKKAILU 1.1. Imeytysaltaisiin imeytettävän vesimäärän mittaus Imeytysaltaisiin imeytettävät vesimäärät mitataan jatkuvatoimisesti imeytysallaskohtaisesti vesimittarilla Kaivoista otettavien vesimäärien mittaus Kaivoista otettavat vesimäärät mitataan jatkuvatoimisesti kaivokohtaisesti vesimittarilla. 1.3 Lähdevirtaamien mittaus Alastaron Myllylähteen ja Kankaanrannan lähteen virtaamat mitataan lähteiden purkuojassa olevalla kiinteällä mittapadolla kuukauden väliajoin. Oripään Myllylähteen virtaama mitataan kuukauden väliajoin. Raportoinnissa voidaan käyttää Suomen ympäristökeskuksen lähteen laskuojassa olevan jatkuvatoimisen mittauspisteen virtaamahavaintoja. 1.4 Lähdevirtaamien lisätarkkailu Mikäli tekopohjavesilaitoksen tuotantoalueella havaitaan pitkänajan keskiarvoista poikkeavaa pohjaveden pinnan laskua tai nousua, tai kyse on lupamääräyksen 5 kohdassa mainitusta imeyttämisen keskeyttämisestä, tulee aloittaa kerran kuukaudessa tapahtuva lähdevirtaamien mittaus seuraavista kohteista: a) Lohensuolla oleva Harjukylän Naturalähde b) Sepänojan- Virtaojan ja siihen liittyvien ojien virtaamat. Aikaisemman vuonna 2000 hyväksytyn tarkkailuohjelman mukaiset kohteet Virttaanoja (Koho) sekä nro 2264 Peltonen. c) Virttaan kylässä sijaitsevan Punkan altaasta lähtevän ojan virtaama. Aikaisemmassa vuonna 2000 hyväksytyssä tarkkailuohjelmassa nimellä Punkka. d) Oripään Myllykylässä sijaitsevan Lähde-nimisen talon viereisen lähteen virtaama. Aikaisemman vuonna 2000 hyväksytyn tarkkailuohjelman M14 Lähdetalo. Lisätarkkailua jatketaan, kunnes tuotantoalueella vedenpinnat ovat palautuneet pitkänajan keskiarvon tasolle, mahdollinen imeytyksen tai vedenoton keskeytys on päättynyt eikä tarkkailukohteissa havaita pitkäajan tuloksiin verrattuna poikkeamia.

13 13 (43) 1.5 Riittiön ja Harjunkylän lirikaivojen ylivuodon tarkkailu Mikäli tekopohjavesilaitoksen tuotantoalueella havaitaan pitkänajan keskiarvoista poikkeavaa pohjaveden pinnan laskua tai nousua, tai kyse on lupamääräyksen 5 kohdassa mainitusta imeyttämisen keskeyttämisestä, tulee alueelta valita 2-3 ns. lirikaivoa, joiden ylivuoto mitataan kerran kuukaudessa. Tarkkailukaivojen valinnasta sovitaan ELY-keskuksen kanssa. Tarkkailua jatketaan, kunnes tuotantoalueella vedenpinnat ovat palautuneet pitkänajan keskiarvon tasolle, mahdollinen imeytyksen keskeytys on päättynyt eikä tarkkailukohteissa havaita pitkäajan tuloksiin verrattuna poikkeamia Riittiön ja Harjunkylän ojien virtaamien tarkkailu Mikäli tekopohjavesilaitoksen tuotantoalueella havaitaan pitkänajan keskiarvoista poikkeavaa pohjaveden pinnan laskua tai nousua, tai kyse on lupamääräyksen 5 kohdassa mainitusta imeyttämisen keskeyttämisestä, Riittiön ja Harjunkylän alueelta laskeviin ojiin tulee rakentaa 1-2 virtaamamittausmittapatoa. Virtaamamittaus tehdään niistä kerran kuukaudessa. Mittapatojen sijainnista sovitaan ELY-keskuksen kanssa. Tarkkailua jatketaan, kunnes tuotantoalueella vedenpinnat ovat palautuneet pitkänajan keskiarvon tasolle, mahdollinen imeytyksen keskeytys on päättynyt eikä tarkkailukohteissa havaita pitkänajan tuloksiin verrattuna poikkeamia Pyhäjoen virtaaman tarkkailu Mikäli tekopohjavesilaitoksen tuotantoalueella havaitaan pitkänajan keskiarvoista poikkeavaa pohjaveden pinnan laskua tai nousua, tai kyse on lupamääräyksen 5 kohdassa mainitusta imeyttämisen keskeyttämisestä tai mikäli Kankaanrannan ja Alastaron Myllylähteen virtaamissa havaitaan normaalista poikkeavaa vähenemistä tai lisääntymistä, tulee aloittaa kerran kuukaudessa tapahtuva virtaamien mittaus Pyhäjokeen laskevasta ojasta Kuljunkulman Juvankosken paikallistien kohdalla sekä Pyhäjoesta ympäristöhallinnon valtakunnalliseen havaintoverkostoon kuuluvasta virtaamamittauspisteestä nro Korven-Pyhäjoentien kohdalla. Tarkkailua jatketaan, kunnes tuotantoalueella vedenpinnat ovat palautuneet pitkänajan keskiarvon tasolle, mahdollinen imeytyksen keskeytys on päättynyt eikä tarkkailukohteissa havaita pitkänajan tuloksiin verrattuna poikkeamia ja kun Kankaanrannan ja Alastaron Myllylähteen virtaamat ovat palautuneet normaalille tasolle Vesimäärien raportointi Imeytetyt ja kaivoista otetut vesimäärät ilmoitetaan sähköpostitse ELYkeskukselle ja muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille kuukauden väliajoin imeytysaluekohtaisena ja kaivoaluekohtaisena vuorokausisummana m 3 /d sekä kuukausikeskiarvona m 3 /d.

14 14 (43) Virtaamat m 3 /d ilmoitetaan sähköpostitse ELY-keskukselle ja muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille kuukauden väliajoin. Vedenoton tai imeyttämisen keskeyttämisestä tai merkittävistä muutoksista otettavan tai imeytettävän veden määrissä, on ilmoitettava välittömästi valvontaviranomaiselle. 2. VEDEN LAADUN TARKKAILU 2.1. Imeytettävän veden laadun tarkkailu Kokemäenjoesta otettu raakavesi käsitellään esikäsittelylaitoksella, jonka toiminnan tarkkailusta on tehty erillinen tarkkailusuunnitelma ja se on hyväksytty erillisellä päätöksellä. Esikäsittelylaitokselta imeytykseen lähtevän veden laatua tarkkaillaan tämän päätöksen mukaisesti. Imeytettävästä vedestä otetaan näyte esikäsittelylaitokselta Virttaankankaalle lähtevästä vesilinjasta. Imeytykseen lähtevän veden sameutta mitataan jatkuvatoimisesti esikäsittelylaitoksella. Jatkuvatoimisen mittauksen laitteiston huollosta ja tulosten laadusta on huolehdittava. 1) Imeytettävästä vedestä on määritettävä seuraavat parametrit viikon väliajoin: -kiintoaine -ph -elohopea -kadmium -lyijy -nikkeli -alumiini -sameus -kloridi Kiintoaine on määritettävä ns. Nuclepore (0,4 µm) menetelmällä ja määritysrajan on oltava 0,5 mg/l. (Määritysnumero 364, koodi SS;F6;GVS). Elohopea määritetään standardin SFS-EN ISO Veden laatu mukaisesti. Määritysraja on 0,005 µg/l. (Määritysnumero 624, koodi HG; typpihappokäsittely; AFD.) Esikäsittelyssä käytetään märkäpolttomenetelmää, jolloin saadaan määritettyä kokonaiselohopeapitoisuus. Parametrit ovat samat, jotka määritetään esikäsittelylaitoksella Kokemäenjoen vedestä kerran viikossa otettavista näytteistä.

15 15 (43) 2) Kuukauden väliajoin tutkittavat parametrit: -COD Mn -TOC -happipitoisuus -sähkönjohtavuus -alkaliniteetti -kokonaisfosfori -fosfaattifosfori -kokonaistyppi -ammoniumtyppi -nitraatti -nitriitti -sulfaatti -rauta -mangaani -varmistetut enterokokit -lämpökestoiset koliformiset bakteerit -escherichia coli -bakteerit -alumiini -DOC 3) Kuukauden väliajoin tutkitaan asetuksen (342/2009) liitteessä 1 E mainituista pohjavettä pilaavista vaarallisista aineista ja aineryhmistä seuraavat: -orgaaniset tinayhdisteet - näistä tributyylitina (TBT) -aineet ja valmisteet tai niiden hajoamistuotteet, joilla osoitetaan olevan karsinogeenisiä tai mutageenisiä ominaisuuksia tai ominaisuuksia, jotka voivat vaikuttaa steroidien tuotantoon, kilpirauhaseen, lisääntymiseen tai muihin sisäeritykseen liittyviin toimintoihin vesiympäristössä tai sen välityksellä - näistä aineista ftalaatit (DEPH) ja metyylielohopea (CH 3 Hg) -hiilivedyt sekä pysyvät, kertyvät ja myrkylliset orgaaniset aineet - näistä dioksiinit (PCDD) ja furaanit (PCDF) -syanidi -arseeni ja sen yhdisteet Näytteenottoa jatketaan niin kauan kunnes voidaan valvontaviranomaisen toimesta todeta aineiden määrän olevan sellaisella tasolla, ettei niistä katsota olevan haittaa pohjaveden laadulle. 4) Asetuksen (342/2009) liitteessä 1 E mainittuja torjunta-aineita seurataan seuraavasti: Aineryhmää 2 viikoittain välisenä aikana sekä välisenä aikana. organofosforiyhdisteet - näistä aineista glyfosaatti ja sen hajoamistuote AMPA

16 16 (43) Aineryhmää 9 viikoittain välisenä aikana biosidit ja kasvinsuojeluaineet - näistä aineista fenoksidiherbisidit Nämä aineet tai yhdisteet on määritettävä menetelmillä, joiden määritysrajat ovat niin alhaiset, että tuloksia voidaan verrata ympäristölaatunormeihin (asetus 341/2009 liite 7A) tai luonnontilassa olevan pohjaveden taustapitoisuuksiin. 2.2 Kaivoista otettavan veden laadun tarkkailu Tuotantokäytössä olevilta kaivoilta otettavat vesinäytteet tutkitaan seuraavasti: 1) Kuukauden väliajoin tutkittavat parametrit: -lämpötila -haju, väri ja maku -sameus -happipitoisuus -sähkönjohtavuus -ph -kokonaiskovuus -alkaliniteetti -kloridi -kokonaisfosfori -fosfaattifosfori -kokonaistyppi -ammoniumtyppi -nitraatti -nitriitti -sulfaatti -CO2 -TOC -COD Mn -rauta -mangaani -kalsium -kalium -magnesium -natrium -heterotrofiset bakteerit -koliformiset bakteerit -escherichia coli bakteerit -clostridium perfringens -elohopea -kadmium -lyijy -nikkeli -kupari

17 17 (43) -kromi -arseeni -alumiini -DOC 2) Kerran vuodessa tutkittavat parametrit: -fluoridi -enterokokit -torjunta-aineet -PAH yhdisteistä bentso(a)pyreeni -antimoni -bentseeni -boori -syanidi -seleeni -1,2 dikloorietaani -tetra- ja trikloorieteeni -trihalometaanit -bromaatti 2.3 Yksityisten kaivojen veden laadun tarkkailu Mikäli tekopohjavesilaitoksen tuotantoalueella havaitaan pitkänajan keskiarvoista poikkeavaa pohjaveden pinnan laskua tai nousua, tai kyse on lupamääräyksen 5 kohdassa mainitusta imeyttämisen keskeyttämisestä, tulee Virttaan kylän alueelta valita 3-4 talousvesikäytössä olevaa kaivoa kerran kuukaudessa tapahtuvaan veden laadun seurantaan. Kaivojen valinnasta ja veden analysoinnista sovitaan ELY-keskuksen kanssa. Tarkkailua jatketaan, kunnes tuotantoalueella vedenpinnat ovat palautuneet pitkänajan keskiarvon tasolle, mahdollinen imeytyksen keskeytys on päättynyt eikä tarkkailukohteissa havaita pitkäajan tuloksiin verrattuna poikkeamia Lähteiden veden laadun tarkkailu Alastaron Myllylähteestä ja Kankaanrannan lähteestä purkautuvasta vedestä otetaan näytteet seuraavasti: Neljä kertaa vuodessa säännöllisin väliajoin tutkittavat parametrit: -lämpötila -happipitoisuus -ph -TOC -kokonaisfosfori -kokonaistyppi -ammoniumtyppi

18 18 (43) -nitraatti -nitriitti -kloridi -sähkönjohtavuus -kokonaiskovuus -alkaliniteetti -alumiini -DOC 2.5. Pohjaveden lämpötilan tarkkailu Pohjaveden lämpötilan seurantaa varten asennetaan 5 kpl pohjaveden lämpötilaa mittaavia automaattilaitteita ELY-keskuksen osoittamiin havaintoputkiin. Havainnot tehdään 10 min väliajoin. Laitteet mittaavat samalla pohjaveden pinnan korkeuden. Pohjaveden lämpötila mitataan lisäksi vesinäytteiden oton yhteydessä ja myös TSV:n kohdassa 3.1 mainitut automaattimittalaitteet rekisteröivät pohjaveden lämpötilan kerran päivässä Veden laadun raportointi TSV Oy:n raportoidessa jatkuvatoimisen mittalaitteen tuloksia, on raportista käytävä ilmi, mikä on laitteen luotettavuus/epävarmuus ja määritysrajat eri parametreille. Jatkuvatoimisen mittalaitteen lukemat tulee esittää viivadiagrammina ja Excel taulukoina. Jatkuvatoimisen mittalaitteen tarkkailutulokset toimitetaan päivittäin internetsivuille, joille valvontaviranomaisilla on pääsy. Vedenlaatuanalyysien tulokset on lähetettävä suoraan laboratoriosta ELYkeskukselle viikon toimitusajalla. Kuukausiraportit on toimitettava tarkkailukuukautta seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä. Kaikki edellä mainitut kuukausiraportit on toimitettava ELY-keskukselle sekä Huittisten, Loimaan, Oripään ja Säkylän kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille. ELY-keskukselle tiedot toimitetaan myös ympäristöhallinnon pohjavesitietojärjestelmän vaatimassa *.vyh muodossa Analyysitulokset ja lämpötilamittausten tulokset tulee lisäksi esittää puolivuosittain yhteenvetoraporttina ja toimittaa ELY-keskukselle ja muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille.

19 19 (43) 3. POHJAVEDEN PINNAN MITTAUS 3.1 Mittausmenetelmät ja mittaustiheys Pinnan mittaukset tehdään toiminta-alueella automaattimittareilla kerran päivässä vähintään 20 havaintopisteellä 30 vaihtoehtoisesta pisteestä, joiden sijainti on esitetty TSV:n tarkkailusuunnitelman liitekartalla nro 8. Havaintokohtien tulee antaa luotettava kuva koko tuotantoalueen vedenpinnoista. Lisäksi asennetaan 5 kpl automaattimittalaitteita ELY-keskuksen osoittamiin havaintoputkiin mittamaan vedenpintojen muutoksia 10 min väliajoin. Laitteina käytetään kohdassa 2.5 mainittuja lämpötilan mittauslaitteita. Automaattimittauksia täydennetään kerran kuukaudessa tehtävillä käsimittauksilla toiminta-alueen ympäristössä 21 pisteessä (TSV:n liitekartta 8) ja lisäksi Virttaan kylän suunnalla 7 pisteessä (TSV:n tarkkailusuunnitelman karttaliite 9). 3.2 Muitten vedenottamoiden vedenpintamittaukset Penturan, Pruukan, Nuijamaan, Lohensuon ja Taimi-Tapion Oy:n ottamoiden vedenpinnat mitataan kuukauden väliajoin. Vedenottamoiden omien velvoitetarkkailun tuloksia voidaan käyttää raportoitaessa ko. ottamoiden vedenpintojen korkeuksia Pinnanmittaustietojen raportointi Automaattimittausten tulokset toimitetaan kuukauden väliajoin sähköpostitse taulukkona ja diagrammeina ELY-keskukselle ja muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille. Käsimittausten tulokset toimitetaan puolivuosittain sähköpostitse taulukkona ja diagrammeina ELY-keskukselle ja muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille. ELY-keskukselle pohjaveden korkeudet toimitetaan lisäksi ympäristöhallinnon pohjavesitietojärjestelmän mukaisina *.vyh ja *.dat -siirtotiedostoina. Vedenottamoiden vedenpintojen korkeudet ilmoitetaan kuten käsimittausten tulokset. 4. MAAPERÄN LAADUN TARKKAILU (IMEYTYSALTAAT) 4.1 Menetelmä ja tutkittavat parametrit Jokaisesta käytössä olleesta imeytysaltaasta otetaan kerran vuodessa syksyllä jatkuva maaperänäyte niin syvälle kuin lietettä on. Tutkittavat parametrit: -orgaanisen aineen pitoisuus -elohopea

20 20 (43) -kadmium -lyijy -nikkeli -kokonaisfosfori -kokonaistyppi 4.2 Maaperäanalyysien raportointi 5. MUU TARKKAILU 5.1 Säähavainnot Analyysitulokset esitetään vuosiraportissa, joka toimitetaan ELYkeskukselle ja muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille. Päivittäiset sademäärät, ilman lämpötila, sekä mahdollisuuksien mukaan lumen määrä, lumen vesiarvo ja roudan syvyys selvitetään lähimmältä sääasemalta. Säähavainnot raportoidaan vuosiraportissa ELY-keskukselle ja muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille. 5.2 Suojaimeytyksiin liittyvä tarkkailu Suojaimeytysten tarpeellisuuden tarkkailua varten mitataan Alastaron Myllylähteen ja Kankaanrannan lähteen virtaamat kuten on esitetty kohdassa 1.3. sekä selvitetään Oripään Myllylähteen virtaamat Suomen ympäristökeskukselta, jolla on lähdepurossa jatkuvatoiminen mittaus. Lisäksi mitataan Pyhäjoen virtaama, kuten edellä on esitetty kohdassa 1.7. Tarkkailutulokset raportoidaan puolivuosittain ELY-keskukselle ja muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille. 6. IMEYTYSTÄ JA VEDENOTTOA KOSKEVAN TARKKAILUN VUOSIRAPORTTI Tämän tarkkailuohjelman mukaisesti tehtyjen kuukausi- ja puolivuosiraportoinnin pohjalta laaditaan vuosiyhteenveto. Raportti tulee toimittaa viipymättä ja viimeistään 2 kuukauden kuluttua 12 kuukauden jakson päättymisestä ELY-keskukselle sekä muille lupamääräyksessä 11 mainituille tahoille. 7. TARKKAILUOHJELMAN PÄIVITYS KHO:n päätöksen mukaisesti: "Tekopohjavesilaitoksen toimintaa koskeva päivitetty tarkkailusuunnitelma on toimitettava kahden vuoden kuluessa täysimittakaavaisen imeytyksen ja vedenoton käynnistymisestä ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi."

21 21 (43) 8. TARKKAILUOHJELMAN MUUTTAMINEN Tarkkailuohjelman yksityiskohtia voidaan tarvittaessa muuttaa ELYkeskuksen kanssa sovittavalla tavalla siten, että muutokset eivät vaikuta tarkkailun luotettavuuteen, kattavuuteen tai tavoitteisiin. 9. KORVATTAVA TARKKAILUOHJELMA Tämä tarkkailuohjelmapäätös korvaa aikaisemman hyväksytyn tarkkailuohjelman (päivätty ), siltä osin kuin ohjelma koskee TSV Oy:n Virttaankankaan pohjaveden ottamon (kaivo K51) rakentamislupaan (KHO ) liittyvää velvoitetarkkailua. 10. TARKKAILUN ALOITTAMINEN Tarkkailu on tässä päätöksessä hyväksytty otettavaksi käyttöön välittömästi, koska tarkkailulla on keskeinen asema täysimittakaavaisen toiminnan todellisten vaikutusten selvittämisessä ja mahdollisten haitallisten vaikutusten estämisessä ja rajoittamisessa. PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT Täysimittakaavaisen toiminnan tarkkailuvelvoite perustuu lainvoimaisiin tekopohjavesilaitoksen lupamääräyksiin. Määräyksiä on perusteltu varsin yksityiskohtaisesti varsinkin Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä ja monessa kohdin on painotettu tarkkailun merkitystä. Tarkkailun tavoitteena on selvittää millaisia ympäristövaikutuksia veden imeyttämisellä ja vedenotolla on koko harjualueella niin pohja- ja pintaveden laadussa ja määrässä kuin maaperässä maanpinnan alla ja maanpinnalla. Veden laadun osalta tarkkailun tavoitteena on saada selville mahdolliset veden laadun muutostrendit ja jos muutoksia havaitaan, mille tasolle ne pysähtyvät tai jatkavatko ne pysyvästi kasvua. Tekopohjavesihanke ei kokonaisuutena muuta alueella olevan pohjaveden määrää nykyisestään, koska imeytettävä ja otettava vesimäärä ovat yhtä suuret. Imeytys ja vedenotto kuitenkin vaikuttavat paikallisesti pohjaveden korkeuteen ja virtaukseen. TSV on toimittanut ELY-keskuksen pyynnöstä ELY-keskukselle vuosien välisenä aikana tehdyistä 26 pohjavesitutkimuksesta selvityksen, joiden perusteella on TSV on määrittänyt täysimittakaavaisen toiminnan vaikutusalueen. Tutkimukset ovat käsittäneet mm. laajoja ja monipuolisia maaperän rakenneselvityksiä, joiden perusteella on ollut mahdollista laatia hyvin yksityiskohtainen kolmiulotteinen maaperämalli. Lisäksi on tutkittu pohjaveden ja maaperän geokemiaa. Pohjaveden virtausta on mallinnettu matemaattisen mallin lisäksi merkkiainekokeilla. Tehdyistä tutkimuksista 10 on julkaistu tieteellisissä julkaisusarjoissa. TSV on lisäksi esitellyt lokakuussa 2011 ELY-keskukselle Virttaankankaalla tehtyjä sedimentologisia rakenneselvityksiä ja niiden tuloksia sekä koe-

22 22 (43) toiminnan aikana tehtyjä isotooppitutkimuksia imeytetyn veden virtaamisesta, laadusta ja määrästä maaperässä. Sedimentologisten selvitysten perusteella imeytysaltaat ja tuotantokaivot sijaitsevat karkeassa harjuytimessä, joten imeytettävä vesi kulkeutuu varsin suoraviivaisesti harjuytimeen ja siellä edelleen kaivoihin. Isotooppitutkimusten mukaan koetoiminnan aikana kahden kuukauden kuluttua imeyttämisestä, oli kaivoissa jokiveden osuus yli 40 %. Puolen vuoden seurannan jälkeen kaivossa K32 jokiveden osuus oli lähes 100%. Imeytettävän veden laadun muutoksia maaperässä on selvitetty isotooppitutkimusten lisäksi mm. hiekkakiven sidosaineen kalsiitin liukenemistutkimuksilla. Tutkimusten mukaan imeytettävän veden ph nousee selvästi maaperässä olevan kalsiitin liuetessa veteen, kuten koetoiminnan aikana tapahtuikin. Virttaankankaalla pohjaveden luonnollinen ph-arvo on normaalia korkeampi noin 8,5. TSV on toimittanut ELY-keskukselle päivätyn "Koekäyttövaiheen loppuraportti 2011" selvityksen koetoiminnan aikana saaduista tutkimustuloksista. Veden laatu Virttaankankaalta on teetetty vesianalyysejä TSV:ltä saadun tiedon mukaan lähes kpl yli 10 vuoden ajalta. Pohjaveden laadusta on näin ollen varsin hyvä lähtötilannekuva. Koetoiminnan aikana merkittävimmät muutokset pohjaveden laadussa havaittiin TOC- ja DOC pitoisuuksien nousussa sekä kloridin määrän selvässä kasvussa ja typpiyhdisteiden kohoamisena. Koetoiminnan loppupuolella em. aineiden määrän kasvu näyttää pysähtyneen. Laadun muutokset ko. aineiden osalta on ennakoitu myös hanketta koskevissa asiakirjoissa. Koetoiminnan aikana orgaanisten hiilen (TOC) pitoisuudet osoittivat, että biologinen toiminta maaperässä ei ollut ainakaan vielä kunnolla käynnistynyt. TOC pitoisuus Kokemäenjoessa on tasolla 8-9 mg/l ja koetoiminnan aikana imeytettävässä vedessä noin 5 mg/l. Ylimmillään vedenottokaivoista mitattiin TOC -arvo 3,0 mg/l. DOC (liuenneen orgaanisen hiilen) pitoisuudet ovat myös nousseet tasolta 0,2 mg/l tasolle 3,5 4 mg/l. Nitraattitypen (NO 3 -N) pitoisuudet ovat nousseet talolta 200 µg/l tasolle 500 µg/l. Analyysivalikoimaan on lisätty laboratoriossa määritettävä DOC, liukoisen orgaanisen hiilen määritys. DOC -pitoisuus ei kerro orgaanisen aineksen laadusta, mutta määrän mittana se on hyvä. DOC:n laboratoriomäärityksillä varmistetaan maastossa tehtävien Scan-mittausten luotettavuus. Kloridipitoisuus pohjavedessä nousi koetoiminnan aikana. Suurimmillaan kloridipitoisuus on ollut kaivossa K32 9,7 mg/l. Luonnontilaisessa pohjavedessä kloridia on noin 2 mg/l. Kloridin lisäys johtuu esikäsittelylaitoksen

23 23 (43) saostuskemikaalina käytettävästä polyalumiinikloridista. Imeytetyssä vedessä kloridia on ollut noin 10 mg/l. Osakaskuntien terveysviranomaiset seuraavat viikoittain talousvesiasetuksen 461/2000 edellyttämällä tavalla vesijohtoverkostoon menevän veden laatua, joka on käytännössä samaa vettä kuin yllämainittu tuotantokaivoista otettu vesi. Penturan, Pruukan, Nuijamaan, Lohensuon ja Taimi-Tapio Oy:n vedenottamoilla on omaa velvoitetarkkailuun liittyvää vedenlaatuseurantaa, jotka ottamot ilmoittavat ELY-keskukselle. Torjunta-aineita on määrätty tehtäväksi sellaisina aikoina, jolloin niitä käytetään valuma-alueella. Liitteen 1 E aineryhmästä 2 on seurattavaksi valittu glyfosaatti, joka on yleinen kasvintorjunta-aine. Aineryhmästä 4 on seurattavaksi valittu ftalaatit, jotka on luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi ja metyylielohopea, jota on mitattu Kokemäenjoen kaloista. Suomen ympäristökeskuksen vetämissä VESKA-projekteissa on kartoitettu haitallisten aineiden esiintymistä päästöissä ja vesistöissä. Selvitysten johtopäätöksinä oli mm. että ympäristölaatunormit ylittäviä pitoisuuksia löytyi jätevesissä ftalaatilla ja että pintavesistä löytyi fenoksiherbisidejä. Jälkimmäiset edustavat näin ollen tässä aineryhmää 9. Aineryhmästä 5 on valittu dioksiinit ja furaanit, sillä niitä on tavattu Kokemäenjoen veden laadun intensiiviseurannassa, jossa niitä etsittiin keräämällä sedimentoituvaa ainesta. Nuclepore-menetelmä, perustuu standardiin SFS-EN- 872, Määrityksessä vesi suodatetaan valitun suodattimen läpi vakuumi- tai painesuodatuslaitteen avulla. Suodatin kuivataan 105 C lämpötilassa ja suodattimelle jääneen jäännöksen massa punnitaan kiintoaineena. Nuclepore polykarbonaattisuodatin pidättää kaikki kooltaan 0,40 µm suuremmat hienojakoiset partikkelit. Tuloksia tulkitaan yleensä niin, ettei Nucleporesuodos enää sisällä kiintoainetta. Kiintoaineen määritysrajaksi on valittu alhaisin mahdollinen (0,5 mg/l), koska vertailtavuuden vuoksi menetelmän on oltava sama kuin imeytettävän veden laadun määrityksessä. ELY-keskuksen vaatima elohopeamääritysmenetelmä ottaa myös hienojakoiseen kiintoaineeseen sitoutuneen elohopean huomioon määrityksessä, sillä kiintoaineeseen sitoutunut elohopea hajoaa mitattavaksi typpihappokäsittelyllä märkäpoltossa. Pohjaveden lämpötilan tarkkailu Imeytettävän veden lämpötila vaihtelee huomattavasti vuodenaikojen mukaan. Tämä vaikuttaa myös pohjaveden lämpötilaan ja se oli nähtävissä koetoiminnan aikana läntisen koetoiminta-alueen kaivoista mitatuissa lämpötiloissa. Koetoiminnan loppuraportin mukaan kesällä imeytetyn lämpimän jokiveden vaikutus on alkanut näkyä syksyllä kun mm. kaivo 32:ssa

24 24 (43) lämpötila on noussut +10 C:seen. Pohjaveden lämpötilan mittausta tulisikin laajentaa siten, että tuotantoalueen havaintoputkista saataisiin lämpötilaprofiilit 1-2 m välein. Pohjaveden lämpötilaa seuraamalla saadaan myös tietoa vaikutusalueen laajuudesta ja imeytettävän veden kerrostumisesta. Mahdollisilla pohjaveden lämpötilan muutoksilla voi olla merkittävä vaikutus lähteiden kasvillisuuteen. Tämän takia myös lähdevirtaamien lämpötiloja tulee seurata. Raportointi poikkeuksellisista sameusarvoista Lupamääräyksen 6 mukaan imeytettävä vesi ei saa sisältää kiintoainetta. Koska kiintoainetta ei voida määrittää jatkuvatoimisesti, on tarkkailu korvattu jatkuvatoimisella sameusmittauksella. Poikkeuksellisista mittaustuloksista ilmoittamisella turvataan valvontaviranomaiselle mahdollisuus reagoida nopeasti maaperää ja pohjavettä vaarantaviin tilanteisiin. Pohjaveden pinnan korkeusseuranta Pohjaveden pintojen luonnontilaisista vaihteluista on varsin hyvä yleiskuva Köyliöstä Loimaan Sulajoen ottamolle ulottuvalta harjujaksolta aina vuodesta 1995 lähtien. Ko. harjujaksolla on tehty vedenottajien toimesta pohjaveden pinnankorkeuden mittauksia ja lähdevirtaamamittauksia vuonna 1995 ympäristökeskuksen toimesta yhtenäistetyn tarkkailuohjelman mukaisesti kerran kuukaudessa. TSV:n osalta ohjelmaa muutettiin vuonna Koko ko. harjujaksolta on kertynyt noin 300 havaintokohteesta kerran kuukaudessa tehdyissä mittauksissa 15 vuoden aikana yli havaintoa valvontaviranomaisen tietokantaan. TSV:n omassa seurannassa on kertynyt TSV:n syksyllä 2011 antaman tiedon mukaan pohjaveden pinnan korkeusmittaustietoja Virttaankankaan alueelta noin kpl. Lisäksi samaan harjujaksoon ja osittain samaan pohjavesimuodostumaan Virttaankankaan kanssa kuuluvalla Säkylänharjulla on ELY-keskus omatoimisesti seurannut pohjaveden pintojen korkeuksia automaattimittalaitteilla kolmessa havaintopisteessä 6 tunnin väliajoin vuodesta 1999 lähtien. Oripään Myllylähteen virtaamasta on Suomen ympäristökeskuksella päivittäisiä havaintoja yli 30 vuoden ajalta. Virttaan kylän ja Oripään Myllylähteen välisellä alueella on toiminut 30 vuoden ajan Suomen ympäristökeskuksen pohjavesiasema, jossa on seurattu pohjaveden pintojen lisäksi haihduntaa ja sademääriä. TSV:n koetoiminnan aikana ei havaittu selviä koetoiminnasta johtuvia muutoksia pohjaveden pinnoissa edellä mainituissa havaintokohteissa. Koetoiminnan aikana pohjaveden pinnat ovat imeytysalueiden läheisyydessä nousseet ylimmillään noin 1,5 metriä itäisellä imeytysalueella ja läntisellä alueella noin 0,5 m. Harjualueen reunoilla Kankaanrannan lähteiden ja Harjunkylän suunnalla vaikutuksia ei ollut havaittavissa. TSV:n esittämä pinnankorkeuksien automaattinen havainnointi (20 kpl) ja käsimittaus (28 kpl) kattavat varsinaisen tekopohjaveden tuotantoalueen sekä Virttaan kylän suunnan. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen peruste-

25 25 (43) lujen mukaan vedenotto vaikuttaa Oripäänharjun pohjoisosan pohjavedenkorkeuksiin tietyllä viiveellä. Oripäänharjun pohjoisosan harjun vedenpintojen seuranta tapahtuu siellä olevan TSV:n ottamon tarkkailuohjelman mukaisesti, joten ko. alueelle ei ole esitetty mittauspisteitä. Lähdevirtaamien seuranta Edellä mainitun Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen perustelujen mukaan tarkkailuun on lisätty raportointivelvollisuus Oripäänharjun pohjoisosassa sijaitsevasta Oripään Myllylähteestä. Koetoiminnan aikana ei havaittu merkittäviä muutoksia Kankaanrannan lähteiden virtaamissa, näin ollen TSV:n esittämää seurantaa voidaan pitää riittävänä. SOVELLETUT OIKEUSOHJEET Vesilaki 2 luku 14a PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta. Perustelut TURUN SEUDUN VESI OY:N OIKAISUVAATIMUS Tekopohjavesilaitoksen lupapäätös on annettu vesilain säännösten nojalla. Vesilaissa ei ole säännöstä tarkkailusuunnitelman hyväksymispäätöksen määräämisestä noudatettavaksi muutoksenhausta huolimatta. Hallintolainkäyttölain 31 :n 2 momentin säännöksen mukaan: päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa tai asetuksessa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä." Tekopohjavesihankkeessa toiminnan tarkkailulla on keskeinen asema haitallisten seurausten estämisessä ja rajoittamisessa. Hanketta koskevien lupapäätösten perusteluissa on todettu hankkeen todellisten vaikutusten selviävän tarkkailulla. Tarkkailua koskevan päätöksen määrääminen noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta on siksi tarpeen. Turun Seudun Vesi Oy (TSV Oy) on aluehallintovirastoon toimittamassaan oikaisuvaatimuksessa pitänyt ELY-keskuksen velvoitetarkkailuohjelmasta antamaa päätöstä kohtuuttomana, osittain sen toimivaltaan kuulumattomana ja vaatinut, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa ja poistaa ELY-keskuksen tarkkailusuunnitelmaan tekemät muutokset kaikilta muilta paitsi niiltä osin, jotka TSV Oy on oikaisuvaatimuksessa hyväksynyt.

26 26 (43) TSV Oy on lisäksi pyytänyt aluehallintovirastolta erillistä päätöstä ELYkeskuksen välittömästä täytäntöönpanomääräyksestä ennen pääasiaa koskevan valituksen ratkaisemista. Päätöksen täytäntöönpano ELY-keskus esittää päätöksen perusteluissaan, että tekopohjavesilaitoksen lupapäätös on annettu vesilain säännösten nojalla. Vesilaissa ei ole säännöstä tarkkailusuunnitelman hyväksymispäätöksen määräämisestä noudatettavaksi muutoksenhausta huolimatta. ELY-keskus toteaa, että hallintolainkäyttölain 31 :n 2 momentin säännösten mukaan päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa tai asetuksessa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voi lykätä. Lisäksi ELY-keskus toteaa, että Tekopohjavesihankkeessa toiminnan tarkkailulla on keskeinen asema haitallisten seurausten estämisessä ja rajoittamisessa. Hanketta koskevien lupapäätösten perusteluissa on todettu hankkeen todellisten vaikutusten selviävän tarkkailulla. Tarkkailua koskevan päätöksen määrääminen noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta on siksi tarpeen. Päätöksen täytäntöönpanoa koskeva ehdoton pääsääntö on, että vasta lainvoimainen päätös on täytäntöön pantavissa. Välitön täytäntöönpanoa koskeva viranomaismääräys on pääsäännöstä poikkeus, joka edellyttää asianosaisen kuulemista ja täytäntöönpanomääräyksen perusteiden selvittämistä. Välittömän täytäntöönpanomääräyksen on oltava selkeä ja perusteltu. Täytäntöönpanomääräykseen ei voi myöskään sisältyä itsenäisiä, asiasisältöisiä velvoitteita, vaan se voi sisältää ainoastaan varsinaisen päätöksen toteuttamista koskevan velvoitteen. ELY-keskus on päätöksen välittömässä täytäntöönpanomääräyksessä laiminlyönyt kaikki edellä mainitut velvoitteet. ELY-keskus on määrännyt päätöksen täytäntöön pantavaksi välittömästi TSV Oy:tä kuulematta. Täytäntöönpanomääräystä on perusteltu puutteellisesti. Kuten TSV Oy:n valituksesta ilmenee, ELY-keskus on puuttunut myös monilta osin muiden viranomaisten päätösten asiasisältöön niin, että aiemmin annetut päätökset tosiasiassa muuttuisivat asiasisällöltään ja määräyksiä on mahdoton ELY-keskuksen antamassa määräajassa toteuttaa. Kysymyksessä ei enää ole päävelvoitteen täytäntöönpanoa koskeva määräys, vaan määräyksellä on puututtu jo lainvoimaisten ratkaisujen asiasisältöön. TSV Oy viittaa tältä osin seuraavaan korkeimman hallintooikeuden ratkaisuun: KHO T 297: Viestintävirasto määräsi Suomen Postin pidättäytymään yleispalvelutuotteiden hintojen korotuksista, kunnes uudet hinnastot oli toimitettu virastolle. Tällainen määräys ei ollut Postille asetetun päävelvoitteen täytäntöönpanoa

Tekopohjavesilaitoksen lupapäätös, LSY nro 161/2005/4

Tekopohjavesilaitoksen lupapäätös, LSY nro 161/2005/4 Etelä-Suomi Päätös Nro 142/2011/4 Dnro ESAVI/78/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.7.2011 ASIA Oikaisuvaatimus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätökseen Dnro VARELY/17/07.02/2010,

Lisätiedot

Tekopohjavesilaitoksen lupapäätös, LSY nro 161/2005/4

Tekopohjavesilaitoksen lupapäätös, LSY nro 161/2005/4 Etelä-Suomi Päätös Nro 274/2013/2 Dnro ESAVI/7/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.12.2013 ASIA Oikaisuvaatimus Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätökseen Dnro VA- RELY/19/07.02/2010, 22.12.2011, joka

Lisätiedot

Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d)

Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d) Liite 1. Yhteenveto keskisuurista laitoksista. Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d) 10 100 100 400 400 1 000 Yhteensä Laitokset ja yksiköt 407 177 113 697 Talousveden käyttäjät 85 800

Lisätiedot

Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen

Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen PÄÄTÖS LAPELY/2267/2016 Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Savo 26.2.2019 ASIA Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen Hakija Meri-Lapin Vesi Oy Annettu päätös Pohjois-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Päätös. Nro 51/2011/4 Dnro ESAVI/474/04.09/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 51/2011/4 Dnro ESAVI/474/04.09/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 51/2011/4 Dnro ESAVI/474/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.3.2011 ASIA Veden johtamista Kokemäenjoesta Virttaankankaan tekopohjavesilaitokselle koskevan Länsi-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 18.1.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Päätös. Nro 118/2011/4 Dnro ESAVI/97/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011

Päätös. Nro 118/2011/4 Dnro ESAVI/97/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 118/2011/4 Dnro ESAVI/97/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA HAKIJA Veden johtamista Kokemäenjoesta Virttaankankaan tekopohjavesilaitokselle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 26.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 9.11.2009 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

17VV VV 01021

17VV VV 01021 Pvm: 4.5.2017 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, huhtikuu Näytteenottopvm: 4.4.2017 Näyte saapui: 6.4.2017 Näytteenottaja: Mika

Lisätiedot

Elohopea akkr Sisäinen menetelmä KVVY LA 82, perustuu EPA 7473

Elohopea akkr Sisäinen menetelmä KVVY LA 82, perustuu EPA 7473 Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Tampere PL 265 33101 Tampere EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT Matriisi elintarvikkeet Menetelmän nimi Akkr/Arv Standardi Elohopea akkr Sisäinen menetelmä

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 13.11.2017 17-8046 #1 1 (4) Martonvaaran vesiosuuskunta Tossavainen Jarmo jarmo.tossavainen@luukku.com Tilausnro 228289 (4765J/VERJAKSO),

Lisätiedot

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, elokuu Näytteenottopvm: 22.8.2017 Näyte saapui: 23.8.2017 Näytteenottaja: Eerikki Tervo Analysointi

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 1 (5) Liperin kunta, tekninen osasto Riikonen Kari kari.riikonen@liperi.fi Keskustie 10 83100 LIPERI Tilausnro 219962 (4774J/VALVLIYL), saapunut 3.5.2017, näytteet otettu 3.5.2017 Näytteenottaja: Väisänen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesi

TESTAUSSELOSTE Talousvesi 1 (5) Säkylän kunta Vesihuoltolaitos Rantatie 268 27800 SÄKYLÄ Tilausnro 292956 (90SÄKYLÄ/Verkosto), saapunut 6.6.2017, näytteet otettu 6.6.2017 Näytteenottaja: Jari Rakkolainen NÄYTTEET Lab.nro Näytteen

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1.3.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012 1 Tutkimustodistus 214-3257 1(4) Raahen Vesi Oy Marintie 1 9214 Pattijoki Näytetiedot Näyte Verkostovesi Näyte otettu 25.8.214 Näytteen ottaja Jukka Ollikkala Saapunut 26.8.214 Näytteenoton syy Jaksottainen

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 30.11.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteutti tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Päätös Nro 101/2010/4 Dnro ESAVI/4/04.09/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 101/2010/4 Dnro ESAVI/4/04.09/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 101/2010/4 Dnro ESAVI/4/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.6.2010 ASIA HAKIJA Tekopohjavesilaitoksen koetoimintavaiheen toimenpiteitä koskevan yksityiskohtaisen imeytys- ja

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 30.6.2015

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 30.6.2015 1 (6) Kankaanpään kaupunki Tekninen virasto Vaajasaari Marja PL 36 38701 KANKAANPÄÄ Tilausnro 231959 (0KANKA/Kankaanp), saapunut 17.6.2015, näytteet otettu 17.6.2015 (9:40) Näytteenottaja: Terv. tark.

Lisätiedot

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis Tutkimustodistus '1.RA03' Kierros: elo 26.09.2018 Ranuan Infra Oy Keskustie 11 97700 Ranua Tulokset hyväksynyt Hanna Kemppe Laboratoriokemisti 040 704 0528 22569 (26.09.2018), 22570 (21.09.2018), 22571

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 1 (4) Liperin kunta, tekninen osasto Riikonen Kari kari.riikonen@liperi.fi Keskustie 10 83100 LIPERI Tilausnro 219952 (4774J/VALVVIIN), saapunut 3.5.2017, näytteet otettu 3.5.2017 Näytteenottaja: Väisänen

Lisätiedot

REKISTERIOTE Hyväksytty laboratorio

REKISTERIOTE Hyväksytty laboratorio 1 Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Tampere PL 265 (Patamäenkatu 24) 33101 Tampere Puh. 03 2461111 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT elintarvikkeet Elohopea akkr Sisäinen menetelmä KVVY

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 11.12.2009 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 23.5.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Naantali isosuon murskauslaitos

Naantali isosuon murskauslaitos SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PALOVUOREN KIVI OY Naantali isosuon murskauslaitos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.11.2015 Matti Manninen 2.11.2015 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Tarkkailtavat kaivot...

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 11.11.2015

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 11.11.2015 1 (5) Kokemäen Vesihuolto Oy Tulkkilantie 2 32800 KOKEMÄKI Tilausnro 243666 (0KOKEMVE/talousve), saapunut 30.10.2015, näytteet otettu 29.10.2015 (7-11) Näytteenottaja: Tapio Jussila NÄYTTEET Lab.nro Näytteen

Lisätiedot

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA Tmi Kairatuuli/ 2015 1 JOHDANTO Isojoen Urakointi Oy:llä on tuotannossa Isojoen Sulkonkeitaalla noin 36 ha:n suuruinen turvetuotantoalue. Sulkonkeitaan

Lisätiedot

Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi

Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi Firan vesilaitos Lahelan vesilaitos Lämpötila C 12 9,5 14,4 12 7,9 8,5 ph-luku 12 6,6 6,7 12 8,0 8,1 Alkaliteetti mmol/l 12 0,5 0,5 12 1,1 1,1 Happi mg/l 12 4,2 5,3 12 11,5 13,2 Hiilidioksidi mg/l 12 21

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Vesilaitosvesi

TESTAUSSELOSTE *Vesilaitosvesi 20.11.201 1-4031 1 (4) Kirkkonummen kunta / Vesihuoltolaitos Lehtinen Maria PL 20 02401 KIRKKONUMMI Tilausnro 91197 (103/Meiko), saapunut 3.11.201, näytteet otettu 3.11.201 (11:30) Näytteenottaja: Luvyn

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 7 a)

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 7 a) Etelä-Suomi Päätös Nro 126/2011/1 Dnro ESAVI/199/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 28.10.2011 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Hyypiämäen kalkkikivikaivoksen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

REKISTERIOTE Hyväksytty laboratorio

REKISTERIOTE Hyväksytty laboratorio Ramboll Finland Oy Ramboll Analytics Niemenkatu 73 15140 LAHTI Puh. 0403567895 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT asumisterveystutkimukset Haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC), aktiivikeräys akkr ISO

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 6.7.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

lannoitevalmisteet, viranomaisvalvonta

lannoitevalmisteet, viranomaisvalvonta 1 Metropolilab Oy Viikinkaari 4 00790 Helsinki Puh. 010 391 350 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT ilmoitettavat eläintaudit Salmonella akkr SFS-EN ISO 6579-1:2017 Lemmikki- ja kotieläinten salmonellatutkimukset

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI

TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI Tilaaja Enontekiön Vesihuolto Oy Ounastie 165 99400 Enontekiö Ahma ympäristö Oy PL 96 96101 Rovaniemi TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI Näytteenottopaikka Enontekiön Vesihuolto, verkosto, Hetta, Keskuskeittiö

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Keski-Savon Vesi Oy Borginkatu 9 78300 VARKAUS Tilausnro 237265 (4618/Valvont), saapunut 14.6.2018, näytteet otettu 14.6.2018 Näytteenottaja: Anne Parkkinen NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus 16184

Lisätiedot

Ehdotus Menkijärven kunnostuksen. velvoitetarkkailuohjelmaksi

Ehdotus Menkijärven kunnostuksen. velvoitetarkkailuohjelmaksi Ehdotus Menkijärven kunnostuksen velvoitetarkkailuohjelmaksi Martti Mäkitalo Menkijärvi 9.2.2019 JOHDANTO Länsi ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 1.2.2016 Menkijärven jakokunnalle luvan Menkijärven

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 6.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Mynämäen kunnan Kalelan pohjavedenottamon tarkkailusuunnitelman hyväksymistä koskevaan päätökseen

Oikaisuvaatimus Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Mynämäen kunnan Kalelan pohjavedenottamon tarkkailusuunnitelman hyväksymistä koskevaan päätökseen PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 114/2014/2 Dnro ESAVI/25/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2014 ASIA Oikaisuvaatimus Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Mynämäen kunnan Kalelan pohjavedenottamon tarkkailusuunnitelman

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 28.12.21 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 17.5.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesi

TESTAUSSELOSTE Talousvesi 1 (5) Humppilan Vesihuolto Oy Syrjälä Mika Yritystie 2 31640 HUMPPILA Tilausnro 288393 (0HUMPVES/talousve), saapunut 25.4.2017, näytteet otettu 25.4.2017 (10.20-11.00) Näytteenottaja: Tarja Andersson NÄYTTEET

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 26.5.2015

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 26.5.2015 TESTAUSSELOSTE 1 (4) Vehmaan kunta Vesilaitos Saarikontie 8 23200 VINKKILÄ Tilausnro 178531 (WVEHMAA/P1), saapunut 4.5.2015, näytteet otettu 4.5.2015 (11:00) Näytteenottaja: Terv.tark. Konsta Kulmala NÄYTTEET

Lisätiedot

Tarkkailuohjelman päivitys, Ojalan pohjavedenottamo, Honkajoki

Tarkkailuohjelman päivitys, Ojalan pohjavedenottamo, Honkajoki PÄÄTÖS nro 11/2019 VARELY/1719/2017 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2019 Liitteet 1 kpl ASIA Tarkkailuohjelman päivitys, Ojalan pohjavedenottamo, Honkajoki HAKIJA Honkajoen kunta TARKKAILUVELVOLLISUUS

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesi Tilausnro (0KEURUU/Tal.vesi), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Mika Väle

TESTAUSSELOSTE Talousvesi Tilausnro (0KEURUU/Tal.vesi), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Mika Väle 1 (7) Keuruun kaupunki Keuruun Vesi Väliaho Seppo Kantolantie 6 42700 KEURUU Tilausnro 288532 (0KEURUU/Tal.vesi), saapunut 26.4.2017, näytteet otettu 25.4.2017 Näytteenottaja: Mika Väle NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 14.9.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TUTKIMUSTODISTUS. Jyväskylän Ympäristölaboratorio. Sivu: 1(1) Päivä: 09.10.14. Tilaaja:

TUTKIMUSTODISTUS. Jyväskylän Ympäristölaboratorio. Sivu: 1(1) Päivä: 09.10.14. Tilaaja: Jyväskylän Ympäristölaboratorio TUTKIMUSTODISTUS Päivä: 09.10.14 Sivu: 1(1) Tilaaja: PIHTIPUTAAN LÄMPÖ JA VESI OY C/O SYDÄN-SUOMEN TALOUSHAL. OY ARI KAHILAINEN PL 20 44801 PIHTIPUDAS Näyte: Verkostovesi

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 25.10.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Pvm/Datum/Date akkr ISO Sisäilmanäyte. akkr ISO Sisäilmanäyte

Pvm/Datum/Date akkr ISO Sisäilmanäyte. akkr ISO Sisäilmanäyte 1 Eurofins Environment Testing Finland Oy Niemenkatu 73 15140 LAHTI Puh. 0403567895 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT asumisterveystutkimukset Formaldehydi akkr STM:n Asumisterveysohje (2003:1), Asumisterveysopas

Lisätiedot

BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA. Kohde: Hornhattas ja Knutsbacka

BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA. Kohde: Hornhattas ja Knutsbacka TARKKAILUOHJELMA 28.2.2018 BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA Kohde: Hornhattas 638-444-6-14 ja Knutsbacka 638-444-7-22 Kuva 1. Kiinteistöt kartalla (lähde Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Firan vesilaitos. Laitosanalyysit. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi

Firan vesilaitos. Laitosanalyysit. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi Laitosanalyysit Firan vesilaitos Lämpötila C 3 8,3 8,4 4 8,4 9 ph-luku 3 6,5 6,5 4 7,9 8,1 Alkaliteetti mmol/l 3 0,53 0,59 4 1 1,1 Happi 3 2,8 4 4 11,4 11,7 Hiilidioksidi 3 23,7 25 4 1 1,9 Rauta Fe 3

Lisätiedot

Endomines Oy:n Pampalon kaivoksen tarkkailu toukokuu 2015

Endomines Oy:n Pampalon kaivoksen tarkkailu toukokuu 2015 1 / 4 Endomines Oy LAUSUNTO E 5127 Pampalontie 11 82967 HATTU 23.6.2015 Tiedoksi: Ilomantsin kunta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Endomines Oy:n Pampalon kaivoksen tarkkailu toukokuu 2015 Kaivoksesta pumpattava

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 19.1.211 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

KESKIMMÄISEN JÄLKIHOIDETUN KAATOPAIKAN OLUSUHTEIDEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILU

KESKIMMÄISEN JÄLKIHOIDETUN KAATOPAIKAN OLUSUHTEIDEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILU SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY E 732 SIILINJÄRVEN KUNTA KESKIMMÄISEN JÄLKIHOIDETUN KAATOPAIKAN OLUSUHTEIDEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILU ESITYS UUDEKSI TARKKAILUSUUNNITELMAKSI KUOPIO 9.6.2010 TÄYDENNETTY

Lisätiedot

Hintalomake Laboratoriopalvelut 27.1.2015 Talousvesi välilehti 1

Hintalomake Laboratoriopalvelut 27.1.2015 Talousvesi välilehti 1 Hintalomake Laboratoriopalvelut 27.1.2015 Talousvesi välilehti 1 täyttää tiedot keltaisella merkittyihin soluihin. TALOUSVESI Näytteiden kokonaismäärä/vuosi: noin 750 kpl ** Hinta on ilmoitettava aina,

Lisätiedot

Tutkimusluvan saaminen koekalastusta varten Vähä- ja Iso-Pitkusta järville sekä töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Somero

Tutkimusluvan saaminen koekalastusta varten Vähä- ja Iso-Pitkusta järville sekä töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Somero Etelä-Suomi Päätös Nro 84/2011/4 Dnro ESAVI/19/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA HAKIJA Tutkimusluvan saaminen koekalastusta varten Vähä- ja Iso-Pitkusta järville sekä töiden aloittaminen

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 13.8.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Í%R]'ÂÂÂVqEÎ. Päivämäärä Sivu 1 / 2

Í%R]'ÂÂÂVqEÎ. Päivämäärä Sivu 1 / 2 113-2016-00010172 Päivämäärä 14.9.2016 Sivu 1 / 2 Reisjärven Vesiosuuskunta Asiakasnro: KF0000653 Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A 1 85900 Reisjärvi Jakelu : Jorma Turunen (jorma.turunen@selanne.net),

Lisätiedot

REKISTERIOTE Hyväksytty tai rekisteröity laboratorio. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Tampere

REKISTERIOTE Hyväksytty tai rekisteröity laboratorio. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Tampere 1 Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Tampere PL 265 (Patamäenkatu 24) 33101 TAMPERE Puh. 03 2461111 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT asumisterveystutkimukset Mikrobit (homeet, hiivat,

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö

Analyysi Menetelmä Yksikkö Tutkimustodistus 2018-12169 1(2) 08.06.2018 Pihtiputaan Lämpö & vesi Pertti Pasanen 44800 Pihtipudas Näytetiedot Näyte Kirkonkylän verkosto Shell Putaanportti Näyte otettu 30.05.2018 Näytteen ottaja Kirsi

Lisätiedot

REKISTERIOTE Hyväksytty laboratorio

REKISTERIOTE Hyväksytty laboratorio 1 Ramboll Finland Oy Ramboll Analytics Niemenkatu 73 15140 LAHTI Puh. 0403567895 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT asumisterveystutkimukset Formaldehydi akkr STM:n Asumisterveysohje (2003:1), Asumisterveysopas

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (4) Outokummun kaupunki Vesihuoltopalvelut Laitinen Teemu Hovilankatu 2 83500 OUTOKUMPU Tilausnro 256433 (4031/VALVONTA), saapunut 17.9.2019, näytteet otettu 17.9.2019 (10:00) Näytteenottaja: M. Kinnunen

Lisätiedot

Turun Seudun Vesi Oy Tekopohjavesijärjestelmä VELVOITETARKKAILURAPORTTI 2017

Turun Seudun Vesi Oy Tekopohjavesijärjestelmä VELVOITETARKKAILURAPORTTI 2017 Turun Seudun Vesi Oy Tekopohjavesijärjestelmä VELVOITETARKKAILURAPORTTI 2017 2(38) 13.2.2018 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Vedenotto- ja ympäristöluvat sekä velvoitetarkkailu... 3 2.1 Veden ottaminen Kokemäenjoesta...

Lisätiedot

Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010

Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010 Päätös Nro 9/2012/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/129/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.2.2012 ASIA HAKIJA Sykäräisten Vesihuolto Oy:n Multilan pohjavedenottamoa koskevan Länsi- Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

TUTKIMUSTODISTUS 2012E

TUTKIMUSTODISTUS 2012E TUTKIMUSTODISTUS 2012E- 21512-1 Tarkkailu: Talvivaara kipsisakka-altaan vuoto 2012 Tarkkailukierros: vko 51 Tilaaja: Pöyry Finland Oy Otto pvm. Tulo pvm. Tutkimuksen lopetus pvm. Havaintopaikka Tunnus

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

REKISTERIOTE Hyväksytty tai rekisteröity laboratorio. Eurofins Nab Labs Oy. Survontie 9 D JYVÄSKYLÄ Puh. EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT

REKISTERIOTE Hyväksytty tai rekisteröity laboratorio. Eurofins Nab Labs Oy. Survontie 9 D JYVÄSKYLÄ Puh. EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT 1 Eurofins Nab Labs Oy Survontie 9 D 40500 JYVÄSKYLÄ Puh. 0404503100 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT elintarvikkeet Pseudomonas aeruginosa akkr SFS-EN ISO 16266:2008, pakattu vesi ilmoitettavat eläintaudit

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 31.5.2017 17-3131 #1 1 (3) Karttulan Vesiosuuskunta Kissakuusentie 8 72100 KARTTULA Tilausnro 220428 (4908/Jaks+5v), saapunut 11.5.2017,

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 5.9.2016 16-6969 #1 1 (3) Pieksänkosken vesiosuuskunta Väänänen Pekka Rannanmaantie 64 73360 PAJULAHTI Tilausnro 210662 (4912/Jaksott),

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Ympäristöterveydenhuolto Pankkitie 1 23600 KALANTI Tilausnro 220551 (WKUSTAVI/V4), saapunut 9.10.2018, näytteet otettu 9.10.2018 (10:30) Näytteenottaja: Terv.tark. Kati Lorjo

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 1 (6) Kankaanpään kaupunki Tekninen virasto Vaajasaari Marja PL 36 38701 KANKAANPÄÄ Tilausnro 261466 (0KANKA/Kankaanp), saapunut 17.6.2016, näytteet otettu 16.6.2016 Näytteenottaja: Terv.tark. Susanna

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 3.8.2016 16-4925 #2 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi Nervanderinkatu 9 23500 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 192720 (WUKI/N10), saapunut 12.7.2016, näytteet otettu

Lisätiedot

Í%SC{ÂÂ!5eCÎ. Korvaa* Kevitsan vesistötarkkailu, PERUS, marraskuu 2018

Í%SC{ÂÂ!5eCÎ. Korvaa* Kevitsan vesistötarkkailu, PERUS, marraskuu 2018 Boliden Kevitsa Mining Oy Anniina Salonen Kevitsantie 730 99670 PETKULA s-posti: anniina.salonen@boliden.com AR-18-RZ-008423-02 Tutkimusnro EUAA56-00006080 Asiakasnro RZ0000092 Näytteenottaja Timo Putkonen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 1 (6) Kankaanpään kaupunki Tekninen virasto Vaajasaari Marja PL 36 38701 KANKAANPÄÄ Tilausnro 274317 (0KANKA/Kankaanp), saapunut 27.10.2016, näytteet otettu 27.10.2016 (9-12) Näytteenottaja: Ville Kiviharju

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO Tavase Oy 2.1.21 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 2.1.21 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa

Lisätiedot

Kevitsan vesistötarkkailu, perus, syyskuu 2018

Kevitsan vesistötarkkailu, perus, syyskuu 2018 Boliden Kevitsa Mining Oy Anniina Salonen Kevitsantie 730 99670 PETKULA s-posti: anniina.salonen@boliden.com AR-18-RZ-002382-01 12.10.2018 Tutkimusnro EUAA56-00002241 Asiakasnro RZ0000092 Näytteenottaja

Lisätiedot

Asiakasnro: KF Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A Reisjärvi Jakelu : Mirka Similä Reisjärven FINLAND

Asiakasnro: KF Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A Reisjärvi Jakelu : Mirka Similä Reisjärven FINLAND 113-2017-00010483 Päivämäärä 8.9.2017 Sivu 1 / 8 Reisjärven Vesiosuuskunta Asiakasnro: KF0000653 Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A 1 85900 Reisjärvi Jakelu : Mirka Similä (mirka.simila@selanne.net),

Lisätiedot

KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA

KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TOIVAKAN KUNTA KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA Tutkimusraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.8.2017 P25062P004 Tutkimusraportti 1 (3) Pitkänen Alisa 17.8.2017 Sisällysluettelo

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 27.3.2018 18-1878 #1 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi Nervanderinkatu 9 23500 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 212152 (WUKI/V2), saapunut 19.3.2018, näytteet otettu

Lisätiedot

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA 2 (4) 1 Johdanto Vesistön ja kalaston tarkkailu perustuu hoitokunnalle 11.9.2014 myönnettyyn

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Viurusuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja vesilain mukainen poikkeuslupa sekä toiminnan- ja

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus Tilausnro (WNAANT/N1), saapunut , näytteet otettu (09:40) Näytteenottaja: VS

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus Tilausnro (WNAANT/N1), saapunut , näytteet otettu (09:40) Näytteenottaja: VS TESTAUSSELOSTE 1 (4) Raision kaupunki Tekninen keskus Ympäristönvalvontapalvelut PL 100 21201 RAISIO Tilausnro 156291 (WNAANT/N1), saapunut 4.6.2013, näytteet otettu 4.6.2013 (09:40) Näytteenottaja: VS

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 15.11.21 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (3) Pöljän vesiosuuskunta Törnroos Jani Pohjolanmäentie 50 71800 SIILINJÄRVI Tilausnro 218285 (4358/Käyttö17), saapunut 20.3.2017, näytteet otettu 20.3.2017 Näytteenottaja: Jani Törnroos NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA Vesialueen rakentamista Karistoon Kymijärven rantaan koskevassa Itä- Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

Järvenpää Järvenpää Satukallio Järvenpää Haarajoki Uimahalli

Järvenpää Järvenpää Satukallio Järvenpää Haarajoki Uimahalli Järvenpää Järvenpää Satukallio Järvenpää Haarajoki Uimahalli Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi arvo arvo arvo Lämpötila C 6 10,7 15,1 6 9,4 12,5 6 8,3 11,0 Sameus FTU 6 0,4 0,6 6

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 376. Päätös pohjaveden tarkkailusuunnitelmasta.

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 376. Päätös pohjaveden tarkkailusuunnitelmasta. PÄÄTÖS Helsinki 20.3.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0195Y0056 119 UUS 2004 Y 714 119 No YS 376 ASIA Päätös pohjaveden tarkkailusuunnitelmasta. LAITOKSET / TOIMINNAT Ovako Wire Oy Ab Koverharin terästehdas

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Kajaanin Vesi Onnelantie 10 87100 KAJAANI Tilausnro 230585 (10007/HETERAVO), saapunut 13.12.2017, näytteet otettu 13.12.2017 (8:30-10:00) Näytteenottaja: Halonen Jarmo NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus

Lisätiedot

PÄÄTÖS. No YS Päätös vesientarkkailuohjelmasta. Kiinteistö Oy Vantaan Kalliolehto Minttupolku Espoo

PÄÄTÖS. No YS Päätös vesientarkkailuohjelmasta. Kiinteistö Oy Vantaan Kalliolehto Minttupolku Espoo PÄÄTÖS Helsinki 1.9.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2005-Y-590-119 No YS 1039 ASIA Päätös vesientarkkailuohjelmasta. TOIMINNAN HARJOITTAJA Kiinteistö Oy Vantaan Kalliolehto Minttupolku 7 02920

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 2.11.2015

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 2.11.2015 1 (3) Uudenkaupungin kaupunki Ympäristöterveydenhuolto Pankkitie 1 23600 KALANTI Tilausnro 185289 (WTAIVA/Lähtevä), saapunut 13.10.2015, näytteet otettu 13.10.2015 Näytteenottaja: Kati Lorjo NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 26.5.2017 17-3029 #2 1 (3) Varparannan vesiosuuskunta Vatanen Kyösti info@varparannanvesihuolto.com Onkaniementie 3 81120 KATAJARANTA

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016 TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016 16-2170 #1 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi PL 20 23501 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 189593 (WUKI/N1), saapunut 5.4.2016, näytteet otettu 5.4.2016

Lisätiedot

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Asta Laari RAPORTTI 2018 nro 863/18 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Tutkimusraportti

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTE. Tutkimuksen lopetus pvm. Näkösyv. m

TUTKIMUSSELOSTE. Tutkimuksen lopetus pvm. Näkösyv. m TUTKIMUSSELOSTE Tarkkailu: Talvivaaran prosessin ylijäämävedet 2012 Jakelu: pirkko.virta@poyry.com Tarkkailukierros: vko 3 hanna.kurtti@poyry.com Tilaaja: Pöyry Finland Oy Havaintopaikka Tunnus Näytenumero

Lisätiedot

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ 1(5) PÄÄTÖS Nro Dnro 3 YLO LOS-2003-Y-1283-121 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen

Lisätiedot