Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto. Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen Instituutti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto. Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen Instituutti"

Transkriptio

1 Nimikkosopimushankkeen raportti 1/2014 Maa/alue Hanke Hankenumero Kumppani Raportoija Venäjä Inkerin kirkon teologinen koulutus ja IK:n stipendirahasto RU410 ja RU411 Inkerin kirkko, Inkerin kirkon Teologinen Instituutti Raportti ja kuvat Hannu Heikkilä, pastori, lähetystyöntekijä 1. Hankekuvaus 1.1. Inkerin kirkko Inkerin kirkko on Venäjällä toimiva evankelis-luterilainen kirkko. Sillä on noin 80 seurakuntaa ja toiminnan piirissä arvioidaan olevan noin henkeä. Seurakunnat ovat hajallaan ympäri Venäjää. Tiheimmin seurakuntia on Pietarin, Leningrad oblastin ja Karjalan tasavallan alueilla. Kirkon keskustoimisto on Pietarissa ja kirkkoa johtaa piispa Aarre Kuukauppi 1.2. Inkerin kirkon Teologinen Instituutti Inkerin kirkon Teologinen Instituutti sijaitsee Keltossa (ven. Koltushi). Se kouluttaa työntekijöitä ja vapaaehtoisia kaikkiin kirkon ja seurakuntien tehtäviin. Se voi antaa opetusta myös muiden kristillisten kirkkojen jäsenille ottamalla heidät mukaan olemassa oleviin opinto-ohjelmiin. Instituutti antaa opetusta kansainvälisten vaatimusten mukaisella tasolla, huolehtii opiskelijoiden, henkilökunnan ja opettajien hengellisestä elämästä sekä pyrkii säilyttämään ja kehittämään luterilaisen teologian perinteitä. Teologian kandidaatin ja maisterin tutkinto Teologisessa Instituutissa voi suorittaa teologian kandidaatin (Bakalavra Teologii, B. Div.) sekä maisterin (Magistratura Teologii, M. Div.) tutkinnot. Tutkinnoilla on kansainvälinen akkreditointi ja ne suorittaneilla on mahdollisuus jatkaa opintoja yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Koulutusohjelmat valmentavat opiskelijoita seurakuntatyöhön erityisesti papeiksi, mutta myös muihin tehtäviin. Kolme ensimmäistä vuotta opiskelut tapahtuvat Keltossa. Neljäntenä vuonna opiskelijoilla on lisäksi käytännön harjoituksia seurakunnissa ja diplomityön valmistusta. Oppiaineita ovat mm. eksegetiikka, dogmatiikka, luterilaiset kirkot, kirkkohistoria, käytännöllinen teologia, liturgiikka, sielunhoito ja kristillinen kasvatus, Raamatun alkukielet sekä englanti. Opiskelijat sitoutuvat työskentelemään tutkinnon jälkeen seurakuntatyössä palkattuina tai vapaaehtoisina. Koulutusta muille työntekijäryhmille Teologinen Instituutti kouluttaa myös muita työntekijöitä ja järjestää heille jatkokoulutusta. Opetusta annetaan mm. kanttoreille, taloudenhoitajille, nuorisotyöntekijöille, pyhäkoulunopettajille sekä diakoniatyössä mukana oleville. Koulutus tapahtuu lyhytkursseilla, 2-6:ssa 3-7 päivän mittaisessa jaksossa. Instituutin alaisuudessa toimii Uralin rovastikunnan seurakuntakoulu, joka antaa pienimuotoista opetusta Uralin rovastikunnan alueella.

2 Instituutin tilat ja ympäristö tarjoavat hyvän mahdollisuuden erilaisten seminaarien ja leirien järjestämiseen. Tiloja vuokrataan myös muiden kristillisten seurakuntien käyttöön Inkerin kirkon stipendirahasto Opiskelu, asuminen ja ruoka on Instituutissa opiskelevalle ilmaista. Myös matkat kotipakkakunnalta Kelttoon korvataan. Instituutin kokonaisbudjetti tälle vuodelle on noin 10 milj. ruplaa eli noin euroa. Pääosan Instituutin menoista kattaa Inkerin kirkon stipendirahasto. Rahaston tarkoituksena on tukea kotija ulkomailla tapahtuvaa kirkon työntekijöiden tai työhön aikovien perus-, jatko- ja täydennyskoulutusta. Tällä hetkellä tuki kohdentuu lähes kokkonaisuudessaan Teologiselle Instituutille. Tuki maksetaan syntyneiden opiskeluvuorokausien perusteella. Instituutin tämän vuoden budjetissa on arvioitu stipendirahaston rahoitusosuudeksi 5,2 milj. ruplaa eli noin euroa. Valtaosan jäljellejäävästä rahoitusosuudesta Instituutti hankkii itse majoitus- ja ateriapalveluilla. Stipendirahaston tämän vuoden budjetin menojen loppusumma on noin 5,3 milj. eli sen tuki kohdistuu kokonaisuudessaan Instituutille. Pääosa menoista katetaan Inkerin kirkon suomalaisten yhteistyöjärjestöjen antamalla tuella SLS:n rooli Inkerin kirkon koulutuksessa SLS:n lähetti Andrey Heikkilä on toiminut Instituutin hallintojohtajana syyskuusta Käytännössä se tarkoittaa kokonaisvastuuta Instituutin tukipalveluista. Hän huolehtii kiinteistöjen hallinnoinnista, kunnosta ja ylläpidosta sekä toimii keittiö- ja siivoushenkilökunnan esimiehenä. Instituutin 14 vakituisesta työntekijästä yhdeksän on hänen alaistaan. Itse olen Hannu Heikkilä. Vaimoni Elinan kanssa muutimme Teologiseen Instituuttiin tammikuussa Olen 20 %:n työpanoksella Instituutin toiminnassa opettaen ja esitellen Instituuttia vieraille. Vaimoni Elina toimii Instituutin vierasemäntänä. Päätyömme on Inkerin kirkon perhe- ja avioliittotyö. Elina on lisäksi kummityön yhdyshenkilö ja minä palvelen Pietarin Pyhän Marian seurakunnassa. SLS:n Venäjän ja Viron aluepäällikkö Pekka Mikkola kuuluu stipendirahaston johtokuntaan ja Instituutin hallitukseen. Työntekijätuen lisäksi SLS antaa vuosittain suoraa toimintatukea. Tänä vuonna Stipendirahastolle annettava tuki on euroa ja suora tuki Instituutille euroa. Lähetystöntekijöiden työpanos on arvioitu 17 kuukaudeksi. Toimintatuen ja työntekijöistä aiheutuvien kulujen kokonaissummaksi on arvioitu euroa. Summa on 21 % SLS:n Venäjän budjetista. Koulutus on siten tärkein SLS:n tuen kohde Inkerin kirkossa. 2. Teologisen Instituutin toiminta 2.1. Vuosi 2013 Liitteenä seuraa Instituutin toimintakertomus vuodelta Inkerin kirkon kirkolliskokous hyväksynee sen kokouksessaan Alkuperäinen toimintakertomus on venäjän kielellä ja mukana seuraava on epävirallinen käännös.

3 2.2. Tammi-kesäkuu 2014 Teologian kandidaatin tutkinto Lukukausi oli Opiskelijoita oli yhteensä vuosikurssilla neljä opiskelijaa 2. vuosikurssilla viisi opiskelijaa 3. vuosikurssilla neljä opiskelijaa 4. vuosikurssilla viisi opiskelijaa Neljännen vuosikurssin opiskelijat päättivät opintonsa diplomitöittensä julkiseen esittelyyn ja puolustamiseen Teologian kandidaateiksi valmistuivat Denis Tihomirov Nizhnij Novgorodista, Boris Tshuprov Pietarista Johannes Kastajan seurakunnasta, Konsatantin Subbotin Tzeboksarista ja Andrej Kuzin Nizhnij Novgorodista. Toukokuussa valmistui vielä viides opiskelija, Sergej Bihrov Segezhasta. Lyhytkurssit Lapsi- ja nuorisotyöntek. kurssi 7. opintojakso 7 osallistuja Pyhäkoulusihteerien kurssi 3. opintojakso 9 osallistujaa Diakoniatyöntekijöiden kurssi 6. opintojakso 12 osallistujaa Seminaari srk:n tiedottajille 6 osallistujaa Pietarin rovastikunnan raamattukurssi 25 osallistujaa Muut seminaarit ja leirit Instituutti on myös monien muiden kristillisten kirkkojen ja seurakuntien seminaari- ja leiripaikka. Ahkerimmin Instituuttia käyttävät Pietarin pienet karismaattiset seurakunnat. Myös ortodoksikirkon ryhmät ovat löytäneet Instituutin. Instituutin hyviä ja edullisia palveluja käyttävät muutkin leirien järjestäjät. Muun muassa Pietarin suomalainen koulu piti keväällä leirijakson Instituutissa. Ennakkovarusten pohjalta laskettuna Instituutin palveluja käytettiin seuraavasti (venäläiset käyttäjät): 18 leiriä tai seminaaria noin 700 osallistujaa noin 1400 yöpymistä noin 1900 ruokailuvuorokautta Suomalaiset retkiryhmät ja yksittäiset vierailijat Raportointiaikana venäläisten ryhmien määrä oli kasvussa, mutta suomalaisten edelleen laskussa. Ennakkovarusten pohjalta laskettuna Instituutin palveluja käytettiin seuraavasti (suomensuomalaiset käyttäjät): 8 ryhmää noin 150 osallistujaa noin 320 yöpymistä noin 500 ruokailuvuorokautta Venäläisten ryhmien kasvu oli kuitenkin niin suuri, että majoitus- ja ruokailupalveluiden tulot kattoivat lähes puolet Instituutin toiminnan rahoituksessa.

4 2.3. Tammi-kesäkuu 2014, kuvakooste Viimeinen koitos, diplomitöiden tarkastustilaisuus alkamassa. Uuden teologian kandidaatit vasemmalta:denis Tihomirov Nizhnij Novgorodista, Boris Tshuprov Pietarista Johannes Kastajan seurakunnasta, Konsatantin Subbotin Tzeboksarista ja Andrej Kuzin Nizhnij Novgorodista.

5 Alkukevään valoa ja väriloistoa, edssä meidän kotimme, taaempana Kukkula. Ortodoksisen Vladimirskij Sobor seurakunnan leiri päättymässä ja matka kotiin alkaa.

6 Pari vuotti sitten Insituutti sai lahjoituksena Suomen Pietarin pääkonsulaatilta lasten leikkija kiipeilytelineitä. Ne ovat olleet todella ahkerassa käytössä. Kevään aikana Insituuttiin tutustui muun muassa Amerikan Luterilaisen kirkon (ELCA) Euuropan työn johtaja (nimi unohtunut). Huhtikuussa saimme pitää vierainamme arkkipiispa Kari Mäkistä. Arkkipiispan delegaatiossa olivat mukana rouva Eija Mäkinen, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, arkkipiispan erityisavustaja Risto Leppänen, viestintäjohtaja Tuomo Pesonen ja pastori Timo Rosqvist.

Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014

Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014 1 Inkerin kirkon Teologisen Instituutin nimikkoraportti 2/2014 Kumppani Inkerin kirkko, Venäjä Hankkeen kuvaus Teologinen Instituutin uusi rakennus, Inkeri-talo sekä Inkerin kirkon vanhainkoti taustalla

Lisätiedot

Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä

Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä 1 Inkerin kirkon Teologinen Instituutti, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Teologinen Instituutti on Inkerin kirkon koulutuskeskus, joka kouluttaa kirkon tarpeisiin teologeja, lapsi- ja nuorisotyöntekijöitä,

Lisätiedot

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Inkerin kirkon Teologinen Instituutti sijaitsee Keltossa, Pietarin ulkopuolella Teologinen Instituutti on Inkerin kirkon

Lisätiedot

Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014

Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 1 Inkerin kirkko nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 Kumppani Raportoija Inkerin ev.lut kirkko Venäjällä KIT-koordinaattori: Christina Heikkilä Hankkeen kuvaus Inkerin kirkko perustettiin lähes 400 vuotta sitten

Lisätiedot

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta.

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta. Teologian tutkinnon rakenne ja ohjeellinen suoritusjärjestys suuntautumisvaihtoehdoittain Avoimen yliopiston kautta tutkintotavoitteisesti opiskeleville Turkoosilla värillä merkityt opintojaksot on mahdollista

Lisätiedot

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme!

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme! Elinan ja Hannun ystäväkirje 26 / 21.6.2014 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

Inkerin kirkko, Venäjä

Inkerin kirkko, Venäjä 1 Inkerin kirkko, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus 1990-luvun alussa, Inkerin kirkon uuden nousun myötä, syntyi paljon uusia seurakuntia, aluksi Pietarin ja Karjalan alueille ja myöhemmin

Lisätiedot

Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen

Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen Inkerin kirkon kapasiteetin vahvistaminen Yhteistyökumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus lyhyesti: Runsaat 400 vuotta sitten alkunsa saanut Inkerin kirkko toimii valtavalla maantieteellisellä alueella.

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Sopimus yhteydestä, esirukouksesta ja taloudellisesta tuesta Keminmaan seurakunnalla on maailman lähetyskentillä omia nimikkokohteita. Seurakunta on tehnyt

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005 KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005 HYVIÄ TÖITÄ! KIRKON UUSITTU REKRYTOINTIESITE ON ILMESTYNYT Kirkkohallitus on julkaissut Hyviä töitä maan ja taivaan väliltä! -rekrytointiesitteen uusittuna

Lisätiedot

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015.

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015. 1 Kolumbian kirkko Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) Hankkeen kuvaus: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko on vakiinnuttanut toimintansa, mutta tarvitsee edelleen tukea eri kirkollisilla

Lisätiedot

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä

Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä 1 Inkerin kirkon teologinen koulutus, Venäjä Kumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Teologinen Instituutti on Inkerin kirkon koulutuskeskus, joka sijaitsee Keltossa, lähellä Pietaria. Koulutuskeskus

Lisätiedot

Pietarin ja lähialueiden srk-työn raportti 1/2013. Hankkeen kuvaus. Konsertit vetävät väkeä. Venäjä

Pietarin ja lähialueiden srk-työn raportti 1/2013. Hankkeen kuvaus. Konsertit vetävät väkeä. Venäjä 1 Pietarin ja lähialueiden srk-työn raportti 1/2013 Venäjä Kumppani Inkerin evankelis-luterilainen kirkko Raportti ja kuvat Tuulikki Vilhunen, Pyhän Marian srk:n ja Inkerin kirkon tiedottaja. Hankkeen

Lisätiedot

Joulun alun tervehdys Keltosta. Surua ja iloa syksyssämme. Ikuistimme toisemme 35-vuotishääpäivänä, jota vietimme Terijoella.

Joulun alun tervehdys Keltosta. Surua ja iloa syksyssämme. Ikuistimme toisemme 35-vuotishääpäivänä, jota vietimme Terijoella. Elinan ja Hannun ystäväkirje 24 15.12.2013 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO

KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO 1 Kirkon ulkoasiain osasto Hoitaa kirkon ekumeenisia suhteita ja niihin liittyviä teologisia asioita Vastaa ulkomailla asuvien suomalaisten ja Suomessa asuvien ulkomaalaisten

Lisätiedot

SUOMEN TEOLOGINEN OPISTO

SUOMEN TEOLOGINEN OPISTO SUOMEN TEOLOGINEN OPISTO OPINTOJÄRJESTELMÄ Teologisessa seminaarissa opintoja voi suorittaa täysiaikaisena opiskelijana monivuotisilla työntekijälinjoilla. Teologisen seminaarin opetus ja tutkintojärjestelmä

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Slovenia

Lakimieskoulutus EU:ssa Slovenia Lakimieskoulutus EU:ssa Slovenia Tietolähde: Odvetniška zbornica Slovenije huhtikuu 2014 KUVAUS Slovenian KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJRJESTELMST 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen koulutus / yliopistotason

Lisätiedot

Hyvät ystävät ja lähettäjät!

Hyvät ystävät ja lähettäjät! Tikankontissa 10.6.2014 Hyvät ystävät ja lähettäjät! On aika kesän ja helluntain - ja viimeisen kirjeen. Kevätkaudella oli jatkuvasti toinen toistaan mielenkiintoisempia ja tärkeämpia tapahtumia, joista

Lisätiedot

Opintopisteitä yht. 180op n. 60op n. 60op n. 60op

Opintopisteitä yht. 180op n. 60op n. 60op n. 60op KANDIDAATIN TUTKINNON OPINTOJEN ETENEMISJÄRJESTYS 1. lukuvuosi 2. lukuvuosi 3.lukuvuosi Teologian kandidaatin tutkinto (180 op) A1-linja sl kl sl kl sl kl Yleis- ja kieliopinnot 25op YK10 Filosofia ja

Lisätiedot

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä 1 Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä Kumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Lasten ja nuorten leiri päättyi jumalanpalveluksella ja lopussa jokainen sai muistoksi leirin aikana tehdyn valokuvakalenterin.

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA 1(7) KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA ERITYISPEDAGOGIIKKA Erityispedagogiikan perusopinnot Soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä erityispedagogiikasta vähintään syventävät opinnot. Opintojen järjestäminen

Lisätiedot

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus 25 op Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus koostuu oppiaineen perusopinnoista (12 op), oppiaineen

Lisätiedot

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme!

Rakkaat ystävämme ja esirukoilijamme! Elinan ja Hannun ystäväkirje 23 15.09.2013 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA /2017

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA /2017 JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA 8.9.2017 3/2017 Paikka: Kirkonkulman sali Aika: Perjantai 8.9.2017 klo 15-17 liite sivu 21 3 KOKOUKSEN AVAUS 22 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 23 3 PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

FIRST+ -OHJELMA : FINNISH-RUSSIAN STUDENT AND TEACHER MOBILITY PROGRAMME HALLINNOLLINEN OHJE

FIRST+ -OHJELMA : FINNISH-RUSSIAN STUDENT AND TEACHER MOBILITY PROGRAMME HALLINNOLLINEN OHJE 18.6.2019 1 (5) FIRST+ -OHJELMA 2019 2020: FINNISH-RUSSIAN STUDENT AND TEACHER MOBILITY PROGRAMME HALLINNOLLINEN OHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. ETÄISYYSKATEGORIAT... 2 2. OPISKELIJALIIKKUVUUS... 2 2.1. PITKÄKESTOINEN

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014

Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 1 Uralin rovastikunnan työn nimikkoraportti, Venäjä 1/2014 Kumppani Raportoija Kuvat Inkerin kirkko, Uralin rovastikunta ja sen seurakunnat Christina Heikkilä, KIT-koordinaattori Pekka Mikkola, Christina

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

Luther Seminary in Thailand (LST)

Luther Seminary in Thailand (LST) 1 Luther Seminary in Thailand (LST) Kumppani Thaimaan ev.lut. kirkko Jumalanpalveluksen ydintä etsimässä evankelistat Hankkeen kuvaus Luther seminary in Thailand (LST) on Thaimaan luterilaisen kirkon teologinen

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT SYYSKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia Syyskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin lähes 308 000 yöpymistä, joista suomalaisille 133 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014

Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014 Elinan ja Hannun ystäväkirje 25, 8.2.2014 Elina ja Hannu Heikkilä PL 189, 53101 Lappeenranta hannu.heikkila@felm.org elina.heikkila@felm.org Elina ven. + 7 921 3328 113 Elina suom.+358 50 369 9573 Hannu

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 26.8.2016 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

T I E D O N A N T O * * *

T I E D O N A N T O * * * T I E D O N A N T O Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon neljännestätoista teologisesta oppikeskustelusta, jonka otsikkona oli Vapaus lahjana ja vastuuna. Ihmisoikeudet ja

Lisätiedot

Suomen teologinen opisto Teologinen seminaari

Suomen teologinen opisto Teologinen seminaari Suomen teologinen opisto Teologinen seminaari Opetussuunnitelma Koulutustavoitteet Teologinen ajattelu, Raamatun tuntemus Tuntee Raamatun sisällön ja kykenee käsittelemään sen moninaisuutta ja yhtenäisyyttä

Lisätiedot

Kirkkohallituksen yleiskirje nro 7/

Kirkkohallituksen yleiskirje nro 7/ Kirkkohallituksen yleiskirje nro 7/2017 3.4.2017 KIRKKOHALLITUKSEN PÄÄTÖS TIETYILTÄ HENGELLISEN TYÖN VIRANHALTIJOILTA VAADITTAVISTA TUTKINNOISTA Kirkkohallitus on päättänyt kokouksessaan 24.1.2017 tietyiltä

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset. Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset. Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti

Lisätiedot

Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011

Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011 Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011 Maa/alue Hanke Senegal Kirkon koulutyö Hankenumero 13430 Kumppani Raportoija Senegalin Lutherilainen kirkko / ELS Raportoijia: Niokhor Séne (kummityön vastuuhenkilö)

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti harmittaa, että joku kiinnittää myönteistä huomiota hyvä tapa osoittaa, että

Lisätiedot

Papin ydinosaaminen

Papin ydinosaaminen Papin ydinosaaminen 14.6.2010 Ammatin kuvaus Kirkon järjestysmuoto erottaa toisistaan pappisviran ja papinviran. Papinviralla tarkoitetaan seurakunnan, seurakuntayhtymän, hiippakunnan tai kirkkohallituksen

Lisätiedot

Ylempi pastoraalitutkinto. Kirkon koulutuskeskus

Ylempi pastoraalitutkinto. Kirkon koulutuskeskus Ylempi pastoraalitutkinto Kirkon koulutuskeskus Ylempi pastoraalitutkinto Kirkon johtamistehtävissä tarvitaan laaja-alaista ja syvällistä teologista ammattitaitoa sekä kykyä teologiseen reflektioon ja

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Toukokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 299 000 yöpymistä, joista suomalaisille 135 000 ja ulkomaalaisille 164 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Kirkon srk-työn kehittäminen

Kirkon srk-työn kehittäminen Kirkon srk-työn kehittäminen Yhteistyökumppani: Thaimaan evankelisluterilainen kirkko ELCT Lutheran Mission in Thailand LMT Hankkeen kuvaus: Thaimaan evankelisluterilainen kirkko on perustettu vuonna 1994.

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Skotlanti

Lakimieskoulutus EU:ssa Skotlanti Lakimieskoulutus EU:ssa Skotlanti Tietolähde: Faculty of Advocates huhtikuu 2014 KUVAUS Skotlannin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJRJESTELMST 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen koulutus / yliopistotason koulutus

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto /6

Seurakuntaneuvosto /6 Seurakuntaneuvosto 99-109 30.10.2014 1/6 KORSON SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika: Keskiviikkona 30.10.2014 Paikka: Korson seurakuntakeskus, kokoustila Osallistujat: Pirkko Yrjölä puheenjohtaja

Lisätiedot

Elina ja Hannu Heikkilä Kirje 27 / 16.12.2014. Hei ystävät!

Elina ja Hannu Heikkilä Kirje 27 / 16.12.2014. Hei ystävät! Elina ja Hannu Heikkilä Kirje 27 / 16.12.2014 Hei ystävät! Kun se on hankalaa, niin se on rikasta! Tätä luonnehdintaa elämästä olemme Elinan kanssa moneen otteeseen toistelleet tänä syksynä. Välillä on

Lisätiedot

Herätysliikkeet seurakunnan voimavarana

Herätysliikkeet seurakunnan voimavarana 1 Herätysliikkeet seurakunnan voimavarana Kadotettu yhteisöllisyys tulevaisuuden mahdollisuus Pieksämäki 16.3.2012 TT, YTT, tutkija Hanna Salomäki Kirkon tutkimuskeskus Herätysliikkeet 2000-luvun 2 kirkossa

Lisätiedot

Joustavasti verkossa RIVERIA.FI

Joustavasti verkossa RIVERIA.FI Joustavasti verkossa Kuva Miksi kannattaa ostaa verkko-opintoja? 1. Vaivattoman tavan järjestää Yhteiset opinnot. > Avaimet käteen -palvelu! > Lähiohjauksen järjestämisessä olemme mukana. 2. Kustannustehokkaan

Lisätiedot

TEOLOGIAN PERUSTEOKSIA

TEOLOGIAN PERUSTEOKSIA TEOLOGIAN PERUSTEOKSIA Eksegetiikka (Raamatun selitysoppi) Yleisesityksiä, lähteitä ja metodikysymyksiä Kuula, Nissinen & Riekkinen, Johdatus Raamattuun (Kirjapaja 2003). Sollamo (toim.) Qumranin kirjasto

Lisätiedot

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu Aineenopettajan koulutukseen hakevien infotilaisuus 10.2.2010 Opintoasiainsuunnittelija Sanna Lumikko Teologinen tiedekunta B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa

Lisätiedot

Mikäli Akatemia on päätöksessään asettanut myönnölle erityisehdon, on sitä noudatettava.

Mikäli Akatemia on päätöksessään asettanut myönnölle erityisehdon, on sitä noudatettava. 30.1.2007 SUOMEN AKATEMIAN RAHOITUSPÄÄTÖSTEN YLEISET EHDOT Tuki tutkijakouluille ja valtakunnallisille tutkijankoulutuskursseille, tutkimusyhteistyön edistäminen, tuki tiedeakatemioille ja tiedepoliittisille

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

KRISTINUSKO JA JUUTALAISUUS Lähetysteologinen aikakauskirja Journal of Mission Theology. Volume 14 (2011).

KRISTINUSKO JA JUUTALAISUUS Lähetysteologinen aikakauskirja Journal of Mission Theology. Volume 14 (2011). KRISTINUSKO JA JUUTALAISUUS Lähetysteologinen aikakauskirja Journal of Mission Theology. Volume 14 (2011). Kaikille kristinuskon ja juutalaisuuden suhteesta kiinnostuneille on nyt hyviä uutisia. Kirkon

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta 24.3.2015 Lukuvuoden 2015 2016 työsuunnitelmat YKSITYISKOHTAINEN OHJE SoleTM:n lomakepohja on käytettävissä 30.3.2015. Numerointi vastaa SoleTM:n lomakkeen

Lisätiedot

Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke

Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke Nimikkosopimushankkeen raportti 1/2013 Maa/alue Tansania, Njombe Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke Hankenumero 14616 Kumppani Raportoija

Lisätiedot

Virastotalo, Linnankatu 12, kirjasto

Virastotalo, Linnankatu 12, kirjasto PÖYTÄKIRJA Nro 6/2015 Kirkkoneuvosto Päivämäärä KOKOUSTIEDOT Aika 16.6.2015 klo 17 18.05 Paikka OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Virastotalo, Linnankatu 12, kirjasto Miettinen Marko, puheenjohtaja Haverinen

Lisätiedot

Hallintoelin Kokouspäivä 24.11.2008 Sivu 1 SEURAKUNTANEUVOSTO. Paikka ja aika Keskustan srk-talo, takkahuone, 24.11. klo 17.15 20.

Hallintoelin Kokouspäivä 24.11.2008 Sivu 1 SEURAKUNTANEUVOSTO. Paikka ja aika Keskustan srk-talo, takkahuone, 24.11. klo 17.15 20. Hallintoelin Kokouspäivä 24.11.2008 Sivu 1 Paikka ja aika Keskustan srk-talo, takkahuone, 24.11. klo 17.15 20.00 Läsnäolevat jäsenet Posti, Timo khra, pj Erkkilä, Pentti jäsen Haukijärvi, Eino jäsen Hirvonen,

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Olet sydämellisesti tervetullut Tuomasmessuun! Olet sydämellisesti tervetullut Tuomasmessuun!

Olet sydämellisesti tervetullut Tuomasmessuun! Olet sydämellisesti tervetullut Tuomasmessuun! pastori Arto Antturi, Helsinki kirkon uskontokasvatussihteeri Pekka Y. Hiltunen piispa Jari Jolkkonen pastori Arto Antturi, Helsinki kirkon uskontokasvatussihteeri Pekka Y. Hiltunen piispa Jari Jolkkonen

Lisätiedot

Opinnäytetyöprosessin kulttuurisensitiivinen näkökulma

Opinnäytetyöprosessin kulttuurisensitiivinen näkökulma Opinnäytetyöprosessin kulttuurisensitiivinen näkökulma TAITO 2017 Osaamisen ydintä etsimässä Konferenssi Tampereen Taitokeskuksessa 25.-26.4.2017 4.5.2017 Tiina Ervelius, Eeva Mertaniemi, Elina Pekonen

Lisätiedot

TUULOKSEN SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO Kutsu ja esityslista 3/2015

TUULOKSEN SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO Kutsu ja esityslista 3/2015 TUULOKSEN SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO Kutsu ja kuulutus Tuuloksen seurakunnan seurakuntaneuvoston kokous pidetään Tuuloksen srk:n Seurakuntakeskuksessa, Pappilantie 15, 14820Tuulos, tiistaina 2.6.2015

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

Kielelliset. linjaukset

Kielelliset. linjaukset Kielelliset linjaukset 1 1 Aaltoyliopiston kielelliset linjaukset Aalto-yliopiston kielelliset periaatteet Aallossa käytetään kolmea työkieltä: suomea, ruotsia ja englantia Kaikki voivat osallistua keskusteluun

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Itävalta

Lakimieskoulutus EU:ssa Itävalta Lakimieskoulutus EU:ssa Itävalta Tietolähde: Österreichische Rechtsanwaltskammertag (ÖRAK) huhtikuu 2014 KUVAUS Itävallan KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen koulutus

Lisätiedot

Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä

Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä 1 Uralin rovastikunnan nimikkoraportti 2/2014, Venäjä Kumppani Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Inkerin kirkko jakaantuu seitsemään rovastikuntaan. Niistä yksi on Uralin rovastikunta, johon kuuluu 10 seurakuntaa

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 14 prosenttia Huhtikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 247 000 yöpymistä, joista suomalaisille 128 000 ja ulkomaalaisille 119 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Ystävyysseurakuntarekisterin päivitys Kirkkohallitus Ulkoasiain osasto

Ystävyysseurakuntarekisterin päivitys Kirkkohallitus Ulkoasiain osasto Ystävyysseurakuntarekisterin päivitys 2015 Kirkkohallitus Ulkoasiain osasto Ystävyysseurakuntarekisterin historiaa Nykymuotoisena alkoi muodostua 1980 kun viralliset ystävyysseurakuntasuhteet Unkariin

Lisätiedot

Uralin rovastikunta A, Venäjä

Uralin rovastikunta A, Venäjä 1 Uralin rovastikunta A, Venäjä Kumppani: Inkerin Kirkko Hankkeen kuvaus Uralin rovastikunnassa on yksitoista Inkerin kirkon evankelis-luterilaista seurakuntaa. Tämän lisäksi eri paikkakunnilla kokoontuu

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Yksikössä voi suorittaa humanistisen alan tutkintoja: Humanististen tieteiden kandidaatti 180 op (alempi korkeakoulututkinto) Filosofian maisteri 120

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Ruotsi

Lakimieskoulutus EU:ssa Ruotsi Lakimieskoulutus EU:ssa Ruotsi Tietolähde: Sveriges Advokatsamfund (Ruotsin asianajajaliitto) huhtikuu 2014 KUVAUS Ruotsin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun. Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2015

Tervetuloa rippikouluun. Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2015 Tervetuloa rippikouluun Nurmijärven seurakunnan rippikoulut v. 2015 Miksi rippikouluun? Kirkon kasteopetusta Kaste- ja lähetyskäsky: kaste & opetus Täysivaltainen seurakunnan jäsenyys kummin tehtävä itsenäinen

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1 (5) KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1. Lähetysjärjestö kirkon lähetystyön toteuttajana 1a. Miten järjestönne ymmärtää asemansa kirkon virallisena lähetysjärjestönä?

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE 1.5.-30.9.2019 su 5.5. 2. sunnuntai pääsiäisestä Hyvä Paimen Toivoa naisille mediatyöhön Aasiassa, Lähi-idässä ja Itä-Euroopassa Medialähetys Sanansaattajien

Lisätiedot

Yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen Yhteinen kirkkoneuvosto päättää

Yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen Yhteinen kirkkoneuvosto päättää 55/2016 175 Etiopian luterilaisen Mekane Yesus kirkon Dessien uuden kirkon ja toimintakeskuksen valmistumis- ja kirkonvihkimisjuhlaan osallistuminen sekä lähetystyön ja kansainvälisen diakonian kohteisiin

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 4.3.2013 Opetushalllitus Miksi Vieraskielisiä on nuorten lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa

Lisätiedot

PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 4/2012

PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 4/2012 19.4.2012 1 (6) PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 4/2012 Kokousaika: Tiistai 24.4.2012 kello 18.00 Paikka: Kallion kirkon Kappelisali, Itäinen papinkatu 2. Käynti

Lisätiedot

Hyvät ystävät ja lähettäjät

Hyvät ystävät ja lähettäjät Tuulikki Vilhunen c/o Inkerin kirkko PL 189 53101 LAPPEENRANTA tuulikki.vilhunen@felm.org +79215883426 Pietarissa 16.3.2011 Hyvät ystävät ja lähettäjät Sitten viime kirjeen on totisesti ollut oikein tapahtumien

Lisätiedot

RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013

RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013 RAAHEN SATAMA TOIMINTAKERTOMUS 2013 PORT OF RAAHE ANNUAL REPORT 2013 RAAHEN SATAMA 2 TOIMINTAKERTOMUS 2013 1. Yleistietoja Suomen satamista ja niiden liikenteestä Suomen satamien ulkomaanliikenne v. 2013

Lisätiedot

Uutiskirje. Syksy 2018 Taiwanin työ

Uutiskirje. Syksy 2018 Taiwanin työ Syksy 2018 Taiwanin työ Kulunut syksy on painottunut Taiwanin työhön. Lähetysseuran Taiwanin kumppaneista, Taiwanin luterilainen kirkko, on eräs vanhimmista yhteistyötahoistamme. Yhteistyö lähti liikkeelle

Lisätiedot

SIIRTYMÄAIKAINFO. Oikeustieteellinen tiedekunta. To Oikeustieteellinen tiedekunta

SIIRTYMÄAIKAINFO. Oikeustieteellinen tiedekunta. To Oikeustieteellinen tiedekunta SIIRTYMÄAIKAINFO To 22.8.2019 Siirtymäaikainfo 22.8.2019 / Porthanian opiskelijapalvelut 24/05/2019 1 SIIRTYMÄAIKA 1.8.2016 tai sitä ennen aloittaneilla opiskelijoilla on siirtymäaika 1.8.2017-31.7.2020.

Lisätiedot

Taloustieteen opintosuunta JKK, Tampereen yliopisto

Taloustieteen opintosuunta JKK, Tampereen yliopisto Info uusille opiskelijoille 1.10.2012 korjattu versio Taloustieteen opintosuunta JKK, Tampereen yliopisto Lisätietoa: http://www.uta.fi/jkk/kat/opintosuunnat/tal.html Voit myös kysyä taloustieteen opinnoista

Lisätiedot

KOTA-AMKOTA -seminaari

KOTA-AMKOTA -seminaari Tilastokeskuksen opiskelija- ja tutkintotiedonkeruut korkeakouluista KOTA-AMKOTA -seminaari Vesa Hämäläinen 24.9.2009 Oppilaitostilastojen tiedonkeruut korkeakouluilta Tutkintoon johtavan koulutuksen yliopisto-opiskelijat

Lisätiedot

Tulevaisuuden teologi

Tulevaisuuden teologi Tulevaisuuden teologi Teologikoulutustarveselvitys 2015 Heikki Salomaa Teotar 2 kyselyyn vastanneet (N=527) HY (N=366) 45 % ISY (N=126) 51 % ÅA (N=27) 30 % Koko aineisto Mies (N = 190) 33 % 42 % 48 % 36

Lisätiedot

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %).

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %). HELSINGIN MATKAILUTILASTOT KESÄKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Kesäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 353 000 yöpymistä, joista suomalaisille 138 000 ja ulkomaalaisille 215 000 yötä. Eniten

Lisätiedot

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HEINÄKUU 2016 Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia Heinäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 422 000 yöpymistä, joista suomalaisille 185 000 ja ulkomaalaisille 237 000 yötä. Sekä suomalaisten

Lisätiedot

Turun arkkihiippakunnan ja tuomiokapitulin esittely

Turun arkkihiippakunnan ja tuomiokapitulin esittely Turun arkkihiippakunnan ja tuomiokapitulin esittely Domus capiteli TUOMIOKAPITULIKSI kutsutaan sekä Päätöksiä tekevää hallintoelintä eli KOLLEGIOTA että Hiippakunnan VIRASTOA Hoitaa yhdessä piispan kanssa

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 848. Asetus

SISÄLLYS. N:o 848. Asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 25 päivänä elokuuta 1999 N:o 848 855 SISÄLLYS N:o Sivu 848 Asetus entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän kansainvälisen sotarikostuomioistuimen

Lisätiedot

FIRST haku. Mari Pohjola

FIRST haku. Mari Pohjola FIRST+ 2019-2020 haku Mari Pohjola FIRST+ 2019-2020 Application documents Russian HEI (partner) Russian HEI (partner) FINNISH HEI (applicant and coordinator) Russian HEI (partner) Finnish HEI (partner)

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 5/2015 Sivu 1

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 5/2015 Sivu 1 Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 5/2015 Sivu 1 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto Kokouksen aika Ke 3.6.2015 klo 18 19:20 Paikka Väärninsaaren leirikeskus Osallistujat: Jäsenet Varajäsenet

Lisätiedot

OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO

OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO Osaamistavoitteet Oikeustieteen maisterin tutkinnon (120 op) suorittanut henkilö: - on syventänyt ja laajentanut oikeusnotaarin tutkinnossa hankkimaansa oikeudellista osaamista

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto. Aika: Torstaina 23.4.2015 klo 18.00, kahvit klo 17.30

Seurakuntaneuvosto. Aika: Torstaina 23.4.2015 klo 18.00, kahvit klo 17.30 26 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika: Torstaina 23.4.2015 klo 18.00, kahvit klo 17.30 Paikka: Kaarinan kirkko, Voudinkatu 2 Läsnä: Kuoppala, Tatu puheenjohtaja Andersson, Jari jäsen Erkkilä, Raimo jäsen

Lisätiedot

Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti

Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti Sairaalasielunhoidon ja diakonian avohoitoprojekti 2013-2015 Muut kaikki hylkää, Yhteisen seurakuntatyön ja seurakuntien mahdollisuudet vanhusten avohoidon ja kotisairaalan asiakkaiden henkisiin ja hengellisiin

Lisätiedot

KUOPION ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2017

KUOPION ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2017 KUOPION ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2017 SEURAKUNNANNEUVOSTON KOKOUS AIKA Torstai 26.1.2017 klo 17.30 19.05 PAIKKA PAIKALLA Neuvostila, Snellmaninkatu 8, Kuopio Honkaselkä Timo, khra, puheenjohtaja

Lisätiedot

Sopimuskohderaportti 1/2016

Sopimuskohderaportti 1/2016 Kirkon hengellinen työ, Senegal Kumppani Senegalin luterilainen kirkko Hankkeen kuvaus Senegalin luterilainen kirkko on köyhä, etupäässä maaseutuväestöstä koostuva pieni lähetystilanteessa oleva vähemmistökirkko,

Lisätiedot