KALKKI JA KALKKIKIVI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KALKKI JA KALKKIKIVI"

Transkriptio

1 KALKKI JA KALKKIKIVI

2

3

4 NICLAS KOLLAR NY BILD. Kuvat: Martin Litens Dalhalla, Rättvik

5 5 S I S Ä L T Ö 7 DYNAMIIKKA JA ALKUVOIMA 9 PERINNE JA VISIO 11 EKOLOGIA JA TASAPAINO 13 MORAALI JA ETIIKKA 15 MATEMATIIKKA JA LOGIIKKA 17 IHMINEN JA MARKKINAT 19 HUOMAUTUKSIA JA KOMMENTTEJA 20 MARKKINAT JA KÄYTTÖKOHTEET 24 LOGISTIIKKA JA KIER TOKULKU 26 PIENI KALKKISANASTO Tuotanto: Paino: Tryckeri AB Knappen, Ruotsi. Toukokuu 2007 Kuvat: Bo Dahlgren/ Fredrik Nordin, Staffan Winbergh, Kristina Ahlstad, Airlift AB, Martin Litens ja Getty Images.

6

7 D Y N A M I I K K A J A A L K U V O I M A 7 Menestyksen avain on jatkuvassa etsimisessä. Uusien arvokkaiden tuotteiden keksimisessä, löytämisessä ja kehittämisessä. Dynaamisessa alkuvoimassa, joka pala palalta luo kestävän kokonaisuuden. Kalkki on historiallinen, mutta samalla tehokas tulevaisuuden luonnonmateriaali. Se on joustava ja monipuolinen tuote, joka soveltuu moniin erilaisiin tarkoituksiin. Perinteikäs materiaali, joka on jo muinaisista ajoista palvellut ihmistä ja joka nykyään on tärkeä raaka-aine etenkin perusteollisuudessa. Ominaisuuksiensa ansiosta se on erityisen ajankohtainen työssä, jolla pyritään palauttamaan meidän aikanamme järkkynyt luonnon tasapaino maalla, metsissä ja vesistöissä. Se on arvokas ja luotettava ympäristömateriaali, jolla on ekologista painoarvoa. Luonnon sanotaan parantavan kaikki haavat, mutta nyt meidän on ojennettava sille auttava kätemme ja tässä lääkintäprosessissa kalkkituotteilla voi olla dynaaminen rooli.

8 1

9 P E R I N N E J A V I S I O 9 Voidaksemme kulkea eteenpäin meidän on palattava taaksepäin. Absurdi ajatus? Ei suinkaan. Vuosisatojen aikana kerätty kokemus ja tieto ovat luoneet perustan, jolla seisoen voimme selviytyä nykyhetkestä ja raottaa ovea tulevaisuuteen. SMA Mineralin kehto on Persbergissä (Persin kaivoskentällä), Värmlannin suurimmalla kaivosseudulla, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle. Yritys on siis kehittynyt perinteikkäästä mainarikulttuurista, jota vaalimme huolellisesti ja vastuuntuntoisesti. Kalkki ja kalkin käsittely ovat SMA Mineralin pääelinkeino. Kalkki on alkuvoima ja luonnontuote. Sitä esiintyy useissa geologisissa muodostumissa kaikkialla maailmassa ja sillä on erittäin paljon käyttökohteita. SMA Mineral hallitsee kalkin monipuolisuuden ja voiman sekä tekniikan ja prosessit, jotka ovat ominaisia kasvavalle kalkkiteollisuudelle.

10

11 E K O L O G I A J A T A S A P A I N O 11 Aivan kuten maa kiertää määrätyllä radallaan aurinkoa, riippuvat kaikki elinehtomme määrätystä rytmistä. Jos tämä tasapaino häiriintyy, koko elämämme järkkyy. Siksi meidän on säästettävä raaka-ainevarojamme ja noudatettava ekologista järjestelmää; luonnon omaa kiertokulkua. Kalkki on raaka-aineresurssi. Se ei ole pelkästään esim. teräs- ja paperiteollisuuden tarvitsema tuote, vaan myös luontainen lääke, jolla voidaan parantaa haavat, jotka ovat syntyneet räjähdysmäisen kehityksen vanavedessä. Maaperän resurssien hyödyntämisessä ja vaalimisessa tarvitaan ekologista perusnäkemystä. Harmonisessa ja tasapainoisessa maailmassa kalkki ylivertaisine ominaisuuksineen ja monine käyttökohteineen on vertaansa vailla oleva voimanlähde.

12 1

13 M O R A A L I J A E T I I K K A 13 Jokaisella ajanjaksolla on omat eettiset ja moraaliset esikuvansa. Antiikin Kreikassa näitä olivat Sokrates ja Aristoteles, joita pidetään myös oman aikamme arvostusten tiennäyttäjinä. Maailmaa pyyhkivien humanismin tuulten rinnalla myös moraalikäsitykset ovat nousseet näkyvään osaan. Moraalissa on kyse sekä henkilökohtaisesta vastuusta että hyvästä joukkuehengestä. Sanotaan, että runsaat 90 % yrityksen menestyksestä perustuu sen sisäiseen ilmapiiriin. Molemminpuolinen riippuvuus luo molemminpuolista luottamusta. Pyrimme suoraan ja rehelliseen vuoropuheluun ja nöyrään asenteeseen. Myös ympäristö ja moraali ovat saman hengen lapsia. Kiertokulkuajattelun sisältävä moraalikoodi on ideologia, jota me SMA Mineralilla pidämme itsestäänselvyytenä. Elämä ja yritys eivät ole itsestään soiva piano. Moraalin vaaliminen, terveen järjen kunnioittaminen sekä sisäisen ja ulkoisen ympäristön suojelu ovat SMA Mineralin ehdottomia vaatimuksia. Pyrimme aina tekemään parhaamme. Useimmissa SMA Mineral -konsernin yrityksistä on laatu- ja ympäristösertifioitu johtamisjärjestelmä.

14 1

15 M A T E M A T I I K K A J A L O G I I K K A 15 Vaikka ekologisella kaudella on voimakas hohde, meidän on oltava realisteja tarvitsemme siis logiikkaa. Tavoitteena on hyvin suunnitellun strategian avulla tarkoituksenmukaisesti ja taloudellisesti hyödyntää, jalostaa ja myydä kalkkituotteitamme elinkeinoelämän ja yksittäisen ihmisen hyödyksi. Luomme lisäarvoa asiakkaillemme laajentamalla tietopankkiamme niin yrityksen sisällä, työntekijöidemme keskuudessa kuin tuotteissammekin. Se on yksinkertaista matematiikkaa, joka tuo kasvua ja hyödyttää meitä kaikkia. Ketjureaktio, joka luo kehitys- ja koulutusmahdollisuuksia, teknisiä aluevaltauksia sekä tutkimusta ja uusia investointeja, jotka puolestaan synnyttävät myös uusia työpaikkoja.

16 1

17 I H M I N E N J A M A R K K I N A T 17 Markkinat eivät ole mikään eristetty saareke, vaan erittäin konkreettinen ihmisten, kuten sinun ja minun, asuttama alue. Aivan kuten jokainen ihminen on yksilö, myös markkinat koostuvat monista toimijoista ja siten myös monista mielipiteistä. Ihmisten mielipiteet ja sijoitukset vaikuttavat puolestaan kaikkiin yrityksiin. Jos haluamme ympäristöystävällisiä yrityksiä (ja sitä me haluamme), nousee ympäristö huomion keskipisteeseen. Yritysten menestys riippuu meistä ihmisistä. Ja koska me muodostamme markkinat, siellä pätevät meidän sääntömme. Tämä meidän on yrityksenä tärkeä ymmärtää. Markkinat eivät ole kaikkivoipia, vaan inhimillisiä. Jos haluamme yrityksenä täyttää ihmisten odotukset, meidän on oltava mukana rakentamassa inhimillisempää yhteiskuntaa. Siitä säännöstä SMA Mineral pitää tiukasti kiinni.

18 1

19 H U O M A U T U K S I A J A K O M M E N T T E J A 19 Olemme yksityiskohtiin menemättä halunneet antaa kuvan yrityksemme asemasta kalkki- ja kalkinkäsittelyalalla sekä niistä ajatuksista ja arvoista, jotka ohjaavat toimintaamme. Tiedämme myös, että tarvitsemme enemmän voimaa hallitaksemme menestyksen kuin selviytyäksemme vastoinkäymisistä. Huipulla pysyminen edellyttää sekä tiukkoja otteita, asiakkaan kuuntelemista, joustavuutta että kykyä unohtaa. Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa on koko ajan pidettävä aistit valppaina ja käytävä jatkuvaa avointa vuoropuhelua. Kilpailu markkinoilla on kovaa ja kehityksessä on pysyttävä mukana. Mieluiten askeleen muita edellä. SMA Mineral seisoo tukevasti jaloillaan. Tunnemme tuotteemme ja markkinamme. Pyrimme yhteistyössä asiakkaidemme vahvaksi toimijaksi, josta kokemus, tieto, kapasiteetti, voima ja luovuus yhdessä tekevät pysyvän voittaja

20 M A R K K I N A T J A K 20 POLTETTU KALKKI POLTETTU DOLOMIITTI KALKKIKIVI DOLOMIITTI SAMMUTETTU KALKKI RAUTA JA TERÄS SMA Mineral on tietoyritys, jolla on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä. Tämä on tuonut meille johtavan aseman terästeollisuuden kalkkitoimittajana. Valmistamme ja käsittelemme metallurgisiin tarkoituksiin sovitettuja tuotteita. Hiomme tekniikoita ja menetelmiä jatkuvasti paremmiksi, ja kalkkituotteillamme on ratkaiseva merkitys erilaisissa valmistusprosesseissa. Laatuteräksen valmistuksessa käytetään usein SMA Mineralin kalkkituotteita. VOIMAKALKKI POLTETTU KALKKI KALKKIKIVI SAMMUTETTU KALKKI MAGNESIUMHYDROKSIDI Paperin valmistuksessa käytetään usein PCC: tä täyteaineena ja päällystykseen. Valikoimassamme on myös korkealaatuisia magnesiumhydroksidituotteita paperimassan käsittelyyn esim. valkaisussa. PAPERI JA SELLULOOSA SMA Mineral on selluloosateollisuuden kalkkituotteiden suurtuottaja. Selluloosateollisuuden kaustisointiprosessissa käytettäviltä kalkkituotteilta vaaditaan erinomaista puhtautta ja hyviä kaustisointiominaisuuksia. SMA Mineralin kaikki kalkkituotteet ovat erittäin korkealaatuisia ja täyttävät markkinoiden vaatimukset. Olemme panostaneet voimakkaasti Sandarnen tuotantolaitokseemme ja kehittäneet siellä erikoistuotteita selluloosateollisuudelle. Suuren varastokapasiteetin, tehokkaan jakelun ja oman kuljetusorganisaation ansiosta pystymme toimittamaan akuuttikalkkia nopeasti ja tehokkaasti.

21 Ä Y T T Ö K O H T E E T KASVINVILJELY Säännöllinen kalsiumin ja magnesiumkalkin lisäys on tärkeää kaikessa kasvinviljelyssä. Jotta vilja pystyisi hyödyntämään lannoitteet, tarvitaan kalkkia, joka tehostaa lannoitusta ja vapauttaa maaperässä olevat lannoitevarat. SMA Mineralin valikoimassa on laaja valikoima korkealaatuisia kalkkituotteita. Valikoimaan kuuluu myös maata kuohkeuttava rakennekalkki. Avustamme maaperäanalyysien tulkinnassa ja annamme neuvoja tuotteiden soveltuvuudesta eri tarkoituksiin. Viljelyn pitkän aikavälin taloudellisuuden varmistamiseksi suosittelemme monivuotissuunnitelman käyttöä. SMA Mineralin kalkki- ja magnesiumtuotteet takaavat erinomaisen tehokkuuden alhaisin hehtaarikustannuksin. Mg-KALKKI KALKKIKIVI DOLOMIITTI MAGNESIUMOKSIDI 21 YMPÄRISTÖKALKITUS KALKKIKIVI Jo 1970-luvun alussa Ruotsissa alettiin käsitellä vesistöjä kalkkituotteilla happamoittavan laskeuman haitallisten vaikutusten ehkäisemiseksi. Kalkkikivituotteet nostavat ph-arvoa, mistä on hyötyä sekä maaperälle että vesistöille. Se palauttaa veden kyvyn elättää rikasta eläin- ja kasvikuntaa. Maaperässä kalkki edistää kasvuvoimaa parantamalla ravinteiden välistä tasapainoa. SMA Mineral tarjoaa eri alueiden käsittelyyn tarkoitettuja tuotteita. Kalkki levitetään olosuhteista riippuen maalta, ilmasta tai vedestä.

22 M A R K K I N A T J A K 22 KC BINDER POLTETTU KALKKI SAMMUTETTU KALKKI MAAN STABILOINTI Syvästabilointi on tehokas menetelmä, jota käytetään eri käyttötarkoituksiin, etenkin vähentämään painumia ja parantamaan stabilointia pehmeässä maassa. Menetelmä on taloudellinen ja luotettava. Sitä käytetään usein maapohjan vahvistamiseen tie- ja rautatiepenkereissä, rinteissä sekä vesi- ja viemäriputki- ym. kaivannoissa. Paalujen lujuus kasvaa aikaa myöten asennuksen jälkeen, mikä entisestään parantaa paalujen ja ympäröivän maan yhteistoimintaa. Kalkkistabilointi on lisäksi ympäristöystävällinen menetelmä, sillä kalkin lisääminen nostaa usein alhaista ph-arvoa. SAMMUTETTU KALKKI POLTETTU KALKKI KALKKIKIVI MAGNESIUMOKSIDI MAGNESIUMHYDROKSIDI VEDENPUHDISTUS Puhtaan, raikkaan veden tulisi olla ihmisoikeus. Vedenpuhdistuksessa on aina erittäin tärkeää käyttää puhtaita kalkki- ja magnesiumtuotteita hyvän hyötysuhteen varmistamiseksi. Sammutettu kalkki sopii erinomaisesti juomaveden pehmentämiseen ja ph-arvon säätöön. Laitoksissamme valmistetaan mm. jauhettuja kalkkikivituotteita ja sammutettua kalkkia jätevesien puhdistukseen, lietteen käsittelyyn ja käyttöveden käsittelyyn. Lisäksi markkinoimme ja toimitamme imeytysmateriaalia imeytysaltaisiin. SMA Mineral tarjoaa myös korkealaatuisia magnesiumtuotteita kuten magnesiumoksidia ja magnesiumhydroksidia.

23 Ä Y T T Ö K O H T E E T SAVUKAASUJEN PUHDISTUS Savukaasut koostuvat pyrolyysissä tai palamisessa muodostuvista kaasuista, hiukkasista ja nestepisaroista. Palamisreaktioiden hajoamistuotteissa on lukuisia vaarallisia aineita, jotka sekoittuvat hengittämäämme ilmaan. Kalkkituotteita käytetään näiden epäpuhtauksien poistamiseen. Toimitamme kalkkituotteita useille asiakkaille, jotka käyttävät erilaisia poltto- ja savukaasujen puhdistusmenetelmiä. Kun kalkkia käytetään absorbenttinä, on tärkeää käyttää puhtaita kalkkituotteita korkean hyötysuhteen varmistamiseksi. POLTETTU KALKKI SAMMUTETTU KALKKI KALKKIKIVI DOLOMIITTI 23 RAKENTAMINEN Kalkki tiedettiin jo antiikin aikoina erinomaiseksi sidosaineeksi. Kalkkilaasti kovettuu huomattavasti hitaammin kuin perinteinen sementti. Sekoittamalla toisiinsa kalkkia ja sementtiä saadaan koostumukseltaan täydellinen seos, jota on muovailtavuutensa ansiosta helppo käsitellä. Sen rakenne on tiivis ja erittäin kestävä rakenne eikä aiheuta halkeamien vaaraa. Arkkitehdit kaikkialla maailmassa arvostavat myös kalkkilaastilla tehtyä rappausta. Kalkki muodostaa niin kokonaisina harkkoina kuin murskeena ja jauhettunakin yhteiskunnan perusrakenteiden lujan aineosan. Kalkki on luotettava materiaali vesialtaiden, siltojen ja teiden rakennustöissä sekä betonin, kattohuovan ja asfaltin valmistuksessa sekä maan stabiloinnissa. POLTETTU KALKKI SAMMUTETTU KALKKI JAUHETTU KALKKIKIVI KALKKIKIVIROUHEET KALKKIKIVI DOLOMIITTI

24 24 L O G I S T I I K K A K I E R T O K U L K U SMA Mineral on Pohjois-Euroopan ja Bulgarian suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Tehtaidemme suuren tuotanto- ja varastointikapasiteetin sekä oman kuljetusorganisaation ansiosta olemme aina käytettävissä ja lähellä asiakkaitamme. Pyrimme koko ajan parantamaan palveluamme ja toimimaan asiakaslähtöisesti. Toimitamme oikean tavaran oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ja teemme aina parhaamme täyttääksemme asiakkaan vaatimukset. Eri kalkkituotteiden käsittely ja oikeat käyttökohteet ovat tärkeä lenkki ketjussa. SMA Mineralin teknisellä osastolla on tärkeä rooli auttaessamme asiakkaitamme suunnittelemaan logistisia ratkaisuja, joissa kuljetukset on integroitu materiaalinkäsittelyyn ja varastonohjaukseen. Tarjoamme apuamme myös suunnittelussa, rakentamisessa ja rahoituksessa. ENERGIA SÄHKÖ KALKKITEHDAS UUNI SIILO KALSIUM- KARBONAATTI KALKKIKIVIKAIVOS

25 25 JAUHETUT/MURSKATUT KALKKITUOTTEET SAMMUTETTU KALKKI POLTETTU KALKKI TERÄS/ RAUTATEHDAS POLTETTU KALKKI LÄMPÖVOIMALA SELLULOOSATEOLLISUUS KAATOPAIKKA KUONASEMENTTI SAMMUTETTU KALKKI PUHDISTUSLAITOS MAATALOUS SAVUKAASUJEN PUHDISTUS Kalkin tie eri käyttökohteisiin voidaan nähdä ikuisena kiertokulkuna, jossa kaivos luonnon oma raakaainelähde kalkkikiviesiintymineen tuottaa kalkkia eri muodoissa ja fraktioina. Kaivoksesta louhittava kalkkikivi työstetään kalkkitehtaassa ja kuljetetaan sieltä edelleen käyttäjille. Tästä päättymättömästä ketjureaktiosta on hyötyä teollisuudelle sekä maa-, vesi- ja metsätaloudelle. Kalkkikivenä, dolomiittina, poltettuna tai sammutettuna kalkkina toimitettavat kalkkituotteet antavat oman panoksensa teollisuuden ja puhtaamman ympäristön hyväksi. PALAUTUS SANDARNEEN MUU TEOLLISUUS MAAN STABILOINTI RAKENTAMINEN ASFALTTI VESI METSÄTALOUS

26 26 P I E N I K A L K K I S A N A S T O Kalkkialalla käytettävät käsitteet vaihtelevat. Oheisen sanaston tarkoituksena on tuoda selvyyttä käsitteistöön. Olemme koonneet siihen kalkkiin liittyviä yleisimpiä kemiallisia ja muita nimityksiä ja selventäneet niitä erilaisten prosessien ja käyttökohteiden avulla: Ca = kalsium CaCO 3 kalsiumkarbonaatti = kalkkikivi CaO kalsiumoksidi = poltettu kalkki Ca(OH) 2 kalsiumhydroksidi = sammutettu kalkki CaCO 3 MgCO 3 kalsiummagnesiumkarbonaatti = dolomiitti CaO MgO kalsiummagnesiumoksidi = poltettu dolomiitti MgO magnesiumoksidi = jalostettu poltettu dolomiitti Mg(OH) 2 magnesiumhydroksidi = brusiitti Aktiivinen kalsiumoksidi = kemiallisesti reagoiva vapaa kalkki Dolomiittikivi = pääasiassa dolomiittimineraalia sisältävä kivilaji Dolomiittinen kalkkikivi = hieman dolomiittia sisältävä kalkkikivi Filleri = hienoksi jauhettu kalkki- tai dolomiittikivi. Käytetään täyteaineena esim. asfaltissa, muovissa, maalissa ja paperissa. Flotaatio = vesilietteelle suoritettava kemiallisfysikaalinen erotusprosessi Fossiili = sedimenttiin peittyneen organismin jäännös tai jälki Happamoituminen = ph-arvon laskeminen maaperässä ja vesistöissä Hydraulinen kalkki = rappauksen ja laastin sidosaine Järvikalkki = happamoitumista ehkäisevä kalkkikivijauho Kalkki = eri kalkkikivituotteiden yleisnimitys Kalkkikivi = pääasiassa kalsiitista koostuva kivilaji Kalkkipoltettu dolomiitti = kalsinoitu dolomiittikivi, jonka jäännöshiilihappopitoisuus on normaalipoltetun kalkkikiven tasoa Kalsiitti = kalsiumkarbonaatista koostuva kiteinen mineraali Kalsinointi = materiaalin polttaminen tai kuumentaminen nestemäisten ainesosien poistamiseksi tai kiderakenteen muuttamiseksi Karbonaattikivi = karbonaattimineraalin dominoima kivilaji Kiteinen dolomiitti = varhaisella geologisella kaudella muodostunut ja myöhemmin metamorfoosissa muuttunut karbonaattikivi Maanviljelyskalkki = maataloudessa maaperän ph-arvon nostamiseen käytettävät kalkki- ja dolomiittituotteet Magnesiumhydroksidi = brusiitti (luonnossa esiintyvä mineraali) tai synteettinen (meriveden sakka) Magnesiumoksidi = MgO:ksi jalostettu poltettu dolomiitti. Käytetään mm. keinolannoitteissa, rehuissa ja paperiteollisuudessa. Meesa = viherlipeän kaustisoinnissa muodostuva kalsiumkarbonaattiliete Meesauuni = meesan poltossa käytettävä kiertouuni Metallurginen kalkki = poltettu kalkki. Kuonanmuodostaja ja vuorauksen suoja metallurgisissa prosesseissa. Mg-kalkki = kalkki- ja dolomiittikiven mekaaninen sekoitus. Käytetään maa- ja metsätalouden kalkitusaineena. Mineraali = kivennäinen, luonnonprosessissa kiteytynyt homogeeninen, epäorgaaninen alkuaine tai yhdiste. Sisältyy tai on peräisin maankuoresta. Neutralointi = ylimääräisen H+:n tai OH-:n poistaminen emästä tai happoa lisäämällä PCC = Precipitated Calcium Carbonate. Saostettu kalsiumkarbonaatti. Poltettu kalkki, sammuttamaton kalkki = pääasiassa CaO:ta sisältävä kalkkituote. Valmistettu kalkkikivestä, josta hiilidioksidi on poistettu kuumentamalla. Puutarhakalkki = kalkki- tai dolomiittikivi. Murskattu tai jauhettu puutarhakäyttöön. Päällystyspigmentti = pigmentti paperin päällystykseen (toimitetaan yleensä slurrina. Sekoitus erittäin vaaleita, puhtaita hiukkasia esim. kalkkikivijauhoa tai kaoliinia). Rakennuskalkki = rakennustiilien sidosaine Rikkiabsorbentti = sitoo savukaasuista rikin kiinteäksi aineeksi, joka voidaan erottaa. Savukaasujen puhdistus = ympäristölle haitallisten aineiden puhdistus savukaasuista. Slurri = nesteen kiinteiden hiukkasten liettymä

27 27

28 Tryckeri AB Knappen Sertifioitu ympäristöstandardin mukaisesti. Tämä painotuote on joutsenmerkitty nro

KALKKIA MAAN STABILOINTIIN

KALKKIA MAAN STABILOINTIIN KALKKIA MAAN STABILOINTIIN Vakaasta kallioperästä vakaaseen maaperään SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä. Luonnontuotteena

Lisätiedot

KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN

KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN Vesi tärkein elintarvikkeemme SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä. Luonnontuotteena kalkki

Lisätiedot

KALKKIA SAVUKAASUJEN PUHDISTUKSEEN

KALKKIA SAVUKAASUJEN PUHDISTUKSEEN KALKKIA SAVUKAASUJEN PUHDISTUKSEEN Puhtaat savukaasut puhdas ilma SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä. Luonnontuotteena

Lisätiedot

KALKKIA SELLUTEOLLISUUDELLE

KALKKIA SELLUTEOLLISUUDELLE KALKKIA SELLUTEOLLISUUDELLE Ikuinen kiertokulku SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä. Luonnontuotteena kalkki on

Lisätiedot

Metsäteollisuuden sivuvirrat Hyödyntämisen haasteet ja mahdollisuudet

Metsäteollisuuden sivuvirrat Hyödyntämisen haasteet ja mahdollisuudet Metsäteollisuuden sivuvirrat Hyödyntämisen haasteet ja mahdollisuudet GES-verkostotapaaminen Kukkuroinmäen jätekeskus 24.02.2016 Apila Group Oy Ab Mervi Matilainen Apila Group Kiertotalouden koordinaattori

Lisätiedot

KALKKIA JA DOLOMIITTIA TERÄSTEOLLISUUDELLE

KALKKIA JA DOLOMIITTIA TERÄSTEOLLISUUDELLE KALKKIA JA DOLOMIITTIA TERÄSTEOLLISUUDELLE Kalkki ja teräs samassa prosessissa SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä.

Lisätiedot

2013-06-12. www.bam54.se 2007

2013-06-12. www.bam54.se 2007 www.bam54.se 2007 Kestävä kaivostoiminta III Kaivosten ja prosessiteollisuuden sivuvirtojen tuotteistaminen, 12. 13.6.2013 Vuokatti Kajaani Paltamo Kaivannaisjätteiden karakterisoinnista tuoteryhmäksi

Lisätiedot

5. Poltetut tiilet, laastit, kipsi.

5. Poltetut tiilet, laastit, kipsi. 5. Poltetut tiilet, laastit, kipsi. Ensin tiilirakenteista. Huokoiset rakennusaineet jatkuvat... 1 Varhainen tiilen käyttö Suomessa : Muuratut tiili- ja kivirakenteet tulivat Ruotsissa käyttöön 1100- luvun

Lisätiedot

Kalkkikivi. Puhdistaa, neutraloi, täyttää, stabiloi.

Kalkkikivi. Puhdistaa, neutraloi, täyttää, stabiloi. GREAT WHITE STONE Kalkkikivi Puhdistaa, neutraloi, täyttää, stabiloi. Asiakas: teollisuus Paperi Teräs Sellu Rakennusaineet Kemia Sokeri Lasi Tienrakennus Asiakas: maatalous Maanviljely Puutarha Rehu Asiakas:

Lisätiedot

Rakennekalkki Ratkaisu savimaiden rakenneongelmiin VYR viljelijäseminaari 2018 Kjell Weppling ja Anne-Mari Aurola / Nordkalk Oy Ab

Rakennekalkki Ratkaisu savimaiden rakenneongelmiin VYR viljelijäseminaari 2018 Kjell Weppling ja Anne-Mari Aurola / Nordkalk Oy Ab Rakennekalkki Ratkaisu savimaiden rakenneongelmiin VYR viljelijäseminaari 2018 Kjell Weppling ja Anne-Mari Aurola / Nordkalk Oy Ab Sisältö 1. Rakennekalkituksen tausta mitä tiedämme? 2. Kalkkituotteet

Lisätiedot

Paperikiista heikensi toista vuosineljännestä

Paperikiista heikensi toista vuosineljännestä Paperikiista heikensi toista vuosineljännestä Nordkalk Oyj Abp: osavuosikatsaus tammikuu-kesäkuu 2005 liikevaihto laski 123,3 (1-6/:131,9) miljoonaan euroon (-7 %) voitto ennen satunnaiseriä laski 3,5

Lisätiedot

joutsenmerkityt takat

joutsenmerkityt takat joutsenmerkityt takat tulevaisuus luodaan nyt Pohjoismaisen Joutsen-ympäristömerkin tavoitteena on auttaa kuluttajaa valitsemaan vähiten ympäristöä kuormittava tuote. Palvelulle tai tuotteelle myönnettävän

Lisätiedot

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE LÄMMÖNTALTEENOTTO Lämmöntalteenotto kuumista usein likaisista ja pölyisistä kaasuista tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden energiansäästöön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen

Lisätiedot

17. Tulenkestävät aineet

17. Tulenkestävät aineet 17. Tulenkestävät aineet Raimo Keskinen Peka Niemi - Tampereen ammattiopisto Alkuaineiden oksidit voidaan jakaa kemiallisen käyttäytymisensä perusteella luonteeltaan happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin

Lisätiedot

Kokonaan moduulirakenteisia, ja siksi helppoja pitää kunnossa, tilaa säästäviä ja tehokkaita. Aina korkealaatuisia. Vankkarakenteisia ja luotettavia

Kokonaan moduulirakenteisia, ja siksi helppoja pitää kunnossa, tilaa säästäviä ja tehokkaita. Aina korkealaatuisia. Vankkarakenteisia ja luotettavia Kokonaan moduulirakenteisia, ja siksi helppoja pitää kunnossa, tilaa säästäviä ja tehokkaita Aina korkealaatuisia Vankkarakenteisia ja luotettavia Maahantuonti ja myynti: FlowExperts Oy Myyrmäentie 2 A

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Soilfood Hämeessä yhdistymisen myötä Suomen suurin ravinteiden kierrättäjä

Soilfood Hämeessä yhdistymisen myötä Suomen suurin ravinteiden kierrättäjä Soilfood Hämeessä.7.06 yhdistymisen myötä Suomen suurin ravinteiden kierrättäjä . Maaperä on tärkein Kun maaperä on parhaassa mahdollisessa kunnossa, se sitoo hiiltä ja tuottaa suurempia satoja pienemmillä

Lisätiedot

Keraamit ja komposiitit

Keraamit ja komposiitit Keraamit ja komposiitit MATERIAALIT JA TEKNOLOGIA, KE4 Määritelmä, keraami: Keraami on yleisnimitys materiaaleille, jotka valmistetaan polttamalla savipohjaista (alumiinisilikaatti) ainetta kovassa kuumuudessa.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

Packaging solutions close to you

Packaging solutions close to you Packaging solutions close to you SISÄLLYS TIETOA STENQVISTISTÄ sivu 04 LAATU sivu 06 YMPÄRISTÖ sivu 08 TUOTANTO sivu 10 TUOTTEET VÄHITTÄISKAUPALLE sivu 12 TUOTTEET TEOLLISUUDELLE sivu 13 MITÄ STENQVIST

Lisätiedot

Parhaisiin resepteihin kuuluu kalkki

Parhaisiin resepteihin kuuluu kalkki Vuosikertomus 2007 Parhaisiin resepteihin kuuluu kalkki Jos onnistumisen voisi purkittaa, se pitäisi sisällään rautaista ammattitaitoa, tarkkaan harkittuja ainesosia, jatkuvaa tuotekehitystä ja määrätietoisuutta

Lisätiedot

Recipes. for. Success Onnistumisen reseptit kalkin käyttäjille

Recipes. for. Success Onnistumisen reseptit kalkin käyttäjille Recipes for Success Onnistumisen reseptit kalkin käyttäjille Nordkalk Nordkalk on Pohjois-Euroopan johtava korkealaatuisten kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja, jonka tuotteita käytetään mm. paperi-,

Lisätiedot

SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014

SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014 SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014 Energiahaaste St1 yhtiönä Polttoaineista Biopolttoaineista Taudeista ja hoidoista Energiayhtiö St1 Johtava CO 2 -hyvän energian valmistaja ja myyjä Tavoitteemme

Lisätiedot

Kalkitusaineiden tuoteselosteohje

Kalkitusaineiden tuoteselosteohje Esittelijä Suoniitty Sivu/sivut 1 / 8 1 Yleistä Lannoitevalmisteen ostajalle tai käyttäjälle on myynnin tai luovutuksen yhteydessä aina annettava tuoteseloste. Osa kalkitusaineista, kuten kalkkikivi, magnesiumpitoinen

Lisätiedot

Tähtäimessä viljavat vainiot? Agrimarket kevät 2010

Tähtäimessä viljavat vainiot? Agrimarket kevät 2010 Tähtäimessä viljavat vainiot? Agrimarket kevät 2010 Maanparannuskalkin valmistus Kalkkikivi irrotetaan kalliosta louhimalla. Louhe murskataan ja seulotaan, jolloin syntyvä maanparannuskalkkirouheet ja

Lisätiedot

Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN

Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 2 Suunnittelu & tuotanto Kuljetustoiminnassa erikoistuminen tuo säästöjä. Oikein suunniteltu kalusto tehostaa merkittävästi

Lisätiedot

PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1

PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1 PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1 2 PAVIRO PAVIRO 3 Pitää ihmiset turvassa, tietoisena, ja viihdyttää Boschilla on yli 100

Lisätiedot

The New Generation in Limetec Design

The New Generation in Limetec Design The New Generation in Limetec Design The New Generation in Limetec Design Limetecin uusi muotoilu - pelkistetyn linjakas ja moderni rakenne Limetec Next - uuden sukupolven muotoilu täysin tiiviillä sandwich-lattiarakenteella

Lisätiedot

120 VUOTTA KALKKIA MEILTÄ MAAILMALLE

120 VUOTTA KALKKIA MEILTÄ MAAILMALLE 120 VUOTTA KALKKIA MEILTÄ MAAILMALLE Tilanomistaja ja kalkintuottaja Otto Moberg Paraisilta alkoi suunnitella 120 vuotta sitten miten kylän kalkkituotantoa voisi tehostaa ja keskittää. Sen suunnittelun

Lisätiedot

Ravinnetase ja ravinteiden kierto

Ravinnetase ja ravinteiden kierto Ravinnetase ja ravinteiden kierto Pen0 Seuri MTT Mikkeli Ympäristöakatemian kutsuseminaari 7.- 8.6.2010 Maatalouden ja luonnonekosysteemin toimintaerot Maatalousekosysteemi: Lineaarinen ravinnetalous Apuenergiaa

Lisätiedot

KLINGERsil. Tiivistemateriaalit C-4430 C-4500 C-4509 C-8200

KLINGERsil. Tiivistemateriaalit C-4430 C-4500 C-4509 C-8200 KLINGERsil Tiivistemateriaalit C-4430 C-4500 C-4509 C-8200 KLINGERramikro leikkaamopalvelu Leikkaamopalvelumme laaja ohjelma kattaa standarditiivisteiden ohella myös vaativat muototiivisteet asiakkaan

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ

KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ MAA- JA BIOKAASUN MAHDOLLISUUDET 2 1 Luonnonkaasusta on moneksi 3 Gasumin kaasuverkosto kattaa puolet suomalaisista Korkeapaineista kaasun siirtoputkea 1 286 km Matalan paineen jakeluputkea

Lisätiedot

Liikennebiokaasu ja Suomi Joensuun tiedepuisto 31.5.2010. Biokaasun jakelu maakaasuverkossa Suomessa

Liikennebiokaasu ja Suomi Joensuun tiedepuisto 31.5.2010. Biokaasun jakelu maakaasuverkossa Suomessa 1 Liikennebiokaasu ja Suomi Joensuun tiedepuisto 31.5.2010 Biokaasun jakelu maakaasuverkossa Suomessa 2 Gasumin perustehtävä Hallitsemme energiakaasuihin perustuvat ratkaisut ja toimimme alan edelläkävijänä.

Lisätiedot

from the north poultry protein meal

from the north poultry protein meal from the north Poultry meal proteiinirikas eläinvalkuainen Poultry Meal on suomalaisen siipikarjan sivutuotteista valmistettu proteiinirikas eläinvalkuainen. Se on laadukas raaka-aine rehuihin ja lemmikkien

Lisätiedot

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus Huomaat, että vedenkeittimessäsi on valkoinen saostuma. Päättelet, että saostuma on peräisin vedestä. Haluat varmistaa, että vettä on turvallista juoda ja viet sitä tutkittavaksi laboratorioon. Laboratoriossa

Lisätiedot

Johdantoa. Kemia on elektronien liikkumista/siirtymistä. Miksi?

Johdantoa. Kemia on elektronien liikkumista/siirtymistä. Miksi? Mitä on kemia? Johdantoa REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Kemia on elektronien liikkumista/siirtymistä. Miksi? Kaikissa kemiallisissa reaktioissa tapahtuu energian muutoksia, jotka liittyvät vanhojen sidosten

Lisätiedot

Tailor-made Transportation Solutions FIN

Tailor-made Transportation Solutions FIN Tailor-made Transportation Solutions FIN Tailor-made Transportation Solutions Tyllis Oy Ab on erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan räätälöityjä rakenneratkaisuja kuljetusalalle. Yritys suunnittelee

Lisätiedot

www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet

www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet Masuunihiekka stabiloinnit (sideaineena) pehmeikkörakenteet sidekivien alusrakenteet putkijohtokaivannot salaojan ympärystäytöt alapohjan

Lisätiedot

Mineraalitäyteaineet komposiiteissa

Mineraalitäyteaineet komposiiteissa Mineraalitäyteaineet komposiiteissa Nordkalk Oy Ab Anssi Koikkalainen Nordkalk Oy Ab Pohjois-Euroopan johtava korkealaatuisten kalkkikivituotteiden valmistaja Euroopan ainoa wollastoniitin tuottaja Henkilöstö:

Lisätiedot

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla.

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. KALOCER KALOCER KALSICA ABRESIST KALSICA Piikarbidi Piikarbidi Kovasementti Valettu Kovasementti keraami Teollisuuden

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

www.schilling-fn.de Suomi Tuotevalikoima Alumiini-pukkinosturit Muuta Lisätarvikkeet Erikoisvalmisteet

www.schilling-fn.de Suomi Tuotevalikoima Alumiini-pukkinosturit Muuta Lisätarvikkeet Erikoisvalmisteet Suomi Alumiini-pukkinosturit Muuta Lisätarvikkeet Erikoisvalmisteet Tuotevalikoima Alumiinipukkinosturit Muuta Lisätarvikkeet Erikoisvalmisteet 1 2 Pääkirjoitus Hyvää päivää!... ideasta valmiiseen tuotteeseen...

Lisätiedot

Kalkkikivestä sementiksi

Kalkkikivestä sementiksi Rakennussementit Kalkkikivestä sementiksi Sini Ruokonen Finnsementti Oy Betonilaborantti ja myllärikurssi 9.1.2018 21.12.2017 1 Agenda Sementtien valmistus Sementtien luokitus Sementtien käyttö 21.12.2017

Lisätiedot

MICROPULVA Ltd Oy

MICROPULVA Ltd Oy MICROPULVA Ltd Oy 3.1.2018 1 Micropulva Ltd Oy: Yritys Micropulva on yksityinen suomalainen korkean teknologian yritys, joka kehittää patentoituja teknologia ja laiteratkaisuja erityyppisten aineiden mikronisointiin

Lisätiedot

Marmoleumin ainutlaatuinen ulkonäkö ja tuntu

Marmoleumin ainutlaatuinen ulkonäkö ja tuntu Marmoleumin ainutlaatuinen ulkonäkö ja tuntu ainutlaatuinen ulkonäkö... Luonnon tavoin jokainen Forbo Marmoleumin neliösenttimetri on oman näköisensä. Marmoleumin ainutlaatuinen ulkonäkö on saanut inspiraationsa

Lisätiedot

V JAKSO KIVENNÄISTUOTTEET 25 RYHMÄ SUOLA; RIKKI; MAA- JA KIVILAJIT; KIPSI, KALKKI JA SEMENTTI

V JAKSO KIVENNÄISTUOTTEET 25 RYHMÄ SUOLA; RIKKI; MAA- JA KIVILAJIT; KIPSI, KALKKI JA SEMENTTI V JAKSO KIVENNÄISTUOTTEET 25 RYHMÄ SUOLA; RIKKI; MAA- JA KIVILAJIT; KIPSI, KALKKI JA SEMENTTI Huomautuksia 1. Jollei toisin määrätä tai tämän ryhmän 4 huomautuksesta muuta johdu, tämän ryhmän nimikkeisiin

Lisätiedot

Betoniliete hankala jäte vai arvotuote Betonipäivät , Messukeskus Helsinki. Rudus Oy Kehityspäällikkö Katja Lehtonen

Betoniliete hankala jäte vai arvotuote Betonipäivät , Messukeskus Helsinki. Rudus Oy Kehityspäällikkö Katja Lehtonen Betoniliete hankala jäte vai arvotuote Betonipäivät, Messukeskus Helsinki Rudus Oy Kehityspäällikkö Katja Lehtonen Betoniteollisuuden betonijäte Betoniteollisuudessa (valmisbetoni ja betonituotteiden valmistus)

Lisätiedot

TÄYTTÖOHJE KYSELY NMVOC-INVENTAARIOSSA TARVITTAVISTA LIUOTTIMIEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖMÄÄRISTÄ MAALIEN, LAKAN, PAINOVÄRIEN YMS.

TÄYTTÖOHJE KYSELY NMVOC-INVENTAARIOSSA TARVITTAVISTA LIUOTTIMIEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖMÄÄRISTÄ MAALIEN, LAKAN, PAINOVÄRIEN YMS. TÄYTTÖOHJE KYSELY NMVOC-INVENTAARIOSSA TARVITTAVISTA LIUOTTIMIEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖMÄÄRISTÄ MAALIEN, LAKAN, PAINOVÄRIEN YMS. VALMISTAJILLE Suomen ympäristökeskus ylläpitää ympäristöhallinnon ilmapäästötietojärjestelmää,

Lisätiedot

Muovikomposiittien kierrätys

Muovikomposiittien kierrätys Muovikomposiittien kierrätys Kuva: Exel Oyj Kannen kuva: Ekin Muovi Oy Kuva: Exel Oyj Muovikomposiitit tarjoavat ylivoimaisia ominaisuuksia niin lujuuden, keveyden kuin pitkän käyttöiän suhteen. Muovikomposiitit

Lisätiedot

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus KEMIALLISIIN REAKTIOIHIN PERUSTUVA POLTTOAINEEN PALAMINEN Voimalaitoksessa käytetään polttoaineena

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja Boliden Kokkola vastuullinen sinkintuottaja Sinkkiteknologian edelläkävijä Luotettavaa laatua Boliden Kokkola on yksi maailman suurimmista sinkkitehtaista. Tehtaan päätuotteet ovat puhdas sinkki ja siitä

Lisätiedot

METSÄN UUDET MAHDOLLISUUDET UPM BIOFORE YHTIÖ. ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen

METSÄN UUDET MAHDOLLISUUDET UPM BIOFORE YHTIÖ. ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen UPM BIOFORE YHTIÖ ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen AGENDA 1. UPM BIOFORE YHTIÖ 2. UUSI METSÄTEOLLISUUS 3. UUDET MAHDOLLISUUDET AGENDA 1. UPM BIOFORE YHTIÖ 2. UUSI METSÄTEOLLISUUS

Lisätiedot

Nestepienmoottoribensiini

Nestepienmoottoribensiini Nestepienmoottoribensiini Lehdistömateriaali 4.7.2012 Viestintäpäällikkö Silja Metsola, puh. 050 458 5104 Sisältö 1. Neste-pienmoottoribensiini korkealaatuinen erikoistuote 2. Parempi ja turvallisempi

Lisätiedot

Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus

Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus 2 Kuluttaja pitää paperi- ja kartonkituotteista Kartongilla ja paperilla on ylivertainen imago muihin pakkausmateriaaleihin nähden. Niitä pidetään turvallisina

Lisätiedot

K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A

K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A Puhelin (03) 780 2363 SIVU 2 l KÄSIHYGIENIA www.solmaster.fi Kestävän kehityksen puolesta Solmaster Oy on yksi Pohjoismaiden johtavista teollisuuskemikaalien

Lisätiedot

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu?

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Green Growth osaamisfoorumi 31.5.2012 Jaana Lehtovirta, viestintäjohtaja, Lahti Energia Oy Lahti Energia Oy Toimimme energia-alalla Hyödynnämme jätettä

Lisätiedot

TUOTETIEDOT SAHATARVIKKEET. Text

TUOTETIEDOT SAHATARVIKKEET. Text TUOTETIEDOT Text SAHATARVIKKEET ProSelect on ainutlaatuinen valikoimamme metsäkoneiden varaosia, lisätarvikkeita ja kuluvia osia. Sarja on suunniteltu tarjoamaan metsäkoneen käyttäjälle mahdollisuus parantaa

Lisätiedot

Puun uudet käyttömuodot Vastuullinen metsien käyttö kasvavia odotuksia ja uusia mahdollisuuksia. 20.3.2013 Pia Nilsson, UPM

Puun uudet käyttömuodot Vastuullinen metsien käyttö kasvavia odotuksia ja uusia mahdollisuuksia. 20.3.2013 Pia Nilsson, UPM Puun uudet käyttömuodot Vastuullinen metsien käyttö kasvavia odotuksia ja uusia mahdollisuuksia 20.3.2013 Pia Nilsson, UPM Visio The Biofore Company UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta,

Lisätiedot

Teollisuuskemikaalit ja -muovit asiakaslähtöisesti

Teollisuuskemikaalit ja -muovit asiakaslähtöisesti Teollisuuskemikaalit ja -muovit asiakaslähtöisesti Laatua, asiakaslähtöisyyttä ja suuria volyymeja Suomen Unipol Oy on vuonna 1979 perustettu suomalaisyritys. Tarjoamme mm. Suomen, Skandinavian, Baltian

Lisätiedot

Hitsin hyvä jo yli 4o vuotta

Hitsin hyvä jo yli 4o vuotta Hitsin hyvä jo yli 4o vuotta Kuluminen aiheuttaa huomattavan kustannuserän teollisuuden käyttökustannuksista. Pintojen kuluminen vaatii säännöllistä kunnossapitoa laitoksen käytön varmistamiseksi. Uusien

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

PAAKKOLA CONVEYORS OY

PAAKKOLA CONVEYORS OY PAAKKOLA CONVEYORS OY Paakkola Conveyors Paakkola Conveyors on modernien, toimintavarmojen kuljetinjärjestelmien toimittaja kaivannaistoiminnan ja raskaan perusteollisuuden tarpeisiin. Paakkolan vahvuudet

Lisätiedot

Kertausluennot: Mahdollisuus pisteiden korotukseen ja rästisuorituksiin Keskiviikko klo 8-10

Kertausluennot: Mahdollisuus pisteiden korotukseen ja rästisuorituksiin Keskiviikko klo 8-10 Kertausluennot: Mahdollisuus pisteiden korotukseen ja rästisuorituksiin Keskiviikko 25.10 klo 8-10 Jokaisesta oikein ratkaistusta tehtävästä voi saada yhden lisäpisteen. Tehtävä, joilla voi korottaa kotitehtävän

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

Ruukki on metalliosaaja, johon voit tukeutua alusta loppuun, kun tarvitset metalleihin pohjautuvia materiaaleja, komponentteja, järjestelmiä ja

Ruukki on metalliosaaja, johon voit tukeutua alusta loppuun, kun tarvitset metalleihin pohjautuvia materiaaleja, komponentteja, järjestelmiä ja Mineraalituotteet Ruukki on metalliosaaja, johon voit tukeutua alusta loppuun, kun tarvitset metalleihin pohjautuvia materiaaleja, komponentteja, järjestelmiä ja ratkaisukokonaisuuksia. Kehitämme jatkuvasti

Lisätiedot

Huomisen tiennäyttäjä

Huomisen tiennäyttäjä Huomisen tiennäyttäjä 75 huomisen tiennäyttäjä HUOMISEN TIENNÄYTTÄJÄ SKAL on jäsentensä näköinen ja arvostat niitä. Järjestömme valvoo kokoinen, maanteiden tavaraliikenteessä toimivien yritysten ja kuljetusyrittäminen

Lisätiedot

PUHDISTUS JA PYYHINTÄ

PUHDISTUS JA PYYHINTÄ Oikeat pyyhetarvikkeet mahdollistavat työn sujuvuuden ja kustannussäästöt PUHDISTUS JA PYYHINTÄ Tarkastele käyttettyjä konepyyhkeitänne. Huomaatko että niistä valtaosa on vain osittain likaisia? Koska

Lisätiedot

Lupahakemuksen täydennys

Lupahakemuksen täydennys Lupahakemuksen täydennys 26.4.2012 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä Finland 2012-04-26 2 / 6 Lupahakemuksen täydennys Täydennyskehotuksessa (11.4.2012) täsmennettäväksi pyydetyt

Lisätiedot

HAPPOSADE. Tehtävä 2: HAPPOSADE

HAPPOSADE. Tehtävä 2: HAPPOSADE HAPPOSADE Alla on valokuva patsaista, jotka tunnetaan nimellä karyatidit. Ne on pystytetty Ateenaan Akropolis-kukkulalle yli 2 500 vuotta sitten. Patsaat on veistetty marmorista. Marmori on kivilaji, joka

Lisätiedot

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos Arla ja Luomu Nnenna Liljeroos 24-11-2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla ravitsevia ja turvallisia

Lisätiedot

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita 10 HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS 1 1. TURVALLINEN Purmo sähkölämmittimet ovat suljetun rakenteensa ansiosta lapsi- ja paloturvallisia. Lämmittimien ja

Lisätiedot

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2012 UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 on kaljuuntuneen, jääpoltteen tai muuten vahingoittuneen nurmikon

Lisätiedot

Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit.

Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit. Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit www.outokumpu.com Johdanto Tuotantokaavio AOD-konvertteri AOD Senkka-asema SA Yhteenveto Ruostumaton teräs Ruostumaton teräs koostuu

Lisätiedot

Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia.

Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia. VAPO YMPÄRISTÖ Vapon kuiviketurpeet. Edistää tuotantoeläinten hyvinvointia. Imukykyinen ja monikäyttöinen vaalea rahkaturve on ylivoimainen kuivike nesteiden, ravinteiden ja hajujen sitomisessa. Se sopii

Lisätiedot

Teollisuustaito Oy. 12.3.2014 Annika Hämäläinen. Teollisuustaito Oy KAJAANI Y-tunnus: 2584153-5 puh. +358 40 7234008 info@teollisuustaito.

Teollisuustaito Oy. 12.3.2014 Annika Hämäläinen. Teollisuustaito Oy KAJAANI Y-tunnus: 2584153-5 puh. +358 40 7234008 info@teollisuustaito. Teollisuustaito Oy 12.3.2014 Annika Hämäläinen Teollisuustaidon toimialat Kaivosteollisuus ja metallinjalostus Malminkäsittely Murskaus, jauhatus ja materiaalin käsittely Hydrometallurgia - Metallien talteenotto

Lisätiedot

Myös normaali sadevesi on hieman hapanta (ph n.5,6) johtuen ilman hiilidioksidista, joka liuetessaan veteen muodostaa hiilihappoa.

Myös normaali sadevesi on hieman hapanta (ph n.5,6) johtuen ilman hiilidioksidista, joka liuetessaan veteen muodostaa hiilihappoa. sivu 1/5 Kohderyhmä: Aika: Työ sopii sekä yläasteelle, että lukion biologiaan ja kemiaan käsiteltäessä ympäristön happamoitumista. Lukion kemiassa aihetta voi myös käsitellä typen ja rikin oksideista puhuttaessa.

Lisätiedot

Teollisuuden LED-valaistus

Teollisuuden LED-valaistus Teollisuuden LED-valaistus Hollantilainen innovaatio made in Europe LumoLumen, eurooppalaista huipputekniikkaa! LumoLumen LED-teollisuusvalaisimissa yhdistyvät ainutlaatuinen mekaaninen rakenne, edistyksellinen

Lisätiedot

Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset

Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset Ensimmäinen sivu on työskentelyyn orientoiva johdatteluvaihe, jossa annetaan jotain tietoja ongelmista, joita happamat sateet aiheuttavat. Lisäksi esitetään

Lisätiedot

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN IVB 5 & 7 Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä. Putki ja suuttimet voidaan säilyttää koneen päällä

Lisätiedot

MENESTYSTÄ sinulle FÜR DEN GEMEINSAMEN ERFOLG WELTWEIT

MENESTYSTÄ sinulle FÜR DEN GEMEINSAMEN ERFOLG WELTWEIT MENESTYSTÄ sinulle FÜR DEN GEMEINSAMEN ERFOLG WELTWEIT YRITYS EIN UNTERNHEMEN AUF sinulle ERFOLGSKURS. Noin 10 vuotta sitten perustettu GGM Gastro International GmbH on tullut maailmanlaajuisesti tunnetuksi

Lisätiedot

KONEET. Rolac VIIHTYISÄN YMPÄRISTÖN YLLÄPITOON MORE CARE. BUILT IN.

KONEET. Rolac VIIHTYISÄN YMPÄRISTÖN YLLÄPITOON MORE CARE. BUILT IN. Rolac KONEET VIIHTYISÄN YMPÄRISTÖN YLLÄPITOON MORE CARE. BUILT IN. Lundberg on erityisesti ympäristönhoitoon kehitetty taajamatraktori, joka on suunniteltu alan töiden monipuolisuus ja erityisvaatimukset

Lisätiedot

HALFEN ANKKUROINTIMASSA TARVIKKEINEEN BETONI HB 14 - FI

HALFEN ANKKUROINTIMASSA TARVIKKEINEEN BETONI HB 14 - FI HALFEN ANKKUROINTIMASSA TARVIKKEINEEN BETONI HB 14 - FI SISÄLTÖ SISÄLTÖ Ankkurointimassa HBV Plus styreenivapaa vinyyliesteri 4-5 Ankkurointimassa HB ER-SF epoksi 6-9 Ankkurointimassa HB - W styreenivapaa

Lisätiedot

KIINTEISTÖSUOJAUS SISÄILMA. NÄYTTELIJÄNTIE HELSINKI

KIINTEISTÖSUOJAUS SISÄILMA. NÄYTTELIJÄNTIE HELSINKI SISÄILMA SAFETYCORE OY YRITYKSENÄ Safetycore Oy:n visio on tuottaa kumppaneilleen kustannustehokkain ja laadukkain kiinteistösuojausratkaisu sekä turvatekniikan että sisäilman osalta. Turvatekniikan osalta

Lisätiedot

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Esityksen sisältö: Megatrendit ja ympäristö

Lisätiedot

Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa. Juha Luostarinen Metener Oy

Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa. Juha Luostarinen Metener Oy Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa Juha Luostarinen Metener Oy Tausta Biokaasulaitos Kalmarin tilalle vuonna 1998 Rakentamispäätöksen taustalla navetan lietelannan hygieenisen laadun parantaminen

Lisätiedot

Biokaasun jakelu Suomessa

Biokaasun jakelu Suomessa JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Turussa 10.6.2010 12.00-16.00 Biokaasun jakelu Suomessa 2 GASUMIN TUNNUSLUVUT 2009 Maakaasun myynti 40,6 TWh Henkilökunta 220 Siirtoputkiston pituus 1186 km Liikevaihto

Lisätiedot

YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO. CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ

YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO. CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ TEOLLISUUSNOSTURIT YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO TYÖPISTENOSTURIT CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ Konecranes CLX-ketjunostin UUDISTA

Lisätiedot

Kodin tuntu tulee läheltä

Kodin tuntu tulee läheltä Kodin tuntu tulee läheltä Lämmin koti on arvokas, muttei kallis Hippu-kaukolämpö tuo arkeesi turvaa. Edullisesti ja ekologisesti Lapista. Miksi liittyä kaukolämpöön? Kaukolämpö tuo mukavuutta arkeen ihmisistä

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

MOOLIMASSA. Vedyllä on yksi atomi, joten Vedyn moolimassa M(H) = 1* g/mol = g/mol. ATOMIMASSAT TAULUKKO

MOOLIMASSA. Vedyllä on yksi atomi, joten Vedyn moolimassa M(H) = 1* g/mol = g/mol. ATOMIMASSAT TAULUKKO MOOLIMASSA Moolimassan symboli on M ja yksikkö g/mol. Yksikkö ilmoittaa kuinka monta grammaa on yksi mooli. Moolimassa on yhden moolin massa, joka lasketaan suhteellisten atomimassojen avulla (ATOMIMASSAT

Lisätiedot

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Eikö ilmastovaikutus kerrokaan kaikkea? 2 Mistä ympäristövaikutuksien arvioinnissa

Lisätiedot

KEMIA. Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista.

KEMIA. Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista. KEMIA Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista. Kemian työturvallisuudesta -Kemian tunneilla tutustutaan aineiden ominaisuuksiin Jotkin aineet syttyvät palamaan reagoidessaan

Lisätiedot

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Ekologisen innovaation merkitys Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Meidän kaikkien täytyy ottaa ekologinen innovaatio huomioon Kun 53 % eurooppalaisten yritysten päätöksentekijöistä pitää

Lisätiedot

bivitec Binder värinätekniikkaa Vaikeasti seulottavalle kaatotavaralle korkealla erotusteholla Rikastustekniikka

bivitec Binder värinätekniikkaa Vaikeasti seulottavalle kaatotavaralle korkealla erotusteholla Rikastustekniikka bivitec Binder värinätekniikkaa Vaikeasti seulottavalle kaatotavaralle korkealla erotusteholla we process the future Rikastustekniikka TEHTÄVÄ Rikastustekniikassa luokitellaan yhä useammin sellaisia raaka-aineita,

Lisätiedot

Johanna Tikkanen, TkT

Johanna Tikkanen, TkT Johanna Tikkanen, TkT Sementin reaktiot veden kanssa ensin aluminaattiyhdisteet (kipsi) lujuudenkehitys: C 3 S ja C 2 S reaktiotuotteena luja ja kestävä sementtikivi Suomessa käytettävät betonin seosaineet

Lisätiedot

Biokaasun jakelu Suomessa

Biokaasun jakelu Suomessa JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Salossa 7.9.2010 Biokaasun jakelu Suomessa 2 GASUMIN TUNNUSLUVUT 2009 Maakaasun myynti 40,6 TWh Henkilökunta 220 Siirtoputkiston pituus 1186 km Liikevaihto 1 064,7

Lisätiedot