KRASNOJARSKI KRAI MESSUT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KRASNOJARSKI KRAI MESSUT 2010-2011"

Transkriptio

1 KRASNOJARSKI KRAI MESSUT Helsinki Moscow Krasnojarsk

2 SIBERIA INTERNATIONAL EXHIBITION AND BUSINESS CENTRE MESSUT TEKHNODREV 2010 ELECTRICAL ENGINEERING 2010 CONSTRUCTION AND ARCHITECTURE 2011 SIBERIAN INDUSTRIAL FORUM 2011 FOOD INDUSTRY 2011 SIBERIAN CONSTRUCTION FORUM 2011 MOTOREXPOSHOW 2011 TEKHNODREV 2011 ELECTRICAL ENGINEERING 2011

3 TEKHNODREV Siperian tärkein metsä, puu ja paperiteollisuuden tapahtuma Tapahtumassa on esillä eri laite ja konevalmistajien tuotteitta metsä, paperi ja puuteollisuuden tarpeisiin Metsätyö, - metsähoito koneet ja laitteet Sahateollisuuden koneet ja laitteet Sellu ja paperiteollisuuden koneet ja laitteet Puuntyöstökoneet ja laitteet Puurakentamisen koneet ja laitteet Levy ja viilu tuotannon koneet ja laitteet Työturvallisuus Logistiikka Biopolttoaineratkaisut Huolto ja varaosat Puunkäsittelyn ohjausjärjestelmät Automaatiosuunnittelu Prosessisuunnittelu Kone ja laitesuunnittelu Uusiutuva energia Jätteenkäsittely TechnoDrev Metsäkoneet Puuntyöstökoneet Kuljetuskalusto Laitteet ja koneet puunkäsittelyyn Ohjelmistot puunkäsittelyyn sekä työstöön Automaatio Vuonna 2009 tapahtumassa kävi yli 6000 vierasta joista noin 70% oli metsä, paperi ja puuteollisuuden ammattilaisia. Näytteilleasettajia oli paikalla yli 20 maasta kuten Saksasta, Ruotsista, Suomesta, Hollannista, Puolasta, Turkista, Itävallasta, Italiasta ja Amerikasta.

4 ELECTRICAL ENGINEERING Energiatuotannon koneet ja laitteet Vesivoima Tuulivoima Aurinkoenergia Biopolttoaineet Uusiutuva energia Maalämpö Ilma/vesilämpöpumput Atomienergia Fossiiliset polttoaineet Muuntajat Johtimet Kaapelit Automaatio Sähkökalusteet Moderni valaisintekniikka Energiatehokas infrastruktuuri Voimalaitossuunnittelu Sähkösuunnittelu Automaatiosuunnittelu Prosessisuunnittelu LVIS, LTO suunnittelu Tapahtuman yhteydessä järjestetään Venäjän energiataloutta käsittelevä konferenssi sekä bioteknologian foorumi. Vuonna 2009 Näytteilleasettajia oli paikalla yli 15 maasta kuten Saksasta, Englannista, Ruotsista, Suomesta, Hollannista, Puolasta, Turkista, Itävallasta, Italiasta ja Amerikasta.

5 CONSTRUCTION & ARCHITECTURE Ekologinen rakentaminen Ekologinen ympäristö rakentaminen Esteetön rakentaminen Rakennuskoneet ja laitteet Työkalut ja Tarvikkeet Rakennusmateriaalit LVIS tuotteet ja tarvikkeet Pinnoitteet Eristeet Tiivisteet Putkistot, viemärit Pintakäsittely Nostimet, hissit Katot, ovet, ikkunat Saunat, pesutilat, märkätilat Työturvallisuus Jätteenkäsittely, kierrätys Uudet rakennusmenetelmät Rakennussuunnittelu LVIS- suunnittelu Sisustussuunnittelu Turvasuunnittelu Suunnitteluohjelmat Vuonna 2009 kävijöitä oli yli joista yli 55% rakennusalan ammattilaisia. Näytteilleasettajia oli useasta eri maasta kuten, Saksasta, Ruotsista, Puolasta, Suomesta, Italiasta, Turkista, Kiinasta ja Amerikasta Varaa ajoissa oma paikkasi Siperian keskeisimpään rakennusteollisuuden messutapahtumaan.

6 SIBERIAN INDUSTRIAL FORUM Teollisuuden ja metallintyöstön erikoismessut Teollisuuden koneet ja laitteet Teollisuuden työkalut ja tarvikkeet Metalliteollisuuden koneet ja laitteet Metalliteollisuuden tuotanto ja työstö Metalliteollisuuden työkalut ja tarvikkeet Raaka-aineiden käsittely Konepajateollisuus Koneenrakennus Erikoistyökalut Pneumatiikka Pumput ja kompressorit Plasmatyöstö ja leikkaus Hitsauslaitteet Hitsausautomaatio Dieselhitsausryhmät Komposiittimateriaalit Tehdassuunnittelu Konepajasuunnittelu Prosessisuunnittelu Automaatiosuunnittelu Automaatio Vuonna 2010 näytteilleasettajia oli yli 15 maasta kuten: Saksasta, Italiasta, Turkista, Puolasta, Suomesta, Ruotsista ja Amerikasta. Messuvieraita oli yli joista ammattilaisia noin 65%.

7 FOOD INDUSTRY Elintarvike ja leipomoteollisuuden keskeisin tapahtuma Siperiassa Elintarviketeollisuuden koneet ja laitteet Pakkauskoneet ja laitteet Varaosat ja tarvikkeet Sopimuskuljetukset Kylmä- ja lämminkuljetukset Lämpösäädellyt kuljetukset Pakastekuljetukset Raaka-aineet ja tarvikkeet Puolivalmisteet Hedelmät ja vihannekset Luomutuotteet Luomuviljely Ekologinen raaka-aine tuotanto Ympäristötekniikka, kierrätys, jätehuolto Modernit valmistusmenetelmät Laaduntarkkailu / Analyysi Lähiruoka / sopimusvalmistajat Lannoitteet ja ravinteet Turvallisuus ja hygienia Tuotantosuunnittelu Vuonna 2009 näytteilleasettajia oli yli 15 eri maasta kuten: Saksasta, Italiasta, Turkista, Ruotsista, Suomesta, Puolasta, Itävallasta, Kiinasta ja Amerikasta. Tapahtumassa kävi yli vierasta joista ammattilaisia oli yli 69%.

8 SIBERIAN CONSTRUCTION FORUM Tapahtuma viimeistelymateriaalien, rakennusmateriaalinen valmistajille sekä puurakentamisen ammattilaisille. Ekologinen rakentaminen Ympäristöteknologia Kierrätysmateriaalit Uusiutuva energia Tasoitteet Maalit Kaakelit Tapetit Kattomateriaalit Eristemateriaalit Lattiamateriaalit Puurakentaminen Puumateriaalit Puuntyöstökoneet ja laitteet Uudet rakennusmenetelmät Puurakentaminen Rakennussuunnittelu LVIS- suunnittelu Sisustussuunnittelu Turvasuunnittelu Suunnitteluohjelmat Vuonna 2009 tapahtumassa oli näytteilleasettajia yli 20 maasta kuten: Saksasta, Italiasta, Kreikasta, Puolasta, Itävallasta, Suomesta, Ruotsista ja Amerikasta. Kävijöitä tapahtumassa oli yli joista ammattilaisia noin 60%. Tapahtuman suosio kasvaa hurjaa vauhtia, joten varaa paikkasi ajoissa Siperian keskeisimpään rakennusmateriaalien ja puurakentamisen tapahtumaan.

9 MOTOREXPOSHOW Paras autonäyttely Siperian sydämmessä Erikoisajoneuvot Hyötyajoneuvot Raskaskalusto Pelastusajoneuvot Trailerit ja peräkärryt Henkilöautot Urheiluautot Kilpa-autot Lisävarusteet Moottoripyörät Mönkijät Lumiajoneuvot Tuning-osat ja tarvikkeet Autohifilaitteet ja tarvikkeet Navigointi Logistiikka Ajonhallintalaitteet Varaosat ja huolto Työkalut ja laitteet Korjaamokoneet ja laitteet Autohoitotuotteet Tämä autonäyttely on vahvasti suunnattu erikoisajoneuvojen, hyötyajoneuvojen sekä raskaankaluston valmistajille. Näyttelyssä on esillä paljon lisävarusteita ja tarvikkeita ammattiautoilua varten. Näyttelyssä käy vuosittain noin 5000 autoalan ammattilaista Siperian alueelta. Vuonna 2009 näyttelyssä oli näytteilleasettajia yli 15 maasta.

10 TEKHNODREV Siperian tärkein metsä, puu ja paperiteollisuuden tapahtuma Tapahtumassa on esillä eri laite ja konevalmistajien tuotteita metsä, paperi ja puuteollisuuden tarpeisiin Metsäkoneet ja laitteet Metsänhoitokoneet ja laitteet Sahateollisuuden koneet ja laitteet Sellu ja paperiteollisuuden koneet ja laitteet Puuntyöstökoneet ja laitteet Puurakentamisen koneet ja laitteet Levy ja viilu tuotannon koneet ja laitteet Työturvallisuus Logistiikka Biopolttoaineratkaisut Huolto ja varaosat Puunkäsittelyn ohjausjärjestelmät Automaatiosuunnittelu Prosessisuunnittelu Kone ja laitesuunnittelu Uusiutuva energia Jätteenkäsittely TechnoDrev Metsäkoneet Puuntyöstökoneet Kuljetuskalusto Laitteet ja koneet puunkäsittelyyn Ohjelmistot puunkäsittelyyn sekä työstöön Automaatio Vuonna 2009 tapahtumassa kävi yli 6000 vierasta joista noin 70% oli metsä, paperi ja puuteollisuuden ammattilaisia. Näytteilleasettajia oli paikalla yli 20 maasta kuten Saksasta, Ruotsista, Suomesta, Hollannista, Puolasta, Turkista, Itävallasta, Italiasta ja Amerikasta.

11 ELECTRICAL ENGINEERING Energiatuotannon koneet ja laitteet Vesivoima Tuulivoima Aurinkoenergia Biopolttoaineet Uusiutuva energia Maalämpö Ilma/vesilämpöpumput Atomienergia Fossiiliset polttoaineet Muuntajat Johtimet Kaapelit Automaatio Sähkökalusteet Moderni valaisintekniikka Energiatehokas infrastruktuuri Voimalaitossuunnittelu Sähkösuunnittelu Automaatiosuunnittelu Prosessisuunnittelu LVIS, LTO suunnittelu Tapahtuman yhteydessä järjestetään Venäjän energiataloutta käsittelevä konferenssi sekä bioteknologian foorumi. Vuonna 2009 Näytteilleasettajia oli paikalla yli 15 maasta kuten Saksasta, Englannista, Ruotsista, Suomesta, Hollannista, Puolasta, Turkista, Itävallasta, Italiasta ja Amerikasta.

12 SIBERIA EXHIBITION AND BUSINESS CENTRE Vuonna 2006 valmistunut moderni messu- ja bisnes keskus Siberia tarjoaa nykyaikaiset puitteet kansainväliseen messuosallistumiseen ja kaupankäyntiin. Siberia on nopeasti saavuttanut keskeisimmän messu ja bisnes keskuksen aseman Siperian sydämessä. Siberian toimintaa ja toimintaympäristöä kehitetään jatkuvasti palvelemaan paremmin kansainvälisiä messuja, tapahtumia sekä kaupankäyntiä. Keskuksessa järjestetään useita eri toimialojen erikoistapahtumia. Suuri osa tapahtumista järjestetään kyseisen toimialan messujen yhteyteen. Siberia toimii ympärivuoden Krasnojarski Krain liike-elämän ja teollisuuden kansainvälisenä kohtauspaikkana. Monet alueella toimivat teollisuuden suuryritykset sekä investoijat kohtaavat mielellään Siberian tarjoamassa modernissa ympäristössä. Messupaviljongit 1, 2, 3, 4 Messu ja tapahtumapalvelut Kongressi ja seminaaritilat Kokous ja neuvottelutilat Hotelli ja majoituspalvelut Business center Ravintolat ja yökerho Saunat ja uima-allas Kuntosali ja hieronta Taxi ja kuljetuspalvelut Vuonna 2009 Siberia Exhibition and Business centerissa järjestettiin yli 20 tapahtumaa eri toimialoja koskien. Näytteilleasettajia oli yhteensä yli 8000 ja messuvieraita yli joista eri toimialojen ammattilaisia yli 58%. Suosituimpia tapahtumia ovat rakennus, metsä, energia sekä auto-alan tapahtumat Lisää tietoa asiasta löytyy osoitteessa

13 Suomalainen teknologia ja osaaminen on erittäin arvostettua ja kysyttyä Krasnojarski Krain alueella. Sääolosuhteet ja armoton luonto asettavat omat vaatimuksensa alueen kehittämisen suhteen. Alueen mittavien luonnonvarojen valjastaminen teollisuuden käyttöön on yhä keskeisemmässä roolissa alueen kehittämisessä. Alueella on meneillään kymmeniä rakennus, kehitys sekä modernisointihankkeita, ja kehityksen painoarvo on asetettu kestävän kehityksen sekä ekologisten ratkaisumallien käyttöönottoon uusissa ja olemassa olevissa hankkeissa. Alueella on valtavat määrät raaka-aineita eri teollisuuden aloja ajatellen. Krasnojarskiin pääset helpoiten lentämällä ensin Moskovaan josta on suora jatkolento Krasnojarskiin. Helsinki Moskova lento toteutetaan yhteistyössä Finnairin ja Aeroflotin kanssa. Lento Moskovasta Krasnojarskiin on Aeroflotin non-stop ohjelman kuuluva lento ja se suoritetaan uudella Airbus 320 koneella. Lento Moskovasta Krasnojarskiin kestää 4 tuntia ja se lennetään Serementjevon uudesta terminaalista. Krasnojarskin lentokentältä on noin 40 minuutin ajomatka Siberia messu ja business centeriin. Alle kilometrin päässä Siberia bisnescenterista sijaitsee uusi iso kauppakeskus Planeta jossa on hyvät ostosmahdollisuudet sekä monta tasokasta ravintolaa. Expoeast Oy järjestää Krasnojarskiin täydenpalvelun messuosallistumisia. Lisää tietoa Expoeast Oy:n palveluista Krasnojarskissa saat osoitteesta

Siberia International Exhibition and Business Center valmismessuosastot

Siberia International Exhibition and Business Center valmismessuosastot Siberia International Exhibition and Business Center valmismessuosastot 2010-2011 Osastojemme hinnat sisältävät pohjakuvan erittelyn mukaiset osastorakenteet, kalusteet, palvelut ja tilatekniikan. Kaikkiin

Lisätiedot

DALEXPO / VLADIVOSTOK VALMISMESSUOSASTOT

DALEXPO / VLADIVOSTOK VALMISMESSUOSASTOT DALEXPO / VLADIVOSTOK VALMISMESSUOSASTOT 2011-2012 Osastojemme hinnat sisältävät pohjakuvan erittelyn mukaiset osastorakenteet, kalusteet, palvelut ja tilatekniikan. Kaikkiin hintoihin lisätään arvonlisävero

Lisätiedot

KRASNODAREXPO / KRASNODAR VALMISMESSUOSASTOT 2011-2012

KRASNODAREXPO / KRASNODAR VALMISMESSUOSASTOT 2011-2012 KRASNODAREXPO / KRASNODAR VALMISMESSUOSASTOT 2011-2012 Osastojemme hinnat sisältävät pohjakuvan erittelyn mukaiset osastorakenteet, kalusteet, palvelut ja tilatekniikan. Kaikkiin hintoihin lisätään arvonlisävero.

Lisätiedot

NIZHNI NOVGOROD YARMARKA VALMISMESSUOSASTOT 2010-2012

NIZHNI NOVGOROD YARMARKA VALMISMESSUOSASTOT 2010-2012 NIZHNI NOVGOROD YARMARKA VALMISMESSUOSASTOT 2010-2012 Osastojemme hinnat sisältävät pohjakuvan erittelyn mukaiset osastorakenteet, kalusteet, palvelut ja tilatekniikan. Kaikkiin hintoihin lisätään arvonlisävero.

Lisätiedot

Kohtaamispaikka meriteollisuuden, varustamoiden ja merilogistiikan ammattilaisille Turun Messukeskus

Kohtaamispaikka meriteollisuuden, varustamoiden ja merilogistiikan ammattilaisille Turun Messukeskus Kohtaamispaikka meriteollisuuden, varustamoiden ja merilogistiikan ammattilaisille 15.3.2018 Turun Messukeskus www.turunmessukeskus.fi 1 NaviGate - kansainvälinen meriteollisuuden, varustamoiden ja merilogistiikan

Lisätiedot

URAL EXHIBITIONS / WTC - JEKATERINBURG VALMISMESSUOSASTOT

URAL EXHIBITIONS / WTC - JEKATERINBURG VALMISMESSUOSASTOT URAL EXHIBITIONS / WTC - JEKATERINBURG VALMISMESSUOSASTOT 2010-2011 Osastojemme hinnat sisältävät pohjakuvan erittelyn mukaiset osastorakenteet, kalusteet, palvelut ja tilatekniikan. Kaikkiin hintoihin

Lisätiedot

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Puumarkkinapäivät Reima Sutinen Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous Biotalous:

Lisätiedot

SVKK:n vienninedistämismatka - kohteena Kemerovon alue. Infotilaisuus 13.2.2013

SVKK:n vienninedistämismatka - kohteena Kemerovon alue. Infotilaisuus 13.2.2013 SVKK:n vienninedistämismatka - kohteena Kemerovon alue Infotilaisuus 13.2.2013 Kemerovon alue 2 Kemerovon alue Asukasluku n 2,8 miljoonaa Pinta-ala 95 725 km 20 kaupunkia Pääkaupunki Kemerovo, suurin Novokuznetsk

Lisätiedot

MOSKOVA / EXPOCENTR

MOSKOVA / EXPOCENTR MOSKOVA / EXPOCENTR 2011-2012 Osastojemme hinnat sisältävät pohjakuvan erittelyn mukaiset osastorakenteet, kalusteet, palvelut ja tilatekniikan. Kaikkiin hintoihin lisätään voimassaoleva arvonlisävero.

Lisätiedot

Pelletti Euroopan energialähteenä

Pelletti Euroopan energialähteenä Pelletti Euroopan energialähteenä Pellettienergian info-ilta OAMK, Oulu, 31.3.2009 Veli Pohjonen Helsingin yliopisto Euroopan metsävyöhyke (tumman vihreä) source: European Forest Institute Bioenergia on

Lisätiedot

NAVIGATE

NAVIGATE NAVIGATE 16.-17.5.2018 Kohtaamispaikka meriteollisuuden, varustamoiden ja merilogistiikan ammattilaisille 24.4.2017 Turun Messukeskus www.turunmessukeskus.fi 1 NaviGate - kansainvälinen meriteollisuuden,

Lisätiedot

Asiakashankinta Venäjän kaupassa Moskovan alueen potentiaaliset toimialat

Asiakashankinta Venäjän kaupassa Moskovan alueen potentiaaliset toimialat Asiakashankinta Venäjän kaupassa Moskovan alueen potentiaaliset toimialat Tietoisku ja yritystapaamiset Kouvola 02.04.2009 Sergei Usoltsev Markkinatutkimuspäällikkö Suomalais-Venäläinen kauppakamari www.finruscc.fi

Lisätiedot

Process Industry. Solutions for handling raw materials

Process Industry. Solutions for handling raw materials Process Industry Solutions for handling raw materials Oy Mesmec Ab Måttisenkatu 3, 67700 Kokkola puh. +358 207 280 680 fax +358 6 8326 811 info@mesmec.fi www.mesmec.fi MESMEC HALLITSEE KOKONAISUUDET Vuonna

Lisätiedot

METSÄN UUDET MAHDOLLISUUDET UPM BIOFORE YHTIÖ. ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen

METSÄN UUDET MAHDOLLISUUDET UPM BIOFORE YHTIÖ. ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen UPM BIOFORE YHTIÖ ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen AGENDA 1. UPM BIOFORE YHTIÖ 2. UUSI METSÄTEOLLISUUS 3. UUDET MAHDOLLISUUDET AGENDA 1. UPM BIOFORE YHTIÖ 2. UUSI METSÄTEOLLISUUS

Lisätiedot

Etanolin tuotanto teollisuuden sivuvirroista ja biojätteistä. Kiertokapula juhlaseminaari St1Biofuels / Mika Anttonen 16.05.2013

Etanolin tuotanto teollisuuden sivuvirroista ja biojätteistä. Kiertokapula juhlaseminaari St1Biofuels / Mika Anttonen 16.05.2013 Etanolin tuotanto teollisuuden sivuvirroista ja biojätteistä Kiertokapula juhlaseminaari St1Biofuels / Mika Anttonen 16.05.2013 Globaali energiahaaste Maailma vuonna 2030... Source: BP 2012, Energy Outlook

Lisätiedot

Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011

Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011 Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011 Cannus Oy (Suomi) ja Nordic Trade House - NTH (Kiina) järjestävät suomalaisille yrityksille Finland Pavilion

Lisätiedot

Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi. Helena Wessman KCL

Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi. Helena Wessman KCL Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi Helena Wessman KCL Helena Wessman 27.5.2009 1 MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Kestävä kehitys = taloudellisuus+sosiaalinen hyväksyttävyys+ ympäristöystävällisyys

Lisätiedot

Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma 18.11.2014 Biotalous tehdään yhteistyöllä. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö

Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma 18.11.2014 Biotalous tehdään yhteistyöllä. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma Biotalous tehdään yhteistyöllä Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Aiheet: 1. Biotalous ja hyvinvointi 2. Biotalous ja yhteistyö

Lisätiedot

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia hiiltä)

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia hiiltä) Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 22 (miljardia tonnia hiiltä) 1 8 6 4 2 19 191 192 193 194 195 196 197 198 199 2 21 22 Yhteensä Teollisuusmaat Kehitysmaat Muut

Lisätiedot

Cleantechista Suomen uusi Nokia? Mari Pantsar-Kallio, FT, Dos Ohjelmajohtaja Ympäristöteknologian osaamisklusteri

Cleantechista Suomen uusi Nokia? Mari Pantsar-Kallio, FT, Dos Ohjelmajohtaja Ympäristöteknologian osaamisklusteri Cleantechista Suomen uusi Nokia? Mari Pantsar-Kallio, FT, Dos Ohjelmajohtaja Ympäristöteknologian osaamisklusteri Ympäristöteknologian osaamisklusteri Cleantech Finland-brändin kehittämistä tekemisen kautta

Lisätiedot

Matkaraportti: BIOWAY-tiedonvälityshankkeen järjestämä yritysvierailumatka Laukaaseen ja Tampereelle 26. 27.10.2010

Matkaraportti: BIOWAY-tiedonvälityshankkeen järjestämä yritysvierailumatka Laukaaseen ja Tampereelle 26. 27.10.2010 Matkaraportti: BIOWAY-tiedonvälityshankkeen järjestämä yritysvierailumatka Laukaaseen ja Tampereelle 26. 27.10.2010 BIOWAY- tiedonvälityshanke järjesti bioenergia-aiheisen yritysvierailumatkan Laukaaseen

Lisätiedot

Kohti puhdasta kotimaista energiaa

Kohti puhdasta kotimaista energiaa Suomen Keskusta r.p. 21.5.2014 Kohti puhdasta kotimaista energiaa Keskustan mielestä Suomen tulee vastata vahvasti maailmanlaajuiseen ilmastohaasteeseen, välttämättömyyteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä

Lisätiedot

Metsäalan rakennemuutos ja toimintaedellytykset. 28.4.2009 Joensuu. Metsäalan strateginen ohjelma MSO Juha Ojala

Metsäalan rakennemuutos ja toimintaedellytykset. 28.4.2009 Joensuu. Metsäalan strateginen ohjelma MSO Juha Ojala Metsäalan rakennemuutos ja toimintaedellytykset 28.4.2009 Joensuu Metsäalan strateginen ohjelma MSO Juha Ojala Metsäsektori Suomessa + Klusteri työllistää suoraan ja välillisesti n. 200 000 työntekijää

Lisätiedot

Survive. KIT Survive KIT

Survive. KIT Survive KIT LEKO Group Survive KIT Survive KIT LEKO Group koostuu raskaan ja keskiraskaan valmistuksen konepajoista, valmistettavuuden kehittämispalveluista sekä omia tuotteita tuottavista ryhmistä. Omia tuotteitamme

Lisätiedot

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Ammattilaisen kädenjälki 9.11.2016 Mia Nores 1 Cleantech eli puhdas teknologia Tuotteet, palvelut, prosessit ja teknologiat, jotka edistävät

Lisätiedot

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti SATAKUNNAN 30.11.2018 BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA Koordinaattori Sari Uoti Kiertotalous ja Biotalous Kiertotalous on Satakunnalle ja satakuntalaisille yrityksille suuri mahdollisuus. Satakunnassa

Lisätiedot

Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella

Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella Jouko Lehtoranta, toimitusjohtaja, DI Sisältö: Lähtökohdat: Työpaikat Kymenlaaksossa AMK:sta valmistuneet insinöörit Toimintaympäristö ja sen muutokset

Lisätiedot

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n ja Tampereen Messut -konsernin median joululounas 13.12.2012

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n ja Tampereen Messut -konsernin median joululounas 13.12.2012 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n ja Tampereen Messut -konsernin median joululounas 13.12.2012 2 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Tampere Exhibition and Sports Centre (TESC) o keskeinen sijainti,

Lisätiedot

Suomesta cleantechin supervalta

Suomesta cleantechin supervalta Suomesta cleantechin supervalta Cleantechin strateginen ohjelma kaisu.annala@tem.fi Puhtaat teknologiat kestävän luonnonvaratalouden ytimessä Raaka-aineet Teknologiat Biotalous: Mineraalitalous: Vesitalous:

Lisätiedot

Puurakentaminen ja elinkaariajattelu

Puurakentaminen ja elinkaariajattelu Puurakentaminen ja elinkaariajattelu Porvoon puukortteliseminaari 20.9.2018 Arkkitehti, TkT Matti Kuittinen Hiilineutraali 2045 Tavoitteet Johtava maa kiertotaloudessa 2025 Esittäjän nimi alatunnisteeseen

Lisätiedot

Kaakosta voimaa. Tuulivoiman ja bioenergian osaamisen kehittäminen Kaakkois-Suomessa. Cursor, Kinno, Lappeenranta Innovation, Imatran seudun kehitys

Kaakosta voimaa. Tuulivoiman ja bioenergian osaamisen kehittäminen Kaakkois-Suomessa. Cursor, Kinno, Lappeenranta Innovation, Imatran seudun kehitys 17.03.2010 Kaakosta voimaa Tuulivoiman ja bioenergian osaamisen kehittäminen Kaakkois-Suomessa Cursor, Kinno, Lappeenranta Innovation, Imatran seudun kehitys Toteutusaika 1.9.2009-31.12.2011 Kokonaisbudjetti

Lisätiedot

Laatu kertoo tekijän

Laatu kertoo tekijän Laatu kertoo tekijän Koskisen on vuonna 1931 perustettu suomalainen, kansainvälisesti toimiva perheyritys. Koskisen valmistaa ja markkinoi mekaanisen metsäteollisuuden tuotteita rakennus-, rakennuspuusepän-,

Lisätiedot

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Promoting Blue Growth Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Merellisessä liiketoiminnassa on valtava potentiaali uusille innovaatioille ja kasvulle. Blue Growth

Lisätiedot

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas Lehdistötilaisuus 23.4.2014 1 Sisältö Hanke lyhyesti Markkina-asema vahvistuu edelleen Taloudelliset vaikutukset Investointipäätöksen edellytykset Biotuotetehdas

Lisätiedot

Jaana Rekolainen Venäjän-kaupan ajankohtaiset teemat

Jaana Rekolainen Venäjän-kaupan ajankohtaiset teemat Jaana Rekolainen 30.03. 2011 Venäjän-kaupan ajankohtaiset teemat 2 3 4 Suuret teemat Modernisaatio Uusinvestoinnit Suunnittelu ja rakentaminen Teollisuuslaitosten modernisointi Automaatio- ja ohjausjärjestelmät

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

Walki Flex. Joustavuutta pakkaamiseen

Walki Flex. Joustavuutta pakkaamiseen Walki Flex Joustavuutta pakkaamiseen Walki Flex ratkaisuja toimivaan p akkaamiseen Elintarvike- ja lääketeollisuudessa pakkauksilta vaaditaan ennen kaikkea hygieenisyyttä, säilyvyyden edistämistä ja ympäristöystävällisyyttä.

Lisätiedot

Bioetanolia food waste to wood waste kestävän, hajautetun biopolttoainetuotannon kehityspolku

Bioetanolia food waste to wood waste kestävän, hajautetun biopolttoainetuotannon kehityspolku BIOJALOSTUKSEN INNOVAATIOPÄIVÄ 30.5.2013, Lappeenranta Bioetanolia food waste to wood waste kestävän, hajautetun biopolttoainetuotannon kehityspolku St1 Biofuels Oy Patrick Pitkänen Globaali energiahaaste

Lisätiedot

Taloudellisen taantuman vaikutukset metsäsektorilla Metsäneuvoston kokous 10.3. 2009. Toimitusjohtaja Anne Brunila Metsäteollisuus ry

Taloudellisen taantuman vaikutukset metsäsektorilla Metsäneuvoston kokous 10.3. 2009. Toimitusjohtaja Anne Brunila Metsäteollisuus ry Taloudellisen taantuman vaikutukset metsäsektorilla Metsäneuvoston kokous 10.3. 2009 Toimitusjohtaja Anne Brunila Metsäteollisuus ry Paperiteollisuuden tuotannossa jyrkkä käänne vuoden 2008 lopulla 2 Massa-

Lisätiedot

Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella. Pressi

Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella. Pressi Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella Pressi Leena Manner Markkinointipäällikkö SRV 11.12.2013 Pressi Kaikki palat kohdallaan Uutta ajattelua toimitiloihin Toimisto, tuotanto ja logistiikka

Lisätiedot

Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin

Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin Metsätieteen päivät Metsäteollisuus ry 2 Maailman metsät ovat kestävästi hoidettuina ja käytettyinä ehtymätön luonnonvara Metsien peittävyys

Lisätiedot

Elinkaariajattelu autoalalla

Elinkaariajattelu autoalalla Elinkaariajattelu autoalalla Mikä on tuotteen ELINKAARI? Tuotteen vaiheet raaka-aineiden hankinnasta tai tuottamisesta tuotteen käyttöön ja loppukäsittelyyn. MARKKINOINTI JAKELU, KAUPPA TUOTANTO KÄYTTÖ,

Lisätiedot

Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07. Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi

Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07. Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07 Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi Esa Marttila, LTY, ympäristötekniikka Jätteiden kertymät ja käsittely

Lisätiedot

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista 1900 1998 ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia)

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista 1900 1998 ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia) Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista 19 1998 ja ennuste vuoteen 22 (miljardia tonnia) 4 3 2 1 19 191 192 193 194 195 196 197 198 199 2 21 22 Yhteensä Teollisuusmaat Kehitysmaat Muut

Lisätiedot

Sahojen merkitys metsäteollisuudelle

Sahojen merkitys metsäteollisuudelle Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistyksen 90-vuotisjuhla Sahojen merkitys metsäteollisuudelle Toimitusjohtaja Ilkka Hämälä, Metsä Fibre 7.4.2017 Metsän ensimmäiset menestystuotteet: terva ja sahatavara

Lisätiedot

Naps Systems Group. Aurinko, ehtymätön energialähde. Jukka Nieminen Naps Systems Oy

Naps Systems Group. Aurinko, ehtymätön energialähde. Jukka Nieminen Naps Systems Oy Aurinko, ehtymätön energialähde Jukka Nieminen Naps Systems Oy Aurinko energianlähteenä Maapallolle tuleva säteilyteho 170 000 TW! Teho on noin 20.000 kertaa koko maapallon teollisuuden ja lämmityksen

Lisätiedot

Envor Group - historiikki

Envor Group - historiikki Video lyhyt Video pitkä Envor Group - historiikki Envor Recycling Oy perustettu 1964 Metallien ja lasin kierrätys sekä rautakauppa Envor Processing Oy perustettu 1979 Kierrätysjakeiden jatkokäsittely ja

Lisätiedot

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 Avainluvut 2015 METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 116 000 suomalaista metsänomistajaa METSÄ FOREST Puunhankinta ja metsäpalvelut

Lisätiedot

Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013. Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin?

Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013. Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin? Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013 Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin? Vanhasen hallituksen strategiassa vuonna 2020 Vuonna 2020: Kokonaiskulutus

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue Energia- ja ympäristöklusteri Energialiiketoiminta Ympäristöliiketoiminta Energian tuotanto Polttoaineiden tuotanto Jakelu Siirto Jakelu Jalostus Vesihuolto Jätehuolto

Lisätiedot

Maapallon kehitystrendejä (1972=100)

Maapallon kehitystrendejä (1972=100) Maapallon kehitystrendejä (1972=1) Reaalinen BKT Materiaalien kulutus Väestön määrä Hiilidioksidipäästöt Väestön kehitys maapallolla, EU-15-maissa ja EU:n uusissa jäsenmaissa (195=1) Maailman väestön määrä

Lisätiedot

Ympäristöpalveluja naapureille Lassila&Tikanoja Oyj, Pertti Tammivuori 11.9.2008 Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi

Ympäristöpalveluja naapureille Lassila&Tikanoja Oyj, Pertti Tammivuori 11.9.2008 Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi Ympäristöpalveluja naapureille Lassila&Tikanoja Oyj, Pertti Tammivuori 11.9.2008 Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi Lassila & Tikanoja lyhyesti Suomalainen pörssiyhtiö, joka on erikoistunut ympäristönhuoltoon

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto on nyt. KANNATTAVAMPAA KUIN KOSKAAN Tero Kemppi, Svetlana Smagina

Biokaasun tuotanto on nyt. KANNATTAVAMPAA KUIN KOSKAAN Tero Kemppi, Svetlana Smagina Biokaasun tuotanto on nyt KANNATTAVAMPAA KUIN KOSKAAN Tero Kemppi, Svetlana Smagina 29.11.2017 BIOGTS OY Perustettu 2011 Biokaasu- ja biodiesellaitoksen suunnittelu, rakentaminen, operointi sekä tutkimus

Lisätiedot

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti Aurinkosähköä Satakunnasta 2 Uusiutuvien energiamuotojen kasvua ajavat voimat Vuosittainen

Lisätiedot

Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella. Pressi

Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella. Pressi Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella Pressi Jenita Kokkoniemi SRV 1.4.2014 Pressi Kaikki palat kohdallaan Uutta ajattelua toimitiloihin Toimisto ja tarpeen mukaisesti aputilat (huolto, showroom,

Lisätiedot

ssä Vuosittain jaetaan noin 30 000 ylioppilastodistusta Helsingin koulut tarvitsevat vuosittain 243 000 lyijykynää

ssä Vuosittain jaetaan noin 30 000 ylioppilastodistusta Helsingin koulut tarvitsevat vuosittain 243 000 lyijykynää Näe e metsä puilta Metsäteollisuus teollisuus liittyy kaikkeen arkielämäss ssä Vuosittain jaetaan noin 30 000 ylioppilastodistusta Helsingin koulut tarvitsevat vuosittain 243 000 lyijykynää Tavallisena

Lisätiedot

Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015

Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015 Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015 Palataan metsään Suomessa ennen: koskivoimaa, työvoimaa ja puuta Teknologia, osaaminen, osaajat ja pääomat tuotiin Nyt: kaikki ovat

Lisätiedot

Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju

Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju Kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila Luonnonvarakeskus ilkka.p.laurila@luke.fi Salaojituksen Tukisäätiö 13.5.2015 Luke 133 pv (tai 117 v) Toiminta

Lisätiedot

Metsäbiotalouden uudet mahdollisuudet. Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma

Metsäbiotalouden uudet mahdollisuudet. Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Metsäbiotalouden uudet mahdollisuudet Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Esityksen sisältö Metsäalan nykytilanne Globaalit trendit sekä metsäbiotalouden

Lisätiedot

The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä

The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä Naapurisi: inspiraatio ja menestys. Toteuta suunnitelmasi Kehittyvä

Lisätiedot

Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille. Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6.

Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille. Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6. Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6.2015 Resurssiviisaus on valtava mahdollisuus Sitra Lari Rajantie

Lisätiedot

Alihankinta 2014 -messut Teema koneenrakentaminen. 18.9.2014 Petri Katajamäki ja Pekka Lappalainen

Alihankinta 2014 -messut Teema koneenrakentaminen. 18.9.2014 Petri Katajamäki ja Pekka Lappalainen Alihankinta 2014 -messut Teema koneenrakentaminen 18.9.2014 Petri Katajamäki ja Pekka Lappalainen DEMOGRAFIA Lähde: Statista 2013 Koko 357 092 km2 (1,05 x Suomi) 82,4 miljoonaa asukasta (15,8 x Suomi)

Lisätiedot

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Gigaluokan muuttujia Kulutus ja päästöt Teknologiamarkkinat

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

KASVUN PAIKKA. Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin.

KASVUN PAIKKA. Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin. KASVUN PAIKKA Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin. SATA INDUSTRY PORIN SATAMA PORI ULVILA NAKKILA HARJAVALTA KOKEMÄKI TEOLLISUUS- VYÖHYKE Suomen johtavaan,

Lisätiedot

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas. Metsä Group

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas. Metsä Group Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas 1 Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas Metsäteollisuushistorian suurin investointi Suomessa 1,1 miljardia euroa Sellun tuotanto 1,3

Lisätiedot

Rethink Construction. Urbaania kerrosrakentamista

Rethink Construction. Urbaania kerrosrakentamista Rethink Construction Urbaania kerrosrakentamista Stora Enso Building and Living Building Solutions Tuotteita rakentamiseen ja rakennusteollisuuden tarpeisiin Industrial components Komponentteja ikkunaovi-

Lisätiedot

Metsä Groupin biotuotetehdas

Metsä Groupin biotuotetehdas Metsä Groupin biotuotetehdas 12.4.2017 Martti Asunta Metsä Group METSÄ GROUP Liikevaihto 4,7 mrd. euroa Henkilöstö 9 300 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 104 000 suomalaista metsänomistajaa

Lisätiedot

Keski-Suomi ja biotalous. Hannu Koponen, kehittämispäällikkö/biotalous

Keski-Suomi ja biotalous. Hannu Koponen, kehittämispäällikkö/biotalous Keski-Suomi ja biotalous Hannu Koponen, kehittämispäällikkö/biotalous 1 http://www.keskisuomi2040.fi/ KESKI-SUOMEN VAHVIMMAT ERIKOISTUMISALAT Paperi ja sellu Puuteollisuus Metsätalous Koneet ja laitteet

Lisätiedot

Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012

Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012 MATERIAALI TEHOKKUUS TUTKIMUS CASE KIDEX Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012 MARTELA LYHYESTI Martela Oyj on työympäristöjen ja julkitilojen muutosten toteuttaja. Martelan sisustusratkaisut tukevat asiakkaan

Lisätiedot

Rakennusteollisuus LAMELLIHIRSIEN TUOTANTO

Rakennusteollisuus LAMELLIHIRSIEN TUOTANTO Rakennusteollisuus LAMELLIHIRSIEN TUOTANTO SISÄLLYS 1. LAMELLIHIRSIEN TUOTANTO Lamellihirsien tuotanto...3 Edut...4 Esimerkit...4 Lamellihirsien tuotantolinjat...5 Yhteyshenkilö...7 2 Lamellihirsien tuotanto

Lisätiedot

Ammattilaisen elämä helpommaksi

Ammattilaisen elämä helpommaksi Ammattilaisen elämä helpommaksi Kaikki tuotteet saman katon alta, LVI, Teollisuus, Koneet ja Työkalut, Sähkö, Kylmä ja Tee-Se-Itse. Helppoa, vaivatonta ja kustannustehokasta, eikö totta! Ahlsell minuutissa

Lisätiedot

Biotuotetehtaan mahdollistama puunhankinnan lisäys ja sen haasteet Olli Laitinen, Metsä Group

Biotuotetehtaan mahdollistama puunhankinnan lisäys ja sen haasteet Olli Laitinen, Metsä Group Biotuotetehtaan mahdollistama puunhankinnan lisäys ja sen haasteet Olli Laitinen, 1 Aiheena tänään Metsäteollisuus vahvassa nousussa Äänekosken biotuotetehdas Investointien vaikutukset puunhankintaan 2

Lisätiedot

AMK-tutkintoon johtava koulutus

AMK-tutkintoon johtava koulutus Tekniikka AMK-tutkintoon johtava koulutus Informaatioteknologia BEng, Information Technology insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka tradenomi (AMK), tietojenkäsittely Kulttuuriala medianomi (AMK)

Lisätiedot

Uusiutuvan energian trendit Suomessa. Päivitetty 25.9.2013

Uusiutuvan energian trendit Suomessa. Päivitetty 25.9.2013 Uusiutuvan energian trendit Suomessa Päivitetty 25.9.213 Ruotsi Latvia Suomi Itävalta Portugali Tanska Viro Slovenia Romania Liettua Ranska EU 27 Espanja Kreikka Saksa Italia Bulgaria Irlanti Puola Iso-Britannia

Lisätiedot

Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus

Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus 2 Kuluttaja pitää paperi- ja kartonkituotteista Kartongilla ja paperilla on ylivertainen imago muihin pakkausmateriaaleihin nähden. Niitä pidetään turvallisina

Lisätiedot

ISBEO 2020 ITÄ-SUOMEN BIOENERGIAOHJELMA

ISBEO 2020 ITÄ-SUOMEN BIOENERGIAOHJELMA ISBEO 2020 ITÄ-SUOMEN BIOENERGIAOHJELMA 2020 www.isbeo2020.fi ITÄ-SUOMEN BIOENERGIAOHJELMAPROSESSI Jatketaan vuoden 2008 bioenergiaohjelmaa (Itä-Suomen neuvottelukunnan päätös 2009) Muuttunut poliittinen

Lisätiedot

SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA

SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA 2018-2021 Osaamis- ja rakennetekijät maakunnan aluekehittämisen voimavaroina tai rajoitteina / Osaamisprofiilikysely Teollisuuden toimintaympäristön TKI-foorumi 7.3.2017 SATAKUNNAN

Lisätiedot

IoT ON DIGITALLE ARKIPÄIVÄÄ

IoT ON DIGITALLE ARKIPÄIVÄÄ :N IoT ON DIGITALLE ARKIPÄIVÄÄ Digita on vakaa ja luotettava kotimainen toimija, jolla on IoT:ta varten valmis infrastruktuuri tarjolla palvelualustaksi kumppaneiden ratkaisuille. Edelläkävijät hyödyntävät

Lisätiedot

Urbaania kerrosrakentamista

Urbaania kerrosrakentamista Rethink Construction Urbaania kerrosrakentamista Stora Enso Building and Living Building Solutions Industrial components Sawn goods Tuotteita rakentamiseen ja rakennusteollisuuden Komponentteja ikkunaovi-

Lisätiedot

Maija-Stina Tamminen / WWF. WWF:n opetusmateriaali yläkouluille ja lukioille

Maija-Stina Tamminen / WWF. WWF:n opetusmateriaali yläkouluille ja lukioille Maija-Stina Tamminen / WWF WWF:n opetusmateriaali yläkouluille ja lukioille WWF-Canon / Sindre Kinnerød Energia on kyky tehdä työtä. Energia on jotakin mikä säilyy, vaikka se siirtyisi tai muuttaisi muotoaan.

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 1/2018 4.4.2018 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti Satakunta 13.11.2018 Koordinaattori Sari Uoti Maakuntaohjelma 2018-2021 Kehittämisteemat Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Yrittäjyys Työllisyys ja sosiaalinen osallisuus Teollisuuden uudistuminen

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 9/2018 4.12.2018 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 12/2018 28.2.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 10/2018 2.1.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 2/2019 30.4.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

BIOTALOUDEN TYÖLLISYYS- JA KOULUTUSNÄKYMÄT

BIOTALOUDEN TYÖLLISYYS- JA KOULUTUSNÄKYMÄT 12.2.2015 Hannu Korhonen BIOTALOUDEN TYÖLLISYYS- JA KOULUTUSNÄKYMÄT Keski-Suomi on osaava ja hyvinvoiva bio- ja digitalouden kansainvälinen maakunta 1 Keski-Suomen strategia: Biotalous toimii Keski-Suomen

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 2/2017 3.5.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 12/2016 6.3.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 5/2017 31.7.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 9/2017 4.12.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

YHDESSÄ KOHTI PUUNJALOSTUKSEN HUIPPUKAPASITEETTIA

YHDESSÄ KOHTI PUUNJALOSTUKSEN HUIPPUKAPASITEETTIA YHDESSÄ KOHTI PUUNJALOSTUKSEN HUIPPUKAPASITEETTIA PARAS JALOSTUSARVO Asiakkaidemme puunjalostuksen tehokkuuden ja kannattavuuden kehittäminen on ohjannut toimintaamme jo vuodesta 1991. Päätavoite on saada

Lisätiedot

Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta. Ville Niinistö 17.5.2010

Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta. Ville Niinistö 17.5.2010 Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta Ville Niinistö 17.5.2010 Ilmastonmuutoksen uhat Jo tähänastinen lämpeneminen on aiheuttanut lukuisia muutoksia

Lisätiedot

Venäjä suomalaisyrityksille: suuri mahdollisuus, kova haaste. Asiantuntija Timo Laukkanen EK:n toimittajaseminaari 22.9.2009

Venäjä suomalaisyrityksille: suuri mahdollisuus, kova haaste. Asiantuntija Timo Laukkanen EK:n toimittajaseminaari 22.9.2009 Venäjä suomalaisyrityksille: suuri mahdollisuus, kova haaste Asiantuntija Timo Laukkanen EK:n toimittajaseminaari 22.9.2009 Suuri mahdollisuus Sijainti Täydentävä tuotantorakenne Naapurin tuntemus Rakennemuutostarve

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 4/2016 30.6.2016 Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain *) Pl. henkilöautojen

Lisätiedot

www.ces.ee Citysec Energy Solutions AURINKOPANEELIT HYBRIDIRATKAISUT INVERTTERIT TARVIKKEET LED-VALOT KATUVALOT Citysec Energy Solutions

www.ces.ee Citysec Energy Solutions AURINKOPANEELIT HYBRIDIRATKAISUT INVERTTERIT TARVIKKEET LED-VALOT KATUVALOT Citysec Energy Solutions Uusiutuvan energian ratkaisut Citysec Energy Solutions Tulevaisuus on jo tänään! AURINKOPANEELIT HYBRIDIRATKAISUT Sähkö ja lämmin vesi - yhdellä moduulilla INVERTTERIT TARVIKKEET LED-VALOT KATUVALOT Narva

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-3) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-6) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.8.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot