Tämä opetuspaketti tutustuttaa sinut yhteen perinnekäsityötapaan fransuun.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tämä opetuspaketti tutustuttaa sinut yhteen perinnekäsityötapaan fransuun."

Transkriptio

1 1 SÄÄRIRATIA OPPIMAAN Tämä opetuspaketti tutustuttaa sinut yhteen perinnekäsityötapaan fransuun. Perinnekäsityöt tarkoittavat isoäidin ajalle kuuluvaa kotiteollisuutta, jolloin käsitöitä tehtiin tarpeeseen kotona tai teetettiin ammattilaisilla käsityöntekijöillä. Tuohon aikaan tyttöjen velvollisuutena oli oppia vanhat käsityötavat, esim. kehruu ja kutominen, ja tehdä omat kapionsa itse lähes kokonaan. Seurusteluikäisellä tyttärellä oli kapioita tehtynä niin paljon, että luhtiaitta voitiin verhoilla lattiasta kattoon tytön käsitöillä, joita olivat mm. peitot, vällyt, pyyhe- ja pöytäliinat, hamekankaat, hameet, esiliinat ja räsymatot. Morsian vapautettiin normaaleista töistä tekemään kapioita. Varakkaat turvautuivat ammattilaisiin esim. ompelijaan, joka saattoi tulla ompelukoneineen kotiin avuksi ompelemaan. Oli hyvä varata etukäteen omat pitovaatteet, mahdollisuuksien mukaan vuode- ja liinavaatteet joutuipa sitten miniäksi tai emännäksi. Mitä fransu sitten oikein on? Fransu on hyvin kaunista pitsimäistä solmintapintaa, jonka helpoimmin tunnistaa tupsuihin päättyvistä solmintalangoista. Keski-Pohjanmaalla, Vetelissä asuvalla tytöllä oli kapioissaan 2-3 fransulakanaa ja yhteen lakanaan hän tarvitsi n. 8 metriä fransupitsiä. Tehtävä 1. Mitä kapioita sinulla on? Oletko saanut esim. mummolta pientä liinaa tai pussilakanaa? Mieti, mitä tekstiilejä tarvitset, kun lähdet opiskelemaan ja muutat kotoa opiskelija-asuntoon. Keksi ainakin kolme tarpeellista tekstiiliä, joita tulet joka päivä käyttämään. ( Vastausehdotus seuraavalla sivulla)

2 2 Vastausehdotus tehtävään 1. Tarvitset opiskeluasunnossasi ainakin lakanat ja tyynynliinan, kasvo-ja kylpypyyhkeen, verhot, maton jne. Fransun historiaa: Vaikka fransun solminta-alueena pidetään erityisesti Keski-Pohjanmaata, on tekotapa tunnettu melkein kautta Suomen 1700-luvulta lähtien. Vanhoista fransuista on löytöjä Hämeestä, Karjalasta, Uudeltamaalta, Tornionjoki-laaksosta, Ahvenenmaalta ja Pohjanmaalta. Eniten on tallennettua tietoa museoiden kokoelmista ja perunkirjoituksista rajan Kemijärvi-Rautjärvi länsipuolelta. Etelä-Pohjanmaalla fransut vietiin vanhanaikaisina vintille tai hävitettiin 1930-luvulta aina 1960-luvulle. Maija Märsylä Himangalla elvytti fransuperinnettä julkaisemalla 1970-luvulla kirjan Fransua oppimaan ja samalla fransu koki uuden nousukauden kansalaisopistojen piireissä. Fransun näköistä pitsiä löytyy myös Rhodoksen ja Kreikan museoista. Muualta maailmasta ei ole varmaa tietoa. Ruotsin Taalainmaalla on tiettävästi fransua nimellä frans. Suomessa on Maija Märsylä tallentanut fransuperinnettä pieneen tupaansa Himangalla. Seuraavassa kuvassa nurkkaus hänen tuvastaan. Tehtävä 2. Piirrä karttaan tunnetuin fransualue Keski-Pohjanmaa ja hahmottele linja Kemijärvi- Rautjärvi. Viivoita sen länsipuoli.

3 3 Vastaus tehtävään 2. Fransun käyttötapoja: Fransuilla liinavaatteiden koristaminen oli länsisuomalainen tapa ja ne olivat juhliin ja pitoihin kuuluvia yleistekstiilejä. Fransua on ennen käytetty juhlapöydän liinana, häätuvan seinäverhona, häissä katossa morsiustaivaana, vihkiraanun alla, kasteelle vietävän lapsen ympärillä, vainajan arkun alla ja sängynpeittona ns. pyhäpetauksessa. Pyhäpetaus tarkoitti, että sivusta vedettävä puusänky kasattiin ja kaikki vuodevaatteet tyynyineen pantiin sänkyyn päällekkäin. Viimeiseksi tuli silmikkoraanu päiväpeitteeksi ja sen alta näkyi kauniisti fransupitsin reunustama valkoinen fransulakana. Tällä lakanalla oli monta nimeä paikkakunnittain vaihdellen, sillä f-kirjaimen lausuminen tuotti ongelmia. Niinpä fransulakanaa on sanottu mm. hetu-, hesu-, hepsu-, hekuma-, ripsu- ja franssilakanaksi. Kun fransupitsi kiersi koko lakanan ympäri, pitsiä kului n. 8 metriä. Sen jälkeen kun fransulakanaa ei enää käytetty sängyssä, siitä tuli suosittu pöytäliina. Tehtävä 3. Miten paljon oli solmittava fransupitsiä, jos tytöllä oli kapioissaan 2-3 fransulakanaa?

4 4 Vastaus tehtävään 3. Fransupitsiä tarvittiin joko 2x 8m tai 3x 8m eli joko 16 m tai 24 m. Fransun uudempia käyttötapoja: 1970-luvulla fransua on alettu käyttää myös uudenaikaisempien tekstiilien koristeena, esim. ikkunaverhoissa, kuten kapan reunassa, lampunvarjostimissa, vaatteissa ja asusteissa. (Haapakoski, K. Fransua oppimaan ). Tänä päivänä ilmajokinen fransun taitaja liittää fransupitsiä vauvan kastetyynynliinaan ja morsiusparin sormustyynyyn tai solmii kaulukset ja solmion. Tehtävä 4. Millaisiin käyttötarkoituksiin keksit fransupitsiä käytettävän nykypäivänä?

5 5 Vastaus tehtävään 4. Esim. asusteet ja laukut. Fransun solmimisessa tarvittavat välineet: Solmintalankana käytettiin ennen aina puuvillalankaa, mutta nykyisin enemmän pellavalankaa. Puuvillalankaa, jota ennen käytettiin, kutsuttiin nimellä sukkalanka. Sitä valmisti Vaasan puuvilla Oy ja langan numero oli 12/4 (langassa oli 4 kaksitoista numeroista lankasäiettä yhdessä). Fransun solmintaan on erikseen 3- säikeistä pellavalankaa (sen numero on 8/3) kolmea eri väriä eli valkoista, punaista ja pellavan-väristä. Nykyisin erilaiset merseroidut puuvillalangat sopivat myös solmintaan. Fransun tekijöillä oli erityinen solmintalaite, konkari, jonka pystypuiden väliin pingotettiin tukilanka ja solmintalangat kiinnitettiin tukilankaan. Konkarin puuttuessa tuolin jalat nostettiin pöydälle ylösalaisin. Tehtävä 5. Fransun solmintalaitteen nimi on. a) Kankuri b) Konkari c) Kinkeri

6 6 Vastaus tehtävään 5. b) konkari Fransun solmintapinnan nimitykset Solminnassa käytetään vain kahta erilaista solmua, mutta solmituilla pinnoilla on hauskoja nimityksiä. Pientä ruutua muistuttava pinta on nimeltään tihiää, sääriradissa langat muodostavat pareittain kuvion. Ikkunassa on pieniä ruutuja, tähdessä langat ovat keskeltä sidottu yhteen ja muodostavat säteittäisen kuvion. Solmittavat langat päättyvät hampaisiin eli kolmion muotoon ja kolmion päässä muodostavat tupsun. Tupsujakin on sijaintipaikan mukaan pää-, korva- ja isotupsu. Tupsuista tunnistat aina fransupitsin. Pitsi voi olla yksi-, kaksi- tai kolmitähtinen sen mukaan, monessako rivissä tähdet ovat. Tehtävä 6. Minkä nimisiin tupsuihin fransupitsi päättyy?

7 7 Vastaus tehtävään 6. Fransut päättyvät päätupsuun, isotupsuun ja korvatupsuun. Fransusolmut: Solminnassa käytetään vain kahta erilaista solmua A ja B. Solminta etenee aina vasemmalta oikealle. Aluksi on pingotettava tuolin jalkojen tai konkarin väliin tukilanka, ns. sydänlanka, jonka varaan varsinaiset solmintalangat sidotaan surmansilmukalla. Sydänlankaan solmittavien lankojen tiheys on noin 3 lankaa sentillä. Mallista ja langan vahvuudesta riippuu miten monta solmittavaa lankaa tarvitaan. Lankojen pituus riippuu solmittavan pitsin leveydestä. Esim. 140 cm pitkistä langoista solmit 50 cm fransupitsiä. ( Haapakosken kirjassa hyviä ohjeita.) SOLMU A SOLMU B Tehtävä 7. Keksi solmuille mukavat nimet, sillä solmuilla ei ole muuta nimeä kuin A ja B. Tehtävä 8. Palauta mieleesi surmansilmukka. Ota pieni langanpätkä ja harjoittele. Mikäli et muista, katso seuraavalta sivulta.

8 8 Ohje tehtävään 8. Surmansilmukan tekeminen. Kokeile fransun solmujen tekoa laittamalla sydänlankaan tai avaimenperään 6 paria lankoja. Lankojen pituus : avaimenperään 50 cm ja kirjanmerkkiin 1m. (Lankojen pituudessa on huomioitu, että ne muodostavat parin.) Solmintaohje avaimenperää tai kirjanmerkkiä varten: 1. Kun olet saanut parit kiinni surmansilmukalla avaimenperään, kiinnitä avaimenperä esim. pöydän jalkaan tukevasti. Kirjanmerkkiä varten solmi sydänlanka tukevasti tuolin jalkoihin. 2. Solmi vasemmasta reunasta ensimmäisen parin oikeanpuoleisella ja seuraavan parin vasemmanpuoleisella lankaparilla solmu A eli vasen lanka oikean päälle ristiin, pidä vasemmalla peukalolla ja etusormella risteyskohdasta kiinni. Oikeassa kädessä oleva lanka tekee lenkin toisten lankojen yli, nykäise langan pää lenkistä. ( katso solmun A kuvaa samalla). Älä päästä vasenta peukaloa irti, ennen kuin solmu on kiristetty tiukasti paikoilleen. Tee samoin seuraavalla parilla. Tarkkaa, että saat tasaisin välein solmut. Jatka toinen rivi taas vasemmalta alkaen. Ota aina solmittavat langat eri pareista kuin edellisellä kerralla, jolloin pintaan muodostuu pientä ruutua eli tihiää. 3. Tee vielä kolmas rivi tihiää. 4. Kokeile seuraavaksi sääriratia eli ota vasemmalta kaksi paria lankoja eli yhteensä neljä lankaa ja tee nyt solmu B. Pidä kaikista neljästä langasta vasemman käden peukalon ja etusormen avulla kiinni ja ota oikealta reunimmainen lanka, joka tekee nyt lenkin toisten yli ja langanpää taas lenkistä. Kiristä solmu pitäen loppuun asti vasemmalla kädellä langoista kiinni. Voit tehdä solmun hieman alemmaksi, jolloin sääristä tulee pidemmät. Saat langoista kolme sääriparia.

9 9 5. Seuraavalla rivillä solmi taas jalkaparit solmulla A parittain. 6. Tee vielä toinenkin rivi tihiää. 7. Jos et halua tehdä enempää, voit katkaista langat tasapituisiksi, 8. tai jatkaa tekemällä hampaan ja tupsun. Siirry kohtaan Kirjanmerkissä voisi kokeilla seuraavaksi tähden solmimista. 10. Solmi vasemmalla ja oikealla olevat tihiän pinnat solmulla A ja jätä keskimmäiset kaksi lankaa(eripareista)solmimatta. Seuraavalla rivillä samoin jätä keskeltä lisää kaksi lankaa solmimatta eli yht.neljä lankaa. Vielä kerran seuraavalla rivillä jätät solmimatta kaksi lankaa lisää eli yht. kuusi lankaa. 11. Solmi keskimmäiset kuusi vapaana olevaa lankaa yhteen solmulla B. Kiristä hyvin. 12. Tee nyt ensin vasen puoli tähdestä. Tee tihiää pintaa eli solmu A ottamalla aina yksi solmintalanka vuorotellen keskeltä tähdestä. Tarkkaile, että solmurivi menee kauniisti vinoon muodostaen tähden vasemman alareunan. Katso piirrosta. 13. Tee oikea puoli tähdestä samoin. 14. Yhdistä tähden alareunassa molemmista suunnista tulevat solmurivit A-solmulla. Onnittele itseäsi, jos sait ensimmäisen tähtesi kauniin neliön muotoiseksi. 15. Seuraavaksi jatketaan solmimalla hammas. Vasemmassa ja oikeassa reunassa työ alkaa kaventua siten, että reunimmaiset 3 lankaa solmitaan solmulla B yhteen ja muihin tihiää solmulla A. Seuraavalla rivillä jälleen kaventaen reunoissa solmun B avulla. Jatka kaventaen, kunnes lopuksi kaikki langat solmitaan solmulla B.

10 Tupsun teko. Ota puolet loppulangoista ja kiepauta viimeisen solmun yläpuolelta taakse. Jätä langat tasapitkiksi nelinkerroin. Solmi nyt kaikkien lankojen yli yhdellä pitkistä langoista solmulla B. Tee vielä toinenkin solmu. Tasaa tupsut saksilla leikaten. Lisätietoja fransun solminnasta saat kirjallisuudesta: Aspfors, B Fransut eli franssit. Kokkola: Kustannusosuuskunta Länsirannikko. Haapakoski, K.1977 Solmimme fransuja. Keuruu: Otava Märsylä, M Fransua oppimaan. Kokkola: Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oy. Uola, K.1974 Tutkielma Keski-Pohjalaisista fransuista. Fredrika Wetterhoffin Kotiteollisuusopettajaopisto. Heikinmäki, M-L Suomalaiset häätavat (kapioista ym.).

Tiltun kapiot. SUB Göttingen 7 210 431 083

Tiltun kapiot. SUB Göttingen 7 210 431 083 Tiltun kapiot SUB Göttingen 7 210 431 083 Sisällys n Iitti alueellisen kansankulttuurin tutkimuksen kenttänä Sanna Kaisa Spoof 12 TYTÄRTEN PERINTÖ 1} IITIN KÄSITYÖPERINTEEN TUTKIMUSPROJEKTIN LÄHTÖKOHDAT

Lisätiedot

Verkko ja kala (ts+tn)

Verkko ja kala (ts+tn) Verkko ja kala (ts+tn) Verkon kutominen on ikivanha taito. Aluksi verkkoja kudottiin kalaverkoiksi, kasseiksi ja riippumatoiksi. Myöhemmin keskiajalla Euroopassa ruvettiin kutomaan ohuemmalla langalla

Lisätiedot

Rusettiin tarvitset: 2. Jätä 15 cm langanpäätä alkuun. Vie neula toiseksi viimeisen helmen läpi uudelleen alkuperäisessä pujotussuunnassa

Rusettiin tarvitset: 2. Jätä 15 cm langanpäätä alkuun. Vie neula toiseksi viimeisen helmen läpi uudelleen alkuperäisessä pujotussuunnassa 1 Rusettiin tarvitset: alle 5 g 10/0 siemenhelmiä kahta väriä helmilankaa esim. Nymo/ S-lon tms. helmineulan koko 12# helmimatto Rusetti valmistetaan kahdesta samanlaisesta osasta, jotka yhdistetään ja

Lisätiedot

teetee Saga Tuotekoodi: SAG103

teetee Saga Tuotekoodi: SAG103 teetee Saga Tuotekoodi: SAG103 Leo ja Virpi asusteet Leo huivi Koko: yksi koko Lanka: teetee Saga (harmaa 0004) 200 g, (turkoosi 9577) 350g, teetee Alpakka (1090 valkoinen) 50g Puikot: nro 6 tai käsialan

Lisätiedot

Sukat. kuin puhdas villa mutta saman tuntuista. !!!!!!! Mitan otto sukkaa varten

Sukat. kuin puhdas villa mutta saman tuntuista. !!!!!!! Mitan otto sukkaa varten Sukat Sukat ovat vanhimpia vaatekappaleita, joihin neulontaa on käytetty. Säärtä myötäilevät sukat olivat ennen pitkien housujen yleistymistä miehille vielä tärkeämmät kuin naisille, joiden sukat jäivät

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: Erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä 30-60g tai 80-120 kpl siemenhelmiä (jos teet pitkiä, varrellisia kukkalinkkejä) isolenkkistä ketjua tasapäisiä korupiikkejä (pituus helmien

Lisätiedot

Käsitöitä. N:o2.1904. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan.

Käsitöitä. N:o2.1904. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. Käsitöitä N:o21904 Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan iskunta ynnä liite Käsitöitä maksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop, puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50 p:niä Huoni! Koti

Lisätiedot

LUKUJONOT. 1) Jatka lukujonoja. 0, 1, 2,,,, 6, 8, 10,,,, 8, 12, 16,,,, 18, 15, 12,,,, 30, 25, 20,,,, 2) Täydennä lukujonoihin puuttuvat luvut.

LUKUJONOT. 1) Jatka lukujonoja. 0, 1, 2,,,, 6, 8, 10,,,, 8, 12, 16,,,, 18, 15, 12,,,, 30, 25, 20,,,, 2) Täydennä lukujonoihin puuttuvat luvut. LUKUJONOT 2 1) Jatka lukujonoja. 0, 1, 2,,,, 6, 8, 10,,,, 8, 12, 16,,,, 18, 15, 12,,,, 30, 25, 20,,,, 2) Täydennä lukujonoihin puuttuvat luvut. 2, 4,, 8,, 12,,, 7,, 3, 1 3) Keksi oma lukujono ja kerro

Lisätiedot

VILLASUKAN PERUSOHJE. Lankamaailma www.lankamaailma.fi posti@lankamaailma.fi

VILLASUKAN PERUSOHJE. Lankamaailma www.lankamaailma.fi posti@lankamaailma.fi VILLASUKAN PERUSOHJE Lanka: Gjestal Janne (50 g = 100 m) Langanmenekki: 100 (100) 150 g Koko: lapsi - kengännumero n. 30 (nainen - kengännumero n. 38) mies - kengännumero n. 44 Puikot: sukkapuikot 3 ja

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

Pingviini. Anu Koski. Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi. the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com

Pingviini. Anu Koski. Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi. the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com Pingviini Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi Anu Koski the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com Huomaa: tämä ohje ei sisällä perusohjeita esim. virkkaus- tai neulomistekniikoihin, ompeluun

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

Käyttötavarat, tekstiilit ja työvaatteet

Käyttötavarat, tekstiilit ja työvaatteet Käyttötavarat, tekstiilit ja työvaatteet Meira Novan valikoimista löytyy asiakastarpeiden mukaisesti rakennettu valikoima käyttötavaroita ja tekstiilejä. Valikoima sisältää lasit, posliinit, aterimet,

Lisätiedot

Matti Majava. Lyhenteet s = silmukka tr = taikarengas krs = kierros /kerros r = rivi ks = kiinteä silmukka ss = seuraava silmukka

Matti Majava. Lyhenteet s = silmukka tr = taikarengas krs = kierros /kerros r = rivi ks = kiinteä silmukka ss = seuraava silmukka Matti Majava Materiaalit: Puuvillalanka: Mayflower Cotton 8/4 Ruskea (1432), oranssi (1497), valkoinen (1402) harmaa (1442) ja musta (1443). Turvasilmat: 2 kpl. (8 mm.) Virkkuukoukku: Ohjeessa käytetty

Lisätiedot

Polyesterivanua DESIGN & OHJE Kerstin Arvelind SÄHKÖPOSTI SUOMENNOS. Irma Sinerkari

Polyesterivanua DESIGN & OHJE Kerstin Arvelind SÄHKÖPOSTI SUOMENNOS. Irma Sinerkari 91967 SOFT COTTON Versio 1 91967 ELÄIMELLISET REPUT LANGAT Soft Cotton (100 % puuvillaa. Noin 50 g = 80 m) VIRKKAUSTIHEYS Noin 16 ks x 19 krs virkkuukoukulla 4 mm = 10 x 10 cm LANKAVAIHTOEHTO Lankaryhmä

Lisätiedot

Palavirkkausta Qvidi-Minan tapaan

Palavirkkausta Qvidi-Minan tapaan Palavirkkausta Qvidi-Minan tapaan Turun suomenkielisessä työväenopistossa on 2000-luvun alusta virkattu innolla isoäidinneliöitä Qvidi-Minan tapaan, kurssi toisensa jälkeen täyttyy virkkaajista ja uusia

Lisätiedot

5. Tuo siima viimeisen lenkin sivussa olevan helmen läpi ja pujota 3 helmeä. Muodosta lenkki kuvan mukaan. Tutustu. Innostu. Luo!

5. Tuo siima viimeisen lenkin sivussa olevan helmen läpi ja pujota 3 helmeä. Muodosta lenkki kuvan mukaan. Tutustu. Innostu. Luo! 1 Ystävään tarvitset: 90 kpl pyöreitä, heijastavia helmiä yhtä kokoa (mallissa 8 mm) 3 kpl isompia, pyöreitä heijastavia helmiä (mallissa 10 mm) 5 m siimaa 0,3-0,4 mm 60-80 cm 1 mm puuvillanyöriä pyöriväkantainen

Lisätiedot

Jamboree villasukkien ohje

Jamboree villasukkien ohje Jamboree villasukkien ohje Sen lisäksi että nämä sukat lämmittävät jalkoja, ne kuvastavat upeasti Suomen kaunista luontoa. Sukan varressa näkyvät revontulet ja lumiset kuuset. Suomi on maailmallakin tunnettu

Lisätiedot

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten.

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. 1 PROMOOTIOTANSSIT 2012, LAPIN YLIOPISTO POLONEESI Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. Poloneesiaskel:

Lisätiedot

Joululahja-numero. Käsitöitä. 10. N:o. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 12" vuotiaalle (kuvat 1, 2, 3, 4, samoin kuvasta n:o 2.

Joululahja-numero. Käsitöitä. 10. N:o. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 12 vuotiaalle (kuvat 1, 2, 3, 4, samoin kuvasta n:o 2. Käsitöitä 10. N:o Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. Koti ja Yhteiskunta ynnä liite Käsitöitä maksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop., puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50 p:niä.

Lisätiedot

SUORAOMPELU. Valitse vahvistettu suoraommel kääntämällä tikin pituuden säädin kohtaan S1.

SUORAOMPELU. Valitse vahvistettu suoraommel kääntämällä tikin pituuden säädin kohtaan S1. SUORAOMPELU Suoraommel, neula keskellä Käännä valitsinta niin, että ommelnäytössä näkyy kirjain A. Kiinnitä koneeseen peruspaininjalka. Säädä tikin pituutta kääntämällä säädintä. Normaali tikin pituus

Lisätiedot

Rasavillin-sukat Taitojärjestölle suunnitellut Mia Sumell

Rasavillin-sukat Taitojärjestölle suunnitellut Mia Sumell Rasavillin-sukat Taitojärjestölle suunnitellut Mia Sumell 20 www.sullavikat.com Instagram @sullavikat Kuva Hilja Mustonen. Mia Sumell ja Taitojärjestö Roosa nauha -käsityöohje 20 taito.fi Suunnittelija

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

MATEMATIIKKA JA TAIDE II

MATEMATIIKKA JA TAIDE II 1 MATEMATIIKKA JA TAIDE II Aihepiirejä: Hienomotoriikkaa harjoittavia kaksi- ja kolmiulotteisia väritys-, piirtämis- ja askartelutehtäviä, myös sellaisia, joissa kuvio jatkuu loputtomasti, ja sellaisia,

Lisätiedot

HELPPO LAPANEN ILMAN PEULAKOKIILAA JA NURJAA SILMUKKAA. Lanka: ISOVELI tai vastaava. Puikko nro 5 tai 4,5 käsialan mukaan (5kpl) Silmukoita 32

HELPPO LAPANEN ILMAN PEULAKOKIILAA JA NURJAA SILMUKKAA. Lanka: ISOVELI tai vastaava. Puikko nro 5 tai 4,5 käsialan mukaan (5kpl) Silmukoita 32 HELPPO LAPANEN ILMAN PEULAKOKIILAA JA NURJAA SILMUKKAA Lanka: ISOVELI tai vastaava Puikko nro 5 tai 4,5 käsialan mukaan (5kpl) Silmukoita 32 Silmukat jaetaan neljälle puikolle, laske monta silmukkaa on

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo!

Tutustu. Innostu. Luo! 1 Kristallirondelliriipukseen tarvitset: 14 kpl 6 mm pyöreää kristallia (mallikoruissa punaisia intialaisia kristalleja ja särmikkäitä tsekkiläisiä lasihelmiä) 1 kpl 7-8 mm pyöreä helmi 9 kpl 10/0 tsekkiläisiä

Lisätiedot

JOULULAHJA-NUMERO. Reformipukuia nuorille tytöille

JOULULAHJA-NUMERO. Reformipukuia nuorille tytöille Käsitöitä. N:o111903. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. eiskunta ynnä liite Käsitöitä maksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 5U Kop., puolelta vuodeksi, 3 m:kkaa 50 p:niä. Huom.! Koti

Lisätiedot

Kellokukka huivi. Materiaalit ja työvälineet: Drops Alpaca lanka, 125 grammaa (50g=180m) Puikot: Nro 4:n pyöröpuikot.

Kellokukka huivi. Materiaalit ja työvälineet: Drops Alpaca lanka, 125 grammaa (50g=180m) Puikot: Nro 4:n pyöröpuikot. Materiaalit ja työvälineet: Drops Alpaca lanka, 125 grammaa (50g=180m) Puikot: Nro 4:n pyöröpuikot. Huivin koko: Pingotuksen jälkeen yläreunan leveys noin 150cm ja huivin korkeus kärjestä yläreunaan noin

Lisätiedot

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS 91275 RAGGI Versio 4 91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (% villaa Superwash, % polyamidia. Kerässä noin g = 1 m) NEULETIHEYS Noin 17 s x 23 krs sileääneuletta puikoilla

Lisätiedot

Jazz-varis. Anu Koski. Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi. the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com

Jazz-varis. Anu Koski. Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi. the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com Jazz-varis Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi Anu Koski the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com Huomaa: tämä ohje ei sisällä perusohjeita esim. virkkaus- tai neulomistekniikoihin, ompeluun

Lisätiedot

Kenguru 2014 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2014 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 11 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

teetee Suloiset neuleet teetee HELMIlangasta! Ole Sinäkin Mukana Talkoissa!

teetee Suloiset neuleet teetee HELMIlangasta! Ole Sinäkin Mukana Talkoissa! t - 2 Erityistä laatua, erityisesti Sinulle. teetee extra syksy 2014 Suloiset neuleet teetee HELMIlangasta! Ole Sinäkin Mukana Talkoissa! Jokaisesta teetee Helmi kerästä 10 snt Uusi Lastensairaala 2017

Lisätiedot

tanssi ruusuilla! Dans På Roser!

tanssi ruusuilla! Dans På Roser! tanssi ruusuilla! Dans På Roser! Elämä ei tietenkään ole pelkkää tanssia ruusuilla, se on myös samppanjaa ja mansikoita! Naistenpäivän kunniaksi tehdyn sukan pohjana on norjalaisen täitakin (Lusekofta)

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Freesia tytön jakku. Lisäys: Virkkaa 2p samaan s:aan

Freesia tytön jakku. Lisäys: Virkkaa 2p samaan s:aan Freesia tytön jakku Malli: Tekstiiliteollisuus Oy / Niina Kaakkurivaara Koko: 2-4-6-8-10v Neuleen mitat: Rinnan ympärys 60-64-68-72-80, pituus 32-35-38-41-44cm Langanmenekki: teetee Bamboo&Co, pinkki(21),

Lisätiedot

UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT

UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT Upeaa Uudeltamaalta Olemme luoneet Sinua varten taas uuden, herkullisen ja moni-ilmeisen kevätmalliston. Sen tuotteet tarjoavat tekemistä tä moneen makuun. Tule viihtymään kanssamme

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet koko 38-42 pohkeen ympärys +- 37-42cm vaikeusaste *** Suunnittelija Maria Kaisa Hast puikot 3/3,5/4 käsialan mukaan (voit vaikuttaa puikkovalinnalla sukan

Lisätiedot

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 Lukujonot Tarvikkeet: siniset ja vihreät lukukortit Toteutus: yksin, pareittain,

Lisätiedot

Taso 3: Liikkeet pienvälineillä InnoSport

Taso 3: Liikkeet pienvälineillä InnoSport 1 / 16 8.10.2009 19:41 Taso 3: Liikkeet pienvälineillä Taso 3: Liikkeet pienvälineillä 3. taso sisältää kehonhallinta harjoitteita erilaisia pienvälineitä hyödyntäen. Mukana harjoitteissa käytetään mm.

Lisätiedot

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN KAKSITOISTA Sivuttainen kurki BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA KÄSITASAPAINOASENNOISTA. KUN BAKASANAAN LISÄTÄÄN SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) BAKASANA. KÄSITASAPAINOASANAT

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Benjamin, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi,

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Säärystimet. DesignedByIhannetila Suunnittelija Seija Ervelius. Säärystimet

Säärystimet. DesignedByIhannetila Suunnittelija Seija Ervelius. Säärystimet 30.10.2017 Säärystimet DesignedByIhannetila Suunnittelija Seija Ervelius 2017 Seija Ervelius, all rights reserved Sivu 1 Designed by Ihannetila Yleistä tietoa Käytetty lanka: Lankana on käytetty Novitan

Lisätiedot

14 (14) 15 (15) 16 (16) oranssinpunainen, kerät: Puikot: Nro 3 Laatu: Mayflower Easy Care. 100 % Puhdasta uutta villaa, 185 m kerä, 50 g.

14 (14) 15 (15) 16 (16) oranssinpunainen, kerät: Puikot: Nro 3 Laatu: Mayflower Easy Care. 100 % Puhdasta uutta villaa, 185 m kerä, 50 g. 1673 Naisten pusero silkkirusetti selässä Mayflower Easy Care Koko: S (M) L (XL) XXL (XXXL) Rinnanympärys cm 88 (94) 97 (103) 105 (113) (neule on joustava) Pituus cm: 60 (62) 64 (66) 68 (70) Väri 97, 14

Lisätiedot

Lumio. Lapsen virkattu pipo ja lenkkihuivi

Lumio. Lapsen virkattu pipo ja lenkkihuivi Lumio Lapsen virkattu pipo ja lenkkihuivi Koko: Pipo sopii 44/47 (48/51) cm kokoiseen päähän, sen korkeus on n. 19 cm. Huivin ympärys on 58 cm ja leveys 16 cm. Lanka: Schachenmayr original Lumio, 150 g

Lisätiedot

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI!

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! Miesten jumppaopas HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! TÄSMÄLIIKUNTAA KESKIVARTALOON 2-3 kertaa viikossa 15 min. päivässä HARJOITTELE KEHOLLESI HYVÄ PERUSTA rankasi pysyy hyvässä ryhdissä ja löydät

Lisätiedot

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku Puzzle SM 005 5. 5.7.005 Pistelasku Jokaisesta oikein ratkotusta tehtävästä saa yhden () pisteen, minkä lisäksi saa yhden () bonuspisteen jokaisesta muusta ratkojasta, joka ei ole osannut ratkoa tehtävää.

Lisätiedot

piirrä ohjeen mukaan. Lue ohjeet huolella ja piirrä kuvaan lisää asioita ohjeen mukaisesti.

piirrä ohjeen mukaan. Lue ohjeet huolella ja piirrä kuvaan lisää asioita ohjeen mukaisesti. kieli piirrä ohjeen mukaan. Lue ohjeet huolella ja piirrä kuvaan lisää asioita ohjeen mukaisesti. Ohjeet: KUVA 1 - Sisällä 1. Piirrä pöydälle kukkaruukku, jossa kasvaa kaksi punaista kukkaa. 2. Kukkaruukun

Lisätiedot

Yhden pelaajan pallokontrollitemput

Yhden pelaajan pallokontrollitemput Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet koko 35-37 pohkeen ympärys 33-36cm vaikeusaste *** Suunnittelija Maria Kaisa Hast puikot 3/3,5/4mm (voit vaikuttaa puikkovalinnalla sukan ympärysmittaan)

Lisätiedot

OLIPA KERRAN T-PAITA. Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön

OLIPA KERRAN T-PAITA. Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön OLIPA KERRAN T-PAITA Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön 1 Tästä kaikki alkaa: Lähtökohtaisesti kaikissa tämän oppaan töissä käytetään materiaalina vanhoja trikoo t-paitoja, mutta myös muut vastaavat materiaalit

Lisätiedot

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja.

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Saara Norman 2013 Alkuvalmistelut: vyyhteäminen Puretus 1. Elintarvikkeilla värjääminen Kahvi ja tee Sipuli Kurkuma 2. Elintarvikevärit

Lisätiedot

Freestanding Asennusohjeet

Freestanding Asennusohjeet sennusohjeet sennusvinkkejä 224 mm korkean ratkaisun kokoamiseen tarvitaan avustaja. Huomaa, että kaikissa seinästä irrallaan käytetyissä ratkaisuissa on oltava jalat kummallakin puolella. Jos sinulla

Lisätiedot

Neliösukat. Luo 56 (70) silmukkaa ja jaa ne tasan 4 puikolle (14 (17 ja 18 s)/puikko)

Neliösukat. Luo 56 (70) silmukkaa ja jaa ne tasan 4 puikolle (14 (17 ja 18 s)/puikko) 1 Neliösukat Koko: naisten S ja L (L koon ohjeella voi tehdä ohuemmasta langasta pienemmillä puikoilla M kokoiset sukat) Isomman koon tiedot suluissa. Koko tarkoittaa tässä sukassa lähinnä leveyttä, pienemmän

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Silmukat, luominen, tasona ja suljettuna neulominen, päättäminen

Silmukat, luominen, tasona ja suljettuna neulominen, päättäminen Silmukat, luominen, tasona ja suljettuna neulominen, päättäminen Silmukan osat on syytä tuntea, koska näitä nimityksiä käytetään neulomisesta puhuttaessa ja neulemerkkien selityksissä. Silmukan oikea reuna

Lisätiedot

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet

Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet Liekkityttöpolvisukat / Liekkityttösäärystimet koko 35-37 pohkeen ympärys 33-36cm vaikeusaste *** Suunnittelija Maria Kaisa Hast puikot 3/3,5/4mm (voit vaikuttaa puikkovalinnalla sukan ympärysmittaan)

Lisätiedot

NEULA / KANGAS / LANKA

NEULA / KANGAS / LANKA NEULA / KANGAS / LANKA Neulan, kankaan ja langan valintataulukko NEULAN KANKAAT KOKO 9-11 (70-80) Ohuet kankaat: ohut puuvilla, voilee, silkki, musliini, puuvillaneulokset, trikoo, kreppi, polyester, paita-

Lisätiedot

JOULULAHJA-NUMERO 1902. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan.

JOULULAHJA-NUMERO 1902. Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. Käsitöitä 11. N:o Liite Kotiin ja Yhteiskuntaan. 1902. Koti ja Yhteiskunta ynnä liite Käsitöitämaksaa koko vuodelta Suomessa 6 m:kkaa, Venäjällä 2 ruplaa 50 kop», puolelta vuodelta Suomessa 3 m:kkaa 50

Lisätiedot

Mekko. Koot: 80(92)104(116)128(140)152 cm.

Mekko. Koot: 80(92)104(116)128(140)152 cm. Mekko Koot: 80(92)10(116)128(10)12 cm. Tarvikkeet: Napakkaa trikoota tai collegeneulosta 0,0(0,)0,8(0,90)1,00(1,0)1,1 m, leveys 10 cm ja trikoota halkiokaitaleisiin ja an 0,20 m, leveys 10 cm. 1, cm:n

Lisätiedot

Escalator kämmekkäät. Tiina Huhtaniemi. 1 Vain yksityiskäyttöön. Copyright: Tiina Huhtaniemi, TitiTyy Oy. contact:

Escalator kämmekkäät. Tiina Huhtaniemi. 1 Vain yksityiskäyttöön. Copyright: Tiina Huhtaniemi, TitiTyy Oy. contact: Tiina Huhtaniemi Escalator kämmekkäät Escalator kämmekkäissä on lupa irroitella väreillä! Näissä on käytetty yhteensä kahtatoista Tukuwool Fingeringin sävyä, kaikki tämän syksyn uudet sävyt. Voit halutessasi

Lisätiedot

Selma-viitta. A-linjainen palmikkoviitta, suojaa pahalta maailmalta

Selma-viitta. A-linjainen palmikkoviitta, suojaa pahalta maailmalta Lanka: Rowan Classic Alpaca Soft, 50% alpakkaa, 50% puuvillaa, 55 m / 50 g kerä, 19 kerää. Vaihtoehdot: Rowan Cocoon (n. 9-10 kerää), OnLine Linie 208 Nature Wool (n. 9 kerää). Puikot: 6 mm / 100 cm (luultavasti

Lisätiedot

NÄIN NEULOT SUKAN. 1. Silmukoiden luominen. Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita ja jaa silmukat 4 puikolle.

NÄIN NEULOT SUKAN. 1. Silmukoiden luominen. Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita ja jaa silmukat 4 puikolle. 1. Silmukoiden luominen Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita ja jaa silmukat 4 puikolle. Luo silmukat kahdella puikolla tai yhdellä paksummalla puikolla, jotta reunasta tulee tarpeeksi joustava. Tee

Lisätiedot

Sisu-sukat varpaista varteen neulottuna

Sisu-sukat varpaista varteen neulottuna Sisu-sukat varpaista varteen neulottuna Koko: 40 / 41 Lanka: Viking Frøya (50 g = 150 m) Menekki: a) 205 (keskiharmaa) n. 70 g b) 276 (harmaakirjava) n. 30 g Puikot: pyöröpuikot 2,5 mm 80 cm, pyöröpuikot

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen kaulakoruun tarvitset: 40 cm makeanvedenhelminauha TAI vastaava/haluttu määrä irtohelmiä 2 m valmiiksi neuloitettu helmisilkki 0,6 0,65 mm TAI paksuutta, joka mahtuu kerran helmien läpi helmilukko,

Lisätiedot

Virkatut pöllöt. HJERTEGARN Tilbehør 49

Virkatut pöllöt. HJERTEGARN Tilbehør 49 Virkatut pöllöt HJERTEGARN Tilbehør 49 SUURI PÖLLÖ Korkeus: n. 23 cm Langanmenekki: Turkoosia 60 g, oranssia 20 g, lilaa 20 g, vaaleansinistä 25 g, valkoista 10 g, mustaa 10 g, vaalean lilaa 10 g Muut

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

KOTIMAISET LAATUARKUT JA UURNAT

KOTIMAISET LAATUARKUT JA UURNAT Arkkukuvasto KOTIMAISET LAATUARKUT JA UURNAT SHT-Tukku Oy:n laadukkaat kotimaiset arkut valmistetaan yhtiön tehtaalla Punkalaitumella. Puuseppämme ja verhoilijamme valmistavat tuotteet pieteetillä ja ammattiylpeydellä

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja Keskivartalolihaskuntoharjoituksia Seuraavassa on muutamia keskivartalon voimaan ja hallintaan keskittyviä harjoituksia. Aluksi esitetyt määrät voivat tuntua isoilta. Voitkin aluksi aloittaa pienemmistä

Lisätiedot

Vauvan kantoliinan talvisuojus

Vauvan kantoliinan talvisuojus Vauvan kantoliinan talvisuojus Vauvan kanssa liikuttaessa ei tarvitse rajoittua pihapiirin ja tieverkoston sanelemiin vaihtoehtoihin talvellakaan. Talvisuojuksen avulla voit kävellä vapaasti maastossa

Lisätiedot

PFISTERER ASENNUSOHJE TENSOREX C+

PFISTERER ASENNUSOHJE TENSOREX C+ ASENNUSOHJE TENSOREX C+ TENSOREX C+ on uusi raitio- ja rautatielinjojen lankojen automaattinen jousikiristyslaite. TENSOREX-tuotteet ovat saatavana vain Pfistereriltä. TYYPIN A kiinnityskannatin O- ja

Lisätiedot

Tilbehør 52 Eläinmobile

Tilbehør 52 Eläinmobile Tilbehør 52 Eläinmobile Lanka: Hjertegarn Blend Bamboo Langanmenekki: Eläimiin: seuraavia värejä 1 kerä kutakin: vaaleanpunaista, pinkkiä, ruskeaa, beigeä, mustaa, valkoista Kaariin: seuraavia värejä 1

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2012/2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2012/2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen isoon varsiruusuun tarvitset: 20 g tsekkiläisiä tai japanilaisia siemenhelmiä 10/0 HS punainen 20 g tsekkiläisiä tai japanilaisia siemenhelmiä 11/0 HS tumma oliivi/vihreä 0,16 0,30 mm taipuisaa

Lisätiedot

Krokotiili & sen poikanen

Krokotiili & sen poikanen Virkkuuohjeet Krokotiili & sen poikanen Krokotiili ja sen poikanen Virkkausohjeissani käytetään pääosin kiinteitä silmukoita. Ohjenuorana japanilaistyyliseen amigurumien ja tawashien virkkaamiseen on,

Lisätiedot

Baletin. kärkitossujen. nauhoitusohjeet.

Baletin. kärkitossujen. nauhoitusohjeet. Baletin kärkitossujen nauhoitusohjeet www.tanssiina.fi Johdanto Monet, erityisesti äitipuoleiset henkilöt, ovat tulleet kysymään kärkitossuja tyttärilleen hankkiessaan, kuinka tossujen nauhat ommellaan.

Lisätiedot

MATEMATIIKKA JA TAIDE I

MATEMATIIKKA JA TAIDE I 1 MATEMATIIKKA JA TAIDE I Tehtävät sopivat peruskoulun alaluokille. Ne on koostettu Matematiikkalehti Solmun Matematiikkadiplomeista I VI. Sivunumerot viittaavat näiden diplomitehtävien sivuihin. Aihepiirejä:

Lisätiedot

teetee Pallas Tuotekoodi: PAL137

teetee Pallas Tuotekoodi: PAL137 teetee Pallas Tuotekoodi: PAL137 Ratsastajan asusteet Malli: Niina Kaakkurivaara Koko: Päänympärys n. 57cm, sukat koko 37 38, lapaset koko nuoren/naisen Langanmenekki: teetee Pallas, violetti(08) (50 g

Lisätiedot

FolkJam Goes Wanhat. Vastuut eli tanssiin kutsut (Kuuteen menevä osa) A1 Vuorovastuu tytöt

FolkJam Goes Wanhat. Vastuut eli tanssiin kutsut (Kuuteen menevä osa) A1 Vuorovastuu tytöt FolkJam Goes Wanhat FolkJam -tanssi vanhoille tai muuhun koulujen juhla tai esitystoimintaan. Tanssi pohjautuu musiikin tyylin mukaisesti karjalaiseen tanssiperinteeseen. FolkJam Goes Wanhat on kevyesti

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA LIHASVOIMAHARJOITUSTEN LIIKEPANKKI HARTIASEUDUN LIIKKEET VETO LEUKAAN Kohota kyynärpäät ylös ja venytä kuminauhaa leuan alle. HARTIASEUDUN LIIKKEET HARTIOIDEN

Lisätiedot

Frivolité-pitsiä neulalla

Frivolité-pitsiä neulalla BusySheep / www.laukkaavalammas.fi /Aikuisten kässäkoulu Frivolité-pitsiä neulalla * kaksoissolmun, renkaan, kaaren ja nirkon tekeminen. Kaksoissolmu /solmu Ykkönen: Kuva 1. Pujota lanka neulansilmään.

Lisätiedot

5-26 SOFT COTTON & TINDRA

5-26 SOFT COTTON & TINDRA SOFT COTTON & TINDRA Virkatut pehmoeläimet Heppa 200 g + musta 50 g + jäännöslankoja Possu, roosa n. 200 g + jäännöslankoja Lehmä, valkoinen n. 200 g + musta 50 g Lammas, valkoinen, n. 100 g Soft Cotton

Lisätiedot

Nagu Trad. Lapaset. Nagu Trad (suomeksi) Pattern & Images Copyright 2015 Elina Urmas www.mielitty.com

Nagu Trad. Lapaset. Nagu Trad (suomeksi) Pattern & Images Copyright 2015 Elina Urmas www.mielitty.com Nagu Trad Lapaset Viime syksynä ihailin vanhaa kirjolapasparia anoppini käsityökorin päällä. Anoppini kertoi, että lapaset on luultavammin neulonut hänen isänsä äiti Ida Söderholm (1890 1971). Valitettavasti

Lisätiedot

Sirdar Snuggly Baby Bamboo dk

Sirdar Snuggly Baby Bamboo dk Sirdar Snuggly Baby Bamboo dk Tuotekoodi: 4590 Palmikkopusero, myssy ja vauvan peitto Koko: 0-6 kk 6-12 kk 1-2 v 2-3 v 4-5 v 6-7 v Valmiin neuleen mitat: vartalonympärys 48-54-56-61-66-71 cm, koko pituus

Lisätiedot

NUKKETEATTERI. POM2STN+TS Käsityön jaksosuunnitelma 4. luokkalaisille Alina Piilonen ja Dario Squeglia

NUKKETEATTERI. POM2STN+TS Käsityön jaksosuunnitelma 4. luokkalaisille Alina Piilonen ja Dario Squeglia POM2STN+TS Käsityön jaksosuunnitelma 4. luokkalaisille Alina Piilonen ja Dario Squeglia NUKKETEATTERI Jakson aikana oppilaat toteuttavat ryhmätyönä käsinuket ja lavasteita nukketeatteriin. He suunnittelevat

Lisätiedot

ARNE &CARLOS HEVONEN

ARNE &CARLOS HEVONEN ARNE&CARLOS HEVONEN MATERIAALIT: Rauman Petter superwash -lankaa 1 kerä mustaa (312) 1 kerä ruskeaa (322) hevoseen 1 kerä harjaan ja häntään Hieman roosaa (344) korvien sisäosaan Sukkapuikot nro 2,5 Takajalat

Lisätiedot

Möbiuksen nauha. Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä, teippiä, sakset, värikyniä, liimaa ja värillistä paperia

Möbiuksen nauha. Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä, teippiä, sakset, värikyniä, liimaa ja värillistä paperia Möbiuksen nauha Avainsanat: yksipuolinen paperi, kaksiulotteinen pinta, topologia Luokkataso: 1.-2. luokka, 3.-5. luokka, 6.-9. luokka, lukio Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä,

Lisätiedot

LIHASKUNTOHARJOITTELU KOTONA

LIHASKUNTOHARJOITTELU KOTONA LIHASKUNTOHARJOITTELU KOTONA Tähän on kerätty liikemalleja, joita voidaan suorittaa kotona. Kaikkia liikkeitä ei tarvitse kerralla tehdä, vaan tarkoituksena on poimia itselle sopivat liikkeet omaksi kuntopiiriksi.

Lisätiedot

Sirdar Snuggly Baby Bamboo DK

Sirdar Snuggly Baby Bamboo DK Sirdar Snuggly Baby Bamboo DK Tuotekoodi: 4435 LYHYT- JA PITKÄHIHAINEN PITSITAKKI MITAT Koko 0-6 (6-12) kk 1-2 (2-3) 4-5 (6-7) v Vartalonympärys 41(46)51(56)61(66) cm Valmiin neuleen mitat vartalonympärys

Lisätiedot

Tarjotin, jossa paikka kirjomukselle. Materiaalina MDF, reunusnauha

Tarjotin, jossa paikka kirjomukselle. Materiaalina MDF, reunusnauha Huhtikuu 2016 Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 (maksat ainoastaan paikallisverkkomaksun) www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.fi Hyvä Kerhojäsen! Kuukauden

Lisätiedot

Avaruuden muoto. Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa erilaisilla pinnoilla.

Avaruuden muoto. Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa erilaisilla pinnoilla. Avaruuden muoto Avainsanat: torus, Kleinin pullo, topologia Luokkataso: 6.-9. luokka, lukio Välineet: kyniä, pelilaudat (liitteenä) Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

Noin 17 s x 19 krs virkkuukoukulla 5 mm = 10 x 10 cm Noin 85 x 105 cm

Noin 17 s x 19 krs virkkuukoukulla 5 mm = 10 x 10 cm Noin 85 x 105 cm 92042 SOFT COTTON Versio 1 92042 VAUVANPEITTO JA MOBILE LANGAT Soft Cotton (100 % puuvillaa. Kerässä noin 50 g = 80 m) LANKAVAIHTOEHTO Lankaryhmä 5 (HUOM! Langanmenekki & muoto saattavat vaihdella eri

Lisätiedot

SAAMELAINEN NUORISO. Interreg IVA Pohjoinen 1.5.2009-30.4.2011

SAAMELAINEN NUORISO. Interreg IVA Pohjoinen 1.5.2009-30.4.2011 SAAMELAINEN NUORISO Interreg IVA Pohjoinen 1.5.2009-30.4.2011 PROJEKTIN LÄHTÖKOHTIA Saamelaista kulttuuria tallentavat erikoismuseot Pohjoismaissa halusivat tallentaa nykysaamelaista kulttuuria kokoelmiinsa

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus Pyöräilyvoimaa Lihaskunto- ohjelma pyöräilijälle Harjoituksilla on tarkoitus parantaa liikkuvuutta, nostaa jalkojen voimatasoa, harjoittaa tukilihaksia sekä parantaa keskivartalon lihaskestävyyttä. Keskity

Lisätiedot

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot