VALTIOVARAINMINISTERIÖ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALTIOVARAINMINISTERIÖ 21.11.2007"

Transkriptio

1 VALTIOVARAINMINISTERIÖ VAHTI / Älypuhelimien tietoturvallisuus Sisällysluettelo Taustatietoja älypuhelimista 1 Taustatietoja älypuhelimista Mikä on älypuhelin? Älypuhelinten lyhyt historia Markkinoilla olevat älypuhelimien käyttöjärjestelmät Älypuhelimien teknologiaa Älypuhelimen keskeiset laitekomponentit Tietoliikenneyhteydet Älypuhelin kannettavan tietokoneen modeemina... 10

2 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu 2 1 TAUSTATIETOJA ÄLYPUHELIMISTA 1.1 Mikä on älypuhelin? Älypuhelin eroaa perinteisestä matkapuhelimesta siinä, että se on varustettu tavallisesta matkapuhelinta monipuolisemmalla käyttöjärjestelmällä, joka sallii erilaisten sovellusten asentamisen ja käyttämisen puhelimessa. Nykyisissä älypuhelimissa on usein myös nopeat tietoliikenneyhteydet, jotka mahdollistavat yhä useamman sovellustyypin mobilisoinnin. Älypuhelimet ovat siis perinteisiä puhelimia, joihin on lisätty kämmenmikrojen ominaisuuksia. Tai kämmenmikroja, joihin on lisätty tietoliikenne ominaisuuksia. Nämä kaksi laitetyyppiä ovat lähentyneet toisiaan ja laiteperheet limittyvät keskenään jo siinä määrin, että niitä ei enää ominaisuuksien puolesta ole mielekästä erottaa toisistaan, vaan ne voidaan kaikki sijoittaa älypuhelin nimikkeen alle. 1.2 Älypuhelinten lyhyt historia Ensimmäinen älypuhelimeksi luokiteltava laite oli Nokian vuonna 1996 julkaisema Communicator Tämä lähes puolen kilon painoinen puhelin perustui Nokian 2110-puhelimeen ja GeoS (Graphical Environment Operating System)-käyttöjärjestelmään. Nykyisin keskeisin toimija älypuhelinten puolella on englantilainen Symbian, joka perustettiin vuonna 1998 Ericssonin, Nokian, Motorolan ja Psionin toimesta. Ensimmäinen Symbian-alustaa käyttänyt laite oli vuonna 2000 markkinoille tullut Ericsson R380, jota seurasi vuonna 2001 ensimmäinen gprs-tekniikkaa käyttänyt Nokian 7650-puhelin. Nokia kommunikaattori oli pitkään ainoa merkittävä yrityskäyttöön suunnattu älypuhelin Euroopassa. Isomman näytön, suuremman muistin ja qwerty-näppäimistön ansiosta sillä pystyi jo korvaamaan tietokoneen yksinkertaisien sovellusten käytössä. Muut puhelinvalmistajat eivät kyenneet tarjoamaan samaa. Pääpaino olikin puhelimien käyttämisessä kannettavien tietokoneiden yhteyksien muodostamisessa. Tällä hetkellä markkinoilla on lukuisia eri valmistajien puhelimia, joiden ominaisuudet riittävät sovellusten käyttämiseen. Eri valmistajien myötä on myös älypuhelinten käyttöjärjestelmän tyyppien määrä lisääntynyt. Sekä laite- että käyttöjärjestelmämarkkinoille on tullut perinteisten puhelinvalmistajien lisäksi tietokonemaailmasta tuttuja valmistajia. Puhelimista on tullut päätelaitteita aiemman pelkän yhteyslaitteen sijaan ja niille on enenevässä määrin siirretty ennen tietokoneilla käytettyjä sovelluksia ja käyttötarkoituksia. Vaikka puhelimien tietoliikenneyhteydet ovat varsin hyvät, niin laitteiden muut resurssit ovat niukkoja. Tulevaisuudessa lienee odotettavissa entistä suuremmalla muistilla ja tehokkaammalla prosessorilla varustettuja älypuhelimia, jotka saattavat aidosti haastaa esimerkiksi kannettavat tietokoneet. 2 (10)

3 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu Markkinoilla olevat älypuhelimien käyttöjärjestelmät Älypuhelimien käyttämät käyttöjärjestelmät on tarkoitettu pienitehoisille ja niukkaresurssisille laitteille. Näillä markkinoilla on tällä hetkellä kolme suurta tuoteperhettä, joiden tuotteet pyörittävät 95% älypuhelimista Koko Maailma EMEA-alue OS vendor Q3 06 OS vendor Q3 06 Symbian 72,80 % Symbian 76,60 % Linux 16,70 % PalmSource 1,80 % Microsoft 5,60 % Microsoft 18,00 % Muut 3,10 % Muut* 5,30 % *sisältää linux-järjestelmän Lähde: Canalys.com ltd tutkimusjulkaisu Taulukko Älypuhelimien käyttöjärjestelmien markkinaosuudet Kaikki älypuhelinkäyttöjärjestelmät tarjoavat samankaltaiset perussovellukset ja toiminnot. Lisäksi näiden uusimmat versiot tuovat kaikki parannuksia puhelimen grafiikkaominaisuuksiin ja tarjoavat enemmän ratkaisuja yrityksissä tarvittaviin hallintaratkaisuihin ja liittämiseen tietokoneverkon palveluihin. Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä Matkapuhelinsektorilla on itse laitteen ja sen käyttöliittymään liittyen paljon erilaisia toimijoita ja termejä. Tässä asiakirjassa käytetään seuraavaa jaottelua. Käyttöjärjestelmä on alimman tason liittymä. Yleisimmin Symbian, Linux tai Windows CE. Tämän tason päälle on rakennettu käyttöliittymä. Esimerkiksi Microsoftin Windows Mobile tai Symbianiin pohjautuvat Nokia S60 tai Sony-Ericssonin UIQ. Näiden päälle rakentavat laitevalmistajat ratkaisunsa. Ratkaisuja voidaan räätälöidä esimerkiksi eri operaattoreiden tarpeisiin. Laiteratkaisuissa voidaan myös karsia pois joitain käyttöliittymän tai käyttöjärjestelmän tarjoamia ominaisuuksia. Tämä tason päälle pääsevät rakentamaan sovellustoimittajat omia ratkaisujaan. 3 (10)

4 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu 4 Käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän suhde toisiinsa. Symbian Tällä hetkellä suurimmassa osassa älypuhelimia on Symbian Ltd kehittämä Symbian OS-käyttöjärjestelmä. Symbianin on ottanut käyttöjärjestelmäkseen suurin osa perinteisistä matkapuhelinvalmistajista. Symbianin tuoteperheen alla on lukuisa valmistajakohtaisia tuotemerkkejä. Ohessa Symbian käyttöjärjestelmät, niihin liittyvät käyttöliittymät ja puhelinesimerkkejä. a. EPOC Release 5 /Symbian OS v5 (Ericsson MC218) b. Symbian OS 6.0 -UIQ 1.0 -Series 80 (Nokia 9210) c. Symbian OS 6.1 -S60 (Nokia 7650) -UIQ 1.1 d. Symbian OS 7.0 -UIQ 2.0 -UIQ 2.1 (Sony Ericsson P800, P910) -Series 40 -Series 80 (Nokia 9300, 9500) -Series 90 (Nokia 7710) -S60 (Nokia 6600) e. Symbian OS 8.0 -S60 2 rd edition (Nokia 6680, Nokia N70) f. Symbian OS 9.0 g. Symbian OS 9.1 -S60 3 rd edition phones (Sony Ericsson M600i, Nokia E61) -UIQ 3.0 (Sony Ericsson P990) h. Symbian OS 9.2 -S60 3 rd Edition feature pack 1 (Nokia E90, N95) -UIQ 3.1 i. Symbian OS S60 3 rd Edition feature pack 2 (Q3/2007) Nykyisin käytössä olevissa puhelimissa on 7, 8 ja 9 -sarjoihin pohjautuvat käyttöjärjestelmät versioon pohjautuvia puhelimia on yhä paljon käytössä, mutta näiden valmistus on jo yleisesti lopetettu. Vaikka kummassakin on samat perusominaisuudet ja niillä kykenee käyttämään samanlaisia sovelluksia, niin versioiden välillä on suuria eroja 4 (10)

5 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu version SyncMl on korvattu OMA-standardin ratkaisulla sekä tiedon synkronoinnissa että laitehallinnassa. Symbian Os 9.1 toi mukanaan myös koodin allekirjoituksen. Tämän tarkoituksena on estää asentamasta puhelimeen muita kuin luotettavan tahon tarkastamia ohjelmistoja. Uudempaan standardiin liittyy tietenkin myös tuki uudempia yhteystyyppejä ja laitteistoja varten. Symbian 9.2 -versio sisältää kehittyneemmän päätelaitehallinta (OMA 1.2) ja pyrkii parantamaan käyttäjärajapintaa. S60 3 rd Edition feature pack 1 sisältää myös puhelimen firmwaren päivityksen langattoman yhteyden yli (FOTA - Firmware update over-the-air). UIQ 3.1 tuo mukaan kehittyneemmän grafiikan (SVG Tiny Scalable Vector Graphic). S60 3 rd Edition feature pack 2 esiteltiin Barcelonan 3GSM-messuilla Kaikkien puhelinvalmistajien käytössä tämän ennustetaan olevan vuoden 2007 toisella vuosipuoliskolla. Tämä tekee sovelluskehittämisen helpommaksi ottamalla käyttöön Open c- kirjastot. Lisäksi käyttöön otetaan sisällön suojaamiseen tarkoitettu OMA DRM 2.0 -tuki ja kehitetään laitteen liitettävyyttä pc-ympäristöön. Windows Mobile Windows CE on pienitehoisille laitteille tarkoitettu käyttöjärjestelmä. Siihen pohjautuvia käyttöjärjestelmiä käytetään yleisesti kämmenmikroissa ja älypuhelimissa. Sitä markkinoidaan kuitenkin mm. viihde-elektroniikkaan sopivana käyttöjärjestelmänä. Tämän käyttöjärjestelmän päälle on rakennuttu Windows Mobilekäyttöliittymät. Nämä olivat alun perin kämmenmikroihin tarkoitettuja, mutta niistä ilmestyi pian ns. phone edition älypuhelinten käyttöliittymiksi. Windows Mobilen on ottanut alustaksi enimmäkseen kämmenmikroja perinteisesti tehneet laitevalmistajat. Kämmenmikromarkkinoilla vaikuttanut Palm on ruvennut käyttämään myös Windows Mobilea oman Palm OSjärjestelmänsä sijaan tuotteissaan. Windows Mobile on kasvattanut viime aikoina markkinaosuuttaan Euroopassa noin viidennekseen, mutta maailmanlaajuisesti sen markkinaosuus on vain noin 5% prosenttia. a) Windows mobile 2003 (Windows CE 4.20) b) Windows Mobile 2003 Second Edition c) Windows Mobile 5 (Windows CE 5.0) d) Windows Mobile 6 (Windows CE 5.0) e) Seuraava versio? (Windows CE 6.0) Ensimmäinen Windows Mobile-versio oli Windows Mobile Tämä Pocket PC 2002:n seuraaja oli ensimmäinen Windows-alusta, josta tuli myös puhelinversio. Nykyisin markkinoilla olevat älypuhelimet käyttävät pääosin Windows Mobile 5 -versiota. Versio 6 julkaistiin alkuvuodesta 2007 ja ensimmäiset 5 (10)

6 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu 6 puhelimet tulivat markkinoille muutamia kuukausia myöhemmin. Lisäksi osaan Windows Mobile 5 puhelimista on saatavilla yleensä ilmainen päivitys Windows Mobile 6:een. Windows Mobile 5 sisältää mobile office versiot Excelistä, Wordista ja Powerpointista. Postiominaisuutena se tukee pushmail-postia (automaattista kaksisuuntaista lataamista) Exchange Server 2003/2007 -palvelimeen. Virranhallintaa on kehitetty huomattavasti aiempiin versioiden nähden ja täten akkujen kesto on noussut huomattavasti. Windows Mobile 6 sisältää sovelluskehittäjiä varten.net rajapinnan ja SQL server compact editionin sql-tietokannan ROM-muistissa. Sähköpostikäyttöön on tullut out-of-office-viestin asetusmahdollisuus, server searchetsintä ja osoitteiden haku Exchangesta. Selaimeen on lisätty javascript, AJAX ja XMLDOM -tuki. Lisäksi käyttöjärjestelmä on mahdollista päivittää suoraan puhelimesta. Uusia media- ja grafiikkaominaisuuksia tukemaan on lisätty myös 800x480 erottelutarkkuuden tuki. Windows Mobilen pohjalla olevasta käyttöjärjestelmästä Windows CE:stä on julkaistu versio 6.0. Luultavasti näemme tulevaisuudessa tähän versioon pohjautuvan käyttöjärjestelmän. Linux Linux on lyönyt itsensä läpi lähinnä Kaukoidän markkinoilla. Mistään pienestä käyttöjärjestelmästä ei kuitenkaan ole kysy, sillä maailmanlaajuisesti älypuhelinmarkkinoilla myydyistä älypuhelimista noin viidennes toimii Linux-alustalla. Linux poikkeaa edellä mainituista kilpailijoista siinä, että sen kehittämisestä vastaa puhelinvalmistaja itse. Varsinkin toimivien työkalujen ja rajapintojen tarjoaminen sovelluskehittäjille on tärkeää ja resursseja vaativaa. Linuxkäyttöjärjestelmässä puhelinvalmistaja joutuu huolehtimaan itse näistä, mutta vapautuu muiden järjestelmien kaltaisista lisenssimaksuista. Matkapuhelinvalmistajista varsinkin Motorola käyttää puhelimiensa alustana Linuxia. Tulevaisuus Apple tuli kesällä 2007 markkinoille Apple iphonellaan ja Googlen huhuttiin tuovan myös oman puhelimensa markkinoille. Markkinat tuskin muuttuvat enää rajusti lähitulevaisuudessa laitevalmistajien osalta. Perinteisiä tietokone- ja elektroniikkavalmistajia voi kiinnostaa myös puhelimien valmistaminen, mutta tuotantokoneistojen rakentaminen on aikaa vievää ja täysin uusia valmistajia tai kovin suuren volyymin muutoksia markkinoilla tuskin nähdään lähiaikoina. Puhelinten käyttöjärjestelmien osalta voidaan nähdä siirtymiä leiristä toiseen. Johtavilla Symbian-leirin valmistajilla on kova kilpailu markkina- 6 (10)

7 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu 7 osuuksista ja täten jotkut valmistajat saattavat siirtyä käyttämään lähinnä Windows- tai Linux-käyttöjärjestelmää pyrkien väljemmille markkinoille. Googlen marraskuussa julkaisema OHA - Open Handset Allianceyhteenliittymä - luo uuden Linux kernel-ytimeen pohjautuvan matkapuhelinlaitteisiin tarkoitetun käyttöjärjestelmän, jonka ensimmäisiä tuotteita odotetaan markkinoille vuoden 2008 loppupuoliskolla. Windows Mobile on toistaiseksi pienten volyymien puhelinvalmistajien aluetta, joten täällä olisi mahdollisesti jollekin isolle toimijalle tilaa. Linux on taas laajalti Kaukoidässä käytetty, joten siellä on jo valmista osaamista ja tuotantovolyymia, jota voidaan ryhtyä markkinoimaan myös muualle. Tuotannon uudelleenjärjestäminen laitevalmistuksessa ei kuitenkaan käy hetkessä, joten kovin äkkinäisiä muutoksia ei tälläkään rintamalla tapahdu. 2 ÄLYPUHELIMIEN TEKNOLOGIAA 2.1 Älypuhelimen keskeiset laitekomponentit Älypuhelimen toiminta pohjautuu puhelimessa olevan prosessorin, käyttöjärjestelmän ja muistien varaan samalla tavalla kuin pc-laitteistoissa. Keskeisiä ongelmia laitteiston kannalta ovat olleet: - vaatimaton suorituskyky - vähäinen ram-muistin määrä Nämä ongelmat ovat heijastuneet ennen kaikkea siten, että asennettaessa älypuhelimeen keskeiset sen vaatimat tietoturvatuotteet (salausohjelmisto, antivirus/palomuuri-ohjelmistot), on laitteen käytettävyys laskenut tasolle, joka on haitannut peruskäyttäjän työskentelyä merkittävästi. Puhelin Os Muisti CPU CPU tyyppi Nokia 9300i Symbian 80 Mt 150 Mhz (TI OMAP 1510) Nokia E50 Symbian 70 Mt 206 Mhz ARM9 (TI OMAP 1710) Nokia E61 Symbian 64 Mt 206 Mhz ARM9 (TI OMAP 1710) Nokia E90 Symbian 128 Mt 330 Mhz ARM 11 (TI OMAP2420) Sony Ericsson P990i Symbian 64 Mt 208 MHZ ARM9 Sony Ericsson M600i Symbian 64 Mt 208 MHZ ARM9 HTC P3600 Windows 128 Mt 400 Mhz Samsung SC32442A HP HW6915 Windows 128 Mt 416 Mhz Intel PXA270 Fujitsu Pocket LOOX T Windows 128 Mt 416 Mhz Intel PXA270 Fujitsu Pocket LOOX N100 Windows 64 Mt 300 Mhz samsung Taulukko yleisimpien puhelinmallien laitteistoteknologia. Älypuhelin käyttää sekä laitteen sisäistä että ulkoista muistia. Sisäisen muistin määrä vaihtelee paljon, mutta muistin määrää on mahdollisuus kasvattaa ulkoisilla muistikorteilla. Muistikortteja on käytössä yleisesti kolmea eri tekniikkaa (SD, MMC, Memory Stick). Sony Ericsson käyttää yleisesti 7 (10)

8 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu 8 puhelimissa Memory Stick-muisteja. Muiden valmistajien uusissa puhelimissa on pääsääntöisesti SD-tekniikan muistikortteja. MMC-muisteja löytyy pääosin vanhemmista älypuhelinmalleista. Muistikortteja on tekniikan sisällä kuitenkin useampaa eri kokoa eli perusmallin lisäksi löytyy esimerkiksi mini- ja mikroversiot. Puhelin Muistikortti Nokia 9300i MMC Nokia E50 microsd Nokia E61 minisd Nokia E90 microsd Sony Ericsson P990i Memory Stick PRO Duo Sony Ericsson M600i Memory Stick micro HTC P3600 minisd HP HW6915 minisd Fujitsu Pocket LOOX T SD Fujitsu Pocket LOOX N100 minisd Taulukko yleisimpien puhelinmallien muistikorttityypit. Loppukäyttäjän kannalta eräs olennainen tallennusmedia on erillinen muistikortti. Toisaalta, muistikortti on tietoturvallisuuden kannalta myös eräs keskeisimmistä tietoturvauhista, koska sen avulla voidaan älypuhelimessa ajaa sovelluksia automaattisesti (autoplay), kun muistikortti liitetään älypuhelimeen. Tämän takia puhelimen fyysisestä turvallisuudesta tulee huolehtia, jotta puhelimeen ei voida tätä kautta siirtää haitallisia ohjelmia. Sovellusten käytettävyys asettaa uusia vaatimuksia älypuhelinten näytöille. Riittävä näytön koko ja erottelutarkkuus tekee sovellusten käyttämisen helpommaksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että näytön koko määrittelee myös laitteen koon ja puhelimen tulisi kuitenkin olla helposti mukana kulkeva. Osaan puhelimista on myös lisätty qwerty-näppäimistö, joka kasvattaa puhelimen kokoa, mutta helpottaa tekstin syöttämistä. Näppäimistöjä on myös ohjelmistollisina. Tällöin perinteinen näyttö on korvattu kosketusnäytöllä jolloin puhelimessa ei tarvita näytön lisäksi näppäimistölle tilaa. Puhelin Nokia 9300i Näytön koko ja resoluutio 640x200 Nokia E50 240x320 Nokia E61 2,8" 320x240 Nokia E90 800x352 Sony Ericsson P990i 2,8" (kosketus) 240x320 Sony Ericsson M600i 2,6" (kosketus) 240x320 HTC P3600 2,8" (kosketus) 240x320 HP HW6915 3,0" (kosketus) 240x240 Fujitsu Pocket LOOX T 2,4" (kosketus) 240x240 Fujitsu Pocket LOOX N100 2,8" (kosketus) 240x320 Taulukko yleisimpien puhelimien näyttötarkkuuksia. 8 (10)

9 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu Tietoliikenneyhteydet Älypuhelimen hyödynnettävyys edellyttää toimivia tietoliikenneyhteyksiä. Verrattuna PC-laitteisiin, jossa valtaosa työasemista käyttää organisaation kiinteätä lähiverkkoa, niin älypuhelimien kuin kannettavien tietokoneiden yhteydessä tietoliikenneyhteyksien valikoima laajenee merkittävästi. a) CSD (Circuit Switched Data). b) HSCSD ( High Speed Circuit Switched Data) c) GPRS 2 G (General Packet Radio Service) d) EDGE 2,5G (Enhanced Data rates for Global Evolution) e) UMTS 3G (Universal Mobile Telecommunications System) f) HSDPA 3,5G (High-Speed Downlink Packet Access) g) HSUPA 3,75 G (High-Speed Uplink Packet Access) h) WLAN, WiFi (Wireless Local Area Network) i) Irda j) Bluetooth Ensimmäisen sukupolven yhteydet mahdollistivat kännykän käyttämisen modeemina. Tällöin puhelimella muodostettiin lankaverkon kaltainen kiinteä yhteys (CSD). Pian tuli kuitenkin mahdolliseksi varata saman kantoaallon kaikki neljä puhekanavaa samaan yhteyteen ja saavuttaa täten nelinkertainen yhteysnopeus (HSCSD). Toinen sukupolvi (2G) toi pakettipohjaiset yhteydet. Ensimmäisellä pakettikytkentäisellä yhteydellä (GPRS) päästiin modeeminopeuksiin. Yhteydestä tuli kuitenkin suosittu laskutustavan takia. Enää ei laskutettu yhteyden aukioloajan perusteella vaan siirretyn datamäärän mukaan. Kolmas sukupolvi (3G) mahdollisti huomattavasti nopeammat pakettikytkentäiset yhteydet. Puhelimissa on yleisesti myös infrapuna- (Irda) ja Bluetooth-yhteydet. Näitä yhteyksiä käytetään useimmiten puhelimen kytkemisessä toiseen laitteeseen kuten kannettavaan tietokoneeseen tai handsfree-laitteeseen. Lyhyen kantaman takia ne eivät ole kovin käyttökelpoisia varsinaiseen viestintään. Puhelimiin on myös tullut WLAN-verkkojen käyttömahdollisuus. Tämä tarjoaa tällä hetkellä nopeimman yhteydet. Useissa puhelinmalleissa on myös valmius VoIP-puheluihin ja tämä tarjoaa ensimmäisen teleyhtiöistä riippumattoman pitkänmatkan puheviestintämahdollisuuden puhelimiin. 9 (10)

10 Älypuhelimien tietoturvallisuus hyvät käytännöt tekninen liite Sivu 10 HSDPA UMTS EDGE GPRS HSCSD CSD WLAN Tällä hetkellä 3,6 Mbps, teoriassa mahd. 14,4 Mbps (downlink eli operaattorilta puhelimeen nopeus) 384 kbps 236 kpbs n. 40 kbps (nykyisin saavutettava, teoriassa voi olla suurempi) 38,4 Kbps 9,6 kbps 54 Mbps Bluetooth symmetrinen 432,6 kbps tai asymmetrinen 721 kpbs lähtevä/57,6 kbps saapuva Bluetooth Mbps Irda kbps Taulukko - keskeiset tiedonsiirtotavat yhteysnopeuden mukaisesti. 2.3 Älypuhelin kannettavan tietokoneen modeemina Mikäli kannettavaa tietokonetta on tarkoitus käyttää säännöllisesti tietoliikenneyhteyksien kautta etätyöskentelyyn tai etäkäyttöön voidaan siihen hankkia tätä varten tarkoitettua data-kortti ja data-liittymä. Tämä voi olla käyttäjälle helpommin omaksuttava ratkaisu ja jättää puhelin täysin vapaaksi muuta käyttöä varten. Joissakin tietokoneissa on jo sisäänrakennettuna tämä dataliittymä. Satunnaista käyttöä varten on mahdollista muodostaa yhteys kannettavalta tietokoneelta älypuhelimeen esimerkiksi Bluetoothin tai usb-kaapelin avulla ja käyttää älypuhelinta kannettavan tietokoneen modeemina. 10 (10)

Älypuhelimet. Sisällysluettelo

Älypuhelimet. Sisällysluettelo Älypuhelimet Jussi Huhtala Sisällysluettelo Älypuhelimen määritelmä Historia Laitteistoarkkitehtuuri Käyttöjörjestelmät Android Symbian ios Yhteenveto 1 Älypuhelin Puhelin joka sisältää normaalit puhelimen

Lisätiedot

CT50A2601 Käyttöjärjestelmät Androidin ja Symbianin vertailu Seminaarityö

CT50A2601 Käyttöjärjestelmät Androidin ja Symbianin vertailu Seminaarityö CT50A2601 Käyttöjärjestelmät Androidin ja Symbianin vertailu Seminaarityö 0349955 Pekka Hyvärinen 0342194 Joonas Heikelä 0327708 Miro Temonen 0350122 Sami Tuominen Yleistä Seminaarityö osa kurssia Käyttöjärjestelmät

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Enemmän irti kännykästä - Vodafone Push Email. Anssi Okkonen 8.5.2005

Enemmän irti kännykästä - Vodafone Push Email. Anssi Okkonen 8.5.2005 Enemmän irti kännykästä - Vodafone Push Email Anssi Okkonen 8.5.2005 Vodafone Push Email Puhelimessa aina sähköpostit, kalenteri ja osoitekirja ajantasalla Älykkäillä matkapuhelimilla Internet-selaimella

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään.

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

Android jatkaa kasvua

Android jatkaa kasvua Liiketoiminta kehittyy, kehity sinäkin! Android jatkaa kasvua Millä eväin? Anssi Rusanen, asiantuntija Helsinki, Tampere, Turku, Tukholma, Göteborg www.tieturi.fi Copyright Tieturi 14.1.2011 1 17.1.2011

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö. 4.11.2014 Jorma Flinkman

Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö. 4.11.2014 Jorma Flinkman Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö 4.11.2014 Jorma Flinkman Wikipedia.fi 2 Mikä ihmeen tabletti? Taulutietokone (tai paneelitietokone tai tabletti engl. tablet personal computer eli tablet

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Tekniset vaatimukset Tikon 6.4.1

Tekniset vaatimukset Tikon 6.4.1 Marraskuu 2014 1 (22) Tekniset vaatimukset Marraskuu 2014 2 (22) 1 Ohjelmapalvelin... 6 1.1 Ohjelmat... 6 1.1.1 Tuetut käyttöjärjestelmät... 6 1.1.2 Muut tarvittavat ohjelmat... 6 1.2 Palvelin (Suositus

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Sisältö Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

24.9.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) Apumuistit. Kiintolevyt. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen

24.9.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) Apumuistit. Kiintolevyt. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) 5 opintopistettä Petri Nuutinen 5 opintopistettä Petri Nuutinen Apumuistit Tarvitaan ohjelmien ja dokumenttien tallentamiseen, kiintolevyjen varmuuskopiointiin,

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

mikä sen merkitys on liikkuvalle ammattilaiselle?

mikä sen merkitys on liikkuvalle ammattilaiselle? artikkeli WWAN-verkko WWAN-verkko: mikä sen merkitys on liikkuvalle ammattilaiselle? Nopeiden, saumattomien yhteyksien merkitys minkä tahansa yrityksen menestykseen sekä liikkuvan ammattilaisen tehokkuuteen

Lisätiedot

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä?

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Se edullisempi tietokanta Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Rasmus Johansson rasmus.johansson@microsoft.com Ratkaisumyyntipäällikkö (Sovellusalusta) Microsoft Oy Miten

Lisätiedot

Vaivattomasti parasta tietoturvaa

Vaivattomasti parasta tietoturvaa Vaivattomasti parasta tietoturvaa BUSINESS SUITE Tietoturvan valinta voi olla myös helppoa Yrityksen tietoturvan valinta voi olla vaikeaa loputtomien vaihtoehtojen suossa tarpomista. F-Secure Business

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje 19.5.2015 Laitevaatimukset Tietokoneessa tulee olla asennettuna: Web-kamera Mikrofoni ja kaiuttimet tai kuulokkeet Tietokoneen internet selaimen tulee

Lisätiedot

Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011

Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011 riippumatonta ja puolueetonta IT auditointia - SuoraanSuoneen - erityistoimeksiannot Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011 uusimmat älypuhelimet ja tabletit, käyttökokemukset ja erilaiset

Lisätiedot

Qt kaikkialla? 9.4.2010

Qt kaikkialla? 9.4.2010 Qt kaikkialla? Helsinki Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Tel. 09 431 551 Tampere Satakunnankatu 18, 33210 Tampere, Tel. 03 315 861 Turku Lemminkäisenkatu 32 A, 20520 Turku, Tel. 02 263 571 Qt Qton C++

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON XXVI ATK-PAIVAT 29. - 30.5.2000. Uudet langattomat tekniikat. professori Hannu J. Koivisto, Tampereen teknillinen korkeakoulu

TERVEYDENHUOLLON XXVI ATK-PAIVAT 29. - 30.5.2000. Uudet langattomat tekniikat. professori Hannu J. Koivisto, Tampereen teknillinen korkeakoulu Suomen Kuntaliitto Sairaalapalvelut TERVEYDENHUOLLON XXVI ATK-PAIVAT 29. - 30.5.2000 Uudet langattomat tekniikat professori Hannu J. Koivisto, Tampereen teknillinen korkeakoulu Tampereen teknilnen korkeakoulu

Lisätiedot

TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja

TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja Hyväksyntä CE 0682 Sisältö Tekniset vaatimukset GPRS-toiminnolle...2 Tuetut käyttöjärjestelmät Windows 98SE, Me, 2000, Xp...2 Myyntipakkauksen sisältö...2 Vaatimukset tietokoneelle,

Lisätiedot

NOKIA PC SUITE 5.1 PIKAOPAS. ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.)

NOKIA PC SUITE 5.1 PIKAOPAS. ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 5.1 Copyright 2003 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998 ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Windows Phonet yleisesti Nokian Lumiat Vanhemmat WindowsPhone 7 Uudemmat WindowsPhone 8 Samsungin Windows Phone mallit HTC:n mallit www.windowsphone.com

Lisätiedot

DNA MATKAMOKKULA 4G WLAN E5377

DNA MATKAMOKKULA 4G WLAN E5377 DNA MATKAMOKKULA 4G WLAN E5377 Sisällysluettelo Pikaopas... 3 Matkamokkula tutuksi... 6 Ensimmäinen käyttöönotto... 7 Windows 7 ja Windows Vista... 9 Windows 8... 11 MAC OS X... 13 Apple ipad... 14 Android

Lisätiedot

TW-LTE 4G/3G. USB-modeemi (USB 2.0)

TW-LTE 4G/3G. USB-modeemi (USB 2.0) TW-LTE 4G/3G USB-modeemi (USB 2.0) Tiedonsiirtonopeus: 100 Mbps/50 Mbps LTE: 1800/2100/2600 MHz GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz UMTS: 900/2100 MHz Pikaohje (Finnish) CE Käyttöönotto- ohje SIM- kortin

Lisätiedot

Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi

Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi Business is evolving, you should too. MeeGo ulkona vai myöhässä? Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi Helsinki, Tampere, Turku, Stockholm, Göteborg www.tieturi.fi MeeGo YALMP (Yet

Lisätiedot

Langaton tietokone (vain tietyt mallit)

Langaton tietokone (vain tietyt mallit) Langaton tietokone (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Bluetooth on omistajansa

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Linux pohjaiset pilvipalvelut Linux järjestelmät TI 11/12 TIVE Santeri Kangaskolkka TI 12 Janne Enroos TI 12 Mikä on

Lisätiedot

PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7. Pauli Kettunen

PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7. Pauli Kettunen PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7 Pauli Kettunen Esityksen rakenne 1. Taustaa 2. Push web-ohjelmoinnissa Comet Interaktiomallit 3. Push älypuhelinalustoilla Deacon pilvipalveluna

Lisätiedot

Bluetooth for Windows

Bluetooth for Windows Bluetooth for Windows Aloitusopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Bluetooth on omistajansa

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

PIKAOHJE NOKIA MODEM OPTIONS

PIKAOHJE NOKIA MODEM OPTIONS PIKAOHJE NOKIA MODEM OPTIONS Copyright 2003 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9356506 Issue 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. NOKIA MODEM OPTIONSIN ASENTAMINEN...1 3. NOKIA 6600:N YHDISTÄMINEN PC-TIETOKONEESEEN...2

Lisätiedot

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman MP3 Manager Software for Sony Network Walkman Käyttöohje WALKMAN on Sony Corporationin kuulokestereotuotteisiin liittyvä rekisteröity tavaramerkki. on Sony Corporationin tavaramerkki. NW- E55/75 2004 Sony

Lisätiedot

NOKIA PC SUITE 5.02 PIKAOPAS. ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.)

NOKIA PC SUITE 5.02 PIKAOPAS. ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 5.02 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998 ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

Langaton tietokone (vain tietyt mallit) Käyttöopas

Langaton tietokone (vain tietyt mallit) Käyttöopas Langaton tietokone (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Bluetooth on omistajansa

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

TeleWell TW-LTE/4G/3G USB -modeemi Cat 4 150/50 Mbps

TeleWell TW-LTE/4G/3G USB -modeemi Cat 4 150/50 Mbps TeleWell TW-LTE/4G/3G USB -modeemi Cat 4 150/50 Mbps Pikaohje Laite toimii Windows XP SP3, Windows 7,8,10 ja Mac OSx 10.5 tai käyttöjärjestelmissä, Linux tuki netistä ladattavilla ajureilla USB portin

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän

Lisätiedot

SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT

SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT T-121.200 KÄYTTÖLIITTYMÄPSYKOLOGIA SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT Kirsi Männistö kmannist@cc.hut.fi T-121.200 Käyttöliittymäpsykologia 1 (7) Kirsi Männistö Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Historiaa. Unix kirjoitettiin kokonaan uudestaan C-kielellä 1973. Unix jakautui myöhemmin System V ja BSDnimisiin. Kuutti, Rantala: Linux

Historiaa. Unix kirjoitettiin kokonaan uudestaan C-kielellä 1973. Unix jakautui myöhemmin System V ja BSDnimisiin. Kuutti, Rantala: Linux Historiaa Linux on Unix-yhteensopiva käyttöjärjestelmä. Unixin perusta luotiin 1964 MIT:ssa aloitetussa MULTICS-projektissa (http://www.cs.helsinki.fi/u/kerola/tkhist/k2000/alustukset/unix_hist/unix_historia.htm)

Lisätiedot

Navigointi- ja taktiikkaohjelmistot. X Sail Racing Team Christer Baggström

Navigointi- ja taktiikkaohjelmistot. X Sail Racing Team Christer Baggström Navigointi- ja taktiikkaohjelmistot X Sail Racing Team Christer Baggström Ohjelmistojen tarkoitus Tukevat päätöksentekoa radalla ja avomerellä Nopeuttavat prosessia Tarjoavat ratkaisuja, joihin päätyminen

Lisätiedot

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Laitteisto ja ohjelmat Sovelton Online-kurssit käyttävät alustanaan Adobe Connect -ympäristöä. Asiakasohjelmaksi riittää pelkkä www-selain

Lisätiedot

20 SYYTÄ, MIKSI JOKAISEN SEURAAVAN TIETOKONEEN TULISI OLLA THINKPAD TAI THINKCENTRE

20 SYYTÄ, MIKSI JOKAISEN SEURAAVAN TIETOKONEEN TULISI OLLA THINKPAD TAI THINKCENTRE 20 SYYTÄ, MIKSI JOKAISEN SEURAAVAN TIETOKONEEN TULISI OLLA THINKPAD TAI THINKCENTRE THINKVANTAGE TECHNOLOGY AND DESIGN Napsauta tästä ThinkVantage Technology and Design -ominaisuudet ovat ThinkPad -kannettaviin

Lisätiedot

ENTER ry N Ziessler 12/2016

ENTER ry N Ziessler 12/2016 Yhteenveto: Opastusaiheet marraskuussa 2016 Opastusaiheiden seuranta toteutettiin marraskuussa 2016. Kyselyyn vastasi yhteensä 49 opastajaa, jotka raportoivat yhteensä 223 opastusksesta. Suurin osa opastuksista

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D038863/05.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D038863/05. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. huhtikuuta 2016 (OR. en) 7477/16 ENV 189 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 29. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D038863/05 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Lukujärjestyspalvelun osoite: http://lukujarjestys.ucpori.fi Lukujärjestyslistalla näkyy sekä opintokokonaisuuksia, että yksittäisten kurssien lukujärjestyksiä.

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88 Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2 4. KÄYTÖN ALOITTAMINEN...3

Lisätiedot

TW- LTE 4G/3G. USB- sovitin (USB 2.0)

TW- LTE 4G/3G. USB- sovitin (USB 2.0) TW- LTE 4G/3G USB- sovitin (USB 2.0) Tiedonsiirtonopeus: 100 Mbps/50 Mbps LTE: 800/1800/2600 MHz GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz UMTS: 900/2100 MHz Pikaohje (Finnish) CE Käyttöönotto- ohje SIM- kortin

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/ PLA-32820 Mobiiliohjelmointi Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/ 1. Luento 2 Suoritus vaatimukset Kurssin sisältö Kirjallisuus Mobiiliohjelmointi Mobiililaitteita...

Lisätiedot

Testattujen matkapuhelinten yhdenmukaisuusluettelo

Testattujen matkapuhelinten yhdenmukaisuusluettelo Apple iphone 3G 1) Huono äänenlaatu vastaanottajan päässä. 2.0.2 (sc1) Apple iphone 3GS 3.1.2 17 88 213 1) EI OLE 17 88 213 1) 1) Puhelimen äänentoisto, kun saapuva puhelu hyväksytään puhelimesta. Äänenvoimakkuuden

Lisätiedot

CR70137 1 m CR70138 2 m CR70139 3 m CR70140 5 m CR70141 7,5 m CR70142 10 m CR70143 15 m CR70144 20 m. CR70312 1 m CR70314 2 m CR70315 3 m CR70316 5 m

CR70137 1 m CR70138 2 m CR70139 3 m CR70140 5 m CR70141 7,5 m CR70142 10 m CR70143 15 m CR70144 20 m. CR70312 1 m CR70314 2 m CR70315 3 m CR70316 5 m HDMI - DVI Clicktronic välijohdot Clicktronic in viimeisimmän sukupolven The Casual Series välikaapelit tarjoavat kokemuksen täydellisestä kuvanlaadusta ja dynaamisesta äänestä. Vieläpä erittäin kukkaroystävälliseen

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

Pakkauksen purkaminen

Pakkauksen purkaminen 2 Onnittelut tämän laadukkaan kannettavan tietokoneen hankinnasta. Tämän aivan uuden erinomaisen kannettavan tietokoneen ansiosta saat kokea miellyttäviä ja ammattimaisia hetkiä kannettavan tietokoneen

Lisätiedot

KEMI-TORNIONLAAKSON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ LAPPIA LANGATON VIERAILIJAVERKKO 2(7) VERKKOYHTEYDEN MÄÄRITTELY WINDOWS XP:LLE (WINDOWS XP SP3)

KEMI-TORNIONLAAKSON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ LAPPIA LANGATON VIERAILIJAVERKKO 2(7) VERKKOYHTEYDEN MÄÄRITTELY WINDOWS XP:LLE (WINDOWS XP SP3) LANGATON VIERAILIJAVERKKO 1(7) LANGATTOMAN VIERAILIJAVERKON KÄYTTÖ Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia tarjoaa vierailijoiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön suojatun langattoman verkon

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 5.17. Copyright 2002, 2003 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. 1/19

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 5.17. Copyright 2002, 2003 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. 1/19 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 5.17 1/19 Copyright 2002, 2003 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...4 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...5 3. YHTEENSOPIVAN PUHELIMEN JA TIETOKONEEN KYTKEMINEN...6

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Tulevaisuuden päätelaitteet

Tulevaisuuden päätelaitteet Tulevaisuuden päätelaitteet Kuka ne omistaa? Miten niitä hallitaan? Aki Antman Sulava Oy 2.11.2011 Agenda Alkusanat ja puhujan lyhyt esittely Erilaiset päätteet ja sähköinen työpöytä Kuka omistaa päätelaitteet?

Lisätiedot

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI 1 RAY MOBIILIASIAKASKORTTI Mobiiliasiakaskortti on matkapuhelimeen ladattava kortti, joka toimii perinteistä muovista asiakaskorttia vastaavana näyttökorttina. Siihen on personoitu asiakkaan nimi, asiakasnumero

Lisätiedot

Vapaat ja langattomat näkökulmat tulevaisuuteen

Vapaat ja langattomat näkökulmat tulevaisuuteen Helia Metropolialueen vapaat langattomat verkot Helsinki, 30.3.2006 Vapaat ja langattomat näkökulmat tulevaisuuteen TkT Arto Karila Karila A. & E. Oy E-mail: arto.karila@karila.com Helia 30.3.2006-1 Konvergenssi

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

Tulostaa. Mobiilitulostus

Tulostaa. Mobiilitulostus Mobiilitulostus TEKSTI: ARI HAAPALAINEN KUVAT: KAROLIINA PAAVILAINEN JA ARI HAAPALAINEN Tulostaa Tulostuspaketissa Tulostaminen kännykästä Mobiilitulostamisen tekniikka Tulostaminen eri mobiilialustoilta

Lisätiedot

LÖYTÖTAVARAHUUTOKAUPPA

LÖYTÖTAVARAHUUTOKAUPPA LÖYTÖTAVARAHUUTOKAUPPA 6.11.2018 M1 Leluja Repullinen M2 Sekalaista tavaraa Laukullinen M3 Sekalaista elektroniikkaa Laukullinen M4 Vaatteita ja kenkiä Säkillinen, myös uusia M5 Reppuja, kasseja, laukkuja

Lisätiedot

CUDA. Moniydinohjelmointi 17.4.2012 Mikko Honkonen

CUDA. Moniydinohjelmointi 17.4.2012 Mikko Honkonen CUDA Moniydinohjelmointi 17.4.2012 Mikko Honkonen Yleisesti Compute Unified Device Architecture Ideana GPGPU eli grafiikkaprosessorin käyttö yleiseen laskentaan. Nvidian täysin suljetusti kehittämä. Vuoden

Lisätiedot

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2015/

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2015/ PLA-32820 Mobiiliohjelmointi Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_205/ . Luento 2 Suoritus vaatimukset Kurssin sisältö Kirjallisuus Mobiiliohjelmointi Mobiililaitteita...

Lisätiedot

Langaton tietokone (vain tietyt mallit) Käyttöohje

Langaton tietokone (vain tietyt mallit) Käyttöohje Langaton tietokone (vain tietyt mallit) Käyttöohje Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Bluetooth on omistajansa

Lisätiedot

Tek mediakaukosäätimen ja lähettimen ohjelmointiohje. Kuulotekniikka Oy Kauppalantie 40 00320 Helsinki Puh. 020 7290 500. www.kuulotekniikka.

Tek mediakaukosäätimen ja lähettimen ohjelmointiohje. Kuulotekniikka Oy Kauppalantie 40 00320 Helsinki Puh. 020 7290 500. www.kuulotekniikka. Tek mediakaukosäätimen ja lähettimen ohjelmointiohje Kuulotekniikka Oy Kauppalantie 40 00320 Helsinki Puh. 020 7290 500 www.kuulotekniikka.com s VAIHE 1 Aseta ladattava akku Tek Connect kaukosäätimeen

Lisätiedot

TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta

TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta WDS- VERKON RAKENTAMINEN OSA 1: JOHDANTO WDS- tekniikalla voidaan jatkaa langatonta verkkoa käyttämällä tukiasemia siltana, jolloin verkkoa

Lisätiedot

BT220 HEADSET. Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen)

BT220 HEADSET. Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen) Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen) 6 Korvanappi 7 Mikrofoni 8 Pidike 9 Varauksen osoitin (punainen) 10 Virtavalo (vihreä) Asennus

Lisätiedot

Mitä uutta ConfigMgr 2012 SP2 ja 2016? Panu Saukko ProTrainIT Oy panu.saukko@protrainit.fi

Mitä uutta ConfigMgr 2012 SP2 ja 2016? Panu Saukko ProTrainIT Oy panu.saukko@protrainit.fi Mitä uutta ConfigMgr 2012 SP2 ja 2016? Panu Saukko ProTrainIT Oy panu.saukko@protrainit.fi Pääkehityskohteet Mobiililaitehallinta Cloud first, mobile first näkyy käytännössä Windows 10 tuki Nykyisten ominaisuuksien

Lisätiedot

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux Jouko Nielsen Ubuntu Linux 19.4.2017 SISÄLLYS 1 UBUNTU... 3 2 LUETTELO VERSIOISTA... 4 3 OMINAISUUDET... 4 4 ASENNUS... 5 5 UBUNTU SERVER... 9 LÄHTEET... 10 3 1 UBUNTU Ubuntu on debian pohjainen Linux

Lisätiedot

Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija

Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija Jyväskylän kaupunginkirjasto Kirjastoiden ja kännyköiden monimutkainen suhde Tilastoja ja historiaa WAP1.0 vuonna 1998 Nokia Communicatorilla

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Älypuhelinten hallintajärjestelmän esittely Korkeakoulujen IT-päivät 2011. 2011-02-11 Johannes Nurminen

Älypuhelinten hallintajärjestelmän esittely Korkeakoulujen IT-päivät 2011. 2011-02-11 Johannes Nurminen Älypuhelinten hallintajärjestelmän esittely Korkeakoulujen IT-päivät 2011 2011-02-11 Johannes Nurminen Yleisesittely PHKK:n tunnuslukuja Henkilökuntaa n.1600 Toimintaa 7 kunnan alueella (Lahti, Heinola,

Lisätiedot

Raspberry Pi. Yhden piirilevyn tietokone. Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja. sen toiminnoista.

Raspberry Pi. Yhden piirilevyn tietokone. Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja. sen toiminnoista. Yhden piirilevyn tietokone Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja sen toiminnoista. Sisällys Raspberry Pi Yleistä... 2 Teknistä... 2 Käyttöjärjestelmät... 4 Pelaaminen

Lisätiedot

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa Koe uusi Windows Windows 8 viidessä minuutissa Mitä tarvitset Päästäksesi nopeasti alkuun, tulee sinulla olla: Salasana langattomaan verkkoosi Salasana sähköpostitiliisi Tervetuloa! Tervetuloa Windows

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Etäkokouksen onnistumisen välttämätön edellytys on kuulla ja tulla kuulluksi. Ympäristö saattaa olla avotoimisto, auto, mikä tahansa muu kuin

Etäkokouksen onnistumisen välttämätön edellytys on kuulla ja tulla kuulluksi. Ympäristö saattaa olla avotoimisto, auto, mikä tahansa muu kuin Etäkokouksen onnistumisen välttämätön edellytys on kuulla ja tulla kuulluksi. Ympäristö saattaa olla avotoimisto, auto, mikä tahansa muu kuin ideaalinen olosuhde neuvottelulle. Hyvällä taustamelua vaimentavalla

Lisätiedot

Ne#tutka 3 vuo-a verkkojen laatudataa

Ne#tutka 3 vuo-a verkkojen laatudataa Ne#tutka 3 vuo-a verkkojen laatudataa Sebas6an Sonntag sebas6an.sonntag@netradar.org Kaista Networks Oy Jukka Manner jukka.manner@aalto.fi Aalto- yliopisto Tausta Netradar on joukkoiste-u langa-omien verkkojen

Lisätiedot

Yhteisöllinen tapa työskennellä

Yhteisöllinen tapa työskennellä Yhteisöllinen tapa työskennellä Pilvipalvelu mahdollistaa uudenlaisten työtapojen täysipainoisen hyödyntämisen yrityksissä Digitalisoituminen ei ainoastaan muuta tapaamme työskennellä. Se muuttaa meitä

Lisätiedot

E-kirjojen hankkiminen Readerillä

E-kirjojen hankkiminen Readerillä E-kirjojen hankkiminen Readerillä 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) E-kirjojen hankkiminen E-kirjojen hankkiminen E-kirjakauppa Reader Library -ohjelmisto Reader-lukulaite Sony Reader Library -ohjelmisto

Lisätiedot

Parhaat. vehkeet. Goodspeed mullistaa ulkomaan nettiyhteydet. Tuleeko yksityiskoneesta jokaisen kulkupeli?

Parhaat. vehkeet. Goodspeed mullistaa ulkomaan nettiyhteydet. Tuleeko yksityiskoneesta jokaisen kulkupeli? Parhaat vehkeet 16 Tammikuuta 2013 Goodspeed mullistaa ulkomaan nettiyhteydet Tuleeko yksityiskoneesta jokaisen kulkupeli? Nokialta vihdoinkin kaikkien suosima lippulaivapuhelin Kannen Kuva: Beechcraft

Lisätiedot

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi E-kirjalla on monia määritelmiä ja monta nimeä Tiedosto, joka käsittää kirjan lukijalle välittyvän sisällön

Lisätiedot

Pilvipalvelujen tietoturvasta

Pilvipalvelujen tietoturvasta Pilvipalvelujen tietoturvasta It-palveluiden tilaisuus 20.3.2015 Matti Levänen Mitä pilvipalvelut ovat? Pilvipalvelu on toimintamalli, jolla tarjotaan helposti käyttöön otettavaa ja skaalautuvaa tietotekniikkaresurssia.

Lisätiedot

Moderni älypuhelin. Mobiililaitteide. Testissä. Apple icloud. Tiedot talteen. voi varmuuskopioida helposti pilvipalveluihin.

Moderni älypuhelin. Mobiililaitteide. Testissä. Apple icloud. Tiedot talteen. voi varmuuskopioida helposti pilvipalveluihin. Tiedot talteen TEKSTI: OLLI VÄNSKÄ Apple icloud APPLE ICLOUDIN avulla kaikkiin ios 5 -laitteisiin voi synkronoida saman sisällön ja varmuuskopioida laitteiden tiedot. Palvelu on kiinteä osa uusia ios-laitteita.

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3 Nokia 8310 -puhelimelle Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON

Lisätiedot

Tietotalo Insight. Digitaalinen markkinointi. Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista

Tietotalo Insight. Digitaalinen markkinointi. Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista Tietotalo Insight Digitaalinen markkinointi Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista 1 Beacon FAQ Digitaalisesta kontekstisidonnaisesta markkinoinnista puhuttaessa mennään usein monelle

Lisätiedot

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI 1 RAY MOBIILIASIAKASKORTTI Mobiiliasiakaskortti on matkapuhelimeen ladattava kortti, joka toimii perinteistä muovista asiakaskorttia vastaavana näyttökorttina. Siihen on personoitu asiakkaan nimi, asiakasnumero

Lisätiedot