LIITE 9. Asukaskysely.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIITE 9. Asukaskysely."

Transkriptio

1 LIITE 9 Asukaskysely.

2 Siikajoen tuulipuistohanke YVA -menettelyyn liittyvä asukaskysely WSP Finland Oy, Tommy Gulin Aatu Kettunen

3 2

4 3 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO MENETELMÄT JA AINEISTO KYSELYLOMAKE OTOS JA JAKELU VASTAAJAT HANKEALUEEN NYKYINEN KÄYTTÖ MIELIPITEET TUULIPUISTON TOTEUTTAMISEN VAIKUTUKSISTA MIELIPITEET TUULIPUISTON TOTEUTTAMISEN HYÖDYLLISISTÄ JA HAITALLISISTAA VAIKUTUKSISTA, ASUKKAAT 1-5 KILOMETRINN ETÄISYYDELLÄ HANKEALUEISTA MIELIPITEET TUULIPUISTON TOTEUTTAMISEN HYÖDYLLISISTÄ JA HAITALLISISTAA VAIKUTUKSISTA MIELIPITEET TUULIVOIMASTA, SIIKAJOEN TUULIPUISTOSTA JA ASUKASKYSELYSTÄ HANKKEESTA, SEN VAIKUTUKSISTA SEKÄ SUUNNITTELUSTA TIEDOTTAMINEN JATKOSSA YHTEENVETO JA JOHTOPÄ ÄÄTÖKSETT LIITTEET... 21

5 4 1 Johdanto Osana Siikajoen tuulipuistohankkeen hankesuunnittelua käynnistettiin ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain, YVA -lain, (468/1994) mukainen arviointimenettely. Osanaa vaikutusten arviointia kartoitettiin Siikajoen Varessäikän ja Merikylänlahden sekä Hailuodon Syökarin, Pöllän ja Sunikarin asukkaiden ja loma-asukkaiden näkemyksiä hankkeesta kyselytutkimuksen avulla. Asukaskysely suunnattiin 119 taloudelle. Vastauksia saatiin yhteensä 59 kappaletta, eli vastausprosentti oli 50. Asukaskyselyn tavoitteena oli tuottaa tietoa paikallisten näkemyksistä koskien tuulivoimaa ja sen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia. Tulokset palvelevat sekä sosiaalisten vaikutusten arviointia ettää vuoropuhelun ja päätöksenteonn tarpeita. Tässä erillisraportissa esitellään kyselyn tulokset, ja tulosten johtopäätökj ksiä sovelletaan tämän jälkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa. Kyselyn laatimisesta ja analysoinnistaa on vastannut WSP Finland Oy Menetelmät ja aineisto Kyselylomake Kysely koostui saatekirjeestä sekä varsinaisesta kyselylomakkeesta. Saate koostui hanke-esittelystä, arvioitavista hankevaihtoehdoista sekä sijaintikartass sta. Varsinainen kyselylomake oli nelisivuinen. Kysely oli pääosinn valmiiksi strukturoitu, kvantitatiivinen rasti ruutuun -kysely, johon sisältyi myös kaksi kohtaa vapaille vastauksille ja kommenteille. 2.2 Otos ja jakelu Kohteet (kiinteistöt, joille kysely lähetettiin) valittiin karttatarkastelun perusteella. Varessäikän osalta kyselyy pyrittiin lähettämään kaikille alueen a kiinteistöille. Tämän lisäksi Turpeenperän-Säärenperän väliseltä alueelle valittiin ensisijaisesti kiinteistöt, joista oletettiin olevan näkymä suunnitellulle tuulipuistoalueella, mutta myös muita kohteita valittiin. Merikylälahden tuulipuiston osalta kohteet valittiin Merikylänlahden alueelta ja Tauvonniemeltä. Tauvonniemellä sijaitsevat kiinteistöt ovat lähinnää loma-asuntoja. Muut kohteet olivat ensisijaisesti vakituista asutusta. Hailuodon puolelta kiinteistöt valittiin alueilta, joilta saattaisi olla näkymä suunnitelluille tuulipuistoalueille. Kiinteistöt sijaisivat Sunikari-Pöllä-Syökari alueella. Kysely lähetettiin 119 Maanmittauslaitokselta. osoitteeseen. Osoitteet saatiinn kiinteistötietojen avulla

6 5 2.3 Vastaajat 18 30v 31 50v 51 65v 65v Palautettuja lomakkeita tuli pidennettyyn määräaikaan mennessä kaikkiaan 59 (yksi Saksasta). Vastausprosentiksi tuli 50 joka on hyvä vastaaviinn postikyselyihin verrattuna. Kyselyyn vastanneista 61 olivat naisia ja 36 miehiä. Ainoastaan 3 vastanneista ei ilmoittanut omaa sukupuoltaan. (kuva 1) mies nainenn tyhjä Kuva 1. Kyselyyn vastanneet sukupuolen mukaan ryhmiteltyinä. (Kysymys 1) Vastaajajoukon ikäjakaumaa painottui selvästi vanhempaan ikäluokkaan, 76 kyselyyn vastanneista ilmoitti iäkseen yli 50 vuotta. Ainoastaan 5 vastanneistav a ilmoitti iäkseen alle 30 vuotta. Kyselyyn vastanneide en ikäjakauma voidaan olettaa hyvinkin tarkaksi koska kaikissa palautetuissa kyselylomakkeissa oli vastattu tähän kysymykseen. (kuva 2) Kuva 2. Kyselyyn vastanneidenn ikäjakauma. (Kysymys 2)

7 6 Kyselyyn vastanneista 21 ilmoitti olevansaa vakituinen asukas alueella. 51 vastanneista ilmoitti omistavansa loma-asunnonn ja 24 ilmoitti muun omaisuuden omistamisesta. Muun omaisuuden omistamisesta mainittiin kyselylomakkeissa metsä- ja kiinteistöomistaminen. Kymmenes osa vastaajista ilmoitti useamman kuin yhden vaihtoehdon. (Kuva 3) Vakituinen asukas Loma asunnon omistaja Muun omaisuuden haltija tyhjä 51 Kuva 3. Kyselyyn vastanneidenn suhde alueella oleskeluun. (Kysymyss 3) Seuraavaksi kartoitettiin vastanneidenn asunnon tai loma-asunnon sijaintia. Noin 65 ilmoitti sijaintikunnaksi Siikajoen jaa 18 Hailuodon. Vastanneista 17 jätti sijaintikunnan ilmoittamatta. Huonohko vastaus prosentti johtunee siitä, että vastauksen joutui kirjoittamaan, ja siitä että seuraavassa a kysymyksessä pyydettiin ilmoittamaan tarkempi sijainti-paikka. Viidennessä kysymyksessä vastaajia pyydettiin ympyröimään oikea sijaintipaikkavaihtoehto. Eniten vastaajia asui Siikajoen Varessäikässää ja Merikylänlahdessa, molempien osuus oli 25. (Kuva 4) 2 Siikajoen Varessäikkä Siikajoen Turpeenperä Siikajoen Säärenperä Siikajoen Tauvonniemi Siikajoen Merikylänlahti 8 Hailuodon Syökäri Hailuodon Sunikari 25 6 Hailuodon Pöllä 10 muu tyhjä Kuva 4. Kyselyyn vastanneidenn asunnon/loma-asunnonn sijaintipaikka. (Kysymys 5)

8 7 Viidennessä kysymyksestä saadut vastanneidenn sijaintipaikat voidaann jakaa kolmeen alueeseen. Alueet ovat: Varessäikän alue (Siikajoen Varessäikkä, Turpeenperä ja Säärenperä) Merikylälahden alue (Siikajoenn Tauvoniemi ja Merikylänlahti) Hailuodon alue (Hailuodon Syökari, Sunikari ja Pöllä) ) Alueiden jakauma vastanneiden asunnon tai loma-asunnonn sijaintipaikoista on esitetty kuvassa Varesäikän alue Merikylälahden alue Hailuodonalue Kuva 5. Kyselyyn vastanneidenn asuin/loma-asuin sijaintipaikka alueittain. Asukkaita pyydettiin arvioimaan asunnon/ /loma-asunnon sijainnin etäisyyttä suunnitellusta tuulipuistoalueesta. Enemmistö 49 ilmoitti etäisyydeksi 1 5 km. (kuva 6) alle 500 m m 1 5 km 5 10 km yli 10 km tyhjä Kuva 6. Vastanneiden asunnon/loma-asunnon etäisyys suunnitellusta tuulipuistoalueesta. (Kysymys 6)

9 Sijainnut alueella 0 5 v Sijainnut alueella 6 10 v Sijainnut alueella v Sijainnut alueella v Sijainnut alueella v Sijainnut alueella v Sijainnut alueella 50 v Seuraavaksi kartoitettiin kuinka kauann asukkaat ovat asuneet tai kuinka kauan loma- on asunto on sijainnut Siikajoen tai Hailuodon kunnassa. Kysymyksen tulkitsemisessa saattanut olla vastanneiden kesken erovaisuuksia. Valtaosa vastaajista ajatteli todennäköisesti että kysymyksellä tarkoitettiin sitä miten kauan on asunut tai omistanut asunnon/loma-asunnon alueella. Jotkut vastaajat ovat voineet tulkita kysymykseen muodossa miten vanha asunto/loma-asunto on??. Tulokset on esitettyy kuvassa 7a. Kuva 7a. Kuinka kauan olen asunut/loma-asuntoni on sijainnut Siikajoen tai Hailuodon kunnassa? (Kysymys 7) Vastaajista noinn puolet ilmoitti sijaintiajan väliltä 0 30 vuotta, ja puolet yli 30 vuotta. Tuloksen on vielä esitetty alueittain jaoteltuna kuvassa 7b. Siikajoen ja Merikylänlahdenn sijaintiajatt ovat jakautuneina kaikkien vaihtoehtojen välille. Hailuodon alueella on selvät neljä vahvaa ryhmää, joista sijainnut alueella a vuotta on selvästi suurin, 43. Kuva 7b. Vastanneiden sijainnin kesto kunnassa alueittain. (Kysymys 7)

10 9 Vastaajilta kysyttiin vielä onko hallitsemillanne tai omistamillanne kiinteistöillä näkymä tuulipuisto-alueelle. Vastaajista 27 oli näkymä Varessäikän ja 21 Merikylänlahden tuulipuistoalueelle. 15 vastaajista ilmoitti, että heiltää on näkymä molemmille tuulipuistoalueille (Kuva 8). Vastaajista, jotka ilmoittivat että heillä on näkymä molemmille tuulipuistoalueille, suurin osa oli ilmoittanut kysymyksessä 5 asunnon/loma-asunnon sijaintipaikaksi Hailuodon alueen. Näkymä Varessäikkään Näkymä Merikylänlahdelle Näkymä alueille molemmille Näkymä mutta ei merkattu mihin Ei osaa sanoa tai ei näkymäää Kuva 8. Onko Siikajoen tai Hailuodon kuntien alueella hallitsemillanne tai omistamillanne kiinteistöillä näkymä tuulivoimala-alueelle. (Kysymys 8) 2.4 Hankealueen nykyinen käyttö Kysymyksessä käyttömääriä. 9. kartoitettiin hankealueidenn nykyistä vapaa-aikakäyttöä sekä Päivittäinen käyttö, mm. ulkoilu eri muodoissa sekä luonnon ja veden tarkkailu, on suurinta Varessäikän alueella kesäaikaan. Useampi kuin kuukausittainen käyttö on suurinta Varessäikän alueella. Merikylänlahdenalueella noin 18 vastanneista katselee tai kuuntelee vettä (merta tässä tapauksessa) jaa vesimaisemaa viikoittain. Kuva 9 havainnollistaa miten vastanneet käyttävät hankealuetta ja miten usein.

11 10 Kuva 9. Hankealueiden käyttö. Kuukausittaista tai useampaa hankealueen käyttöä tarkasteltaessa, Varessäikän alue osoittautuu selvästi aktiivisemmaksi. Varessäikän alueella käy kuukausittain tai useammin vastaajista 6,5 33,3. Merikylälahden alueellaa vastaava a osuus on 2,2 24,4. Päivittäisen ja viikoittaisen käytön määrää tarkasteltaessa, Varessäikän alue on selvästi aktiivisin, vaikkakin Merikylänlahden alueella on paljon viikoittaista käyttöä. Valtaosa vastaajista ei käytä kumpaakaan aluettaa koskaan.

12 11 Taulukko 1. Hankealueiden käyttö. Kalastan Varessäikän alueella ammattimaisesti Kalastan Merikylänlahden alueella ammattimaisesti Harrastan kalastusta Varessäikässä kesäisin Harrastan kalastusta Merikylänlahden alueella kesäisin Käyn pilkillä varessäikässä talvisin Käyn pilkillä Merikylänlahden alueella talvisin Ajan moottorikelkalla Varessäikän alueella talvisi Ajan moottorikelkalla Merikylänlahden alueella talvisin Veneilen Varessäikän alueella avoveden aikaan Veneilen Merikylänlahden alueella avoveden aikaan Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Varessäikässä Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Merikylänlahden alueella Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Hailuodon Syökarissa Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Hailuodon Sunikarissa Katselen ja Päivittäin 4,3 2,2 2,0 0,0 0,0 0,0 2,0 0,0 6,0 2,0 17,3 0,0 0,0 0,0 0,0 Viikoittain Kuukausittain 0,0 2,2 0,0 0,0 20,4 0,0 6,5 4,3 4,1 8,2 0,0 2,2 8,2 6,1 4,4 2,2 14,0 6,0 8,2 6,1 9,6 3,8 17,8 6,7 2,6 2,6 4,9 2,4 2,4 7,1 Vuosittain Harvemmin En Ei koskaan vastattu 4,3 8,7 80,4 28,3 4,3 10,9 82,6 28,3 6,1 14,3 57,1 20,4 6,5 23,9 58,7 28,3 10,2 18,4 59,2 20,4 8,7 23,9 65,2 28,3 4,1 6,1 73,5 20,4 4,4 6,7 82,2 31,1 14,0 14,0 46,0 18,0 10,2 24,5 49,0 20,4 26,9 15,4 26,9 13,5 15,6 24,4 35,6 31,1 15,8 31,6 47,4 55,3 14,6 31,7 46,3 43,9 26,2 23,8 40,5 40,5

13 12 Hankealueiden käytön eroja haluttiin analysoida myös hankealueen jaa asunnon/loma- hankealueista asuvien alueen käyttömäärät. asunnon etäisyyden mukaan. Kuvassa 10. on esitetty 1-5 kilometrin etäisyydellä Kuva 10. Hankealueiden käyttö, vastaajat 1-5 km etäisyydellä. Hankealueiden käytön suhteen kaikkien vastanneiden jaa 1 5 km etäisyydellä asuvien/loma-asunnon omistavien erot ovat hyvin pieniä. 1 5 km säteellä olevien vastausprosentti tosin on jonkin verran kaikkien vastanneiden vastaavaa lukua korkeampi.

14 13 Taulukko 2. Hankealueiden käyttö, vastaajat 1-5 km etäisyydellä. 9. Kuinka usein ja miten käytätte hankealuetta? 1-5 kilometrin säteellä asuvat. Kalastan Varessäikän alueella ammattimaisesti Kalastan Merikylänlahden alueella ammattimaisesti Harrastan kalastusta Varessäikässä kesäisin Harrastan kalastusta Merikylänlahden alueella kesäisin Käyn pilkillä varessäikässä talvisin Käyn pilkillä Merikylänlahden alueella talvisin Ajan moottorikelkalla Varessäikän alueella talvisin Ajan moottorikelkalla Merikylänlahden alueella talvisin Veneilen Varessäikän alueella avoveden aikaan Veneilen Merikylänlahden alueella avoveden aikaan Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Varessäikässä Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Merikylänlahden alueella Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Hailuodon Syökarissa Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Päivittäi n 7,4 3,7 3,8 0,0 0,0 0,0 3,8 0,0 7,1 0,0 22,2 0,0 0,0 0,0 Viikoittai n Kuukaus ittain Vuosittai n Harvem min 0,0 3,,7 3,7 0,0 0,0 0,,0 7,4 7,4 15,4 0,,0 7,7 7,7 11,1 3,,7 11,1 22,2 3,8 0,,0 15,4 11,5 0,0 0,,0 15,4 23,1 11,5 11,,5 3,8 0,0 7,7 3,,8 3,8 7,7 10,7 3,,6 25,0 7,1 14,3 10,,7 14,3 14,3 3,7 0,,0 29,6 14,8 26,9 3,,8 15,4 23,1 0,0 0,,0 13,0 30,4 0,0 4,,2 16,7 20,8 En koskaan 85,2 81,5 65,4 51,9 69,2 61,5 69,2 76,9 46,4 46,4 29,6 30,8 56,5 Ei vastattu 11,1 11,1 15,4 11,1 15,4 15,4 15,4 15,4 7,1 7,1 11,1 15,4 30,4 58,3 25,0

15 Mielipiteet tuulipuiston toteuttamisen vaikutuksista Kysymyksessä 10. kartoitettiin asukkaiden mielipiteitä tuulipuistonn rakentamisen vaikutuksista. Kysymys oli kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa pyydettiin arvioimaan tuulipuiston rakentamisen vaikutusten n tärkeys. Toisessa osassa pyydettiin arvio edellä mainittujen vaikutusten tärkeyden negatiivisesta tai positiivisesta suunnasta. Kuva 11. Miten tuulipuiston toteuttaminen mielestänne vaikuttaa seuraaviin asioihin, asian tärkeys? (Kysymys 10, kaikki vastaajat) Tuulipuiston toteuttamisen kannalta tärkeimpinää pidetään jäällä liikkumista (49,2 ), ilmanlaatua (45,8 ), Natura-aluetta (42,4 ), liikennettä (39,0 ) ja muun merialueen käyttöä (37,3 ). Vähiten tärkeimpinät ä pidetään työllisyyttä (42,4( ), retkeilyä (40,7 ) ja kunnan imagoa (39,0 ). Eniten epävarmuutta asian tärkeyteen (Vaikea sanoa) herättäneet asiat olivat linnusto (52,55 ), kalakanta (49,22 ) ja maisema (45,8 ) (kuva 11). Asian tärkeyttä arvioitaessaa suurimman osan vastaajista, oli vaikeata antaa arviota mainittujen asioiden tärkeydestä.

16 15 Kuva 12. Miten tuulipuiston toteuttaminen mielestänne vaikuttaa seuraaviin asioihin, vaikutuksen suunta? (Kysymyss 10, kaikki vastaajat) Tuulipuiston toteuttamisen vaikutusten kannalta erittäin tai melko myönteisimpinä pidetään vaikutuksia kunnan talouteen (55,9 ), kunnan imagoon (47,5 ), työllisyyteen (44,1 ) ja energian hintaan (33,9 ). Erittäin tai melko kielteisimpinä pidetään vaikutuksia linnustoon (52,5 ), meluun (47, 5 ), meriveden laatuun (47,5 ) ja merenpohjan muutoksiin (47,5 ). Vastaajista suurimman osan mielestä vaikutuksia oli vaikea arvioida. Vaikutusten suuntaa kysyttäessä, suurinn osa vastaajista arvioi, että hankkeella ei ole vaikutustaa kysyttyihin asioihin. Molempia kysymyksen osia verrattaessa huomataan että, e vaikutusten kannalta myönteisimpiä tai kielteisimpiä asioitaa ei pääosin pidetty tärkeimpinä. Tärkeimpänä ja myönteisimpänää pidettiin energian hintaa. Muissa tuulipuistohankkeissa melu onn arvioitu usein tärkeimpien vaikutusten joukkoon, mutta nyt ei. Tämä voi johtua siitä, että Varessäikässä onn tällä hetkellä toiminnassa kaksi voimalaa joista aiheutuvaa melua ei ilmeisesti pidetä pahana ja siten vastanneet ovat arvioineet etteivät tulevatkaan voimalat (puisto) aiheutaa harmia. Lisäksi voimalat ovat kauempanaa merellä.

17 16 Taulukko 3. Miten tuulipuiston toteuttaminen mielestänne vaikuttaa seuraaviin s asioihin? Asian tärkeys? Tärkeä Melko tärkeä Ei tärkeä Vaikea sanoa Ei vastattu Liikenne Maisema Asumisviihtyvyys Jäällä liikkuminen Melu Ilmanlaatu Meriveden laatu Merenpohjan muutokset Luonnonvarat Natura-alue Kalakanta Kalastus Veneily Muu merialueen käyttö Linnusto Retkeily Lomailumahdollisuudet Elinkeinot Energian hinta Työllisyys Kunnan talous Kunnan imago Kiinteistöjen arvo Yleinen turvallisuuss Ihmisten terveys Jokin muu, mikä? Vaikutusten suunta? 18,6 6,8 6,8 11,9 6,8 18,6 10,2 13,6 15,3 22,0 13,6 10,2 6,8 22,0 6,8 5,1 10,2 8,5 11,9 6,8 10,2 5,1 6,8 11,9 15,3 0,0 Erittäin myönteinen 20,3 11,9 16,9 37,3 20,3 27,1 10,2 15,3 8,5 20,3 8,5 15,3 20,3 15,3 11,9 18,6 18,6 18,6 18,6 13,6 11,9 10,2 13,6 15,3 13,6 1,7 Melko myönteinen 25,4 27,1 23,7 22,0 23,7 27,1 27,1 23,7 33,9 18,6 23,7 25,4 23,7 35,6 18,6 40,7 28,88 32,22 23,7 42,44 35,6 39,0 22,0 28,88 18,6 0,00 Ei vaikutusta 18,6 45,8 42,4 16,9 39,0 16,9 42,4 37,3 32,2 25,4 49,2 40,7 37,3 15,3 52,5 23,7 30,5 23,7 35,6 25,4 30,5 32,2 45,8 32,2 40,7 3,4 Melko kielteinen 16,9 8,5 10,2 11,9 10,2 10,2 10,2 10,2 10,2 13,6 5,1 8,5 11,9 11,9 10,2 11,9 11,9 16,9 10,2 11,9 11,9 13,6 11,9 11,9 11,9 94,9 Erittäin kielteinen Liikenne Maisema Asumisviihtyvyys Jäällä liikkuminen Melu Ilmanlaatu Meriveden laatu Merenpohjan muutokset Luonnonvarat Natura-alue Kalakanta Kalastus Veneily Muu merialueen käyttö Linnusto Retkeily Lomailumahdollisuudet Elinkeinot Energian hinta Työllisyys Kunnan talous 1,7 8,5 3,4 5,1 1,7 6,8 1,7 1,7 5,1 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7 3,4 5,1 6,8 13,6 15,3 18,6 13,6 13,6 11,9 5,1 6,8 3,4 3,4 1,7 13,6 1,7 1,7 1,7 1,7 3,4 3,4 3,4 6,8 15,3 20,3 28,8 37,3 33,9 22,0 32,22 44,1 30,5 54,2 32,22 33,9 30,5 49,2 33,9 35,6 44,1 49,2 23,7 42,44 42,44 42,44 30,5 32,22 18,6 11,9 15,3 13,6 16,9 20,3 10,2 32,2 22,0 20,3 10,2 23,7 20,3 22,0 16,9 28,8 20,3 6,8 3,4 10,2 5,1 5,1 13,6 28,8 25,4 15,3 27,1 8,5 15,3 25,4 13,6 16,9 22,0 25,4 15,3 10,2 23,7 15,3 22,0 11,9 3,4 1,7 5,1 Ei vastattu 25,4 11,9 13,6 13,6 13,6 16,9 15,3 15,3 16,9 20,3 16,9 15,3 15,3 18,6 18,6 15,3 16,9 20,3 22,0 16,9 15,3

18 Mielipiteet tuulipuiston toteuttamisen hyödyllisistä ja haitallisistaa vaikutuksista, asukkaat 1-5 kilometrin etäisyydellä hankealueista Mielipiteitä tuulipuiston toteuttamiseenn tarkasteltiin vielä niiltä asukkailtaa jotka ilmoittivat asuvansa/omistavansa loma-asunnon 1-5 kilometrin etäisyydellä hankealueesta. Kuvassa 13. on esitetty 1-5 kilometrin etäisyydellä suunnitteilla olevista tuulipuistoista asuvien henkilöiden antamat arviot rakentamisen vaikuttavista asioiden tärkeydestä, josta huomataan heti että asioita pidetään huomattavasti tärkeimpinä (Vertaa kuvaan 11). Kuva 13. Miten tuulipuiston toteuttaminen mielestänne vaikuttaa seuraaviin asioihin, asian tärkeys? Vastaajat 1-5 km säteellä hankealueista. Tärkeimmiksi asioiksi arvioitiin vaikutukset kiinteistöjen arvoon, työllisyyteen, linnustoon, kalakantoihin sekä kunnan talouteen (kun tärkeää painotetaan hieman enemmän kuin melko tärkeää ). Ei tärkeäksi on arvioitu vaikutus v jäällä liikkumiseen, ilmanlaatuun sekä liikenteeseen. Näitä ei tärkeitä asioita pidettiin sen sijaan tärkeimpinä kun otettiin huomioon kaikki kyselyyn vastanneet (Vertaa kuvan 11).

19 18 Kuva 14. Miten tuulipuiston toteuttaminen mielestänne vaikuttaa seuraaviin asioihin, vaikutuksen suunta? Vastaajatt 1-5 km säteellä hankealueista. Vaikutusten suunnasta, 1-5 km etäisyydellä olevien mielipiteet ovat erittäin tai melko myönteisiä vaikutuksista kunnan talouteen ja imagoon sekää työllisyyteen. Verrattaessa kaikkien vastanneiden mielipiteisiin huomataan että, mielipiteet vaikutusten suunnasta on samankaltainen hanke-alueen etäisyydestä riippumatta (Vertaa kuvaan 12). Kielteisistä vaikutuksista esiin nousee meriveden laatu, linnusto ja energian hinta. Kysymykseen 10. ei vastanneiden osuus on 1 5 km säteellä olevien osalta on keskimäärin noin 10, kun se kaikkien vastanneiden osaltaa on yli15. Osaltaan tämä kertoo, että 1-5 km säteellä asuvien kiinnostus hankettaa kohtaan on jonkin verran kaikkia vastanneita suurempi.

20 Mielipiteet tuulipuiston toteuttamisen hyödyllisistä ja haitallisistaa vaikutuksista Kysymyksessä 11 vastaajia pyydettiin valitsemaan kolme hyödyllisintä ja haitallisinta tekijää annetuista vaihtoehdoista. Useat vastaajat olivat valinneet v useampiakin kuin kolme vaihtoehtoa, mikä saattaa hieman vääristä saatua tulosta, mutta vastauksista pystytään kuitenkin näkemään tärkeimmiksi koetut vaikutukset. Hyödyllisimmiks vaikutuksiksi vastaajat ovat arvioineett vaikutukset energiantuotantoon, ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen hyödyntämiseen sekä asuinkunnan talouteen (kuva 15). Haitallisimmiksi koettiinn vaikutukset linnustoon ja maisemaan sekä kalakantoihin ja kalastukseen. Kuva 15. Miten tuulipuiston toteuttamisen vaikutuksia pidätte hyödyllisimpinä ja mitä haitallisimpina oman asumisenne tai toimintanne kannalta? (Kysymys 11, kaikki vastaajat) 2.8 Mielipiteet tuulivoimasta, Siikajoen tuulipuistosta ja asukaskyselystä Kysymyksellä 12. kartoitettiin vastaajien mielipiteitä tuulivoimasta yleisesti, Siikajoen tuulipuistohankkeesta ja tämän asukaskyselyn kyselykaavakkeesta. Vastauksen kysymykseen 12. antoi 27 vastaajaa eli melkein puolet. Seuraavassa muutamia poimintoja annetuista vastauksista a, kyselyn kohtaan Tähän voit kirjoittaa vapaasti ajatuksia esimerkiksi tuulivoimasta, Siikajoen tuulipuistosta tai kyselystä. :

21 20 Onneksi kyselyy ei ollut liian pitkä. Tuulivoima joka ei saastuta. on yksi tärkeä energiatuotantomuoto, Tuulivoima on erinomaisen kannatettava asia! Uskoisin vaikuttavan positiivisesti myös [kunnan] imagoon. Yleinen huolenaihe vastauksissa olii hankkeenn vaikutus alueen linnustoon, meren kalakantoihin sekä maisemaan. Vastaajien mukaan Varessäikän alueella on keväisin ja syksyisin muuttolintuparvia, joiden liikkumiseen tuulivoimalat voivat vaikuttaa. Myös veteen aiheutuvat melu- ja veden samentumishaitat arveluttavat. Kalojen pelätään häiriintyvän melusta, ja virtausten uskotaan muuttuvan ja meren rehevöitymisen lisääntyvän hankealueella. Varessäikän voimalat on ei pidä toteuttaa. niin merkittävällä lintujen muutto-/kulkureitillä, että hanketta Olen huolissani Siikajoen Varessäikän tuulipuiston vaikutuksista linnustoon. Varessäikän edustalla on aina keväisin ja syksyisin suuria muuttolintupam arvia. 2.9 Hankkeesta, sen vaikutuksi ista sekä suunnittel lusta tiedottaminenn jatkossaa Kysymyksessä 13. kartoitettiin vastaajien mielipiteitä hankkeen tiedottamisen tavoista jatkossa, vastauksia saatiin yhteensä 18 kappaletta. Hankkeesta tiedottamista toivottiin sanomalehdissä, mm. Kalevassa ja Siikasanomissa. Myös kirjeitse ja sähköpostin välityksellä toteutettu tiedottaminen mainittiin useissa vastauksissa. Seuraavassa muutamia poimintoja annetuista vastauksista, kysymykseen Millaista lisätietoa haluaisitte tuulivoimasta ja/ /tai Siikajoen tuulipuistosta sen vaikutuksista ja suunnittelusta? Miten niistä tulisi tiedottaa? : Toivon, että hankkeesta tiedotetaan t saadaan uutta tietoa. kirjeitse tai sähköpostitse aina, kun hankkeesta Tietoa mitä tuulivoimalat vaikuttavat esim. linnustoon ym. Yleisölle vapaita tiedotustilaisuuksia.

22 21 3 Yhteenveto ja johtopäätökset Suhtautuminen hankkeeseen myönteinen Vastaajat suhtautuivat myönteisesti tuulivoimaan Suomessa. He olivatt sitä mieltä, että tuulivoimalla on myönteinen vaikutus kunnan imagoon, työllisyyteen sekä kunnan talouteen. Asukkaat pitivät tätä tuotantoa myös ympäristön kannalta k järkevänä. Kielteisimpiä vaikutuksia arvioitiin olevan tuulivoiman vaikutukset kiinteistöjen arvoon, ympäröivään maisemaan sekä mahdollinen meluhaitta. Kielteisiä vaikutuksia suuremman painoarvon saivat kuitenkin hankkeen myönteiset vaikutukset sekä useiden vastaajien näkemys, että tuulipuistohankkeella ei tule olemaan merkittävää vaikutusta esitettyihin asioihin. Paikalliset ympäristövaikutukset Tuulipuiston vaikutuksia mereen ja meren eläviin, linnustoon sekää maisemaan ja kiinteistöjen arvoon oli vaikea arvioida, monet olivat epätietoisia näidenn suhteen. Tosin mainitut vaikutukset arvioitiin pääosinn kielteisiksi. Monet painottivat, p etteivät tienneet tuulivoimaloiden ympäristövaikutuksista tarpeeksi ja toivoivat lisää tietoa paikallisista vaikutuksista. Kaiken kaikkiaan ympäristövaikutuksia oli vaikea arvioida, joskin edellä mainitut vaikutukset koettiin kielteisiksi. Toisaalta 1 5 km säteellä hankealueista vastanneiden, eli tuulipuistoja päivittäin näkevät henkilöt arvioivat useammat vaikutukset kielteisiksi. Jatkossa tärkeää aktiivinenn tiedotus Kyselyn tulosten pohjalta hankkeen jatkovaiheissa on tarpeen jatkaa tiedotusta ja viestintää. Tietoa toivottiin mm. suunnittelun etenemisestä sekä tuulipuiston haitta- ja ympäristövaikutuksista. Vastaajat toivoivat tiedotusta erityisesti sanomalehtien välityksellä. Myös kotiin jaettavia tilannetiedotteita ehdotettiin. Kysely onnistui hyvin Kysely onnistui vähintään kohtuullisen hyvin siinä mielessä, että vastauksia saatiin riittävästi nopeassa aikataulussa, lomakkeet olivat keskimäärin kohtuullisen huolellisesti täytettyjä ja avovastauksista saatiin lisää sävyjä s analyysiin ja tietoa paikallisista näkemyksistä. Liitteet Liite 1 Liite 2 a-b Liite 3 Hanketiivistelmä Sijaintikarta at Kyselylomake

23 ASUKASKYSELY OSANA SIIKAJOEN TUULIPUISTOHANKKEEN YVA MENETTELYÄ Intercon Energy Oy:n tarkoituksena on rakentaa tuulipuisto Siikajoen edustan merialueelle. Suunnitelmien mukaan Varessäikän ja/tai Merikylänlahden alueelle sijoitettaisiin vaihtoehdosta riippuen 5 29 tuulivoimalaa. Tuulivoimaloiden napakorkeus ja roottorinhalkaisija tulisivat olemaan noin 100 metriä. Nimellisteholtaan voimalat olisivat noin 3 MW:n voimaloita. Kuva 1. Hankealueiden sijainti. Hanketta on lähdetty kehittämään, koska alueen on katsottu soveltuvan tuulivoiman tuotantoon. Hankkeeseen sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA menettelyä), jossa selvitetään hankeen vaikutukset ympäristöön. 1/3

24 Arvioitavia hankevaihtoehtoja ovat Vaihtoehto VE0. Hanketta ei toteuteta. Alueet säilyvät muuttumattomina. Vaihtoehto VE1. Varessäikän edustalla olevalle merialueelle rakennetaan 16 tuulivoimalaa ja Merikylänlahden edustalle 5 tuulivoimalaa. Vaihtoehto VE2. Varessäikän edustan merialueelle rakennetaan 14 tuulivoimalaa ja Merikylänlahden edustalle 5 tuulivoimalaa. Vaihtoehto VE3a. Varessäikän edustan merialueelle rakennetaan 12 tuulivoimalaa ja Merikylänlahden edustalle 5 tuulivoimalaa. Varessäikän voimalat sijoitetaan kahteen riviin. Vaihtoehto VE3b. Varessäikän edustan merialueelle rakennetaan 12 tuulivoimalaa ja Merikylänlahden edustalle 5 tuulivoimalaa. Varessäikän voimalat sijoitetaan laajemmalle alueelle kuin vaihtoehdossa VE3a. Tuulivoimaloiden rakentamiseen liittyy olennaisena osana sähkönsiirto. Tuulivoimalat tullaan liittämään valtakunnan sähköverkkoon rakentamalla voimajohtolinja Varessäikästä Ruukkiin. Voimajohtoon liittyvät suunnitelmat ovat vasta alustavia, mistä johtuen niitä ei käsitellä tässä kyselyssä. Tarkemmat sähkösuunnitelmat valmistuvat loppukeväästä. Hankkeen sähkönsiirtoon liittyvästä suunnittelusta (mm. voimajohtoreitin linjaus, liityntäpisteet ja sähköasemien paikat sekä voimajohtojen tekniset ominaisuudet) vastaa Empower Oy. Hankkeen YVA ohjelma on laadittu, ja siitä järjestettiin yleisötilaisuus Siikajoenkylän nuorisotiloissa (Heikinhovissa) Tällä hetkellä valmistellaan tuulipuistohankkeen YVA selostusta. Osana selostuksen laadintaa toteutetaan hankkeen lähialueella tämä asukaskysely, jonka avulla pyritään hankkimaan taustatietoa mm. hankkeen sosiaalisten vaikutusten arvioinnille. Asukaskyselyn tulokset kirjataan ympäristövaikutusten arviointiselostukseen ja ne esitellään tiivistetysti YVA selostuksen esittelytilaisuudessa. Tilaisuuteen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan siitä ilmoitetaan sanomalehti Kalevassa, Siikajokilaaksossa sekä kunnan ilmoitustaululla. Asukaskysely on tärkeä lähde paikallisen mielipiteen selvittämiseksi, joten pyydämme Teitä vastaamaan liitteenä olevaan kyselyyn ja lähettämään sen vastauskuoressa siihen merkittyyn osoitteeseen tai sähköpostitse osoitteeseen paivi.vainionpaa@wspgroup.fi mennessä. Mikäli Teillä herää asiaan liittyen kysyttävää ja/tai kerrottavaa, on kyselyn loppuun varattu tilaa tätä varten. 2/3

25 Valmistunut YVA ohjelma on nähtävillä Ympäristöhallinnon www sivuilla ( -> Vireillä olevat YVA hankkeet -> Energian tuotanto -> Siikajoen tuulipuistohanke, Siikajoki) Terveisin WSP Finland Oy Päivi Vainionpää Ympäristösuunnittelija puh Kiviharjunlenkki 1 D Oulu vaihde /3

26 Siikajoen tuulipuistohankkeen ympäristövaikutusten arviointi (YVA) ASUKASKYSELY Merkitse valitsemasi vastausvaihtoehto rastittamalla oikea ruutu tai kirjaa vastaus sille varattuun tilaan. 1. Sukupuolenne 2. Ikäryhmänne 3. Olen alueella 1 Nainen v 1 Vakituinen asukas 2 Mies v 2 Loma-asunnon omistaja v 3 Muun omaisuuden haltija 4 yli 65 vuotta 4. Asuntoni/loma-asuntoni sijaintikunta Asuntoni/loma-asuntoni sijaintipaikka, ympäröi oikea vaihtoehto a. Siikajoen Varessäikkä b. Siikajoen Turpeenperä c. Siikajoen Säärenperä d. Siikajoen Tauvonniemi e. Siikajoen Merikylänlahti f. Hailuodon Syökari g. Hailuodon Sunikari h. Hailuodon Pöllä i. muu, 6. Asuntoni/loma-asuntoni sijaitsee a. alle 500 m b m c. 1 5 km d km e. yli 10 km etäisyydellä suunnitellusta tuulipuistoalueesta (ks.kartat). 7. Olen asunut/loma-asuntoni on sijainnut Siikajoen tai Hailuodon kunnassa... vuotta. 8. Onko Siikajoen tai Hailuodon kuntien alueella hallitsemillanne tai omistamillanne kiinteistöillä näkymä tuulivoimala-alueelle (V = Varessäikän voimalat ja M = Merikylänlahden voimalat)? Näkymä tuulipuistoalueelle Merkitkää V tai/ja M Kyllä Ei En osaa sanoa Vakituinen asunto Vapaa-ajan asunto Muu kiinteistö tai maa-alue 1 2 3

27 9. Kuinka usein ja miten käytätte hankealueita? Kalastan Varessäikän alueella ammattimaisesti. Kalastan Merikylänlahden alueella ammattimaisesti. Harrastan kalastusta Varessäikässä kesäisin. Harrastan kalastusta Merikylänlahden alueella kesäisin. Päivittäin Viikoittain Kuukausittain Vuosittain Harvemmin En koskaan Käyn pilkillä Varessäikässä talvisin. Käyn pilkillä Merikylänlahden alueella talvisin. Ajan moottorikelkalla Varessäikän alueella talvisin. Ajan moottorikelkalla Merikylänlahden alueella talvisin. Veneilen Varessäikän alueella avoveden aikaan. Veneilen Merikylänlahden alueella avoveden aikaan. Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Varessäikässä. Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Merikylänlahden alueella. Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Hailuodon Syökarissa. Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Hailuodon Sunikarissa. Katselen ja kuuntelen vettä ja vesimaisemaa Hailuodon Pöllässä. Tarkkailen luontoa, esim. lintuja Varessäikässä. Tarkkailen luontoa, esim. lintuja Merikylänlahden alueella. Ulkoilen (uinti, muu liikunta, retkeily, marjastus tms.) Varessäikässä kesäisin. Ulkoilen (uinti, muu liikunta, retkeily, marjastus tms.) Merikylänlahdella kesäisin. Ulkoilen (hiihto, luistelu, muu liikunta tms.) Varessäikässä talvisin. Ulkoilen (hiihto, luistelu, muu liikunta tms.) Merikylänlahden alueella talvisin.

28 10. Miten tuulipuiston toteuttaminen mielestänne vaikuttaa seuraaviin asioihin? Tärkeä Asian tärkeys Melko tärkeä Ei tärkeä Vaikea sanoa Erittäin kielteinen Vaikutuksen suunta Melko kielteinen Ei vaikutusta Melko myönteinen Erittäin myönteinen Liikenne Maisema Asumisviihtyisyys (vakituinen ja loma) Jäällä liikkuminen Melu Ilmanlaatu (pöly, päästöt) Meriveden laatu Merenpohjan muutokset Luonnonvarat Natura-alue Kalakanta Kalastus Veneily Muu merialueen käyttö Linnusto Retkeily Lomailu-mahdollisuudet Elinkeinot Energian hinta Työllisyys Kunnan talous Kunnan imago Kiinteistöjen arvo Yleinen turvallisuus Ihmisten terveys Jokin muu, mikä

29 11. Mitä tuulipuiston toteuttamisen vaikutuksia pidätte hyödyllisimpinä ja mitä haitallisimpina oman asumisenne tai toimintanne kannalta? (Korkeintaan kolme valintaa) Hyödyllisimmät Haitallisimmat Vaikutus vaikutukset vaikutukset Asumisviihtyvyyteen Virkistyskäyttöön Kiinteistöjen arvoon Maisemaan Kalakantoihin ja kalastukseen Linnustoon Luonnonvarojen käyttöön Luonnonsuojelualueisiin Energiantuotantoon Ilmastonmuutokseen Hankealueen elinkeinoelämään Työllisyyteen Hankealueen asukkaiden yhteistoimintaan Asuinkuntasi talouteen Ei yhtään hyödyllistä vaikutusta Ei yhtään haitallista vaikutusta Muuhun, mihin? Tähän voit kirjoittaa vapaasti ajatuksia esimerkiksi tuulivoimasta, Siikajoen tuulipuistosta tai kyselystä. Tarvittaessa voitte jatkaa kääntöpuolelle. 13. Millaista lisätietoa haluaisitte jatkossa tuulivoimasta ja/tai Siikajoen tuulipuistosta sen vaikutuksista ja suunnittelusta? Miten niistä tulisi tiedottaa? KIITOS VASTAUKSESTANNE!

LIITE 8. Metsästyskysely.

LIITE 8. Metsästyskysely. LIITE 8 Metsästyskysely. 1 (5) KYSELY SIIKAJOEN METSÄSTYSSEUROILLE Siikajoen edustan merialueelle on suunnitteilla tuulipuisto. Alustavien suunnitelmien mukaan Varessäikän edustalle rakennetaan 24 tuulivoimalaa

Lisätiedot

KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE

KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Metsähallitus Laatumaa suunnittelee Hyrynsalmella

Lisätiedot

Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake

Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake 1 (11) VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY VÄSTERVIKIN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Triventus Wind

Lisätiedot

6. Asuntosi ja/tai loma-asuntosi sijainti (Kunnan ja kylän tarkkuudella)

6. Asuntosi ja/tai loma-asuntosi sijainti (Kunnan ja kylän tarkkuudella) 1 Esitiedot 1. Ikäsi 16 30 vuotta 31 45 vuotta 46 60 vuotta yli 60 vuotta 2. Sukupuolesi Mies... Nainen. 3. Talouden koko henkilöä 4. Ammatti / elinkeino (esim. rakennusmies, eläkeläinen, poromies) 5.

Lisätiedot

KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE

KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE Mikonkeitaan tuulivoimapuiston YVA-menettely KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE UPM-Kymmene Oyj (Otsotuuli Oy) suunnittelee Mikonkeitaan tuulivoimapuistoa Pohjanmaalle Kristiinankaupungin

Lisätiedot

LIITE 1. TUULIVOIMAHANKKEET POHJOIS-POHJANMAAN JA KESKI- POHJANMAAN ALUEELLA

LIITE 1. TUULIVOIMAHANKKEET POHJOIS-POHJANMAAN JA KESKI- POHJANMAAN ALUEELLA LIITE 1. TUULIVOIMAHANKKEET POHJOIS-POHJANMAAN JA KESKI- POHJANMAAN ALUEELLA ONSHORE -HANKKEET Hailuoto pohjoisosa, n. 69 kpl (alustava) Haukipudas Annanmäki-Isoniemenkangas, 3 4 kpl 2 3 MW Haukipudas,

Lisätiedot

ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE

ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE Terrafame Oy:n kaivosalueen vesienhallintaan liittyvä ympäristövaikutusten arviointimenettely YVA ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE Terrafame Oy on käynnistänyt

Lisätiedot

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK SVEVIND OY AB SANDBACKA VINDKRAFTSPARK MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BILAGA 9. Sammanfattning sociala konsekvensförfrågningar FCG DESIGN OCH PLANERING AB 27.6.2014 P19557 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1

Lisätiedot

JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE

JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE Lähialueen asukkaille, vapaa-ajanasukkaille ja maanomistajille Jalasjärven kuntaan Rustarin alueelle suunnitellaan tuulipuiston perustamista. Suunnittelualue

Lisätiedot

KIIKALAN HÄRJÄNVATSAN MAA-AINESOTON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

KIIKALAN HÄRJÄNVATSAN MAA-AINESOTON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI ASUKASKYSELY KIIKALAN HÄRJÄNVATSAN MAA-AINESOTON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Tämä kysely liittyy Kiikalan kunnan Saarenkylän harjualueen eli ns. Härjänvatsan alueen maa-ainesoton ympäristövaikutusten

Lisätiedot

1 18-30 v 2 31-50 v 3 51-65 v 4 yli 65 vuotta. 4. Kuinka kauan olette asunut tai lomaillut hankealueella? (merkitkää pidempi aika)

1 18-30 v 2 31-50 v 3 51-65 v 4 yli 65 vuotta. 4. Kuinka kauan olette asunut tai lomaillut hankealueella? (merkitkää pidempi aika) Asukaskysely Kollaja-hankkeen YVA TAUSTATIEDOT 1 T 1. Sukupuolenne 1 Nainen 2 Mies 2. Tämänhetkinen elämäntilanteenne? 1 Yksin asuva 2 Pariskunta 3 Lapsiperhe 3. Ikäryhmänne 1 18-30 v 2 31-50 v 3 51-65

Lisätiedot

KOPSA III TUULIPUISTO Ympäristövaikutusten arviointimenettely

KOPSA III TUULIPUISTO Ympäristövaikutusten arviointimenettely LIITE 4 KOPSA III TUULIPUISTO 1.6.2015 Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KOPSAN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Puhuri Oy suunnittelee tuulipuiston rakentamista Raahen kaupunkiin Kopsan

Lisätiedot

PVO Vesivoima Oy Kollajan ympäristövaikutusten arviointi

PVO Vesivoima Oy Kollajan ympäristövaikutusten arviointi Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further PVO Vesivoima Oy Kollajan ympäristövaikutusten arviointi Porotalouskysely 13.1.2009 PVO Vesivoima Oy Kollajan ympäristövaikutusten arviointi Porotalouskysely

Lisätiedot

PIIPARINMÄKI-LAMMASLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely

PIIPARINMÄKI-LAMMASLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely PIIPARINMÄKI-LAMMASLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY PIIPARINMÄKI-LAMMASLAMMINKANKAAN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Metsähallitus Laatumaa suunnittelee

Lisätiedot

MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY

MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY Liite 3 16WWE1127.B723M.SLU 25.10.2011 MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY ASUKASKYSELYN TULOKSIA Sisältö 1 ASUKASKYSELYN TAUSTA... 3 2 ASUKASKYSELYN TOTEUTUS... 3 3 KYSELYN TULOKSET... 4 3.1

Lisätiedot

VAALAN METSÄLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE

VAALAN METSÄLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE VAALAN METSÄLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Kysely Vaalan Metsälamminkankaalle suunnitellaan tuulivoimapuiston perustamista. Suunnittelualue sijaitsee Vaalan kunnan etelärajalla, lähimmillään noin

Lisätiedot

Ailangantunturin tuulipuisto, Kemijärvi. Asukaskysely. Raportti

Ailangantunturin tuulipuisto, Kemijärvi. Asukaskysely. Raportti , Kemijärvi Raportti Raportti Sisältö 1 TAUSTA... 3 2 TOTEUTUS... 4 2.1 OTANTA... 4 2.2 KYSELY... 5 2.3 VASTAUKSET TAUSTAKYSYMYKSIIN... 6 2.4 VASTAUKSET ESITETTYIHIN VÄITTÄMIIN... 10 3 AVOIMET KYSYMYKSET...

Lisätiedot

> Ympäristönsuojelu YVA > Vireillä olevat YVA-hankkeet (Varsinais-Suomi) > Sikalahanke Tarvasjoen Karhulan kylässä

> Ympäristönsuojelu YVA > Vireillä olevat YVA-hankkeet (Varsinais-Suomi) > Sikalahanke Tarvasjoen Karhulan kylässä SAATE 22.5.2012 Arvoisa vastaanottaja Tarvasjoella on käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) liittyen uuden lihasikalan ja biokaasulaitoksen rakentamiseen. Liittyen hankkeen ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark.

Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark. Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark. Matti Kautto Mitä ovat sosiaaliset eli ihmisiin kohdistuvat vaikutukset Sosiaalisella

Lisätiedot

Yleiset Harava-pohjat neljälle eri YVA-tyypille

Yleiset Harava-pohjat neljälle eri YVA-tyypille Yleiset Harava-pohjat neljälle eri YVA-tyypille Tässä dokumentissa kuvataan IMPERIA-hankkeessa Harava-kyselypalveluun luodut yleiset kyselypohjat neljälle eri YVA-tyypille (kaivos-, jätteenpolttolaitos-,

Lisätiedot

Kollaja-hanke Kiinteistökyselyn tulokset. Anne Vehmas

Kollaja-hanke Kiinteistökyselyn tulokset. Anne Vehmas Kiinteistökyselyn tulokset Anne Vehmas Kysely kiinteistöjen omistajille Tavoitteena kerätä tietoa nykytilanteesta miten hankkeeseen liittyviä alueita käytetään mitä asioita pidetään tärkeänä Kollaja-hankkeessa

Lisätiedot

Oulunsalo-Hailuoto kiinteän tieyhteyden ja tuulipuistohankkeen

Oulunsalo-Hailuoto kiinteän tieyhteyden ja tuulipuistohankkeen Oulunsalo-Hailuoto kiinteän tieyhteyden ja tuulipuistohankkeen sosiaalisten vaikutusten selvittäminen haastatteluin Jaana Hakola Jari Heiskari Jakob Kjellman Piia Sassi-Päkkilä Asiakas Metsähallitus Laatumaa

Lisätiedot

OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN

OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN YIT Rakennus Oy ja Pyhäjärven kaupunki haluavat kuulla mielipiteesi suunnitteilla olevasta tuulivoimapuistosta osana

Lisätiedot

Kysely Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun turvetuotantohankkeen vaikutuksista

Kysely Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun turvetuotantohankkeen vaikutuksista 1(6) Kysely Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun turvetuotantohankkeen vaikutuksista Vesistövaikutukset 1. Kalastatteko te tai perhekuntanne jäsen jollakin seuraavista vesistöistä? Vanhajoki Kaihlanen Aittojoki

Lisätiedot

1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee?

1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee? 1(6) 1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 1 Vakituinen asukas 2 Loma-asukas 3 Yrittäjä 4 Muu, mikä? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee? 1 Alle 1 km 2 1-2 km 3 2-4 km

Lisätiedot

Mäkikankaan tuulipuisto, Pyhäjoki. Asukaskysely. Raportti

Mäkikankaan tuulipuisto, Pyhäjoki. Asukaskysely. Raportti , Pyhäjoki Raportti Raportti Sisältö Mäkikankaan tuulipuisto 1 TAUSTA... 3 2 TOTEUTUS... 4 2.1 OTANTA... 4 2.2 KYSELY... 5 3 VASTAUKSET... 7 3.1 VASTAAJIEN TAUSTA... 7 3.2 VÄITTÄMÄT TUULIVOIMASTA JA MÄKIKANKAAN

Lisätiedot

Liite 1 Kuva 2 Kaikki vaihtoehdot, hajukuorma 0,09 HY/s/kana. Epäsuotuisat tuuliolosuhteet. Punaisella katkoviivalla on piirretty 5 HY/m 3 ja vihreäll

Liite 1 Kuva 2 Kaikki vaihtoehdot, hajukuorma 0,09 HY/s/kana. Epäsuotuisat tuuliolosuhteet. Punaisella katkoviivalla on piirretty 5 HY/m 3 ja vihreäll Liite 1 Kuva 1 Kaikki vaihtoehdot, hajukuorma 0,09 HY/s/kana. Normaalit tuuliolosuhteet. Punaisella viivalla on piirretty 5 HY/m 3 ja vihreällä viivalla 1 HY/m 3 hajukäyrä. 1/6 Liite 1 Kuva 2 Kaikki vaihtoehdot,

Lisätiedot

SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN (2009) TÄYDENNYS

SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN (2009) TÄYDENNYS SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN (2009) TÄYDENNYS Hyvä vastaaja, tällä kyselyllä selvitetään näkemyksiänne Soklin kaivoshankkeen vaihtoehto 3:n (malmi rikastetaan Venäjällä)

Lisätiedot

> Ympäristönsuojelu YVA > Vireillä olevat YVA-hankkeet (Varsinais-Suomi) > Kanalalaajennushanke Mynämäellä Kanax Oy

> Ympäristönsuojelu YVA > Vireillä olevat YVA-hankkeet (Varsinais-Suomi) > Kanalalaajennushanke Mynämäellä Kanax Oy SAATE 29.11.2012 Arvoisa vastaanottaja Mynämäellä on käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) liittyen Kanax Oy:n 100 000 kanan kanalan laajennukseen. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn

Lisätiedot

Pyhäjoen Polusjärven tuulivoimapuisto Ympäristövaikutusten arviointimenettely

Pyhäjoen Polusjärven tuulivoimapuisto Ympäristövaikutusten arviointimenettely Pyhäjoen Polusjärven tuulivoimapuisto 1.6.2015 Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY POLUSJÄRVEN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, ABO Wind Oy suunnittelee yhdessä Greenpower Finland Oy:n

Lisätiedot

Jokelan tuulipuisto, Kalajoki. Asukaskysely. Raportti

Jokelan tuulipuisto, Kalajoki. Asukaskysely. Raportti , Kalajoki Raportti Raportti Sisältö 1 TAUSTA... 3 2 TOTEUTUS... 4 2.1 OTANTA... 4 2.2 KYSELY... 5 3 VASTAUKSET... 7 3.1 VASTAAJIEN TAUSTA... 7 3.2 VÄITTÄMÄT TUULIVOIMASTA JA JOKELAN TUULIPUISTOSTA...

Lisätiedot

LIITE 2: YLEISÖKYSELYN TULOKSET, TIIVISTELMÄ

LIITE 2: YLEISÖKYSELYN TULOKSET, TIIVISTELMÄ TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN KUNTA / METSÄHALLITUS RUSTARIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 TAUSTATIEDOT... 1 2 SUUNNITTELUALUE... 3 3 TUULIVOIMA YLEISESTI... 4 4 VAIKUTUSTEN

Lisätiedot

Missä määrin olette saanut tietoa jätevoimalan laajennushankkeesta seuraavista tietolähteistä?

Missä määrin olette saanut tietoa jätevoimalan laajennushankkeesta seuraavista tietolähteistä? Vantaan ergia Oy:n jätevoimalan laajennuksen ympäristövaikutusten arviointi YVA -menettelyyn liittyvä kysely asukkaiden näkemyksistä ja arvioista 2019 Pyydämme Teitä vastaamaan kysymyksiin r e n g a s

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista

Kokemukset tuulivoimaloista Kokemukset tuulivoimaloista Haastattelututkimus Iin Olhavassa Maija Suokas, Johanna Varjo, Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, Turku Tulosten julkistaminen 15.9.2015 verkossa Tämä esitys on vapaasti nähtävissä

Lisätiedot

Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely

Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely 08 8..09 Kyselyn toteutus Palautekysely oli avoinna 9.0.-0..08 Kyselyn kartalla esitettiin alustavan yleissuunnitelman kahden raiteen ratalinja maakuntakaavan maastokäytävässä.

Lisätiedot

METSÄ-FIBRE OY, ÄÄNEKOSKI, BIOTUOTETEHDAS

METSÄ-FIBRE OY, ÄÄNEKOSKI, BIOTUOTETEHDAS METSÄ-FIBRE OY, ÄÄNEKOSKI, BIOTUOTETEHDAS Tiedote ja kysely Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre suunnittelee biotuotetehtaan rakentamista Äänekoskelle nykyisen sellutehtaan alueelle. Biotuotetehtaan ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Millä seuraavista alueista kotinne / vapaa-ajan asuntonne / tonttinne sijaitsee?

Millä seuraavista alueista kotinne / vapaa-ajan asuntonne / tonttinne sijaitsee? ASUKASKYSELY 1 (10) Hyvä Vastaanottaja! Tämä kyselytutkimus on osoitettu Endomines Oy:n Karjalan kultalinjan suunniteltujen satelliittilouhosten lähialueen asukkaille. Asukastutkimus on osa ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Mielmukkavaaran tuulipuiston YVA-menettely Lähiasukaskysely

Mielmukkavaaran tuulipuiston YVA-menettely Lähiasukaskysely Mielmukkavaaran tuulipuiston 11.3.2010 Sisältö Mielmukkavaaran tuulipuisto 1 1 LÄHIASUKASKYSELYN TAUSTA...2 2 LÄHIASUKASKYSELYN KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS...2 3 VASTAUKSET...3 3.1 VASTAAJIEN TAUSTA...3 3.2 TUULIPUISTON

Lisätiedot

Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista

Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista PL 96 96101 ROVANIEMI FINLAND Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista Arvoisa vastaanottaja, Metsähallitus ja Fortum Power and Heat Oy suunnittelevat tuulivoimapuistoa Joukhaisselän ja Tuore Kulvakkoselän

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella

Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella 1 Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella Maija Suokas, Johanna Varjo, Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, Turku Tulosten julkistaminen 12.5.2015 Tämä esitys on vapaasti nähtävissä sivulla:

Lisätiedot

Pyydämme palauttamaan lomakkeen ja liitekartan WSP Environmental Oy:lle viimeistään mennessä.

Pyydämme palauttamaan lomakkeen ja liitekartan WSP Environmental Oy:lle viimeistään mennessä. Hituran kaivoksen rikastushiekka-alueiden YVA, Sosiaalisten vaikutusten arviointi KYSELY Hituran kaivos harjoittaa nikkelipitoisen sulfidimalmin louhintaa ja rikastusta. Rikastuksessa muodostuu tavanomaiseksi

Lisätiedot

Voitte halutessanne tarkentaa asuinpaikkanne/loma-asuntonne sijaintia, esim. kylä, postinumero?

Voitte halutessanne tarkentaa asuinpaikkanne/loma-asuntonne sijaintia, esim. kylä, postinumero? LIITE 7 Kattiharjun tuulivoimapuiston YVA-menettely KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE Vastausohjeet: Lukekaa ennen vastaamista koko kysymys ja sen kaikki vastausvaihtoehdot läpi. Vastatkaa

Lisätiedot

Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto Ympäristövaikutusten arviointimenettely

Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto Ympäristövaikutusten arviointimenettely Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto 1.6.2015 Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY SUUNNITELLUN HANKKEEN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Tuulipuisto Oy Kalajoki suunnittelee tuulivoimapuistoa

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Pitkämäen alueelle suunniteltavan Nurmeksen bioteollisuusalueen ympäristövaikutusten arviointiin liittyvä sosiaalisten vaikutusten arvio

Pitkämäen alueelle suunniteltavan Nurmeksen bioteollisuusalueen ympäristövaikutusten arviointiin liittyvä sosiaalisten vaikutusten arvio Asukaskysely Pitkämäen alueelle suunniteltavan Nurmeksen bioteollisuusalueen ympäristövaikutusten arviointiin liittyvä sosiaalisten vaikutusten arvio 2 Sisällysluettelo 1. Kyselyn toteutus... 3 2. Vastaajien

Lisätiedot

LIITE 5. Kalasto- ja kalastuskysely.

LIITE 5. Kalasto- ja kalastuskysely. LIITE 5 Kalasto- ja kalastuskysely. FCG Finnish Consulting Group Oy SIIKAJOEN TUULIPUSITO Kalanpoikasnuottaus 2010 WSP Environmetal-P12260 5.7.2010, rev 17.8.2010 Finnish Consulting Group Nuottaus 2010

Lisätiedot

Q1 Vastaajan sukupuoli

Q1 Vastaajan sukupuoli Q1 Vastaajan sukupuoli Answered: 39 Skipped: Mies Nainen ANSWER CHOICES Mies Nainen RESPONSES 53.85% 1 6.15% 18 TOTAL 39 1 / 1 Q Vastaajan ikä Answered: 39 Skipped: 18-30 vuotta 31-5 vuotta 6-6 vuotta

Lisätiedot

Siikajoen edustan merialueelle rakennettava tuulipuisto.

Siikajoen edustan merialueelle rakennettava tuulipuisto. PÄÄTÖS Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta Pvm.: 22.04.2010 Pohjois-Pohjanmaa Dnro: POPELY/67/07.04/2010 HANKE Siikajoen edustan merialueelle rakennettava tuulipuisto.

Lisätiedot

OULUN-HAUKIPUTAAN MERITUULIPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET

OULUN-HAUKIPUTAAN MERITUULIPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET ..09 Anne Vehmas Seela Sinisalo OULUN-HAUKIPUTAAN MERITUULIPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET OULUN-HAUKIPUTAAN MERITUULIPUISTON ASUKASKYSELYN TULOKSET SISÄLTÖ 1. KYSELYN TOTEUTUS... 1 2. VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT...

Lisätiedot

KALAJOEN KAUPUNKI, KALAJOEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Luonnosvaiheen kuuleminen 15.1. 13.2.2015

KALAJOEN KAUPUNKI, KALAJOEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Luonnosvaiheen kuuleminen 15.1. 13.2.2015 KALAJOEN KAUPUNKI, KALAJOEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Luonnosvaiheen kuuleminen 15.1. 13.2.2015 ASUKASKYSELY OSAYLEISKAAVALUONNOKSESTA Vastaajan nimi: Osoite: Puhelinnumero / sähköpostiosoite: Olen kaava-alueen

Lisätiedot

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti Kysely suomalaisten luontosuhteesta Kyselyn tulosten koonti 21.6.2018 Kyselyllä selvittiin suomalaisten suhdetta luontoon, sen monimuotoisuuden turvaamiseen ja siihen, miten vastuut tulisi jakaa eri tahojen

Lisätiedot

Tuulivoima ja asenteet hankepaikkakunnilla. Asukaskyselyiden tuloksia (julkaistu 15.6.2010)

Tuulivoima ja asenteet hankepaikkakunnilla. Asukaskyselyiden tuloksia (julkaistu 15.6.2010) Tuulivoima ja asenteet hankepaikkakunnilla Asukaskyselyiden tuloksia (julkaistu 15.6.2010) Kyselyiden taustaa Kyselytutkimuksilla haluttiin selvittää ihmisten asenteita ja kokemuksia tuulivoimarakentamisen

Lisätiedot

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS 15.3.2010 HANKKEEN YLEISKUVAUS Hankkeena on tuulipuiston rakentaminen Ilmajoen kunnan ja Kurikan kaupungin rajalle, Santavuoren- Meskaisvuoren

Lisätiedot

LIITE 8 Riistakysely (metsästyskysely) ja tulokset

LIITE 8 Riistakysely (metsästyskysely) ja tulokset LIITE 8 Riistakysely (metsästyskysely) ja tulokset RIISTASELVITYS OSANA JOKISUON TURVETUOTANTOALUEEN YVA-MENETTELYÄ Vapo Oy:n tarkoituksena on aloittaa turvetuotanto Kiuruveden Jokisuolla. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa

Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, valtteri.hongisto@ttl.fi Turun ammattikorkeakoulu, valtteri.hongisto@turkuamk.fi +358 40 5851 888 Tulokset julkistettu

Lisätiedot

FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki 10/2008

FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki 10/2008 FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki /28 1 Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

MONDO MINERALS B.V. BRANCH FINLAND

MONDO MINERALS B.V. BRANCH FINLAND LIITE 2 101007945 11.1.2019 MONDO MINERALS B.V. BRANCH FINLAND Uutelan kaivoksen laajentamishankkeen asukaskyselyn tulokset Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai

Lisätiedot

LIITE 7 Asukaskysely: tulokset ja kyselylomake

LIITE 7 Asukaskysely: tulokset ja kyselylomake LIITE 7 Asukaskysely: tulokset ja kyselylomake ASUKASTIEDUSTELU OSANA JOKISUON TURVETUOTANTOALUEEN YVA-MENETTELYÄ Vapo Oy:n tarkoituksena on aloittaa turvetuotanto Kiuruveden Jokisuolla. Ensimmäisenä hankkeeseen

Lisätiedot

FISKARSIN RUUKIN KYSELYN ANALYYSI 2015

FISKARSIN RUUKIN KYSELYN ANALYYSI 2015 FISKARSIN RUUKIN KYSELYN ANALYYSI 2015 Analyysin on suorittanut Fiskars Oyj 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Tulokset... 3 2.1 Taustatietoa vastaajista... 3 2.1.1Vastaajien vuokratilat... 4 2.2.

Lisätiedot

Tuulivoima & lähiasukkaat

Tuulivoima & lähiasukkaat Tuulivoima & lähiasukkaat..0 Tutkimuksesta Tutkimuksella pyrittiin selvittämään asukkaiden mielipiteitä tuulivoimasta neljällä paikkakunnalla, jossa on moderneja tuulivoimaloita. Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA

KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA Kuusamon luonnonvarojen yhteensovittamissuunnitelman yhtenä osana on laadittu vuorovaikutusta lisäävä kysely luonnonvarojen merkittävyydestä sekä

Lisätiedot

Liite 1. Saatekirje SAATEKIRJE VAASA HYVÄ VASTAANOTTAJA

Liite 1. Saatekirje SAATEKIRJE VAASA HYVÄ VASTAANOTTAJA Liite 1. Saatekirje SAATEKIRJE VAASA 19.11.2012 HYVÄ VASTAANOTTAJA Opiskelen Vaasan ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan yksikössä sairaanhoitajan tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Teen opinnäytetyönäni

Lisätiedot

LUONTOON PERUSTUVIEN ELINKEINOJEN JA KAIVOSTOIMINNAN

LUONTOON PERUSTUVIEN ELINKEINOJEN JA KAIVOSTOIMINNAN LUONTOON PERUSTUVIEN ELINKEINOJEN JA KAIVOSTOIMINNAN YHTEENSOVITTAMINEN YLLÄS JAZZ-BLUES SEMINAARI 1.2.2013, ÄKÄSLOMPOLO Mikko Jokinen Metsäntutkimuslaitos, Kolari TUTKIMUKSEN TARKOITUS Selvittää paikallisten

Lisätiedot

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ 7.5.2013 Terhi Fitch YVA-menettely lakisääteinen menettely Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994 muutoksineen) Valtioneuvoston

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

RAPORTTI 16X VETELIN TUULIVOIMA OY. Vetelin Ristinevan tuulivoimapuiston asukaskyselyn tulokset

RAPORTTI 16X VETELIN TUULIVOIMA OY. Vetelin Ristinevan tuulivoimapuiston asukaskyselyn tulokset RAPORTTI 16X205340 29.7.2016 VETELIN TUULIVOIMA OY Vetelin Ristinevan tuulivoimapuiston asukaskyselyn tulokset 16X205340 Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää

Lisätiedot

MAANAHKIAISEN MERITUULIVOIMAPUISTON ASUKASKYSELYN TULOKSET

MAANAHKIAISEN MERITUULIVOIMAPUISTON ASUKASKYSELYN TULOKSET 14.0.0 Anne Vehmas Seela Sinisalo Salla Sillanpää MAANAHKIAISEN MERITUULIVOIMAPUISTON ASUKASKYSELYN TULOKSET MAANAHKIAISEN MERITUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET SISÄLTÖ 1. KYSELYN TOTEUTUS... 1.

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) Liite 2

Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) Liite 2 Ympäristöten arviointimenettely (YVA) Liite 2 ASUKASKYSELYLOMAKE Osana Farmi Nummela Oy:n sikala-, broilerikasvattamo-, biokaasulaitos- ja lannoitteenvalmistushankkeen ympäristöten arviointimenettelyä

Lisätiedot

Kyselylomake 2. Mussalon sataman laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman tiivistelmä 3. Vastauskuori

Kyselylomake 2. Mussalon sataman laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman tiivistelmä 3. Vastauskuori 13.6.2006 Arvoisa vastaanottaja, Kotkan Satama Oy suunnittelee laajennuksia Mussalon satamassa (ks. liite 2). Suunnittelun yhteydessä arvioidaan myös laajennusten ympäristövaikutuksia. Ympäristövaikutuksilla

Lisätiedot

Liite 6. Asukaskyselykaavake

Liite 6. Asukaskyselykaavake Liite 6 Asukaskyselykaavake Mekrijärvensuon turvetuotantoalueen laajennus Kuuksensuolle ASUKASTIEDUSTELU Huhtikuu 2009 MEKRIJÄRVENSUON TURVETUOTANTOALUEEN LAAJENNUS KUUKSENSUOLLE Seuraavassa on esitetty

Lisätiedot

Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset

Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset Kysely koski perheen yhteistä harrastamista ja harrastamiseen liittyviä toiveita Pirkkalassa. Kyselyyn vastanneiden perheiden lasten ikäryhmät jakautuivat seuraavasti:

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Yritysesittely ja hankkeet / Harri Ruopsa. Luottamuksellinen

Yritysesittely ja hankkeet / Harri Ruopsa. Luottamuksellinen Yritysesittely ja hankkeet 31.10.2013 / Harri Ruopsa Puhuri Oy Puhuri Oy on suomalainen tuulipuistoja kehittävä ja puistojen valmistuessa omistajilleen sähköä tuottava yhtiö Puhuri Oy on Kanteleen Voima

Lisätiedot

TUULIPUISTO OY KIVIMAA ESISELVITYS TUULIPUISTON SÄHKÖVERKKOLIITYNNÄN VAIHTOEHDOISTA

TUULIPUISTO OY KIVIMAA ESISELVITYS TUULIPUISTON SÄHKÖVERKKOLIITYNNÄN VAIHTOEHDOISTA TUULIPUISTO OY KIVIMAA ESISELVITYS TUULIPUISTON SÄHKÖVERKKOLIITYNNÄN VAIHTOEHDOISTA 1.10.2015 LOPPURAPORTTI Pöyry Finland Oy pidättää kaikki oikeudet tähän raporttiin. Tämä raportti on luottamuksellinen

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) SIIKAJOEN KUNTA 06/2010 SIIKAJOEN MERENRANNIKON TUULIPUISTOJEN OSAYLEISKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma () Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 63 :n mukaan kaavaa laadittaessa tulee riittävän

Lisätiedot

Asukaskysely Tulokset

Asukaskysely Tulokset Yleiskaava 2029 Kehityskuvat Ympäristötoimiala Kaupunkisuunnittelu Kaavoitusyksikkö 1.9.2014 Asukaskysely Tulokset Sisällys VASTAAJIEN TIEDOT... 2 ASUMINEN... 5 Yhteenveto... 14 LIIKKUMINEN... 19 Yhteenveto...

Lisätiedot

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Tutkimuksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Pohjolan Voima teetti alkuvuoden

Lisätiedot

Kollaja-hankkeen YVA. Kysely Pudasjärven, Yli-Iin ja Iin asukkaille. Joonas Hokkanen

Kollaja-hankkeen YVA. Kysely Pudasjärven, Yli-Iin ja Iin asukkaille. Joonas Hokkanen Kollaja-hankkeen YVA Kysely Pudasjärven, Yli-Iin ja Iin asukkaille Joonas Hokkanen Sisällys 1. JOHDANTO 1 2. KYSELYN TOTEUTUS 2 2.1 Kohderyhmä 2 2.2 Kysymykset 3 2.3 Tiedon keräys 3 2.4 Aineiston käsittely

Lisätiedot

Vastaajat. Vastauksia saatiin kaikkiaan ( mennessä) 438 kappaletta. Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia

Vastaajat. Vastauksia saatiin kaikkiaan ( mennessä) 438 kappaletta. Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia 1 Vastaajat Vastauksia saatiin kaikkiaan (7.9.2014 mennessä) 438 kappaletta Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia Ikäjakauma painottuu 40-69 vuotiaisiin, mutta vastaajia kaikista ikäryhmistä Vastaajista

Lisätiedot

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn!

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! 1 Liite 9: Kyselylomake Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! Helsingin kaupungin ympäristökeskus tekee Vanhankaupunginlahdelle uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Lähtökohtana

Lisätiedot

Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto. YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe

Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto. YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe Hanke Suunnitteluperusteena Syvyys rakennuspaikalla oltava >3,5 m Tuulisuus sopiva Voimaloiden väliset etäisyydet riittävät Tuulivoimalan napakorkeus

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioidaan hankkeen aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia jotka kohdistuvat (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen

Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen Ympäristövaikutusten arviointiselostus Yleisötilaisuus Inkoossa 19.8.2015 Ympäristösi parhaat tekijät 2 Finngulf LNG, LNG-terminaali Inkooseen LNG-terminaali

Lisätiedot

Raahesta vuonna 2015 poismuuttaneet kyselyn tulokset

Raahesta vuonna 2015 poismuuttaneet kyselyn tulokset Raahesta vuonna 2015 poismuuttaneet kyselyn tulokset Raahen kaupunginhallitus 7.11.2016 Vastaus valtuutettu Antero Aulakosken valtuustoaloitteeseen Kv 21.3.2016 41 / väkiluvun laskun aiheuttamat toimenpiteet

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN KIERRÄTYSPUISTO. Yleisökysely

LAHDEN SEUDUN KIERRÄTYSPUISTO. Yleisökysely LAHDEN SEUDUN KIERRÄTYSPUISTO Yleisökysely Lahden seudulle suunnitellaan elinkeinoelämän tarpeita varten uutta jätteenkäsittelyn ja kierrätystoimintojen aluetta, kierrätyspuistoa. Sijaintipaikkavaihtoehtoja

Lisätiedot

FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Simo 10/2008

FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Simo 10/2008 FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Simo /28 1 Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman

Lisätiedot

MIKKELIN SEUDUN VAPAA-AJAN ASUKASVALTUUSKUNNAN PALVELUTUTKIMUS 2018

MIKKELIN SEUDUN VAPAA-AJAN ASUKASVALTUUSKUNNAN PALVELUTUTKIMUS 2018 1 MIKKELIN SEUDUN VAPAA-AJAN ASUKASVALTUUSKUNNAN PALVELUTUTKIMUS 2018 Mikkelin seudun Hirvensalmen, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan vapaa-ajan asukkaiden vastaukset 2 1.1. Mistä

Lisätiedot

Mitä keskeisiä uhkia mielestänne liittyy kaivoksiin?

Mitä keskeisiä uhkia mielestänne liittyy kaivoksiin? Mitä keskeisiä uhkia mielestänne liittyy kaivoksiin? prosenttijakaumat, N=1361 16 5,7 4,5 ympäristön saastuminen ja liikennehaitat 19,2 45,9 koskemattoman luonnon ja maiseman pilaantuminen melu, pöly ja

Lisätiedot

Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014. Jari Suominen

Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014. Jari Suominen Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014 Jari Suominen Siikainen Jäneskeidas Projekti muodostuu 8:sta voimalasta Toimittaja tanskalainen Vestas á 3,3 MW, torni 137 m, halkaisija 126 m Kapasiteetti yhteensä 26

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (6) 232 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Helsingin Sataman meriläjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Viite:

Lisätiedot

NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI. YVA-ohjelman yleisötilaisuus

NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI. YVA-ohjelman yleisötilaisuus NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YVA-ohjelman yleisötilaisuus 30.11.2016, Nokia YVA-OHJELMA Arvioitavat vaihtoehdot Hankkeen tekninen

Lisätiedot

Valtuutetut: hyvinvointi, terveys ja elinvoima tärkeimmät kunnan ja maakunnan yhteistyöalueet

Valtuutetut: hyvinvointi, terveys ja elinvoima tärkeimmät kunnan ja maakunnan yhteistyöalueet Tutkimusosio Valtuutetut: hyvinvointi, terveys ja elinvoima tärkeimmät kunnan ja maakunnan yhteistyöalueet Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tärkein ( % valtuutetuista pitää erittäin tai melko tärkeänä)

Lisätiedot

AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TÄYDENNYS

AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TÄYDENNYS Vastaanottaja Satawind Oy A. Ahlström Kiinteistöt Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 21.3.2016 Viite 1510006584 AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN

Lisätiedot

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI YRITTÄJIEN HYVINVOINTI Yrittäjien työhyvinvointikysely 2013 tulokset 4.9.2013 Kati Huoponen, Mari Merilampi ja Jouni Vatanen TAUSTAA Kysely lähetettiin yli 10 000:lle Ilmarisen yrittäjäasiakkaalle Kyselyyn

Lisätiedot

Sosiaalisten vaikutusten arviointi Kotkansaaren ja Hallan saaren tuulivoimalat. Kotkamills Oy ja VentusVis Oy/Linnunmaa Oy

Sosiaalisten vaikutusten arviointi Kotkansaaren ja Hallan saaren tuulivoimalat. Kotkamills Oy ja VentusVis Oy/Linnunmaa Oy Sosiaalisten vaikutusten arviointi Kotkansaaren ja Hallan saaren tuulivoimalat Asukaskyselyn loppuraportti Kotkamills Oy ja VentusVis Oy/Linnunmaa Oy Otsikko Pvm Projektinumero Sosiaalisten vaikutusten

Lisätiedot

VT 12 ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YVA VAIKUTUSTYÖPAJA KANGASALA

VT 12 ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YVA VAIKUTUSTYÖPAJA KANGASALA VT 12 ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YVA VAIKUTUSTYÖPAJA 5.4.2016 KANGASALA TYÖPAJAN OHJELMA 17.15 Kahvi 17.30 Tervetuloa; Tero Haarajärvi Suunnittelutilanne; Arto Viitanen Alustavat vaikutusarvioinnit; Jari Mannila

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki. Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller

KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki. Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller Sisällys 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen keskeisiä tuloksia 3. Vastaajien taustatiedot 4. Tutkimuksen tulokset

Lisätiedot