ALUMIINIVENEEN HOITO, HUOLTO JA KORJAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALUMIINIVENEEN HOITO, HUOLTO JA KORJAUS"

Transkriptio

1 Pajalahden Veneilykoulu 2018 Jussi Sippola, LVRY ALUMIINIVENEEN HOITO, HUOLTO JA KORJAUS

2 ESIPUHE Yleisesti mielletään että alumiinivene olisi huoltovapaa, tai ainakin helppohoitoisempi kuin esim. lasikuituveneet. Tämä pitää osittain paikkaansa. Alumiini on materiaalina usein erittäin haastava käsiteltävä sen ominaisuuksien ja kymmenien eri seosten vuoksi. Alumiiniveneen rakentamisessa, huoltamisessa ja käsittelyssä tulee huomioida nämä alumiinin erityispiirteet, erityisesti galvaanisen korroosion suhteen. Tämän kurssin tarkoituksena on antaa vastauksia muutamiin erityisesti alumiiveneeseen liittyviin perusasioihin, siis niiden normaalien huolto- ja ylläpitotoimien lisäksi. Kurssilla keskitytään alumiin ominaisuuksien ja tyypillisimpien vikojen tunnistamiseen sekä tehdä katsaus kuinka välttää suurimmat sudenkuopat huollossa ja korjauksissa alumiiniveneen kanssa.

3 AIHEET MERIALUMIINI MITÄ SE ON? ALUMIINIVENEEN POHJAN MAALAUS ALUMIINIVENEEN MAALAUS ALUMIINIVENEEN TYYPILLISET VAURIOT ALUMIININ HITSAUKSESSA HUOMIOON OTETTAVAT ASIAT ALUMIININ KORROOSIO JA JÄLKIASENNUKSISSA HUOMIOON OTETTAVAT ASIAT

4 MERIALUMIINI MITÄ SE ON? MERIALUMIINI on kansankielen kuvaus korroosio ominaisuuksiltaan merivedenkestävästä alumiinista. Tyypillisesti meriveden kestävät alumiinit ovat alumiinin (Al) ja magnesiumin (Mg) seoksia. Magnesiumia 1 4,5 %, loput alumiinia ja muita alkuaineita, esim. piitä. Laatu merkinnöillä 5000 ja 6000 sarjan alumiineja sarja; nämä ovat niitä oikeita merialumiineja (5083 paras). Saatavilla yleensä vain levymateriaalina sarja; näillä seoksilla on kohtuullisen hyvä merivedenkestävyys. Saatavilla yleensä putkina, L-, T-, yms. pursote tankoina.

5 Merilaadut MERIALUMIINI MITÄ SE ON? ISO (EN-normi) ISO (USA) Saksa (DIN) Englanti (BS) Ranska (NF) Espanja (UNE) Italia (UNI) Ruotsi (SIS) 1050A 1050A Al 99,5 1B A5 L AlCuMgPb - A-U4Pb L AlCuBiPb FC1 A-U4Pb L AlCuSiMn A 2017A AlCuMg1 H14 A-U4G L AlCuMg2 H16 A-U4G AlMn N AlMg AlMg2,5 N AlMg4,5Mn N L AlMg3 N5 A-G3M L AlMgSi0, / /63 AlMgSi0,5 H9 A-GS L AlMgSiCu H AlMgSi1 H30 A-SGM0,7 L AlZn4,5Mg1 H17 A-Z5G L AlZnMgCu1,5 2L95 A-Zn5GU L

6 ALUMIINIVENEEN POHJAN MAALAUS Alumiiniveneen pohjan (vedenalaisten osien) maalaus tarpeellista vain jos halutaan suojata veneen pohja eliönestomaalauksella. Alumiini kestää merivedessä myös as-is. Joidenkin venevalmistajien tuotteet ovat valmiiksi epoksipohjamaalattuja. Tämä maalaus on valmis käyttöön sellaisenaan tai pohjaksi eliönestomaalaukselle. Alumiini tarvitsee aina pohjamaalauksen (primer) eliönestomaalauksen tartuntaa varten. Epoksi pohjaiset 2- komponentti maalit suositeltavimpia, niiden erinomaisten tartuntaominaisuuksien vuoksi. Eliönestomaalin valinnassa otettava huomioon ettei sisällä esim. kuparia (korroosio ongelma). Turvallisinta on valita maali jossa maininta alusafe tms. Turvallisin tapa suorittaa maalaus on valita maali pohjasta pintaan samalta maalin valmistajalta. Epoksin kanssa on lämpötila ja kosteus suosituksia noudatettava! Maalivalmistajien sivuilta löytyy hyviä ohjeita.

7 ALUMIINIVENEEN MAALAUS Alumiinivene on kaunis sellaisenaan, mutta joskus halutaan muuta väriä ulkopintaan. Alumiini on haastava maalattava, mutta erittäin mahdollinen tehtävä myös tee se itse projektina Alumiini on maalattavissa oleva materiaali kunhan noudatetaan tarkasti esikäsittelyvaatimuksia, lämpötiloja, kosteutta, päällemaalaus aikoja tms. Sisätiloissa maalausta suositellaan. Alumiinin pinta pitää aina karhentaa joko hiomalla tai hiekkapesulla(ammattilaisen hommaa), jotta saadaan riittävän puhdas pinta sekä riittävän karhea pintastruktuuri maalin tartunnaksi. Ensimmäinen maalauskerros on syytä suorittaa mahdollisimman nopeasti (minuuteissa) karhennuksen jälkeen. MAALI EI TARTU KARHENTAMATTOMAAN ALUMIINIPINTAAN! Alumiini tarvitsee aina tartuntapohjamaalauksen (primer) ennen varsinaista maalausta. 2-komponentti pohjamaalit suositeltavimpia, niiden tartuntaominaisuuksien vuoksi.

8 ALUMIINIVENEEN TYYPILLISET VAURIOT Alumiini tunnetaan kestävänä veneenrakennus materiaalia, mutta ei sekään ihan kaikkea kestä. Tyypillisimpiä vaurioita ovat: o Lommot, kuhmut, naarmut, tms. käytössä syntyneet vauriot o Metallin väsymisestä aiheutuneet halkeamat, repeämät ja niittien löystymiset o Korroosion aiheuttamat vauriot Vauriot ovat usein korjattavissa oikaisemalla, hitsaamalla ja/tai osan vaihdolla. Hitsaaminen vaatii omat välineensä ja hiukan ammattitaitoa.

9 ALUMIINIVENEEN TYYPILLISET VAURIOT LOMMOT ETC. Jos vamma on vain kosmeettinen voidaan jättää as-is. Suurissa ja terävissä lommoissa on aina tarkistettava onko vauriolla rakenteen lujuutta / tiiveyttä heikentävä vaikutus. Korjaustapoja useita, oikaisusta, osan vaihtamiseen hitsaamalla / niittaamalla.

10 ALUMIINIVENEEN TYYPILLISET VAURIOT VUOTAVAT/LÖYSÄT KIINNITTIMET Niittaamalla valmistetuissa veneissä yleinen vaiva ikääntyessä. Saattaa aiheutua esim. pohjakosketuksesta jossa veneen pohja muuttaa muotoaan. Niitti löystyy reijässään, Niitin pystyy usein kiristämään lyömällä vastaraudan avulla. Paras vaihtoehto on vaihtaa uusi niitti. Tiivistämiseen voi käyttää esim. West System G/Flex tuotetta.

11 Tyypillinen hitsaussauman väsymis murtuma vaurio. Näitä löytyy tyypillisemmin moottoriveneen perälaudasta alueelta jonne moottori / vetolaite on kiinnitetty. Korjattavissa hitsaamalla. ALUMIINIVENEEN TYYPILLISET VAURIOT METALLIN VÄSYMINEN

12 ALUMIINIVENEEN TYYPILLISET VAURIOT KORROOSIO Vasemman puolisen kuvan mukainen korroosio on galvaanista korroossiota jota syntyy esim. laituri olosuhteissa mm. viallisista sähkölaite asennuksista tai vajaasta anodisesta suojauksesta. Oikeanpuoleinen kuva kemiallista korroosiota. Valittu väärä materiaali kohteeseen (septitankki), ei korjattavissa.

13 ALUMIININ HITSAUKSESSA HUOMIOON OTETTAVAT ASIAT Alumiini on hyvin hitsattavaa materiaalia siksi monet nykyaikaista alumiiniveneistä on rakennettu hitsaamalla. Veneen ylläpidossa saatetaan joskus tarvita hitsaamista esim. vaurioiden korjaamiseksi. Alumiinin hitsaaminen on erikoisvälineitä ja taitoa vaativaa työtä, siksi hitsaaminen onkin syytä jättää asiansa osaavalle hitsarille.

14 ALUMIININ HITSAUKSESSA HUOMIOON OTETTAVAT ASIAT Veneilijä voi auttaa hitsaria valmistelemalla veneen hitsauskuntoon pesemällä ja kuivaamalla (pilssi tyhjäksi) vene. Lika ja vesi ovat alumiini hitsarin pahimmat viholliset. Jos hitsattava alue on esim veneen pohjassa täytyy vene kääntää katolleen hitsauksen ajaksi. Tällöin täytyy akku, tankki, moottori poistaa veneestä sekä usein myös lattialevyt. Perälauta hitsauksissa täytyy aina moottori irroittaa ja mahdollisesti perälaudan sisällä oleva märkä vaneri. Alumiini on hyvin lämpöä johtava materiaali joten kaikki 30 cm hitsattavaa kohtaa lähempänä olevat muovit/kumi osat on irroitettava (sulamis vaara) Varsinaisen hitsausalueen valmistely on syytä jättää hitsarille.

15 ALUMIININ KORROOSIO Alumiini on aktiivinen ja herkästi hapettuva materiaali. Tätä ominaisuutta voidaan myös käyttää hyväksi alumiinin suojaamiseksi korroosiolta (anodisointi). Alumiinin pintaan muodostuva tiivis oksidikerros suojaa metallia hapettumiselta. Galvaaninen korroosio on kahden eri metallin välinen sähkökemiallien reaktio. Reaktioon tarvitaan kaksi eri metallia + elektolyysi joka veneissä on usein merivesi. Myös makeat järvivedet toimivat elektrolyysinä, mutta heikommin. Kuvassa eri metallien välinen suhde, niin että less noble (anodic) syöpyy.

16 ALUMIININ KORROOSIO JA JÄLKIASENNUKSISSA HUOMIOON OTETTAVAT ASIAT Lisätarvikkeiden asennuksissa erityisesti vedenalaisiin osiin venettä on huomioitava galvaanisen korroosion vaara. Noudata seuraavia teesejä asennusten suunnittelussa korroosion välttämiseksi: I - Vältä pientä anodista aluetta katodisen alueen suhteen (esim. paljon ruostumatonta terästä vähän alumiinia). II - Käytä suurta anodialuetta (esim. paljon alumiinia vähän ruostumatonta terästä). III - Mitä suurempi on suhteellinen anodialue, sitä pienempi galvaaninen virrantiheys anodilla, sitä pienempi galvaaninen korroosio. IV - Galvaanisen korroosion määrää voidaan pitää suhteessa katodin / anodin pinta-alan suhteeseen. V Suunnittele asennus pienelle katodi / anodisuhteelle. VI - Pieniä kiinnittimiä ja pultteja käytettäessä, käytetään samaa metallia tai enemmän jaloa (katodista, metallia). VII - Vältä suuria erimetalli osia esim. läpivienti liittimiä.

17 ALUMIININ KORROOSIO JA JÄLKIASENNUKSISSA HUOMIOON OTETTAVAT ASIAT Suositeltavia asennus esimerkkejä: Käytä muovisia läpivientiliittimiä aina kun mahdollista (esim. Trudesign tuotteet) Käytä eristävää rasvaa ruuvi / popniitti liitoksissa. Käytä haponkestäviä (316) asennusosia vain rungon veden yläpuolisissa osissa. Veden alapuolisissa osissa harkitse liimakiinnityksen mahdollisuutta (anturitelineet yms). Käytä delta** pinnoitettuja kiinnittimiä, mm. Buster veneet suosittelee näitä. **Delta on tavaramerkki, vastaavia ovat mm. corrseall, zink flake ja dörken. Pinnoite vastaa kuumasinkittyä terästä kestävyydeltään ja galvaanisilta korroosio ominaisuuksiltaan.

18 KIITOS! JA HYVÄÄ KESÄÄ KAIKILLE!

RUOSTUMATTOMAT JA HAPONKESTÄVÄT TERÄKSET

RUOSTUMATTOMAT JA HAPONKESTÄVÄT TERÄKSET SISÄLLYSLUETTELO ALUMIINIT PYÖRÖTANGOT 2 NELIÖTANGOT 2 LATTATANGOT 3 L-PROFIILIT 4 U-PROFIILIT 4 NELIÖPUTKET 5 SUORAKAIDEPUTKET 5 PYÖRÖPUTKET 6 T-PROFIILIT 6 LASITUSLISTAT 7 LEVYT 8-10 VERTAILUTAULUKKO

Lisätiedot

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT. Copyright Isto Jokinen. Käyttö opetuksessa tekijän luvalla

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT. Copyright Isto Jokinen. Käyttö opetuksessa tekijän luvalla METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT 1 YLEISIMMÄT MAALATTAVAT METALLIT 1. Kylmävalssattu teräs 2. Kuumavalssattu teräs 3. Sinkitty teräs 4. Valurauta 5. Alumiini Myös ruostumatonta terästä, anodisoitua

Lisätiedot

METALLITEOLLISUUDEN PINTAKÄSITTELYN PERUSTEET - KORROOSIO

METALLITEOLLISUUDEN PINTAKÄSITTELYN PERUSTEET - KORROOSIO METALLITEOLLISUUDEN PINTAKÄSITTELYN PERUSTEET - KORROOSIO 25.9.2014 Juha Kilpinen Tekninen Palvelu 1 METALLIN KORROOSIO Metallin korroosiolla tarkoitetaan sen syöpymistä ympäristön kanssa tapahtuvissa

Lisätiedot

Reikälevyt Varasto- ja tilausvalikoima

Reikälevyt Varasto- ja tilausvalikoima eikälevyt Varasto- ja tilausvalikoima 1 ikä, C = neliöreikä, L = pitkäreikä, = pyöreäreikä, T = kolmiojako, C = neliöreikä, U = neliöjako L = pitkäreikä, T = kolmiojako, U = neliöjako EIKÄISET ikä, SEOSTAMATON

Lisätiedot

Ohjaamon jälkimaalaus. Ohjaamon peltiosat. Esikäsittely PGRT TÄRKEÄÄ!

Ohjaamon jälkimaalaus. Ohjaamon peltiosat. Esikäsittely PGRT TÄRKEÄÄ! Esikäsittely TÄRKEÄÄ! Korin metalli on suojattu korroosiolta mm. sinkkikerroksella. Täydellisen korroosiosuojauksen varmistamiseksi tämä sinkkikerros on korjattava päällemaalaamalla, jos se on vahingoittunut

Lisätiedot

Laskukunto. Voidaanko vene laskea veteen?

Laskukunto. Voidaanko vene laskea veteen? Laskukunto Voidaanko vene laskea veteen? Varmista, että Vene on tiivis Kaikki on asennettu Kaikki on tehty VARMISTA, ETTÄ VENE ON VESILLELASKUKUNNOSSA Onko kaikki työt tehty? Veneen hoitoon ja korjaukseen

Lisätiedot

TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ)

TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ) t TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ) Sisältö I. Komponentit... 3 II. Täydentävät tuotteet... 3 III. Tuotekuvaus... 4 IV. Tuotteen käyttötarkoitus... 4 V.

Lisätiedot

HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali

HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali OMINAISUUDET JA KÄYTTÖ: HENSOTHERM 4KS on paisuva, vesiohenteinen palosuojamaali. Maalin korkean viskositeetin ja hienojakoisuuden ansiosta palosuojamaalattu pinta on tasainen.

Lisätiedot

FAVORIT. FAVORIT_GUARANT_FY13_FI.indd 1 8.8.2012 9:13:13

FAVORIT. FAVORIT_GUARANT_FY13_FI.indd 1 8.8.2012 9:13:13 FAVORIT FAVORIT_GUARANT_FY13_FI.indd 1 8.8.2012 9:13:13 Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. FAVORIT on korkealaatuinen ruoanlaittoastiasarja. Sarjan tuotteet testataan huolellisesti,

Lisätiedot

Pintakäsittelyn huomioonottaminen teräsrakenteiden suunnittelussa

Pintakäsittelyn huomioonottaminen teräsrakenteiden suunnittelussa 1 (6) Pintakäsittelyn huomioonottaminen teräsrakenteiden suunnittelussa P intakäsittelyn kestävyys riippuu aina tehdyistä kokonaisratkaisuista. Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat monet muutkin tekijät

Lisätiedot

METALLIMAALIEN AMMATTILAINEN. Opas täydelliseen metallinsuojaukseen!

METALLIMAALIEN AMMATTILAINEN. Opas täydelliseen metallinsuojaukseen! METALLIMAALIEN AMMATTILAINEN ULOS&SISÄLLE ULOS&SISÄLLE Opas täydelliseen metallinsuojaukseen! Aina oikea maali metallille! Hammerite Hammerite metallimaaleilla voidaan käsitellä kaiken tyyppisiä metallipintoja

Lisätiedot

Komposiitti- ja valumarmorialtaat

Komposiitti- ja valumarmorialtaat Komposiitti- ja valumarmorialtaat SISÄLLYS Komposiittialtaat sivut 3-9 Valumarmorialtaat sivut 10-17 Erikoismitta valumarmorialtaat sivut 18-19 komposiittialtaat Komposiittialtaat: kestää kylmää ja kuumaa

Lisätiedot

DE IJSSEL COATINGS MAALISYSTEEMIT

DE IJSSEL COATINGS MAALISYSTEEMIT DE IJSSEL COATINGS MAALISYSTEEMIT ALUMIINIVENEET Alumiini - vesilinjan alapuoliset osat Alumiini - vesilinjan yläpuoliset osat Alumiini - kansi Alumiini - pintarakenteet Alumiini - verhoilujen takana olevat

Lisätiedot

Vertaansa vailla olevaa puhdasta polyureateknologiaa. TEKNOPUR 300 elastomeeripinnoite

Vertaansa vailla olevaa puhdasta polyureateknologiaa. TEKNOPUR 300 elastomeeripinnoite Vertaansa vailla olevaa puhdasta polyureateknologiaa TEKNOPUR 300 elastomeeripinnoite Perinteinen epoksipinnoite ja TEKNOPUR 300-20 C:ssa suoritetun iskunkestotestin jälkeen. Vertaansa vailla olevaa puhdasta

Lisätiedot

Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse?

Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse? Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse? Miksi minä? Aluksen omistajalla on laivaisännän vastuu. Aluksen päälliköllä on päällikön vastuu.

Lisätiedot

E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA

E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA TMT-Alleajosuoja Hyväksyntänumero: E4-58R-020343 Ext: 01 E-HYVÄKSYNNÄT TMT-Alleajosuoja on E-hyväksytty

Lisätiedot

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS METALLITUOTTEIDEN MAALAUS PINNALLA 2. 27.3.2014 Isto Jokinen 1 MAALAUKSEN TAVOITE Kaikkia tuotteita maalataan haluttaessa muuttaa niiden pinnan sävyä ja kiiltoa ja parannettaessa pinnan pitämistä puhtaana.

Lisätiedot

COOLDRY REFLECTIVE. Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN

COOLDRY REFLECTIVE. Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN COOLDRY REFLECTIVE Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN 71640 Ludwigsburg GERMANY E info@sistec-coatings.de I www.sistec-coatings.de TUOTEKATSAUS 1 COOLDRY / FLEXDRY KATTOMAALIT

Lisätiedot

TEKNOPUR 300. elastomeeripinnoite. Vertaansa vailla olevaa puhdasta polyureateknologiaa

TEKNOPUR 300. elastomeeripinnoite. Vertaansa vailla olevaa puhdasta polyureateknologiaa TEKNOPUR 300 elastomeeripinnoite Vertaansa vailla olevaa puhdasta polyureateknologiaa PERINTEINEN EPOKSIPINNOITE JA TEKNOPUR 300-20 C:SSA SUORITETUN ISKUNKESTOTESTIN JÄLKEEN. Vertaansa vailla olevaa puhdasta

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 07. KATOT ja metallipinnat ulkona

MAALILINJA NEUVOO 07. KATOT ja metallipinnat ulkona MAALILINJA NEUVOO 07 KATOT ja metallipinnat ulkona Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä NIKSIT Hyvä käsittelylämpötila

Lisätiedot

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita.

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita. Putkivastuksien vaippaputken raaka-aineet Vastuksen käyttölämpötila ja ympäristön olosuhteet määräävät minkälaisesta materiaalista vastuksen vaippaputki on valmistettu. Tavallisesti käytettäviä aineita

Lisätiedot

Hallinta. Kaukosäätölaite PÖYTÄMALLIN KAUKOSÄÄTÖLAITE KAKSOISASENNETUILLE KONEILLE. VASENKÄTINEN

Hallinta. Kaukosäätölaite PÖYTÄMALLIN KAUKOSÄÄTÖLAITE KAKSOISASENNETUILLE KONEILLE. VASENKÄTINEN Kaukosäätölaite PÖYTÄMALLIN KAUKOSÄÄTÖLAITE KAKSOISASENNETUILLE KONEILLE. OIKEAKÄTINEN 06240-ZW5-U60 KAKSOISASENNUSMALLI,VAIHDE-/KAASUKAHVAT, SÄÄDETTÄVÄ TYHJÄKÄYNTI, TRIMMI-/ TILTTIKATKAISIMET, ASENNUSAUKON

Lisätiedot

SATAMAT, TELAKAT JA MERENKULKUKALUSTO ZINGA GALVANOINTI YHTÄ HELPPOA KUIN MAALAUS

SATAMAT, TELAKAT JA MERENKULKUKALUSTO ZINGA GALVANOINTI YHTÄ HELPPOA KUIN MAALAUS SATAMAT, TELAKAT JA MERENKULKUKALUSTO ZINGA GALVANOINTI YHTÄ HELPPOA KUIN MAALAUS ZINGA-GALVANOINTI YHTÄ HELPPOA KUIN MAALAUS - Suojauksen kesto vastaa kuumasinkityksen kestoa. - Kuivakalvosta 96 % puhdasta

Lisätiedot

IKEA ruoanlaittoastiat

IKEA ruoanlaittoastiat IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat IKEA365_GUARANT_FY13_FI.indd 1 8.8.2012 9:17:29 Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat

Lisätiedot

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun 1.11.2011 Tuoteseloste Asennusohje Tämä ohje liittyy PETE -pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta)

Lisätiedot

Vesikeskuslämmityspatterit

Vesikeskuslämmityspatterit Vesikeskuslämmityspatterit Onnline lämmityspatterit on suunniteltu asennettaviksi keskuslämmitysjärjestelmiin. Patterit voidaan asentaa joko vasen- tai oikeakätisenä. Korkein sallittu käyttöpaine on 10

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat

IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat on tarkoin testattu, jotta voisimme olla varmoja,

Lisätiedot

AKH-keräin Kokoamisohje (Versio 1.0)

AKH-keräin Kokoamisohje (Versio 1.0) AKH-keräin Kokoamisohje (Versio 1.0) Sisällys 1. Turvallisuus 2. Kuljettaminen 3. Tuoteseloste 4. Pakkaus ja sisältö 5. Kokoaminen ja asentaminen 6. Järjestelmän kytkeminen 1. Turvallisuus Tuotetta käsiteltäessä

Lisätiedot

Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet

Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet VANHAN PELTIKATON HUOLTOMAALAUS Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet www.restakoti.fi 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 1. PELTIKATON TEE-SE-ITSE -HUOLTOMAALAUS 2. MUOVIPINNOITETU PELTIKATON

Lisätiedot

OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT

OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT OMAX vesileikkuujärjestelmät voivat leikata laajalti erilaisia materiaaleja. Hioma-aineella varustetut vesileikkurit voivat käytännössä leikata kaikkia materiaaleja, sisältäen

Lisätiedot

Puhdasta suorituskykyä!

Puhdasta suorituskykyä! Puhdasta suorituskykyä! Valitse paras eliönesto Haluamme tarjota sinulle parasta eliönestoa sekä vapauden valita ja yhdistellä menetelmät, jotka vastaavat omia tarpeitasi kaikissa olosuhteissa. Kun kiinnität

Lisätiedot

Fouling? Don t fight it. Release it. Hempel 2013 Silic One Brochure 148x210+3 FI.indd 1

Fouling? Don t fight it. Release it. Hempel 2013 Silic One Brochure 148x210+3 FI.indd 1 Fouling? Don t fight it. Release it. Hempel 2013 Silic One Brochure 148x210+3 FI.indd 1 Tutustu HEMPELin uusimpaan innovaatioon ja teknologiseen läpimurtoon uusi silikonipohjainen kasvillisuutta hylkivä

Lisätiedot

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Vihjeitä asentajille. Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Vihjeitä asentajille. Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset Refrigeration and Air Conditioning Controls Vihjeitä asentajille Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset R E F R I G E R A T I O N A N D A I R C O N D I T I O N I N G Sisällys Sivu Asennustyön vaatimukset...

Lisätiedot

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia.

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Alpex-duo Asennusohjeet 1.1 Yleistä Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Järjestelmän liittimet

Lisätiedot

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä, rasvoista

Lisätiedot

2.1 Sähköä kemiallisesta energiasta

2.1 Sähköä kemiallisesta energiasta 2.1 Sähköä kemiallisesta energiasta Monet hapettumis ja pelkistymisreaktioista on spontaaneja, jolloin elektronien siirtyminen tapahtuu itsestään. Koska reaktio on spontaani, vapautuu siinä energiaa, yleensä

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

Asennusohje PELLITYSSARJA

Asennusohje PELLITYSSARJA 22.05.2014 Asennusohje Asennusohje Tämä ohje liittyy SCC-pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta) tai

Lisätiedot

RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA

RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA Ratakiskojen käsittely 1 (9) 4.7.1998 111/71/98 Ratahallintokeskuksen työmaat Työmaavastaavat Työpäälliköt Urakoitsijat Kunnossapitäjät RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA Kiskot ovat hankalasti käsiteltävästä

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ

ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ TIKKURILA ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Aktiivista ruosteenestopigmenttiä sisältävä alkydimaali. Peltikatot, vesikourut, syöksytorvet, suojapellit, kaiteet

Lisätiedot

Pikakuivaus UV-lamppua käyttäen nopeuttaa korjaustyötä perinteisiin kuivausmenetelmiin verrattuna.

Pikakuivaus UV-lamppua käyttäen nopeuttaa korjaustyötä perinteisiin kuivausmenetelmiin verrattuna. GLOBAL REFINISH SYSTEM Kesäkuu 2014 Tuotetiedote D8082 D8082 UV-kuivattava pohjamaali D8783 Aktivaattori UV-kuivattavalle pohjamaalille TUOTEKUVAUS D8082 UV-kuivattava pohjamaali on erittäin nopea ruiskuttaa

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

PELTIKATTOMAALI PANSSARI AKVA

PELTIKATTOMAALI PANSSARI AKVA UUSI! PELTIKATTOMAALI PANSSARI AKVA Panssari Akva - uusien sinkittyjen peltikattojen suojaamiseen. Soveltuu vanhan, ehjän alkydimaalin päälle ilman pohjamaalausta sekä maalipinnoitettujen / muovipinnoitettujen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Haswing W-20

KÄYTTÖOHJE. Haswing W-20 KÄYTTÖOHJE Haswing W-20 Omistajalle Kiitos, että valitsitte Haswing- sähköperämoottorin. Se on luotettava ja saastuttamaton sekä helppo asentaa ja kuljettaa. Tässä käyttöohjeessa on tietoja laitteen asennuksesta,

Lisätiedot

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE PITKÄIKÄINEN SUOJA PINNOILLE KÄYTTÖKOHTEET: Lattiapinnat kuten puu-, laatta-, kivi- ja muovipintaiset lattiat Metallipinnat Posliiniset ja keraamiset

Lisätiedot

Käytännön esimerkkejä on lukuisia.

Käytännön esimerkkejä on lukuisia. PROSESSI- JA Y MPÄRISTÖTEKNIIK KA Ilmiömallinnus prosessimet allurgiassa, 01 6 Teema 4 Tehtävien ratkaisut 15.9.016 SÄHKÖKEMIALLISTEN REAKTIOIDEN TERMODYNAMIIKKA JA KINETIIKKA Yleistä Tämä dokumentti sisältää

Lisätiedot

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla.

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. KALOCER KALOCER KALSICA ABRESIST KALSICA Piikarbidi Piikarbidi Kovasementti Valettu Kovasementti keraami Teollisuuden

Lisätiedot

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon Käkeläntie 41 FIN-16300 ORIMATTILA Tel. +358 3 544 3100 Fax. +358 3 544 3160 Asennusohje pdfmuodossa Säästä tämä ohje myöhempää koelaukaisua ja huoltoa varten Savunpoistoluukku voidaan asentaa täysin vaakasuoraan

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA. Sähkön kosketinpintojen puhdistusjärjestelmä HENKILÖAUTOT

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA. Sähkön kosketinpintojen puhdistusjärjestelmä HENKILÖAUTOT KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA Sähkön kosketinpintojen puhdistusjärjestelmä HENKILÖAUTOT Copyright ZF Friedrichshafen AG Tämä dokumentti on suojattu tekijänoikeuslain nojalla. Dokumentin osittainenkin monistaminen

Lisätiedot

Metallinen halkovaja. KÄYTTÖOHJE/ asennusohje. Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia.

Metallinen halkovaja. KÄYTTÖOHJE/ asennusohje. Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia. Metallinen halkovaja KÄYTTÖOHJE/ asennusohje Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia. 1 ENNEN TYÖN ALOITTAMISTA Käyttöohje Ennen halkovajan kokoonpanoa tarkista rakennuslaissa säädetyt

Lisätiedot

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria

1. Tuotteen tunnettu käyttöhistoria Henkilösuojaimen tarkastus Tarkastusohjeet Jokaisella käyttökerralla tehtävän rutiinitarkastuksen lisäksi pätevän henkilön pitää tehdä henkilösuojaimelle yksityiskohtainen tarkastus säännöllisesti. Petzl

Lisätiedot

Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia. Jyrki Kauppinen

Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia. Jyrki Kauppinen Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia Jyrki Kauppinen Esityksen sisältö Yksitoista rakennusvirhettä Mitä seurauksia? Mitä pitäisi tehdä? Lopuksi Pientalon lämmöneristeiden virheellinen asennus Ulkoseinien

Lisätiedot

AMTICO CARPET TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

AMTICO CARPET TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 6 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus ja

Lisätiedot

SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat

SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu-

Lisätiedot

Käyttöohje. Turvallisuusohjeet HUOMIO! Epäasianmukainen käyttö voi aiheuttaa ainevahinkoja tai toimintahäiriöitä.

Käyttöohje. Turvallisuusohjeet HUOMIO! Epäasianmukainen käyttö voi aiheuttaa ainevahinkoja tai toimintahäiriöitä. 1 4 Käyttöohje Lue tämä käyttöohje huolellisesti ja säilytä se myöhempää tarvetta varten. Näin opit käyttämään -kelloasi oikein ja siitä on sinulle pitkään iloa. Käyttöohje on saatavilla myös verkossa:

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

Hallinta. Kaukosäätölaite PÖYTÄMALLIN KAUKOSÄÄTÖLAITE KAKSOISASENNETUILLE KONEILLE. VASENKÄTINEN

Hallinta. Kaukosäätölaite PÖYTÄMALLIN KAUKOSÄÄTÖLAITE KAKSOISASENNETUILLE KONEILLE. VASENKÄTINEN Kaukosäätölaite PÖYTÄMALLIN KAUKOSÄÄTÖLAITE KAKSOISASENNETUILLE KONEILLE. OIKEAKÄTINEN 06240-ZW5-U60 KAKSOISASENNUSMALLI,VAIHDE-/KAASUKAHVAT, SÄÄDETTÄVÄ TYHJÄKÄYNTI, TRIMMI-/ TILTTIKATKAISIMET, ASENNUSAUKON

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

Betonilattioiden pinnoitusohjeet

Betonilattioiden pinnoitusohjeet Betonilattioiden pinnoitusohjeet BLY 12 / by54 Betonilattioiden pinnoitusohjeet 2010 BLY 7 / by45 Betonilattiat 2002 PSK 2703 standardi: Betonilattioiden pintakäsittely. Käyttösuositus prosessiteollisuudelle

Lisätiedot

Paineanturi nesteitä ja kaasuja varten

Paineanturi nesteitä ja kaasuja varten 904 Paineanturi nesteitä ja kaasuja varten QBE620-P Paineanturi ylipaineen mittaukseen LVIS-sovelluksissa, joissa käytetään väliaineena nesteitä tai kaasuja Pietsoresistiivinen mittausjärjestelmä Lähtöviesti

Lisätiedot

KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE

KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE 1. Ominaisuudet a. valmistettu korkealaatuisesta polyeteenistä b. täysin omavarainen c. ei vaadi ulkoisia liitäntöjä d. varmatoimiset lukot ja saranat e. kaikki osat käyttäjän

Lisätiedot

NENTUOTETUKIp.0400244780

NENTUOTETUKIp.0400244780 PÄÄTÄI STUMAKORKEUSENNENASENNUSTA! TEKNI NENTUOTETUKIp.0400244780 SCHWAB ASENNUSOHJE Ennen asennusta: Tarkista, ettei tuotteessa ole kuljetuksen aikana tulleita halkeamia tai kolhuja. Märkätilassa elementti

Lisätiedot

Aurinkolämmitin XP2. Käyttöopas FI

Aurinkolämmitin XP2. Käyttöopas FI Aurinkolämmitin XP2 Käyttöopas FI ID-KOODI: M-1631.2013 ID-KOODI: M-1633.2013 Swim & Fun Scandinavia info@swim-fun.com www.swim-fun.com Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Turvallisuusohjeet 2 2. Laitteen toimintatapa

Lisätiedot

Korjattavien pintojen esikäsittelyt

Korjattavien pintojen esikäsittelyt 06.02.2018 1 Betonirakenteiden korjaaminen Esikäsittelyt ja laastipaikkauksen periaatteet 06.02.2018 2 Korjattavien pintojen esikäsittelyt Korjattavien pintojen on oltava puhtaita Lujuudeltaan heikko betoni

Lisätiedot

ASENNUSOHJE TYCROC UHP

ASENNUSOHJE TYCROC UHP TYCROC UHP Tycroc UHP asentaessa pohjan tulee olla tasainen, puhdas ja jäykkä. Pohjaan ei saa jäädä öljy pintaisia materiaaleja tai muuta likaa. Tarvittaessa alusta pitää oikaista. LEIKKAAMINEN JA SÄILYTYS

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA

ASENNUSOHJEET TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA Tycroc TWP -rakennuslevyä on helppo leikata joko sirkkelillä, pistosahalla, käsisahalla tai mattoveitsellä. Aukkojen poraamiseen soveltuu sekä kivi-, metalli-

Lisätiedot

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Sivu 1/8 WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Puh: 02-4870258, Web: www.wenda.fi, E-Mail: sales@wenda.fi Sivu 2/8 Kamiinan perustiedot: Kamiina on valmistettu merivettä kestävästä alumiinista,

Lisätiedot

Tekninen tuotetiedote Marraskuu 2006

Tekninen tuotetiedote Marraskuu 2006 Tekninen tuotetiedote Marraskuu 2006 TUOTTEET ON TARKOITETTU VAIN AMMATTIKÄYTTÖÖN H5620V HS+ Täytepohjamaali P565-5301, P565-5305 & P565-5307 Tuote Kuvaus P565-5301 HS+ Täytepohjamaali valkoinen -Spectral

Lisätiedot

Crown Shield Asennusohje

Crown Shield Asennusohje Inspiration in wood Crown Shield Asennusohje Malli SP28 Valmistaja pidättää oikeuden tehdä tuotteeseen teknisiä muutoksia. www.huuden.com Suunnittelu ja laatu HUUDEN OÜ Hyvä asiakkaamme Onnittelut uuden

Lisätiedot

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN Sisäänvientikotelo ja kotipääte Sisäänvientikotelo 1. Valitse kiinteistöstä kotipäätteen sijoituspaikka. Sijoituspaikkaa valittaessa kannattaa huomioida seuraavat suositukset:

Lisätiedot

Toukokuu 2008 TUOTEKUVAUS MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY - HIONTA MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY PUHDISTUS. Epoksi täytepohjamaali

Toukokuu 2008 TUOTEKUVAUS MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY - HIONTA MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY PUHDISTUS. Epoksi täytepohjamaali GLOBAL REFINISH SYSTEM Toukokuu 2008 Epoksi täytepohjamaali Kovete TUOTEKUVAUS on VOC yhteensopiva, hiottava, 2K epoksi täytepohjamaali. Helppokäyttöinen, hyvin hiottavissa ja erinomaiset tartuntaominaisuudet

Lisätiedot

TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO

TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO Tycroc suihkualtaat toimitetaan aina asianmukaisella lattiakaivolla varustettuina. Komponentit on kehitetty yhdessä käytettäväksi eivätkä sovi asennettavaksi

Lisätiedot

Pienoisopas. Alumiinihitsaus.

Pienoisopas. Alumiinihitsaus. Pienoisopas. Alumiinihitsaus. 2 Sisällys 3 Alumiini 4 Alumiiniseokset 5 Alumiinin hitsaaminen Muodonmuutokset Puhdistus ennen hitsausta Lisäaine 7 Suojakaasut MISON suojakaasut Alumiinihitsauksen suojakaasut

Lisätiedot

KEHITTYNYT, KIRKAS, VETTÄ HYLKIVÄ PINNOITE

KEHITTYNYT, KIRKAS, VETTÄ HYLKIVÄ PINNOITE KEHITTYNYT, KIRKAS, VETTÄ HYLKIVÄ PINNOITE Mitä Gentoo on? Nimetty pingviinilajin mukaan Kirkas Kestävä Hankauksen-/kemikaalinkestävä Vettä hylkivä Öljyä hylkivä Mikä erottaa Gentoon muista pinnoitteista?

Lisätiedot

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään.

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään. 1 1. Tuuletus- ja ripustusaukot Sinkittävät kappaleet tulee suunnitella siten, ettei niihin jää umpinaisia tiloja ja taskuja. Aukotuksen ansiosta sinkki pääsee virtaamaan rakenteiden sisään ja ulos, eikä

Lisätiedot

Normaalipotentiaalit

Normaalipotentiaalit Normaalipotentiaalit MATERIAALIT JA TEKNOLOGIA, KE4 Yksittäisen elektrodin aiheuttaman jännitteen mittaaminen ei onnistu. Jännitemittareilla voidaan havaita ja mitata vain kahden elektrodin välinen potentiaaliero

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA

ASENNUSOHJEET TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA Tycroc TWP -rakennuslevyä on helppo leikata joko sirkkelillä, pistosahalla, käsisahalla tai mattoveitsellä. Aukkojen poraamiseen soveltuu sekä kivi-, metalli-

Lisätiedot

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08 Käyttöohje Asennusohje CD-vaihtaja A8 1 2 3 Vipu Levynpidin Valmistelu Makasiinin lataaminen Kuva 1 Aseta makasiini lataamista varten tähän asentoon (nuoli ylh.) Vedä levynpidin ulos. Älä koskaan poista

Lisätiedot

Venttiilit ja liittimet

Venttiilit ja liittimet Venttiilit ja liittimet Laippaventtiili DN 50-600 Muhviventtiili PE- ja PVC-putkelle DN 50-300 Hitsattava muhviventtiili DN 32-300 Laippaliitin PE- ja PVC-putkelle Jatkoliitin PE- ja PVC-putkelle Kiinteä

Lisätiedot

Oy KLIM-KO KO Ltd KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 13.3.2012 LOHJA KILL 151/200/300 Rev 1 Pneumaattinen rullauspää Sivu 1/5

Oy KLIM-KO KO Ltd KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 13.3.2012 LOHJA KILL 151/200/300 Rev 1 Pneumaattinen rullauspää Sivu 1/5 Pneumaattinen rullauspää Sivu 1/5 Osa Nimi kpl 1 Välilaippa 1 2 Perälevy 1 3 Sylinteriputki 1 4 Mäntä 1 5 Runko 1 6 Nostokartio 1 7 Leukapala 6 8 Anturilevy 300 1 9 Anturilevy 300 1 10 Anturilevy 200 1

Lisätiedot

TSS21 huoltovapaa termostaattinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje

TSS21 huoltovapaa termostaattinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1255050/3 IM-P125-10 ST Issue 3 TSS21 huoltovapaa termostaattinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto

Lisätiedot

82 437 949 A402 FIN. Kahdenkäden rasvapuristin

82 437 949 A402 FIN. Kahdenkäden rasvapuristin 82 437 949 A402 FIN Kahdenkäden rasvapuristin FIN Käyttöohje Kahdenkäden rasvapuristin Sisällysluettelo 1. Yleiset tiedot 3 1.1 Asianmukainen käyttö 3 1.2 Rakenne ja toimintakuvaus 3 1.3 Käyttöalue 3 1.4

Lisätiedot

Venekunnostusprojektin ositus ja budjetti

Venekunnostusprojektin ositus ja budjetti Kristian Takala / Navigatores ry 1(12) Venekunnostusprojektin ositus ja budjetti Venekunnostusprojektin ositus ja budjetti...1 1 Kuvaus...2 2 Ositus...2 3 Budjetti...5 3.1 Arvioidut varat...5 3.2 Osituksen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE Nord-Lockin X-sarjan aluslevyt

KÄYTTÖOHJE Nord-Lockin X-sarjan aluslevyt KÄYTTÖOHJE Nord-Lockin X-sarjan aluslevyt RUUVILIITOKSET 3 ASENNUSOHJEET 4 TEKNISET TIEDOT 5 KIRISTYSMOMENTIT 5 AINUTLAATUNEN JÄRJESTELMÄ, JOKA ESTÄÄ RUUVILIITOSTEN AVAUTUMISEN JA LÖYSTYMISEN Nord-Lockin

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6. DIN EN :2004 -sertifioitu järjestelmä

Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6. DIN EN :2004 -sertifioitu järjestelmä Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6 1. K & H Korroosiosuoja- ja tartuntalaasti Korroosiosuojaus ja tartuntalaasti samassa, raekoko < 0,5 mm Soveltuu myös tiesuolan vaikutuksille alttiisiin

Lisätiedot

KEHITETTY JA VALMISTETTU SUOMESSA SUOMALAISIIN OLOIHIN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET. Sisällysluettelo

KEHITETTY JA VALMISTETTU SUOMESSA SUOMALAISIIN OLOIHIN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET. Sisällysluettelo ASENNUS, KÄYTTÖ JA HUOLTOOHJEET Valmistenumero Kokoonpanija Päiväys Myyjän allekirjoitus, leima ja ostopäivä Sisällysluettelo 1. Yleisesittely...2 2. Tekniset tiedot...2 3. Asentaminen...3 4. Käyttö ja

Lisätiedot

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS Merkinnät: B Puukoolauksen leveys tulee olla vähintään 60mm lyhyillä sivuilla. Metallikoolauksen leveys voi olla vähintään 45mm. Jäljellä oleva koolaus voi olla 45 mm leveä. C

Lisätiedot

Construction. Sika MultiKit. Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja. korjausmassa. Tuotekuvaus

Construction. Sika MultiKit. Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja. korjausmassa. Tuotekuvaus Tuotetietoesite Painos 24/04/2008 Tunnus no: 02 04 02 03 001 0 000024 Sika Multikit Sika MultiKit Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja korjausmassa Construction Tuotekuvaus Käyttökohteet Ominaisuudet

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet

Asennus- ja käyttöohjeet TARJOILUPATA ESK Asennus- ja käyttöohjeet 4239100, 4239101 YLEISTÄ Tutustu huolellisesti tämän ohjeen sisältöön, koska siinä on tärkeää tietoa laitteen oikeasta ja turvallisesta asentamisesta, käytöstä

Lisätiedot

Wallgard asennusohje 2014

Wallgard asennusohje 2014 Wallgard asennusohje 2014 1. Alusta 1.1 Alustan on oltava luja, puhdas, kuiva ja tasainen, imukykyinen, eikä halkeamia ei saa esiintyä. Kiinnitystä heikentävät maali- ja öljytahrat sekä pöly poistetaan.

Lisätiedot

RUBBER. Elastinen pinnoite Helppo irrottaa!

RUBBER. Elastinen pinnoite Helppo irrottaa! RUBBER comp Elastinen pinnoite Helppo irrottaa! RUBBERcomp KUMIMAALISPRAY RUBBERcomp kumimaalispray on helposti levitettävä, monikäyttöinen, ilmakuivuva erikoiskumipinnoite. Se suojaa käsiteltävän pinnan

Lisätiedot

Dokumentaatio. Fiat Stilo MW 130

Dokumentaatio. Fiat Stilo MW 130 Dokumentaatio Fiat Stilo MW 130 Master 7 Kimmo Kolkka sisällysluettelo: 4.1.1 Laitteisto ja virtakaavio: 3 4.1.2 Piilotetut komponentit: 4 4.1.3 Piilotetut johdotukset: 9 4.2.1 Sulakkeet: 29 4.2.2 Johtoliitokset:

Lisätiedot

Teräksen kemialliset ja mekaaniset esikäsittelyt. Juha Kilpinen

Teräksen kemialliset ja mekaaniset esikäsittelyt. Juha Kilpinen Teräksen kemialliset ja mekaaniset esikäsittelyt Juha Kilpinen Sisältö Fosfatointi esikäsittelynä Rautafosfatointi Sinkkifosfatointi Korvaavat esikäsittelyt Terästyön viimeistely Suihkupuhdistus Fosfatointi

Lisätiedot

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502 Onnittelut tämän hyvin suunnitellun tuotteen valinnasta ; Ennen asennusta ja laitteen käyttöä lue huolellisesti seuraavat suositukset turvallisuudesta, jotta voit välttää onnettomuudet käyttäjälle ja vahingot

Lisätiedot

ASENNUSOPAS KATON JAKO SEINÄPROFIILIN ASENTAMINEN RIPUSTIMET PRIMÄÄRIPROFIILIT. Merkinnät:

ASENNUSOPAS KATON JAKO SEINÄPROFIILIN ASENTAMINEN RIPUSTIMET PRIMÄÄRIPROFIILIT. Merkinnät: ASENNUSOPAS Kuva 1 E A G B F C D H Merkinnät: Seinälista UD 28/27 Ruuvi SN 3,5 x 30 CD profiili 60/27 A = Maks. 300 mm B = Maks. 333 mm C = Maks. 900 mm D = Maks.900 mm Nonius-ripustimen (tyyppi riippuu

Lisätiedot

PLGW pewag winner profilift gamma Nostosilmukka G10-luokka

PLGW pewag winner profilift gamma Nostosilmukka G10-luokka PLGW pewag winner profilift gamma Nostosilmukka G10-luokka Alkuperäisestä käyttöohjeesta suomennettu 10/2012 Valmistaja: Pewag Austria GmbH A-8020 Graz, Bahnhofgurtel 59 Itävalta www.pewag.com Maahantuoja:

Lisätiedot

Kombikauhat Leveys 790 mm A32684 Leveys 900 mm A32484 Leveys 1050 mm A32448

Kombikauhat Leveys 790 mm A32684 Leveys 900 mm A32484 Leveys 1050 mm A32448 Kombikauhat Leveys 790 mm A32684 Leveys 900 mm A32484 Leveys 1050 mm A32448 2 1. Alkusanat Avant Tecno Oy haluaa kiittää teitä siitä, että olette hankkineet Avant-työlaitteen. Se on suunniteltu ja valmistettu

Lisätiedot

Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet Paletti

Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet Paletti Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet 5.3.2015 Paletti Päivän aiheita Alustat Nykytila Maalityypit ja menetelmät Esikäsittelyt ja tutkimukset Yleisimmmät virheet 4.3.2015 2 Sinkitty teräsohutlevy Alustat

Lisätiedot