Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Anu Kara 0700527 MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2)"

Transkriptio

1 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2) Viestinnän koulutusohjelma 1 Synopsis ja vuorovaikutus Verkkoviestintä KD07K Tietotekniikka 3 KDVCA16 Jussi Linkola MIETINTÄMYSSY Aloittelen parhaillaan opinnäytetyöni tekemistä ja olen pohtinut muun muassa muistiinpanotekniikkaa. Kirjoitan mielelläni ja välillä tuntuu, että joka paikka ympärilläni on täynnä erilaisia muistilappuja. Opinnäytetyön ajatuksia ja aineistoa kootessa olisi kuitenkin hyödyllistä pyrkiä jäsentämään niitä alusta asti jollakin tavalla. Lisäksi olisi kätevää saattaa ne sähköiseen muotoon melko varhaisessa vaiheessa, jotta niitä olisi helpompi työstää. Näin ollen ajattelin rakentaa Tietotekniikka 3 -kurssin harjoitustyönä yksinkertaisen blogin, joka toimisi mietintämyssynäni. 1.1 Mietintämyssyn tarkoitus Mietintämyssyyn tulen kirjoittelemaan opinnäytetyöhöni liittyviä ideoita, muistiinpanoja, kysymyksiä ja toivottavasti myös vastauksia aina kun sellaisia mieleen juolahtaa ja tietokone on ulottuvillani. Myssyn tulee sijaita internetissä, jotta voin kirjoittaa asioita ylös muuallakin kuin kotona. Alkuvaiheessa keskustelen varmasti lähinnä itseni kanssa, ja on mahdollista, että estän kokonaan muiden internetin käyttäjien pääsyn mietintämyssyyn. Myöhemmin saatan hyödyntää mietintämyssyä esimerkiksi tarvekartoitusta tai käytettävyystestausta tehdessäni. Tällöin pääsen opettelemaan myös eritasoisten käyttäjäoikeuksien asettamista. Koska on olemassa vaara, että mietintämyssystä näin muodostuu yksi opinnäytetyössä käyttämistäni menetelmistä, tulee sen synty ja käyttö dokumentoida riittävän hyvin. Tietotekniikka 3 -kurssilla tehtävän dokumentoinnin lisäksi käyttökokemuksia voin kirjata itse mietintämyssyyn. Sisältöalueita mietintämyssyyn tulee useita. Niitä pitää voida matkan varrella lisätä, muokata ja ryhmitellä uudelleen. Tavoitteenani on, että tarvittaessa voin helposti tulostaa tiettyyn aiheeseen tai sisältöalueeseen liittyvät kommentit. Sisällöntuotannon eli ideoiden kirjoittamisen tulee olla vaivatonta, jotta voin rauhassa keskittyä siihen, mitä olen kirjoittamassa. Teksteissä tulee olemaan hyperlinkkejä muualle internetiin. On myös mahdollista, että haluan lisätä mietintämyssyyn erilaisia dokumentteja liitetiedostoina. Pyrin kuitenkin pitämään rakenteen yksinkertaisena, etten ala liikaa väsäämään sen kanssa ja unohda itse pääasiaa eli opinnäytetyötäni.

2 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 2 (2) 1.2 Mietintämyssyn vuorovaikutus Oheisella kuvalla olen pyrkinyt hahmottelemaan Mietintämyssyn kokonaisuutta ja vuorovaikutusta. Kaavio on piirretty Cmap Tools -työkalun avulla, jonka vihdoin sain suurinpiirtein toimimaan omalla koneellani. Mietintämyssyssä ei ole tarkoitus tehdä kovin monenlaisia asioita, vaan haluan sen olevan melko yksinkertainen. Voin käyttää sitä joko kirjautuneena käyttäjänä tai kirjautumatta. Jos kirjaudun sisään, voin muokata esimerkiksi sivuston ilmettä ja toiminnallisuuksia, sisältöjen lisäksi. Uskon, että useammin kuitenkin olen kuka tahansa ohikulkija. Tällöin käyn tiputtamassa myssyyn idean, kysymyksen tai muistiinpanon asiasta joka juuri silloin on mielessäni, opinnäytetyötäni koskien. Myssyn tarkoitushan on olla näiden ideoiden ja ajatusten kokoontumispaikka, mistä sitten löydän ne kaikki kun niitä tarvitsen. Jaan sivuston sisältöalueisiin niin, että teen kustakin aiheesta (esim. opinnäytetyön kappaleesta) oman blogin. Jatkossa sitten kirjoittelen uusia kommentteja aina siihen blogiin, jonka aiheeseen ajatukseni eniten liittyy. On mahdollista, että jossain vaiheessa opinnäytetyötäni voisin kerätä myös muiden henkilöiden ajatuksia Mietintämyssyn avulla. Tällainen voisi tulla kyseeseen esimerkiksi alkuideoinnissa, kun kartoitan, minkälaisia odotuksia työtäni kohtaan on. Toinen vastaava vaihe voisi olla käytettävyystestaus, sitten kun pääsen niin pitkälle. Nyt kun minulla on käsitys siitä, minkälainen Mietintämyssystä pitäisi tulla, on seuraavaksi aika alkaa tutkimaan tarvittavaa tekniikkaa.

3 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (6) Viestinnän koulutusohjelma 2 Tekniset valinnat ja asennukset Verkkoviestintä KD07K / Mietintämyssyn tekniikka Tarvitsen Mietintämyssyn toteuttamiseen sisällönhallintajärjestelmän, jota opettelen muokkaamaan tarkoituksenmukaiseksi. Lisäksi tarvitsen unix-palvelintilaa ja tietokannan, jotta voin toteuttaa haluamani toiminnallisuudet ja vuorovaikutteisuuden. 2.1 Web-hotelli ja palvelintila Koska en halua ylläpitää unix-palvelinta itse, päätin vuokrata palvelintilaa web-hotellista. Tutkin internetistä löytämiäni palveluntarjoajien sivustoja, arvioiden mm. seuraavia seikkoja: sivuston ymmärrettävyys, yrityksen luotettavuus, palvelun helppokäyttöisyys, palvelun hinta, mahdollisuus tilata lisätoiminnallisuuksia ja niiden hinta, ohjelmistoversioiden ajantasaisuus sekä mahdollisuus tilata samalla oman domain. Kun olin oman valintani periaatteessa tehnyt, pyysin vielä ystävääni vahvistamaan, että palvelun ominaisuudet ja toiminnallisuudet tuntuvat riittäviltä käyttööni. Näin valitsin palveluntarjoajaksi Hostingpalvelu.fi -nimisen yrityksen ja sen tarjoamasta kolmesta hotellipaketista Aloituspaketin. Sen sisältämä levytila ja toiminnallisuudet ovat mielestäni hyvinkin riittävät minulle tässä vaiheessa, ja niitä voi myöhemmin lisätä. Palvelu oli helppo tilata ja maksaa, ja sain sen käyttööni heti. Tilaamani.fi-domain alkoi toimia seuraavana päivänä.

4 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 2 (6) 2.2 Sisällönhallintajärjestelmän valinta En juurikaan tunne sisällönhallintajärjestelmiä, mutta tiedän, että eri ohjelmistot soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kuulemani perusteella kiinnostavilta tuntuvat mm. Mediawiki, Joomla!, Wordpress sekä Drupal. Mietintämyssyn ohjelmistoksi Wordpress olisi todennäköisesti myös hyvä, mutta valitsin kuitenkin Drupalin, koska aion toteuttaa opinnäytetyöni teososan sillä. Näin voin keskittyä vain yhden ohjelmiston opettelemiseen, kun käytettävissä oleva aika on vähäinen. Web-hotellini palveluihin sisältyy Hallintapaneeli (cpanel), josta löytyy toiminto ohjelmistojen automaattinen asennus. Sen avulla voin asentaa palvelintilaani ilmaisia ohjelmistoja, joita tarvitsen tuottaessani web-sisältöjä. Ohjelmistoja on esimerkiksi kuvagallerioiden, blogien, äänestysten, verkkokauppojen ja keskustelupalstojen rakentamiseksi. Sen sijaan, jos haluan ohjelmistot myös kotikoneelleni, minun pitää hakea ja asentaa ne erikseen, sitä en voi tehdä tämän palvelun avulla. Varmistin vielä web-hotellin asiakaspalvelusta, että pelkän Drupalin asennus riittää: Apache, MySQL ja PHP ovat valmiiksi asennettuina heidän palvelimilleen, ja Drupal-asennuksen yhteydessä ohjelma luo Drupalin käyttämän tietokannan. 2.3 Drupalin asennus palvelimelle 1. Kun olin kirjautunut sisään web-hotelliini, avasin Hallintapaneelin ja valitsin siitä kohdan Ohjelmistot /Automaattinen asennus. 2. Pääsin asennusohjelman esittelyyn, josta valitsin välilehden Uusi asennus. 3. Sain esiin ohjeita sekä ohjelmistolistauksen. Valitsin listasta Drupalin.

5 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 3 (6) 4. Sain esiin Drupalin esittelyn. Klikkasin painiketta Asenna Drupal. 5. Asennus käynnistyi. Hyväksyin käyttöehtosopimuksen ja klikkasin painiketta Jatka.

6 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 4 (6) 6. Halusin Drupalin asentuvan suoraan anumari.fi -juureen ohjelman ehdotuksen mukaisesti. Samoin halusin, että tietokannan asetukset muodostuvat automaattisesti. Klikkasin Jatka. 7. Asennus käytti ulkoinen asennus -toimintoa, jonka eteneminen näkyi erillisessä värikkäin katkoviivoin reunustetussa ruudussa. Kohdassa Configure site ohjelma pyysi minua määrittelemään sivuston perustiedot kuten sen nimen ja sähköpostiosoitteen sekä hallinnoijan (admin) käyttäjätunnuksen, sähköpostiosoitteen ja salasanan. 8. Toiminnon valmistuttua klikkasin painiketta Ulkoinen tehtävä on nyt valmis.

7 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 5 (6) 9. Kaksi kertaa asennuksen aikana sain ilmoituksen asennuksen etenemisestä. Kummallakaan kerralla ei tarvinnut odottaa kauaa. 10. Sain tiedon asennuksen onnistumisesta sekä yhteenvedon asennuksen tiedoista. Klikkasin painiketta Jatka. 11. Asennusohjelman välilehdeltä Asennetut ohjelmat voin vielä tarkistaa, mitä kaikkia ohjelmia olen palvelintilaani asentanut. Sieltä löytyvät myös ohjelman asetukset ja tiedot. Näin asennus tuli tehdyksi. Sain sähköpostiini kertakäyttöisen salasanan sekä linkin ohjelman aloitussivulle. Drupal asentui englanninkielisenä, ja halutessani voisin ladata suomennoksen osoitteesta Jätin sen kuitenkin myöhemmäksi, samoin kuin erilaisten lisämoduulien asennukset.

8 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 6 (6) 2.4 Mitä muuta tarvitsen? Seuraavaksi yritin ymmärtää, tarvitseeko minun asentaa Drupal myös kotikoneelleni, vai voinko tuottaa sisältöjä kätevästi suoraan palvelimelle. Olin ajatellut, että pitäisin kehitysympäristön kotikoneellani ja tuotantoympäristön palvelimella, koska näin olen tottunut sisältöjä tuottamaan. Web-hotellin asiakaspalvelusta kuitenkin sanottiin näin: Jos haluat asentaa kotikoneelle Drupalin, tulee sinun asentaa kotikoneelle ensin Apache, MySql ja PHP ja tämän jälkeen Drupal perinteisellä tavalla. Koska eri palvelinympäristöissä on tiettyjä eroja, en tätä kuitenkaan suosittelisi. Helpointa olisi pitää myös kehitysympäristö meidän palvelimilla. Toisin sanoen kehitys- ja tuotantoympäristöt siis kannattaa pitää erillään, mutta molemmat voivat olla palvelimella. Nyt minun on sitten selvitettävä, pääsenkö kätevästi muokkaamaan tiedostoja, jotka ovat (vain) palvelimella, ja kuinka rakennan sinne nämä molemmat ympäristöt. Pulmani tiedostojen sujuvasta käytöstä ratkesi niin, että määrittelin itselleni web-levyn. Toiminto sisältyy web-hotellini palveluihin. Web-levy toimii kuten kiintolevy ja sen kautta voin käyttää sivustoni tiedostoja paikalliselta tietokoneelta. Tällaisia web-levyjä voisin halutessani määrittää useitakin, ja kullakin voi olla myös rajatut oikeudet vain tietyille sivuston alueille. Web-levyn määrittäminen tapahtui helposti hallintapaneelin kautta. Loin ensin levylle käyttäjätunnuksen. Sen jälkeen valitsin käyttöjärjestelmän ja tallensin VBScript-komentosarjatiedoston työpöydälleni, jonka jälkeen sinne ilmestyi Web-levyn pikakuvake. Kun klikkaan kuvaketta, minulta kysytään käyttäjätunnusta ja salasanaa, jotka äsken loin. Sen jälkeen pääsen käyttämään kansioita ja tiedostoja - todellakin ihan kiintolevyn tapaan. Kun olin tehnyt tämän kaiken ja samalla pohdiskellut Drupalin syvintä olemusta, aloin oivaltaa, että taisin tehdä turhaa työtä Drupalin kanssahan työskennellään ilmeisesti suoraan selaimessa eikä tiedostonhallintatyyppistä palvelua juuri tarvita? No, tarvitsen web-levyä kuitenkin varmasti muiden palvelimella olevien tiedostojen ja kansioiden ylläpitoon. 2.5 Ensiaskeleet Drupaliin Vihdoin tunsin olevani valmis kokeilemaan Drupalia. Se toimii! Kaikki tervetulosivun linkit aukeavat ihan oikein, ja pääsen nyt perehtymään ohjelman käyttöön. Onnistuminen maistuu erityisen makealta, koska olin tehnyt edelläkuvatun Drupalin asennuksen kaikkiaan kolmeen kertaan - ensimmäisen kerran jo muutama viikko sitten. En kuitenkaan saanut nyt ohjelmaa toimimaan, joten aikani värkättyä poistin asennuksen ja aloitin alusta. Jostain syystä asennus keskeytyi, joten vielä kerran poistin kaiken ja tein uudelleen. Nyt osaan sen aika hyvin ;).

9 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (3) Viestinnän koulutusohjelma 3 Sivuston toteutus ja arviointi Verkkoviestintä KD07K / Mietintämyssyn toteutus ja arviointi Vihdoinkin pääsin harjoittelemaan Drupalin käyttöä. Kirjauduin sisään ja aloin tutkia ylläpito-osiossa 1 sivuston rakennetta ja määrityksiä. Sisällönhallinnasta 2 löytyvät esimerkiksi kommenttien ja sisältöjen hallinta sekä sisältötyyppien ja postitusasetusten määrittely. Sivuston rakentamisessa 3 pääsee määrittelemään mitä osioita sivuilla näkyy ja missä kohtaa, millaiset ovat menujen sisällöt, mitä moduuleja on käytössä ja millainen teema eli ulkoasu. Sivuston asettelussa 4 on mahdollista määritellä monenlaisia toiminnallisuuksia, esimerkiksi siistit URL-osoitteet, päivämäärän ja kellonajan esittäminen, mitä käyttäjälle näytetään virheiden 403/404 yhteydessä sekä sivuston perustiedot kuten sen nimi ja etusivu. Käyttäjähallinnassa 5 nimensä mukaisesti hallinnoidaan käyttäjärooleja sekä yksittäisiä käyttäjiä ja määritellään, mitä näytetään rekisteröimättömille käyttäjille. Vielä löytyy raportointiosio 6, josta voi seurata sivuston tilastointitietoja, sekä ohjeet 7 -osio. 3.1 Rakenne ja määrittelyt Ulkonäöksi valitsin tässä vaiheessa Garland-nimisen valmiin teeman. Jatkossakin pidän sen tai vastaavan oletusteeman ylläpitäjän teemana, vaikka varsinainen ulkoasu tuleekin olemaan jokin muu. Näin löydän ylläpitäjän osiosta aina kaiken omalta paikaltaan, vaikka jokin osio pääsisi teemaa vaihtaessa katoamaan julkaistusta näkymästä. Sivun oikeaan reunaan sijoitin osion uusimmat kommentit. Ajattelin, että pitkä lista avauksia on hauskan näköinen oikean reunan ainoana elementtinä. Sivun vasempaan reunaan tein kaksi menua. Ylemmässä on vain kaksi ulkoista linkkiä: omalle kotisivulleni sekä koulun wikiin, jossa opinnäytettäni työstän. Toisen sisältö on jokseenkin sama kuin opinnäytetyöni sisällysluettelo, se on siis Mietintämyssynkin varsinainen sisältö. Ensin tein nuo menut osioihin primary links ja secondary links. Ne on kuitenkin tarkoitettu johonkin muuhun käyttöön, eikä niiden paikkaa teemassa voi välttämättä valita. Esimerkiksi primary links tulee ilmeisesti useimmiten sivun yläreunaan: Näin ollen kokosin menut itse, jolloin voin myös valita missä ne näkyvät. Sisällöiksi tein ensin etusivulle pienen kirjoituksen. Sen jälkeen naputtelin jokaisen varsinaisen sisältöotsikon alle ensimmäiset blogipostaukset. Ajatukseni on, että niihin sitten jatkan kirjoittelemalla kommentteja ja ehkä kommenttien vastauksia aina kun mieleeni jotain juolahtaa. Esimerkiksi otsikon Suvun oma sivusto alle laitoin jo kommentin, että sivustolla voisi ehkä olla myös sukupuu, ja otsikon Sivuston tekniikka alle jo kirjoittelin muutaman sanan tästä Drupalin käytön harjoittelusta. 1 administer 2 content management 3 site building 4 site configuration 5 user management 6 reports 7 help

10 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 2 (3) Käyttöoikeudet määrittelin niin, että ilman kirjautumista pääsee lukemaan, postittamaan ja poistamaan omia kommenttejaan. Ajattelin, että on itsellekin kätevää, ettei aina tarvitse kirjautua. Näin voin myös tarvittaessa jakaa osoitetta muillekin, joiden toivon tavalla tai toisella osallistuvan työni ideointiin. Lisäksi määrittelin, että kirjoituksiin voi liittää myös liitetiedostoja. Uskon, että kokonaisuus rakentuu juuri kommenttien ja niiden vastausten ympärille. Siksi en antanut muille oikeutta blogipostauksiin. 3.2 Teema Sivuston Garland-ulkonäkö näytti hassulta, joten seuraavaksi aloin tutkia teemoja. Löysinkin monenlaisia puolivalmiita ja valmiita teemoja sivustolta Aikani pähkäiltyä sain muutaman erilaisen teeman ladattua ensin työpöydälleni (tiedostomuoto GZ), siitä palvelimelle oikeaan kansioon (sites /all /themes) ja vielä osasin myös purkaa kansioiden sisällöt oikein. Kun näin sain uudet teemat Mietintämyssyyn käytettäviksi ja ne toimivat, olin tästä kaikesta hyvin ylpeä. Valitsin Painted wall -nimisen teeman, joka miellytti silmää. Tässä vaiheessa en lähtenyt sen enempää tutkimaan kuinka se on tehty. Sen sijaan mallailin sivun osaset kohdalleen. Se olikin nyt aika helppoa, kun olin sitä jo aikaisemmin Garlandissa harjoitellut. Sivun taustavärin sävyä muutin hieman, lähinnä kokeillakseni kuinka se toimii. Vielä tein logontapaisen nopsasti vanhasta villamyssystä. Ensin tallensin sen png-muotoon jotta sain taustan läpinäkyväksi ja sitten hain sen teeman sisälle. Jahka ehdin, hankin tilalle paremman. Nyt Mietintämyssyni alkaa olla jo hyvinkin sen oloinen, että voin alkaa sitä käyttämään. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että sain sivuston toimimaan ja hieman osasin jo sen näköäkin muuttaa.

11 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 3 (3) 4 Jatkokehitys Näin pääsin Myssyni kanssa hyvään alkuun. Tarkoitukseni on edelleen opetella sen kanssa Drupalin ominaisuuksia ja käyttöä. Samalla kokoan myssyyn sisältöä, joka edesauttaa opinnäytetyöni tekemistä. Teeman viilaamista alan opetella Zen-nimisen teeman avulla. Tallensin sen samalla kuin tuon nyt käytössä olevankin. Olen ymmärtänyt, että Zen on oivallinen pohja kun haluaa CSS:n avulla luoda sivuston ilmeen itse. Drupalin lisämoduuleja en tämän työn puitteissa nyt kokeillut. Niiden asennus tehdään kuitenkin samalla tavalla kuin lisäteemojenkin, joten uskon sen sujuvan ongelmitta. Moanan kouluttaja kertoi, että ensimmäiseksi kannattaa asentaa lisämoduulit CCK, VIEWS sekä Admin account. Kuten teematkin, ne pitää muistaa sijoittaa oikeaan kansioon: sites /all /modules, jotta myöhemmät versiopäivitykset toimivat oikein. Tekniikasta on vielä selvitettävä, miten varmuuskopiointi web-hotellissani toimii. Ensinnäkin se, minkälaisen varmuuskopioinnin he tarjoavat palvelun hintaan sisältyvänä. Ja toisaalta se, kuinka saan halutessani varmuuskopiot kaikista tiedostoistani omalle koneelleni, tai ulkoiselle levyasemalleni jos minulla olisi sellainen. Ennen kuin alan rakentaa opinnäytetyöni teososaa, sukusivustoa, on edellisten lisäksi vielä olennaista ymmärtää Drupalin hierarkia. Tuleeko sukusivustosta tämän Drupal-sivuston osa vai erillinen kokonaisuus, johon asennan Drupalin uudelleen. Kouluttaja puhui molemmista vaihtoehdoista, mutta asiaan pitää vähän syventyä. 5 Lopuksi Tämä Tietotekniikka 3 -kurssi on ollut varsin työläs, mutta erittäin antoisa. Olen oppinut monia asioita käytettävissä olevista järjestelmistä sekä niiden käyttöönotosta. Kurssityönä olen osannut tuottaa konkreettisen pienen sivuston, josta on minulle todella paljon apua ja iloa jatkossa. Lisäksi olen nähnyt vilauksia monista muista ohjelmistoista, joita haluan kokeilla ja opetella sitten, kun siihen on mahdollisuus. Mielestäni kurssi oli niin hyödyllinen ja käytännönläheinen, että sen olisi suonut olevan jo opintojen alkuvaiheessa. Mitä kaikkea olisimmekaan näinä parina vuotena saaneet aikaiseksi, jos tämä tieto olisi ollut käytettävissämme koko ajan!

Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen. Eveliina Aaltonen

Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen. Eveliina Aaltonen Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen Eveliina Aaltonen Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto Eurajoen kristillinen opisto, 2015 1 ASIAKAS JA PROJEKTI... 3 1.1 Asiakas...3 1.2 Projektin kuvaus...3

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA. Milloin vuokra-aika alkaa?

1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA. Milloin vuokra-aika alkaa? 1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA Milloin vuokra-aika alkaa? Vuokra-aika alkaa sinä päivänä, kun saat Autodeskilta tilausvahvistuksen sähköpostilla. Mitä tarkoittaa

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle Sivu 1/5 Ohje: Tänään törmäsin tilanteeseen, jossa eräällä Ubuntu-peruskäyttäjällä oli ongelmana, että tietokone käynnistyi jatkuvasti uudelleen, oletettavasti käyttöjärjestelmän vioittumisen seurauksena.

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net Paavo Räisänen WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa.

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat 5 viimeisen jutun otsikot ja kirjoittajat sekä jutun alku. - Käyttäjä voi valita kirjoittajan (jutut) tai yhden jutun. Käyttäjävoi

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla.

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla. 1 Odoo ohjelman demokäyttöön riittää, että asentaa ohjelmiston, ja tietokannan. Jos päättää ottaa ohjelmiston tuotannolliseen käyttöön, on päivitettävä myös XML raporttipohjat, sekä syötettävä yrityksen

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Tiedostojen siirto ja FTP - 1

Tiedostojen siirto ja FTP - 1 Tiedostojen siirto ja FTP Tiedonsiirto Sibelius-Akatemian hakemistosi ja jonkun muun koneen välillä (esim. kotikoneesi) Taustaa FTP on lyhenne sanoista File Transfer Protocol. Se on yhteystapa jolla siirretään

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta.

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta. Tehtävänanto - Asenna ja testaa LAMP - Aiheuta vähintään 3 virhettä ja analysoi lokista - Tee nimipohjainen virtuaalipalvelin, joissa toimii myös www. (Karvinen, T. 23.09.2013) Työympäristö Tein tehtävän

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät TAITAJA2013 Finaalitehtävä 1 (6) 206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät YLEISTÄ -lajin finaalitehtävissä kilpailijat päivittävät ennakkoon julkaistuna finaalitehtävänä olleen Ekoripe tmi luontoyrittäjän

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. - Lopputulos Käyttäjä voi valita kirjoittajan jutut tai kirjoittajan jutun 1

Lisätiedot

Verkkolevy.com käyttöohje

Verkkolevy.com käyttöohje Verkkolevy.com käyttöohje 1 Sisältö 1. 2. 3. TERVETULOA VERKKOLEVYN KÄYTTÄJÄKSI...3 KÄYTTÖ WEB-SELAIMELLA...3 LIITTÄMINEN OMAAN TIETOKONEESEEN...6 3.1. APPLE MAC OS X...6 3.2. MICROSOFT WINDOWS 7...9 3.3.

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Wikin käyttö Perus ja kehittynyt. 2013 Juha Matikainen Antti Miettinen

Wikin käyttö Perus ja kehittynyt. 2013 Juha Matikainen Antti Miettinen Wikin käyttö Perus ja kehittynyt 2013 Juha Matikainen Antti Miettinen Koulutuksen tarkoitus Koulutuksen jälkeen osallistujat tietävät minkälaisiin sisältöihin ja käyttötarkoituksiin wikiä voi käyttää ja

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Kyvyt.fi:n pohjalla nyt Mahara 1.4 Kyvyt.fi:n käyttöliittymä noudata pääosin Maharan navigointimallia Maharan uudistusten lisäksi Discendum tuo paljon uusia ominaisuuksia

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014

v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014 v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014 - 2-5 Internetsivustopaketti nettihelmi nettihelmi on Avaimet käteen Internetsivusto ratkaisu. Palvelu sisältää laadukkaan graafisen ulkoasun nettihelmi perussivupohjaan ja

Lisätiedot

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN Koulutusteknologian perusopinnot Digitaalinen portfolio oppimisen tukena 2010 Essi Vuopala 1. BLOGIN LUOMINEN Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus Taloyhtiöliittymän käyttöönotto Taloyhtiöliittymä toteutetaan joko HomePNA- tai Ethernet-tekniikalla. Jos et tiedä, millä tekniikalla taloyhtiösi liittymä on toteutettu, tarkista asia VLP:n asiakaspalvelusta.

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas Windows Client www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Asennus 2. Yhdistäminen pilveen - Tiedostojen siirto - Paikallisten

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

H9 Julkaiseminen webissä

H9 Julkaiseminen webissä H9 Julkaiseminen webissä Tässä harjoituksessa opetetaan kaksi tapaa viedä tiedostoja jakoon webin kautta (tehtävä 1 ja tehtävä 3), sekä kokeillaan yksinkertaista, jokamiehen tapaa tehdä oma sivusto (tehtävä

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaalin käyttöohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaalin käyttöohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaalin käyttöohje 19.5.2015 Kirjautuminen Videoportaaliin 1. Kirjaudu sivustolle https://videoportal.haltik.fi 2. Määritä tunnukset "Login" ikkunassa ja klikkaa LOGIN-painiketta

Lisätiedot

WordPress-blogin perustaminen

WordPress-blogin perustaminen WordPress-blogin perustaminen Mene osoitteeseen http://wordpress.com/ ja luo itsellesi tili. Tilin luomiseen tarvitset seuraavat tiedot: sähköpostiosoitteen, käyttäjätunnuksen ja salasanan. Klikattuasi

Lisätiedot

Wordpress- ohje nettisivujen laadintaan

Wordpress- ohje nettisivujen laadintaan Wordpress- ohje nettisivujen laadintaan Leo Suomela 2 / 13 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Aloitusnäkymä... 3 3 Ohjausnäkymä... 4 4 Sivujen lisäys... 6 5 Etusivun määritys... 9 6 Teeman muokkaus... 13 3 / 13

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät Uuden version asennuksessa on kaksi vaihetta: 1. SQL Server 2005 Express version asennus 2. Viljo 3.05 Praktiikka- ja

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011 WEIKKA Asennus opas Hannu-Matti Lemettinen WEIKKA OHJELMAN ASENNUS Weikka ohjelman asennuksessa tarvitaan kaksi tiedostoa. Setup.exe sekä Weikka.msi tiedostot. Asennus käynnistetään suorittamalla (kaksoisnapsautus)

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus

Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus Minne Seppälä Avat 2014 Dokumentaatio 1 PROJEKTIN KUVAUS... 3 1.1 Projektin aloitus... 3 1.2 Aikataulu... 4 1.3 Kustannusarvio... 4 2 ULKOASU... 5 2.1

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

Esittely. Ctrl-L = Koko näyttö Vasen näppäin = seuraava sivu Oikea näppäin = edellinen sivu

Esittely. Ctrl-L = Koko näyttö Vasen näppäin = seuraava sivu Oikea näppäin = edellinen sivu Esittely Ctrl-L = Koko näyttö Vasen näppäin = seuraava sivu Oikea näppäin = edellinen sivu Se on ohjelma Internetissä... jonka on tuottanut Se on Brisbanessa Australiassa sijaitsevan voittoa tavoittelemattoman

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy Vehmaan kunta Wordpress käyttöopas Betta Digital Oy 1 / 22 Sisällys 1. Kirjautuminen... 3 1.1. Sisäänkirjautuminen ei onnistu... 3 2. Hallintapaneeli... 5 2.1. Sisään kirjautuneen hallintanäkymä... 6 3.

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot