Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Anu Kara 0700527 MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2)"

Transkriptio

1 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (2) Viestinnän koulutusohjelma 1 Synopsis ja vuorovaikutus Verkkoviestintä KD07K Tietotekniikka 3 KDVCA16 Jussi Linkola MIETINTÄMYSSY Aloittelen parhaillaan opinnäytetyöni tekemistä ja olen pohtinut muun muassa muistiinpanotekniikkaa. Kirjoitan mielelläni ja välillä tuntuu, että joka paikka ympärilläni on täynnä erilaisia muistilappuja. Opinnäytetyön ajatuksia ja aineistoa kootessa olisi kuitenkin hyödyllistä pyrkiä jäsentämään niitä alusta asti jollakin tavalla. Lisäksi olisi kätevää saattaa ne sähköiseen muotoon melko varhaisessa vaiheessa, jotta niitä olisi helpompi työstää. Näin ollen ajattelin rakentaa Tietotekniikka 3 -kurssin harjoitustyönä yksinkertaisen blogin, joka toimisi mietintämyssynäni. 1.1 Mietintämyssyn tarkoitus Mietintämyssyyn tulen kirjoittelemaan opinnäytetyöhöni liittyviä ideoita, muistiinpanoja, kysymyksiä ja toivottavasti myös vastauksia aina kun sellaisia mieleen juolahtaa ja tietokone on ulottuvillani. Myssyn tulee sijaita internetissä, jotta voin kirjoittaa asioita ylös muuallakin kuin kotona. Alkuvaiheessa keskustelen varmasti lähinnä itseni kanssa, ja on mahdollista, että estän kokonaan muiden internetin käyttäjien pääsyn mietintämyssyyn. Myöhemmin saatan hyödyntää mietintämyssyä esimerkiksi tarvekartoitusta tai käytettävyystestausta tehdessäni. Tällöin pääsen opettelemaan myös eritasoisten käyttäjäoikeuksien asettamista. Koska on olemassa vaara, että mietintämyssystä näin muodostuu yksi opinnäytetyössä käyttämistäni menetelmistä, tulee sen synty ja käyttö dokumentoida riittävän hyvin. Tietotekniikka 3 -kurssilla tehtävän dokumentoinnin lisäksi käyttökokemuksia voin kirjata itse mietintämyssyyn. Sisältöalueita mietintämyssyyn tulee useita. Niitä pitää voida matkan varrella lisätä, muokata ja ryhmitellä uudelleen. Tavoitteenani on, että tarvittaessa voin helposti tulostaa tiettyyn aiheeseen tai sisältöalueeseen liittyvät kommentit. Sisällöntuotannon eli ideoiden kirjoittamisen tulee olla vaivatonta, jotta voin rauhassa keskittyä siihen, mitä olen kirjoittamassa. Teksteissä tulee olemaan hyperlinkkejä muualle internetiin. On myös mahdollista, että haluan lisätä mietintämyssyyn erilaisia dokumentteja liitetiedostoina. Pyrin kuitenkin pitämään rakenteen yksinkertaisena, etten ala liikaa väsäämään sen kanssa ja unohda itse pääasiaa eli opinnäytetyötäni.

2 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 2 (2) 1.2 Mietintämyssyn vuorovaikutus Oheisella kuvalla olen pyrkinyt hahmottelemaan Mietintämyssyn kokonaisuutta ja vuorovaikutusta. Kaavio on piirretty Cmap Tools -työkalun avulla, jonka vihdoin sain suurinpiirtein toimimaan omalla koneellani. Mietintämyssyssä ei ole tarkoitus tehdä kovin monenlaisia asioita, vaan haluan sen olevan melko yksinkertainen. Voin käyttää sitä joko kirjautuneena käyttäjänä tai kirjautumatta. Jos kirjaudun sisään, voin muokata esimerkiksi sivuston ilmettä ja toiminnallisuuksia, sisältöjen lisäksi. Uskon, että useammin kuitenkin olen kuka tahansa ohikulkija. Tällöin käyn tiputtamassa myssyyn idean, kysymyksen tai muistiinpanon asiasta joka juuri silloin on mielessäni, opinnäytetyötäni koskien. Myssyn tarkoitushan on olla näiden ideoiden ja ajatusten kokoontumispaikka, mistä sitten löydän ne kaikki kun niitä tarvitsen. Jaan sivuston sisältöalueisiin niin, että teen kustakin aiheesta (esim. opinnäytetyön kappaleesta) oman blogin. Jatkossa sitten kirjoittelen uusia kommentteja aina siihen blogiin, jonka aiheeseen ajatukseni eniten liittyy. On mahdollista, että jossain vaiheessa opinnäytetyötäni voisin kerätä myös muiden henkilöiden ajatuksia Mietintämyssyn avulla. Tällainen voisi tulla kyseeseen esimerkiksi alkuideoinnissa, kun kartoitan, minkälaisia odotuksia työtäni kohtaan on. Toinen vastaava vaihe voisi olla käytettävyystestaus, sitten kun pääsen niin pitkälle. Nyt kun minulla on käsitys siitä, minkälainen Mietintämyssystä pitäisi tulla, on seuraavaksi aika alkaa tutkimaan tarvittavaa tekniikkaa.

3 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (6) Viestinnän koulutusohjelma 2 Tekniset valinnat ja asennukset Verkkoviestintä KD07K / Mietintämyssyn tekniikka Tarvitsen Mietintämyssyn toteuttamiseen sisällönhallintajärjestelmän, jota opettelen muokkaamaan tarkoituksenmukaiseksi. Lisäksi tarvitsen unix-palvelintilaa ja tietokannan, jotta voin toteuttaa haluamani toiminnallisuudet ja vuorovaikutteisuuden. 2.1 Web-hotelli ja palvelintila Koska en halua ylläpitää unix-palvelinta itse, päätin vuokrata palvelintilaa web-hotellista. Tutkin internetistä löytämiäni palveluntarjoajien sivustoja, arvioiden mm. seuraavia seikkoja: sivuston ymmärrettävyys, yrityksen luotettavuus, palvelun helppokäyttöisyys, palvelun hinta, mahdollisuus tilata lisätoiminnallisuuksia ja niiden hinta, ohjelmistoversioiden ajantasaisuus sekä mahdollisuus tilata samalla oman domain. Kun olin oman valintani periaatteessa tehnyt, pyysin vielä ystävääni vahvistamaan, että palvelun ominaisuudet ja toiminnallisuudet tuntuvat riittäviltä käyttööni. Näin valitsin palveluntarjoajaksi Hostingpalvelu.fi -nimisen yrityksen ja sen tarjoamasta kolmesta hotellipaketista Aloituspaketin. Sen sisältämä levytila ja toiminnallisuudet ovat mielestäni hyvinkin riittävät minulle tässä vaiheessa, ja niitä voi myöhemmin lisätä. Palvelu oli helppo tilata ja maksaa, ja sain sen käyttööni heti. Tilaamani.fi-domain alkoi toimia seuraavana päivänä.

4 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 2 (6) 2.2 Sisällönhallintajärjestelmän valinta En juurikaan tunne sisällönhallintajärjestelmiä, mutta tiedän, että eri ohjelmistot soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kuulemani perusteella kiinnostavilta tuntuvat mm. Mediawiki, Joomla!, Wordpress sekä Drupal. Mietintämyssyn ohjelmistoksi Wordpress olisi todennäköisesti myös hyvä, mutta valitsin kuitenkin Drupalin, koska aion toteuttaa opinnäytetyöni teososan sillä. Näin voin keskittyä vain yhden ohjelmiston opettelemiseen, kun käytettävissä oleva aika on vähäinen. Web-hotellini palveluihin sisältyy Hallintapaneeli (cpanel), josta löytyy toiminto ohjelmistojen automaattinen asennus. Sen avulla voin asentaa palvelintilaani ilmaisia ohjelmistoja, joita tarvitsen tuottaessani web-sisältöjä. Ohjelmistoja on esimerkiksi kuvagallerioiden, blogien, äänestysten, verkkokauppojen ja keskustelupalstojen rakentamiseksi. Sen sijaan, jos haluan ohjelmistot myös kotikoneelleni, minun pitää hakea ja asentaa ne erikseen, sitä en voi tehdä tämän palvelun avulla. Varmistin vielä web-hotellin asiakaspalvelusta, että pelkän Drupalin asennus riittää: Apache, MySQL ja PHP ovat valmiiksi asennettuina heidän palvelimilleen, ja Drupal-asennuksen yhteydessä ohjelma luo Drupalin käyttämän tietokannan. 2.3 Drupalin asennus palvelimelle 1. Kun olin kirjautunut sisään web-hotelliini, avasin Hallintapaneelin ja valitsin siitä kohdan Ohjelmistot /Automaattinen asennus. 2. Pääsin asennusohjelman esittelyyn, josta valitsin välilehden Uusi asennus. 3. Sain esiin ohjeita sekä ohjelmistolistauksen. Valitsin listasta Drupalin.

5 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 3 (6) 4. Sain esiin Drupalin esittelyn. Klikkasin painiketta Asenna Drupal. 5. Asennus käynnistyi. Hyväksyin käyttöehtosopimuksen ja klikkasin painiketta Jatka.

6 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 4 (6) 6. Halusin Drupalin asentuvan suoraan anumari.fi -juureen ohjelman ehdotuksen mukaisesti. Samoin halusin, että tietokannan asetukset muodostuvat automaattisesti. Klikkasin Jatka. 7. Asennus käytti ulkoinen asennus -toimintoa, jonka eteneminen näkyi erillisessä värikkäin katkoviivoin reunustetussa ruudussa. Kohdassa Configure site ohjelma pyysi minua määrittelemään sivuston perustiedot kuten sen nimen ja sähköpostiosoitteen sekä hallinnoijan (admin) käyttäjätunnuksen, sähköpostiosoitteen ja salasanan. 8. Toiminnon valmistuttua klikkasin painiketta Ulkoinen tehtävä on nyt valmis.

7 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 5 (6) 9. Kaksi kertaa asennuksen aikana sain ilmoituksen asennuksen etenemisestä. Kummallakaan kerralla ei tarvinnut odottaa kauaa. 10. Sain tiedon asennuksen onnistumisesta sekä yhteenvedon asennuksen tiedoista. Klikkasin painiketta Jatka. 11. Asennusohjelman välilehdeltä Asennetut ohjelmat voin vielä tarkistaa, mitä kaikkia ohjelmia olen palvelintilaani asentanut. Sieltä löytyvät myös ohjelman asetukset ja tiedot. Näin asennus tuli tehdyksi. Sain sähköpostiini kertakäyttöisen salasanan sekä linkin ohjelman aloitussivulle. Drupal asentui englanninkielisenä, ja halutessani voisin ladata suomennoksen osoitteesta Jätin sen kuitenkin myöhemmäksi, samoin kuin erilaisten lisämoduulien asennukset.

8 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 6 (6) 2.4 Mitä muuta tarvitsen? Seuraavaksi yritin ymmärtää, tarvitseeko minun asentaa Drupal myös kotikoneelleni, vai voinko tuottaa sisältöjä kätevästi suoraan palvelimelle. Olin ajatellut, että pitäisin kehitysympäristön kotikoneellani ja tuotantoympäristön palvelimella, koska näin olen tottunut sisältöjä tuottamaan. Web-hotellin asiakaspalvelusta kuitenkin sanottiin näin: Jos haluat asentaa kotikoneelle Drupalin, tulee sinun asentaa kotikoneelle ensin Apache, MySql ja PHP ja tämän jälkeen Drupal perinteisellä tavalla. Koska eri palvelinympäristöissä on tiettyjä eroja, en tätä kuitenkaan suosittelisi. Helpointa olisi pitää myös kehitysympäristö meidän palvelimilla. Toisin sanoen kehitys- ja tuotantoympäristöt siis kannattaa pitää erillään, mutta molemmat voivat olla palvelimella. Nyt minun on sitten selvitettävä, pääsenkö kätevästi muokkaamaan tiedostoja, jotka ovat (vain) palvelimella, ja kuinka rakennan sinne nämä molemmat ympäristöt. Pulmani tiedostojen sujuvasta käytöstä ratkesi niin, että määrittelin itselleni web-levyn. Toiminto sisältyy web-hotellini palveluihin. Web-levy toimii kuten kiintolevy ja sen kautta voin käyttää sivustoni tiedostoja paikalliselta tietokoneelta. Tällaisia web-levyjä voisin halutessani määrittää useitakin, ja kullakin voi olla myös rajatut oikeudet vain tietyille sivuston alueille. Web-levyn määrittäminen tapahtui helposti hallintapaneelin kautta. Loin ensin levylle käyttäjätunnuksen. Sen jälkeen valitsin käyttöjärjestelmän ja tallensin VBScript-komentosarjatiedoston työpöydälleni, jonka jälkeen sinne ilmestyi Web-levyn pikakuvake. Kun klikkaan kuvaketta, minulta kysytään käyttäjätunnusta ja salasanaa, jotka äsken loin. Sen jälkeen pääsen käyttämään kansioita ja tiedostoja - todellakin ihan kiintolevyn tapaan. Kun olin tehnyt tämän kaiken ja samalla pohdiskellut Drupalin syvintä olemusta, aloin oivaltaa, että taisin tehdä turhaa työtä Drupalin kanssahan työskennellään ilmeisesti suoraan selaimessa eikä tiedostonhallintatyyppistä palvelua juuri tarvita? No, tarvitsen web-levyä kuitenkin varmasti muiden palvelimella olevien tiedostojen ja kansioiden ylläpitoon. 2.5 Ensiaskeleet Drupaliin Vihdoin tunsin olevani valmis kokeilemaan Drupalia. Se toimii! Kaikki tervetulosivun linkit aukeavat ihan oikein, ja pääsen nyt perehtymään ohjelman käyttöön. Onnistuminen maistuu erityisen makealta, koska olin tehnyt edelläkuvatun Drupalin asennuksen kaikkiaan kolmeen kertaan - ensimmäisen kerran jo muutama viikko sitten. En kuitenkaan saanut nyt ohjelmaa toimimaan, joten aikani värkättyä poistin asennuksen ja aloitin alusta. Jostain syystä asennus keskeytyi, joten vielä kerran poistin kaiken ja tein uudelleen. Nyt osaan sen aika hyvin ;).

9 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 1 (3) Viestinnän koulutusohjelma 3 Sivuston toteutus ja arviointi Verkkoviestintä KD07K / Mietintämyssyn toteutus ja arviointi Vihdoinkin pääsin harjoittelemaan Drupalin käyttöä. Kirjauduin sisään ja aloin tutkia ylläpito-osiossa 1 sivuston rakennetta ja määrityksiä. Sisällönhallinnasta 2 löytyvät esimerkiksi kommenttien ja sisältöjen hallinta sekä sisältötyyppien ja postitusasetusten määrittely. Sivuston rakentamisessa 3 pääsee määrittelemään mitä osioita sivuilla näkyy ja missä kohtaa, millaiset ovat menujen sisällöt, mitä moduuleja on käytössä ja millainen teema eli ulkoasu. Sivuston asettelussa 4 on mahdollista määritellä monenlaisia toiminnallisuuksia, esimerkiksi siistit URL-osoitteet, päivämäärän ja kellonajan esittäminen, mitä käyttäjälle näytetään virheiden 403/404 yhteydessä sekä sivuston perustiedot kuten sen nimi ja etusivu. Käyttäjähallinnassa 5 nimensä mukaisesti hallinnoidaan käyttäjärooleja sekä yksittäisiä käyttäjiä ja määritellään, mitä näytetään rekisteröimättömille käyttäjille. Vielä löytyy raportointiosio 6, josta voi seurata sivuston tilastointitietoja, sekä ohjeet 7 -osio. 3.1 Rakenne ja määrittelyt Ulkonäöksi valitsin tässä vaiheessa Garland-nimisen valmiin teeman. Jatkossakin pidän sen tai vastaavan oletusteeman ylläpitäjän teemana, vaikka varsinainen ulkoasu tuleekin olemaan jokin muu. Näin löydän ylläpitäjän osiosta aina kaiken omalta paikaltaan, vaikka jokin osio pääsisi teemaa vaihtaessa katoamaan julkaistusta näkymästä. Sivun oikeaan reunaan sijoitin osion uusimmat kommentit. Ajattelin, että pitkä lista avauksia on hauskan näköinen oikean reunan ainoana elementtinä. Sivun vasempaan reunaan tein kaksi menua. Ylemmässä on vain kaksi ulkoista linkkiä: omalle kotisivulleni sekä koulun wikiin, jossa opinnäytettäni työstän. Toisen sisältö on jokseenkin sama kuin opinnäytetyöni sisällysluettelo, se on siis Mietintämyssynkin varsinainen sisältö. Ensin tein nuo menut osioihin primary links ja secondary links. Ne on kuitenkin tarkoitettu johonkin muuhun käyttöön, eikä niiden paikkaa teemassa voi välttämättä valita. Esimerkiksi primary links tulee ilmeisesti useimmiten sivun yläreunaan: Näin ollen kokosin menut itse, jolloin voin myös valita missä ne näkyvät. Sisällöiksi tein ensin etusivulle pienen kirjoituksen. Sen jälkeen naputtelin jokaisen varsinaisen sisältöotsikon alle ensimmäiset blogipostaukset. Ajatukseni on, että niihin sitten jatkan kirjoittelemalla kommentteja ja ehkä kommenttien vastauksia aina kun mieleeni jotain juolahtaa. Esimerkiksi otsikon Suvun oma sivusto alle laitoin jo kommentin, että sivustolla voisi ehkä olla myös sukupuu, ja otsikon Sivuston tekniikka alle jo kirjoittelin muutaman sanan tästä Drupalin käytön harjoittelusta. 1 administer 2 content management 3 site building 4 site configuration 5 user management 6 reports 7 help

10 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 2 (3) Käyttöoikeudet määrittelin niin, että ilman kirjautumista pääsee lukemaan, postittamaan ja poistamaan omia kommenttejaan. Ajattelin, että on itsellekin kätevää, ettei aina tarvitse kirjautua. Näin voin myös tarvittaessa jakaa osoitetta muillekin, joiden toivon tavalla tai toisella osallistuvan työni ideointiin. Lisäksi määrittelin, että kirjoituksiin voi liittää myös liitetiedostoja. Uskon, että kokonaisuus rakentuu juuri kommenttien ja niiden vastausten ympärille. Siksi en antanut muille oikeutta blogipostauksiin. 3.2 Teema Sivuston Garland-ulkonäkö näytti hassulta, joten seuraavaksi aloin tutkia teemoja. Löysinkin monenlaisia puolivalmiita ja valmiita teemoja sivustolta Aikani pähkäiltyä sain muutaman erilaisen teeman ladattua ensin työpöydälleni (tiedostomuoto GZ), siitä palvelimelle oikeaan kansioon (sites /all /themes) ja vielä osasin myös purkaa kansioiden sisällöt oikein. Kun näin sain uudet teemat Mietintämyssyyn käytettäviksi ja ne toimivat, olin tästä kaikesta hyvin ylpeä. Valitsin Painted wall -nimisen teeman, joka miellytti silmää. Tässä vaiheessa en lähtenyt sen enempää tutkimaan kuinka se on tehty. Sen sijaan mallailin sivun osaset kohdalleen. Se olikin nyt aika helppoa, kun olin sitä jo aikaisemmin Garlandissa harjoitellut. Sivun taustavärin sävyä muutin hieman, lähinnä kokeillakseni kuinka se toimii. Vielä tein logontapaisen nopsasti vanhasta villamyssystä. Ensin tallensin sen png-muotoon jotta sain taustan läpinäkyväksi ja sitten hain sen teeman sisälle. Jahka ehdin, hankin tilalle paremman. Nyt Mietintämyssyni alkaa olla jo hyvinkin sen oloinen, että voin alkaa sitä käyttämään. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että sain sivuston toimimaan ja hieman osasin jo sen näköäkin muuttaa.

11 Anu Kara MIETINTÄMYSSY-KONSEPTI 3 (3) 4 Jatkokehitys Näin pääsin Myssyni kanssa hyvään alkuun. Tarkoitukseni on edelleen opetella sen kanssa Drupalin ominaisuuksia ja käyttöä. Samalla kokoan myssyyn sisältöä, joka edesauttaa opinnäytetyöni tekemistä. Teeman viilaamista alan opetella Zen-nimisen teeman avulla. Tallensin sen samalla kuin tuon nyt käytössä olevankin. Olen ymmärtänyt, että Zen on oivallinen pohja kun haluaa CSS:n avulla luoda sivuston ilmeen itse. Drupalin lisämoduuleja en tämän työn puitteissa nyt kokeillut. Niiden asennus tehdään kuitenkin samalla tavalla kuin lisäteemojenkin, joten uskon sen sujuvan ongelmitta. Moanan kouluttaja kertoi, että ensimmäiseksi kannattaa asentaa lisämoduulit CCK, VIEWS sekä Admin account. Kuten teematkin, ne pitää muistaa sijoittaa oikeaan kansioon: sites /all /modules, jotta myöhemmät versiopäivitykset toimivat oikein. Tekniikasta on vielä selvitettävä, miten varmuuskopiointi web-hotellissani toimii. Ensinnäkin se, minkälaisen varmuuskopioinnin he tarjoavat palvelun hintaan sisältyvänä. Ja toisaalta se, kuinka saan halutessani varmuuskopiot kaikista tiedostoistani omalle koneelleni, tai ulkoiselle levyasemalleni jos minulla olisi sellainen. Ennen kuin alan rakentaa opinnäytetyöni teososaa, sukusivustoa, on edellisten lisäksi vielä olennaista ymmärtää Drupalin hierarkia. Tuleeko sukusivustosta tämän Drupal-sivuston osa vai erillinen kokonaisuus, johon asennan Drupalin uudelleen. Kouluttaja puhui molemmista vaihtoehdoista, mutta asiaan pitää vähän syventyä. 5 Lopuksi Tämä Tietotekniikka 3 -kurssi on ollut varsin työläs, mutta erittäin antoisa. Olen oppinut monia asioita käytettävissä olevista järjestelmistä sekä niiden käyttöönotosta. Kurssityönä olen osannut tuottaa konkreettisen pienen sivuston, josta on minulle todella paljon apua ja iloa jatkossa. Lisäksi olen nähnyt vilauksia monista muista ohjelmistoista, joita haluan kokeilla ja opetella sitten, kun siihen on mahdollisuus. Mielestäni kurssi oli niin hyödyllinen ja käytännönläheinen, että sen olisi suonut olevan jo opintojen alkuvaiheessa. Mitä kaikkea olisimmekaan näinä parina vuotena saaneet aikaiseksi, jos tämä tieto olisi ollut käytettävissämme koko ajan!

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. - Lopputulos Käyttäjä voi valita kirjoittajan jutut tai kirjoittajan jutun 1

Lisätiedot

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Kyvyt.fi:n pohjalla nyt Mahara 1.4 Kyvyt.fi:n käyttöliittymä noudata pääosin Maharan navigointimallia Maharan uudistusten lisäksi Discendum tuo paljon uusia ominaisuuksia

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas Windows Client www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Asennus 2. Yhdistäminen pilveen - Tiedostojen siirto - Paikallisten

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms / Anna Haapalainen Googlen lomaketyökalulla on helppoa tehdä sähköisiä kyselyitä, tehtäviä tai kokeita. Voidaksesi luoda Googlen lomakkeita, sinulla tulee

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaalin käyttöohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaalin käyttöohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaalin käyttöohje 19.5.2015 Kirjautuminen Videoportaaliin 1. Kirjaudu sivustolle https://videoportal.haltik.fi 2. Määritä tunnukset "Login" ikkunassa ja klikkaa LOGIN-painiketta

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

TVT-opintojen starttaus "Hermossa" syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi

TVT-opintojen starttaus Hermossa syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi TVT-opintojen starttaus "Hermossa" syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi PLE = personal learning environment henkilökohtainen oppimisen ympäristö, joka yhdistää teknologian, pedagogiikan, oppimisen ja ihmiset

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 MY STANDARD -OHJE mystandard.hansaworld.com Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 KÄYTTÖÖNOTTO Mikäli Standard ERP -ohjelmistonne on HansaWorldin pilvipalvelimella (hostingissa), teidän on mahdollista hallinnoida

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen 1 OHJEET 1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen verkkopalveluun 2 1.2 Rekisteröityminen 2 1.2 Tunnistautuminen 3 1.2.1 Tunnistautuminen henkilökortilla 3 1.2.2 Mobiilivarmenteella tunnistautuminen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen. Osaamispalvelut

Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen. Osaamispalvelut Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen Osaamispalvelut 1.2.2008 2 (9) Ohje tutkinnon suorittajan rekisteröitymiseen Tutkintopalveluun TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan Tutkintopalvelussa, jonka osoite

Lisätiedot

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje 5.4.2016 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Kirjautuminen palveluun... 4 Työmaat ja Urakat... 5 Käsiteltävän työmaan valitseminen... 5 Työmaan perustaminen... 5 Aliurakoiden

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Oppitunteja seurataan nettiselaimilla Youtube-tyylisen video-ohjelman kautta, eikä mitään erillistä ohjelmaa tarvitse asentaa. Palvelua voi käyttää

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN

PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN Emilia Ketola Eurajoen kristillinen opisto Avat 2015-2016 1 Projekti... 3 1.1 Asiakas ja kartoitus... 3 1.2 Asiakastapaaminen ja suunnittelu... 3 1.3 Toteutus... 5 1.4

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. Poikkeukset - Lopputulos Käyttäjä

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Bomgar etähuoltoohjelmisto

Bomgar etähuoltoohjelmisto Bomgar etähuoltoohjelmisto Asiakasohje Tämän dokumentin tarkoituksena on kertoa Microksen asiakkaille, mitä asiakkaan tulee tehdä liittyäkseen Microksen asiakastuen lähettämään etähuoltoistuntokutsuun

Lisätiedot

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi WIKISPACES-WIKIN LUOMINEN Kirjoita selaimeesi osoite http://www.wikispaces.com 1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi Paina Join-painiketta Onneksi

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Turvapaketti Asennusohje

Turvapaketti Asennusohje Turvapaketti Asennusohje 01/2017 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://www.omahallinta.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0

Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0 Orion Orio Portaali Käyttäjäopas v1.0 SISÄLLYS Liity asiakkaaksi 02 Kirjautuminen 03 Tuotehaku 03 Ostoskori 05 Normaalin tilauksen tekeminen 06 Tilaushistoria 08 Asiakaspalvelu ja yleistä tietoa 09 orio.com

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm OMA KOTIKANSIO PUNOMO.FI- PALVELIMELLA TEEITSE-SIVUSTO 4.8.2013 Pirjo Sinervo qwertyuiopasdfghjklzxc Sisällys OMAN KOTIKANSION HALLINTA... 1 YLEISTÄ KOTIKANSIOSTA... 1 TYÖTAPAVIHJE... 2 MATERIAALIN LATAAMINEN

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

PSOP Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä

PSOP Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä asiakkaille parastapalvelua.fi Sisällysluettelo 1.1 Kirjautuminen... 3 1.2 Lähiomaisen yhteystietojen muutos... 4 1.3 Omat palvelusetelit... 4 1.4 Palveluntuottajien

Lisätiedot

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN Rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä rakennusvalvonnan lupahakemuksia sähköisesti, sekä katsoa ja täydentää

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Open Badge osaamismerkin vastaanottaminen

Open Badge osaamismerkin vastaanottaminen Open Badge osaamismerkin vastaanottaminen 2 Open Badge -osaamismerkit Open badge on Mozilla.org:n kehittämä osaamismerkkijärjestelmä, joka on Mozillan osalta vielä betavaiheessa; tuotantovaiheeseen siirrytään

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Anvia Varmuuskopiointi 2.3. Usein kysytyt kysymykset. www.anvia.fi/varmuuskopiointi varmuuskopiointi.anvianet.fi

Anvia Varmuuskopiointi 2.3. Usein kysytyt kysymykset. www.anvia.fi/varmuuskopiointi varmuuskopiointi.anvianet.fi Anvia Varmuuskopiointi 2.3 Usein kysytyt kysymykset Ennen asennusta... 4 Toimiiko Anvia Varmuuskopiointi, jos tietokoneeseen on asennettu muita varmuuskopiointiohjelmia?... 4 Onko kaksi verkkovarmuuskopiointiohjelmaa

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Urkund plagioinnin tarkistusohjelma (http://www.urkund.fi/)

Urkund plagioinnin tarkistusohjelma (http://www.urkund.fi/) Savonia-ammattikorkeakoulu Urkund plagioinnin tarkistusohjelma (http://www.urkund.fi/) Pentti Mäkelä 13.4.2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Opinnäytetyön tarkistaminen Urkund plagiointiohjelmalla Urkund-plagiointiohjelma

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Siun sote Moodle -opas Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Sisällys Tervetuloa opiskelemaan Verkkarit oppimisympäristöön! 1 Verkkareihin kirjautuminen 2 Verkkareiden etusivu 3 Liikkuminen

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje Palvelupyyntöjärjestelmä Asiakkaan ohje Festum Software Oy Palvelupyyntöjärjestelmä asiakkaan ohje 2 ( 8 ) Sisällysluettelo 1. Palvelupyyntöjärjestelmä osana asiakastukea... 3 2. Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali

Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali Asiakaspalvelun Oma Yritys-Suomi -työtila Päivämäärä: 19.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 TERMISTÖ 2 JOHDANTO 3 YHTEENVETO 1 4 MUUTOKSET 5 USEIN

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet 1/12 helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet Sisällysluettelo 1. Ohjausnäkymä...1 2. Työkalupakki... 2 3. Artikkelit, Näyttelyt ja Sivut...3 4. Artikkelin lisäys tai muokkaus... 4 Artikkelikuvan

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa)

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) Niko Rautava 2006 http://koti.mbnet.fi/nrautava Kannattaa ainakin kokeilla ensimmäisellä kerralla näiden ohjeitten mukaan, koska tässä

Lisätiedot

Arena-koulutus e-kirjat PIKIssä. Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista. Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013

Arena-koulutus e-kirjat PIKIssä. Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista. Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013 Arena-koulutus 2013 e-kirjat PIKIssä Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013 Kolmiyhteys Verkkokirjasto Ellibs Lukuohjelma e-kirjasta E-kirja

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason.

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason. Pikaopas ESET Cybersecurity suojaa tietokonetta haitalliselta koodilta huippuluokan ominaisuuksilla. Palkitussa NOD32-virustentorjuntajärjestelmässä ensimmäisen kerran esiteltyyn ThreatSense -tarkistusohjelmaan

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot