VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ 25.06.-05.07.2014"

Transkriptio

1 VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ

2 MATKAAN VALMISTAUTUMINEN Henkilökohtaiset tiedot Varmistaaksesi, että matkasi Huippuvuorille on mahdollisimman onnistunut, pyydämme sinua täyttämään henkilötietolomakkeen huolella. Suurta osa tästä tiedosta voidaan suoraan käyttää myös varauslomakkeella. Kerro tällä lomakkeella ruoka-allergioistasi, terveydestäsi ja kaikesta, mikä meidän ja laivaväen on hyvä tietää. Terveys Jos sinulle on kahden viime vuoden aikana tehty isoja leikkauksia tai kärsit kroonisesta sairaudesta, joka vaikuttaa oleskeluusi matkalla, niin laivan lääkärin täytyy olla näistä tietoinen. Ole yhteydessä WildPhoto Travel:iin, niin me otamme yhteyttä laivan lääkäriin. Vakuutus Suosittelemme kaikkia ottamaan koko laivamatkan ajalle kattavan matkavakuutuksen, joka korvaa niin sairauskulut (sairastumiset, onnettomuudet, kuolematapaukset) kuin kuljetukset. Kaikkien ei-toivottujen tapausten takia tarvitsemme vähintään vakuutuksen numeron sekä vakuutusyhtiösi hätäpuhelinnumeron. Suosittelemme myös vakuutuksen ottamista matkan peruuntumisen varalle. Passi ja viisumi Kaikilla matkustajilla (myös norjalaisilla) täytyy olla voimassaoleva passi. Ulkomaalaisten matkustajien täytyy selvittää tarvitsevatko he viisumin Huippuvuorille (Norjaan). Valuutta Longyearbyenissä valuutta on Norjan kruunu (NOK). Laivalla (M/S Malmø) hyväksytään Norjan kruunut (NOK), eurot ja USA:n dollarit (USD). Luottokorteilla (VISA, MasterCard ja AmEx) voi maksaa laivalla sekä myös useimmissa kaupoissa saarella. Matka- ym sekkejä ei hyväksytä maksuvälineiksi. Lennot Longyearbyeniin Lennot Longyearbyeniin ja takaisin eivät kuulu matkan hintaan. Kaikki matkustajat vastaavat itse lennoistaan. Kesäkuussa 2014 Huippuvuorille lentää ainakin SAS ja Norwegian. Suosittelemme, että kaikki lentävät Longyearbyeniin vähintään PÄIVÄÄ ENNEN laivan lähtöä eli viimeistään Suosittelemme seuraavia lentoja: SAS Longyearbyen: :55 Oslosta SK4414, saapuu Longyearbyeniin klo Suositeltava :55 SK4414, saapuu Longyearbyeniin klo EI suositeltava. Paluulento Longyearbyenistä: Ei lentoja klo 14:45 Longyearbyenistä SK4425, saapuu Osloon klo Kaikilla SAS:n yo. lennoilla on välilasku passintarkastuksineen Tromsøssä. P.S.! SAS sallii vain yhden matkalaukun (23kg), mutta maksamalla saa useamman laukun.

3 Norwegian Air Lennot ovat varattavissa aikaisintaan Norwegian on halvempi kuin SAS, mutta matkalaukkurajoitukset ovat tiukemmat. P.S.! Jos SAS:n lento saapuu ajallaan klo 13.55, niin sinulla on 2-3 aikaa ehtiä laivalle. Jos lento on jostain syystä enemmän kuin kaksi tuntia myöhässä, niin saatat myöhästyä laivan lähdöstä ja menettää koko risteilyn. Suosittellemme siksi, että vältätte tätä riskiä saapumalla päivää aikaisemmin. Longyearbyenissä on paljon hyviä kohteita valokuvaajalle pariksi päiväksi. Osta lentolippusi niin pian kuin mahdollista, sillä Longyearbyeniin on joka kesä tulossa paljon matkustajia. Kadonneet matkalaukut Kadonneille tai myöhästyneille matkalaukuille emme voi tehdä mitään. Kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman suuri käsimatkalaukku, jossa on kaikki olennainen kuten lääkkeet. Myös tärkeimmät kameratarvikkeet täytyy pakata lentolaukkuun. Katso allaolevaa muistilistaa. Longyearbyenissä on useita liikkeitä, joista voi ostaa lähes kaikkea tarpeellista, mutta kannattaa huomioida aukioloajat (sunnuntaina liikkeet ovat yleensä kiinni). Kuljetus kentältä hotelliin/laivalle Longyearbyen on pieni paikka ja kaikki tietävät, missä satama ja M/S Malmø on, samoin hotellien sijainnit. Saavuttuasi lentokentälle sinulla on kolme vaihtoehtoa: 1. Ota kentältä bussi varaamaasi hotelliin, noin 50 NOK 2. Ota kentältä taksi varaamaasi hotelliin, noin 100+ NOK 3. Vuokraa auto ennakkoon tai saat sen lentokentällä Majoitukset Longyearbyenissä Suositeltavia paikkoja: 1. Gjestehus 102 (vaatimaton) 2. Fangstmannshotellet (hyvätasoinen) 3. Radisson SAS (hyvätasoinen) Kuljetus laivalle Laivamme M/S Malmø on Bykaissa (satama kaupungin ja lentokentän puolivälissä) ja pyydämme kaikkia matkustajia olemaan laiturilla viimeistään klo Laivalle pääsee klo alkaen ja arvioitu lähtöaika on klo Helpoiten paikalle pääsee taksilla. Jos saavut paikalle ennen kello neljää, joudut odottamaan laivaan pääsyä. Palaamme takaisin Longyearbyeniin hyvissä ajoin (keskiyön aikoihin) ennen laivalta poistumista, joka alkaa aamiaisen jälkeen noin klo Laivalta voi poistua aikaisemminkin kyseisenä päivänä, jos sinulla on esim. aikainen lento Longyearbyenistä.

4 LAIVAN TIEDOT M/S MALMØ M/S Malmø on perinteikäs laiva. Se rakennettiin 1943 Ruotsissa merenkulkulaitokselle jäävahvistetuksi luotsilaivaksi. Alus oli luotsitoiminnassa vuoteen 1983 asti, jolloin se myytiin ja vuokrattiin koululaivaksi. Lukemattomat nuoret merimiehet ovat viime vuosikymmenien aikana saaneet koulutuksensa M/S Malmøllä. Vuonna 2013 alus peruskorjataan huolellisesti ja muutetaan 12 hengen matkustajalaivaksi. M/S Malmø on vanhanaikaisesta viehätyksestään huolimatta varustettu uusimmilla navigointi- ja turvallisuuslaitteilla. Alus on kauttaaltaan huollettu ja hyvässä kunnossa. Joka vuosi Ruotsin merenkulkulaitos tarkastaa huolella kaikki laivan turvallisuustekijät. Nettokantavuus: 317 GT Pituus: 37 metriä Leveys: 9.0 metriä Syväys: 3.6 metriä Matkustajia: 12 Zodiac-kumiveneitä: 2 kpl Miehistö: 7-8, kokeneen kapteenin alaisuudessa Oppaita: 2 Iridium luotsipuhelin: Iridium satelliittipuhelin: LAIVAN PALVELUT Hytit Laivalla on kuusi matkustajahyttiä - neljässä hytissä on oma kylpyhuone/wc, kahdella hytillä on yhteinen kylpyhuone/wc. Kaikki hytit ovat ikkunallisia.

5 Kommunikaatio Laivaan saa yhteyden vain satelliittipuhelimen välityksellä. Aluksella ei ole internet-yhteyttä. Huom! Muistakaa, että kännykät eivät toimi laivalla! Sähkö Aluksen sähkövirta on 220 V ja pistorasiat on eurooppalaisen standardin (ei US tai UK) mukaisia. Suosittelemme adapterin mukaan ottamista, jos epäilet yhteensopivuutta. Käynnit komentosillalla Risteilyn aikana matkustajilla on aina vapaa pääsy komentosillalle. Täytyy kuitenkin muistaa noudattaa kapteenin ohjeita, erityisesti vaikeissa jääolosuhteissa navigoitaessa. Baaripalvelut Baarissa on tietty valikoima alkoholi- ja virvoitusjuomia. Ostamasi juomat kirjataan muistiin ja lasku maksetaan matkan lopussa. Pesulapalvelut Laivalla ei ole mahdollisuutta pesettää vaatteita. Ateriat Ravintola on yläkannella, kaikki matkustajat ruokailevat samanaikaisesti yhdessä kattauksessa. Kokkimme valmistaa kolme ateriaa päivässä. Aamiainen on seisovassa pöydässä, lounas ja päivällinen ovat osittain seisovasta pöydästä ja osoittain tarjoillaan. Jos sinulla on erityisruokavalio, siitä täytyy ilmoittaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Kahvia ja teetä on aina tarjolla salongissa. Sairaanhoito Laivalla ei ole omaa lääkäriä. Matkustajien, jotka tarvitsevat jatkuvaa erityislääkitystä, täytyy muistaa ottaa riittävästi lääkkeitä mukaan koko matkan ajaksi. Laiva on aina helikopterin saavutettavissa, joten tarvittaessa sairastunut matkustaja saadaan pikaisesti Longyearbyenin sairaalaan. Valutta Pääsääntöisesti laivalla käytetään Norjan kruunuja (NOK), mutta me hyväksymme myös euroja ja US dollareita. Kaikki laivalla tekemäsi baari- ja kauppaostokset laitetaan tilillesi. Lasku maksetaan matkan lopussa joko käteisellä tai luottokortilla (Visa, MasterCard ja AmEx). Debit-kortit EIVÄT kelpaa maksuvälineeksi. Tipit oman harkinnan mukaan, mutta karkea ohje on 15 dollaria/päivä/matkustaja. Kauppa Kaupassa on rajoitettu valikoima vaatteita, postikortteja, kirjoja ja matkamuistoja. Tupakointi Laivan sisätiloissa ei saa tupakoida. Tupakointi on turvallisuussyistä sallittu vain ulkona takakannen merkityllä alueella. Muista myös, että tupakan sätkien heittäminen veteen on ehdottomasti kielletty. Vesi Laivan vesi on juomakelpoista. Baarista saa myös pullotettua vettä.

6 MATKAN MUISTILISTA Huippuvuorten matkasi aikana keskilämpötila tulee olemaan 2-5 C. Tuulen vaikutuksen takia, ja matkustettaessa Huippuvuorten pohjoisissa ja itäisissä osissa, lämpötila saattaa laskea jopa muutaman asteen pakkasen puolelle. Tähän vuoden aikaan sadetta (lunta) ei ole juuri odotettavissa, Huippuvuoret luokitellaan puoliaavikoksi. Rantauduttaessa Zodiaceilla on aina hyvä käyttää vesitiivistä takkia/housuja ja kumisaappaita. Alla annamme ohjeita, kuinka kannattaa pukeutua arktisessa säässä ja mitä tarvikkeita kannattaa ottaa mukaan matkalle. MUUTAMA OHJE KUINKA PUKEUTUA ARKTISELLÄ ALUEELLA Tärkeintä on harrastaa sellaista kerrospukeutumista, joka päästää hikoilun läpi, mutta suojaa sinua sekä kylmältä että tuulelta. Kerrospukeutuminen mahdollistaa myös vaatteiden vähentämisen, jos sää ja lämpötila muuttuvat. Alusasut Lähinnä ihoa olevan kerroksen täytyy ehkäistä hikoilua, jotta kehosi pysyy kuivana ja lämpimänä. Tämän asun pitäisi olla melko tiukka ja ihon myötäinen. Villa ja synteettiset materiaalit soveltuvat tähän tarkoitukseen parhaiten. Puuvillaa ei pitäisi koskaan käyttää lähellä ihoa, tai mieluiten ei lainkaan. Väliasu (tai asut) Tämän kerroksen pitää eristää ja pitää ruuminlämpö tasaisena liikkumista rajoittamatta. Soveltuvia materiaaleja väliasuun ovat fleece ja villa. Tällä tavoin hallitset ruuminlämpöäsi, kylmänä päivänä suosittelemme kahta tai kolmea asukerrosta. On parempi käyttää montaa ohutta kuin yhtä paksua kerrosta. Kylmänä päivänä saatat tarvita vielä lisäeristystä. Päällysvaatteet Uloimman kerroksen tarkoitus on tarjota sinulle suojaa tuulelta ja sateelta, mutta myös päästää ruumiinlämpö ulos. Tämän takia on tärkeää käyttää hengittävää materiaalia kuten Gore-Tex. Kyllästettyjä puuvillamateriaaleja emme suosittele. Päähine 80% ruumiinlämmöstä karkaa pääsi kautta. Pääsi toimii kehosi savupiippuna, joten hattua on aina syytä käyttää. Sama perusperiaate pätee tässäkin, suositeltavia materiaaleja ovat synteettinen kuitu ja villa, mielellään tuulen pitävä. Kädet ja jalat Nämä ruumiinosat ovat erittäin herkkiä. On tärkeää pitää kädet ja jalat kuivina ja lämpiminä! Sama kerrosmenetelmä toimii tässäkin. Käytä synteettisestä kuidusta, silkistä tai villasta tehtyjä käsineitä tuulija vesitiiveiden lapasten alla. Lapaset ovat sormikkaita paljon lämpimämmät. Muista ottaa ylimääräiset lapaset mukaan! Saappaissa voi käyttää synteettisestä kuidusta tehtyjä sukkia ja niiden päällä villasukkia. Polviin ulottuvat kumisaappaat ovat ehdottomat kun rantaudutaan Zodiaceista. Kannattaa ottaa mukaan myös villaiset pohjalliset.

7 Suositeltavat Suggested equipment varusteet for Huippuvuorille SVALBARD (10 (10 days) päivää) Matkalaukut: A Käsimatkatavara (kameralaukku) B PC-laukku C Vaatteet koneessa D Matkalaukku Vaatteet 5 lämpimmät sukat D 1 Gore-Tex takki C 2 housut D puuvilla sukat D 1 Gore-Tex housut D 2 collagea D alushousuja D 2 tuuli-/vesitiiviit hansikkaat D 1 lämmin takki D T-paitoja D 1 lapaset D 1 lämpimät housut D 2 lämpimät väliasut D 2 lämpimät hatut D 2 lämpimät alusasut D 1 kumisaappaat D 1 Fleece D 1 retkeilykengät C 1 kengät (laivalla) D Kameravälineet 2 kamerarunkoa A jalusta D teleobjektiivi 400mm+ A polarisaatio suodin A /2.8 A salama A laajakulma zoomi 1,4x + 2x extender A A pattereita A kameran akkuja A akkulaturi(t) B CF-kortteja min. 150GB C sadesuoja kameralle D kameran "korjausvälineet" A Läppäri 13 tai 15 lappäri virtakaapeli B 2 kovalevyä (500 GB) B CF / SD-kortinlukija B B Ohjelmistot B Sekalaista Letherman D PASSI!!! C hammasharja D kännykän laturi B lentoliput C shampoo D kiikari D taskulamppu D aurinkoöljy (SPF 30-50) D nauhuri D muistivihko B Aloe Vera D 2 suurta muovipussia D vesipullo D merisairauslääkkeet aurinkolasit lääkkeet A D A

8 VALOKUVAAMISESTA Valokuvaus on tämän matkan päätarkoitus. Kiinnostuksen taso, taidot ja välineistö vaihtelevat paljon osallistujien kesken, mutta seuraava osio saattaa auttaa sinua valmistautumaan tulevalle valokuvausmatkalle. VÄLINEISTÖ Kamera: Käytätpä mitä tahansa kameraa, niin varmista ennen lähtöä, että se toimii kunnolla. Suorita myös kennon puhdistus (itse tai alan liikkeessä). Suosittelemme kahden rungon mukaan ottamista, jolloin sinulla on vararunko, jos jotain sattuu ykkösrungolle. On myös kätevää pitää toisessa rungossa teleobjektiivia ja toisessa laajakulmaa. Kameran ominaisuuksista: Kameran tärkein tekijä on hyvät hämäräominaisuudet eli mahdollisuus käyttää suuria ISO-arvoja. Monissa tilanteissa ISO 1600 on optimaalinen herkkyys. Linssit: Jääkarhujen ja muiden villieläinten kuvaamiseen suosittelemme 400+ mm teleobjektiivia. Zoomi soveltuu mainiosti maisemakuvaukseen. Laajakulmaa (20 mm tai laajempi) on hyvä käyttää lähellä oleviin eläimiin upeine taustoineen sekä myös maisemakuvaukseen. Akut: Ota mukaan vara-akkuja ja paristoja kameralle ja salamalle. Akut voi ladata laivalla. Kylmässä säässä akut kestävät normaalia lyhyemmän ajan. Muistikortit: Perusohje on ottaa mukaan enemmän kortteja kuin uskoo tarvitsevansa. Suosittelemme vähintään 150 GB CF- tai SD-kortteja. Sää: Kamerasi pitäisi olla säätiivis tai sinulla pitää olla mukana sadesuoja välineistöllesi. Sade ei ole pahin ongelma vaan merivesiroiskeet Zodiacissa. Pienet hiekkajyvät toisilla rannoilla saattavat myös aiheuttaa ongelmia. Jalustat: Jalusta on maissa hyödyllinen ja toisinaan myös laivalla, mutta ei Zodiacissa. Käyttäessäsi laivan kannella suurempaa linssiä kuin 300 mm jalustalla, sinun on tärinän takia käytettävä nopeaa suljinaikaa (luokkaa 1/1600 sek.). Salama: Salaman käytöstä saattaa on hyötyä lentäviä lintuja kuvattaessa, mutta jääkarhujen kuvaamisessa se ei ole sallittua. Tietokone: On aina hyödyllistä ottaa läppäri ja 1-2 ulkoista kovalevyä (min. 500 GB) mukaan, jotta voit tallentaa ja editoida kuviasi. Läppärillä voit myös näyttää kuviasi muille matkan aikana.

9 SUOJELULLISET NÄKÖKOHDAT Kun olet WildPhoto Travelin matkalla, niin pääset alueille, jotka ovat aiemmin olleet saavuttamottamissa. Uuden teknolian ansiosta voimme käydä näillä syrjäisillä paikoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on toisaalta myös suuri vastuu varmistaa, etteivät nämä ympäristöt häiriinny läsnäolostamme. Laivalla ollessasi tulet huomaamaan, että ympäristökysymykset ovat meille erittäin tärkeitä. Jakamalla ympäristötietouttamme luonnonihmeitä tutkiessamme koulutamme samalla asiakkaitamme näiden maailman syrjäisten alueiden puolestapuhujiksi. Kaikkien matkustajien täytyy noudattaa seuraavia ohjeita: RANTAUTUMINEN Matkustajien täytyy olla tietoisia tietyistä Zodiaciin liittyviin sääntöihin, joilla varmistetaan turvallinen toiminta: Zodiac-kuski on vastuussa veneestä ja sen toiminnasta. Noudata aina hänen antamiaan ohjeita tarkasti. Jotkut rantautumiset saattavat olla märkiä tarkoittaen sitä, että jalat kastuvat kahlatessa rantaan. Neuvomme matkustajia käyttämään Zodiacissa vesitiivistä vaatetusta suojautuakseen sekä merivesipärskeiltä että sateelta. Mukana pitää olla myös vesitiivis kassi (tai pieni muovipussi) eivesitiiviitä tavaroita, kuten kamera ja kiikari, varten. Käytä aina sinulle annettua pelastusliiviä, kun olet Zodiacissa. Kyse on sinun turvallisuudestasi ja liivit ovat aina pakolliset Zodiacissa säästä ja aallokon koosta riippumatta. Tartu aina miehistön ja Zodiac-kuskien auttaviin käsiin, kun olet nousemassa tai laskeutumassa Zodiaciin laivan laskusillalta. Pidä tällöin molemmat kätesi vapaina ja käytä suositeltavaa "merimiehen otetta" (toisin sanoen tarttukaa toisianne ranteista, koska tämä ote on vahvempi kuin pitämällä kädestä kiinni). Ota niin vähän erilaisia tarvikkeita mukaasi kuin mahdollista aina kun Zodiacia käytetään. Repuissa on kätevä kuljettaa erilaisia esineitä kuten kameroita, kiikari, sadevarusteet, ylimääräiset kengät jne. Tällöin molemmat kätesi ovat vapaina. Henkilökohtainen laukku pitää aina antaa venekuskille Zodiaciin mentäessä ja poistuttaessa. LUONNON KUNNIOITTAMINEN WildPhoto Travelin matkojen päätarkoitus on kuvata villieläimiä ja maisemia. Me haluamme saada hyviä kuvia aiheuttamatta luonnolle turhaa häirintää. Katso mihin astut. Pysy merkatuilla poluilla aina kun mahdollista. Ole mahdollisimman varovainen pesivien merilintujen yhdyskunnissa. Varo maassa pesiviä lajeja.

10 Noudata tarkoin oppaiden antamia ohjeita. Lähesty villieläimiä erittäin varovaisesti, kun valokuvaat. On tärkeää muistaa, ettei valokuvauksesi ole ohi sulkimen laukaisun jälkeen. Peräydy kuvauspaikalta samaa reittiä kuin lähestyessäsi sitä. Tärkein asia on muistaa, ettei missään tilanteessa aiheuta eläimille minkäänlaista ahdinkoa. Älä koskaan ahdistele eläimiä valokuvan takia. Huolehdi ettet säikytä tai aja lintuja pois pesiltä. Huomiosi pesivään tai sulkivaan lintuun ei saa pitkittyä, silloin kun joku peto on näkyvillä. Erityisesti ketut, lokit ja kihut ovat sopeutuneet hyödyntämään häiriöitä ryöstämällä paljastuneen pesän munat ja poikaset. Tarkkaile ympäristöäsi ja vältä kaikenlainen häirintä, jota saatat aiheuttaa. Jos eläin näyttää häiriintyvän tai välttelevältä, poistu varovasti paikalta. Katso mutta älä koskaan koske. Eläimet ovat villejä ja suorittavat niiden jokapäiväisiä askareitaan. Me haluamme tarkkailla ja valokuvata niiden luonnollista käyttäytymistä luonnollisessa olotilassa. Vältä kasvien tallomista. Kasvillisuuspeitteen kuluminen kosteassa ympäristössä voi olla syy allaolevan roudan sulamiselle, mikä aiheuttaa monivuotisen ja leviävän haitan kasvillisuudelle. Kylmässä ja kuivassa ympäristössä kasvien elpyminen on hyvin hidasta. Maissa oltaessa pysy ryhmän mukana ja/tai yhden oppaan kanssa. Oman turvallisuutesi takia älä ikinä lähde kulkemaan yksin. Kuuntele retkikunnan johtajaa ja oppaita. Älä epäröi kysyä johtajilta ja oppailta, jos et ole jostain asiasta täysin varma. Opi lukemaan eläinten jälkiä. Eläinten jälkien sisältö voi olla yhtä mielenkiintoista kuin itse eläimen näkeminen eikä aiheuta niille stressiä. ERÄMAAN KÄYTTÄYTYMISSÄÄNNÖT Välttääksesi uusien lajien levittämisen Huippuvuorille pese kumisaappaasi kotona ja tarkista, ettei varusteissasi ja vaatteissasi (taskut, reput, pussit jne.) ole minkään kasvin siemeniä. Älä roskaa! Kunnioita luontoa, sen villieläimiä ja seuraavien vierailijoiden nautintoa. Tuo kaikki roskat laivalle kierrätykseen. Tämä tarkoittaa kaikenlaista jätettä kuten käärepapereita, muovipusseja, ruoan jätteitä ja kosteuspyyhkeitä. Älä jätä todisteita vierailustasi. Älä ota luonnosta matkamuistoja kuten simpukankuoria, kiviä, höyheniä, luita tai fossiileja. Ole mahdollisimman hiljaa. MUKAVAA MATKAA!

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

Hyvä tietää Grönlanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää Grönlanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Grönlanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Grönlannista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Nuuk 56.200 Pääosa väestöstä puhuu länsigrönlannin murretta ja tanskaa Uskonto Valuutta Pinta-ala

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemala Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemalasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Guatemala City 14,6 milj. Espanja ja maassa puhutaan useita intiaanikieliä Uskonto Valuutta

Lisätiedot

DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA

DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA Lomasi alkaa pian. Olemme koonneet sinulle sitä varten hyödyllistä tietoa risteilystä. Mukavaa matkaa! Päivä 1: Dubai Päivä 2: Abu Dhabi Päivä 3: Merellä Päivä 4: Khor Fakkan

Lisätiedot

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY RISTEILYT SINISELLÄ SAIMAALLA KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT Lähtö Kuopiosta (ti, to, la) tai Savonlinnasta (ma, ke, pe) klo 9.00. Risteily Heinäveden reittiä pitkin neljän sulkukanavan ja kahden avokanavan kautta

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

KARIBIAN-RISTEILY MSC OPERALLA

KARIBIAN-RISTEILY MSC OPERALLA KARIBIAN-RISTEILY MSC OPERALLA TIETOA RISTEILYSTÄSI Lomasi alkaa pian! Olemme koonneet sinulle sitä varten hyödyllistä tietoa risteilystä. Hyvää matkaa! Päivä 1: Lento Helsinki Havanna Päivät 1 2: Varadero

Lisätiedot

Kappale kauneinta Suomea

Kappale kauneinta Suomea Kappale kauneinta Suomea Kapeat mutkaiset vesistöt, saaristoiset järvenselät ja vanhat kanavat tekevät Heinäveden reitistä ainutlaatuisen elämyksen, joka kaikkien pitäisi ainakin kerran elämässään kokea.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

HELMI 2015 Kohti talvileiriä. Talvileireilykoulutus Helmelle lähtijöille

HELMI 2015 Kohti talvileiriä. Talvileireilykoulutus Helmelle lähtijöille HELMI 2015 Kohti talvileiriä Talvileireilykoulutus Helmelle lähtijöille Koulutuksen sisältö Ohjelma leirillä Ohjelma pääpiirteittäin Elämää talvileirillä Kuinka teltassa toimitaan? Miten syödään? Pukeutuminen

Lisätiedot

Perhokalastusmatka - Skotlanti, Tweed 8-13.11.2016

Perhokalastusmatka - Skotlanti, Tweed 8-13.11.2016 Fishmaster Finland Oy Kuokkakuja 8 21260 RAISIO Puh:0400-824530 jouni@fishmaster.fi www.fishmaster.fi Perhokalastusmatka - Skotlanti, Tweed 8-13.11.2016 Lohen perhokalastumatka Euroopan parhaimmalle lohijoelle,

Lisätiedot

ETELÄ-KARIBIAN-RISTEILY COSTA MAGICALLA

ETELÄ-KARIBIAN-RISTEILY COSTA MAGICALLA Risteily ETELÄ-KARIBIAN-RISTEILY COSTA MAGICALLA Käytännön tietoja matkasta TIETOA RISTEILYSTÄSI Matkasi alkaa pian! Olemme koonneet sinulle sitä varten hyödyllisiä tietoja risteilystä. Hyvää matkaa! REITTI

Lisätiedot

Formulamatka Unkariin. Esittely. Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Hungaroring. Budapest. Miksi valita tämä matka?

Formulamatka Unkariin. Esittely. Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Hungaroring. Budapest. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Esittely Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Lähde jännitämään suomalaisten menestystä Hungaroringin radalle! Tällä matkalla pääset seuraamaan harjoituksia, aika-ajoja sekä tietenkin itse

Lisätiedot

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puola Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puolasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Varsova 38,5 milj. Puola Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolisuus Zloty 312.000 km2 Tällä sivulla on tärkeää

Lisätiedot

Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan

Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan Ammattitaitoinen miehistö Matka toteutetaan miehistön mukaan (rauhallinen tai vauhdikas) Luotettava ja katsastettu vene varusteineen Useita lähtöpaikkoja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra 23 miljoonaa Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Kristinusko Australian dollari Tällä

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

HUIPPUVUORET & Suomen Kuvausmatkat oy HUIPPUVUORET & JÄÄKARHUT JÄÄKARHUT

HUIPPUVUORET & Suomen Kuvausmatkat oy HUIPPUVUORET & JÄÄKARHUT JÄÄKARHUT HUIPPUVUORET & Suomen Kuvausmatkat oy HUIPPUVUORET & JÄÄKARHUT JÄÄKARHUT Suomen Kuvausmatkat oy HUIPPUVUORET JA JÄÄKARHUT Aika: Ma 25.6 - La 7.7.2018 Kesto: 13 pv Hinnat: Risteily alkaen 7.820 eur Maa-

Lisätiedot

ENNAKKOINFO JA A TIKKO - JA ALPPIKIIPEILYKURSSI STORSTEINFJELLET, NARVIK, 5pv

ENNAKKOINFO JA A TIKKO - JA ALPPIKIIPEILYKURSSI STORSTEINFJELLET, NARVIK, 5pv ENNAKKOINFO JA A TIKKO - JA ALPPIKIIPEILYKURSSI STORSTEINFJELLET, NARVIK, 5pv Kurssin sisältö Vuoristo-olosuhteet o vuoriston eri osat o vuoriston jatkuva muutos o sään vaikutus toimintaan Jäätikkövaeltamisen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

ETELÄ-KARIBIAN-RISTEILY MSC MUSICALLA

ETELÄ-KARIBIAN-RISTEILY MSC MUSICALLA Risteily ETELÄ-KARIBIAN-RISTEILY MSC MUSICALLA Käytännön tietoja matkasta TIETOA RISTEILYSTÄSI Matkasi alkaa pian! Olemme koonneet sinulle sitä varten hyödyllisiä tietoja risteilystä. Hyvää matkaa! REITTI

Lisätiedot

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Kohteina: Brother Islands, Daedalus ja Elphinstone Divetravel Finland kutsuu sinut mukaan maailman luonnonkauneimmille sukellusvesille! Suuntaamme Egyptin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra n. 19,9 miljoonaa Kristinusko Australian dollari Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Pukeutuminen eri vuodenaikojen mukaan

Pukeutuminen eri vuodenaikojen mukaan 2009-2013 Pukeutuminen eri vuodenaikojen mukaan Vuodenajat Pukeutuminen eri vuodenaikoina Paikat Rovaniemellä, joista voit hankkia vaatteita edullisesti. Suomessa on neljä vuodenaikaa Kevät Kesä Talvi

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuuba Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuubasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Havanna 11 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Kuuban peso (CUC) Tällä sivulla on

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Pretoria Kristinusko ja erilaisia afrikkalaisia uskontoja 11 virallista kieltä esimerkiksi:

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto.

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Europan viihderisteily Tallinnaan Lähdöt päivittäin klo 18.30 Helsingistä. Matka sisältää Helsinki - Tallinna - Helsinki risteilyn valitussa hyttiluokassa. Alkuviikosta Europan 22h

Lisätiedot

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita Sivu 1 / 7 Esittely Hotellimatka Tallinna / Viking Line Tallinnan hotellimatkallamme ehdit tutustua nähtävyyksiin, shoppailla, nauttia kulttuurista ja hemmotella itseäsi. Lukuisat kansainväliset ravintolat

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

AIKATAULU HELSINKI TALLINNA HELSINKI

AIKATAULU HELSINKI TALLINNA HELSINKI AIKATAULU HELSINKI TALLINNA HELSINKI MS GEORG ÜTS AIKATAULU 02.01.1987 01.01.1988 02.01.1987 30.03.1987 MA Tl KE TO PE LA SU Helsinki 10.30 10.30 Tallinna 15.30 15.30 Tallinna 19.30 19.30 Helsinki 22.30

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00

Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00 Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00 Iso tapahtuma! 850 joukkuetta, 6538 passia 300 pelikenttää, n. 5000 peliä 100 000

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto.

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Viking Line päiväristeily Tallinnaan Matka sisältää päiväristeilyn Päiväristeily alkaa aamupäivällä, jolloin voit nauttia lounaan Bistro Buffetissa. Päivässä ehtii vaikka mitä! Merimatka

Lisätiedot

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje Ambulo 2015 Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin Toinen leirikirje Kuljetusten aikataulu Lähtö : Bussi lähtee maanantaina 27.7.2015 kello 12.00 Konalan kirkolta (kyntäjäntie 4, 00390 Helsinki). Olethan

Lisätiedot

61, Verkkoloimi. Hinnat alk. 85,00 85,00 85,00 85,00 85,00 85,00 85,00 85,00 71,99 71,99 71,99 71,99 71,99 71,99

61, Verkkoloimi. Hinnat alk. 85,00 85,00 85,00 85,00 85,00 85,00 85,00 85,00 71,99 71,99 71,99 71,99 71,99 71,99 Verkkoloimi Koiran verkkoloimi on kevyt ja mukava, sillä se muotoutuu hyvin koiran kehon mukaisesti. Verkkoloimi pitää koiran lämpimänä, mutta sille ei tule liian kuuma. Verkkokangas on hyvin hengittävä.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Korea Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Koreasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Soul 49 miljoonaa korea Uskonto Valuutta Pinta-ala Buddhismi, kristinusko won 100 210 km²

Lisätiedot

Alumnipurjehdus Kroatia 19-26.9.2015. www.lagooncharter.fi

Alumnipurjehdus Kroatia 19-26.9.2015. www.lagooncharter.fi Alumnipurjehdus Kroatia 19-26.9.2015 OHJELMA*: Lauantai Lauantai 4:30 kokoontuminen Helsinki-Vantaa lentokentälle 6:30-8:30 omakustanteinen lento Helsinki-Split* 9:00-9:30 kuljetus satamaan 10-12 lounas

Lisätiedot

Kalastusmatka - Ruotsi, Mörrum 1-7.4.2015

Kalastusmatka - Ruotsi, Mörrum 1-7.4.2015 Fishmaster Finland Oy Kuokkakuja 8 21260 RAISIO Puh:0400-824530 jouni@fishmaster.fi www.fishmaster.fi Kalastusmatka - Ruotsi, Mörrum 1-7.4.2015 Johdettu Fishmaster perho- ja heittokalastusmatka Mörrum-joelle

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

Hyvä tietää. Namibia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Namibia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Namibia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Namibiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Windhoek 2,4 milj. Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Kristinusko Namibian dollari Tällä sivulla

Lisätiedot

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto.

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Viking Line päiväristeily Tallinnaan Matka sisältää päiväristeilyn Päiväristeily alkaa aamupäivällä, jolloin voit nauttia lounaan Bistro Buffetissa. Päivässä ehtii vaikka mitä! Merimatka

Lisätiedot

Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöönottoa Tuote ei ole lelu, se on suunniteltu 14-vuotiaille ja vanhemmille

Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöönottoa Tuote ei ole lelu, se on suunniteltu 14-vuotiaille ja vanhemmille 12428 Radio-ohjattava 4WD Buggy WLtoys 1:12 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöönottoa Tuote ei ole lelu, se on suunniteltu 14-vuotiaille ja vanhemmille Tuotteen

Lisätiedot

HINTAAN SISÄLTYY. Hurtigruten - maailman kaunein merimatka

HINTAAN SISÄLTYY. Hurtigruten - maailman kaunein merimatka HURTIGRUTEN-RISTEILY KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 30.3.-5.4.* JA 13.-20.5.**, 23.-29.6., 29.7.-5.8., 6.-12.8.***, 9.-15.8.**, 20.-26.8., 28.8.-3.9., 31.8.-6.9., 11.-17.9., 22.-28.9. JA 19.-25.12.2018 Hurtigruten

Lisätiedot

HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK

HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK 1. YLEISTIEDOT Aika: Retki toteutetaan 13.7. - 17.7.2016 Reitti: Keuruu-Jyväskylä-Kangasniemi-Kontiomäki-Salla-Alakurtti-Kantalahti-Muurmansk-

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Radio-ohjattava vene RC FT008

Käyttöohjeet. Radio-ohjattava vene RC FT008 Radio-ohjattava vene RC FT008 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolella. Lähde ottamaan ulapasta mittaa tämän heti käyttövalmiin, huippuhauskan radioohjattavan veneen kanssa! RC FT008 on täydellinen

Lisätiedot

Hyvä tietää USA. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää USA. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää USA Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää USA:sta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Washington DC Kristinusko 310 miljoonaa Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Yhdysvaltain dollari Tällä

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

KUUBAN-RISTEILY LOUIS CRISTALILLA

KUUBAN-RISTEILY LOUIS CRISTALILLA Risteily KUUBAN-RISTEILY LOUIS CRISTALILLA Käytännön tietoja matkasta TIETOA RISTEILYSTÄSI Matkasi alkaa pian! Olemme koonneet sinulle sitä varten hyödyllisiä tietoja risteilystä. Hyvää matkaa! REITTI

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009

Käyttöohjeet. Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009 Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolella. Huippunopea RC FT009 pikavene on peli jonka kanssa ei tarvitse pidätellä! Jopa 30 km/h nopeuteen kiihtyvä

Lisätiedot

Perhokalastusmatka Skotlanti, Tay 17-24.4.2016

Perhokalastusmatka Skotlanti, Tay 17-24.4.2016 Fishmaster Finland Oy Kuokkakuja 8 21260 RAISIO Puh:0400-824530 jouni@fishmaster.fi www.fishmaster.fi Perhokalastusmatka Skotlanti, Tay 17-24.4.2016 Fishmaster järjestää johdetun perhokalastusmatkan yhdelle

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI. Mikko Kataja

Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI. Mikko Kataja Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI Mikko Kataja GREEN CARE - ammatillisuutta, vastuullisuutta ja tavoitteellisuutta Noormarkun retkeilyreitti Green Care -ympäristönä Noormarkun retkeilyreitti

Lisätiedot

KILPAILUN SÄÄNNÖT. ALV- tunnus: SE

KILPAILUN SÄÄNNÖT. ALV- tunnus: SE KILPAILUN SÄÄNNÖT Luethan kilpailun säännöt huolellisesti. Osallistumalla Tough Viking Helsinki 2016 kilpailuun osoitat lukeneesi ja ymmärtäneesi kaikki säännöt ja hyväksyväsi ne. Tough Viking Tough Viking

Lisätiedot

Välineet ja Varusteet. -> Eivät yhdentekeviä

Välineet ja Varusteet. -> Eivät yhdentekeviä Välineet ja Varusteet -> Eivät yhdentekeviä Juoksukengät - Riittävästi tilaa, vähintään 1cm kärjessä - Tukevat ja riittävästi iskuja vaimentavat - Sisään ajetut juoksutapahtumassa - Vaihto 1000-1500 km

Lisätiedot

1. Lähtövalmistelut. Osallistujakirje 3 16.7.2008. Hei!

1. Lähtövalmistelut. Osallistujakirje 3 16.7.2008. Hei! Osallistujakirje 3 16.7.2008 Hei! Tässä tulee jälleen tärkeää asiaa Yodli! -leiristä. Tämä 3. ja viimeinen osallistujakirje on samalla virallinen leirikirje. Lukekaa kirje huolella! Kirje on jaettu kolmeen

Lisätiedot

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät Akkutoimiset porraskiipijät ihmiset SANO asettaa etusijalle! LIFTKAR PT PORRASKIIPIJÄT LIFTKAR PT ON TURVALLINEN PORTAISSA JA HELPPOKÄYTTÖINEN. ELÄMÄNLAATU ON ELÄMÄSTÄ NAUTTIMISTA TÄYSILLÄ JA YHDESSÄ

Lisätiedot

Matkustusohjeita opiskelijoille

Matkustusohjeita opiskelijoille kesäkuu 2012 Matkustusohjeita opiskelijoille ENNEN MATKAA Matkustusasiakirjat (passi, henkilökortti, viisumi, matkaliput) - Tarkista, että passisi on voimassa koko matkan ajan. Huomaa, että joidenkin maiden

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Tärkeimmät Sääntömuutokset. Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014)

Tärkeimmät Sääntömuutokset. Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014) Tärkeimmät Sääntömuutokset Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014) Vammaisurheilijan osallistuminen Lajinjohtaja voi tarvittaessa soveltaa sääntöjä mahdollistaakseen urheilijan osallistumisen, kuitenkin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Chile Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Pääkaupunki Asukasluku Kieli Santiago 17,2 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Chilen peso 736.905 km2 Tällä sivulla on

Lisätiedot

KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015

KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015 KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015 Yleisön, eli aikaisemmin Playa del Carmenissa mukana olleiden toiveesta järjestämme Playa del Carmeniin uuden kalastusmatkan. Matka soveltuu lomamatkaksi

Lisätiedot

Halkomakone 7 tn Käyttöohje

Halkomakone 7 tn Käyttöohje Halkomakone 7 tn Käyttöohje Lue kaikki ohjeet huolellisesti. Opi tuntemaan koneen käyttötarkoitus, rajoitukset ja mahdolliset vaarat ennen käyttämistä. Käytä työsylinterin käyttö vipua siten että vedät

Lisätiedot

KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015

KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015 KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015 Yleisön, eli aikaisemmin Playa del Carmenissa mukana olleiden toiveesta järjestämme yllämainittuina ajankohtina kalastusmatkat.

Lisätiedot

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita!

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita! Liiku, osallistu ja voita! Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n t ovat helmikuu ja syyskuu. Tavoitteena on saada VAU:n jäsenet kuntoilun pariin niin talvella kuin syksylläkin. Raikkaista syys- ja

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Kalastuspäiviä on neljä, aamu yhdeksästä iltapäivään kello viiteen. Majoituksemme hotelli Bahari Beach issa sisältää all inclusivepalvelun.

Kalastuspäiviä on neljä, aamu yhdeksästä iltapäivään kello viiteen. Majoituksemme hotelli Bahari Beach issa sisältää all inclusivepalvelun. Mombasan alue on tunnettu Marliinien, purjekalojen ja Doradojen urheilukalastuspaikka. Kalat alkavat siirtyä joulukuun puolessa välissä pohjoisesta etelään merivirtojen mukaan. Mombasan edustalla on hyviä

Lisätiedot

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu.

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu. PESUMERKINTÖJEN ABC Jokaisesta vaatteesta löytyvä pesumerkintä kertoo, miten voi parhaiten välttää vaatteen kutistumisen, venymisen, nyppyyntymisen ja värien lähdön. Ennen pyykinpesua kannattaa siis uhrata

Lisätiedot

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Harrastusmatkojen turvallisuus mukaan toimintaan harrastuksiin liittyy runsaasti sekä lyhyitä matkoja kodin ja harrastuspaikan

Lisätiedot

RYHMÄVARAUSVAHVISTUS

RYHMÄVARAUSVAHVISTUS Grankulla Ifk FIN-02700 KAUNIAINEN Matkanjohtaja: Kuka? + puhelinnumero? Viite: Robert Nyström Kiitos tilauksestanne! Pyydämme teitä ystävällisesti tarkistamaan, että varausvahvistus on tilauksenne mukainen

Lisätiedot

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Digikamerasta kuvakirjaan Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Hannu Räisänen 2011 Akun ja kortin poisto Akun ja kortin poisto Sisäinen muisti Kamerassa saattaa olla myös sisäinen muisti

Lisätiedot

PESUUN LÄHETETTÄVIEN TEKSTIILIEN LAJITTELU- / PAKKAUSOHJE. 1. NORMAALIT TEKSTIILIT (valkoiseen pyykkisäkkiin)

PESUUN LÄHETETTÄVIEN TEKSTIILIEN LAJITTELU- / PAKKAUSOHJE. 1. NORMAALIT TEKSTIILIT (valkoiseen pyykkisäkkiin) Rovaniemen Keskuspesula Oy OHJE Lähteentie 18 96400 ROVANIEMI p. 040-7120 340 / 040-7120 341 etunimi.sukunimi@rokepe.fi 1 Lapin Sairaanhoitopiiri Kolpeneen palvelukeskus Rovaniemen Kaupunki PESUUN LÄHETETTÄVIEN

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

SATL:n 83. Liittokokous Tallinnassa

SATL:n 83. Liittokokous Tallinnassa 1/6 SATL:n 83. Liittokokous Tallinnassa 17.-18.3.2018 2/6 Ohjelmat ja hinnasto LIITTOKOKOUS Majoitus Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel, Tallinna 17.-18.3.2018 Park Inn by Radisson Meriton

Lisätiedot

KOKKOLAN LATU VUOKRAA. Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5

KOKKOLAN LATU VUOKRAA. Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5 Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5 AHKIOT Lastenvetoahkio (1 kpl) 40 /vko (80 /vko) 8 /vrk (16 /vrk). 1135 Lastenvetoahkiota voivat vuokrata kaikki, Kokkolan

Lisätiedot

Hyvä tietää. Tansania. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Tansania. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Tansania Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Tansaniasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Dodoma/Dar es Salaam Kristittyjä, muslimeja ja useita paikallisuskontoja Swahili ja englanti

Lisätiedot

Hakkarainen Pentti Kalevi 81 Suomen Pankki Keskuspankki Johtokunta Pvm: 2.4.2014. Virkamatka

Hakkarainen Pentti Kalevi 81 Suomen Pankki Keskuspankki Johtokunta Pvm: 2.4.2014. Virkamatka Hakkarainen Pentti Kalevi 81 Suomen Pankki Keskuspankki Johtokunta Pvm: 2.4.2014 Sivu: 1 / 7 Matkakululaskelma Virkamatka Hakkarainen Pentti Kalevi matka 14626 14.01.2014-20.01.2014 Matkan Pvm. Tapahtuma

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Örebro-turnausmatkainfo 2012. Yleisiä pelisääntöjä ja vinkkejä matkalle

Örebro-turnausmatkainfo 2012. Yleisiä pelisääntöjä ja vinkkejä matkalle Örebro-turnausmatkainfo 2012 Yleisiä pelisääntöjä ja vinkkejä matkalle - Joukkue liikkuu pääsääntöisesti yhtenä ryhmänä, matkaryhmittäin tai peliryhmittäin, tai muuten aikuisen johdolla. - Jokainen huolehtii

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 13.-19.4.*, 15.-21.5.**, 1.-7.8.**, 22.-28.8., 3.-10.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka

Lisätiedot

Kok 1,3. Water kettle. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual WK13W

Kok 1,3. Water kettle. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual WK13W Kok 1,3 Water kettle Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. WK13W S.

Lisätiedot

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS!

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Yleistä akkujen ylläpidosta Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Akut sisältävät syövyttävää happoa. Tämän vuoksi on oltava varovainen sekä käytettävä asianmukaisia suojavarusteita työskenneltäessä akkujen

Lisätiedot

Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015

Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015 Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015 Unelmamatka Kaukoitään niille, jotka pitävät kalastuksesta ja yleensä luonnossa liikkumisesta! Kalastusmuotoina ovat vetouistelu ja pohjaonginta. Varaa ja maksa

Lisätiedot

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6)

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) BIOJÄTETTÄ EI VIEDÄ KAATOPAIKALLE, VAAN SIITÄ TEHDÄÄN BIOETANOLIA,

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

EYAFL ECKERÖHALLEN B08

EYAFL ECKERÖHALLEN B08 EYAFL ECKERÖHALLEN B08 Tervetuloa mukaan joukkueen turnausmatkalle Ahvenanmaalle 2.-4.12.2016 Joukkueen kokoonpano Axel H., Elias J., Jere H., Joona V., Lukas L., Max M., Noel T., Nooa T., Oliver S., Otso

Lisätiedot

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle!

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle! Venäjän kaupan matkustajan muistilista Elä matkusta Venäjälle! Elä lähde Venäjälle! Miksi? On helpompaa ja järkevämpää kutsua potentiaalinen asiakas ja tai/ammattimedia kotikentälle, jossa kaikki elementit

Lisätiedot