VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ 25.06.-05.07.2014"

Transkriptio

1 VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ

2 MATKAAN VALMISTAUTUMINEN Henkilökohtaiset tiedot Varmistaaksesi, että matkasi Huippuvuorille on mahdollisimman onnistunut, pyydämme sinua täyttämään henkilötietolomakkeen huolella. Suurta osa tästä tiedosta voidaan suoraan käyttää myös varauslomakkeella. Kerro tällä lomakkeella ruoka-allergioistasi, terveydestäsi ja kaikesta, mikä meidän ja laivaväen on hyvä tietää. Terveys Jos sinulle on kahden viime vuoden aikana tehty isoja leikkauksia tai kärsit kroonisesta sairaudesta, joka vaikuttaa oleskeluusi matkalla, niin laivan lääkärin täytyy olla näistä tietoinen. Ole yhteydessä WildPhoto Travel:iin, niin me otamme yhteyttä laivan lääkäriin. Vakuutus Suosittelemme kaikkia ottamaan koko laivamatkan ajalle kattavan matkavakuutuksen, joka korvaa niin sairauskulut (sairastumiset, onnettomuudet, kuolematapaukset) kuin kuljetukset. Kaikkien ei-toivottujen tapausten takia tarvitsemme vähintään vakuutuksen numeron sekä vakuutusyhtiösi hätäpuhelinnumeron. Suosittelemme myös vakuutuksen ottamista matkan peruuntumisen varalle. Passi ja viisumi Kaikilla matkustajilla (myös norjalaisilla) täytyy olla voimassaoleva passi. Ulkomaalaisten matkustajien täytyy selvittää tarvitsevatko he viisumin Huippuvuorille (Norjaan). Valuutta Longyearbyenissä valuutta on Norjan kruunu (NOK). Laivalla (M/S Malmø) hyväksytään Norjan kruunut (NOK), eurot ja USA:n dollarit (USD). Luottokorteilla (VISA, MasterCard ja AmEx) voi maksaa laivalla sekä myös useimmissa kaupoissa saarella. Matka- ym sekkejä ei hyväksytä maksuvälineiksi. Lennot Longyearbyeniin Lennot Longyearbyeniin ja takaisin eivät kuulu matkan hintaan. Kaikki matkustajat vastaavat itse lennoistaan. Kesäkuussa 2014 Huippuvuorille lentää ainakin SAS ja Norwegian. Suosittelemme, että kaikki lentävät Longyearbyeniin vähintään PÄIVÄÄ ENNEN laivan lähtöä eli viimeistään Suosittelemme seuraavia lentoja: SAS Longyearbyen: :55 Oslosta SK4414, saapuu Longyearbyeniin klo Suositeltava :55 SK4414, saapuu Longyearbyeniin klo EI suositeltava. Paluulento Longyearbyenistä: Ei lentoja klo 14:45 Longyearbyenistä SK4425, saapuu Osloon klo Kaikilla SAS:n yo. lennoilla on välilasku passintarkastuksineen Tromsøssä. P.S.! SAS sallii vain yhden matkalaukun (23kg), mutta maksamalla saa useamman laukun.

3 Norwegian Air Lennot ovat varattavissa aikaisintaan Norwegian on halvempi kuin SAS, mutta matkalaukkurajoitukset ovat tiukemmat. P.S.! Jos SAS:n lento saapuu ajallaan klo 13.55, niin sinulla on 2-3 aikaa ehtiä laivalle. Jos lento on jostain syystä enemmän kuin kaksi tuntia myöhässä, niin saatat myöhästyä laivan lähdöstä ja menettää koko risteilyn. Suosittellemme siksi, että vältätte tätä riskiä saapumalla päivää aikaisemmin. Longyearbyenissä on paljon hyviä kohteita valokuvaajalle pariksi päiväksi. Osta lentolippusi niin pian kuin mahdollista, sillä Longyearbyeniin on joka kesä tulossa paljon matkustajia. Kadonneet matkalaukut Kadonneille tai myöhästyneille matkalaukuille emme voi tehdä mitään. Kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman suuri käsimatkalaukku, jossa on kaikki olennainen kuten lääkkeet. Myös tärkeimmät kameratarvikkeet täytyy pakata lentolaukkuun. Katso allaolevaa muistilistaa. Longyearbyenissä on useita liikkeitä, joista voi ostaa lähes kaikkea tarpeellista, mutta kannattaa huomioida aukioloajat (sunnuntaina liikkeet ovat yleensä kiinni). Kuljetus kentältä hotelliin/laivalle Longyearbyen on pieni paikka ja kaikki tietävät, missä satama ja M/S Malmø on, samoin hotellien sijainnit. Saavuttuasi lentokentälle sinulla on kolme vaihtoehtoa: 1. Ota kentältä bussi varaamaasi hotelliin, noin 50 NOK 2. Ota kentältä taksi varaamaasi hotelliin, noin 100+ NOK 3. Vuokraa auto ennakkoon tai saat sen lentokentällä Majoitukset Longyearbyenissä Suositeltavia paikkoja: 1. Gjestehus 102 (vaatimaton) 2. Fangstmannshotellet (hyvätasoinen) 3. Radisson SAS (hyvätasoinen) Kuljetus laivalle Laivamme M/S Malmø on Bykaissa (satama kaupungin ja lentokentän puolivälissä) ja pyydämme kaikkia matkustajia olemaan laiturilla viimeistään klo Laivalle pääsee klo alkaen ja arvioitu lähtöaika on klo Helpoiten paikalle pääsee taksilla. Jos saavut paikalle ennen kello neljää, joudut odottamaan laivaan pääsyä. Palaamme takaisin Longyearbyeniin hyvissä ajoin (keskiyön aikoihin) ennen laivalta poistumista, joka alkaa aamiaisen jälkeen noin klo Laivalta voi poistua aikaisemminkin kyseisenä päivänä, jos sinulla on esim. aikainen lento Longyearbyenistä.

4 LAIVAN TIEDOT M/S MALMØ M/S Malmø on perinteikäs laiva. Se rakennettiin 1943 Ruotsissa merenkulkulaitokselle jäävahvistetuksi luotsilaivaksi. Alus oli luotsitoiminnassa vuoteen 1983 asti, jolloin se myytiin ja vuokrattiin koululaivaksi. Lukemattomat nuoret merimiehet ovat viime vuosikymmenien aikana saaneet koulutuksensa M/S Malmøllä. Vuonna 2013 alus peruskorjataan huolellisesti ja muutetaan 12 hengen matkustajalaivaksi. M/S Malmø on vanhanaikaisesta viehätyksestään huolimatta varustettu uusimmilla navigointi- ja turvallisuuslaitteilla. Alus on kauttaaltaan huollettu ja hyvässä kunnossa. Joka vuosi Ruotsin merenkulkulaitos tarkastaa huolella kaikki laivan turvallisuustekijät. Nettokantavuus: 317 GT Pituus: 37 metriä Leveys: 9.0 metriä Syväys: 3.6 metriä Matkustajia: 12 Zodiac-kumiveneitä: 2 kpl Miehistö: 7-8, kokeneen kapteenin alaisuudessa Oppaita: 2 Iridium luotsipuhelin: Iridium satelliittipuhelin: LAIVAN PALVELUT Hytit Laivalla on kuusi matkustajahyttiä - neljässä hytissä on oma kylpyhuone/wc, kahdella hytillä on yhteinen kylpyhuone/wc. Kaikki hytit ovat ikkunallisia.

5 Kommunikaatio Laivaan saa yhteyden vain satelliittipuhelimen välityksellä. Aluksella ei ole internet-yhteyttä. Huom! Muistakaa, että kännykät eivät toimi laivalla! Sähkö Aluksen sähkövirta on 220 V ja pistorasiat on eurooppalaisen standardin (ei US tai UK) mukaisia. Suosittelemme adapterin mukaan ottamista, jos epäilet yhteensopivuutta. Käynnit komentosillalla Risteilyn aikana matkustajilla on aina vapaa pääsy komentosillalle. Täytyy kuitenkin muistaa noudattaa kapteenin ohjeita, erityisesti vaikeissa jääolosuhteissa navigoitaessa. Baaripalvelut Baarissa on tietty valikoima alkoholi- ja virvoitusjuomia. Ostamasi juomat kirjataan muistiin ja lasku maksetaan matkan lopussa. Pesulapalvelut Laivalla ei ole mahdollisuutta pesettää vaatteita. Ateriat Ravintola on yläkannella, kaikki matkustajat ruokailevat samanaikaisesti yhdessä kattauksessa. Kokkimme valmistaa kolme ateriaa päivässä. Aamiainen on seisovassa pöydässä, lounas ja päivällinen ovat osittain seisovasta pöydästä ja osoittain tarjoillaan. Jos sinulla on erityisruokavalio, siitä täytyy ilmoittaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Kahvia ja teetä on aina tarjolla salongissa. Sairaanhoito Laivalla ei ole omaa lääkäriä. Matkustajien, jotka tarvitsevat jatkuvaa erityislääkitystä, täytyy muistaa ottaa riittävästi lääkkeitä mukaan koko matkan ajaksi. Laiva on aina helikopterin saavutettavissa, joten tarvittaessa sairastunut matkustaja saadaan pikaisesti Longyearbyenin sairaalaan. Valutta Pääsääntöisesti laivalla käytetään Norjan kruunuja (NOK), mutta me hyväksymme myös euroja ja US dollareita. Kaikki laivalla tekemäsi baari- ja kauppaostokset laitetaan tilillesi. Lasku maksetaan matkan lopussa joko käteisellä tai luottokortilla (Visa, MasterCard ja AmEx). Debit-kortit EIVÄT kelpaa maksuvälineeksi. Tipit oman harkinnan mukaan, mutta karkea ohje on 15 dollaria/päivä/matkustaja. Kauppa Kaupassa on rajoitettu valikoima vaatteita, postikortteja, kirjoja ja matkamuistoja. Tupakointi Laivan sisätiloissa ei saa tupakoida. Tupakointi on turvallisuussyistä sallittu vain ulkona takakannen merkityllä alueella. Muista myös, että tupakan sätkien heittäminen veteen on ehdottomasti kielletty. Vesi Laivan vesi on juomakelpoista. Baarista saa myös pullotettua vettä.

6 MATKAN MUISTILISTA Huippuvuorten matkasi aikana keskilämpötila tulee olemaan 2-5 C. Tuulen vaikutuksen takia, ja matkustettaessa Huippuvuorten pohjoisissa ja itäisissä osissa, lämpötila saattaa laskea jopa muutaman asteen pakkasen puolelle. Tähän vuoden aikaan sadetta (lunta) ei ole juuri odotettavissa, Huippuvuoret luokitellaan puoliaavikoksi. Rantauduttaessa Zodiaceilla on aina hyvä käyttää vesitiivistä takkia/housuja ja kumisaappaita. Alla annamme ohjeita, kuinka kannattaa pukeutua arktisessa säässä ja mitä tarvikkeita kannattaa ottaa mukaan matkalle. MUUTAMA OHJE KUINKA PUKEUTUA ARKTISELLÄ ALUEELLA Tärkeintä on harrastaa sellaista kerrospukeutumista, joka päästää hikoilun läpi, mutta suojaa sinua sekä kylmältä että tuulelta. Kerrospukeutuminen mahdollistaa myös vaatteiden vähentämisen, jos sää ja lämpötila muuttuvat. Alusasut Lähinnä ihoa olevan kerroksen täytyy ehkäistä hikoilua, jotta kehosi pysyy kuivana ja lämpimänä. Tämän asun pitäisi olla melko tiukka ja ihon myötäinen. Villa ja synteettiset materiaalit soveltuvat tähän tarkoitukseen parhaiten. Puuvillaa ei pitäisi koskaan käyttää lähellä ihoa, tai mieluiten ei lainkaan. Väliasu (tai asut) Tämän kerroksen pitää eristää ja pitää ruuminlämpö tasaisena liikkumista rajoittamatta. Soveltuvia materiaaleja väliasuun ovat fleece ja villa. Tällä tavoin hallitset ruuminlämpöäsi, kylmänä päivänä suosittelemme kahta tai kolmea asukerrosta. On parempi käyttää montaa ohutta kuin yhtä paksua kerrosta. Kylmänä päivänä saatat tarvita vielä lisäeristystä. Päällysvaatteet Uloimman kerroksen tarkoitus on tarjota sinulle suojaa tuulelta ja sateelta, mutta myös päästää ruumiinlämpö ulos. Tämän takia on tärkeää käyttää hengittävää materiaalia kuten Gore-Tex. Kyllästettyjä puuvillamateriaaleja emme suosittele. Päähine 80% ruumiinlämmöstä karkaa pääsi kautta. Pääsi toimii kehosi savupiippuna, joten hattua on aina syytä käyttää. Sama perusperiaate pätee tässäkin, suositeltavia materiaaleja ovat synteettinen kuitu ja villa, mielellään tuulen pitävä. Kädet ja jalat Nämä ruumiinosat ovat erittäin herkkiä. On tärkeää pitää kädet ja jalat kuivina ja lämpiminä! Sama kerrosmenetelmä toimii tässäkin. Käytä synteettisestä kuidusta, silkistä tai villasta tehtyjä käsineitä tuulija vesitiiveiden lapasten alla. Lapaset ovat sormikkaita paljon lämpimämmät. Muista ottaa ylimääräiset lapaset mukaan! Saappaissa voi käyttää synteettisestä kuidusta tehtyjä sukkia ja niiden päällä villasukkia. Polviin ulottuvat kumisaappaat ovat ehdottomat kun rantaudutaan Zodiaceista. Kannattaa ottaa mukaan myös villaiset pohjalliset.

7 Suositeltavat Suggested equipment varusteet for Huippuvuorille SVALBARD (10 (10 days) päivää) Matkalaukut: A Käsimatkatavara (kameralaukku) B PC-laukku C Vaatteet koneessa D Matkalaukku Vaatteet 5 lämpimmät sukat D 1 Gore-Tex takki C 2 housut D puuvilla sukat D 1 Gore-Tex housut D 2 collagea D alushousuja D 2 tuuli-/vesitiiviit hansikkaat D 1 lämmin takki D T-paitoja D 1 lapaset D 1 lämpimät housut D 2 lämpimät väliasut D 2 lämpimät hatut D 2 lämpimät alusasut D 1 kumisaappaat D 1 Fleece D 1 retkeilykengät C 1 kengät (laivalla) D Kameravälineet 2 kamerarunkoa A jalusta D teleobjektiivi 400mm+ A polarisaatio suodin A /2.8 A salama A laajakulma zoomi 1,4x + 2x extender A A pattereita A kameran akkuja A akkulaturi(t) B CF-kortteja min. 150GB C sadesuoja kameralle D kameran "korjausvälineet" A Läppäri 13 tai 15 lappäri virtakaapeli B 2 kovalevyä (500 GB) B CF / SD-kortinlukija B B Ohjelmistot B Sekalaista Letherman D PASSI!!! C hammasharja D kännykän laturi B lentoliput C shampoo D kiikari D taskulamppu D aurinkoöljy (SPF 30-50) D nauhuri D muistivihko B Aloe Vera D 2 suurta muovipussia D vesipullo D merisairauslääkkeet aurinkolasit lääkkeet A D A

8 VALOKUVAAMISESTA Valokuvaus on tämän matkan päätarkoitus. Kiinnostuksen taso, taidot ja välineistö vaihtelevat paljon osallistujien kesken, mutta seuraava osio saattaa auttaa sinua valmistautumaan tulevalle valokuvausmatkalle. VÄLINEISTÖ Kamera: Käytätpä mitä tahansa kameraa, niin varmista ennen lähtöä, että se toimii kunnolla. Suorita myös kennon puhdistus (itse tai alan liikkeessä). Suosittelemme kahden rungon mukaan ottamista, jolloin sinulla on vararunko, jos jotain sattuu ykkösrungolle. On myös kätevää pitää toisessa rungossa teleobjektiivia ja toisessa laajakulmaa. Kameran ominaisuuksista: Kameran tärkein tekijä on hyvät hämäräominaisuudet eli mahdollisuus käyttää suuria ISO-arvoja. Monissa tilanteissa ISO 1600 on optimaalinen herkkyys. Linssit: Jääkarhujen ja muiden villieläinten kuvaamiseen suosittelemme 400+ mm teleobjektiivia. Zoomi soveltuu mainiosti maisemakuvaukseen. Laajakulmaa (20 mm tai laajempi) on hyvä käyttää lähellä oleviin eläimiin upeine taustoineen sekä myös maisemakuvaukseen. Akut: Ota mukaan vara-akkuja ja paristoja kameralle ja salamalle. Akut voi ladata laivalla. Kylmässä säässä akut kestävät normaalia lyhyemmän ajan. Muistikortit: Perusohje on ottaa mukaan enemmän kortteja kuin uskoo tarvitsevansa. Suosittelemme vähintään 150 GB CF- tai SD-kortteja. Sää: Kamerasi pitäisi olla säätiivis tai sinulla pitää olla mukana sadesuoja välineistöllesi. Sade ei ole pahin ongelma vaan merivesiroiskeet Zodiacissa. Pienet hiekkajyvät toisilla rannoilla saattavat myös aiheuttaa ongelmia. Jalustat: Jalusta on maissa hyödyllinen ja toisinaan myös laivalla, mutta ei Zodiacissa. Käyttäessäsi laivan kannella suurempaa linssiä kuin 300 mm jalustalla, sinun on tärinän takia käytettävä nopeaa suljinaikaa (luokkaa 1/1600 sek.). Salama: Salaman käytöstä saattaa on hyötyä lentäviä lintuja kuvattaessa, mutta jääkarhujen kuvaamisessa se ei ole sallittua. Tietokone: On aina hyödyllistä ottaa läppäri ja 1-2 ulkoista kovalevyä (min. 500 GB) mukaan, jotta voit tallentaa ja editoida kuviasi. Läppärillä voit myös näyttää kuviasi muille matkan aikana.

9 SUOJELULLISET NÄKÖKOHDAT Kun olet WildPhoto Travelin matkalla, niin pääset alueille, jotka ovat aiemmin olleet saavuttamottamissa. Uuden teknolian ansiosta voimme käydä näillä syrjäisillä paikoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on toisaalta myös suuri vastuu varmistaa, etteivät nämä ympäristöt häiriinny läsnäolostamme. Laivalla ollessasi tulet huomaamaan, että ympäristökysymykset ovat meille erittäin tärkeitä. Jakamalla ympäristötietouttamme luonnonihmeitä tutkiessamme koulutamme samalla asiakkaitamme näiden maailman syrjäisten alueiden puolestapuhujiksi. Kaikkien matkustajien täytyy noudattaa seuraavia ohjeita: RANTAUTUMINEN Matkustajien täytyy olla tietoisia tietyistä Zodiaciin liittyviin sääntöihin, joilla varmistetaan turvallinen toiminta: Zodiac-kuski on vastuussa veneestä ja sen toiminnasta. Noudata aina hänen antamiaan ohjeita tarkasti. Jotkut rantautumiset saattavat olla märkiä tarkoittaen sitä, että jalat kastuvat kahlatessa rantaan. Neuvomme matkustajia käyttämään Zodiacissa vesitiivistä vaatetusta suojautuakseen sekä merivesipärskeiltä että sateelta. Mukana pitää olla myös vesitiivis kassi (tai pieni muovipussi) eivesitiiviitä tavaroita, kuten kamera ja kiikari, varten. Käytä aina sinulle annettua pelastusliiviä, kun olet Zodiacissa. Kyse on sinun turvallisuudestasi ja liivit ovat aina pakolliset Zodiacissa säästä ja aallokon koosta riippumatta. Tartu aina miehistön ja Zodiac-kuskien auttaviin käsiin, kun olet nousemassa tai laskeutumassa Zodiaciin laivan laskusillalta. Pidä tällöin molemmat kätesi vapaina ja käytä suositeltavaa "merimiehen otetta" (toisin sanoen tarttukaa toisianne ranteista, koska tämä ote on vahvempi kuin pitämällä kädestä kiinni). Ota niin vähän erilaisia tarvikkeita mukaasi kuin mahdollista aina kun Zodiacia käytetään. Repuissa on kätevä kuljettaa erilaisia esineitä kuten kameroita, kiikari, sadevarusteet, ylimääräiset kengät jne. Tällöin molemmat kätesi ovat vapaina. Henkilökohtainen laukku pitää aina antaa venekuskille Zodiaciin mentäessä ja poistuttaessa. LUONNON KUNNIOITTAMINEN WildPhoto Travelin matkojen päätarkoitus on kuvata villieläimiä ja maisemia. Me haluamme saada hyviä kuvia aiheuttamatta luonnolle turhaa häirintää. Katso mihin astut. Pysy merkatuilla poluilla aina kun mahdollista. Ole mahdollisimman varovainen pesivien merilintujen yhdyskunnissa. Varo maassa pesiviä lajeja.

10 Noudata tarkoin oppaiden antamia ohjeita. Lähesty villieläimiä erittäin varovaisesti, kun valokuvaat. On tärkeää muistaa, ettei valokuvauksesi ole ohi sulkimen laukaisun jälkeen. Peräydy kuvauspaikalta samaa reittiä kuin lähestyessäsi sitä. Tärkein asia on muistaa, ettei missään tilanteessa aiheuta eläimille minkäänlaista ahdinkoa. Älä koskaan ahdistele eläimiä valokuvan takia. Huolehdi ettet säikytä tai aja lintuja pois pesiltä. Huomiosi pesivään tai sulkivaan lintuun ei saa pitkittyä, silloin kun joku peto on näkyvillä. Erityisesti ketut, lokit ja kihut ovat sopeutuneet hyödyntämään häiriöitä ryöstämällä paljastuneen pesän munat ja poikaset. Tarkkaile ympäristöäsi ja vältä kaikenlainen häirintä, jota saatat aiheuttaa. Jos eläin näyttää häiriintyvän tai välttelevältä, poistu varovasti paikalta. Katso mutta älä koskaan koske. Eläimet ovat villejä ja suorittavat niiden jokapäiväisiä askareitaan. Me haluamme tarkkailla ja valokuvata niiden luonnollista käyttäytymistä luonnollisessa olotilassa. Vältä kasvien tallomista. Kasvillisuuspeitteen kuluminen kosteassa ympäristössä voi olla syy allaolevan roudan sulamiselle, mikä aiheuttaa monivuotisen ja leviävän haitan kasvillisuudelle. Kylmässä ja kuivassa ympäristössä kasvien elpyminen on hyvin hidasta. Maissa oltaessa pysy ryhmän mukana ja/tai yhden oppaan kanssa. Oman turvallisuutesi takia älä ikinä lähde kulkemaan yksin. Kuuntele retkikunnan johtajaa ja oppaita. Älä epäröi kysyä johtajilta ja oppailta, jos et ole jostain asiasta täysin varma. Opi lukemaan eläinten jälkiä. Eläinten jälkien sisältö voi olla yhtä mielenkiintoista kuin itse eläimen näkeminen eikä aiheuta niille stressiä. ERÄMAAN KÄYTTÄYTYMISSÄÄNNÖT Välttääksesi uusien lajien levittämisen Huippuvuorille pese kumisaappaasi kotona ja tarkista, ettei varusteissasi ja vaatteissasi (taskut, reput, pussit jne.) ole minkään kasvin siemeniä. Älä roskaa! Kunnioita luontoa, sen villieläimiä ja seuraavien vierailijoiden nautintoa. Tuo kaikki roskat laivalle kierrätykseen. Tämä tarkoittaa kaikenlaista jätettä kuten käärepapereita, muovipusseja, ruoan jätteitä ja kosteuspyyhkeitä. Älä jätä todisteita vierailustasi. Älä ota luonnosta matkamuistoja kuten simpukankuoria, kiviä, höyheniä, luita tai fossiileja. Ole mahdollisimman hiljaa. MUKAVAA MATKAA!

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA

DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA Lomasi alkaa pian. Olemme koonneet sinulle sitä varten hyödyllistä tietoa risteilystä. Mukavaa matkaa! Päivä 1: Dubai Päivä 2: Abu Dhabi Päivä 3: Merellä Päivä 4: Khor Fakkan

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

KARIBIAN-RISTEILY MSC OPERALLA

KARIBIAN-RISTEILY MSC OPERALLA KARIBIAN-RISTEILY MSC OPERALLA TIETOA RISTEILYSTÄSI Lomasi alkaa pian! Olemme koonneet sinulle sitä varten hyödyllistä tietoa risteilystä. Hyvää matkaa! Päivä 1: Lento Helsinki Havanna Päivät 1 2: Varadero

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

ENNAKKOINFO JA A TIKKO - JA ALPPIKIIPEILYKURSSI STORSTEINFJELLET, NARVIK, 5pv

ENNAKKOINFO JA A TIKKO - JA ALPPIKIIPEILYKURSSI STORSTEINFJELLET, NARVIK, 5pv ENNAKKOINFO JA A TIKKO - JA ALPPIKIIPEILYKURSSI STORSTEINFJELLET, NARVIK, 5pv Kurssin sisältö Vuoristo-olosuhteet o vuoriston eri osat o vuoriston jatkuva muutos o sään vaikutus toimintaan Jäätikkövaeltamisen

Lisätiedot

Perhokalastusmatka - Skotlanti, Tweed 8-13.11.2016

Perhokalastusmatka - Skotlanti, Tweed 8-13.11.2016 Fishmaster Finland Oy Kuokkakuja 8 21260 RAISIO Puh:0400-824530 jouni@fishmaster.fi www.fishmaster.fi Perhokalastusmatka - Skotlanti, Tweed 8-13.11.2016 Lohen perhokalastumatka Euroopan parhaimmalle lohijoelle,

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Kohteina: Brother Islands, Daedalus ja Elphinstone Divetravel Finland kutsuu sinut mukaan maailman luonnonkauneimmille sukellusvesille! Suuntaamme Egyptin

Lisätiedot

Pukeutuminen eri vuodenaikojen mukaan

Pukeutuminen eri vuodenaikojen mukaan 2009-2013 Pukeutuminen eri vuodenaikojen mukaan Vuodenajat Pukeutuminen eri vuodenaikoina Paikat Rovaniemellä, joista voit hankkia vaatteita edullisesti. Suomessa on neljä vuodenaikaa Kevät Kesä Talvi

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuuba Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuubasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Havanna 11 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Kuuban peso (CUC) Tällä sivulla on

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra n. 19,9 miljoonaa Kristinusko Australian dollari Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen

Lisätiedot

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto.

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Europan viihderisteily Tallinnaan Lähdöt päivittäin klo 18.30 Helsingistä. Matka sisältää Helsinki - Tallinna - Helsinki risteilyn valitussa hyttiluokassa. Alkuviikosta Europan 22h

Lisätiedot

Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00

Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00 Lähtö linja-autoasemalta, tilausajolaiturilta to 9.6 klo 6.30, Savon Linjan bussilla. Auton pakkaaminen alkaa klo 6.00 Iso tapahtuma! 850 joukkuetta, 6538 passia 300 pelikenttää, n. 5000 peliä 100 000

Lisätiedot

AIKATAULU HELSINKI TALLINNA HELSINKI

AIKATAULU HELSINKI TALLINNA HELSINKI AIKATAULU HELSINKI TALLINNA HELSINKI MS GEORG ÜTS AIKATAULU 02.01.1987 01.01.1988 02.01.1987 30.03.1987 MA Tl KE TO PE LA SU Helsinki 10.30 10.30 Tallinna 15.30 15.30 Tallinna 19.30 19.30 Helsinki 22.30

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Korea Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Koreasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Soul 49 miljoonaa korea Uskonto Valuutta Pinta-ala Buddhismi, kristinusko won 100 210 km²

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto.

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Viking Line päiväristeily Tallinnaan Matka sisältää päiväristeilyn Päiväristeily alkaa aamupäivällä, jolloin voit nauttia lounaan Bistro Buffetissa. Päivässä ehtii vaikka mitä! Merimatka

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Pretoria Kristinusko ja erilaisia afrikkalaisia uskontoja 11 virallista kieltä esimerkiksi:

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Kalastusmatka - Ruotsi, Mörrum 1-7.4.2015

Kalastusmatka - Ruotsi, Mörrum 1-7.4.2015 Fishmaster Finland Oy Kuokkakuja 8 21260 RAISIO Puh:0400-824530 jouni@fishmaster.fi www.fishmaster.fi Kalastusmatka - Ruotsi, Mörrum 1-7.4.2015 Johdettu Fishmaster perho- ja heittokalastusmatka Mörrum-joelle

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät Akkutoimiset porraskiipijät ihmiset SANO asettaa etusijalle! LIFTKAR PT PORRASKIIPIJÄT LIFTKAR PT ON TURVALLINEN PORTAISSA JA HELPPOKÄYTTÖINEN. ELÄMÄNLAATU ON ELÄMÄSTÄ NAUTTIMISTA TÄYSILLÄ JA YHDESSÄ

Lisätiedot

KILPAILUN SÄÄNNÖT. ALV- tunnus: SE

KILPAILUN SÄÄNNÖT. ALV- tunnus: SE KILPAILUN SÄÄNNÖT Luethan kilpailun säännöt huolellisesti. Osallistumalla Tough Viking Helsinki 2016 kilpailuun osoitat lukeneesi ja ymmärtäneesi kaikki säännöt ja hyväksyväsi ne. Tough Viking Tough Viking

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK

HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK 1. YLEISTIEDOT Aika: Retki toteutetaan 13.7. - 17.7.2016 Reitti: Keuruu-Jyväskylä-Kangasniemi-Kontiomäki-Salla-Alakurtti-Kantalahti-Muurmansk-

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita!

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita! Liiku, osallistu ja voita! Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n t ovat helmikuu ja syyskuu. Tavoitteena on saada VAU:n jäsenet kuntoilun pariin niin talvella kuin syksylläkin. Raikkaista syys- ja

Lisätiedot

KOKKOLAN LATU VUOKRAA. Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5

KOKKOLAN LATU VUOKRAA. Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5 Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5 AHKIOT Lastenvetoahkio (1 kpl) 40 /vko (80 /vko) 8 /vrk (16 /vrk). 1135 Lastenvetoahkiota voivat vuokrata kaikki, Kokkolan

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI. Mikko Kataja

Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI. Mikko Kataja Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI Mikko Kataja GREEN CARE - ammatillisuutta, vastuullisuutta ja tavoitteellisuutta Noormarkun retkeilyreitti Green Care -ympäristönä Noormarkun retkeilyreitti

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Halkomakone 7 tn Käyttöohje

Halkomakone 7 tn Käyttöohje Halkomakone 7 tn Käyttöohje Lue kaikki ohjeet huolellisesti. Opi tuntemaan koneen käyttötarkoitus, rajoitukset ja mahdolliset vaarat ennen käyttämistä. Käytä työsylinterin käyttö vipua siten että vedät

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

Hyvä tietää USA. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää USA. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää USA Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää USA:sta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Washington DC Kristinusko 310 miljoonaa Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Yhdysvaltain dollari Tällä

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt Taidoista työpoluiksi projekti Sisältö Työelämän peruskäsitteet Työelämässä Poissaolot Työturvallisuus ja terveys Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet Työantajan oikeudet ja velvollisuudet

Lisätiedot

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE Onnittelemme uuden tuotteen valinnasta. Noudata käytössä näitä ohjeita ja säilytä ohjeet aina tuotteen mukana. Huom! 1.Kytke laite maadoitettuun pistorasiaan, jonka

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

PESUUN LÄHETETTÄVIEN TEKSTIILIEN LAJITTELU- / PAKKAUSOHJE. 1. NORMAALIT TEKSTIILIT (valkoiseen pyykkisäkkiin)

PESUUN LÄHETETTÄVIEN TEKSTIILIEN LAJITTELU- / PAKKAUSOHJE. 1. NORMAALIT TEKSTIILIT (valkoiseen pyykkisäkkiin) Rovaniemen Keskuspesula Oy OHJE Lähteentie 18 96400 ROVANIEMI p. 040-7120 340 / 040-7120 341 etunimi.sukunimi@rokepe.fi 1 Lapin Sairaanhoitopiiri Kolpeneen palvelukeskus Rovaniemen Kaupunki PESUUN LÄHETETTÄVIEN

Lisätiedot

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Chile Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Pääkaupunki Asukasluku Kieli Santiago 17,2 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Chilen peso 736.905 km2 Tällä sivulla on

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

Matkustusohjeita opiskelijoille

Matkustusohjeita opiskelijoille kesäkuu 2012 Matkustusohjeita opiskelijoille ENNEN MATKAA Matkustusasiakirjat (passi, henkilökortti, viisumi, matkaliput) - Tarkista, että passisi on voimassa koko matkan ajan. Huomaa, että joidenkin maiden

Lisätiedot

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle!

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle! Venäjän kaupan matkustajan muistilista Elä matkusta Venäjälle! Elä lähde Venäjälle! Miksi? On helpompaa ja järkevämpää kutsua potentiaalinen asiakas ja tai/ammattimedia kotikentälle, jossa kaikki elementit

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä.

Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä. Sivu 1 / 7 Esittely 23h Päivä Tallinnassa risteily Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä. Suositulla Ostosristeilyllä vietät yön laivalla ja Tallinnassa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopiasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Addis Abeba Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

LADYBIRD 41EL 71503803/0

LADYBIRD 41EL 71503803/0 LADYBIRD 41EL 71503803/0 CG rsb STIGA-71503803/0 22-12-2003 9:25 Pagina 2 2 CG rsb STIGA-71503803/0 22-12-2003 9:25 Pagina 3 3 CG rsb STIGA-71503803/0 22-12-2003 9:25 Pagina 4 4 CG rsb STIGA-71503803/0

Lisätiedot

SML:N SUUR-SAVON PIIRIN PÖNTTÖSORVIN KÄYTTÖ-OHJEET 2015 OHJEKIRJA SISÄLLYSLUETTELO

SML:N SUUR-SAVON PIIRIN PÖNTTÖSORVIN KÄYTTÖ-OHJEET 2015 OHJEKIRJA SISÄLLYSLUETTELO SML:N SUUR-SAVON PIIRIN PÖNTTÖSORVIN KÄYTTÖ-OHJEET 2015 OHJEKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. TEKNINEN ERITTELY 3. TURVALLISUUSOHJEET JA KÄYTTÖ 4. VALOKUVAT 5. HUOLTO 6. KUITTAUS TURVAOHJEISTA 20.1.2015

Lisätiedot

Lähtöselvitys. Internetsivuiltamme online check-in.

Lähtöselvitys. Internetsivuiltamme  online check-in. Lähtöselvitys Internetsivuiltamme www.royalcaribbean.fi online check-in. Täältä voit tarkistaa mitä tarvitset lähtöselvitykseen ja sen jälkeen klikkaat: Klikkaa tästä aloittaaksesi Online lähtöselvityksen

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 13.-19.4.*, 15.-21.5.**, 1.-7.8.**, 22.-28.8., 3.-10.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israel Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israelista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Jerusalem juutalaisuus, islamilaisuus ja muita pienempiä uskontoryhmiä heprea ja arabia Israelin

Lisätiedot

KOKOAMIS- JA KÄYTTÖOHJEET Malli: 004211 Pidätämme itsellämme oikeuden teknisiin muutoksiin. 1. Alahylly 1 2. Pyöränpuoleinen jalka 2 3. Jalka 2 4. Pyörä 2 5. Pyöränakseli 1 6. Sivutuki, vasen 1 7. Sivutuki,

Lisätiedot

AIKATAULU 01.04.- 31.12.81 HELSINKI-TALLINNA-HELSINKI

AIKATAULU 01.04.- 31.12.81 HELSINKI-TALLINNA-HELSINKI AIKATAULU 01.04.- 31.12.81 HELSINKI-TALLINNA-HELSINKI AIKATAULU MS GEORG ÜTS 1981 HELSINKI-TALLINNA-HELSINKI 01.04-30.04.1981 MA Tl KE TO RE LA SU Helsinki 10.30 10.30 - - 10.30 10.30 - Tallinna 15.30

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006)

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) KombiTemp HACCP Elintarviketarkastuksiin Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) web: web: www.haccp.fi 2006-05-23 KombiTemp HACCP on kehitetty erityisesti sinulle, joka työskentelet elintarvikkeiden

Lisätiedot

Päivittäinen jalkineiden hoito

Päivittäinen jalkineiden hoito JALKINEIDEN HOITO 1. Perehdy jalkineiden hoidon ohjeisiin. 2. Tunnista jalkineiden materiaali ja puhdista jalkineet ohjeen mukaan. 3. Suojaspray suihkutetaan kengille ulkona. Suihkutusetäisyys kengistä

Lisätiedot

Yhdistelmäkone, joka mullistaa pienten tilojen siivouksen! Yhdistelmäkoneet

Yhdistelmäkone, joka mullistaa pienten tilojen siivouksen! Yhdistelmäkoneet Yhdistelmäkone, joka mullistaa pienten tilojen siivouksen! Yhdistelmäkoneet Kokeile uutta ja innovatiivista! Puhdista missä ja milloin vain. Scrubbing Machines AINA LADATTU JA VALMIS KÄYTTÖÖN Uudentyyppisellä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje TE 270217/01 LVI 3618240 Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje SISÄLTÖ Rakenne 2 Asennus 3-4 Käyttö ja ylläpito 5 Tekniset tiedot 5 Sähkökaavio 6 Lue tämä asennus- ja käyttöohje huolellisesti ennen

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

KUTSU. Palokunta-asu, pintapelastusvarusteet. Kyllä. Tuo tämä lomake todistuksena ennakkotehtävän suorittamisesta kurssinjohtajalle

KUTSU. Palokunta-asu, pintapelastusvarusteet. Kyllä. Tuo tämä lomake todistuksena ennakkotehtävän suorittamisesta kurssinjohtajalle KUTSU KURSSI Tervetuloa pintapelastuskurssille Kurssipaikka ja ajankohta Varustus Palokunta-asu, pintapelastusvarusteet KURSSINJOHTAJA Nimi Virka-asema yhteystiedot ESITIETOVAATIMUKSET Opettele seuraavat

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI Käyttöohje HERE Maps 1.0. painos FI HERE Maps HERE Maps näyttää lähellä olevat kohteet ja opastaa sinut perille. Voit etsiä kaupunkeja, katuja ja palveluja löytää perille tarkkojen reittiohjeiden avulla

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

004216 FIN 01/05 AM Kokoamis- ja käyttöohjeet kaasugrillille 004216 Tutustu huolella tähän käyttöoppaaseen ennenkuin kokoat ja otat käyttöön tämän laadukkaan LANDMANN-grillisi Käyttöohjeita seuraamalla

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Sunnuntai 5.10.2014 17:50 Suora lento Ryanair FR1922 Tampere Frankfurt-Hahn 19:25 19:45 Matka 120 km

Lisätiedot

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen 1) Maan muodon selvittäminen Nykyään on helppo sanoa, että maa on pallon muotoinen olet todennäköisesti itsekin nähnyt kuvia maasta avaruudesta kuvattuna. Mutta onko maapallomme täydellinen pallo? Tutki

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Huoltajan tulee täyttää ja lähettää tämä sähköinen lomake 3.1.2014 klo 1.00 mennessä. Pyydämme teitä lukemaan huolellisesti Meksiko-stipendien hakuohjeet. Lomake

Lisätiedot

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia Sunnuntai 11.6.2017 klo 16.30 klo 20.55 Lähtö Nurmijärven kirkon parkkipaikalta kohti Turkua Lähtee m/s Viking Grace kohti Maarianhaminaa ja Tukholmaa Maanantai 12.6.2017 klo 6.30 klo 13.00 klo 16.00 klo

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet

Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet Näiden ohjeiden tarkoituksena on opastaa keskiviikkokisojen järjestäjiä tekemään hyvä kilpailu kaikille purjehtijoille ja helpottaa kisan järjestämistä. Kisan järjestäminen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Peru Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Perusta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Lima 29,8 milj. Quechua ja espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Sol Tällä sivulla on

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

PINTAPELASTAJAN PUKEUTUMINEN ja varusteiden huoltaminen LIITE 1

PINTAPELASTAJAN PUKEUTUMINEN ja varusteiden huoltaminen LIITE 1 PINTAPELASTAJAN PUKEUTUMINEN ja varusteiden huoltaminen LIITE 1 Tarkasta varusteet Pintapelastuskassissa tulisi olla vähintään seuraavat varusteet: Lämmin välikerrasto villa-asu tai vastaava sukat käsineet

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI 2000, SEFFI 1500, SEFFI 1000) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttöohjekirja malleille: SEFFI 2000 (24 paikkaa), SEFFI 1500 (18 paikkaa),

Lisätiedot

Active Life Tracker Bluetooth Smart Watch B2205

Active Life Tracker Bluetooth Smart Watch B2205 Active Life Tracker Bluetooth Smart Watch B2205 B C A 24/7 aktiivisuusranneke ja sovellus älypuhelimelle/tabletille. Toiminnot: Askelmittari Unen mittaus Kilometrilaskuri Kalorilaskuri Aktiivisuusmittari

Lisätiedot

HAKEMUS MINI-DTS:ään 3.-30.7.2016 Luentojakso 3.-10.7. & aktio 18.-30.7.2016

HAKEMUS MINI-DTS:ään 3.-30.7.2016 Luentojakso 3.-10.7. & aktio 18.-30.7.2016 Toimisto täyttää: Hakemus vastaanotettu: 20 Hakija 18 v Ilmoittautumismaksu maksettu: 20 Suosituskirje1 vastaanotettu: 20 Suosituskirje2 vastaanotettu: 20 Hakemus valmis: 20 HAKEMUS MINI-DTS:ään

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja.

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Saara Norman 2013 Alkuvalmistelut: vyyhteäminen Puretus 1. Elintarvikkeilla värjääminen Kahvi ja tee Sipuli Kurkuma 2. Elintarvikevärit

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Kouvolan iltalukio. Yo-kirjoitukset kevät Anna-Leena Ollikainen p

Kouvolan iltalukio. Yo-kirjoitukset kevät Anna-Leena Ollikainen p Kouvolan iltalukio Yo-kirjoitukset kevät 2017 1 Varmista osallistumisoikeutesi Kirjoitettavissa aineissa vähintään pakolliset kurssit suoritettu. Jos osallistumisoikeus evätään, sinuun otetaan yhteyttä.

Lisätiedot

PIKAOPAS ONNEKSI OLKOON! uusi LCD

PIKAOPAS ONNEKSI OLKOON! uusi LCD ONNEKSI OLKOON! sinulla on uusi LCD Tämä pikaopas opettaa sinulle perusasiat, tämän jälkeen olet valmis taltioimaan elämäsi uskomattomimmat hetket GoPro kamerallasi. PIKAOPAS Lataa tarkempi käyttöohje

Lisätiedot

Onni*elemme Sinua LEDX otsalampun valinnasta!

Onni*elemme Sinua LEDX otsalampun valinnasta! Kaa 1 700 Suomi Onni*elemme Sinua LEDX otsalampun valinnasta! Lamppu on suunniteltu antamaan loistavan valotehon, olemaan eri3äin kevyt ja monikäy3öinen. Huom! Lampun valo on eri3äin voimakas, älä katso

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

Kuljetustukien poistaminen

Kuljetustukien poistaminen Pesurumpuun jäänyt kosteus johtuu tehtaalla suoritetusta Tarvikkeet mallista riippuen Turvallisuusohjeet Pyykinpesukone on painava - ole varovainen konetta nostettaessa. Huomio: Jäätyneet letkut voivat

Lisätiedot