VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ 25.06.-05.07.2014"

Transkriptio

1 VALOKUVAUSMATKA HUIPPUVUORILLE M/S MALMØLLÄ

2 MATKAAN VALMISTAUTUMINEN Henkilökohtaiset tiedot Varmistaaksesi, että matkasi Huippuvuorille on mahdollisimman onnistunut, pyydämme sinua täyttämään henkilötietolomakkeen huolella. Suurta osa tästä tiedosta voidaan suoraan käyttää myös varauslomakkeella. Kerro tällä lomakkeella ruoka-allergioistasi, terveydestäsi ja kaikesta, mikä meidän ja laivaväen on hyvä tietää. Terveys Jos sinulle on kahden viime vuoden aikana tehty isoja leikkauksia tai kärsit kroonisesta sairaudesta, joka vaikuttaa oleskeluusi matkalla, niin laivan lääkärin täytyy olla näistä tietoinen. Ole yhteydessä WildPhoto Travel:iin, niin me otamme yhteyttä laivan lääkäriin. Vakuutus Suosittelemme kaikkia ottamaan koko laivamatkan ajalle kattavan matkavakuutuksen, joka korvaa niin sairauskulut (sairastumiset, onnettomuudet, kuolematapaukset) kuin kuljetukset. Kaikkien ei-toivottujen tapausten takia tarvitsemme vähintään vakuutuksen numeron sekä vakuutusyhtiösi hätäpuhelinnumeron. Suosittelemme myös vakuutuksen ottamista matkan peruuntumisen varalle. Passi ja viisumi Kaikilla matkustajilla (myös norjalaisilla) täytyy olla voimassaoleva passi. Ulkomaalaisten matkustajien täytyy selvittää tarvitsevatko he viisumin Huippuvuorille (Norjaan). Valuutta Longyearbyenissä valuutta on Norjan kruunu (NOK). Laivalla (M/S Malmø) hyväksytään Norjan kruunut (NOK), eurot ja USA:n dollarit (USD). Luottokorteilla (VISA, MasterCard ja AmEx) voi maksaa laivalla sekä myös useimmissa kaupoissa saarella. Matka- ym sekkejä ei hyväksytä maksuvälineiksi. Lennot Longyearbyeniin Lennot Longyearbyeniin ja takaisin eivät kuulu matkan hintaan. Kaikki matkustajat vastaavat itse lennoistaan. Kesäkuussa 2014 Huippuvuorille lentää ainakin SAS ja Norwegian. Suosittelemme, että kaikki lentävät Longyearbyeniin vähintään PÄIVÄÄ ENNEN laivan lähtöä eli viimeistään Suosittelemme seuraavia lentoja: SAS Longyearbyen: :55 Oslosta SK4414, saapuu Longyearbyeniin klo Suositeltava :55 SK4414, saapuu Longyearbyeniin klo EI suositeltava. Paluulento Longyearbyenistä: Ei lentoja klo 14:45 Longyearbyenistä SK4425, saapuu Osloon klo Kaikilla SAS:n yo. lennoilla on välilasku passintarkastuksineen Tromsøssä. P.S.! SAS sallii vain yhden matkalaukun (23kg), mutta maksamalla saa useamman laukun.

3 Norwegian Air Lennot ovat varattavissa aikaisintaan Norwegian on halvempi kuin SAS, mutta matkalaukkurajoitukset ovat tiukemmat. P.S.! Jos SAS:n lento saapuu ajallaan klo 13.55, niin sinulla on 2-3 aikaa ehtiä laivalle. Jos lento on jostain syystä enemmän kuin kaksi tuntia myöhässä, niin saatat myöhästyä laivan lähdöstä ja menettää koko risteilyn. Suosittellemme siksi, että vältätte tätä riskiä saapumalla päivää aikaisemmin. Longyearbyenissä on paljon hyviä kohteita valokuvaajalle pariksi päiväksi. Osta lentolippusi niin pian kuin mahdollista, sillä Longyearbyeniin on joka kesä tulossa paljon matkustajia. Kadonneet matkalaukut Kadonneille tai myöhästyneille matkalaukuille emme voi tehdä mitään. Kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman suuri käsimatkalaukku, jossa on kaikki olennainen kuten lääkkeet. Myös tärkeimmät kameratarvikkeet täytyy pakata lentolaukkuun. Katso allaolevaa muistilistaa. Longyearbyenissä on useita liikkeitä, joista voi ostaa lähes kaikkea tarpeellista, mutta kannattaa huomioida aukioloajat (sunnuntaina liikkeet ovat yleensä kiinni). Kuljetus kentältä hotelliin/laivalle Longyearbyen on pieni paikka ja kaikki tietävät, missä satama ja M/S Malmø on, samoin hotellien sijainnit. Saavuttuasi lentokentälle sinulla on kolme vaihtoehtoa: 1. Ota kentältä bussi varaamaasi hotelliin, noin 50 NOK 2. Ota kentältä taksi varaamaasi hotelliin, noin 100+ NOK 3. Vuokraa auto ennakkoon tai saat sen lentokentällä Majoitukset Longyearbyenissä Suositeltavia paikkoja: 1. Gjestehus 102 (vaatimaton) 2. Fangstmannshotellet (hyvätasoinen) 3. Radisson SAS (hyvätasoinen) Kuljetus laivalle Laivamme M/S Malmø on Bykaissa (satama kaupungin ja lentokentän puolivälissä) ja pyydämme kaikkia matkustajia olemaan laiturilla viimeistään klo Laivalle pääsee klo alkaen ja arvioitu lähtöaika on klo Helpoiten paikalle pääsee taksilla. Jos saavut paikalle ennen kello neljää, joudut odottamaan laivaan pääsyä. Palaamme takaisin Longyearbyeniin hyvissä ajoin (keskiyön aikoihin) ennen laivalta poistumista, joka alkaa aamiaisen jälkeen noin klo Laivalta voi poistua aikaisemminkin kyseisenä päivänä, jos sinulla on esim. aikainen lento Longyearbyenistä.

4 LAIVAN TIEDOT M/S MALMØ M/S Malmø on perinteikäs laiva. Se rakennettiin 1943 Ruotsissa merenkulkulaitokselle jäävahvistetuksi luotsilaivaksi. Alus oli luotsitoiminnassa vuoteen 1983 asti, jolloin se myytiin ja vuokrattiin koululaivaksi. Lukemattomat nuoret merimiehet ovat viime vuosikymmenien aikana saaneet koulutuksensa M/S Malmøllä. Vuonna 2013 alus peruskorjataan huolellisesti ja muutetaan 12 hengen matkustajalaivaksi. M/S Malmø on vanhanaikaisesta viehätyksestään huolimatta varustettu uusimmilla navigointi- ja turvallisuuslaitteilla. Alus on kauttaaltaan huollettu ja hyvässä kunnossa. Joka vuosi Ruotsin merenkulkulaitos tarkastaa huolella kaikki laivan turvallisuustekijät. Nettokantavuus: 317 GT Pituus: 37 metriä Leveys: 9.0 metriä Syväys: 3.6 metriä Matkustajia: 12 Zodiac-kumiveneitä: 2 kpl Miehistö: 7-8, kokeneen kapteenin alaisuudessa Oppaita: 2 Iridium luotsipuhelin: Iridium satelliittipuhelin: LAIVAN PALVELUT Hytit Laivalla on kuusi matkustajahyttiä - neljässä hytissä on oma kylpyhuone/wc, kahdella hytillä on yhteinen kylpyhuone/wc. Kaikki hytit ovat ikkunallisia.

5 Kommunikaatio Laivaan saa yhteyden vain satelliittipuhelimen välityksellä. Aluksella ei ole internet-yhteyttä. Huom! Muistakaa, että kännykät eivät toimi laivalla! Sähkö Aluksen sähkövirta on 220 V ja pistorasiat on eurooppalaisen standardin (ei US tai UK) mukaisia. Suosittelemme adapterin mukaan ottamista, jos epäilet yhteensopivuutta. Käynnit komentosillalla Risteilyn aikana matkustajilla on aina vapaa pääsy komentosillalle. Täytyy kuitenkin muistaa noudattaa kapteenin ohjeita, erityisesti vaikeissa jääolosuhteissa navigoitaessa. Baaripalvelut Baarissa on tietty valikoima alkoholi- ja virvoitusjuomia. Ostamasi juomat kirjataan muistiin ja lasku maksetaan matkan lopussa. Pesulapalvelut Laivalla ei ole mahdollisuutta pesettää vaatteita. Ateriat Ravintola on yläkannella, kaikki matkustajat ruokailevat samanaikaisesti yhdessä kattauksessa. Kokkimme valmistaa kolme ateriaa päivässä. Aamiainen on seisovassa pöydässä, lounas ja päivällinen ovat osittain seisovasta pöydästä ja osoittain tarjoillaan. Jos sinulla on erityisruokavalio, siitä täytyy ilmoittaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Kahvia ja teetä on aina tarjolla salongissa. Sairaanhoito Laivalla ei ole omaa lääkäriä. Matkustajien, jotka tarvitsevat jatkuvaa erityislääkitystä, täytyy muistaa ottaa riittävästi lääkkeitä mukaan koko matkan ajaksi. Laiva on aina helikopterin saavutettavissa, joten tarvittaessa sairastunut matkustaja saadaan pikaisesti Longyearbyenin sairaalaan. Valutta Pääsääntöisesti laivalla käytetään Norjan kruunuja (NOK), mutta me hyväksymme myös euroja ja US dollareita. Kaikki laivalla tekemäsi baari- ja kauppaostokset laitetaan tilillesi. Lasku maksetaan matkan lopussa joko käteisellä tai luottokortilla (Visa, MasterCard ja AmEx). Debit-kortit EIVÄT kelpaa maksuvälineeksi. Tipit oman harkinnan mukaan, mutta karkea ohje on 15 dollaria/päivä/matkustaja. Kauppa Kaupassa on rajoitettu valikoima vaatteita, postikortteja, kirjoja ja matkamuistoja. Tupakointi Laivan sisätiloissa ei saa tupakoida. Tupakointi on turvallisuussyistä sallittu vain ulkona takakannen merkityllä alueella. Muista myös, että tupakan sätkien heittäminen veteen on ehdottomasti kielletty. Vesi Laivan vesi on juomakelpoista. Baarista saa myös pullotettua vettä.

6 MATKAN MUISTILISTA Huippuvuorten matkasi aikana keskilämpötila tulee olemaan 2-5 C. Tuulen vaikutuksen takia, ja matkustettaessa Huippuvuorten pohjoisissa ja itäisissä osissa, lämpötila saattaa laskea jopa muutaman asteen pakkasen puolelle. Tähän vuoden aikaan sadetta (lunta) ei ole juuri odotettavissa, Huippuvuoret luokitellaan puoliaavikoksi. Rantauduttaessa Zodiaceilla on aina hyvä käyttää vesitiivistä takkia/housuja ja kumisaappaita. Alla annamme ohjeita, kuinka kannattaa pukeutua arktisessa säässä ja mitä tarvikkeita kannattaa ottaa mukaan matkalle. MUUTAMA OHJE KUINKA PUKEUTUA ARKTISELLÄ ALUEELLA Tärkeintä on harrastaa sellaista kerrospukeutumista, joka päästää hikoilun läpi, mutta suojaa sinua sekä kylmältä että tuulelta. Kerrospukeutuminen mahdollistaa myös vaatteiden vähentämisen, jos sää ja lämpötila muuttuvat. Alusasut Lähinnä ihoa olevan kerroksen täytyy ehkäistä hikoilua, jotta kehosi pysyy kuivana ja lämpimänä. Tämän asun pitäisi olla melko tiukka ja ihon myötäinen. Villa ja synteettiset materiaalit soveltuvat tähän tarkoitukseen parhaiten. Puuvillaa ei pitäisi koskaan käyttää lähellä ihoa, tai mieluiten ei lainkaan. Väliasu (tai asut) Tämän kerroksen pitää eristää ja pitää ruuminlämpö tasaisena liikkumista rajoittamatta. Soveltuvia materiaaleja väliasuun ovat fleece ja villa. Tällä tavoin hallitset ruuminlämpöäsi, kylmänä päivänä suosittelemme kahta tai kolmea asukerrosta. On parempi käyttää montaa ohutta kuin yhtä paksua kerrosta. Kylmänä päivänä saatat tarvita vielä lisäeristystä. Päällysvaatteet Uloimman kerroksen tarkoitus on tarjota sinulle suojaa tuulelta ja sateelta, mutta myös päästää ruumiinlämpö ulos. Tämän takia on tärkeää käyttää hengittävää materiaalia kuten Gore-Tex. Kyllästettyjä puuvillamateriaaleja emme suosittele. Päähine 80% ruumiinlämmöstä karkaa pääsi kautta. Pääsi toimii kehosi savupiippuna, joten hattua on aina syytä käyttää. Sama perusperiaate pätee tässäkin, suositeltavia materiaaleja ovat synteettinen kuitu ja villa, mielellään tuulen pitävä. Kädet ja jalat Nämä ruumiinosat ovat erittäin herkkiä. On tärkeää pitää kädet ja jalat kuivina ja lämpiminä! Sama kerrosmenetelmä toimii tässäkin. Käytä synteettisestä kuidusta, silkistä tai villasta tehtyjä käsineitä tuulija vesitiiveiden lapasten alla. Lapaset ovat sormikkaita paljon lämpimämmät. Muista ottaa ylimääräiset lapaset mukaan! Saappaissa voi käyttää synteettisestä kuidusta tehtyjä sukkia ja niiden päällä villasukkia. Polviin ulottuvat kumisaappaat ovat ehdottomat kun rantaudutaan Zodiaceista. Kannattaa ottaa mukaan myös villaiset pohjalliset.

7 Suositeltavat Suggested equipment varusteet for Huippuvuorille SVALBARD (10 (10 days) päivää) Matkalaukut: A Käsimatkatavara (kameralaukku) B PC-laukku C Vaatteet koneessa D Matkalaukku Vaatteet 5 lämpimmät sukat D 1 Gore-Tex takki C 2 housut D puuvilla sukat D 1 Gore-Tex housut D 2 collagea D alushousuja D 2 tuuli-/vesitiiviit hansikkaat D 1 lämmin takki D T-paitoja D 1 lapaset D 1 lämpimät housut D 2 lämpimät väliasut D 2 lämpimät hatut D 2 lämpimät alusasut D 1 kumisaappaat D 1 Fleece D 1 retkeilykengät C 1 kengät (laivalla) D Kameravälineet 2 kamerarunkoa A jalusta D teleobjektiivi 400mm+ A polarisaatio suodin A /2.8 A salama A laajakulma zoomi 1,4x + 2x extender A A pattereita A kameran akkuja A akkulaturi(t) B CF-kortteja min. 150GB C sadesuoja kameralle D kameran "korjausvälineet" A Läppäri 13 tai 15 lappäri virtakaapeli B 2 kovalevyä (500 GB) B CF / SD-kortinlukija B B Ohjelmistot B Sekalaista Letherman D PASSI!!! C hammasharja D kännykän laturi B lentoliput C shampoo D kiikari D taskulamppu D aurinkoöljy (SPF 30-50) D nauhuri D muistivihko B Aloe Vera D 2 suurta muovipussia D vesipullo D merisairauslääkkeet aurinkolasit lääkkeet A D A

8 VALOKUVAAMISESTA Valokuvaus on tämän matkan päätarkoitus. Kiinnostuksen taso, taidot ja välineistö vaihtelevat paljon osallistujien kesken, mutta seuraava osio saattaa auttaa sinua valmistautumaan tulevalle valokuvausmatkalle. VÄLINEISTÖ Kamera: Käytätpä mitä tahansa kameraa, niin varmista ennen lähtöä, että se toimii kunnolla. Suorita myös kennon puhdistus (itse tai alan liikkeessä). Suosittelemme kahden rungon mukaan ottamista, jolloin sinulla on vararunko, jos jotain sattuu ykkösrungolle. On myös kätevää pitää toisessa rungossa teleobjektiivia ja toisessa laajakulmaa. Kameran ominaisuuksista: Kameran tärkein tekijä on hyvät hämäräominaisuudet eli mahdollisuus käyttää suuria ISO-arvoja. Monissa tilanteissa ISO 1600 on optimaalinen herkkyys. Linssit: Jääkarhujen ja muiden villieläinten kuvaamiseen suosittelemme 400+ mm teleobjektiivia. Zoomi soveltuu mainiosti maisemakuvaukseen. Laajakulmaa (20 mm tai laajempi) on hyvä käyttää lähellä oleviin eläimiin upeine taustoineen sekä myös maisemakuvaukseen. Akut: Ota mukaan vara-akkuja ja paristoja kameralle ja salamalle. Akut voi ladata laivalla. Kylmässä säässä akut kestävät normaalia lyhyemmän ajan. Muistikortit: Perusohje on ottaa mukaan enemmän kortteja kuin uskoo tarvitsevansa. Suosittelemme vähintään 150 GB CF- tai SD-kortteja. Sää: Kamerasi pitäisi olla säätiivis tai sinulla pitää olla mukana sadesuoja välineistöllesi. Sade ei ole pahin ongelma vaan merivesiroiskeet Zodiacissa. Pienet hiekkajyvät toisilla rannoilla saattavat myös aiheuttaa ongelmia. Jalustat: Jalusta on maissa hyödyllinen ja toisinaan myös laivalla, mutta ei Zodiacissa. Käyttäessäsi laivan kannella suurempaa linssiä kuin 300 mm jalustalla, sinun on tärinän takia käytettävä nopeaa suljinaikaa (luokkaa 1/1600 sek.). Salama: Salaman käytöstä saattaa on hyötyä lentäviä lintuja kuvattaessa, mutta jääkarhujen kuvaamisessa se ei ole sallittua. Tietokone: On aina hyödyllistä ottaa läppäri ja 1-2 ulkoista kovalevyä (min. 500 GB) mukaan, jotta voit tallentaa ja editoida kuviasi. Läppärillä voit myös näyttää kuviasi muille matkan aikana.

9 SUOJELULLISET NÄKÖKOHDAT Kun olet WildPhoto Travelin matkalla, niin pääset alueille, jotka ovat aiemmin olleet saavuttamottamissa. Uuden teknolian ansiosta voimme käydä näillä syrjäisillä paikoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on toisaalta myös suuri vastuu varmistaa, etteivät nämä ympäristöt häiriinny läsnäolostamme. Laivalla ollessasi tulet huomaamaan, että ympäristökysymykset ovat meille erittäin tärkeitä. Jakamalla ympäristötietouttamme luonnonihmeitä tutkiessamme koulutamme samalla asiakkaitamme näiden maailman syrjäisten alueiden puolestapuhujiksi. Kaikkien matkustajien täytyy noudattaa seuraavia ohjeita: RANTAUTUMINEN Matkustajien täytyy olla tietoisia tietyistä Zodiaciin liittyviin sääntöihin, joilla varmistetaan turvallinen toiminta: Zodiac-kuski on vastuussa veneestä ja sen toiminnasta. Noudata aina hänen antamiaan ohjeita tarkasti. Jotkut rantautumiset saattavat olla märkiä tarkoittaen sitä, että jalat kastuvat kahlatessa rantaan. Neuvomme matkustajia käyttämään Zodiacissa vesitiivistä vaatetusta suojautuakseen sekä merivesipärskeiltä että sateelta. Mukana pitää olla myös vesitiivis kassi (tai pieni muovipussi) eivesitiiviitä tavaroita, kuten kamera ja kiikari, varten. Käytä aina sinulle annettua pelastusliiviä, kun olet Zodiacissa. Kyse on sinun turvallisuudestasi ja liivit ovat aina pakolliset Zodiacissa säästä ja aallokon koosta riippumatta. Tartu aina miehistön ja Zodiac-kuskien auttaviin käsiin, kun olet nousemassa tai laskeutumassa Zodiaciin laivan laskusillalta. Pidä tällöin molemmat kätesi vapaina ja käytä suositeltavaa "merimiehen otetta" (toisin sanoen tarttukaa toisianne ranteista, koska tämä ote on vahvempi kuin pitämällä kädestä kiinni). Ota niin vähän erilaisia tarvikkeita mukaasi kuin mahdollista aina kun Zodiacia käytetään. Repuissa on kätevä kuljettaa erilaisia esineitä kuten kameroita, kiikari, sadevarusteet, ylimääräiset kengät jne. Tällöin molemmat kätesi ovat vapaina. Henkilökohtainen laukku pitää aina antaa venekuskille Zodiaciin mentäessä ja poistuttaessa. LUONNON KUNNIOITTAMINEN WildPhoto Travelin matkojen päätarkoitus on kuvata villieläimiä ja maisemia. Me haluamme saada hyviä kuvia aiheuttamatta luonnolle turhaa häirintää. Katso mihin astut. Pysy merkatuilla poluilla aina kun mahdollista. Ole mahdollisimman varovainen pesivien merilintujen yhdyskunnissa. Varo maassa pesiviä lajeja.

10 Noudata tarkoin oppaiden antamia ohjeita. Lähesty villieläimiä erittäin varovaisesti, kun valokuvaat. On tärkeää muistaa, ettei valokuvauksesi ole ohi sulkimen laukaisun jälkeen. Peräydy kuvauspaikalta samaa reittiä kuin lähestyessäsi sitä. Tärkein asia on muistaa, ettei missään tilanteessa aiheuta eläimille minkäänlaista ahdinkoa. Älä koskaan ahdistele eläimiä valokuvan takia. Huolehdi ettet säikytä tai aja lintuja pois pesiltä. Huomiosi pesivään tai sulkivaan lintuun ei saa pitkittyä, silloin kun joku peto on näkyvillä. Erityisesti ketut, lokit ja kihut ovat sopeutuneet hyödyntämään häiriöitä ryöstämällä paljastuneen pesän munat ja poikaset. Tarkkaile ympäristöäsi ja vältä kaikenlainen häirintä, jota saatat aiheuttaa. Jos eläin näyttää häiriintyvän tai välttelevältä, poistu varovasti paikalta. Katso mutta älä koskaan koske. Eläimet ovat villejä ja suorittavat niiden jokapäiväisiä askareitaan. Me haluamme tarkkailla ja valokuvata niiden luonnollista käyttäytymistä luonnollisessa olotilassa. Vältä kasvien tallomista. Kasvillisuuspeitteen kuluminen kosteassa ympäristössä voi olla syy allaolevan roudan sulamiselle, mikä aiheuttaa monivuotisen ja leviävän haitan kasvillisuudelle. Kylmässä ja kuivassa ympäristössä kasvien elpyminen on hyvin hidasta. Maissa oltaessa pysy ryhmän mukana ja/tai yhden oppaan kanssa. Oman turvallisuutesi takia älä ikinä lähde kulkemaan yksin. Kuuntele retkikunnan johtajaa ja oppaita. Älä epäröi kysyä johtajilta ja oppailta, jos et ole jostain asiasta täysin varma. Opi lukemaan eläinten jälkiä. Eläinten jälkien sisältö voi olla yhtä mielenkiintoista kuin itse eläimen näkeminen eikä aiheuta niille stressiä. ERÄMAAN KÄYTTÄYTYMISSÄÄNNÖT Välttääksesi uusien lajien levittämisen Huippuvuorille pese kumisaappaasi kotona ja tarkista, ettei varusteissasi ja vaatteissasi (taskut, reput, pussit jne.) ole minkään kasvin siemeniä. Älä roskaa! Kunnioita luontoa, sen villieläimiä ja seuraavien vierailijoiden nautintoa. Tuo kaikki roskat laivalle kierrätykseen. Tämä tarkoittaa kaikenlaista jätettä kuten käärepapereita, muovipusseja, ruoan jätteitä ja kosteuspyyhkeitä. Älä jätä todisteita vierailustasi. Älä ota luonnosta matkamuistoja kuten simpukankuoria, kiviä, höyheniä, luita tai fossiileja. Ole mahdollisimman hiljaa. MUKAVAA MATKAA!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa! KIELI KURSSIN ABC Tervetuloa! STS Kielimatkat toivottaa sinut tervetulleeksi ensi kesän kielimatkalle. Toivottavasti odotat jo innolla kesän mahtavimpia viikkoja. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja

Lisätiedot

Supersaverin erityisehdot

Supersaverin erityisehdot Supersaverin erityisehdot Supersaverin erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Supersaver, me, Supersaver.fi) ostettuihin

Lisätiedot

Partiomatka: partiolaisten partiolaisille järjestämä ulkomaanmatka, jonka aikana tutustutaan kohdemaan partiotoimintaan ja partiolaisiin.

Partiomatka: partiolaisten partiolaisille järjestämä ulkomaanmatka, jonka aikana tutustutaan kohdemaan partiotoimintaan ja partiolaisiin. PARTIOMATKAILIJAN OPAS Partiomatka: partiolaisten partiolaisille järjestämä ulkomaanmatka, jonka aikana tutustutaan kohdemaan partiotoimintaan ja partiolaisiin. Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry

Lisätiedot

TravelPartner erityisehdot

TravelPartner erityisehdot TravelPartner erityisehdot TravelPartnerin erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (TravelPartner, me, TravelPartner.fi)

Lisätiedot

leirikirje Helmi helmi.partio.fi Helmen toinen PäPan talvileiri 17. 21.2.2015 toppahousu kelkka tunnelma nuotio iglu hiutale laulut soppa kaverit

leirikirje Helmi helmi.partio.fi Helmen toinen PäPan talvileiri 17. 21.2.2015 toppahousu kelkka tunnelma nuotio iglu hiutale laulut soppa kaverit Helmen toinen leirikirje toppahousu yhdessä iglu kipinä tunnelma laulut kaverit Suksi Helmi PäPan talvileiri 17. 21.2.2015 mäki lumi kelkka nuotio hiutale soppa naskaliformula helmi.partio.fi Helmi lähestyy,

Lisätiedot

Supersaverin erityisehdot

Supersaverin erityisehdot Supersaverin erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Supersaver, me, Supersaver.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Lisätiedot

Orientation material for volunteers

Orientation material for volunteers PEREHDYTYSKANSIO VAPAAEHTOISILLE Orientation material for volunteers Sports Development Aid (SDA) ja Liikunnan Kehitysyhteistyö (LiiKe ry) Päivitetty lokakuu 2012 1 YLEISTÄ TIETOA... 4 Historia ja yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin?

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? Visailukysymyksiä Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? a. Setelissä on ainakin hologrammi, turvalanka ja koko seteli hohtaa ultraviolettivalossa. b. Kun seteliä

Lisätiedot

Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Travelstart, me, Travelstart.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Travelstart, me, Travelstart.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin. Travelstartin Erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Travelstart, me, Travelstart.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Lisätiedot

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että:

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että: Nouse ratsaille Hevonen liikenteessä Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Hidasta vauhtia ja anna ratsukolle aikaa siirtyä tien pientareelle Tarkkaile ratsastajan käsimerkkejä ja noudata niitä Ohita ratsukko

Lisätiedot

Ghana. Avartavat hiekkarannat

Ghana. Avartavat hiekkarannat Ghana Avartavat hiekkarannat Hei sinä matkaaja! Ajattelimme helpottaa matkalle lähtöäsi ja antaa sinulle muutamia vinkkejä, jotta matkasi onnistuisi mahdollisimman vaivattomasti. Tämä paketti sisältää:

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA MERITUULEN TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 01.12.2014 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Merituulen omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän

Lisätiedot

Retkenjärjestäjän opas

Retkenjärjestäjän opas Retkenjärjestäjän opas Teemu Saloriutta & Antti Salovaara Alkusanat Tämä opas on kirjoitettu Luonto-Liiton retkenvetäjien tueksi, mutta oppaaseen tutus tumista voi suositella lähes kaikille retkeilystä

Lisätiedot

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi Avaimia arkeen Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Teksti Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi, 2015. Ulkoasu Juho Paavola Kirjoittajat ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö,

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON.

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. MINÄ LOPETAN -OPASLEHTINEN TUPAKOINNIN LOPETTAMISEEN Kehittäjä ja rahoittaja: Helmikuu 2015 EUSC1505g

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 28.5.2012 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

Raha-asiat järjestyksessä

Raha-asiat järjestyksessä Raha-asiat järjestyksessä 2012 Apua budjetin tekoon Näin rahasi riittävät pidempään Neuvoja ja vinkkejä taloutesi hoitoon Kuluttajaviraston laskelmia lapset auto asunto vakuutus internet vaatteet lainat

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Atli Kusadasi

Rauno Vääräniemi. Hotelli Atli Kusadasi Turkki 2012 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Turkin lomalta. Matkan ajankohta oli 9.8. 16.8.2012. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Turkin Kusadasissa Hotelli

Lisätiedot

Raha-asiat. järjestyksessä. Näin. rahasi. riittävät kauemmin. Kuluttajaviraston laskelma Neuvoja ja vinkkejä rahankäyttöösi

Raha-asiat. järjestyksessä. Näin. rahasi. riittävät kauemmin. Kuluttajaviraston laskelma Neuvoja ja vinkkejä rahankäyttöösi Raha-asiat järjestyksessä Näin rahasi riittävät kauemmin 2009 Kuluttajaviraston laskelma Neuvoja ja vinkkejä rahankäyttöösi Talouteni Kuluvatko rahasi aivan liian nopeasti ja huomaamatta? Saat rahasi riittämään

Lisätiedot

Raha-asiat järjestyksessä

Raha-asiat järjestyksessä Raha-asiat järjestyksessä 2013 Apua budjetin tekoon Neuvoja ja vinkkejä Taloutesi hoitoon Taloutesi hoitoon Kaikilla meillä on tulevaisuutta koskevia unelmia. Osa haluaa ehkä ostaa asunnon tai auton tai

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 23.8.2009 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille, henkilökunnalle ja järjestöille

Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille, henkilökunnalle ja järjestöille Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille, henkilökunnalle ja järjestöille Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry 2013 Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallien asiakkaille,

Lisätiedot

Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti

Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti 2/2014 RAUMAN KAMERASEURA RY Perustettu 3.3.1938 www.raumankameraseura.net HALLITUS 2014 Puheenjohtaja Merja Elo 050 3425 227 rkshallitus@gmail.com Sihteeri Marjukka

Lisätiedot

Israelin Pelastuksen Shofarin jäsenet Jumalan opetuslapsia muuttumassa Arvottomista saviastioista astioiksi jaloon käyttöön.

Israelin Pelastuksen Shofarin jäsenet Jumalan opetuslapsia muuttumassa Arvottomista saviastioista astioiksi jaloon käyttöön. Pelastuksen Shofarin toimintaperiaate Israelin Pelastuksen Shofarin jäsenet Jumalan opetuslapsia muuttumassa Arvottomista saviastioista astioiksi jaloon käyttöön. Tehkää minun iloni täydelliseksi niin,

Lisätiedot

COSTA CRUISES RISTEILYN A-B-C 1/6

COSTA CRUISES RISTEILYN A-B-C 1/6 RISTEILYN A-B-C 1/6 AAMIAINEN JA HUONEPALVELU Aamiainen noutopöydästä tarjoillaan buffet-ravintolassa yleensä klo 7.30 10.00 sekä á la carte ravintoloissa klo 8.00 09.30. Voitte myös tilata manneraamiaisen

Lisätiedot

Poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta pahasti Poikki Näin selviät pitkästä sähkökatkosta LUKIJALLE Kun sähköt katkeavat, meitä kiinnostaa, miten kauan katko kestää. Yleensä se on ohi ennen kuin ehdimme tehdä mitään. Katkot ovat lyhentyneet

Lisätiedot

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville Talous hallintaan Taloustietoa ikääntyville Sisällys TALOUDEN SUUNNITTELU... 3 PANKKITILI... 5 PANKIN PALVELUT... 6 LASKUJEN MAKSAMINEN... 8 LAINA... 10 TAVAROIDEN OSTAMINEN... 11 OMAISUUDEN HOITO... 12

Lisätiedot

TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN

TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN YLEISTÄ SIVIILIpaLVELUKSESTA... 5 Palvelusaika... 5 ENNEN SIVIILIpaLVELUSTA... 6 Mistä palveluspaikka?... 6 Tarvetta lykkäykseen?... 7 Siirto varusmiespalvelukseen... 7 Palveluksesta

Lisätiedot