TÄSSÄ TIEDOTTEESSA. Toiminnanjohtajan palsta Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Karhuseudun uudelle ohjelmakaudelle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TÄSSÄ TIEDOTTEESSA. Toiminnanjohtajan palsta Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Karhuseudun uudelle ohjelmakaudelle"

Transkriptio

1 TÄSSÄ TIEDOTTEESSA Toiminnanjohtajan palsta Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Karhuseudun uudelle ohjelmakaudelle Karhuseutu tiedottaa Euroja tyrkyllä yrittäjille Kotiseutua voi kehittää monin tavoin Karhuseutu vastaanotti ELARDin painavan viestikapulan Karhuseudun kylillä Karhuseudun kylillä -hanke joulutapahtumissa Kansainvälisyys Karhuseudulla Best Practices in Nature Tourism Project - Luontomatkailuhankkeen parhaat käytännöt Itsenäisyydenkatu 35 A 16 (6. krs), PORI facebook.com/karhuseutu toiminnanjohtaja Salme Pihlajamaa maksatusneuvoja Niina Harju hankeneuvoja Raisa Ranta kylä-asiat kv-koordinaattori Jaana Mälkki /

2 TOIMINNANJOHTAJAN PALSTA Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Karhuseudun uudelle ohjelmakaudelle EU:n komissio hyväksyi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman vuosille ensimmäisten jäsenmaiden joukossa. Yli kahdeksan miljardin euron rahoituspaketista odotetaan kasvun eväitä Suomen maaseudulle. Noin viiden prosentin siivulla kokonaisuudessa on mukana Suomen 54:n LEADER-ryhmän rahoitus. Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Leader Karhuseudun hakemuksen Leader-ryhmäksi ja myönsi alueellemme Otso osaa ohjelman toteuttamiseen 5,1M, josta EU:n ja valtion osuus on 80% ja alueen kuntien osuus 20%. Julkisen rahoituksen vastineeksi hankkeisiin sijoitetaan myös yksityistä rahoitusta, joka nostaa kokonaisrahoituksen yli kahdeksaan miljoonaan euroon. Vuosi on alkanut pirteästi Tammikuun ensimmäisistä päivistä lähtien on tullut lukuisia yhteydenottoja ja ehdotuksia uusista ideoista, joita toivotaan rahoitettavan Leaderistä. Karhuseudun tammikuussa startannut infokiertue on omalta osaltaan lisännyt kiinnostusta Leader-rahaan. Nakkilassa, Laviassa, Porissa ja Kokemäellä järjestetyissä infoilloissa oli tupa täynnä porukkaa. Kysyntää on niin yhteisö- kuin yritystuillekin. Nyt on erinomainen ajankohta suunnitella uusia Leaderhankkeita, sillä sähköinen hakujärjestelmä aukeaa huhtikuussa. Huhtikuun kokouksessa Karhuseudun uusi hallitus pääsee tekemään näiltä näkymin monta uutta rahoituspäätöstä. Hyville ideoille on erinomainen mahdollisuus saada rahoitusta, sillä vuoden 2015 rahojen lisäksi myönnettävänä ovat myös vuodelle 2014 suunnatut rahat. Kierrämme vielä monta paikkaa tiedottamassa Leaderin tarjoamista mahdollisuuksista. Miten sinä voisit hyötyä uuden kauden Leader-rahoituksesta? Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan, alla näet infokiertueen aikataulun ja paikat.

3 LOPUT INFOTILAISUUDET: Harjavalta ti klo 18 Emil Cedercreutzin museo Luvia ti klo 18 kirjasto Kahvitarjoilu alkaa klo 17.30, jolloin voit tulla jo juttelemaan ideoistasi. YRITYSTUET Yritykset (alle 10 htv) voivat saada tukea investointituki & investoinnin toteutettavuustutkimus perustamistuki & kokeiluraha Yritykset hyödynsaajina: koulutushankkeet yhteistyöhankkeet mm. yritysryhmähankkeet YHTEISÖTUET Yhteistyö - ja innovaatiohankkeet (mukana yritykset) Koulutus ja tiedotus (mukana yritykset) Maaseudun palvelut ja kylien kehittäminen investoinnit kehittämishankkeet Teemahankkeet Ympäristöhankkeet Lavia osaksi Karhuseutua Lavia liittyi osaksi Karhuseutua vuoden 2015 alussa Porin kuntaliitoksen myötä. Kaikilla jäsenillä on nyt hieno mahdollisuus tutustua Laviaan, sillä Karhuseudun vuosikokous järjestetään Laviassa virastotalolla Tervetuloa vuosikokoukseen ja tavataan myös infoilloissa. Terveisin, Salme

4 Euroja tyrkyllä yrittäjille KARHUSEUTU TIEDOTTAA Yritysten perustamista ja investointeja tuetaan Maaseuturahastosta uuden yritystoiminnan ja työpaikkojen syntymiseksi sekä tietysti paikallisen elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi. Satakunnan Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen sopimuksen mukaan Leader-tukea myönnetään pääsääntöisesti alle kolme henkilötyövuotta työllistäville yrityksille. Isommat yritystuet haetaan ELY-keskuksesta, mutta Leaderin yhteistyöhankkeissa myös keskisuurten yritysten mukanaolo on tällä kaudella mahdollista. Tämänhetkisen arvion mukaan tukihaku käynnistyy huhtikuussa. Vaikka pelisääntöjä ei ole vielä lopullisesti määritelty, Karhuseutu toteuttaa parhaillaan rahoituksen roadshow ta. Näin siksi, että tukihaun käynnistyessä päästään heti syöttämään järjestelmään rahoitushakemuksia ja uusi rahoituskausi alkaa sujuvasti. Fyrkkaa uusiin koneisiin Yritysten investointituki on 20 %. Investointitukea voi saada mm. rakennusten hankintaan ja rakentamiseen, uusiin koneisiin, laitteisiin ja välineisiin ja muuhun käyttöomaisuuteen. Käytetyt koneet ja laitteet ovat valitettavasti tuen ulkopuolella. Niin ikään aineettomiin investointeihin, kuten ohjelmistoihin, patentteihin ja valmistusoikeuksiin voi saada rahoitusta. Tukea saa nimenomaan päätoimiseen yrittäjyyteen, toimipaikan on oltava maaseutualueella (sulkee pois Porin ja Rauman keskusta-alueet) ja toiminta ei saa merkittävästi vääristää kilpailutilannetta, Salme Pihlajamaa huomauttaa. Tällä kaudella yritystuista on ikärasismi poistettu: yritystuet on jatkossa tarkoitettu myös yli 63-vuotiaille yrittäjille. Erilaisia mahdollisuuksia Uusi yrityksen perustamistuki voi olla enimmillään euroa. Se on tarkoitettu aloittavan yrittäjän ensimmäisen uuden yrityksen perustamiseen. Paikallisille markkinoille suunnattuun palvelutoimintaan tukea ei myönnetä. Perustamistuki on tavallaan starttirahan vaihtoehto, kumpaa kannattaa hakea? Perustamistuki on yrityksen toimenpiteisiin, startti henkilön toimeentulon turvaamiseen, muotoilee Salme. Yritysryhmän yhteistyöhankkeeseen puolestaan pääsee kiinni, kun vähintään kaksi yritystä hakeutuu kimppaan. Hankkeessa voidaan esimerkiksi muodostaa ketjuja tai klustereita, pilotoida, kehittää mikroyritysten yhteistä markkinointia ja koota yhteen tuottajaryhmiä. Hakijana pitää olla organisaatio. Kysy reunaehdoista Päällekkäisyyksiin ei tukimaailmassa sorruta. Jos esimerkiksi Finnveran tuessa on mukana EUrahoitusta, ei samaan aikaan voi saada Maaseuturahaston tukea. Yritystukien piiristä pois suljettuja aloja ovat vähittäiskauppa, koneurakointi, liikennöinti ja energiaturpeen tuottaminen. Tuen hakeminen edellyttää liiketoimintasuunnitelmaa sekä kannattavuus- ja maksuvalmiussuunnitelmaa. Näissä auttavat myös ProAgrian yritysneuvojat sekä kuntien yrityskehittäjät.

5 Yleisöä kiinnosti Nakkilassa mm. niksit siinä tapauksessa, jos hanke uhkaa jäädä kesken. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä Leaderryhmään. Hankesuunnitelmaan voi tehdä muutoksen, mutta muutos on hyväksytettävä ennen kuin aletaan tehdä muutettuja toimenpiteitä. Karhuseudun hankeinfokiertue starttasi tammikuussa Nakkilasta, jossa kunnantalon valtuustosali täyttyi kiitettävästi.

6 Kotiseutua voi kehittää monin tavoin Kehittämishankkeilla parannetaan paikallisia palveluja ja asumisviihtyvyyttä sekä edistetään yrittäjyyttä. Leader-hankkeiden avulla päästään vaikuttamaan siihen, millaista kotiseudulla on asua ja yrittää. Paikkakuntalaiset ovat parhaita asiantuntijoita alueensa kehittämisessä. Kylän ja kunnan eduksi voidaan esimerkiksi parantaa kylän palveluja, rakentaa tai kunnostaa kokoontumispaikkoja ja lisätä nuorison harrastusmahdollisuuksia. Yhteisöjen kehittämistuet on suunnattu julkis- tai yksityisoikeudellisille yhteisöille, kuten yhdistyksille, kunnille, oppilaitoksille ja osuuskunnille. Hankkeita voidaan toteuttaa paikallisina, alueidenvälisinä tai kansainvälisinä. Yleisesti hyödyllistä Tuettavan kohteen (tai asian) pitää olla pääsääntöisesti kaikkien alueen asukkaiden ja toimijoiden käytettävissä. Rahoitusta ei siis voi saada esimerkiksi pienen, rajatun kohderyhmän saunarakennukselle, vaan kohteen tulee hyödyttää useampaa tahoa. Hankkeen tulee luoda jotain uutta ihan tavanomaista toimintaa ei tueta, kertoo Salme Pihlajamaa. Tukea voi hakea mm. työntekijöiden palkkauskuluihin, matkakustannuksiin, asiantuntijoiden palkkioihin, ostopalveluihin, toimistokuluihin, vuokriin ja hankkeen ohjausryhmän kuluihin. Investoinneiksi lasketaan mm. koneiden, laitteiden ja välineiden hankkiminen tai rakennus- ja kunnostuskustannukset. Yksinkertaistetut kustannusmallit e a a e a tetaan tt n ma s n a emista e tta ia menette n i- sen t nn n is si. Kehittämishankkeissa ovat uutta yksinkertaistetut kustannusmallit, joissa tietty prosenttiosuus hankkeen kustannuksista voidaan sisällyttää hankkeeseen ilman kuittien esittämistä maksatuksessa. Tällaisia kuluja ovat esim. toimitilojen vuokrat, toimistokulut ja matkakulut. Tämä yleiskustannusmalli flat rate on omiaan helpottamaan hankehallintoa. issa in an eissa t i i aan m nt m s e ta a sena m s m a ma saa an een s t n s nnite man t te t misen e stee a. Kysy lisää kustannusmalleista Karhuseudun henkilökunnalta.

7 Teemahanke pientoimenpiteille Yhteistyö-, koulutus- ja tiedonvälityshankkeissa hyödynsaajina on usein myös yrityksiä, vaikka hakijat ovat yhteisöjä. Kun yritykset ja yhteisöt toimivat yhdessä alueen kehittäjinä, kaikki hyötyvät. Kehittämisestä voidaan tehdä myös kansainvälistä. Varsinkin nuoret innostuvat kansainvälisestä toiminnasta, joka Satakunnan Leaderryhmillä on Suomen vilkkainta. Tällä kaudella teemahankkeilla toteutetaan useampia pieniä toimenpiteitä samaan tapaan kuin viime kauden koordinointihankkeissa. Näissä hallinnoijana toimii Leaderryhmä, joka hakee tietyn teeman mukaisia hankkeita. Tukiprosentit vaihtelevat hanketyypin mukaan. Esimerkiksi investointiin voi saada tukea enimmillään 75 prosenttia ja kehittämishankkeeseen jopa 100 % hankkeen hyväksyttävistä, kohtuullisista kustannuksista. Hankkeisiin tarvitaan myös omarahoitusta, josta osa voi edelleenkin olla talkootyötä. Tuki maksetaan jälkikäteen, joten maksuvalmiuden on oltava kunnossa.

8 Karhuseutu vastaanotti ELARDin painavan viestikapulan ELARD (European LEADER Association for Rural Development) on kansainvälinen EU:n Leader-ryhmien kattojärjestö. ELARDin tärkeimpiä tehtäviä on paikallis- ja yhteisölähtöisen kehittämisen vahvistaminen Euroopassa ja kansainvälisesti. Yhteistyöjärjestön rooli Leader-toiminnan edunvalvojana Euroopan unionin suuntaan on olennaisen tärkeä, samoin sen tehtävä tiedonvälittäjänä eurooppalaisen maaseudun kehittämistyön tuloksista sekä eri maiden käytäntöjen, niin hyvien kuin huonojenkin, vaikutuksista. Karhuseutu otti vastaan ELARDin Suomen viestikapulan tämän vuoden alusta, kun allekirjoittanut valittiin edustamaan Suomen Kylätoiminta ry:tä ja Suomen Leader-ryhmiä ELARDin hallitukseen. Suomea ELARDissa on viimeiset kymmenen vuotta edustanut Joutsenten reitin Petri Rinne. Viimeiset neljä vuotta Petri toimi ELARDin puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana. Petri jatkaa kv-työtä edelleen Euroopan maaseutuverkoston (ENRD) ns. maantieteellisenä asiantuntijana ja seuraa tiiviisti myös ELARDin työtä jatkossa. Suomen Leader-ryhmät edellä uuteen ohjelmakauteen Vuoden ensimmäinen ELARD-kokous pidettiin tammikuun lopussa. Eri maiden ajankohtaisia asioita kerratessa Suomi erottautui edukseen, kun saimme kertoa Leader-ryhmien valintojen olevan tehty. Muualla ei prosessi ole vielä näin pitkällä ja monessa maassa oli paikallisten kehittämisstrategioiden kirjoittaminen vielä pahasti kesken. Huolta herättivät myös tulevan kauden rahoitusneuvottelut muutamassa maassa, kun kansallisen rahoituksen puutteessa paikalliset kehykset uhkaavat jäädä aiempaa paljon pienemmäksi. Kaiken kaikkiaan Suomen tilanne näytti varsin positiiviselta eurooppalaisesta näkökulmasta, mutta esimerkiksi monirahastoisuuden toteuttamisessa meillä on vielä kirittävää moneen muuhun EU:n jäsenvaltioon nähden. Yksi alkaneen vuoden maaseudun kehittämisen kohokohtia on Euroopan maaseutuparlamentti (European Rural Parliament 2015), joka pidetään Itävallassa. Tapahtuma kerää yhteen maaseudun kehittämisen tekijät ja asiantuntijat eri maista ja eri tasoilta pohtimaan eurooppalaisen maaseudun tulevaisuutta. ELARD ja Leader-ryhmät ovat mukana tuomassa esiin Leader-metodin ja alhaalta ylöspäin suuntautuvan kehittämistyön vahvuuksia. Tilaisuuden valmistelut ovat vasta alussa, mutta odotettavissa on laaja-alainen eurooppalainen maaseututapahtuma. Raisa

9 KARHUSEUDUN KYLILLÄ Karhuseudun kylillä -hanke joulutapahtumissa Karhuseudun kylillä -hanke osallistui kolmeen eri joulutapahtumaan saadakseen hankkeelle näkyvyyttä, markkinoidakseen Karhuseutua ja uutta ohjelmakautta sekä etusijassa Karhuseudun alueen kyliä. Joulukuussa 2014 hankkeen työntekijät osallistuivat 7. päivä Leineperin Ruukin joulutoriin, jossa meidän lisäksemme oli yli 200 torimyyjää. 13. päivänä joulukuuta Juustolan joulumarkkinoilla Kokemäellä kävi talvisesta kelistä huolimatta vilinä ja vilske joulukuuta hanke oli vuokrannut punaisen tuvan Porin kauppatorilta ja oli näiden kolmen päivän ajan osa keskieurooppalaiseen tyyliin järjestettyä ja siten markkinoitua Satakuntalaista joulutoria. Joulutapahtumat, joihin Karhuseutu osallistui, valittiin niiden koon ja luonteen perusteella sekä siten, että olisimme jokaisella joulukuun viikolla jossakin. On tärkeää, että Karhuseutu näkyy myös ruohonjuuritasolla eikä osallistu vain alueen suurimpiin tapahtumiin. Karhuseudun alueen kyläyhdistyksiä yritettiin myös aktivoida joulutapahtumiin, mutta kylien omat joulutapahtumat aiheuttivat ongelmia aikataulujen yhteensovittamisessa. Jokaisessa tapahtumassa Karhuseutu, hanke sekä kylät olivat kuitenkin hyvin esillä ja herättivät myös kiinnostusta joulumielisten keskuudessa. Joulutapahtumia varten hankkeella oli toteutettu Karhuseudun muistipeli ja Näy kylillä! - heijastin, jotka saivat aikaan iloisia hymyjä torikävijöiden kasvoilla. Saatavilla oli lukuisia kyläesitteitä Karhuseudun alueelta: Karhuseudun kylillä -hankkeen uunituore juhla- ja kokoustilat - esitteitä, pian päättyvän luontomatkailuhankkeen luontomatkailuesitteitä ja jo syksyllä päättyneen kalastusmatkailuhankkeen kalastusmatkailuoppaita. Tapahtumissa oli muun materiaalin lisäksi materiaalia luettavissa edellisen ohjelmakauden hankkeista ja uudesta ohjelmakaudesta. Paikan päällä oli myös mahdollisuus liittyä Karhuseudun jäseneksi. Teksti ja kuvat: Anni Helminen

10 KANSAINVÄLISYYS KARHUSEUDULLA Best Practices in Nature Tourism Project - Luontomatkailuhankkeen parhaat käytännöt Syksyn 2014 aikana kansainvälinen luontomatkailuhanke koottiin yhteen ja aikaiseksi saatiin painokelpoinen julkaisu, joka esittelee kunkin hankepartnerin hankkeen aikana toteuttamansa paikalliset toimenpiteet, heidän saavuttamansa tulokset ja opitut asiat. Julkaisu esittelee myös hankkeen yhteiset toimenpiteet ja kertoo lyhyesti Nordic-Baltic LEADER Cooperation -kilpailun Tourism -kategorian voitosta. Kuvia on käytetty runsaasti ja taitossa on huomioitu Suomen Leader-brändin ohjeistus muun muassa värien käytössä. Best Practices on lähetetty myös kaikille hankepartnereille heidän omaan käyttöönsä ja kiitokseksi hyvästä työstä hankkeella. Best Practices on web-julkaisu ja luettavissa englanniksi -sivulta ja Teksti ja kuvat: Anni Helminen

Maaseudun kehittämisyhdistys SILMU ry:n ohjelmakauden 2007-2013 loppuarviointi

Maaseudun kehittämisyhdistys SILMU ry:n ohjelmakauden 2007-2013 loppuarviointi Maaseudun kehittämisyhdistys SILMU ry:n ohjelmakauden 2007-2013 loppuarviointi Pihlavisto, Laura 2014 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Maaseudun kehittämisyhdistys SILMU ry:n ohjelmakauden 2007-2013

Lisätiedot

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa 2 Kantri ry:n raportti vuodesta 2014 Leader- ohjelmakausi 2007 2013 Tiivistelmä

Lisätiedot

TÄSSÄ TIEDOTTEESSA. Toiminnanjohtajan palsta Sopimukset tehty, siis hankkeita hakemaan!

TÄSSÄ TIEDOTTEESSA. Toiminnanjohtajan palsta Sopimukset tehty, siis hankkeita hakemaan! TÄSSÄ TIEDOTTEESSA Toiminnanjohtajan palsta Sopimukset tehty, siis hankkeita hakemaan! Karhuseutu tiedottaa Tiedotuksia Vuosikokous ja hallituksen 2015 kokoonpano Äijälä haastaa lamantappotalkoisiin Paikalliseen

Lisätiedot

Hanketoimijan käsikirja

Hanketoimijan käsikirja 2010 M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k ä s i k i r j a Hanketoimijan käsikirja M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k

Lisätiedot

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2013 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2013 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 203 ohjelmakaudella 2007 203 Tampereen seutukunnassa 2 Kantri ry:n raportti vuodesta 203 Leader- ohjelmakausi 2007 203 Yhteenveto

Lisätiedot

KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset

KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset 8/2012 Niina Puistovirta 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Mitä LEADER-toiminta on?... 4 3. Kyselyn tavoite ja aiemmat

Lisätiedot

Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet

Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2007 2013 Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet Maaseudun kehittämisen lähtökohtana ovat maaseudun asukkaat ja heidän

Lisätiedot

HANKETOIMIJAN KÄSIKIRJA MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMISTA 2007 2013 RAHOITETTAVILLE HANKKEILLE

HANKETOIMIJAN KÄSIKIRJA MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMISTA 2007 2013 RAHOITETTAVILLE HANKKEILLE HANKETOIMIJAN KÄSIKIRJA MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMISTA 2007 2013 RAHOITETTAVILLE HANKKEILLE Maaseutuverkoston julkaisuja 1/2008 1. JOHDANTO HANKETOIMINTAAN... 4 1.1. Hankekäsikirjan tehtävä

Lisätiedot

Ohjelmakausi 2014-2020 Leader-rahoitus Yritys- ja hanketuet

Ohjelmakausi 2014-2020 Leader-rahoitus Yritys- ja hanketuet Pohjois-Satakunta Ohjelmakausi 2014-2020 Leader-rahoitus Yritys- ja hanketuet Esityksen sisältö Miksi olemme täällä? Yhdistyksen esittely Leader Pohjois-Satakunnan starategian painopisteet Mikä muuttuu

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS JA VUOSIRAPORTTI 2010

TOIMINTAKERTOMUS JA VUOSIRAPORTTI 2010 TOIMINTAKERTOMUS JA VUOSIRAPORTTI 2010 Euroopan maaseudun kehittämisen rahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin 1. YLEISTÄ Oulujärvi LEADER ry on yhdistys, joka aktivoi ja tukee maaseudun asukkaita

Lisätiedot

Pirkan Helmen strategia vuosille 2014-2020

Pirkan Helmen strategia vuosille 2014-2020 Pirkan Helmen strategia vuosille 2014-2020 1. Strategian kohdealue Pirkan Helmen strategia kohdistuu Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken alueille kokonaisuudessaan. Alueella oli vuoden 2012 lopussa

Lisätiedot

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu. Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.fi Pääkirjoitus Kierros Keski-Suomen maaseudulle 2 Tämä lehti kertoo Keski-Suomen

Lisätiedot

VARSIN HYVÄ RY:N TOIMIALUEEN LEADER-HANKKEIDEN VALINTAKRITEERIT JA RAHOITUSLINJAUKSET

VARSIN HYVÄ RY:N TOIMIALUEEN LEADER-HANKKEIDEN VALINTAKRITEERIT JA RAHOITUSLINJAUKSET VARSIN HYVÄ RY:N TOIMIALUEEN LEADER-HANKKEIDEN VALINTAKRITEERIT JA RAHOITUSLINJAUKSET 1. MAASEUDUN YLEISHYÖDYLLISET KEHITTÄMIS- JA INVESTOINTIHANKKEET Hanketyypit: yleishyödyllinen kehittämishanke yleishyödyllinen

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaa. Kansainvälinen. Mistä rahaa kansainvälistymiseen. Horisontti 2020 Luova Eurooppa. Baltic Sea Region Interreg Europe

Etelä-Pohjanmaa. Kansainvälinen. Mistä rahaa kansainvälistymiseen. Horisontti 2020 Luova Eurooppa. Baltic Sea Region Interreg Europe Kansainvälinen Etelä-Pohjanmaa Horisontti 2020 Luova Eurooppa Baltic Sea Region Interreg Europe Kansalaisten Eurooppa Rakennerahastot Maaseuturahasto Mistä rahaa kansainvälistymiseen 2 3 4 5 6 8 10 11

Lisätiedot

Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet

Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2007 2013 Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet Maaseudun kehittämisen lähtökohtana ovat maaseudun asukkaat ja heidän

Lisätiedot

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2010 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2010 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 200 ohjelmakaudella 2007 203 Tampereen seutukunnassa Vuosiraportti vuodesta 200 - ohjelmakausi 2007 203 Yhteenveto 2/ Uuden ohjelmakauden

Lisätiedot

Maaseudun hanke- ja yritystukien

Maaseudun hanke- ja yritystukien Maaseudun hanke- ja yritystukien rahoittaminen Pirkanmaalla 10.3.2015 Virrat 12.3.2015 Valkeakoski 17.3.2015 Sastamala 1 Ikaalinen Sivu 1 klo 16.00 Tervetuloa ja tilaisuuden avaus klo 16.10 Yleishyödyllisten

Lisätiedot

Maaseudun hanke- ja yritystukien rahoittaminen Pirkanmaalla

Maaseudun hanke- ja yritystukien rahoittaminen Pirkanmaalla Maaseudun hanke- ja yritystukien rahoittaminen Pirkanmaalla 10.3.2015 Virrat 12.3.2015 Valkeakoski 17.3.2015 Sastamala 19.3.2015 Ikaalinen Sivu 1 klo 16.00 Tervetuloa ja tilaisuuden avaus klo 16.10 Yleishyödyllisten

Lisätiedot

Rucola Plus - rahoitusselvitys

Rucola Plus - rahoitusselvitys Rucola Plus - rahoitusselvitys Tämän selvityksen tavoitteena on löytää rahoituskanavia matkailuyrityksille tai matkailuorganisaatioille, jotka hakevat aktiivisesti kasvua Venäjän markkinoilla. Rahoitusta

Lisätiedot

Suomen maaseutuverkosto 2007 2014

Suomen maaseutuverkosto 2007 2014 2 01 5 MAASEUTUVERKOSTON LOPPUR APORT TI 2009 Suomen maaseutuverkosto 2007 2014 Loppuraportti Maaseutuverkostoyksikkö 23.2.2015 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 4 2. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman

Lisätiedot

Suupohja Kurikka 26.5.2015

Suupohja Kurikka 26.5.2015 Suupohja Kurikka 26.5.2015 Yleistä Suupohjan Kehittämisyhdistys ry on alueellinen kehittämisorganisaatio, joka on perustettu vuonna 1996 laajentunut toiminta-alue käsittää 5 kuntaa; Isojoki, Karijoki,

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisen alueelliset ja paikalliset toimenpiteet

Maaseudun kehittämisen alueelliset ja paikalliset toimenpiteet Maaseudun kehittämisen alueelliset ja paikalliset toimenpiteet Yhteistyöllä menestystä maaseudulle - vuoropuhelua uuden ohjelmakauden alussa Kuopio 1.10.2014 Seinäjoki 2.10.2014 Oulu 6.10.2014 Helsinki

Lisätiedot

YRITYSTUKIOPAS. Ilmajoki

YRITYSTUKIOPAS. Ilmajoki YRITYSTUKIOPAS 2015 Ilmajoki Jalasjärvi Kauhava Kuortane Kurikka Lapua Seinäjoki 2 Sisällys 1 2 3 4 ALKUSANAT 4 YLEISTÄ YRITYSTUISTA 6 TUENMYÖNTÄJÄTAHOT 9 Leader-ryhmät 9 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 10

Lisätiedot

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 Paja haastaa Sotkamon nuoret www. hyödylliset hankelinkit Yritysryhmälle kehittämistuki jopa 75 % Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Tee ympäristötekoja,

Lisätiedot

Suupohjan Kehittämisyhdistys ry

Suupohjan Kehittämisyhdistys ry Suupohjan Kehittämisyhdistys ry Laatukäsikirja Versio 13.8.2012 Suupohjan Kehittämisyhdistys ry Teknologiapuisto 1, 61800 Kauhajoki, Finland PL 45, 61801 Kauhajoki, Finland Y-tunnus: 1082564-7 Kotipaikka:Isojoki

Lisätiedot

Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013

Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013 Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013 YriTTäminen PerinTeeT kansainvälisyys asuminen luonto Perinteiden innoittamana tähän päivään. Tempaudu mukaan maaseudun elämään! PÄÄKIRJOITUS Kirjoittaja Juha

Lisätiedot

Kehittämishanketuen myöntäminen ja hakemuksen täyttöohjeet

Kehittämishanketuen myöntäminen ja hakemuksen täyttöohjeet Kehittämishanketuen myöntäminen ja hakemuksen täyttöohjeet Yleistä Tätä hakulomaketta käytetään haettaessa maaseudun kehittämisen tukemisesta annetun lain (28/2014) ja maaseudun hanketoiminnan tukemisesta

Lisätiedot

Porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain uudistamistyöryhmän loppuraportti

Porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain uudistamistyöryhmän loppuraportti Porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain uudistamistyöryhmän loppuraportti Helsinki 2008 Työryhmämuistio mmm 2008:10 Porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain uudistamistyöryhmän loppuraportti

Lisätiedot

Toholammin kuntasivut Sivu 15-19. Yrittäjyys kiinnostaa nuoria. Biolaakso kertoo biotalouden laajuudesta. Sivu 3. Sivu 8 YRITTÄJÄ-LEHTI 1 1/2014

Toholammin kuntasivut Sivu 15-19. Yrittäjyys kiinnostaa nuoria. Biolaakso kertoo biotalouden laajuudesta. Sivu 3. Sivu 8 YRITTÄJÄ-LEHTI 1 1/2014 YRITTÄJÄ-LEHTI 1 K E S K I - P O H J A N M A A N Yrittäjä YRITTÄMISEN JA TALOUSELÄMÄN ERIKOISLEHTI 1/2014 Osoitelähde: Viestimix Ky Savisilta 1 84100 YLIVIESKA Yrittäjyys kiinnostaa nuoria Yhteiskunnan

Lisätiedot

YKKÖSAKSELI RY:N HANKE- JA YRITYSTUKIEN ULKOINEN ARVIOINTI. Ohjelmakausi 2007 2013. Eija Eloranta

YKKÖSAKSELI RY:N HANKE- JA YRITYSTUKIEN ULKOINEN ARVIOINTI. Ohjelmakausi 2007 2013. Eija Eloranta YKKÖSAKSELI RY:N HANKE- JA YRITYSTUKIEN ULKOINEN ARVIOINTI Ohjelmakausi 2007 2013 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskuksen julkaisuja 4 Julkaisija: Turun yliopiston Brahea-keskus Ulkoasu ja taitto:

Lisätiedot