Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2009

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2009"

Transkriptio

1 Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2009 UNESCO/Michel Ravassard. Kuvassa on lukutaito-opetusta. Yksi vuoden 2009 päätapahtumista oli Aikuiskoulutuksen maailmankonferenssi CONFINTEA VI Brasiliassa.

2 YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco perustettiin vuonna Perussääntönsä mukaisesti sen tehtävänä on myötävaikuttaa rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseen edistämällä kansojen välistä yhteistyötä kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla. Unesco on yksi YK:n erityisjärjestöistä. Erityisjärjestöt ovat itsenäisiä kansainvälisiä järjestöjä, joilla on omat jäsenvaltionsa, omat päätösvaltaiset ja toimeenpanevat elimensä sekä oma budjettinsa. Unescon peruskirjan allekirjoitti vuonna 1946 yhteensä kaksikymmentä valtiota. Järjestöön kuuluu nykyisin 193 jäsenmaata ja 7 liitännäisjäsentä. Unescon korkein päättävä elin on joka toinen vuosi kokoontuva yleiskokous, joka vastaa politiikan peruslinjauksista ja hyväksyy ohjelman ja budjetin. Päätösten toteuttamisesta vastaa 58 jäsenmaasta koostuva, kaksi kertaa vuodessa kokoontuva hallintoneuvosto. Järjestön toimialoja ovat kasvatus ja koulutus, luonnon-, yhteiskunta- ja humanistiset tieteet, kulttuuri (mukaan lukien maailman kulttuuri- ja luonnonperintö) sekä viestintä ja tiedonvälitys. Unescon päämaja sijaitsee Pariisissa. Järjestön kotisivun osoite on Unesco oli ensimmäinen kansainvälisen sivistysyhteistyön järjestö, joka avautui Suomelle toisen maailmansodan jälkeen. Suomi liittyi Unescoon kymmenen vuotta järjestön perustamisen jälkeen vuonna Vuotta aikaisemmin Suomi oli hyväksytty Yhdistyneiden kansakuntien jäseneksi. Unescon ja jäsenmaiden välisinä yhteistoimintaeliminä toimivat suurimmassa osassa jäsenmaita kansalliset Unesco-toimikunnat. Kansalliset toimikunnat ovat Unescon erityispiirre YKjärjestelmässä Unesco on ainoa YK-järjestö, jolla on kansallisten toimikuntien muodostama globaali verkosto tukenaan. Useimmilla jäsenmailla on lisäksi pysyvä edustusto Unescossa. Myös edustustot toimivat linkkinä Unescon ja jäsenmaiden välillä. Heti Suomen liittymisen jälkeen asetettiin opetusministeriön alaisuuteen Suomen Unescotoimikunta, jonka tehtävänä on avustaa valtioneuvostoa Unescon toimintaan liittyvien kysymysten valmistelussa ja hoidossa. Toimikunnan jäsenet edustavat järjestön eri toimialoja ja se tuo koulutus-, tiede-, kulttuuri- ja viestintäalan suomalaiset asiantuntijat Unescon maailmanlaajuisten verkostojen yhteyteen. Toimikunnan tehtäviin kuuluu myös viestittää kuvaa suomalaisista opetus-, tutkimus-, kulttuuri- ja viestintäaloista Unescolle ja sen kautta järjestön muille jäsenmaille eri maanosissa. Suomen Unesco-toimikunnan sihteeristötehtäviä hoidetaan virkatyönä opetusministeriön kansainvälisten asiain sihteeristössä.

3 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 4 2. SUOMEN UNESCO-TOIMIKUNTA 4 3. TOIMINTA KOULUTUS KULTTUURI TIEDE VIESTINTÄ HYÖDYLLISTÄ TIETOA UNESCOSTA 11 Liite: Valtioneuvoston asetus Suomen Unesco-toimikunnasta 14

4 1. JOHDANTO Vuotta 2009 rytmitti lokakuussa järjestetty Unescon 35. yleiskokous. Professori Tapio Markkasen johtama Suomen Unesco-toimikunta osallistui kokouksen valmisteluun ja kannanmuodostukseen aktiivisesti. Yleiskokous, paitsi päätti ohjelmasta ja budjetista kaudelle , myös valitsi Unescon uuden pääjohtajan. Järjestö sai historiansa ensimmäisen naispääjohtajan, kun tehtävään valittiin Bulgarian entinen ulkoministeri ja pysyvä edustaja YK:ssa, Irina Bokova. Ruotsi toimi syyskauden 2009 EU:n puheenjohtajamaana ja oli näin yleiskokousvalmistelussa keskeisessä roolissa EU-koordinaatiossa. Tanska valittiin hallintoneuvoston jäseneksi ja samalla pohjoismainen koordinaatiovastuu Unesco-asioissa siirtyi Norjalta Tanskalle. Suomen Unesco-toimikunta kokoontui varsinaisiin kokouksiin vuoden aikana seitsemän kertaa. Yleiskokouksen lisäksi toimikunta seurasi erityisesti useiden kansainvälisten koulutus- ja tiedealan konferenssien valmistelua. Myös kulttuuridiversiteettisopimukseen liittyvät asiat ja maailmanperintökysymykset työllistivät vuoden aikana. Lisäksi toimikunta perehtyi ja myötävaikutti Suomen turvallisuusneuvostokampanjaan; Suomi pyrkii jäseneksi YK:n turvallisuusneuvostoon kaudelle Laajemmin YK-rintamalla yksi vuoden merkittävimmistä tapahtumista oli Kööpenhaminan joulukuinen ilmastokokous, johon Unescokin osallistui vahvalla edustuksella. Vuosi 2009 oli myös YK:n kansainvälinen tähtitieteen vuosi, jonka kunniaksi toimikunta tutustui Kansalliskirjaston Paratiisista katsoen Tähtitaivaan karttojen historiaa -näyttelyyn. Näyttelyn oli suunnitellut toimikunnan puheenjohtaja Tapio Markkanen. Toimikunta myös osoitti tukensa Unescon toiminnalle hyvin konkreettisella tavalla lahjoittamalla vuoden 2009 kokouspalkkionsa Unescon Maailmanperintörahastolle. 2. SUOMEN UNESCO-TOIMIKUNTA Unescon perussäännön artiklassa 7 jäsenvaltioita velvoitetaan perustamaan kansallinen toimikunta, jossa ovat edustettuina hallitus ja tärkeimmät koulutuksen, tieteen ja kulttuurin alaan kuuluvia kysymyksiä hoitavat kansalliset yhteisöt. 196 kansallista Unesco-toimikuntaa muodostavat koko maailman kattavan ainutlaatuisen yhteistyöverkoston. Suomeen perustettiin oma Unesco-toimikunta vuonna 1957 kansalliseksi neuvoa-antavaksi asiantuntijatoimikunnaksi ja yhteistoimintaelimeksi. Valtioneuvosto kutsuu Suomen Unesco-toimikuntaan puheenjohtajan ja lisäksi enintään yksitoista muuta jäsentä, joiden tulee edustaa Unescon toiminnan eri aloja. Jäsenten lisäksi opetusministeriö kutsuu toimikuntaan, sitä ensin kuultuaan, tarvittavan määrän asiantuntijoita. Toimikunnan toimikausi on neljä kalenterivuotta. Opetusministeriön ja ulkoasiainministeriön edustajilla on oikeus olla toimikunnan kokouksissa läsnä ja heillä on niissä puheoikeus. Kansallinen toimikunta on neuvoa-antava yhteistyöelin suhteessa Unescoon, valtioneuvostoon ja opetusministeriöön.

5 Toimikunnan tehtävät on lueteltu Suomen Unesco-toimikunnasta viimeksi vuonna 2002 annetun asetuksen (toimintakertomuksen liitteenä) toisessa pykälässä: Unesco-toimikunnan tulee antaa opetusministeriölle ja valtioneuvostolle lausuntoja ja tehdä aloitteita asioista, jotka koskevat: toimenpiteitä, jotka aiheutuvat Unescon yleiskokousten ja hallintoelinten sekä Unescon järjestämien kansainvälisten kokousten ja neuvottelujen päätöksistä ja suosituksista Suomessa; Unescon toimintaan liittyviä muita laajakantoisia ja periaatteellisia kysymyksiä; Suomen edustusta Unescon yleiskokouksissa ja hallintoelimissä sekä sen järjestämissä kokouksissa ja neuvotteluissa; muita Unescon toimialoja koskevia kansainvälisen yhteistyön kysymyksiä, jotka opetusministeriö määrää toimikunnan käsiteltäviksi; sekä Unescon päämäärien ja toiminnan tunnetuksi tekemistä. Toimikunnan kokoonpano vuosille vahvistettiin valtioneuvoston päätöksellä Toimikunta kokoontui varsinaisiin kokouksiin vuoden 2009 aikana seitsemän kertaa (19.2., 19.3., 7.5., 3.6., 10.9., ja ). Lisäksi järjestettiin ajankohtaisista Unesco-kysymyksistä opetusministeriön, ulkoasianministeriön ja Pariisin pysyvä edustuston yhteinen kokous, johon myös toimikunta osallistui. Kokouksissaan toimikunta keskittyi vuonna 2009 muun muassa seuraaviin aiheisiin: Unescon 35. yleiskokous järjestettiin Pariisissa Toimikunta osallistui yleiskokouksen valmisteluihin ja kannanmuodostukseen. Yleiskokouksessa päätettiin ohjelmasta ja budjetista kaudelle sekä valittiin Unescon uusi pääjohtaja. Vuonna 2009 järjestettiin useita isoja kansainvälisiä konferensseja, joiden valmisteluja ja tuloksia toimikunta seurasi mielenkiinnolla. Kestävää kehitystä ja koulutusta käsittelevä maailmankonferenssi järjestettiin Bonnissa maalis-huhtikuun taitteessa, korkeakoulutuksen maailmankonferenssi heinäkuussa Pariisissa ja Maailman tiedefoorumi Budapestissa marraskuussa. Vuosi huipentui Brasiliassa joulukuussa pidettyyn Aikuiskoulutuksen maailmankonferenssiin. Suomi pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi kaudelle Vaalit järjestetään vuonna Toimikunta perehtyi kokouksissaan turvallisuusneuvostokampanjaan ja mahdollisuuksiin tukea sitä Unesco-toiminnassa. Kampanjaa koordinoidaan ulkoasianministeriössä ja toimintatapoja suunnitellaan yhdessä tasavallan presidentin ja valtioneuvoston kanslioiden kanssa. Keskeistä on Suomen YK-profiilin kohentaminen läpileikkaavasti, mitä myös myönteinen näkyminen Unescossa edistää.

6 TOIMIKUNNAN KOKOONPANO Puheenjohtaja professori Tapio Markkanen, Helsingin yliopisto Varapuheenjohtaja ohjelmistoalueen johtaja Olli-Pekka Heinonen, YLE Jäsenet lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula professori Timo Cantell, Sibelius-Akatemia opetusneuvos Irmeli Halinen, Opetushallitus professori, tutkimusjohtaja Juha Kämäri, Suomen ympäristökeskus johtaja Johanna Maula, Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa pääjohtaja Jussi Nuorteva, Kansallisarkisto teatteriohjaaja, puheenjohtaja Raija-Sinikka Rantala, Teatterin tiedotuskeskus asiamies Juha Rekola, Suomen Journalistiliitto, Viestintä ja kehitys -säätiön puheenjohtaja professori Rauni Räsänen, Oulun yliopisto kansanedustaja Jutta Urpilainen, Suomen YK-liiton puheenjohtaja Maria Kaisa Aulan sijaisena toimikunnan työskentelyyn osallistui johtaja Gunvor Kronman, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, ja Jutta Urpilaisen sijaisena toiminnanjohtaja Helena Laukko YK-liitosta. Ulkoasianministeriön edustajana toimikunnan kokouksiin osallistui hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Aino Elfvengren poliittiselta osastolta. Suomen Unesco-toimikunnan sihteeristötehtävistä vastaa opetusministeriö ja sen pääsihteerinä toimii kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström. Opetusministeriön muut toimikunnan sihteeristötehtäviä ja Unesco-asioita hoitavat virkamiehet olivat vuonna 2009 suunnittelija Hannu Vainonen, projektisuunnittelija Joel Peltonen ja kansainvälisen vaihdon sihteerit Aila Rapeli ja Kati Anttalainen. Unesco-työssä avusti korkeakouluharjoittelija Noora Huuki. Toimikunnan sihteeri oli ylitarkastaja Karoliina Tikka.

7 3. TOIMINTA Unescon 35. yleiskokous Unesco kokoontui 35. yleiskokoukseensa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana oli kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin ja varapuheenjohtajana Suomen pysyvän OECD- ja UNESCO -edustuston suurlähettiläs Antti Kuosmanen. Valtuuskunnan jäseninä olivat kansliapäällikkö Harri Skog, kansainvälisten asiain johtaja Jaana Palojärvi ja Yleisradion ohjelmistoalueen johtaja Olli-Pekka Heinonen ja varajäseninä Suomen Unesco-toimikunnan pääsihteeri, kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström, ministerineuvos Kirsi Vanamo-Santacruz, ulkoasiainneuvos Kari Kahiluoto, opetusneuvos Irmeli Halinen ja ylitarkastaja Laura Mäkelä. Asiantuntijajäseninä olivat hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Aino Elfvengren, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, kansainvälisten asiain johtaja Irina Kauhanen, opetusalan neuvonantaja Heikki Kokkala, johtaja Gunvor Kronman, opetusneuvos Kirsi Lindroos, professori Tuomo Melasuo, pääjohtaja Jussi Nuorteva, projektisuunnittelija Joel Peltonen, teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala, asiamies Juha Rekola, professori Jorma Sipilä, suunnittelija Hannu Vainonen sekä avustajina Marja Richard, Mari Poikonen ja Sara Karlsson Suomen pysyvästä edustustosta ja sihteerinä kansainvälisen vaihdon sihteeri Kati Anttalainen. Suomen pääpuheenvuoron piti kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin Yleiskokousta edelsi nuorisofoorumi, jossa Suomea edusti Anna Pelkonen. Yleiskokous hyväksyi ohjelman ja budjetin kaudelle Hyväksytty budjetti kaksivuotiskaudelle oli 653 miljoonaa dollaria. Unescon uudeksi pääjohtajaksi valittiin Bulgarian entinen ulkoministeri, pysyvän Unesco-edustuston suurlähettiläänä toiminut Irina Bokova. Hän piti virkaanastujaispuheensa yleiskokouksen päätöspäivänä 23. lokakuuta. Toinen Suomen kannalta tärkeä tulos oli päätös Unescoa koskevan ulkoisen arvioinnin suorittamisesta. Kokouksessa paljon esillä olleita teemoja olivat mm. talouskriisi ja siitä selviäminen, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja kestävä kehitys, Koulutus kaikille -ohjelma (EFA), sukupuolten välinen tasa-arvo, Afrikan tukeminen, avoin pääsy tietoon ja sananvapaus. Yleiskokouksessa valittiin edustajat eri Unescon hallitusten välisiin elimiin. Suomi valittiin kansainvälisen viestinnän kehitysohjelman neuvostoon (IPDC) neljäksi vuodeksi. Suomen jäsenyys jatkuu Nuubia -komiteassa (professori Jaakko Frösén), johon Suomi tuli uudelleenvalituksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Lisäksi Suomen jäsenyys jatkuu vuoteen 2011 kansainvälisen vesiohjelman (IHP) neuvostossa sekä yhteiskuntatieteellisessä MOST-neuvostossa. Yleiskokouksen valtuuskunnan purkutilaisuus järjestettiin Suomen Unesco-toimikunnan kokouksen yhteydessä Pohjoismaisesta koordinaatiosta vastannut Norja välitti Unescon pääjohtajalle ja yleiskokouksen puheenjohtajalle pohjoismaiden näkemykset yleiskokouksen toimivuudesta ja kehittämisehdotuksista. Yleiskokouksessa valittu uusi hallintoneuvosto järjestäytyi Hallintoneuvoston puheenjohtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle valittiin Venäjän Eleonora Mitrofanova. Pohjoismaita hallintoneuvostossa edustaa Norjan jälkeen seuraavan nelivuotiskauden ajan Tanska.

8 Yleiskokousta edelsi pohjoismainen valmisteleva kokous Bergenissä , jossa Suomea edustivat puheenjohtaja Tapio Markkanen, asiamies Juha Rekola, hallinnollinen ulkoasiansihteeri Aino Elfvengren, pääsihteeri Zabrina Holmström sekä suunnittelija Hannu Vainonen. Bergenissä valmisteltiin pohjoismaiset kannat ja lisäksi keskustelussa olivat pohjoismaiset edustukset hallitusten välisissä elimissä. Unescon ulkopuolinen evaluaatio Yleiskokous päätti järjestön ulkopuolisen riippumattoman evaluaation suorittamisesta. Suomi on muiden Pohjoismaiden tavoin kannattanut evaluaation tekemistä. Evaluaation tarkoituksena on arvioida Unescon roolia ja tehtäviä 21. vuosisadalla. Evaluaation suorittamisesta järjestettiin joulukuussa 2009 avoin tarjouskilpailu, jonka voitti ruotsalaistaustainen Andante Evaluation - konsulttitoimisto. Evaluaatio ajoittuu vuodelle 2010 ja sen tuloksia on määrä tarkastella 36. yleiskokouksessa vuonna Apulaispääjohtaja d'orvillen Suomen vierailu Unescon strategisesta suunnittelusta vastaava apulaispääjohtaja Hans d'orville vieraili Suomessa D'Orville tapasi vierailullaan mm. presidentti Martti Ahtisaaren, Suomen Unescotoimikunnan puheenjohtajan Tapio Markkasen, ulkoasiainministeriön ja opetusministeriön virkamiehiä sekä suomalaisen kulttuurin parissa työskenteleviä median edustajia. Apulaispääjohtaja vieraili lisäksi Suomen Design-museossa ja modernin taiteen museossa Kiasmassa KOULUTUS Koulutuksen maailmankonferenssit Bonnissa järjestettiin Kestävää kehitystä ja koulutusta käsittelevä maailmankonferenssi (ESD) Suomesta osallistuivat opetusministeri Henna Virkkunen, erityisavustaja Laura Rissanen, opetusneuvos Annu Jylhä-Pyykönen ja suunnittelija Hannu Vainonen. Korkeakoulutuksen maailmankonferenssi pidettiin Pariisissa teemalla "The New Dynamics of Higher Education". Kokousta edelsi Euroopan alueen valmistelukokous, joka pidettiin Bukarestissa. Toimikunnan puheenjohtaja Markkanen oli mukana suunnittelemassa alueellista kokousta, joka järjestettiin yhteistyössä EU-komission, OECD:n, Euroopan neuvoston, EUA:n (European University Association), ESU:n (European Student's Union) ja EI:n (Education International) kanssa. Aikuiskoulutuksen maailmankonferenssi CONFINTEA VI järjestettiin Brasilian Belémissä Konferenssi kokosi yhteen noin aikuiskoulutuksen toimijaa 156 eri maasta. Suomen valtuuskuntaan kuuluivat puheenjohtaja Petri Lempinen, Elinikäisen oppimisen neuvosto, pääsihteeri Eeva-Inkeri Sirelius, Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö (VSY), sekä pääsihteeri, kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström. Konferenssissa korostettiin aikuisten lukutaidottomuutta merkittävä globaalina ongelmana sekä tuotiin esiin aikuiskoulutuksen ja aikuisten lukutaidon merkitys myös lasten kouluttamisen edistäjänä. Konferenssin innoittamana Petri Lempinen ja Zabrina Holmström laativat aikuiskoulutuksen ja kehityksen suhdetta käsittelevän artikkelin, joka julkaistiin Turun Sanomissa tammikuussa 2010.

9 Kestävä kehitys koulutuksessa esillä Turussa Åbo Akademi järjesti kestävän kehityksen vuosikymmeneen liittyvän "Five Years of the Decade of Education for Sustainable Development" -tapahtuman Turussa Åbo Akademi on YK:n kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen ja koulutuksen vuosikymmenen kansallinen koordinaatiopiste. Toimikunta tuki tapahtuman järjestämistä ja puheenjohtaja Tapio Markkanen osallistui siihen. Seksuaalikasvatuksen seminaari aids-päivänä Maailman aids-päivänä järjestettiin Sexuality Education in the Heart of HIV and AIDS Prevention -seminaari eduskunnassa. Seminaarin järjestivät eduskunnan Väestö- ja kehitysryhmä sekä Väestöliitto. Puhujana tilaisuudessa oli Unescon HIV- ja AIDS -asioiden koordinaattori, johtaja Mark Richmond. Hänen puheenvuoronsa käsitteli muun muassa Unescon ehdotusta kansainvälisiksi seksuaalikasvatuksen linjauksiksi, jotka olivat joutuneet Yhdysvalloissa konservatiivisten ja uskonnollisten järjestöjen vastustuksen kohteiksi KULTTUURI Kulttuuriomaisuuden suojelun työryhmä päätti työnsä Opetusministeriön asettama kulttuuriomaisuuden suojelun työryhmä luovutti loppuraporttinsa kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille 4.9. Työryhmän tehtävä oli toteuttaa ja edistää aiemman Haagin työryhmän (Unescon 1954 sopimus kulttuuriomaisuuden suojelusta aseellisten selkkausten sattuessa) tuottamia suosituksia. Ryhmän puheenjohtajana toimi neuvotteleva virkamies Hannele Seitsonen opetusministeriöstä. Ryhmän jäsenenä oli mm. suunnittelija Hannu Vainonen opetusministeriöstä sekä pysyvänä asiantuntijana toimikunnan jäsen Jussi Nuorteva Kansallisarkistosta. Haagin sopimuksen toisen lisäpöytäkirjan säännöt hyväksyttiin Haagin vuoden 1954 sopimuksen toisen lisäpöytäkirjan jäsenmaiden kokouksessa Pariisissa hyväksyttiin pöytäkirjan toteutusta ohjaavat säännöt (operational guidelines), mikä tarkoittaa pöytäkirjan linjausten tulemista toiminnallisiksi. Suomesta kokoukseen osallistuivat projektisihteeri Vava Lunabba ja suunnittelija Hannu Vainonen opetusministeriöstä sekä intendentti Karim Peltonen Museovirastosta. Suomi jatkaa komiteassa vuoden 2010 loppuun asti. LuontoPortille Unesco-logo Toimikunta myönsi kestävää kehitystä edistävälle LuontoPortti/NatureGate-verkkopalvelulle ( oikeuden käyttää Unesco-logoa. LuontoPortti-verkkopalvelun avulla käyttäjät voivat helposti tunnistaa Suomen luonnosta löytyviä lajeja. Suomen Laatukeskus myönsi Luontoportille laatuinnovaatiopalkinnon marraskuussa Kulttuuridiversiteetti esillä seminaareissa Unescon kulttuuridiversiteettisopimus ja kulttuurisen moninaisuuden edistäminen oli esillä useissa tapahtumissa vuoden aikana, kuten Euroopan komission järjestämässä Kulttuuri ja luovuus

10 kehityksen voimavaroina konferenssissa. Brysselissä järjestetty kulttuuri- ja kehityskonferenssi keräsi paikalle noin 40 ministeriä sekä lähes 300 virkamiestä ja asiantuntijaa. Unescon kulttuurista moninaisuutta edistävä sopimus toimii raamina kulttuurin nostamisessa kehityksen ytimeen. Kulttuuridiversiteettikysymykset olivat vahvasti esillä myös Maailman musiikkineuvoston kokouksessa Tunisiassa , johon osallistui toimikunnan jäsen Timo Cantell. Kokouksen teemana oli Access to Musical Diversity" TIEDE Tiedeohjelmien koordinoinnin uudelleenjärjestäminen Unescon tiedeohjelmien kansallisen koordinaation uudelleenjärjestelyt saatettiin vuoden aikana loppuun. Ohjelmien kansallinen koordinaatioryhmä piti ensimmäisen kokouksensa toukokuussa. Toimikuntaa ryhmässä edustavat Tapio Markkanen ja Juha Kämäri. Tieteellisten seurain valtuuskunnan Tiedeakatemiajaosto toimii ryhmän sihteeristönä. Filosofian olympialaiset Helsingissä Kansainväliset filosofian olympialaiset järjestettiin Helsingissä. Filosofian olympialaiset on kansainvälinen lukiolaisten filosofiakilpailu, jonka järjestää FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie) ja jota tukee Unesco. Puheenjohtaja Tapio Markkanen vei tapahtuman yhteydessä järjestetyille illallisille toimikunnan terveiset ja esitteli kansainvälistä tähtitieteen vuotta. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta asetettiin Opetusministeriö asetti uuden tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan kaudelle Unesco-toimikunta oli yksi neuvottelukuntaan jäseniä esittänyt taho. Toimikunnan esittämistä ehdokkaista akatemiaprofessori Risto Nieminen Teknillisestä korkeakoulusta/aaltoyliopistosta valittiin neuvottelukunnan puheenjohtajaksi ja professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta jäseneksi. Tieteen maailmanfoorumi +10 Budapestissa Tieteen maailmanfoorumi +10 -tapahtuma järjestettiin Budapestissä Suomen valtuuskuntaa johti opetusministeri Henna Virkkunen ja delegaatioon kuuluivat erityisavustaja Laura Rissanen, johtaja Leena Vestala, pääsuunnittelija Tuomas Parkkari ja suunnittelija Hannu Vainonen opetusministeriöstä. Ministeri Virkkunen osallistui panelistina tiederahoitusta koskevaan teemaistuntoon. Ministerin puhe sai positiivista huomiota, ja Suomen panostukset osaamiseen ja tutkimukseen nousivat kokouksessa esiin myönteisenä esimerkkinä.

11 3.4. VIESTINTÄ Suomi IPDC:n neuvostoon Suomi valittiin Unescon yleiskokouksessa kansainvälisen viestinnänalan ohjelman IPDC:n (International Programme for the Development of Communication) neuvostoon. Suomen edustaja neuvostossa on Suomen Journalistiliiton asiamies, toimikunnan jäsen Juha Rekola. Professori Varis Unescon IITE:n hallitukseen Unescon pääjohtaja nimitti UNESCO Chair, professori Tapio Variksen Unescon Moskovassa sijaitsevan instituutin IITE:n hallitukseen (Institute for Information Technologies in Education). IITE tukee ja kehittää informaatio- ja viestintäteknologian käyttöä opetuksessa. Kansalliskirjasto mukaan maailman digitaaliseen kirjastoon Suomen kansalliskirjasto liittyi maailman digitaaliseen kirjastoon, World Digital Libraryyn ( World Digital Librarya kehittää Yhdysvaltain kongressin kirjasto yhteistyössä mm. Unescon kanssa. Siinä ovat mukana esimerkiksi Suomen, Ruotsin, Venäjän, Kiinan, Ranskan, Irakin ja Israelin kansalliskirjastot, Alexandrian kirjasto Egyptistä ja Yalen yliopisto. Radziwillin suvun arkisto maailman muistirekisteriin Radziwillin suvun luvuilla kokoama Liettuan suuriruhtinaskunnan arkisto ja Niasvizh'n kirjastokokoelma on sisällytetty maailman muistirekisteriin (Memory of the World Register). Arkisto toimi suvun yksityisen arkiston oheen Liettuan suuriruhtinaskunnan hallinnon virallisena arkistona ja sitä säilytetään Varsovassa, Minskissä, Vilnassa, Kiovassa, Pietarissa, Moskovassa ja Helsingissä Suomen kansalliskirjastossa. communication and information 4. HYÖDYLLISTÄ TIETOA UNESCOSTA Suomen maksuosuus ja muu tuki Unescolle Suomen jäsenmaksu Unescolle maksetaan opetusministeriön määrärahoista. Vuonna 2009 Suomen jäsenmaksuosuus oli noin 1, 3 miljoonaa euroa. Maailmanperintörahastolle maksettiin vuosittaista tukea noin euroa, Dopinginvastaisen yleissopimuksen rahastoon euroa ja Kulttuuri-ilmaisujen moninaisuuden suojelemista ja edistämistä koskevan yleissopimuksen rahastoon euroa. Suomen vapaaehtoinen, ns. budjetin ulkopuolinen tuki Unescolle suoritetaan ulkoasiainministeriön määrärahoista. Vuonna 2009 tukea myönnettiin Koulutus kaikille -ohjelmaan

12 (EFA) euroa, euroa EFA Inclusive Education -lippulaivaohjelman sihteeristötyöhön, kansainväliselle viestinnän kehittämisohjelmalle IPDC:lle euroa, kansainväliselle koulutussuunnitteluinstituutille IIEP:lle euroa, Unescon tilastoinstituutille euroa ja Unescon kansainväliseen kultturidiversiteettirahastoon euroa. Lisäksi vuonna 2009 ulkoasiainministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston varoista tuettiin Unescon viestintäalan toimintaa Palestiinassa eurolla. Toimittaja Irmeli Seipäjärven viestintäasiantuntijan tehtävää Ramallahin Unesco-toimistossa jatkettiin kaudelle Suomen jäsenyydet Unescon elimissä Suomi oli vuonna 2009 jäsenenä seuraavissa Unescon hallitustenvälisissä elimissä, komiteoissa ja hallituksissa: Sosiaalisten muutosten hallinta -ohjelman neuvosto ja byroo (Management of Social transformations Programme, MOST) Kansainvälisen hydrologisen ohjelman neuvosto (International Hydrological Programme, IHP) Ns. Nuubia-komitea (Executive Committee for the International Campaign for the Establishment of the Nubia Museum in Aswan and the National Museum of Egyptian Civilization in Cairo), Haagin 1954 sopimuksen (sopimus kulttuuriomaisuuden suojelusta aseellisen selkkauksen sattuessa) toisen lisäpöytäkirjan mukainen kansainvälinen komitea ja byroo, puheenjohtajuus Lisäksi Suomi osallistui aktiivisesti mm. valtamerikomission IOC:n (Intergovernmental Oceanographic Commission) työryhmiin ja kokouksiin. Ilmatieteenlaitos ja Suomen Ympäristökeskus koordinoivat Suomen osallistumista IOC:n toimintaan. Töihin tai harjoitteluun Unescoon Unescon sihteeristöä johtaa pääjohtaja. Vuonna 2009 pääjohtajana toimi japanilainen Koïchiro Matsuura, jonka seuraajana aloitti marraskuussa Irina Bokova. Unescon sihteeristössä ja kentällä työskenteli noin henkilöä. Unesco tarjoaa laajan valikoiman työmahdollisuuksia, joihin useimmiten valikoituu asiantuntijoita järjestön päätoimialoilta kulttuurin, koulutuksen, tieteiden ja viestinnän sektoreilta. Työmahdollisuuksia on kuitenkin myös hallinnon, rahoituksen, henkilöstöasioiden ja viestintäteknologian aloilla. Unescoon on mahdollista päästä myös palkattomaan harjoitteluun 1 4 kuukaudeksi. Harjoittelu on tarkoitettu ylempää korkeakoulututkintoa suorittaville opiskelijoille tai jatko-opiskelijoille, tutkijoille ja virkamiehille.

13 Suomalaiset Unescossa Vuonna 2009 Unescon sihteeristössä ovat työskennelleet Anssi Yli-Hietanen Senior Treasury Officerina, Katja Konkola päällikkönä henkilöstöosastolla (Chief of Services Section, Bureau of Human Resources Management), Riitta Charvet avustavana vakuutusvirkamiehenä Henkilöstön eläke- ja vakuutusyksikössä (Assistance insurance officer), Tarja Turtia ohjelma-asiantuntijana viestintäsektorilla, Eero Porko hankintavirkamiehenä hallintosektorilla, Tiina Greggilä-Jouini Assistant/ Secretary to Chief of Section viestintäsektorilla, Irmeli Seipäjärvi viestintäneuvonantajana Unescon Ramallahin toimistossa, Tarja Virtanen Almatyn toimiston johtajana Kazakstanissa (Islamabadin toimiston päällikkönä Pakistanissa syyskuusta lähtien), Katja Frostell Assistant Publication Officerina Unescon tilastoinstituutti UIS:ssä Montrealissa sekä Ulla Kalha, Regional HIV/AIDS Coordinator for West and Central Africa (Dakar, Senegal). Apulaisasiantuntijoina työskentelivät Elina Penttinen (Maputo, Mosambik), Heidi Kivekäs (Hanoi, Vietnam), Mikko Cantell (Bangkok, Thaimaa), Annukka Lipponen (Almaty, Kazakstan) sekä Suvi Mellavuo-Bonnet (Dakar, Senegal). Harjoittelijana Unescon sihteeristössä työskentelivät Linda Toivio sekä Kirsi Mäkinen Pysyvä edustusto Suomen pysyvänä edustajana Unescossa toimi syyskuuhun saakka suurlähettiläs Pertti Majanen. Hänen seuraajansa on Antti Kuosmanen. Edustustossa työskentelivät lisäksi pysyvän edustajan sijainen, ministerineuvos Kirsi Vanamo-Santacruz ja assistentti Marja Richard. Edustustossa harjoittelijoina olivat Sanna Tirkkonen Helsingin yliopistosta, Sami Kiiski Joensuun yliopistosta, Henna-Maija Syrjälä Lapin yliopistosta, Sara Karlsson Tampereen yliopistosta sekä työelämävalmennettava Mari Poikonen

14 Liite: Valtioneuvoston asetus Suomen Unescotoimikunnasta 1262/2002 Annettu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2002 Valtioneuvoston asetus Suomen Unesco-toimikunnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty opetusministeriön esittelystä, säädetään 11 päivänä kesäkuuta 1999 annetun perustuslain 119 :n nojalla: 1 Suomen ja Yhdistyneiden Kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön, jäljempänä Unesco, välisten yhteyksien hoidossa avustaa opetusministeriötä Suomen Unesco-toimikunta, joka toimii Unescon Suomen puolesta 10 päivänä lokakuuta 1956 allekirjoitetun perussäännön mukaisena kansallisena neuvoa antavana asiantuntijatoimikuntana ja yhteistoimintaelimenä. 2 Unesco-toimikunnan tulee antaa opetusministeriölle ja valtioneuvostolle lausuntoja ja tehdä aloitteita asioista, jotka koskevat: 1) toimenpiteitä, jotka aiheutuvat Unescon yleiskokousten ja hallintoelinten sekä Unescon järjestämien kansainvälisten kokousten ja neuvottelujen päätöksistä ja suosituksista Suomessa; 2) Unescon toimintaan liittyviä muita laajakantoisia ja periaatteellisia kysymyksiä; 3) Suomen edustusta Unescon yleiskokouksissa ja hallintoelimissä sekä sen järjestämissä kokouksissa ja neuvotteluissa; 4) muita Unescon toimialoja koskevia kansainvälisen yhteistyön kysymyksiä, jotka opetusministeriö määrää toimikunnan käsiteltäviksi; sekä 5) Unescon päämäärien ja toiminnan tunnetuksi tekemistä. 3 Unesco-toimikunnan tulee vuosittain tehdä ehdotus toimintasuunnitelmaksi ja antaa kertomus edellisen vuoden toiminnasta. 4 Valtioneuvosto kutsuu Unesco-toimikuntaan puheenjohtajan. Lisäksi valtioneuvosto kutsuu toimikuntaan enintään yksitoista muuta jäsentä, joiden tulee edustaa Unescon toiminnan eri aloja. Toimikunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Jäsenten lisäksi opetusministeriö kutsuu toimikuntaan, sitä ensin kuultuaan, tarvittavan määrän asiantuntijoita. Opetusministeriön ja ulkoasiainministeriön edustajilla on oikeus olla toimikunnan kokouksissa läsnä ja heillä on niissä puhevalta.

15 5 Unesco-toimikunta kokoontuu kokouksen puheenjohtajan kutsusta ja on päätösvaltainen, kun kokouksen puheenjohtajan lisäksi viisi muuta jäsentä on saapuvilla. Äänestettäessä asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni. 6 Unesco-toimikunnan puheenjohtajan ja jäsenten toimiaika on neljä kalenterivuotta kerrallaan. Jos puheenjohtaja tai jäsen eroaa kesken toimikauden, kutsuu opetusministeriö hänen tilalleen uuden puheenjohtajan tai jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. 7 Unesco-toimikunnan sihteeristötehtävistä vastaa opetusministeriö. Toimikunnan pääsihteerinä toimii opetusministeriön määräämä virkamies, joka hoitaa tehtävää virkatehtävänä. 8 Unesco-toimikunta voi asioiden valmistelua varten asettaa työvaliokunnan. Toimikunta voi järjestäytyä tehtäviensä, Unescon ohjelmien ja toimialojen kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla jaostoihin tai työryhmiin, joiden puheenjohtajat toimikunta valitsee. Unesco-toimikunnalla on oikeus käyttää toimikuntaan kuulumattomia asiantuntijoita. 9 Unesco-toimikunnan puheenjohtajalle, jäsenille ja sihteereille sekä asiantuntijoille voidaan suorittaa kokouspalkkiota ja matkakustannusten korvausta opetusministeriön määräysten mukaan. 10 Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta Tällä asetuksella kumotaan Suomen Unesco-toimikunnasta 11 päivänä maaliskuuta 1966 annettu asetus (163/1966) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen. Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin. Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2002 Kulttuuriministeri Kaarina Dromberg Vanhempi hallitussihteeri Fredrik Forsberg

16 YHTEYSTIEDOT Suomen Unesco-toimikunta Opetusministeriö Kansainvälisten asiain sihteeristö PL 29, VALTIONEUVOSTO Puh Sähköposti: UNESCO 7, place de Fontenoy Paris, France Puh Suomen pysyvä edustusto UNESCO:ssa Délégation permanente de Finlande auprès de l UNESCO 1, rue Miollis Paris, France Puh Sähköposti: sanomat.une@formin.fi

Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2010

Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2010 Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2010 Unesco 2010 YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco perustettiin vuonna 1945. Perussääntönsä mukaisesti sen tehtävänä on myötävaikuttaa rauhan

Lisätiedot

INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT

INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT 1 16.8.03 INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT 1. PIIRIN NIMI on Piiri Inner Wheel, Suomi. Nimen vahvistaa International Inner Wheelin hallitus, joka myös vahvistaa piirin rajat. Piirin jäseniä ovat kaikki piirissä

Lisätiedot

Ihmisoikeusvaltuuskunnan työjärjestys

Ihmisoikeusvaltuuskunnan työjärjestys Ihmisoikeusvaltuuskunnan työjärjestys Hyväksytty 9.3.2015 Ihmisoikeuskeskuksen valtuuskunta toimii perus- ja ihmisoikeusalan toimijoiden kansallisena yhteistyöelimenä, käsittelee laajakantoisia ja periaatteellisesti

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 682. Laki. Venäjän kanssa kansainvälisestä maantieliikenteestä tehdyn sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä

SISÄLLYS. N:o 682. Laki. Venäjän kanssa kansainvälisestä maantieliikenteestä tehdyn sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 1 päivänä elokuuta 2001 N:o 682 687 SISÄLLYS N:o Sivu 682 Laki Venäjän kanssa kansainvälisestä maantieliikenteestä tehdyn sopimuksen eräiden määräysten

Lisätiedot

INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT

INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT 1 INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT Hyväksytty 26.8.2017, Kansallinen Neuvosto 1 PIIRIN NIMI... 2 2 PIIRIKOKOUS... 2 3 PIIRIHALLITUKSEN JÄSENTEN EHDOLLE ASETTAMINEN... 2 4 PIIRIHALLITUKSEN JÄSENTEN VAALIT...

Lisätiedot

Ihmisoikeuskeskus. Tehtävänä ihmisoikeuksien edistäminen

Ihmisoikeuskeskus. Tehtävänä ihmisoikeuksien edistäminen Ihmisoikeuskeskus Tehtävänä ihmisoikeuksien edistäminen 1 Kansallinen ihmisoikeusinstituutio (NHRI) YK:n yleiskokouksen 1993 hyväksymien ns. Pariisin periaatteiden mukainen hallituksen lailla perustama

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.9.2015 COM(2015) 488 final 2015/0237 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun ohjelman toimeenpanevan komitean 66. istunnossa

Lisätiedot

Suomen Unesco-toimikunnan toimintakertomus 2013

Suomen Unesco-toimikunnan toimintakertomus 2013 Suomen Unesco-toimikunnan toimintakertomus 2013 Suomi valittiin marraskuussa 2013 Unescon maailmanperintökomiteaan kaudeksi 2014 2017. Eero Murtomäki, Merenkurkun saaristo Unescon aineettoman kulttuuriperinnön

Lisätiedot

Pietarsaaren lukion oppilaskunnan säännöt. Sisällysluettelo. Sivu 1

Pietarsaaren lukion oppilaskunnan säännöt. Sisällysluettelo. Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Nimi, kotipaikka ja kieli... 2 2. Tarkoitus... 2 3. Toiminnan laatu... 2 4. Jäsenet... 2 5. Oppilaskunnan johto... 2 6. Oppilaskunnan yleiskokouksen aika, koollekutsuminen sekä laillisuus

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 172. Tasavallan presidentin asetus

SISÄLLYS. N:o 172. Tasavallan presidentin asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta 2004 N:o 172 176 SISÄLLYS N:o Sivu 172 Tasavallan presidentin asetus kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen Yhdistyneiden

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2011-02468 ASA-30 Salmi Iivo 08.12.2011 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Viite Asia EU; E-kirje Euroopan Unionin ja Latinalaisen Amerikan ja

Lisätiedot

European Law Students Association ELSA Turku ry:n säännöt

European Law Students Association ELSA Turku ry:n säännöt European Law Students Association ELSA Turku ry:n säännöt 1 Nimi Yhdistyksen nimi on European Law Students Association ELSA Turku ry. 2 Kielet Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi, mutta rekisteröimis-

Lisätiedot

UNESCOn maailmanperintösopimus 40 vuotta 1972-2012. Opetus- ja kulttuuriministeriö Kansainvälisten asiain sihteeristö unesco@minedu.

UNESCOn maailmanperintösopimus 40 vuotta 1972-2012. Opetus- ja kulttuuriministeriö Kansainvälisten asiain sihteeristö unesco@minedu. UNESCOn maailmanperintösopimus 40 vuotta 1972-2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö Kansainvälisten asiain sihteeristö unesco@minedu.fi UNESCO lyhyesti YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain ja valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

INNER WHEEL SUOMI, KANSALLINEN NEUVOSTO (NATIONAL GOVERNING BODY of FINLAND)

INNER WHEEL SUOMI, KANSALLINEN NEUVOSTO (NATIONAL GOVERNING BODY of FINLAND) 1 INNER WHEEL SUOMI, KANSALLINEN NEUVOSTO (NATIONAL GOVERNING BODY of FINLAND) SÄÄNNÖT Hyväksytty 26.8.2017, Kansallinen Neuvosto 1 NIMI... 2 2 JÄSENET... 2 3 KANSALLINEN NEUVOSTO... 2 A. Virkailijat...

Lisätiedot

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY Hallituksen sääntömuutosehdotus kevätkokoukseen 2012 7 Jäsenmaksut Yhdistyksen syyskokous päättää jäsenmaksuista hallituksen esityksen perusteella. A-, B- ja C-jäsenillä sekä kannatusjäsenillä voi olla

Lisätiedot

Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2007

Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2007 Suomen Unesco-toimikunta Toimintakertomus 2007 UNESCO 2007/Cyril Bailleul. Kuvassa on kiinalaisen taiteilijaryhmän esitys Unescon päämajassa Pariisissa. Vuonna 2007 astui voimaan yleissopimus kulttuuri-ilmaisujen

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTOSÄÄTIÖ SÄÄNNÖT

TURUN YLIOPISTOSÄÄTIÖ SÄÄNNÖT TURUN YLIOPISTOSÄÄTIÖ SÄÄNNÖT O i k e u s m i n i s t e r i ö n päätös hakemukseen, jossa Turun Yliopisto niminen säätiö on sen valtuuskunnan kokouksissa 14 päivänä joulukuuta 1973 ja 25 päivänä helmikuuta

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖ Vanhempi hallitussihteeri Merja Leinonen VALTIONEUVOSTON ASETUS ELINIKÄISEN OPPIMISEN NEUVOSTOSTA

OPETUSMINISTERIÖ Vanhempi hallitussihteeri Merja Leinonen VALTIONEUVOSTON ASETUS ELINIKÄISEN OPPIMISEN NEUVOSTOSTA OPETUSMINISTERIÖ Muistio Vanhempi hallitussihteeri 6.5.2009 Merja Leinonen VALTIONEUVOSTON ASETUS ELINIKÄISEN OPPIMISEN NEUVOSTOSTA 1 Tausta ja pääasiallinen sisältö Opetusministeriön yhteydessä on vuoden

Lisätiedot

Zürichin Suomi-koulun säännöt

Zürichin Suomi-koulun säännöt Zürichin Suomi-koulun säännöt I NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Zürichin Suomi-koulu (Finnische Schule Zürich) ja sen kotipaikka on Zürich, Sveitsi.

Lisätiedot

SISÄLLYS. koskevasta kirjanpidosta sekä markkinoille saatettujen kasvinsuojeluaineiden määrien ilmoittamisesta N:o 253.

SISÄLLYS. koskevasta kirjanpidosta sekä markkinoille saatettujen kasvinsuojeluaineiden määrien ilmoittamisesta N:o 253. SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä maaliskuuta 2007 N:o 253 259 SISÄLLYS N:o Sivu 253 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Sovitut toimintatavat

Sovitut toimintatavat Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat 4.4.2013 Toimielimet Vuosikokous Valitsee hallituksen ja sen puheenjohtajan sekä vaalitoimikunnan, sääntömuutokset Hyväksyy vuosittain toimintasuunnitelman

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2014 COM(2014) 459 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Päijät-Hämeen tutkimusseura ja kotipaikka Lahden kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Päijät-Hämeen tutkimusseura ja kotipaikka Lahden kaupunki. 1 PÄIJÄT-HÄMEEN TUTKIMUSSEURA R.Y:N SÄÄNNÖT Nimi 1 Yhdistyksen nimi on Päijät-Hämeen tutkimusseura ja kotipaikka Lahden kaupunki. Tarkoitus 2 Seuran tarkoituksena on toimia Päijät-Hämeeseen kohdistuvan

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO EU:N KESKEINEN PÄÄTÖKSENTEKIJÄ Euroopan unionin neuvosto epävirallisesti myös EU:n neuvosto tai pelkkä neuvosto on EU:n keskeinen päätöksentekijä. Tässä toimielimessä kokoontuvat

Lisätiedot

Opetusministeriö asettaa tarvittaessa työryhmän ohjelman valmistelua ja seurantaa varten.

Opetusministeriö asettaa tarvittaessa työryhmän ohjelman valmistelua ja seurantaa varten. Annettu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2006 Valtioneuvoston asetus nuorisotyöstä ja -politiikasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty opetusministeriön esittelystä, säädetään 27 päivänä

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT

LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT SÄÄNNÖT 2 LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Säätiön nimi on Lasten ja nuorten säätiö Barn och ungdomsstiftelsen. Säätiön kotipaikkakunta on Helsinki. 2 Tarkoitus Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN KIRJELMÄ 15/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN KIRJELMÄ 15/2006 vp EDUSKUNNAN KIRJELMÄ 15/2006 vp Lakialoite laeiksi kansainvälisten suhteiden ja Euroopan unionin asioiden tutkimuslaitoksesta sekä eduskunnan virkamiehistä annetun lain ja valtion maksuperustelain 1 ja

Lisätiedot

Lapin tutkimusseura ry:n säännöt

Lapin tutkimusseura ry:n säännöt Lapin tutkimusseura ry:n säännöt Hyväksytty Lapin tutkimusseuran kokouksessa 18.6.2007 ja 18.12.2007. Merkitty yhdistysrekisteriin 4.8.2008. Nimi 1 Yhdistyksen nimi on Lapin tutkimusseura ja kotipaikka

Lisätiedot

Säätiön nimi on Auramo-säätiö ja sen kotipaikka on Espoon kaupunki.

Säätiön nimi on Auramo-säätiö ja sen kotipaikka on Espoon kaupunki. AURAMO-SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Säätiön nimi on Auramo-säätiö ja sen kotipaikka on Espoon kaupunki. 2 Tarkoitus Säätiön tarkoituksena on tukea: korkeatasoista partiojohtajakoulutusta Suomessa,

Lisätiedot

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. ja siitä käytetään näissä säännöissä nimitystä AKI. AKIn kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

Linnea2-konsortion säännöt 12.3.2010

Linnea2-konsortion säännöt 12.3.2010 Linnea2-konsortio 2010 Linnea2-konsortion säännöt 12.3.2010 1. Määritelmät Nämä säännöt liittyvät sopimukseen Linnea2-konsortiosta, 12.3.2010. Konsortiosopimuksen allekirjoittaneet organisaatiot (sopimuksen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

SUOMEN CIDESCO ry SÄÄNNÖT. 1 Yhdistyksen nimi on Suomen CIDESCO ry ja sen kotipaikka on Helsinki.

SUOMEN CIDESCO ry SÄÄNNÖT. 1 Yhdistyksen nimi on Suomen CIDESCO ry ja sen kotipaikka on Helsinki. SUOMEN CIDESCO ry 1 SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Suomen CIDESCO ry ja sen kotipaikka on Helsinki. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Suomessa kosmetologin ammatin edistämiseksi, valvoa alalla toimivien

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2007 Julkaistu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 2007 N:o 22 25 SISÄLLYS N:o Sivu 22 Laki Euroopan poliisiviraston perustamisesta

Lisätiedot

BIOKESKUS SUOMI - BIOCENTER FINLAND -VERKOSTON SAANNOT

BIOKESKUS SUOMI - BIOCENTER FINLAND -VERKOSTON SAANNOT BIOKESKUS SUOMI - BIOCENTER FINLAND -VERKOSTON SAANNOT Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto- ja Abo Akademi ovat perustaneet bioalan yhteistyoverkoston

Lisätiedot

Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö. 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite

Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö. 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite Nuorisoneuvoston tarkoituksena on edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia

Lisätiedot

a) laatii meriteknisen teollisuuden toimintaedellytyksiä koskevat yhteiset kannanotot sekä tiedottaa näistä,

a) laatii meriteknisen teollisuuden toimintaedellytyksiä koskevat yhteiset kannanotot sekä tiedottaa näistä, 1 (7) 23.7.2018 Yhdistyksen nimi ja tarkoitus 1 Yhdistyksen nimi on Meriteollisuus ry. Kansainvälisissä yhteyksissä yhdistyksen epävirallinen englanninkielinen nimi on Finnish Marine Industries ja ruotsiksi

Lisätiedot

Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society. nimisen yhdistyksen säännöt

Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society. nimisen yhdistyksen säännöt Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society nimisen yhdistyksen säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. 2

Lisätiedot

INNER WHEEL SUOMI, KANSALLINEN NEUVOSTO (NATIONAL GOVERNING BODY of FINLAND) SÄÄNNÖT

INNER WHEEL SUOMI, KANSALLINEN NEUVOSTO (NATIONAL GOVERNING BODY of FINLAND) SÄÄNNÖT 1 INNER WHEEL SUOMI, KANSALLINEN NEUVOSTO (NATIONAL GOVERNING BODY of FINLAND) SÄÄNNÖT 2 INNER WHEEL SUOMI, KANSALLINEN NEUVOSTO (NATIONAL GOVERNING BODY of FINLAND)... 1 SÄÄNNÖT... 1 NIMI... 3 JÄSENET...

Lisätiedot

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 4/ Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 4/ Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 4/2009 1 Kokoustiedot Aika: 5.5.2009 klo 13.00 13.57 Paikka: Jyväskylän Paviljonki Messukatu 10, Jyväskylä Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 4/2009 2 Sisällysluettelo Sivu

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI 4.8.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 229/1 II (Tiedonannot) EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDONANNOT EUROOPAN PARLAMENTTI Euroopan unionin parlamenttien unionin

Lisätiedot

Hämeenlinnan Kameraseura ry säännöt.

Hämeenlinnan Kameraseura ry säännöt. Hämeenlinnan Kameraseura ry säännöt. 1. Yhdistyksen nimi on Hämeenlinnan Kameraseura ry, ja sen kotipaikka on Hämeenlinnan kaupunki. Seura toimii Hämeenlinnassa. 2. Seuran tarkoituksena on edistää ja kohottaa

Lisätiedot

neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7

neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7 Romaniasiain neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7 Romaniasiain neuvottelukunta Romaniasian neuvottelukunnan tehtävänä on edistää romaniväestön tasavertaisia yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 859. Tasavallan Presidentin avoin kirje. valtioneuvostossa toimeenpannusta muutoksesta. Annettu Helsingissä 28 päivänä syyskuuta 2007

SISÄLLYS. N:o 859. Tasavallan Presidentin avoin kirje. valtioneuvostossa toimeenpannusta muutoksesta. Annettu Helsingissä 28 päivänä syyskuuta 2007 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 2 päivänä lokakuuta 2007 N:o 859 864 SISÄLLYS N:o Sivu 859 Tasavallan Presidentin avoin kirje valtioneuvostossa toimeenpannusta muutoksesta... 3867 860

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 1 2 TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 11.12.2012 3 4 5 6 7 I LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala Sen lisäksi,

Lisätiedot

KERAVAN TAIDEMUSEON YSTÄVÄT ry. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

KERAVAN TAIDEMUSEON YSTÄVÄT ry. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka KERAVAN TAIDEMUSEON YSTÄVÄT ry 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Keravan Taidemuseon ystävät ry. ja sen kotipaikka on Kerava. Yhdistyksen toimialue on Keravan kaupunki ja sen lähialueella

Lisätiedot

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö voi

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö voi 1( 6) Säätiön hallintoneuvosto on hyväksynyt säännöt 7.12.2015 ja Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt ne 5.2.2016 HELSINGIN DIAKONISSALAITOKSEN SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT 1 NIMI JA KOTIPAIKKA Säätiön

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00446 VNEUS Hulkko Johanna(VNK) 29.06.2015 JULKINEN Asia Talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistaminen Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.10.2016 COM(2016) 620 final ANNEX 1 LIITE ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden ja Sveitsin valaliiton välisellä eurooppalaisia satelliittinavigointiohjelmia

Lisätiedot

- tuoda esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä

- tuoda esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä Oulun Rajakylän koulun vanhempainyhdistys 1 Yhdistyksen nimi on OULUN RAJAKYLÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS ry ja se toimii Rajakylän koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on Oulu. 2 Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Kaisa Tiusanen

OIKEUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Kaisa Tiusanen VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUS- JA IHMISOIKEUSYHTEYSHENKILÖIDEN VERKOSTOSTA 1 Yleistä Valtioneuvosto hyväksyi 22.3.2012 kansallisen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman, jonka perusteella oikeusministeriö

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2010 Julkaistu Helsingissä 21 päivänä lokakuuta 2010 N:o 882 884. Valtioneuvoston asetus. N:o 882. koulutustoimikuntajärjestelmästä

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2010 Julkaistu Helsingissä 21 päivänä lokakuuta 2010 N:o 882 884. Valtioneuvoston asetus. N:o 882. koulutustoimikuntajärjestelmästä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2010 Julkaistu Helsingissä 21 päivänä lokakuuta 2010 N:o 882 884 SISÄLLYS N:o Sivu 882 Valtioneuvoston asetus koulutustoimikuntajärjestelmästä... 2873 883 Valtiovarainministeriön

Lisätiedot

Anonyymit Sinkut Seuran säännöt

Anonyymit Sinkut Seuran säännöt Anonyymit Sinkut Seuran säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Anonyymit Sinkut Seura ry ja sen kotipaikka on Jyväskylä 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan EHDOTUS NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

LIITE. asiakirjaan EHDOTUS NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.7.2015 COM(2015) 368 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan EHDOTUS NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Bosnia ja Hertsegovinan välisellä vakautus-

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 748. Laki

SISÄLLYS. N:o 748. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 1999 N:o 748 752 SISÄLLYS N:o Sivu 748 Laki rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä

Lisätiedot

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT hyväksytty syyskokouksessa osoite c/o Maija Lipponen, Juhonkyläntie 26 D Sotkamo

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT hyväksytty syyskokouksessa osoite c/o Maija Lipponen, Juhonkyläntie 26 D Sotkamo YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT hyväksytty syyskokouksessa 16.12.2017 yhteystiedot osoite c/o Maija Lipponen, Juhonkyläntie 26 D 88600 Sotkamo kotipaikka Tampere rekisterinumero 186.788 1. NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen

Lisätiedot

Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt

Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt Porin akateemisen nörttikulttuurin arvostusseuran säännöt Hyväksytty yhdistyksen kevätkokouksessa 29.3.2014. 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Porin akateeminen nörttikulttuurin arvostusseura ja

Lisätiedot

esityslista Turunen Hannele professori, jäsen Laukkanen Tommi professori, varajäsen Laitinen Mikko professori, varapuheenjohtaja

esityslista Turunen Hannele professori, jäsen Laukkanen Tommi professori, varajäsen Laitinen Mikko professori, varapuheenjohtaja 6/2018 1 Aika, 09:00 Paikka Joensuun kampus, Aurora AU206 Osallistujat Nimi Tehtävä Lisätiedot Kaarniranta Kai professori, jäsen Rouvinen Juha professori, varajäsen Honkakoski Paavo professori, jäsen Elorinne

Lisätiedot

EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä

EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä Eeva Raevaara, tasa-arvoyksikkö EU:n tasa-arvoinstituutti European Institute for Gender Equality (EIGE) 1990-luvun lopulla Ruotsi teki aloitteen instituutin

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN TAIDEKESKUKSEN SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT

LASTEN JA NUORTEN TAIDEKESKUKSEN SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT 1 LASTEN JA NUORTEN TAIDEKESKUKSEN SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT 1 Säätiön nimi ja kotipaikka Säätiön nimi on Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö sr, ruotsiksi Stiftelsen Konstcentrum för barn och unga sr, ja sen

Lisätiedot

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 83 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Oulun yliopistosta ja Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus 8.9.2014 Järjestöpäivät 5.-6.9.2014 Liittokokous joka 3. vuosi - valitsee liittovaltuustoedustajat Liittovaltuusto 34 yhdistysten edustajaa 10 muuta edustajaa

Lisätiedot

SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY

SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY Säännöt 14.4.2016 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen katalyysiseura, ruotsiksi Finska katalyssällskapet

Lisätiedot

SUOMEN TMT-MUSIIKKITERAPEUTIT RY.

SUOMEN TMT-MUSIIKKITERAPEUTIT RY. SUOMEN TMT-MUSIIKKITERAPEUTIT RY. SÄÄNNÖT 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen TMT-musiikkiterapeutit ry. ja sen kotipaikka on Pietarsaari. Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi.

Lisätiedot

Suomen Soodakattilayhdistys YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT. Nimi ja kotipaikka. Yhdistyksen nimi on Suomen Soodakattilayhdistys ja kotipaikka Helsinki.

Suomen Soodakattilayhdistys YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT. Nimi ja kotipaikka. Yhdistyksen nimi on Suomen Soodakattilayhdistys ja kotipaikka Helsinki. 1(6) Suomen Soodakattilayhdistys YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen Soodakattilayhdistys ja kotipaikka Helsinki. Kansainvälisissä yhteyksissä yhdistys voi käyttää epävirallisia

Lisätiedot

Finnish Linux User Group PÖYTÄKIRJA 1 (2) FLUG ry PL 117, FIN-00181 HELSINKI flug-hallitus@xunil.fi 30.04.2003

Finnish Linux User Group PÖYTÄKIRJA 1 (2) FLUG ry PL 117, FIN-00181 HELSINKI flug-hallitus@xunil.fi 30.04.2003 Finnish Linux User Group PÖYTÄKIRJA 1 (2) FLUG ry YHDISTYKSEN KOKOUS Aika 30.04.2003 kello 19:00 Paikka OlutHuone WilliamK, Annankatu 3, Helsinki Läsnä Esko Wessman puheenjohtaja Ilpo Nyyssönen sihteeri

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.10.2017 COM(2017) 564 final 2017/0246 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisellä

Lisätiedot

LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT. 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta.

LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT. 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta. 1(6) LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on toimia teatterista kiinnostuneiden henkilöiden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO

Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO EU:N STRATEGIAELIN Eurooppa-neuvosto on se EU:n toimielin, joka määrittelee Euroopan unionin yleisen suunnan ja prioriteetit. Sen jäseninä ovat EU:n jäsenmaiden

Lisätiedot

1 (5) Yhdistyksen nimi on Rakkausrunot ry ja sen kotipaikka on Helsinki.

1 (5) Yhdistyksen nimi on Rakkausrunot ry ja sen kotipaikka on Helsinki. 1 (5) 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Rakkausrunot ry ja sen kotipaikka on Helsinki. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu 3. Jäsenet Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää

Lisätiedot

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 PUBLIC LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

1 Nimi, kotipaikka ja kieli 1 Nimi, kotipaikka ja kieli 2 Tarkoitus ja toiminnan laatu 2 Tarkoitus ja toiminnan laatu 3 Jäsenet 3 Jäsenet

1 Nimi, kotipaikka ja kieli 1 Nimi, kotipaikka ja kieli 2 Tarkoitus ja toiminnan laatu 2 Tarkoitus ja toiminnan laatu 3 Jäsenet 3 Jäsenet Uudet säännöt Vanhat säännöt 1 Nimi, kotipaikka ja kieli Yhdistyksen nimi on Partiolippukunta Susiveikot ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki, ja yhdistyksen kielenä on suomi. Jäljempänä näissä

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.12.2016 COM(2016) 960 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Toinen tilannekatsaus: ensimmäiset tulokset

Lisätiedot

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta.

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta. Maa- ja metsätalousministeriö Jord- och skogsbruksministeriet Ministrg of Agriculture and Forestrg LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (2) 22.3.2019 508/01.02/2019 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna i Norra Finland. 3 Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna i Norra Finland. 3 Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys: POHJOIS-SUOMEN TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIT r.y. FÖRETAGSLÄKARNA I NORRA FINLAND r.f. SÄÄNNÖT Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Tarkoitus 1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna

Lisätiedot

SUOMEN NAISTEN KANSALLISLIITON SÄÄNNÖT. S fe * S]l. vsv '

SUOMEN NAISTEN KANSALLISLIITON SÄÄNNÖT. S fe * S]l. vsv ' SUOMEN NAISTEN KANSALLISLIITON SÄÄNNÖT. S fe * S]l vsv ' SAANNOT i. Yhdistyksen nimi on Suomen Naisien Kansallisliitto Finlands Kvinnors Nationalförbund r.y. ja sen kotipaikkana Helsingin kaupunki. Liiton

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.2.2016 COM(2016) 89 final 2016/0053 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kannasta vaarallisten aineiden kuljetusta käsittelevän OTIFasiantuntijakomitean 54. kokouksessa

Lisätiedot

MARTAT ry:n MALLISÄÄNNÖT

MARTAT ry:n MALLISÄÄNNÖT 1 MARTAT ry:n MALLISÄÄNNÖT Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue 1. Yhdistyksen nimi on Pohjois-Karjalan Martat ry, josta käytetään näissä säännöissä nimitystä piiri. Piirin kotipaikka on Joensuu, ja se kuuluu

Lisätiedot

1 Säätiön nimi on Saimaan lentoasema säätiö sr. ja sen kotipaikka on Lappeenrannan kaupunki.

1 Säätiön nimi on Saimaan lentoasema säätiö sr. ja sen kotipaikka on Lappeenrannan kaupunki. LUONNOS 17.11.2015 SAIMAAN LENTOASEMA -SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT Säätiön nimi ja kotipaikka Tarkoitus 1 Säätiön nimi on Saimaan lentoasema säätiö sr. ja sen kotipaikka on Lappeenrannan kaupunki. 2 Säätiön tarkoituksena

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 848. Asetus

SISÄLLYS. N:o 848. Asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 25 päivänä elokuuta 1999 N:o 848 855 SISÄLLYS N:o Sivu 848 Asetus entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän kansainvälisen sotarikostuomioistuimen

Lisätiedot

KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY

KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kuopion steinerpedagogiikan kannatusyhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Kuopion kaupunki.

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Loviisan nuorisovaltuusto 1 1. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite 2. Toimintasäännön soveltaminen 3. Nuorisovaltuuston valitseminen 4. Järjestäytyminen, tehtävät

Lisätiedot

PÖYTYÄN NUORISOVALTUUSTO Johtosääntö

PÖYTYÄN NUORISOVALTUUSTO Johtosääntö PÖYTYÄN NUORISOVALTUUSTO Johtosääntö Pöytyän nuorisovaltuuston johtosääntö Pöytyän nuorisovaltuusto Pöytyän kunta Vapaa-aikapalvelut 10/2015 Pöytyän nuorisovaltuuston johtosääntö 12.10.2015 Eerika Karjalainen,

Lisätiedot

Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toiminta alueena kokovaltakunnan alue.

Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toiminta alueena kokovaltakunnan alue. 1/5 SÄÄNNÖT 1. NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toiminta alueena kokovaltakunnan alue. 2. TARKOITUS Yhdistys on käyttäjävetoinen SAP Finland Oy:sta

Lisätiedot

M a a k u n n a l l i s e n. Vanhusneuvoston toimintasääntö

M a a k u n n a l l i s e n. Vanhusneuvoston toimintasääntö M a a k u n n a l l i s e n Vanhusneuvoston toimintasääntö 1.12.2017 Maakunnallinen vanhusneuvosto 1 1 Maakunnallinen vanhusneuvosto on Soiten alueella toimivien kuntien ja niiden vanhusneuvostojen ja

Lisätiedot

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu.

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu. Ehdotus sääntömuutoksiksi Suomen Internet-yhdistyksen kevätkokoukselle 2006. Alla on ehdotus uusiksi säännöiksi, jotka toimitetaan yhdistysrekisteriin hyväksyttäviksi, mikäli yhdistyksen kevätkokous päättää

Lisätiedot

JOHTOSÄÄNTÖ 26.11.2013. 1 Meri-Lapin kehittämiskeskus ry

JOHTOSÄÄNTÖ 26.11.2013. 1 Meri-Lapin kehittämiskeskus ry MERI-LAPIN KEHITTÄMISKESKUS RY 1 (4) JOHTOSÄÄNTÖ 26.11.2013 1 Meri-Lapin kehittämiskeskus ry Meri-Lapin kehittämiskeskus ry (jäljempänä kehittämiskeskus) on Kemin ja Tornion kaupunkien sekä Keminmaan,

Lisätiedot

6. Vuosikokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi tili- ja vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

6. Vuosikokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi tili- ja vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille. Yhdistyksen vuosikokouksen pöytäkirja 8.2.2002 1. Hallituksen puheenjohtaja avasi kokouksen klo 17.05. 2. Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin Timo Pohjolainen, sihteeriksi Leena Niemistö, pöytäkirjantarkastajiksi

Lisätiedot

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 3/2014 1 Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 3/2014 1 Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 3/2014 1 Kokoustiedot Aika: 10.4.2014 klo 10.00 13.23 Paikka: Kuntatalo Kommunernas hus Toinen linja 14, Helsinki Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 3/2014 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

SUOMEN RAVITSEMUSTIETEEN YHDISTYS RY FÖRENINGEN FÖR NÄRINGSLÄRA I FINLAND RF Ehdotus sääntömuutokseksi

SUOMEN RAVITSEMUSTIETEEN YHDISTYS RY FÖRENINGEN FÖR NÄRINGSLÄRA I FINLAND RF Ehdotus sääntömuutokseksi SUOMEN RAVITSEMUSTIETEEN YHDISTYS RY FÖRENINGEN FÖR NÄRINGSLÄRA I FINLAND RF Ehdotus sääntömuutokseksi 6.10.2006 Voimassa olevat säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Suomen Ravitsemustieteen Yhdistys Föreningen

Lisätiedot

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt 1 Yhdistyksen, jota näissä säännöissä kutsutaan liitoksi, nimi on Hyvinkään Keilailuliitto ry. Sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. 2 Liiton tarkoituksena on johtaa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC)

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2016 COM(2016) 712 final 2016/0349 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) FI FI 1.

Lisätiedot

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018 Aika: Tiistaina 06.02.2018 kello 18.30 Paikka: Mestarinkatu 2, 20810 Turku Sisällys 1. KOKOUKSEN AVAUS... 2 2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 2 3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN... 2

Lisätiedot

SUOMEN LAMMASYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

SUOMEN LAMMASYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 (4) SUOMEN LAMMASYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Suomen Lammasyhdistys r.y., ruotsiksi Finlands Fårförening r.f. ja kotipaikka Helsingin kaupunki. 2 Yhdistyksen tarkoitus on edistää maamme

Lisätiedot

Yhdistys tuo esille mielipiteitään julkisuudessa ja esittää lausuntojaan ja näkemyksiään virkamiehille sekä päättäville elimille.

Yhdistys tuo esille mielipiteitään julkisuudessa ja esittää lausuntojaan ja näkemyksiään virkamiehille sekä päättäville elimille. Lounaisrannikon Senioriopettajat ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Lounaisrannikon Senioriopettajat ry, epävirallinen lyhenne LRSO. Sen kotipaikka on Naantali. Yhdistys

Lisätiedot

Lahela-Seuran säännöt

Lahela-Seuran säännöt Lahela-Seuran säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Lahela-Seura ry ja sen kotipaikka on Tuusula 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistys on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Yhdistyksen

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN KAUPPAKAMARIN (ICC) SUOMEN OSASTO INTERNATIONELLA HANDELSKAMMARENS (ICC) AVDELNING I FINLAND RY:N SÄÄNNÖT

KANSAINVÄLISEN KAUPPAKAMARIN (ICC) SUOMEN OSASTO INTERNATIONELLA HANDELSKAMMARENS (ICC) AVDELNING I FINLAND RY:N SÄÄNNÖT KANSAINVÄLISEN KAUPPAKAMARIN (ICC) SUOMEN OSASTO INTERNATIONELLA HANDELSKAMMARENS (ICC) AVDELNING I FINLAND RY:N SÄÄNNÖT (Hyväksytty osaston kokouksessa 30.4.1951) (Sääntöjen 3 ja 5, 6 :n 1 momentti sekä

Lisätiedot

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 193/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 200. Valtioneuvoston asetus. opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen 29 :n muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o 200. Valtioneuvoston asetus. opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen 29 :n muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2010 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä maaliskuuta 2010 N:o 200 209 SISÄLLYS N:o Sivu 200 Valtioneuvoston asetus opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen

Lisätiedot